Het overige nieuws

Belastingaangifte invullen

Dinsdag 31 mei 2016
Het ACV van Hamont-Achel organiseert donderdag 2 juni van 13u30 tot 16u00 en van 18u30 tot 21u00 een belastingzitdag in PC Michielshof in Achel en tezelfdertijd in zaal De Burg in Hamont. Daarbij worden de belastingbrieven ingevuld via ‘Tax on web’. Wie daarvan gebruik wil maken, wordt verzocht alle nodige documenten en de belastingbrief van vorig jaar mee te brengen, net als de identiteitskaart en de daaraan verbonden pincode.
De Opvoedingswinkel Noord-Limburg heeft een telefonisch permanentiemoment ingevoerd. Voortaan zal men elke maandag tussen 13u en 16u (m.u.v. feestdagen) bij die dienst terecht kunnen via het telefoonnummer 011 80 59 07.
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 71 verkeersongevallen gemeld, waarvan 20 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 dode, 3 zwaargewonden en 17 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 35 ademtesten afgenomen, waarvan er 5 (of 14%) positief bleken. Van 1 bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 19 gevallen van vluchtmisdrijf.
Hamont-Achel - De Achelse Kluis in een roman"In 2011 bracht de Catalaanse, veelgelauwerde auteur Jaume Cabré zijn roman ‘Io confesso’ op de markt. Het boek werd in meer dan tien talen vertaald en oogstte internationaal lovende kritiek. In het Nederlands kreeg het de titel ‘De bekentenissen van Adrià’. En ziedaar: in dat boek is een paar bladzijden lang een bijrolletje weggelegd voor de Achelse Kluis. Hoe en wie en wat? Best zelf lezen. Maar opgepast: het boek is een ‘dikke leespil’. Letterlijk en figuurlijk." (Jef Vanbussel)

Anna Bloemen overleden

Maandag 30 mei 2016
Hamont-Achel - Anna Bloemen overledenGisteren is Anna Bloemen overleden, de echtgenote van Jef Buteneers. Zij was 89 jaar en wordt vrijdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de kerk van Achel-Centrum. Donderdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna begroeting in uitvaartcentrum Severens in Neerpelt.
Hamont-Achel - Eerste Noord-Limburgse SporteldagZoomNu donderdag - 2 juni - wordt voor de eerste maal de Noord-Limburgse Sporteldag georganiseerd in de Soeverein in Lommel. Het is bewezen dat bewegen - en vooral ‘blijven’ bewegen - een positieve invloed heeft op de lichamelijke gezondheid van volwassenen en 50-plussers. Tijdens deze sporteldag kunnen de deelnemers kennismaken met allerlei bekende en minder bekende sporten die afgestemd zijn op volwassenen en 50-plussers. In navolging van de 'Provinciale seniorensportdag', destijds (…) Het hele nieuwsbericht
De zomerkampen georganiseerd door het UiTpunt waren in een mum van tijd volzet. Omwille van de zeer grote vraag heeft men nu een aantal extra kampen ingericht. Nog beschikbaar:
- Het circuskamp (22.08 tot 26.08 // vanaf geboortejaar 2009) heeft terug enkele plaatsen vrij (omwille van 2de lesgever);
- Voor het snoezelpaardrijden is er een extra datum op woensdag (17.08 // 9.30-12.00 // vanaf geboortejaar 2012);
- Wheels voor alle leeftijden (29.08 // namiddag // vanaf (…) Het hele nieuwsbericht
Op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden in het Tsjechische Racice hebben de leden van NWC op de 5 km mooie resultaten behaald. Artuur Peters behaalde een knappe 5de plaats bij de heren in een tijd van 20'34". De wedstrijd werd gewonnen door de Australier Kenny Wallace (20'02"). Bij de dames werd zus Hermien Peters zesde in 22'58" en Lize Broekx zevende in 23'00". Deze wedstrijd werd gewonnen door de Britse Lani Belcher (22'38"). Nu maken de NWC-ers zich op voor het Europees (…) Het hele nieuwsbericht

José Heuts overleden

Zondag 29 mei 2016
In intieme kring is afscheid genomen van José Heuts, de echtgenote van Jan Verhees. Ze werd in Hamont geboren op 2 juli 1939 en overleed op 11 mei in Schelle. José schonk haar lichaam aan de wetenschap.
Vandaag werd de laatste rit gereden in de Ronde van Italië. In het eindklassement staat Jelle Vanendert op de 93ste plaats, met een achterstand van 3u42'29" op Giro-winnaar Vincenzo Nibali. De laatste rit eindigde op een massaspurt, gewonnen door Nikias Arndt, nadat Nizzolo gedeklasseerd was.

Fietsweekend van Femma Hamont

Zaterdag 28 mei 2016
Hamont-Achel - Fietsweekend van Femma HamontZoomHet 20e fietsweekend van Femma Hamont was weer een voltreffer. Mooie tochten, goed hotel, goed gezelschap. De deelneemsters genoten van het fietsen, deden kapelletjes aan en picknickten bij de koeien. Meer moet dat niet zijn! 

Giro: Vanendert vandaag 74ste

Zaterdag 28 mei 2016
In de voorlaatste rit van de Ronde van Italië, een zware bergrit, is Jelle Vanendert vandaag op de 74ste plaats geëindigd, op 35'05" van ritwinnaar Rein Taaramäe. In de algemene rangschikking neemt Nibali de roze trui over van Chaves. Deze laatste staat nu tweede op 52 seconden. Valverde is derde geworden en Kruijswijk vierde; hij heeft nu 1'50" achterstand op Nibali. Morgen wordt de Giro afgesloten met een rit van 163km tussen Cuneo en Turijn.

Limburg telt 2.666 leefloners

Zaterdag 28 mei 2016
In Limburg zijn 2.666 personen aangewezen op een leefloon. Het betreft 1.127 mannen en 1.539 vrouwen. Zes leefloners zijn jonger dan 17 jaar. 702 leefloners behoren tot de leeftijdscategorie 18-24. In de leeftijdscategorie 25-44 zijn er 1.121 leefloners, in de leeftijdscategorie 45-64 748 en bij personen van 65 en ouder 89.
In Midden-Limburg (7,45 %) en het Maasland (7,42 %) is de werkloosheidsdruk - dit is het percentage niet-werkende werkzoekenden ten opzichte van de bevolking van 18 tot 64 jaar -  het hoogst van Limburg. In Noord-Limburg (5,13 %) is die druk het laagst. 

Wel goederen, geen reizigers

Vrijdag 27 mei 2016
Vandaag gelezen
"Wegens de (zoveelste) staking in België, voornamelijk in Wallonië, is gisteren (donderdag 26/05) de staaltrein Genk-Linz omgeleid via Hasselt-Aarschot-Lier-Mol-Weert-Heerlen-Sittard-Aachen en zo verder richting Oostenrijk (i.p.v. de gebruikelijke route Tongeren-Visé-Montzen-Aachen en verder). Waarom zijn grensoverschrijdende treinverbindingen voor goederen perfect mogelijk maar voor reizigers nog steeds taboe? Geachte politici en verantwoordelijken, trek uw ogen open en luister naar uw burgers. Zowel langs Belgische als langs Nederlandse zijde wil men al jaren een REIZIGERStrein Weert-België (Weert-Antwerpen)! Het spoor ligt klaar, maar er rijdt geen enkele trein over (uitzonderlijk gisteren wegens staking). Het kan dus wel degelijk!"
(Bron: Facebookpagina Trein Weert-België)

Giro: Jelle Vanendert 138ste

Vrijdag 27 mei 2016
In de 19de rit van de Ronde van Italië, een bergrit, is Jelle Vanendert vandaag 138ste geworden op 36'31" van ritwinnaar Vincenzo Nibali. In de algemene rangschikking speelde Steven Kruijswijk zijn roze trui kwijt aan Chaves. Nibali staat tweede op 44 seconden. Kruijswijk heeft nu 1'05" achterstand en is derde.

Jacques Engelen overleden

Vrijdag 27 mei 2016
Hamont-Achel - Jacques Engelen overledenWoensdag is Jacques Engelen overleden, de echtgenoot van Maria Emmers. Hij was 65 jaar. De crematieplechtigheid zal in familiekring plaatsvinden. Maandag is er van 19 tot 20u gelegenheid om een laatste groet te brengen en de familie te condoleren in het funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Eindhoven Airport ruim twee weken dichtZoomEindhoven Airport gaat met ingang van maandag 30 mei tot donderdag 16 juni dicht. Dan wordt namelijk de start- en landingsbaan van het vliegveld vernieuwd. In die tijd zijn er geen vluchten mogelijk vanaf en naar dit op vliegveld. Dat meldt Eindhoven Airport op zijn website. (Foto M.S.)

Giro: Vanendert vandaag 123ste

Donderdag 26 mei 2016
In de 18de rit van de Ronde van Italië is Jelle Vanendert vandaag als 123ste geëindigd. Hij zat in een groep die met een achterstand van 23'22" op ritwinnaar Matteo Trentin arriveerde. Het was de totnogtoe langste rit uit de Giro, die zondag eindigt. Steven Kruijswijk blijft leider.

Vijftig jaar bisdom Hasselt

Donderdag 26 mei 2016
Op 31 mei (19.30 uur) is er in de Tongerse basiliek een feestelijke eucharistieviering naar aanleiding van 50 jaar bisdom Hasselt. Tijdens deze viering wordt een kleurige vlag met het logo van het feestelijke jaar onthuld. De vlag is ontworpen door de Lommelse kunstenaar Koen Lemmens. Priester Paul Schollaert componeerde het lied 'Geen dolers maar pelgrims', het thema van het feestjaar.
In de periode 2010-2014 kwamen er 27.800 zaken in verband met intrafamiliaal geweld binnen bij het Limburgse parket. Dat cijfer dekt nog maar een gedeelte van een groter maatschappelijk probleem, want heel wat slachtoffers kunnen of durven de stap naar politie of hulpverlening niet te zetten. Wetenschappelijk onderzoek in enkele politiezones toonde eerder al aan dat een derde van alle door de politie geregistreerde feiten op een of andere manier gerelateerd was aan infrafamiliaal geweld.
Op 1, 2 en 3 juni organiseert het Diagnosecentrum Lommel een gratis test om voorkamerfibrillatie op te sporen. Aanleiding voor dit initiatief is de komende Week van het Hartritme.
Honderdduizenden Belgen lijden aan die voorkamerfibrillatie - die is op zich niet levensgevaarlijk, maar als ze niet goed behandeld wordt, hebben patiënten vijf keer meer kans op een beroerte. De gevolgen daarvan kunnen rampzalig zijn: een handicap of zelfs overlijden. Met tijdige opsporing zouden in ons land (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Tussen Weert en Eindhoven rijden er momenteel geen treinen. Aanleiding is een botsing tussen een trein en een personenwagen in Sterksel. De autobestuurder kwam daarbij om het leven. De hinder voor treinreizigers gaat volgens de Nederlandse Spoorwegen vermoedelijk tot half drie duren. UPDATE De treinen rijden inmiddels weer normaal.

Flor Van Vlierden overleden

Donderdag 26 mei 2016
Hamont-Achel - Flor Van Vlierden overledenMaandag is de uit Hamont afkomstige Flor Van Vlierden overleden, de echtgenoot van Rosa Moons. Hij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (13 uur) plaats in de parochiekerk van Helchteren. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake.

Giro: Jelle Vanendert 123ste

Woensdag 25 mei 2016
in de Ronde van Italië is Jelle Vanendert vandaag als 123ste geëindigd, op 1'59 van de ritwinnaar, de Duitser Roger Kluge. De Nederlander Kruiswijk blijft in het roze.
Grensgevallen
Wie binnenkort een vliegticket boekt bij KLM kan gratis meerijden met een aparte buslijn van Eindhoven naar Schiphol. Dat maakte de luchtvaartmaatschappij vandaag bekend. Twee keer per dag zal er een KLM-bus rijden tussen Schiphol en Maastricht, met een tussenstop in Eindhoven. Reizigers die er gebruik van willen maken, moeten wel een ticket boeken met Maastricht of Eindhoven als vertrekpunt. De startdatum voor de buslijn is 9 juni.
De firma Belurba uit Hamont-Achel heeft het straatmeubilair voor het marktplein in Sint-Truiden geleverd. Het meeste meubilair werd op maat gemaakt. In Sint-Truiden zijn er alleen maar positieve reacties op het nieuwe straatmeubilair.
In de 16de rit van de Ronde van Italië is Jelle Vanendert vandaag 58ste geworden. Hij had 17'21" achterstand op de ritwinnaar, Alejandro Valverde. In de stand verstevigt Steven Kruijswijk zijn leiderspositie; hij heeft nu 3 minuten voorsprong op Chaves.

Nieuwe bvba: Straffer

Dinsdag 24 mei 2016
Dennis Emmers uit Hamont-Achel en Jürgen Veestraeten uit Zonhoven hebben de bvba Straffer opgericht met zetel aan de Molenstraat in Hamont-Achel. Doel van de vennootschap is onder meer: prepress- en premediadiensten, computerconsultancy-activiteiten, advies op het gebied van public relations en communicatie én gespecialiseerde beeld-, verlichtings- en geluidstechnieken.

Vzw Integro opgericht

Dinsdag 24 mei 2016
Rusthuizen Z.A. Noord-Limburg (Hamont-Achel), Rusthuizen Z.A. Zuid-Limburg (Sint-Truiden) WZC Sint-Jozef (Neerpelt), WZC De Voorzienigheid (Bocholt), WZC De Olijfboom (Genk), WZC Het Park (Neeroeteren) hebben samen de vzw Integro opgericht met zetel aan de Dorpsstraat in Overpelt. Integro stelt zich tot doel het faciliteren van haar leden in het verder ontwikkelen van hun kernactiviteiten. De kernactiviteit van haar leden is initiatieven ontwikkelen ter ondersteuning van personen met een chronische zorgvraag.

Nieuwe vennootschap: Muisca

Maandag 23 mei 2016
Muisca: dat is de naam van de gewone commanditaire vennootschap met zetel in de Leliestraat in Hamont-Achel. Oprichters zijn Johannes van Nunen en Katiuska Ruiz Alarcon, beiden uit Sealine (Malta). Doel van de vennootschap is het uitoefenen van IT consultancy-activiteiten.
Hamont-Achel - Weekend in Limburg: 79 ongevallenIn het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 79 verkeersongevallen gemeld, waarvan 15 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 17 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 61 ademtesten afgenomen, waarvan er 3 (of 5%) positief bleken. Van 1 bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 17 gevallen van vluchtmisdrijf.
Hamont-Achel - Morgen mogelijk hinder bij De LijnDoor een nationale vakbondsbetoging morgen/dinsdag zal de dienstverlening van De Lijn grondig verstoord zijn. De vakbonden betogen dan in Brussel tegen de besparingen van de Vlaamse en federale regering. Reizigers raadplegen best de website van De Lijn.

Mia van Driel overleden

Maandag 23 mei 2016
Hamont-Achel - Mia van Driel overledenIn Maarheeze is zaterdag Mia van Driel overleden, de weduwe van Herman van den Wildenberg. Ze was 85 jaar. Vrijdag wordt ze begraven op het Boskerkhof, na een eucharistieviering (om 10.30.u) in de parochiekerk van Soerendonk. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
In de 15de rit van de Ronde van Italië, een klimtijdrit van bijna 11 kilometer, is Jelle Vanendert vandaag 153ste geworden (van de 167 renners die nog in koers zijn). Hij had 6'12" achterstand op de ritwinnaar, de Rus Alexander Foliforov. In de stand heeft de Nederlander Steven Kruijswijk nu 2'12" seconden voorsprong op de tweede, Chaves. Morgen is er weer een rustdag in de Giro.

Onveilige gemeenten

Zondag 22 mei 2016
Grensgevallen
Maastricht staat op de tweede, Eindhoven op de derde plaats in de lijst van de "Meest onveilige gemeenten van Nederland". De eerste plaats wordt ingenomen door Amsterdam. De lijst, die opgemaakt wordt aan de hand van het aantal criminele feiten in verhouding tot het aantal inwoners, is elk jaar een initiatief van het Algemeen Dagblad.

Water winnen uit mist

Zaterdag 21 mei 2016
Vandaag gelezen
In het Peruviaanse bergstadje Villa Lourdes hebben boeren het moeilijk door waterschaarste. Drinkwater wordt drie keer per week aangevoerd uit Lima, maar dat is niet bedoeld voor irrigatie. Nu is er een oplossing: de dichte mist die meestal rond de berg hangt wordt 'opgevangen' in grote netten die tussen palen zijn gespannen op de flanken en de condens zorgt ervoor dat elk net dagelijks 200 tot 400 liter water opbrengt.
De opbrengst van de mist wordt bewaard in tanks, wat milieuvriendelijker is dan (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Tien weken later lopen ze de 5kmZoomTien weken geleden begonnen 25 mensen aan de "Start to run"-loop. Nu liepen ze de test over 5 km moeiteloos: 17 deelnemers in Neerpelt, 8 in Hamont (foto). Nu kunnen ze zich aansluiten bij de bestaande loopgroepen: dinsdag in Neerpelt om 19u, donderdag in Neerpelt om 19u of/en zaterdag in Neerpelt en Hamont om 10u.

Giro: Vanendert vandaag 95ste

Zaterdag 21 mei 2016
in de 14de rit van de Ronde van Italië, algemeen beschouwd als de koninginnenrit, is Jelle Vanendert vandaag 95ste geworden, op 31'20" van ritwinnaar Chavez. De Nederlander Steven Kruijswijk is de nieuwe klassementsleider.

Giro: Vanendert 109de

Vrijdag 20 mei 2016
In de 13de rit van de Ronde van Italië, een zware bergrit, is Jelle Vanendert vandaag 109de geworden. Hij had 32'43" achterstand op ritwinnaar Mikel Nieve. Andrey Amador neemt de roze trui over van Bob Jungels.
Één jaar na de eerste internationale bekroning viel het provinciale project ‘Limburg 1914-1918: Kleine verhalen in een Groote Oorlog’ (met o.m. de 44 Stahlhelmen) vanavond opnieuw in de prijzen. De jury van de Heritage in Motion-awards verleende de hoofdprijs ‘Best Achievement Award’ aan het Limburgse Wereldoorlog I-project. “We zijn bijzonder vereerd en trots dat we deze titel in ontvangst mogen nemen,” zei gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens. “We waren al erg fier op dit herdenkingsproject dat de 44 gemeenten met elkaar verbindt en versterkt. Deze internationale award is de kers op de taart. De prijs illustreert dat onze creativiteit en inspanningen kunnen leiden tot projecten met een grootse internationale uitstraling.”
Tribunaliteiten
Gelooft u in beoordelingen op internetfora zoals Tripadivsor, Restaurantadvisor e tutti quanti? Volgens het hof van beroep van Gent doorgaans niet. Maar komt iemand die verzinsels spuit op internetfora daar zomaar mee weg? De internaut waar het hof van beroep van Gent mee te maken kreeg, zette op de website ‘zoekadvocaat.be’ een aantal advocaten weg. De ene ‘krijgt soms woedeaanvallen zelfs midden een pleidooi, zodat ik als klant bang word (...)’. Over de andere schreef hij: (…) Het hele nieuwsbericht

Eén op tien te snel

Vrijdag 20 mei 2016
Hamont-Achel - Eén op tien te snelIn één maand tijd controleerde de politiezone HANO de snelheid van 13.560 voertuigen. Daarvan reden er 10,6 procent te snel. Enkele uitschieters: op de Breugelweg in Overpelt werd een bestuurder betrapt die met 124 km per uur reed; op 't Lo in Hamont reed een chauffeur 131 km per uur. Op beiden plaatsen geldt een snelheidsbeperking van 70 km per uur.
Politiezone HANO heeft tijdens een verkeersactie 17 chauffeurs geverbaliseerd wegens fout parkeren. Tegen vijf minderjarigen werd een jongeren-pv uitgeschreven.

Ratten in de supermarkt

Vrijdag 20 mei 2016
Het is maar dat je 't weet
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de voorlopige sluiting bevolen van de supermarkt van Albert Heijn in de Kardinaal de Jongstraat in Valkenswaard. De winkel heeft last van ratten. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn zijn die er al langer en heeft de hele omgeving er last van. Daarom is de winkel nu gesloten voor 'ingrijpend onderhoud'. "We gaan nu kieren en gaten goed dichten. De plafondplaten worden geïnspecteerd en gereinigd of vervangen. Allemaal extra maatregelen om te zorgen dat als de winkel weer open gaat, het schoon en hygiënisch is," aldus de woordvoerder. Het gaat NIET om de supermarkt van Albert Heijn in de Corridor; die blijft gewoon open.

Giro: Vanendert bij massaspurt

Donderdag 19 mei 2016
De 12de rit van de Ronde van Italië eindigde vandaag in een massaspurt, gewonnen door André Greipel. Jelle Vanendert zat in dat peloton en had dus dezelfde tijd als de ritwinnaar.
Vanavond brak brand uit in een stal aan de Voortweg in Bocholt. Zo'n 15.000 kippen bleven in de brand. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
Hamont-Achel - Digitale bouwaanvraag komt er aanZoomDe digitale bouwaanvraag komt er aan, we meldden dat al. Vanavond was er dan ook behoorlijk wat volk op de infosessie over de digitale bouwaanvraag in het Michielshof in Achel. Die infosessie was georganiseerd door de gemeenten Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt. (Foto gem. Hamont-Achel)

Giro: Vanendert 52ste

Woensdag 18 mei 2016
In de 11de rit van de Ronde van Italië, die tussen Modena en Asolo, is Jelle Vanendert vandaag 52ste geworden, op 2'39" van ritwinnaar Diego Ulissi. De Luxemburger Bob Jungels, die vandaag 3de eindigde, blijft leider.
Hamont-Achel - Hier kunt u de flitsauto tegenkomenDeze week hebt u veel kans om de flitsauto van de politie tegen te komen in de Erkstraat en Ruiterstraat in Hamont-Achel, de Zonhoek en het Herent in Neerpelt, en de Sellekaertsstraat en Haagdoorndijk in Overpelt.
De Eendracht uit Hamont-Lo kan weer terugblikken op een meer dan geslaagd Pinksterweekend. De internationale taptoe en mars- en showwedstrijden stonden weer op het programma en daar is de Eendracht als trouwe deelnemer graag bij. Zaterdagavond trotseerden alle leden van de Eendracht weer en wind voor hun optreden op de internationale taptoe. Het publiek genoot van een ijzersterk programma in Far West-stijl met herkenbare melodieën en de strijd tussen cowboys en indianen. Zondagmiddag stond de drumband (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
Qasr al-Yehud, de plek waar Jezus door Johannes de Doper zou zijn gedoopt, ligt momenteel vol landmijnen, naar schatting 4.000. Daardoor is het voor pelgrims te gevaarlijk om de plaats te bezoeken. In een zeldzame overeenstemming gaven zowel Israël als Palestina toestemming om de streek op te ruimen. Dit zal twee jaar duren.
Qasr al-Yehud ligt ten zuidoosten van Jericho, op de Westelijke Jordaanoever. In het gebied staan een tiental kerken van verschillende godsdiensten. Die kerken zijn sinds 1968, toen het gebied werd afgesloten, niet meer gebruikt. (Bron: Timesofisrael.com)

Openbare verkoping: Burg

Woensdag 18 mei 2016
Morgennamiddag wordt in café De Klok het duplexappartement gelegen Burg 7/1 openbaar verkocht. Het KI bedraagt 1316 euro.
In de 10de rit van de Ronde van Italië - een bergrit - is Jelle Vanendert vandaag als 46ste geëindigd. Hij had 6'37" achterstand op ritwinnaar Giulio Ciccone. Bob Jungels is de nieuwe rozetruidrager.
Hamont-Achel - Geen chauffeurs betrapt op alcoholgebruikVan zaterdagavond tot zondagochtend hield de politiezone HANO een alcoholcontrole op 4 standplaatsen doorheen de zone. Van de opgelegde ademtesten aan alle gepasseerde bestuurders was er geen enkele positief. Wel werd iemand betrapt met drugs in het verkeer. Dit leidde tot de intrekking van het rijbewijs voor de duur van 15 dagen. Er werden ook 4 PV's opgesteld voor inbreuken allerlei, 1 onmiddellijke inning voor de inschrijving, 1 veréénvoudigd PV voor bezit cannabis (-5 gr), en 1 PV van waarschuwing voor de aanwezigheid van een niet-gekeurde trekhaak. (Med. politie)
Hamont-Achel - Verkeersongevallen in (verlengd) weekendIn het afgelopen lange weekend werden er in heel Limburg 102 verkeersongevallen gemeld, waarvan 17 met lichamelijk letsel en 85 met enkel stoffelijke schade. Daarbij vielen 1 dode, 1 zwaargewonde en 17 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen nam de politie in totaal 52 ademtesten af, waarvan er 10 (of 19%) positief bleken. Van 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 28 gevallen van vluchtmisdrijf.

Helena Simons overleden

Dinsdag 17 mei 2016
Hamont-Achel - Helena Simons overledenIn het rusthuis in Hamont is zondag Helena Simons overleden, de weduwe van Antoine Van Hertem. Ze was 89 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Vandaag gelezen
Amerikaanse onderzoekers bevroegen tussen 1992 en 2012 bijna 75.000 verpleegsters van middelbare leeftijd enkele malen over verschillende aspecten van hun leven, waaronder het al dan niet regelmatig bijwonen van kerkdiensten. Uit de verzamelde data bleek dat vrouwen die vaker dan eens per week naar de kerk gingen, 33 procent minder kans hadden om tijdens de onderzoeksperiode te sterven dan seksegenoten die er nooit kwamen.
Er werden geen mannen ondervraagd. (Bron: CNN)
In de negende rit van de Ronde van Italië, een tijdrit, is Jelle Vanendert vandaag 153ste geworden. Over de afstand van 40,5km deed hij 58'36", 6'51" trager dan ritwinnaar Primoz Roglic. Brambilla behoudt de leiderstrui, met één seconde voorsprong op zijn ploegmaat Jungels.

'Hoed u voor K3'

Zondag 15 mei 2016
Vandaag gelezen
"In plaats van K3 met Haydn te vergelijken, zouden we er beter op aandringen dat elke kleuterjuf Joseph Haydn draait, en Béla Bartók, en waarom niet, Luc Brewaeys. Iets goeds van eigen bodem, weet je wel. Net zoals opera, dansvoorstellingen en concerten gratis zouden moeten zijn tot tien jaar. Zodat we kinderoren openen voor muziek die ze verdienen."(Bron: Gaea Schoeters en Annelies Van Parys in "De Standaard")

Giro: Jelle Vanendert 151ste

Zaterdag 14 mei 2016
In de achtste rit van de Ronde van Italië is Jelle Vanendert vandaag 151ste geëindigd. Hij had een achterstand van 18'05" op ritwinnaar Gianluca Brambilla, die meteen de leiderstrui overneemt van Tom Dumoulin.
In de 7de rit van de Ronde van Italië is Jelle Vanendert vandaag 177ste geworden op 5'39" van ritwinnaar André Greipel. De Nederlander Tom Dumoulin blijft leider.

Pierre Roymans overleden

Vrijdag 13 mei 2016
Hamont-Achel - Pierre Roymans overledenVandaag is Pierre Roymans overleden. Hij was 70 jaar. De afscheidsdienst zal in intieme kring plaatsvinden. Er is gelegenheid om afscheid te nemen op maandag 16 mei van 19.00 tot 20.00 uur in het funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Vandaag gelezen
Door de sterk wisselende temperaturen van de voorbije maanden zullen er dit jaar fors minder vlinders te zien zijn. Dat zegt de Nederlandse Vlinderstichting. Ze noemt 2016 "een dramatisch jaar" voor de vlinders. Door de wisselende temperaturen is er voor hen minder voedsel beschikbaar. In vergelijking met vorig jaar waren er in de eerste maanden al 45 procent minder vlinders.

Het oog van een huskie

Donderdag 12 mei 2016
Vandaag gezien
Hamont-Achel - Het oog van een huskieZoomNiet alle springpaarden zijn perfect. Dat stelde onze fotograaf Rik Vandersanden vast tijdens het recente springconcours in Valkenswaard. Neem nu dit paard, Bowie Z van de Jordaniër Ibrahim Hani Bisharat. Dat paard heeft twee verschillende ogen: een bruin en een wit-blauw (foto). Net het oog van een huskie.
Vandaag gelezen
Op diverse sociale media is een campagne begonnen om het Europees Jeugdorkest te redden. Dat wordt normaliter in september opgeheven omdat het van de Europese Unie geen geld meer krijgt. In het orkest, dat al 40 jaar bestaat, zitten jonge musici uit alle 28 lidstaten. (Bron: euronews.com)

Giro: Jelle Vanendert 141ste

Donderdag 12 mei 2016
In de zesde rit - de eerste bergrit - in de Ronde van Italië is Jelle Vanendert vandaag 141ste geworden. Hij had 17'30" achterstand op ritwinnaar Tim Wellens. In de algemene klassering staat Vanendert op de 36ste plaats. Zijn achterstand op leider Tom Dumoulin bedraagt 31'01".
Vandaag gelezen
Amerikanen eten ruim 30 procent meer kip dan 20 jaar geleden. Om de groeiende vraag bij te benen, hebben de grote spelers in de Amerikaanse kippenvleesindustrie hun productie flink opgeschroefd. Dat gaat ten koste van de arbeidsomstandigheden in de kippenfabrieken. Uit een nieuw rapport van Oxfam blijkt dat werknemers in die fabrieken voor minder dan 10 dollar per uur lange shifts werken, en slechts een half uur pauze krijgen. Plaspauzes worden vaak geweigerd, waardoor steeds meer arbeiders met een luier om achter de lopende band staan. (Bron: ii.nl)
In de Ronde van Italië is Jelle Vanendert in de aankomsten nog niet bij de eerste 100 geraakt. Gisteren werd hij 117de op 6 minuten van de overwinnaar, vandaag 184ste op 5'47. De rit vandaag werd gewonnen door André Greipel; Tom Dumoulin leidt de algemene rangschikking.
Vandaag gelezen
Onderzoek van de TU Eindhoven, KU Leuven en de Universiteit van Luik toont aan dat een motorrijder vlak áchter een wielrenner de luchtweerstand van de renner tot bijna negen procent vermindert. Bij drie motoren gaat het zelfs om een afname van ongeveer 14 procent. In een tijdrit kan dit een beslissend tijdsvoordeel opleveren. De onderzoekers adviseren de internationale wielerunie UCI om de minimale afstand van motoren op renners, mede met het oog op de veiligheid, daarom te vergroten tot 20 of 30 meter.(Bron: tue.nl)

Jan Aarts overleden

Woensdag 11 mei 2016
Hamont-Achel - Jan Aarts overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Jan Aarts overleden, de echtgenoot van Fanny Christie. Hij was 85 jaar. Zaterdag wordt hij begraven op het Boskerkhof, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Hamont-Achel - Politie vindt 2,6 kilo cocaineIn het kader van een gerechtelijk onderzoek naar handel in verdovende middelen werden er door de lokale politie Noordoost-Limburg vanmorgen vier huiszoekingen uitgevoerd in Bree en Bocholt. Bij één verdachte, een 33-jarige inwoner van Bocholt, werd er 2,6 kilo cocaïne aangetroffen. Hij werd gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die hem heeft aangehouden. Betrokkene werd eerder reeds veroordeeld voor handel in verdovende middelen. Behalve de verdovende middelen werden nog een voertuig, een som geen een verboden wapen in beslag genomen.
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 83 verkeersongevallen gemeld, waarvan 30 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 2 doden, 4 zwaar- en 26 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 61 ademtesten afgenomen, waarvan er 9 (of 15%) positief bleken. Van 2 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 13 gevallen van vluchtmisdrijf.

Opening Helmenpark in Halen

Dinsdag 10 mei 2016
Zondag wordt in Halen het Helmenpark officieel geopend. Het vormt een blijvend symbool dat de Eerste Wereldoorlog in Limburg en België herdenkt, maar het is ook een plek voor reflectie en creativiteit. Een plaats waar verleden, heden en toekomst samenkomen. Het voormalige slagveld in Halen is ook het definitieve eindpunt van het succesvolle participatieve project ‘Helmen’. Dat ging in 2015 van start toen elke Limburgse gemeente de kans kreeg om met de hulp van jong en oud een betonnen Stahlhelm creatief te bewerken en een boodschap mee te geven. Die 44 Stahlhelm-exemplaren staan nu allemaal in Halen.

Onze mooie planeet

Maandag 9 mei 2016
Uit de ruimte
Hamont-Achel - Onze mooie planeetZoomIn Amerikaanse filmzalen met een groot scherm is sinds enkele dagen de IMAX-film "A Beautiful Planet" te zien, waarvoor de beelden werden verzameld door zes astronauten die tijdens drie missies aan boord van het Internationaal ruimtestation ISS verbleven. De film kreeg dan ook de medewerking van de NASA.  Hierboven de trailer van deze spectaculaire prent. (Red.: klik op het vierkantje rechts onder in het videokader, dan kunt u de video op volledige schermbreedte zien!).
Vandaag gelezen
"Waalse ziekenhuizen vinden dat zij de patiënten niet prettig benaderen. Bij oudere mensen gaan verplegers meteen luider praten, alsof ze allemaal doof zijn, vaak richt men zich tot de familie en niet tot de patiënt, en waarom moet iemand per se ziekenhuiskleren aan en niet zijn eigen kleren (als die schoon zijn)? Ook leggen Waalse artsen vaak niet uit wat er gaat gebeuren, en krijg de patiënt gewoon te weinig informatie. In het CHU-ziekenhuis van Godinne in de provincie Namen loopt nu een (…) Het hele nieuwsbericht
Vlaams parlementslid en burgemeester van Lanaken Marino Keulen pleit voor het snel wegwerken van 53 zwarte punten in Limburg. Dat meldt TVL.
Vlaams minister Weyts heeft een nieuwe lijst vrijgegeven van verkeerspunten, waar veel ongevallen gebeuren. Maar vandaag is het geld er nog niet om al die zwarte punten aan te pakken. Het was wijlen Steve Stevaert die als eerste de zwarte punten in het verkeer aanpakte. Zijn lijst ging 15 jaar mee.
Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, is tevreden over zijn recent vierdaags bezoek aan het dekenaat Hamont, dat de parochies van Hamont-Achel, Overpelt en Neerpelt omvat. De bisschop mocht erg veel mensen ontmoeten. "Er leeft hier bijzonder veel en daar ben ik blij mee", zei hij achteraf.
De rechtbank van Koophandel heeft tijdens de eerste vier maanden in Limburg 267 faillissementen uitgesproken. In vergelijking let een jaar geleden zijn er dat 20 procent minder. Opvallend is dat steeds meer oudere bedrijven failliet gaan. In de bouw en in de transportsector is het aantal falingen gedaald, zo blijkt uit cijfers van Graydon Belgium.
Tribunaliteiten
'Een venster even op kip laten als ik even van huis ben, kan geen kwaad. En als ze echt willen, geraken ze toch binnen.’ Vaak gehoord, maar de gelegenheid maakt de dief. Hij ziet de zwakke plekken en elk huisje heeft zijn kluisje.
Dat ondervond een familie uit de provincie Namen. Ze liet een raam van 90 cm breed en 30 cm hoog open. Het bevond zich op 1,72 m hoogte, op de eerste verdieping. Gelukkig was er nog de diefstalverzekeraar. Maar die weigerde dekking omdat de polis verplicht de woning (…) Het hele nieuwsbericht

Geen regen? Bouw een berg

Donderdag 5 mei 2016
Vandaag gelezen
In de Arabische Emiraten gaat men een berg bouwen om regen te bevorderen. De aanleg wordt op dit moment voorbereid door het Amerikaanse Centrum voor Atmosferisch Onderzoek. Volgens onderzoeker Roelof Bruintjes moet een eerste rapport over de constructie van de berg deze zomer klaar zijn. "Deze zorgt ervoor dat lucht naar boven gedrukt wordt, waardoor wolken ontstaan. Die kunnen dan weer worden bestrooid met chemische middelen om regen te stimuleren, het zogenoemde 'cloud seeding'," aldus Bruintjes. Andere (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Het duurt geen kwartiertje. Echt. Elke morgen even naar beterspellen.nl surfen en daar de dagelijkse taaltest doen. Het is poepsimpel: je geeft bij de eerste keer je naam en je mailadres op en je krijgt dan een mail waarmee je je kan inschrijven voor een dagelijks mailtje dat je rechtstreeks naar de test voert. Bovendien kan je zelf je testniveau bepalen. De test zelf bestaat uit vier antwoorden op meerkeuzevragen. Bij beterspellen.nl gaat het om Nederlands, maar in de kolom rechts op die website kan je je ook inschrijven op NU beter Engels, NU beter Duits,  NU beter Frans (die subjonctif!) en... Beter Rekenen. En weet je wat zo mooi is? Dat je na afloop je score kan bekijken. En het doet zo'n deugd, hé, als blijkt dat je alles 100% juist hebt... Beter spellen.nl

Werken op klaverblad Lummen

Woensdag 4 mei 2016
Het is maar dat je 't weet
Van maandag 9 tot vrijdag 13 mei zal er aan het Klaverblad in Lummen overdag worden gewerkt op de afslagstrook van de E314 van Genk naar Antwerpen. In deze fase worden een nieuwe kantstrook en fundering geplaatst. Het verkeer zal niet veel hinder ondervinden want het verkeer dat afslaat wordt over de pechstrook geleid. Doorgaand verkeer op de E314 ondervindt geen hinder.
Vanaf vrijdag 13 mei om 20u00 tot zaterdagochtend 14 mei om 10u00 wordt de afslag dan afgesloten om veilig te kunnen (…) Het hele nieuwsbericht
Dr. Marnix Goethals, die momenteel nog als cardioloog en hoofdgeneesheer werkzaam is in het Mariaziekenhuis in Overpelt, wordt de nieuwe algemeen directeur van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Dimpna in Geel. Dat meldt de Artsenkrant. Dr. Goethals kwam pas in 2013 naar het Mariaziekenhuis; eerder werkte hij in het Heilig Hartziekenhuis in Roeselare. In Overpelt volgde hij dr. Griet Vandervelpen op, die medisch directeur werd in het Z.O.L. in Genk.
Hamont-Achel - Splinternieuwe fietsgids voor N-LimburgLommelaars Dirk Van Bun en Leo Swinnen stelden een fietsgids samen: 'Fietsen in en om Noord-Limburg'. Deze zal volgende week verdeeld worden in Beringen, Bree, Lommel, Overpelt en Peer via de toeristische kantoren, alsook via fietsenmakers en de deelnemende zaken. De boekjes zijn volledig gratis en in de gids zitten 11 kant en klare fietsroutes met een afknipstrook met nummers van het fietsroutenetwerk. Die kunnen de fietsers op hun fiets kleven en tonen hen zo de weg. Op elke route zijn maximum vier stopplaatsen voorzien waar de fietsers even kunnen uitblazen en de interne mens versterken. Bedoeling is om later nog allerlei dingen te ontwikkelen rond fietsen en de hele beleving daarrond. De fietsgids is ook gratis te downloaden via hun website.

Anneke Kerkhofs overleden

Dinsdag 3 mei 2016
Hamont-Achel - Anneke Kerkhofs overledenIn het Mariaziekenhuis is zaterdag Anneke Kerkhofs overleden, de weduwe van André Ramaekers. Ze was 91 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Ten behoeve van lokale verenigingen en organisaties heeft het UiTpunt de verschillende locaties in de stad in een handige brochure gegoten, zodat geïnteresseerden een helder overzicht hebben van alle beschikbare culturele infrastructuur, inclusief de precieze mogelijkheden en kenmerken per locatie. "Er wordt in de brochure niet alleen aandacht besteed aan de gekende locaties zoals De Posthoorn, Cinema Walburg en het Michielshof, ook de mogelijk iets minder bekende plaatsen in onze stad komen aan bod. Zo worden bijvoorbeeld de hobbylokalen op het Bernard Kempplein, de turnzaal aan Boerderij De Wal en Expo de Wal eveneens uitgelicht," zegt schepen van cultuur Boonen. De brochure kan online geraadpleegd worden via de website van de stad . Een gedrukte versie is verkrijgbaar via de balie van het UiTpunt.
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 66 verkeersongevallen gemeld, waarvan 12 met lichamelijk letsel. Bij deze letselongevallen vielen 2 zwaar- en 9 lichtgewonden. De politie nam in totaal 42 ademtesten af,waarvan er 14 (of 33%) positief bleken. Van 8 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 9 gevallen van vluchtmisdrijf.
In een lopend gerechtelijk onderzoek inzake een internationale handel in verdovende middelen heeft de politie afgelopen weekend opnieuw 928 kg cocaïne aangetroffen in marmeren blokken die uit Zuid-Amerika kwamen. Samen met een vorige vangst gaat het nu al om een straatwaarde van € 75 miljoen.
Al tijdens het Paasweekend werd door de FGP van Limburg een grote partij cocaïne van 1.500 kilo in beslag genomen. Die zat verscholen in marmeren blokken. De inbeslagnames waren het (…) Het hele nieuwsbericht

Flitscontroles deze week

Maandag 2 mei 2016
Hamont-Achel - Flitscontroles deze weekDe lokale politie plaatst de flitsauto deze week onder meer in de Molenstraat in Neerpelt, de Europalaan in Overpelt en 't Lo in Hamont-Achel.
Hamont-Achel - Menwedstrijd: Boyd Exell eindwinnaarZoomVandaag werd de menwedstrijd Driving Valkenswaard International afgesloten. De slotproef (kegelvaardigheid) werd gewonnen door de Duitser Rainer Dün (foto). Boyd Exell werd eindwinnaar. (Foto Rik Vander Sanden)
Hamont-Achel - NWC ook sterk in rivierafdalingZoomDit weekend werden op de Demer in Testelt de nationale kampioenschappen kajak rivierafdaling gehouden. Hanna Plas (foto) van de Neerpeltse Watersportclub behaalde drie nationale titels bij de dames senioren: in de K1 sprint, de K1 klassieke afstand en de ploegenkoers klassieke afstand. Zus Joke Plas won ook drie titels: in K1 sprint en K1 klassieke afstand bij de dames aspiranten en in K1 ploegenkoers bij de dames senioren. Tom Verduyckt was tweemaal primus bij de heren aspiranten in de individuele wedstrijden K1 sprint en K1 klassieke afstand. Roos Broekx won 1 nationale titel bij de dames senioren ploegenkoers.(Foto Marc Faes)
Op 8, 9 en 10 juli wordt op het Marktplein in Hamont onder de titel "Rock Around de Klok" het 250-jarig bestaan van hotel-café De Klok gevierd. Dat gebeurt met een festival dat helemaal in het teken staat van live muziek van meerdere bandjes uit zowel België als Nederland. Vandaag is de ticketverkoop van start gegaan.

Broeder Joris overleden

Zondag 1 mei 2016
Hamont-Achel - Broeder Joris overledenIn de Achelse Kluis is vanmorgen broeder Joris gestorven, in het burgerleven Piet Bosmans. Hij was 86 jaar en al enige tijd ziek. Precies een maand geleden overleed daar ook broeder Charles. Na hun dood blijven er in de kluis nog drie bewoners over.

Het EMJ vandaag/zondag

Zondag 1 mei 2016
Hamont-Achel - Het EMJ vandaag/zondag- 10.30 uur: aperitiefconcert “Salute” in het Hubertustheater in Neerpelt. De toegang bedraagt 20 euro. Zonder aperitief is dat 13 euro.
- 11.00 uur: festivalmis in de kapel van WICO St.-Hubertus in Neerpelt.
- 11.00 uur: lenteconcert in de St.-Jozefskerk in Zonhoven.
- 12.45–16.00 uur: juryconcerten in verschillende zalen in Neerpelt en Overpelt. De toegang bedraagt 7,50 euro voor twee dagen. Inwoners van Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel die een toegangsbadge hebben (…) Het hele nieuwsbericht
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel