Het overige nieuws

Heropleving Limburgse economie

Woensdag 30 november 2016
Het gaat goed met de Limburgse economie. Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuurbarometer van werkgeversorganisatie Voka-Limburg. Het ongezien hoog aantal starters, de stijging in de niet-residentiële bouw én de automobielsector zorgen ervoor dat 2016 eindigt met een positieve noot. De krimp in onze economie de voorbije maanden wordt zo definitief van tafel geveegd, klinkt het.

Ga kijken naar die film!

Woensdag 30 november 2016
Hamont-Achel - Ga kijken naar die film!ZoomDe Cultuurkring programmeert morgennamiddag om 14u in cinema Walburg de film "Die Blechtrommel" van Volker Schlondorff. Een prachtige film uit 1979, gebaseerd op het boek van Günther Grass. Oskarchen (foto) weigert te groeien en waarschuwt met zijn trommeltje de familie Matzgerath en alle burgers voor het opkomende fascisme. Foutloos in alle details en vertolkingen, o.a. ook Charles Aznavour. De film haalde destijds op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm. En hij is helaas weer actueel...
's Avonds om 20.15u wordt in De Walburg de Zebracinema-film "The Land of the Enlightened" vertoond.

De Grevenbroekers aan het feest

Woensdag 30 november 2016
Hamont-Achel - De Grevenbroekers aan het feestZoomZaterdag vierden een 90-tal Grevenbroekers hun jaarfeest. Na een welkomstdrank en -woordje van de voorzitter werd er aangeschoven aan een uitgebreid buffet. Ondertussen liep er op de achtergrond een powerpointpresentatie van de activiteiten van het afgelopen jaar. Het jaarprogramma 2017 kwam als volgende punt op het programma, en werd enthousiast onthaald. De avond verliep verder in een ontspannen, gezellige sfeer. (Ludo Daemen)

Nieuwe vennootschap: BeDirect

Woensdag 30 november 2016
Robert Gijsbers en Wilhelmina Horijon, beiden uit Hamont-Achel, hebben de gewone commanditaire vennootschap BeDirect opgerichrt met zetel in 't Lo. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer consultancy op het vlak van marketing, bedrijfsbeheer en bedrijfsvoering.

Sinterklaasfilm met verrassing

Dinsdag 29 november 2016
Hamont-Achel - Sinterklaasfilm met verrassingZoomDe Sint is in het land, en dat zullen de kinderen geweten hebben. Na de intrede van de goede man in de stad enkele weken geleden, speelt Cinema Walburg aanstaande zondag de Sinterklaasfilm ‘Loewie, Zwarte Piet en de Blinde man’. Een deel van de opbrengst gaat daarbij naar de Rode Neuzen Dag ten voordele van jongeren met psychische problemen.
De film vertelt het verhaal van Elisa, die op een rustige herfstdag onverwacht bezoek krijgt van haar opa. Hij vertelt haar (…) Het hele nieuwsbericht

Afhalen tegoed vuilniszakken

Dinsdag 29 november 2016
Wie zijn tegoed aan huisvuilzakken van 2016 nog niet heeft afgehaald, kan nog tot en met 30 december terecht bij de onthaalbalie van het stadhuis. Op 31 december is het stadhuis gesloten. Je kan je tegoed ook afhalen bij de AD Delhaize in de Abdijstraat, Aveve Schuurmans in de Bosstraat of Tuincentrum Hendrikx in de Thomas Watsonlaan. Vanaf 1 januari vervalt je tegoed. Meer info vind je via www.hamont-achel.be/huisvuilzakken.

Ida Reyners overleden

Dinsdag 29 november 2016
Hamont-Achel - Ida Reyners overledenIn het Mariaziekenhuis is zondag Ida Reyners overleden, de weduwe van Arnold Schuermans. Ze was 79 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Statie. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Feest aan de Thomas Watsonlaan

Maandag 28 november 2016
Hamont-Achel - Feest aan de Thomas WatsonlaanZoomZaterdag vierde Claes Sierbeton en Dakwerken zijn 60-jarig bestaan samen met het personeel. De groep werd ontvangen in de mergelgrotten van Valkenburg voor een fietstocht van +/- 8km door de mergelgrotten. Een leuke manier om de grotten te verkennen! Het bedrijf werd in 1956 opgericht door Laurens Claes en is in de regio vooral bekend voor zijn brievenbussen en dakwerken. Het familiebedrijf is ondertussen aan zijn 3de generatie toe waarbij Rowan Mennen en Frank Claes de dagelijkse leiding hebben.

Zilver voor Groendesign Koen Cox

Maandag 28 november 2016
De Vereniging Betere Tuinaanleggers Limburg heeft de beste projecten van het afgelopen jaar bekroond. In de categorie -250 vierkante meter ging het zilver naar Groendesign Koen Cox.

Jaak Plessers overleden

Maandag 28 november 2016
Hamont-Achel - Jaak Plessers overledenZaterdag is Jaak Plessers overleden, de echtgenoot van Philomène Follon. Hij was 88 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-dorp. Donderdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Jef Mensch overleden

Maandag 28 november 2016
Hamont-Achel - Jef Mensch overledenDonderdag is Jef Mensch overleden, de echtgenoot van Diny Vrenken. Hij was 77 jaar. Woensdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 11u) in het crematorium in Heeze, Somerenseweg 120. Dinsdag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

70 weekendverkeersongevallen

Maandag 28 november 2016
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 70 verkeersongevallen gemeld, waarvan 11 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 2 zwaar- en 11 lichtgewonden. De politie nam er in totaal 36 ademtesten af, waarvan er 4 (of 11%) positief bleken. Van 2 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 17 gevallen van vluchtmisdrijf.
De provinciebelastingen blijven volgend jaar ongewijzigd. De provinciale opcentiemen op de onroerende voorheffing van het Vlaams gewest bedragen 400. Het tarief van de algemene provinciebelasting gezinnen blijft behouden op 35 euro. Personen met een verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering of een leefloon betalen een sociaal tarief van 17,5 euro.  Ook de algemene provinciebelasting voor bedrijven blijft in 2017 dezelfde.

Bisschop bidt nieuwe Onze Vader

Zondag 27 november 2016
Hamont-Achel - Bisschop bidt nieuwe Onze VaderZoomVandaag vierde mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, de eucharistie tijdens het Gregoriaans Weekend in de abdij van Achel. De Achelse Kluis ligt zoals bekend pal op de grens van Nederland en België, tussen Valkenswaard - Budel en Hamont-Achel. Voor talrijke aanwezigen, uit Nederland en Vlaanderen, bad hij voor het eerst het nieuwe Onzevader in de gezamenlijke nieuwe vertaling.
De bedoeling van de nieuwe tekst is onder meer dat er een eenvormige vertaling is voor Vlaanderen en (…) Het hele nieuwsbericht

Wat zegt de Sint?

Zondag 27 november 2016
Hamont-Achel - Wat zegt de Sint?ZoomEr zijn geen zekerheden meer, want al vaak zie je rond deze tijd een versierde kerstboom opduiken, en Sinterklaas is nog niet geweest! Dat is ook cartoonist Stijn Lodewijks niet ontgaan. Maar hij liet één tekstballonnetje open voor de Internetgazetlezers. Hoe reageert Sinterklaas op de opmerking van Zwarte Piet? De inzender van het beste tekstje wint een dvd, of een boek! Mail uw inzending vóór vrijdagmiddag naar wineendvd[!]gmail.com.

Laagste belastingen in Hamont-Achel

Zaterdag 26 november 2016
Van de gemeenten in Noord-Limburg scoort Hamont-Achel het best inzake gemeentebelastingen. Dat blijkt uit een vergelijking die vandaag in Het Nieuwsblad wordt gemaakt. In Hamont-Achel bedraagt de aanvullende personenbelasting 6 procent terwijl de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing op 995 uitkomen. Overpelt staat tweede met resp. 6% en 1176 opcentiemen, Lommel 3de met 6% en 1300 opcentiemen. In Neerpelt gaat het al om 7% en 1250 opcentiemen, in Hechtel-Eksel om 8% en 1100 opcentiemen en in Peer om 8,5% en 1550 opcentiemen.

Hij won de DVD

Zaterdag 26 november 2016
Hamont-Achel - Hij won de DVDZoomWie won de DVD? Peter Testelmans! Hij vulde het lege tekstballonnetje op de cartoon van Stijn Lodewijks in met bovenstaand tekstje. Hij mag van ons dan ook de dvd verwachten. Morgen een nieuwe opgave!

Nieuwe bvba: Van Meijl Techniek

Zaterdag 26 november 2016
Van Meijl Holding B.V. en Van Meijl Techniek B.V., beide met zetel in Cranendonck, hebben de bvba Van Meijl Techniek opgericht met zetel aan de Bosstraat in Hamont-Achel. Doel van de vennootschap is onder meer het monteren, demonteren en verhuizen van machines, installaties, werktuigen en tractoren.
Hamont-Achel - Lichttocht van vormelingen en misdienaarsZoomFris maar windstil gisteravond voor de lichttocht die de vormelingen en misdienaars van de federatie Hamont-Achel gisteravond hielden naar aanleiding van de start van de advent. Er waren een 60-tal deelnemers. Ze wilden met hun tocht een vredesboodschap brengen. Ook elders in het land waren er dergelijke lichttochten.

Jan Plas overleden

Zaterdag 26 november 2016
Hamont-Achel - Jan Plas overledenIn rusthuis Den Boogerd in Eksel is dinsdag de uit Achel afkomstige Jan Plas overleden, de echtgenoot van Alfonsine Simons. Hij was 85 jaar en wordt dinsdag gecremeerd na de uitvaartliturgue (10.30 uur) in de parochiekerk van Kaulille. Maandag (18.30 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Creemers in Kaulille. Online condoleren:condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Licht in donkere dagen

Vrijdag 25 november 2016
Hamont-Achel - Licht in donkere dagenZoomRuim 800 Limburgse jongeren tussen 12 en 18 jaar waaronder heel wat Noord-Limburgers hebben vanavond deelgenomen aan een fakkeltocht doorheen het centrum van Hasselt. De jongeren, vooral uit jeugdbewegingen, catechese- en misdienaarsgroepen, willen bij het begin van de advent samen licht brengen in deze wereld en een teken van hoop zijn, maar ook hoop geven.    
De fakkeltocht is een jaarlijks initiatief van IJD Hasselt - de dienst voor jongerenpastoraal van het (…) Het hele nieuwsbericht

Succes voor wetenschapsacademie

Vrijdag 25 november 2016
Kinderen warm maken voor technologie door hen spelenderwijs te leren over techniek. Dat is wat de techniek- en wetenschapsacademie van de hogeschool UC Leuven Limburg nu al drie jaar doet. En met succes, want zopas schreven zij de 35.000ste deelnemer in voor één van hun workshops in Houthalen.

Nieuwe vennootschap: TR2

Donderdag 24 november 2016
Albertus Baens en Debby Rutten, beiden uit Hamont-Achel, hebben de bvba TR2 opgericht met zetel aan de Bosstraat in Hamont-Achel. De vennootschap met een maatschappelijk kapitaal van 18.600 euro zal zich inlaten met management, onroerende en roerende goederen en met het toestaan van leningen.

'Een Kus van een Rus'

Dinsdag 22 november 2016
De tickets voor het toneelstuk "Een kus van een Rus", door toneelgroep Neem je tijd aanstaande zaterdag in Cinema Walburg, zijn uitverkocht. Wie nog wil komen kijken kan dat alleen nog op zondag 27 november om 19u30. Reserveren kan via www.toneelgroepneemjetijd.be of bij Rudi Leyssen op het nummer 011/ 66 31 52.
Hamont-Achel - Ondertussen, tijdens een politiecontrole...ZoomHet aantal inbraken blijft stijgen, las Fobie in de kranten.

Kluisdag op 29 november

Dinsdag 22 november 2016
Hamont-Achel - Kluisdag op 29 novemberTijdens de Kluisdag in de Achelse Kluis, op dinsdag 29 november van 13.30u tot 16.30u., gaat inleider Egbert Rooze nader in op het onderwerp 'Vrouwen in het Johannesevangelie'.
‘Vrouwen’ of ‘dochters’ hebben in de Bijbel een speciale klank: zij vertegenwoordigen vaak een groep mensen. Het verhaal van de Samaritaanse vrouw (Joh. 4) moeten we niet individualistisch en dus ook niet moralistisch lezen, maar als een weergave van de pijnlijke verhouding (…) Het hele nieuwsbericht

Werken op Kempische Steenweg

Dinsdag 22 november 2016
Het is maar dat je 't weet
De werkzaamheden ter hoogte van de vertakking (N74, N72, N715b) in Zonhoven lopen op hun einde. Van vrijdag 25 november tot en met maandag 28 november zal het Agentschap Wegen en Verkeer in de volledige werkzone asfalteringswerken uitvoeren en de verkeerslichteninstallaties op de twee kruispunten plaatsen en in dienst nemen. Om deze werken tijdig af te kunnen ronden, zal de aannemer vanaf vrijdagochtend 04.00 uur tot maandagmiddag 15.00 uur zowel overdag als ‘s nachts werken. Er zal (…) Het hele nieuwsbericht

Eindhoven Airport ontruimd

Dinsdag 22 november 2016
Grensgevallen
Na het ontdekken van een verdachte koffer in de vertrekhal is Eindhoven Airport rond 10.45 uur ontruimd. De koffer werd onderzocht. Er werden geen gevaarlijke stoffen in aangetroffen. De ontruiming is inmiddels voorbij. Het incident gebeurde een kwartier voordat de ploeg van PSV in het vliegtuig naar Madrid zou stappen. PSV speelt morgenavond een Champions-League-duel tegen Atletico Madrid.

53 positieve ademtesten

Maandag 21 november 2016
Het afgelopen weekend werd in Limburg in het totaal bij 2.054 bestuurders een ademtest afgenomen. 53 van deze ademtests (of 3 %) waren positief. Er werd van 12 bestuurders een drugstest afgenomen, 8 testen  waren positief.  3.533 voertuigen werden gecontroleerd op snelheid. 18 % procent van de voertuigen of 631 bestuurders werden geverbaliseerd wegens overdreven snelheid. Naast de overtredingen op alcohol, snelheid en drugs werden ook nog 76 andere verkeersovertredingen vastgesteld. 22 (…) Het hele nieuwsbericht

Eet meer Limburg!

Maandag 21 november 2016
Hamont-Achel - Eet meer Limburg!ZoomVandaag werd in de hotelschool van Hasselt voor het derde jaar op rij de campagne 'Eet meer Limburg' voorgesteld aan twintig ambassadeurs. De Internetgazet is er daar één van.
"Wie tijdens de eindejaarsfeesten verrassend en lekker uit de hoek wil komen, kan dat met het menu van ‘Eet meer Limburg’. Door producten van een 30-tal producenten op deze smakelijke manier aan te prijzen, geraakt de consument verder vertrouwd met het rijke aanbod aan lokale landbouwproducten in (…) Het hele nieuwsbericht

Natalia komt een jaar later

Maandag 21 november 2016
Het voorjaar van 2017 zou het startschot betekenen voor Natalia's nieuwe "Me & My producer"-theatertournee". Maar die tournee wordt nu verplaatst naar het voorjaar van 2018 "wegens tv-opnames". De uitverkochte show van 3 februari 2017 in De Posthoorn wordt verplaatst naar 9 maart 2018. Reeds aangekochte tickets blijven geldig. Ticketkopers die niet in de gelegenheid zijn de show van 9 maart 2018 bij te wonen, krijgen hun tickets terugbetaald.

Jan Leyssen overleden

Maandag 21 november 2016
Hamont-Achel - Jan Leyssen overledenIn het rusthuis in Hamont is vrijdag Jan Leyssen overleden, de weduwnaar van Mia Hendrikx. Hij was 81 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Donderdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

'De martelaar en de islam'

Maandag 21 november 2016
Hamont-Achel - 'De martelaar en de islam'ZoomMomenteel berichten de media bijna dagelijks over terreurdreiging en aanslagen ergens in de wereld. De bibliotheek van Hamont pikt in op dit actuele thema en nodigt dorpsgenote Hedwig Bongers uit om woensdagavond om 20.15 uur duiding te komen geven over dit thema via de lezing ‘De martelaar in de islam’.
Terwijl in het westen een aanslag vaak aanzien wordt als een zelfmoordoperatie, wordt deze daad in het Arabisch soms aanzien als een ‘martelaarsoperatie’. (…) Het hele nieuwsbericht

Zo kan het dus ook

Maandag 21 november 2016
Hamont-Achel - Zo kan het dus ookTijdens de bovenzonale alcoholcontroles van zaterdagnacht had van de 60 bestuurders, die door de ploegen van de politiezone HANO werden gecontroleerd, niemand gedronken.

Win een dvd - of een boek!

Zondag 20 november 2016
Hamont-Achel - Win een dvd - of een boek!ZoomVoortaan gaan we regelmatig een cartoon van Stijn Lodewijks publiceren waarin één tekstballonnetje leeg is gebleven. Aan u wordt gevraagd voor dat ballonnetje een tekst te verzinnen, liefst een grappige of pertinente tekst. U kunt er een dvd of een boek mee winnen! Vandaag is er bovenstaande cartoon over de 11.11.11-actie. Mail uw inzending tegen uiterlijk vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. En misschien komt de dvd of dat boek dan wel uw kant uit!

Robin Dirks overleden

Zaterdag 19 november 2016
Hamont-Achel - Robin Dirks overledenDinsdag is Robin Dirks overleden. Hij was 14 jaar. De crematie en de asbijzetting in het urnengraf op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Maandag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Schaamte om een geschenk

Vrijdag 18 november 2016
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Schaamte om een geschenkDe dame die zich in mei van dit jaar bij de vrederechter van Genk aanbood had wel een heel speciaal verzoek. Als thuisverpleegster had zij de zorg over een weduwnaar zonder kinderen. De man was ondertussen gestorven en liet haar zijn have en goed na, met uitzondering van zijn woning en 25.000 euro. Die gingen naar een andere dame en een nicht. De weduwnaar had ook voorzien dat, als zijn verzorgster niet wilde weten van het testament of overleed, alles naar haar kind ging.
De thuisverpleegster huiverde bij (…) Het hele nieuwsbericht
"De Vlaamse regering mag ons niet behandelen als het buitengebied van Vlaanderen en Limburg moet krijgen waar het recht op heeft." Dat hebben de gedeputeerden Jean-Paul Peuskens en Inge Moors vanavond in de provincieraad gezegd, meldt TVL. Op het vlak van mobiliteit is er sprake van stilstand. En als de voorstellen van Vlaanderen het halen, dreigen we ook op vlak van toekomstige ruimtelijke ontwikkeling achterop te hinken, klinkt het. Maar één van de grote uitdagingen voor het provinciebestuur, blijven de problemen in het Limburgse onderwijs.
Hamont-Achel - Gratis naar... Nightman en Milo Meskens?ZoomMorgen/ vrijdagavond om 20.30u treden Nightman en Milo Meskens op in De Posthoorn in Hamont-Achel. Tijs Delbeke, man van duizend-en-één instrumenten en minstens zoveel projecten, zet zijn band SIR YES SIR even on hold om zijn eerste soloplaat af te leveren. Onder zijn alter-ego NIGHTMAN brengt hij met ‘Chapters’ de rauwe, ongepolijste sound van de 90’s weer tot leven.
Milo Meskens is sinds begin 2014 actief als soloartiest. Onder eigen naam (…) Het hele nieuwsbericht

Je kan nooit alles weten

Donderdag 17 november 2016
Vandaag gelezen
"Of je nu jong bent of oud, je kunt elke dag iets bijleren. Onwetend zijn is erg, maar mensen die denken alles beter te weten, zijn erger. Het is ook niet omdat je ouder bent, dat je de wijsheid in pacht hebt of weet hoe het leven in elkaar zit."
                                      (Studio Brussel-dj TLP in "De Standaard")

Damesvoetbaltopper in Hamont

Donderdag 17 november 2016
Komende zaterdag heeft op het veld van KFC Hamont 99 de topper plaats in het damesvoetbal. KFC Hamont, tweede in de rangschikking, ontvangt de leider, Esperanza Pelt. In de heenronde was er een nipte overwinning van Pelt (2-1). De aftrap zaterdag wordt om 13u gegeven.

Piet Bormans overleden

Donderdag 17 november 2016
Hamont-Achel - Piet Bormans overledenIn het rusthuis in Achel is dinsdag Piet Bormans overleden, de echtgenoot van Josepha Bax. Hij was 73 jaar. De crematie zal in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Geld kwijt?

Donderdag 17 november 2016
Iemand is gisteren/woensdag in het postkantoor in Hamont een geldbedrag vergeten of verloren. Dat meldt de eerlijke vinder. UPDATE De gedupeerde heeft zich inmiddels gemeld. Hij was aangifte gaan doen bij de lokale politie HANO, die hem in contact bracht met de vinder. Het geld is inmiddels overhandigd.

'Samen tegen inbraak'

Woensdag 16 november 2016
Hamont-Achel - 'Samen tegen inbraak'De woninginbraken kennen traditioneel een stijging in de donkere wintermaanden van november tot maart, meldt de lokale politie HANO. "Vooral de late namiddag en de vroege avond blijken bijzonder gevoelig voor inbraken in woningen.
"De lokale politie Hamont-Achel – Neerpelt – Overpelt (HANO) vraagt nogmaals de medewerking van de bevolking om de strijd tegen de inbraken succesvol aan te kunnen gaan.
"Wij roepen iedereen op om elke verdachte gedraging onmiddellijk te melden (…) Het hele nieuwsbericht

Politiecontroles in héél Limburg

Woensdag 16 november 2016
Hamont-Achel - Politiecontroles in héél LimburgKomend weekend organiseren provincie en politie het tweede grote SLim-controleweekend. Dat wil zeggen dat er, tussen vrijdagavond 22 u. en maandagmorgen 6 u., gecombineerde alcohol-, drugs- en snelheidscontroles zullen gehouden worden door de Limburgse lokale politiezones op lokale en gewestwegen en door de WegPolitie Limburg op de autosnelwegen.

'Tekortgedaan'

Dinsdag 15 november 2016
Vandaag gelezen
En wat lezen we vandaag in De Standaard?
"De West-Vlamingen voelen zich tekortgedaan. Ze vrezen dat ze afgesneden worden van de rest van Vlaanderen omdat de trein er doodloopt. 'Terwijl andere provincies over een performant netwerk beschikken, zijn er hier, in West-Vlaanderen, eenmaal Kortrijk en Brugge voorbij, enkel nog doodlopende lijnen', klinkt het bij zes politieke partijen in West-Vlaanderen. CD&V, Groen, N-VA, Open VLD, SP.A en Vlaams Belang luiden in een unieke samenwerking de alarmbel."
Zouden die al ooit in Noord-Limburg geweest zijn?(PP)
Het is maar dat je 't weet
Voka – KvK Limburg waarschuwt voor goedkope licenties voor Windows 10 Professional OEM en Office 2016 Professional Plus, die worden aangeboden via de website kaufkaufkauf.de. Aanvankelijk lijkt er geen vuiltje aan de lucht maar zodra men betaald heeft, hoort men niets meer van de firma en is ze ook niet bereikbaar. Aangeraden wordt om zeer voorzichtig om te gaan met dergelijke aanbiedingen.

Smartphone verraadt je levensstijl

Dinsdag 15 november 2016
Het is maar dat je 't weet
Moleculen en microben op je mobiele telefoon verraden je levensstijl. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld. Ze achterhaalden bij hun onderzoek informatie over geslacht, hygiëne, gebruik van cosmetica, voeding, medische toestand, en zelfs de plaats waar de persoon met zijn smartphone kon zijn geweest.
De techniek die bij de studie is gebruikt, kan in de toekomst mogelijk ingezet worden bij de forensische opsporing van misdadigers of vermiste personen. (Bron: ii.nl)

94 weekendongevallen

Maandag 14 november 2016
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 94 verkeersongevallen gemeld, waarvan 18 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 zwaar- en 20 lichtgewonden. De politie nam er in totaal 37 ademtesten afgenomen, waarvan er 5 (of 14%) positief bleken. Van 2 bestuurders werden het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 30 gevallen van vluchtmisdrijf.

Wildplassen is gevaarlijk

Zaterdag 12 november 2016
Wilt u alstublieft niet meer wildplassen langs de snelwegen, want dat is gevaarlijk. Dat staat op grote reclameborden langs de Waalse wegen. Maar de verantwoordelijke minister, Prévot, geeft toe dat er veel te weinig toiletten zijn langs diezelfde snelwegen. De krant "La Meuse" heeft ze op een kaart gezet en constateert dat er soms 132 km. snelweg is zonder toilet. Er loopt nu wel een onderzoek en daarbij worden ook moderne droge toiletten betrokken. Het idee is dat de automobilist uiteindelijk nooit langer dan 10 minuten van een schoon toilet verwijderd moet zijn. (Bron: WaalsWeekblad.be)

'Glow' in Eindhoven weer van start

Zaterdag 12 november 2016
Grensgevallen
In het centrum van Eindhoven is vanavond voor de 11de keer het lichtfestival GLOW van start gegaan. Acht dagen lang zijn in het centrum en op een deel van het TU/e-terrein zo'n 40 kunstwerken in verband met licht te bekijken. Daar moet je wel een behoorlijke wandeling voor over hebben: de zogenoemde City-route door het centrum is 4,2 kilometer lang en de Science-route over het TU/e-terrein nog eens 3,2 kilometer.

Anna Bonneu overleden

Zaterdag 12 november 2016
Hamont-Achel - Anna Bonneu overledenOp 2 november overleed in WZC Sint-Jozef in Neerpelt de uit Achel afkomstige Anna Bonneu, de weduwe van Michel Spooren. De afscheidsplechtigheid vond plaats in intieme kring.

Voor de treinreizigers

Vrijdag 11 november 2016
Dit weekend en de 2 volgende weekends is er GEEN treinverkeer tussen Lier en Herentals. Er worden daar vervangbussen voorzien.

Marie-Thérèse Theunis overleden

Donderdag 10 november 2016
Hamont-Achel - Marie-Thérèse Theunis overledenIn het rusthuis in Achel is dinsdag Marie-Thérèse Theunis overleden. Ze was 79 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Laatste groet: dinsdag tussen 17.30u en 19u in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Jaak Frans Verhees overleden

Donderdag 10 november 2016
Hamont-Achel - Jaak Frans Verhees overledenIn Achel is gisteren Jaak Frans Verhees overleden, de echtgenoot van Gerda Joosten. Hij was 70 jaar. Woensdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Centrum. Dinsdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Provinciale noodhulp voor Haïti

Donderdag 10 november 2016
Op voorstel van gedeputeerde Frank Smeets heeft de bestendige deputatie vandaag beslist, 10 000 euro toe te kennen als noodhulp voor het door een orkaan getroffen Haïti. De uitbetaling gebeurt aan de vzw Protos. Twee van de drie werkgebieden van Protos zijn zwaar getroffen: 2 van de 3 drinkwatersystemen zijn defect geraakt. Een groot deel van de bevolking in dat gebied heeft daardoor geen drinkwater. Ook de sanitaire installaties zijn vernield. Een direct gevolg is dat er reeds cholera-uitbraken zijn.
Met de financiële middelen worden kits met zaaigoed voor getroffen landbouwers ter beschikking gesteld. Men kiest voor bonen wegens de snelle groei en de hoge voedingswaarde. Daarnaast worden ook hygiëne-kits voorzien die verspreid worden via de gezondheidscentra.

Pluimvee moet achter slot

Donderdag 10 november 2016
Federaal Minister van Landbouw Willy Borsus legt de ophokplicht op voor alle professionele pluimveehouders in heel België. Aanleiding is het opduiken van het hoogpathogene vogelgriepvirus van het type H5N8 in onze buurlanden en elders in Europa. Dit virus wordt volgens het ministerie verspreid door wilde vogels, in het bijzonder watervogels op weg naar het zuiden. De voorbije weken zijn er in Hongarije, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië en nu ook in Nederland (…) Het hele nieuwsbericht

Lèneke Bergs overleden

Woensdag 9 november 2016
Hamont-Achel - Lèneke Bergs overledenVandaag is Lèneke Bergs overleden, de weduwe van Gerard Gijbels. Ze was 91 jaar. De uitvaartdienst en de crematie zullen plaatsvinden in besloten kring. Maandag om19u is er een avondwake in de parochiekerk van Achel-Centrum.

Nooit zoveel vacatures in Limburg

Woensdag 9 november 2016
De Limburgse bedrijven schreven nog nooit zoveel vacatures uit als in de eerste tien maanden van dit jaar, meldt TVL. In vergelijking met vorig jaar is er een stijging met 30 procent. De VDAB noteerde maar liefst 109.000 vacatures.
11 november nadert, de dag waarop een wapenstilstand een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Het stadsbestuur wil deze dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan en nodigt – in samenwerking met de Werkgroep voor Oorlogsherdenkingen RAF-Memorial Hamont-Achel – iedereen uit om vrijdag samen met oud-strijders, krijgsgevangenen, weggevoerden, oorlogsinvaliden,... deel te nemen aan een herdenking bij het monument in Achel. De officiële plechtigheid start na de gezamenlijke (…) Het hele nieuwsbericht
Bij verhuren komt veel meer kijken dan enkel de opstelling van een huurcontract. Om een antwoord te bieden op de vele vragen die hierover bestaan organiseert het stadsbestuur op woensdag 30 november van 19u tot 21u een gratis infoavond voor eigenaars en verhuurders in de raadzaal van het stadhuis. Dat gebeurt in samenwerking met het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) en de Welzijnsregio Noord-Limburg.
 Diverse thema’s worden tijdens deze infoavond behandeld. Zo komen de rechten en plichten (…) Het hele nieuwsbericht

Camiel Debacker overleden

Dinsdag 8 november 2016
Hamont-Achel - Camiel Debacker overledenIn Peer is de uit Hamont afkomstige Camiel Debacker overleden, de echtgenoot van Maria Truijen. Hij was 90 jaar en wordt begraven na een afscheidsplechtigheid in besloten kring.
Hamont-Achel - Interactief kindertheater: 'Carrottenpot'ZoomAntARTica, winnaar van de Cultuurprijs Hamont-Achel met haar voorstelling 'Noortje', is terug met een nieuwe interactieve, hartverwarmende theatervoorstelling: "Carrottenpot". Die is bedoeld voor iedereen vanaf 5 jaar die graag een stukje geluk proeft, zondag vanaf 15u in Cinema Walburg.
Gelukkig zijn, hoe doe je dat? Al jarenlang zoekt de professor in zijn huisje diep in het WortelWoud uit hoe dat werkt, gelukkig zijn. Niet gemakkelijk, met het monster dat in het bos leeft. En dan, plots, staat daar een meisje dat niet eens kan kiezen of ze nu oranje of paarse sokken wil dragen, of ze nu schatkaartversnipperaar of drakenneuskeutelverzamelaar wordt... Heel belangrijk, zegt AntARTica: vergeet allemaal niet een extra paar van jullie leukste sokken mee te brengen naar de voorstelling!

Annie Aegten overleden

Dinsdag 8 november 2016
Hamont-Achel - Annie Aegten overledenIn het UZ Gasthuisberg in Leuven is zondag Annie Aegten overleden, de echtgenote van Toine Boonen. Ze was 80 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale Sint-Laurentiuskerk. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Jan Rijcken overleden

Dinsdag 8 november 2016
Hamont-Achel - Jan Rijcken overledenZondag is Jan Rijcken overleden, de echtgenoot van Marietje Geusens. Hij was 90 jaar.  Vrijdag wordt hij in intieme kring begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Donderdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Mariette Wijnants overleden

Dinsdag 8 november 2016
Hamont-Achel - Mariette Wijnants overledenDonderdag overleed Mariette Wijnants, de weduwe van Jef Craeghs. Zij was 82 jaar. De afscheidsplechtigheid vond plaats in intieme kring.

Prioritair, maar niet echt

Maandag 7 november 2016
Hamont-Achel - Prioritair, maar niet echtZoomIn het nieuwe vervoersplan van de NMBS staat dat er geen exploitatie is voorzien voor drie spoorlijnen die door Vlaanderen als prioritair zijn bestempeld. Dat meldt Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts. Het gaat om de lijnen 15 (Mol-Hasselt), 18 (Hasselt-Neerpelt) en 19 (Mol-Neerpelt). "De exploitatie van die lijnen is volgens het plan niet voorzien voor 2021. Terwijl het net gaat om 3 van de 11 projecten die door Vlaanderen bestempeld zijn als prioritair. Dit is een negatieve voorafname en dat moet voor ons gewoon uit de plannen", zegt de minister. Hij weigert het plan goed te keuren. De raad van bestuur van de NMBS heeft dat al wél gedaan.
De sp.a stelt ondertussen dat de Vlaamse minister nu protesteert tegen de gevolgen van de besparingen bij de NMBS en Infrabel, die zijn eigen partij als federale regeringspartner heeft goedgekeurd.

65 weekendongevallen in Limburg

Maandag 7 november 2016
Hamont-Achel - 65 weekendongevallen in LimburgHet afgelopen weekend werden er in heel Limburg 65 verkeersongevallen gemeld, waarvan 16 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 dode, 2 zwaar- en 13 lichtgewonden.  De politie nam er in totaal 38 ademtesten af, waarvan er 4 (of 11 %) positief bleken. Van één bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.  Er waren in totaal 14 gevallen van vluchtmisdrijf.

Expositie houtsnijclub

Zondag 6 november 2016
Op zondag 27 november tussen 10 en 17 uur exposeert de houtsnijclub UNICA "De Grens" in Budel. In het protestants kerkje gelegen aan de Dr. Anton Mathijsenstraat 7 zullen de leden hun meest recente werken tentoonstellen. Die leden zijn houtsnijders/ beeldhouwers uit Hamont-Achel, Cranendonck en omgeving. De expositie betekent voor hen een stimulans naar uitstraling en bekendheid van het grensoverschrijdende evenement. U bent van harte welkom.

Lyliane Fransen overleden

Zondag 6 november 2016
Hamont-Achel - Lyliane Fransen overledenDinsdag is Lyliane Fransen overleden, de echtgenote van Jan Donné. Ze was 65 jaar. De crematie heeft in intieme kring plaatsgevonden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Zeer late herfst

Zondag 6 november 2016
Vandaag gelezen
Op basis van satelliet- en grondwaarnemingen blijkt dat we een late tot zeer late herfst hebben. De zeer warme september droeg sterk bij aan de vertraging. Veel zon en vrijwel geen vorst gaf intense kleuren. Door het rustige, droge weer bleef het verkleurde blad lang aan de boom hangen. Het groeiseizoen van 2016 is een van de langste ooit door de zeer vroege start en de late herfst. (Bron: Naturetoday.com)

Vrijwilligers op zolder

Zaterdag 5 november 2016
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Vrijwilligers op zolderDrie keer moesten ze de secretaris van de KWB opereren, nadat hij door de zolderwering van een oude koeienstal viel. Die koeienstal was het bijgebouw van een woning in een West-Vlaamse gemeente, bekend om haar varkens. De secretaris viel toen hij met een andere KWB-er de panelen van de zolder haalde voor de jaarlijkse KWB-fietstocht. De zoon van die KWB-er huurde de woning met verbouwde koeienstal.
Wie de gewonde secretaris moest vergoeden was onduidelijk en de zaak kwam voor de rechtbank van Gent. De (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Donderdag ticketactie bij Blues PeerZoomKomende donderdag 10 november om 10u. start Blues Peer met een online OP=OP ticketactie. Er zijn dan 600 Combitickets aan voordelig tarief beschikbaar: 450 Combi Weekend Tickets aan €156 en 150 Combi Backstage Tickets aan €271. Er worden geen bank- of reserveringskosten aangerekend en het overschrijven van het geld gebeurt gratis. Bovendien zullen 10 snelle beslissers door loting uitgenodigd worden voor een meet-and-greet met één van de artiesten. Het aanbod is beperkt. De online-verkoop stopt zodra de eerste 600 festivalbezoekers hun Combiticket geboekt hebben.

Daar zijn de Teutenboslopen weer

Donderdag 3 november 2016
De Teutenboslopen komen er weer aan. Dit is de kalender: 18/12/16 Hamont-Achel: Witteberg
08/01/17 Neerpelt: Herkol
22/01/17 Lommel: Soeverein
05/02/17 Overpelt
19/02/17 Neerpelt: Dommelhof
05/03/17 SHLille: Bosuil
19/03/17 Hechtel
26/03/17 Lommel: Balendijk.

Vertragingen in Valkenswaard

Donderdag 3 november 2016
Morgen/vrijdag start in Valkenswaard officieel de laatste fase van het project Europalaan. Daarbij wordt de aansluiting van de Europalaan op de Eindhovenseweg aangepakt. Tijdens deze fase blijft het mogelijk voor doorgaand verkeer om de Eindhovenseweg te volgen (vanaf het noorden en het zuiden). Maar door de tijdelijke wegversmalling en het plaatsen van tijdelijke verkeerslichten is vertraging bij de werkzaamheden niet te voorkomen. De werken duren nog tot aan de feestdagen.

Frans Theunis overleden

Donderdag 3 november 2016
Hamont-Achel - Frans Theunis overledenVandaag is in Achel de uit Lommel afkomstige Frans Theunis overleden, de echtgenoot van Gerarda Gijbels. Hij was 76 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Achel-Centrum.

Maria Mertens overleden

Donderdag 3 november 2016
Hamont-Achel - Maria Mertens overledenIn Tongeren is dinsdag de uit Hamont afkomstige Maria Mertens overleden, de weduwe van Jean Custers. Zij was 84 jaar en wordt dinsdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de OLV-basiliek in Tongeren. Begroetingsmoment: maandag (19-20 uur) bij uitvaartzorg Driesen.

Abdijavond Achelse Kluis geannuleerd

Donderdag 3 november 2016
De Abdijavond met mgr. Leon Lemmens, hulpbisschop voor Vlaams-Brabant en Mechelen, op maandag 14 november in de Achelse Kluis is afgelast. Mgr. Lemmens is ernstig ziek en zal een langdurige behandeling dienen te ondergaan. Daardoor zal hij voor geruime tijd zijn taken en verantwoordelijkheden als  hulpbisschop niet kunnen opnemen.

Ferdinand Cremers overleden

Woensdag 2 november 2016
Hamont-Achel - Ferdinand Cremers overledenMaandag is Ferdinand Cremers overleden, de echtgenoot van Lucie Beckers. Hij was 81 jaar. De afscheidsviering en de begraving zullen in intieme kring plaatsvinden.

Dieny van Erum overleden

Woensdag 2 november 2016
Hamont-Achel - Dieny van Erum overledenIn het Mariaziekenhuis is maandag Dieny van Erum overleden, de echtgenote van Jan Joosten. Ze was 75 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Even astronaut spelen

Dinsdag 1 november 2016
Hamont-Achel - Even astronaut spelenZoomAltijd al astronaut willen worden? En eens willen rondkijken in het internationaal ruimtestation, het ISS? Misschien krijg je nog meer goesting als je dit NASA-filmpje bekijkt, dat je het inwendige van het ISS laat zien. Zorg dat je het op het volledige scherm van je pc laat draaien, dan kan je linksboven regelmatig meelezen wat je te zien krijgt. En af en toe duikt er rechtsonder in het rood een schema op, dat aangeeft in welk deel van het ISS de opname gemaakt is. Prachtig gewoon. Nu nog de koptelefoon op en naar die muziek luisteren, terwijl je gewichtloos meezweeft in dat ding dat volgestouwd is met allerhande materiaal, kabels, schermen, slangen, aansluitingen, knoppen, computers,... Geniet ervan, 18 minuten lang! (Video NASA)

Alternatief voor mammografie

Dinsdag 1 november 2016
Onderzoekers aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werken aan een stralingsvrije, borstvriendelijke methode voor het borstonderzoek. Die methode zou de pijnlijke mammografie moeten vervangen. Daardoor wordt de borst tussen twee platen geklemd, een pijnlijke aangelegenheid die bovendien niet zonder risico is. Bij de nieuwe techniek die aan de TU/e is ontwikkeld, ligt de patiënt op een tafel en hangt de borst vrij in een kommetje. Via een speciale echo wordt dan een 3D-beeld gemaakt van de borst. Eventuele kanker is op de beelden duidelijk herkenbaar; de onderzoekers verwachten daarom dat er veel minder verkeerde uitslagen zullen zijn. Maar het kan nog enkele jaren duren voor de vinding op de markt komt.

Openbare verkoping: Vledstraat

Dinsdag 1 november 2016
Morgennamiddag wordt in hotel-café De Klok de woning Vloedstraat 23 openbaar verkocht. Ze staat op een perceel van 18a53ca en heeft een KI van 1099 euro.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel