Het overige nieuws

Grensgevallen
Op carnavalszaterdag 22 februari is het in grote delen van het centrum van Eindhoven verboden met een glas, fles of blikje in de hand rond te lopen. Wie dat toch doet, riskeert een boete van 95 euro. Ook in cafés is het gebruik van glas en blik die dag én nacht taboe. Veiligheidsglas mag wél gebruikt worden.

Bet Center Achel failliet

Donderdag 30 januari 2020
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag Bet Center Achel failliet verklaard. Schuldeisers moeten hun vordering voor 29 februari indienen.
Het voorbije weekend heeft politie HANO alcoholcontroles gehouden. 250 chauffeurs moesten een ademtest ondergaan. Voor drie bestuurders viel die positief uit.

Gouverneur schenkt Limburg 120 eiken

Donderdag 30 januari 2020
Hamont-Achel - Gouverneur schenkt Limburg 120 eikenZoomProvinciegouverneur Herman Reynders, die na vandaag uit zijn functie treedt, schenkt uit eigen zak 120 inlandse eiken weg aan de Limburgse gemeenten en organisaties waarmee hij tijdens zijn tienjarig gouverneurschap samenwerkte. Dat werd vandaag bekend tijdens een afscheidsplechtigheid in het provinciehuis. Reynders zelf kreeg van de deputatie de eremedaille van de provincie aangeboden en een leerstoel in de UHasselt. 

Een Merovingische stortbeker

Donderdag 30 januari 2020
Hamont-Achel - Een Merovingische stortbekerZoomIn de inkomhal van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren is momenteel deze Merovingische 'stortbeker' te zien, die deel uitmaakt van de collectie.  Hij kan niet rechtop staan. Je houdt de volle beker vast, drinkt hem in één teug leeg en zet hem omgekeerd neer. Hij kwam uitstekend van pas om tijdens een drinkpartij grote hoeveelheden wijn, bier of mede te verzetten. Momenteel vind je geen Merovingische voorwerpen in de permanente tentoonstelling. Daar komt verandering in, want het museum bereidt een nieuwe opstelling voor. Daarin krijgt deze beker zeker een plaats, zeggen ze bij het museum. (Foto GRM)

Limburgse verhalen uit Congo gezocht

Donderdag 30 januari 2020
Hamont-Achel - Limburgse verhalen uit Congo gezochtZoomDit jaar is Congo 60 jaar onafhankelijk. Naar aanleiding van de verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid organiseert Het Stadsmus in Hasselt, samen met o.a. Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en Erfgoed Haspengouw, de expo Bacongo Limburg. Deze rondreizende expo start dit najaar in Het Stadsmus. De tentoonstelling stopt in 2021 in de Mijnstreek. Voor deze expo verzamelt Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, samen met de andere projectpartners, persoonlijke verhalen en objecten van Limburgers en Congolezen die dateren (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag zakte Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir af naar het justitiehuis van Hasselt om samen met onder meer procureur des Konings Guido Vermeiren de kersverse parketsectie M onder de loep te nemen. Deze sectie zet sterk in op een lokaal lik-op-stukbeleid. Parketmagistraten en justitieassistenten werken samen met de politie om veelvoorkomende misdrijven zoals diefstallen of vernielingen maar sinds kort eveneens partnergeweld en (…) Het hele nieuwsbericht

FERM viert nieuwe naam

Donderdag 30 januari 2020
Hamont-Achel - FERM viert nieuwe naamZoom"Ook FERM Hamont-Lo heeft haar nieuwe naam alle eer aangedaan. Allemaal Ferme vrouwen, die op een doordeweekse woensdagavond een FERM feestje gebouwd hebben. Gewoon omdat het kan! Heb je ook interesse om eens te komen kijken naar wat wij allemaal doen? Alle vrouwen van Hamont en omgeving van 18 tot ... jaar zijn altijd welkom om deel te nemen aan een van onze talrijke activiteiten. Check onze Facebookpagina Ferm Hamont Lo of stuur een mailtje naar Ferm.hamontlo[!]outlook.com voor meer info of onze activiteitenkalender voor 2020." (Ingez.) UPDATE Ook in Achel-Statie werd de nieuwe naam door de Ferm-dames flink gevierd. Net als overal kregen ze elk een Ferm-deurmat mee naar huis.

Stem op Rian Snoeks

Donderdag 30 januari 2020
Hamont-Achel - Stem op Rian SnoeksZoomNog tot deze namiddag 16u kan men op de website van Studio Brussel stemmen op kandidaten die in de finale zitten van "De Nieuwe lichting". De enige Limburger in die finale is Peltenaar Rian Snoeks (16), die barst van het talent en eind vorig jaar de eerste editie van "Sound track" won, de opvolger van Limbomania. Als elke Internetgazetlezer op Rian stemt, dan wint hij die finale!

5.500 verpleegkundigen te kort

Donderdag 30 januari 2020
Belgische ziekenhuizen zijn onderbezet, blijkt uit een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Dat meldt De Tijd. Om veilig te kunnen werken mag een verpleegkundige maximaal voor acht patiënten zorgen. Een Belgische verpleegkundige heeft evenwel gemiddeld 9,4 patiënten onder zijn hoede. Verpleegkundige is een knelpuntberoep en volgens de ziekenhuizenkoepel Zorgnet-Icuro is voor elke drie vacatures slechts één kandidaat ter beschikking. Om aan de norm te komen zijn er 5.500 extra mensen nodig.
Hamont-Achel - Scholengroep Limburg Noord wordt GO! XpertZoomScholengroep Limburg Noord zal voortaan bestaan onder de naam Scholengroep GO! Xpert. Dit werd gisteren bekend gemaakt tijdens de personeelshappening van de scholengroep. Deze vond plaats in De Soeverein te Lommel. De happening werd georganiseerd in het kader van teamspirit, educatie en innovatie. Op het programma van deze boeiende namiddag stonden stand-upcomedian Erhan Demirci, algemeen directeur van de PXL Ben Lambrechts en afgevaardigd bestuurder van het GO!, Raymonda Verdyck. Deze laatste (…) Het hele nieuwsbericht
Scholengroep Limburg Noord wordt GO! XpertScholengroep Limburg Noord wordt GO! XpertScholengroep Limburg Noord wordt GO! Xpert
Scholengroep Limburg Noord wordt GO! Xpert
Zoom

Tariefaanpassingen bij De Lijn

Woensdag 29 januari 2020
Hamont-Achel - Tariefaanpassingen bij De LijnOp 1 februari - zaterdag e.k. - past De Lijn de tarieven van een aantal vervoerbewijzen aan. Een overzicht van de nieuwe tarieven vind je hier. Een belangrijke wijziging is dat je vanaf 1 juli 2020 geen vervoerbewijzen meer kan kopen bij de chauffeur.

Meer ongevallen aan overwegen

Woensdag 29 januari 2020
Hamont-Achel - Meer ongevallen aan overwegenZoomVorig jaar zijn er in Limburg drie ongevallen aan overwegen gebeurd. In 2018 was dat er maar één. Dat blijkt uit de cijfers van spoorwegbeheerder Infrabel. Gelukkig vielen er geen slachtoffers.
Vlaams minister voor Platteland Zuhal Demir (N-VA) gaat de komende weken samenzitten met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en de grootbanken om de uitrol van neutrale geldautomaten te bespreken. Dat antwoordde ze vandaag in de Commissie Landbouw en Plattelandsbeleid op vragen over het verdwijnen van geldautomaten in plattelandsgemeenten. Onlangs namen vier grootbanken het initiatief om vanaf 2021 te starten met de uitrol van neutrale geldautomaten in België. Tegen 2025 zou (…) Het hele nieuwsbericht

Zacht en wisselvallig

Woensdag 29 januari 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Zacht en wisselvalligIn een strakke westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming worden regenzones met de regelmaat van de klok naar onze streken gestuurd. We zijn opnieuw vertrokken voor een langere periode met erg wisselvallig weer, waarbij we vrijwel iedere dagen regen of buien mogen verwachten. Er staat daarbij ook veel wind en bovenal de temperaturen bereiken de volgende dagen opnieuw recordhoge waarden. 
Morgen nadert een regenzone onze regio. Opklaringen in de ochtend maken daarbij vlug plaats voor (…) Het hele nieuwsbericht

Jetje Mertens overleden

Woensdag 29 januari 2020
Hamont-Achel - Jetje Mertens overleden
In het rusthuis in Achel is vandaag Jetje Mertens overleden, de weduwe van Gerard Van Put, die in 2010 stierf. Ze was 85 jaar. De crematie zal in besloten kring plaatsvinden. Vrijdag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont, waarna gelegenheid tot begroeting in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Hamont-Achel - Een knappe dansvoorstelling meepikken?ZoomWelke plaats neemt de mens nog in binnen een wereld die steeds sterker gestuurd wordt door technologie? Van zelfrijdende auto’s tot algoritmes. Laat je meevoeren door een bijzondere, intense voorstelling 'SOMETHING (out of nothing)' van Kris Verdonk / A Two Dogs Company nu zaterdag 1 februari in CC De Adelberg in Lommel. Opblaasbare objecten, machines, projecties en dansers zijn de performers in deze bespiegeling op het einde van de mensheid. Wat gebeurt er in zo’n wereld (…) Het hele nieuwsbericht

Bomen kappen vanwege de letterzetter

Woensdag 29 januari 2020
Hamont-Achel - Bomen kappen vanwege de letterzetterZoomHet Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat dit voorjaar op enkele plekken een veiligheidskap uitvoeren om de problematiek van de letterzetter aan te pakken. Deze kever is er in opmars en tast sparren en andere naaldbomen aan. Omdat deze na verloop van tijd afsterven en omvallen, moeten ze worden verwijderd, zegt het AWV.
De impact van de veiligheidskap zal het grootst zijn op de middenberm van de N74 in (…) Het hele nieuwsbericht

Meisje (14) gewond bij aanrijding

Dinsdag 28 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een 14-jarig meisje raakte gewond bij een aanrijding in de Leliestraat in Bocholt. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag.

Winterspeelstad in De Posthoorn

Dinsdag 28 januari 2020
Op zondag 16 februariwordt er Goe Gespeeld! in De Posthoorn. De Hamont-Achelse jeugdraad organiseert er dan namelijk Winterspeelstad. Het kinderevenement staat garant voor maar liefst 1000 m² aan speelplezier! Verschillende grote springkastelen, een kinderdisco, een standje voor schmink en glittertattoos, een peuterhoek en een plekje om prachtige kleurplaten te maken… Met de organisatie van Winterspeelstad trakteert de jeugdraad jong Hamont-Achel op een namiddag vol plezier. Ook aan de families (…) Het hele nieuwsbericht

Henri Vrolix overleden

Dinsdag 28 januari 2020
Hamont-Achel - Henri Vrolix overledenGisteren is de uit Bocholt afkomstige Henri Vrolix overleden, de echtgenoot van Christine Lipkens. Hij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: vrijdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Zes ongevallen veroorzaakt

Dinsdag 28 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Hamont-Achel - Zes ongevallen veroorzaaktDe politie heeft afgelopen nacht een vrachtwagenchauffeur die op zijn rit van Sint-Huibrechts-Lille via Achel, de Grote Heide en Overpelt-Fabriek zes verkeersongevallen veroorzaakte uit het verkeer geplukt. De man was onder invloed. Zijn rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen. Bij de ongevallen zijn geen gewonden gevallen.

Dode op Noord-Zuidverbinding

Dinsdag 28 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Op de Noord-Zuidverbinding in Neerpelt heeft vanochtend een 34-jarige man uit Beringen de controle over het stuur verloren en is via de middenberm tegen een vrachtwagen gereden die in tegenovergestelde richting reed. De man bezweek aan de opgelopen verwondingen. Het parket Limburg gelastte een verkeersdeskundige met een onderzoek naar de precieze omstandigheden van het ongeval.

Koolmees meest gespotte vogel

Dinsdag 28 januari 2020
Hamont-Achel - Koolmees meest gespotte vogelZoomDe koolmees was de meest gespotte vogel tijdens het vogeltelweekend.
Hamont-Achel - Eindelijk .. (Koning) Albert II uit de kast ..ZoomFobie volgt ook nu weer de actualiteit op de voet.
Het is maar dat je 't weet
Volgens Test Aankoop is wierook even schadelijk als een sigaret. “Natuurlijk", "positieve energie", "zuiverend": wierookstokjes en -kegels worden erg weldadige eigenschappen toegeschreven en worden vaak geassocieerd met welzijn en zen meditatie. Maar of ze nu een natuurlijke of synthetische oorsprong hebben, van zodra je wierook aansteekt, verspreiden er zich, naast een aangename geur, tal van ongewenste en soms erg schadelijke stoffen in huis, zo blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test (…) Het hele nieuwsbericht

Jean Oris overleden

Dinsdag 28 januari 2020
Hamont-Achel - Jean Oris overledenZondag is in WZC De Voorzienigheid in Bocholt de uit Achel afkomstige Jean Oris overleden, de echtgenoot van Maria Goijens. Hij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Nieuwe vennootschap: Saffier

Maandag 27 januari 2020
Swen Creemers uit Opglabbeek heeft de besloten vennootschap Saffier opgericht met zetel aan de Hamonterweg in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het schilderen van gebouwen, het optrekken van ruwbouw, het uitvoeren van voegwerken en het plaatsen van vangrails.

Magriet Van Werde overleden

Maandag 27 januari 2020
Hamont-Achel - Magriet Van Werde overledenVandaag is Magriet Van Werde overleden, de echtgenote van Willem Pepels. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Achel-Statie waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Doe de woontest

Maandag 27 januari 2020
Hoe we leven, verandert razendsnel. Hoe we wonen ook. Maken we in de toekomst plaats voor meer groen? Hoe pakken we parkeerproblemen aan? Wordt het contact met onze buren beter? Kan iedereen straks te voet naar de supermarkt? Wat er allemaal anders wordt, is niet altijd even duidelijk. Daarom lanceert de Vlaamse overheid het project Thuis in de Toekomst, een online woontest die Vlamingen wil prikkelen en doen nadenken over hun woonwensen en –uitdagingen, nu en in de toekomst. Ook het stadsbestuur van (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Kris den Urste: nieuwe carnavalprinsZoomKris den Urste is de nieuwe carnavalprins. In het echte leven is Kris den Urste, Kris Jannis 41 jaar en gehuwd met Kathleen Weltens en vader van drie kinderen. Woont in de Rangeerweg en is zelfstandige in Algemene Schrijnwerkerij.

Een brokje poëzie voor u?

Maandag 27 januari 2020
Hamont-Achel - Een brokje poëzie voor u?ZoomHet is weer poëzieweek. En traditiegetrouw wordt daar in Lommel de nodige aandacht aan besteed. Zo was er Gedichtenwedstrijd rond het thema 'De toekomst is Nu' en is er morgen (dinsdag) de al even traditionele 'Poëzietaart' met poëzie, muziek en... taart. Deze voorstelling is volledig uitverkocht! En op vrijdagavond staan David Troch en Sylvie Marie (foto) op het podium in het Raadhuis in Lommel met de voorstelling 'Poëziepingpong'. Wij schenken 5 duotickets weg hiervoor, het enige wat u moet doen om kans te maken hiervoor is een mailtje sturen aan jan.buyens[!]ccdeadelberg.be. Meer info.
Hamont-Achel - Mauro en Delphine Lecompte in de WalburgZoomIn het kader van de Poëzieweek komen donderdagavond (20.30u) - Gedichtendag! - Delphine Lecompte en Mauro naar de Walburg.
Delphine Lecompte publiceerde bij de Bezige Bij op 21 november vorig jaar een Best Of. Ze bracht intussen een tiental met lof overladen bundels uit en verzamelde ook enkele prijzen. Net zoals ze zich in haar gedichten bevrijdt van haar opvoeding en haar onorthodoxe adolescentie, is ze ook op het podium een verademing. Ze deelt brutale shots uit en zorgt ervoor dat een literaire avond meer neigt naar een rockconcert.
Daarvoor is Mauro natuurlijk de ideale bondgenoot. Bovendien hebben ze een gezamenlijke grote passie voor stevige muziek!

Vijf aanwinsten voor KFC Hamont 99

Maandag 27 januari 2020
Hamont-Achel - Vijf aanwinsten voor KFC Hamont 99KFC Hamont heeft al vijf nieuwe spelers aangetrokken: Dries Foqué en Ridah Vanherck (beiden SV Breugel), Jochen Jansen (Grote Heide) en Bert Van den Dungen en Arne Vromans, beiden Achel VV.
Hamont-Achel - 75 jaar geleden werd Auschwitz bevrijdZoomOp 27 januari 1945 bevrijdde het Russische Rode Leger het Duitse nazi-vernietigings- en concentratiekamp bij de Poolse stad Auschwitz. In november 2005 hebben de Verenigde Naties besloten dat de bevrijding van Auschwitz voortaan als Holocaust Memorial Day herdacht zal worden. Vandaag dus. (foto: Jos Bollen)
Elise Mertens heeft zich niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van het Australian Open. Ze verloor vanmorgen in twee sets van Simona Halep: 4-6, 4-6. De wedstrijd duurde ruim anderhalf uur. UPDATE In het dubbelspel gaat Eline wél door. Met de Russische Aryna Sabalenka was ze met 5-7, 6-3 en 6-2 te sterk voor Veronika Kudermetova en Alison Riske. In de kwartfinale komt het duo uit tegen Hao-Ching Chan en Latisha Chan, beiden uit Taiwan.

De visie van Fobie

Zondag 26 januari 2020
Hamont-Achel - De visie van FobieZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Achel verliest van Bregel

Zondag 26 januari 2020
Hamont-Achel - Achel verliest van BregelAchel VV heeft van Bregel verloren met 2-1. Excelsior Hamont won de derby tegen KFC Hamont 99 met dezelfde cijfers: 2-1.
In het damesvoetbal heeft KFC Hamont 99 gisteren zwaar verloren van Alken. Het werd 0-9.

Nieuwjaarsdrink van de Dijkbever

Zaterdag 25 januari 2020
Hamont-Achel - Nieuwjaarsdrink van de DijkbeverZoomHet was weer een gezellige nieuwjaarsdrink bij de Dijkbevers in het scoutsheem op de Beverdijk, met een hapje en een drankje. (Roger Bax)

Nieuwjaarsborrel van de Vlasrooters

Zaterdag 25 januari 2020
Hamont-Achel - Nieuwjaarsborrel van de VlasrootersZoomDe Vlasrooters hadden gisteren een nieuwjaarsborrel in de parochiezaal van het Lo. Het ging er gezellig aan toe, met een hapje en een drankje. Ze kijken al uit naar de volgende activiteit!

Welkom, wolf III

Zaterdag 25 januari 2020
Hamont-Achel - Welkom, wolf IIIZoomDe vereniging "Welkom Wolf" vermoedt dat er een derde wolf rondloopt in de Antwerpse of Limburgse Kempen. (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Eerste nieuwjaarsborrel in de SalvatorstraatZoomDe nieuwjaarsborrel van de buurt in de Salvatorstraat kende een geslaagde eerste editie. Met heel veel plezier willen de initiatiefnemers dit volgend jaar opnieuw organiseren. Maar eerst kijken ze daar uit naar onze jaarlijkse buurtbarrbecue!
Elise Mertens (WTA-17) heeft zich in Melbourne geplaatst voor de achtste finales van de Australian Open. In de derde ronde versloeg ze de Amerikaanse Catherine Bekllis (WTA-600) in drie sets: 6-1, 6-7 (5/7) en 6-0. In de achtste finales komt Elise uit tegen het Roemeense vierde reekshoofd Simona Halep (WTA-3).

Volleybal: Maaseik - Achel 3-0

Zaterdag 25 januari 2020
Hamont-Achel - Volleybal: Maaseik - Achel 3-0Tectum Achel heeft met 3-0 verloren in Maaseik. Sets: 25-22, 25-21, 25-14. Achel kan door deze nederlaag zondag zijn vierde plaats weer kwijtspelen aan Haasrode-Leuven.

Mogelijke fusie politiezones

Zaterdag 25 januari 2020
Hamont-Achel - Mogelijke fusie politiezonesZoomDe kans is zeer groot dat er nieuwe politiezones komen. De burgemeesters van 9 gemeenten in het noorden en westen van Limburg hebben overlegd over een mogelijke fusie van hun politiezones. Het gaat om de zones Lommel, Hano, Kempenland en Beringen-Ham-Tessenderlo. Maar ook andere combinaties liggen nog op tafel en behoren tot de mogelijkheden.
De eventuele fusie werd onderzocht in opdracht van gouverneur Reynders. Een fusie zou onder meer het voordeel hebben dat er dan efficiënter gewerkt kan (…) Het hele nieuwsbericht

De visie van Fobie

Vrijdag 24 januari 2020
Hamont-Achel - De visie van FobieZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Valentijnsactie van de gemeente

Vrijdag 24 januari 2020
Op 14 februari vieren we Valentijn - het is de dag van de liefde. Traditiegetrouw organiseert de stad Hamont-Achel dan haar Valentijnsactie. Je kan je geliefde(n) dan op een originele manier verrassen met een lief berichtje op de digitale infoborden in onze stad. Dat moet uiterlijk maandag 10 februari gebeuren door je tekst in te sturen via www.hamont-achel.be/valentijnsactie. Op 14 februari gaat een onschuldige hand uit alle inzendingen de winnaar van een verwenpakket loten.

Weg met paardenzadels

Vrijdag 24 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
In Bocholt is ingebroken in een paardenstal aan de Vosheuvelstraat. Er zijn zes paardenzadels gestolen. De diefstal is vandaag vastgesteld.

Thoke Loos overleden

Vrijdag 24 januari 2020
Hamont-Achel - Thoke Loos overledenIn het rusthuis in Peer is gisteren de uit Achel afkomstige Thoke Loos overleden, de weduwe van Willem Sontrop. Ze was 94 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Kaulille. Begroeting: dinsdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Hilde Boonen overleden

Vrijdag 24 januari 2020
Hamont-Achel - Hilde Boonen overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Hilde Boonen overleden, de echtgenote van Evert Dassen. Ze was 73 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een afscheidsdienst (om 13u) in de aula van het Boskerkhof. Begroeting: dinsdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Elise Mertens (WTA D-6) en Aryna Sabalenka (WTA D-5) hebben hun tweede dubbelwedstrijd op de Australian Open gewonnen. Ze haalden het in twee sets - 6-2, 7-5 - van Jaimee Fourlis (WTA D-216) en Arina Rodionova (WTA D-93). Morgen komt Mertens in actie in de derde ronde van het enkelspel; in de Melbourne Arena neemt ze het op tegen de Amerikaanse Catherine Bellis (WTA-600).

Bijna 1500 crematies in Lommel

Donderdag 23 januari 2020
Vorig jaar waren er in crematorium Stuifduin in Lommel 1.498 crematies. In 2018 waren er dat 994. Stuifduin is operationeel sinds maart 2018.

Juwelen gestolen in huis

Donderdag 23 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
In een woning aan de Esdoornlaan in Bocholt zijn juwelen gestolen. De diefstal is gisterenavond gepleegd.

Ondertussen, ergens in Limburg...

Donderdag 23 januari 2020
Hamont-Achel - Ondertussen, ergens in Limburg...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Op de Australian Open heeft Elise Mertens de derde ronde bereikt. In de tweede ronde versloeg ze de Britse Heather Watson (WTA-75) in twee sets: 6-3, 6-0. UPDATE In het dubbelspel plaatste Elise zich met haar dubbelpartner Aryna Sabalenka voor de tweede ronde. Het duo was in drie sets te sterk voor Catherine Bellis en Marketa Vondrousova.

Nieuwe vennootschap: Boxx Holding

Woensdag 22 januari 2020
Twee Nederlandse vennootschappen hebben de besloten vennootschap Boxx Holding opgericht met zetel in Heikant in Hamont-Achel. Het gaat om een informatie- en administratiekantoor, studie-, organisatie- en raadgevend bureau inzake financiële, handels-, fiscale, juridische, administratieve, sociale of soortgelijke aangelegenheden.

Industriesneeuw?

Woensdag 22 januari 2020
Vandaag gezien
Hamont-Achel - Industriesneeuw?ZoomHad jij al gehoord van industriesneeuw? Op veel plaatsen in Limburg was het deze ochtend wit, door zogenaamde industriesneeuw. Weerman Eric Goyvaerts legde het vanochtend uit in Start Je Dag bij Radio 2 Limburg: "De mist of sneeuw vanochtend zijn hele fijne druppels rond stofdeeltjes. Dus hoe meer stofdeeltjes, hoe meer van die mist. En als het dan nog heel koud is, worden het sneeuwvlokjes. Die stofdeeltjes, die vervuilde lucht, komen uit Duitsland, uit het Ruhrgebied. Daarom noemen ze zo'n (…) Het hele nieuwsbericht

KMI waarschuwt met code geel

Dinsdag 21 januari 2020
Hamont-Achel - KMI waarschuwt met code geelDeze nacht verwacht het KMI opnieuw op verschillende plaatsen vorming van mist. Die mist kan soms dicht zijn en de zichtbaarheid terugdringen tot minder dan 500m, of lokaal minder dan 200m. Bovendien is het opletten voor lichte vorst, waardoor de mist kan aanvriezen en het verkeer kan bemoeilijken.

Boormachine en fietsen gestolen

Dinsdag 21 januari 2020
Hamont-Achel - Boormachine en fietsen gestolenUit een niet-afgesloten garage op Eind zijn een boormachine en twee fietsen gestolen. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.
Hamont-Achel - N.-Limburg hoog in schoolschaakkampioenschapZoomGent was zaterdag getuige van Noord-Limburgs succes tijdens de schoolschaakkampioenschappen lager onderwijs. De leerlingen van Achellier Achel, die schaaklessen volgen bij meester Marc Kocur en Pavel Englicky van Schaakacademie Limburg (afdeling Neerpelt) en aangesloten zijn bij Neerpelter SK, behaalden een schitterende tweede plaats, slechts twee en half punt achter de eerste. Vorig jaar waren ze pas 13de! De individuele resultaten: bord 1 – Martin Mernier 7/9, bord 2 – (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Nieuwjaarsreceptie buurt HeerstraatZoomDe buurtvereniging Heerstraat organiseerde daar een nieuwjaarsdrink. Ze hadden gehoopt op een talrijke opkomst en dat is zeker gelukt. Het werd een gezellige avond tot in de vroege uurtjes! (Philip Tamborijn)

De visie van Fobie

Dinsdag 21 januari 2020
Hamont-Achel - De visie van FobieZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Elk jaar meer drugsdoden

Dinsdag 21 januari 2020
Hamont-Achel - Elk jaar meer drugsdodenHet aantal drugsdoden in onze provincie blijft de laatste vijf jaar stijgen. De meeste slachtoffers zijn mannen. Vorig waren er 9 drugsdoden, 4 jaar geleden waren er dat 6. Het jongste slachtoffer vorig jaar was amper 22 jaar. (Radio 2)

Frans Van Lishout overleden

Dinsdag 21 januari 2020
Hamont-Achel - Frans Van Lishout overledenZondag is de uit Hamont afkomstige en in Neerpelt woonachtige Frans Van Lishout overleden, de echtgenoot van Mia Breemans. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (17.45-18.15 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

De visie van Fobie

Maandag 20 januari 2020
Hamont-Achel - De visie van FobieZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Na branden nu overstromingen in Australië...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Frits van Hirtum overleden

Maandag 20 januari 2020
In het Mariaziekenhuis is vrijdag Frits van Hirtum overleden, de echtgenoot van Wilhelmina Reijnders. Hij was 84 jaar en woonde aan de Rodenrijt in Achel.
Hamont-Achel - Nieuwjaar bij buurtvereniging “De Binnenheide'ZoomZaterdag kwamen de buren van de Binnenheide elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen. Een hapje, een drankje en heel veel gezelligheid, meer was er niet nodig voor een geslaagde avond!

Jan Bongers overleden

Maandag 20 januari 2020
Hamont-Achel - Jan Bongers overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Jan Bongers overleden, de weduwnaar van Nelly Donse. Hij was 91 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Mathieu Jaeken overleden

Maandag 20 januari 2020
Hamont-Achel - Mathieu Jaeken overledenEen dag na zijn 84ste verjaardag is vrijdag de uit Bocholt afkomstige Thieu Jaeken overleden, de echtgenoot van Bertha Cornelissen. Donderdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Akker- en weidevogels bedreigd

Maandag 20 januari 2020
Het aantal akker- en weidevogels in onze provincie blijft jaar na jaar achteruitgaan. Dat blijkt uit tellingen van de vogelwerkgroep van Likona, de Limburgse Koepel voor Natuurstudie. Soorten als de grauwe gors, kiewit en grutto zijn zo goed als uitgestorven in onze provincie. Ook de nachtegaal werd nog nauwelijks gespot.

Blue Monday

Maandag 20 januari 2020
Vandaag gezien
Hamont-Achel - Blue MondayZoomVandaag is het 'blue monday', een benaming voor de meest deprimerende dag van het jaar. Die valt meestal op de maandag van de laatste volle week van januari, maar soms ook op de derde maandag van januari. De term is afgeleid van het Engelse begrip "feeling blue" (neerslachtig, somber, down of depri zijn). De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Als een schip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band. Deze band (en een (…) Het hele nieuwsbericht

Hoge luchtdruk

Maandag 20 januari 2020
Hamont-Achel - Hoge luchtdrukHet weer staat in het teken van hoge luchtdruk. Daardoor kunnen regengebieden onze streken niet bereiken en blijft het meestal droog. Daarbij breekt de zon door.
Vandaag starten we nog met veel zonneschijn tijdens een koude ochtend, maar in de loop van de namiddag neemt de bewolking geleidelijk toe. De maxima liggen rond 6 graden.
Morgen vriest het licht tijdens de ochtend. Vervolgens wordt het vrij zonnig en droog. De middagtemperaturen schommelen rond 6 graden.
Woensdag wordt het mistig en grijs met nauwelijks zon. Het blijft wel droog en het kwik klimt niet hoger dan 4 of 5 graden.
De volgende dagen komt opnieuw een westcirculatie opzetten, waarbij regenzones geregeld onze streken aandoen. Wolken domineren en vrijwel iedere dag valt er wat regen of zijn er buien. De wind spant bovendien aan. Het wordt daarbij opnieuw wat zachter.
(Michel Nulens – Meteoservices)
In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Hamont met 0-6 gewonnen bij BS Sport. Aan de rust was de stand 0-2. Merckelbach scoorde drie keer. UPDATE De vrouwen van KFC Hamont 99 zijn op zoek naar enkele speelsters. Heb je interesse? Mail dan je gegevens naar dames[!]kfchamont99.be.
Hamont-Achel - Nieuwjaarsreceptie bij Neos HamontZoomBij Neos Hamont werd de nieuwjaarsreceptie gekoppeld aan de algemene vergadering. Het was een aangename gelegenheid om elkaar het beste voor 2020 toe te wensen. (Jaak Hoeben)
Hamont-Achel - Nieuwjaarsreceptie bij Femma HamontZoomHet was gezellig op de eerste kernledenvergadering met nieuwjaarswensen voor Femma Hamont. Bloemen waren er voor Gerda, Josée en Jacqueline (foto boven), die al méér dan 50 jaar lid en 80 jaar geworden zijn. Gefeliciteerd! De vaste ploeg had gezorgd voor een hapje een drankje voor de aanwezige kernleden van de vereniging. (JJS)

Verkeerszondaar betrapt

Zondag 19 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een patrouille van de politiezone CARMA controleerde de voorbije nacht een auto op de Breeërweg in Bocholt. De bestuurder reed aan hoge snelheid, had geen rijbewijs en had eerder opgelegde voorwaarden geschonden. Tegen de man zijn meerdere pv's opgesteld. Hij zal zich later voor de politierechter moeten verantwoorden.

Nieuwe vennootschap: Endoholic

Zondag 19 januari 2020
Bernard Cornelissen en Stefanie Smeets, beiden uit Hamont-Achel, hebben de besloten vennootschap Endoholic opgericht met zetel aan de Schootstraat in Hamont-Achel. Doel van de vennootschap is onder meer het verstrekken van tandheelkundige verrichtingen en van kinesitherapie.

Volleybal: Tectum klopt Waremme

Zaterdag 18 januari 2020
Hamont-Achel - Volleybal: Tectum klopt WaremmeTectum Achel heeft vanavond Waremme verslagen met 3-0. Setstanden: 25-18, 25-23, 25-21. Door de winst van vanavond en het verlies van Haasrode thuis tegen Menen herovert Tectum de 4de plaats! Met het oog op de play-offs een uitstekende zaak!

Exc. Hamont verliest in Eksel

Zaterdag 18 januari 2020
Hamont-Achel - Exc. Hamont verliest in EkselExc. Hamont heeft vanavond met 3-0 verloren op het veld van KFC Eksel. KFC Hamont klopte Nevok Gruitrode met 5-0. Zondag staat de derby,  Exc. Hamont - KFC Hamont 99 op het programma. Achel VV won met 0-3 van Park Houthalen.

Tinus Somers overleden

Zaterdag 18 januari 2020
Hamont-Achel - Tinus Somers overledenGisteren is Tinus Somers overleden. Hij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring waarna zijn asurne wordt bijgezet in het urnenveld van het Boskerkhof. Begroeting: woensdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Nieuwjaarsreceptie Okra Hamont

Zaterdag 18 januari 2020
Hamont-Achel - Nieuwjaarsreceptie Okra HamontZoomOp de nieuwjaarsreceptie voor de verantwoordelijken van Okra Hamont was te horen dat in het afgelopen jaar de activiteiten steeds drukker werden bezocht en de reizen telkens uitverkocht waren. Dit jaar viert de beweging haar 65-jarig bestaan. (Jacqueline Joosten-Segers)

Groei voor het Mariaziekenhuis

Vrijdag 17 januari 2020
"2019 was een jaar van groei voor het Mariaziekenhuis." Dat zei directeur prof. dr. Bernard Himpens vanavond op de nieuwjaarsreceptie van het ziekenhuis in CC Palethe.
De sterkste groei werd vastgesteld in het dagziekenhuis en in het aantal consultaties. Deze verschuiving in de zorg, de zogenaamde ambulantisering van de zorg, stelt het ziekenhuis voor grote uitdagingen waar we in 2020 mee aan de slag willen, zei hij.
Het ziekenhuis wordt meer en meer een schakel in de zorgketen van (…) Het hele nieuwsbericht

Pieter Saelmans overleden

Vrijdag 17 januari 2020
Hamont-Achel - Pieter Saelmans overledenIn het Mariaziekenhuis is woensdag Pieter Saelmans overleden. Hij was 87 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: maandag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren kan via condolerne[!]begrafenissencreemers.be.

Gerard Joosten overleden

Vrijdag 17 januari 2020
Hamont-Achel - Gerard Joosten overledenIn het Mariaziekenhuis is woensdag Gerard Joosten overleden. Hij was 82 jaar. Woensdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Dinsdag om 19u is er daar een avondwake. Begroeting: maandag (19-20u) of dinsdag na de avondwake in de Oude Pastorijstraat 32. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Kruispunt Bree wordt aangepakt

Vrijdag 17 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat een aantal maatregelen uitvoeren om het kruispunt van de Hamonterweg (N76) en de Sportlaan in Bree extra te beveiligen. Uit de analyse van de aanrijdingen op het kruispunt het afgelopen jaar blijkt dat deze hoofdzakelijk op één specifiek punt plaatsvonden. De acties zetten in op het snelheidsgedrag op de Hamonterweg en het verduidelijken van oversteekbewegingen op het kruispunt Sportlaan. Enkele weken geleden vielen er nog twee doden bij een verkeersongeval op (…) Het hele nieuwsbericht

Tectum morgen tegen Waremme

Vrijdag 17 januari 2020
Hamont-Achel - Tectum morgen tegen WaremmeMorgenavond staat er in sporthal De Koekoek een belangrijke wedstrijd voor Tectum Achel op het programma. De club speelt dan tegen Waremme. Het is de wedstrijd die eigenlijk gewonnen moet worden om de strijd voor plaats 4 en 5 spannend te houden, goed wetende dat Gent in de nek van Tectum ligt te hijgen. Achel en Gent hebben een vergelijkbaar programma waarbij beide ploegen de punten meer dan nodig hebben.
De rust tijdens de eindejaarsperiode heeft de groep goed gedaan en ze hebben met veel (…) Het hele nieuwsbericht

Eén op zes te snel...

Vrijdag 17 januari 2020
Hamont-Achel - Eén op zes te snel...In november controleerde de flitswagen van de lokale politie HANO in totaal 5023 voertuigen op hun snelheid. 818 chauffeurs reden veel te snel en werden geflitst. Dat is 16,29% of ruim één op zes! Verhoudingswijs werden de meeste overtredingen vastgesteld in de Hayenhoek (Pelt), de Lindelsebaan (Pelt), de Orchideeënlaan (Hamont-Achel) en het Herent (Pelt). De cijfers van november

Bronzen tenen

Vrijdag 17 januari 2020
Hamont-Achel - Bronzen tenenZoomElke maand licht het Gallo-Romeins Museum van Tongeren een bijzonder object uit zijn collectie toe. Topstuk van de maand januari: bronzen tenen. Deze drie tenen van een linkervoet zijn het enige wat nog rest van een monumentaal bronzen beeld uit Romeins Tongeren. We weten niet wie het beeld voorstelde, maar meestal was dat een godheid, een keizer of een andere prominente figuur. Waarschijnlijk verfraaide het kunstwerk een plein, een openbaar gebouw of zelfs de privé-woning van een rijke inwoner. (…) Het hele nieuwsbericht
De gemiddelde dagprijs voor een éénpersoonskamer in een woonzorgcentrum in Vlaanderen bedroeg vorig jaar 59,05 euro. Dat is 2,54 procent meer dan het jaar voordien, zo maakte het Agentschap Zorg en Gezondheid vandaag bekend. Een woonzorgcentrum in Limburg kost gemiddeld 56,79 euro per dag. In Limburg stijgen de prijzen het meest, maar het gaat dan ook om een inhaalbeweging. Het duurst in Limburg is Het Dorp in Houthalen-Helchteren met 76,19 euro per dag; het goedkoopst is De Olijfboom in (…) Het hele nieuwsbericht

Man en vrouw gewond bij botsing

Donderdag 16 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Bij een botsing tussen twee auto's in de Fabriekstraat in Bocholt zijn vanmorgen twee gewonden gevallen: een 49-jarige man uit Lommel en een 40-jarige vrouw uit Pelt.

Twaalf obussen aangetroffen

Donderdag 16 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Tijdens wegenwerken in de Napoleonsdijk in Bocholt zijn vandaag twaalf obussen aangetroffen. De wegenwerken werden stilgelegd. De ontmijningsdienst DOVO ruimde de springtuigen op. De obussen dateren uit de Tweede Wereldoorlog.

Mertens uitgeschakeld in Hobart

Donderdag 16 januari 2020
Elise Mertens is uitgeschakeld in het tennistoernooi van het Australische Hobart. In de kwartfinales verloor ze in drie sets van de Britse Heather Watson (WTA-101): 7-6, 4-6 en 5-7. De wedstrijd duurde 3u33'.

Leger gaat wolven beschermen

Donderdag 16 januari 2020
Hamont-Achel - Leger gaat wolven beschermenZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Staking Bpost voorbij

Donderdag 16 januari 2020
Hamont-Achel - Staking Bpost voorbijDe 30 vrachtwagenchauffeurs van bpost in Limburg zijn gisteravond opnieuw aan het werk gegaan. Er is overleg met de directie voor een nieuw akkoord. De postverdeling is terug normaal.

Pumps voor mannen

Woensdag 15 januari 2020
Grensgevallen
Een schoenenontwerpster uit Eindhoven, Zeynep Dag (29), heeft pumps voor mannen ontworpen. De zool is breder, de enkelbandjes zijn groter en de hoge hak kan twee keer zoveel gewicht dragen als vrouwenpumps. Zeynep verwacht met haar nieuwe mannenpump het gat in de markt te hebben gevonden. Vanaf deze maand worden de herenmodellen - met torenhoge hakken - verkocht bij Alzúarr, het schoenmerk van de ontwerpster. Haar vrouwenpumps worden door onder meer Rihanna gedragen; die bestelde zeven paar tegelijk.
Hamont-Achel - Mooie promotie voor 'Fietsen door de Bomen'ZoomLimburg als fietsprovincie - het is een trigger die wereldwijd belangstelling wekt. Op de website van het World Economic Forum, de jaarlijkse bijeenkomst van wereldleiders in Davos, staan de 5 meest boeiende fietsprojecten in de wereld. En op de tweede en de derde plaats staan twee Limburgse initiatieven: Fietsen door het Water in Bokrijk en Fietsen door de Bomen in Hechtel-Eksel. Op één staat de grootste fietsparking ter wereld in Utrecht met plaats voor 12.500 fietsen, op 4 staat een fietssnelweg in de lucht in Auckland, Nieuw-Zeeland en op 5 het langste verhoogde fietspad ter wereld in Xiamen, China. Alleen van de Limburgse projecten staan foto's op de website.

Staking bij Bpost

Woensdag 15 januari 2020
Hamont-Achel - Staking bij BpostJe moet vandaag niet veel post in de bus verwachten. De vrachtwagenchauffeurs bij Bpost zijn gisteravond aan een 24-urenstaking begonnen. Ze zijn het niet eens met het nieuwe distributiesysteem en nemen het ook niet dat een aantal taken wordt uitbesteed aan de privésector. De staking zou tot vanavond duren, maar daardoor is de distributie naar de postkantoren stilgevallen. De postbodes kunnen alleen verdelen wat er eventueel al aanwezig was. Heel wat kranten zijn niet bedeeld en er zouden ook geen (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Provincie wil af van subsidiëring trage wegenZoomHet provinciebestuur wil af van de subsidies voor het tragewegenbeleid van de gemeenten. Aan de provincieraad van volgende week woensdag zal voorgesteld worden het subsidiereglement terzake op te heffen. Dat blijkt uit de agenda van die vergadering.

Pasar op bezoek in vliegbasis

Dinsdag 14 januari 2020
Hamont-Achel - Pasar op bezoek in vliegbasisZoomDat de militaire vliegbasis 10WTac in Kleine Brogel goed in de markt ligt om eens te bezoeken bewees het aantal inschrijvingen vorig jaar voor deze trip. Het was dan ook al het tweede Pasar-gezelschap van 50 deelnemers dat geïnteresseerd aan de briefing begon. In de vroegere cinemazaal schetste de gids in een ludiek en eigenzinnig vakjargon de opleiding tot gevechtspiloot. Hij liet zijn publiek ook kennismaken met de structuur van de basis en met de positie ervan binnen de NAVO.
Tijdens de (…) Het hele nieuwsbericht
Pasar op bezoek in vliegbasisPasar op bezoek in vliegbasis
Zoom

Ziekenhuis roept patiënten terug

Dinsdag 14 januari 2020
Grensgevallen
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven roept voor de zekerheid 649 patiënten terug die na 27 januari 2014 een gebitsreiniging hebben ondergaan met een zogenaamde ultrasoontip. Dit om uit te sluiten dat de betreffende patiënten zijn besmet met hepatitis-B, hepatitis-C of HIV. De kans dat dit is gebeurd, is volgens het ziekenhuis klein; het terugroepen van de patiënten gebeurt uit voorzorg.
Elise Mertens heeft zich vanmorgen makkelijk geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Hobart (Australië). Ze haalde het makkelijk met tweemaal 6-1 van de Amerikaanse kwalificatiespeelster Christina Mchale (WTA-81). In de tweede ronde volgt een duel met de Slovaakse Viktoria Kuzmova (WTA-61). Elise won het toernooi van Hobart al twee keer: in 2017 en 2018.

Treinverkeer weer op gang

Dinsdag 14 januari 2020
Sinds 15.30u rijden er weer treinen tussen Hamont en Mol. De hinder die er sinds vanmorgen was op de spoorlijn is opgelost. Vanmorgen had een onderaannemer bij werken aan het spoor in (Neer)Pelt een stroomkabel geraakt. En daardoor werkten de seinen en overwegen niet meer. Het treinverkeer werd stilgelegd en de hele voormiddag reden er vervangbussen tussen Mol en Neerpelt. De overwegen bleven ook een tijd allemaal dicht. Dat duurde tot in de namiddag. De kabel is nu hersteld. "Het treinverkeer zal de eerste tijd nog wel wat verstoord verlopen," zegt Frédéric Petit van Infrabel.

De visie van Fobie

Dinsdag 14 januari 2020
Hamont-Achel - De visie van FobieZoomGisteren waren de informateurs weer bij de koning. Telkens wanneer ze in beeld komen, valt er iets op. Ook bij onze cartoonist Fobie...

Wolven hebben elkaar gevonden

Dinsdag 14 januari 2020
Hamont-Achel - Wolven hebben elkaar gevondenZoomDe twee wolven August en Noëlla hebben elkaar gevonden. Dat meldt het Agentschap Natuur en Bos (ANB), dat via nachtcamera's beelden heeft van de twee wolven die samen voorbij komen. Eerder hadden boswachters al kruisende wolvensporen opgemerkt. Verdere DNA-analyse zal mogelijk de herkomst van Noëlla bepalen, zegt het ANB. (Foto ANB)

Nieuws van Achel VV

Maandag 13 januari 2020
Hamont-Achel - Nieuws van Achel VVAchel VV heeft Lennert Vos van Lommel SK aangetrokken. Nick Pinxten komt terug naar Achel. Vromans zal de kleuren van KFC Hamont 99 verdedigen.

Nieuwjaar in buurt 'De Ruiter'

Maandag 13 januari 2020
Hamont-Achel - Nieuwjaar in buurt 'De Ruiter'ZoomZaterdagavond vond, inmiddels voor de zesde keer, een gezellige nieuwjaarsborrel plaats van de Ruiterstraat in Hamont. Het was een fijne en gezellige avond waarbij iedereen weer wat bij kon buurten. Er werd veel gelachen, gedronken en genoten van de vele hapjes. Ook werden André en Lena (foto onder) erelid voor hun inzet in het verleden, want zij gaan verhuizen. Ze mogen echter altijd naar de activiteiten van de buurt blijven komen! Het bleef nog gezellig tot in de kleine uurtjes. (Henk Snijders)
Nieuwjaar in buurt 'De Ruiter'
Zoom

Wisselvallig weer

Maandag 13 januari 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallig weer
Vandaag blijft het, op een enkel drupje motregen na, meestal droog. er is wel veel bewolking. De maxima liggen rond 9 graden. Morgen en woensdag wordt het wisselvallig met geregeld regen of buien. Het wordt dan wel zachter bij 12 graden. Na een droge en zachte donderdag, valt er op vrijdag opnieuw wat neerslag. In het weekend wordt het droog, maar de temperaturen komen wat lager uit. (Michel Nulens)

Gratis naar... Zaki?

Maandag 13 januari 2020
Hamont-Achel - Gratis naar... Zaki?Nu woensdag om 19u30 komt Jacky Dewaele, oftewel Zaki, naar het Raadhuis in Lommel voor een boeiende lezing over... muziek.
UPDATE De volgende mensen winnen ieder een duoticket: Raf Swinnen, Rudi Kemps, Mariette Teuwens, Deligiorgis Nicky en Roger.
Hoeveel impact heeft muziek op ons leven? Is jouw favoriete muziek jouw eigen keuze of heeft de muziek jouw gekozen? Zaki kijkt naar de muziek die ons gelukkig maakt, onze angsten verdrijft en ons denken, onze (…) Het hele nieuwsbericht

Damesvoetbal: Hamont - Bilzen 1-1

Maandag 13 januari 2020
In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Hamont 1-1 gelijk gespeeld tegen Bilzen. Swennen maakte het Hamontse doelpunt.

De visie van Fobie...

Zondag 12 januari 2020
Hamont-Achel - De visie van Fobie...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Woninginbraak op de Houtakker

Zondag 12 januari 2020
Hamont-Achel - Woninginbraak op de HoutakkerEr is afgelopen nacht ingebroken in een woning op de Houtakker. Wat er is gestolen, is niet bekendgemaakt.

Exc. Hamont - Lutlommel 3-3

Zondag 12 januari 2020
Hamont-Achel - Exc. Hamont - Lutlommel 3-3Excelsior Hamont heeft vanmiddag thuis 3-3 gelijk gespeeld tegen Lutlommel. Zaterdag moet Excelsior naar Eksel.

Damesvoetbal: gelijkspel voor KFC

Zaterdag 11 januari 2020
In het damesvoetbal heeft KFC Hamont 99 vandaag thuis 1-1 gelijk gespeeld tegen DV Bilzen. Na 18 wedstrijden staat KFC vijfde in de stand met 31 punten.

KFC verliest bij Tessenderlo

Zaterdag 11 januari 2020
Hamont-Achel - KFC verliest bij TessenderloKFC Hamont 99 heeft vanavond met 3-0 verloren bij Thes Sport Tessenderlo B. Achel VV versloeg de buren van SV Herkol met 4-3.

Autosalon 2020

Zaterdag 11 januari 2020
Uit de oude doos
Hamont-Achel - Autosalon 2020ZoomDe 98e editie van de Brussels Motor Show vindt nog tot 19 januari plaats in de Paleizen van Brussels Expo. Hoewel auto’s en gemotoriseerde tweewielers opnieuw bovenaan de affiche staan, blijven ook zachte en gedeelde mobiliteitsoplossingen niet achter: ze krijgen voortaan zelfs een voorkeurspositie zodat ze centraal komen te staan in het meest bezochte evenement van België dat meer dan 95.000m² oppervlakte in beslag neemt. Alle traditionele (…) Het hele nieuwsbericht
Autosalon 2020Autosalon 2020Autosalon 2020Autosalon 2020Autosalon 2020
Zoom

Jaak Alders overleden

Zaterdag 11 januari 2020
Hamont-Achel - Jaak Alders overledenDonderdag is Jaak Alders overleden, de weduwnaar van Henriette Eerdekens. Hij was 91 jaar. Donderdag om 11u is er een afscheidsdienst in het Michielshof in Achel, waarna de asverstrooiing zal plaatsvinden op de begraafplaats van Achel. Begroeting: woensdag (18.30-19.30u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Diefstal aan Achelse Kluis

Vrijdag 10 januari 2020
Hamont-Achel - Diefstal aan Achelse KluisAan de Achelse Kluis is een portefeuille gestolen uit een bestelwagen. De feiten zijn vandaag gepleegd. Op de Dijk in Hamont drongen onbekenden binnen in de opslagruimte van een horecazaak.

Annie Kaes overleden

Vrijdag 10 januari 2020
Hamont-Achel - Annie Kaes overleden
Gisteren is Annie Kaes overleden, de echtgenote van Tinus Hendrikx. Ze was 82 jaar. Dinsdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Begroeting: maandag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Kris Van de Broek overleden

Vrijdag 10 januari 2020
Hamont-Achel - Kris Van de Broek overledenGisteren is Kris Van de Broek overleden, de echtgenoot van Liselotte Lauwers. Hij was 68 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19-20u) bij funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - 292.000 vacatures bij VDAB aangemeldIn 2019 werden ruim 292.000 vacatures bij VDAB aangemeld, bijna 2% meer dan in 2018. Er is een stijging van 6,5% bij de vacatures voor hooggeschoolden en een lichte stijging van 0,4% bij kortgeschoolden. Opvallend is ook de grote stijging van het aantal vacatures in de maatschappelijke dienstverlening: hulp voor mensen die zorgbehoevend zijn bijvoorbeeld. Bij middengeschoolden is er in 2019 een daling van het aantal vacatures. (…) Het hele nieuwsbericht

Autosalon geopend

Donderdag 9 januari 2020
Hamont-Achel - Autosalon geopendZoomVanaf morgen is het autosalon open voor het publiek. Onze cartoonist Fobie zag er vandaag, op de persdag, al een curieus voertuig...
Hamont-Achel - Extra alcoholcontroles tijdens het weekendIn deze periode van nieuwjaarsrecepties is het sowieso opletten geblazen, als je met de auto van één of andere viering komt. Maar komend  weekend is het riscio om betrapt te worden nog groter, want dan staat het 'weekend zonder alcohol' geprogrammeerd. De politie zal tussen nu vrijdag 18 uur en maandag 6 uur overal alcoholtesten afnemen.

5 jaar Internetgazet Beringen

Donderdag 9 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Hamont-Achel - 5 jaar Internetgazet BeringenZoomDe Internetgazet-editie BERINGEN is dezer dagen 5 jaar oud. Ze is al die tijd gerund door onze medewerker Hans Put en ze doet het uitstekend! Naar aanleiding van die vijfde verjaardag is er in de plaatselijke bibliotheek een tentoonstelling te zien van foto's die in de voorbije vijf jaar op de Internetgazet Beringen online kwamen. Foto's, die stuk voor stuk de moeite waard zijn. "In de bib blikken we terug op de Beringse onlinekrant met de mooiste en strafste foto’s van de afgelopen vijf jaar," zegt Hans. "De bib zet naast de foto’s van de Internetgazet ook boeken in de kijker die te maken hebben met het belang van pers, fotografie, persvrijheid en lokaal nieuws." De expo is nog te zien tot en met 29 januari. Gefeliciteerd, Hans!

Ondertussen, in Bosland...

Donderdag 9 januari 2020
Hamont-Achel - Ondertussen, in Bosland...Zoom                                                                                  (Cartoon: Fobie)

José Hegge overleden

Donderdag 9 januari 2020
Hamont-Achel - José Hegge overledenZondag is in WZC Cecilia in Alken de uit Hamont afkomstige José Hegge overleden, de weduwe van Sylvain Gielen. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt.
Hamont-Achel - Nieuwjaarsreceptie bij 'De Busselkes'ZoomTradities moet men in ere houden. Daarom kwam de buurtgemeenschap van De Busselkes zondag weer bijeen aan de kerststal om elkaar voor de volgende 366 dagen gezondheid en samenhorigheid te wensen, onder het genot van een hapje en een drankje. Het opvallende feit was de grote opkomst van de vele kleine jonge Busselkes, die met hun ouders, en heel vaak de grootouders, kwamen deelnemen aan het evenement. Waardoor er dit jaar méér warme chocolademelk geschonken werd dan anders - het voortbestaan (…) Het hele nieuwsbericht
Elise Mertens (WTA D-6) is er niet in geslaagd om samen met Aryna Sabalenka (WTA D-5) door te stoten naar de halve finale van het WTA-toernooi van Shenzhen. Ze verloren met 5-7 en 4-6 van een Japans-Roemeens duo.
Morgen komt Mertens nog in actie in het enkelspel. Daar wacht een duel met zevende reekshoofd Elena Rybakina (WTA-36) in de kwartfinale. Ze spelen voor het eerst tegen elkaar.

Mia Gilkens overleden

Woensdag 8 januari 2020
Hamont-Achel - Mia Gilkens overledenIn het Mariaziekenhuis is maandag Mia Gilkens overleden. Ze was 86 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19.00-20.00u) in funerarium Creemers.
Hamont-Achel - Nina Derwael waarschuwt voor gsm in autoZoomMeer dan 1 op de 6 jonge automobilisten in ons land plaatst tijdens het rijden berichten of foto's op sociale media. 1 op de 5 jongeren leest berichten tijdens het rijden en 13% neemt zelfs ‘selfies’ achter het stuur. Dit blijkt uit een nieuwe enquête van Vias. Om de bestuurders bewust te maken van de gevaren van smartphones achter het stuur lanceren Vias institute en Baloise Insurance een nieuwe campagne met de titel "Wagen in, gsm uit". Het gezicht van de campagne is tweevoudig (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwjaarsdrink bij Den Holdert

Woensdag 8 januari 2020
Hamont-Achel - Nieuwjaarsdrink bij Den HoldertZoomAfgelopen zaterdag hebben de buren van Den Holdert, talrijk aanwezig, weer gezellig het nieuwe jaar ingezet met de nodige wensen en versnaperingen. (Gilbert Kools)

Spreek meer dialect

Woensdag 8 januari 2020
Een studie van verschillende Nederlandse universiteiten toont aan dat het alleen maar voordelen heeft om, naast AN, dialect te spreken. Kinderen die in het dialect worden opgevoed, hebben geen kleinere woordenschat, zoals vroeger vaak werd gedacht. Bovendien kunnen die kinderen beter abstract denken en kunnen ze hun aandacht beter verdelen.
Het spreken van dialect of meertaligheid is ook goed voor de hersenen. De hersentraining die gepaard gaat met het moeten gebruiken van een andere taal, afhankelijk van de context en de spreker, resulteert in een verbetering van de aandacht en de geheugenvaardigheden en ook in een beter herstel na een beroerte en zelfs in het vertragen van de symptomen van dementie, aldus de studie.

1 op 5 weet niet hoe ritsen werkt

Woensdag 8 januari 2020
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 1 op 5 weet niet hoe ritsen werktZoomHet AWV lanceert een nieuwe informatiecampagne rond risten. Met de slogan 'rits vooraan, file zo gedaan', gaat het Agentschap Wegen en Verkeer de autobestuurders sensibiliseren want 20% van die bestuurders weet nog niet hoe je moet ritsen. Sinds 2014 is het verplicht om te ritsen. Uit onderzoek van VIAS (2019) blijkt dat 1 op de 5 bestuurders nog altijd niet weet hoe ritsen in het verkeer precies werkt. En dat leidt tot irritatie. “Niet-correct ritsen is een grote irritatie in het verkeer. (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Er werd sneller gereden in oktoberIn de maand oktober werd er op het grondgebied van de politiezone HANO sneller gereden. Dat blijkt uit de cijfers die de politie vandaag bekendmaakte. In totaal werden er in die maand 12800 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 1888 veel te hard reden. Dat is 14,75 procent - een percentage dat al lang niet meer gehaald werd. Misschien zit de flitsmarathon van 8 oktober er voor iets tussen.
Maar toch enkele uitschieters: op De Roosen in Pelt reed iemand 92 km/u waar 50 km/u is toegelaten, in de (…) Het hele nieuwsbericht
Op het WTA-toernooi van Shenzhen (China) heeft Elise Mertens de kwartfinales bereikt. In de tweede ronde versloeg ze de Chinese Xiyu Wang (WTA-144) na 1 uur en 25 minuten met 6-4 en 6-3.

798 bedrijven op de fles

Maandag 6 januari 2020
Hamont-Achel - 798 bedrijven op de flesZoomIn Limburg zijn vorig jaar 798 bedrijven failliet gegaan, een stijging met bijna 20 procent. Limburg is procentueel gezien op de provincie Luxemburg na de slechtste leerling van de klas. (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Nieuwjaarsborrel wijkwerking 'De Hoek'ZoomGisteren organiseerde Wijkwerking “De Hoek’ weer haar jaarlijkse nieuwjaarsborrel. Er werden vele nieuwjaarswensen uitgewisseld door een 80-tal buurtbewoners.

De Europese 'spin van het jaar'

Maandag 6 januari 2020
Zou Christus destijds waterafstotend haar op de onderkant van zijn voeten gehad hebben? Het zou kunnen verklaren waarom hij over het water kon wandelen. Want de gerande oeverspin, die vandaag verkozen is tot Europese spin van het jaar 2020, heeft zulke speciale waterafstotende haartjes op haar lijf. Daardoor kan ze over het water lopen, meldt Natuurpunt.
De gerande oeverspin, Dolomedes fimbriatus, behoort tot de familie van de (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Verbod op wegwerpbekers en blikjesZoomOp 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering een wijziging van het Vlarema, uitvoeringsbesluit van het Materialendecreet, goed. Eén van de wijzigingen is dat het vanaf 1 januari 2020 voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun eigen werking en door hen georganiseerde evenementen verboden is drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik. Wegwerpbekers zijn dus verboden, maar ook het aanbieden van drank in plastic of glazen wegwerpflessen of blik is dan niet meer toegelaten. (…) Het hele nieuwsbericht

Tiny Coolen overleden

Maandag 6 januari 2020
Hamont-Achel - Tiny Coolen overledenDonderdag is Tiny Coolen overleden, de levensgezel van Jos Cornelis. Ze was 66 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Guillaume Lauwers overleden

Maandag 6 januari 2020
Hamont-Achel - Guillaume Lauwers overledenIn het rusthuis in Achel is vrijdag Guillaume Lauwers overleden, de weduwnaar van Dora Smolders. Hij was 90 jaar. Vrijdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Begroeting: donderdag (19u-20.30u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

29 nieuwe scheidsrechters

Maandag 6 januari 2020
Hamont-Achel - 29 nieuwe scheidsrechtersZoomAfgelopen zaterdag organiseerde het Bureau Arbritage Limburg (BAL) een cursus ‘Ref in één dag’. Voetbalclub Esperanza Pelt stelde haar accommodatie op ‘De Roosen’ ter beschikking en bezorgde de cursisten tijdens de middagpauze een warme maaltijd.
Voetbalscheidsrechter in één dag, dat betekende dus een erg strak schema. Met drie sessies van anderhalf uur, daartussen ook nog een oefenmatch tussen de scheidsrechters in spe, een observatiewedstrijd en (…) Het hele nieuwsbericht
29 nieuwe scheidsrechters
Zoom

Damesvoetbal: Pelt-Hamont 2-1

Maandag 6 januari 2020
In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Esperanza Pelt met 2-1 gewonnen van KFC Hamont 99. Aan de rust was de stand 1-0.
Hamont-Achel - Goede kerstvakantie voor toerismeZoomHet is een goede kerstvakantie geweest voor het toerisme in Limburg. De meeste logiesuitbaters hebben evenveel of meer gasten gehad dan vorig jaar, en ook de evenementen en attracties lokten heel wat bezoekers. Toerisme Limburg deed een rondvraag bij de logiesuitbaters om te horen hoe de vakantie voor hen is geweest. 8 op 10 hebben evenveel of meer boekingen gehad dan een jaar geleden. In de kerstvakantie zijn er 233.000 overnachtingen geboekt. (Radio 2)

Achel verliest van Herk

Zondag 5 januari 2020
Hamont-Achel - Achel verliest van HerkAchel VV heeft vanmiddag met 3-2 verloren op het veld van Herk FC. Na 17 wedstrijden staat Achel VV negende in de stand: het won 7 wedstrijden, verloor er 8 en speelde 2 keer gelijk. Zaterdagavond speelt Achel VV thuis tegen Herkol SV.
Hamont-Achel - Nieuwjaarsborrel bij de GrevenbroekersZoom108 leden van wandelclub "De Grevenbroekers" kwamen zaterdag samen voor hun jaarlijkse nieuwjaarsborrel. Ze werden ontvangen met een glaasje cava of een jeneverke. Na het welkomstwoord en de nieuwjaarswens van de voorzitter volgde een wandeling van enkele kilometers door de bossen op de Witteberg. De namiddag werd afgesloten met koffie, worstenbroodjes, koffiekoeken en een gezellige babbel.

De visie van Fobie

Zondag 5 januari 2020
Hamont-Achel - De visie van FobieZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Vanaf zondag 26 januari organiseert de afdeling Hamont-Achel van het Rode Kruis opnieuw een cursus EHBO, nu op zondagvoormiddag in de lokalen aan de Steenstraat 5. De cursus wordt gegeven verspreid over twaalf weken met telkens lessen van twee uur (2 blokken van 1 uur). De eerste les zal starten om 9 uur omwille van administratieve formaliteiten, de volgende lessen starten telkens om 9.30 uur. Deelnemers moeten minimaal 16 jaar oud zijn. Meer info: vorming[!]hamont-achel.rodekruis.be.

KFC klopt Louwel

Zaterdag 4 januari 2020
Hamont-Achel - KFC klopt LouwelKFC Hamont 99 heeft vanavond Louwel verslagen met 3-1. Excelsior Hamont geraakte op het veld van Reppel niet verder dan 0-0.
Tijdens de oudejaarsnacht heeft de politie in Limburg 130 meldingen van overlast door vuurwerk binnengekregen. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 Limburg bij tien van de veertien politiezones. De meldingen gingen onder andere over dieren die in paniek geraakten, klachten over buren die vlakbij vuurwerk afstaken en schade aan privé-eigendom.

Het asociale verhuurkantoor

Vrijdag 3 januari 2020
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Het asociale verhuurkantoorVoor de vrederechter van Beveren stond een man die zijn sociale woning niet wilde verlaten. Hij had nochtans zelf de huur opgezegd omdat hij bezoekrecht kreeg met zijn dochtertje en nood had aan een ruimere woning. Hij zou die dan huren met een vriend, kwestie van de huur te kunnen betalen. Maar, halverwege de opzegtermijn, bedacht de man zich en vroeg aan het sociaal verhuurkantoor te mogen blijven. Het verhuurkantoor weigerde want de opzeg was een feit. Het vroeg aan de vrederechter het einde van de (…) Het hele nieuwsbericht

Rosalie Haex overleden

Vrijdag 3 januari 2020
Hamont-Achel - Rosalie Haex overledenZaterdag is Rosalie Haex overleden. Ze was 81 jaar. De uitvaartdienst gebeurde in familiekring waarna de asverstrooiing plaatsvond op de begraafplaats van Wijchmaal.

Acht procent meer starters

Donderdag 2 januari 2020
In 2019 is het aantal startende bedrijven in Limburg gestegen met 8 procent. Omgerekend zijn er zo bijna 8.000 nieuwe zaken bijgekomen. Het is het tweede jaar op rij dat Limburg het goed doet wat startende bedrijven betreft.
Hamont-Achel - Janet Waitevo en Florence Wanjiru overledenZoomOp 24 december kwamen Janet Waiteyo (45) en Florence Wanjiru (17) om het leven bij een verkeersongeval in Bree. Zaterdag 4 januari om 14u is er in de St.-Laurentiuskerk in Bocholt een afscheidsviering. Nadien (15-17u) is er mogelijkheid tot begroeting in het funerarium Creemers, Cobbestraat 26 in Bree. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Jef Van Ham overleden

Donderdag 2 januari 2020
Hamont-Achel - Jef Van Ham overledenDinsdag is Jef Van Ham overleden, de echtgenoot van Lisette Kelgtermans. Hij was 90 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kirng plaatsvinden. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Nog steeds brandend actueel...

Donderdag 2 januari 2020
Hamont-Achel - Nog steeds brandend actueel...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Bewegingstips voor het nieuwe jaar

Woensdag 1 januari 2020
Bij de start van een nieuw jaar wenst iedereen elkaar het beste en nemen we ons allemaal voor om de dingen een stuk beter te gaan doen. Vaak hoort daar het steevaste voornemen bij om meer te gaan bewegen en een gezondere levensstijl aan te nemen. Hoe dat meestal verloopt weet u wel. Rosalie Coolkens, lector lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie aan de lerarenopleiding van Hogeschool PXL en daarnaast ook bewegingscoach, adviseert ons om even te kijken hoe managers erin slagen om hun doelen te (…) Het hele nieuwsbericht

'Stop de jacht in wolvengebied'

Woensdag 1 januari 2020
De vzw Welkom Wolf heeft Vlaams minister Zuhal Demir opgeroepen, dringend maatregelen te nemen tegen jagers die nog altijd actief zijn in het leefgebied van de wolven. Hoewel de jachtconcessie in het gebied is ingetrokken, wordt er nog altijd intensief gejaagd, zegt Jan Loos van "Welkom Wolf". "Maandag nog hebben buren vier jagers de verboden zone zien binnenrijden. De overheid moet ter plaatse controleren of het jachtverbod wordt nageleefd."  Als dat niet gebeurt vreest Loos dat de nieuwe wolvin Noëlla hetzelfde lot beschoren is als haar voorgangster Naya.

Hulp voor Limburgers in nood

Woensdag 1 januari 2020
Het Crisisfonds Limburg keurde het afgelopen jaar zes aanvragen goed voor uitzonderlijke financiële hulp aan Limburgers in nood. Het fonds, een initiatief van het bisdom Hasselt en Caritas Hulpbetoon, hielp op die manier mensen die zich in een uitzichtloze situatie bevonden en voor hulp niet terechtkonden bij het OCMW of andere erkende instanties.
Ondanks de staking van de socialistische vakbond zijn alle geplande feestbussen van De Lijn op oudejaarsavond en -nacht uitgereden. Inwoners van 28 Limburgse gemeenten konden gratis op de feestbus omdat hun gemeente meebetaalde aan het project.

Mist hindert vliegverkeer

Woensdag 1 januari 2020
Grensgevallen
Vandaag zijn op Eindhoven Airport 50 vluchten geannuleerd vanwege de mist. Pas rond half zes vanavond kon de eerste vlucht vertrekken. Ook kon een aantal vliegtuigen landen. Gisteren al  veroorzaakte de mist veel hinder. UPDATE Het vliegveld blijft vannacht open; voor de gestrande reizigers worden veldbedjes voorzien.

NHC bezorgd over gewonde egels

Woensdag 1 januari 2020
Hamont-Achel - NHC bezorgd over gewonde egelsZoomHet Natuurhulpcentrum in Oudsbergen is bezorgd over het grote aantal opgevangen egels. Vorig jaar waren er dat liefst 1.223. Sil Janssen: "Het is duidelijk dat er iets aan de hand is. Dit bewijzen de 495 egels die met zware bijtwonden binnenkwamen. Hoe het komt dat dit zo opvallend meer is, willen we laten onderzoeken door een hogeschool of universiteit. Want er sterven nu meer egels dan er worden geboren en dat is catastrofaal."
Vorig jaar werden in het Natuurhulpcentrum 10.057 dieren (…) Het hele nieuwsbericht
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel