Het overige nieuws

Berm- en natuurbrand

Zondag 31 mei 2020
Grensgevallen
Hamont-Achel - Berm- en natuurbrandDe brandweer moest deze namiddag uitrukken voor een bermbrand aan de Rijksweg in Budel. Vanavond was er een natuurbrand aan de Kuikensvendijk in Budel.
Hamont-Achel - Seppe Joosten weg bij Achel VVSeppe Joosten verlaat Achel VV. Hij maakt de overstap naar Sporting Grote Heide.
Hamont-Achel - Naar het ISS in coronatijdenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Weg met mobiele badkamer

Zaterdag 30 mei 2020
Hamont-Achel - Weg met mobiele badkamerOnbekenden gingen met een mobiele badkamer aan de haal in de Jaak Ballingsstraat. De politie kreeg gisteren in de vooravond melding van de feiten.
Hamont-Achel - Verwarring alom rond grenspassageZoomEr heerst nogal wat verwarring rond de mogelijkheid om vanaf vandaag de landsgrens over te steken om eventueel te gaan winkelen. Die mogelijkheid is voorzien in het Ministerieel Besluit dat ook de reisjes naar familie in het buitenland toelaat, maar ze bleef blijkbaar onder de radar tot minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem er vanmorgen zelf over begon: "U kan gaan winkelen met een vorm van noodzakelijkheid. Het wordt dus niet aangeraden. Maar men kan zich dus over de grens verplaatsen om inkopen (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Creativiteit gevraagd van horeca-uitbatersZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Schuld en Boete (Fjodor Dostojevski)Als een auteur zijn verhaal in de ik-vorm schrijft, betekent dat niet per se dat hij het over zichzelf heeft!
Ik zal toch niet de enige zijn die dat heeft: de schier onbedwingbare neiging om de grenzen van het toelaatbare af te tasten. Ik heb het altijd al uitermate ‘plezant’ gevonden om net die dingen te proberen die verboden zijn. A ja! Ze verbieden dat niet voor niks, maar precies omdát het zo fijn is! De schuld waarmee ik daardoor mijn ziel belastte, leidde vaak tot een fikse (…) Het hele nieuwsbericht
Goed nieuws voor wie familieleden in een van onze buurlanden heeft: vanaf morgen 30 mei mag u weer de grens over om hen een bezoekje te brengen. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter de Crem zegt ook te verwachten dat de Europese landen vanaf 15 juni hun grenzen weer zullen openstellen: "Tot slot wil ik nog benadrukken dat voor al het overige grensoverschrijdend verkeer (met uitzondering dus van het bezoek van familie, vrij verkeer van goederen en essentiële verplaatsingen) ons land zich aansluit bij de overige Europese landen die een heropstart van het volledige verkeer binnen de Europese Unie en de Schengenzone uiterlijk op 15 juni willen realiseren."

Zomers weer

Vrijdag 29 mei 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Zomers weerAnticyclonale condities zorgen voor een vrijwel wolkenloze hemel en met de aanvoer van droge landlucht kan het kwik oplopen tot zomerse waarden. Ook de volgende dagen staan nog in het teken van hogedrukgebieden. Daarbij kan de temperatuur na het weekend nog wat oplopen. Halfweg volgende week kunnen storingen echter over ons land doordringen en nemen de neerslagkansen sterk toe. 
Vandaag is het stralend zonnig weer en er komen nauwelijks wolken voor in de ochtend. Na de middag is er wat hoge (…) Het hele nieuwsbericht
Een gerechtelijke actie heeft een einde gemaakt aan de activiteiten van een criminele drugsbende die kilo’s cocaïne vanuit Colombia naar Europa verscheepte. Vandaag heeft de federale gerechtelijke politie Limburg in samenwerking met de FGP Antwerpen, de lokale politiezones LRH en Carma, en de speciale eenheden een inval gedaan op tien verschillende verblijfsadressen van verdachte drugssmokkelaars in het Limburgse en in Antwerpen. De actie was een gevolg van een uitgebreid onderzoek naar de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - De 'bubbels' worden versoepeldZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Code rood in natuurgebied

Vrijdag 29 mei 2020
Hamont-Achel - Code rood in natuurgebiedIn de natuurgebieden in Limburg en Antwerpen geldt sinds vandaag code rood, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Wandelen in de bossen wordt afgeraden omdat het brandgevaar te groot is vanwege de extreme droogte. Vuur maken is sowieso verboden. De brandtorens zijn bemand. Voorzichtigheid is geboden!

Retro Baguette failliet

Donderdag 28 mei 2020
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag snackbar Retro Baguette met zetel aan het Chrysantenpad failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 27 juni worden ingediend bij curator mr. Roox..

Yve Vandael overleden

Donderdag 28 mei 2020
Hamont-Achel - Yve Vandael overledenGisteren is Yve Vandael overleden. Hij was 31 jaar. De uitvaartdienst en de begrafenis - op de begraafplaats in Pelt - zullen in besloten kring plaatsvinden.
Hamont-Achel - Stormloop op Limburgse kringwinkelsZoomDe Limburgse Kringwinkels hebben het sinds de heropening extra druk. Er werden op twee weken tijd al evenveel spullen binnengebracht als anders op een hele maand. En er komen meer mensen kopen. (Bron: Radio 2)
Hamont-Achel - Boodschap koningshuis aan zorgsectorZoomDe Limburgse rusthuizen kregen een brief van koning Filip en koningin Mathilde om bewoners en personeel van de zorgcentra steun te geven in deze moeilijke periode. "Wij denken aan u, bewoners, die geen bezoek meer krijgen van familie en dierbaren. U voelt zich hierdoor heel eenzaam, maar wij dragen u in ons hart. Onze gedachten gaan ook uit naar u, zorgverleners, die dag na dag het beste van zichzelf geven in een veeleisende job. Uw toewijding is van groot belang in deze bijzondere omstandigheden. Wij (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Ondertussen, in de televisiestudio...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Subsidie voor bescherming broedvogelnestenZoomHet Agentschap Natuur en Bos lanceert een subsidie om de nesten en jongen van vijf broedvogelsoorten op landbouwpercelen te beschermen. Het gaat over bruine en grauwe kiekendief, kwartelkoning, velduil en grauwe gors. Als de landbouwer extra inspanningen levert door na de gebruikelijke datum te maaien of te oogsten, dan vergoedt de subsidie zijn gemiste inkomsten. Alle info en subsidie aanvragen

Nathalie De Raedt overleden

Maandag 25 mei 2020
Hamont-Achel - Nathalie De Raedt overledenZaterdag is de in Pelt woonachtige en uit Hamont-Achel afkomstige dr. Nathalie De Raedt overleden, de echtgenote van Tim Schildermans. Zij was 36 jaar en moeder van drie kinderen. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Weg met bestelwagen

Maandag 25 mei 2020
Hamont-Achel - Weg met bestelwagenIn de Salvatorstraat is vanochtend een bestelwagen gestolen. Het voertuig, een Ford Transit, stond op de oprit van een woning.

Jos Hendrikx overleden

Maandag 25 mei 2020
Hamont-Achel - Jos Hendrikx overledenIn WZC Immaculata in Overpelt is vandaag  de uit Hamont afkomstige Jos Hendrikx overleden, de echtgenoot van Maria Verberne. Hij was 81 jaar. De uitvaartdienst en de crematie zullen in besloten familiekring plaatsvinden.
Hamont-Achel - Supersonische 'boem!' geannuleerdZoomUPDATE De aangekondigde doorbreking van de geluidsmuur in de vooravond door een F16 van de vliegbasis van Kleine-Brogel is geannuleerd. (Archieffoto Stephan Volders)
Hamont-Achel - Ook in Dendermonde coronacrisisZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - We moeten zuinig zijn met drinkwaterZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Fladder is verdwenen - help hem vindenZoomSinds vanmiddag is Fladder verdwenen im de omgeving van Ven en Schutterijstraat in Achel. Fladder is een bont boertje of Senegalpapegaai, zo'n 20cm groot - of iets groter. Fladder woonde bij Evy Hendrikx en zij mist de vogel enorm. Wie Fladder ziet kan haar bellen. UPDATE Fladder is terug thuis!

Gerard Van Asten overleden

Zaterdag 23 mei 2020
Hamont-Achel - Gerard Van Asten overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Gerard Van Asten overleden, de echtgenoot van Wilhelmine Gijbels. Hij was 69 jaar. De afscheidsdienst vindt plaats in besloten kring. Begroeting met inachtname van de coronamaatregelen: donderdag (19-20u) in uitvaartcentrum Vandebosch in Pelt.
Kort nieuws van bij de buren
Uit een clublokaal in Kaulillerdorp in Bocholt is drank gestolen. De politie kreeg vanmiddag melding van de feiten.

Zomerkampen mogen doorgaan

Vrijdag 22 mei 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - Zomerkampen mogen doorgaanZoomDe zomerkampen mogen doorgaan, met contactbubbels van maximum 50 personen. Dat heeft minister van Jeugd Benjamin Dalle aangekondigd. Eerder werd ook bekend dat de kleuterscholen in juni weer open mogen.

Ondertussen, aan de kust...

Vrijdag 22 mei 2020
Hamont-Achel - Ondertussen, aan de kust...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Tijdelijk kouder

Vrijdag 22 mei 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Tijdelijk kouderHet hogedrukgebied dat voor zomers weer zorgde trekt naar het noordoosten van Europa, terwijl een volgend hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan opbouwt naar onze streken. Tussen beide systemen in kan een verzwakte storing over onze regio schuiven en wordt er nadien tijdelijk koudere lucht aangevoerd. Wanneer het volgend hogedrukgebied ons weer kan bepalen is er opnieuw meer zon en komt het kwik weer hoger uit.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken met een verzwakte storing over onze (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Gallo-Romeins Museum weer openHet Gallo-Romeins Museum in Tongeren opent volgende week vrijdag opnieuw zijn deuren. Vanaf dan kan je zowel de permanente opstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ als de tijdelijke tentoonstelling ‘Dacia Felix’ opnieuw bezoeken. ‘Dacia Felix’ loopt nog tot 2 augustus.
Een museumbezoek kan enkel na reservatie. Vanaf woensdag 27 mei kan je je tijdslot vastleggen, zowel telefonisch als online (via de website). Betaling van je ticket (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Corona-art (3): de aardappeleters...ZoomNaar Vincent Van Gogh. (Cartoon: Fobie)

Maar de kat kwam weer (3)

Woensdag 20 mei 2020
Hamont-Achel - Maar de kat kwam weer (3)Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Het is al een tijdje erg droog in Limburg. De grond snakt naar water en het waterpeil in de Limburgse waterlopen staat erg laag. Daarom geldt er vanaf morgen/donderdag een verbod om water op te pompen uit de Limburgse onbevaarbare waterlopen. Dit captatieverbod is van kracht in zowat 80% van de provincie. Een gedetailleerd overzicht met exacte afbakening is hier te vinden.

'Waor zedde gai gewist?'

Woensdag 20 mei 2020
Hoe streng zijn de coronacontroles in België eigenlijk? vroeg een Nederlander in een Facebookgroep vandaag. Een ander lid van de groep, ook een Nederlander, die veel de grens over moet, gaf volgend amusant antwoord:
"Je mag als inwoner van Nederland enkel in België zijn voor je werk. Dit is het principe. Je werkgever moet dan voor je een bewijsje schrijven dat je op een bepaald adres moet zijn. Dit geldt dus voor iedereen vanuit Nederland - of je nu met de auto, fiets of zelfs te (…) Het hele nieuwsbericht

Lisette Geusens overleden

Woensdag 20 mei 2020
Hamont-Achel - Lisette Geusens overledenIn Bocholt is vandaag de uit Hamont afkomstige Lisette Geusens overleden, de echtgenote van Henri Vanhout. Zij was 62 jaar. Het afscheid vindt in beperkte familiekring plaats in aula De Sprink in Bocholt.

Maar de kat kwam weer (2)

Dinsdag 19 mei 2020
Hamont-Achel - Maar de kat kwam weer (2)Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Maar de kat kwam weer (1)

Dinsdag 19 mei 2020
Hamont-Achel - Maar de kat kwam weer (1)Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Jet Vaesen overleden

Dinsdag 19 mei 2020
Hamont-Achel - Jet Vaesen overledenZaterdag is in Achel de uit Neerpelt afkomstige Jet Vaesen overleden, de weduwe van Thieu Sijbers. Ze was 95 jaar. De afscheidsplechtigheid en de begrafenis zullen in besloten kring plaatsvinden. Rouwadres: fam. Sijbers-Vaesen, p/a Brogelerweg 24, 3950 Bocholt.

Nieuw: Bocholt Horse Service

Maandag 18 mei 2020
De besloten vennootschap Immo Rabo uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Bocholt Horse Service opgericht met zetel aan de Bosstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de aan- en verkoop van paarden en de uitbating van een bed & breakfast.

Blijven bewegen!

Maandag 18 mei 2020
Hamont-Achel - Blijven bewegen!Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Els van der Veen overleden

Maandag 18 mei 2020
Hamont-Achel - Els van der Veen overledenVandaag is Els van der Veen overleden. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Lisa de Zwart overleden

Maandag 18 mei 2020
Hamont-Achel - Lisa de Zwart overledenZaterdag is Lisa de Zwart overleden, de weduwe van Thieu Nies. Eerder deze maand was ze 89 jaar geworden. De afscheidsviering heeft plaats in besloten kring. 
Hamont-Achel - Ophalen papier en karton mag weerZoomOp vraag van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en de afvalintercommunale Limburg.net besliste het nationale crisiscentrum dat de ophalingen van oud papier en karton opnieuw kunnen doorgaan. “In gemeenten waar er geen alternatief is en/of deze werkwijze courant is, is het toegestaan, maar de social distancing-maatregelen moeten in de mate van het mogelijke worden nageleefd,” stelt het crisiscentrum.

Mathieu Simons overleden

Maandag 18 mei 2020
Hamont-Achel - Mathieu Simons overledenIn het Mariaziekenhuis is vrijdag Mathieu Simons overleden, de echtgenoot van Mia Claes. Hij was 73 jaar. De crematie en de afscheidsdienst zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Weer voetbal in Duitsland

Maandag 18 mei 2020
Hamont-Achel - Weer voetbal in DuitslandZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Jeanne Bernaerts overleden

Maandag 18 mei 2020
Hamont-Achel - Jeanne Bernaerts overledenIn WZC Hoge Vijf, campus Banneux, in Hasselt is donderdag de uit Hamont afkomstige Jeanne Bernaerts overleden, de echtgenote van Frans Hulsbosch. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Vakantie aan zee, anno 2020

Zondag 17 mei 2020
Hamont-Achel - Vakantie aan zee, anno 2020Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

GRM blijft voorlopig dicht

Zondag 17 mei 2020
Hamont-Achel - GRM blijft voorlopig dichtZoomDe musea mogen vanaf morgen weer open, maar het Gallo-Romeins Museum (GRM) in Tongeren (foto) blijft voorlopig dicht. "We werken aan een veilige heropening," laat de directie weten, die ons zal informeren wanneer men daarmee klaar is.

De scholen zijn er klaar voor!

Zaterdag 16 mei 2020
Hamont-Achel - De scholen zijn er klaar voor!Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Nog 130 coronapatiënten in ziekenhuisZoomGisteren lagen er in de Limburgse ziekenhuizen in totaal nog 130 coronapatiënten. Het Jessa-ziekenhuis in Hasselt vangt nog het hoogste aantal patiënten op, namelijk 47. In het ZOL in Genk verblijven er nog 29, in AZ Vesalius in Tongeren nog 21 patiënten, in Sint-Trudo in Sint-Truiden 10, in Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik nog 8,  in het Mariaziekenhuis in Pelt ook 8 en in Sint-Franciscus in Heusden-Zolder nog 7.
Limburg telt op dit moment 876.785 inwoners. Dat zijn er 3.360 of 0,38 procent meer dan vorig jaar. Met deze kleine stijging zit Limburg onder het Vlaamse (+0,62%) en het Belgische (+0,55%) gemiddelde.
Van 2010 tot 2020 kreeg Limburg er meer dan 38.000 inwoners bij. Volgens het Planbureau zal onze provincie in de jaren ‘20 nog groeien met 15.000, en in de jaren ‘30 met amper 3.000 inwoners. In 2040 zou Limburg zijn maximum bereiken - 894.000 inwoners - om daarna te dalen. In 2055 zouden we (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Meer interesse voor verpleegkundeZoomHet aantal voorinschrijvingen voor de opleiding verpleegkunde aan de PXL en de UCLL is dit jaar met 10 procent gestegen. De toename valt grotendeels toe te schrijven aan de positieve manier waarop zorgverleners tijdens de coronacrisis in beeld worden gebracht.
Hamont-Achel - Geen 1,5m-verplichting meer op bussenDe directie van De Lijn heeft beslist voortaan af te zien van de verplichting om in de bussen een afstand van 1,5 meter aan te houden tussen de reizigers. Ze moeten wel een mondmasker dragen.
Hamont-Achel - Vanaf maandag mogen de markten weerZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Martin Stevens overleden

Zaterdag 16 mei 2020
Hamont-Achel - Martin Stevens overledenDonderdag is Martin Stevens overleden, de weduwnaar van de in 2011 overleden Mia Peerlings. Hij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt in besloten kring plaats in de decanale kerk in Hamont.

François Gielen overleden

Zaterdag 16 mei 2020
Hamont-Achel - François Gielen overledenDinsdag is in Tongeren de uit Hamont afkomstige François Gielen overleden, de weduwnaar van de in 2017 overleden Martha Hendrikx. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats in de aula van het Boskerkhof in Hamont.

Vijfenzeventig volstaat

Zaterdag 16 mei 2020
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Vijfenzeventig volstaatDan doe je al je best om – weliswaar met horten en stoten – een respectabele leeftijd te bereiken. Je slikt op tijd je pillen, volgt nauwgezet dat ellendige dieet, mijdt overmatig alcoholgebruik en zoveel mogelijk alle andere gelegenheden tot zonde en dan hoor/lees je dit! Een econoom – een landgenoot nota bene – stelt voor om maar een coronataks in te voeren voor bejaarden. In hun leeftijdscategorie tellen die immers het hoogste percentage aan sterfgevallen ten gevolge van Covid-19. Door (…) Het hele nieuwsbericht

305 corona-overtredingen

Vrijdag 15 mei 2020
Hamont-Achel - 305 corona-overtredingenDe Limburgse politiekorpsen hebben de jongste week 305 corona-overtredingen vastgesteld. Enkele cijfers: Beringen-Ham-Tessenderlo 16, Tongeren-Herstappe 11, CARMA 28, Kempenland 9 en HANO en Lommel beide elk 5.

Natuur en Bos: code oranje

Vrijdag 15 mei 2020
Hamont-Achel - Natuur en Bos: code oranjeHet is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Daarom kondigt het Agentschap Natuur en Bos code oranje af: wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht op het terrein. Vuur maken is verboden. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en (…) Het hele nieuwsbericht

Stemmen op Arto!

Donderdag 14 mei 2020
Hamont-Achel - Stemmen op Arto!Zoom"Onze zoon Arto Meli, 11 jaar, doet mee aan een online solistenwedstrijd voor muzikanten, georganiseerd door 'Klankwijzer'. In tijden van corona en 'Blijf in uw Kot' heeft hij een muziekwerkje opgenomen en ingezonden om toch bezig te zijn met zijn hobby. Op deze inzending kan gestemd worden en hij maakt kans op een mooie prijs. Hij heeft inmiddels al bijna 800 stemmen gekregen maar het is een spannende strijd en hij zou nog wel wat stemmen kunnen gebruiken. Zouden jullie onze oproep willen publiceren op de Internetgazet?
Arto volgt baritonles aan de Kunstacademie Noord-Limburg en krijgt les van Kristien Schuurmans. Hij is ook lid van de Jeugdfanfare van de Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel." (Ingez.)

Dierentuinen in coronatijden

Donderdag 14 mei 2020
Hamont-Achel - Dierentuinen in coronatijdenZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Tel je mee het verkeer in je straat?ZoomVandaag tussen 17 en 18 uur organiseert de Fietsersbond in heel Vlaanderen de actie Straatvinken. Het is een burgerwetenschapsproject van de Ringland Academie waarbij één uur alle verkeer (ook voetgangers en fietsers) wordt geteld in een straat om zo een beeld te krijgen van de modal split daar. De resultaten werden door Fietsersbond-afdelingen vaak gebruikt om in dialoog te gaan met lokale besturen. De lockdown brengt de actie niet in het gedrang omdat je het vanuit je voortuin of van achter het (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Oud-speler van VV Hamontlo overledenZoomWe meldden al dat zondag Jaak Kolen op 84-jarige leeftijd is overleden. Vanaf zijn 16de, 17de speelde Jaak bij VV Hamontlo tot einde 50-er jaren. Hij was een echte linksbuiten met een hard schot en zeer snel. Op de foto (seizoen 1953-1954, 1e provinciale ) zien we hem gehurkt vierde van links. Trainer was Jackie Maenen (Valkenswaard). Staande vlnr: bestuurslid Albert Van Baelen, Bèrke Janssen, René Hollanders, Willy Feyen, Leon Evens, Pierre Bernaerts, Harry Joosten, voorzitter Jan Ramaekers, bestuurslid Jan Bernaerts; gehurkt: Jacky Van Seggelen, Willy Van Moorsel, Gijs Bex, Jaak Kolen, Mathieu van Geloven.
De afscheidsdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden.

Jacky Cox overleden

Donderdag 14 mei 2020
Hamont-Achel - Jacky Cox overledenDinsdag is in Achel de uit Neerpelt afkomstige Jacky Cox overleden, de echtgenoot van Jolanda van der Wielen. Hij was 57 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be
Hamont-Achel - KRC Genk verlengt abonnementen gratisKRC Genk heeft bekendgemaakt dat alle bestaande abonnementen gratis verlengd worden tot aan de winterstop. Het nieuwe seizoen zal dus gestart worden met meer dan 18.000 abonnees. Andere abonnementen worden niet verkocht, omdat er nog veel onzekerheid is over het komende seizoen.

Geen naaktstrand in Bredene?

Woensdag 13 mei 2020
Hamont-Achel - Geen naaktstrand in Bredene?ZoomIn Bredene blijft het naaktstrand deze zomer gesloten... (Cartoon: Fobie)

Jaak Kolen overleden

Woensdag 13 mei 2020
Hamont-Achel - Jaak Kolen overledenZondag is Jaak Kolen overleden, de echtgenoot van Annie Boelaers. Hij was 84 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.  

Hein Meurkens overleden

Dinsdag 12 mei 2020
Hamont-Achel - Hein Meurkens overledenIn het Mariaziekenhuis is zondag Hein Meurkens overleden, de weduwnaar van Ria Vaneerdewegh en de echtgenoot van Marleen Gielen. Hij zou over twee weken 73 jaar worden. De afscheidsdienst en de crematie vinden in besloten kring plaats. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Het wordt steeds drukker in de winkelsZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
"Een e-sigaret mist veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak, maar in de damp komen wel schadelijke stoffen vrij, zoals nicotine en propyleenglycol, en (sporen van) giftige en carcinogene stoffen, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid."
(Het Nederlandse Trimbos-instituut in een advies aan de Nederlandse minister van Volksgezondheid)
Hamont-Achel - Rutger Zoodsma verlaat TectumRutger Zoodsma trekt de deur achter zich dicht bij Tectum Achel. De 24-jarige Nederlander maakt de overstap naar Waremme.
#samentegencorona
Om te vermijden dat het coronavirus zich opnieuw snel verspreidt, start de Vlaamse overheid vanaf vandaag met contactonderzoek. Wat houdt dat precies in?
- Wanneer je ziek wordt door het coronavirus geeft de dokter je contactgegevens door aan een contactonderzoeker. Die neemt telefonisch contact met je op via één van deze nummers: 02 214 19 19 of sms 8811. Via een vragenlijst wordt in kaart gebracht met wie je in contact bent geweest tot twee dagen voor je symptomen vertoonde. Je (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Noëlla gespot tijdens uitstapjeZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Brandweer redt vogel

Maandag 11 mei 2020
Grensgevallen
De brandweer heeft afgelopen weekend in de Karel V-laan in Budel een vogel gered die verstrikt was geraakt in een netje waarin vogelvoer had gezeten. De vogel zat in een dakgoot. De spuitgasten verwijderden het netje waarna de vogel zonder problemen wegvloog.

Iets meer landbouwbedrijven

Maandag 11 mei 2020
Hamont-Achel - Iets meer landbouwbedrijvenZoomVoor het eerst sinds lang is er weer een lichte toename van het aantal landbouwbedrijven in Limburg. Tussen 2001 en 2017 ging het aantal Limburgse landbouwbedrijven er van jaar tot jaar op achteruit. Tussen 2001 en 2011 was de daling het sterkst: van 5.161 tot 3.086. Tussen 2011 en 2017 was de daling minder sterk: van 3.086 tot 2.824, het laagste aantal in de hele periode 2001-2019. In de jaren 2018 en 2019 zien we elk jaar een kleine toename van het aantal landbouwbedrijven. In 2019 telde Limburg 2.852 landbouwbedrijven.

Woord van de week: coco

Maandag 11 mei 2020
Hamont-Achel - Woord van de week: cocoZoomVanaf vandaag mogen alle winkels hun deuren weer openen. Verschillende steden en gemeenten doen een beroep op stewards om het winkelen in goede banen te leiden. In Sint-Truiden hebben ze voor die functie de benaming coco bedacht, voluit coronaconsulent. Coco’s staan handelaars bij die vragen hebben over de veiligheid. Ze helpen ook de shoppers en zorgen ervoor dat de veiligheidsmaatregelen nageleefd worden.
Kort nieuws van bij de buren
Vanmorgen rond 6.45 uur is een Nederlandse automobilliste uit het Nederlands-Limburgse Reuver omgekomen bij een botsing met een bestelwagen op het kruispunt van de Hamonterweg en de Sportlaan in Bocholt. Het slachtoffer zat bekneld en moest door de brandweer bevrijd worden. De andere bestuurder, een 49-jarige man uit Bocholt, raakte gewond.

Zijn we er klaar voor?

Maandag 11 mei 2020
Hamont-Achel - Zijn we er klaar voor?ZoomVandaag gaan de winkels weer open... (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Meer wandelaars in coronatijdZoomSinds de coronacrisis uitbrak wordt er in Limburg niet alleen meer gefietst maar ook meer gewandeld. Zo is er bjjvoorbeeld in Bosland van half maart tot half april 30 tot 35 procent meer gewandeld dan vorig jaar. Ook in de meeste andere natuurgebieden in onze provincie werden meer wandelaars geregistreerd.

Welpjes voor Noëlla

Zondag 10 mei 2020
Hamont-Achel - Welpjes voor NoëllaZoomWolvin Noëlla heeft geworpen. Dat leiden kenners af uit het feit dat ze op recente foto's van wildcamera's te zien is zonder bolle buik. De beelden tonen een wolvin in goede gezondheid. Hoeveel welpjes er geworpen werden is niet bekend.
"Dit is een nieuwe mijlpaal voor het wolvenkoppel, maar ook voor de natuur in Vlaanderen," zegt het Agentschap Natuur en Bos. "We volgen de wolvenfamilie intensief op via een uitgebreid cameranetwerk en zorgen voor een verhoogde aanwezigheid op het terrein. Recent gaf de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan een voorstel om de wolf in de hoogste beschermingscategorie onder te brengen. We geven hen nu meer dan ooit rust voor een veilige en gezonde start." (foto ANB/INBO)

Jo Van Vlierden overleden

Zondag 10 mei 2020
Hamont-Achel - Jo Van Vlierden overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Jo Van Vlierden overleden, de echtgenoot van Mietje De Graaf. Hij was 93 jaar. De afscheidsviering en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Keuzestress bij de moeders vandaag...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Waarom vandaag Moederdag

Zondag 10 mei 2020
Hamont-Achel - Waarom vandaag MoederdagZoomWaarom wordt Moederdag op de tweede zondag van mei gevierd? Dat hebben we te danken aan een Amerikaanse, Anna Jarvis, die in 1948 op 84-jarige leeftijd stierf. Bij Kerknet staat een mooi verhaal over de oorsprong van deze dankdag - een dank aan alle moeders.   

Moederdag, gezien door Lisa

Zondag 10 mei 2020
Hamont-Achel - Moederdag, gezien door LisaZoomLisa Van Gucht is pas 11 maar ze kan tekenen! Hierbij haar visie op moederdag... 

Nieuwe provinciegriffier

Zaterdag 9 mei 2020
Wim Schoepen (51) heeft zijn mandaat opgenomen als provinciegriffier of algemeen directeur van het provinciebestuur Limburg. Schoepen voltooide in 1990 zijn licentiaatsopleiding sociale en militaire wetenschappen aan de Koninklijke Militaire School in Brussel. In 2007 behaalde hij er eveneens het masterdiploma politieke en militaire wetenschappen. Hij bouwde een rijke carrière uit als leidinggevende bij Defensie, meer bepaald bij de Luchtmacht. Tot april 2020 stuurde hij als commandant van de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Gemeenten promoten WinkelhierenZoom35 van de 42 Limburgse gemeenten plaatsen momenteel lokale handelszaken en ondernemers online extra in de spotlights. Een evolutie die UNIZO Limburg toejuicht. “Winkelhieren is nu meer dan ooit cruciaal. Voor de ondernemers en voor de economie. Wij zijn dan ook erg blij dat zoveel gemeentebesturen acties ondernemen om dit extra te promoten”, zegt Unizo.
Hamont-Achel - Coronacrisis leidt tot banenverliesZoomDe Corona-impact zal de komende maanden diep doordringen in de economie en zich vaak dan pas echt laten voelen bij onze bedrijven, meldt VKW Limburg. 62 procent van de bedrijven denkt 2020 met minder personeel te eindigen. De helft van de Limburgse bedrijven verwacht liquiditeitsproblemen, vooral in de zomermaanden, met piek in juli. Meer dan een kwart denkt een overbruggingskrediet nodig te zullen hebben. Bijna 1 op 4 verwacht daarnaast problemen inzake (groei)financiering. 1 op 3 van de Limburgse bedrijven geeft aan op zoek te moeten gaan naar extra kapitaal/eigen vermogen.

Zoek de verschillen

Zaterdag 9 mei 2020
Hamont-Achel - Zoek de verschillenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
#samentegencorona
In het kader van de bestrijding van het coronavirus kunnen maandag de winkels openen BEHALVE de schoonheidssalons, de niet-medische pedicurezaken, de nagelsalons, de massagesalons, de kapperszaken en barbiers, de wellnesscentra met inbegrip van sauna’s, de fitnesscentra, de tatoeage- en piercingsalons en de casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren.
Inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, recreatieve, toeristische, sportieve en horecasector blijven gesloten. 

Raad de griep! (2)

Vrijdag 8 mei 2020
Hamont-Achel - Raad de griep! (2)Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie) 

Schilderen voor de galerij

Vrijdag 8 mei 2020
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Schilderen voor de galerijWie in de kunstwereld zaken doet, heeft meestal een broertje dood aan schriftelijke afspraken. Meestal heerst - hoe kan het anders - de flou artistique. Letterlijk: het gewilde onscherpe effect in een foto of film. De vaagheid, zeg maar.
Zo zijn er tussen een kunstgalerij en een kunstenaar zelden netjes genoteerde afspraken. Vaste formules zijn er ook niet. Een rechtbank die moet oordelen als er ruzie is in het kunststraatje, moet dan ook creatief uit de hoek komen.
De Brusselse rechtbank (…) Het hele nieuwsbericht
Vanaf maandag mogen de ouders opnieuw het burgerlijk of religieus huwelijk van hun kinderen bijwonen. Religieuze en burgerlijke huwelijken waren in tijden van corona nog steeds mogelijk, maar in zeer beperkte kring. Enkel het bruidspaar, de getuigen en de bedienaar van de eredienst of de ambtenaar van de burgerlijke stand mochten aanwezig zijn.
Vanaf komende dinsdag past Limburg.net de geldende maatregelen op de recyclageparken aan. Zo zal het mogelijk zijn om 1 keer per 7 dagen (niet méér!) het park te bezoeken en zijn ook de verkoop van compost, hakselhout, compostvaten en –bakken en het afhalen van het quotum huisvuilzakken opnieuw mogelijk. Ook betaling met Bancontact bij het verlaten van het recyclagepark is opnieuw toegelaten. Een bezoek blijft wel alleen mogelijk indien absoluut noodzakelijk en ook de algemene richtlijnen rond social distancing blijven gelden. Ook het aantal bezoekers dat tot het park wordt toegelaten blijft beperkt.

Raad de griep!

Vrijdag 8 mei 2020
Hamont-Achel - Raad de griep!Zoom                                                                               (Cartoon: Fobie)

Mia Schoemans overleden

Vrijdag 8 mei 2020
Hamont-Achel - Mia Schoemans overledenIn WZC Immaculata is vandaag Mia Schoemans overleden, de weduwe van Jozef Quanten. Ze was 96 jaar. De afscheidsplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden.

Fien Bloemen overleden

Vrijdag 8 mei 2020
Hamont-Achel - Fien Bloemen overledenIn het Mariaziekenhuis is woensdag Fien Bloemen overleden. Ze was 92 jaar. De uitvaartliturgie in de parochiekerk van Achel-Dorp en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

577 corona-overtredingen

Vrijdag 8 mei 2020
De Limburgse politiekorpsen hebben de jongste week 577 corona-overtredingen vastgesteld, vooral voor het maken van nodeloze verplaatsingen en het overtreden van het samenscholingsverbod. Enkele cijfers: Tongeren-Herstappe (41), Beringen-Ham-Tessenderlo (27), CARMA (92), HANO (15), Kempenland (6) en Lommel (23).

Verkrachting in bestelwagen

Vrijdag 8 mei 2020
Kort nieuws van bij de buren
Hamont-Achel - Verkrachting in bestelwagenHet Openbaar Ministerie heeft vandaag vier jaar cel gevorderd tegen een 53-jarige man uit Bocholt die een 16-jarig meisje verkrachtte in zijn bestelwagen. De feiten dateren van 21 januari 2018. De man daagde niet op in de Hasseltse rechtbank. Op 5 juni wordt er vonnis geveld in deze zaak. (PG)

Flink wat kouder

Vrijdag 8 mei 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Flink wat kouderDe hoge luchtdruk begint stilaan te verzwakken en er kan wat meer bewolking voorbijdrijven. Zondag trekt een koufront doorheen de regio met kans op een bui of wat regen, maar vooral lagere temperaturen. Na het weekend volgen enkele koude en gure dagen, maar halfweg de week wordt het terug wat warmer.
Vandaag is het licht bewolkt met vooral hoge sluierwolken waar de zon nog vlot kan doorschijnen. Het kwik klimt tot gemiddeld 23 graden bij een zwakke, veranderlijke bries.
Zaterdag (…) Het hele nieuwsbericht
Uit de oude doos
Hamont-Achel - 8 mei 1945: een historische dagZoom
8 mei, in een ver verleden was het nog een officiële feestdag. Het is de dag dat er officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, toch een moment om even bij stil te staan.
Er is vandaag geen fysieke herdenking door de coronacrisis maar het War Heritage Institute roept op om online mee te doen. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog start het War Heritage Institute met de campagne ‘#wewillmeetagain’.  Het gaat om een Facebookcampagne waarbij je stilstaat bij jouw held en dat moment deelt met de hashtag #wewillmeetagain. Vanavond om 23.01 uur - het tijdstop waarop destijds de wapenstilstand inging - zingt Selah Sue het bekende liedje ‘We’ll Meet Again'.
Meer info via deze link.(foto Nationaal Archief Nederland)
#samentegencorona
Roel Eerlingen, algemeen directeur van de vzw Integro die in Limburg acht rusthuizen groepeert, zegt blij te zijn met de versoepeling van de bezoekregeling in de rusthuizen.
Vandaag lanceerde de Vlaamse Taskforce voor de Woonzorgcentra een aantal richtlijnen voor een eerste fase van een bezoekregeling vanaf 18 mei. "We zijn bijzonder verheugd met deze aankondiging," aldus Eerlingen. Sedert donderdag 12 maart was er immers geen fysiek bezoek meer mogelijk. En ondanks de velerlei initiatieven om (…) Het hele nieuwsbericht

Moederdag wordt anders (2)

Donderdag 7 mei 2020
Hamont-Achel - Moederdag wordt anders (2)Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Stickers tegen corona

Donderdag 7 mei 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - Stickers tegen coronaZoomOm de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) via stickers op verkeerslichten weggebruikers aanmoedigen om de elleboog of een gebruiksvoorwerp te gebruiken bij drukknoppen in plaats van blote handen. Het is één van de maatregelen die de minister zal nemen in een breder pakket van maatregelen inzake de exitstrategie ‘duurzame mobiliteit’.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) beheert 1600 (…) Het hele nieuwsbericht

Helena Stinissen overleden

Donderdag 7 mei 2020
Hamont-Achel - Helena Stinissen overledenMaandag is Helena Stinissen overleden, de echtgenote van Jaak De Graaf. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be
In vergelijking met april vorig jaar is de werkloosheid in Limburg met 13 procent gestegen. 27.200 Limburgers hadden vorige maand geen job. In maart waren er dat 25.000. De stijging van het aantal werklozen is onder meer het gevolg van de coronacrisis.

Moederdag wordt anders

Woensdag 6 mei 2020
Hamont-Achel - Moederdag wordt andersZoom                                                                           (Cartoon;: Fobie)
Hamont-Achel - Winkels weer open vanaf maandagZoomDe winkels gaan vanaf maandag opnieuw open onder strikte voorwaarden. Dat heeft premier Sophie Wilmès bekend gemaakt. Mensen moeten alléén shoppen, om een te grote toestroom te vermijden, en ze moeten winkelen in een stad of dorp vlakbij hun werk of hun woning.

Nachtelijke werken op E313

Woensdag 6 mei 2020
Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst deze maand 10 nieuwe portieken over de snelweg E313 ter hoogte van Beringen en Lummen. Daarop worden digitale signalisatieborden bevestigd, zodat de extra rijstrook dienst kan doen als dynamische spitsstrook. Voor het plaatsen van de portieken wordt de snelweg tussen het Klaverblad en complex 26 Beringen volgende week enkele nachten afgesloten, telkens in één rijrichting. Verkeer wordt omgeleid via de gewestwegen in de omgeving.
In de komende tijd krijg je misschien telefoon van iemand van de coronaopsporingslijn. Die zal je wellicht melden dat je in contact bent geweest met iemand die met corona besmet is en je vragen wie je in de voorbije dagen ontmoet hebt. Kijk naar het telefoonnummer dat je opbelt! De coronaopsporingslijn gebruikt altijd hetzelfde vaste nummer: 02 214 19 19. Als je dus opgebeld wordt door dat nummer, dan mag je er zeker van zijn dat het om officiële speurders gaat. Je kan ook SMS-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811. Je kan best beide nummers nu al in je telefoon opslaan onder de naam 'coronaopsporing'. Dan herken je het nummer meteen wanneer je opgebeld zou worden.
Ook geen slecht idee: een soort dagboekje bijhouden en daarin noteren wie je die dag allemaal ontmoet hebt. Dan hoef je je geheugen niet zo te pijnigen als die opsporingsambtenaar dat vraagt.
Puur natuur
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft een subsidieregeling gelanceerd die tot doel heeft nesten van in akkers en weilanden broedende vogels te beschermen. Het gaat onder meer om nesten van de bruine kiekendief, grauwe kiekendief, kwartelkoning, velduil en grauwe gors. Door het steeds vroeger maaien en grondbewerking met zware machines verliezen deze soorten vaak hun nest. Het zijn dan ook deze vogelsoorten die de voorbije decennia enorm achteruit zijn gegaan in Vlaanderen.
Daarom (…) Het hele nieuwsbericht
De Limburgse ondernemingen met een jaarlijkse omzet tot tien miljoen euro krijgen de grootste omzetdaling van alle ondernemingen te verwerken door de coronacrisis. Dat becijferde Voka – Kamer van Koophandel Limburg in een analyse. Maar liefst 86 procent van die bedrijven ziet de omzet met minstens 75 procent dalen.
Hamont-Achel - Fietsster lichtgewond bij botsingBij een botsing tussen een auto en een fietsster, deze voormiddag rond 11u in Pelt, is een 54-jarige fietsster uit Hamont-Achel lichtgewond geraakt. De bestuurster van de auto, een 52-jarige vrouw uit Pelt, bleef ongedeerd.
Puur natuur
Hamont-Achel - 'Laat dat gras toch groeien'ZoomIn deze coronatijden zijn mensen meer dan ooit bezig met hun tuin. "Dat kan uitmonden in te veel activiteit,” waarschuwt bioloog Dirk Draulans. "Een tuin moet toch een beetje zijn gang kunnen gaan om er natuurlijk uit te zien. Een wat wildere tuin biedt immers weerstand tegen periodes van extreme droogte."
We leven in een van de droogste regio's van Europa en de maand april was de droogste april in honderd jaar tijd. "Het is belangrijk dat we ons hiertegen wapenen want deze droogtes (…) Het hele nieuwsbericht

Jackie Timmers overleden

Dinsdag 5 mei 2020
Hamont-Achel - Jackie Timmers overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Jackie Timmers overleden, de echtgenoot van José Snoekx. Hij was 67 jaar. Het afscheid en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Rouwadres: fam. Timmers-Snoekx, Geerkensstraat 26, 3910 Sint-Huibrechts-Lille. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Niny Wuijts overleden

Dinsdag 5 mei 2020
Hamont-Achel - Niny Wuijts overledenGisteren is Niny Wuijts overleden, de weduwe van Willy Van Vlierden en de levensgezellin van wijlen Gerard Van Vlierden. Ze was 98 jaar. De afscheidsdienst en de begrafenis zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - 'Dag van de Landbouw' geannuleerdZoomVanwege de coronacrisis is de Dag van de Landbouw dit jaar geannuleerd. Dat melden de Boerenbond en de Landelijke Gilden. Traditioneel valt die Dag van de Landbouw op de derde zondag in september. "We werken momenteel aan een alternatief dat in de komende weken bekendgemaakt gemaakt zal worden," zeggen Boerenbond en Landelijke Gilden vandaag in een persbericht.

Aangenaam lenteweer

Dinsdag 5 mei 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Aangenaam lenteweerEen storing net ten zuiden van ons land zorgt voor veel hoge wolkenvelden, maar het blijft droog. Nadien bouwt een hogedrukgebied op vanuit het noorden en worden de wolken naar het zuiden gedwongen. De volgende dagen staan in het teken van drukstijgingen. Het wordt zonnig en het blijft droog. Het kwik komt gestaag hoger uit.
Vandaag is het zonnig, al komen er voor de middag veel hoge sluierwolken voor. Na de middag verdwijnen deze wolken stilaan en wordt het vanuit het noorden helder. Het (…) Het hele nieuwsbericht
Reinigen van gebouwen, lappen van ramen, voegwerken en schilderen van gebouwen: dat is onder meer het doel van de besloten vennootschap Delta-Service & Onderhoud, opgericht door Jeroen Driesen uit Peer en Tom Paesen uit Hamont-Achel. De zetel van de vennootschap is gevestigd in de Molenstraat in Peer.
Kevin Maas uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Maas Company opgericht met zetel aan de Salvatorstraat in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de ontwikkeling van residentiële bouwprojecten, groothandel in auto's en lichte bestelwagens en detailhandel via internet.
Hamont-Achel - Internationale Dag van de HandhygiëneZoomElk jaar op 5 mei pleit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het beter wassen van onze handen. En dit jaar krijgt dit natuurlijk wel een speciale bijklank en is handen wassen actueler dan ooit. Handhygiëne is immers de belangrijkste en meest eenvoudige maatregel om overdracht van micro-organismen tegen te gaan.

Rik Bloemen overleden

Maandag 4 mei 2020
Hamont-Achel - Rik Bloemen overledenOp 30 april overleed de in Leopoldsburg woonachtige en uit Hamont afkomstige Rik Bloemen. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt in beperkte familiekring plaats. Rouwadres: fam. Bloemen, Kerkhovenweg 134 3970 Leopoldsburg.
#samentegencorona
Vanaf deze week kunnen huisartsen een quarantaineattest uitreiken aan werknemers die in zelfisolatie moeten omdat ze besmet zijn met het coronavirus of contact hebben gehad met een coronapatiënt. Dat heeft het kabinet van minister Maggie De Block bekendgemaakt. 
Vanaf vandaag kunnen huisartsen en triagecentra in principe iedereen met symptomen van een virale infectie testen op Covid-19. Tot nog toe waren dergelijke testen voorbehouden voor zorgpersoneel en voor mensen in een residentiële (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Motorrijders mogen weer de weg opZoom                                                                         (Cartoon: Fobie) 
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst de komende weken verkeerslichten op de N726 Wagemanskeel ter hoogte van de op- en afrit 30 Park Midden-Limburg richting Nederland. Deze maatregel moet vooral een verbetering betekenen voor de doorstroming op de afrit van de autosnelweg komende vanuit Lummen. De verkeerslichten werden zo ontworpen en opgebouwd, dat er geen snoei- of rooiwerken nodig zijn. De werkzaamheden zullen zo’n drie weken in beslag nemen, met plaatselijk beperkte verkeershinder.   
Hamont-Achel - Nieuwe directeur vzw MariaziekenhuisZoomDe raad van bestuur van de vzw Mariaziekenhuis heeft Hans Ramaekers aangesteld als algemeen directeur. Hij volgt in die functie prof. dr. Bernard Himpens op, die de nieuwe directeur wordt van het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden.
“Een fantastische opportuniteit en een logische verderzetting van mijn loopbaan”, zegt Hans Ramaekers. Op dit moment is hij nog algemeen directeur van het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik. Hij kent niet alleen de ziekenhuiswereld door en door, (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Van 'social distance' naar 'gezonde afstand'?ZoomHoe langer hoe meer gebruiken we Engelse woorden en termen in onze eigen taal. Zo ook met het modewoord van de afgelopen weken 'social distance' van 1,5 meter. Vandaag lazen we op Twitter een voorstel van columnist en ex-reclameman Guillaume Van der Stighelen om dit te vervangen door de mooie eigentaalse term ‘gezonde afstand’. De man mocht al heel wat retweets noteren op dit bericht... Misschien vindt u dit ook wel iets?
Hamont-Achel - Nachtvluchten F16's en C-130ZoomVanaf vandaag zullen er vanaf de basis van Kleine Brogel terug nachtvluchten worden georganiseerd voor de opleiding van piloten. Dat kan gepaard gaan met geluidsoverlast. Ook een C-130 doet komende nacht en in de nacht van dinsdag op woensdag nachtvluchten.

Leven met corona (5)

Maandag 4 mei 2020
Hamont-Achel - Leven met corona (5)ZoomWie met bus of trein wil reizen moet vanaf vandaag een mondmasker dragen. (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - 'A riff a day keeps the corona blues away'ZoomOnder het motto "A riff a day keeps the corona blues away" speelde Peltenaar Gert Peeten, van het Peltse trio Shoosh, de voorbije vier weken elke dag op Facebook een bekende riff op klassieke gitaar. Daaruit ontstond deze compilatie. Mooi!
Grensgevallen
Na een achtervolging door de Duitse politie is vanmorgen vroeg een auto met Duitse nummerplaat tegen een afsluiting van een woning in Weert terechtgekomen. De inzittenden sloegen op de vlucht maar konden worden opgepakt. De auto werd door de politie achtervolgd na een poging een geldautomaat op te blazen in het Duitse Schwelm, even ten oosten van Wuppertal. In de auto werd een verdacht pakketje aangetroffen waar mogelijk explosieven in zitten. Bij de achtervolging werden ook een politiehelikopter en een speurhond ingezet.

Mathieu Drieskens overleden

Maandag 4 mei 2020
Hamont-Achel - Mathieu Drieskens overledenIn Bocholt is vrijdag de uit Hamont afkomstige Mathieu Drieskens overleden, de weduwnaar van de in 2006 overleden Helena Dreesen. Hij was 72 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte familiekring.
Hamont-Achel - Digitale wenskaarten in het MariaziekenhuisZoomHet versturen van digitale wenskaarten is een leuk extraatje dat je al enkele jaren op de website van het Mariaziekenhuis vindt. Maar in tijden van corona heeft deze wenskaart aan extra populariteit gewonnen, zegt Carine Geusens van het directiesecretariaat: “Ook vóór de coronatijden werd er regelmatig gebruik gemaakt van onze digitale wenskaarten, zo’n 5-tal kaarten per dag werden er dan naar de verpleegafdelingen gestuurd. Dit is in deze tijden toch beduidend meer: maar (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Sporten mag weer: petanqueZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Vraag naar honden en katten gestegenZoomDe dierenasielen krijgen beduidend meer vragen voor de adoptie van een hond of kat sinds de lockdown is afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Dat komt omdat de mensen nu meer thuis zijn, luidt het. Het zou echter kunnen dat de asielen later weer meer dieren moeten opvangen omdat bij het houden van een dier toch meer komt kijken dan gedacht. (foto Bart Liesenborgs)

Leven met corona (4)

Zondag 3 mei 2020
Hamont-Achel - Leven met corona (4)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Belbussen rijden opnieuw vanaf 11 meiDe belbussen rijden opnieuw vanaf maandag 11 mei. Reserveren kan vanaf maandag 4 mei. Het aantal klanten per rit wordt beperkt tot maximaal 3 voor een belbus, 1 bij een taxi. Om ervoor te zorgen dat de social distance van 1,5 meter gegarandeerd blijft bij het in- en uitstappen, legt de chauffeur bij aankomst aan de halte het busje stil; hij stapt dan eerst uit, laat de klant opstappen en stapt daarna zelf terug op. Bij het uitstappen van een klant doet de chauffeur hetzelfde. Als je reserveert, geeft de belbusmedewerker deze richtlijnen ook telefonisch mee.
Grensarbeiders kunnen tijdens de verplaatsing van en naar het werk boodschappen doen. Dat heeft de nationale veiligheidsraad vandaag beslist. Het grensoverschrijdend woonwerkverkeer blijft toegelaten; voor anderen blijft de grens alvast tot 8 juni dicht. Uitzonderingen: kinderen die over de grens school open, medische zorg, dierenverzorging en verplaatsingen naar een partner die niet onder hetzelfde dak woont.
#samentegencorona
Hamont-Achel - Beperkte verplaatsing voor sportbeoefening magZoomVoor de fysieke activiteit in openlucht mag je je vanaf komende maandag beperkt verplaatsen binnen de landsgrenzen en voor de strikte duur van de activiteit. En dan is er ook opnieuw meer sportbeoefening mogelijk, onder enkele duidelijke voorwaarden. Dat heeft de nationale veiligheidsraad beslist. In overleg met de sportsector wordt meer buitensport toegelaten, met inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen in verband met afstand en hygiëne en met telkens maximaal 2 dezelfde (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Brian Schouren verlaat TectumBrian Schouren verlaat Tectum Achel. Hij verkast naar Mortroux dat uitkomt in Liga B. Schouren speelde vijf seizoenen voor Achel. Door de komst van Van Solkema heeft Tectum geen plaats meer voor hem.

Leven met corona (3)

Zaterdag 2 mei 2020
Hamont-Achel - Leven met corona (3)Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Man gewond bij overval

Zaterdag 2 mei 2020
Grensgevallen
Bij een overval op een woning aan de Maastrichterweg in Valkenswaard is afgelopen nacht de bewoner van een appartement boven een bakkerij zwaargewond geraakt. Hij liep steekwonden op en is in het ziekenhuis opgenomen. De politie heeft twee verdachten opgepakt. Het gaat om een 18-jarige man uit Valkenswaard en een 22-jarige inwoner van Helmond. Wat er precies in het huis gebeurde is niet bekend.
Hamont-Achel - Rob Bloemen nieuwe secretaris KFCRob Bloemen is de nieuwe secretaris/GC van KFC Hamont 99. Hij volgt in die functie Jacky Vlassaks op die deze taak meer dan 30 jaar waarnam.

Hollanders

Zaterdag 2 mei 2020
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - HollandersIk mis ze! Natuurlijk lopen veralgemeningen altijd mank, maar het is zeker niet de eerste keer dat ik het vaststel: rare jongens zijn het, die Batavieren.
Een aantal dingen pakken ze daarboven helemaal anders aan dan wij. En, laten we het maar toegeven, soms ook beter. Zo liep bijvoorbeeld stedenbouw in Nederland decennia voor op ons. En denk eens aan hun verzorgde en veilige fietspaden, of aan hun aanzienlijk deskundiger ingeplant en degelijk onderhouden wegennetwerk.
Nog een pluspunt: ze zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Het is een vrouwtje

Vrijdag 1 mei 2020
Hamont-Achel - Het is een vrouwtjeZoom
Theo Van Vlierden fotografeerde vandaag bij De Bever de eerste weidebeekjuffer die hij dit jaar zag. "Het is een vrouwtje!" juicht Theo.
In Hamont-Achel zijn 45 bevestigde covid-19 besmettingen vastgesteld; Dat betekent dat één op de 319 inwoners besmet is geraakt.

Leven met corona (2)

Vrijdag 1 mei 2020
Hamont-Achel - Leven met corona (2)ZoomVlaanderen zet contactopspoorders in tegen de verspreiding van het coronavirus. (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Pierre Kelgtermans overledenGisteren is de uit Hamont afkomstige Pierre Kelgtermans overleden, de echtgenoot van Huguette Van Den Boer. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring waarna zijn asurne een plaats krijgt in huiselijke kring. Rouwadres: Roosendijk 14 3910 Pelt.
Het is maar dat je 't weet
Vanaf 11 mei mag er in de rijscholen weer les worden gegeven en vanaf 18 mei kan je in de rijexamencentra terecht voor onder meer theoretische examens of praktijkexamens voor de categorieën AM, A, C en D. Vanaf 25 mei zullen ook de praktijkexamens voor de categorieën B, BE en G weer mogelijk zijn.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel