Het overige nieuws

Oud-Hamontenaar Jules Noten wordt vanaf morgen de nieuwe voorzitter van diepvriesgroentebedrijf Ardo. Tot begin vorig jaar was hij de CEO van Vandemoortele en voordien leidde hij de tapijtgroep Balta en het verlichtingsbedrijf Massive. Eind vorig jaar werd Noten al bestuurder bij Ardo. 

Somber en koud

Woensdag 30 juni 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Somber en koudNet nu de zomervakantie voor de deur staat, zit het weer in het slop. Verbonden aan een depressie over Denemarken, trekt een storing vandaag over onze streken en wordt het een sombere dag. Daarbij blijft het kwik ver onder de normale waarden. De volgende dagen wordt het weerbeeld gedomineerd door depressies en zijn de neerslagkansen vrij hoog. De temperaturen komen wel wat hoger uit en bereiken de normale waarden, maar de wind is voelbaar aanwezig.
Vandaag sluiten we de maand (…) Het hele nieuwsbericht

Graag traag!

Dinsdag 29 juni 2021
Hamont-Achel - Graag traag!ZoomEr zijn altijd wel ergens wegenwerken aan de gang. En hoewel ze zorgen voor betere wegen brengen ze ook risico’s met zich mee. "In 2019 noteerden we 7 dodelijke en 454 letselongevallen bij wegenwerken in Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Onoplettendheid is daarbij de grootste oorzaak, gevolgd door onaangepaste snelheid". Recente cijfers van Vias tonen aan dat 2 op de 3 Belgen ‘vergeet’ te (…) Het hele nieuwsbericht
Een 55-jarige motorrijder uit de gemeente is gisterenavond gewond geraakt bij een botsing met een auto. Het ongeval gebeurde op de Kettingbrugweg in Bocholt.

Arnold Steensels overleden

Dinsdag 29 juni 2021
Hamont-Achel - Arnold Steensels overledenIn het rusthuis in Achel is vandaag Arnold Steensels overleden, de echtgenoot van Alfonsine Dilissen. Hij zou zaterdag 87 jaar geworden zijn en was afkomstig van Sint-Huibrechts-Lille. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.
Hamont-Achel - Mondmasker in recyclagepark niet meer verplichtVanaf morgen/dinsdag is het niet meer verplicht om een mondmasker te dragen in de buitenlucht op de recyclageparken van Limburg.net. Alleen indien een veilige afstand tussen bezoekers en/of parkwachters niet mogelijk is moet het mondmasker buiten nog gedragen worden. Uiteraard is het dragen van een mondmasker nog steeds toegelaten indien je daar zelf voor kiest. En soms is het wel aangeraden. 

Nu ook in Genk!

Maandag 28 juni 2021
Hamont-Achel - Nu ook in Genk!Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Nog niet gevaccineerd? Grijp deze tweede kans!Nog niet gevaccineerd? Vanaf 30 juni kan iedereen die nog niet gevaccineerd is, zich opnieuw via de QVAX-lijst aanbieden als reserve. Op die manier wil men iedereen nog een extra kans geven om zich te laten vaccineren. Hier kan je je inschrijven!

Niet schrikken...

Maandag 28 juni 2021
...want van op Kleine-Brogel is er weer een F-16 opgestegen voor een testvlucht. Dus gaat er seffens weer een sonic boom komen, wanneer dat toestel door de geluidsmuur vliegt. Doet u rustig verder! ;-)

Monumentaal beeld beschadigd

Zondag 27 juni 2021
Grensgevallen
Een beeldbepalend kunstwerk dat onderdeel is van de Bergeijkse buitenexpositie Beeld & Beleving is afgelopen nacht door onbekenden beschadigd. Meerdere beschilderde autoruiten van de assemblage van Olaf Mooy werden kapotgeslagen en moeten worden vervangen.
Het kunstwerk van Olaf Mooy nodigt door zijn vormgeving uit om er in te gaan zitten en dat is ook de bedoeling van de kunstenaar.
De organisatoren betreuren dat dit monumentale kunstwerk nog voor de opening van het evenement komende zondag door onbekenden moedwillig is beschadigd. Met de politie is inmiddels afgesproken dat er gedurende het evenement extra zal worden gesurveilleerd.

Belgen winnen van Portugal

Zondag 27 juni 2021
Hamont-Achel - Belgen winnen van PortugalZoomDe Rode Duivels hebben vanavond Portugal met 1-0 verslagen. Het was opvallend hoe agressief Portugal soms speelde. Dieptepunt van de wedstrijd was de manier waarop Kevin De Bruyne werd neergehaald; aanvankelijk leek hij nog verder te kunnen spelen, maar in de tweede helft moest hij vanwege die enkelblessure al vroeg worden vervangen door Dries Mertens. 
De tegenstander in de kwartfinales wordt Italië. De wedstrijd vindt vrijdagavond om 21u plaats in München.

Oranje naar huis

Zondag 27 juni 2021
Hamont-Achel - Oranje naar huisZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

KMI kondigt 'code oranje' af

Zondag 27 juni 2021
Hamont-Achel - KMI kondigt 'code oranje' afHet KMI heeft voor vanavond "code oranje" afgekondigd vanwege de kans op hevig onweer en intense buien die tot 30l water per m² kunnen genereren. 
Hamont-Achel - De opstelling van de Belgen, straksZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Godelieve Spaas overleden

Zaterdag 26 juni 2021
Hamont-Achel - Godelieve Spaas overledenDinsdag is Godelieve Spaas overleden, de echtgenote van Carl Hoogmartens. Zij was 82 jaar en afkomstig van Hamont. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Zonhoven-Centrum. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Schraepen-Mathijsen aldaar.

Onstabiel weer

Zaterdag 26 juni 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Onstabiel weerEen storing schuift over onze streken en blijft nagenoeg het hele weekend aanwezig. Er zijn veel wolken en de storing wordt door de dagelijkse gang van de temperaturen gereactiveerd. Daarbij ontstaan er buien en is er kans op onweer. De volgende dagen wordt het weer bepaald door een depressie in de Golf van Biskaje en kunnen er soms pittige buien ontstaan. Er wordt daarbij wel behoorlijk warme lucht aangevoerd, met zomerse maxima.
Vandaag bevindt zich de zwakke storing over onze (…) Het hele nieuwsbericht

Naar Geel bellen

Zaterdag 26 juni 2021
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Naar Geel bellenGeel is een moderne, gezellige stad met o.a. 14 gerenommeerde bacheloropleidingen, en een flink aantal graduaats- en vervolgopleidingen. Een slordige 3500 hogeschoolstudenten zorgen ervoor dat het leven van de Thomas More-campus uit over de hele stad bruist. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.
Oudere lezers weten nog wel wat het betekende als je een straf verhaal vertelde en iemand je vroeg: “Kom jij soms van Geel?” In Geel werden – en worden – immers van oudsher (…) Het hele nieuwsbericht

Inbrekers veroordeeld

Vrijdag 25 juni 2021
Hamont-Achel - Inbrekers veroordeeldDe rechtbank in Hasselt heeft vandaag vier Kosovaren bij verstek veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf elk. Ze werden schuldig bevonden aan inbraken in Bree, Ham, Herk-De-Stad, Lummen, Zonhoven, Oudsbergen, Hamont-Achel en Tongeren. Na een inbraak bij Horeca Van Zon in Hamont-Achel op 19 oktober 2019 ging hun auto op de Noord-Zuid van de baan. Onderzoek van de inbraakspullen in de wagen leverde veel informatie over de daders op. Die hebben inmiddels weer het land verlaten.
In vijf Limburgse gemeenten wordt een bevolkingsgroei van meer dan 10% verwacht tegen 2040. Volgens de nieuwe bevolkingsprognoses van Statistiek Vlaanderen zal de totale bevolking in Limburg tussen 2020 en 2030 groeien tot 899.748 inwoners. Dat is een groei met 2,6%, minder sterk dan in heel Vlaanderen (4,1%). Tussen 2020 en 2040 zou de totale bevolking in Limburg met 4,2% groeien, tot 914.400 inwoners. In heel Vlaanderen zou de totale bevolking in dezelfde periode groeien met 7,5%.
De sterkste (…) Het hele nieuwsbericht
Ruim 10 procent van alle schoolverlaters in Limburg heeft een jaar later nog geen werk. Het gaat over 886 Limburgse jongeren die in 2019 de schoolbanken verlieten, en in de zomer van 2020 nog geen werk hadden. Limburg kent het kleinste aantal schoolverlaters van alle provincies: 8.335. 10,6% of 886 van hen is een jaar later werkzoekend. Dat blijkt uit het jaarlijks schoolverlatersrapport van VDAB. (Radio 2)
Hamont-Achel - STEM- en zorgrichtingen: meeste kans op werkZoomIn onze door technologie gedreven kennismaatschappij blijft er grote nood aan wetenschappelijke en technische profielen. De schoolverlaters uit een STEM-opleiding vinden globaal gezien dan ook vlot aansluiting met de arbeidsmarkt, vooral de hoger opgeleiden. Slechts 7 jongeren op 100 met een STEM-diploma zijn na een jaar werkzoekend. Dat maakte minister Crevits vandaag bekend.
Schoolverlaters uit ‘Industriële wetenschappen en technologie’ en ‘Toegepaste (…) Het hele nieuwsbericht

Laten vaccineren of niet?

Donderdag 24 juni 2021
Vandaag gelezen
Hamont-Achel - Laten vaccineren of niet?Nog altijd zijn er mensen die zich niet tegen het coronavirus willen laten vaccineren. In The New Yorker schrijft Dhruv Kullar daarover: "Een samenleving die weer opengaat terwijl ze gedeeltelijk gevaccineerd is, is als een schip dat een ijsberg nadert. Het schip is de terugkeer naar het normale leven en de blootstelling aan virussen die dat met zich meebrengt; de ijsberg is de bevolking van ongevaccineerde mensen. Voorzorgsmaatregelen zoals sociale afstand kunnen de snelheid van het schip vertragen, en vaccinatie kan de omvang van de ijsberg doen afnemen. Maar in elke heropende samenleving die er niet in geslaagd is iedereen in te enten, is een botsing tussen het virus en de kwetsbaren onvermijdelijk."
Grensgevallen
De Spaanse paardenhandelaar Javier S. (51), die in Borkel een indrukwekkend stallencomplex voor zijn paarden bouwde, is door een Nederlandse rechtbank veroordeeld wegens witwassen van crimineel verworven geld. Met het witgewassen geld bouwde hij een deel van de stallen, huurde hij een appartement en auto's. Hij kreeg 15 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk; zijn bedrijven moeten 751.000 euro boete betalen

Belgisch chauffeur opgepakt

Donderdag 24 juni 2021
Grensgevallen
De Nederlandse marechaussee heeft dinsdag een Belg die zonder rijbewijs en onder invloed van drugs een auto bestuurde, opgepakt. Dat gebeurde nabij de grensovergang bij Lommel-Kolonie. De marechaussee wou de auto, waarin drie mannen zaten, controleren, maar de bestuurder sloeg met de auto op de vlucht. In Bergeijk werd hij klemgereden. 
In de 1/8ste finales van het EK voetbal treffen de Rode Duivels zondagavond om 21u Portugal. De wedstrijd wordt gespeeld in Sevilla.

Ondertussen, in München...

Woensdag 23 juni 2021
Hamont-Achel - Ondertussen, in München...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Terug wat warmer

Woensdag 23 juni 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Terug wat warmerTussen een uitloper van hogedruk over de Noordzee en een depressie over het oosten van Frankrijk, overheerst een noordelijke luchtstroming. De depressie zorgt voor wolkenvelden en mogelijk een bui. Dankzij de stijgende luchtdruk is de buienactiviteit echter sterk beperkt. De volgende dagen kan er soms een bui vallen, maar vaak is het droog. Het wordt stilaan ook warmer.
Vandaag domineren wolken en van tijd tot tijd kan er een drupje regen vallen. Er zijn tussendoor echter ook wel droge (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Hamont-Achel - Twee maanden 'Beeld & Beleving' in BergeijkZoomTijdens de zomermaanden kan je in Bergeijk op een actieve manier kunst beleven. In alle kerkdorpen staan monumentale kunstwerken die via een aantrekkelijke fietsroute met elkaar zijn verbonden. Op enkele bijzondere plaatsen staan beelden bij elkaar die een gezellige stop de moeite waard maken. 
Openluchttheater De Hunnebergen: stap hier even af en neem een pauze voor het aanschouwen van de mooie omgeving. Een cultuurparel in het bos waar tijdens Beeld & Beleving aan het nieuwe (…) Het hele nieuwsbericht

Aan de treinreizigers

Dinsdag 22 juni 2021
Hamont-Achel - Aan de treinreizigersVanwege werken aan de spoorlijn worden er tijdens het weekend van 26 en 27 juni vervangbussen ingelegd tussen Mol en Hamont. Zondag wijzigen het traject en de vertrektijden van de P-trein Hamont (17.50u) - Heverlee (19.55u).
De algemene ticketverkoop voor de Sanicole Airshow, die vandaag gelanceerd werd, heeft zijn start niet gemist. Nu al zijn enkele ticketformules volledig uitverkocht voor één of meerdere dagen, meldt de organisatie.
De Sanicole Airshow zal dit jaar plaatsvinden op 10 (sunset), 11 en 12 september. De organisatoren beslisten eerder dit voorjaar al om het bezoekersaantal per dag te beperken tot 7500 personen. Om zo veel mogelijk bezoekers de kans te geven de airshow bij te wonen wordt het evenement dit jaar over drie dagen gespreid. De tickets zijn te koop via www.sanicole.com.
Hamont-Achel - Drugsmeldpunt nu ook op politiewagensZoomOp alle politievoertuigen in Limburg zullen er vanaf 1 juli stickers hangen met het logo en oproepnummer van het anoniem drugsmeldpunt Limburg. In totaal worden 230 voertuigen van 14 politiekorpsen en van de federale politie uitgerust met een sticker op de achterruit (foto).  
In april 2019 startte het parket Limburg met het anoniem drugsmeldpunt, ondersteund door de communicatiedienst van de provincie. Sindsdien werden dankzij meldingen van inwoners vijf  drugslabo’s, 15 cannabisplantages en een dumpingplaats voor chemisch drugafval ontdekt en ontmanteld. Om de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit verder op te drijven, is het sedert enkele weken mogelijk om signalen ook digitaal te melden via de website www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be. (Foto politie LRH)

Fons Schuurmans overleden

Dinsdag 22 juni 2021
Hamont-Achel - Fons Schuurmans overledenIn Pëlt is gisteren Fons Schuurmans overleden, de echtgenoot van Anna Schildermans. Hij was 84 jaar en afkomstig van Achel. De afscheidsplechtigheid en de asverstrooiing op de begraafplaats in Achel zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (17.45-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.
Economisch nieuws
Hamont-Achel - Doorbraaklening voor Limburgse bedrijvenZoomDe Limburgse Reconversiemaatschappij, het Agentschap Innoveren en Ondernemen en de Universiteit Hasselt lanceren de doorbraaklening. Dat is een combinatie van begeleiding, onderzoek en financiering voor Limburgse bedrijven. Limburgse ondernemers die met hun bedrijf een ambitieuze doorbraak voor ogen hebben, kunnen van deze achtergestelde lening gebruik maken.
De lening varieert in principe van 50.000 euro tot 250.000 euro en heeft een looptijd van 7 jaar. De focus ligt op digitale (…) Het hele nieuwsbericht

De Achelse korenbloemen

Maandag 21 juni 2021
Hamont-Achel - De Achelse korenbloemenZoomHet is een speciaal jaar. Misschien groeien die talloze klaprozen wel zo heftig vanwege het coronavirus... En hebt u al gezien hoeveel korenbloemen er dit jaar tot bloei komen? In de afgelopen jaren bloeiden ze niet zo uitbundig, als ons geheugen ons niet in de steek laat... Lieve De Bleser maakte deze korenbloemenfoto's in Achel.
De Achelse korenbloemenDe Achelse korenbloemen
De Achelse korenbloemenDe Achelse korenbloemen
Zoom
Hamont-Achel - EK: België wint ook van FinlandZoomOp het Europees voetbalkampioenschap hebben de Rode Duivels vanavond ook hun wedstrijd tegen Finland gewonnen. Uitslag: 0-2. Ze zijn daardoor groepswinnaar in groep B.
Bij de rust was het vanwege de erg defensief spelende Finnen nog altijd 0-0; in de tweede helft moest de uitstekend keepende Fin Hradecky zich gewonnen geven door een own-goal en pikte ook Romelu Lukaku weer zijn goaltje mee. Een eerdere goal van Lukaku werd afgekeurd vanwege twijfelachtig buitenspel. Ook opvallend: de inzet van Hans Vanaken, die vanaf de 90ste minuut Kevin De Bruyne kwam vervangen.
De Rode Duivels spelen hun wedstrijd in de 1/8ste finales komende zondag 27 juni in Sevilla.    

Weer code 'groen' in natuur

Maandag 21 juni 2021
Hamont-Achel - Weer code 'groen' in natuurZoomDe regenval van de voorbije dagen heeft er voor gezorgd dat er in onze provincie minder risico is op natuurbranden. Daarom wordt in overleg met Natuur en Bos het alarmniveau voor de Limburgse bossen en natuurgebieden vandaag teruggebracht naar code GROEN.

Thieu Van Geloven overleden

Maandag 21 juni 2021
Hamont-Achel - Thieu Van Geloven overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Thieu Van Geloven overleden, de echtgenoot van Annie Stelten. Hij was 89 jaar. De crematie en de urnebegraving op het Boskerkhof in Hamont zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (18-19u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Ondertussen, in Antwerpen...

Maandag 21 juni 2021
Hamont-Achel - Ondertussen, in Antwerpen...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Vandaag begint de zomer

Maandag 21 juni 2021
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Vandaag begint de zomerZoomU had het natuurlijk al gemerkt: vandaag, 21 juni, begint de zomer. De dagen worden weer korter. Vandaag is het de langste dag van het jaar, met 16 uur en 30 minuten tussen zonsopgang en zonsondergang.
Hamont-Achel - Mogelijk opnieuw onweer komende nachtZoomVanavond en vannacht trekken er opnieuw intense regen- of onweersbuien vanuit Frankrijk het land binnen vanuit het zuidoosten, meldt het KMI. Tijdens de onweersbuien kan er veel neerslag vallen op korte tijd en zijn er rukwinden mogelijk tot 70 km/h. De kans op hagel is een stuk kleiner dan afgelopen nacht. (Foto Albert Loos)

Tomorrowland wordt Lobbyland

Zondag 20 juni 2021
Hamont-Achel - Tomorrowland wordt LobbylandZoomDoorgaan van festival bedreigd? Neem een minister in de arm. (Cartoon: Fobie)
In het Dilserbos is naar alle waarschijnlijkheid het stoffelijk overschot van de voortvluchtige militair Jürgen Conings aangetroffen. Dat gebeurde nadat de Maaseikse burgemeester Johan Tollenaere tijdens het mountainbiken een penetrante lijkgeur rook. Hij gaf de coördinaten door aan de onderzoekers en die kwamen op het stoffelijk overschot uit. UPDATE  Het federaal parket bevestigt dat het om Jürgen Conings gaat. 
Hamont-Achel - Fietser (68) gewond bij aanrijdingEen 68-jarige fietser uit de stad is gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op de hoek van de Klöcknerstraat en de Bosstraat. Het ongeval gebeurde vanmiddag, kort na 13 uur.

35.000 euro voor wereldnoden

Vrijdag 18 juni 2021
Kerk
Hamont-Achel - 35.000 euro voor wereldnodenUit solidariteit met de wereldkerk schenkt het bisdom Hasselt uit zijn fonds wereldnoden 35.000 euro aan projecten van onder meer Caritas International, het zusterbisdom Nyundo in Rwanda, de Heralds of Good News in India en aan het bisdom Miracema do Tocantins in Brazilië. Het bisdom Hasselt keert 35.000 euro uit aan concrete noden in Brazilië, Indië en Rwanda. Het bisdom doet dit via projecten van onder meer Caritas International, via de Heralds of Good News en via de projecten van (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - EK: België wint ook van DenemarkenZoomGoed dat er nog een tweede helft in een voetbalwedstrijd is. Want dat stelde de Belgen in Denemarken in de vooravond in staat om na een ontzettend zwakke eerste helft - waarin ze op een 1-0 achterstand kwamen - de Denen toch nog te verslaan. Uitslag: 1-2. 

Jonger dan 41 jaar?

Donderdag 17 juni 2021
Hamont-Achel - Jonger dan 41 jaar?Noord-Limburgers jonger dan 41 jaar kunnen zich sinds kort opgeven voor een vrijwillige vaccinatie met het vaccin van Johnson & Johnson. Daarnaast kunnen jongeren van 16 en 17 jaar zich nu ook registreren op een reservelijst. 
De vaccinatiecentra van Noord-Limburg (gelegen in Lommel en Peer) hebben besloten het systeem van QVax te gebruiken om inwoners jonger dan 41 jaar de kans te geven om zich vrijwillig te laten vaccineren met het vaccin van Johnson & Johnson. Van dit type (…) Het hele nieuwsbericht

We zijn met 11,5 miljoen

Donderdag 17 juni 2021
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2021 telde de wettelijke Belgische bevolking 11.521.238 inwoners. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het afgelopen jaar groeide de Belgische bevolking met 28.597 inwoners of 0,25%. Dat is een halvering in vergelijking met de voorgaande jaren, waar het groeipercentage steeds rond de 0,5% schommelde.
De COVID-19-pandemie had dan ook een grote impact op meerdere demografische fenomenen. Zo is het natuurlijk saldo – het verschil tussen (…) Het hele nieuwsbericht

Reis veilig

Donderdag 17 juni 2021
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Reis veiligGa je binnenkort op reis in de EU? Bewijs dan dat je Covid Safe bent met je persoonlijke COVID-certificaat. Om dat certificaat te verkrijgen installeer je eenvoudigweg de CovidSafeBE-app. Op vraag kan jouw COVID-certificaat ook per post worden toegestuurd. Blijf je ook tijdens je reis aan de basisregels houden en informeer je over de regels die op je bestemming van kracht zijn!

Marijn Welten overleden

Woensdag 16 juni 2021
Gisteravond is Marijn Welten (48) overleden. Ze woonde in Achel en raakte bekend als illustratrice en voor haar inzet voor het maken van knuffels voor kinderen in vluchtelingenkampen. De uitvaart wordt verzorgd door een uitvaartonderneming in Veldhoven (Nl.).

Leo Martens overleden

Woensdag 16 juni 2021
Hamont-Achel - Leo Martens overledenGisteren is Leo Martens overleden, de echtgenoot van Vivian Smeets. Hij was 86 jaar. Het was de uitdrukkelijke wens van Leo om in besloten kring afscheid te nemen. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Het wordt onweerachtig

Woensdag 16 juni 2021
Hamont-Achel - Het wordt onweerachtigDe invloed van een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren neemt af. Hierdoor wordt de atmosfeer onstabiel en wordt de kans op een lokale onweersbui groter. Donderdag en vrijdag trekt een storing over de regio met een grotere onweersdreiging. De dagen nadien wordt het wat minder warm en kan er af en toe een bui vallen.
Vandaag wordt het tropisch warm. Het kwik kan oplopen tot 32 of 33 graden. De dag begint uitermate zonnig, maar na de middag ontstaan er hier en daar stapelwolken. Een (…) Het hele nieuwsbericht

Aanhangwagen gekanteld

Dinsdag 15 juni 2021
Grensgevallen
Hamont-Achel - Aanhangwagen gekanteldOp Meemortel in Budel is vanmiddag een aanhangwagen met bouwmaterialen gekanteld. Het ongeval gebeurde in een bocht. Bij het ongeval zijn geen gewonden gevallen.

Corona: de deltavariant

Dinsdag 15 juni 2021
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Corona: de deltavariantWe hopen dat ie nooit tot hier geraakt, die deltavariant van het coronavirus, maar in Groot-Brittannië hebben ze er hun handen mee vol. En dan is het misschien toch wel aangewezen te weten wat de symptomen van dat deltavirus zijn. Hebt u hoofdpijn, en vervolgens keelpijn, een loopneus en koorts: laat u dan zo spoedig mogelijk testen!
Hamont-Achel - Amerikaanse president in BrusselZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Leve de patat!

Dinsdag 15 juni 2021
Het is maar dat je 't weet
Aardappelen zijn de belangrijkste maaltijdbegeleider in België: op een gemiddelde dag in 2020 at 41% van de Belgen aardappelen (inclusief friet). Aardappelen werden doorgaans al vaak thuis geconsumeerd en door Covid-19 en de bijhorende maatregelen is dat vorig jaar nog toegenomen. Dat resulteerde in een stijging in het thuisverbruik van verse aardappelen met 8%. (Bron: VLAM)
Het is maar dat je 't weet
Vijf orthodoxe kerkfabrieken hebben hun jaarrekening 2020 ingediend bij het provinciebestuur, zo blijkt uit de agenda van de provincieraadszitting van woensdag. De kerken staan in Beringen, Genk (2), Hasselt en Maasmechelen.
Anderzijds hebben ook 12 islamitische gemeenschappen bij de provincie hun jaarrekening 2020 ingediend en goedkeuring voor hun budget 2021 gevraagd. Het gaat om gemeenschappen in Bilzen, Genk (5), Hasselt, Heusden-Zolder (2), Houthalen-Helchteren, Lommel en Sint-Truiden.

Harrie Rooyakkers overleden

Maandag 14 juni 2021
Hamont-Achel - Harrie Rooyakkers overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Harrie Rooyakkers overleden, de echtgenoot van Ursula Vermeulen. Hij was 78 jaar. De afscheidsplechtigheid en de crematie vinden in besloten kring plaats. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Vier wolvenwelpjes geboren

Maandag 14 juni 2021
Hamont-Achel - Vier wolvenwelpjes geborenZoomEerder dit jaar zijn er in de Midden-Limburgse wolvenroedel vier wolvenwelpjes geboren. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) leidt dat af uit foto's van boswachter Ernesto Zvar (hierboven en -onder) en wildcamera's. Men gaat er op basis van die foto's ook vanuit dat één van de vorig jaar geboren wolven inmiddels de roedel heeft verlaten. (Foto's INBO) 
Vier wolvenwelpjes geborenVier wolvenwelpjes geboren
Zoom
Hamont-Achel - Nederlanders keken massaal thuis...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Fotozoektocht in Achel

Zondag 13 juni 2021
Ferm Achel-centrum organiseert voor iedereen een fotozoektocht. De route is bijna 11 km lang in 2 lussen, zodat je met de fiets of te voet kan deelnemen. Deelnemingsformulieren te verkrijgen bij het VVV-kantoor in Achel. Voor meer info liefvos[!]hotmail.com. UPDATE: foto nr. 17 is geannuleerd.

Een voorzichtige start...

Zondag 13 juni 2021
Hamont-Achel - Een voorzichtige start...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Weer coronapatiënten in MariaziekenhuisVorige week dinsdag was de corona-afdeling van het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt voor het eerst sinds lang leeg. Maar die vreugde heeft niet lang geduurd. Vrijdag waren er weer twee patiënten opgenomen, vandaag drie - een van hen wordt op de afdeling intensieve zorgen verpleegd. Het virus is nog niet verdwenen...

Rode Duivels kloppen Rusland

Zaterdag 12 juni 2021
Hamont-Achel - Rode Duivels kloppen RuslandZoomWeinig verkeer op straat vanavond - dat kon ook niet anders, want de Belgen voetbalden tegen Rusland in het kader van het Europees Kampioenschap. België won met 0-3, na doelpunten van Lukaku (2) en Meunier.

Tijdelijk minder warm

Zaterdag 12 juni 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Tijdelijk minder warmNa de doortocht van een zwak koufront, vooral gekenmerkt door wolkenvelden en in mindere mate door neerslag, stroomt vandaag koelere lucht over onze streken. De dagen nadien wordt het weerbeeld opnieuw bepaald door drukstijgingen en is er meer zon. Het kwik gaat dan terug flink de hoogte in en tropische maxima worden mogelijk. Vanaf donderdag wordt het koeler en nemen de neerslagkansen toe.
Vandaag trekt een zwak koufront van west naar oost over onze regio. Tijdelijk (…) Het hele nieuwsbericht

Gezinsverbijstering

Zaterdag 12 juni 2021
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - GezinsverbijsteringDit stukje gaat echt nergens over.
Bij het redigeren van een column werk ik meestal als volgt: ik schrijf een verhaal of beschrijf een toestand en daarna verzin ik daar een titel bij. Dat is niet altijd eenvoudig hoor. Die titel moet immers toch wel iets te maken hebben met de inhoud. Bovendien moet een goede titel de aandacht trekken van de lezer en zijn interesse wekken. Zo van: “Hola, wat voor lekkers zou er onder dat dekseltje zitten?” Titels zijn bedoeld als eyecatcher.
En het zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Een zwarte rugzak gevonden!

Vrijdag 11 juni 2021
Hamont-Achel - Een zwarte rugzak gevonden!Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Antoinette Smits overleden

Vrijdag 11 juni 2021
Hamont-Achel - Antoinette Smits overledenGisteren is in Leopoldsburg Antoinette Smits overleden, de weduwe van Rik Vanderstraeten. Zij was 78 jaar en afkomstig van Achel. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.
Michelle Vleeshouwers uit Mierlo (Ned.), Albertus van Elst uit Hamont-Achel en Kenny Van de Velde uit Beringen hebben de besloten vennootschap Deurenstudio opgericht met zetel aan de Baan naar Bree in Peer. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de installatie van deuren, parketvloeren en tussenwanden.
Grensgevallen
Bij zinksmelter Nedzink in Budel-Dorplein is in de late namiddag een oven oververhit geraakt. De brandweer heeft de oven afgekoeld.

Een halfdooie mus?

Donderdag 10 juni 2021
Commentaar
Hamont-Achel - Een halfdooie mus?ZoomVanmiddag werd dan wel de nieuwe elektrische treinverbinding tussen Mol en Hamont ingehuldigd, maar het is zaak om met de voetjes op de grond te blijven. De NMBS stelde in haar persbericht al dat er vanaf maandag OOK elektrische treinen op het traject zullen rijden, zowat 40% van het treinverkeer. Dat betekent: er zullen OOK nog altijd dieseltreinen rijden, zelfs voor het merendeel: 60 procent.
Dat intrigeerde ons, dus zochten we onze toevlucht bij de NMBS-persdienst. We vroegen of er misschien (…) Het hele nieuwsbericht

Een hapje uit de zon

Donderdag 10 juni 2021
Hamont-Achel - Een hapje uit de zonZoomEen gedeeltelijke zonsverduistering vanmorgen. Wie niet keek, merkte er niets van. (Foto Guido Swusten)

Willy Coolen overleden

Donderdag 10 juni 2021
Hamont-Achel - Willy Coolen overledenMaandag is Willy Coolen overleden, de echtgenoot van Mieke Beks. Hij was 76 jaar en afkomstig van Hamont. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.
Hamont-Achel - Vandaag een kleine zonsverduisteringZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Dyoni Roosen uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Dyoni Roosen opgericht met zetel aan het Cornelius a Lapideplein in Bocholt. Het gaat om een kinesistenpraktijk.

Jan Huijers overleden

Woensdag 9 juni 2021
Hamont-Achel - Jan Huijers overledenMaandag is Jan Huijers overleden, de echtgenoot van Madeleine Theunissen. Hij was 81 jaar. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Hamont. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in funerarium Creemers. Online condoleren via www. begrafenissencreemers.be

Johan Zentjens overleden

Woensdag 9 juni 2021
Hamont-Achel - Johan  Zentjens overledenMaandag is Johan Zentjens overleden. Hij was 59 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Morgen zonsverduistering

Woensdag 9 juni 2021
Morgen zal er een zonsverduistering plaatsvinden die 26% van de zonnediameter bedekt. Rond 11u17 zal het begin van de eclips te zien zijn. Bij helder weer is de verduistering goed te zien. Begin van de eclips: 11u17; maximale eclips: 12u19. Einde van de eclips: 13u25. Tip: kijk niet recht in de zon, gebruik een eclips- of lasbril of maak een eclipskijker(Jens Veraa)

Zware val met fiets

Woensdag 9 juni 2021
Gisterenavond, even na 21 uur, is op de Stationsweg in Budel-Dorplein een fietser zwaargewond geraakt bij een val. Hij is door een Duitse traumahelikopter naar het UMC+ in Maastricht overgevlogen.
Hamont-Achel - Geen coronapatiënten meer in MariaziekenhuisVoor het eerst sinds lang zijn er geen mensen met Covid-19 meer opgenomen in het Noorderhart Mariaziekenhuis. Gisteren waren er dat nog vier. Het gaat dus duidelijk de goede kant uit met de coronabesmettingen!
Grensgevallen
Hamont-Achel - Auto en scooter in aanrijding betrokkenOp de toerit A2 bij Budel raakten deze namiddag rond 16 uur een auto en een scooterrijder in een aanrijding betrokken. Deze laatste werd daarbij gewond.
Vanaf vandaag zal het vanaf brandcode geel, wanneer er een verhoogde kans is op brandgevaar, verboden zijn om een sigaret op te steken of vuur te maken in de Vlaamse natuur. Dat meldt Vlaams minister Zuhal Demir.
Tot voor kort gold bij code geel enkel een verhoogde waakzaamheid, maar daar brengt minister Demir nu verandering in. Het verbod op vuur maken vanaf code geel geldt vanaf vandaag en werd verspreid naar de verschillende provinciegouverneurs. Dit verbod geldt vanaf het moment dat het (…) Het hele nieuwsbericht

Thoke Vandebosch overleden

Maandag 7 juni 2021
Hamont-Achel - Thoke Vandebosch overledenIn het rusthuis in Achel is vrijdag Thoke Vandebosch overleden, de weduwe van Guillaume De Graef, die in 2013 stierf. Ze was 95 jaar en afkomstig van Bocholt. De afscheidsdienst en de urnebijzetting bij Guillaume in het urnegraf op het Boskerkhof in Hamont zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: morgen/dinsdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Elza Douw overleden

Maandag 7 juni 2021
Hamont-Achel - Elza Douw overledenIn Kaulille is vrijdag Elza Douw overleden, de echtgenote van Pierre Dejong. Zij was 90 jaar en afkomstig van Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Eerst vaccinatie, dan vakantieHet callcenter van de vaccinatiecentra in Noord-Limburg krijgt regelmatig vragen over het verplaatsen van vaccinatiedata vanwege geplande vakantie. Maar het callcenter gaat daar niet op in, het heeft dus ook geen zin om hiervoor naar het callcenter te bellen.
Je kan met je vaccinatiecode wel beperkt zelf aanpassingen doen in de data. Denk eraan om deze wijzigingen binnen de 20 dagen na ontvangst van de uitnodiging te doen.
Wie niet op zijn tweede afspraak ingegaan is, kan in september aanspraak maken op een inhaalvaccinatie. Momenteel wordt deze regeling nog verder uitgewerkt.
Ook dit jaar zijn er voor het invullen van je belastingbrief via de FOD Financiën enkel telefonische contacten mogelijk.  
Wie dit jaar geen papieren aangifte in de bus vond, zal er in principe geen krijgen en kan zijn aangifte online indienen of naar het contactcenter bellen om er alsnog één te ontvangen. Wie vorig jaar zijn aangifte online deed of zijn voorstel voor vereenvoudigde aangifte online raadpleegde, kreeg dit jaar geen papieren brief in de bus.
Voor (…) Het hele nieuwsbericht

Leven met zwervende wolven

Zondag 6 juni 2021
Vandaag gelezen
"In gebieden met uitsluitend onbereikbare schapen en ander vee of grootschalige akkergebieden valt voor een wolf weinig te halen en deze gebieden zal hij daarom vaak snel weer verlaten. Dat is anders als de aanwezige schapen helemaal niet beschermd zijn - zulk gemakkelijk voedsel kan een zwervende wolf verleiden om te blijven. Zo bezien hebben we een wat langer verblijf van een zwervende wolf in een onwenselijk gebied zelf in de hand." (Naturetoday.com)
Hamont-Achel - Jonge reeën in het hoge grasZoomRond deze tijd van het jaar worden reekalfjes geboren. Voor de moeders breekt een drukke tijd aan. Helaas zijn er elk jaar ook dramatische verhalen van reeën die aangevallen worden door honden en van kalfjes die verstoten worden door hun moeder - je hond aanlijnen is steeds de boodschap... (Foto Jacky Vangeneugden)
Grensgevallen
Er is in de gemeente Cranendonck geen plaats voor windturbines. Dat heeft de gemeenteraad dinsdag beslist. Niet alleen liggen er twee vliegvelden in de buurt - Kempen Airport en Kleine-Brogel -, ook is er sprake van waardevolle natuur op plaatsen waar windturbines eventueel wel geplaatst zouden kunnen worden, aldus de gemeenteraad, en die natuur moet behouden blijven. De raad is van oordeel dat er moet ingezet worden op zonne-energie en energiebesparing. 

Als de bank niet lenen wil

Vrijdag 4 juni 2021
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Als de bank niet lenen wilWie een huis koopt, tekent meestal eerst een “compromis” of een zogenaamde voorlopige verkoopovereenkomst. Maar, weinig zaken zijn zo definitief als een voorlopige overeenkomst. Zo ondervond ook de koper waar het over gaat in een uitspraak van het hof van beroep van Gent. Hij kocht een huis voor 130.000 euro. Als hij geen lening kreeg van 130.000 euro aan een normaal tarief, mocht hij afzien van de uiteindelijke ondertekening van de notariële verkoopakte.
Binnen de afgesproken termijn liet (…) Het hele nieuwsbericht

Theo Evens overleden

Vrijdag 4 juni 2021
Hamont-Achel - Theo Evens overledenIn Oudsbergen is vandaag Theo Evens overleden. Hij was 83 jaar en afkomstig van Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.
De Kamer heeft gisteren in een resolutie unaniem haar steun uitgesproken voor de doortrekking van spoorlijn 19 Mol-Hamont naar het Nederlandse Weert. Volgens de volksvertegenwoordigers moeten daarover met de Nederlandse collega’s afspraken worden gemaakt om deze treinverbinding zo snel als mogelijk te realiseren. Ook de nodige middelen moeten worden voorzien, aldus de resolutie.

Minder warm, onweer mogelijk

Vrijdag 4 juni 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Minder warm, onweer mogelijkNa een zwoele dag met onweersbuien maakt een koufront op zaterdagochtend een einde aan het warme weer. Na de doortocht van deze storing stroomt koelere en licht onstabiele lucht over onze streken. Het kwik gaat een stukje omlaag en de wind kiest voor het noorden. De volgende dagen bouwt er een nieuw hogedrukgebied op over West-Europa. In eerst instantie is de invloed nog bescheiden en blijft het niet geheel droog. In de tweede helft van volgende week wordt het echter droog en warmer.
Vandaag is (…) Het hele nieuwsbericht

Waag je kans!

Vrijdag 4 juni 2021
Hamont-Achel - Waag je kans!Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Op het tennistoernooi van Roland Garros in Parijs heeft Elise Mertens (WTA-15) zich met enige moeite geplaatst voor de derde ronde. Ze versloeg de Kazachse Zarina Diyas (WTA-93) met 4-6, 6-2 en 6-4. In de derde ronde wacht de Griekse Maria Sakkari (WTA-18); in onderlinge duels staat het 4-2 voor Mertens.

Jet Duisters overleden

Donderdag 3 juni 2021
Hamont-Achel - Jet Duisters overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Jet Duisters overleden, de weduwe van Toon Mensinck, die in 2010 stierf. Ze was 85 jaar en afkomstig van Budel. De afscheidsdienst en de urnebegraving van Jet en Toon in het urnenbos op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: zondag (16-17u) in funerarium Creemers.
Hamont-Achel - Kasten gestolen aan De EilandjesUit een buitenverblijf aan De Eilandjes hebben onbekenden twee kasten gestolen. Dat werd vandaag door de eigenares vastgesteld. Ze legde klacht neer bij de lokale politie HANO.

Fiets jij naar het werk?

Donderdag 3 juni 2021
Hamont-Achel - Fiets jij naar het werk?ZoomVan 14 en 18 juni is het de #fietsnaarhetwerk-week. Schrijf je nu in via deze link en fiets mee met deze toffe actie. 

Jaak Loos overleden

Donderdag 3 juni 2021
Hamont-Achel - Jaak Loos overledenDinsdag is in Bocholt Jaak Loos overleden, de weduwnaar van de in 2017 overleden Jozefien Vanbussel. Hij was 94 jaar en afkomstig van Achel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Kaulille.
Hamont-Achel - 'Vakantiehuisje van Jürgen Conings ontdekt'Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Vandaag gelezen
"Jeugdauteur Stefan Boonen heeft al meer dan honderd kinderboeken op zijn palmares. Recent verscheen Billie en zijn genen. Met twee andere titels, Veer, een dag in de zon en Dat met Leo, is hij genomineerd voor de Leesjury, de voormalige Kinder- en Jeugdjury." (De Standaard)
Hamont-Achel - Bloemen in de wegberm (4): madeliefjesZoomHet madeliefje (Bellis perennis) kan tot 15 cm hoog worden. Er zijn twee hypothesen over de herkomst van de Nederlandse naam 'madeliefje'. De eerste is een samentrekking van het woord 'made', wat weide of hooiveld betekent (vgl. ook 'maaien'), en het woord 'lief', omdat men de bloem waarschijnlijk graag zag in het gras. De tweede hypothese geeft aan dat het woord mogelijk afkomstig is van maagde-lief, omdat het bloempje in verband gebracht werd met de maagd Maria.
Ook (…) Het hele nieuwsbericht

Glas voordeur ingeslagen

Woensdag 2 juni 2021
Van een woning in de Graanstraat is het glas van de voordeur ingeslagen. De verdachte is woonachtig in de buurt.
Hamont-Achel - Minder dan 10 coronapatiënten in ziekenhuisVanmorgen waren er zeven patiënten, waarvan drie op intensieve zorg, met COVID-19 opgenomen in het Noorderhart Mariaziekenhuis. Dat is veel mindr dan pakweg een of twee maanden geleden, en het lijkt er dus op dat we de goeie kant opgaan, dank zij de anti-coronaverplichtingen die men zich oplegt en het stijgend aantal vaccinaties. Maar we moeten nog even volhouden!

Sirenengezang uit Noorwegen

Dinsdag 1 juni 2021
Giovanni Dors (24) voetbalde bij Achel VV. Esperanza Pelt vond hem een héél goeie speler en kreeg hem zover dat hij beloofde dat hij naar Esperanza zou komen. Nu heeft hij een bod uit Noorwegen aanvaard. Hij krijgt er een profcontract.
Geen Giovanni Dors dus voor Pelt. Ook niet meer voor Achel VV. Voor een oefenwedstrijdje mogen de Noren altijd bellen, zegt sportief verantwoordelijke Frank Goossens van Esperanza.  

Het wordt zomer

Dinsdag 1 juni 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Het wordt zomerNiet alleen begint de meteorologische zomer op 1 juni, ook het weer is zomers. Dankzij de invloed van een hogedrukgebied over de Scandinavische landen, wordt in een oostelijke luchtstroming droge landlucht naar onze streken aangevoerd. De zon krijgt alle kansen en het kwik komt boven de zomerse grens van 25 graden uit. De volgende dagen bereikt een depressie vanuit het zuiden onze streken. De atmosfeer wordt onstabiel en de kans op neerslag en onweer neemt toe. Het blijft wel vrij warm.
Vandaag (…) Het hele nieuwsbericht

Eric Boonen overleden

Dinsdag 1 juni 2021
Hamont-Achel - Eric Boonen overledenZaterdag is Eric Boonen (64) overleden. Hij woonde in Hamont-Achel en was afkomstig van Kleine-Brogel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats in Meeuwen.
In de Molenwiekstraat hebben vandalen graffiti op containers gespoten. Het vandalisme is vanmorgen vastgesteld.

'Lichtende nachtwolken'

Dinsdag 1 juni 2021
Vandaag gelezen
"Deze zomer lijkt het erop dat er meer lichtende nachtwolken voor kunnen komen dan in voorgaande jaren. Deze wolken worden door de zon beschenen terwijl het bij ons nacht is, waardoor het lijkt alsof ze licht geven aan de noordelijke horizon." (Jaco van Wezel, Weeronline.nl)

Wolf past menu aan

Dinsdag 1 juni 2021
Hamont-Achel - Wolf past menu aanZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel