Het overige nieuws

Exc. Hamont - SLW Maaseik 1-3

Zondag 31 oktober 2021
Hamont-Achel - Exc. Hamont - SLW Maaseik 1-3Exc. Hamont heeft vanmiddag thuis verloren van SLW Maaseik. Uitslag: 1-3.
Grensgevallen
Sinds vorig jaar leeft er in het gebied De Groote Heide een wolf. Die heeft sindsdien zo'n 70 keer toegeslagen. Vorige week werden er in Borkel-en-Schaft een kalfje en een schaap doodgebeten, meldt Eindhovens Dagblad. Twee kalfjes zijn vermist. Het gaat om kalfjes van het Salers-ras; Salers-runderen worden uitgezet in natuurgebieden om die te begrazen.
Gedupeerde eigenaar is Jan Lamers uit Borkel-en-Schaft. Hij heeft meteen alle drachtige koeien naar de boerderij gehaald. Ook de veertien kalfjes staan veilig aan huis in een afrastering met stroom. Ook in Leende werd een schaap doodgebeten, vermoedelijk door dezelfde wolf.
De wolf hoort niet tot de roedel die op het militair domein in Oudsbergen zijn thuisbasis heeft.  

KFC Hamont 99 wint van Leopoldsburg

Zaterdag 30 oktober 2021
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 wint van LeopoldsburgKFC Hamont 99 heeft vanavond K ESK Leopoldsburg verslagen met 4-1.

Achel VV A - Herderen-Millen1-1

Zaterdag 30 oktober 2021
Hamont-Achel - Achel VV A - Herderen-Millen1-1Achel VV A is vanavond thuis tegen Herderen-Millen niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. UPDATE Een verslag uit het Achelse kamp: 
De bezoekende aanhang vierde het behaalde punt als een overwinning. Het zegt wellicht veel over de instelling waarmee de bezoekende ploegen naar de Siggert komen afgezakt om huidig leider Achel VV partij te geven... In een felbevochten eerste helft had de thuisploeg het meeste balbezit maar kregen beide ploegen (…) Het hele nieuwsbericht

Achel VV B klopt Maasland NO B

Zaterdag 30 oktober 2021
Hamont-Achel - Achel VV B klopt Maasland NO BAchel VV heeft vanavond een uitoverwinning behaald bij Maasland NO B. Uitslag: 2-4 .

Een uur langer slapen

Zaterdag 30 oktober 2021
Hamont-Achel - Een uur langer slapenHet is eind oktober, dus dit weekend wordt het winteruur weer van kracht. Komende nacht - zaterdag op zondag - zetten we de klok één uur achteruit, van 3 naar 2 uur. 

Echt herfstweer in de herfstvakantie

Zaterdag 30 oktober 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Echt herfstweer in de herfstvakantieEen actieve storing bereikt onze streken in de namiddag en brengt een flinke plens hemelwater. Na deze storing stroomt gevoelig koudere lucht over onze regio. De volgende dagen wordt het een flink stuk kouder en de atmosfeer is onstabiel. Er staat veel wind en buien kunnen gemakkelijk ontstaan, al zijn er tussendoor ook droge perioden. De zon krijgen we slechts af en toe te zien.
Vandaag zorgt een golvende storing voor somber en grijs weer met perioden van regen. De zon komt er nauwelijks of (…) Het hele nieuwsbericht

Toneelke spelen

Zaterdag 30 oktober 2021
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Toneelke spelenBehalve ‘dokterke’ spelen hebben we dat vroeger wel allemaal óók eens gedaan. De drang om dokterke te spelen is mij inmiddels vreemd geworden. De realiteit heeft de fantasie immers achterhaald: ik krijg de laatste tijd steevast de rol van patiënt toebedeeld en bovendien moet ik mijn tegenspeler telkens betalen voor zijn onderzoeksdaden. Toneel spelen doe ik wél nog. Elke week zelfs.
Als Covid-19 het toelaat, willen wij - Daton, het toneelteam van het Lommelse Davidsfonds - (…) Het hele nieuwsbericht
Op 1 januari 2022 verandert er heel wat op afvalgebied in Limburg en Diest. Door een nieuwe wetgeving en de start van Optimo worden verschillende soorten afvalzakken vanaf volgend jaar niet meer aanvaard. Limburg.net wil inwoners die nog volledige rollen zakken hebben tegemoetkomen, en ruilt deze van 1 december 2021 tot en met 31 maart 2022 in voor nieuwe zakken.
De wissel in zakken komt er omwille van twee redenen. Zo zijn de oude zakken gemaakt van nieuwe grondstoffen. De nieuwe zakken (…) Het hele nieuwsbericht

Fietser zwaargewond bij aanrijding

Vrijdag 29 oktober 2021
Grensgevallen
In de Mulkstraat in Budel is gisterenavond een fietser zwaargewond geraakt toen hij werd aangereden door een voertuig. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis in Tilburg gebracht.

Leon Oris overleden

Vrijdag 29 oktober 2021
Hamont-Achel - Leon Oris overledenWoensdag is Leon Oris overleden, de weduwnaar van Anny Wijnants en de levensgezel van Simonne Laumen. Hij was 83 jaar en afkomstig van Achel. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen in Tongeren. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).
Hamont-Achel - 12 coronapatiënten in MariaziekenhuisMomenteel zijn er 12 patiënten met COVID-19 opgenomen in het Noorderhart Mariaziekenhuis, waarvan 1 op intensieve zorg. Er zijn 3 patiënten met vermoeden van COVID-19.

Nieuwe vennootschap: Almado

Donderdag 28 oktober 2021
Antonius Loos (52) uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Almado opgericht met zetel aan de Molendijk. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer management en consultancy.
Hamont-Achel - 10 coronapatiënten in het MariaziekenhuisVandaag zijn er 10 patiënten met COVID-19 in het Noorderhart Mariaziekenhuis. Er zijn ook 6 patiënten met vermoeden van COVID-19 opgenomen.

Bokrijk 'campus van het vakmanschap'

Woensdag 27 oktober 2021
Komende zondag en maandag kan men in het kasteel van het Domein Bokrijk de nieuwe campus van het vakmanschap bezoeken. Bezoekers kunnen er vaklui aan het werk zien, die bezig zijn met bijvoorbeeld keramiek, prints op textiel, handweven, vlechtwerk, juweelkunst of glasdesign. Of men kan ook zelf aan de slag - in een atelier zeep maken of mandenvlechten. 
Met de komst van het VAKlab is het provinciaal domein een soort draaischijf in Vlaanderen geworden van vakmanschap en ondernemerschap. Enerzijds geven vakmensen er hun vakkennis door aan leerlingen, en anderzijds kunnen die vakmensen onder mekaar ook kennis en expertise uitwisselen.  

Muziekles in Nederland veel duurder

Woensdag 27 oktober 2021
Vandaag gelezen
"Waar er in Nederland enorm is beknibbeld op de subsidie voor de muziekscholen en de rest van de culturele sector, is in België het tegenovergestelde het geval. Daar wordt muziekles, in de vorm van muziekscholen, nog wel door de overheid gesubsidieerd. 'Bij jullie in Nederland is het voor de gegoeden - voor hen die het zich kunnen permitteren. Wij vinden hier dat artistieke ontwikkeling precies is wat je nu nodig hebt in de samenleving, daarom moet ieder kind daar recht op hebben', legt Peter Noten, (…) Het hele nieuwsbericht

Leonardus Van Vlierden overleden

Woensdag 27 oktober 2021
Hamont-Achel - Leonardus Van Vlierden overledenZoom                                                                                          (Adv.)
Hamont-Achel - Coronapas verplicht bij wedstrijd Tectum AchelVoor Tectum Achel belooft de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe Euromillions Volley League seizoen op 6 november meteen “vollen bak” te worden met de komst van regerend kampioen Knack Roeselare naar Achel. Enkel wie in het bezit is van een Coronapas (Covid Safe Ticket) zal de wedstrijd kunnen bijwonen. Tevens wordt aanbevolen om een mondmasker te dragen wanneer de veiligheidsafstand van 1,5m niet gegarandeerd kan worden in de sporthal. Dit laatste geldt niet voor de spelers...

Lieske Alders overleden

Woensdag 27 oktober 2021
Hamont-Achel - Lieske Alders overledenMaandag is Lieske Alders (89) overleden, de weduwe van de in 2018 gestorven Jaak Vandewaerde. Zij woonde in Bocholt maar was afkomstig van Achel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Hamont-Achel - Eén op drie priesters ouder dan 70 jaarEén op drie parochiepriesters in Limburg is ouder dan 70 jaar. De jongste pastoor is 38. Drie priesters zijn tussen de 30 en de 40, acht tussen de 40 en de 50, negentien tussen de 50 en de 60, zeventien tussen de 60 en de 70 en 24 boven de zeventig.

Omdat het een wolf is

Dinsdag 26 oktober 2021
Vandaag gelezen
"Om maar te zeggen dat niet elke scheet die wolven laten zo speciaal is. Het lijkt speciaal omdat er maar weinig wolven zijn, en we daarom niet vaak wolven tegenkomen. Het lijkt speciaal omdat er soms harde roepers zijn die doen alsof het speciaal is. Het lijkt speciaal omdat we vaak met vooroordelen over de wolf zitten. Maar exact hetzelfde gedrag zien we bij zovele andere dieren. Voor- of tegenstander van de wolf zijn, maakt niet uit. Dat een landbouwer tegen de wolf is omdat er inspanningen moeten geleverd (…) Het hele nieuwsbericht

Auto tegen lantaarnpaal en boom

Dinsdag 26 oktober 2021
Grensgevallen
Op de Grootschoterweg in Budel-Schoot is gisterenavond laat een auto tegen een lantaarnpaal en een boom gereden. De politie heeft de bestuurder van de wagen niet kunnen aantreffen. Het voertuig is afgesleept door een berger.

Weer coronamaatregelen

Dinsdag 26 oktober 2021
Hamont-Achel - Weer coronamaatregelenOmwille van de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen heeft het Overlegcomité deze namiddag volgende beslissingen genomen:
1. Mondmaskers: vanaf vrijdag is het verplicht een mondmasker te dragen in publieke binnenruimtes. Ook het personeel in de horeca en in de fitnesscentra zal een mondmasker moeten dragen vanaf vrijdag.
2. Covid Safe Ticket: vanaf 1 november zal het Covid Safe Ticket in het hele land verplicht moeten getoond worden voor een bezoek aan horeca, discotheken (…) Het hele nieuwsbericht

Fraaie herfstdagen

Dinsdag 26 oktober 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Fraaie herfstdagenTussen een hogedrukgebied met kern nabij de Alpen en depressies ten zuidwesten van IJsland wordt in een strakke zuidwestelijke luchtstroming warme lucht naar onze streken gestuurd. De volgende dagen krijgt de wind een meer zuidelijke component en kan het nog wat warmer worden. In het weekend slaat het weer om en wordt het kouder met toenemende neerslagkansen. Het blijft winderig.
Vandaag zijn er talrijke wolken, maar op een bui na, is het meestal droog. Af en toe kan de zon ook doorbreken en het is (…) Het hele nieuwsbericht

Plant een boom of struik van hier

Dinsdag 26 oktober 2021
Hamont-Achel - Plant een boom of struik van hierZoomLimburg is een regio met veel natuur, maar toch is er nog werk om de achteruitgang van wilde dieren en planten te stoppen. Natuurpunt wil daar wat aan doen en organiseert daarom ‘Plant van Hier’. Dat is een plantenverkoop met bomen en struiken gekweekt uit zaadjes van planten uit eigen streek. Ze zijn dus aangepast aan de lokale omstandigheden. Je kunt er je tuin natuurvriendelijk mee inrichten en vogels en insecten een plezier mee doen. Voor 1 november bestellen via deze website: www.natuurpuntlimburg.be.
Hamont-Achel - Weer 9 coronapatiënten in MariaziekenhuisVanmorgen waren er in het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt  weer 9 mensen met corona opgenomen. Geen van hen moest op de intensieve worden verzorgd. 

Frans Schellens overleden

Dinsdag 26 oktober 2021
Hamont-Achel - Frans Schellens overledenGisteren is Frans Schellens overleden, de echtgenoot van Ria Crauwels. Hij was 59 jaar en afkomstig van Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Rouwadres: familie Schellens, Leliestraat 7, 3930 Achel.

Mooie zwemresultaten voor OZV

Dinsdag 26 oktober 2021
Op de provinciale zwemkampioenschappen behaalden de zwemmers van OZV zondag mooie plaatsen:
- 50m vrije slag:  15-16 jarigen 1ste plaats : Noor Segers; 3de plaats: Nelle Theuwis. 19-jarigen 1ste plaats: Rune Theuwis.
- 100m rugslag: 15-16 jarigen 2de plaats: Jef Dieltjens
- 200m vlinderslag: 13-14 jarigen 2de plaats: Julie Decloedt; 3de plaats: Nina Imants.
- 50m schoolslag: 15-16 jarigen 3de plaats: Finn Stappers
- 400m vrije slag: 15-16 jarigen 1ste plaats: Noor Segers; (…) Het hele nieuwsbericht

Oplossing voor mestoverschot?

Maandag 25 oktober 2021
Hamont-Achel - Oplossing voor mestoverschot?ZoomEr is in Noord-Limburg zoveel dierlijk mest voorhanden dat boeren vaak niet meer weten wat ze er mee aan moeten - en dan hebben we het nog niet over Nederlanderse boeren die hier stiekem hun dierlijk mest komen lozen, en over de grote nitraatvervuiling in de Noord-Limburgse zandgrond die door dat mest veroorzaakt wordt. Maar er daagt hoop aan de horizon. In Kerkom (Sint-Truiden) is vandaag op initiatief van het provinciebestuur een reusachtige silo (foto) officieel in gebruik genomen waarin (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Eyefundus

Maandag 25 oktober 2021
Philip Cornelissen (33) uit Leuven heeft de besloten vennootschap Eyefundus opgericht met zetel aan de Waterstraat in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren alle activiteiten met betrekking tot de werkzaamheden van geneesheer-specialist met bijzondere bekwaming in de oftalmologie.

Inbraak op kermis

Maandag 25 oktober 2021
Hamont-Achel - Inbraak op kermis
Op de kermis in Hamont is een snoepkraam opengebroken. De inbraak is vandaag vastgesteld.

Jozef van Hoof overleden

Maandag 25 oktober 2021
Hamont-Achel - Jozef van Hoof overledenIn Pelt is vorige week maandag Jozef van Hoof overleden. Hij was afkomstig van Eindhoven en werd 77 jaar. De afscheidsdienst zal in besloten kring plaatsvinden, waarna zijn as zal worden begraven in het urnenbos op het Boskerkhof in Hamont. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Maria Schildermans overleden

Maandag 25 oktober 2021
Hamont-Achel - Maria Schildermans overledenIn WZC Immaculata in Pelt is gisteren Maria Schildermans overleden, de weduwe van Piet Bloemen, die in 2004 overleed. Moeke Bloemen was afkomstig van Hamont en werd 92 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Donderdag om 19u is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot begroeten in funerarium Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be. 

Achel VV klopt Torpedo Hasselt

Zondag 24 oktober 2021
Hamont-Achel - Achel VV klopt Torpedo HasseltAchel VV is bij Torpedo Hasselt gaan winnen met 1-4
Grensgevallen
Harrie Lavreysen (24) uit Luyksgestel is momenteel echt wel de snelste man ter wereld. In Roubaix haalde hij deze namiddag zijn derde wereldtitel, deze keer op de individuele sprint. 

Tectum Achel verliest van Aalst

Zondag 24 oktober 2021
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest van AalstIn het volleybal heeft Tectum Achel gisteravond met 3-1 verloren van Aalst. Setstanden: 22-25, 25-22, 25-19, 25-20.

Exc. Hamont wint in Neeroeteren

Zaterdag 23 oktober 2021
Hamont-Achel - Exc. Hamont wint in NeeroeterenExc. Hamont heeft vanavond gewonnen op het veld van KFC Neeroeteren. Uitslag: 1-2. Zondag ontvangt Exc. Hamont SLW Maaseik.

KFC Hamont 99 wint in Halen

Zaterdag 23 oktober 2021
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 wint in HalenKFC Hamont 99 heeft vanavond met 2-6 gewonnen op het veld van Moedige Duivels Halen. Zaterdag speelt KFC Hamont 99 thuis tegen K. ESK Leopoldsburg.

Achel VV B - Lutlommel B 12-0

Zaterdag 23 oktober 2021
Hamont-Achel - Achel VV B - Lutlommel B 12-0Achel VV B heeft vanavond thuis een klinkende overwinning behaald tegen Lutlommel B. Uitslag: 12-0. UPDATE Een verslag uit het Achelse kamp: 
Hekkensluiter Lutlommel VV was vanavond een paar maatjes te klein voor de thuisploeg. De piepjonge bezoekende ploeg had geen verhaal tegen de voortdurende aanvalsgolven van een gretig groen-wit, dat met twaalf doelpunten, teveel voor het scorebord, voor een ongekende einduitslag zorgde.
Een ander record (…) Het hele nieuwsbericht

Op bezoek in het sigarenmuseum

Zaterdag 23 oktober 2021
Hamont-Achel - Op bezoek in het sigarenmuseumZoomFemma Hamont bracht een bezoek aan het "Valkerij en Sigarenmakerij Museum” in Valkenswaard. Het Valkerijmuseum geeft een beeld van de valkerij - waaraan Valkenswaard zijn naam te danken heeft - in de periode 1650 tot en met 1850, een periode waarin koningen en hoge adel hun gasten vermaakten met het "vederspel".
Het Sigarenmakerijmuseum toont de ontwikkeling van de sigarenmakerij in Valkenswaard vanaf 1865 tot de neergang, vorige eeuw. Tijdens haar bezoek werd de groep begeleid door twee gidsen. (Foto JJS)
De dierenbeschermingsorganisatie "Animal Rights" looft een beloning van 5.000 euro uit voor diegene die een gouden tip heeft die leidt tot de ontmaskering en veroordeling van de persoon die in de afgelopen maanden een wolf uit de streek van Kalmthout en een wolf in Limburg heeft doen verdwijnen. Meer info.

Gratis naar... 'Het Zesde Metaal'?

Vrijdag 22 oktober 2021
Hamont-Achel - Gratis naar... 'Het Zesde Metaal'?ZoomDe winnares van het duoticket voor "Ashes to Ashes" is inmiddels op de hoogte. Maar we hebben nog een ander duoticket in de aanbieding. Morgen/zaterdagavond om 20.30u is er in Cinema Walburg een optreden van de West-Vlaamse band "Het Zesde Metaal", die oorspronkelijk door Wannes Cappelle werd opgericht. Ze brengen er nummers uit hun laatste album "Skepsels". Tickets kosten 25,50 euro, en 23 euro in voorverkoop. Maar wij mogen één duoticket weggeven. Geïnteresseerd? Mail dan vóór morgenmiddag 12u naar hamontachel[!]internetgazet.be en bezorg ons in die mail het antwoord op de vraag: wanneer start het winteruur? Alle inzenders van een juist antwoord maken kans op dat duoticket, en de winnaar of winnares zal via mail worden verwittigd. Succes!
Grensgevallen
Harrie Lavreysen uit Luyksgestel heeft er weer een wereldtitel bij: vanavond werd hij op het WK baanwielrennen in Roubaix voor de tweede keer op rij wereldkampioen op de keirin. De Nederlandse baanrenner klopte zijn landgenoot Jeffrey Hoogland en de Rus Michail Jakovlev. Op de keirin rijden zes renners eerst drie ronden achter een derny. Wanneer die de baan verlaten heeft, volgen nog drie ronden.

Gratis naar... 'Ashes to Ashes'?

Donderdag 21 oktober 2021
Hamont-Achel - Gratis naar... 'Ashes to Ashes'?ZoomMorgen/vrijdagavond om 20.30u is in Cinema Walburg de theatervoorstelling "Ashes to Ashes" te zien, met Elien Hanselaer en Stefaan Degand (foto) in de hoofdrollen. Twee personages, Rebecca en Devlin. Ze confronteren elkaar in een kamer met schemerige verlichting, ergens desolaat in het midden van een stad. De wereld buiten is in beweging maar zij hebben enkel elkaar. Hij, gekromd onder de verveling van het 'niets', vraagt haar meedogenloos uit over een minnaar uit haar verleden. (…) Het hele nieuwsbericht

Harry van Limpt overleden

Donderdag 21 oktober 2021
Hamont-Achel - Harry van Limpt overledenIn Achel is dinsdag Harry van Limpt overleden, de echtgenoot van Louise Elshof. Hij was afkomstig van Bergeijk en werd 77 jaar. Woensdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 12u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: zondag (15-16u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be. 
De Limburger is over het algemeen (61%) gelukkig met zijn of haar loon. Daarmee hoort het bij de best scorende provincies van ons land. Over het algemeen is de Belg op dit moment even tevreden over zijn of haar loon als voor de coronacrisis. 6 op de 10 Belgen (59%) zijn gelukkig met hun huidig loon. Dat blijkt uit een studie van Stepstone bij 25 000 Belgen. Opvallend: ondanks de lange sluiting van de horeca, zijn er nu meer horecamedewerkers (57%) tevreden over wat ze verdienen in (…) Het hele nieuwsbericht

Hulpdiensten naar 'onbekende stof'

Woensdag 20 oktober 2021
Grensgevallen
In de Fabrieksstraat in Budel is vanavond groot alarm gegeven nadat in een garage een "onbekende stof" werd aangetroffen. Details over die onbekende stof zijn er niet. Maar brandweer, politie, ambulance en de explosievenopdruimingsdienst van Defensie zijn ter plaatse.
Grensgevallen
Op het WK baanwielrennen in Roubaix is Nederland in de teamsprint voor de vierde keer op rij wereldkampioen geworden. Een van de vier sprinters was Harrie Lavreysen uit Luyksgestel. De twee anderen waren Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland. Het Nederlandse trio is al sinds 2017 ongeslagen 

Het gaat stormen

Woensdag 20 oktober 2021
Hamont-Achel - Het gaat stormenKomende nacht gaat het op sommige plaatsen (heel) hard waaien, en dat kan zorgen voor vallende takken, omvallende bomen en dies meer.  
Het KMI heeft code geel afgekondigd. De FOD Binnenlandse Zaken heeft tijdelijk het nummer 1722 geactiveerd voor storm- en waterschade waarvoor je bijstand van de brandweer nodig hebt.
Hamont-Achel - Verkeersinformatie, nu ook voor fietsersZoomHet verkeersbulletin is al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw vooral gericht op de auto. Daar komt vanaf vandaag verandering in. Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel waarschuwen nu ook fietsers voor werkzaamheden of andere problemen op hun route naar het werk.
Grensgevallen
Hamont-Achel - Omleidingsweg rond Valkenswaard geopendZoomZoals aangekondigd is vanmorgen de nieuwe omleidingsweg rond Valkenswaard open gegaan. De weg buigt vanuit Lommel-Kolonie links van Valkenswaard naar de A67 in Veldhoven. Men mag er een snelheid van 80 km/u op na houden, en dat betekent dat men in pakweg 7 minuten de aansluiting op de snelweg bereikt. Aan de weg is twee jaar gewerkt. 

Lucienne Wuytens overleden

Maandag 18 oktober 2021
Hamont-Achel - Lucienne Wuytens overledenIn Achel is op 15 oktober Lucienne Wuytens overleden, de weduwe van de vorig jaar gestorven Louis Poelmans. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur).

KFC Hamont 99 - FC Bolderberg 2-5

Zondag 17 oktober 2021
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 - FC Bolderberg 2-5KFC Hamont 99 heeft vanmiddag thuis verloren van FC Bolderberg. Uitslag 2-5.

Exc. Hamont - Ham United 1-1

Zondag 17 oktober 2021
Hamont-Achel - Exc. Hamont - Ham United 1-1Exc. Hamont is thuis tegen Ham United niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel.

KFC Eksel B - Achel VV B 2-1

Zaterdag 16 oktober 2021
Hamont-Achel - KFC Eksel B - Achel VV B  2-1KFC Eksel B heeft vanavond Achel VV B verslagen. Uitslag: 2-1 .

Achel VV - Herkol 1-0

Zaterdag 16 oktober 2021
Hamont-Achel - Achel VV - Herkol 1-0Achel VV heeft vanavond met het kleinste verschil gewonnen van Herkol. Uitslag: 1-0. UPDATE Een wedstrijdverslag van Achel VV: 
Leider Achel VV mocht vanavond de buren van Herkol verwelkomen. Hoewel SV Herkol werd aangekondigd als behoorlijk gehavend, had groen-wit het erg moeilijk om de goede organisatie van de bezoekers te ontmantelen. Een strafschopdoelpunt voor de thuisploeg, omgezet door Ivo Moerenhout, zou uiteindelijk deze derby beslissen (…) Het hele nieuwsbericht

Dag- en nachtklaar

Zaterdag 16 oktober 2021
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Dag- en nachtklaarWie herinnert zich niet het al bij leven legendarische Nederlandse duo Kees van Kooten en Wim de Bie? Hun bekendste typetjes waren misschien wel het Haagse koppel Jacobse en Van Es, twee ‘Vrije Jongens’ die zich in het najaar ongevraagd aanboden bij de huizen van rijkelui om de tuin ‘winterklaar’ te maken. Als ze de overdonderde bewoners overtuigd kregen, gingen ze meteen aan de slag. Hun activiteit beperkte zich steevast tot het innen van een voorschot, waarna ze wat over het tuinpad (…) Het hele nieuwsbericht

Opletten voor fraude met Itsme

Vrijdag 15 oktober 2021
Hamont-Achel - Opletten voor fraude met ItsmeOplichters richten zich de jongste tijd opvallend veel op Itsme-gebruikers. Dat is de app waarmee je je normaal op een veilige manier kunt identificeren. Op zich is het logisch dat de oplichters zich daar op richten want de app wordt breed gebruikt, onder meer door banken, overheidsdiensten en andere instanties. Ideaal dus om aan vertrouwelijke of kostbare gegevens te geraken. Mensen worden dan ook overspoeld met mails en berichten dat hun account geblokkeerd is, dat ze nieuwe software moeten installeren, (…) Het hele nieuwsbericht

Fietser (64) gewond bij aanrijding

Vrijdag 15 oktober 2021
Hamont-Achel - Fietser (64) gewond bij aanrijdingEen 64-jarige fietser uit de gemeente is gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op het kruispunt van de Deken Dolsstraat en Koleneind. Het ongeval gebeurde gisteren rond 17 uur. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis.
De nieuwe omleidingsweg rond Valkenswaard op de N69 is vanaf maandag 18 oktober om 5u geopend voor het verkeer. Aan de provinciale weg is zo’n twee jaar gebouwd. Bouwvakkers zullen in de vroege ochtenduren de laatste hekken weghalen waardoor het doorgaand (vracht)verkeer voortaan om Valkenswaard en Aalst heen kan rijden. Dat verbetert de veiligheid en leefbaarheid in de dorpen onder Eindhoven sterk. Het verkort de reistijd bovendien met zo’n 15 minuten.
De nieuwe N69 loopt van de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Tectum Achel klopt Greenyard MaaseikIn een oefenwedstrijd heeft Tectum Achel Greenyard Maaseik verslagen met 3-1. Sets: 31-33, 25-20, 26-24, 25-21. Tectum speelt zijn eerste competitiewedstrijd tegen Aalst.

Denken over de woonzorg van morgen

Vrijdag 15 oktober 2021
Momenteel woont 18% van de Limburgse tachtigplussers in een woonzorgcentrum. Als we deze trend aanhouden, hebben we rond 2030 in Limburg alleen 4.000 extra plaatsen nodig. Maar willen we nog meer van hetzelfde? Moeten we niet onderzoeken hoe we in 2030 anders, en wie weet zelfs beter zorg kunnen bieden aan die tienduizenden 80-plussers in Limburg?
Dat vraagt woonzorggroep Integro zich af. Als grootste Limburgse non-profit groep voor residentiële ouderzorg wil ze alle rechtstreeks (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Achelse Kluiswandeling van De GrevenbroekersZoomKomende zondag organiseren De Grevenbroekers hun jaarlijkse Achelse Kluiswandeling. Die vertrekt aan het parochiecentrum van Achel-Statie. De te wandelen afstanden zijn 5 km (rolstoeltoegankelijk), 7, 11, 14, 20 en 24 km. Alle wandelingen gaan door een mooie afwisselende natuur van akkers, heide en bossen. De routes van de 14 en de 24 km komen langs de Achelse Kluis (foto). De andere routes leiden ons ook langs vele andere mooie bezienswaardigheden zoals het Mulke, de Tomp, de Bever en de (…) Het hele nieuwsbericht

Willy Beliën overleden

Donderdag 14 oktober 2021
Hamont-Achel - Willy Beliën overledenIn Pelt is gisteren Willy Beliën overleden, de echtgenoot van Josephine Vrindts. Hij was 65 jaar en afkomstig van Hamont-Lo. De afscheidsliturgie vindt woensdag (10.30u) plaats in de parochiekerk van Overpelt-Lindel. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.  

Alitalia stopt na 74 jaar

Donderdag 14 oktober 2021
Hamont-Achel - Alitalia stopt na 74 jaarZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Hogere temperaturen in aantocht

Donderdag 14 oktober 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Hogere temperaturen in aantochtOnder invloed van een hogedrukgebied over het noorden van Frankrijk is het op korte termijn meestal droog. Een storing trekt op het einde van de week over onze streken en wordt nadien opnieuw gevolgd door hogedruk. Het weekend verloopt meestal droog en de temperaturen komen wat hoger uit.
Vandaag wordt het een overwegend droge dag met een afwisseling van bewolkte perioden en enkele opklaringen. Na de middag zijn er wat meer opklaringen. Het is vrij zacht bij maxima rond 16 of 17 graden en de wind (…) Het hele nieuwsbericht

Tien arrestaties in drugsonderzoek

Woensdag 13 oktober 2021
Grensgevallen
Bij invallen in totaal zestien panden heeft de Nederlandse politie vandaag tien personen opgepakt. De actie kaderde in een grootschalig onderzoek naar de productie van en handel in synthetische drugs. In Weert werden zes woningen doorzocht; in een daarvan werd een groot geldbedrag gevonden. Ook viel de politie binnen in zes loodsen, waarvan een in Weert en drie in Someren. 

KRC Genk steunt Limburgse jeugd

Woensdag 13 oktober 2021
Hamont-Achel - KRC Genk steunt Limburgse jeugdZoomDe coronacrisis heeft het lokale jeugdvoetbal zwaar getroffen. Naast de motorische gevolgen voor jongeren zijn er ook de financiële gevolgen voor clubs met een jeugdwerking. Het maatschappelijk belang van lokale clubs kan nauwelijks overschat worden. "Daarom lanceert KRC GEnk een initiatief om het lokale jeugdvoetbal financiële ademruimte te geven: KRC Genk Winterbreak, een winterevenement ten voordele van het Limburgs jeugdvoetbal. Op woensdag 29 december vindt KRC Genk Winterbreak (…) Het hele nieuwsbericht
Elise Mertens staat samen met haar dubbelpartner Su-Wei Hsieh in de halve finale van het tennistoernooi van Indian Wells. Ze wonnen hun kwartfinale in twee sets: 7-5, 6-4.

Stakingsacties bij Lidl

Woensdag 13 oktober 2021
Hamont-Achel - Stakingsacties bij LidlZoomOngeveer de helft van de Limburgse Lidl winkels blijft vandaag dicht omdat de werknemers willen protesteren tegen de verhoogde werkdruk. Ondanks gesprekken met de directie is er geen akkoord bereikt. De winkels die vandaag dicht zouden kunnen blijven: As, Bret (Genk), Bilzen, Kermt, Koersel, Lanaken, Leopoldsburg, Lummen, Peer, Sint-Truiden (2), Sint-Lambrechts-Herk, Tessenderlo, Tongeren, Maasmechelen (halve dag).
Elise Mertens heeft zich samen met Su-Wei Hsieh geplaatst voor de kwartfinale van het dubbelspel op het WTA-toernooi van Indian Wells. In het enkelspel werd ze daar eerder uitgeschakeld. In het dubbelspel verloor het duo de eerste set met 6-1, maar ze konden de volgende twee sets binnenhalen met 6-4 en 10-8. In de kwartfinale wachten Coco Gauff en Leylah Fernandez.

Reiniging carpoolparkings

Dinsdag 12 oktober 2021
Hamont-Achel - Reiniging carpoolparkingsZoomHet Agentschap Wegen en Verkeer gaat in de komende twee weekends de carpoolparkings in Limburg reinigen. Het is de bedoeling daarbij onkruid, bladeren, veegvuil, enz. te verwijderen. De werken gebeuren in de nacht van vrijdag op zaterdag, dan geldt er een parkeerverbod tussen 20 en 6 uur. Dit weekend komen die van Halen, Hasselt-Zuid, Houthalen en Paal aan de beurt, in de nacht van 22 op 23 oktober gaat het om Heusden-Zolder, Diepenbeek, Lummen en Maasmechelen.
(foto Kris Van de Sande)

Oppassen met hout stoken

Dinsdag 12 oktober 2021
Hamont-Achel - Oppassen met hout stokenIn deze periode van het jaar steken mensen graag de houtkachel aan om het huis te verwarmen. Daarnaast zie je her en der ook houtkorven en winterbarbecues opduiken om buiten voor wat sfeer te zorgen. Stoken is nu eenmaal een gezellige bezigheid, maar het gebeurt niet altijd even gezond.
Waar moet je op letten? Om te voorkomen dat er donkere rook en geurhinder ontstaan bij het gebruik van je kachel is het belangrijk dat je droog en onbehandeld hout gebruikt. Dat geldt ook bij vuurtjes in de buitenlucht. Voor een duidelijk overzicht van wat wel en niet kan, heeft de Vlaamse overheid enkele richtlijnen verzameld op deze site. Je leest er hoe je het gezond kunt houden voor jezelf en je buren wanneer je een haard of kachel gebruikt en je vindt er ook regels die gelden bij vuurtjes in de buitenlucht.
Hamont-Achel - Stemmen voor Fietsgemeente of -stadZoomDe Vlaamse Stichting Verkeerskunde organiseert ook nu weer samen met Vlaanderen en de Fietsersbond de online verkiezing fietsgemeente/stad 2022. De deelnemers kunnen op deze website stemmen en aanduiden waarom ze een gemeente wel of niet voordragen voor de titel fietsgemeente. De Fietsersbond doet een oproep om deel te nemen aan de stemming, te meer omdat de gemeente - bij nominatie - een studiebureau op bezoek krijgt dat een objectieve beoordeling maakt van de fietsinfrastructuur.

Harrie Hendrikx overleden

Dinsdag 12 oktober 2021
Hamont-Achel - Harrie Hendrikx overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Harrie Hendrikx overleden, de weduwnaar van Tina Boonen. Hij was 96 jaar. Zaterdag wordt zijn urne bijgezet op de begraafplaats van Achel-Dorp, na een afscheidsplechtigheid (om 10.30u) in de parochiekerk St.-Monulphus en Gondulphus. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren: www.begrafenissencreemers.be.

Nog even die Noord-Zuid

Maandag 11 oktober 2021
Nu het er naar uitziet dat de verkeersproblemen op de Noord-Zuid zullen opgelost worden met de bouw van twee tunnels, is het misschien de moeite om even duidelijker aan te geven wat er dan boven Helchteren richting noorden gaat gebeuren.
Van Noord-Limburg tot Helchteren-Noord zal de bedding voor het openbaar vervoer parallel liggen aan de N74. Op dit stuk zal een trambus met een hogere snelheid rijden. Het gaat om een frequentie van twee per uur per richting.
In het noorden van de (…) Het hele nieuwsbericht

Elektriciteitsnet wordt versterkt

Maandag 11 oktober 2021
Het is maar dat je 't weet
Netbeheerder Fluvius gaat het elektriciteitsnet in Limburg versterken met extra capaciteit. Het aantal lokale klachten over zonnepanelen die uitvallen bij veel zon is het voorbije jaar de lucht in geschoten. 'Het gaat om een hyperlokaal probleem,' zegt Fluvius. Meer bij De Tijd

Dief steekt winkelpersoneel neer

Maandag 11 oktober 2021
Grensgevallen
In een warenhuis van Albert Heijn aan het 18 Septemberplein in Eindhoven zijn vanmiddag rond 13.30u twee personeelsleden gewond geraakt toen een betrapte winkeldief op hen instak met een mes. Ze werden naar het ziekenhuis overgebracht. De verdachte vluchtte op een fiets. De politie kon hem even later arresteren. Daarbij werden twee waarschuwingsschoten gelost.

Limburg telt 129 windturbines

Maandag 11 oktober 2021
Hamont-Achel - Limburg telt 129 windturbinesZoomTussen 2005 en 2020 is het aantal windturbines in Limburg sterk gestegen. Eind 2020 telden we er 129 in onze provincie
De cijfers gaan over het aantal werkende grootschalige windturbines op het land. Eind 2005 telde Limburg er nog maar 11. Dat aantal ging dan licht omhoog tot 16 in 2010. Drie jaar later (in 2013) was het al verdubbeld tot 32. De grootste sprong voorwaarts werd gemaakt tussen 2013 en 2015. In dat jaar telden we al 91 windturbines op Limburgse bodem. Sinds 2015 groeide dat aantal (…) Het hele nieuwsbericht

NEOS bezocht het DAF-museum

Zondag 10 oktober 2021
Hamont-Achel - NEOS bezocht het DAF-museumZoomNEOS bracht donderdag een bezoek aan het vernieuwde DAF Museum in Eindhoven. Dat wordt gerund door een groep van 175 vrijwilligers, onder wie de NEOS-leden Walter Evers en Elly Hulsbosch.
Hub van Doorne begon in 1928 met zijn aanhangwagenfabriekje als een soort smidse. Hieruit is later het bedrijf DAF voortgekomen. DAF staat voor: ‘Van Doorne's Aanhangwagen Fabriek’. In de inkomhal van het museum staat een dwergautootje dat van Doorne ontwikkelde, bijgenaamd de regenjas, waarin Hubs (…) Het hele nieuwsbericht
In de eerste provinciale van het handbal zijn de heren van handbalclub Hades dit weekend gaan winnen bij Bocholt. Uitslag: 20-24.
Hamont-Achel - Turkse Rangers kloppen Exc. HamontTurkse Rangers Waterschei hebben vanmiddag thuis met 4-3 gewonnen van Exc. Hamont.

Achel VV A verslaat Juve Hasselt A

Zaterdag 9 oktober 2021
Hamont-Achel - Achel VV A verslaat Juve Hasselt AAchel VV A heeft vanavond de drie punten gepakt op het veld van Juve Hasselt A. Uitslag: 0-3. Paulino Rosario (2) en Moerenhout maakten de doelpunten. De B-ploeg versloeg in 4de Provinciale K. Waterloos-Voorshoven met 3-1, na doelpunten van Bert Van den Dungen, Joey Soers en een own-goal.UPDATE Een nabeschouwing van "een zeer trotse voorzitter "Nadat zaterdagnamiddag eerst Achel C met duidelijke 8-3 cijfers de maat nam van Meeuwen C, speelde Achel B om 19u30 op De Siggert de topper in 4D tegen (…) Het hele nieuwsbericht

KFC Hamont 99 klopt Turkse

Zaterdag 9 oktober 2021
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 klopt TurkseKFC Hamont 99 heeft vanavond de punten thuis gehouden tegen Turkse FC. Uitslag: 4-2.
Hamont-Achel - Geen plaats voor kandidaten-hoofdinspecteurEnkele Limburgse kandidaten-hoofdinspecteur die recent toegelaten werden tot de opleiding tot hoofdinspecteur, kunnen daar toch niet mee starten. De helft van de beschikbare plaatsen in de Limburgse politieschool werd toegewezen aan kandidaten uit andere provincies. Bij de grootste politiezones Carma en LRH vallen er zo vijf van de zeven kandidaten uit de boot.
De dienst Rekrutering en Selectie van de Federale Politie hanteert een systeem waarbij kandidaat-hoofdinspecteurs, afhankelijk van (…) Het hele nieuwsbericht
Morgen/zaterdag is het de Dag van de palliatieve zorg. Een dag om gesprekken over het levenseinde onder de aandacht te brengen. Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om over het levenseinde te praten. Het is nochtans heel belangrijk om hierover in gesprek te gaan, ook als je nog gezond bent. Door erover te praten kan je aangeven welke zorg je zou willen aan het levenseinde en welke niet. Je kunt je wensen, verlangens, zorgen en angsten delen. De dood hoort bij het leven, en dat willen we bespreekbaar maken. Bespreekbaarheid is immers de eerste stap naar de juiste zorg en ondersteuning. Daarom doet Noorderhart mee aan de bekendmaking van de campagne “Doodgewoon. Praten over leven en dood.”
Meer info over palliatieve zorg in Noorderhart
(Med. Noorderhart)

Willy Vrijsen overleden

Vrijdag 8 oktober 2021
Hamont-Achel - Willy Vrijsen overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Willy Vrijsen overleden. Hij was 80 jaar en afkomstig van Kaulille. De crematie en de urnebegraving in het urnebos op het Boskerkhof in Hamont zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: maandag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren: www.begrafenissencreemers.be.

Op werkbezoek in Slovenië

Vrijdag 8 oktober 2021
Hamont-Achel - Op werkbezoek in SloveniëZoomTwee directeurs van onderwijsgroep WICO bezochten Sloveense scholen en delen momenteel hun ervaringen met onderwijsprofessionals uit vijf verschillende landen. Op de internationale conferentie zoeken schoolleiders samen met wetenschappers naar de ingrediënten voor goed onderwijs. Het congres kadert binnen een Erasmus+ project. Voor WICO is dit de start van een reeks projecten in het buitenland. Er staan uitwisselingen voor directeurs, leerkrachten en leerlingen op het programma.

1000ste operatie met robot

Vrijdag 8 oktober 2021
Hamont-Achel - 1000ste operatie met robotZoomAfgelopen week heeft de dienst orthopedie van Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt de 1000ste operatie uitgevoerd onder begeleiding van een MAKO-robot. Om dit te vieren, werd de dienst door de leverancier in de bloemetjes gezet. Zij overhandigden een certificaat en trakteerden de medewerkers van het operatiekwartier op taart.
Sinds april 2018 werken de orthopedische chirurgen van Noorderhart met deze chirurgische robot voor het uitvoeren van een totale knieprothese, goed voor meer dan 800 (…) Het hele nieuwsbericht

Brandweer redt varken uit sloot

Donderdag 7 oktober 2021
Grensgevallen
In Soerendonk heeft de brandweer vanmorgen een varken uit een sloot gered. Het varken was uit een stal ontsnapt en werd na de redding terug in de stal gezet.

Annie Verhoeven overleden

Donderdag 7 oktober 2021
Hamont-Achel - Annie Verhoeven overledenIn WZC De Bekelaar in Lommel is vandaag Annie Verhoeven overleden, de weduwe van André Ramaekers. Zij was 84 jaar en afkomstig van Achel. Het afscheid vindt plaats in besloten familiekring. Haar urne wordt bijgezet op de begraafplaats De Roosen in Pelt. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat in Lommel.

Test BE-Alert

Donderdag 7 oktober 2021
Hamont-Achel - Test BE-AlertVandaag doet het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken zijn jaarlijkse test van het alarmsysteem BE-Alert. Daarmee worden waarschuwingen uitgestuurd in geval van een ramp of noodsituatie. Bedoeling van de test is om na te gaan hoe het systeem reageert op een piek van verzonden berichten.

Nieuwe flitsmarathon

Dinsdag 5 oktober 2021
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Nieuwe flitsmarathonZoomDe Federale Wegpolitie en de Lokale Politie slaan opnieuw de handen in elkaar voor een 'flitsmarathon'. De tweede editie van 2021 vindt plaats op woensdag 6 oktober vanaf 6 uur ‘s ochtends. In heel België zullen snelheidscontroles plaatsvinden op autosnelwegen en secundaire wegen. Tijdens de vorige flitsmarathon in april 2021 was 3,81% van de gecontroleerde voertuigen in overtreding. Er namen toen 118 politiezones deel aan de actie, goed voor in totaal 619 controleplaatsen.

Karel Pinxten overleden

Dinsdag 5 oktober 2021
Hamont-Achel - Karel Pinxten overledenGisteren is Karel Pinxten overleden, de weduwnaar van Alda Van der Velden. Hij was 83 jaar en afkomstig van Hamont. De afscheidsviering en de crematie vinden plaats in besloten kring. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.

Regen, nadien wat beter

Dinsdag 5 oktober 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Regen, nadien wat beterOp korte termijn bepalen depressies en storingen het weerbeeld in onze streken. Bij momenten kan er zelfs flink wat regen vallen en staat er behoorlijk wat wind. Daarna komen we terecht onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied met kern over Rusland. Het wordt droger, zonniger en de zon kan het kwik ook wat hoger doen uitkomen. In de ochtend is er wel kans op mist.
Vandaag trekt een storing in de namiddag over onze streken met regen. Na wat zon in de voormiddag neemt de (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Vanheusden overleden

Dinsdag 5 oktober 2021
Hamont-Achel - Jan Vanheusden overledenZondag is in Genk Jan Vanheusden (92)) overleden, de echtgenoot van Lea Roelens. Hij was afkomstig van Hamont en ere-leraar aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Genk. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Termien. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg Lantmeeters aan de Hoogstraat.
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Natuurpunt in samenwerking met het Klimaatcafé van Hamont-Achel een bomen- en struikenverkoop waarbij de aankoop van ‘planten van hier’ centraal staat.
Op www.natuurpuntlimburg.be/plantenverkoop kan je kiezen uit een ruim aanbod aan bomen, struiken en planten. Bestellen kan tot 1 november. Inwoners van Hamont-Achel krijgen 10% korting op hun bestelling met een maximum van € 10 per adres. Het afhaalmoment voor de aangekochte bomen en planten is voorzien op zaterdag 27 november. Tussen 10.00 en 12.00 uur kan je je bestelling ophalen aan de stadswerf (Middenweg 5).
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 'Everzwijnen gaan sterven van de honger'ZoomDe kans is groot dat veel everzwijnen de komende winter gaan sterven van de honger. Door het koude voorjaar en de natte zomer vallen er deze herfst minder eikels en beukennootjes van de bomen - een slecht mastjaar, zoals dat heet. Tegelijkertijd is het aantal zwijnen in de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat meldt de Vereniging Wildbeheer Veluwe op Nature Today. Mutatis mutandis kan die situatie misschien ook gelden voor de everzwijnen in Limburg. Meer info. (Archieffoto Emilie Boogers)

Uit je kot: Wandelen in Limburg

Dinsdag 5 oktober 2021
Nieuwe boeken
Hamont-Achel - Uit je kot: Wandelen in LimburgZoomWe hebben tijdens de coronaperiode terug leren wandelen en veel nieuwe plekjes ontdekt. En wandelen blijft een populaire sport of bezigheid van veel Limburger. Robert Declerck schreef nu een nieuw wandelboek: Uit je kot: Wandelen in Limburg. Hij bespreekt tien wandelingen in Limburgse steden: Beringen, Bilzen, Diepenbeek, Genk, Hasselt (2x), Maastricht, Sint-Truiden, Tongeren en Zonhoven. "Tijdens de coronacrisis hebben we het wandelen ontdekt. Massaal trokken we de natuur in, maar we ontdekten ook (…) Het hele nieuwsbericht

Tectum duikt Europa in

Maandag 4 oktober 2021
Hamont-Achel - Tectum duikt Europa inVoor de eerste keer in de geschiedenis van Tectum Achel wordt er gestreden om de CEV Europabeker, en dit op 1 december in en tegen het Spaanse Teruel, waar de heenwedstrijd van de 1/16de finale op het programma staat. Voor de supporters die dit live willen meemaken werd er een fantrip georganiseerd. Alle info kan je vinden op de website van Tectum Achel. Voor de geïnteresseerden: wees er als de kippen bij want de inschrijving dient te gebeuren vóór 10 oktober.

De vormelingen van Hamont

Maandag 4 oktober 2021
Hamont-Achel - De vormelingen van HamontZoomHet was gisteren feest voor de vormelingen van Hamont-Achel. Ze waren met 29 en maakten in de kerk van Hamont-centrum een hoogdag in hun jonge leven mee.

Sociale media liggen plat

Maandag 4 oktober 2021
Hamont-Achel - Sociale media liggen platFacebook, Instagram, Whatsapp en Messenger liggen momenteel wereldwijd plat. En dat al sinds 18u vanavond. Ook de ondersteunende Facebookpagina's van Internetgazet zijn dus niet raadpleegbaar. UPDATE De panne is hersteld.
Het is maar dat je 't weet
Op 29 oktober vindt in Hasselt de aanbesteding plaats voor de verhoging van de dubbele brug over het Albertkanaal in Hasselt - dat is de brug waar u over moet als u vanuit het noorden Hasselt binnenrijdt. Ze moet worden verhoogd in het kader van het programma van de Vlaamse Waterweg om meer containerverkeer op het kanaal mogelijk te maken. Zoals het er nu naar uitziet zullen de werken ruim een jaar duren. Wanneer ze van start gaan is nog niet bekend; dat hangt af van de aanbesteding en van de bestudering van de offertes.

Sporteldag Noord-Limburg

Maandag 4 oktober 2021
Donderdag 14 oktober organiseert sportregio Noord-Limburg haar jaarlijkse Sporteldag in sportcentrum De Soeverein in Lommel. Volwassenen en senioren kunnen samen komen bewegen, sporten en plezier maken. Er worden verschillende activiteiten (oa badminton, darts, yoga, wandeling, fietstocht, netbal, Lüwand,....) georganiseerd van 9u00-15u00 en vanaf 15u00 is er een afsluiter voorzien in cafetaria den Dribbel. Inschrijven kan via de sportdienst Lommel, voorverkoop € 4, dagverkoop € 5.

Everzwijncoördinator gezocht

Maandag 4 oktober 2021
Hamont-Achel - Everzwijncoördinator gezochtZoomHet provinciebestuur van Limburg en het Agentschap voor Natuur en Bos sloten een overeenkomst af rond enkele belangrijke speerpunten uit het plan "Duurzaam samenleven met het everzwijn", gelanceerd door minister Demir in september 2020. In dat kader zijn ze op zoek naar een Vlaamse everzwijncoördinator. Van de Vlaamse everzwijncoördinator wordt verwacht dat deze het duurzaam samenleven met de groeiende everzwijnpopulatie in Limburg en Vlaanderen stimuleert en dat hij/zij een bruggenbouwer is die, samen met partners en stakeholders, op zoek gaat naar mogelijkheden om de schade veroorzaakt door everzwijnen te vermijden en acties onderneemt om de everzwijnpopulatie in toom te houden.

H. Wijshagen - Achel VV B 1-3

Zondag 3 oktober 2021
Hamont-Achel - H. Wijshagen - Achel VV B  1-3Heidebloem Wijshagen heeft deze namiddag thuis verloren van Achel VV B. Uitslag: 1-3.

Thuisverlies voor Exc. Hamont

Zondag 3 oktober 2021
Hamont-Achel - Thuisverlies voor Exc. HamontExc. Hamont heeft thuis met 1-3 verloren van Maasland Noord Oost.

De specerijstruik en kaneel

Zondag 3 oktober 2021
Hamont-Achel - De specerijstruik en kaneelZoomOp deze fotomontage drie stadia van de specerijstruik. op de linkse foto de bloemknop; midden de bloem en rechts de vrucht. Er zijn bronnen die aangeven dat de schors van deze plant een uitstekende vervanger zou zijn van kaneel. Kaneel is de schors van de kaneelboom die enkel in de tropen groeit. Deze specerijstruik kan hier groeien en is zeer winterhard. Wie weet hier meer over? (Pierre Rutten)

Wandeling van de Grevenbroekers

Zondag 3 oktober 2021
Hamont-Achel - Wandeling van de GrevenbroekersZoomZondag 17 oktober2021 organiseren De Grevenbroekers hun jaarlijkse Achelse Kluiswandeling. Deze wandeling start aan het parochiecentrum van Achel-Statie. De te wandelen afstanden zijn 5km (rolstoeltoegenkelijk), 7, 11, 14, 20 en 24km. Alle wandelingen gaan door een mooie, afwisselende natuur van akkers, heide en bossen. De routes van de 14 en de 24km komen langs de Achelse Kluis. De andere routes leiden ons ook langs vele mooie bezienswaardigheden zoals het Mulke, het Planetenpad, de Tomp, de Bever (…) Het hele nieuwsbericht

Ruime winst voor Achel VV

Zaterdag 2 oktober 2021
Hamont-Achel - Ruime winst voor Achel VVAchel VV heeft vanavond de drie punten thuis gehouden tegen Mechel-aan-de-Maas A. Uitslag: 5-1. UPDATE Een wedstrijdverslag van de club:
Ruime, vlotte en oververdiende eerste thuiszege van groen-wit dat met een 10/15 van een geslaagde seizoensstart kan spreken. Negentig minuten regen, een gemiste strafschop noch een vroege achterstand konden beletten dat de drie punten vanavond op de Siggert bleven. En die vroege achterstand kwam er al zeer snel. Mistasten en (…) Het hele nieuwsbericht

Heusden-Zolder - KFC Hamont 99 0-0

Zaterdag 2 oktober 2021
Hamont-Achel - Heusden-Zolder -  KFC Hamont 99 0-0KFC Hamont 99 is bij Heusden-Zolder niet verder geraakt dan een gelijkspel: 0-0.

Jaarlijkse scheidsrechtersquiz

Zaterdag 2 oktober 2021
Hamont-Achel - Jaarlijkse scheidsrechtersquizZoom
Gisteravond organiseerde de Koninklijke Noord-Limburgs Scheidsrechtersvereniging (KNLSV) haar jaarlijkse quiz.  In plaats van op het voetbalveld mochten de scheidsrechters, clubs en supporters het eens tegen elkaar opnemen in een gezellige algemene quiz in zaal Den Drossaerd in (Over)Pelt. De activiteit, die vorig jaar vanwege de coronamaatregelen niet kon doorgaan, was weer gezellig als vanouds. (Jochen Heyligen)

Die nieuwe blauwe zak

Zaterdag 2 oktober 2021
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Die nieuwe blauwe zakZoomWist je dat vanaf 1 januari 2022 alleen nog blauwe PMD-zakken met een wit treklint buitengezet mogen worden? Heb je nog een voorraad met zwarte treklinten? Gebruik die dan eerst op! Na 31 december van dit jaar worden die niet meer meegenomen.

Op natte kolen

Zaterdag 2 oktober 2021
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Op natte kolenIk heb behoorlijk wat te verduren gekregen na mijn column van 11 september jl. Je weet wel, het stukje ging over die bijzonder sympathieke dorpsfiguur die ik met wat goedbedoelde plaagstootjes in de kijker wou zetten. Is me dat even zuur opgebroken! Een persoon met de Fries klinkende naam Dalstra, die blijkbaar niet echt gelezen heeft wat ik schrijf, vindt zelfs dat ik de man beschrijf ‘alsof hij de grootste crimineel is’ en geeft hem de raad een ‘zware rechtszaak te starten’ tegen (…) Het hele nieuwsbericht

Regen en wind

Zaterdag 2 oktober 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Regen en windEen omvangrijk depressionair gebied ten westen van Schotland bepaalt het weer op korte en lange termijn in onze streken. Met een strakke zuidwestelijke luchtstroming wordt gestoorde lucht geregeld naar onze streken gestuurd. Slechts af en toe zijn er wat drogere intermezzo's en er is vooral ook veel wind aanwezig. De nacht van zaterdag op zondag zou er wel eens erg veel neerslag kunnen vallen. Het wisselvallige en winderige weer blijft ook na het weekend nog aanhouden. De temperaturen zijn eerder normaal (…) Het hele nieuwsbericht
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Ook een bedrieger heeft beroepskostenEen man was door de correctionele rechtbank van Veurne strafrechtelijk veroordeeld wegens verduistering van 838.598 euro. Hij was handelsagent van een bank en had via zijn vennootschap het geld van de klanten van de bank achtergehouden en met valse rekeninguittreksels overgeschreven naar eigen rekeningen. De rechtbank veroordeelde hem ook tot terugbetaling van de verduisterde som aan de gedupeerde bank.
Als toemaatje ontving hij van de fiscus nog een belastingaanslag van 937.776,35 euro. De fiscus (…) Het hele nieuwsbericht
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel