Het overige nieuws

Kerk 'vermoeid en zelfs uitgeblust'

Woensdag 30 november 2022
Vandaag gelezen
"Onze Kerk is vermoeid en zelfs uitgeblust. Dat heeft zo zijn redenen: wie zich pastoraal engageert, rent in de meeste gevallen van de ene kerk naar de andere. Zo proberen pastores om liturgie, catechese en hier en daar wat diaconie in stand te houden. Zelf werk ik al tientallen jaren in die pastoraal. Uit ervaring weet ik dat keuzes maken en rationaliseren – en daardoor ruimte creëren voor iets nieuws – in de praktijk heel lastig is. Dat heeft te maken met het grote dilemma van de Kerk: als ze de (…) Het hele nieuwsbericht

Psychologische steun voor juryleden

Woensdag 30 november 2022
Het is maar dat je 't weet
De FOD Justitie biedt voortaan een volwaardig aanbod voor psychologische ondersteuning aan. Extern is dit bedoeld voor juryleden in assisenzaken die nadien nood hebben aan psychologische ondersteuning. Intern is het gericht op magistraten en medewerkers van Justitie in geval van ingrijpende werkgerelateerde problemen. Concreet kan Justitie mensen uit beide doelgroepen doorverwijzen naar een netwerk van therapeuten doorheen het land. Daarvoor is een samenwerking opgezet met Pobos, een (…) Het hele nieuwsbericht

Abdollah Mahdavian Delavary overleden

Woensdag 30 november 2022
Hamont-Achel - Abdollah Mahdavian Delavary overledenIn Genk is op 19 november Abdollah Mahdavian Delavary overleden. Hij was geboren in Mash-Had (Iran) en werd 70 jaar. De afscheidsdienst en de begraving op de begraafplaats ‘De Kluis’ in Bree zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Vandaag gelezen
"Voetbalsupporters zijn vrij irrationeel. Wees maar zeker dat de Grote Markt van Brussel opnieuw zal vollopen als de Rode Duivels de halve finale of finale halen. En dan zegt iedereen dat hij er altijd in blijven geloven is.”
(Mark Van Vugt, hoogleraar psychologie, in HBVL)

Laptops gestolen

Woensdag 30 november 2022
Hamont-Achel - Laptops gestolenUit een auto die geparkeerd stond op een oprit aan de Ruiterstraat zijn gisternacht twee laptops gestolen.

Mistig en koud

Woensdag 30 november 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Mistig en koudEen krachtig hogedrukgebied over Rusland bepaalt het weer in onze streken op korte en lange termijn. In de onderste luchtlagen van de atmosfeer zit echter veel vochtigheid. Nevel, mist en lage wolken overheersen dan ook en het is nog de vraag of die door de dag opgelost geraken. Het wordt bovendien ook kouder. In het weekend gaat het licht vriezen.
Vandaag wordt het in de ochtend uitkijken op de weg. Er komt verspreid mist voor en die kan plaatselijk het zicht beperken tot minder dan 50m. De mist (…) Het hele nieuwsbericht

Talentenavond bij de KANL

Maandag 28 november 2022
Hamont-Achel - Talentenavond bij de KANLZoomTwaalf jongeren, geselecteerd omwille van hun ‘meer dan gemiddelde talent’ speelden vrijdag de pannen van het dak in de toonzaal van de Kunstacademie Noord-Limburg. De sympathieke presentatie was in handen van de 8-jarige Zeynep Erva Kasapoglu uit de theaterklas. Uitstekende muziek werd er gemaakt op klavecimbel, gitaar, dwarsfluit, harp, hoorn, piano, piccolo, sopraan- en altsaxofoon. Daarvoor zorgden Lou-Andrea Cantin, Jinthe Simons, Karina Gevorgyan, Michael Danilov, Jinte Smeets, Lena Spaepen, Xingduo Yang, Nine Ceunen, Dréke Van den Dungen, Liesl Sleurs en Milla Konings! (Foto's: Sara Martens)
Talentenavond bij de KANLTalentenavond bij de KANLTalentenavond bij de KANLTalentenavond bij de KANL
Zoom
Hamont-Achel - Volleybal: Tectum B - Maasmechelen 0-3In eerse promo van het volleybal heeft Tectum Achel B met 0-3 verloren van leider Maasmechelen. Na negen wedstrijden staat Tectum Achel B achtste in de stand met negen punten.

Lambert Kauffmann overleden

Maandag 28 november 2022
Hamont-Achel - Lambert Kauffmann overledenGisteren is in het Noorderhart Mariaziekenhuis Lambert Kauffmann overleden, de echtgenoot van Leen Cornelissen. Hij was 90 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Ad Buijtels overleden

Maandag 28 november 2022
Hamont-Achel - Ad Buijtels overledenZaterdag is Ad Buijtels overleden, de echtgenoot van Marie Panken. Hij was geboren in Eindhoven en werd 80 jaar. De crematie vindt in intieme kring plaats. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Joke van den Hoogen overleden

Maandag 28 november 2022
Hamont-Achel - Joke van den Hoogen overledenIn het rusthuis in Achel is vandaag Joke van den Hoogen overleden, de weduwe van George Dörge. Ze was afkomstig van Uden en werd 79 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. 
Het is maar dat je 't weet
Het percentage huishoudens met toegang tot internet is verder gestegen tot 94% in 2022. In 2017 was dit 86% en in 2012 nog maar 78%. Huishoudens met schoolgaande kinderen hebben vrijwel allemaal toegang tot internet in vergelijking met 93% van de huishoudens zonder kinderen. Gemiddeld heeft een huishouden 5 apparaten of systemen in huis om online te gaan. Huishoudens met schoolgaande kinderen hebben gemiddeld 7,5 apparaten of systemen tegenover 4,3 bij huishoudens zonder kinderen. Het internetgebruik door (…) Het hele nieuwsbericht

Eregouverneur Vandermeulen overleden

Maandag 28 november 2022
Hamont-Achel - Eregouverneur Vandermeulen overledenZoomOp zijn 94ste verjaardag is gisteren eregouverneur van Limburg Harry Vandermeulen (94) is overleden. Hij volgde in 1978 in die functie Louis Roppe op en bleef gouverneur tot in 1995. UPDATE Vanwege de gouverneur en de leden van de bestendige deputatie kregen we volgende reactie:
Eregouverneur Harry Vandermeulen is misschien wel de meest erudiete gouverneur die Limburg tot dusver kende. Hij was een intellectueel en had de schijn van ontoegankelijk te zijn. Niets was (…) Het hele nieuwsbericht

De Sint was in Achel

Zondag 27 november 2022
Hamont-Achel - De Sint was in AchelZoomDe Sint was nog net op tijd in Achel. Alle kinderen stonden al te wachten. De Starlights, Fanfare Kempenbloei en de burgemeester waren paraat, maar Sinterklaas bleek even te hebben aangeschoven voor zijn boosterprik. Voor het eerst sinds twee jaar kon hij in een vol Michielshof een feestje bouwen en een boosterprik moest er voor zorgen dat dat volgend jaar ook weer mogelijk is. Dankzij de goede zorgen en service van Fietsen zonder leeftijd was Sinterklaas volgens Achels uur op tijd!
Hamont-Achel - WK 2022: België verliest van MarokkoOp het wereldkampioenschap voetbal in Quatar heeft België met 0-2 verloren van Marokko. De ruststand was 0-0.

Drie dagen gestoord treinverkeer

Zondag 27 november 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Drie dagen gestoord treinverkeerVolgende week zal het treinverkeer drie dagen te maken hebben met staking. De grote vakbonden staken op dinsdag 29 november. De vakbond van de treinbestuurders plakt er dan nog twee stakingsdagen achteraan. Vanaf 29 november tot en met 1 december is er dus enkel een minimale dienstverlening. Kijk dus zeker daags voordien na of je trein wel rijdt. En kijk het best de dag zelf ook nog eens, want 100% garantie zal er die dagen jammer genoeg niet zijn.

Sportverslaggeving

Zondag 27 november 2022
Vandaag gelezen
Nieuwsluisteraars die weinig hebben met sport worden van de zender verdreven door het doordringende hysterische volume dat met sportverslaggeving vergezeld schijnt te moeten gaan.
                                           (Marisa Monsanto in De Volkskrant).

Tectum Achel verliest van Roeselare

Zaterdag 26 november 2022
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest van RoeselareTectum Achel is vanavond bij Roeselare gaan verliezen met 3-0. Setstanden: 25-18, 25-16 en 25-18.

Thuiswinst voor Achel VV

Zaterdag 26 november 2022
Hamont-Achel - Thuiswinst voor Achel VVAchel VV heeft vanavond Alken verslagen met 3-1. UPDATE Een verslag uit Achel:
Groen-wit nam een vliegende start. Knap voorbereidend werk van Joop Daniëls bracht de bal via tussenstation Andy Peeters in de voeten van Axel Maes die de vroege voorsprong tegen de netten prikte (5’ 1-0). Enkele minuten later volgde aan de overzijde een waarschuwing vanwege de bezoekers wanneer de vrijgespeelde Punie met een schot de buitenkant van de paal schampte. Maar de (…) Het hele nieuwsbericht

Sp. Wijchmaal - Exc. Hamont 2-4

Zaterdag 26 november 2022
Hamont-Achel - Sp. Wijchmaal - Exc. Hamont 2-4Exc. Hamont is bij Sporting Wijchmaal gaan winnen met 2-4.

KFC speelt gelijk bij As-Niel Utd

Zaterdag 26 november 2022
Hamont-Achel - KFC speelt gelijk bij As-Niel UtdKFC Hamont 99 is vanavond bij As-Niel Utd niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel

Volgende week kouder

Zaterdag 26 november 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Volgende week kouderEen storing komt opzetten vanuit het westen en brengt zondag regen over onze streken. Tot dan is het echter droog, maar de wolken nemen gestaag toe. Na het weekend bouwt stilaan een hogedrukgebied op over Rusland en die stuurt koude lucht naar onze streken. Het kwik gaat daarbij flink onderuit.
Morgen/zondag is het zwaar bewolkt tot betrokken en in de loop van de ochtend gaat het vanuit het westen regenen. Er zijn ook wel nog droge perioden, maar de zon krijgen we niet te zien. De maxima blijven (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Skyline Veranda

Zaterdag 26 november 2022
Zeynel Aslan (20) uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Skyline Veranda opgericht met zetel aan de Ondernemersstraat in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer algemene bouwwerkzaamheden; de installatie van verwarming, klimaatregeling en ventilatie; de vervaardiging van meubels en het transport van goederen.

Nelly Stevens overleden

Donderdag 24 november 2022
Hamont-Achel - Nelly Stevens overledenGisteren is Nelly Stevens overleden, de weduwe van Tinus Emmers. Ze was 87 jaar. Dinsdag wordt ze gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 13.30u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: maandag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

WK voetbal: België verslaat Canada

Woensdag 23 november 2022
Hamont-Achel - WK voetbal: België verslaat CanadaIn zijn eerste wedstrijd op de wereldbeker voetbal in Qatar heeft België Canada verslagen met 1-0, dank zij een doelpunt van Batshuayi. Thibaut Courtois stopte een penalty. Canada zorgde voor 21 doelpogingen, België voor 7...

Geen massa-immigratie van moslims

Woensdag 23 november 2022
Vandaag gelezen
Christenen vormen de grootste groep onder de nieuwkomers in Vlaanderen: 38 procent is christen, 27 procent is vrijzinnig of gelooft niet, 26 procent is moslim. Er is dus hoegenaamd geen sprake van een massa-immigratie van moslims zoals sommigen beweren. (Kerk & leven)
Het is maar dat je 't weet
In 2020 volgde 51% van de werknemers van bedrijven en instellingen een voortgezette beroepsopleiding. Dat zijn opleidingen die deels door de werkgever worden bekostigd en gericht zijn op het vergroten van de competenties van de werknemer. Dat blijkt uit nieuwe resultaten van de bevraging van permanente beroepsopleiding die Statbel organiseerde bij meer dan 3.000 Belgische bedrijven. De financiële sector neemt de leiding als werkgever met het hoogste percentage werknemers dat een voortgezette beroepsopleiding volgt. Bedrijven met 10 tot 49 werknemers bieden verhoudingsgewijs minder voortgezette beroepsopleidingen aan. (Bron: Statbel)

Ludo Rommes overleden

Woensdag 23 november 2022
Hamont-Achel - Ludo Rommes overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Ludo Rommes overleden, de zoon van Louis en van Lie Didden. Hij was 65 jaar. Maandag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 10.30u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: zondag (18-19u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Nieuw: Polski Baltic Food

Woensdag 23 november 2022
Shagawan Mahmood (42) uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Polski Baltic Food opgericht met zetel aan de Groenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer de uitbating van een supermarkt, dag- en nachtwinkel.
Bedrijfsnieuws
Tien studenten van Hogeschool PXL in Hasselt gaan de kans krijgen om te zetelen in het directiecomité van tien Limburgse bedrijven. Dat is een initiatief van PXL en werkgeversorganisatie Voka-Limburg. Met de samenwerking willen PXL en Voka het Limburgse bedrijfsleven en het hoger onderwijs nauwer met elkaar verbinden. “De studenten leren op die manier meedraaien in het hart van een bedrijf”, zegt PXL-voorzitter Frank Smeets. Werkgeversorganisatie Voka-Limburg en Hogeschool PXL werken al 20 jaar samen.
Het Limburgse parket heeft op een week tijd 552 rijbewijzen ingetrokken voor gsm'en aan het stuur. Tijdens de vorige actie, die liep van midden mei tot midden juni, zijn 585 rijbewijzen ingetrokken.
Grensgevallen
De politie van Eindhoven heeft een oproep gedaan naar mogelijke getuigen van een incident dat vrijdagnacht rond 3u plaatsvond aan de uitgang van de parkeergarage onder winkelcentrum Heuvel in Eindhoven. Daar werd een Belgisch koppel zo zwaar mishandeld dat ze met verschillende breuken en inwendige verwondingen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.
Na een avondje uit wilden de Belgen de parkeergarage verlaten, maar de uitgang werd geblokkeerd door een witte bestelbus. Omdat dat lang duurde begon (…) Het hele nieuwsbericht

Auto geslipt, vrouw gewond

Maandag 21 november 2022
Hamont-Achel - Auto geslipt, vrouw gewondBij een verkeersongeval op de afrit van de Noord-Zuid richting N71 in Pelt is vanmorgen rond 8u een vrouw van 36 jaar uit Hamont-Achel gewond geraakt. In de bocht van de afrit begon haar auto te slippen, ging overkop en kwam op zijn dak terecht. De bestuurster moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. 
Hamont-Achel - Project voor bevraging van WZC-bewonersZoomVanaf 2023 kunnen bewoners van Vlaamse woonzorgcentra hun mening geven over hoe zij de kwaliteit van leven, wonen en zorg ervaren. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Crevits.
Verschillende woonzorgcentra organiseren vandaag al gelijkaardige initiatieven, elk met hun eigenheid. Vlaanderen kiest nu de weg van meer wetenschappelijke uniformiteit en ondersteunt de woonzorgcentra in deze bewonersparticipatie. Ook worden de onderlinge vergelijking en transparante bekendmaking van (…) Het hele nieuwsbericht

Okra Hamont trok naar DAF-museum

Zondag 20 november 2022
Hamont-Achel - Okra Hamont trok naar DAF-museumZoomAfgelopen week trok Okra Hamont met 49 belangstellenden naar het DAF-museum in Eindhoven. Een gids leidde het gezelschap door het historisch erfgoed van Van Doorne's Automobielfabriek. Dat museum geldt zowel de vrachtwagens als de personenwagens die DAF ooit van de band liet rollen. Dat gebeurde vanaf 1932 vanuit een uit de kluiten gegroeide werkplaats. (JJS)
72 procent van de Belgische bevolking woont binnen een straal van 5 km van een oprit van een autosnelweg, 91% binnen een straal van 10 km en 99 procent binnen een straal van 20 km. Er zijn slechts twee Belgische gemeenten waar de bevolking verder dan 20 km woont van de dichtstbijzijnde oprit van een snelweg: Hamont-Achel en Vresse-sur-Semois. (Statbel)

Torpedo Hasselt - Achel VV 3-3

Zondag 20 november 2022
Hamont-Achel - Torpedo Hasselt - Achel VV 3-3Achel VV is bij Torpedo Hasselt 3-3 gelijk gaan spelen. Aan de rust was de stand 1-3. Voor Achel scoorden Vos, Daniels en Dors. Na twaalf wedstrijden staat Achel derde in de stand met 23 punten, op 8 punten van leider Zepperen-Brustem en met een doelpuntensaldo van 24/12.

Exc. Hamont speelt gelijk

Zondag 20 november 2022
Hamont-Achel - Exc. Hamont speelt gelijkHet treffen tussen Exc. Hamont en Kattenbos Sport is geëindigd op een doelpuntenloze puntendeling: 0-0.
Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts vraagt de gemeentebesturen om voor oudejaarsnacht een verbod op het afsteken van vuurwerk en aanverwante op te leggen. Het afsteken van vuurwerk loopt immers niet altijd even goed af voor mens of dier. Elk jaar leidt het tot ongelukken met materiële schade tot gevolg. Soms geraken mensen ook gewond. Naast het materieel en menselijk leed, heeft het afsteken van vuurwerk ook dierenleed tot gevolg, zegt de minister. Hij roept alle steden en gemeenten dan ook op om binnen hun bevoegdheden vuurwerk op oudejaarsavond te bannen.
Het is maar dat je 't weet
Een groeiend aantal gezinnen in Limburg doet een beroep op de armoedevereniging Sint-Vincentius voor het komende Sinterklaasfeest. De vereniging schat dat het aantal gezinnen dat daarvoor komt aankloppen met 10 tot 20 procent is gestegen in vergelijking met vorig jaar. Voor het eerst zijn daar ook gezinnen met tweeverdieners bij.
De Sint-Vincentiusvereniging telt 37 lokale afdelingen in Limburg. Samen ondersteunen ze het jaar rond gezinnen en alleenstaanden die niet breed hebben of in armoede leven. Tijdens de Sinterklaasperiode zamelt de vereniging speelgoed in en verdeelt dat dan over de gezinnen die er nood aan hebben. (Radio 2)
Het is maar dat je 't weet
Onverwachte uitgaven doen is moeilijk voor meer dan een Belg op vijf. In Brussel en Wallonië is respectievelijk 35,7% en 32,9% van de bevolking niet in staat om een onverwachte uitgave te doen, terwijl dat in Vlaanderen 14% is. Bovendien kan meer dan een Belg op tien het zich niet veroorloven om beschadigde of versleten meubels te vervangen (14,4%), om regelmatig deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten (11,1%) of om wekelijks een bedrag uit te geven voor persoonlijke behoeften (11,9%). (Statbel)

Johan Lunenburg overleden

Zondag 20 november 2022
Hamont-Achel - Johan Lunenburg overledenJohan Lunenburg uit Koersel, echtgenoot van Gisèle Beutels, is overleden. (° Hamont op 1 december 1950 † Koersel op 18 november 2022)
Begroeting: woensdag 23 november 2022 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: donderdag 24 november 2022 om 13.15 uur in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Tectum Achel verliest met 2-3

Zaterdag 19 november 2022
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest met 2-3Tectum Achel heeft vanavond met 2-3 verloren van Lindemans Aalst. Setstanden: 25-23, 23-25, 25-18, 23-25 en 13-15.

KFC Hamont 99 klopt Heusden-Zolder

Zaterdag 19 november 2022
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 klopt Heusden-ZolderIn Tweede Provinciale heeft KFC Hamont 99 vanavond met 3-1 gewonnen van KVV Heusden-Zolder. Tijskens, Baerts en Schetz scoorden voor de thuisloeg. Na 12 wedstrijden staat Hamont 99 negende in de stand met 17 punten en een doelpuntensaldo van 19/19.

Achel VV B - KRC Peer B 3-2

Zaterdag 19 november 2022
Hamont-Achel - Achel VV B - KRC Peer B 3-2In Vierde Provinciale heeft Achel VV B vanavond de punten thuis gehouden tegen KRC Peer B. Uitslag: 3-2.

Sluiting dreigt voor Gillis-parken

Zaterdag 19 november 2022
Grensgevallen
Met een ongekende operatie brengen Nederlandse gemeenten het imperium van campingmagnaat Peter Gillis aan het wankelen. Volgens het Algemeen Dagblad gaan vijf gemeenten met een Gillis-park vergunningen eisen voor zijn vakantieparken. Omdat de kans klein is dat hij die krijgt, dreigt sluiting voor vijf van de negen Nederlandse parken. Eén park is al gesloten. Recreatiepark Slot Cranendonck is een van de laatste aanwinsten van Oostappen Groep. Ook hier heeft Peter Gillis binnenkort een exploitatievergunning nodig. 

Moeilijk jaar voor bioscoopzalen

Zaterdag 19 november 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 telde ons land 75 vestigingen die als hoofdactiviteit de uitbating van een cinematografische projectiezaal hebben. Er waren 7.453.797 toeschouwers. Dit is een stijging van 35% ten opzichte van 2020 (5.538.934 toeschouwers). Ten opzichte van 2019 (19.877.878 toeschouwers) blijft dit nog steeds een daling met 63%. Ook de bruto ontvangsten exclusief BTW stegen naar 64,9 miljoen euro, een stijging van 44% ten opzichte van 2020 (45,0 miljoen) maar ook nog steeds een sterke daling ten opzichte van 2019 (160,2 miljoen). Het Vlaams Gewest was goed voor 46% van de toeschouwers, het Brussels Gewest voor 17% en Wallonië ten slotte voor 37% van het aantal toeschouwers. (Statbel)
De huidige turbulente economische situatie met de hoge energie- en grondstoffenprijzen zet extra druk op de financiële situatie van de Vlaamse ondernemingen. Om de Limburgse ondernemingen te helpen in deze huidige energiecrisis en hen voor te bereiden op de klimaatuitdaging en duurzame energietransitie, gaat de Vlaamse Regering akkoord met een kapitaalverhoging van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) van 30 miljoen euro. Met deze extra middelen kan de LRM via het product (…) Het hele nieuwsbericht

Koud weekend

Vrijdag 18 november 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Koud weekendEen storing trekt vanuit het westen over het land, maar wordt door een hogedrukgebied over Scandinavië terug naar het zuidwesten gedrongen. Dit gaat gepaard met aanvoer van zeer koude lucht. Deze situatie is echter maar tijdelijk, want reeds op zondag bereiken Atlantische storingen onze streken vanuit het westen. Daarachter wordt ook weer wat zachtere lucht aangevoerd.
Vandaag is het vrij zonnig, maar er zijn ook een aantal stapelwolken die vooral na de middag enkele regenbuien kunnen (…) Het hele nieuwsbericht

Familie-uitstap bij de wolven

Vrijdag 18 november 2022
Hamont-Achel - Familie-uitstap bij de wolvenZoom"Welkom Wolf" heeft vandaag unieke beelden vrijgegeven van een wildcamera op een grasland in Helchteren. De beelden zijn afgelopen nacht rond half twaalf gemaakt. Op de wildcamera van Robby Scheelen zijn 12 van de 13 wolven van de Limburgse roedel samen te zien.
Zelfs binnen de militaire domeinen is het niet eenvoudig om alle wolven samen op de foto te krijgen, zegt Jan Loos van "Welkom Wolf". Af en toe slaagt het cameranetwerk van ANB/INBO daarin. Maar het is zeer uitzonderlijk - en zelfs voor het (…) Het hele nieuwsbericht
Kerk
Vanaf 1 januari 2023 wordt de bijdrage van de gelovigen bij kerkelijke huwelijken en uitvaarten in het aartsbisdom Mechelen-Brussel en in de bisdommen Antwerpen, Brugge, Gent en Hasselt opgetrokken naar 300 euro. De stijging met 25 euro tegenover het huidige bedrag, van kracht sinds januari 2019, is onder meer het gevolg van de inflatie, oplopende energierekeningen en andere kosten eigen aan het kerkgebouw.

'Geld maakt de sport kapot'

Vrijdag 18 november 2022
Vandaag gelezen
Hamont-Achel - 'Geld maakt de sport kapot'De Duitse bisschop Stefan Oster, naar eigen zeggen in zijn jeugd een begenadigde voetballer én al jaren supporter van Bayern München, heeft ernstige bedenkingen heeft bij het WK voetbal in Qatar. "Het wordt de komende weken gespeeld in een woestijn, waar uiteraard geen gras groeit. Dat illustreert volgens hem bij uitstek hoe de sport almaar sterker ten prooi is aan de commercialisering. Het maakt duidelijk dat geld alles domineert en dat de wereldvoetbalbond FIFA gedreven wordt door hebzucht. Dat (…) Het hele nieuwsbericht

300 muzikanten op een podium

Vrijdag 18 november 2022
Hamont-Achel - 300 muzikanten op een podiumZoomOp zaterdag 3 en zondag 4 december verzamelen maar liefst 300 muzikanten op het podium van het cultureel centrum CCHA in Hasselt. Vijf Limburgse koren, aangevuld met een kinderkoor, drie solisten en een symfonische orkest, brengen dan het iconische repertoirestuk Carmina Burana van Carl Orff. Voor dit stuk baseerde Orff zich op een verzameling van 24 lyrische gedichten. Dat is de grootste en beroemdste verzameling middeleeuwse teksten die tot de zogenaamde vagantenliteratuur behoren.
De (…) Het hele nieuwsbericht

Praat eens met je koe

Donderdag 17 november 2022
Het is maar dat je 't weet
Aan de Universiteit Maastricht en het NL-Lab in Amsterdam werken onderzoekers, biologen en dataspecialisten aan de ontwikkeling van een "koeienvertaalapp" voor de smartphone. Die zou de signalen van een koe moeten vertalen in het Nederlands of Engels, waarna de toehoorder ook zou kunnen "terugpraten" in de taal van de koe zelf. Dat zou moeten leiden tot een betere communicatie tussen boer en koe en vervolgens tot een verbeterde leefomstanigheid voor het dier. (Bron: De Volkskrant)

Carpoolparkings worden gereinigd

Donderdag 17 november 2022
Hamont-Achel - Carpoolparkings worden gereinigdZoomHet Agentschap Wegen en Verkeer zal in de nacht van de komende twee weekends de carpoolparkings in Limburg reinigen. Op die parkings geldt dan van vrijdagavond 20u tot zaterdagochtend 6u een parkeerverbod.
Tijdens de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 november zijn de volgende parkings aan de beurt: Halen, Hasselt-Zuid, Houthalen, Paal (Beringen) en Tongeren.  In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 november reinigt het agentschap de carpoolparkings  Diepenbeek, Heusden-Zolder, Lummen en Maasmechelen.

Rustpauze voor gedeputeerde Lambrechts

Donderdag 17 november 2022
Bert Lambrechts, Limburgs gedeputeerde van o.m. Milieu en Klimaat, Onderwijs, Veiligheid, Waterbeheer en Mobiliteit, neemt op doktersadvies rust, minstens tot en met 1 januari 2023. Dat heeft het provinciebestuur vandaag bekendgemaakt. Lambrechts: "Het is een feit dat ik in het rood ben gegaan en te lang alle signalen heb genegeerd. Mijn arts heeft mij met de neus op de feiten moeten drukken. Op zijn advies zal ik mijn activiteiten drastisch moeten terugschroeven. Het leven, mijn familie, mijn vrienden en (…) Het hele nieuwsbericht

'De kanarie in de koolmijn'

Woensdag 16 november 2022
Het is maar dat je 't weet
Tussen 1973 en 2018 verminderde het gemiddelde aantal zaadcellen bij mannen wereldwijd met meer dan 50 procent. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek onder leiding van de Hebreeuwse universiteit in Jeruzalem en de Icahn School of Medicine in New York.
Sinds 1972 daalde het gemiddelde aantal zaadcellen elk jaar met ongeveer 1 procent, aldus de onderzoekers. Maar sinds (…) Het hele nieuwsbericht

Niet bang zijn voor een wolf...

Woensdag 16 november 2022
Hamont-Achel - Niet bang zijn voor een wolf...Zoom...ook al passeert hij door je tuin. Dat zegt het Natuurhulpcentrum (NHC) naar aanleiding van de hysterische berichten over een wolf die over een weide in de buurt van woningen loopt. Het NHC: "Er duiken af en toe beelden op van wolven die 's ochtends of 's avonds doorheen tuinen lopen. Net zoals elk ander wild dier is het normaal dat dieren soms door tuinen passeren. Ze doen dit trouwens al 5 jaar, dagelijks, maar zeker jonge dieren zijn vaak wat vroeger of later actief dan gemiddeld. Met 9 opgroeiende (…) Het hele nieuwsbericht

Theresia Pennings overleden

Woensdag 16 november 2022
Hamont-Achel - Theresia Pennings overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Theresia Pennings overleden. Treza  was geboren in Achel en werd 87 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.

Wisselvallig en winderig

Woensdag 16 november 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallig en winderigEen omvangrijke en krachtige depressie nabij IJsland is de sturende motor voor het weer in onze streken. Storingen en buien bereiken onze regio met de regelmaat van de klok, maar tussendoor is er ook wel ruimte voor de zon. Bij momenten staat er veel wind en de temperaturen gaan stilaan omlaag. In het weekend blijven de maxima onder 10 graden.
Vandaag is het zonnig in de ochtend, maar er komen stilaan stapelwolken opzetten die rond en kort na de middag enkele lokale buien lossen. Later in de (…) Het hele nieuwsbericht

Registreer je bij De Watergroep

Woensdag 16 november 2022
Het is maar dat je 't weet
Wordt er in je straat een lek vastgesteld of is er storing in het waterleidingnetwerk? Dan brengt De Watergroep je graag proactief op de hoogte via een e-mail of sms. In dat bericht vermeldt ze wat er precies aan de hand is, hoe lang de storing zal duren en wanneer de situatie terug genormaliseerd is. Wil je deze updates ontvangen? Dan kan je je gegevens toevoegen via de klantenzone op de website van De Watergroep
Grensgevallen
Het Nederlandse kabinet gaat ruim 850 miljoen vrijmaken voor de bereikbaarheid van de regio Eindhoven. Er komt een ondergronds busstation en er wordt een busbaan naar het chipmachinebedrijf ASML en de High Tech Campus aangelegd. Ook de capaciteit van het spoor wordt vergroot. Voor de komende jaren zullen er 70.000 extra werknemers nodig zijn in de regio terwijl de stad naar een inwonersaantal van 300.000 groeit. De regering wil de bouw van tienduizenden extra woningen mogelijk maken.

Week van het afvalteam

Maandag 14 november 2022
Hamont-Achel - Week van het afvalteamZoomOp de stelplaats van Limburg.net in Beringen kregen de afvalophalers vandaag een cadeautje in het kader van de Week van het afvalteam. Deze Vlaamse campagne benadrukt dit jaar de topprestaties van de afvalophalers want wat zij doen is topsport. De afvalophalers van Limburg.net lopen dagelijks gemiddeld 8,37 km en ze tillen natuurlijk ook wat gewicht. Om dat in de kijker te zetten, werden ze vandaag in Beringen getrakteerd op een massage, een receptie en een presentje. Limburg.net roept iedereen op om hun afvalteam te bedanken via een tekening aan het raam of op de afvalzak. Een dikke duim mag ook!
Week van het afvalteamWeek van het afvalteam
Zoom

Kijk eens naar dat Gezondheidskompas

Maandag 14 november 2022
Vlaanderen zet sterk in op preventie en het bevorderen van de gezondheid van burgers met tal van initiatieven. Een gezonde levensstijl of het vroegtijdig ontdekken van problemen kan heel wat gezondheidsrisico’s of zware problemen voorkomen. In samenwerking met de Diabetes Liga en op initiatief van het agentschap Zorg en Gezondheid werd het ‘Gezondheidskompas’ ontwikkeld. Via een online webapplicatie op gezondheidskompas.be (…) Het hele nieuwsbericht

Vader Abraham overleden (2)

Zondag 13 november 2022
Hamont-Achel - Vader Abraham overleden (2)Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Actievoerders houden niet op

Zondag 13 november 2022
Hamont-Achel - Actievoerders houden niet opZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Exc. Hamont - Grote Heide 0-2

Zondag 13 november 2022
Hamont-Achel - Exc. Hamont - Grote Heide 0-2In Derde Provinciale heeft Sporting Grote Heide de derby tegen Excelsior Hamont gewonnen met 0-2. Seppe Abrahams scoorde de twee doelpunten.

Turkse Rangers - KFC Hamont 99 4-3

Zondag 13 november 2022
Hamont-Achel - Turkse Rangers - KFC Hamont 99 4-3In Tweede Provinciale heeft Turkse Rangers Waterschei de punten thuis gehouden tegen KFC Hamont 99: 4-3. 

Eksel B - Achel B 0-1

Zondag 13 november 2022
Hamont-Achel - Eksel B - Achel B 0-1Achel B is bij KFC Eksel B gaan winnen met 0-1.

Volleybal: Achel B - Beverlo A 0-3

Zondag 13 november 2022
In eerste promo mannen van het volleybal heeft Tectum Achel B met 0-3 verloren van Stalvoc Beverlo A.

Kwart werknemers werkt parttime

Zondag 13 november 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 werkte 26,5% van de medewerkers in deeltijd. Deeltijdwerk betreft 42,1% van de vrouwelijke werknemers en 11,6% van de mannelijke werknemers. Viervijfdetijdswerk is de meest populaire deeltijdregeling, zowel voor vrouwen als voor mannen. Voor vrouwelijke werknemers zijn de belangrijkste redenen om in deeltijd te werken 'zorg voor kinderen of afhankelijke personen' (24,6%), gevolgd door 'andere persoonlijke redenen' (24,1%) en 'geen voltijdse baan kunnen vinden of uw baan is niet voltijds aangeboden' (…) Het hele nieuwsbericht

Tectum Achel verliest ook van Menen

Zaterdag 12 november 2022
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest ook van MenenIn het volleybal heeft Tectum Achel ook tegen Menen niet kunnen winnen. De West-Vlamingen namen de punten mee naar huis na een 0-3 overwinning. Setstanden: 16-25, 14-25, 22-25.

Bestelwagens en auto botsen

Zaterdag 12 november 2022
Hamont-Achel - Bestelwagens en auto botsenDeze voormiddag raakten twee bestelwagens en een auto in een aanrijding betrokken op het kruispunt van de Bosstraat en de Watertorenstraat. Daarbij is één lichtgewonde gevallen.

Maandag werelddiabetesdag

Zaterdag 12 november 2022
Sinds 1991 wordt jaarlijks op 14 november de Werelddiabetesdag georganiseerd. Op deze dag wordt er wereldwijd breed geïnformeerd over diabetes via tal van acties. Eén daarvan is het evenement "Stap mee tegen diabetes".
Dat meestappen kan morgen/zondag tijdens een wandeling in de Hechtelse duinen. Vertrek mogelijk tussen 9 en 14u bij het  vakantiepatronaat in de Sint-Lambertusstraat. Er zijn wandelingen voorzien van 5 km, 7 km of 13 km. Deelname: € 2,00 voor (…) Het hele nieuwsbericht

Krijgen we een strenge winter?

Zaterdag 12 november 2022
Hamont-Achel - Krijgen we een strenge winter?Zoom'Brengt Sint-Maarten zonneschijn, 't zal een koude winter zijn'.
Als we deze oude weerspreuk moeten geloven dan krijgen we een strenge winter. Want gisteren, op Sint-Maarten, kregen we mooi weer met een prachtige zonsondergang. (Foto Gust Ischen)
Het is maar dat je 't weet
Ondanks de populariteit van Sint-Niklaas en de opmars van de kerstman, blijft Sint-Maarten (Sinte-Mette) populair als volksheilige. Over de echte ontstaansgeschiedenis van het Sint-Maartenfeest wordt veel gespeculeerd.
Vaak wordt verondersteld dat het feest teruggrijpt op een Germaans winterfeest, maar ook een zuiver kerkelijke oorsprong is mogelijk. Na het zingen van de Sint-Maartenliedjes en nadat de kinderen hun geschenk hebben ontvangen van Sint-Maarten, keert hij volgens de traditie terug naar de (…) Het hele nieuwsbericht

Droog tot maandag

Vrijdag 11 november 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Droog tot maandagAlvast tot maandag in de late namiddag blijft een hogedrukgebied het weer bepalen in onze streken met aangename maxima, maar wel koude nachten. Na de doortocht van een storing op maandagavond wordt het wisselvallig en iets koeler. De nachten worden dan wel weer wat zachter.
Morgen maakt de zon opnieuw haar opwachting en kan ze nagenoeg de hele dag het weerbeeld domineren. Er komen slechts enkele hoge wolkensluiers voor en het blijft uiteraard droog. Na een koude ochtend bij minima rond 4 graden kan het (…) Het hele nieuwsbericht

Vader Abraham overleden

Vrijdag 11 november 2022
Hamont-Achel - Vader Abraham overledenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Slim aan de slag met de smartphone

Vrijdag 11 november 2022
De komende jaren gaan we meer en meer betalen met onze smartphone. Hoe werkt dat? Wat zijn de opties? En hoe doe je dat veilig? In de bibliotheek van Hamont-Achel kom je er volgende week donderdag alles over te weten.
Je krijgt er een overzicht van hoe je betaalt met apps in plaats van met je bankkaart. Maar er is meer: digitaal boodschappenlijstjes maken, virtueel door promotiefolders bladeren of je klantenkaarten digitaliseren? Je leert het allemaal in deze demosessie. De bibliotheek heet je van harte welkom op donderdag 17 november van 14u tot 17u. Tickets zijn te verkrijgen aan de balies van de bibliotheek van Hamont en Achel of via www.hamont-achel.be/aha. 
Het is maar dat je 't weet
22,9 procent van de Vlaamse huishoudens heeft geen auto tegenover 25 procent van de Waalse en 53,7 procent van de huishoudens in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 47,1 procent van de Belgische huishoudens heeft één auto, 20,3 procent heeft er twee en 5,6 procent meer dan twee. De cijfers slaan op 2021. (Statbel).

Kamal zoekt Limburgse ondernemers

Vrijdag 11 november 2022
Radio en TV
Hamont-Achel - Kamal zoekt Limburgse ondernemersZoomVoor het derde seizoen van Andermans Zaken zoekt Kamal Kharmach gepassioneerde Limburgse ondernemers bij wie de zaken niet zo goed gaan. Dat mogen eenmanszaken zijn, familiebedrijven, ambachten, winkels, maar evengoed een vzw … Alles is mogelijk. Andermans Zaken is een tv-programma op één waarin Kamal Kharmach ondernemers en organisaties die in slechte papieren zitten, begeleidt naar een betere toekomst. Kamal is zelf ondernemer en docent economie en hij laat zich bijstaan door (…) Het hele nieuwsbericht

Herdenkingsviering in Hamont

Donderdag 10 november 2022
Hamont-Achel - Herdenkingsviering in HamontZoomZondag jl. vond er in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont tijdens de hoogmis een herdenkingsviering voor de gesneuvelden uit de Eerste wereldoorlog plaats. Daarin werd voorgegaan door pastoor Innocent. De viering werd opgeluisterd door kerkkoor St.-Cecilia. Ze werd bijgewoond door burgemeester en schepenen, leden van de werkgroep voor oorlogsherdenkingen RAF-Memorial en een aantal parochianen. (Foto Jacqueline Joosten-Segers)

Boeren betalen 1/3 meer voor grondhuur

Donderdag 10 november 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 betaalden Belgische boeren een derde meer voor grondhuur dan in 2011. Vorig jaar moest een Belgische landbouwer gemiddeld 322 €/ha per jaar betalen voor de huur van akkerland en 280 €/ha voor grasland. In 10 jaar tijd is de pachtprijs van landbouwgrond van akkerland met 33% gestegen en die van grasland met 21%. De prijsstijging is het belangrijkst in Vlaanderen. (Statbel)

Een nieuwe operatierobot

Donderdag 10 november 2022
Hamont-Achel - Een nieuwe operatierobotZoomDe urologen van het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt voerden vandaag hun eerste operatie uit met de Da Vinci operatierobot. Tegelijkertijd neemt Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) op campus Sint-Jan in Genk een tweede robot van hetzelfde type in dienst.
De Da Vinci robot is het neusje van de zalm binnen de robotchirurgie. Het geavanceerde toestel is niet meer weg te denken binnen de reguliere (chirurgische) praktijk. Met de voortdurende toename van het aantal minimaal invasieve (…) Het hele nieuwsbericht

Elise Mertens geeft op in Glasgow

Donderdag 10 november 2022
Elise Mertens heeft opgegeven in de Billie Jean King Cup in het Schotse Glasgow. In haar wedstrijd tegen de Australische Ajla Tomljanovic kreeg ze pijn in de rechterschouder en moest ze een medische time-out aanvragen. Later verliet ze de wedstrijd in de derde set.

Maria Beliën overleden

Donderdag 10 november 2022
Hamont-Achel - Maria Beliën overledenGisteren is Maria Beliën overleden, de weduwe van de in 2001 gestorven Jef Stevens. Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: zondag (11-11.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat in Overpelt.

GSM-gebruik aan het stuur? Rijverbod!

Donderdag 10 november 2022
Hamont-Achel - GSM-gebruik aan het stuur? Rijverbod!ZoomWie volgende week betrapt wordt op gsm-gebruik aan het stuur is zijn rijbewijs voor een periode van acht dagen kwijt. Bovendien zal hij/zij zich moeten verantwoorden voor de politierechter. Dat heeft parket Limburg vanmiddag bekendgemaakt.
“Afleiding door GSM-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer. Volgens studies is er in 8% van de dodelijke ongevallen sprake van GSM-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar. Het is duidelijk een hardnekkig probleem," aldus het parket. "Bestuurders weten dat het niet mag, maar denken toch vaak dat het kan. Een mentaliteitswijziging is noodzakelijk." Vandaar deze actie, dus. (Foto Pexels)

Als voorbereiding op de herdenking

Woensdag 9 november 2022
Hamont-Achel - Als voorbereiding op de herdenkingZoomAls voorbereiding op de jaarlijkse herdenking op 11 november van de slachtoffers van beide wereldoorlogen, bezochten vandaag twee vierdejaarsklassen van basisschool De Achellier de crashplaats van een Britse bommenwerper in het Ven en de gedenkplaat voor twee gesneuvelde bemanningsleden aan de kapel op de Witteberg.
Het idee om deze crashplaats te bezoeken is om de vredesgedachte die ontstond uit beide wereldoorlogen bij de kinderen op te roepen vanuit een plaatselijke oorlogsgebeurtenis. (…) Het hele nieuwsbericht

Een gelukwenskaartje voor Elise

Woensdag 9 november 2022
Hamont-Achel - Een gelukwenskaartje voor EliseZoomWe meldden het al: samen met Veronika Kudermetova won Elise Mertens deze week de dubbeltitel op de WTA Finals in het Amerikaanse Fort Worth. Een prestatie die het stadsbestuur niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan. In het Huis van het Kind werd vandaag dan ook stevig geknutseld om Elise te verrassen met zelfgemaakte kaartjes. Wil jij Elise ook feliciteren met haar topsportprestatie? Dat kan! Op verschillende locaties in Hamont-Achel worden (…) Het hele nieuwsbericht

Minder Belgen weduwe of weduwnaar

Woensdag 9 november 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 verloren 41.885 personen hun echtgenoot en werden zo weduwe of weduwnaar: 69,1% vrouwen en 30,9% mannen. Het aantal verweduwingen daalde met 7,3% ten opzichte van het COVID-19-jaar 2020 ; ten opzichte van 2019 was er een lichte stijging. Ten opzichte van de pre-COVID-jaren 2019, 2018 en 2017 blijft het Belgische cijfer verweduwingen wel aan de hoge kant met respectievelijk + 5,6%, +3,9% en +4,1% meer verweduwingen in 2021. Meer dan de helft van de weduwen en weduwnaars was ouder dan 75 jaar (55,1%). (…) Het hele nieuwsbericht

'Vrouwen zijn geen puppy's'

Dinsdag 8 november 2022
Vandaag gelezen
Vrouwen zijn een geschenk. God heeft de man niet geschapen en hem daarna een puppy gegeven om mee te spelen. Hij heeft man en vrouw geschapen als gelijken. (Paus Franciscus op Kerknet)

Zonnig en zacht

Dinsdag 8 november 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Zonnig en zachtNa de doortocht van een storing op woensdag bouwt een hogedrukgebied op over onze streken. Het wordt dan stabiel en rustig weer met vrij veel zon. De maxima zijn hoog voor de tijd van het jaar, maar de nachten worden kouder en er is kans op nevel en lokaal mist.
Vandaag staat er een strakke zuidelijke wind met windstoten tot 50 km/u. Wolkenvelden wisselen af met enkele opklaringen. Er is ook ruimte voor de zon, al zijn de wolken vaak in de meerderheid. Tot de avond blijft het, op een enkele bui in (…) Het hele nieuwsbericht

Grad Spooren overleden

Dinsdag 8 november 2022
Hamont-Achel - Grad Spooren overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Grad Spooren overleden, de echtgenoot van Mia Van Bree. Hij was geboren in Pelt en werd 85 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Mertens wint in Texas

Dinsdag 8 november 2022
Elise Mertens en de Russin Veronika Kudermetova hebben gisteren de dubbeltitel veroverd op de WTA Finals in het Amerikaanse Fort Worth (Texas).

Geen stipte treinen?

Dinsdag 8 november 2022
Vandaag gelezen
"Wanneer het slecht gaat met de trein, gaat het slecht met de samenleving."
(Sander Schimmelpenninck in de Volkskrant)

Fons Plessers overleden

Maandag 7 november 2022
Hamont-Achel - Fons Plessers overledenGisteren is Fons Plessers overleden, de zoon van Jef en van Alda Schuurmans. Hij was 63 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 13.30u) in het crematorium in Lommel. Begroeting van de urne: zaterdag (10.30-11.30u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Rijdt uw bus woensdag?

Maandag 7 november 2022
Woensdag is er op initiatief van de vakbonden een stakingsactie in het land. Die kan gevolgen hebben voor het openbaar vervoer. Wat De Lijn betreft kan men achter deze link nagaan welke bussen rijden. Ritten die stilliggen worden niet getoond.

Energiepremie heeft vertraging

Maandag 7 november 2022
Het is maar dat je 't weet
De federale energiepremie van 196 euro voor gas en elektriciteit kan in november nog niet worden toegekend, maar wordt in december dubbel verrekend op de energiefactuur. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd bij La Première (RTBF), meldt De Tijd.

Feest voor de Achelse 75-jarigen

Zondag 6 november 2022
Hamont-Achel - Feest voor de Achelse 75-jarigenZoomHet was weer vijf jaar geleden, maar de 75-jarigen van Achel beleefden veel deugd aan hun hernieuwde samenkomst. Op naar de volgende vijf jaar!

Alleenstaande ouders gezocht

Zondag 6 november 2022
In het voorjaar opende ’t Vliegertje, een kinderopvanginitiatief dat zich vooral richt op alleenstaande ouders die de stap zetten naar opleiding en werk en daardoor een snelle en gerichte kinderopvang nodig hebben. In de zijlijn van dit initiatief wil men nu de drempels van alleenstaande ouders in kaart brengen die ze ervaren als ze een opleiding willen starten.
In opdracht van Welzijnsregio Noord-Limburg en SyntraPXL Campus Pelt voert Expertisecentrum PXL Social Work Research (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In België is het percentage van de bevolking tussen 16 en 74 jaar dat moeilijkheden of grote moeilijkheden ondervindt om rond te komen, gestegen van 11,7% in het derde kwartaal 2021 tot 16,1% in het tweede kwartaal 2022. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van de driemaandelijkse enquête over de levensomstandigheden van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Dit aandeel is het grootst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met 29,4%. Daarna volgt Wallonië met 21,1% en Vlaanderen met 10,8%.
Hamont-Achel - Sportsector krijgt Vlaamse energiesteunZoomVlaams minister van Sport Ben Weyts wil sportclubs op zowel korte als lange termijn ondersteunen tijdens deze energiecrisis. Vlaanderen heeft hiervoor een steunpakket van € 53 miljoen klaar, dat in de eerste plaats inzet op structurele maatregelen. “Heel wat van onze sportclubs zijn in deze crisis extra kwetsbaar, omdat ze in het verleden onvoldoende hebben kunnen investeren in energiezuinigheid en duurzaamheid. We moeten deze crisis aangrijpen om een structurele verbetering te realiseren voor de clubs", zegt de minister.

Achel B - Ellikom 2-2

Zaterdag 5 november 2022
Hamont-Achel - Achel B - Ellikom 2-2Achel VV B en Sporting Ellikom hebben in Achel 2-2 gelijk gespeeld.

Helson - Achel 0-0

Zaterdag 5 november 2022
Hamont-Achel - Helson - Achel 0-0Achel VV is bij KFC Helson niet verder gekomen dan een 0-0 gelijkspel.

Exc. Hamont verliest van Lutlommel

Zaterdag 5 november 2022
Hamont-Achel - Exc. Hamont verliest van LutlommelExc. Hamont is bij Lutlommel gaan verliezen met 3-1.

KFC Hamont 99 - KRC Peer 0-2

Zaterdag 5 november 2022
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 - KRC Peer 0-2Racing Peer is bij KFC Hamont 99 gaan winnen met 0-2. De goals vielen in de tweede helft. De doelpuntenmakers waren De Poorter en Snoeks.

Rosette Vrijssen overleden

Zaterdag 5 november 2022
Hamont-Achel - Rosette Vrijssen overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Rosette Vrijssen overleden, de echtgenote van Laurens Jaeken. Ze was geboren in Achel en werd 78 jaar. De afscheidsdienst, crematie en begraving van haar urne in het urnenbos op het Boskerkhof zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Koud weekend

Zaterdag 5 november 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Koud weekendAan de voorzijde van een storing, die zondag over onze streken schuift, kan een mobiele wig voor droog en stabiel weer zorgen. Er wordt echter wel koude lucht aangevoerd. Na de doortocht van de storing op zondag wordt het na het weekend zachter, maar licht wisselvallig.
Vandaag is het koud in de ochtend en de maxima komen niet hoger dan 11 of 12 graden. De dag start wel vrij zonnig, maar na de middag is er meer bewolking. Het blijft overwegend droog en de wind waait matig uit het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Boudewijn de Groot (78) heeft een nieuwe plaat gemaakt, zijn veertiende album al. Dat melden enkele Nederlandse media. De plaat heet "Windveren" en de zanger wil er vooral de jeugd mee aanspreken. Het album telt twaalf liedjes en er zit een boek bij met interviews. Begin volgend jaar komt ook een nieuwe plaat uit van Vreemde Kostgangers, de band waarvan de Groot deel uitmaakte, samen met Georges Kooymans en Henny Vrienten. Het zal de laatste plaat van die band zijn, want Kooymans is ziek - hij heeft ALS - en Henny Vrienten overleed in april.
Vanmiddag hebben de acht Noord-Limburgse lokale besturen, Welzijnsregio Noord-Limburg, DISV Regio Noord-Limburg en VDAB in Pelt een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Deze samenwerking beoogt een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie met als doel de werkzaamheidsgraad in de regio te verhogen.
Noord-Limburg wordt gekenmerkt door een hogere werkzaamheidsgraad dan gemiddeld in Limburg, nl. 75,4%. De werkzoekendengraad ligt met 4,8% één procentpunt lager dan gemiddeld in Limburg (5,8%). (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Op 31 december 2021 waren er 1.094.607 btw-plichtige ondernemingen in België. Dit komt neer op een jaarlijkse groei van 4,2%, iets hoger dan in voorgaande jaren, toen die groei tussen 2016 en 2020 gemiddeld 3,9% per jaar bedroeg. Het aantal nieuwe ondernemingen bedroeg 114.559 eenheden, of 9,7% meer dan in 2020, terwijl 70.720 ondernemingen hun activiteiten staakten, of 9,9% meer dan in 2020. (Statbel)

Crematoria worden duurder

Vrijdag 4 november 2022
Het is maar dat je 't weet
De stijgende energieprijzen treffen ook de crematoria, zo meldt De Standaard. Ze overwegen hun tarieven te verhogen. Dat zal wellicht vanaf nieuwjaar gebeuren. ‘Tot hiertoe hebben nog niet alle crematoria hun prijzen verhoogd, maar ze zullen dit allicht tegen 1 januari wel doen om de ­hoge energie­prijzen te compenseren,’ aldus Tom ­Wustenberghs, algemeen ­directeur van Pontes dat ­het crematorium in Lommel beheert.
Het is maar dat je 't weet
Wie vanaf 23 november een huis of appartement verkoopt of schenkt dat van voor 2001 dateert, moet een extra attest toevoegen aan zijn verkoopdossier: het asbestattest. Wacht niet tot het laatste moment om dat document aan te vragen. ‘Want zonder attest geen verkoop,’ schrijft De Tijd.

Vakbondsactie op 9 november

Donderdag 3 november 2022
Hamont-Achel - Vakbondsactie op 9 novemberHet gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op woensdag 9 november een algemene actiedag. De actie is niet gericht tegen De Lijn, ook al neemt personeel van De Lijn eraan deel. De routeplanner van De Lijn zal vanaf maandagavond 7 november, zowel op de website als in de app, alle ritten tonen die zullen rijden op woensdag 9 november. Ritten die niet rijden, worden niét getoond. De routeplanner toont altijd de meest recente situatie en kan dus na maandag nog lichtjes wijzigen, bv. door last-minute ziektemeldingen van chauffeurs.
Het is maar dat je 't weet
Vorig jaar werden 22.156 huwelijken ontbonden; dat is een lichte stijging van 4% ten opzichte van het COVID-jaar 2020. Het aantal echtscheidingen blijft wel lager dan in 2019 (22.435) en alle voorgaande jaren sinds 2014. De duur van het huwelijk voor de echtscheiding verandert nauwelijks, met 15 jaar. Vier op de tien huwelijken eindigen in een echtscheiding. (Statbel)

Tectum Achel verliest in Gent

Woensdag 2 november 2022
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest in GentOok in Gent heeft Tectum Achel niet kunnen winnen: vanavond verloor de club met 3-0 van Caruur Volley Gent. De setstanden: 25-21, 25-21 en 25-18.
Het is maar dat je 't weet
In 2021 gingen 37.768 koppels wettelijk samenwonen. Dit is een lichte stijging van 4% ten opzichte van 2020, maar het aantel ligt nog steeds ver onder het niveau van 2019 (40.801 aangiften). Er waren relatief meer paren die hun wettelijk samenwonen beëindigen (+12%), maar ook dit blijft ruim onder het niveau van 2019. De gemiddelde duur van wettelijk samenwonen vóór beëindiging blijft stijgen: van 5,2 jaar in 2020 naar 5,4 jaar in 2021. In 2021 was het huwelijk in 54,1% van de gevallen de reden voor het beëindigen van een wettelijk samenwonen en in 36,4% van de gevallen de verklaring in onderling overleg. In 2021 gingen ongehuwden voor het eerst wettelijk samenwonen rond de leeftijd van 31 jaar. (Statbel)

'Dat was het strafste'

Woensdag 2 november 2022
Vandaag gelezen
"Ik dacht toen nooit dat ik zelf een film ging maken. Dat was het strafste, toen ik hier in een zaal in Brussel de eerste kopij van Brussels by Night zag. Op het scherm verscheen: 'Een film van Marc Didden'. Mijn vader was toen juist dood. Ik dacht: moest hij dat gezien hebben, dat de naam van zijn zoon in letters van een meter hoog op dat grote scherm stond... Ik was toen 33 jaar en ik had een film gemaakt. Dat vond ik toch straf."
(Oud-Hamontenaar Marc Didden in De Morgen)
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel