Het overige nieuws

Steun voor DHZ-dakisolatie

Vrijdag 30 september 2022
Het is maar dat je 't weet
Doe-het-zelvers die dakisolatie plaatsen in hun eigen woning vóór mei 2023 kunnen beroep doen op een tijdelijk nieuw steunprogramma van de Vlaamse regering. Dat is een van de extra energiemaatregelen van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. De nieuwe, tijdelijke premie zal gelden voor facturen tussen 1 juli 2022 en 30 april 2023 en zal in principe 6 euro/m² bedragen. Het steunprogramma is aanvullend op de MijnVerbouwPremie, die werken noodzaakt die door een aannemer worden (…) Het hele nieuwsbericht

Infosessie warmtepompen: inschrijven!

Donderdag 29 september 2022
Je woning verwarmen met een warmtepomp is erg energiezuinig. Je haalt een groot deel van je warmte gewoon uit de natuur. Goed voor je energieverbruik én het klimaat. Maar is een warmtepomp geschikt voor je woning? Hoe kies je de juiste warmtepomp? En hoe kan je een warmtepomp terugverdienen? Kom er alles over te weten tijdens de infosessie warmtepompen op 22 november om 19.30u in de vergaderzaal in het Michielshof. De locatie kan nog wijzigen. Wil jedeelnemen? Schrijf je hier in.

Ondernemersvertrouwen bouw op dieptepunt

Donderdag 29 september 2022
Bedrijfsnieuws
Hamont-Achel - Ondernemersvertrouwen bouw op dieptepuntZoom“In juni was het al slecht gesteld met het ondernemersvertrouwen van onze bouwbedrijven, maar nu is die echt in vrije val”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. De Bouwbarometer, dé driemaandelijkse conjunctuurindicator voor de bouwsector, strandt op 95,9 punten, meer dan een punt lager dan de vorige meting. 100 punten is de gezonde grens. “Enkel in maart 2020, het begin van de coronacrisis, zakte de Barometer nog dieper, tot 94,8 punten. Maar (…) Het hele nieuwsbericht

44 nieuwe personeelsleden bij WICO

Donderdag 29 september 2022
De WICO-scholen en het Buitengewoon Secundair Onderwijs Sint-Elisabeth - die samen de WICO-scholengemeenschap vormen - hebben 44 nieuwe personeelsleden verwelkomd. Coördinerend directeur Eric Hendriks maakte hen wegwijs in het uitgebreide aanbod en de vele campussen van WICO. Er was ruimte voor een inspirerende lezing, een informele babbel en kennismaking met elkaar en de verschillende directieleden. Ook ontvingen alle starters een mooie attentie, gemaakt door de leerlingen van Sint-Elisabeth in Wijchmaal. In totaal zijn er 13 starters in Sint-Elisabeth; de anderen zijn werkzaam in de vzw WICO. Onder hen ook 6 OKAN-leraren (onthaalklas anderstalige nieuwskomers).

Eindelijk weer geopend

Donderdag 29 september 2022
Hamont-Achel - Eindelijk weer geopendZoomNa jaren renovatie is het KMSK in Antwerpen weer geopend. (Cartoon: Fobie)

Ondertussen, in het Weerterbos...

Woensdag 28 september 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Ondertussen, in het Weerterbos...ZoomDaar fotografeerde Ria Broers-Bergs dit edelhert. In volle bronsttijd!

Tweede zonnepanelenpark bij Nyrstar

Woensdag 28 september 2022
Kort nieuws van bij de buren
De gemeenteraad van Cranendonck heeft groen licht gegeven voor de bouw van een tweede zonnepark van 50 hectare op het terrein van zinkfabriek Nyrstar in Budel-Dorplein.

Nieuwsgierige politie-inspecteur

Woensdag 28 september 2022
Hamont-Achel - Nieuwsgierige politie-inspecteurEen Noord-Limburgse politie-inspecteur verscheen vandaag voor de rechter omdat hij bepaalde politiedatabanken raadpleegde hoewel hij dat niet mocht. Het Openbaar ministerie stelde akkoord te kunnen gaan met opschorting van straf, gekoppeld aan voorwaarden. Het vonnis wordt op 26 oktober geveld.(PG)

Lisette Bloemen overleden

Woensdag 28 september 2022
Hamont-Achel - Lisette Bloemen overledenGisteren is Lisette Bloemen overleden, de echtgenote van Jan Kerkhofs. Ze was geboren in Hamont en werd 70 jaar. De afscheidsplechtigheid heeft plaats in intieme kring; de urn wordt begraven op de begraafplaats van Reppel. Begroeting: vrijdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Jacobus Roy overleden

Woensdag 28 september 2022
Hamont-Achel - Jacobus Roy overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is maandag Jacobus Roy overleden. Hij was afkomstig van Waalre en werd 84 jaar. De uitvaartdienst wordt in besloten kring gehouden. Begroeting: zondag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch in de Brugstraat in Bocholt.

Lieske Hertogs overleden

Woensdag 28 september 2022
Hamont-Achel - Lieske Hertogs overledenGisteren is Lieske Hertogsoverleden, de weduwe van de in 2009 gestorven Jan Beliën. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Lies Heynickx overleden

Woensdag 28 september 2022
Hamont-Achel - Lies Heynickx overledenMaandag is in Hamont Lies Heynickx overleden, de weduwe van de in 2008 gestorven Jan Gijbels. Zij was 94 jaar en afkomstig uit Bocholt. Het afscheid gevolgd door de begraving op het Boskerkhof in Hamont vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Het is maar dat je 't weet
De vrijwilligers van Tele-Onthaal Limburg voerden vorig jaar 16.419 gesprekken, voornamelijk via de telefoon. De meerderheid van de oproepers is vijftigplusser terwijl jongeren tussen twaalf en zeventien liever een online gesprek voeren. Relaties blijven het meest besproken gespreksthema. Sinds de coronapandemie verschijnt het thema gezondheid wat prominenter op de voorgrond met angstgevoelens als rode draad. Voorts is eenzaamheid een belangrijke reden om Tele-Onthaal te contacteren.

Warmer op het einde van de week

Dinsdag 27 september 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Warmer op het einde van de weekMet een depressiekern aan de westkust van Denemarken worden buien die ontstaan over de Noordzee naar onze streken gestuurd. Er wordt bovendien nog steeds koude lucht aangevoerd, met ondermaatse maxima. Ook de volgende dagen verlopen wisselvallig, maar het wordt wel wat droger en zachter. 
Vandaag wisselen buien af met drogere perioden en soms een streepje zon. Verspreid vallen er buien. Tussen de buien door zijn er drogere perioden met soms een streepje zon. Bij een matige westenwind wordt (…) Het hele nieuwsbericht

Eenrichtingsverkeer op baan Bree-Peer

Maandag 26 september 2022
Het is maar dat je 't weet
Vanaf komende maandag 3 oktober geldt er éénrichtingsverkeer op de Grote Baan in Ellikom. Het verkeer kan dan enkel vanuit Bree richting Peer rijden. Verkeer van Peer naar Bree moet omrijden via Meeuwen. Die situatie gaat duren tot in het voorjaar.

Jaak Leyssen overleden

Maandag 26 september 2022
Hamont-Achel - Jaak Leyssen overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Jaak Leyssen overleden, de weduwnaar van Wies Hoeben. Hij was 81 jaar. De afscheidsplechtigheid en de begraving op het Boskerkhof vinden in intieme kring plaats. Begroeting: woensdag (19-20.30u) bij Vanhove Uitvaartzorg aan de Brogelerweg in Bocholt.
Hamont-Achel - Een puzzel van de Bond van SchutterijenZoomIn 2023 viert de Bond van Schutterijen Maas en Kempen zijn 75ste verjaardag. Om dat jubileum extra in de kijker te zetten, werd een puzzel ontwikkeld waarop alle schutterijen van de schuttersbond staan afgebeeld. Sympathisanten die deze unieke puzzel willen bekomen, kunnen een e-mail sturen aan secretaris[!]maasenkempen.be om een puzzel af te halen in de Scheurestraat in Molenbeersel (Kinrooi). Een puzzel kost 20 euro.

Volleybal : Pelt- Achel 3-0

Zondag 25 september 2022
In eerste promo heren van het volleybal heeft VC Pelt A Tectum Achel B verslagen met 3-0.

N. Gruitrode - KFC Hamont 99 1-1

Zondag 25 september 2022
Hamont-Achel - N. Gruitrode - KFC Hamont 99 1-1Nevok Gruitrode en KFC Hamont 99 hebben deze namiddag 1-1 gelijkgespeeld. In de 8ste minuuut bracht R.Berben Nevok op voorsprong. In de 20ste minuuut hing Baerts de bordjes gelijk. De scheidsdrechter deelde zeven gele kaarten uit.

Exc. Hamont - Bocholter VV B 2-2

Zondag 25 september 2022
Hamont-Achel - Exc. Hamont - Bocholter VV B 2-2Geen winnaar in de derby tussen Exc. Hamont en Bocholter VV B: 2-2.

Café Venbergse Molen gaat dicht

Zondag 25 september 2022
Grensgevallen
Het populaire café Venbergse Molen in Valkenswaard sluit vanaf 1 november zijn deuren. De eigenaar vindt geen opvolger, meldt Eindhovens Dagblad. Het café aan de Dommel is sinds 1954 een populaire pleisterplaats voor wandelaars, fietsers en kanovaarders.

Trein ontspoord bij Weert

Zondag 25 september 2022
Grensgevallen
Tussen Weert en Haelen in Nederlands-Limburg is afgelopen nacht een intercity met aan boord 250 passagiers ontspoord. Er zaten veel jongeren in die de kermis in Weert hadden bezocht. Niemand raakte gewond. Reizigers zijn met een vervangende trein geëvacueerd. De Nederlandse Spoorwegen verwachten dat er op het traject tot vanavond 18u geen treinverkeer mogelijk zal zijn.

Achel VV klopt Bregel Sport A

Zaterdag 24 september 2022
Hamont-Achel - Achel VV klopt Bregel Sport AAchel VV heeft vanavond Bregel Sport A geklopt met 3-2. Voor Achel scoorden Moerenhout (2) en Vos, voor Bregel Gölpek(2).

Wisselvallig en kouder

Vrijdag 23 september 2022
Hamont-Achel - Wisselvallig en kouderEen storing bereikt vanavond onze streken en blijft dan vrijwel stationair tot morgenavond. Wolken overheersen en de neerslagkansen nemen toe. Na de doortocht van deze storing wordt koelere lucht van polaire oorsprong aangevoerd. Hierin ontstaan gemakkelijk buien en de temperaturen komen een stuk lager uit. Na het weekend wordt nog koudere lucht aangevoerd met geregeld regen en buien.
Vandaag staat de zon precies boven de evenaar en begint dus de astronomische herfst. Aan de temperaturen (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Limburgse brandweer zoekt 80 vrijwilligersZoomIn Limburg is de brandweer op zoek naar 80 vrijwilligers. De drie hulpverleningszones in de provincie en hun posten kunnen nu op een 1.000-tal vrijwilligers rekenen. Er hebben zich al heel wat nieuwe kandidaten gemeld, maar er zijn er nog meer nodig.
Brandweervrijwilligers doen dezelfde interventies als hun beroepscollega’s: branden blussen, beknelde slachtoffers bevrijden, maar ook wespen verdelgen, pompen bij wateroverlast, gevaarlijke bomen vellen bij stormweer, enzovoort. Je moet dus (…) Het hele nieuwsbericht

Alda Meuris overleden

Donderdag 22 september 2022
Hamont-Achel - Alda Meuris overledenIn Pelt is dinsdag Alda Meuris overleden. Ze was afkomstig van Bocholt en werd 77 jaar. Zaterdag om 9.30u is er een afscheidsdienst in de Koninkrijkszaal van Jehovah's Getuigen in de Kwavenstraat 43 in Dilsen-Stokkem. Nadien wordt haar as uitgestrooid op de strooiweide van de begraafplaats van Bocholt. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers in de Belgebergstraat 4 in Kaulille.
Bedrijfsnieuws
Hamont-Achel - Bruno Foodcorners voortaan 's nachts dichtZoomGroup Bruno gaat vanaf 3 oktober haar 21 Limburgse Foodcorners sluiten tussen middernacht en 5 uur ’s morgens. Op die manier wil men de hoge energiekosten drukken. De maatregel kost aan 40 mensen hun baan.

Auto's botsen: drie gewonden

Woensdag 21 september 2022
Hamont-Achel - Auto's botsen: drie gewondenGisterenavond raakten twee auto's in een aanrijding betrokken op het kruispunt van Hees en Winter. Daarbij vielen drie gewonden.
Elise Mertens is uitgeschakeld in het enkelspel op het tennistoernooi van Tokio. Ze verloor in twee sets van de Amerikaanse Claire Liu: 4-6, 1-6. De wedstrijd duurde net geen anderhalf uur.
Mertens dubbelt wel verder met Veronika Kudermetova. Ze gaan nu naar de kwartfinales.

Gevaarlijke vogelgriep in Bocholt

Woensdag 21 september 2022
Hamont-Achel - Gevaarlijke vogelgriep in BocholtZoomHet FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, heeft gisteren vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf in Bocholt. Onderzoek bevestigde dat het gaat om de gevaarlijke hoogpathogene variant van het H5N1-virus. Er is een beschermingszone van 3km en een bewakingszone van 10km rond het bedrijf afgebakend. De bewakingszone omvat naast Bocholt delen van Peer, Bree, Hamont-Achel, Kinrooi, Oudsbergen en Pelt). Binnen enkele dagen zal het pluimvee op het getroffen bedrijf door een gespecialiseerde firma geruimd worden. Ondertussen geldt er een ophokplicht binnen de bewakingszone voor alle soorten gevogelte.

Schutterij op de catwalk

Woensdag 21 september 2022
Hamont-Achel - Schutterij op de catwalkZoomIn het kader van de week van de dementie organiseerde het zorgcentrum van het Sint-Jan Berchmanstehuis in Hamont een modeshow voor de bewoners.Op de catwalk showden Margriet Vrolix en haar man Martin Winters het uniform van schutterij Sint-Anna Achel. En dat mocht op veel applaus rekenen!

Aangenaam herfstweer

Woensdag 21 september 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Aangenaam herfstweerEen hogedrukgebied over onze streken zorgt voor rustig en aangenaam herfstweer. Overdag bereikt het kwik vrij hoge waarden, maar in de nacht koelt het flink af. De volgende dagen trekt het hogedrukgebied weg richting Duitsland, waarbij storingen in het weekend over onze regio kunnen trekken. De neerslagkansen nemen toe en het wordt terug wat koeler.
Vandaag is het rustig en droog met geregeld zon. Er komen ook wel enkele wolken voor, maar ook de zon krijgt vaak ruimte. Het kwik kan oplopen naar (…) Het hele nieuwsbericht

Irène Deckers overleden

Woensdag 21 september 2022
Hamont-Achel - Irène Deckers overledenZondag is Irène Deckers overleden, de weduwe van Frederik Scheepers. Zij was 84 jaar en afkomstig uit Achel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (20-20.30 uur) bij Uitvaartzorg Smeets in Hasselt.

Het wilde België

Dinsdag 20 september 2022
Hamont-Achel - Het wilde BelgiëZoomDe herfst begint op 21 september, leerden we vroeger, en naarmate we ouder werden werd ons ingepeperd dat we het verkeerd hadden. Nu wordt van ons verwacht dat we aannemen dat de herfst voor de weerkundigen begint op 1 september en de astronomische herfst op 23 september. Wat hebben ze ons vroeger nóg wijsgemaakt?
Maar daar willen we het nu niet over hebben. Wel over de film "Onze Natuur" die vanaf 21 september (niet het begin van de herfst!) in de bioscopen te zien is. Het is een film waaraan drie jaar lang werd gewerkt en die opgenomen werd in de mooiste natuurgebieden van ons land. De 25 topsoorten van de Belgische fauna zitten in de film, de andere komen aan bod in de zevendelige documentaire die begin 2023 op Canvas komt. Op de trailer hierboven kunt u al zien dat de film spectaculaire beelden bevat. Per ticket bij Kinepolis gaat er 1 euro naar meer natuur.

Staking bij De Lijn morgen

Dinsdag 20 september 2022
Hamont-Achel - Staking bij De Lijn morgenOpgelet als je morgen de bus wil nemen om naar school of het werk te gaan, want er is een staking aangekondigd die ook bij De Lijn voelbaar zal zijn. Uit een interne rondvraag van de openbare vervoersmaatschappij is gebleken dat 56 % van de bussen wel uitrijdt. Dus hou je er best rekening mee dat bepaalde ritten niet zullen verzekerd zijn.

Robert Meylaers overleden

Dinsdag 20 september 2022
Hamont-Achel - Robert Meylaers overledenGisteren is Robert Meylaers overleden, de weduwnaar van Elisa Scheepers. Hij was eerder deze maand 84 jaar geworden. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18-20u) aan de Witteberg 26.
Hamont-Achel - Sint-Vincentius viert 25ste verjaardagSint-Vincentius heeft zijn 25ste verjaardag gevierd. De organisatie telt 1.100 vrijwilligers en helpt momenteel ruim 11.000 mensen. “Ik schat dat we dit jaar een stijging tussen de 10 en 20 procent kunnen noteren", vertelt voorzitter Stef Vandebroek. "Ik denk dat we vlot naar 12 à 13.000 mensen gaan. Maar we zien niet alleen dat er meer mensen om hulp vragen, maar ook dat we minder producten binnenkrijgen vanuit de bedrijfswereld. Dat betekent alleen maar dat we er de volgende jaren met een verhoogde inzet tegenaan zullen gaan.” (Bron: Radio 2)
Op het WTA-tennistoernooi van Tokio heeft Elise Mertens zich geplaatst voor de tweede ronde, na winst tegen de Chinese Qiang Wan (WTA-92): 6-0, 6-3. In de tweede ronde volgt een confrontatie met de Amerikaanse Claire Liu (WTA-84).
Handbalclub Hades Hamont-Achel startte het nieuwe seizoen met dubbele winst. Zaterdagnamiddag trokken de dames (HABO) naar Hasselt, om te spelen tegen de dames van Hubo handbal. Ze wonnen met 17-25.
's Avonds kregen de heren bezoek van HC Maasmechelen. Na een gelijkopgaande eerste speelhelft werd er gestreden voor de overwinning. Eindstand: 22-13 in het voordeel van Hades!

Achel verliest van KSK Meeuwen

Zondag 18 september 2022
Hamont-Achel - Achel verliest van KSK MeeuwenIn eerste provinciale is Achel VV met 2-1 gaan verliezen bij KSK Meeuwen. De doelpunten vielen in de tweede helft. In de 50ste minuut kwam Meeuwen via strafschop, omgezet door Willems, op voorsprong. In de 64ste minuuut bracht Reumers Meeuwen op 2-0. In de 86ste minuut scoorde Dors voor Achel. Reumers en Grobben (beiden Meeuwen) pakten geel.

Grote Brogel - Exc Hamont 2-3

Zondag 18 september 2022
Hamont-Achel - Grote Brogel - Exc Hamont  2-3Sporting Grote Brogel heeft vanmiddag thuis met 2-3 verloren van Exc. Hamont.

KFC Hamont 99 - Gestel 9-1

Zondag 18 september 2022
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 - Gestel 9-1De provinciale reserven van KFC Hamont 99 hebben Gestel geklopt met 9-1.

KFC Hamont 99 klopt Kadijk

Zaterdag 17 september 2022
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 klopt KadijkKFC Hamont 99 heeft Kadijk SK verslagen met 4-2.

Achel B - Sparta Lille 1-0

Zaterdag 17 september 2022
Hamont-Achel - Achel B - Sparta Lille 1-0Achel B heeft een thuisoverwinning behaald tegen buur Sparta Lille. Uitslag: 1-0. De winnende goal kwam van Raf Theunissen.

Echt herfstweekend

Zaterdag 17 september 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Echt herfstweekendIn een strakke noordwestelijke luchtstroming wordt koude polaire lucht over het warme Noordzeewater gestuurd. Daarbij ontwikkelen gemakkelijk buien, die tot over onze regio komen. Het wordt een erg wisselvallig en guur weekend met geregeld buien. Na het weekend wordt het droger en stilaan ook terug wat warmer.
Vandaag wisselen bewolkte perioden met buien af met zonnige momenten. Er vallen geregeld buien en een lokale donderklap is niet uitgesloten. Bovendien staat er een matige (…) Het hele nieuwsbericht

Groene vingers in het WICO-internaat

Vrijdag 16 september 2022
Hamont-Achel - Groene vingers in het WICO-internaatZoomDe internen met groene vingers openden zopas een plantenruilkast in het WICO-internaat. Blijft je pannenkoekenplant maar nieuwe stekjes geven of wil je ook wel eens een nieuw plantje ontdekken: "WICO internaat, onze stek". Iedereen kan gratis stekjes en planten komen ruilen in de plantenruilkasten. Volgen kan via het Facebook-account "Wico internaat, onze stek".

VDR Gevelrenovatie failliet

Vrijdag 16 september 2022
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft VDR Gevelrenovatie uit Hamont-Achel failliet verklaard. Schuldeisers hebben een maand de tijd om een vordering in te dienen.
Hamont-Achel - Hamont-Weert: minister wil zelf komen kijkenZoomGisteren volgde de Vereniging Treinreizigers Vervoer (vTv) met een delegatie van ruim 25 personen de commissievergadering van de Tweede Kamer in Den Haag waar de Nederlandse internationale treinverbindingen, waaronder Antwerpen-Hamont-Weert maar ook Eindhoven-Düsseldorf, besproken werden.
Het was een constructief debat met steun van alle partijen om de voorziene agenda rond een beslissing voor Hamont-Weert te versnellen, zegt burgemeester Theo Schuurmans van Hamont-Achel, die bij de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Hinder bij De Lijn verwacht door vakbondsactieHet gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op woensdag 21 september een algemene actiedag. De actie is niet gericht tegen De Lijn, al neemt ook personeel van De Lijn eraan deel. De Lijn betreurt alleszins de hinder die dit met zich zal meebrengen voor de bus- en tramreizigers.
Het vakbondsfront wil aan de regering nogmaals een signaal geven voor meer koopkracht en tegen de hoge energieprijzen. De actiedag vindt plaats op woensdag 21 september. Dit zal in heel Vlaanderen hinder (…) Het hele nieuwsbericht

'Armoede neemt opnieuw toe'

Vrijdag 16 september 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 'Armoede neemt opnieuw toe'ZoomDe armoede in Vlaanderen neemt opnieuw toe. Een globale verarming van de lage middenklasse en de verdieping van de armoede zijn vandaag een realiteit, stelt Decenniumdoelen in een nieuw rapport. Volgens Decenniumdoelen, het platform van armoedeorganisaties, vakbonden, mutualiteiten en het brede Vlaamse middenveld, hebben wij in het najaar 2021 een scharniermoment bereikt. Na jaren van daling begonnen de armoedecijfers eind vorig jaar opnieuw te stijgen.
Het platform vreest dat dit nog maar de voorbode (…) Het hele nieuwsbericht
Bedrijfsnieuws
Hamont-Achel - Top 500 worstelt met krappe arbeidsmarktZoomVKW Limburg presenteerde vandaag de nieuwe "TOP 500" van het Limburgse bedrijfsleven, waarin de meest recente bedrijfsresultaten van de 500 grootste ondernemingen in de provincie zijn opgenomen. En die resultaten heeft de werkgeversvereniging zoals steeds verwerkt in een uitgebreide analyse.
2021 bleek een zeer gunstig jaar. Met een sterke omzetgroei van 14,5% en met 6% meer mensen aan het werk dan het jaar voordien, toen corona onze samenleving en onze economie in de klem nam. Ook de export deed het (…) Het hele nieuwsbericht

Smiley-label voor de Noorderhart-keuken

Donderdag 15 september 2022
Hamont-Achel - Smiley-label voor de Noorderhart-keukenZoomHet Noorderhart Mariaziekenhuis heeft van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)  het Smiley-label gekregen. Met dat label erkent het FAVV ziekenhuiskeukens die inzetten op kwalitatief hoge en voedselveilige maaltijden. Het label is telkens drie jaar geldig. Noorderhart Mariaziekenhuis behaalt de accreditatie nu voor de vierde keer.
Om het kwaliteitslabel te behalen, moet de grootkeuken aan een aantal strenge criteria voldoen. Zo moet er (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Bijna 40% van de volwassen Vlamingen vindt de Bijbel een relevant boek en één op de vijf leest er ook in. 60% van de Vlaamse bevolking noemt zichzelf christelijk. Van die christenen leest 47% echter niet in de Bijbel. Dat blijkt uit onderzoek naar het Bijbelleesgedrag, waarvan het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) vandaag de resultaten bekend maakte.

7,5% van de personenwagens is elektrisch

Donderdag 15 september 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 7,5% van de personenwagens is elektrischZoomOp 1 augustus 2022 telde België 5.947.479 personenwagens, tegenover 5.927.912 een jaar eerder. Dat is een stijging van 0,3%. Het aantal personenwagens is de afgelopen tien jaar gemiddeld met 0,8% gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Hybride wagens zijn momenteel goed voor 6,3% van het totale personenwagenpark en hebben de kaap van 350.000 ruimschoots overschreden: 375.107 hybride wagens tegenover slechts 258.916 in 2021 (+45%). Het aantal volledig elektrische personenwagens steeg met 75% (71.651) en het aantal wagens op gas met 11% (17.740).
Chris Umé uit Paal en zijn Australische zakenpartner Thomas Graham van het bedrijf Metaphysic zijn afgelopen nacht vierde geworden in Americas Got Talent. En dat is een unieke prestatie. Ze verbaasden Amerika met hun deepfakevideo's. In de finale lieten ze zo Elvis herleven. Voor Chris is de deelname meer dan geslaagd, de finale halen was een droom, ze hebben de wereld getoond wat ze kunnen. En zoals jurylid Sofia zegt: dit is niet het einde voor jullie!
Umé is (…) Het hele nieuwsbericht

Bijna helft grondgebied landbouwgrond

Woensdag 14 september 2022
Het is maar dat je 't weet
De landoppervlakte van België bestaat voor 45% uit landbouwgrond en voor 20% uit bos. 9% van het grondgebied bestaat uit woongebied en 7% wordt gebruikt voor transport en communicatie. (Bron Statbel).

Henri Habraken overleden

Woensdag 14 september 2022
Hamont-Achel - Henri Habraken overledenVandaag is Henri Habraken overleden, de weduwnaar van Elga Tammer. Hij was 98 jaar. De crematie en de asverstrooiing op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be. Rouwadres: Karin Habraken, Firmin Deprezlaan 31 - 2650 Edegem.

Fietsbrug afgeleverd

Woensdag 14 september 2022
Hamont-Achel - Fietsbrug afgeleverdZoomBij de werken voor de aanleg van een fietsbrug over de Grote Baan in Helchteren zijn de afgelopen dagen de twee delen van die stalen brug geleverd. Ze werden gemaakt bij CSM in Hamont-Achel. Het transport gebeurde in twee afleveringen en duurde telkens 4 uur - cfr. bijgaand filmpje.
De brug wordt 216m lang. Ze is 6,65m breed en weegt 275 ton. In de nacht van 15 op 16 oktober wordt ze over de weg geplaatst. De Grote Baan wordt die nacht voor het verkeer afgesloten.  (Carine Schuurmans)
Fietsbrug afgeleverdFietsbrug afgeleverdFietsbrug afgeleverd
Zoom

Asbestverwijdering in de zorgsector

Woensdag 14 september 2022
Deze week ondertekende minister van Omgeving Zuhal Demir het protocol Asbestveilige Zorg. Met dit protocol wil de Vlaamse Regering ondersteuning bieden voor asbestinventarisatie en versnelde asbestverwijdering in de zorgsector. Concreet kunnen zorgvoorzieningen zich aanmelden bij de OVAM voor de actualisatie of verfijning van hun asbestinventaris en/of voor ondersteuning bij asbestverwijdering. Voorzieningen die zorg verlenen aan kinderen en jongvolwassenen kunnen genieten van het (…) Het hele nieuwsbericht

Brood van gisteren

Woensdag 14 september 2022
Opinie
Brood van een dag oud aan de helft van de prijs. Klanten vragen ernaar. Het aantal personen dat een beroep doet op de Voedselbanken stijgt. De OCMW's krijgen meer hulpvragen. Stijgende prijzen, niet alleen voor energie, maar ook in de warenhuizen. Klanten grijpen naar goedkopere producten. Merkproducten worden minder verkocht. In meer en meer gezinnen komt er niet alle dagen vlees meer op tafel. Mensen zoeken naar alternatieven en ontdekken dat een eitje met spinaziepuree ook smaakt! De koopkracht daalt. (…) Het hele nieuwsbericht

Elvis herleeft dank zij Chris Umé

Woensdag 14 september 2022
Hamont-Achel - Elvis herleeft dank zij Chris UméZoomAfgelopen nacht was het de grote finale van Americas Got Talent met daarin de verbazende act van Metaphysic, het bedrijf van Chris Umé uit Paal. Hij woont en werkt momenteel vanuit Bangkok maar heeft de wereld ondertussen verbaasd met zijn technisch kunnen om deepfake video's te maken. Dat is een techniek gebaseerd op artificiële intelligentie (AI). Een databank met bestaande, echte beelden van een persoon wordt in een computer gebracht. De software analyseert dan (…) Het hele nieuwsbericht

Werving Chiro Achel

Dinsdag 13 september 2022
Komende zondag, op 18 september, is het werving bij Chiro Achel. Dit betekent dat de leiding op deze dag graag nieuwe leden of kandidaat-leden verwelkomt. Wie graag nog deel wil uitmaken van de grote Chiro-familie of een uitlaatklep en leuke en betaalbare hobby zoekt kan zondag van 14u-17u eens kennis komen maken. Elke groep zal met haar leeftijd een eigen thema hebben op deze dag. Meer info en leuke video's zijn terug te vinden op de Facebookpagina 'Chiro Achel'. Voor de jongens vindt de bijeenkomst plaats aan de Witteberg 30 in Achel; de meisjes kunnen terecht aan de Pastoor Bungenerslaan 1 (witte school). Plezier gegarandeerd!!

De herfst komt er aan

Dinsdag 13 september 2022
Hamont-Achel - De herfst komt er aanStoringen over onze regio zorgen voor veel wolken, waaruit eerst af en toe wat regen valt, maar later komt er meer neerslag voor. Er wordt bovendien koelere lucht aangevoerd. Na een wat drogere donderdag, is het de dagen nadien erg wisselvallig met een gure wind en het wordt vooral een stuk kouder.
Vandaag overheersen wolken het weerbeeld en af en toe valt er een spatje regen. Later in de namiddag komt er wat meer regen opzetten, maar erg grote neerslaghoeveelheden worden er niet (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe scanners bij Noorderhart

Dinsdag 13 september 2022
Hamont-Achel - Nieuwe scanners bij NoorderhartZoomHet Noorderhart Mariaziekenhuis heeft als eerste Limburgs ziekenhuis een SPECT-CT met digitale CZT-detectoren voor de dienst nucleaire geneeskunde aangekocht. Daarnaast investeert Noorderhart in een nieuwe MRI-scanner voor de dienst radiologie. Dankzij de aankoop van deze nieuwe toestellen kunnen het onderzoeksaanbod en de dienstverlening van de diensten uitgebreid worden. De totale kostprijs van beide toestellen en de bijhorende verbouwingswerken bedraagt circa 3 miljoen euro.
De dienst (…) Het hele nieuwsbericht

Een film over de wolf

Maandag 12 september 2022
Hamont-Achel - Een film over de wolfZoomIn Nederland gaat vandaag de film "WOLF" in première. De film - waarvan hierboven een trailer - laat de comeback van de oermoeder en -vader van onze trouwste viervoeter zien. Een terugkeer die sterke emoties oproept en zowel voor- als tegenstanders kent. Bij Nature Today is alles nog eens op een rijtje gezet.

Een mooie maan

Zondag 11 september 2022
Hamont-Achel - Een mooie maanZoomWie vanavond in het donker nog onderweg was, heeft er niet naast kunnen kijken: een grote, supermooie, kleurrijke maan in het oosten. (Foto Mario  Vanoppen)

Woninginbraak in Molenstraat

Zondag 11 september 2022
Hamont-Achel - Woninginbraak in MolenstraatIn een woning aan de Molenstraat kwamen dieven over de vloer. Of zij buit konden maken, is niet geweten. De politie kreeg gisteren melding van de feiten.

Exc. Hamont verliest van Ham

Zondag 11 september 2022
Hamont-Achel - Exc. Hamont verliest van HamExc. Hamont heeft thuis met 3-6 verloren van Ham United. Maar de toeschouwers kregen wel negen doelpunten te zien...

Gisteren gezien: de F35

Zondag 11 september 2022
Hamont-Achel - Gisteren gezien: de F35ZoomMoeilijk om woorden te vinden voor de illusie die gisteren bij Sanicole gecreëerd werd door de F35, de opvolger van de F16. (Foto Robin Mues) UPDATE De fotoreeks van Jens Veraa, die er ook was, staat hier.
Hamont-Achel - Sanicole Airshow in de gietende regenZoomEen lange uitgerekte onweerszone trok gisterenavond over het vliegveld van Sanicole. Door de vele en soms hevige buien moest de organisatie schakelen en enkele teams zoals de Jordanian Falcons en de Saudi Hawks konden hun show niet brengen. Gelukkig klaarde het af en toe op en kon het publiek toch nog genieten van een mooie sunsetshow. Deze ging voor het eerst door op zaterdag en dat was een goede zet: 10.000 tickets vlogen de deur uit. Vandaag worden 30.000 bezoekers verwacht, meteen (…) Het hele nieuwsbericht

Lindelhoeven VV B - Achel VV B 2-3

Zaterdag 10 september 2022
Hamont-Achel - Lindelhoeven VV B - Achel VV B 2-3Lindelhoeven VV B heeft vanavond thuis met 2-3 verloren van Achel VV B.

K.ESK Leopoldsburg klopt KFC Hamont 99

Zaterdag 10 september 2022
Hamont-Achel - K.ESK Leopoldsburg klopt KFC Hamont 99In tweede provinciale B heeft K.ESK Leopoldsburg vanavond KFC Hamont 99 verslagen met 3-0.

Achel VV klopt Zonhoven Utd

Zaterdag 10 september 2022
Hamont-Achel - Achel VV klopt Zonhoven UtdIn eerste provinciale heeft Achel VV vanavond thuis met 2-0 gewonnen van Zonhoven Utd.UPDATE Een verslag uit Achel: 
Met Zonhoven United kreeg groen-wit op de Siggert al meteen een lastige tegenstander op bezoek (nog steeds met ex-Achel VV-trainer Bart Vandewalle aan het roer) die vorige week ook een eerste overwinning had binnengehaald. Trainer Van Hout gaf vertrouwen aan dezelfde basiself van vorige week. Ivan Paulino Rosario en Gijs Van Otterdijk, beiden (…) Het hele nieuwsbericht

Lena Driesen overleden

Zaterdag 10 september 2022
Hamont-Achel - Lena Driesen overledenDonderdag is Lena Driesen overleden, de echtgenote van Frans Habraken. Zij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hamont-Lo. Begroeting: dinsdag (19-20 uur) in funerarium Creemers. Condoleren: www.begrafenissencreemers.be

Mia Quanten overleden

Zaterdag 10 september 2022
Hamont-Achel - Mia Quanten overledenWoensdag is Mia Quanten overleden, de echtgenote van Jos Brulez. Zij was 83 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid en de teraardebestelling op de begraafplaats van Gerdingen vinden plaats in intieme kring.

Ghislaine Loenders overleden

Donderdag 8 september 2022
Hamont-Achel - Ghislaine Loenders overledenGisteren is Ghislaine Loenders overleden, de weduwe van de in 1999 gestorven Gerard Joosten. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Peer. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hamont. Begroeting: maandag (19-20 uur) in funerarium Creemers in Hamont. Condoleren: www.begrafenissencreemers.be

Door regen terug code geel in de natuur

Donderdag 8 september 2022
De regen van de afgelopen nachten volstaat uiteraard niet om de droogteproblematiek te verminderen, maar het brandgevaar in bossen en natuur is wel duidelijk verminderd. Ook al omdat er nog regen voorspeld wordt, hebben het Agentschap Natuur en Bos en Crisisbeheer Limburg de risicocode teruggebracht naar geel. Roken en vuur maken in de natuur blijft verboden.

Ritwinst voor Kamiel Bonneu

Dinsdag 6 september 2022
Kamiel Bonneu heeft vandaag de derde etappe van de Tour of Britain gewonnen. Hij zette zelf de eindsprint in om het aanstormende peleton voor te blijven. Bonneu schrijft zo - een maand na zijn triomf in Tsjechië - een tweede profoverwinning op zijn naam.

Struiken afgebrand

Dinsdag 6 september 2022
Vanmiddag zijn op Den Holdert zo'n 300 vierkante meter gras(veld) en struiken afgebrand. Bij werken door de stadsdiensten sprong een vonk over op het droge gras dat vuur vatte. De brandweerdiensten van Pelt, Bree en Budel hadden de brand snel onder controle.

Maria Van Hoof overleden

Dinsdag 6 september 2022
Hamont-Achel - Maria Van Hoof overledenZondag is Maria Van Hoof overleden, de weduwe van de in 2007 gestorven Willem Van Samang. Zij was 97 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in funerarium Creemers. Online condoleren: www.begrafenissencreemers.be.

Pierre Dejong overleden

Dinsdag 6 september 2022
Hamont-Achel - Pierre Dejong overledenZaterdag is Pierre Dejong overleden, de weduwnaar van de vorig jaar gestorven Elza Douw. Hij was 90 jaar en afkomstig uit Kaulille.Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Mertens houdt US open voor bekeken

Zondag 4 september 2022
Elise Mertens houdt de US Open voor bekeken. Ze lag er al uit in het enkelspel, nu laat ze verstek gaan voor het dubbelspel. Samen met de Russin Veronika Koedermetova vormde ze het eerste reekshoofd, Kirsten Flipkens en Sara Sorribes Tormo profiteren: zij mogen zonder te spelen naar de 3e ronde.>

FC Kaulille - Exc. Hamont 1-1

Zaterdag 3 september 2022
Hamont-Achel - FC Kaulille - Exc. Hamont 1-1In derde provinciale B hebben FC Kaulille en Exc. Hamont vanavond 1-1 gelijkgespeeld.

Achel VV B - Bree-Beek B 0-2

Zaterdag 3 september 2022
Hamont-Achel - Achel VV B - Bree-Beek B 0-2In vierde provinciale C heeft Achel VV B vanavond met 0-2 verloren van Bree-Beek B.

KFC Hamont 99 - Mechelen a/d Maas 1-0

Zaterdag 3 september 2022
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 - Mechelen a/d Maas 1-0KFC Hamont 99 heeft vanavond Eendracht Mechelen-aan-de-Maas verslagen met 1-0. Baerts maakte het doelpunt.

KFC Hechtel - Achel VV 0-5

Zaterdag 3 september 2022
Hamont-Achel - KFC Hechtel - Achel VV 0-5In eerste provinciale heeft KFC Hechtel vanavond zijn eerste competitiewedstrijd verloren. Tegen Achel VV verloren met 0-5.

Michel Verweyen overleden

Zaterdag 3 september 2022
Hamont-Achel - Michel Verweyen overledenVandaag is Michel Verweyen overleden, de weduwnaar van Adrienne Vanhout. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat in Overpelt.

Risico op digitale uitsluiting

Vrijdag 2 september 2022
Het is maar dat je 't weet
Uit de nieuwe Barometer Digitale Inclusie, die in opdracht van de Koning Boudewijnstichting (KBS) is uitgevoerd door onderzoeksteams van de UCLouvain en de VUB, blijkt dat de toegenomen digitalisering van onze samenleving de digitale ongelijkheden onder de bevolking niet heeft weggewerkt. De COVID-19-crisis heeft de digitalisering van de samenleving versneld, waardoor we ondanks een lockdown en sanitaire maatregelen toch min of meer onze activiteiten konden verderzetten. Maar ondanks (…) Het hele nieuwsbericht

Vanaf maandag weer nachtvluchten

Vrijdag 2 september 2022
Het is maar dat je 't weet
Vanaf maandag 5 september start de vliegbasis van Kleine-Brogel weer met nachtvluchten. Dat gebeurt vooral op maandag- en dinsdagavond; uitzonderlijk ook op woensdag. De trainingen starten na zonsondergang. Tussen 1 maart en 31 oktober wordt er gevlogen tot middernacht, tussen 1 november en 28 februari tot 21u30.

Onstabiel maar warm

Donderdag 1 september 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Onstabiel maar warmHoewel de meteorologische herfst vandaag van start is gegaan, zijn de temperaturen nog steeds zomers. Herfstweer staat er nog niet dadelijk op het programma, al zien we de atmosfeer gestaag onstabieler worden op nadering van een depressie vanuit het zuiden. Vanaf laat vrijdag neemt daarbij de kans op een onweerachtige bui toe en dan maken we ons klaar voor een wisselvallig weekend.
Vandaag
wisselen zonnige perioden af met wolkenvelden. Na de middag komt er wat bewolking opzetten, (…) Het hele nieuwsbericht

Brandgeur kan nog dagen aanhouden

Donderdag 1 september 2022
De brandgeur die door een brand in de Nederlandse Peel ook onze regio hindert kan nog dagen aanhouden. Die waarschuwing geeft de brandweer in Nederland. "De brandweer verricht continu metingen in het gebied en de omliggende regio. Hieruit blijkt dat de concentraties gevaarlijke stoffen laag zijn. Er is dus geen sprake van een gevaar voor de volksgezondheid. Ook de komende dagen blijft de brandweer metingen verrichten," zo wordt gemeld.

'Blijf waterverbruik beperken'

Donderdag 1 september 2022
Het is maar dat je 't weet
De Droogtecommissie roept alle gebruikers van water op om het waterverbruik (uit alle waterbronnen) maximaal te beperken. De debieten en waterpeilen van waterlopen en waterwegen zijn laag, op sommige plaatsen zeer laag. Hetzelfde geldt ook voor de grondwaterpeilen. De voorspelde neerslag van de komende 10 dagen zal de watervoorraden niet significant herstellen, aldus de Droogtecommissie.

Wees slimmer dan de wolf

Donderdag 1 september 2022
Vandaag gelezen
"Voor het voorspellen van waar schade kan optreden (door de wolf)  is het landschap sterk bepalend, maar wanneer schade zal optreden is onvoorspelbaar. Dat heeft alles te maken met de hoge mobiliteit van wolven. Wolven leggen grote afstanden af en kunnen ook zo weer vertrokken zijn. Wat wel duidelijk is, is dat wolven risicomijdend zijn en 'niet zomaar' schapen zullen pakken. Het nemen van preventieve maatregelen, zoals wolfwerende elektrische rasters én kuddebewakingshonden, helpt heel goed om de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Provinciale actie 'Veilig schoolverkeer'ZoomMet het oog op de veiligheid van de schoolgaande jeugd organiseert de gouverneur, in samenwerking met het provinciebestuur, de burgemeesters, de politiediensten en het Limburgs parket weer de provinciaal gecoördineerde thema-actie “Veilig Schoolverkeer”. Deze thema-actie loopt tot 17 september.
De lokale politie besteedt gedurende de thema-actie extra aandacht aan overtredingen begaan zowel door volwassenen als door jongvolwassenen en kinderen. In de schoolomgeving zal de politie bij volwassenen controleren op het dragen van de veiligheidsgordel, het foutief parkeren en op snelheid. De jongeren worden dan weer gecontroleerd op de technische eisen van hun fiets/bromfiets en op hun (rij)gedrag in het verkeer.

Een fijne eerste schooldag

Donderdag 1 september 2022
Hamont-Achel - Een fijne eerste schooldagZoomWij wensen alle kinderen, jongeren, leerkrachten en directies een heel fijne eerste schooldag. Laat deze dag de start zijn van een jaar vol inspiratie, talentontwikkeling en doorzettingsvermogen. Studie is hoe je het draait of keert, de sleutel tot een succesvol leven. Of dat nu technisch of om het even welke andere richting is, kennis is de start van alles.  En dat mag gepaard gaan met vallen en opstaan. Fouten maken hoort immers bij het leven. Veel succes iedereen! (Hans Put)
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel