Het overige nieuws

Hamont-Achel - Exc. Hamont trekt vijf spelers aanExc. Hamont heeft vijf spelers aangetrokken: Lennert Van Vlierden (KFC Hamont), Dylan Nijs (Meeuwen) Jeroen Bosmans (Opitter) en Fouad El Khalfi en Jelle Van Rijswijk, beiden vrije spelers. Vijf spelers verlaten de club: Michiel Jannis trekt naar Herkol, Michael Brebels verkast naar Ellikom, Tom Van Broekhoven zal de kleuren van Grote Heide verdedigen en Seppe Noels en Jordi Cox trekken naar Achel VV B.

Nieuwe vennootschap: Bretechnix

Donderdag 29 juni 2023
Pieter Brebels (31) uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Bretechnix opgericht met zetel in Inkensven. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het leveren en plaatsen van airco-toestellen, goederenvervoer over de weg en de vervaardiging van deuren, ramen, kozijnen en luiken.
Tot dusver zijn in Nederland al zes nakomelingen van het wolvenkoppel Noëlla en August omgekomen in het verkeer. Dat blijkt een rapport van het Nederlandse bureau BIJ12, dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Van 9 februari tot en met 30 april 2023 werden drie Vlaamse wolven aangereden op de A2 nabij Grathem, de A2 bij Vught en de A12 bij Zevenaar/Duiven. Deze laatste wolf overleed niet ter plekke. Hij wist nog zo’n 3 kilometer door te lopen. Uiteindelijk werd de wolf, mede gezien de ernst van de verwondingen, uit zijn lijden verlost.

Helena Simkens overleden

Donderdag 29 juni 2023
Hamont-Achel - Helena Simkens overledenGisteren is Helena Simkens (90) overleden, de weduwe van de in 2009 gestorven Paul Aerts. Zij woonde in Hasselt maar was afkomstig uit Hamont. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de H. Hartkerk in Hasselt.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Watergroep vervangt 720 km leidingenDe Watergroep gaat op vijf jaar tijd 720 kilometer aan waterleidingen vervangen in Limburg. Ze trekt daar in totaal zo'n 113 miljoen euro voor uit. Om de hinder voor de buurt te beperken wordt het vernieuwen vaak gecombineerd met het heraanleggen van straten of andere nutsleidingen.
Het is maar dat je 't weet
De Belg geeft gemiddeld 1.155 euro uit aan reizen. In 2022 maakten alle Belgen samen 21,8 miljoen reizen. Daarmee zitten we bijna opnieuw op het niveau van voor COVID-19, toen er 22,7 miljoen reizen ondernomen werden. Een kwart van alle reizen (26,5%) bleef binnen de landsgrenzen. En van de buitenlandse reizen blijft Frankrijk een niet te kloppen bestemming: liefst een derde (31,1%) van alle buitenlandse reizen hadden onze zuiderburen als bestemming. (Statbel)

Willem Pepels overleden

Woensdag 28 juni 2023
Hamont-Achel - Willem Pepels overledenVandaag is Willem Pepels overleden, de weduwnaar van Magriet Van Werde. Hij was geboren in Bocholt en werd 93 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan in Pelt.

Harry Cardinaels overleden

Woensdag 28 juni 2023
Hamont-Achel - Harry Cardinaels overledenMaandag is Harry Cardinaels overleden, de weduwnaar van Lea Aerts. Hij was 84 jaar. Dinsdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 11.30u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: maandag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
De vervoerregio Limburg heeft een voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar vast voor de Vervoerregio Limburg op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. Tijdens het openbaar onderzoek dat loopt tot en met 29 juli 2023 kun je het voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en het ontwerp plan-MER voor de Vervoerregio Limburg inkijken via vlaanderen.be/openbaar-onderzoek-vervoerregio-limburg. Opmerkingen kun je uiterlijk tegen 29 juli 2023 bezorgen aan de Vervoerregio Limburg via vervoerregio.limburg[!]vlaanderen.be.

Wisselvalliger weer

Dinsdag 27 juni 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvalliger weerNa droger weer vandaag trekken in een westelijke tot noordwestelijke luchtstroming enkele storingen over onze regio. Erg veel neerslag zit er niet dadelijk in, maar er kunnen wel enkele plaatselijke buien vallen. Het is daarbij relatief warm. De volgende dagen houdt het wisselvallige weer aan met vrijwel iedere dag enkele buien of wat regen. Vooral op zaterdag wordt er meer neerslag verwacht.
Vandaag is het droog, maar de zon krijgt na de middag steeds meer concurrentie van wolkenvelden. Volgende (…) Het hele nieuwsbericht

'Eendje, ga je mee?'

Maandag 26 juni 2023
Hamont-Achel - 'Eendje, ga je mee?'ZoomBij deze mooie foto van Mario Vanoppen moesten we spontaan aan dat mooie liedje van Jaap Fischer denken.
Eendje, ga je mee?
Wat doen?
Wel: zwemmen met z'n twee
En waar?
Wel: hier en daar
Ver weg van het gesnater
De zon zien ondergaan in 't water...

Maar eendjes zijn slimmer dan wij denken, lees maar eens verder in de tekst van dat liedje...

Mertens geeft op in Eastbourne

Maandag 26 juni 2023
Op het WTA-tennistoernooi in Eastbourne heeft Elise Mertens opgegeven in de eerste ronde. Ze kloeg over last aan de heup.

Beker: Achel VV - Genker VV

Maandag 26 juni 2023
Hamont-Achel - Beker: Achel VV - Genker VVIn de eerste ronde van de Beker van België ontvangt Achel VV A Genker VV A. De wedstrijd wordt op 30 juli gespeeld.

Hubert Kwanten overleden

Maandag 26 juni 2023
Hamont-Achel - Hubert Kwanten overledenZaterdag is Hubert Kwanten overleden, de echtgenoot van Mariette Hendriks. Hij was 83 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 11u) in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Brand op Molendijk

Maandag 26 juni 2023
Hamont-Achel - Brand op MolendijkDe brandweer rukte gisterenmiddag rond 12.45 uur uit omdat het dak van een schuur aan de Molendijk in brand was gevlogen. De bewoners probeerden het vuur met een tuinslang te blussen, en nadien kon de brandweer het werk overnemen. Hoe de brand ontstond, is niet geweten. In de schuur werd regelmatig gerepeteerd.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Nachtelijke werken op de snelwegenHet Agentschap Wegen en Verkeer voert deze en volgende week gedurende enkele nachten asfaltherstellingen uit op de Limburgse autosnelwegen. Op de E314 gaat het om de omgevingen Lummen en Zutendaal. Op de E313 gaat het om de omgevingen Hasselt, Diepenbeek en Bilzen/Hoeselt. Het verkeer zal er plaatselijk over één rijstrook moeten. De op- en afritten blijven overal beschikbaar. Wees extra waakzaam ter hoogte van de mobiele werven!
De werken worden uitgevoerd vanaf vanavond tot donderdagochtend en van dinsdagavond 4 juli tot donderdagochtend 6 juli.
Het is maar dat je 't weet
De wettelijke samenwoning, die in 2000 werd ingevoerd, lijkt sinds 2011 op kruissnelheid te zijn gekomen, met ongeveer 39.000 verklaringen per jaar. In 2022 bedroeg het aantal nieuwe verklaringen 38.359, of een beperkte stijging van 1,6% ten opzichte van 2021 en een minieme daling van 0,2% ten opzichte van het gemiddelde aantal gevallen voor de periode 2018-2021.
Het aantal beëindigingen van de wettelijke samenwoning stijgt met ongeveer 18% ten opzichte van het gemiddelde voor de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Fiets woensdag de DrievalleientochtZoomOp de laatste woensdag van juni - nu woensdag! - organiseren de sportdiensten van Hamont-Achel, Bocholt, Bree, Pelt en Peer de Drievalleientocht. Het is een bewegwijzerde fietstocht door ons groene Noord-Limburg. Je kan kiezen: een grote lus van 90km of een kortere van 45km, telkens langs mooie wegen en door de Abeek-, Warmbeek- en Dommelvallei - vandaar de Drievalleientocht. Starten kan bij de Damburg in Bocholt, sportcentrum Olympia in Bree, cafetaria van De Posthoorn in Hamont, cafetaria van 't Poorthuis in Peer, de Bosuil in Pelt en sportcentrum De Bemvoort in Pelt.
Grensgevallen
Hamont-Achel - Dode bij schietpartij in MaarheezeIn een woonwagenkamp in Maarheeze is deze namiddag een dode gevallen bij een schietpartij. Een tweede persoon werd gewond en is in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis opgenomen. De dader is opgepakt.
In het Belgisch kampioenschap wielrennen op de weg heeft Achelaar Kamiel Bonneu vandaag opgegeven. Enkele weken geleden maakte hij een zware val waardoor hij niet alleen verwondingen opliep maar ook trainingsachterstand.
Hamont-Achel - Op het podium voor  kunst en diplomaZoomWas het enkele dagen terug nog de proclamatie van de Beeldende Kunsten, dan deelde de Kunst Academie Noord-Limburg gisterenavond de diploma's uit aan de leerlingen die afstudeerden in de richting Podiumkunsten. 119 leerlingen werden 'geproclameerd', waarvan 14 in de richting theater, 12 voor dans, 93 voor muziek. Niet dat ze allemaal een instrument spelen, één studeerde namelijk af als dirigent, en maar liefst 15 in de richting 'muziekschatten' (luistercursus klassieke muziek). Al meer dan 1.500 schreven zich in voor volgend schooljaar, maar volgens de KANL kan dat aantal nog groeien... (Foto's Albert Loos) Meer foto's

Voertuig in gracht

Zaterdag 24 juni 2023
Vanochtend, kort voor 3 uur, is een voertuig in de gracht beland aan de Lozenweg. De bestuurder liep daarbij verwondingen op.

Warm weekend

Zaterdag 24 juni 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Warm weekendEen hogedrukgebied schuift tijdens het weekend over onze streken en zorgt voor stabiel, rustig en warm zomerweer. Daarna trekt het hogedrukgebied verder richting Duitsland en wordt de weg vrijgemaakt voor een storing vanuit het westen. De storing wordt pas in de avond en nacht verwacht. Daarna volgt koeler weer met af en toe een regenbui.
Vandaag wordt een zonovergoten dag met nauwelijks wolken. Er is weinig wind en het kwik stijgt tot 27 graden.
Zondag wordt het tropisch warm (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Verkeersongeval op de KeunenlaanGisteravond, even voor 20u, kwam in de Keunenlaan een auto tegen een huis terecht. De bestuurster, een 62-jarige Nederlandse, moest naar het ziekenhuis worden overgebracht.
Hamont-Achel - Extra alcohol- en drugscontrolesHet komende weekend zal de politie weer overal alcohol- en drugscontroles houden tijdens een nationaal actieweekend. Dus waar je ook rijdt kun je vaste of mobiele controles tegenkomen. De lokale politie neemt gemeente- en gewestwegen voor haar rekening, de federale wegpolitie opereert op of rond de snelwegen. Het 'weekend zonder alcohol achter het stuur' gaat vanavond om 18 uur in en duurt tot maandagmorgen 6 uur.
Radio en TV
Hamont-Achel - Warmste Week voor een veilige plekZoomHet schooljaar loopt op zijn einde en voor veel kinderen en jongeren staat een lange zomervakantie te wachten. Het ideale moment om eens lekker te ontspannen, maar niet iedereen heeft dat geluk. Zo groeit naar schatting 1 op 10 minderjarigen op in een onveilige situatie. 1 op 3 kreeg al te maken met een vorm van cyberpesten en zelfs bijna 3 op 4 heeft bij het sporten al eens grensoverschrijdend gedrag ervaren. Dat is veel, heel veel en daar wil De Warmste Week verandering in brengen.
Daarom zal De Warmste (…) Het hele nieuwsbericht

Van code oranje naar code geel

Donderdag 22 juni 2023
In de vooravond heeft het KMI de waarschuwing voor regen in Limburg verlaagd van code oranje naar code geel. Dat wil zeggen dat er nog wel veel regen verwacht wordt; het kan dan gaan om intense buien ofwel aanhoudend veel regen. Dat kan dus plaatselijk tot wateroverlast leiden in regio’s die daar gevoelig voor zijn; en het verkeer kan er plaatselijk door gehinderd kan worden. Kortom: wees nog waakzaam.

Minder echtscheidingen

Donderdag 22 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal echtscheidingen per jaar is in 2022 tot onder de grens van 20.000 gedaald : er waren er 19.347 in België, of 13,1% minder dan het gemiddelde aantal echtscheidingen in de periode 2018-2021. Iets meer dan een op drie huwelijken eindigt met een echtscheiding. Gemiddeld duurt een eerste huwelijk 16,5 jaar en een nieuw huwelijk 11,8 jaar. (Statbel)

Fina Verschakelen overleden

Donderdag 22 juni 2023
Hamont-Achel - Fina Verschakelen overledenVandaag is Fina Verschakelen overleden, de echtgenote van Jos Bitters. Ze was 66 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan in Pelt.

Het is officieel zomer

Woensdag 21 juni 2023
Hamont-Achel - Het is officieel zomerZoomVandaag is de zomer begonnen: de zon gaat nu op retour naar het zuiden en de dagen zullen weer korter worden. Maar de rode kleur zegt niks over het weer dat we morgen gaan krijgen. Volgens de weerkaarten wordt donderdag best pittig met kans op hevig onweer. Het KMI geeft alvast code oranje. (Gust Ischen)

Morgen mogelijk veel regen

Woensdag 21 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Het KMI verwacht dat er morgen over de oostelijke of de zuidoostelijke helft van ons land zeer veel regen zal vallen. Voor Limburg gaat het over 30 tot 60 l/m². Daarom werd code "oranje" afgekondigd. Het noodnummer 1722 blijft actief voor hulp van de brandweer waarbij er niemand in levensgevaar is. Maak bij voorkeur gebruik van het digitaal loket op www.1722.be om de noodcentrales zoveel mogelijk te ontlasten.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Limburg de goedkoopste immo-provincieZoomIn het eerste kwartaal van 2023 was in het Vlaams Gewest een huis het duurst in de provincie Vlaams-Brabant: een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er 350.000 euro, voor een huis in open bebouwing was de mediaanprijs er 465.000 euro. Deze provincie was ook het duurst voor de appartementen: 272.000 euro. Limburg was de goedkoopste provincie. De mediaanprijs voor huizen in gesloten en halfopen bebouwing bedroeg er 245.000 euro. Huizen in open bebouwing kostten er 330.000 euro en appartementen bereikten een niveau van 225.000 euro. Tongeren behoort tot de goedkoopste gemeenten. (Statbel)

Religieus toerisme in de lift

Woensdag 21 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Het religieus toerisme in ons land is vorig jaar met 21 procent gestegen. Bij de buitenlandse bezoekers valt het aandeel Spanjaarden op. De meest geliefde religieuze site in Vlaanderen is de Sint-Baafskathedraal in Gent, wellicht vanwege het wereldwijd bekende Lam Gods. Vorig jaar registreerde deze kathedraal maar liefst 933.341 bezoekers. (Toerisme Vlaanderen)
Het is maar dat je 't weet
Insiders weten het: momenteel is in Nederland de diesel goedkoper dan bij ons, de benzine duurder. Maar op 1 juli komt er in dat land een accijnsverhoging. Dan wordt diesel er 12 cent duurder, benzine 17 cent. Een van de gevolgen: weer veel Nederlanders die bij ons gaan komen tanken.

Oppassen voor de wespendief

Woensdag 21 juni 2023
Puur natuur
Hamont-Achel - Oppassen voor de wespendiefZoomDe Wespendief is een buitenbeentje binnen de inheemse roofvogels. Muizen, ratten of andere vogels staan niet op zijn menu, maar wel larven, poppen, volwassen wespen en honing. Hij graaft de nesten van grondwespen helemaal uit. Hij is alleen in de late lente en zomer hier. Daarna overwintert hij ten zuiden van de Sahara.  Deze sierlijke wespendief kon ik gisteren spotten. (Johan Put) UPDATE "Het moet ergens in de jaren 1980 zijn geweest, tijdens een wandeling in het Pijnven in Eksel, dat er een wespendief opvloog naast een bospad," mailt Pierre Rutten. "Nog 20 meter verder wist ik waarom: plots was ik omringd door een horde wespen en was het spurten om weg te komen. Enkele wespensteken later had ik mijn lesje geleerd. Benader nooit een wespendief die een wespennest uitgraaft!"
Oppassen voor de wespendief
Zoom

De kortste weg...

Dinsdag 20 juni 2023
Zomaar even tussendoor
Hamont-Achel - De kortste weg...Zoom...tussen twee punten is een rechte. Gezien in Sentower Park in Oudsbergen... (Foto Rik Vander Sanden)

Josée Huibers overleden

Dinsdag 20 juni 2023
Hamont-Achel - Josée Huibers overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Josée Huibers overleden, de weduwe van Pieter Janssen, die in 2000 stierf. Ze was 93 jaar. De crematieplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont.

Nol Driezen overleden

Dinsdag 20 juni 2023
Hamont-Achel - Nol Driezen overledenZaterdag is Nol Driezen overleden, de weduwnaar van Truda Boonen. Hij zou volgende week zaterdag 83 jaar geworden zijn. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, waarna de urn wordt bijgezet op het Boskerkhof. Begroeting: donderdag (18.30-19.30u) bij Vanhove Uitvaartzorg, Brogelerweg 24 in Bocholt.

Paul Driezen overleden

Dinsdag 20 juni 2023
Hamont-Achel - Paul Driezen overledenGisteren is Paul Driezen overleden, de echtgenoot van Truus van Deursen. Hij was geboren in Kaulille en werd 84 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (20u-20.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan 53 in Pelt.
Hamont-Achel - Duikboot vermist op weg naar Titanic-wrakZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Kerk
Hamont-Achel - Twee priesterwijdingen in bisdom HasseltIn het bisdom Hassselt vinden twee priesterwingen plaats: Gianluca Loperfido wordt gewijd op dinsdag 15 augustus om 15 u. in de Sint-Martinuskerk van Genk. Bart Pluymers wordt gewijd op zondag 3 september om 15 u. in de Sint-Quintinuskerk van Zonhoven.
Promotekst
Hamont-Achel - 't Pelterke zoekt een klusjesman't Pelterke vzw is een ontmoetingscentrum met cafetaria, 6 vergaderzalen en 2 feestzalen. Daar ontvangen we jaarlijks meer dan 10.000 gasten in onze 2 vakantieverblijven. ’t Pelterke is gelegen aan de Jeugdlaan, in het centrum van Overpelt. Onze buren zijn het sportcentrum en het cultureel centrum Palethe. Om al deze gasten op een goede manier te kunnen ontvangen in ’t Pelterke, zijn wij op zoek naar een gemotiveerde KLUSJESMAN/ ALL-ROUND WERKMAN (deeltijds – 19u, meestal in de (…) Het hele nieuwsbericht

Er wordt geblokt in Hamont

Maandag 19 juni 2023
Naar aanleiding van Monastery Garden, het evenementendorp dat deze zomer neerstrijkt in de Kloostertuin, verhuist de studieruimte van Hamont tijdelijk naar het voormalige ING-kantoor. Zo kunnen studenten zich in alle rust voorbereiden op de (her)examens...
De studenten die gebruik maken van de studiekamer in het Ursulinenklooster kunnen tot en met 3 september dus terecht in het voormalige ING-kantoor gelegen aan de Stad 36. Om toegang te krijgen tot dit gebouw moeten ze hun toegangsbadge omruilen voor een sleutel. Zij worden hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht door het UiTpunt. Meer info over de studieruimte in het Ursulinenklooster vind je hier.

Beeldig Lommel...

Zondag 18 juni 2023
Hamont-Achel - Beeldig Lommel...Zoom...met Helmut Lotti op Graspop. (Cartoon: Fobie)

Toenemende neerslagkansen

Zondag 18 juni 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Toenemende neerslagkansenEen storing schuift vanuit het westen naar onze streken. In eerste instantie zorgt deze storing voor een grotere instabiliteit van de atmosfeer met kans op lokale buien. In een latere fase gaat het regenen. Dit bij tropische temperaturen. Na het weekend wordt het iets minder warm en is het wisselvallig. Tegen volgend weekend stijgt de luchtdruk opnieuw.
Vandaag wisselen wolken en zon elkaar af en lokaal is er kans op een bui. Meestal is het echter wel droog en opnieuw is het erg warm bij maxima rond 30 (…) Het hele nieuwsbericht

Kans op onweer

Zondag 18 juni 2023
Vandaag gezien
Hamont-Achel - Kans op onweerZoomEen mooie zonsopgang deze ochtend. Vandaag wordt het minder zonnig maar wel zeer zwoel, met een kans op onweer. (Johan Put)
Hamont-Achel - Opgepast voor phishing 'uw icloud is vol'ZoomEen nieuw phishingbericht dat van iCloud lijkt te komen, doet de ronde. Dit bericht bestaat in verschillende versies en is afgelopen week meer dan 3800 keer naar verdacht[!]safeonweb.be doorgestuurd. Ook de politie stuurt een waarschuwing rond dit bericht. Oplichters sturen je een e-mail om je te vertellen dat jouw iCloud-ruimte vol is en stellen voor dat je meer ruimte koopt: "upgrade naar 50 GB of verhoog nu jouw limiet". Niet doen dus! UPDATE Een lezer uit Pelt werd het slachtoffer van deze phishing. "Zeer gevaarlijk," mailt hij. "650 euro weg, bankkaarten en paspoorten geblokkeerd. Pas in godsnaam op." 

Een klein koolwitje

Zaterdag 17 juni 2023
Puur natuur
Hamont-Achel - Een klein koolwitjeZoomHet is je misschien ook al opgevallen: er zijn bijzonder weinig vlinders dit jaar. Toch kon Luc Beysen dit klein koolwitje fotograferen.

Het geluid van de zomer

Zaterdag 17 juni 2023
300 woorden van Rudi
Hamont-Achel - Het geluid van de zomerNog meer dan het radiogeluid van de Tour, de bel van de ijskar, echoënde festivalmuziek, het ijsgerinkel in een glas frisdrank of het rietsjesgeslurp van het laatste restje ijskoffie, is het geluid van de zomer dat van de stilte. Of dat was zo.
De stilte onder een boom. Of in huis. Of in de tent die twee maanden op het gazon bleef staan. In september zag je nog waar ze had gestaan. De hondsdagen van toen. Je hoorde niets.
Naast een krekel in het gele gras hooguit het zacht gerammel met de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Zomerregeling afvalzakken recyclageparkZoomHeb je volle afvalzakken die je niet meer kan buitenzetten omdat je op vakantie vertrekt? Of heb je beperkte stockageruimte waardoor het vervelend is om tijdens extreme warmte een volle huisvuil- of keukenafvalzak in huis te hebben? Uitzonderlijk kan je tussen 13 juni en 16 september 2023 je gele keukenafval-, groene tuinafval- en grijze huisvuilzak naar het recyclagepark brengen.

Trainer weg bij Exc. Hamont

Vrijdag 16 juni 2023
Hamont-Achel - Trainer weg bij Exc. HamontJohnny Vanbroekhoven stopt als trainer van Exc. Hamont. Hij geeft privéredenen aan voor zijn vertrek.
Verkiezingen
Ben Renier (24) gaat de lijst van Vlaams Belang trekken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Hamont-Achel. Een van de programmapunten van zijn partij is de uitbouw van een compact sportcomplex aan de Siggert, "in plaats van in het midden van een woonwijk, zoal het huidige bestuur van plan is." "De plaats die dan vrijkomt in het centrum van Achel kan dan besteed worden aan de bouw van een degelijk speelpark vlak langs de kleuter- en de lagere school."

Gasleiding geraakt in Graanstraat

Donderdag 15 juni 2023
Hamont-Achel - Gasleiding geraakt in GraanstraatTijdens het uitvoeren van werkzaamheden in de Graanstraat is deze voormiddag een gasleiding geraakt. De brandweer heeft het lek gedicht in afwachting van de herstelling door Fluvius.
De Hasseltse Ondernemingsrechtbank heeft vandaag de vijf vennootschappen achter de verschillende meubelwinkels van Meubelen Heylen failliet verklaard. Daardoor komen zowat 50 mensen op straat te staan. De betrokken winkels zijn Meubelen Heylen, Interieur Plus en Meevita in Peer, De Prijzenklopper in Hechtel-Eksel en Meubelen Heylen in Kortenberg. In juli 2021 vroeg de groep bescherming tegen de schuldeisers, maar die bescherming werd vorige week niet opnieuw verlengd. Daarop vroeg de groep het faillissement aan. Er zijn drie curatoren aangesteld.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Meer fietsers omgekomen in het verkeerZoomEr zijn vorig jaar in ons land 540 mensen omgekomen na een verkeersongeval. De meeste dodelijke slachtoffers waren automobilisten, maar in 102 gevallen ging het om fietsers. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.
"Een eerder positieve evolutie van de verkeersveiligheid, behalve voor fietsers", zegt Statbel. "Terwijl alle verkeersveiligheidsindicatoren al jaren dalen, blijft het aantal fietsers dat betrokken is bij verkeersongevallen stijgen."
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - E314 grens-Genk weekend afgeslotenZoomDe E314 is komend weekend afgesloten in de richting Lummen tussen knooppunt Kerensheide (NL) en Genk-Oost (complex 32). Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt het wegdek tussen het viaduct Boorsem en het ecoduct Kikbeek.
Verkeer komende uit Nederland wordt vanaf vrijdagavond 16 juni (20u) tot en met maandagochtend 19 juni (6u) omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen. Vorig weekend werden deze werken nog uitgesteld wegens de hitte. In een volgend weekend zal de E314 in principe nog een laatste keer afgesloten zijn, zegt het AWV.

Nieuwe vennootschap: AcoustX

Woensdag 14 juni 2023
Floris Brouckaert (43) uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap AcoustX opgericht met zetel aan de Thomas Watsonlaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitwerken van projecten op vlak van akoestiek, het plaatsen van isolatiemateriaal tegen geluid en trillingen, software ontwikkeling en vervoer van goederen en personen.
Elise Mertens (27) komt niet meer in actie op het toernooi in Rosmalen, ook niet in het dubbel. Zij haakte af vanwege rugpijn.

Frans Theunissen overleden

Woensdag 14 juni 2023
Hamont-Achel - Frans Theunissen overledenGisteren is Frans Theunissen overleden, de weduwnaar van de eerder dit jaar gestorven Fien Douw. Hij was 93 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Achel. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg aan de Brogelerweg in Bocholt.

hEAR DROPS over fluiten

Dinsdag 13 juni 2023
Hamont-Achel - hEAR DROPS over fluitenZoomMusica in Pelt heeft weer een nieuwe aflevering van hEAR DROPS online gezet. Deze keer kwam daarvoor hulp uit onverwachte hoek: van de tuinmannen van Dommelhof. Die bleken uitstekende fluiters te zijn. En daarover gaat deze aflevering: over fluiten.
Fluiten is een van die uitdagende, waarschijnlijk oervaardigheden die kinderen gebruiken om te laten zien dat ze opgroeien en contact maken met de wereld van volwassenen. Er zijn talloze manieren om te fluiten, vaak verbonden met lokale tradities. Ze vereisen allemaal tijd en doorzettingsvermogen om onder de knie te krijgen. Daarbij bieden de pogingen om te fluiten zelf talloze aanknopingspunten om met geluid bezig te zijn en je bewust te worden van subtiele verschillen in timbre. 

Even stoppen voor die duif

Dinsdag 13 juni 2023
Zomaar even tussendoor
Hamont-Achel - Even stoppen voor die duifZoom
Alle respect voor die jonge, gehaaste autobestuurder die vanmorgen stopte voor een duif.
Die duif, een reisduif, stond in het midden van de linkerrijstrook van de Universiteitslaan in Hasselt. Ze zag, aan haar kopje te zien, de snelle zwarte Golf wel naderen, maar bleef - wellicht vermoeid - zitten. En wat deed die jonge chauffeur?
Hij stopte, op twee meter van de duif. Hij knipperde even met de koplichten. En daarop vloog de duif weg.
Gelukkig was het niet druk op dat ogenblik, op de Universiteitslaan. Maar chapeau voor die jonge chauffeur! Hij maakte mijn dag goed. (Ingez.)(Archieffoto)
Vandaag gezien
Hamont-Achel - Maar de boer, hij sproeide voort...Zoom                                                                                     (Foto JV)
De raad van bestuur van werkgeversorganisatie VKW Limburg heeft in de vooravond Marc Warson (51) verkozen tot nieuwe voorzitter. Hij zal op 1 juli Marc Meylaers opvolgen. Marc Warson is eigenaar van Warsco Units en woont in Genk.
Het is maar dat je 't weet
De Amerikaanse autoreus Ford investeert opnieuw twee miljard euro in Keulen, waar in de huidige productievestiging zowat 2.300 van de 14.000 banen op de tocht staan. Het bedrijf gaat er elektrische auto's bouwen waarvan er in Keulen jaarlijks tot 250.000 van de band gaan rollen. Begin juli stopt Ford in Keulen met de productie van de Fiesta.

Hittegolf!

Dinsdag 13 juni 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Hittegolf!We zijn officieel in een hittegolf aanbeland. De criteria hiervoor zijn 5 dagen met minstens 25 graden, waarvan minstens 3 dagen 30 graden of meer bedragen. Zolang de maximumtemperatuur niet onder 25 graden uitkomt, blijven we in de hittegolf. Het ziet er ook niet dadelijk naar uit dat het kouder zal worden en ook neerslag zit er deze week nog niet in. Na het volgend weekend lijken de neerslagkansen wel toe te nemen, maar dat moet nog bevestigd worden.
Vandaag is het stralend zonnig weer (…) Het hele nieuwsbericht

Woninginbraak op De Eilandjes

Maandag 12 juni 2023
Hamont-Achel - Woninginbraak op De EilandjesIn Achel is ingebroken in een woning op de Eilandjes. Of de daders buit hebben gemaakt, is niet geweten. De politie kreeg deze voormiddag melding van de feiten.

Alda Jaeken overleden

Maandag 12 juni 2023
Hamont-Achel - Alda Jaeken overledenVandaag is Alda Jaeken overleden, de weduwe van de in 1995 gestorven Henri Vrolix. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-20 uur) in funerarium Creemers aan de Achelpoort. Condoleren: www.begrafenissencreemers.be

Ivan Breemans overleden

Maandag 12 juni 2023
Hamont-Achel - Ivan Breemans overledenOp 8 juni is Ivan Breemans overleden. Hij was 53 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan in Overpelt.
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari was 65,5% van de Belgische bevolking een Belg met Belgische achtergrond, 21,0% was een Belg met een buitenlandse achtergrond en 13,4% was een niet-Belg.  In absolute cijfers telt de Belgische bevolking 7.665.100 Belgen met Belgische achtergrond, 2.459.184 Belgen met een buitenlandse achtergrond en 1.573.273 niet-Belgen. (Statbel)

Godelieve Buteneers overleden

Maandag 12 juni 2023
Hamont-Achel - Godelieve Buteneers overledenOp 8 juni is Godelieve Buteneers overleden, de weduwe van Ramiro Gonzales Lopez. Zij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Creemers. Condoleren: www.begrafenissencreemers.be
Het is maar dat je 't weet
Binnen afzienbare tijd zullen minstens 350 parochiekerken in Vlaanderen een her- of een nevenbestemming krijgen. Zo'n 200 kregen al een (deels) andere invulling, ongeveer evenveel andere kerken zitten in een dergelijk traject. (K&L)

Een goede oogst verwacht

Zondag 11 juni 2023
Hamont-Achel - Een goede oogst verwachtZoom'Blaast in juni in de noordkant, verwacht veel koren op het land' of 'In juni weinig regen, voorspelt een grote zegen'. Deze weerspreuken voorspellen een goede oogst. 

Een fijne vaderdag!

Zondag 11 juni 2023
Hamont-Achel - Een fijne vaderdag!ZoomAan alle vaders: een fijne feestdag.

Het blijft heel warm

Zaterdag 10 juni 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Het blijft heel warmZoomMorgen/zondag overheerst de zon het weerbeeld, maar later zijn er wat meer wolken. Neerslag van betekenis wordt er niet verwacht, al is een donderslag niet geheel uitgesloten. Het wordt opnieuw tropisch warm, tot 32 graden.
Maandag komt de wind opnieuw uit het oosten en is het een fractie minder heet. Bij maxima rond 28 of 29 graden is het uiteraard wel nog steeds bijzonder warm. Het wordt een zonnige dag met enkele wolken.
Dinsdag start uitermate zonnig, maar na de middag komt (…) Het hele nieuwsbericht

Belgisch Kampioenschap masters

Zaterdag 10 juni 2023
Hamont-Achel - Belgisch Kampioenschap mastersZoomSACN had twee deelnemers voor het Belgische kampioenschap masters in Sint Niklaas: Kathleen Abrahams op de 100 en 200 m en Suzy Tyskens op de 800m en bij het hoogspringen. Katleen werd op de 100m zesde. Suzy liep zich op de 800m naar brons bij de masters W45. Op de 200m liep Katleen zich naar een mooie ereplaats net langs het podium met een 4de plaats; Suzy behaalde haar tweede medaille van de dag bij hoogspringen. Ze werd de beste Belgische Master, bekroond met de gouden plak.
Limburg is rijk aan taal. Van Lommel tot Lanaken. Dat is straks te horen in het nieuwe initiatief ‘Mariette’: een klankkast en podcast over taal en thuis. Daarom worden nu alle Limburgers opgeroepen om in hun eigen taal of dialect een aantal woorden in te spreken. Deze opnames zijn straks te horen in Mariettes unieke klankkast.
‘Mariette’ wordt een speciaal ingerichte kamer in ontmoetingscentrum De Piepel in Tongeren waar je letterlijk in een Limburgse (…) Het hele nieuwsbericht

Vogelbestand gedecimeerd

Zaterdag 10 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Van de totale Europese vogelpopulatie gingen in de afgelopen veertig jaar naar schatting 550 miljoen vogels verloren. De grootste oorzaak? Pesticiden en kunstmest die overvloedig gebruikt worden door de geïndustrialiseerde landbouw. (Bron: The Conversation, geciteerd door Apache)

Geboorten met 2,6% gedaald

Zaterdag 10 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden 113.593 geboorten geregistreerd in België. Dat zijn er 3.046 minder dan gemiddeld in de periode 2018-2021, ofwel een daling met 2,6%. De regionale verschillen zijn groot: de cijfers tonen een eerder lichte daling in het Vlaamse Gewest (-1,4%) en het Waalse Gewest (-1,3%) en een stevige daling in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (-10,3%) ten opzichte van de periode 2018-2021. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2023 telde België 5,1 miljoen particuliere huishoudens, waarvan 1,8 miljoen eenpersoonshuishoudens. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Dit is meer dan een derde (36%) van de particuliere huishoudens. Gehuwde koppels met of zonder kinderen waren goed voor 37%. Het aandeel van ongehuwde koppels met of zonder kinderen is 15%. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het gewest met het grootste aandeel eenpersoonshuishoudens (47%).

Eerste vaderdag in 1910

Zaterdag 10 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
De Amerikaanse Sonora Dodd (1882-1978) was 16 toen haar moeder stierf in het kraambed. Samen met haar vader William voedde ze haar vijf jongere broers op. Sonora had erg veel respect voor haar vader, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Toen ze in 1909 hoorde dat er voor het eerst een Moederdag werd gevierd, vond ze dat ook vaders zo’n dag verdienden - en zeker haar eigen vader William. Daar begon ze campagne voor te voeren, net zoals dat voor Moederdag was gebeurd.
De eerste Vaderdag werd op (…) Het hele nieuwsbericht

Werken aan het spoor

Zaterdag 10 juni 2023
Ook dit weekend werkt Infrabel aan het spoor. Alle treinen tussen Hamont en Mol worden vervangen door een NMBS-bus. Ook in het weekend van 24 en 25 juni (vanaf vrijdag om 23u30) zijn er werkzaamheden. De vertrektijden en bushaltes van de vervangbussen kan u raadplegen in de NMBS-app of via de website. Plan uw reis tijdig, en controleer uw reis nogmaals voor u vertrekt. (Dylan Maas)

We zijn met 11.697.557

Vrijdag 9 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2023 telde de wettelijke Belgische bevolking 11.697.557 inwoners. De Belgische bevolking groeide afgelopen jaar met 113.549 inwoners, ofwel met 0,98%. De bevolkingsgroei lag hiermee een stuk hoger dan normaal, zijnde een bevolkingsgroei met ongeveer 0,5%. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Fietsen met Chel

Vrijdag 9 juni 2023
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Fietsen met ChelZou er iemand zijn die in mijn persoonlijke wederwaardigheden geïnteresseerd is? Als columnist probeer je het net niet te vaak over jezelf te hebben. Maar nood breekt wet. Ik ben helaas al tweeëneenhalve dag afgesloten geweest van alle inspiratiebronnen. De Muze is weg! Ik zal het deze keer helemaal zelf moeten doen.
Het is al bijna drie dagen prachtig weer, toch? Maar ik zit al twee dagen binnen te koekeloeren. Mooi woord toch, koekeloeren! Wist je dat de Suid-Afrikaanse Uitsaaikorporasi, de (…) Het hele nieuwsbericht
Door een persoonsongeval ter hoogte van de Heggestraat in Overpelt is het treinverkeer sinds 16 uur onderbroken tussen Hamont en Mol. Reizigers kunnen gebruikmaken van de L84 bus van De Lijn.

Jaak Jannis overleden

Vrijdag 9 juni 2023
Hamont-Achel - Jaak Jannis overledenIn Hamont-Achel is vandaag Jaak Jannis overleden, de echtgenoot van Jet Verweyen. Hij was 88 jaar en geboren in Neerpelt. Het afscheid vindt woensdag (10 uur) plaats in uitvaartzorg Severens in Pelt. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur).

Treinverkeer onderbroken

Donderdag 8 juni 2023
Als gevolg van een aanrijding ter hoogte van Geuskens is het treinverkeer tussen Neerpelt en Hamont voor onbepaalde duur onderbroken. Reizigers kunnen gebruik maken van de bussen van De Lijn. In Geuskens is geen doorgaand verkeer mogelijk. Er is plaatselijk een omleiding, meldt de gemeente.

Code oranje in natuurgebieden

Donderdag 8 juni 2023
Hamont-Achel - Code oranje in natuurgebiedenZoomVanaf vandaag zal code oranje gelden in de natuurgebieden in Limburg. Dat is vandaag afgesproken na overleg tussen specialisten. De opschaling van code geel naar oranje - de tweede hoogste fase - houdt in feite niet zo'n groot verschil in. Het betekent wel dat de situatie wordt opgetrokken van 'gevaar' naar 'hoog gevaar' en dat het erg droog en brandgevaarlijk is in de natuur. Dat komt natuurlijk door de aanhoudende droogte - enkele druppels regen kunnen daar niets aan verhelpen -, de warmte en de wind. Natuurbeheerders zullen nog meer uitkijken en bij een brandoproep zal de brandweer steeds voldoende materiaal en manschappen proberen in te zetten. Uiteraard wordt ook aan bezoekers van natuurgebieden gevraagd uiterst voorzichtig te zijn en bij gevaar alarm te slaan.
Het is maar dat je 't weet
De provincie Limburg telt 625 vastgoedmakelaars. 33,6 procent van de Limburgse vastgoedmakelaars is een vrouw. De meeste vastgoedmakelaars zijn actief in het Brussels Gewest (1.935). In Vlaanderen tellen West-Vlaanderen (1.603) en Antwerpen (1.503) de meeste vastgoedprofessionals.

Sneller rijbewijs kwijt

Dinsdag 6 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
De minister van Justitie en het College van procureurs-generaal hebben besloten de drempel voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs geleidelijk te verlagen. Concreet werd deze vanaf 1 juni verlaagd van 0,65 naar 0,50 mg/l uitgeademde lucht. Met andere woorden, van 1,5 naar 1,2 promille alcohol in het bloed. Het risico op een verkeersongeval is bijna vier keer zo groot bij 1,0 promille alcohol in het bloed en meer dan twintig keer zo groot bij 1,5 promille.
LET WEL: rijden (met de wagen, de motorfiets, brommer of met de fiets) is reeds strafbaar vanaf 0,5 promille alcohol in het bloed!

Ongeval in Stadswaag

Dinsdag 6 juni 2023
Hamont-Achel - Ongeval in StadswaagEen 67-jarige motorrijder uit Maasmechelen is gewond geraakt bij een aanrijding met een auto in de Stadswaag. Het ongeval gebeurde deze namiddag rond 14.40 uur.
Hamont-Achel - Dag van de kleine Hamont-AchelaarZoomZondag was het Dag van de Kleine Hamont-Achelaar. Voor deze gelegenheid nodigde het stadsbestuur alle gezinnen die in 2022 een kindje kregen uit voor een feestelijke picknick in het stadspark. Onder een stralend zonnetje werd er heerlijk gesmuld en amuseerde jong en oud zich kostelijk in het Stadspark in Hamont. De Dag van de Kleine Hamont-Achelaar is een organisatie van de stad Hamont-Achel in samenwerking met de Gezinsbond Achel en Hamont.

Kwaliteit boven kwantiteit

Maandag 5 juni 2023
Om over na te denken
"Kwaliteit boven kwantiteit, ook in menselijke relaties. Niet iemand meepakken voor een onvergetelijke citytrip naar New York, wel eens vaker een hand op een schouder leggen en horen hoe het gaat. Een zieke buur vragen of je iets kleins kan doen. En ik hoef geen grote hoop intieme vrienden, maar ik wil wel steeds meer puren uit die paar hechte banden. Mijn ambitie is dichter en dichter komen bij wat er echt toe doet."
(VRT-journaliste Ruth Joos in Standaard Magazine)

DISV huldigde digihelpers

Maandag 5 juni 2023
Hamont-Achel - DISV huldigde digihelpersZoomDISV Noord-Limburg, de dienstverlenende intergemeentelijke samenwerking tussen acht Noord-Limburgse gemeenten, heeft op de Dag van de Digibank de vrijwilligers gehuldigd die zich inzetten om mensen te helpen bij hun vragen over computers en andere digitale aangelegenheden.
Binnen de projecten rond digitale inclusie zijn de vrijwilligers in een digipunt van onschatbare waarde. Ze ondersteunen andere inwoners in hun digitale vragen, bieden hulp bij een digitaal proces of weten raad op een digitale (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Franky Van Vlierden overledenGisteren is Franky Van Vlierden overleden. Hij was 43 jaar. De afscheidsdienst, de crematie en de begraving van de urn op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Puur natuur
Bij het uitlezen van de wildcamera's van INBO en Natuur en Bos in het wolvengebied vorige week is gebleken dat er minstens 5 wolvenwelpen zijn dit jaar. Dat meldt het INBO, dat een filmpje online heeft gezet. De welpen van vorig jaar, de zogenaamde "jaarlingen", zijn op camerabeelden. niet meer te zien. Zij hebben vermoedelijk het territorium verlaten, zegt het INBO.
Het is maar dat je 't weet
De Franse overheid werkt aan systemen om de "péage"-stations op de snelwegen af te schaffen en te vervangen door infrarood-camera's. Dat gebeurt nu al op de A4, de A13 en A14 en op de A79. Tot daar niets aan de hand, ware het niet dat de doorsnee automobilist daar niets van merkt. Het enige wat hij kan zien is een bord met daarop "Flux libre" - vrije doortocht. 
Wie een Franse tolbadge heeft - aan te vragen bij o.m. de VAB - zal het tolbedrag automatisch van zijn rekening af zien gaan. Je kan je gegevens ook registreren via www.fulli.com/sesame, dan gebeurt dat ook automatisch. Hier en daar langs die snelwegen staan er op sommige parkings ook betaalmachines.
Voorlopig krijgen niet-betalers eerst een waarschuwing, waarna ze binnen de drie dagen moeten betalen. Als ze dat niet doen, kunnen ze een boete krijgen van 90 tot 375 euro.  
In de 1/8ste finales van het enkelspel op het tennistoernooi van Roland Garros heeft Elise Mertens vanmiddag verloren van de Russin Anastasija Pavljoetsjenkova. Setstanden: 3-6, 7-6, 6-3.
Het is maar dat je 't weet
"Wat voor onmogelijk werd gehouden is dankzij AI (kunstmatige intelligentie - red.) mogelijk: overleden personen die nabestaanden virtueel toespreken. Onlangs ging een Britse familie in gesprek met een digitale kloon van hun gestorven moeder/oma. (...) De digitale kloon van de Britse vrouw maakt deel uit van een groeiende trend van technologiebedrijven die tools maken waarmee nabestaanden met een overledene kunnen praten."
(Eindhovens Dagblad)
Hamont-Achel - 9 -10 september: vliegshow Kleine-BrogelZoomKleine-Brogel Air Base zet op 9 en 10 september de  deuren open voor een indrukwekkende luchtshow. Inwoners van buurgemeenten kunnen tot 1 augustus een ticket kopen aan een voordeliger tarief. Meer achter deze link.
Hamont-Achel - Clubkampioenschap voor de SACN-jeugdZoomIn het sportcentrum van Dommelhof werd gisteren het jeugdclubkampioenschap van SACN afgewerkt. Er kwamen 97 jonge atleten opdagen en die gaven in de verschillende atletieknummers het beste van zichzelf. Nadien wenkte het podium! Na afloop stond de frietkar klaar - die moest 167 jonge magen vullen... SACN dankt langs deze weg sportief organisator T-C Kooij en iedereen die op het plein en de piste heeft meegeholpen!
Henricus Van Montfort (63) en Wilhelmina Joosten (61), beiden uit Hamont-Achel, hebben de besloten vennootschap TN België opgericht met zetel in Hoek. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de aan- en verkoop van bedrijven, de financiële reorganisatie van bedrijven en human resources- en marketingactiviteiten.

Zonnig en warm weekend

Zaterdag 3 juni 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Zonnig en warm weekendHogedrukinvloeden blijven zowel op korte als lange termijn overheersen. Er is dan ook nog geen neerslag in het verschiet voor de hele volgende week. Er verandert niet zoveel wat het weerbeeld betreft, de zon overheerst en de wind komt aanhoudend uit noordoostelijke tot noordelijke richtingen. Wel komen de temperaturen hoger uit en kan het soms zomers warm worden.
Vandaag domineert de zon van de vroege ochtend tot de late avond. Hier en daar kan een stapelwolkje tevoorschijn komen of zijn er wat hoge (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 'Stiltewandelingen' in Achelse KluisZoomStilte, daar kennen wij weinig van in het Westen. We steken onze dagen vol met actie en geluid en wanneer we dat niet zelf doen, doet iemand anders het wel voor ons. Volle agenda's, omgevingsgeluiden, muziek en getater, oplichtende schermpjes met bijbehorende bliepjes die aandacht vragen.
70% van de Vlamingen leeft in gebieden waar het geluidsniveau de 55 decibel overschrijdt, wat de drempel is voor industrieel geluid.
Wandelen in stilte zijn we niet meer gewend en het kan soms onwennig aanvoelen. Maar (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsweekend en hommelweekend

Zaterdag 3 juni 2023
Puur natuur
Hamont-Achel - Fietsweekend en hommelweekendZoomHet is Fietsweekend vandaag - hop, iedereen de fiets op! Maar het is ook hommelweekend. Aandacht dus voor onze zachte, brommende, pluizige vliegertjes die geen mens kwaad doen. Natuurpunt heeft er veel aandacht voor. (Archieffoto)

Sardinekes

Zaterdag 3 juni 2023
300 woorden van Rudi
Hamont-Achel - SardinekesWe dwalen door Antwerpen. Aan de rand van de wijk Bredero stappen we een eethuis binnen. We zijn op weg naar de Lemméstraat, maar honger en dorst vertragen onze tocht.
Op de kaart staan sardines. Ik verheug me op een bord vol gegrilde sardines maar de visjes blijken al in een blik te zitten. Maar het zijn er van de hippe soort. Ze komen uit Portugal zegt het blikje en ze zijn verwerkt met rode pepers. Het smaakt. Zeker met het bruin brood dat gelukkig wel op de grill heeft gelegen.
“Wij (…) Het hele nieuwsbericht

Mijn vleermuis

Zaterdag 3 juni 2023
De anonieme mijmeraar
Hamont-Achel - Mijn vleermuisHard gewerkt vandaag. Alweer. Veel te hard voor iemand die eigenlijk gepensioneerd is. Als ik rond 21.30 uur eindelijk mijn pc uitschakel, moet ik toch even een luchtje scheppen, buiten, in mijn tuin die stilaan een echte tuin moet/zal worden, nu ik eigenlijk gepensioneerd ben. Zodra ik tijd heb! Het is nagenoeg windstil, de schemering is ingezet, geen wolkje aan de hemel. Op het dak zit een merel heerlijk schril te fluiten en in de verte hoor ik nog net het antwoord van een soortgenoot. (Toch nuttig, dat (…) Het hele nieuwsbericht
Op het tennistoernooi van Roland Garros heeft Elise Mertens de 1/8ste finales bereikt. In de derde ronde versloeg ze Jessica Pegula, de nummer 3 van de wereld, in twee sets: 6-1, 6-3. Een verslag kunt u lezen bij Sporza.

Politie zoekt de Zomerbob

Vrijdag 2 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Politie zoekt de ZomerbobZoomVanaf vandaag en tot 28 augustus zullen er in het hele land alcoholcontroles worden georganiseerd in het kader van de Zomerbobcampagne. Daarbij moet in het oog worden gehouden dat de drempelwaarde voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs verlaagd is voor wie onder invloed van alcohol achter het stuur zit. De nieuwe drempelwaarde sinds 1 juni bedraagt 1,2 promille. Met andere woorden: je bent sneller je rijbewijs kwijt dan je denkt. Rij nuchter!
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel