Het overige nieuws

De Dennenknop en Triple R failliet

Donderdag 30 november 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van horecazaak De Dennenknop en Triple R, beide uit Hamont-Achel.

7500 euro voor dementieafdeling

Donderdag 30 november 2023
Hamont-Achel - 7500 euro voor dementieafdelingZoomInterservice, de jaarlijkse verbroedering van 15 Noord-Limburgse serviceclubs, georganiseerd door Fifty One Noord-Limburg, vierde maandagavond zijn 30ste verjaardag. Interservice steunt elk jaar een goed doel. Dit jaar doneert de organisatie €7500 aan WZC De Bekelaar in Lommel via Sense Garden. Sense Garden zal in het woonzorgcentrum een belevenisruimte installeren om mensen met dementie en hun familieleden terug te verbinden en Vonkmomentjes te creëren.
Het gedoneerde (…) Het hele nieuwsbericht

Suzanne Winters overleden

Donderdag 30 november 2023
Hamont-Achel - Suzanne Winters overledenGisteren is Suzanne Winters overleden, de weduwe van Cor Renne. Ze was 86 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in besloten familiekring. Begroeting: maandag (12-13u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Nieuw: gezondheidsrubriek van Anouk

Donderdag 30 november 2023
Gezondheid
Hamont-Achel - Nieuw: gezondheidsrubriek van AnoukVanaf vandaag gaat Anouk Mertens meewerken aan de Internetgazet. Om de twee weken brengt ze hier als diëtiste een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Dag Anouk!
Hallo allemaal, ik ben Anouk, een gepassioneerde diëtiste. Ik woon in Pelt en werk in het Jessa-ziekenhuis in Hasselt. Iedere twee weken zal er een artikel van mij terug te vinden zijn op internetgazet waarin ik verschillende feiten & fabels alsook weetjes over voeding zal bespreken. Veel leesplezier (…) Het hele nieuwsbericht

KBHB start met handbalacademies

Donderdag 30 november 2023
Hamont-Achel - KBHB start met handbalacademiesZoomDe Koninklijke Belgische Handbalbond maakt werk van twee handbalacademies, één in Vlaanderen en één in Wallonië, met als doel talentvolle jongens en meisjes in een schoolomgeving betere trainingsbegeleiding te geven met als doel een carrière in het handbal uit te bouwen. Het project krijgt de steun van de Europese Handbalfederatie EHF. Bart Lenders (foto) is aangesteld als projectmanager en zal samen met technisch KBHB-directeur Jonathan Vandeberg (…) Het hele nieuwsbericht

Gemiddeld 820 km file per werkdag

Donderdag 30 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De voorbije twaalf maanden (november 2022 – oktober 2023) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 820 km-uren per werkdag. Dat wil zeggen dat er in die periode elke werkdag gemiddeld 820 kilometer file was gedurende 1 uur.
De filezwaarte is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de coronacrisis. In april 2021 steeg het 12-maands voortschrijdend gemiddelde van de filezwaarte voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis opnieuw. De filezwaarte bereikte in juli 2023 een nieuwe recordhoogte. (Vlaams Verkeerscentrum)

5,5 procent meer ondernemingen

Woensdag 29 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Er waren eind 2022 in het Vlaamse Gewest 714.083 ondernemingen actief. Dat is een stijging van ruim 257.000 of 56 procent tegenover 2008. Sinds dat jaar is het aantal ondernemingen elk jaar gestegen, dus ook in de coronajaren 2020 en 2021. In 2022 ging het om een stijging van 5,5 procent. (Statistiek Vlaanderen)

Meer huwelijken in 2022

Woensdag 29 november 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden in het Vlaamse Gewest 26.571 huwelijken gesloten. Tussen 2000 tot 2020 schommelde het jaarlijkse aantal huwelijken rond de 25.000. In 2020 viel dat aantal terug tot 19.145. Dat was mede het gevolg van de ingevoerde beperkingen op het organiseren van huwelijksfeesten in de context van de Covid-19-pandemie.
In 2022 waren bij de meerderheid van de huwelijken (69%) beide partners nooit eerder gehuwd. Bij bijna 30% van de huwelijken heeft minstens 1 partner een echtscheiding achter de rug. (…) Het hele nieuwsbericht
Zomaar even tussendoor
De hele binnenstad van Maastricht wordt een fietszone, waar de auto alleen nog maar "te gast" zal zijn.

Koud en wisselvallig

Dinsdag 28 november 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Koud en wisselvalligVanavond is er kans op een regenbui aan de kust, maar elders blijft het droog met bij momenten brede opklaringen. Het kan flink afkoelen bij minima tussen -5 graden in de Hoge Venen en gemiddeld -2 à 1 graden in Vlaanderen. De wind blijft stevig waaien uit noordelijke richtingen.
Woensdag wordt het wisselvallig met kans op enkele regenbuien in Vlaanderen, natte sneeuw of sneeuw in Hoog België. Tussendoor zijn er ook droge perioden en het wordt opnieuw een graadje of twee zachter (…) Het hele nieuwsbericht
De helft van de Limburgse bedrijven wil vlotter talent uit het buitenland kunnen aantrekken. Dat blijkt uit het jaarlijkse arbeidsmarktrapport van VKW Limburg en Unizo Limburg. Arbeidsmigratie makkelijker maken zou volgens hen namelijk een antwoord kunnen zijn op de arbeidsmarktkrapte. Beide werkgeversorganisaties hebben dan ook een tienpuntenplan opgesteld. Achter deze link staan die tien punten opgesomd.
Hamont-Achel - Noorderhart-gynaecologen 'knippen' het minstHet Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt blinkt uit in het recente rapport van 2022 over bevallingen, met opmerkelijk lage cijfers voor episiotomie-ingrepen, ook wel bekend als de 'knip'. Dat blijkt uit een rapport van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE).
Jaarlijks verzamelt dat SPE gegevens en trends van Vlaamse kraamklinieken, waaronder het aantal bevallingen, complicaties, keizersneden, inleidingen, episiotomie-ingrepen, doorverwijzingen naar neonatale centra, (…) Het hele nieuwsbericht

Regina Winters overleden

Dinsdag 28 november 2023
Hamont-Achel - Regina Winters overledenZaterdag is Regina Winters overleden, de weduwe van Theo Govers. Ze was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 91 jaar. Zaterdag (11.30u) is er een afscheidsdienst in het crematorium in Lommel. Begroeting: vrijdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Het is maar dat je 't weet
De helft van al het plastic afval in België wordt niet gerecycleerd. In 2021 werd 80% van het verpakkingsafval gerecycleerd. In 2001 was dat 71%. Of het nu vandaag is of 20 jaar geleden, plastic blijft de minst gerecycleerde afvalcategorie. Toch is de recyclagegraad sterk gestegen van 28% in 2001 naar 49% in 2021. Wat de andere afvalcategorieën betreft, hadden glas en metaal in 2021 een recyclagegraad van 97%, papier en karton 89% en hout 67%. (Statbel)

Man wil 8000 boeken weg

Dinsdag 28 november 2023
Grensgevallen
Ad Maas uit Leende wil zijn 8000 boeken kwijt. Allez, de meeste toch. Hij heeft die tijdens zijn leven verzameld, is nu 83 en vorig jaar overleed zijn vrouw. Hij wil zijn kinderen niet aandoen dat ze na zijn overlijden met die duizenden boeken blijven zitten, schrijft Eindhovens Dagblad. De collectie van zijn echtgenote, een paar duizend romans, heeft hij bij zijn dochter in Lommel mogen plaatsen. Ad is bereikbaar via admaas[!]bureaupubliciteit.nl.

Politieraad vergadert op 5 december

Maandag 27 november 2023
De politieraad vergadert op dinsdag 5 december om 18.30u in het politiegebouw aan de Energiestraat in Pelt. Op de agenda 14 punten, waaronder de aankoop van twee elektrische wijkvoertuigen.
Het is maar dat je 't weet
Mensen die al een opleiding volgen, willen vaker nog meer opleidingen volgen. Dat mattheuseffect is ook duidelijk zichtbaar naar opleidingsniveau: 32,9% van de hoogopgeleiden wilden nog meer opleiding volgen, tegenover 18% van de laagopgeleiden. Een en ander blijkt uit de resultaten van de enquête naar volwasseneneducatie van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Dat bevroeg 8274 18- tot 69-jarigen over de opleidingen die ze volgden en hun interesse om bijkomende opleidingen te volgen. Kort (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - SACN: 7 podiumplaatsen op LCC-veldloopZoomOp de derde LCC-veldloop in Genk heeft atletiekclub SACN gisteren 7 podiumplaatsen gehaald. Er kwamen op deze heel natte dag 25 SACN-ers aan de start. De eerste wedstrijd leverde meteen zilver op voor pupil Roos Verheyen. Tuur Verheyen (miniemen) haalde goud, Margot Swinnen (masters) brons, net als Robbe Faes (pupillen), Stan Bax (cadetten), Tahnée Vandebroek (junior - foto) en Frieda Hendrikx (masters). (Foto Marc Faes)

Gilberte Van der Velden overleden

Maandag 27 november 2023
Hamont-Achel - Gilberte Van der Velden overledenVrijdag is Gilberte Van der Velden overleden, de echtgenote van Jos Corstjens. Ze was geboren in Neerpelt en werd 77 jaar. Ze stelde haar lichaam ter beschikking van de medische wetenschap. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Tectum Achel op het goede spoor: 3-1 winstTectum Achel lijkt eindelijk op het goede spoor te zitten: vanavond werd van Caruur Gent gewonnen met 3-1. Vorige week won de club al van het Waalse Guibertin. De setstanden vandaag: 25-14, 28-30, 25-20 en 25-21.

Winst en verlies bij Achel VV

Zaterdag 25 november 2023
Hamont-Achel - Winst en verlies bij Achel VVAchel VV is vanavond bij Bree-Beek gaan winnen met 1-3. De tweede ploeg verloor thuis met 1-5 van Kabouters Opglabbeek.

Kadijk verslaat KFC Hamont 99

Zaterdag 25 november 2023
Hamont-Achel - Kadijk verslaat KFC Hamont 99Kadijk heeft vanavond met 2-0 gewonnen van KFC Hamont 99. De doelpunten kwamen van Dawda Jarju en Sandro Goossens. Kadijk SK staat tweede in de stand, op twee punten van Lindelhoeven VV. KFC Hamont 99 staat veertiende met 11 punten.

Grote-Brogel verliest van Exc. Hamont

Zaterdag 25 november 2023
Hamont-Achel - Grote-Brogel verliest van Exc. HamontSporting Grote-Brogel heeft vanavond thuis met 1-5verloren van Exc. Hamont. Aourz scoorde voor Grote Brogel. Voor Ex. Hamont scoorden Van Rijswijk (2), Kees, Duijsters en Vandael. Er waren 50 toeschouwers.

Kadijk SK B - KFC Hamont 99 B 2-1

Zaterdag 25 november 2023
Hamont-Achel - Kadijk SK B - KFC Hamont 99 B  2-1Kadijk SK B heeft vanavond met 2-1 gewonnen van KFC Hamont 99 B.

Eetfestijn bij Kando Noord-Limburg

Zaterdag 25 november 2023
Hamont-Achel - Eetfestijn bij Kando Noord-LimburgZoomKando, de nieuwe naam van de Katholieke Vereniging Gehandicapten, heeft met succes een gezamenlijke en gezellige activiteit op het getouw gezet. De Kando-afdelingen van Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt mochten 92 leden verwelkomen in ’t Pelterke te Pelt. Samen konden ze genieten van een lekkere maaltijd. Nadien werd er gekiend, voor elke afdeling iets ludieks. De namiddag werd met koffie en taart afgerond. Dit was een eerste stap om in de toekomst nog meer in te zetten op de samenwerking tussen de verschillende afdelingen.
Hamont-Achel - hEARDROP: de geluiden van het universumZoomEr is weer een nieuwe hEARDROP te beluisteren bij Musica. hEARDROP [!]ASTRA gaat over geluiden van het universum en is volledig gelinkt aan de voorstelling [!]ASTRA die vandaag in première gaat in Dommelhof in Pëlt. Dompel je onder in de verschillende energieën van het universum. Laat je inspireren door het muzikale materiaal van een van de planeten en verken, experimenteer en improviseer samen. Hoe klinkt jouw universum? Er zijn waarschijnlijk nog onontdekte planeten. Hoe zouden die klinken en wat zou typerend zijn voor zo'n planeet?
Er zijn nog een paar tickets voor de voorstelling in Dommelhof. 

Alles kom reg

Zaterdag 25 november 2023
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Alles kom reg“Het kan verkeren,” zei Bredero. En met ‘verkeren’ bedoelde hij ‘verkeerd lopen’. Nu mag ik er niet over oordelen in hoeverre de verkiezingsuitslag van woensdag bij onze buren als een betreurenswaardige gebeurtenis ingeschat hoort te worden, feit is dat het hele politieke bestel bij onze o zo nuchtere vrienden van over de grens totaal op zijn kop staat. Nee, dat hadden die zeventien miljoen anders zo zelfzekere betwetertjes-met-het-opgeheven-vingertje zelf niet zien (…) Het hele nieuwsbericht

Een kinderboek van Hans en Caryl

Vrijdag 24 november 2023
Hamont-Achel - Een kinderboek van Hans en CarylZoomOnze medewerker in Beringen, Hans Put, heeft een prachtig kinderboek geschreven: ‘Ella en de toverklok’. Het is het eerste kinderboek met de Limburgse mijnen als decor en werd geïllustreerd door Lommelaar Caryl Strzelecki. Vandaag werd het gepresenteerd op be-MINE in Beringen voor kinderen van de basisschool. Hans las het voor en Caryl toonde ondertussen de tekeningen (foto boven).
Hans Put groeide op in de schaduw van de Beringse mijn. Het verhaal van (…) Het hele nieuwsbericht
Een kinderboek van Hans en CarylEen kinderboek van Hans en CarylEen kinderboek van Hans en Caryl
Zoom

Eddy Schuermans overleden

Vrijdag 24 november 2023
Hamont-Achel - Eddy Schuermans overledenZondag is Eddy Schuermans overleden, de echtgenoot van Corina Soers. Hij was 59 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vond plaats in besloten kring.

Meer klanten bij voedselbanken

Vrijdag 24 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De 37 Sint-Vincentiusverenigingen in Limburg helpen momenteel zo’n 11.000 gezinnen met voeding, een toename van 6,5 procent in vergelijking met een jaar geleden. In Genk krijgt Sint-Vincentius 1.600 klanten over de vloer, het hoogste cijfer van alle gemeenten. Lommel staat met 582 klanten op de tweede plaats, Tongeren derde met 494 klanten.

Vijf procent Belgen niet online

Vrijdag 24 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Het gebruik van internet is blijven stijgen in 2023: 95% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar gebruikt internet tegenover 89% in 2018 en 82% in 2013. Dit blijkt uit de laatste resultaten van de enquête naar het ICT-gebruik bij huishoudens die Statbel, het Belgische statistiekbureau, jaarlijks organiseert.
Van de resterende 5% had 2% ten minste drie maanden voor de enquête geen internet meer gebruikt en 3% had nog nooit internet gebruikt. Bepaalde categorieën van de bevolking zijn (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Bij de jeugdploegen van Esperanza Pelt hebben we tijdens de trainingen enkele jaren geleden meisjes tussen de jongens zien voetballen. Nu heeft ook PSV Eindhoven voor het eerst in zijn geschiedenis een meisje van negen jaar aangenomen voor de jeugdopleiding. Ze gaat met de jongens mee voetballen. Straf is dat het om een Belgisch meisje gaat, Liz Mathijssen, die tot voor kort bij Beveren voetbalde. De club ziet het als een belangrijke stap om te laten zien dat het vrouwenvoetbal en ook de opleiding almaar serieuzer worden genomen.

Digitale vaardigheden fors gestegen

Donderdag 23 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De digitale vaardigheden van de Belgen zijn de voorbije jaren fors gestegen. Het percentage Belgen (in de leeftijdsklasse 16 tot 74 jaar) dat over minstens basis digitale vaardigheden beschikt, is gestegen van 54 % in 2021 naar 59 % in 2023. Het streefdoel, zoals geformuleerd in het ‘digitale decennium van de Europese Unie’, dat tegen 2030 80% van de volwassenen basis digitale vaardigheden zouden verworven hebben, blijft intussen nog wel veraf.
De digitale vaardigheden zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Pas op voor Quishing

Donderdag 23 november 2023
Cybercriminelen ontwikkelen om de haverklap nieuwe manieren om hun slag te slaan. De laatste trend is Quishing. Ze genereren een kwaadaardige QR-code die ze versturen of op een openbare plaats plaatsen. Als slachtoffers de code scannen, worden ze geleid naar een phishingsite of wordt er kwaadaardige software gedownload op hun apparaat. Opletten! Meer info
Het is maar dat je 't weet
Sinds 2017 is in Limburg het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart verdubbeld: van 368 in 2017 naar 737 in 2022. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen ze tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.
Het statuut van student-zelfstandige werd in 2017 gecreëerd om jongeren die hogere studies volgen, te motiveren om tijdens hun studie een onderneming op te starten. Zij genieten hierbij van een gunstige regeling voor sociale bijdragen naar analogie met de zelfstandigen in bijberoep. Na afloop van hun studies blijft 45% van de vroegere studenten zelfstandige: 26% in hoofdberoep, 19% in bijberoep.
Het is maar dat je 't weet
Er komt tegen 2030 geen halvering van het pesticidengebruik in de EU. Dat heeft een stemming in het Europees Parlement vandaag uitgewezen. Vooral de Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie, ging op de rem staan. Sara Matthieu (Groen) zei na afloop: "De agro-industrie heeft gewonnen op de kap van onze gezondheid en biodiversiteit. Dit is slecht nieuws voor het milieu, de bijen en onze gezondheid."
Hamont-Achel - KFC Hamont B - KRC Peer B op 6 januariDe wedstrijd KFC Hamont 99 B - KRC Peer B die vorig weekend werd uitgesteld zal op zaterdag 6 januari (18 uur) gespeeld worden.

Bus- en vrachtwagenchauffeurs gezocht

Woensdag 22 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Bus- en vrachtwagenchauffeurs gezochtZoomEr zijn ruim 200 vacatures voor bus- of vrachtwagenchauffeur in Limburg. De VDAB organiseert daarom op dinsdag 5 december een  job- en initiatiedag over dat beroep bij de VDAB in Bilzen. Wie wil, kan daar ook een testrit maken met een bus of vrachtwagen op de oefenterreinen van VDAB. Ook werkgevers zijn er aanwezig met hun vacatures. Er kan dus meteen gesolliciteerd worden.
Als je nog geen rijbewijs D, C/CE of vakbekwaamheid code 95 hebt, krijg je info over de vele opleidingsmogelijkheden. Iedereen is gratis welkom, maar inschrijven is vereist: het aantal plaatsen is beperkt. 
Concreet: dinsdag 5 december 2023, van 9 tot 14.30 uur, Calvarieberg 6, Bilzen. Inschrijven kan tot 28 november via deze link. Je bent tussen 9 en 12 uur doorlopend welkom. (Foto Craig Adderley - Pexels)

Feestje voor de Hamontse 50-jarigen

Woensdag 22 november 2023
Hamont-Achel - Feestje voor de Hamontse 50-jarigenZoomAfgelopen zaterdag hadden de 50-jarigen van Hamont een feestje. Het was een gezellig weerzien en er werden weer volop herinneringen bovengehaald van 'vruuger'. Comité73 bedankt iedereen voor hun aanwezigheid en ook de vrijwilligers die geholpen hebben. Wordt herhaald! (SD)
Hamont-Achel - Geslaagde seniorennamiddag in De PosthoornZoomRuim 370 senioren deze namiddag in De Posthoorn op een feestje dat speciaal voor hen was georganiseerd. En dat het gezellig was! (Foto Theo van Vlierden)

Het eerste puzzelkampioenschap

Dinsdag 21 november 2023
Hamont-Achel - Het eerste puzzelkampioenschapZoomZondagnamiddag vond in het Michielshof de eerste editie plaats van het puzzelkampioenschap van de Gezinsbond afdeling Achel. Ondanks de geringe opkomst (er waren slechts drie ploegjes ingeschreven), mogen we toch spreken van een geslaagde activiteit, waar iedereen genoot van het gezellig samen puzzelen. Zeker voor herhaling vatbaar... (FS)

De kracht van macht

Dinsdag 21 november 2023
Vandaag gelezen
"Macht is een middelpuntzoekende kracht: waar macht is, stroomt nog meer macht naartoe. Doordat dit land is opgebroken in verschillende structuren en machtscentra, hebben alleen partijvoorzitters nog een overzicht. Alle macht vloeit onvermijdelijk naar hen toe. De enige manier om die macht te breken, is te hervormen."
(De van Lommel afkomstige auteur Joachim Pohlmann in De Morgen)

Het wordt kouder

Dinsdag 21 november 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Het wordt kouderDankzij de invloed van een hogedrukgebied ten westen van Brest (Frankrijk) krijgen we een volledige droge dag op woensdag. Een warmtefront schuift in de nacht naar vrijdag wel over onze streken waarbij er wat lichte motregen kan vallen. Tot dan is het alleszins droog, maar de hoge en middelhoge wolken nemen wel gestaag toe. Na een zachte donderdag en nog een zachte vrijdagochtend, stroomt koudere polaire en vooral ook onstabiele lucht over onze streken. Het wordt dan een stuk kouder en die koude zet zich in het (…) Het hele nieuwsbericht

WK handbal: België tegen Italië

Dinsdag 21 november 2023
Hamont-Achel - WK handbal: België tegen ItaliëDeze voormiddag werd in Nyon geloot voor de eerste ronde van de tweede kwalificatiefase van het WK-handbal dat in 2025 in Denemarken, Kroatië en Noorwegen plaatsvindt. België neemt het op tegen Italië. De heenwedstrijd wordt op 13 maart gespeeld in Hasselt, de terugwedstrijd is gepland op 16/17 maart.
Hamont-Achel - De Sint is gearriveerd in Achel-StatieZoomIn de straten van Achel-Statie mochten 140 kindjes en hun ouders, grootouders en vrienden de Sint en zijn Pieten verwelkomen in een mooie optocht. Na afloop werd er gedanst, gezongen, gekletst en gedronken in de overvolle zaal en gingen de Statie-Achelaars voldaan en met mooie cadeautjes naar huis.
Een dikke merci aan de fanfare, drumband, de majoretten, de politie, de Achelse Koetsier, de mensen van de Sint- en kinderactiviteiten en de mensen uit Spanje voor, ondanks de druppels, hun bijdrage aan dit prachtig kinderfeest. En natuurlijk een welgemeende dank aan de gulle Statie-Achelaar! (Erik Rombouts)
De Sint is gearriveerd in Achel-Statie
Zoom

Biotechnicum wint van Wico

Maandag 20 november 2023
Hamont-Achel - Biotechnicum wint van WicoZoomHet Biotechnicum heeft de uitgestelde wedstrijd van de MOEV -voetbalcompetitie tegen WICO Campus Salvator uit Hamont gewonnen met 4-2. Door de slechte weersomstandigheden was men genoodzaakt om uit te wijken naar het kunstgrasveld van KGS Bree-Beek.

Negen priesterwijdingen in 2022

Maandag 20 november 2023
Kerk
In 2022 vonden in België 9 priesterwijdingen plaats. Er waren ook 14 diakenwijdingen. Het aantal seminaristen bedroeg 45. 23 personen volgden vorig jaar de opleiding tot diaken. (KerkNet)
Kort nieuws van bij de buren
In het natuurgebied in Budel-Dorplein is vandaag het stoffelijk overschot van een 82-jarige vrouw uit Someren aangetroffen door een wandelaar. Uit onderzoek is gebleken dat de vrouw overleed na een ongeval. Hoe dat gebeurde, is door de politie niet bekendgemaakt. UPDATE Later werd ook de hond van de vrouw, een Staffordshire-teefje, aangetroffen. Het dier werd door de zoon van de vrouw opgehaald.

Morgen weer flitsmarathon

Maandag 20 november 2023
Hamont-Achel - Morgen weer flitsmarathonMorgenvroeg om 6 uur start weer een 24 uur lange flitsmarathon. In verschillende lokale politiezones wordt er een flitsmarathon gehouden. Let meer dan ooit op je snelheid!
De treinen tussen Antwerpen en Limburg hebben deze voormiddag vertraging opgelopen nadat in het station van Geel een vrouw op de sporen viel, vlak voordat een trein arriveerde. Ze werd slechts lichtgewond, mede omdat ze tussen de twee spoorstaven viel waardoor ze door de onderkant van de trein nauwelijks geraakt werd. Meteen na het ongeval werd het treinverkeer in beide richtingen stilgelegd. De vrouw en de treinbestuurder zijn in shock overgebracht naar het ziekenhuis. Momenteel rijden de treinen weer normaal.

Geen BK-veldloopmedailles voor SACN

Maandag 20 november 2023
Hamont-Achel - Geen BK-veldloopmedailles voor SACNZoom
Op het Belgisch kampioenschap veldlopen in Hulshout gisteren heeft atletiekclub SACN, die 21 atleten ter plaatse had, deze keer geen medailles kunnen behalen. Dat had mogelijk ook te maken met de overvloedige regenval.  Tuur Verheyen (foto) was de beste sACN-er met zijn vierde plaats bij de miniemen. Roos Verheyen werd 6de bij de pupillen, Yfke Stessens 7de bij de pupillen, Zjef Ceunen 7de bij de juniors en Jorne Vanherck 10de bij de seniors in de korte cross. (Foto Marc Faes)

Zuster Hubertine Cox overleden

Maandag 20 november 2023
Hamont-Achel - Zuster Hubertine Cox overledenVrijdag is zuster Hubertine Cox (94) overleden. Zij was afkomstig uit Hamont en lid van de congregatie van de Zusters van Maria. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk Sint-Jozef aan de Bogaardenstraat in Leuven.

Tectum Achel wint bij Guibertin

Zondag 19 november 2023
Hamont-Achel - Tectum Achel wint bij GuibertinTectum Achel heeft vanavond nog eens gewonnen. Tegen Guibertin in Mont-Saint-Guibert werd het na een tiebreak 2-3. Setstanden: 20-25, 25-19, 17-25, 25-21, 12-15.

Woninginbraak in Hoek mislukt

Zondag 19 november 2023
Hamont-Achel - Woninginbraak in Hoek misluktDieven probeerden via de achterdeur in te breken in een woning in Hoek in Achel. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.

Gelijkspel voor Excelsior

Zondag 19 november 2023
Hamont-Achel - Gelijkspel voor ExcelsiorExc. Hamont is, thuis tegen SLW Maaseik, niet verder gekomen dan een gelijkspel: 3-3. De ruststand was 1-1. Voor de thuisploeg scoorden Duisters, Langens en Van Rijswijk.

Wim van der Leegte overleden

Zondag 19 november 2023
Bedrijfsnieuws
Afgelopen nacht is in Duizel bij Eindhoven voormalig VDL-topman Wim van der Leegte overleden. Hij werd 76 jaar. Onder zijn leiding groeide VDL uit tot een groep met meer dan honderd bedrijven, met ruim 16.000 medewerkers. De betekenis van van der Leegte voor de regio - ook Noord-Limburg - is enorm. Het familiebedrijf VDL is een van de grootste bedrijven van Zuidoost-Brabant. Sinds enkele jaren staat het concern onder leiding van Wims zoon Willem. De groep had vorig jaar een omzet van 5,8 miljard euro en maakte autobussen, auto's, badkamers, veersystemen, veevoedermachines en warmtewisselaars. In de Industriestraat in Hamont-Achel staat een warmtewisselaarfabriek van VDL Klima, die in 2014 werd geopend. 
Maar van der Leegte zal ook in de herinnering blijven als een charmante, bescheiden Brabander, met de voetjes op de grond. Dat maakte hem ook zo sympathiek. Zijn overlijden zal een grote leegte achterlaten.

De Teutepeuters hebben hun prins

Zondag 19 november 2023
Hamont-Achel - De Teutepeuters hebben hun prinsZoomIn De Posthoorn hebben De Teutepeuters gisteravond hun nieuwe carnavalsprins voorgesteld. Dat gebeurde tijdens een grote pronkzitting. Rudy Luys maakte er dit filmpje.

Volleybal: Achel C - Ham B 3-1

Zondag 19 november 2023
In derde promo B Mannen van het volleybal heeft Tectum Achel C met 3-1 gewonnen van Ham B. Tectum Achel C staat na zeven wedstrijden samen met KVC LensOnline Genk C aan de leiding.

Lutlommel wint van Achel B

Zaterdag 18 november 2023
Hamont-Achel - Lutlommel wint van Achel BLutlommel heeft vanavond met 5-1 gewonnen van Achel VV B.

KFC Hamont 99 verliest van KRC Peer

Zaterdag 18 november 2023
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 verliest van KRC PeerIn Tweede Provinciale heeft KFC Hamont 99 vanavond met 2-3 verloren van KRC Peer. De doelpunten: Meli 1-0, Carpentier 1-1, Meli 2-1, Looijmans 2-2, L. Buntinx 2-3. Thijs (KFC Hamont 99)  en Swerts (KRC Peer) pakten rood. Er waren 120 toeschouwers.
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 B - KRC Peer B uitgesteldVanwege de staat van het terrein werd de wedstrijd tussen de tweede ploegen van KFC Hamont 99 en KRC Peer uitgesteld.

Achel VV wint van KVK Beringen

Zaterdag 18 november 2023
Hamont-Achel - Achel VV wint van KVK BeringenIn Eerste Provinciale heeft Achel VV met 5-2 gewonnen van KVK Beringen. UPDATE Een verslag van Edgard Driesen:
Een doorweekte zompige grasmat, wind en voortdurende regen, dat waren de alles behalve aangename omstandigheden waarin groen-wit en KVK Beringen elkaar vanavond op De Siggert partij gaven. Vlotte combinaties waren bijgevolg zeldzaam maar de thuisploeg kwam al snel op voorsprong. Nick Pinxten legde de bal panklaar voor Andy Peeters en die trapte de bal hoog (…) Het hele nieuwsbericht

22 procent bedienaars eredienst vrouw

Zaterdag 18 november 2023
Kerk
Onder de 2.277 bedienaars van de eredienst in ons land zijn er 509 vrouwen. Dat is 22 procent van het totaal.
De term 'bedienaars van de eredienst" wordt gebruikt voor personen die benoemd zijn door een bisschop en door de overheid worden betaald. 21 procent van de bedienaars van de eredienst is van buitenlandse herkomst. De meeste buitenlandse priesters komen uit Congo (162), Frankrijk (42) en Polen (22).
(Jaarrapport katholieke kerk van België)
Vandaag gelezen
"De mens beweegt als een zombie door een alomtegenwoordige digitale wereld, voortgestuwd door een spookachtig algoritme."
                                                                Éric Sadin in de NRC

Rik Nouwen overleden

Zaterdag 18 november 2023
Hamont-Achel - Rik Nouwen overledenDinsdag is Rik Nouwen overleden, de echtgenoot van Louisa Cornelissen. Hij was 85 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zondag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Grote-Brogel. waarna gelegenheid tot groeten bij Uitvaartzorg Vanhove in Bocholt.

Vermist meisje (14) teruggevonden

Vrijdag 17 november 2023
Het 14-jarige meisje uit Genk, dat als sinds 23 oktober vermist was, is veilig en wel teruggevonden. Dat meldt Child Focus, dat geen details geeft.

Asielzoeker opgepakt in Maarheeze

Vrijdag 17 november 2023
Grensgevallen
De Nederlandse politie heeft een 26-jarige bewoner van het asielzoekerscentrum (AZC) in Budel opgepakt omdat hij spullen uit meerdere auto’s had gestolen. De man had onder meer een dure jas en wat andere kleinere spullen buitgemaakt. Die werden door de politie aangetroffen in zijn verblijf in het AZC.

Jos Govers overleden

Vrijdag 17 november 2023
Hamont-Achel - Jos Govers overledenGisteren is Jos Govers overleden, de echtgenoot van Ursule Van Werde. Hij was geboren in Achel en zou op sinterklaasdag 90 jaar geworden zijn. De afscheidsdienst en de begraving van de urn op de begraafplaats in Achel zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: maandag (18.30-19.30u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Nog snel even naar GLOW Eindhoven?

Vrijdag 17 november 2023
Hamont-Achel - Nog snel even naar GLOW Eindhoven?ZoomWie een mensenmassa wil trotseren, maar daarbij adembenemende lichtkunstwerken bewonderen, kan vanavond en morgenavond tussen 18.30 en 23.00 uur nog terecht in het stadscentrum van Eindhoven, voor het mooie GLOW Eindhoven. Je zal het je niet beklagen.
Lichtfestival GLOW is een feest voor je zintuigen en je verbeelding! Op de GLOW-route geniet je van lichtkunstwerken, installaties en satellietprojecties die speciaal gemaakt zijn voor de plaats waar ze staan of plaatsvinden. Alles gemaakt voor en (…) Het hele nieuwsbericht
Nog snel even naar GLOW Eindhoven?Nog snel even naar GLOW Eindhoven?Nog snel even naar GLOW Eindhoven?
Zoom

Staking De Lijn breidt uit

Vrijdag 17 november 2023
Hamont-Achel - Staking De Lijn breidt uitZoomDe spontane staking die deze ochtend in de stelplaats van Beverlo uitbrak, krijgt navolging in Sint-Truiden, Winterslag en Hasselt. Er is hinder op verschillende lijnen in Limburg. Het is best de app of website van De Lijn te controleren vooraleer je een busreis plant.

De eerste maal in de geschiedenis?

Donderdag 16 november 2023
Om over na te denken
Niet te geloven en toch waar: een partijvoorzitter moet bij een therapeut sessies volgen over de impact van woorden en taalgebruik.
Dat is, voor zover wij weten, nog nooit eerder in de Belgische geschiedenis vertoond.
Het is maar dat je 't weet
De vergunning voor gebruik van het omstreden product glyfosaat is vandaag door de expertencommissie van de EU met tien jaar verlengd. Het actieve bestanddeel van verschillende onkruidverdelgers moet niet als kankerverwekkend of hormoonverstorend worden beschouwd, zegt de Commissie. In België is het gebruik van glyfosaat door particulieren hoe dan ook verboden; landbouwers en tuinders mogen het dan weer wel gebruiken.

Serval ontsnapt in Ned. Limburg

Donderdag 16 november 2023
Hamont-Achel - Serval ontsnapt in Ned. LimburgZoomIn het Nederlands-Limburgse Herkenbosch is een serval ontsnapt, een soort tijgerkat met opvallend lange poten. Een serval is kleiner dan een tijger maar groter dan een kat. Hij leeft normaliter op de Afrikaanse savanne. Het zijn jachtdieren, zoals alle katachtigen. De serval ontsnapte uit een particulier dierenverblijf.
Het Natuurhulpcentrum (NHC) in Oudsbergen heeft momenteel een paar servals in de verblijven. In ons land is het namelijk verboden om het dier te houden, in tegenstelling tot in Nederland, Duitsland en Frankrijk. (Foto NHC)
Het is maar dat je 't weet
De Nederlandse Rijkswaterstaat voert komend weekend geplande onderhoudswerkzaamheden uit aan de A76 ter hoogte van knooppunt Kerensheide. Hierdoor is de E314/A76 tussen oprit Maasmechelen (33) en knooppunt Kerensheide in de richting van Heerlen afgesloten van vrijdag 17 november 21.00u tot maandag 20 november 06.00u. Houd door omleidingen - via Maaseik of Lanaken - rekening met extra reistijd die kan oplopen tot 30 minuten.

Als de kraanvogels voorbijtrekken...

Donderdag 16 november 2023
Hamont-Achel - Als de kraanvogels voorbijtrekken...Zoom...dan nadert de winter. De voorbije dagen is de wintertrek van de kraanvogels op gang gekomen. Aanvankelijk trekken ze naar het Franse Lac du Der, waar men komend weekend tienduizenden vogels zal kunnen waarnemen. En daarna gaat het verder, richting zuiden. (Foto Josh Vandijck)

Mia Ieven overleden

Donderdag 16 november 2023
Hamont-Achel - Mia Ieven overledenDinsdag is Mia Ieven overleden, de echtgenote van Toine Cox. Zij was 81 jaar en afkomstig uit Achel. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in aula de Sprink in Bocholt, gevolgd door de asverspreiding op begraafplaats De Roosen in Pelt. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Hamont-Achel - De Grevenbroekers bezochten WestmeerbeekZoomMet 58 wandelaars vertrok de bus met De Grevenbroekers zondagmorgen in Hamont richting Westmeerbeek, in de provincie Antwerpen, om er te wandelen langs de Grote Nete en het natuurgebied Goor-Asbroek, tussen natuurgebieden, bossen, boomkwekerijen, velden en weiden. De mooie herfstkleuren en het zonnetje maakten van deze wandeldag een feest. De lange-afstandswandelaars vulden hun dag met, jawel, wandelen. De korte-afstandswandelaars brachten in de namiddag een bezoek aan het draaiorgelmuseum in Westerlo. Na een korte rondleiding kon men daarna genieten van de nostalgische muziek en een drankje. Iedereen heeft genoten van een fijne dag. Voor meer info: www.degrevenbroekers.b.
De Grevenbroekers bezochten Westmeerbeek
Zoom

Frieten gaan weer duurder worden...

Woensdag 15 november 2023
Vandaag gelezen
(...en goedkoper worden ze nooit:)
"Heel wat West-Vlaamse aardappelboeren zitten met de handen in het haar door de overvloedige regen van de afgelopen dagen. Sommige boeren hebben het al opgegeven nog voor het jaareinde te rooien. Als het voor de jaarwisseling nog vriest, is alles wat in de grond zit verloren."
                                                                                      (De Tijd)
Vandaag gelezen
"Men kan niet simpelweg blijven beweren dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het verband tussen glyfosaat en de ziekte van Parkinson. Er is te veel onderzoek dat in die richting wijst en dat zou moeten aanleiding geven tot een verbod op gebruik van het middel."
Neuroloog Patrick Santens van UZ Gent/UGent over het al dan niet verlengen van de vergunning voor het gebruik van glyfosaat (lees Round-Up) in de EU. De experts beslissen daar morgen over.

Dag van de Wetenschap in UHasselt

Woensdag 15 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Dag van de Wetenschap in UHasseltZoomNaar aanleiding van de 50ste verjaardag van Universiteit Hasselt, organiseert men daar dit jaar een XL-editie van de Dag van de Wetenschap op de campus in Diepenbeek.
Zondag 26 november ontdekken bezoekers langs een uitgestippeld parcours op de universitaire campus (4km) ál het onderzoek van onze verschillende instituten en onderzoekscentra. Meer dan 200 onderzoekers staan klaar om bezoekers te ontvangen voor proefjes, workshops, lezingen, rondleidingen en veel meer. Er is een (…) Het hele nieuwsbericht

Kan gebeuren

Woensdag 15 november 2023
Zomaar even tussendoor
Een vrachtvliegtuig dat vorige week donderdag onderweg was van New York naar Luik, heeft rechtsomkeer moeten maken omdat een paard was ontsnapt in het laadruim. Dat meldt de Amerikaanse zender ABC News.

Meer op reis

Woensdag 15 november 2023
Het is maar dat je 't weet
In het tweede kwartaal van dit jaar werd een recordaantal van 5.770.000 reizen gemaakt in België of naar het buitenland. Het aantal reizen is met 4,2% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019, het vorige recordjaar. In het tweede kwartaal vonden er 1,48 miljoen binnenlandse reizen en 4,29 miljoen buitenlandse reizen plaats. In vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2019 betekende dit een stijging van 5,1% voor de binnenlandse en van 3,9% voor de buitenlandse reizen. (Statbel)

Een op acht leeft in kansarmoede

Woensdag 15 november 2023
Vandaag gelezen
Momenteel leeft één op de acht Belgen in kansarmoede. Die verhouding blijft al jaren min of meer onveranderd. Maar achter dat cijfer schuilt er nog een ander, en dat doet misschien nog meer slikken. Want mocht de sociale zekerheid niet bestaan, zouden zelfs vier op de tien Belgen in armoede leven. (Visie)
Het is maar dat je 't weet
De bever zet zijn opmars in Limburg verder. Volgens een schatting telt de provincie nu ongeveer 220 bevers. Het zuiden van de provincie is minder populair bij die dieren. 

Drogere intermezzo's

Dinsdag 14 november 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Drogere intermezzo'sHet wordt de komende dagen wat minder nat, maar geheel droog wordt het nog niet. Ondanks drukstijgingen is de atmosfeer nog net voldoende onstabiel om hier en daar een bui te laten ontstaan. Donderdag gaat het in de late namiddag of avond regenen en vrijdag vallen er enkele buien. Ook in het weekend staat er regen op het programma, maar het zal niet de hele dag regenen. We krijgen tussendoor wat drogere intermezzo's.
Vandaag overheersen de wolken in de namiddag en zijn er perioden met regen. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Zonder woorden...

Dinsdag 14 november 2023
Hamont-Achel - Zonder woorden...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer reinigt in de weekends van 17 en 24 november opnieuw de terreinen van de Limburgse carpoolparkings. Tijdens de reinigingswerken geldt een parkeerverbod.
In de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 november zijn de volgende parkings aan de beurt: Tongeren, Hasselt, Halen en Beringen. Het weekend erop volgen de parkings in Maasmechelen, Heusden-Zolder, Diepenbeek en Lummen.

Zoek de hoornaarnesten!

Maandag 13 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Zoek de hoornaarnesten!Zoom"We hebben nog enkele dagen om het bijenbestand volgend jaar in stand te houden. Kijk met ons mee en geef ons een seintje als jullie op hoge hoogte (28m-40m) dit soort nest van de Aziatische hoornaar ziet hangen! Tel. 0477 175 460."(HR)

Eksel B wint van KFC Hamont 99 B

Zondag 12 november 2023
Hamont-Achel - Eksel B wint van KFC Hamont 99 BIn Vierde Provinciale heeft FC Eksel B thuis met 3-0 gewonnen van KFC Hamont 99 B.

Volleybal: Tectum B - Pelt A 0-3

Zondag 12 november 2023
In het volleybal (eerse promo mannen) heeft Tectum Achel B met 0-3 verloren van VC Pelt A. VC Pelt A staat na acht wedstrijden tweede in de stand, Tectum Achel B zevende.
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest opnieuw van AalstOok vanavond heeft Tectum Achel verloren van Lindemans Aalst. Uitslag: 0-3. Setstanden: 21-25, 19-25 en 19-25.

Achel verliest van Park Houthalen

Zaterdag 11 november 2023
Hamont-Achel - Achel verliest van Park HouthalenAchel VV heeft vanavond onverwacht met 1-0 verloren van Park Houthalen. Voor Park scoorde Kenny Müllenmeister op vrijschop. UPDATE Een verslag van Vital Davids:
Achel V.V. is opnieuw leider af in eerste provinciale. De mannen van coach Vandewalle gingen, ondanks een sterke tweede helft, nipt onderuit bij concurrent Park, dat genoeg had aan een magistrale vrijschop van Müllenmeister om de topper te winnen: 1-0. Turkse Rangers is de nieuwe koploper, maar (…) Het hele nieuwsbericht

LHVV verslaat KFC Hamont 99

Zaterdag 11 november 2023
Hamont-Achel - LHVV verslaat KFC Hamont 99In Tweede Provinciale heeft Lindelhoeven VV vanvaond met 3-2 gewonnen van KFC Hamont 99. Het was een verdiende zege voor LHVV. Een verdedigend ingesteld KFC leidde aan de rust, maar in een energieke tweede helft trok LHVV de zege over de streep. In die tweede helft scoorden Goutsmet, Mues en Meeus voor LHVV. Vooral het doelpunt van Goutsmet was een pareltje: door een voorzet achter het steunbeen te deviëren legde hij de bal enig mooi binnen aan de tweede paal.
LHVV blijft uiteraard leider.

Stal Sport wint van Exc. Hamont

Zaterdag 11 november 2023
Hamont-Achel - Stal Sport wint van Exc. HamontIn Derde Provinciale heeft Stal Sport vanavond Exc. Hamont verslagen met 3-1.

Achel VV B klopt Opitter

Zaterdag 11 november 2023
Hamont-Achel - Achel VV B klopt OpitterAchel VV B heeft vanavond Opitter C verslagen met 5-1.

Echt herfstweer

Zaterdag 11 november 2023
Vandaag gezien
Hamont-Achel - Echt herfstweerZoomDe overvloedige regen van de voorbije week lijkt achter de rug. Vandaag kwam de zon al regelmatig piepen. Ook voor de komende dagen blijft het wisselvallig met veel wolken, een streepje zon en kans op buien, echt herfstweer dus. Gust Ischen kon alvast deze avond genieten van alweer een mooie zonsondergang. 

Hoor de wind waait...

Vrijdag 10 november 2023
Hamont-Achel - Hoor de wind waait...Zoom...door de bomen. Zou de goede Sint wel komen? Dat is de spannende vraag voor veel kinderen. Want als alles goed gaat, zal Sinterklaas dit weekend op vele plaatsen feestelijk op bezoek komen, wind of geen wind! (Tekening Dirk Van Bun)

Drie auto's botsen: één gewonde

Vrijdag 10 november 2023
Hamont-Achel - Drie auto's botsen: één gewonde
Gisterenavond rond 18 uur botsten drie personenwagens op het kruispunt van de Bocholterkiezel en de Schutterijstraat in Bree. Een 57-jarige man uit Hamont-Achel raakte daarbij gewond.
   

Théo Mélotte overleden

Vrijdag 10 november 2023
Hamont-Achel - Théo Mélotte overledenVorige week vrijdag overleed Théo Mélotte, de weduwnaar van Josephine de Baar. Hij was geboren in Moelingen en werd 96 jaar. Gisteren werd afscheid van hem genomen in besloten kring. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Wees eerlijk over uw huis

Donderdag 9 november 2023
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Wees eerlijk over uw huisSommige huizen hebben geheimen die alleen de bewoner kent. De bewoner, waar het hier over gaat, wist dat het huis dat hij al tien jaar bewoonde verzakkingen vertoonde door de kanteling van de vloerplaat. Hij kon het echter verkopen voor 395.000 euro.
De nieuwe eigenaar stelde al kort na zijn intrede vast dat de woning niet deugde en eiste voor de rechtbank terugbetaling van de koopprijs. Ten onrechte, vond de verkoper, want het koopcontract bepaalde dat de koper zelf moest opdraaien voor verborgen gebreken (…) Het hele nieuwsbericht

Horeca Polderdijk Consortium failliet

Donderdag 9 november 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van Horeca Polderdijk Consortium uit Hamont-Achel. Het neerleggen van de schuldvorderingen gebeurt op 9 december.

Limburg sterkste tegelwipregio

Donderdag 9 november 2023
Vlaanderen heeft tijdens het allereerste Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen bijna 3 miljoen tegels ‘gewipt’ of omgerekend bijna 300.000 m² onthard. Limburg is de sterkste regio, met het hoogste aantal gewipte tegels per 1000 inwoners in drie Limburgse gemeenten: Genk, Maasmechelen en Lummen. Brugge spant de kroon in absolute cijfers, met 374.686 uitgebroken tegels. Ambassadeur van de campagne, presentator Bartel van Riet, reikte de prijzen vandaag uit in Lummen. De wedstrijd, die werd (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Aanstelling pastoor-moderator Roel AldersZoomAanstaande zondag wordt Roel Alders aangesteld als pastoor-moderator voor de Pastorale Eenheid St.-Jozef. Dat zijn de vier parochies van Hamont-Achel. De aanstellingsviering om 10u in de kerk van Hamont-Centrum is doorspekt met symbolen, die aan de nieuwe pastoor worden overhandigd als oproep én als uitnodiging. In het overhandigen van doopwater, de sleutels van de vier kerken, het lezingenboek en andere wordt hij voor zijn verantwoordelijkheid geplaatst, maar krijgt hij ook de domeinen opgesomd waarin hij als priester zijn rol kan spelen. Aansluitend is er een receptie. Die dag is er geen andere mis in Hamont-Achel. (Foto: PaBr)

Tweede dag van de treinstaking

Donderdag 9 november 2023
Hamont-Achel - Tweede dag van de treinstakingZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Zitdag (voormalige) grensarbeiders

Woensdag 8 november 2023
Grensgevallen
Wonen, werken, studeren of ondernemen over de grens. Of heb je dit vroeger gedaan? Voor al je vragen over sociale zekerheid in België en Nederland kan je maandelijks terecht op de zitdag van het Bureau voor Belgische Zaken. Maak hiervoor vooraf een afspraak op 0031-765485840. Dit jaar is er nog een zitdag in Lommel op 21 november en op 19 december, telkens in het Huis van de Stad, vanaf 10u. Meer info hier of hier.
De Sittardse cabaretier Cyrille Niël heeft voor zijn theaterprogramma ‘Op zuik nao get gelök’ het Limburgs volkslied hertaald, zoals dat heet. Hij gaat dat nummer nu ook uitbrengen. "Ik wilde een versie maken die meer van nu is en waarin bezongen wordt wat ons op de dag van vandaag verbindt in Limburg", zo vertelt de cabaretier. "Veel mensen herkennen zich ook niet in het lied uit 1909. Neem nu de passage 'Waar de hoorn des herders schalt', ik ben nu 50 maar (…) Het hele nieuwsbericht

Vakbondsactie met busrondrit

Woensdag 8 november 2023
Hamont-Achel - Vakbondsactie met busrondritZoomVandaag hielden de vakcentrales van het ABVV, BBTK en ACOD LRB, verantwoordelijk voor de zorgsector, een gezamenlijke vakbondsactie. De militanten bezochten een aantal zorginstellingen in Lommel, Hamont-Achel, Pelt en Peer. De actie was gericht naar de federale en Vlaamse overheid en riep op tot een betere ondersteuning van de ouderenzorg in het algemeen. Het was dus geen actie gericht naar de klinieken of woonzorgcentra zelf of de individuele werkgevers die ze bezochten. Integendeel, ze wilden de (…) Het hele nieuwsbericht

Waterlek in Koleneind

Woensdag 8 november 2023
Hamont-Achel - Waterlek in KoleneindIn Koleneind ontstond vanmorgen rond 9 uur een waterlek. De Watergroep heeft de nodige herstellingen uitgevoerd.

Weer wolf doodgereden (2)

Woensdag 8 november 2023
De wolvenwelp werd vanmorgen rond 7.15u aangereden. "Aan de manier waarop de wolf lag, was duidelijk te zien dat die langs achter vol geraakt was. Op de röntgenopnamen zagen we dat het bekken volledig verbrijzeld was en dat de poot op meerdere plekken gebroken was. Het moet een enorme klap zijn geweest. Dat dier heeft jammer genoeg geen schijn van kans gehad", aldus Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum vanmorgen.

Kopzorgen om diabetes?

Woensdag 8 november 2023
Gezondheid
Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag lanceert de Diabetes Liga een wetenschappelijk gevalideerde ‘Diabetes distress-test’. Wie diabetes heeft, partners of ouders van tieners met diabetes, kan die test invullen op www.diabetes.be/kopzorgen en krijgt nadien een persoonlijke ‘Diabetes distress-score’. Die score geeft aan hoeveel kopzorgen diabetes met zich mee brengt en hoe zwaar de aandoening mentaal op het gemoed weegt. Wie een verhoogde score kent, krijgt tips en doorverwijzingen naar gepaste hulp.

Weer wolf doodgereden

Woensdag 8 november 2023
Hamont-Achel - Weer wolf doodgeredenZoomOpnieuw is er vanmorgen een jonge wolf doodgereden. Dat gebeurde op de Grote Baan in Helchteren, nabij een plek waar eerder al drie wolven het slachtoffer werden van het verkeer. Het gaat ook nu weer om een mannelijke welp van Noëlla en August. Het is al de vijftiende welp uit de Limburgse roedel die doodgereden wordt. (Foto Welkom Wolf)
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Ondertussen, in de haven van Antwerpen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Op de veldloop in Tongeren heeft atletiekclub SACN zondag drie gouden (Daan Verheyen, Tuur Verheyen en Robbe Faes), één zilveren en twee bronzen medailles behaald. 
De veldloop was meteen een uitstekende generale repetitie voor de eigen LCC Decoploop. Nu zondag 12 november worden daar meer dan 500 atleten verwacht, onder wie een 100-tal SACN-atleten. De laatste 5 jaar was die veldloop de best bezette van het seizoen.
Het is maar dat je 't weet
Eindhoven Airport stopt vanaf 2026 met commerciële privévluchten. Dat is één van de maatregelen die de luchthaven neemt om in 2030 de doelstelling te halen van 30 procent minder geluidsoverlast en CO₂-uitstoot ten opzichte van 2019. In totaal gaat Eindhoven Airport 1.000 van de 1.560 jaarlijks beschikbare slots voor privévluchten schrappen, waarmee ook het maximale aantal jaarlijkse vluchten wordt ingeperkt tot 40.500.
Privévliegtuigverkeer is buitenproportioneel vervuilend, zelfs in vergelijking met regulier vliegtuigverkeer. Volgens onderzoek van het "Eindhovens Dagblad" duren twee op de vijf privévluchten via Eindhoven korter dan een uur.

Mathieu Boonen overleden

Woensdag 8 november 2023
Hamont-Achel - Mathieu Boonen overledenOp 3 november is Mathieu Boonen overleden, de weduwnaar van Anna Janssen. Hij was 94 jaar en afkomstig uit Achel. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (13 uur) plaats in de parochiekerk van Schurhoven (Sint-Truiden).

40 extra stuwtjes tegen droogte

Dinsdag 7 november 2023
Hamont-Achel - 40 extra stuwtjes tegen droogteZoomOpnieuw is er provinciale subsidie uit het Droogte Innovatie Fonds (DIF) voor boeren die stuwen in grachten plaatsen om te kijken of ze hun akkers op die manier beter kunnen beschermen tegen droogte. Met zo'n stuw krijgt het water meer tijd om in de grond te sijpelen. Zo zouden boeren hun akker minder vaak moeten besproeien met grondwater of met opgepompt water uit waterlopen. In een eerste fase kregen in het kader van het "Bocholt Stuwt"-project al 22 stuwtjes financiële steun. De (…) Het hele nieuwsbericht
De Duitse Laura Siegemund en de Russin Vera Zvonareva hebben het dubbeltoernooi gewonnen op de WTA Finals in het Mexicaanse Cancún. Het duo schakelde zondag Elise Mertens en de Australische Storm Hunter uit in de halve finales. Het werd 3-6, 6-3 en 10/5.
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Ondertussen, in de Vlaamse politiek...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Dalende verkoop in detailhandel

Maandag 6 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De verkoop in de detailhandel, met uitzondering van de brandstoffen, daalde met 7,3 procent ten opzichte van september 2022. De verkoop in de sector textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels daalde zelfs met 14,5 procent. (Statbel)
Vandaag start de tweede ronde van de uitkoopregeling voor varkenshouders. Varkensboeren met een impactscore van 0,025 procent kunnen een aanvraag indienen voor de vrijwillige stopzettingsregeling van de Vlaamse overheid. Bij de vorige oproep dienden 236 landbouwers een aanvraag in. Daarbij waren er 47 uit Limburg. (Bron: TVL)

Exc. Hamont klopt Louwel

Zondag 5 november 2023
Hamont-Achel - Exc. Hamont klopt LouwelIn Derde Provinciale heeft Exc. Hamont thuis Eendracht Louwel verslagen met 2-1 .In de 47ste minuut bracht Langens de thuisploeg op voorsprong. Caelen scoorde in de 52ste minuut de gelijkmaker. Vandael maakte in de 82ste minuut de winninggoal.
Hamont-Achel - 'Neem je tijd' brengt 'Non actief'ZoomDeze leden van toneelgroep "Neem je tijd" zijn er klaar voor om vanaf 11 november gedurende drie weekenden de mensen te verwennen met het toneelstuk "NON ACTIEF". Voor meer informatie kijk op www.toneelgroepneemjetijd.be! (Rudi Leyssen)

Help! Mijn kind gebruikt drugs!

Zondag 5 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Integra organiseert op maandag 20 november van 19 tot 21u een infoavond voor ouders die nood hebben aan informatie over het gebruik van drugs bij hun kind. Die infoavond vindt plaats in Pelt. Inschrijven is noodzakelijk en kan via kelly.jacobs[!]integra-limburg.be of via 011 64 78 11.
Integra ontstond dit jaar uit een fusie van zorGGroep Zin (voorheen CAD Limburg en VGGZ), het centrum voor geestelijke gezondheidszorg DAGG en het centrum voor psychosociale revalidatie Validag.  
Weerbericht
Hamont-Achel - Het blijft wisselvallig en winderigDe herfst laat zich op korte en lange termijn nog steeds goed voelen. Er staat flink wat wind en het is erg wisselvallig met geregeld regen of buien. Er zijn echter ook droge momenten met wat zon, daar moeten we zeker van profiteren. De temperaturen blijven constant en liggen meestal rond 12 graden. Er is nog geen nachtvorst in het verschiet.
Vandaag domineren wolkenvelden en na wat regen in de ochtend wisselen droge perioden af met buien. Er staat een stevige zuidwestenwind met (…) Het hele nieuwsbericht

Tectum Achel verliest van Aalst

Zaterdag 4 november 2023
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest van AalstIn de kwartfinale van de Beker van België tegen Lindemans Aalst heeft Tectum Achel vanavond verloren met 3-1. Sets: 28-30, 25-10, 25-19, 25-16.

Achel B verliest bij Ham United

Zaterdag 4 november 2023
Hamont-Achel - Achel B verliest bij Ham UnitedAchel VV B is bij Ham United gaan verliezen met 3-2.
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 en Turkse FC spelen gelijkGeen doelpunten vanavond in de wedstrijd KFC Hamont 99 tegen Turkse FC: 0-0.

Achel pakt eerste periodetitel

Zaterdag 4 november 2023
Hamont-Achel - Achel pakt eerste periodetitelIn Eerste Provinciale heeft Achel Nevok Gruitode verslagen met 4-1. UPDATE Een verslag uit Achel:
Groen-wit ontving vanavond promovendus Nevok Gruitrode en dat betekende tevens een aangenaam weerzien met Nevoktrainer Davy Peeters, die als speler-trainer met 2 titels (kampioen 4de provinciale in 2010-2011 en kampioen 3de provinciale in 2012-2013) een erg succesvolle periode kende op de Siggert.
Het tactisch plannetje van de bezoekers klopte de eerste (…) Het hele nieuwsbericht

KFC Hamont 99 B wint van Esperanza B

Zaterdag 4 november 2023
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 B wint van Esperanza BKFC Hamont 99 B heeft vanavond Esperanza Pelt B verslagen met 3-1.

De prins blijft op de hoogte

Vrijdag 3 november 2023
Carnaval
Hamont-Achel - De prins blijft op de hoogteZoomAfgelopen week ontving Prins Christophe I het nieuwe Teutegezètje 2023. Het is inmiddels al de 48ste editie die jaarlijks in de brievenbussen van Hamont valt. Voor de Teutepeuters is het de aanzet voor de start van het nieuwe carnavalseizoen dat traditioneel start op 11 november met het Frühschoppen in De Posthoorn. Op zaterdag 18 november zal Prins Christophe I dan zijn scepter overdragen aan zijn opvolger die tijdens de Prinsenpronkzitting zal worden bekendgemaakt.

Elly Moonen overleden

Vrijdag 3 november 2023
Hamont-Achel - Elly Moonen overledenGisteren is Elly Moonen overleden, de echtgenote van Henri Umans. Ze was 79 jaar. De afscheidsplechtigheid, de crematie en de bijzetting in een urnegraf op het Boskerkhof vinden in intieme kring plaats. Begroeting: dinsdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Pierre Dirks overleden

Vrijdag 3 november 2023
Hamont-Achel - Pierre Dirks overledenWoensdag is Pierre Dirks overleden, de weduwnaar van Philomène Theuwen. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, waarna zijn urne wordt begraven bij zijn echtgenote op het Boskerkhof. Begroeting: maandag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Noorderhartziekenhuis breidt uit

Vrijdag 3 november 2023
Gezondheid
Hamont-Achel - Noorderhartziekenhuis breidt uitZoomMaandag starten de werken voor de bouw van het nieuwe revalidatiecentrum en chirurgisch dagziekenhuis op het terrein van het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt.
"De aannemer zal eerst aan de slag gaan met het kappen van berkenbomen en het afbreken van de schapenstallen op de site. Daarna starten de grondwerken voor de uitbreiding van de personeelsparking. Verwacht wordt dat de grondwerken van de nieuwbouwprojecten begin 2024 zullen starten,” zegt algemeen directeur Hans Ramaekers. (Foto Jens Veraa)

Auto tegen boom

Donderdag 2 november 2023
Hamont-Achel - Auto tegen boomOp het kruispunt van Slipstraat en Orchideeënlaan legde een boom het loodje door de sterke wind. De boom raakte een auto, maar de inzittende bleef ongedeerd.

Treinen rijden minder snel

Donderdag 2 november 2023
Hamont-Achel - Treinen rijden minder snelVanwege de storm rijden de treinen momenteel - en zeker tot 20u - aan een snelheid die 20km/u lager ligt dan normaal. Dat meldt Infrabel.

Pierre Vranken overleden

Donderdag 2 november 2023
Op 21 oktober overleed Pierre Vranken, de weduwnaar van Yvonne Vandersmissen. Hij was 95 jaar en afkomstig uit Achel. De uitvaartliturgie had vrijdag 27 oktober plaats in de OLV-kerk in Sint-Pieters-Woluwe.

Diabetes-infobeurs op 14 november

Donderdag 2 november 2023
Gezondheid
Op dinsdag 14 november organiseren het diabetesteam van Noorderhart Mariaziekenhuis, de Overpeltse sportdienst, de Diabetesliga Noord-Limburg en de Eerstelijnszone Noord-Limburg ter gelegenheid van Werelddiabetesdag een gezamenlijke diabetes infobeurs in het ziekenhuis.
Het evenement wil mensen bewust maken van hoe ze diabetes kunnen voorkomen, gezond kunnen bewegen, goed kunnen eten en hun levensstijl kunnen verbeteren. Ook worden de nieuwste technologieën voor diabetes getoond. De (…) Het hele nieuwsbericht

De Lazarustrein

Donderdag 2 november 2023
Tegenligger
Hamont-Achel - De LazarustreinZoomLazarus werd door Jezus uit de doden opgewekt, volgens de bijbel. En blijkbaar vond de NMBS het een goed idee om dat op 31 oktober ook nog eens over te doen met de trein Antwerpen–Hamont van 16u09. Dat was een bijzonder oud model, dus niet de dieseltrein, de elektrische dubbeldekker of de nieuwste elektrische trein die ik gewoon ben.
In Lier aangekomen is de motor stilgevallen. Na enkele minuten deelt de treinbegeleider mee dat de treinbestuurder er alles aan zal doen om de motor terug aan de praat (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - KRC Peer wint Beker van Noord-LimburgKRC Peer heeft vanavond thuis de beker van Noord-Limburg gewonnen. Tegen Achel VV was de uitslag na de reguliere speeltijd 1-1. Maar Achel VV verloor met 5-4 toen er penalty's moesten getrapt worden. Ook tijdens de wedstrijd had Achel al een penalty gemist. KCC Peer mag volgend seizoen deelnemen aan de eerste ronde van de Croky Cup.

Bedelverbod in Eindhoven

Woensdag 1 november 2023
Grensgevallen
Eindhoven gaat een bedelverbod invoeren. Daarmee wil men de bedelbendes een halt toeroepen. Volgens burgemeester Dijsselbloem komen groepjes bedelaars met een busje naar de stad en hebben ze identieke bordjes bij met dezelfde teksten. Volgens de burgemeester is de overlast van daklozen, zwervers en bedelaars in de stad het jongste halfjaar fors toegenomen.

Daar is de storm

Woensdag 1 november 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Daar is de stormDe meest recente weerkaarten zien stormweer op donderdag. De kans dat het inderdaad tot een herfststorm komt, is vrij groot. Windstoten van boven 80 km/u zijn mogelijk in onze provincie en er komt een harde wind te staan. Echt stormweer zal beperkt blijven tot de Noordzee, maar dat het hard of zelfs heel hard gaat waaien, staat nu al buiten kijf.
Vandaag overheersen wolkenvelden in de ochtend. Op een lokaal drupje regen na, is het wel meestal droog. Na de middag komen er echter buien vanuit (…) Het hele nieuwsbericht
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel