Het overige nieuws

1.864 leegstaande handelspanden

Donderdag 31 januari 2019
In Limburg staan 1.864 handelspanden leeg. Dat is bijna 11 procent van alle winkelpanden in onze provincie. Limburg kent de hoogste leegstand van alle Vlaamse provincies.
Tijdens het vragenuurtje in de Kamer heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vanmiddag gezegd dat hij samen met minister van Binnenlandse Zaken De Crem aan een "Kempen-Maasplan" werkt om grensoverschrijdend de drugscriminaliteit aan te pakken. "Door de beleids- en operationele actoren van beide landen samen te brengen, kunnen we snel beleid afstemmen, beslissingen nemen en de operationele samenwerking sterk verbeteren. Het Kempen-Maasplan wordt op dit moment strategisch, operationeel (…) Het hele nieuwsbericht

Klimaatgedichtendag vandaag

Donderdag 31 januari 2019
Hechtel-Eksel - Klimaatgedichtendag vandaagZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Opnieuw code geel vannacht

Donderdag 31 januari 2019
Hechtel-Eksel - Opnieuw code geel vannachtDeze nacht gaat het opnieuw sneeuwen. "Er kan overal tussen 1 en 5 cm verse sneeuw vallen. Lokaal kan dat een beetje meer zijn", laat het KMI weten. Wegen kunnen ook plaatselijk nog gevaarlijk glad zijn.

Gedichtendag vandaag

Donderdag 31 januari 2019
Ik zit mij voor het vensterglas
onnoemlijk te vervelen.
Ik wou dat ik twee hondjes was,
dan kon ik samen spelen.
                         (Michel van der Plas; 1954)

Weer spijbelen voor klimaat

Donderdag 31 januari 2019
Hechtel-Eksel - Weer spijbelen voor klimaatZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Nieuwe bvba: Comptabel

Woensdag 30 januari 2019
Stefan Vanduffel uit Pelt en Saskia Snoks uit Hechtel-Eksel hebben de bvba Comptabel opgericht met zetel aan de Pater Vanduffelstraat in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer boekhouding en belastingadvies.

Waar is de sneeuw?

Woensdag 30 januari 2019
Hechtel-Eksel - Waar is de sneeuw?ZoomVolgens de weerberichten van gisteren ging er afgelopen nacht en deze ochtend een flink pak sneeuw vallen in Limburg. Toch is die voorspelling niet uitgekomen. Dat bewijst nogmaals hoe moeilijk het weer te voorspellen valt. De Limburgse weerman Ruben Weytjens zit er zelden naast met zijn lokale voorspellingen en hij zag deze ochtend de bui al hangen. "Er is geen enkel weermodel waarop we ons geld momenteel kunnen inzetten", zei hij op zijn website. Volgens Ruben zal de sneeuwzone in de loop van de (…) Het hele nieuwsbericht

Van code geel naar oranje

Dinsdag 29 januari 2019
Hechtel-Eksel - Van code geel naar oranje
Het KMI geeft ondertussen code oranje voor een groot deel van het land. Limburg blijft nog onder code geel maar wie morgen naar Brussel of Wallonië moet, krijgt te maken met code oranje. Een sneeuwzone bereikt vanavond ons land via de Westhoek en trekt vannacht en morgen over het land. "Pas woensdagavond zal ze ons land weer verlaten via het noordoosten. We verwachten tussen vanavond en morgenavond in de meeste regio's tussen 5 en plaatselijk 15 cm verse sneeuw. Lokale afwijkingen zijn mogelijk", laat het KMI weten. Het KMI blijft deze situatie op de voet volgen en het is goed mogelijk dat de kleurcodes in sommige provincies nog veranderen. Meer info via deze link.
Hechtel-Eksel - Gratis naar 'Muziek van de sterren'ZoomNu vrijdag concerteert Duo Doppio Stile met o.a. Waldo Geuns in het Raadhuis in Lommel. Véel muziek, reikend van Bach tot Iannis Xenakis en de aangrijpende minimalistische muziek van Arvo Pärt, Philip Glass en Max Richter. In het kader van de poëzieweek krijgt u er uiteraard ook poëzie bovenop...Het muzikale duo baseert zich voor dit project op het lopende onderzoek van professor sterrenkunde Katrien Kolenberg naar de trillingen van de sterren. De muziek gaat hand in hand met de (…) Het hele nieuwsbericht

Opgelet: code geel

Dinsdag 29 januari 2019
Hechtel-Eksel - Opgelet: code geelHet KMI waarschuwt opnieuw voor sneeuw en geeft code geel mee voor deze nacht. "Een sneeuwzone bereikt rond 21 uur het westen van het land en verlaat pas woensdag in de vroege namiddag het noordoosten. In Limburg kan er in die periode 3 tot 6 cm verse sneeuw vallen.

12.000 Limburgers naar Voedselbank

Maandag 28 januari 2019
De Limburgse Voedselbank heeft vorig jaar 12.000 mensen in nood geholpen. Hun aantal stijgt jaar na jaar. En dan zijn er ook nog heel wat mensen die uit schaamte de stap naar de Voedselbank niet durven zetten. De Limburgse Voedselbank heeft vorig jaar ruim 1.200 ton goederen verdeeld. (Bron: Radio 2).

Het weer: winterse periode

Maandag 28 januari 2019
Hechtel-Eksel - Het weer: winterse periodeVandaag wisselen bewolkte perioden af met opklaringen. Er vallen een aantal buien, die kunnen vergezeld worden van korrelhagel of natte sneeuw. Naarmate de namiddag vordert wordt de buienkans evenwel kleiner en zijn er bredere opklaringen. De maxima liggen rond 5 graden en er staat een strakke wind.
Morgen is het meestal droog en er is ruimte voor wat zonneschijn. Na een koude start met lichte vorst klimt het kwik tot een graad of 4. In de avond en volgende nacht komt een storing opzetten en (…) Het hele nieuwsbericht
Vrijdag 1 februari staat bij Radio 2 Limburg volledig in het teken van de Limburgse burgemeesters. De grote burgemeestersmarathon haalt ze allemaal naar de studio in Hasselt. "We polsen naar hun plannen voor de komende zes jaar. En ze gaan figuurlijk uit de kleren voor de lens van onze fotograaf. Dat is allemaal live te volgen op radio2.be", zegt Kaat Mendonck van Radio 2 Limburg.
Hechtel-Eksel - Online loket voor aangifte klein misdrijfVoor een aangifte van een klein misdrijf zoals een fiets- of bromfietsdiefstal, winkeldiefstal of vandalisme (behalve beschadigingen aan voertuigen) kan u voortaan terecht bij 'police-on-web'. U moet dus niet meer naar een politiekantoor gaan. Het online politieloket is 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar. Dit is de link.

In de actualiteit vandaag...

Zondag 27 januari 2019
Hechtel-Eksel - In de actualiteit vandaag...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Gelijkspel voor Hechtel in Ham

Zondag 27 januari 2019
Hechtel-Eksel - Gelijkspel voor Hechtel in HamHechtel is gelijk gaan spelen in Ham. Ian Reymen bracht de bezoekers op voorsprong, maar een owngoal zorgde voor een 1-1 eindstand.

Weer winst voor dames HE-voc

Zondag 27 januari 2019
Hechtel-Eksel - Weer winst voor dames HE-vocHE-voc Internetgazet - Tongerlo: 3-1 (25-23, 26-24, 12-25, 26-24)
De dames van HE-voc Internetgazet stuurden gisteren leider Tongerlo met 3-1 naar huis. In set drie kreeg HE-voc een pak voor de broek, maar in de andere sets was het telkens de thuisploeg die net dat tïkkeltje meer grinta had dan Tongerlo. Prachtige rallies met op het einde van elke set een koelbloedig HE-voc. Goed zo, dames!
 

Volleybal: verlies voor heren HE-voc

Zaterdag 26 januari 2019
Hechtel-Eksel - Volleybal: verlies voor heren HE-vocIn de 2de Divisie van het volleybal hebben de heren van HE-voc vanavond in Maasmechelen verloren met 3-1. Setstanden: 25/16, 25/19, 20/25 en 25/23.

Nipte winst voor Eksel

Zaterdag 26 januari 2019
Hechtel-Eksel - Nipte winst voor EkselKFC Eksel heeft vanavond Lindel-Hoeven verslagen. Uitslag: 1-0. In de eerste helft waren de schaarse kansen voor de bezoekers. Maar het was de thuisploeg die tegen de gang van het spel op voorsprong kwam. Tim Vanherck vond Elia die met een lage schuiver de bal mooi binnen trapte. Meteen ook de ruststand.
Onmiddellijk na rust werd een bezoekend doelpunt afgekeurd voor buitenspel. En even later claimde heel Lindel een strafschop maar de scheids zag het anders. De kansen werden schaarser en Eksel speelde de partij uit. Eksel blijft door deze zege meedraaien in de top met 36 punten. De club staat vierde in de stand.
Is uw voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden verlopen en wilt u geen 3 jaar wachten om dit opnieuw aan te vragen? Goed nieuws, dan: vanaf 1 februari kunt u éénmalig een voorlopig rijbewijs van 12 maanden aanvragen. U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen: het voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden mag nog geen 3 jaar vervallen zijn, het theoretisch examen moet nog steeds geldig zijn en u moet minimum 6 uur rijschool volgen na het verval van uw voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden. (…) Het hele nieuwsbericht

Staking dreigt bij De Lijn

Vrijdag 25 januari 2019
De vakbonden bij De Lijn hebben een stakingsaanzegging ingediend voor de regio Noord-Limburg. Volgens de bonden is daar sprake van een ernstig personeelstekort en is één op de vijf chauffeurs niet aan het werk. Dat heeft tot gevolg dat sommige ritten soms afgeschaft moeten worden. De bonden vragen ook een aanpassing van de werkroosters. De stakingsaanzegging loopt op 1 februari af. Bij De Lijn wordt gezegd dat men naar oplossingen zoekt en actief naar nieuw personeel op zoek is.

CDM Schilderwerken failliet

Vrijdag 25 januari 2019
De ondernemersrechtbank heeft CDM Schilderwerken uit Eksel failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten uiterlijk op 24 februari ingediend worden.
De Vlaamse regering heeft vandaag een zg. reparatiebesluit goedgekeurd waardoor de schaderegeling voor de wolf opnieuw van kracht is. Ook over zijn beschermingsstatus is geen twijfel meer mogelijk. Twee weken geleden vernietigde de Raad van State in een arrest de laatste wijzigingen aan het Soortenbesluit. Daardoor was de regeling om kraaiachtigen, spreeuw en overzomerende brandgans in Vlaanderen te bestrijden met een generieke afwijking niet langer van kracht. Maar ook alle bepalingen rond (…) Het hele nieuwsbericht

Iets zachter

Vrijdag 25 januari 2019
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Iets zachterStoringen bereiken onze streken in het weekend en brengen een portie minder koude lucht met zich mee. Helaas gaat dit ook gepaard met regen. De winter keert even op zijn stappen terug, maar na het weekend wordt het terug kouder. Al is de koude wel eerder beperkt.
Vandaag blijven de wolken hardnekkig aanwezig in het weerbeeld. Later in de namiddag komt een storing opzetten. Eerst valt er sneeuw, maar die gaat later over in regen. De maxima liggen rond 3 graden en er staat een matige (…) Het hele nieuwsbericht

'Dialect in kinderdagverblijven'

Vrijdag 25 januari 2019
Onze collega's van 1Limburg, de regionale omroep in Nederlands-Limburg, hebben een origineel idee gelanceerd om het uitsterven van het dialect tegen te gaan: ze stellen voor dat er in de kinderdagverblijven  voortaan alleen nog Limburgs dialect wordt gesproken. Op die manier zou de basis worden gelegd voor het behoud van het 'Limburgs'. Misschien een idee dat ook aan deze kant van de Maas kan worden toegepast? 
Hechtel-Eksel - Eerste topteam voor Sanicole AirshowZoomDe Patrouille Suisse van de Zwitserse luchtmacht zal het luchtruim doen daveren tijdens de Sanicole Airshow op 13 en 15 september 2019. En daarmee is ook de voorverkoop gestart van dit unieke luchtvaartevenement in Limburg.

Jan Vandael overleden

Donderdag 24 januari 2019
Hechtel-Eksel - Jan Vandael overledenVandaag is Jan Vandael overleden, de weduwnaar van Fina Maesen. Hij was 94 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroetingsmoment: maandag (19-19.30 uur).

Inbraak mislukt op Peerderbaan

Donderdag 24 januari 2019
Hechtel-Eksel - Inbraak mislukt op PeerderbaanAan de Peerderbaan in Hechtel poogden onbekenden binnen te dringen in een pand. Dat mislukte. De inbraakpoging is vanmorgen vastgesteld.
Een aantal senioren heeft een mail gekregen met het aanbod om een Seniorenvoordeelkaart te kopen. Die kost 27 euro en zou volgens de mail heel wat voordelen opleveren. Het Radio2-programma "De Inspecteur" trok dat na en stelde vast dat het allemaal nogal onduidelijk is. Ook de FOD Economie heeft zijn bedenkingen. Lees "De Seniorenvoordeelkaart" bij Radio2.

Opnieuw code geel

Donderdag 24 januari 2019
Hechtel-Eksel - Opnieuw code geelVanavond en vannacht zijn er zeer lokaal nog lichte sneeuwbuitjes mogelijk, maar het is vooral opletten voor aanvriezende mist. Voornamelijk in Laag- en Midden-België. Het KMI geeft voor Limburg code geel.

Geen jeugdvoetbal

Donderdag 24 januari 2019
Er is geen jeugdvoetbal en G-voetbal dit weekend, ook alle matchen voor reserven en recreanten in Limburg van nu tot en met zondag zijn uitgesteld. Dat heeft het Provinciaal Comité van de voetbalbond beslist, uiteraard ingevolge het winterweer.

Doe je mee aan Generatie Rookvrij?

Donderdag 24 januari 2019
"Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Als kinderen en jongeren andere jongeren of volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving" - dat is het motto van de nieuwe organisatie Generatie Rookvrij. Zij doet een oproep aan personen en organisaties om mee te doen met deze campagne. Meer info via deze link.

Opgepast: gladheid

Woensdag 23 januari 2019
Hechtel-Eksel - Opgepast: gladheidVanaf vanavond en dit minstens tot donderdagvoormiddag gaat het overal opnieuw vriezen. Hierdoor is er gevaar voor ijsplekken door bevriezing van natte weggedeelten of verharde sneeuw. Er kan ook aanvriezende mist gevormd worden. Een paar lichte sneeuwbuitjes zijn niet uitgesloten, maar de neerslaghoeveelheden blijven beperkt. Het KMI geeft dan ook code geel!

Die wonderlijke vogelpootjes

Woensdag 23 januari 2019
Hechtel-Eksel - Die wonderlijke vogelpootjesZoomVogelpootjes zijn klein, dun en bloot. Die bevriezen met al die nachtvorst. Tenminste, dat zou je denken, want onze tenen redden het vaak niet zonder bescherming. Maar vogelpoten bevriezen níet. Hoe is dat mogelijk?
Voor de duidelijkheid: wat gebeurt er bij bevriezing? Als het vriest, vernauwen de bloedvaten in vingers, tenen, oorlellen en andere onbedekte lichaamsdelen die ‘misbaar’ zijn. Daardoor verliest het lichaam minder warmte aan de koude buitenlucht en kunnen de echt (…) Het hele nieuwsbericht

Dertig keer chemisch afval gedumpt

Dinsdag 22 januari 2019
Drugslabs hebben vorig jaar in Limburg 30 keer chemisch afval gedumpt, het dubbele van in 2017. De politie schat de waarde van de drugs die daarmee gemaakt zijn tussen de 50 en 150 miljoen euro. De vele dumpingen van drugsafval zijn maar een topje van de ijsberg. Vermoed wordt dat er zo’n 80 procent gewoon in de leidingen wordt geloosd, wat erg schadelijk is voor de volksgezondheid.

Verkeersongeval met snelbus

Dinsdag 22 januari 2019
Hechtel-Eksel - Verkeersongeval met snelbusZoomAan de Vertakking in Zonhoven botsten vanmiddag rond 12.45 uur de snelbus Lommel-Hasselt en een bestelwagen. Die laatste schoof tijdens een sneeuwbui plots naar de vrijliggende busstrook. Daar kwam net de sneldienst van Noord-Limburg naar Hasselt aangereden. De buschauffeur gooide nog alles dicht, maar het kwam toch tot een botsing. Een toevallig passerende ambulancedienst verleende meteen hulp aan enkele passagiers op de bus. Die waren door de botsing flink door elkaar geschud. De 24-jarige Klaudia Z. uit Hechtel-Eksel werd gewond. (Foto T.R.)
Hechtel-Eksel - Ruiten ijsvrij en voetpaden sneeuwvrijZoom
Nu het al een paar dagen vriest, zie je nog altijd mensen vertrekken met ruiten die niet helemaal ijsvrij zijn gemaakt. Je riskeert hiervoor een boete, van 58 tot 1375 euro. Volgens het verkeersreglement moeten zowel de voor- als de achterruit, alle zijruiten en alle spiegels vrij zijn van sneeuw en ijs. En met de sneeuw die vandaag gaat vallen, is het ook verplicht om de voetpaden voor je deur sneeuwvrij te maken

Ziekteverzuim bij leerkrachten

Maandag 21 januari 2019
In het algemeen stijgt het ziekteverzuim bij de Vlaamse leerkrachten, maar Limburg blijft de provincie met het grootste gemiddeld aantal ziektedagen bij leerkrachten. Psychosociale aandoeningen zijn de grootste oorzaak dat leerkrachten afwezig zijn. Het gaat dan over problemen zoals stress, burn-out en depressie. (Radio 2)

Code geel: sneeuw

Maandag 21 januari 2019
Hechtel-Eksel - Code geel: sneeuwEen storing bereikt dinsdagochtend de kust en trekt dan van west naar oost door het land en verlaat op het einde van de dag ons land. "We verwachten 2 tot 5 cm sneeuw in 6u tijd in het hele land. 's Avonds vallen er nog winterse buien die plaatselijk nog kunnen zorgen voor enkele cm verse sneeuw", waarschuwt het KMI.

Liza Croymans overleden

Maandag 21 januari 2019
Hechtel-Eksel - Liza Croymans overledenZaterdag is de uit Hechtel afkomstige Liza Croymans overleden, de echtgenote van Michel Kuypers. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel. Begroetingsmoment: donderdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Lommel.

Henri Theunissen overleden

Maandag 21 januari 2019
Hechtel-Eksel - Henri Theunissen overledenZaterdag is de uit Overpelt afkomstige Henri Theunissen overleden, de echtgenoot van Philomene Leten. Hij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.

Anna Gielen overleden

Maandag 21 januari 2019
Hechtel-Eksel - Anna Gielen overledenVrijdag is de uit Grote Brogel afkomstige Anna Gielen overleden, de weduwe van Thieu Bollen. Zij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.

Rachel Conincx overleden

Maandag 21 januari 2019
Vrijdag is in Leopoldsburg Rachel Conincx overleden, de weduwe van Victor Panis. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroetingsmoment: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Negentien everzwijnen gedood

Zondag 20 januari 2019
Op het militair domein in Hechtel en Leopoldsburg zijn afgelopen weekend tijdens een drukjacht 15 everzwijnen gedood. In wildbeheerseenheid De Zand in Pelt waren er dat vier.
Hechtel-Eksel - Hechtel verliest bij Heusden-ZolderIn 3de Provinciale heeft Hechtel met 4-2 verloren bij leider Heusden-Zolder. Fréderic Maex maakte beide doelpunten.

Eksel - RC Peer 2-2

Zaterdag 19 januari 2019
Hechtel-Eksel - Eksel - RC Peer 2-2Eksel is vanavond niet verder geraakt dan een gelijkspel tegen RC Peer. Uitslag: 2-2.
Veel inzet en veel duels leidden pas na 20 minuten tot concreet doelgevaar. Vrysen kwam onbesuisd uit op een diepe bal. Coenen was hem te snel af en kon simpel binnenwerken. Net als vorig weekend reageerde Eksel vrijwel onmiddellijk: Marijn Bertrands maakt ruimte voor zichzelf met een knappe actie en zorgde vervolgens voor de dito afwerking. De 1-1 leek ook de ruststand te gaan worden, want opnieuw was het (…) Het hele nieuwsbericht

Vier tafeltenniskampioenen

Vrijdag 18 januari 2019
Hechtel-Eksel - Vier tafeltenniskampioenenZoomOp 5, 6 en 13 januari vonden de provinciale tafeltenniskampioenschappen plaats. Voor Tafeltennisclub Hechtel-Eksel waren er 4 kampioenen: Stephanie werd kampioene in de reeks NG, Christiane bij de veteranen dames 50+, bij gemengd dubbel en bij dubbel dames, Josephine werd kampioene bij de veteranen dames 70+, bij gemengd dubbel en dubbel dames en Mathieu bij de veteranen heren 65+. Proficiat aan allen!
Veel Vlaamse jeugdbewegingen kunnen deze zomer geen kamp opzetten in het zuiden van de provincie Luxemburg, omdat daar een groot gebied minstens tot 16 september niet betreden mag worden vanwege de varkenspest. In beperkte mate kan voor bepaalde locaties ontheffing worden verleend. Verzoeken daartoe kunnen tot 28 februari bij de provincie Luxemburg worden ingediend. Binnen een maand volgt dan een beslissing. (Bron: waalsweekblad.be)
Er komt een derde rijstrook op de E314 in Heusden-Zolder. Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat daarvoor de middenberm gebruiken tussen de kanaalbrug in Viversel en de op- en afrit 27 Circuit Zolder. De derde rijstrook komt in beide richtingen en is permanent, dus geen zogenaamde spitsstrook. Doordat de middenberm daar zeer breed is, kunnen ook de pechstrook en de parkeerhavens blijven, en moet dus niet in de breedte gewerkt worden.
Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om het hele wegdek - (…) Het hele nieuwsbericht

Opgelet: code geel

Donderdag 17 januari 2019
Van 17/01 21u tot 18/01 09u waarschuwt het KMI met code geel. Vannacht is er kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten of door winterse buien. De strooidiensten zijn deze avond al uitgerukt.

Ongeval op de Hasseltsebaan

Donderdag 17 januari 2019
Hechtel-Eksel - Ongeval op de HasseltsebaanDeze voormiddag rond 11.15 uur is er een verkeersongeval gebeurd op de Hasseltsebaan in Hechtel. Of er gewonden vielen, is niet bekend.

Gisèle Meuwis overleden

Donderdag 17 januari 2019
Hechtel-Eksel - Gisèle Meuwis overledenGisteren is de uit Neerpelt afkomstige Gisèle Meuwis overleden, de echtgenote van Hans Wijnands. Zij was 58 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroetingsmoment: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Hechtel-Eksel - Meet zelf de luchtkwaliteit in je straatHoe goed of slecht is de luchtkwaliteit op jouw locatie? Hoe zal ze evolueren in de komende uren? Vanaf nu heb je die gegevens altijd op zak dankzij de nieuwe luchtkwaliteit-app Belair die de Vlaamse Milieumaatschappij vandaag lanceerde. Via haar luchtmeetnet meet de VMM voortdurend de luchtkwaliteit in Vlaanderen. "Elk uur berekenen we op basis van die data de gemiddelde uurwaarde voor heel wat parameters zoals stikstofdioxide (NO2), ozon, fijn stof (PM10, PM2,5) en roet", zegt Katrien Smet van VMM. De app stuurt ook melding bij alarmsituaties zoals een te hoog smoggehalte.

Geen weer om te betogen

Donderdag 17 januari 2019
Hechtel-Eksel - Geen weer om te betogenZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Het wordt kouder

Donderdag 17 januari 2019
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Het wordt kouderNa de doortocht van een storing volgende nacht, wordt in een noordelijke hoogtestroming onstabiele en koude lucht over onze streken aangevoerd. Buien komen daarbij gemakkelijk tot ontwikkeling en met de koude bovenluchten krijgen de buien een winters karakter. De volgende dagen stabiliseert de atmosfeer door de gunstige invloed van een hogedrukgebied. Het wordt echter nog wat kouder en tijdens de nachten vriest het algemeen.
Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Verspreid vallen er een (…) Het hele nieuwsbericht

François Agten overleden

Woensdag 16 januari 2019
Hechtel-Eksel - François Agten overledenMaandag is de uit Overpelt afkomstige François Agten overleden, de echtgenoot van Alice Stalmans. Hij was 73 jaar. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Zondag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters.

Zin in Compostela?

Woensdag 16 januari 2019
Hechtel-Eksel - Zin in Compostela?ZoomDe Tongerse werkgroep ’Compostela’ krijgt regelmatig vragen van Tongenaren voor informatie over ‘naar Compostela stappen’. Meestal weet men niet goed hoe hieraan te beginnen, heeft men vragen over de zin van pelgrimeren, vaak zijn het heel praktische vragen. Daarom wordt er nu zaterdag 19 januari, om 10u, voor kandidaat-pelgrims in Genk een informatiedag door het Vlaams Compostelagenootschap georganiseerd over ‘Stappen naar Compostela’. Pelgrims vertellen (…) Het hele nieuwsbericht

Beurzen voor vakmanschap

Woensdag 16 januari 2019
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz maakt opnieuw geld vrij voor beurzen in de zogenaamde ‘meester-leerling-trajecten’. Die beurzen geven vakmensen de kans om intens samen te werken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan. Zowel meester als leerling ontvangen een stuk van de beurs, samen voor een bedrag van maximaal 2.000 euro per maand. Gatz speelt daarmee verder in op de vernieuwde belangstelling voor oude beroepen en traditionele stielen.
Vakmanschap wordt in dit (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Meer dan 5% meer leerlingen voor KunstacademieU hoorde het wellicht gisteren ql in het Nieuws: de Kunstacademies boeren erg goed! Er zijn momenteel in Vlaanderen meer dan 200.000 leerlingen die er les volgen, en de aantallen zijn dit jaar serieus gestegen. Zo ook in onze Noord-Limburgse Kunstacademie. Er zijn in Limburg 12 academies voor Podiumkunsten en 7 academies voor Beeldende en Audiovisuele Kunsten: 19 academies in totaal dus. De KANL is qua oppervlakte de grootste van Limburg: 20 procent van de oppervlakte van de provincie behoort tot de (…) Het hele nieuwsbericht

Laatste voorbereidingen Autosalon

Dinsdag 15 januari 2019
Hechtel-Eksel - Laatste voorbereidingen  AutosalonZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Een oehoe in bad

Dinsdag 15 januari 2019
Hechtel-Eksel - Een oehoe in badZoomGisteren kreeg een oehoe, die besmeurd was met olie, een uitgebreid schuimbad in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Een speciale gebeurtenis want het was nog maar de tweede keer in de geschiedenis van het centrum, dat een oehoe in bad moest.
Het verhaal begon bij de Dierenambulance Limburg-Zuid (omgeving Maastricht) die in een tijdsspanne van enkele weken verschillende oproepen kreeg voor "een grote uil die overdag op de grond zat". Wanneer ze de vogel benaderden, vloog die echter steeds (…) Het hele nieuwsbericht

Bart De Wever. Of Napoleon?

Dinsdag 15 januari 2019
Hechtel-Eksel - Bart De Wever. Of Napoleon?Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Gerda Maes overleden

Dinsdag 15 januari 2019
Hechtel-Eksel - Gerda Maes overledenZaterdag is Gerda Maes overleden, de partner van Johan Swinnen. Zij was 67 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroetingsmoment: donderdag (19-19.30 uur).

Godsdienstonderwijs herbekeken

Maandag 14 januari 2019
Hechtel-Eksel - Godsdienstonderwijs herbekekenZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Sedrik zoekt nachtraven

Maandag 14 januari 2019
Peltenaar Sedrik Oliha studeert TV/film aan de LUCA School of Arts, campus C-mine in Genk. Momenteel zit hij in zijn masterjaar, en voor zijn eindwerk wil hij een documentaire maken over mensen die 's nachts werken/leven - nachtwakers, arbeiders, hulpverleners, kunstenaars,... Wie zich aangesproken voelt en wil meewerken, kan hem mailen: sedrik.oliha[!]student.luca-arts.be.

Maria Paesen overleden

Zondag 13 januari 2019
Hechtel-Eksel - Maria Paesen overledenVrijdag is de uit Eksel afkomstige Maria Paesen overleden. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (12 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. De urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Kiewit (Hasselt).

Hechtel klopt Kaulille

Zondag 13 januari 2019
Hechtel-Eksel - Hechtel klopt KaulilleHechtel FC heeft vandaag Kaulille verslagen: 3-1. Het waren de bezoekers die na 8 minuten op voorsprong kwamen via Gorssen. Maar de thuisploeg maakte vlug gelijk. Linden vond Mrgole aan de tweede paal en het stond 1-1. Na 23 minuten kwamen de Duinenjongens via Glenn De Jonge op 2-1. Tien minuten later werd Froeyen neergehaald in de 16. Glenn De Jonge zette de elfmeter om: 3-1. En vijf minuten later opnieuw een penalty voor de thuisploeg. Nu mikte De Jonge over.
Na de pauze kreeg de thuisploeg de beste kansen. Maar Kortzorg en Mrgole verzuimden de voorsprong uit te diepen. Toch won Hechtel verdiend tegen een onmondig Kaulille. De club heeft nu 27 punten uit 18 wedstrijden.
FC Eksel kwam op het veld van Lutlommel niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Voor Eksel scoorde Cedric Van Herck. Eksel heeft nu 32 punten.

Natuur een maand voor op schema

Zondag 13 januari 2019
Door de relatief warme december en januari ligt de ontwikkeling in de natuur een maand voor op schema. Dat lmeldt naturetoday.com. Overal wordt de voorlente steeds duidelijker zichtbaar met bloeiende hazelaars, sneeuwklokjes en elzen. De komende week komt de tweede lichting elzenpollen in de lucht. Hooikoortspatiënten en huisartsen dienen daar bedacht op te zijn. Tot half maart worden elzenpollen in de lucht verwacht.

We hebben een nieuwe Miss België

Zondag 13 januari 2019
Hechtel-Eksel - We hebben een nieuwe Miss BelgiëZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Volley: verlies voor heren HE-voc

Zaterdag 12 januari 2019
Hechtel-Eksel - Volley: verlies voor heren HE-vocIn de 2de Divisie van het volleybal hebben de heren van HE-Voc vandaag met 3-0 verloren bij leider Beerse. Setstanden: 25/17, 25/21 en 25/20.

Wisselvallig weer

Zaterdag 12 januari 2019
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Wisselvallig weerIn een noordwestelijke luchtstroming wordt gestoorde lucht naar onze streken gestuurd. Regenzones wisselen elkaar in vlug tempo af en de zon is vaak afwezig. De volgende dagen kan een uitloper van een hogedrukgebied voor tijdelijk droge condities zorge, maar het wordt wel iets kouder. Op het einde van de week nemen de neerslagkansen opnieuw toe.
Vandaag is het betrokken en tijdens de voormiddag is het overwegend droog, afgezien van enkele druppels motregen. In de namiddag trekt (…) Het hele nieuwsbericht
Vorig jaar vormden het Mariaziekenhuis en het Revalidatie- & MS-centrum de vzw Mariaziekenhuis. Daarrond draaide vanavond de toespraak van directeur prof. dr. Bernard Himpens tijdens de nieuwjaarsreceptie van deze twee zorginstellingen. Het thema waarrond er dit jaar gewerkt wordt is "Samen voor warme zorg" - "dat moet het kompas zijn waarop onze individuele zorgverleners in hun dagelijkse kleine en grootse zorgen moeten kunnen (…) Het hele nieuwsbericht

Weekend zonder alcohol

Vrijdag 11 januari 2019
Hechtel-Eksel - Weekend zonder alcohol
Dit weekend is het extra opletten geblazen, want overal zal de politie alcoholcontroles houden in het kader van het nationale 'weekend zonder alcohol'. Er komen controleposten en eventueel steekproeven in het verkeer tussen vanavond 18 uur en maandagochtend 6 uur. De lokale politie neemt de gemeente- en de gewestwegen voor haar rekening. De autowegenpolitie houdt de
E313 en E314 in de gaten, met nadruk op op- en afritten en parkings.
Hechtel-Eksel - Er staat wat te gebeuren bij Proximus...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Vandaag wordt Kuifje 90 jaar...

Donderdag 10 januari 2019
Hechtel-Eksel - Vandaag wordt Kuifje 90 jaar...Zoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Willem Markgraaff overleden

Donderdag 10 januari 2019
Hechtel-Eksel - Willem Markgraaff overledenDinsdag is Willem Markgraaff overleden, de echtgenoot van Hannie Louwers. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

Nieuwe thuis voor dieren gezocht

Donderdag 10 januari 2019
Hechtel-Eksel - Nieuwe thuis voor dieren gezochtZoomHet Natuurhulpcentrum in Opglabbeek zoekt een nieuwe thuis voor een aantal dieren. Vanuit inbeslagnames wordt er gezocht naar een thuis voor 20-tal grasparkieten, enkele kanaries, enkele valkparkieten, een lachduif, een hangbuikvarken (foto), 7 schapen en een nandoe (man). Geïnteresseerden sturen een mailtje naar info[!]natuurhulpcentrum.be met foto's van de verblijven. Het NHC stuurt dan de adoptievoorwaarden door. (Foto NHC)

Opgelet: code geel

Woensdag 9 januari 2019
Gevaar voor gladheid tussen woensdagavond en donderdagochtend door rijm- en ijsplekken. Omdat het deze nacht op vele plaatsen licht gaat vriezen en omwille van de gevallen neerslag van vandaag  overdag kunnen er ijsplekken ontstaan. Bovendien kunnen er ook rijmplekken gevormd worden.
Kort nieuws van bij de buren
Hechtel-Eksel - Te dik om naar de rechtbank te gaanHet Openbaar Ministerie heeft achttien maanden cel gevorderd tegen een Peltenaar die beticht wordt van zedenfeiten. De man had laten weten dat hij zich door zijn zwaarlijvigheid moeilijk kan verplaatsen en dus ook niet naar de rechtbank kon komen. De verdediging drong aan op opschorting van de uitspraak. Op 6 februari weet de betichte welke straf hem te wachten staat. (PG)
Hechtel-Eksel - Ziekenwagendienst start kwaliteitsprojectZoomVanaf morgen zal de Hulpverleningszone Noord-Limburg starten met het toepassen van ‘staande orders’. Verpleegkundigen met een specialisatie in de spoedgevallenzorg die tewerkgesteld zijn bij de hulpverleningszone mogen vanaf dan een aantal handelingen, die voorheen enkel voorbehouden werden voor een MUG-arts, uitvoeren wanneer ze bij een slachtoffer ter plaatse aankomen. Het gaat onder meer om het toedienen van pijnstilling, het behandelen van een hypoglycemie, epilepsie of een (…) Het hele nieuwsbericht

Josée Bernaerdts overleden

Woensdag 9 januari 2019
Hechtel-Eksel - Josée Bernaerdts overledenMaandag is de uit Eksel afkomstige Josée Bernaerdts overleden,, de weduwe van Jef Lemmens. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kerkhoven. Begroetingsmoment: vrijdag (18-18.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Tijdelijk kouder

Dinsdag 8 januari 2019
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Tijdelijk kouderTussen een hogedrukgebied ten westen van Ierland en een depressie over Polen wordt in een noordelijke luchtstroming koudere lucht naar onze streken gestuurd. Het hogedrukgebied kan stilaan voor wat meer stabiliteit zorgen in de atmosfeer, waardoor het droog blijft. Vanaf vrijdag bereiken storingen onze streken en nemen de neerslagkansen toe, het wordt dan echter ook wel opnieuw zachter.
Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Er vallen buien, die kunnen vergezeld worden van (…) Het hele nieuwsbericht

Daniel Van Cleemput overleden

Maandag 7 januari 2019
Hechtel-Eksel - Daniel Van Cleemput overledenVrijdag overleed Daniel Van Cleemput. Hij was 67 jaar. Het afscheid vindt vrijdag 11 januari (11 uur) plaats in aula 't Sant. Begroetingsmoment: donderdag (19-19.30 uur) in aula 't Sant.

Meest fervente autogebruikers

Maandag 7 januari 2019
Limburgers zijn de meest fervente autogebruikers in heel Vlaanderen en maken weinig gebruik van het openbaar vervoer. Dat blijkt uit de jaarlijkse Nationale Verkeersonveiligheidsenquête die het Vias Institute hield. 9 op de 10 Limburgers gebruikt geregeld de auto om zich te verplaatsen. En maar een derde van de Limburgers heeft het afgelopen jaar minstens één keer de bus of de trein genomen. (Radio 2)
Morgen/dinsdag zal het recyclagepark uitzonderlijk gesloten zijn om 15u ipv om 16u.

Het Bruegel-jaar is ingezet

Maandag 7 januari 2019
Hechtel-Eksel - Het Bruegel-jaar is ingezetZoom“Wagens in de sneeuw” naar “Jagers in de sneeuw” van Pieter Bruegel de Oude. Overigens: nog tot 13 januari is er in Wenen een grote Bruegel-tentoonstelling. (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Politie controleert op (brom)fietsverlichtingKomende week wordt de provinciaal gecoördineerde thema-actie "Verlichting - zwakke weggebruikers/ bromfietsers" herhaald. Herfst en winter staan in België gelijk aan donkere dagen, met vaak grillig regenachtig weer. Fietsers moeten beseffen dat een degelijke fietsverlichting dan absoluut geen overbodige luxe is. Fietsverlichting is niet alleen belangrijk om zelf goed te kunnen zien waar je fietst, maar ook vooral opdat de andere weggebruikers je goed kunnen zien. Je veilig voelen in het (…) Het hele nieuwsbericht

Hechtel verslaat Kattenbos

Zondag 6 januari 2019
Hechtel-Eksel - Hechtel verslaat KattenbosIn 3de Provinciale is Hechtel 1-1 gelijk gaan spelen in Kattenbos. Glenn De Jonge scoorde voor Hechtel.

Nieuw in 2016 (5)

Zondag 6 januari 2019
Hechtel-Eksel - Nieuw in 2016 (5)Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Volley: dames HE-voc naar halve finales bekerDe Dames van HE-voc Internetgazet hebben zich vanavond geplaatst voor de halve finales van de Beker van Limburg. In amper één uur wonnen ze in St-Truiden met 0-3.

Nieuw in 2019 (4)

Zaterdag 5 januari 2019
Hechtel-Eksel - Nieuw in 2019 (4)Zoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Vijf procent minder werklozen

Vrijdag 4 januari 2019
In december waren er in Limburg 5 procent minder werklozen dan een jaar geleden. In Vlaams-Brabant daalde de werkloosheid met 7 procent, in Antwerpen met 7,8 procent, in West-Vlaanderen met 8,2 procent en in Oost-Vlaanderen met 9,9 procent.

Liefde voor een hond

Vrijdag 4 januari 2019
Tribunaliteiten
Hechtel-Eksel - Liefde voor een hond“Je kunt voor geld een hele mooie hond kopen, maar niet het kwispelen van zijn staart”, aldus de Amerikaanse humorist Josh Billings. Wat moest het hof van beroep van Luik dan met een man die er alles voor over had om Tex, zijn Foxterriër te redden? Tijdens de wandeling had een uitgebroken Rottweiler hem en zijn hond aangevallen. De man kreeg een beet toen hij zijn hond optilde, moest hem lossen, waarna de Rottweiler zich op zijn Terriër stortte. Een buur, gewapend met een ijzeren stok, (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw in 2019 (3)

Vrijdag 4 januari 2019
Hechtel-Eksel - Nieuw in 2019 (3)Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Erg zacht winterweer

Vrijdag 4 januari 2019
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Erg zacht winterweerLangs de oostelijke flank van een hogedrukgebied met kern nabij de Britse Eilanden wordt vochtige maritieme lucht naar onze streken getransporteerd. Zwakke storingen brengen af en toe wat lichte neerslag met zich mee, maar het is ook vaak droog. Opmerkelijk zijn de erg hoge maxima, deze zijn bijna het dubbele van de normale waarden voor deze tijd van het jaar.
Vandaag is het betrokken en mistig in de ochtend. Daarbij kan er van tijd tot tijd een drupje regen of motregen vallen. Na de middag blijft (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe bvba: Bouwbedrijf Maribo

Donderdag 3 januari 2019
Patrik Bogaerts uit Hechtel-Eksel heeft de bvba Bouwbedrijf Maribo opgericht met zetel in Borgveld. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het bouwen en oprichten van gebouwen en bouwtechnisch advies in  de ruimste zin van het woord.

Ondertussen, op de Waddeneilanden...

Donderdag 3 januari 2019
Hechtel-Eksel - Ondertussen, op de Waddeneilanden...Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Naar tolheffing op Duitse snelwegen

Donderdag 3 januari 2019
Grensgevallen
Vanaf oktober 2020 moeten automobilisten die over de Duitse snelwegen willen rijden, tol gaan betalen. Met de opbrengst gaat Duitsland investeren in de wegeninfrastructuur. Dat meldt de Duitse verkeersminister via Twitter.

Nieuw in 2019 (2)

Donderdag 3 januari 2019
Hechtel-Eksel - Nieuw in 2019 (2)Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Drie procent minder bevallingen

Woensdag 2 januari 2019
Het aantal bevallingen in Limburgse ziekenhuizen is in 2018 gedaald met 3,02 procent, in Vlaams-Brabant met 0,36 procent. In Antwerpen was er een toename met 0,02 procent, in Oost-Vlaanderen met 1,01 procent en in West-Vlaanderen met 3,79 procent.

Martha Vanderheyden overleden

Woensdag 2 januari 2019
Hechtel-Eksel - Martha Vanderheyden overledenZondag is Martha Vanderheyden overleden, de weduwe van Leopold Lemmens. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats in aula 't Sant. Begroetingsmoment: vrijdag (19-19.30 uur).

Jeanneke Derkoningen overleden

Woensdag 2 januari 2019
Hechtel-Eksel - Jeanneke Derkoningen overledenOp nieuwjaarsdag is in Eksel de uit Gruitrode afkomstige Jeanneke Derkoningen overleden. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats in aula 't Sant in Hechtel. Vrijdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Gruitrode waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Meeuwen.

Nieuw in 2019

Woensdag 2 januari 2019
Hechtel-Eksel - Nieuw in 2019Zoom                                                                        Cartoon: Fobie

Somber weer

Dinsdag 1 januari 2019
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Somber weerDe kern van een krachtig hogedrukgebied komt boven Engeland te liggen. Hierdoor komt in onze streken een noordelijke luchtstroming op gang van wat koudere, maar ook erg vochtige lucht. Dit resulteert in talrijke wolken en wat lagere maxima. Neerslag van betekenis zit er voorlopig niet aan te komen, al is een drupje motregen niet uitgesloten.
Op deze nieuwjaarsdag is het nevelig in de ochtend en bewolkt. Een spatje motregen is mogelijk. Na de middag is het droog met enkele opklaringen vanuit het (…) Het hele nieuwsbericht
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel