Het overige nieuws

Zonnig weer

Zondag 28 februari 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zonnig weerHogedrukinvloeden zorgen voor aanhoudend droog weer. Daarbij wordt met een oostelijke luchtstroming droge landlucht aangevoerd en kan de zon schitteren aan het hemelruim. De maxima liggen iets boven de normaal, maar de nachten zijn erg koud. In de tweede helft van de week trekt een storing met wat regen over onze streken en wordt gevolgd door koudere lucht van polaire oorsprong.
Vandaag worden plaatselijk nevel en mist in de ochtend al vlug opgeruimd en kan de zon het weerbeeld de hele (…) Het hele nieuwsbericht
Vader Abraham had zeven zonen, en het wolvenkoppel Noëlla en August heeft er nog drie. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Voor dat onderzoek werden onder meer wolvenkeutels aangewend. 
Dat men er nu in geslaagd is de drie wolvenwelpen een soort genetische code te geven, betekent ook dat de twee welpen die in het verkeer omkwamen - in Hechtel-Eksel en Oudsbergen - teefjes waren. 

Winkeldief betrapt in Aldi

Vrijdag 26 februari 2021
Hechtel-Eksel - Winkeldief betrapt in AldiIn de Aldi in Hechtel is gisteren een winkeldief betrapt. Hij had er onder meer opzetborstels voor een elektrische tandenborstel gestolen. De man zal zich binnenkort via de snelrechtprocedure voor de rechter moeten verantwoorden.

Verhoogd toezicht tegen zwerfvuil

Vrijdag 26 februari 2021
Hechtel-Eksel - Verhoogd toezicht tegen zwerfvuilZoomDe natuurinspecteurs en boswachters van Natuur en Bos zullen dit weekend prominent in de natuurgebieden aanwezig zijn om bezoekers attent te maken op het netjes achterlaten van de natuur en overtreders te verbaliseren. De toezichthouders van de lokale besturen zijn gevraagd om de actie op het terrein de komende weken te versterken om met vereende krachten nog meer resultaat te bereiken. Dat meldt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.
De actie dient vooral om te sensibiliseren, maar overtreders die betrapt worden op het achterlaten van zwerfvuil zullen geverbaliseerd worden.

Naar uniforme textielcontainers

Vrijdag 26 februari 2021
Hechtel-Eksel - Naar uniforme textielcontainersZoomVorig jaar organiseerde Limburg.net een nieuwe marktbevraging voor de inzameling van textiel via textielcontainers in Limburg. Als gevolg daarvan zullen dit voorjaar alle bestaande inzamelcontainers worden vervangen door uniforme witte containers met het logo van Limburg.net.
“Tot op heden gebruikte elke textielinzamelaar zijn eigen container met zijn eigen specifieke kleur”, zegt Luc Wouters, voorzitter van Limburg.net. “Door de jaren heen doken er naast de officiële (…) Het hele nieuwsbericht

Reisbureau Awa Lapland failliet

Donderdag 25 februari 2021
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag reisbureau Awa Lapland uit Hechtel-Eksel failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten ingediend worden voor 27 maart.

Na de pandemie, de paddemie...

Woensdag 24 februari 2021
Hechtel-Eksel - Na de pandemie, de paddemie...ZoomBijna lente, dus de paddentrek is begonnen...       (Cartoon: Fobie)

Twee wietplantages ontdekt

Woensdag 24 februari 2021
Hechtel-Eksel - Twee wietplantages ontdektVanmorgen vond de 24ste operatie "Cleanhouse" plaats onder leiding van het Limburgse parket. Er werden huiszoekingen uitgevoerd op zeven locaties, verspreid over de provincie Limburg, waarbij in totaal twee in werking zijnde cannabisplantages werden aangetroffen met in totaal 1.000 wietplanten. Ook werd op één plaats twee kilo verkoopsklare wiet aangetroffen. Op een drietal locaties werd tevens de diefstal van elektriciteit vastgesteld en op één locatie de diefstal van gas.
Bij deze acties werden twee personen opgepakt. Opmerkelijk was de aanwezigheid van drie agressieve honden die werden ingezet als bewakers van één van de plantages. Vanwege de dieronvriendelijke leefomstandigheden werd een proces-verbaal van dierenverwaarlozing opgesteld.

Ivo Gielen overleden

Woensdag 24 februari 2021
Hechtel-Eksel - Ivo Gielen overledenMaandag is Ivo Gielen overleden. Hij was 55 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

Henri Gijbels overleden

Dinsdag 23 februari 2021
Hechtel-Eksel - Henri Gijbels overledenGisteren is de uit Peer afkomstige en in Eksel woonachtige Henri Gijbels overleden, de echtgenoot van Paula Derikx. Hij was 94 jaar en wordt begraven na de uitvaartliturgie in intieme familiekring.
Hechtel-Eksel - Twee criminele organisaties opgedoektIn het kader van twee gerechtelijke onderzoeken heeft de federale gerechtelijke politie van Limburg met bijstand van diverse lokale politiezones vandaag 25 huiszoekingen in Limburg uitgevoerd. Daarbij werden 17 personen gearresteerd en werden 140.000 euro, 11 luxewagens en een twintigtal luxehorloges in beslag genomen. Het eerste onderzoek heeft betrekking op een criminele organisatie, opererend vanuit Heusden en Beringen, die zich bezig zou houden met het verduisteren van geleasede (…) Het hele nieuwsbericht

Uitzonderlijk warm

Dinsdag 23 februari 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Uitzonderlijk warmDe normale maximumtemperaturen rond eind februari liggen rond 7 graden. Met maxima rond 18 of 19 graden, is het uitzonderlijk warm voor deze periode. Deze hoge temperaturen danken we aan de strakke zuidelijke wind, die warme lucht vanuit het zuiden aanvoert, samen met de aanwezigheid van de zon. Door een hogedrukgebied over het oosten van Europa zijn wolken beperkt aanwezig en krijgt de zon veel ruimte. In de tweede helft van de week draait de wind naar het westen tot het noordwesten en wordt de aangevoerde (…) Het hele nieuwsbericht

Melanie Van Briel (100) overleden

Maandag 22 februari 2021
Hechtel-Eksel - Melanie Van Briel (100) overledenGisteren is de uit Overpelt afkomstige en in Eksel woonachtige Melanie Van Briel overleden, de weduwe van Albert Bollen. Zij was 100 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Brandoefening op schietterrein

Maandag 22 februari 2021
Hechtel-Eksel - Brandoefening op schietterreinZoomWoensdag (met als back-up donderdag) zal er een brandweeroefening plaatsvinden op het NAVO-schietterrein Pampa. De gespecialiseerde vliegveldbrandweer zal hierin worden bijgestaan door ploegen van de omliggende civiele brandweer- en politiezones. De brandoefening voorziet het gecontroleerd afbranden van een vooraf gedefinieerd perceel teneinde het betrokken personeel te trainen in het bestrijden van de zeer specifieke heidebranden. Tevens kunnen ze hun onderlinge samenwerking en terreinkennis optimaliseren, aldus een mededeling van het vliegveldcommando van Kleine-Brogel. (Foto Robin Mues)

Jean Snoeks overleden

Maandag 22 februari 2021
Hechtel-Eksel - Jean Snoeks overledenVrijdag is de in Eksel woonachtige Jean Snoeks overleden, de weduwnaar van Christine Drieskens. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt donderdag plaats in intieme kring.

Donna Murray overleden

Maandag 22 februari 2021
Hechtel-Eksel - Donna Murray overledenIn WZC Den Boogerd is vrijdag Donna Murray overleden, de weduwe van Okke Suurenbroek. Ze was 93 jaar. De uitvaartdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19-19.30u) in Uitvaartcentrum Vandebosch in Pelt.

Rode Kruis zoekt vrijwilligers

Maandag 22 februari 2021
Hechtel-Eksel - Rode Kruis zoekt vrijwilligersZoomHet Rode Kruis is op zoek naar crisisvrijwilligers om de sneltestcentra voor het onderwijs op te starten en te bemannen. Iedereen die zich tijdelijk wil engageren kan zich aanmelden via deze link.
Hechtel-Eksel - Bisdom schenkt dekens aan thuislozenHet bisdom Hasselt heeft dekens, slaapzakken en tenten geschonken aan het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Limburg. Het CAW zal het beschermingsmateriaal verder verdelen onder dak- en thuisloze Limburgers.

Limburg kent grootste winkelleegstand

Zaterdag 20 februari 2021
Limburg heeft de grootste leegstand van Vlaanderen inzake winkeloppervlakte: zoveel als 70 voetbalvelden. Nog nooit stonden in Limburg zoveel winkels leeg: bijna 2.200 of 13,3 procent van het totaal. Daarmee heeft Limburg de slechtste bezetting van heel Vlaanderen. In een jaar tijd kwamen er liefst 10 procent bij. Hasselt kreeg er zelfs 25 procent meer lege winkels bij. (Radio 2)

Vaccinatieprogramma start maandag

Zaterdag 20 februari 2021
Hechtel-Eksel - Vaccinatieprogramma start maandagZoomVanaf maandag zouden de vaccinaties van de bevolking tegen het coronavirus moeten starten. En nu maar hopen dat er genoeg vaccins worden geleverd... (Cartoon: Fobie)

Er hangt lente in de lucht

Zaterdag 20 februari 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Er hangt lente in de luchtEen strakke zuidelijke luchtstroming in combinatie met veel zon, laat het kwik oplopen naar lentewaarden. Hoewel we nog maar februari zijn, krijgen we de komende dagen temperaturen die eerder in mei thuishoren. De aangevoerde lucht is afkomstig van tropische oorden en een leuk detail is dat er mogelijk ook wat Saharastof tot bij ons kan geraken. Dit uiterst zachte weer danken we aan enerzijds een depressie ten westen van de Britse Eilanden en anderzijds een hogedrukgebied over het oosten van Europa. Tussen (…) Het hele nieuwsbericht

Minder verkeersdoden in Limburg

Vrijdag 19 februari 2021
Hechtel-Eksel - Minder verkeersdoden in LimburgZoomIn 2020 vielen er 38 verkeersdoden in Limburg, 19 minder dan in 2019. Dat is de sterkste daling onder de Vlaamse provincies. Het aantal ongevallen met gewonden daalde in onze provincie met 17 procent. De daling van het aantal ongevallen is te danken aan de coronamaatregelen die een grote invloed hadden op onze verplaatsingen. (Vias)

Postkantoren morgen dicht

Donderdag 18 februari 2021
Hechtel-Eksel - Postkantoren morgen dichtMorgen/vrijdag zijn de postkantoren uitzonderlijk gesloten, meldt bpost. De overige postdiensten gaan gewoon door.

Elza Gijbels overleden

Donderdag 18 februari 2021
Hechtel-Eksel - Elza Gijbels overledenGisteren is uit Neerpelt afkomstige en in Hechtel woonachtige Elza Gijbels overleden, de echtgenote van Johan Timmers. Zij was 64 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Sporten is dringend terug nodig

Donderdag 18 februari 2021
Hechtel-Eksel - Sporten is dringend terug nodigZoomDe Vlaamse Sportfederatie wil alle Vlamingen opnieuw op een verantwoorde manier laten sporten in hun favoriete club. Zowel de jonge als de oude sporter, de indoor- als outdoorsporter moeten binnenkort weer welkom zijn in één van de 18.000 Vlaamse sportclubs. Veilige sportbeoefening, onder strikte voorwaarden, moet weer breed toegankelijk zijn.
Daarnaast zouden ook individuele contactloze sporten zoals tennis, kajak of paardrijden op zeer korte termijn weer opnieuw wedstrijden en toernooien (…) Het hele nieuwsbericht

Lezingen over recent natuuronderzoek

Donderdag 18 februari 2021
Hechtel-Eksel - Lezingen over recent natuuronderzoekZoomDertig jaar geleden werd het Netwerk Natuuronderzoek onder de noemer LIKONA (Limburgse Koepel voor Natuurstudie) opgericht. Dit netwerk opereert onder de vleugels van het Provinciaal Natuurcentrum en verenigt honderden vrijwilligers die bijdragen aan een betere kennis over de Limburgse natuur. Om dit te vieren en om het (Limburgse) natuuronderzoek in de schijnwerpers te zetten, organiseert het Provinciaal Natuurcentrum van 22 tot 27 februari vijf avonden op rij online lezingen over recent (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in de woonzorgcentra...

Donderdag 18 februari 2021
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in de woonzorgcentra...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Vandaag in het nieuws

Woensdag 17 februari 2021
Hechtel-Eksel - Vandaag in het nieuwsZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Ondertussen, op het Covid-19-front...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Vanwege een nieuwe drukjacht op het militair domein wordt het fietspad naar Koersel Kapelleke zaterdag afgesloten. Ook paardrijden, wandelen,... is die dag in het domein verboden.

De lente komt eraan

Dinsdag 16 februari 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - De lente komt eraanAls het kwik boven 15 graden uitkomt in het voorjaar, dan mogen we spreken van lenteweer. Dat staat ons volgend weekend te wachten. Bovendien zorgt een hogedrukgebied voor droog weer met geregeld zon. De aanloop naar het weekend verloopt wisselvallig met geregeld regen en soms behoorlijk wat wind. Tot donderdag weten Atlantische storingen hun weg te vinden naar onze streken. Het is en het blijft zacht.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld in de namiddag, maar zo nu en dan kan de zon (…) Het hele nieuwsbericht

Winterprik nefast voor veel dieren

Maandag 15 februari 2021
Hechtel-Eksel - Winterprik nefast voor veel dierenZoomDe winterprik van afgelopen week heeft flink wat gevolgen gehad voor onze vogels. Dat melden verschillende dierenorganisaties zoals Vogelbescherming Vlaanderen en het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. Zo hadden uilen en andere roofvogels het moeilijk om prooien te vinden onder het sneeuwtapijt. Maar ook kleine vogeltjes hadden flink te lijden onder de kou. Door de bevroren bodem vonden veel vogels haast geen voedsel meer. Maar de lente hangt gelukkig in de lucht, er komen zeer zachte temperaturen aan. Ondertussen kunnen we de vogels nog wat bijvoederen om terug op krachten te komen.

Laat je niet vangen!

Maandag 15 februari 2021
Hechtel-Eksel - Laat je niet vangen!ZoomEnkele lezers kregen bijgaande mail in hun mailbox. Uit die mail zou moeten blijken dat ze van de FOD Financiën een bedrag van ruim 1500 euro terugkrijgen als ze op de knop "Claimen" klikken. Maar zulke mails zijn fake. Laat je niet vangen! UPDATE Er circuleren ook gelijkaardige mails waarin wordt opgeroepen om een openstaande belastingschuld te betalen. Maar ook dat is fake. Niet doen dus.

Kans op ijzel morgenvroeg

Zondag 14 februari 2021
Het is maar dat je 't weet
Er bestaat kans op ijzelvorming morgenvroeg. Alvast in Nederland is code rood uitgegeven vanwege "ijzel en verraderlijke gladheid op de lokale wegen".

Oppassen op het ijs!

Zondag 14 februari 2021
Hechtel-Eksel - Oppassen op het ijs!Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Nog een paar dagen koud

Zaterdag 13 februari 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Nog een paar dagen koudSinds afgelopen zondag zijn de temperaturen niet meer positief geweest en vroor het zowel overdag als tijdens de nacht. De koudste nacht werd de nacht van woensdag op donderdag. Donderdagochtend werd een minimumtemperatuur opgemeten van -11.7 °C. Ook dinsdagnacht werd het kouder dan -10 graden. Indien we nu komende nacht ook -10 graden bereiken, is de koudegolf een feit. Dit is zeker mogelijk dankzij een krachtig hogedrukgebied nabij Scandinavië, dat voor nagenoeg heldere condities zorgt. Vanaf zondag (…) Het hele nieuwsbericht

Oppassen voor vallend ijs

Vrijdag 12 februari 2021
Hechtel-Eksel - Oppassen voor vallend ijsZoomDit weekend worden zachtere temperaturen voorspeld, waardoor het gevaar op vallend ijs nog zal toenemen. De brandweer en de gemeenten van Hulpverleningszone Noord-Limburg roepen daarom iedereen op om ijs in goten, op terrassen of balustrades zoveel mogelijk zelf te verwijderen. Door de zon smelt het ijs op veel plaatsen, waardoor er brokken naar beneden kunnen vallen. Dit kan voor levensgevaarlijke situaties en/of schade zorgen.
Op openbaar domein, waar gevaar voor vallend ijs dreigt, staat de (…) Het hele nieuwsbericht

Bisschop in gesprek en op bezoek

Donderdag 11 februari 2021
Hechtel-Eksel - Bisschop in gesprek en op bezoekZoomNaar aanleiding van Wereldziekendag sprak mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, vandaag digitaal met een tiental pastores uit de Limburgse ziekenhuizen en rusthuizen en met enkele verantwoordelijken van ziekenzorgwerkingen in de parochies. In dat gesprek benadrukte hij hun belangrijke rol om zieke mensen bij te staan bij hun zin- en geloofsvragen. De bisschop dankte hen omdat zij vaak een broederlijke vertrouwensband aangaan met zieken en hun families, en dat zij hen helpen om vrede in het (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw: Jves Trading Company

Donderdag 11 februari 2021
Jesse Vanlingen uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap Jves Trading Company opgericht met zetel aan de Klaverstraat. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer het slopen van vervoermiddelen.

Even genieten van de winter

Donderdag 11 februari 2021
Hechtel-Eksel - Even genieten van de winterZoomWe hebben toch enkele sneeuwdagen te pakken. Voor de jeugd een zegen, voor anderen vervelend. Toch maar even kijken naar mooie winterbeelden, want daar kan iedereen van genieten. Rudy Luys maakte dit filmpje.

Ursule Cuypers overleden

Donderdag 11 februari 2021
Hechtel-Eksel - Ursule Cuypers overledenOp 2 februari overleed de in Eksel woonachtige Ursule Cuypers, de weduwe van de in 2006 overleden Willy Loenders. Het afscheid vindt in beperkte familiekring plaats.

Vrijwilligers voor testcentrum gezocht

Donderdag 11 februari 2021
Hechtel-Eksel - Vrijwilligers voor testcentrum gezocht
In opdracht van de regering en het CLB gaat de Peltse afdeling van het Rode Kruis een snel Covid-testcentrum uitbouwen in de parochiezaal van Holheide in Pelt. Dat centrum zal actief zijn vanaf 1 maart tot einde juli, op werkdagen van 16.u tot 19u en op zaterdag van 10 tot 12u.  Het Rode Kruis zoekt daarvoor vrijwilligers; voor hen wordt een online opleiding voorzien. De testers krijgen bovendien een praktische opleiding op 23 en 25 februari van 16.30 tot 20.00 uur in Holheide. "We zoeken per dag drie crisisvrijwilligers voor de administratie en daarvan één tester die de opleidingen volgde. Voor aanmelden en verdere info; arien.anita[!]gmail.com," aldus het Rode Kruis.

Hoe krijgt u het vaccin?

Donderdag 11 februari 2021
Hechtel-Eksel - Hoe krijgt u het vaccin?Komende maandag wordt in Beringen gestart met het vaccineren van de bevolking in het kader van de strijd tegen het coronavirus. Andere vaccinatiecentra zullen volgen. Hoe verloopt die inentingsprocedure? De Tijd zette alles keurig op een rijtje en dat kunt u hier lezen: Vaccinatiecentra openen maandag: zo krijgt u het vaccin

Week tegen pesten...

Woensdag 10 februari 2021
Hechtel-Eksel - Week tegen pesten...Zoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Hoe voeder je vogeltjes?

Woensdag 10 februari 2021
Hechtel-Eksel - Hoe voeder je vogeltjes?ZoomMet deze koude periode kunnen vogels wel een extra hapje gebruiken. Insecten verdwijnen onder de grond, de bessen zijn geplukt of bevroren en de sneeuw maakt het moeilijk om zaden te vinden. Natuurpunt geeft via deze link enkele voedertips.

Dorien Molemans overleden

Woensdag 10 februari 2021
Hechtel-Eksel - Dorien Molemans overledenMaandag is Dorien Molemans overleden. Zij was 27 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Haar urne wordt begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Hechtel-Eksel.

Nog meer ijsdagen

Dinsdag 9 februari 2021
Hechtel-Eksel - Nog meer ijsdagenAls het kwik overdag negatief blijft, spreken we van een ijsdag. Dat was gisteren zo en zal vandaag en de volgende dagen ook zo zijn. De aanvoer van zeer koude lucht (van arctische oorsprong) uit het noordoosten is hiervan de oorzaak. Tijdens de nacht geeft dit matige tot strenge strenge vorst. Na het weekend lijkt het weerbeeld te veranderen, maar zeker is dat nog niet.
Vandaag is het berekoud in onze streken. Het kwik is lokaal gedaald tot -12 graden en mogelijk zelfs hier en daar nog (…) Het hele nieuwsbericht

De visie van Fobie

Dinsdag 9 februari 2021
Hechtel-Eksel - De visie van FobieZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)                  

Pascal Pinxten overleden

Dinsdag 9 februari 2021
Hechtel-Eksel - Pascal Pinxten overledenGisteren is Pascal Pinxten overleden. Hij was 42 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Zijn urne wordt begraven bij zijn moeder Godelieve Vande Loo op de begraafplaats van Hechtel.

Ook eerste communies in het najaar

Dinsdag 9 februari 2021
Het is maar dat je 't weet
Na de verschuiving van de vormselvieringen omwille van corona verschuift het bisdom Hasselt in principe de eerste communievieringen net zoals vorig jaar naar het najaar: september, oktober, in elk geval voor het herfstverlof. Grote of kleine pastorale eenheden/federaties, grote of kleine groepen eerste communicanten maken een wereld van verschil in tijden dat versoepelingen van maatregelen al dan niet kunnen voorzien worden; daarom kan men ook eerder dan september – indien de maatregelen het toelaten (…) Het hele nieuwsbericht

Henri Heylen overleden

Dinsdag 9 februari 2021
Hechtel-Eksel - Henri Heylen overleden
Zondag is de in Eksel woonachtige Henri Heylen overleden, de weduwnaar van Theresia Vandenberk. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.
Hechtel-Eksel - 10.000 Limburgers krijgen voedselhulpZoomMeer dan 10.000 Limburgers kloppen aan bij de Sint-Vincentiusverenigingen voor voedselhulp. De 37 Limburgse Sint-Vincentiusverenigingen hebben er opnieuw een druk jaar opzitten. Vorig jaar kregen ze maandelijks 3.734 gezinnen over de vloer. Het waren vooral eenoudergezinnen en alleenstaanden die nood hadden aan voedselpakketten. De 3.754 kwetsbare gezinnen zijn samen goed voor 10.000 personen die op een of andere manier hulp of ondersteuning kregen. En daar zijn opvallend veel kinderen en jongeren bij : 2.871 Limburgse kinderen jonger dan 12 jaar en nog eens 1.226 jongeren tussen 12 en 18 jaar. (Radio 2)

Recordbedrag aan innovatiesteun

Maandag 8 februari 2021
Bedrijfsnieuws
De Limburgse bedrijven wisten in 2020 een recordbedrag aan innovatiesteun binnen te halen. De totale door Vlaanderen goedgekeurde steun voor onderzoek en ontwikkeling bij de Limburgse innovatiebedrijven bedroeg nagenoeg 21,5 miljoen euro. Dat is 39 procent meer dan een jaar eerder en het hoogste cijfer ooit. Limburg doet het daarmee beter dan Vlaanderen waar de totale toegekende steun, dankzij het door de Vlaamse Regering voorziene groeipad, eveneens fors steeg met 18%. Maar het is lang niet (…) Het hele nieuwsbericht

Vaccinatiecentrum Peer bijna klaar

Maandag 8 februari 2021
Hechtel-Eksel - Vaccinatiecentrum Peer bijna klaarHet vaccinatiecentrum in de voormalige VDAB-gebouwen aan de Noordervest in Peer is vrijwel klaar. Dat kon Vlaams minister Wouter Beke vandaag vaststellen tijdens een werkbezoek. Volgens de minister zal men volgende week kunnen beginnen met het vaccineren van het zorgpersoneel. Vanaf maart - afhankelijk van de levering van de vaccins - kunnen dan tot duizend mensen per dag gevaccineerd worden. In totaal kunnen er de komende maanden 49.200 inwoners uit Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel en Peer (…) Het hele nieuwsbericht

Geen Lourdesbedevaart

Maandag 8 februari 2021
Hechtel-Eksel - Geen LourdesbedevaartZoomEr zal ook dit jaar geen Lourdesbedevaart georganiseerd worden door de vzw Limburgse Diosecane Bedevaart. Het is al voor het tweede jaar op rij dat de bekende en nog altijd succesvolle Limburgse bedevaart naar het Franse Lourdes door corona niet kan doorgaan. "Gezien alle maatregelen en gebrek aan duidelijke perspectieven heeft het bestuur van LDB moeten beslissen dat er in 2021 geen Lourdesbedevaart zal georganiseerd worden", laat de organisatie vandaag weten. Net deze week, op donderdag 11 februari, is (…) Het hele nieuwsbericht

Vormselvieringen uitgesteld

Maandag 8 februari 2021
Het is maar dat je 't weet
Het coronavirus blijft woekeren. Ook al is de vaccinering nu volop bezig, uiterste voorzichtigheid blijft geboden. En het duurt zeker nog een hele tijd vooraleer een normaal gemeenschapsleven kan hernemen. Daarom hebben de bisschoppen van de Vlaamse bisdommen en van het vicariaat Vlaams-Brabant voor wat het aartsbisdom betreft, beslist dat de vormselvieringen die voorzien waren tussen Pasen (4 april) en Pinksteren (23 mei) 2021, zullen toegediend worden na de zomervakantie, in de maanden september of (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Dierentuinen binnenkort weer open...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Tips om veilig te rijden in de sneeuwZoomRijden op sneeuw vergt gewoontes die veel bestuurders niet hebben. Bij de start van een winteroffensief, brengt Vias institute graag de voornaamste richtlijnen nog eens in herinnering. Lees ze via deze link.

Jef Vanderhoydonck overleden

Zondag 7 februari 2021
Hechtel-Eksel - Jef Vanderhoydonck overledenGisteren is in WZC Aan de Beverdijk in Achel de in Neerpelt woonachtige en uit Eksel afkomstige Jef Vanderhoydonck overleden, de weduwnaar van Anna Plessers en de levenspartner van wijlen Anneke Monten. Hij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

KMI: code geel

Zondag 7 februari 2021
Hechtel-Eksel - KMI: code geelHet KMI waarschuwt voor vanavond en vannacht nog met code geel, er is lokaal nog lichte sneeuwval mogelijk. Komende nacht bestaat er ook een kans op ijsplekken over het hele land. Ook de komende dagen blijft het nog winters met een beetje sneeuw maar de temperaturen nemen een flinke duik. "Komende dagen circuleert zeer koude continentaal polaire lucht boven onze streken. De maxima blijven dan ook begin volgende week meestal negatief en zijn vaak lager dan -3 graden. Er doet zich sterke nachtvorst voor (…) Het hele nieuwsbericht

Opgepast: code oranje

Zaterdag 6 februari 2021
Hechtel-Eksel - Opgepast: code oranjeHet KMI heeft de weercode verhoogd van code geel naar code oranje voor het winteroffensief dat de komende uren en dag zou binnentrekken, en het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor een uitermate gevaarlijke nacht. Momenteel is het fel aan het regenen, later gaat dat over in mogelijk onderkoelde regen die spekgladde ijzel kan veroorzaken. Daarna zou het gaan sneeuwen, gecombineerd met vriestemperaturen. Toch is er voorlopig sprake van een beperkt aantal centimeters sneeuw. AWV heeft in (…) Het hele nieuwsbericht

Steeds meer appartementen

Zaterdag 6 februari 2021
Hechtel-Eksel - Steeds meer appartementenZoom21 procent van de woongelegenheden in Limburg is een appartement. Tien jaar geleden was dat slechts 16,8 procent. Op Vlaams niveau bestaat momenteel 26,44 procent van de woongelegenheden uit appartementen. (Foto Patrick Haesevoets)
Vorig jaar zijn in Limburg 8.530 nieuwe bedrijven opgestart in Limburg. Dat is een stijging met 5,18 procent in vergelijking met 2019. Limburg kent het hoogste groeipercentage van alle Vlaamse provincies.

Nieuw: Bergmans Windows & Doors

Zaterdag 6 februari 2021
Werner Bergmans uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap Bergmans Windows & Doors opgericht met zetel aan de Hasseltsebaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het vervaardigen van schrijn- en timmerwerk en de installatie van garagepoorten, luiken, zonneblinden, traliewerk en hekken.

KMI: code geel

Zaterdag 6 februari 2021
Hechtel-Eksel - KMI: code geelHet KMI waarschuwt met code geel voor sneeuw en gladheid. "Tijdens de nacht van zaterdag op zondag gaat het sneeuwen. Eerst in de Kempen, later geleidelijk ook in een groot gedeelte van Vlaanderen. Er is ook gevaar voor lokaal aanvriezende regen, vooral in het centrale deel. In de loop van zondag trekt de winterse neerslag over het grootste deel van het land maar de intensiteit neemt daarbij af. Tegen zondagavond kan er 5 tot 10 cm sneeuw liggen in Vlaanderen, lokaal tot 15 cm in de Kempen. Tijdens de (…) Het hele nieuwsbericht

Nadine Geurts overleden

Zaterdag 6 februari 2021
Hechtel-Eksel - Nadine Geurts overledenOp 27 januari overleed de uit Eksel afkomstige en in Hasselt woonachtige Nadine Geurts, de levenspartner van Danny Bams. Zij was 70 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.

Winteroffensief

Zaterdag 6 februari 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - WinteroffensiefLeek het de afgelopen dagen wel of de lente was aangebroken, niets is minder waar, de winter staat opnieuw voor de deur. De komende 48 uur evolueren we van bijzonder zachte lucht, naar zeer koude polaire lucht. Daarbij zorgt een storing voor gevaarlijk winterweer. Vanaf zondag is de winter in onze streken en ook na het weekend volgt er een erg koude periode waarbij het ook tijdens de dag blijft vriezen.
Vandaag komt in de loop van de ochtend een regenzone opzetten. De rest van de dag zijn er (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Kappers mogen openen vanaf 13 februariHet Overlegcomité heeft deze namiddag onder meer beslist dat de kappers opnieuw mogen openen op 13 februari; voor de andere niet-medische contactberoepen is dat 1 maart. Campings mogen opnieuw open op 8 februari, dierenparken op 13 februari. De andere coronamaatregelen zijn verlengd tot 1 april.
De heropening van de kapperszaken is wel verbonden aan enkele strikte voorwaarden:
- Klanten en kappers moeten een chirurgisch - en dus geen stoffen - mondmasker dragen. Dat masker moet om de (…) Het hele nieuwsbericht

Alwin Bervar overleden

Woensdag 3 februari 2021
Hechtel-Eksel - Alwin Bervar overledenGisteren is de in Eksel woonachtige Alwin Bervar overleden, de echtgenoot van Maria Geurts. Hij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

Ondertussen, in New York...

Woensdag 3 februari 2021
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in New York...Zoom                                                                          (Cartoons: Fobie)
Ondertussen, in New York...
Zoom

Jef Hubens overleden

Woensdag 3 februari 2021
Hechtel-Eksel - Jef Hubens overledenZaterdag is in WZC Den Boogerd in Hechtel-Eksel Jef Hubens overleden, de weduwnaar van Jeanneke Baeten. Hij was 94 jaar. Het afscheid en de bijzetting in het familiegraf op de begraafplaats van Peer vinden in besloten kring plaats.

Caroline Kuppens overleden

Woensdag 3 februari 2021
Hechtel-Eksel - Caroline Kuppens overledenMaandag is Caroline Kuppens overleden, de weduwe van de in 2011 overleden Jef Camps. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

Zuster Reninca Driesen overleden

Woensdag 3 februari 2021
Hechtel-Eksel - Zuster Reninca Driesen overledenMaandag is de uit Hechtel afkomstige zuster Reninca Driesen van de congregatie Zusters Kindsheid Jesu overleden. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag in intieme kring plaats in de parochiekerk van Kiewit-Hasselt.

Twee gewonden bij botsing

Dinsdag 2 februari 2021
Bij een botsing tussen twee auto's op het kruispunt van de Peerderbaan en de afrit van de N74 zijn deze namiddag twee gewonden gevallen: een vrouw uit de gemeente en een man uit Holsbeek.
Hechtel-Eksel - Eerste vaccins voor personeel MariaziekenhuisIn het Mariaziekenhuis in Pelt is vandaag een deel van het zorgpersoneel ingeënt tegen het coronavirus. Het gaat om 263 personeelsleden en artsen van de spoeddienst, de dienst intensieve zorgen en de Covid-afdeling. Ze kregen het Moderna-vaccin ingespoten. De Noorderhart-campus telt in totaal een 1600-tal personeelsleden. Vanaf volgende week begint de inenting van de rest van het personeel.

Lichte bevolkingstoename

Dinsdag 2 februari 2021
Hechtel-Eksel telde op 1 januari 2021 12.538 inwoners. Dat zijn er 35 meer dan op 1 januari 2020. (Bron: Statbel, het Belgisch statistiekbureau).

Coronawandeling van De Bosdravers

Maandag 1 februari 2021
Gedurende de hele maand februari biedt wandelclub De Bosdravers Eksel een bepijlde coronawandeling aan. De start is voorzien aan het Buurthuis De Locht, Lochtstraat, Eksel. Het parcours is 15 km lang, met mogelijkheid om in te korten naar 11 en 5 km. Het is vrij te bewandelen conform de coronamaatregelen. Geen inschrijvings- of rustlocatie. Een QR-code kan ingescand worden aan de start.

Huismus meest geteld

Maandag 1 februari 2021
Hechtel-Eksel - Huismus meest geteldZoomNooit eerder telden zoveel vogeltellers mee tijdens het Grote Vogelweekend van Natuurpunt: 66.524. Hiermee werd het record van vorig jaar (44.672) helemaal verpulverd. Volgens de voorlopige cijfers zijn er minstens 1.186.276 vogels geteld in 39.032 tuinen. De top 3 is dit jaar: de huismus, de koolmees en de vink. Dit jaar werden er gemiddeld 7 soorten per tuin geteld, vorig jaar waren er dat nog 8.
In Limburg werden door 7061 tellers in 4280 tuinen 151.052 vogels geteld. Dat is toch bijna een verdubbeling vergeleken met 2020. Met per tuin gemiddeld 27 vogels van 7 verschillende soorten zijn de Limburgse tuinen het vogelrijkst. De huismus, de koolmees en de pimpelmees bepalen hier de top 3. Het is de enige provincie waar de pimpelmees de top 3 haalt. (Archieffoto GB)
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plaatst donderdagnacht een nieuw verlicht verkeersbord op de E314 aan het Klaverblad in Lummen, in de rijrichting Nederland. Voor de veiligheid van de weggebruikers en de arbeiders wordt de autosnelweg komende van Leuven in de richting van het Klaverblad dan tijdelijk afgesloten tussen 23u en 3u. Vanaf 21u wordt er plaatselijk al één rijstrook ingenomen op de snelweg, ter hoogte van de werfzone.
Het verkeer op de snelweg wordt aan (…) Het hele nieuwsbericht
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel