Het overige nieuws

Hechtel-Eksel - Oevers van beken maaien is maatwerkZoomHet provinciebestuur beheert 1.625 km onbevaarbare waterlopen. 30 km daarvan krijgen deze maand een extra maaibeurt om wateroverlast door zomeronweders te beperken. In het najaar, tussen september en december, vinden de (grotere) winterruimingen plaats. In de tussentijd roept begroeiing in de waterloop soms vragen op. Worden de beken wel goed onderhouden? Een interessante uitleg vindt u hier. (Archieffoto)

Mia Baetens overleden

Dinsdag 31 mei 2022
Hechtel-Eksel - Mia Baetens overledenZondag is in Vliermaalroot Mia Baetens overleden, de echtgenote van Henri Bellen. Zij was 68 jaar en afkomstig van Hechtel. Het afscheid vindt woensdag (14 uur) plaats in de aula van Uivaartzorg Jorissen in Diepenbeek.
Morgen wordt er gestaakt bij de openbare diensten. Het gaat om een gemeenschappelijk initiatief van de vakbonden tegen de algemene malaise in de sector en onder meer het koopkrachtverlies, het gebrek aan personeel en investeringen. Je moet rekening houden met een verstoring van het openbaar vervoer. De Lijn schat dat ongeveer 60 procent van de bussen zal rijden. Bij de NMBS denken ze aan één trein op vier. Bij de VRT wordt een beperkte programmatie voorzien, onder meer de regionale programma's bij Radio 2 zijn geschrapt.

Verzet tegen padel groeit

Maandag 30 mei 2022
Hechtel-Eksel - Verzet tegen padel groeitZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Het is lente: parende padden

Maandag 30 mei 2022
Hechtel-Eksel - Het is lente: parende paddenZoom"Ons pad loopt niet over rozen, Josée..." (Foto Trinette Paesen)

Vandaag is het Wereld MS-dag

Maandag 30 mei 2022
Vandaag is het Wereld MS-dag. MS is een ongeneeslijke auto-immuunaandoening van het centrale zenuwstelsel. Tot dit centrale zenuwstelsel behoren de hersenen en het ruggenmerg. Heb je MS, dan wordt de myelinelaag, dit is de beschermlaag rond de zenuwen, aangetast door je eigen immuunsysteem. De ziekte leidt tot verschillende (on)zichtbare symptomen en het ziekteverloop is onvoorspelbaar en erg divers. De ziekte treft zo’n 13 000 Belgen.
Vandaag staat MS wereldwijd in de schijnwerpers. (…) Het hele nieuwsbericht

Georgette Meus overleden

Maandag 30 mei 2022
Hechtel-Eksel - Georgette Meus overledenVrijdag is Georgette Meus (76) overleden, de levenspartner van Jos Van Winckel. Zij was afkomstig van Neerpelt en gewezen schoolhoofd van de kleuterschool in de Locht in Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Bilzen.
Hechtel-Eksel - Opnieuw 10 nationale titels voor NWC- Op de laatste dag van het BK kajak in Hazewinkel werden vandaag de 1000m-wedstrijden gevaren. NWC behaalde 10 nationale titels. De overige titels gingen naar Geel (6), Mechelen (3), Zwevegem (3) en Gent (1).
- Op de Wereldbeker kajakmarathon in Praag werd vandaag een interne selectie gevaren tussen NWC-ers Daan Cox en Baud Kums. Inzet was wie van beiden afgevaardigd zou worden naar de World Games in het Amerikaanse Birmingham (Alabama) begin juli. Daan Cox werd in Praag 20ste in 2u18’18” en Baud Kums 33ste in 2u25’06” over de 30km lange wedstrijd. Volgens de vooropgestelde criteria van het BOIC is dus Daan Cox geselecteerd voor de World Games.
Senne Bayens uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschp SB-Decorations opgericht met zetel aan de Kamperbaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer loodgieterswerk, het plaatsen van vloer- en wandtegels, het plaatsen van behang, het schilderen van gebouwen en chapewerken.

Orka gezien in Parijs

Zondag 29 mei 2022
Hechtel-Eksel - Orka gezien in ParijsZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Zilver en brons op WB in PoznanZoomOp de Wereldbeker kajak in het Poolse Poznan zijn de leden van de Neerpeltse Watersportclub er in geslaagd met twee medailles naar huis te keren. In de A-finale K1 1000 m werd Artuur Peters derde in een tijd van 3’29”81 achter de regerende wereldkampioen Fernando Pimenta (Portugal - 3’27”91) en de Australiër Thomas Green (3’29”37). De dames met Lize Broekx en Hermien Peters deden in de K2 500m nog een trapje beter en werden tweede in 1’43” achter het Duitse duo Paulina Paszek en Jule Hake (1’41”). Eerder op deze laatste wedstrijddag van de Wereldbeker behaalde Hermien Peters in de K1 500 m nog een knappe 4de plaats in 1’50”74 achter de Nieuw-Zeelandse Lisa Carrington (1’48”36), de Poolse Anna Pulawska (1’49”37) en de Duitse Jule Hake (1’50”55). (Foto's NWC)
Zilver en brons op WB in Poznan
Zoom
Hechtel-Eksel - Vandaag trekt het Ros Beiaard uitZoomVandaag trekt in Dendermonde de Ros Beiaardommegang uit, een van oorsprong religieuze optocht die zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen. Dat "ros" wordt gedragen door de pijnders, bereden door de Vier Heemskinderen en omringd door de vedelaar, Kalleke Step, de Ros Beiaardharmonie, de hellebaardiers en de buskruitschutters. Het was twaalf jaar wachten voor men het peirt nog eens kon zien - tien jaar sinds de vorig ommegang plus twee jaar corona.
Lisa Van Gucht (13) interpreteerde het Ros op haar manier in bijgaande tekening. Omdat haar papa van Dendermonde is, was dit voor haar een leuke uitdaging. Op de tekening zie je beneden de drie reuzen, dan de knaptanden, Kalleke Step, de vedelaar en het peirt zelf met de Vier Heemskinderen.
Hechtel-Eksel - WB kajak: te slecht weer in PoznanOp de Wereldbeker kajaksprint in het Poolse Poznan werden vandaag geen finales gevaren. De weersomstandigheden waren er te slecht zodat beslist werd om alle A-finales te verschuiven naar zondag. De B-finales komen dan te vervallen.
In Hazewinkel worden gaan dit weekend de Belgische kampioenschappen kajaksprint door. Jammer genoeg kunnen daaraan de NWC-toppers Artuur Peters, Hermien Peters en Lize Broekx niet deelnemen wegens hun deelname in Poznan. Ook de NWC-marathonvaarders Baud Kums en Daan Cox zullen daar niet kunnen deelnemen gezien hun deelname aan de Wereldbeker kajakmarathon in het Tsjechische Praag zondag. Op dit,voor NWC “onthoofde” BK werden op de eerste dag toch nog 17 nationale titels behaald. De andere titels gingen op deze eerste wedstrijddag naar Geel (15), Zwevegem (12), Mechelen (8) en Gent (2).

Sprookjes zijn bedreigd (2)

Zaterdag 28 mei 2022
Hechtel-Eksel - Sprookjes zijn bedreigd (2)ZoomIn een attractie van het Sprookjesbos is een karretje losgekomen. (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - A- en B-finales op Wereldbeker kajak in PoznanOp de tweede dag van de Wereldbeker kajak in het Poolse Poznan hebben de NWC-dames Lize Broekx en Hermien Peters, met hun overwinning in de halve finale, de A-finale behaald in de K2 500 m. Zij gingen in een tijd van 1’44” de Nederlandse (1’45”) en de Canadese (1’46”) dames vooraf. Bij de heren slaagde Artuur Peters, samen met de Mechelse partner Bram Sikkens, er niet in om de A-finale te halen in de K2 500 m. Zij werden in hun halve finale zesde en moeten zondag op dit nummer de B-finale afwerken.
Hechtel-Eksel - Met de trein in het weekend...Dit weekend wordt er aan de sporen gewerkt tussen Mol en Herentals. Er worden vervangbussen voorzien. Die zijn er ook tussen Mol en Hasselt, waar eveneens aan de sporen gewerkt wordt.
En in het weekend van 4 en 5 juni worden er vervangbussen ingelegd tussen Herentals en Lier.
De trein is altijd een beetje reizen... Maar het zal in die weekends langer duren voor u op uw bestemming bent.

Sprookjes zijn bedreigd

Vrijdag 27 mei 2022
Hechtel-Eksel - Sprookjes zijn bedreigdZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Op de eerste dag van de Wereldbeker kajak in het Poolse Poznan werden vandaag de voorronden over de K1-afstanden afgewerkt. Zowel Artuur Peters in K1 over 1000m als zus Hermien in K1 over 500m konden zich via de reeksen en halve finale verzekeren van een plaats in de A-finale die zaterdag gevaren worden. Artuur werd in zijn halve finale K1 1000m derde in een tijd van 3’33” achter de Portugees Pimenta (3’31”) en de Duitser Hiller (3’32”). Hermien Peters won haar halve finale K1 500m in 1’54”. Ook clubgenote Lize Broekx wist de halve finale K1 500m te bereiken. In haar halve finale werd zij vijfde in een tijd van 1’55” en, gezien zij niet bij de eerste drie eindigde, wordt zij doorverwezen naar de B-finale.
Morgen worden in Poznan de voorronden in de K2-afstanden afgewerkt. Artuur Peters komt daar aan de start in de K2 500 m met zijn bootspartner Bram Sikkens uit Mechelen en Lize Broekx werkt haar K2 500m af met haar vaste bootspartner Hermien Peters.
Hechtel-Eksel - Verlenging perron station HamontZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Het is lente: parende schildwantsenZoom"Wat voer jij in het schild, Jan?" (Foto Frido Van Hertum)

Het nut van heggen

Donderdag 26 mei 2022
Vandaag gelezen
"Heggen zijn eeuwenoude landschapselementen. Ze zorgen voor vergroting van de biodiversiteit, plaagbestrijding en bescherming tegen overstromingen en besmettelijke ziektes. Daarnaast slaan heggen koolstof en water op, gaan ze de verspreiding van ammoniak en pesticiden tegen, en verlagen ze de temperatuur in het landschap.
(Nederlands landschapsonderzoeker Kenneth Rijswijk, op naturetoday.com)

Needle spiking...

Donderdag 26 mei 2022
Hechtel-Eksel - Needle spiking...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Vandaag gelezen
"Die mannen hebben echt goed werk geleverd. Aan de meest kwetsbare kant van de omheining hebben we betonnetten in stukken gezaagd en 40 centimeter diep in de grond gestoken. Zo voorkomen we dat de wolf onder de draad kruipt. Verder hebben we vijf schrikdraden aangebracht: 20 en 40 centimeter boven de grond en daarna een draad om de 30 centimeter, de hoogste op 1,30 meter. Ik ben ervan overtuigd dat er niets met de schapen kan gebeuren. Qua onderhoud moet je natuurlijk zorgen dat er geen gras tegen de onderste stroomdraden groeit."
(Schapenhouder Roger Gielen uit Peer over het Wolf Fencing Team, in "Het Laatste Nieuws") 
Hechtel-Eksel - Het is lente: parende schaakbordlieveheersbeestjesZoom"Ik voel dat je schaakmat staat, Lode!" (Foto Frido Van Hertum)

Opnieuw staking De Lijn

Dinsdag 24 mei 2022
Hechtel-Eksel - Opnieuw staking De LijnHet ACOD roept op tot een algemene staking in de openbare sector op dinsdag 31 mei. Ook personeel van De Lijn neemt hieraan deel. ​Deze actie is volgens de vakbond andermaal niet tegen De Lijn gericht, maar geldt als een signaal naar de regering omtrent o.a. de koopkracht (loonnormwet). ​ De staking zal de nodige hinder met zich meebrengen voor de dienstverlening van De Lijn.
Hechtel-Eksel - Droogtekaarten helpen boeren bij beregenenZoomHet Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw in Bocholt onderzoekt hoe boeren hun velden efficiënter kunnen beregenen. Dat is mogelijk door onderscheid te maken tussen drogere en nattere zones. Een computergestuurde haspel zorgt ervoor dat de droge zones meer water krijgen.
Het beregenen van de velden kost de boeren handenvol geld. En water wordt schaars. Daarom onderzoekt het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw in Bocholt hoe beregenen efficiënter en gerichter kan. "Aan de (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Er komt dan toch geen sneltram tussen Hasselt en Maastricht, maar een elektrische trambus. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters vanmiddag bekend gemaakt op een overleg met de directie van de Lijn, de stad Maastricht en de provincie Nederlands-Limburg. Eerder werd ook al gekozen voor een trambus tussen Hasselt en Maasmechelen en Hasselt en Noord-Limburg.  
Vandaag gelezen
“Het lijkt een logische keuze dat landbouwers gewassen inzaaien die financieel het meeste opbrengen. En door de schaarste is de prijs van tarwe erg hoog op dit moment. Maar het klimaat in Limburg levert enkel graan op dat bestemd is voor veevoer. De kwaliteit is onvoldoende voor menselijke consumptie."
(Sander Palmans, van het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw in Bocholt, bij VRTnieuws)
Op de laatste dag van de Wereldbeker kajak in het Tsjechische Racice hebben Lize Broekx en Hermien Peters nipt een podiumplaats gemist. In de K2 500 m werden zij vierde in 1’41” achter Polen (1’39”), Duitsland (1’39”)en Nieuw-Zeeland (1’40”). Later op de dag sloot Artuur Peters deze Wereldbeker af met de deelname aan de massastart K1 over 5 km. Hierin werd hij 9de in een tijd van 22’16”. Volgende week trekken deze leden van NWC naar de tweede Wereldbeker van dit seizoen die doorgaat in het Poolse Poznan.

Kent u deze mannen?

Zondag 22 mei 2022
Hechtel-Eksel - Kent u deze mannen?ZoomOp vraag van het parket Limburg heeft de federale politie beelden verspreid van de personen die verdacht worden van de gewapende overval op 30 december om 20.10u op de Colruyt in Helchteren.
Toen klommen twee mannen over de omheining aan de achterkant van de parking en liepen langs de winkel tot aan de ingang. Zij namen een winkelkar en gingen kort voor sluitingstijd de winkel binnen. Eén van hen ging naar de kassierster en dwong haar onder bedreiging van een groot keukenmes vier kassalades open (…) Het hele nieuwsbericht
Kent u deze mannen?Kent u deze mannen?
Zoom
Hechtel-Eksel - Het is lente: parende zwartpootsoldaatjesZoom"Geef acht, Arie!" (Foto Mario Vanoppen)
Grensgevallen
Eindhovenaar Willem Bouman (82) heeft gisteravond een nieuw record gevestigd door uit het hoofd de derdemachtswortel van een getal van 36 cijfers te berekenen. Dat gebeurde op de TU/e in Eindhoven. Het getal waarvan hij de derdemachtswortel moest berekenen, was 718.237.140.592.542.803.123.253.912.561.466.729. Bouman vraagt met zijn recordpogingen aandacht voor het belang van hoofdrekenen, zeker onder jongeren. "Vraag een knul van achttien jaar hoeveel acht maal zeven is en dan grijpt hij naar zijn broekzak," zegt hij in Eindhovens Dagblad.
Hechtel-Eksel - Het is lente: parende hooibeestjesZoom"Snel, Fred, want ik moet niezen!"  (Foto Trinette Paesen)
Hechtel-Eksel - Artuur Peters 5de op Wereldbeker kajakOp de tweede dag van de Wereldbeker kajak in het Tsjechische Racice is Artuur Peters 5de geworden in de A-finale K1 over 1000 m. De wedstrijd werd gewonnen door de Portugese topfavoriet Fernando Pimenta.
Verder werd vandaag de B-finale K4 500m bij de dames gevaren. De Peltse boot met Amber Van Broekhoven, Lize Broekx en Hermien Peters, aangevuld met de Mechelse Camille Dewaele, eindigde hier 5de (14de overall). Later op de dag plaatsten Lize Broekx en Hermien Peters zich, met een derde plaats in de halve finale, voor de A-finale K2 500m die morgen/zondag gevaren wordt.
Dennis Clerix (Hechtel) is uitgeroepen tot speler van het jaar in tweede provinciale A.

Anouschka Boons topschutter

Zaterdag 21 mei 2022
Anouschka Boons (Eksel) is topschutter in tweede provinciale van het damesvoetbal. Zij scoorde 96 keer. Boons is ook speelster van het jaar in haar afdeling.

Ruim 12 mio winst voor LRM

Zaterdag 21 mei 2022
Economisch nieuws
Na drie uitdagende jaren voor de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, met licht positieve cijfers in 2018 en 2020 en verlies in 2019 omwille van historische afschrijvingen, is 2021 voor LRM opnieuw een winstgevend jaar. LRM kan een geconsolideerd resultaat voorleggen van 12,3 miljoen euro. Aan de basis van die goede cijfers liggen een aantal succesvolle exits, zoals de gedeeltelijke uitstap uit ICT-icoon Cegeka, de verkoop van de energie-scale-up Enervalis, van lasercladdingbedrijf LCV en (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - NWC op wereldbeker kajak in RaciceVandaag ging het internationaal kajakseizoen van start in het Tsjechische Racice. De Neerpeltse Watersportclub is er vertegenwoordigd met 4 clubleden. Vandaag stond eerst de K4 500 meter bij de dames op het programma. Met Lize Broekx, Hermien Peters, Amber Van Broekhoven en de Mechelse Camile Dewaele in deze vierzitter werd getracht de A-finale te behalen. Maar in de halve finale werd het viertal 6de en moet men dus morgen de B-finale afwerken. 
Later op de dag kwam Artuur Peters in actie in de K1 1000 m. Via zijn overwinning in de reeks kon hij zich gemakkelijk plaatsen voor de halve finale. In de halve finale werd hij derde in 3’34” achter de Portugees Fernando Pimenta (3’33) en de Argentijn Agustin Vernice (3’34”) en kon hij zich zo plaatsen voor de A-finale die morgenmiddag om 12:55 uur gevaren wordt.
Verder dit weekeinde komt Artuur Peters ook nog in actie in de K2 500 m (met Bram Sikkens uit Mechelen) en de K1 5000 m. Lize Broekx en Hermien Peters nemen, buiten de B-finale K4 500 m, nog samen deel aan de K2 500 m en de K1 5000 m.

Brandgevaar verminderd

Vrijdag 20 mei 2022
Hechtel-Eksel - Brandgevaar verminderdZoomDe regenbuien van gisteren en vandaag hebben de planten en de natuur deugd gedaan. Een bijkomend voordeel is dat het brandgevaar in de natuurgebieden verminderd is. Het Agentschap Natuur en Bos heeft daardoor code oranje teruggebracht naar code geel.
Hechtel-Eksel - Geen mondmaskers meer bij De LijnZoomIn opvolging van de beslissingen van het Nationaal Overlegcomité vandaag zijn mondmaskers vanaf maandag 23 mei niet langer verplicht op het openbaar vervoer in heel België. "Vanaf maandag hoeft er dus ook geen mondmasker meer te worden gedragen op de bussen en trams van De Lijn", aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Uiteraard blijft het de keuze van iedereen om het wel te dragen als ze dat willen. Ook de plastiek beschermfolie en andere fysische maatregelen tussen het reizigerscompartiment en de chauffeurspost in de voertuigen van De Lijn verdwijnen. Reizigers zullen weldra weer vooraan via de chauffeur opstappen.”
Hechtel-Eksel - Code oranje vanwege verwachte overlast
Het KMI had voor vandaag aanvankelijk code oranje afgekondigd voor de provincies Luik en Luxemburg, maar heeft nu ook naar die code opgeschaald voor Limburg, Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant. Dat heeft te maken met de nieuwe regen- en onweerszone die vanuit Frankrijk ons land binnenkomt en vooral in de namiddag felle buien, onweer, zware windstoten, hagel en veel regen in korte tijd met zich mee brengt. Men verwacht dat het in Limburg overvloedig zal regenen.
Het nummer 1722 is geactiveerd; bel dat enkel voor niet-dringende brandweerhulp. Bij acute en levensbedreigende situaties bel je naar 112.

Onweer: code geel

Donderdag 19 mei 2022
Hechtel-Eksel - Onweer: code geelNaar aanleiding van de onweerszone die over ons land trekt, heeft het KMI voor vandaag tussen 11.00u en 21.00u code GEEL afgekondigd voor de provincie Limburg. 
Bij wateroverlast en stormschade kan je terecht op www.1722.be of bel 1722. Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn

Op stap met de bomenwerkgroep

Donderdag 19 mei 2022
De vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep zijn echte bomenkenners. Deze zomer nemen ze je graag mee op stap. Geïnteresseerd in bomen? Stap dan zeker mee. De vrijwilligers organiseren begeleide bomenwandelingen op het oud kerkhof van Hasselt, in het arboretum van Bokrijk en in de Engelse landschapsparken van Leut en Herkenrode. Meer info
De Bomenwerkgroep organiseert ook de snelcursus "Word bomenkenner". Meer info.

Werken aan kanaalbrug Hasselt

Woensdag 18 mei 2022
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Werken aan kanaalbrug HasseltZoomWe meldden het enkele maanden geleden al: dit jaar wordt de kanaalbrug op de Kempischesteenweg in Hasselt hoger gelegd. Vanaf morgen tot en met zondag worden daar stalen damwanden tussen de twee brugdelen geplaatst. Dat is nodig om straks de eerste brughelft te kunnen verhogen. De damwanden houden de extra grondopvulling op zijn plaats. Het intrillen van deze stalen platen zal enige geluidshinder en trillingen veroorzaken, maar vormt geen risico voor de omgeving. Om de hinder te beperken gebeuren de werken (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Het is lente: parende pyamaschildwantsenZoom"Trek je pyjama maar uit, Jan!"  (Foto Jan Leyskens)

Toenemende onweersdreiging

Dinsdag 17 mei 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Toenemende onweersdreigingAan de voorzijde van een storing, verbonden aan een depressie ten westen van Schotland, wordt in een zuidelijke hoogtestroming erg warme lucht van subtropische oorsprong naar onze streken aangevoerd. De temperaturen worden in heel het land zomers, met uitzondering van de kust. De volgende dagen wordt het drukkend warm en neemt de onweersdreiging toe. Vanaf het weekend wordt het minder warm..
Vandaag zijn er eerst nog talrijke wolken, maar vanuit het westen breekt de zon door. Het kwik kan dan (…) Het hele nieuwsbericht

Ook Zweden wil bij de NAVO

Maandag 16 mei 2022
Hechtel-Eksel - Ook Zweden wil bij de NAVOZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Gsm achter het stuur: rijbewijs kwijt!ZoomParket Limburg zet de komende dagen extra in op de aanpak van gsm-gebruik achter het stuur. Afleiding door gsm- of smartphonegebruik achter het stuur is een van de “killers” in het verkeer. Om die reden wordt het manipuleren achter het stuur van een gsm of enig ander elektronisch apparaat met een scherm sinds kort zwaarder bestraft. Het parket Limburg wil een extra signaal geven en zal bij vaststelling opdracht geven tot onmiddellijke intrekking van het rijbewijs. Deze actie loopt van 16 mei t.e.m. 12 juni 2022.
Vandaag gelezen
"Zeker het noorden heeft een mobiliteitsprobleem, zelfs voor wie een auto heeft. Ik houd mijn hart vast voor bepaalde gemeenten - denk aan Hamont-Achel, Kinrooi of Meeuwen-Gruitrode, waar de ontvolking en de veroudering stilaan een probleem worden. Ook de Maaskant heeft het niet gemakkelijk. Limburg mist dynamiek door het gebrekkige openbaar vervoer. Even was er hoop op het Spartacus-project, dat met drie tramlijnen noord en oost met Hasselt zou verbinden. Dat project is echter afgeslankt en wordt steeds uitgesteld. De ontsluiting is een noodzaak."
Roel De Ridder (UHasselt) in "Trends"

Gerarda Heylen overleden

Maandag 16 mei 2022
Hechtel-Eksel - Gerarda Heylen overledenZaterdag is in Bolderberg Gerarda Heylen overleden, de weduwe van de in 2020 gestorven Pol Mandiau. Zij was 86 jaar en afkomstig van Eksel. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.

Eurosong is weer voorbij

Zondag 15 mei 2022
Hechtel-Eksel - Eurosong is weer voorbijZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Lezing over darmkanker

Zondag 15 mei 2022
Iedere dag verliezen 10 families in België een dierbare aan darmkanker. Dat zijn er 300 per maand. Nochtans is darmkanker volgens alle criteria van de WHO de “ideale ziekte” om vroegtijdig op te sporen. In dat geval is de kans op genezing méér dan 90%. Er bestaat jammer genoeg nog een groot gebrek aan kennis over dit onderwerp. De mythes en misverstanden over bv. het darmonderzoek zijn nog wijd verspreid. Dr Colemont spreekt hierover in het Diagnosecentrum van Lommel op donderdag 19 mei om 16u30. De toegang is gratis maar inschrijven verplicht via www.diagnosecentrum-lommel.be.
Hechtel-Eksel - Het is lente: parende snuitkeversZoom"We worden begluurd, Henri." (Foto Theo Van Vlierden)

Ondertussen, in Zutendaal...

Zaterdag 14 mei 2022
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in Zutendaal...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Omdat de kans op besmetting met vogelgriep de laatste weken is afgenomen, kunnen de preventieve maatregelen gedeeltelijk worden opgeheven. Zo is het vanaf vandaag/zaterdag niet langer verplicht om pluimvee op te hokken. De dieren moeten wel nog steeds binnen gevoederd worden. Dat laat het federaal voedselagentschap FAVV weten.
Hechtel-Eksel - Het is lente: parende phegeavlindersZoom"Ik laat je niet vallen, Fien!"              (Foto Theo Van Vlierden)

Aan de treinreizigers...

Zaterdag 14 mei 2022
Hechtel-Eksel - Aan de treinreizigers...Wilt u met de trein naar Antwerpen? Dit en volgend weekend zijn er nog steeds werken aan de brug over het Albertkanaal in Herentals. De NMBS legt dan vervangbussen in tussen Herentals en Lier, en volgend weekend zelfs tussen Mol en Lier. En dan maar hopen dat de buschauffeur de weg kent...
Wie vanuit de Antwerpse en Limburgse Kempen per trein naar Antwerpen wil, zal dus langer onderweg zijn.

Zomers weekend

Zaterdag 14 mei 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zomers weekendMet de kern van een hogedrukgebied over ons land neemt de wind af en zijn er weinig wolken. Het kwik kan in het weekend flink gaan klimmen. Het hogedrukgebied trekt de volgende dagen naar het noorden, waardoor de weg vrijgemaakt wordt voor storingen die vanuit Frankrijk naar onze streken schuiven met kans op onweer. In de tweede helft van volgende week wordt het kouder met toenemende neerslagkansen. 
Vandaag is er weinig wind en dat is zeer gunstig voor het warmtegevoel. Na een frisse start met (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Maansverduistering maandagmorgenZoomMaandagochtend is er van 5u29 tot 6u55 een maansverduistering en kan je misschien ook een rode gloed op de maan zien, ook al staat ze volledig in de aardse schaduw. Dat komt door het breken van het zonlicht. (Gust Ischen)
Op vrijdag 20 mei wordt de "Schansenroute in Bosland" gelanceerd. Pak dan je fiets en ontdek 10 schansen in de gemeenten Peer, Pelt en Hechtel-Eksel. Er is geen start- of eindpunt. Je kan de Schansenroute dus op elke plaats en op elk moment starten. In de Erfgoedapp van Faro kan je onderweg meer info over de schansen terugvinden. Meer weten?

Het jaar van de wolf

Vrijdag 13 mei 2022
Hechtel-Eksel - Het jaar van de wolfZoomGenetische analyses in de laboratoria van het INBO (Instiuut voor Natuur- en Bosonderzoek) de afgelopen maanden hebben voor het eerst bewezen dat er een wolf aan de “andere” kant van de Schelde heeft rondgetrokken, meer bepaald in de buurt van Lokeren, zegt  het INBO. "We weten nu ook zeker dat er in de winter in de provincie Antwerpen minstens drie verschillende wolven op bezoek waren."
Op 9 februari werd in Lokeren een dood ree genetisch bemonsterd, met een schadebeeld dat (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Na het ontslag van Wouter Beke...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Weer 19 coronapatiënten in ziekenhuisVanmorgen waren er weer 19 patiënten met COVID-19 in het Noorderhart Mariaziekenhuis, waarvan niemand op intensieve zorg. Er zijn twee patiënten met een vermoeden van COVID-19.
Tijdens de veertiendaagse stickerverkoop van Rode Kruis-Vlaanderen zijn in Limburg 45.000 stickers verkocht, goed voor een opbrengt van 225.000 euro. De opbrengst gaat volledig naar de plaatselijke afdelingen.
Het is maar dat je 't weet
Tot en met woensdag 18 mei verwacht het Agentschap Wegen en Verkeer "grote verkeershinder op de E314" richting Nederland in Maasmechelen. In opdracht van het AWV wordt daar het wegdek vernieuwd tussen het ecoduct Kikbeek en de Nederlandse grens. Het wegdek wordt voorzien van geluidsreducerend asfalt. Vanaf vrijdagavond 13 mei om 20u wordt er op de rechterrijstrook en pechstrook gewerkt. Verkeer rijdt er dan over één rijstrook voorbij de werfzone. Na de zomer wordt dezelfde zone in de rijrichting Lummen vernieuwd.

Mia Agten overleden

Donderdag 12 mei 2022
Hechtel-Eksel - Mia Agten overledenMaandag is Mia Agten, de echtgenote van Pierre Agten. Zij was 84 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant.

Josee Leeters overleden

Woensdag 11 mei 2022
Hechtel-Eksel - Josee Leeters overledenIn WZC Den Boogerd in Eksel is gisteren Josee Leeters overleden, de weduwe van Jozef Pazen. Ze was 89 jaar. Het afscheid en de begraving op de begraafplaats van Kleine-Brogel zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Warm en winderig

Woensdag 11 mei 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Warm en winderigVandaag is het nog warm en zonnig, maar er waait wel een flinke zuidwestenwind. Komende nacht passeert een zwak front waarna het iets minder warm wordt. Het droge en licht bewolkte weer blijft wel aanhouden. Vanaf zondag, en zeker volgende week, kunnen de temperaturen opnieuw stijgen tot zomerse waarden.
Vandaag is het ’s ochtends helder en daar komt weinig verandering in met hooguit wat sluierbewolking vanaf de middag. De temperaturen kunnen opnieuw snel klimmen, na de middag tot (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Code oranje in bos- en natuurgebiedenZoomMomenteel is code oranje van kracht in de Limburgse bos- en natuurgebieden: er is een hoog risico op natuurbrand omdat de vegetatie extreem droog is en zeer gemakkelijk vlam kan vatten. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht op het terrein. Vuur maken is verboden, waarschuwt de politie.
Het is maar dat je 't weet
Wekelijks ontstaan er gemiddeld vier branden doordat een apparaat met batterij of accu in een vuilnisbak, container of papierbak gegooid wordt en explodeert. Vaak zonder dat de bezitter het doorheeft, omdat het gaat om artikelen waarvan je niet verwacht dat er een ontbrandingsmechanisme in zit.
(De Telegraaf)
Hechtel-Eksel - Hinder bij De Lijn door stakingZoomHet gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op vrijdag 13 mei 2022 een provinciale actiedag in Hasselt, en mobiliseert hiervoor. Deze actie is niet tegen De Lijn gericht, maar is een signaal naar de regering omtrent de koopkracht (loonnormwet). De Lijn verwacht alleszins hinder. De vakbondsactie is een gevolg van een algemene sociale ontevredenheid over de loonnormwet. Door deze vakbondsactie vrijdag wordt er hinder verwacht op de dienstverlening van bussen en trams in heel Vlaanderen.
Hechtel-Eksel - 'Twee voor de prijs van één'Hoge leeftijd blijft de belangrijkste factor van het ontstaan van dementie, maar uit steeds meer onderzoek blijkt dat tot wel 40% van dementie te maken heeft met leefstijl. Een gezonde leefstijl kan het risico op dementie verminderen. Gezonde voeding, matig zijn met alcohol, bewegen en cognitief en sociaal actief blijven (bijvoorbeeld een engagement in een vereniging en goede fysieke contacten), leiden tot een betere hersengezondheid. En ze zijn ook goed voor een betere cardiovasculaire gezondheid. Daarom lanceert het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vandaag de campagne ‘2 voor de prijs van 1’: wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen.
In Vlaanderen lijden ongeveer 141.000 mensen aan dementie. Tegen 2070 zal dat aantal verdubbeld zijn. Meer aandacht voor een leefstijl die goed is voor de hersenen en het risico op dementie kan verkleinen, kan dus voor heel wat mensen een verschil maken.
Vandaag werd er gezwommen voor de Beker van Hasselt. Ook de Peltse zwemclub PZC zwom mee. En de uitslagen waren prachtig: Rosalie Vlassaks: brons op de 100m rugslag en 100m vrije slag, Jozefien Cypers: brons op de 200m rugslag, Lukas Roosen: goud op de 200m rugslag en 200m vrije slag, Griet Loenders: goud op de 100m schoolslag, Hannah Thijs: brons op de 100m vlinderslag, Sien Willekens: zilver op de 100m schoolslag, Nelle Theuwis: zilver op de 100m vrije slag, 50m vrije slag en 200m wisselslag en goud op de 400m vrije slag, Rune Theuwis: brons op de 200m schoolslag en de 50m vrije slag en zilver op de 200m wisselslag. 
PZC zwom mee voor de Beker van HasseltPZC zwom mee voor de Beker van HasseltPZC zwom mee voor de Beker van Hasselt
PZC zwom mee voor de Beker van Hasselt
Zoom
Hechtel-Eksel - Inbraak mislukt in SchutterijstraatDieven poogden via de achterdeur binnen te dringen in een woning aan de Schutterijstraat in Eksel. Zij slaagden niet in hun opzet.
Hechtel-Eksel - KFC Eksel verliest in ZonhovenKFC Eksel heeft vanmiddag zijn eindrondewedstrijd bij Zonhoven United verloren met 4-0. Aan de rust keek Eksel al naar een 3-0 achterstand op.
Tribunaliteiten
Hechtel-Eksel - Moet een patiënt vragen wat het kost?Een vrederechter kreeg een geschil op zijn bord tussen een ziekenhuis en een patiënt over de betaling van ereloonsupplementen van een arts die gedeconventioneerd is. Wat wil zeggen dat de arts in kwestie geen afspraken had met het ziekenfonds over vaste tarieven. De patiënt beweerde dat hij niet wist dat zijn arts niet geconventioneerd was en weigerde betaling. De vrederechter vond dat de patiënt toch moest betalen omdat het ziekenhuis vooraf aan de patiënt een brochure gaf die hem voor (…) Het hele nieuwsbericht
Het is alle hens aan dek in Bosland en bij uitbreiding Limburg. Door de aanhoudende droogte is het brandgevaar groot en daarom zijn de vier Limburgse brandwachttorens overdag permanent bemand.
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van installateur EEC Technics uit Hechtel-Eksel. Schuldvorderingen moeten voor 4 juni ingediend worden.
Hechtel-Eksel - Brandweer rukte vorig jaar 47.000 keer uitZoomVorig jaar werden de brandweerdiensten in Limburg 47.023 keer opgeroepen voor een noodsituatie. Dankzij de blijvende inzet van 1.447 personeelsleden garandeert de brandweer dat er snel gevolg wordt gegeven aan elke noodoproep. Elke brand is er één te veel Vorig jaar telden we in onze provincie 2.459 oproepen voor brand, in 2020 waren er dat 2.297. Het aantal oproepen voor brand in 2021 steeg dus met 162 ten opzichte van 2020. Wij vermoeden dat de lockdowns in 2020 voor een lager aantal (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt vanaf vrijdagavond gedurende een tweetal weken het wegdek op de E314 richting Nederland, tussen het ecoduct Kikbeek in Maasmechelen en de Nederlandse grens. Het wegdek wordt voorzien van een geluidsreducerend asfalt. Deze ingreep moet het rijcomfort en de verkeersveiligheid verhogen. De werken zijn in twee fases verdeeld waarbij het verkeer op één rijstrook rijdt met een snelheidsbeperking van 70km/u. Er worden daardoor filevorming en grote (…) Het hele nieuwsbericht
De Noord-Limburgse OCMW’s en maatwerkbedrijf De Biehal, die drie jaar geleden hun klussendienst startten in Hamont-Achel, Hechtel-Eksel en Peer, gaan die klus- en groendienst verder uitbreiden naar Bocholt, Lommel en Pelt.
In de eerste plaats is deze dienst er voor senioren vanaf 65 jaar en voor personen met een invaliditeit, die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming en met een beperkt inkomen. Maar alle inwoners uit de vernoemde gemeenten kunnen beroep doen op deze Klussendienst.
Meer info kunt u vinden bij De Biehal. Daar is ook te lezen wat de inzet van die klussendienst kost.
Hechtel-Eksel - Het is lente: parende vuurjuffersZoomWat mooi is aan deze vuurjuffers: als ze paren, doen ze dat in de vorm van een hartje... (Foto Frido Van Hertum)

Gerda Molenaar overleden

Maandag 2 mei 2022
Hechtel-Eksel - Gerda Molenaar overledenOp 28 april is in Eksel Gerda Molenaar overleden, de echtgenote van Herman van Hoeven. Zij was 88 jaar. Zij wordt in familiekring begraven na het afscheid in intieme kring.

Mia Agten overleden

Maandag 2 mei 2022
Hechtel-Eksel - Mia  Agten overledenIn Eksel is op 29 april Mia Agten verleden, de echtgenote van Thieu Maes. Zij was 84 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Hoofdstraat.
Hechtel-Eksel - Eksel B wint van Bocholter BEksel B is bij Bocholter B gaan winnen met 1-3. Voor Eksel scoorden Filip Jehoul(2) en Ben Schrijvers. Eksel grijpt net naast de eindronde voor promotie.

Hechtel wint bij Anadol

Zondag 1 mei 2022
Hechtel-Eksel - Hechtel wint bij AnadolKFC Hechtel is bij Anadol gaan winnen met 0-4. Niels Vanpol en Gijs Hendriks scoorden voor de rust. Na de pauze was het nog twee keer raak via Cedriec Vanherck.

Eksel verliest van Achel

Zondag 1 mei 2022
Hechtel-Eksel - Eksel verliest van AchelEksel VV is bij Achel gaan verliezen met 2-0. Daardoor is Achel kampioen in Eerste Provinciale. De rol van Eksel in het titeldebat is uiteindelijk beperkt gebleven: net als tegen Schoonbeek-Beverst vorig weekend kon het ook Achel vandaag niet aan het wankelen brengen. Achel leek de festiviteiten al heel vlug te mogen starten nadat Dors al in de openingsminuut de netten doet trillen. Cornelissen wordt onder druk gezet en moet het onderspit delven in het duel, de Achelse sterkhouder aarzelt niet. De (…) Het hele nieuwsbericht
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel