Het overige nieuws

Kort nieuws van bij de buren
Hechtel-Eksel - Amerikaans bezoek aan Liberation GardenZoomVandaag bezocht Linda Chauvin (81), dochter van een Amerikaanse piloot die sneuvelde tijdens Operatie Market Garden, het Liberation Garden museum in Leopoldsburg.
Op 17 september 1944, de start van Operatie Market Garden, vliegt de Amerikaanse piloot Eugene Chauvin met zijn C-47 Dakota over Belgisch grondgebied richting Nederlandse grens. Aan boord: een bemanning van vier en ook nog eens elf para Pathfinders met als speciale opdracht het afbakenen van de landingsplaatsen. Duits (…) Het hele nieuwsbericht

Steun voor DHZ-dakisolatie

Vrijdag 30 september 2022
Het is maar dat je 't weet
Doe-het-zelvers die dakisolatie plaatsen in hun eigen woning vóór mei 2023 kunnen beroep doen op een tijdelijk nieuw steunprogramma van de Vlaamse regering. Dat is een van de extra energiemaatregelen van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. De nieuwe, tijdelijke premie zal gelden voor facturen tussen 1 juli 2022 en 30 april 2023 en zal in principe 6 euro/m² bedragen. Het steunprogramma is aanvullend op de MijnVerbouwPremie, die werken noodzaakt die door een aannemer worden (…) Het hele nieuwsbericht

Ondernemersvertrouwen bouw op dieptepunt

Donderdag 29 september 2022
Bedrijfsnieuws
Hechtel-Eksel - Ondernemersvertrouwen bouw op dieptepuntZoom“In juni was het al slecht gesteld met het ondernemersvertrouwen van onze bouwbedrijven, maar nu is die echt in vrije val”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. De Bouwbarometer, dé driemaandelijkse conjunctuurindicator voor de bouwsector, strandt op 95,9 punten, meer dan een punt lager dan de vorige meting. 100 punten is de gezonde grens. “Enkel in maart 2020, het begin van de coronacrisis, zakte de Barometer nog dieper, tot 94,8 punten. Maar (…) Het hele nieuwsbericht

Karel Pouders overleden

Donderdag 29 september 2022
Hechtel-Eksel - Karel Pouders overledenIn Eksel is gisteren Karel Pouders overleden, de echtgenoot van Maria Engelen. Hij was 85 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Eindelijk weer geopend

Donderdag 29 september 2022
Hechtel-Eksel - Eindelijk weer geopendZoomNa jaren renovatie is het KMSK in Antwerpen weer geopend. (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: BM Technology

Woensdag 28 september 2022
Michael Berkmans uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap BM Technology opgericht met zetel aan de Heuvelstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het plaatsen van thuisbatterijen en laadpalen en het onderhoud van elektrische installaties.

Nieuwe vennootschap: Vétee

Woensdag 28 september 2022
Tom Van Tongeren uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap Vétee opgericht met zetel aan de Imkerstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren het uitoefenen van management-, consulting-, beheers- en beleggingsactiviteiten.
Het is maar dat je 't weet
De vrijwilligers van Tele-Onthaal Limburg voerden vorig jaar 16.419 gesprekken, voornamelijk via de telefoon. De meerderheid van de oproepers is vijftigplusser terwijl jongeren tussen twaalf en zeventien liever een online gesprek voeren. Relaties blijven het meest besproken gespreksthema. Sinds de coronapandemie verschijnt het thema gezondheid wat prominenter op de voorgrond met angstgevoelens als rode draad. Voorts is eenzaamheid een belangrijke reden om Tele-Onthaal te contacteren.

Warmer op het einde van de week

Dinsdag 27 september 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Warmer op het einde van de weekMet een depressiekern aan de westkust van Denemarken worden buien die ontstaan over de Noordzee naar onze streken gestuurd. Er wordt bovendien nog steeds koude lucht aangevoerd, met ondermaatse maxima. Ook de volgende dagen verlopen wisselvallig, maar het wordt wel wat droger en zachter. 
Vandaag wisselen buien af met drogere perioden en soms een streepje zon. Verspreid vallen er buien. Tussen de buien door zijn er drogere perioden met soms een streepje zon. Bij een matige westenwind wordt (…) Het hele nieuwsbericht

Eenrichtingsverkeer op baan Bree-Peer

Maandag 26 september 2022
Het is maar dat je 't weet
Vanaf komende maandag 3 oktober geldt er éénrichtingsverkeer op de Grote Baan in Ellikom. Het verkeer kan dan enkel vanuit Bree richting Peer rijden. Verkeer van Peer naar Bree moet omrijden via Meeuwen. Die situatie gaat duren tot in het voorjaar.

Leonardine Peeters overleden

Maandag 26 september 2022
Hechtel-Eksel - Leonardine Peeters overledenZaterdag is Leonardine Peeters overleden, de weduwe van de in 2004 gestorven Jan Maesen. Zij was 90 jaar en wordt zaterdag begraven na het afscheid in aula 't Sant. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in voornoemde aula.

Eksel B verslaat RC Peer B

Zondag 25 september 2022
Hechtel-Eksel - Eksel B verslaat RC Peer BEksel B heeft RC Peer B verslagen met 1-0.

Heren HE-VOC winnen van Stalvoc

Zondag 25 september 2022
Hechtel-Eksel - Heren HE-VOC winnen van StalvocIn het volleybal hebben de heren van HE-VOC met 3-0 gewonnen van Stalvoc. Setstanden: 25/17, 25/16 en 25/7. Ook de Dames A wonnen in Ellikom met 0-3. Hier waren de setstanden 22/25, 24/26 en 21/25. Beide ploegen zijn nog ongeslagen.

Bosland-cheques voor goede doelen

Zaterdag 24 september 2022
Tijdens de plechtigheid waarop de winnaars van de Bosland-fotowedstrijd werden bekendgemaakt, reikte Bosland ook vier cheques van 500 euro uit aan enkele goede doelen. Paul Smeets maakte de foto's van die uitreiking (hieronder).
Bosland-cheques voor goede doelenBosland-cheques voor goede doelen
Bosland-cheques voor goede doelenBosland-cheques voor goede doelen
Zoom

Gelijkspel in derby

Zaterdag 24 september 2022
Hechtel-Eksel - Gelijkspel in derbyEksel en Hechtel hebben vanavond de punten gedeeld: 3-3. UPDATE Groen-rood kan zijn ongeslagen reeksen (zowel in de competitie als in de derby) nog wat uitbreiden. Het maakte een 1-3 achterstand goed tegen een -uiteraard- gretig Hechtel, dat zijn eerste punt van het seizoen pakt. Indrukwekkende tifo's voor de aftrap en zoals verwacht een massale opkomst (met dank aan het uitblijven van de voorspelde regen) leken een averechts effect te hebben op de Ekselse troepen, die vanavond (…) Het hele nieuwsbericht

Winnaars fotowedstrijd Bosland bekend

Zaterdag 24 september 2022
Hechtel-Eksel - Winnaars fotowedstrijd Bosland bekendZoomVanmiddag werden de winnaars van de fotowedstrijd van Bosland bekendgemaakt. De jury gaf goud aan David Peters, zilver aan Angelica Van Genechten en brons aan Jens Veraa. Jens won de publieksprijs, vóór Hilda Lodewijks en David Peters. Gefeliciteerd! (Foto Paul Smeets) UPDATE Hieronder in volgorde de winnende foto's.
Winnaars fotowedstrijd Bosland bekendWinnaars fotowedstrijd Bosland bekend
Winnaars fotowedstrijd Bosland bekendWinnaars fotowedstrijd Bosland bekend
Winnaars fotowedstrijd Bosland bekendWinnaars fotowedstrijd Bosland bekend
Zoom

Victorine Vandael overleden

Zaterdag 24 september 2022
Hechtel-Eksel - Victorine Vandael overledenGisteren is Victorine Vandael overleden, de weduwe van de in 1990 gestorven Pierre Oyen. Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van voornoemde aula.

Damesvoetbal: Beringen - Eksel 0-4

Zaterdag 24 september 2022
In tweede provinciale B van het damesvoetbal heeft Fufo Beringen gisterenavond met 0-4 verloren van Eksel.

Werken aan fietspaden onder fietsbrug

Zaterdag 24 september 2022
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Werken aan fietspaden onder fietsbrugMaandag start de aannemer met de werken aan de fietspaden aan de westkant van de Grote Baan (rijrichting Houthalen-Centrum) onder de toekomstige fietsbrug in Helchteren. De fietspaden worden hier verbreed en vrijliggend aangelegd. Er komt ook een nieuwe bushalte vlak bij de toekomstige brug. Als die klaar is, wordt de oude bushalte afgebroken.
Fietsers die vanuit Hechtel-Eksel komen, zullen een omleiding moeten volgen via de Kievitwijk. Voor auto- en vrachtverkeer blijft de hinder beperkt. Verkeer blijft tijdens de werken namelijk mogelijk in beide rijrichtingen, op versmalde rijstroken en tegen een verlaagde snelheid van 50 km/u. Er wordt ook enkele nachten gewerkt. Deze werken duren tot midden oktober.

Wisselvallig en kouder

Vrijdag 23 september 2022
Hechtel-Eksel - Wisselvallig en kouderEen storing bereikt vanavond onze streken en blijft dan vrijwel stationair tot morgenavond. Wolken overheersen en de neerslagkansen nemen toe. Na de doortocht van deze storing wordt koelere lucht van polaire oorsprong aangevoerd. Hierin ontstaan gemakkelijk buien en de temperaturen komen een stuk lager uit. Na het weekend wordt nog koudere lucht aangevoerd met geregeld regen en buien.
Vandaag staat de zon precies boven de evenaar en begint dus de astronomische herfst. Aan de temperaturen (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Limburgse brandweer zoekt 80 vrijwilligersZoomIn Limburg is de brandweer op zoek naar 80 vrijwilligers. De drie hulpverleningszones in de provincie en hun posten kunnen nu op een 1.000-tal vrijwilligers rekenen. Er hebben zich al heel wat nieuwe kandidaten gemeld, maar er zijn er nog meer nodig.
Brandweervrijwilligers doen dezelfde interventies als hun beroepscollega’s: branden blussen, beknelde slachtoffers bevrijden, maar ook wespen verdelgen, pompen bij wateroverlast, gevaarlijke bomen vellen bij stormweer, enzovoort. Je moet dus (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Groene Kring wil steun van BoslandtrailZoomJonge landbouwers van de Groene Kring hebben gisteravond in de Boslandgemeenten naar eigen zeggen 250 spandoeken en boerensjaaltjes gehangen langs het traject dat de deelnemers aan de Boslandtrail vanavond en komende nacht zullen afleggen. De Groene Kring drukt hiermee zijn bezorgdheid uit over een mogelijke erkenning als Nationaal Park van Bosland en vraagt solidariteit bij de wandelaars.
Volgens de Groene Kring zullen de Boslandtrailers tijdens hun tocht ook over landbouwgrond (…) Het hele nieuwsbericht
Groene Kring wil steun van Boslandtrail
Zoom

Samana bezocht het Natuurhulpcentrum

Donderdag 22 september 2022
Hechtel-Eksel - Samana bezocht het NatuurhulpcentrumZoomOnder een stralend herfstzonnetje vertrokken gisteren 81 Samana-leden naar het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. Ze bekeken daar een film over het ontstaan en de werking binnen en buiten het centrum. Nadien werden ze in 4 groepen met een gids rondgeleid. Momenteel worden er verschillende dieren opgevangen die op de vlucht zijn door de oorlog in Oekraïne. Na afloop werd de dag in Zutendaal afgesloten met een lekkere warme maaltijd en een bezoekje aan de Mariagrot.

Café 't Stamineeke failliet

Donderdag 22 september 2022
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van café 't Stamineeke uit Hechtel-Eksel. Schuldvorderingen moeten voor 22 oktober ingediend worden.

Maria Goossens overleden

Donderdag 22 september 2022
Hechtel-Eksel - Maria Goossens overledenGisteren is Maria Goossens overleden, de weduwe van de in 2020 gestorven Fil Kuppens. Zij was 95 jaar en afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Heselmans in Tessenderlo.
Bedrijfsnieuws
Hechtel-Eksel - Bruno Foodcorners voortaan 's nachts dichtZoomGroup Bruno gaat vanaf 3 oktober haar 21 Limburgse Foodcorners sluiten tussen middernacht en 5 uur ’s morgens. Op die manier wil men de hoge energiekosten drukken. De maatregel kost aan 40 mensen hun baan.
Hechtel-Eksel - 4000-tal deelnemers voor 5de Bosland-trailZoomDe Bosland-trail is komend weekend toe aan zijn eerste jubileumeditie. Met 4000 deelnemers groeit het aantal deelnemers voor de vijfde editie naar een ongekende hoogte. De gratis TrailFeesten met duizenden ‘finishers’, kinderanimatie en muzikale omkadering maken van komende zaterdag een mooie afsluiter van de zomer. Met Belgen, Nederlanders, Duitsers, Fransen, Spanjaarden, Polen, Luxemburgers, Zwitsers, Engelsen en zelfs een Zuid-Afrikaan is het deelnemersveld weer wat internationaler. De organisatie (…) Het hele nieuwsbericht

Aangenaam herfstweer

Woensdag 21 september 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Aangenaam herfstweerEen hogedrukgebied over onze streken zorgt voor rustig en aangenaam herfstweer. Overdag bereikt het kwik vrij hoge waarden, maar in de nacht koelt het flink af. De volgende dagen trekt het hogedrukgebied weg richting Duitsland, waarbij storingen in het weekend over onze regio kunnen trekken. De neerslagkansen nemen toe en het wordt terug wat koeler.
Vandaag is het rustig en droog met geregeld zon. Er komen ook wel enkele wolken voor, maar ook de zon krijgt vaak ruimte. Het kwik kan oplopen naar (…) Het hele nieuwsbericht

Het wilde België

Dinsdag 20 september 2022
Hechtel-Eksel - Het wilde BelgiëZoomDe herfst begint op 21 september, leerden we vroeger, en naarmate we ouder werden werd ons ingepeperd dat we het verkeerd hadden. Nu wordt van ons verwacht dat we aannemen dat de herfst voor de weerkundigen begint op 1 september en de astronomische herfst op 23 september. Wat hebben ze ons vroeger nóg wijsgemaakt?
Maar daar willen we het nu niet over hebben. Wel over de film "Onze Natuur" die vanaf 21 september (niet het begin van de herfst!) in de bioscopen te zien is. Het is een film waaraan drie jaar lang werd gewerkt en die opgenomen werd in de mooiste natuurgebieden van ons land. De 25 topsoorten van de Belgische fauna zitten in de film, de andere komen aan bod in de zevendelige documentaire die begin 2023 op Canvas komt. Op de trailer hierboven kunt u al zien dat de film spectaculaire beelden bevat. Per ticket bij Kinepolis gaat er 1 euro naar meer natuur.

Staking bij De Lijn morgen

Dinsdag 20 september 2022
Hechtel-Eksel - Staking bij De Lijn morgenOpgelet als je morgen de bus wil nemen om naar school of het werk te gaan, want er is een staking aangekondigd die ook bij De Lijn voelbaar zal zijn. Uit een interne rondvraag van de openbare vervoersmaatschappij is gebleken dat 56 % van de bussen wel uitrijdt. Dus hou je er best rekening mee dat bepaalde ritten niet zullen verzekerd zijn.
Hechtel-Eksel - Sint-Vincentius viert 25ste verjaardagSint-Vincentius heeft zijn 25ste verjaardag gevierd. De organisatie telt 1.100 vrijwilligers en helpt momenteel ruim 11.000 mensen. “Ik schat dat we dit jaar een stijging tussen de 10 en 20 procent kunnen noteren", vertelt voorzitter Stef Vandebroek. "Ik denk dat we vlot naar 12 à 13.000 mensen gaan. Maar we zien niet alleen dat er meer mensen om hulp vragen, maar ook dat we minder producten binnenkrijgen vanuit de bedrijfswereld. Dat betekent alleen maar dat we er de volgende jaren met een verhoogde inzet tegenaan zullen gaan.” (Bron: Radio 2)

Antoinette Verkoyen overleden

Maandag 19 september 2022
Hechtel-Eksel - Antoinette Verkoyen overledenZaterdag is Antoinette Verkoyen overleden, de weduwe van de in 2015 gestorven Remi Cuypers. Zij was 89 jaar en afkomstig uit Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Houthalen. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Eksel wint bij Zonhoven: 1-4

Zondag 18 september 2022
Hechtel-Eksel - Eksel wint bij Zonhoven: 1-4KFC Eksel heeft ook zijn tweede partij buitenshuis gewonnen. De familie Bertrands leidde groen-rood met 4 treffers naar een knappe 7 op 9.
Dé bepalende fase van de partij vond al na 3 minuten plaats. Na een fel begin van de thuisploeg gaat Vanvoorden door op doelman Hermans, te hevig op het natte, schuivende veld, zo oordeelt de scheidsrechter die onmiddellijk rood trekt. Groen-rood kan zo een zo goed als volledige match met een man meer aantreden en krijgt vanaf dan het balbezit ook.
Aanvankelijk (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Hechtel speelt gelijk in Heusden-ZolderDe provinciale reserven van Hechtel hebben 0-0 gelijkgespeeld in Heusden-Zolder.

Eksel B wint bij Neeroeteren

Zaterdag 17 september 2022
Hechtel-Eksel - Eksel B wint bij NeeroeterenIn 4de Provinciale is Eksel B met 2-4 gaan winnen in Neeroeteren. Nieuwkomer Dennis Kalala scoorde 2 keer. Dylan Goven en Ben Schrijvers maakten het feest compleet.

Thuisverlies voor Hechtel

Zaterdag 17 september 2022
Hechtel-Eksel - Thuisverlies voor Hechtelin Eerste Provinciale heeft Hechtel thuis met 1-3 verloren van Alken.  Voor de Duinenjongens scoorde Leander Vranken. Volgende week staat de derby tegen Eksel op het programma.

KFC Ekselle - Lommel United WS 7-1

Zaterdag 17 september 2022
Hechtel-Eksel - KFC Ekselle - Lommel United WS 7-1In het damesvoetbal heeft Eksel deze voormiddag Lommel verslagen met 7-1.

Kijken naar de fietsbrug

Zaterdag 17 september 2022
Wie daar interesse voor heeft, kan woensdag tussen 15 en 17 uur een bezoek brengen aan de werf van de fietsbrug aan de Grote Baan in Houthalen-Helchteren, voor een blik achter de schermen. Aannemer en omgevingsambtenaar geven daar een rondleiding. Inschrijven vooraf is verplicht via een mail aan noordzuidlimburg.be/werfbezoek.

Echt herfstweekend

Zaterdag 17 september 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Echt herfstweekendIn een strakke noordwestelijke luchtstroming wordt koude polaire lucht over het warme Noordzeewater gestuurd. Daarbij ontwikkelen gemakkelijk buien, die tot over onze regio komen. Het wordt een erg wisselvallig en guur weekend met geregeld buien. Na het weekend wordt het droger en stilaan ook terug wat warmer.
Vandaag wisselen bewolkte perioden met buien af met zonnige momenten. Er vallen geregeld buien en een lokale donderklap is niet uitgesloten. Bovendien staat er een matige (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Hinder bij De Lijn verwacht door vakbondsactieHet gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op woensdag 21 september een algemene actiedag. De actie is niet gericht tegen De Lijn, al neemt ook personeel van De Lijn eraan deel. De Lijn betreurt alleszins de hinder die dit met zich zal meebrengen voor de bus- en tramreizigers.
Het vakbondsfront wil aan de regering nogmaals een signaal geven voor meer koopkracht en tegen de hoge energieprijzen. De actiedag vindt plaats op woensdag 21 september. Dit zal in heel Vlaanderen hinder (…) Het hele nieuwsbericht

'Armoede neemt opnieuw toe'

Vrijdag 16 september 2022
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - 'Armoede neemt opnieuw toe'ZoomDe armoede in Vlaanderen neemt opnieuw toe. Een globale verarming van de lage middenklasse en de verdieping van de armoede zijn vandaag een realiteit, stelt Decenniumdoelen in een nieuw rapport. Volgens Decenniumdoelen, het platform van armoedeorganisaties, vakbonden, mutualiteiten en het brede Vlaamse middenveld, hebben wij in het najaar 2021 een scharniermoment bereikt. Na jaren van daling begonnen de armoedecijfers eind vorig jaar opnieuw te stijgen.
Het platform vreest dat dit nog maar de voorbode (…) Het hele nieuwsbericht
Bedrijfsnieuws
Hechtel-Eksel - Top 500 worstelt met krappe arbeidsmarktZoomVKW Limburg presenteerde vandaag de nieuwe "TOP 500" van het Limburgse bedrijfsleven, waarin de meest recente bedrijfsresultaten van de 500 grootste ondernemingen in de provincie zijn opgenomen. En die resultaten heeft de werkgeversvereniging zoals steeds verwerkt in een uitgebreide analyse.
2021 bleek een zeer gunstig jaar. Met een sterke omzetgroei van 14,5% en met 6% meer mensen aan het werk dan het jaar voordien, toen corona onze samenleving en onze economie in de klem nam. Ook de export deed het (…) Het hele nieuwsbericht

Kalf doodgebeten in Schansdijkstraat

Donderdag 15 september 2022
In de Schansdijkstraat in Eksel is de voorbije nacht een kalf doodgebeten. Dat zou het werk zijn van een wolf. Het ANB heeft ter plaatse stalen genomen.

Smiley-label voor de Noorderhart-keuken

Donderdag 15 september 2022
Hechtel-Eksel - Smiley-label voor de Noorderhart-keukenZoomHet Noorderhart Mariaziekenhuis heeft van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)  het Smiley-label gekregen. Met dat label erkent het FAVV ziekenhuiskeukens die inzetten op kwalitatief hoge en voedselveilige maaltijden. Het label is telkens drie jaar geldig. Noorderhart Mariaziekenhuis behaalt de accreditatie nu voor de vierde keer.
Om het kwaliteitslabel te behalen, moet de grootkeuken aan een aantal strenge criteria voldoen. Zo moet er (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Bijna 40% van de volwassen Vlamingen vindt de Bijbel een relevant boek en één op de vijf leest er ook in. 60% van de Vlaamse bevolking noemt zichzelf christelijk. Van die christenen leest 47% echter niet in de Bijbel. Dat blijkt uit onderzoek naar het Bijbelleesgedrag, waarvan het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) vandaag de resultaten bekend maakte.

7,5% van de personenwagens is elektrisch

Donderdag 15 september 2022
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - 7,5% van de personenwagens is elektrischZoomOp 1 augustus 2022 telde België 5.947.479 personenwagens, tegenover 5.927.912 een jaar eerder. Dat is een stijging van 0,3%. Het aantal personenwagens is de afgelopen tien jaar gemiddeld met 0,8% gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Hybride wagens zijn momenteel goed voor 6,3% van het totale personenwagenpark en hebben de kaap van 350.000 ruimschoots overschreden: 375.107 hybride wagens tegenover slechts 258.916 in 2021 (+45%). Het aantal volledig elektrische personenwagens steeg met 75% (71.651) en het aantal wagens op gas met 11% (17.740).
Chris Umé uit Paal en zijn Australische zakenpartner Thomas Graham van het bedrijf Metaphysic zijn afgelopen nacht vierde geworden in Americas Got Talent. En dat is een unieke prestatie. Ze verbaasden Amerika met hun deepfakevideo's. In de finale lieten ze zo Elvis herleven. Voor Chris is de deelname meer dan geslaagd, de finale halen was een droom, ze hebben de wereld getoond wat ze kunnen. En zoals jurylid Sofia zegt: dit is niet het einde voor jullie!
Umé is (…) Het hele nieuwsbericht

Bijna helft grondgebied landbouwgrond

Woensdag 14 september 2022
Het is maar dat je 't weet
De landoppervlakte van België bestaat voor 45% uit landbouwgrond en voor 20% uit bos. 9% van het grondgebied bestaat uit woongebied en 7% wordt gebruikt voor transport en communicatie. (Bron Statbel).

Zomerwandelingen van Samana

Woensdag 14 september 2022
Hechtel-Eksel - Zomerwandelingen van SamanaZoomTijdens zomer organiseerde Samana Hechtel elke eerste dinsdag van de maand een rolstoelwandelingske door het landelijke Hechtel. De deelnemers werden afgehaald of kwamen samen met de vrijwilligers aan een vaste vertrekplaats.Ze bezochten de kapelletjes in elke uithoek van de gemeente. Iedere wandeling werd met een gezellig samenzijn afgesloten in De Bib. Tijdens de wintermaanden zit er een nieuwe activiteit aan te komen in De Schans zodat de contacten zeker behouden blijven. (RW)

Fietsbrug afgeleverd

Woensdag 14 september 2022
Hechtel-Eksel - Fietsbrug afgeleverdZoomBij de werken voor de aanleg van een fietsbrug over de Grote Baan in Helchteren zijn de afgelopen dagen de twee delen van die stalen brug geleverd. Ze werden gemaakt bij CSM in Hamont-Achel. Het transport gebeurde in twee afleveringen en duurde telkens 4 uur - cfr. bijgaand filmpje.
De brug wordt 216m lang. Ze is 6,65m breed en weegt 275 ton. In de nacht van 15 op 16 oktober wordt ze over de weg geplaatst. De Grote Baan wordt die nacht voor het verkeer afgesloten.  (Carine Schuurmans)
Fietsbrug afgeleverdFietsbrug afgeleverdFietsbrug afgeleverd
Zoom

Asbestverwijdering in de zorgsector

Woensdag 14 september 2022
Deze week ondertekende minister van Omgeving Zuhal Demir het protocol Asbestveilige Zorg. Met dit protocol wil de Vlaamse Regering ondersteuning bieden voor asbestinventarisatie en versnelde asbestverwijdering in de zorgsector. Concreet kunnen zorgvoorzieningen zich aanmelden bij de OVAM voor de actualisatie of verfijning van hun asbestinventaris en/of voor ondersteuning bij asbestverwijdering. Voorzieningen die zorg verlenen aan kinderen en jongvolwassenen kunnen genieten van het (…) Het hele nieuwsbericht

Brood van gisteren

Woensdag 14 september 2022
Opinie
Brood van een dag oud aan de helft van de prijs. Klanten vragen ernaar. Het aantal personen dat een beroep doet op de Voedselbanken stijgt. De OCMW's krijgen meer hulpvragen. Stijgende prijzen, niet alleen voor energie, maar ook in de warenhuizen. Klanten grijpen naar goedkopere producten. Merkproducten worden minder verkocht. In meer en meer gezinnen komt er niet alle dagen vlees meer op tafel. Mensen zoeken naar alternatieven en ontdekken dat een eitje met spinaziepuree ook smaakt! De koopkracht daalt. (…) Het hele nieuwsbericht

Elvis herleeft dank zij Chris Umé

Woensdag 14 september 2022
Hechtel-Eksel - Elvis herleeft dank zij Chris UméZoomAfgelopen nacht was het de grote finale van Americas Got Talent met daarin de verbazende act van Metaphysic, het bedrijf van Chris Umé uit Paal. Hij woont en werkt momenteel vanuit Bangkok maar heeft de wereld ondertussen verbaasd met zijn technisch kunnen om deepfake video's te maken. Dat is een techniek gebaseerd op artificiële intelligentie (AI). Een databank met bestaande, echte beelden van een persoon wordt in een computer gebracht. De software analyseert dan (…) Het hele nieuwsbericht

De herfst komt er aan

Dinsdag 13 september 2022
Hechtel-Eksel - De herfst komt er aanStoringen over onze regio zorgen voor veel wolken, waaruit eerst af en toe wat regen valt, maar later komt er meer neerslag voor. Er wordt bovendien koelere lucht aangevoerd. Na een wat drogere donderdag, is het de dagen nadien erg wisselvallig met een gure wind en het wordt vooral een stuk kouder.
Vandaag overheersen wolken het weerbeeld en af en toe valt er een spatje regen. Later in de namiddag komt er wat meer regen opzetten, maar erg grote neerslaghoeveelheden worden er niet (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe scanners bij Noorderhart

Dinsdag 13 september 2022
Hechtel-Eksel - Nieuwe scanners bij NoorderhartZoomHet Noorderhart Mariaziekenhuis heeft als eerste Limburgs ziekenhuis een SPECT-CT met digitale CZT-detectoren voor de dienst nucleaire geneeskunde aangekocht. Daarnaast investeert Noorderhart in een nieuwe MRI-scanner voor de dienst radiologie. Dankzij de aankoop van deze nieuwe toestellen kunnen het onderzoeksaanbod en de dienstverlening van de diensten uitgebreid worden. De totale kostprijs van beide toestellen en de bijhorende verbouwingswerken bedraagt circa 3 miljoen euro.
De dienst (…) Het hele nieuwsbericht

Melanie Mandiau overleden

Maandag 12 september 2022
Hechtel-Eksel - Melanie Mandiau overledenGisteren is in Lindel-Hoeven Melanie Mandiau overleden, de weduwe van de in 1994 gestorven Jo Janssenswillen. Zij was 91 jaar en afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring waarna zij wordt begraven op de begraafplaats van Lindel-Hoeven. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Een film over de wolf

Maandag 12 september 2022
Hechtel-Eksel - Een film over de wolfZoomIn Nederland gaat vandaag de film "WOLF" in première. De film - waarvan hierboven een trailer - laat de comeback van de oermoeder en -vader van onze trouwste viervoeter zien. Een terugkeer die sterke emoties oproept en zowel voor- als tegenstanders kent. Bij Nature Today is alles nog eens op een rijtje gezet.

Jef Kerkhofs overleden

Maandag 12 september 2022
Hechtel-Eksel - Jef Kerkhofs overledenOp 9 september is in Hechtel Jef Kerkhofs overleden. Hij was 82 jaar en afkomstig uit Wijchmaal. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Een mooie maan

Zondag 11 september 2022
Hechtel-Eksel - Een mooie maanZoomWie vanavond in het donker nog onderweg was, heeft er niet naast kunnen kijken: een grote, supermooie, kleurrijke maan in het oosten. (Foto Mario  Vanoppen)

Eksel B wint van Peer SV

Zondag 11 september 2022
Hechtel-Eksel - Eksel B wint van Peer SVIn vierde provinciale C heeft Eksel B vanmiddag thuis Peer SV verslagen met 4-1.

Inbraak in Eksel

Zondag 11 september 2022
Een onbekende heeft vermoedelijk afgelopen nacht ingebroken in een pand in de Kerkstraat in Eksel. De benadeelde deed deze voormiddag aangifte.

Gisteren gezien: de F35

Zondag 11 september 2022
Hechtel-Eksel - Gisteren gezien: de F35ZoomMoeilijk om woorden te vinden voor de illusie die gisteren bij Sanicole gecreëerd werd door de F35, de opvolger van de F16. (Foto Robin Mues) UPDATE De fotoreeks van Jens Veraa, die er ook was, staat hier.

Hechtel verliest van Bree-Beek

Zaterdag 10 september 2022
Hechtel-Eksel - Hechtel verliest van Bree-BeekKFC Hechtel is vanavond met 2-1 gaan verliezen op het veld van GS Bree-Beek A.

KFC Eksel - Park Houthalen 3-3

Zaterdag 10 september 2022
Hechtel-Eksel - KFC Eksel - Park Houthalen 3-3KFC Eksel en Park Houthalen hebben vanavond 3-3 gelijkgespeeld.

Damesvoetbal Kadijk - Eksel 1-0

Zaterdag 10 september 2022
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal Kadijk - Eksel 1-0In tweede provinciale B van het damesvoetbal heeft Kadijk gisterenavond Eksel verslagen met 1-0.

Door regen terug code geel in de natuur

Donderdag 8 september 2022
De regen van de afgelopen nachten volstaat uiteraard niet om de droogteproblematiek te verminderen, maar het brandgevaar in bossen en natuur is wel duidelijk verminderd. Ook al omdat er nog regen voorspeld wordt, hebben het Agentschap Natuur en Bos en Crisisbeheer Limburg de risicocode teruggebracht naar geel. Roken en vuur maken in de natuur blijft verboden.

Marion Mestrom pastoraal coördinator

Woensdag 7 september 2022
Hechtel-Eksel - Marion Mestrom pastoraal coördinatorSinds 1 september is Marion Mestrom pastoraal coördinator van de pastorale eenheid Tabor Peer én van de pastorale eenheid Emmaüs Hechtel-Eksel. Ze woont in Grote-Brogel waar ze vormselcatechese zal blijven geven. Als pastoraal coördinator zal ze samenwerken met pastoor moderator Benny Janssen en parochieassistente Marleen Brebels. Tot voor kort was Marion Mestrom godsdienstleerkracht.

Rosa Eerdekens overleden

Maandag 5 september 2022
Hechtel-Eksel - Rosa Eerdekens overledenZaterdag is Rosa Eerdekens (88) overleden, de weduwe van de in 2019 gestorven Henri Linden. Zij woonde in Peer maar was afkomstig uit Helchteren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Hechtel-Eksel.

KSK Meeuwen - KFC Eksel 0-3

Zaterdag 3 september 2022
Hechtel-Eksel - KSK Meeuwen - KFC Eksel 0-3KSK Meeuwen heeft vanavond thuis met 0-3 verloren van KFC Eksel. Aan de rust keek de thuisploeg al tegen een 0-2 achterstand aan. 

KSK Meeuwen B - Eksel B 5-2

Zaterdag 3 september 2022
Hechtel-Eksel - KSK Meeuwen B - Eksel B 5-2KSK Meeuwen B heeft vanavond KFC Eksel B verslagen met 5-2.

KFC Hechtel - Achel VV 0-5

Zaterdag 3 september 2022
Hechtel-Eksel - KFC Hechtel - Achel VV 0-5In eerste provinciale heeft KFC Hechtel vanavond zijn eerste competitiewedstrijd verloren. Tegen Achel VV verloren met 0-5.

Bertha Steensels overleden

Zaterdag 3 september 2022
Hechtel-Eksel - Bertha Steensels overledenGisteren is Bertha Steensels overleden, de weduwe van André Verlinden. Zij was 87 jaar en afkomstig van Eksel. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: woensdag (19.30-20 uur)

Risico op digitale uitsluiting

Vrijdag 2 september 2022
Het is maar dat je 't weet
Uit de nieuwe Barometer Digitale Inclusie, die in opdracht van de Koning Boudewijnstichting (KBS) is uitgevoerd door onderzoeksteams van de UCLouvain en de VUB, blijkt dat de toegenomen digitalisering van onze samenleving de digitale ongelijkheden onder de bevolking niet heeft weggewerkt. De COVID-19-crisis heeft de digitalisering van de samenleving versneld, waardoor we ondanks een lockdown en sanitaire maatregelen toch min of meer onze activiteiten konden verderzetten. Maar ondanks (…) Het hele nieuwsbericht

Teveel veredeling is ook niet goed

Vrijdag 2 september 2022
Hechtel-Eksel - Teveel veredeling is ook niet goedZoomIn de natuur hebben de meeste bloemen één bloemkroon. Door bepaalde technieken slaagt men erin om bloemen te creëren met meerdere bloemkronen (bovenste foto). Blijft men steeds doorgaan met "veredelen", zoals dat heet, dan is de middelste foto het resultaat. De kroonbladen overwoekeren het hart van de bloem, en de bloem stort in (foto 3). (Pierre Rutten)

Vanaf maandag weer nachtvluchten

Vrijdag 2 september 2022
Het is maar dat je 't weet
Vanaf maandag 5 september start de vliegbasis van Kleine-Brogel weer met nachtvluchten. Dat gebeurt vooral op maandag- en dinsdagavond; uitzonderlijk ook op woensdag. De trainingen starten na zonsondergang. Tussen 1 maart en 31 oktober wordt er gevlogen tot middernacht, tussen 1 november en 28 februari tot 21u30.

Onstabiel maar warm

Donderdag 1 september 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Onstabiel maar warmHoewel de meteorologische herfst vandaag van start is gegaan, zijn de temperaturen nog steeds zomers. Herfstweer staat er nog niet dadelijk op het programma, al zien we de atmosfeer gestaag onstabieler worden op nadering van een depressie vanuit het zuiden. Vanaf laat vrijdag neemt daarbij de kans op een onweerachtige bui toe en dan maken we ons klaar voor een wisselvallig weekend.
Vandaag
wisselen zonnige perioden af met wolkenvelden. Na de middag komt er wat bewolking opzetten, (…) Het hele nieuwsbericht

Brandgeur kan nog dagen aanhouden

Donderdag 1 september 2022
De brandgeur die door een brand in de Nederlandse Peel ook onze regio hindert kan nog dagen aanhouden. Die waarschuwing geeft de brandweer in Nederland. "De brandweer verricht continu metingen in het gebied en de omliggende regio. Hieruit blijkt dat de concentraties gevaarlijke stoffen laag zijn. Er is dus geen sprake van een gevaar voor de volksgezondheid. Ook de komende dagen blijft de brandweer metingen verrichten," zo wordt gemeld.

'Blijf waterverbruik beperken'

Donderdag 1 september 2022
Het is maar dat je 't weet
De Droogtecommissie roept alle gebruikers van water op om het waterverbruik (uit alle waterbronnen) maximaal te beperken. De debieten en waterpeilen van waterlopen en waterwegen zijn laag, op sommige plaatsen zeer laag. Hetzelfde geldt ook voor de grondwaterpeilen. De voorspelde neerslag van de komende 10 dagen zal de watervoorraden niet significant herstellen, aldus de Droogtecommissie.

Wees slimmer dan de wolf

Donderdag 1 september 2022
Vandaag gelezen
"Voor het voorspellen van waar schade kan optreden (door de wolf)  is het landschap sterk bepalend, maar wanneer schade zal optreden is onvoorspelbaar. Dat heeft alles te maken met de hoge mobiliteit van wolven. Wolven leggen grote afstanden af en kunnen ook zo weer vertrokken zijn. Wat wel duidelijk is, is dat wolven risicomijdend zijn en 'niet zomaar' schapen zullen pakken. Het nemen van preventieve maatregelen, zoals wolfwerende elektrische rasters én kuddebewakingshonden, helpt heel goed om de (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Provinciale actie 'Veilig schoolverkeer'ZoomMet het oog op de veiligheid van de schoolgaande jeugd organiseert de gouverneur, in samenwerking met het provinciebestuur, de burgemeesters, de politiediensten en het Limburgs parket weer de provinciaal gecoördineerde thema-actie “Veilig Schoolverkeer”. Deze thema-actie loopt tot 17 september.
De lokale politie besteedt gedurende de thema-actie extra aandacht aan overtredingen begaan zowel door volwassenen als door jongvolwassenen en kinderen. In de schoolomgeving zal de politie bij volwassenen controleren op het dragen van de veiligheidsgordel, het foutief parkeren en op snelheid. De jongeren worden dan weer gecontroleerd op de technische eisen van hun fiets/bromfiets en op hun (rij)gedrag in het verkeer.

Een fijne eerste schooldag

Donderdag 1 september 2022
Hechtel-Eksel - Een fijne eerste schooldagZoomWij wensen alle kinderen, jongeren, leerkrachten en directies een heel fijne eerste schooldag. Laat deze dag de start zijn van een jaar vol inspiratie, talentontwikkeling en doorzettingsvermogen. Studie is hoe je het draait of keert, de sleutel tot een succesvol leven. Of dat nu technisch of om het even welke andere richting is, kennis is de start van alles.  En dat mag gepaard gaan met vallen en opstaan. Fouten maken hoort immers bij het leven. Veel succes iedereen! (Hans Put)
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel