Het overige nieuws

Een vzw voor narcolepsiepatiënten

Woensdag 31 oktober 2018
Lorien Theunissen en Romy Aben, beiden uit Pelt, hebben samen met Caroline Jacobs (Pousset) en Gwennie Kaluzny (Tongeren) de vzw “Narcolepsie Vlaanderen” opgericht, een Vlaamse patiëntenvereniging voor mensen met narcolepsie.
Narcolepsie is een zeldzame slaap-waakstoornis. In de hypothalamus in onze hersenen communiceert een slaap-waakschakelaar rechtstreeks met bepaalde gebieden in de hersenstam. Deze schakelaar zorgt ervoor dat je wakker wordt of net in slaap valt. Bij mensen met (…) Het hele nieuwsbericht

613 startende ondernemingen

Dinsdag 30 oktober 2018
In Limburg waren er vorige maand 613 startende ondernemingen, in september 2017 waren er dat 504. Dit jaar zijn er in Limburg tijdens de eerste maanden van dit jaar al 5.246 starters geregistreerd. Tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar waren er dat 4.825.

Sterftecijfers

Dinsdag 30 oktober 2018
In Limburg waren er vorig jaar 8,63 overlijdens per duizend inwoners. In Leopoldsburg (8,80), Hamont-Achel (9,91) en Tongeren (10,11) lag het sterftecijfer per duizend inwoners hoger dan het Limburgse gemiddelde. In Neerpelt (5,95), Opglabbeek (6,39), Houthalen-Helchteren (6,63), Meeuwen-Gruitrode (7,04), Peer (7,07), Bocholt (7,30), Hechtel-Eksel (7,57), Beringen (7,63), Overpelt (7,42) en Lommel (8,05) lag het sterftecijfer per duizend inwoners onder het Limburgse gemiddelde.

Hilda Fierens overleden

Dinsdag 30 oktober 2018
Leopoldsburg - Hilda Fierens overledenZondag is Hilda Fierens overleden, de weduwe van Leon Canipel. Zij was 85 jaar. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg. Begroetingsmoment: zondag (19-19.30 uur) van aula 't Sant in Hechtel.

Gezocht: 235 soldaten

Maandag 29 oktober 2018
Landsverdediging werft volgend jaar 235 soldaten aan voor de basissen in Kleine Brogel en Leopoldsburg. Dit jaar zijn er dat 155.
In derde nationale A van het zaalvoetbal heeft Leopoldsburg met 8-7 verloren van Real Ardans Okegem. Aan de rust was de stand 4-2.

Gelijkspel voor K. ESK Leopoldsburg

Zaterdag 27 oktober 2018
Leopoldsburg - Gelijkspel voor K. ESK LeopoldsburgK. ESK Leopoldsburg is vanavond in en tegen Houtvenne niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. 

Gemiddeld inkomen 17.790 euro

Zaterdag 27 oktober 2018
Het gemiddeld inkomen bedraagt in Limburg 17.790 euro. Dat is het laagste van alle Vlaamse provincies. In West-Vlaanderen bedraagt dit 18.613 euro, in Antwerpen 18.692 euro, in Oost-Vlaanderen 19.364 euro en in Vlaams-Brabant 20.939 euro. (bron: Statbel).

Vannacht overschakelen op wintertijd

Zaterdag 27 oktober 2018
Leopoldsburg - Vannacht overschakelen op wintertijdMisschien voor de laatste keer... Maar vergeet vannacht dus niet uw klok(ken) van 3 op 2 uur te zetten. U krijgt er een extra uurtje slaap voor in de plaats, én u bent morgen niet een uur te vroeg op uw afspraak!

Het weer: wisselvallig

Vrijdag 26 oktober 2018
Weerbericht
Leopoldsburg - Het weer: wisselvalligDepressiekernen in onze omgeving zorgen voor onstandvastig weer met relatief hoge neerslagkansen. Bovendien wordt er lucht van polaire oorsprong aangevoerd, waarbij het kwik tot onder de normale waarden blijft. Het weekend verloopt koud en wisselvallig. In de tweede helft van volgende week stijgt de luchtdruk en nemen de neerslagkansen af. Het wordt bovendien ook wat warmer. Vandaag is het eerst zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een drupje motregen. Na de middag komt er meer regen opzetten vanuit het (…) Het hele nieuwsbericht

Sneeuwluipaarden onderzocht

Donderdag 25 oktober 2018
Leopoldsburg - Sneeuwluipaarden onderzochtZoomVanmorgen vond bij de drie sneeuwluipaarden van het Natuurhulpcentrum (NHC)in Opglabbeek een hartonderzoek plaats, nu ze binnenkort naar een andere plek verhuizen: het mannetje naar een kweekprogramma in Estland, de vrouwtjes naar een dierentuin in Schotland. De luipaarden verblijven al drie jaar in het NHC. Lees Hartonderzoek voor drie sneeuwluipaarden (Foto NHC)

Vleesbrood

Woensdag 24 oktober 2018
Inge's keukengeheimen
Leopoldsburg - VleesbroodZoomVandaag een nostalgisch gerechtje op ons tafel. Frikadellenkoek of mooi gezegd vleesbrood. Oh wat keek ik als kind hier naar uit, ik durf zelfs zeggen dat dit mijn favoriete vleesgerecht is. Vleesbrood is eigenlijk poepsimpel maar toch bestaan er veel varianten in. Ik vond die van ons mama altijd de lekkerste en ben dan ook dolgelukkig dat ik haar kan evenaren. Als dit op tafel kwam, dan was het altijd een gesteggel, want mijn zus en ik vochten altijd voor de kontjes, ik weet niet wat er zo speciaal is aan die (…) Het hele nieuwsbericht
Vleesbrood
Zoom

Hubert Coninx overleden

Dinsdag 23 oktober 2018
Leopoldsburg - Hubert Coninx overledenVandaag is in Heppen Hubert Coninx overleden, de partner van Maria Op de Beeck. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit.
Het bisdom Hasselt schenkt 10.000 euro voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. Daarbij vielen op 28 september 2.200 dodelijke slachtoffers terwijl bijna 200.000 mensen hun vernielde huis moesten ontvluchten.

Een stuk kouder

Dinsdag 23 oktober 2018
Weerbericht
Leopoldsburg - Een stuk kouderHogedrukinvloed ten westen en depressies ten noordoosten van onze streken, zorgen voor de aanvoer van vochtige zeelucht. Hierdoor domineren wolkenvelden de volgende dagen het weerbeeld. Dankzij de invloed van hogedruk blijft het, op wat motregen na, grotendeels droog. Tegen het weekend komt een depressie met bijbehorende storingen dichterbij met toenemende neerslagkansen. Het wordt dan ook gevoelig kouder met maxima net onder 10 graden.
Vandaag domineert de bewolking, maar het is overwegend (…) Het hele nieuwsbericht

Stephanie Smeuninx (101) overleden

Dinsdag 23 oktober 2018
Leopoldsburg - Stephanie Smeuninx (101) overledenZondag is Stephanie Smeuninx overleden, de weduwe van Gerard Aerts. Zij was 101 jaar. Het afscheid vindt in besloten familiekring plaats. Begroetingsmoment: donderdag (18.30-19 uur) in aula De Vloot.

Naar 'The Sisters Brothers'

Maandag 22 oktober 2018
Leopoldsburg - Naar 'The Sisters Brothers'Zoom
Zowat 80 lezers van de Internetgazet genoten maandagavond in The Roxy Theatre in Koersel van de avant-première van 'The Sisters Brothers'. Na het welkomstwoord kregen ze een deskundige toelichting bij de film door Johan Simons en daarna volgde een twee uur durende prent die zich afspeelt rond 1850. In de periode van de goldrush in de States gaan twee meedogenloze broers -huurmoordenaars - op jacht naar een goudzoeker met een 'formule'. De bijwijlen rauwe film overstijgt het oppervlakkige en voorspelbare van de klassieke westerns en regisseur Jaques Audiard geeft geregeld een knipoog naar de kijker. Vanaf nu in de bioscopen. (Foto Michiel Reynders)

'Weg met houtkachels'

Maandag 22 oktober 2018
Vandaag gelezen
"Het probleem van houtstook is te vergelijken met passief roken, maar op een veel grotere schaal. Voor jezelf kan je eventueel nog besluiten dat de gezelligheid van je houthaard opweegt tegen de gezondheidseffecten, maar jouw buurman met een chronische longziekte of jouw buurmeisje met astma kunnen die keuze niet maken: zij krijgen de giftige houtrook binnen zonder de gezelligheid."
                        (Milieuwetenschapper David De Pue op Knack.be)

De zomer is voorbij

Maandag 22 oktober 2018
Leopoldsburg - De zomer is voorbijZoomWe hebben nog lang in de waan kunnen leven dat de zomer nooit voorbij zou gaan, maar nu is het echt herfst... (Tekening Dirk Van Bun)

Aanhangwagen gestolen

Zondag 21 oktober 2018
Leopoldsburg - Aanhangwagen gestolenAfgelopen nacht hebben onbekenden op de Nicolaylaan een aanhangwagen gestolen. Die hing nog aan een personenwagen op dat ogenblik.

K.ESK houdt punten thuis

Zaterdag 20 oktober 2018
Leopoldsburg - K.ESK houdt punten thuisK. ESK Leopoldsburg heeft vanavond thuis een zuinige zege behaald tegen Bornem. Uitslag: 1-0. Na acht wedstrijden staat ESK zevende in de stand met 11 punten.

Maurice Theuninck overleden

Zaterdag 20 oktober 2018
Leopoldsburg - Maurice Theuninck overledenDonderdag is Maurice Theuninck overleden, de weduwnaar van Margaretha Vanderfaeillie. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt in besloten familiekring plaats. Begroetingsmoment: donderdag (18-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Aantal geboorten

Vrijdag 19 oktober 2018
In Beringen waren er vorig  jaar 489 geboorten, in Houthalen-Helchteren 308, in Lommel 298, in Tongeren 274, in Overpelt 168, in Neerpelt 167, in Leopoldsburg 160, in Bocholt 146, in Peer 143, in Hamont-Achel 128, in Hechtel-Eksel 115, in Meeuwen-Gruitrode 112 en in Opglabbeek 87.

Zonnig weekend

Vrijdag 19 oktober 2018
Weerbericht
Leopoldsburg - Zonnig weekendDe kern van een hogedrukgebied komt in het weekend over ons land te liggen. Wolkenvelden zijn hierdoor minimaal en de zon krijgt flink wat ruimte. Er wordt echter koele lucht vanuit het noordoosten aangevoerd, waardoor de temperaturen niet erg hoog uitkomen en vooral de nachten worden flink koud. Na het weekend wordt de luchtstroming noordwest met aanvoer van gestoorde en vochtige lucht. Het wordt dan kouder en wisselvallig met toenemende neerslagkansen.
Vandaag maken talrijke wolkenvelden in de (…) Het hele nieuwsbericht

H & S Schilderwerken failliet

Donderdag 18 oktober 2018
De rechtbank van Koophandel in Hasselt heeft vandaag H & S Schilderwerken uit Leopoldsburg failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 18 november ingediend worden.

Gratis naar film The Sisters Brothers

Donderdag 18 oktober 2018
Leopoldsburg - Gratis naar film The Sisters BrothersZoomOnze actie rond de avant-première van de film 'The Sisters Brothers' loopt nog 24 uur. Tot morgenvroeg 8 uur heb je nog de tijd om de wedstrijdvraag te beantwoorden en samen met de lezers van de Internetgazet Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg maandagavond in The Roxy Theatre in Koersel te genieten van deze spannende western.

Bevolkingsgroei 2012-2018

Woensdag 17 oktober 2018
Van 2012 tot 2018 is de bevolkingsgroei het meest toegenomen in Overpelt (7,49 procent) en Beringen (5,51 procent). Leopoldsburg kende een bevolkingsgroei van 2,99 procent, Hechtel-Eksel van 2,93 procent, Neerpelt van 2,92 procent, Bocholt van 2,80 procent, Lommel van 1,90 procent, Opglabbeek van 1,67 procent, Tongeren van 1,55 procent, Peer van 1,31 procent, Meeuwen-Gruitrode van 1,01 procent en Houthalen-Helchteren van 0,88 procent. In Limburg nam de bevolkingsgroei toe met 2,53 procent.(Bron: Statbel)

Het wordt kouder

Woensdag 17 oktober 2018
Weerbericht
Leopoldsburg - Het wordt kouderDe hoge temperaturen blijven de volgende dagen niet aanhouden, met aanvoer van koelere lucht uit het noorden. Bovendien zorgt de nabijheid van een front voor vrij veel (hoge) bewolking, maar het blijft droog. Vanaf vrijdag brengen hogedrukinvloeden opnieuw zonnig en droog weer. Na het weekend komt een noordwestelijke luchtstroming op gang met de aanvoer van onstabiele en vochtige lucht. Het wordt dan flink kouder en wisselvallig met toenemende neerslagkansen.Vandaag is het vrij zonnig en de maxima liggen (…) Het hele nieuwsbericht

Witloofroomsoep met balletjes

Woensdag 17 oktober 2018
Inge's keukengeheimen
Leopoldsburg - Witloofroomsoep met balletjesZoomHet is nog niet het ideale koude weer voor een heerlijk warme tas soep, maar ik had er deze week zo een zin in dat ik dacht foert. Een hele zomer zonder soep, een zomer die precies maar blijft duren, is lang genoeg geweest. Dus ik huldig het soepseizoen in. Nu ja als je mij liet doen at ik het hele jaar door soep, maar mijn huisgenoten zijn eigenlijk alleen maar soep eters als ze half bevroren thuis komen van school of het werk en ze hun dan lekker kunnen opwarmen vooraleer ze aan hun huiswerk beginnen. De eerste (…) Het hele nieuwsbericht
Witloofroomsoep met balletjes
Zoom

Allen aan het gras!

Dinsdag 16 oktober 2018
Het is maar dat je 't weet
Gras bevat eiwitten en het is niet alleen goed voor koeien maar ook voor mensen, als we de Nederlanders van Grassa! moeten geloven. Daar scheiden ze het eiwit van het gras om te komen tot een voedzaam en duurzaam alternatief. Als het aan hen ligt, eten we over tien jaar allemaal grasburgers. Lees even mee.

Agent zwaar toegetakeld

Dinsdag 16 oktober 2018
Leopoldsburg - Agent zwaar toegetakeldEen twintiger moest zich voor de rechter verantwoorden omdat hij een agent van de zone Kempenlandzwaar toetakelde. De feiten gebeurden in juni in Hechtel-Eksel. De betichte bracht de agenten meerdere vuistslagen toe in het gezicht De agent was 55 dagen werkonbekwaam. Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van 2 jaar, eventueel met uitstel als de man iets doet aan zijn drugsverslaving.(PG)

Elf nieuwe burgemeesters

Maandag 15 oktober 2018
Leopoldsburg - Elf nieuwe burgemeestersIn Limburg gaan in januari 11 nieuwe burgemeesters aan de slag op een totaal van 42. CD&V blijft in Limburg de grootste leverancier van burgemeesters, met 17 in het totaal. Open VLD heeft er 7, sp.a 5 en N-VA 2. En dan heb je nog 11 burgemeesters die bij de één of andere lokale partij behoren. Er zijn ook 5 vrouwelijke burgemeesters aan de macht in onze provincie.

Woensdag weer flitsmarathon

Maandag 15 oktober 2018
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Woensdag weer flitsmarathonVan woensdag- (overmorgen!) tot donderdagochtend houdt de politie weer een flitsmarathon, zo is vandaag bekendgemaakt.

Tienermeisje gewond

Maandag 15 oktober 2018
Leopoldsburg - Tienermeisje gewondIn de Jacoletstraat in Leopoldsburg is gisterennamiddag een ongeval gebeurd. Daarbij raakte een tienerpmeisje lichtgewond.
In derde nationale A van het zaalvoetbal heeft Leopoldsburg gewonnen bij Boxberg. Uitslag: 5-9
Leopoldsburg - ESK Leopoldsburg verliest in TienenESK Leopoldsburg heeft op het veld van KVK Tienen verloren met 2-0. Zaterdag ontvangt ESK Bornem.

Jos Verbeeck overleden

Zaterdag 13 oktober 2018
Leopoldsburg - Jos Verbeeck overledenVandaag is Jos Verbeeck overleden, de levensgezel van Rozalie Haegdorens. Hij was 72 jaar. Het afscheid vindt in besloten familiekring plaats. Begroetingsmoment: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Luitenant-kolonel Marc Dewachter uit Leopoldsburg is de nieuwe korpscommandant van Kamp Beverlo. Hij is de opvolger van Luitenant-kolonel Johan Drossart.

Grote toename alleenwonenden

Vrijdag 12 oktober 2018
Het aantal alleenwonenden in Limburg is in tien jaar tijd gestegen van 77.854 naar 98.455. Het aantal eenoudergezinnen steeg in dezelfde periode van 27.490 naar 30.231.

José Tops overleden

Vrijdag 12 oktober 2018
Leopoldsburg - José Tops overledenGisteren is José Tops overleden, de weduwe van René De Peuter. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroetingsmoment: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Uitzonderlijk warm

Vrijdag 12 oktober 2018
Weerbericht
Leopoldsburg - Uitzonderlijk warmAan de voorzijde van een storing wordt met een strakke zuidelijke wind, lucht van subtropische oorsprong naar onze streken getransporteerd. Hierbij kan het kwik tot uitzonderlijk hoge waarden oplopen. De storing bereikt op zondag onze streken met neerslag. Na het weekend komt een westcirculatie opzetten met gevoelig koudere lucht en vrij hoge neerslagkansen. Vandaag wisselen zon en wolken elkaar af. Tijdelijk komt er meer bewolking voor, maar dat is meestal hoge bewolking. Het blijft droog en het wordt erg (…) Het hele nieuwsbericht

Zondag geen rommelmarkt

Donderdag 11 oktober 2018
Vanaf zaterdag t.e.m. woensdag 17 oktober is het kermis in Leopoldsburg, op het Koningin Astridplein. Daarom is er op zondag 14 oktober geen zondagse rommelmarkt.
Op "Leopoldsburg Zingt" zat men zaterdag om 23.45u met een vervelend probleem: het bier was op. Was jij één van die mensen die nog bonnetjes over had en geen pintjes meer kon kopen? Om het goed te maken, nodigt men je graag uit op "Kamp Blinkt". Je kunt daar de bonnetjes van "Leopoldsburg Zingt" ook gebruiken.

De invasie van de wantsen

Donderdag 11 oktober 2018
Leopoldsburg - De invasie van de wantsenZoomJe komt ze dezer dagen bijna overal tegen: wantsen. Ze dringen je huis binnen via spleten en kieren, ze zetten zich tegen horren, ze vliegen in je gezicht tijdens het fietsen... En als je ze vastpakt scheiden ze een stof af die naar goedkoop snoep ruikt.
Eén van de meest voorkomende wantsen dit najaar is de Grauwe schildwants (Rhaphigaster nebulosa), ook gekend als de grauwe veldwants. Deze soort (foto hierboven) is al geruime tijd aan een opmars bezig, zeggen ze (…) Het hele nieuwsbericht
De invasie van de wantsen
Zoom
Vandaag besliste de bestendige deputatie, op voorstel van gedeputeerde Frank Smeets (CD&V) om 10 000 euro toe te kennen aan het consortium 12-12. Dit kan omdat het Provinciebestuur binnen zijn beleidsdoelstellingen voorzien heeft dat 0,7% van het budget naar ontwikkelingssamenwerking gaat. 
Op vrijdag 28 september werd het noorden van het eiland Sulawezi in Indonesië getroffen door een krachtige aardbeving gevolgd door een tsunami. Volgens officiële cijfers (…) Het hele nieuwsbericht
Inge's keukengeheimen
Leopoldsburg - Kabeljauw en garnalen in een oosters jasjeZoomDeze week mag ik vooral dirigeren in de keuken en het op mijn zenuwen krijgen als ze het niet direct snappen wat ik bedoel (nee nee zo erg is het gelukkig niet ) maar wegens een operatie kan ik wel enkel toezien de komende weken dus mag de chef cheffen op de noodhulp kok. En gelukkig hebben er ene in huis die ook graag kookt of we waren een tijd out of order met de keukengeheimen. Dus om te beginnen maar een gemakkelijk receptje waar niet teveel snij en kuiswerk aan is.
Ingrediënten: (…) Het hele nieuwsbericht
Kabeljauw en garnalen in een oosters jasje
Zoom

Zonnig najaarsweer

Woensdag 10 oktober 2018
Weerbericht
Leopoldsburg - Zonnig najaarsweerDe aanvoer van subtropische lucht uit het zuiden laat de maxima de volgende dagen op erg hoge waarden voor half oktober uitkomen  De aangevoerde lucht is echter tijdelijk onstabiel met een aantal lokale buien. Zaterdag kan het mogelijk recordwarm worden met maxima die boven een zomerse 25 graden kunnen uitkomen. Na de doortocht van een storing wordt na het weekend koelere lucht aangevoerd met een licht wisselvallig weertype.
Vandaag is het uitermate zonnig. De maxima komen erg hoog uit (…) Het hele nieuwsbericht

Schoonmaakbeurt voor carpoolparkings

Woensdag 10 oktober 2018
Het Agentschap Wegen en Verkeer zal vrijdagnacht de carpoolparkings van Halen, Hasselt-Zuid, Paal, Houthalen en Tongeren schoonmaken. Dat gebeurt met een grote borstelwagen, reden waarom er die avond en nacht op de parkings een parkeerverbod geldt. Tijdens de reinigingsactie in maart werd op de verschillende Limburgse carpoolparkings bijna 7 ton veegvuil opgeruimd. 

1.241 landbouwbedrijven minder

Dinsdag 9 oktober 2018
In tien jaar tijd is het aantal bedrijven met landbouwproductie in Limburg gedaald van 4.061 naar 2.820. Dat is een vermindering met 1.241. In het Maasland was er een daling van 433 naar 338, in Midden-Limburg van 275 naar 178, in Noord-Limburg van 948 naar 713, in West-Limburg van 395 naar 266 en in Zuid-Limburg van 2.010 naar 1.325.

'Op = op' bij Blues Peer

Dinsdag 9 oktober 2018
Het is maar dat je 't weet
Aanstaande vrijdag 12 oktober vanaf 12 u. 's middags start een beperkte OP=OP-actie voor Blues Peer 2019. In het kader van 35 jaar Blues Peer (1985-2019) stelt de organisatie 600 tickets aan jubileumprijzen ter beschikking:
- 500 Combi Weekend Tickets [VR + ZA + ZO] aan 156 euro;
- 100 Combi Weekend Backstage Tickets [VR + ZA + ZO] aan 271 euro.
Geen bank- of reserveringskosten en gratis overschrijving. Bovendien is voor elk aangekocht ticket een gratis Blues Peer T-Shirt 2019 voorzien. Dit OP=OP-aanbod is echter beperkt. De online verkoop stopt zodra de voorziene tickets de deur uit zijn.

Overleg over everzwijnen

Dinsdag 9 oktober 2018
Er is meer maatwerk nodig om de schade door everzwijnen in onze provincie aan te pakken, zegt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in aanloop naar het overleg met de burgemeesters vanmiddag. De voorbije maanden is het aantal klachten over schade sterk toegenomen. Er wordt meer gejaagd maar de everzwijnen blijven in tuinen opduiken en alles omwoelen. De gemeenten willen extra maatregelen. "We zullen nog beter moeten samenwerken op het terrein", zegt het ANB. "We moeten alle probleemgevallen analyseren en (…) Het hele nieuwsbericht

Nog nooit zoveel trekvogels

Maandag 8 oktober 2018
Puur natuur
Afgelopen weekend werden 315.364 trekvogels geteld, verspreid over 61 Belgische telposten. Dat is een record voor de EuroBirdwatch-tellingen. Opvallend waren de hoge aantallen graspiepers, kneus en zanglijsters. EuroBirdwatch is een trektelevenement dat Birdlife organiseert in 41 Europese en Centraal-Aziatische landen.
Alles samen werden er afgelopen weekend maar liefst 5,2 miljoen vogels geregistreerd, op weg naar het zuiden. De weersomstandigheden waren zaterdag perfect: het zonnetje (…) Het hele nieuwsbericht
Het aantal faillissementen in Limburg blijft dalen. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar waren er 453 faillissementen.

Garagebrand in Martelarenstraat

Zondag 7 oktober 2018
Leopoldsburg - Garagebrand in MartelarenstraatVanmorgen rond 6.15 uur brak brand uit in een garage aan de Martelarenstraat in Leopoldsburg. De garage is uitgebrand. De brandoorzaak zou bij een frietketel liggen.
Leopoldsburg - Zwarte Leeuw - ESK Leopoldsburg 3-3ESK Leopoldsburg heeft vanavond gelijk gespeeld op het veld van Zwarte Leeuw. Uitslag: 3-3.

Limburgse wegen veiliger

Zaterdag 6 oktober 2018
Sinds 2012 zijn het aantal letselongevallen op de Limburgse wegen jaar na jaar gedaald. In 2012 gebeurden er 3.489 ongevallen, in 2013 3.310, in 2014 3.255, in 2015 3.153, in 2016 3.094 en vorig jaar 2.739.

Mooi nazomerweer

Zaterdag 6 oktober 2018
Weerbericht
Leopoldsburg - Mooi nazomerweerAlvorens een storing onze streken in de avond kan bereiken, wordt er vanuit het zuiden erg warme lucht aangevoerd en krijgen de maxima zomerse allures. Zondag verlaat de storing onze streken en wordt gevolgd door een hogedrukgebied, dat na het weekend het weerbeeld in onze regio bepaalt. Na het weekend wordt het flink zonnig en de temperaturen zijn in stijgende lijn. Er komt een periode aan met aangenaam nazomerweer, dat waarschijnlijk ook het volgende weekend nog kan aanhouden. Vandaag wordt een aangename (…) Het hele nieuwsbericht

47.027 geregistreerde misdrijven

Vrijdag 5 oktober 2018
Leopoldsburg - 47.027 geregistreerde misdrijvenDe Limburgse politiekorpsen registreerden vorig jaar samen 47.027 misdrijven. Dat blijkt uit de criminaliteitsstatistieken van de federale politie. Politiezone CARMA registreerde 10.574 misdrijven, de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo 3.027, de politiezone Tongeren-Herstappe 2.593, de politiezone Kempenland 2.067, de politiezone HANO 1.812 en de politiezone Lommel 1.665.
Economisch nieuws
Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, heeft vandaag in aanwezigheid van meer dan 40 geïnteresseerde bedrijven zijn nieuwe topinfrastructuur in Lommel geopend. Vertegenwoordigers van zowel grote bedrijven als KMO’s konden er meteen ervaren hoe ze via 3 gloednieuwe living labs met de nieuwste (robot)technologieën ondersteuning krijgen om hun nieuwe producten te testen en perfectioneren. Ze ontdekten ook de nieuwste (…) Het hele nieuwsbericht
Tribunaliteiten
Leopoldsburg - Moet de notaris in de toekomst kunnen kijken?Die vraag moest het hof van beroep van Antwerpen beantwoorden omdat een notaris kreeg af te rekenen met een eis tot schadevergoeding van zijn cliënten. Zij verweten hem dat hij hen niet verwittigde tegen de nabije verhoging van de registratierechten op de akte die bij hem moest passeren. De akte werd ondertekend op 3 juli 2013 en op 1 juli 2013 gingen de registratierechten van 0,2% naar 2%, een tienvoud dus en een verhoging met 9.720 euro.
Het hof vond dat een voorzichtige notaris zijn kennis actueel (…) Het hele nieuwsbericht

Victor Vromans overleden

Vrijdag 5 oktober 2018
In Leopoldsburg overleed op 28 september Victor Vromans. Hij was 79 jaar. De afscheidsgroet en de asverspreiding op de begraafplaats van Lommel-Centrum vonden in intieme kring plaats.

Wespenplaag nog niet gedaan

Donderdag 4 oktober 2018
De Limburgse brandweerkorpsen hebben in twee maanden meer dan 18.000 wespennesten opgeruimd en de wespenplaag is nog niet gedaan. Vorig jaar werden er in onze provincie 4.000 nesten opgeruimd in drie maanden.

Hoe vinden trekvogels de weg?

Donderdag 4 oktober 2018
Het is maar dat je 't weet
Het Europees luchtruim wordt dezer dagen doorkruist door miljoenen trekvogels, die begonnen zijn aan hun najaarstrek. Zaterdag wordt het spectaculair natuurfenomeen in kaart gebracht tijdens de 25ste editie van EuroBirdwatch. Maar hoe vinden trekvogels de weg naar hun eindbestemming in het zuiden? Het interessante antwoord op die vraag vindt u hier.

Werelddierendag vandaag

Donderdag 4 oktober 2018
Leopoldsburg - Werelddierendag vandaagZoomHet is vandaag Werelddierendag, en dat betekent niet alleen dat u eens wat extra aandacht aan uw huisdier zou kunnen besteden, maar misschien ook hét moment om eens na te denken om een hond of kat uit het asiel in huis te halen, indien u er nog géén hebt. Vandaag werd de nieuwe website voorgesteld waarop een twintigtal dierenasielen laten zien welke honden én katten ze in huis hebben voor adoptie. 

Xavier Vloemans overleden

Donderdag 4 oktober 2018
Leopoldsburg - Xavier Vloemans overledenGisteren is Xavier Vloemans uit Beringen overleden, de echtgenoot van Jacqueline Teunis. Hij was 70 jaar en woonde voorheen in Leopoldsburg. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Begroetingmoment: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Puree met prei en vis uit de oven

Donderdag 4 oktober 2018
Inge's keukengeheimen
Leopoldsburg - Puree met prei en vis uit de ovenZoomWeet je wat ik altijd leuk vind in de winkels? Die boekjes met receptjes die je gratis mag meenemen aan de kassa’s. ik denk dat ik al een hele kast vol heb, mijn kookboeken niet meegeteld. Altijd handig bij gebrek aan inspiratie. Dit receptje komt ook uit één van die boekjes. Wie het receptje gemaakt heeft weet ik niet maar ik weet één ding: lekker was het wel, en dat voor iemand die geen aardappelmens is, heb ik mijn bordje toch tot de laatste kruimel leeg gesmuld! (…) Het hele nieuwsbericht
Puree met prei en vis uit de oven
Zoom

Gaslek Vynova: gevaar geweken

Donderdag 4 oktober 2018
UPDATE. De gemeente Tessenderlo stuurt dit persbericht in verband met het gaslek deze ochtend bij Vynova: "Omstreeks 06.40 uur kreeg de burgemeester het bericht dat er een incident was bij Vynova. Bij het opstarten van de productie-installatie was er een lek waarbij HCL (zoutzuur) en MVC zijn vrijgekomen. Er was de mogelijkheid dat een gaswolk zou afdrijven. Het bedrijf verwittigde de hulpdiensten. De burgemeester liet onmiddellijk een BE-Alert bericht uitsturen om uit voorzorg (…) Het hele nieuwsbericht

Fernand Christiaens overleden

Woensdag 3 oktober 2018
Leopoldsburg - Fernand Christiaens overledenOp 2 oktober overleed in Hasselt de uit Heppen afkomstige Fernand Christiaens , de echtgenoot van Maria Philipse. Hij was 84 jaar. Het ascheid vindt zaterdag (11.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt.
Er maken steeds meer studenten gebruik van de renteloze studielening van de provincie Limburg. Afgelopen academiejaar hebben 83 studenten de lening aangevraagd. Ze kunnen per jaar maximum 3.000 euro lenen en moeten alles pas terugbetalen als ze gaan werken. Vroeger waren het vooral studenten van Vlaamse afkomst, nu is de helft van buitenlandse origine. Opvallend is ook dat meer gezinnen met tweeverdieners het moeilijk krijgen als er meerdere kinderen tegelijkertijd gaan studeren. (Radio 2)

Kringwinkels minder in trek

Woensdag 3 oktober 2018
Limburgers brengen minder afgedankte spullen naar de Kringwinkel dan de gemiddelde Vlaming. En ze kopen er ook minder. Vorig jaar bracht elke Limburger gemiddeld zo'n negen kilogram herbruikbare goederen naar een Kringwinkel en kocht hij er zo'n vier kilogram herbruikbare goederen. Die cijfers liggen onder het Vlaamse gemiddelde. (Radio 2)

Marleen Kenens overleden

Woensdag 3 oktober 2018
Leopoldsburg - Marleen Kenens overledenIn Heppen is dinsdag de uit Lommel afkomstige Marleen Kenens overleden, de echtgenote van Jos Geukens. Zij was 64 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Jetteke Vrancken overleden

Dinsdag 2 oktober 2018
Leopoldsburg - Jetteke Vrancken overledenMaandag is de uit Bocholt afkomstige Jetteke Vrancken overleden, de weduwe van Ferdinand Vanheerentals. Zij was 90 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg-Centrum. Begroetingsmoment: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.
Voortaan moet de gouverneur de strijd tegen de everzwijnenplaag coördineren. Dat heeft Vlaams minister van natuur Joke Schauvliege geantwoord op een vraag van Lode Ceyssens in het parlement. In de provincies Antwerpen en in Limburg loopt het probleem van de everzwijnen de spuigaten uit. Tuinen, voetbalvelden, kerkhoven worden zwaar beschadigd en de dieren vormen een gevaar voor het verkeer. Hoewel er dit jaar al meer dan 700 everzwijnen zijn geschoten, erkent de minister dat het bestand blijft (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Auto over kop aan Sint-MichielsschoolDeze namiddag is een auto over de kop gegaan aan de Sint-Michielsschool op de Diestersteenweg. Vorige week viel daar ook een zwaargewonde bij een ongeval.

Inbraak in flat

Dinsdag 2 oktober 2018
Onbekenden hebben vorige nacht ingebroken in een appartement aan de Beringsesteenweg. Wat ze daar hebben buitgemaakt is niet bekend. De benadeelde legde vanmorgen klacht neer bij de lokale politie. 
Leopoldsburg - Videoclip tegen alcohol, drugs en tabakZoom Scholieren uit Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt werkten mee aan een videoclip om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van alcohol, tabak en drugs. De Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen zijn zo onder de indruk dat ze de film nu gaan verspreiden over heel Vlaanderen! 
In het voorjaar organiseert het Openluchtmuseum Bokrijk een tijdelijke tentoonstelling over schilder Pieter Bruegel: "De wereld van Bruegel". Die draait rond de voorwerpen op zijn schilderijen, zoals kruiken en kommen.
In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. En Bokrijk wil dat herdenken met een tijdelijke internationale tentoonstelling. Want de werken van Bruegel waren voor dr. Jozef Weyns, de eerste conservator van het openluchtmuseum, een (…) Het hele nieuwsbericht

Voor de sportvissers

Dinsdag 2 oktober 2018
Het is maar dat je 't weet
Het reglement van de openbare visserij werd onlangs gewijzigd, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Vooral de regels over vervoer en bezit van vissen werden vereenvoudigd.
Er zijn tien vissoorten die je nog in bezit mag houden, vervoeren en gebruiken als aasvis. Je mag geen leefnet meer gebruiken (behalve bij officiële wedstrijden) en snoekbaars wordt bijkomend beschermd door een maximummaat van 70 cm. Een hengelaar mag niet meer dan 20 aasvisjes in bezit houden en vervoeren, waarvan 5 levende. Alle info, in vier talen, vind je hier.

Mooi herfstweer op komst

Dinsdag 2 oktober 2018
Weerbericht
Leopoldsburg - Mooi herfstweer op komstEen hogedrukgebied ten westen van Brest, bouwt stilaan op richting onze streken en brengt enkele dagen met veel zon en hoge maxima. Een actieve depressie met bijbehorende storingen zorgt in het weekend voor enige tijd regen, maar na het weekend domineren opnieuw hogedrukinvloeden. Op korte termijn schuift een storing traag over onze treken en is het somber herfstweer.
Vandaag domineren wolken en van tijd tot tijd valt er lichte regen of motregen. Na de middag zijn er wat meer drogere perioden met (…) Het hele nieuwsbericht

Huizen in Limburg het goedkoopst

Maandag 1 oktober 2018
In het Vlaams Gewest was een huis in het eerste semester van 2018 het duurst in de provincie Vlaams-Brabant: een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er 260.000 euro, voor een huis in open bebouwing was de mediaanprijs er 350.000 euro. In Limburg waren de huizen het goedkoopst: 185.000 voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing en 240.000 euro voor een open bebouwing. In het Vlaams Gewest is Tongeren de derde goedkoopste gemeente om te wonen. De mediaanprijs bedroeg er 160.000 euro. (Statbel)

509 werkzoekenden

Maandag 1 oktober 2018
In Leopoldsburg waren er vorig gemiddeld 509 werkzoekenden. Dat is 5,26 procent van alle actieve inwoners (18-64 jaar). In Limburg is dat 5,27 procent, in het Vlaams Gewest 5,35 procent.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen