Het overige nieuws

Wolf gespot in Ham

Zondag 31 oktober 2021
Kort nieuws van bij de buren
Er is een wolf gespot in Ham, dat laat het gemeentebestuur weten: "Opgelet: er is een wolf gesignaleerd in Ham en buurgemeenten. Heb je buiten dieren, hou ze dan extra in de gaten en sluit je percelen goed af", is de boodschap daar.
“Vrijdagochtend is er in Ham een geit gepakt, hoogstwaarschijnlijk door een wolf. Vorige woensdag is er ook al een wolf (wellicht een jaarling van vorig jaar of een volgroeide welp van dit jaar) door Balen gelopen. We hebben die op basis van waarnemingen (…) Het hele nieuwsbericht

Campagne #iedereenfluo

Zondag 31 oktober 2021
Leopoldsburg - Campagne #iedereenfluoZoomDe Vlaamse overheid en Zeppe & Zikki (de centrale figuren in preventiecampagnes en tv-programma’s van DPG Media voor meer verkeersveiligheid) slaan de handen in elkaar voor meer zichtbaarheid in het verkeer en lanceren samen de campagne #iedereenfluo. “Zichtbaarheid redt mensenlevens. Het gaat écht om zien en gezien worden in het verkeer”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
“Binnen het nieuwe Vlaamse Verkeersveiligheidsplan (…) Het hele nieuwsbericht

KFC Hamont 99 wint van Leopoldsburg

Zaterdag 30 oktober 2021
Leopoldsburg - KFC Hamont 99 wint van LeopoldsburgKFC Hamont 99 heeft vanavond K ESK Leopoldsburg verslagen met 4-1.

Een uur langer slapen

Zaterdag 30 oktober 2021
Leopoldsburg - Een uur langer slapenHet is eind oktober, dus dit weekend wordt het winteruur weer van kracht. Komende nacht - zaterdag op zondag - zetten we de klok één uur achteruit, van 3 naar 2 uur. 

Echt herfstweer in de herfstvakantie

Zaterdag 30 oktober 2021
Weerbericht
Leopoldsburg - Echt herfstweer in de herfstvakantieEen actieve storing bereikt onze streken in de namiddag en brengt een flinke plens hemelwater. Na deze storing stroomt gevoelig koudere lucht over onze regio. De volgende dagen wordt het een flink stuk kouder en de atmosfeer is onstabiel. Er staat veel wind en buien kunnen gemakkelijk ontstaan, al zijn er tussendoor ook droge perioden. De zon krijgen we slechts af en toe te zien.
Vandaag zorgt een golvende storing voor somber en grijs weer met perioden van regen. De zon komt er nauwelijks of (…) Het hele nieuwsbericht
Op 1 januari 2022 verandert er heel wat op afvalgebied in Limburg en Diest. Door een nieuwe wetgeving en de start van Optimo worden verschillende soorten afvalzakken vanaf volgend jaar niet meer aanvaard. Limburg.net wil inwoners die nog volledige rollen zakken hebben tegemoetkomen, en ruilt deze van 1 december 2021 tot en met 31 maart 2022 in voor nieuwe zakken.
De wissel in zakken komt er omwille van twee redenen. Zo zijn de oude zakken gemaakt van nieuwe grondstoffen. De nieuwe zakken (…) Het hele nieuwsbericht

Fried Clymans overleden

Vrijdag 29 oktober 2021
Leopoldsburg - Fried Clymans overleden
Fried Clymans uit Beverlo is overleden.
(° Leopoldsburg op 18 oktober 1946 - † Beverlo op 24 oktober 2021 °)
Uitvaart: heeft plaatsgehad in intieme kring

Ingebroken in flat

Donderdag 28 oktober 2021
Leopoldsburg - Ingebroken in flatOp de Markt is er ingebroken in een appartement. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten. De inbraak is gisterenavond vastgesteld.

Bokrijk 'campus van het vakmanschap'

Woensdag 27 oktober 2021
Komende zondag en maandag kan men in het kasteel van het Domein Bokrijk de nieuwe campus van het vakmanschap bezoeken. Bezoekers kunnen er vaklui aan het werk zien, die bezig zijn met bijvoorbeeld keramiek, prints op textiel, handweven, vlechtwerk, juweelkunst of glasdesign. Of men kan ook zelf aan de slag - in een atelier zeep maken of mandenvlechten. 
Met de komst van het VAKlab is het provinciaal domein een soort draaischijf in Vlaanderen geworden van vakmanschap en ondernemerschap. Enerzijds geven vakmensen er hun vakkennis door aan leerlingen, en anderzijds kunnen die vakmensen onder mekaar ook kennis en expertise uitwisselen.  

Muziekles in Nederland veel duurder

Woensdag 27 oktober 2021
Vandaag gelezen
"Waar er in Nederland enorm is beknibbeld op de subsidie voor de muziekscholen en de rest van de culturele sector, is in België het tegenovergestelde het geval. Daar wordt muziekles, in de vorm van muziekscholen, nog wel door de overheid gesubsidieerd. 'Bij jullie in Nederland is het voor de gegoeden - voor hen die het zich kunnen permitteren. Wij vinden hier dat artistieke ontwikkeling precies is wat je nu nodig hebt in de samenleving, daarom moet ieder kind daar recht op hebben', legt Peter Noten, (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Eén op drie priesters ouder dan 70 jaarEén op drie parochiepriesters in Limburg is ouder dan 70 jaar. De jongste pastoor is 38. Drie priesters zijn tussen de 30 en de 40, acht tussen de 40 en de 50, negentien tussen de 50 en de 60, zeventien tussen de 60 en de 70 en 24 boven de zeventig.

Omdat het een wolf is

Dinsdag 26 oktober 2021
Vandaag gelezen
"Om maar te zeggen dat niet elke scheet die wolven laten zo speciaal is. Het lijkt speciaal omdat er maar weinig wolven zijn, en we daarom niet vaak wolven tegenkomen. Het lijkt speciaal omdat er soms harde roepers zijn die doen alsof het speciaal is. Het lijkt speciaal omdat we vaak met vooroordelen over de wolf zitten. Maar exact hetzelfde gedrag zien we bij zovele andere dieren. Voor- of tegenstander van de wolf zijn, maakt niet uit. Dat een landbouwer tegen de wolf is omdat er inspanningen moeten geleverd (…) Het hele nieuwsbericht

Weer coronamaatregelen

Dinsdag 26 oktober 2021
Leopoldsburg - Weer coronamaatregelenOmwille van de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen heeft het Overlegcomité deze namiddag volgende beslissingen genomen:
1. Mondmaskers: vanaf vrijdag is het verplicht een mondmasker te dragen in publieke binnenruimtes. Ook het personeel in de horeca en in de fitnesscentra zal een mondmasker moeten dragen vanaf vrijdag.
2. Covid Safe Ticket: vanaf 1 november zal het Covid Safe Ticket in het hele land verplicht moeten getoond worden voor een bezoek aan horeca, discotheken (…) Het hele nieuwsbericht

Fraaie herfstdagen

Dinsdag 26 oktober 2021
Weerbericht
Leopoldsburg - Fraaie herfstdagenTussen een hogedrukgebied met kern nabij de Alpen en depressies ten zuidwesten van IJsland wordt in een strakke zuidwestelijke luchtstroming warme lucht naar onze streken gestuurd. De volgende dagen krijgt de wind een meer zuidelijke component en kan het nog wat warmer worden. In het weekend slaat het weer om en wordt het kouder met toenemende neerslagkansen. Het blijft winderig.
Vandaag zijn er talrijke wolken, maar op een bui na, is het meestal droog. Af en toe kan de zon ook doorbreken en het is (…) Het hele nieuwsbericht

Plant een boom of struik van hier

Dinsdag 26 oktober 2021
Leopoldsburg - Plant een boom of struik van hierZoomLimburg is een regio met veel natuur, maar toch is er nog werk om de achteruitgang van wilde dieren en planten te stoppen. Natuurpunt wil daar wat aan doen en organiseert daarom ‘Plant van Hier’. Dat is een plantenverkoop met bomen en struiken gekweekt uit zaadjes van planten uit eigen streek. Ze zijn dus aangepast aan de lokale omstandigheden. Je kunt er je tuin natuurvriendelijk mee inrichten en vogels en insecten een plezier mee doen. Voor 1 november bestellen via deze website: www.natuurpuntlimburg.be.

Edwin De Dobbelaer overleden

Maandag 25 oktober 2021
Leopoldsburg - Edwin De Dobbelaer overledenZaterdag is Edwin De Dobbelaer overleden, de echtgenoot van Myriam Meurs. Hij was 71 jaar en afkomstig van Leopoldsburg. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. De asverspreiding op de begraafplaats van Wijchmaal vindt nadien plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Viktor Dirkx overleden

Maandag 25 oktober 2021
Leopoldsburg - Viktor Dirkx overledenVrijdag is Viktor Dirkx overleden, de echtgenoot van Martine Houtmeyers. Hij was 66 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De vloot, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Leopoldsburg. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen.

Marcelline Tormans overleden

Maandag 25 oktober 2021
Leopoldsburg - Marcelline Tormans overledenOp 20 oktober is Marcelline Tormans overleden, de weduwe van de in 2019 gestorven Henri Panis. Zij was 88 jaar en afkomstig van Leopoldsburg. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lanaken. Bergroeting: dinsdag (20-21 uur) in funerarium Barthel aa de Stationsstraat in Lanaken.

Ontbijtpuzzel

Maandag 25 oktober 2021
Leopoldsburg - OntbijtpuzzelAls de dag uit de startblokken schiet dan is de keukentafel het centrale punt van het huis. Bij mij thuis moet dan de ontbijtpuzzel gelegd worden, iedere dag opnieuw. Alles wat nodig is voor het ontbijt komt op tafel samen met de krant die meteen in verschillende katernen uiteen wordt gehaald. De radio speelt en om 8 uur horen we daar het nieuws. Al die puzzelstukken moeten op de keukentafel op hun plaats vallen. Dat multitasken verloopt niet altijd van een leien dakje. Vooral als de weekendkrant op zaterdagmorgen (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - K.ESK Leopoldsburg klopt Heusden-ZolderZoomK. ESK Lepoldsburg heeft vanavond thuis met 3-2 gewonnen van Heusden-Zolder. Zaterdag moet K.ESK Leopoldsburg naar KFC Hamont 99.

Daar zit hij...

Zaterdag 23 oktober 2021
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Daar zit hij...ZoomDe wekelijkse 'gekleurde woorden' van Edith met een foto van Lambert.
De dierenbeschermingsorganisatie "Animal Rights" looft een beloning van 5.000 euro uit voor diegene die een gouden tip heeft die leidt tot de ontmaskering en veroordeling van de persoon die in de afgelopen maanden een wolf uit de streek van Kalmthout en een wolf in Limburg heeft doen verdwijnen. Meer info.

Inbraak in twee appartementen

Donderdag 21 oktober 2021
Leopoldsburg - Inbraak in twee appartementenEr is ingebroken in twee appartementen aan de Couwenberghstraat. Of de daders buit konden maken, is niet geweten. De inbraken werden vandaag gepleegd.
De Limburger is over het algemeen (61%) gelukkig met zijn of haar loon. Daarmee hoort het bij de best scorende provincies van ons land. Over het algemeen is de Belg op dit moment even tevreden over zijn of haar loon als voor de coronacrisis. 6 op de 10 Belgen (59%) zijn gelukkig met hun huidig loon. Dat blijkt uit een studie van Stepstone bij 25 000 Belgen. Opvallend: ondanks de lange sluiting van de horeca, zijn er nu meer horecamedewerkers (57%) tevreden over wat ze verdienen in (…) Het hele nieuwsbericht

Het gaat stormen

Woensdag 20 oktober 2021
Leopoldsburg - Het gaat stormenKomende nacht gaat het op sommige plaatsen (heel) hard waaien, en dat kan zorgen voor vallende takken, omvallende bomen en dies meer.  
Het KMI heeft code geel afgekondigd. De FOD Binnenlandse Zaken heeft tijdelijk het nummer 1722 geactiveerd voor storm- en waterschade waarvoor je bijstand van de brandweer nodig hebt.

Julia Husson overleden

Dinsdag 19 oktober 2021
Leopoldsburg - Julia Husson overledenJulia Husson uit Leopoldsburg, weduwe van Jos Van De Paer († 1995), is overleden. (° Mol op 22 oktober 1932 - † Leopoldsburg op 16 oktober 2021)
Begroeting: woensdag 20 oktober 2021 - funerarium Convents - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 u.
Uitvaart: donderdag 21 oktober 2021 om 10.30 uur in de parochiekerk te Oostham.

Maria Leynen overleden

Dinsdag 19 oktober 2021
Leopoldsburg - Maria Leynen overledenMaria Leynen uit Ham, echtgenote van Sooi Lievens, is overleden. (° Heppen op 20 augustus 1943 - † Beringen-Mijn op 19 oktober 2021)
Begroeting: vrijdag 22 oktober 2021 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 u.
Uitvaart: zaterdag 23 oktober 2021 om 13 uur in de aula van het uitvaartcentrum Convents
Leopoldsburg - Verkeersinformatie, nu ook voor fietsersZoomHet verkeersbulletin is al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw vooral gericht op de auto. Daar komt vanaf vandaag verandering in. Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel waarschuwen nu ook fietsers voor werkzaamheden of andere problemen op hun route naar het werk.
Deze namiddag is een fietser gevallen op de Beringsesteenweg. Hij raakte gewond.

Stans Geerts overleden

Zondag 17 oktober 2021
Leopoldsburg - Stans Geerts overledenIn Leopoldsburg is gisteren Stans Geerts overleden, de echtgenote van Frans Van Craenendonck. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit.

Lisette Kemps overleden

Zondag 17 oktober 2021
Leopoldsburg - Lisette Kemps overledenGisteren is in Leopoldsburg Lisette Kemps overleden, de echtgenote van Jos Cools. Zij was 71 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag plaats. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Dries-Hulsmans in Balen.

Georges Roskin overleden

Zondag 17 oktober 2021
Leopoldsburg - Georges Roskin overledenGisteren is Georges Roskin overleden, de echtgenoot van Marie-Louise Tessens. Hij was 90 jaar en wordt vrijdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Leopoldsburg. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen.

Paal-Tervant A wint van Leopoldsburg

Zaterdag 16 oktober 2021
Leopoldsburg - Paal-Tervant A wint van LeopoldsburgPaal-Tervant A won vanavond de derby tegen K ESK Leopoldsburg met 3-1.

Jacqueline Philips overleden

Zaterdag 16 oktober 2021
Leopoldsburg - Jacqueline Philips overledenDonderdag is Jacqueline Philips overleden, de weduwe van Frans Van Hout. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in funerarium Witters

Opletten voor fraude met Itsme

Vrijdag 15 oktober 2021
Leopoldsburg - Opletten voor fraude met ItsmeOplichters richten zich de jongste tijd opvallend veel op Itsme-gebruikers. Dat is de app waarmee je je normaal op een veilige manier kunt identificeren. Op zich is het logisch dat de oplichters zich daar op richten want de app wordt breed gebruikt, onder meer door banken, overheidsdiensten en andere instanties. Ideaal dus om aan vertrouwelijke of kostbare gegevens te geraken. Mensen worden dan ook overspoeld met mails en berichten dat hun account geblokkeerd is, dat ze nieuwe software moeten installeren, (…) Het hele nieuwsbericht

Denken over de woonzorg van morgen

Vrijdag 15 oktober 2021
Momenteel woont 18% van de Limburgse tachtigplussers in een woonzorgcentrum. Als we deze trend aanhouden, hebben we rond 2030 in Limburg alleen 4.000 extra plaatsen nodig. Maar willen we nog meer van hetzelfde? Moeten we niet onderzoeken hoe we in 2030 anders, en wie weet zelfs beter zorg kunnen bieden aan die tienduizenden 80-plussers in Limburg?
Dat vraagt woonzorggroep Integro zich af. Als grootste Limburgse non-profit groep voor residentiële ouderzorg wil ze alle rechtstreeks (…) Het hele nieuwsbericht

Wolvenoverleg in Lommel... (2)

Donderdag 14 oktober 2021
Leopoldsburg - Wolvenoverleg in Lommel... (2)Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Magda Merckaert overleden

Donderdag 14 oktober 2021
Leopoldsburg - Magda Merckaert overledenGisteren is Magda Merckaert overleden. Zij was 74 jaar. Het afscheid en de asverspreiding op de begraafplaats van Leopoldsburg vinden in intieme kring plaats.

Elektriciteitskast vat vlam

Donderdag 14 oktober 2021
Deze namiddag vatte een elektriciteitskast vuur in een garage aan de Caimolaan. De kast brandde uit. De brand werd veroorzaakt door een kortsluiting.

Alitalia stopt na 74 jaar

Donderdag 14 oktober 2021
Leopoldsburg - Alitalia stopt na 74 jaarZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Hogere temperaturen in aantocht

Donderdag 14 oktober 2021
Weerbericht
Leopoldsburg - Hogere temperaturen in aantochtOnder invloed van een hogedrukgebied over het noorden van Frankrijk is het op korte termijn meestal droog. Een storing trekt op het einde van de week over onze streken en wordt nadien opnieuw gevolgd door hogedruk. Het weekend verloopt meestal droog en de temperaturen komen wat hoger uit.
Vandaag wordt het een overwegend droge dag met een afwisseling van bewolkte perioden en enkele opklaringen. Na de middag zijn er wat meer opklaringen. Het is vrij zacht bij maxima rond 16 of 17 graden en de wind (…) Het hele nieuwsbericht

Nog altijd staking bij Lidl

Donderdag 14 oktober 2021
Leopoldsburg - Nog altijd staking bij LidlZoomVandaag wordt er opnieuw gestaakt door een deel van het personeel van warenhuis Lidl in Limburg. Er zullen 2 stakersposten opgesteld worden, namelijk aan de Lidl winkels in Zonhoven en Genk. In Limburg zullen zeker 6 winkels dicht blijven, namelijk in Zonhoven, Genk, Lanaken, Koersel, Leopoldsburg en Maasmechelen. "Er kunnen nog winkels bij komen en in bepaalde winkels zal ook hinder zijn. Want de onvrede bij het personeel over de hoge werkdruk is groot. We zijn van plan om door te gaan met onze acties totdat er een akkoord bereikt wordt", zegt Mary-Anne Smeets van BBTK Limburg. Het is mogelijk dat ook de komende dagen nog gestaakt wordt.
Vandaag en morgen vindt in Lommel een internationaal overleg over de aanwezigheid van wolven in de regio plaats. Daaraan nemen gesprekspartners uit ons land, Duitsland en Nederland deel. Op de agenda staat onder meer het uitwisselen van ervaringen op het vlak van de bescherming van vee tegen de wolf e.d..

Linda Willekens overleden

Woensdag 13 oktober 2021
Leopoldsburg - Linda Willekens overledenIn Hechtel-Eksel is vandaag Linda Willekens overleden, de echtgenote van Wilfried Berkmans. Zij was 63 jaar en afkomstig van Lommel. Het afscheid vindt plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg, gevolgd door de bijzetting op de begraafplaats van Kerkhoven.

KRC Genk steunt Limburgse jeugd

Woensdag 13 oktober 2021
Leopoldsburg - KRC Genk steunt Limburgse jeugdZoomDe coronacrisis heeft het lokale jeugdvoetbal zwaar getroffen. Naast de motorische gevolgen voor jongeren zijn er ook de financiële gevolgen voor clubs met een jeugdwerking. Het maatschappelijk belang van lokale clubs kan nauwelijks overschat worden. "Daarom lanceert KRC GEnk een initiatief om het lokale jeugdvoetbal financiële ademruimte te geven: KRC Genk Winterbreak, een winterevenement ten voordele van het Limburgs jeugdvoetbal. Op woensdag 29 december vindt KRC Genk Winterbreak (…) Het hele nieuwsbericht

Weg met 500 liter mazout

Woensdag 13 oktober 2021
Leopoldsburg - Weg met 500 liter mazoutDieven gingen met 500 liter mazout aan de haal in de Dorpsstraat. Op het Koningin Astridplein zijn lampen uit een tent gestolen.

Stakingsacties bij Lidl

Woensdag 13 oktober 2021
Leopoldsburg - Stakingsacties bij LidlZoomOngeveer de helft van de Limburgse Lidl winkels blijft vandaag dicht omdat de werknemers willen protesteren tegen de verhoogde werkdruk. Ondanks gesprekken met de directie is er geen akkoord bereikt. De winkels die vandaag dicht zouden kunnen blijven: As, Bret (Genk), Bilzen, Kermt, Koersel, Lanaken, Leopoldsburg, Lummen, Peer, Sint-Truiden (2), Sint-Lambrechts-Herk, Tessenderlo, Tongeren, Maasmechelen (halve dag).

Inbraak in Faytlaan

Dinsdag 12 oktober 2021
In de Faytlaan is er ingebroken in een garage. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten. Of er iets gestolen werd is niet geweten.

Reiniging carpoolparkings

Dinsdag 12 oktober 2021
Leopoldsburg - Reiniging carpoolparkingsZoomHet Agentschap Wegen en Verkeer gaat in de komende twee weekends de carpoolparkings in Limburg reinigen. Het is de bedoeling daarbij onkruid, bladeren, veegvuil, enz. te verwijderen. De werken gebeuren in de nacht van vrijdag op zaterdag, dan geldt er een parkeerverbod tussen 20 en 6 uur. Dit weekend komen die van Halen, Hasselt-Zuid, Houthalen en Paal aan de beurt, in de nacht van 22 op 23 oktober gaat het om Heusden-Zolder, Diepenbeek, Lummen en Maasmechelen.
(foto Kris Van de Sande)

Oppassen met hout stoken

Dinsdag 12 oktober 2021
Leopoldsburg - Oppassen met hout stokenIn deze periode van het jaar steken mensen graag de houtkachel aan om het huis te verwarmen. Daarnaast zie je her en der ook houtkorven en winterbarbecues opduiken om buiten voor wat sfeer te zorgen. Stoken is nu eenmaal een gezellige bezigheid, maar het gebeurt niet altijd even gezond.
Waar moet je op letten? Om te voorkomen dat er donkere rook en geurhinder ontstaan bij het gebruik van je kachel is het belangrijk dat je droog en onbehandeld hout gebruikt. Dat geldt ook bij vuurtjes in de buitenlucht. Voor een duidelijk overzicht van wat wel en niet kan, heeft de Vlaamse overheid enkele richtlijnen verzameld op deze site. Je leest er hoe je het gezond kunt houden voor jezelf en je buren wanneer je een haard of kachel gebruikt en je vindt er ook regels die gelden bij vuurtjes in de buitenlucht.
Leopoldsburg - Stemmen voor Fietsgemeente of -stadZoomDe Vlaamse Stichting Verkeerskunde organiseert ook nu weer samen met Vlaanderen en de Fietsersbond de online verkiezing fietsgemeente/stad 2022. De deelnemers kunnen op deze website stemmen en aanduiden waarom ze een gemeente wel of niet voordragen voor de titel fietsgemeente. De Fietsersbond doet een oproep om deel te nemen aan de stemming, te meer omdat de gemeente - bij nominatie - een studiebureau op bezoek krijgt dat een objectieve beoordeling maakt van de fietsinfrastructuur.

Nog even die Noord-Zuid

Maandag 11 oktober 2021
Nu het er naar uitziet dat de verkeersproblemen op de Noord-Zuid zullen opgelost worden met de bouw van twee tunnels, is het misschien de moeite om even duidelijker aan te geven wat er dan boven Helchteren richting noorden gaat gebeuren.
Van Noord-Limburg tot Helchteren-Noord zal de bedding voor het openbaar vervoer parallel liggen aan de N74. Op dit stuk zal een trambus met een hogere snelheid rijden. Het gaat om een frequentie van twee per uur per richting.
In het noorden van de (…) Het hele nieuwsbericht

Elektriciteitsnet wordt versterkt

Maandag 11 oktober 2021
Het is maar dat je 't weet
Netbeheerder Fluvius gaat het elektriciteitsnet in Limburg versterken met extra capaciteit. Het aantal lokale klachten over zonnepanelen die uitvallen bij veel zon is het voorbije jaar de lucht in geschoten. 'Het gaat om een hyperlokaal probleem,' zegt Fluvius. Meer bij De Tijd
Afgelopen weekend was er een infoavond over kuddebeschermingshonden in Hechtel-Eksel, waar Ray Dorgelo van Canine Efficiency, een adviesbureau gespecialiseerd in conflictpreventie tussen mensen en hun vee enerzijds en roofdieren anderzijds, voor een afgeladen zaal een boeiende uiteenzetting gaf.
Hij sprak over het belang dat de honden uit een werklijn komen en dus door hun roedelgenoten opgeleid zijn. Bij voorkeur verblijven de honden minstens 15 weken in hun roedel, tophonden tot twee jaar (…) Het hele nieuwsbericht

Limburg telt 129 windturbines

Maandag 11 oktober 2021
Leopoldsburg - Limburg telt 129 windturbinesZoomTussen 2005 en 2020 is het aantal windturbines in Limburg sterk gestegen. Eind 2020 telden we er 129 in onze provincie
De cijfers gaan over het aantal werkende grootschalige windturbines op het land. Eind 2005 telde Limburg er nog maar 11. Dat aantal ging dan licht omhoog tot 16 in 2010. Drie jaar later (in 2013) was het al verdubbeld tot 32. De grootste sprong voorwaarts werd gemaakt tussen 2013 en 2015. In dat jaar telden we al 91 windturbines op Limburgse bodem. Sinds 2015 groeide dat aantal (…) Het hele nieuwsbericht

Het land van ooit

Maandag 11 oktober 2021
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Het land van ooitDe denkfase gaat altijd de schrijffase vooraf. Meestal zit ik met één onderwerp in mijn hoofd maar dit keer ontstond er een dilemma. Er waren twee actuele gebeurtenissen die mijn aandacht opeisten. Hoe kon ik die erg uiteenlopende berichtgeving toch tot één geheel samen laten vloeien? Ik doe een poging om het recente nieuws over de Noord-Zuid-verbinding en de Rode Duivels op de Nations League te laten rijmen. Het land van ooit zal redding brengen. Wie herinnert zich nog het project ‘Het (…) Het hele nieuwsbericht

Ruiten ingeslagen in Heppen

Zondag 10 oktober 2021
Onbekenden hebben de ruiten van een voertuig ingeslagen op de Hamsesteenweg in Heppen. De feiten zijn vanmorgen vastgesteld.
Afgelopen week waren er in Peer drie “close encounters” tussen mensen en wolven. Dat meldt het Peerse onafhankelijke gemeenteraadslid Peter Smeets. "In Wijchmaal konden twee groepen fietsende schoolgaande jongeren een wolf van nabij aanschouwen, in Grote-Brogel was een oudere dame de gelukkige," aldus Smeets. "In de drie gevallen maakten de wolven zich snel uit de voeten en vertoonden ze geen enkele vorm van agressief gedrag naar de mensen, net zomin ze dit deden tijdens mijn ontmoeting met hen in het voorjaar. Naar vee toe, dat ze wel als prooi beschouwen, is dit evenwel anders. We moeten daarom maximaal inzetten op het beschermen van kwetsbare dieren en ondoordachte maatregelen zijn absoluut te vermijden, gezien ze een averechts effect blijken te hebben en vaak ook illegaal zijn."

Nicole Seliaerts overleden

Zondag 10 oktober 2021
Leopoldsburg - Nicole Seliaerts overledenIn Heppen is gisteren Nicole Seliaerts overleden, de weduwe van Guy Martinet. Zij was 74 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kerkhoven.

Leopoldsburg - Lindelhoeven A 1-1

Zaterdag 9 oktober 2021
Leopoldsburg - Leopoldsburg - Lindelhoeven A 1-1K.ESK Leopolsburg en Lindelhoeven A hebben vanavond gelijkgespeeld. Uitslag: 1-1. Voor Lindelhoeven scoorde Vaesen, voor Leopoldsburg Pluymers.

Roerloos in gedachten

Zaterdag 9 oktober 2021
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Roerloos in gedachtenZoomEdith en Lambert brengen deze week weer een poëtische mijmering.

Meisje (19) gewond bij botsing

Vrijdag 8 oktober 2021
Leopoldsburg - Meisje (19) gewond bij botsingEen 19-jarig meisje uit Leopoldsburg is deze namiddag gewond geraakt bij een kop-startaanrijding op de Naamsesteenweg in Sint-Truiden. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.
Leopoldsburg - Geen plaats voor kandidaten-hoofdinspecteurEnkele Limburgse kandidaten-hoofdinspecteur die recent toegelaten werden tot de opleiding tot hoofdinspecteur, kunnen daar toch niet mee starten. De helft van de beschikbare plaatsen in de Limburgse politieschool werd toegewezen aan kandidaten uit andere provincies. Bij de grootste politiezones Carma en LRH vallen er zo vijf van de zeven kandidaten uit de boot.
De dienst Rekrutering en Selectie van de Federale Politie hanteert een systeem waarbij kandidaat-hoofdinspecteurs, afhankelijk van (…) Het hele nieuwsbericht

Lespakket 'Onder de radar'

Donderdag 7 oktober 2021
Leopoldsburg - Lespakket 'Onder de radar'ZoomNaar aanleiding van de jaarlijkse Archeologiedagen lanceert de provincie Limburg i.s.m. de Universiteit Gent (UGent) op vrijdag 8 oktober een educatief lespakket bij het participatief WO II-project ‘Onder de Radar’. “Dat archeologie tot ieders verbeelding spreekt, hoeft geen betoog. Het maakt ons nieuwsgierig en vertelt iets over ons verleden. Hoe leefden onze voorouders? Wat aten ze? In wat voor huizen woonden ze? Hoe voerden ze oorlog en hoe kan je dit aflezen in het Limburgse (…) Het hele nieuwsbericht

Test BE-Alert

Donderdag 7 oktober 2021
Leopoldsburg - Test BE-AlertVandaag doet het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken zijn jaarlijkse test van het alarmsysteem BE-Alert. Daarmee worden waarschuwingen uitgestuurd in geval van een ramp of noodsituatie. Bedoeling van de test is om na te gaan hoe het systeem reageert op een piek van verzonden berichten.

Madeleine De Buck overleden

Woensdag 6 oktober 2021
Leopoldsburg - Madeleine De Buck overledenOp 28 september is Madeleine De Buck overleden, de weduwe van de in 2019 overleden Louis Hens. Zij was 70 jaar en afkomstig van Leopoldsburg. Het afscheid in Zelem had gisteren plaats.
Leopoldsburg - 'Limburg in 9 vragen' nu ook digitaalZoomDat Limburg anders is dan de andere provincies, is in menig Vlaams dossier al naar voor gekomen. Die Limburgse eigenheid is niet uit het niets ontstaan. Het is diep geworteld in het verleden. Jongeren kennen dat verleden onvoldoende en daar wil de provincie wat aandoen. Gedeputeerde van Toerisme en Erfgoed Igor Philtjens: “De kennis van en het bewustzijn over het Limburgs verleden bij jongeren versterken is belangrijk. Dat inzicht in de ontwikkelingsbiografie van onze provincie maakt van onze (…) Het hele nieuwsbericht

Agnes Castermans overleden

Woensdag 6 oktober 2021
Leopoldsburg - Agnes Castermans overledenIn WZC Demerhof in Bilzen is op 30 september Agnes Castermans overleden, de weduwe van de in 1989 gestorven Jef Rochus. Zij was 94 jaar en afkomstig van Leopoldsburg. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

Nieuwe flitsmarathon

Dinsdag 5 oktober 2021
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Nieuwe flitsmarathonZoomDe Federale Wegpolitie en de Lokale Politie slaan opnieuw de handen in elkaar voor een 'flitsmarathon'. De tweede editie van 2021 vindt plaats op woensdag 6 oktober vanaf 6 uur ‘s ochtends. In heel België zullen snelheidscontroles plaatsvinden op autosnelwegen en secundaire wegen. Tijdens de vorige flitsmarathon in april 2021 was 3,81% van de gecontroleerde voertuigen in overtreding. Er namen toen 118 politiezones deel aan de actie, goed voor in totaal 619 controleplaatsen.

Regen, nadien wat beter

Dinsdag 5 oktober 2021
Weerbericht
Leopoldsburg - Regen, nadien wat beterOp korte termijn bepalen depressies en storingen het weerbeeld in onze streken. Bij momenten kan er zelfs flink wat regen vallen en staat er behoorlijk wat wind. Daarna komen we terecht onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied met kern over Rusland. Het wordt droger, zonniger en de zon kan het kwik ook wat hoger doen uitkomen. In de ochtend is er wel kans op mist.
Vandaag trekt een storing in de namiddag over onze streken met regen. Na wat zon in de voormiddag neemt de (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Verloving tussen Ham en TessenderloZoomAan de ‘blauwe brug’ in Ham werd deze ochtend een kleine receptie gehouden door de burgemeesters van Ham en Tessenderlo om de verloving van hun fusie te vieren. Vlaams minister Bart Somers mocht de ceremonie leiden in aanwezigheid van schepenen, raadsleden en personeelsleden van de gemeentes.
Verloving tussen Ham en TessenderloVerloving tussen Ham en Tessenderlo
Zoom

Paulette De Vos overleden

Dinsdag 5 oktober 2021
Leopoldsburg - Paulette De Vos overledenGisteren is Paulette De Vos overleden, de weduwe van Marcel Govarts. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: zondag (18-18.30 uur) in funerarium Hulsmans.
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - 'Everzwijnen gaan sterven van de honger'ZoomDe kans is groot dat veel everzwijnen de komende winter gaan sterven van de honger. Door het koude voorjaar en de natte zomer vallen er deze herfst minder eikels en beukennootjes van de bomen - een slecht mastjaar, zoals dat heet. Tegelijkertijd is het aantal zwijnen in de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat meldt de Vereniging Wildbeheer Veluwe op Nature Today. Mutatis mutandis kan die situatie misschien ook gelden voor de everzwijnen in Limburg. Meer info. (Archieffoto Emilie Boogers)

Uit je kot: Wandelen in Limburg

Dinsdag 5 oktober 2021
Nieuwe boeken
Leopoldsburg - Uit je kot: Wandelen in LimburgZoomWe hebben tijdens de coronaperiode terug leren wandelen en veel nieuwe plekjes ontdekt. En wandelen blijft een populaire sport of bezigheid van veel Limburger. Robert Declerck schreef nu een nieuw wandelboek: Uit je kot: Wandelen in Limburg. Hij bespreekt tien wandelingen in Limburgse steden: Beringen, Bilzen, Diepenbeek, Genk, Hasselt (2x), Maastricht, Sint-Truiden, Tongeren en Zonhoven. "Tijdens de coronacrisis hebben we het wandelen ontdekt. Massaal trokken we de natuur in, maar we ontdekten ook (…) Het hele nieuwsbericht

Protest tegen gascentrale groeit

Dinsdag 5 oktober 2021
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Protest tegen gascentrale groeitZoomDe Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit voor de bouw van een gascentrale van 900 megawatt in Tessenderlo. Het advies vertrekt nu naar minister Demir die tot 26 oktober de tijd heeft om een beslissing te nemen. Ondertussen groeit in Tessenderlo het protest tegen de nieuwe gascentrale die door Tessenderlo Group eventueel zal gebouwd worden. Zondag 10 oktober om 10u is er een samenkomst op de vismarkt voor een wandel- en protestactie. Het is al de derde actiedag van het comité.

Fusie tussen Ham en Tessenderlo

Maandag 4 oktober 2021
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Fusie tussen Ham en TessenderloZoomDe gemeenteraden van Ham en Tessenderlo hebben vanavond met een grote meerderheid de plannen voor een fusie goedgekeurd. Een naam voor de nieuwe gemeente is er nog niet. Morgen komt Bart Somers, vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur naar de blauwe brug in Ham om samen met de twee burgemeesters de fusieplannen toe te lichten.
Leopoldsburg - JOW: schakel tussen onderwijs en arbeidZoomVandaag lanceerde de provincie Limburg het gloednieuw digitaal platform JOW.be. JOW – wat staat voor “Jongeren Op de Werkvloer” – is een uniek samenwerkingsverband tussen diverse Limburgse partners uit werk- en onderwijsveld. Samen engageren ze zich om duizenden Limburgse jongeren, die niet enkel op school maar ook op een werkplek gaan ‘leren’, klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. JOW.be moet daarbij de schakel vormen tussen onderwijs en arbeid.
In (…) Het hele nieuwsbericht

Sociale media liggen plat

Maandag 4 oktober 2021
Leopoldsburg - Sociale media liggen platFacebook, Instagram, Whatsapp en Messenger liggen momenteel wereldwijd plat. En dat al sinds 18u vanavond. Ook de ondersteunende Facebookpagina's van Internetgazet zijn dus niet raadpleegbaar. UPDATE De panne is hersteld.
Het is maar dat je 't weet
Op 29 oktober vindt in Hasselt de aanbesteding plaats voor de verhoging van de dubbele brug over het Albertkanaal in Hasselt - dat is de brug waar u over moet als u vanuit het noorden Hasselt binnenrijdt. Ze moet worden verhoogd in het kader van het programma van de Vlaamse Waterweg om meer containerverkeer op het kanaal mogelijk te maken. Zoals het er nu naar uitziet zullen de werken ruim een jaar duren. Wanneer ze van start gaan is nog niet bekend; dat hangt af van de aanbesteding en van de bestudering van de offertes.

Jeanne Vanlaer overleden

Maandag 4 oktober 2021
Leopoldsburg - Jeanne Vanlaer overledenVrijdag is Jeanne Vanlaer overleden. Zij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Everzwijncoördinator gezocht

Maandag 4 oktober 2021
Leopoldsburg - Everzwijncoördinator gezochtZoomHet provinciebestuur van Limburg en het Agentschap voor Natuur en Bos sloten een overeenkomst af rond enkele belangrijke speerpunten uit het plan "Duurzaam samenleven met het everzwijn", gelanceerd door minister Demir in september 2020. In dat kader zijn ze op zoek naar een Vlaamse everzwijncoördinator. Van de Vlaamse everzwijncoördinator wordt verwacht dat deze het duurzaam samenleven met de groeiende everzwijnpopulatie in Limburg en Vlaanderen stimuleert en dat hij/zij een bruggenbouwer is die, samen met partners en stakeholders, op zoek gaat naar mogelijkheden om de schade veroorzaakt door everzwijnen te vermijden en acties onderneemt om de everzwijnpopulatie in toom te houden.

Woninginbraak op de Markt

Maandag 4 oktober 2021
Leopoldsburg - Woninginbraak op de MarktOp de Markt is een woninginbraak gepleegd. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten. De politie kreeg deze voormiddag melding van de feiten.
Wedstrijdverslag
Leopoldsburg - Stal Sport K. - ESK Leopoldsburg 2-0Stal Sport heeft vanavond de punten thuis gehouden tegen K. ESK Leopoldsburg: Uitslag: 2-0. Op de vijfde speeldag van de nieuwe competitie heeft Stal Sport een tweede overwinning op rij geboekt. Tegen het nochtans stevige geheel van K.E.S.K. Leopoldsburg wist het een 2-0 overwinning te behalen. De eerste helft verliep weliswaar gelijkopgaand, maar veel uitgespeelde doelkansen konden we daarin niet noteren. Wel was het voor het talrijk opgekomen thuispubliek behoorlijk schrikken toen in de 13de minuut een schot van (…) Het hele nieuwsbericht

Die nieuwe blauwe zak

Zaterdag 2 oktober 2021
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Die nieuwe blauwe zakZoomWist je dat vanaf 1 januari 2022 alleen nog blauwe PMD-zakken met een wit treklint buitengezet mogen worden? Heb je nog een voorraad met zwarte treklinten? Gebruik die dan eerst op! Na 31 december van dit jaar worden die niet meer meegenomen.

'Van mij moet hij niet weg'

Zaterdag 2 oktober 2021
Vandaag gelezen
"De wolf wordt Europees beschermd en dat zal niet gauw veranderen. Van mij moet hij niet weg. Europa schrijft ook voor dat de schade van de wolf zo goed mogelijk voorkomen of gecompenseerd wordt, precies om te vermijden dat landen hem weer gaan bestrijden. Daarom ijver ik voor een zo volledig mogelijke compensatie van mijn schade en investeringen: dode dieren, omheining, honden, extra werk."
(Schaapsherder Johan Schouteden, vandaag in De Standaard Magazine)

Regen en wind

Zaterdag 2 oktober 2021
Weerbericht
Leopoldsburg - Regen en windEen omvangrijk depressionair gebied ten westen van Schotland bepaalt het weer op korte en lange termijn in onze streken. Met een strakke zuidwestelijke luchtstroming wordt gestoorde lucht geregeld naar onze streken gestuurd. Slechts af en toe zijn er wat drogere intermezzo's en er is vooral ook veel wind aanwezig. De nacht van zaterdag op zondag zou er wel eens erg veel neerslag kunnen vallen. Het wisselvallige en winderige weer blijft ook na het weekend nog aanhouden. De temperaturen zijn eerder normaal (…) Het hele nieuwsbericht
Michelle Maex uit Leopoldsburg heeft de besloten vennootschap Horeca Services opgericht met zetel aan de Stationsstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer groot- en kleinhandel, aan- en verkoop, onderhoud, herstellingen van horecatoestellen en toebehoren én het organiseren van bruiloften, banketten, cocktails, lunches en recepties.
Tribunaliteiten
Leopoldsburg - Ook een bedrieger heeft beroepskostenEen man was door de correctionele rechtbank van Veurne strafrechtelijk veroordeeld wegens verduistering van 838.598 euro. Hij was handelsagent van een bank en had via zijn vennootschap het geld van de klanten van de bank achtergehouden en met valse rekeninguittreksels overgeschreven naar eigen rekeningen. De rechtbank veroordeelde hem ook tot terugbetaling van de verduisterde som aan de gedupeerde bank.
Als toemaatje ontving hij van de fiscus nog een belastingaanslag van 937.776,35 euro. De fiscus (…) Het hele nieuwsbericht

Yolande Laenen overleden

Vrijdag 1 oktober 2021
Leopoldsburg - Yolande Laenen overleden
Gisteren is Yolande Laenen overleden, de partner van Pierre Ceulemans. Zij was 63 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen