Het overige nieuws

Leopoldsburg - Chris Umé stunt weer in 'America's Got Talent'ZoomChris Umé uit Paal is al jaren de expert op het gebied van deepfake video's. Met zijn bedrijf Metaphysic neemt hij deel aan de beroemde show "America's Got Talent". Hij verbaasde afgelopen nacht Amerika in de halve finales met een nummer zogezegd gebracht door Simon, Terry en Howie. De jury en de presentator gaven een staande ovatie en Simon kreeg zelfs de krop in de keel. Chris kan nu naar de finale doorstoten maar hiervoor moet het publiek stemmen. Dat resultaat weten we pas vanavond. 
UPDATE Chris heeft de finale bereikt! 
Leopoldsburg - 1,3 miljoen fietsers geteld in de zomerZoomDe fietscijfers van deze zomer zijn ongeëvenaard. Het warme zomerweer en de geringe neerslag gedurende de hele zomervakantie zorgden voor een uitzonderlijk goed fietsklimaat. De tellers op het Limburgse fietsroutenetwerk registreerden meer dan 1,3 miljoen fietsers. Dat is 20% meer dan vorige zomer. En zelfs het eerdere zomerrecord van 2020, toen fietsen door de veiligheidsmaatregelen ontzettend in trek was, werd met ruim 10% gebroken.

Brandweerteam naar de Wereldspelen

Woensdag 31 augustus 2022
Leopoldsburg - Brandweerteam naar de WereldspelenZoomVan 7 tot 11 september vaardigt Hulpverleningszone Noord-Limburg een ploeg van 6 hulpverleners (foto), gespecialiseerd in technische hulpverlening, af naar de wereldkampioenschappen in Luxemburg. De organisatie gaat uit van de World Rescue Organisation, een instantie die tracht om alle schakels van de veiligheidsketen in geval van een ongeval te verbeteren en hiervoor samenwerkt met de grote autoconstructeurs. Het evenement vindt jaarlijks in een ander land plaats. Aan deze wedstrijd in september nemen 32 brandweerploegen uit 17 landen deel.

Morgen start MS-campagne

Woensdag 31 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Op 1 september schiet de jaarlijkse MS-campagne opnieuw uit de startblokken. Tot en met 31 december zijn dan in heel België honderden vrijwilligers op de been om chocolade van Galler en koekjes van Jules Destrooper te verkopen. “De opbrengsten van deze MS-campagne ondersteunen de werking van MS-Liga Vlaanderen en haar afdelingen”, vertelt adjunct-directeur Paul Vanlimbergen. “Zo kunnen we met een hecht en enthousiast team van 17 vaste medewerkers en meer dan 600 (…) Het hele nieuwsbericht

We zijn met 11.584.008

Dinsdag 30 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2022 telde de Belgische bevolking 11.584.008 inwoners. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het afgelopen jaar groeide de Belgische bevolking met 62.770 inwoners. In procenten uitgedrukt is de bevolking met 0,54% gegroeid. Dat groeipercentage ligt dubbel zo hoog dan vorig jaar, waar de COVID-19-pandemie voor een vertraging zorgde. Het overgrote deel van de bevolkingsgroei kan verklaard worden door een sterk positief internationaal migratiesaldo. (…) Het hele nieuwsbericht

Vlaamse Verbouwlening van start

Dinsdag 30 augustus 2022
In de aanloop naar de eerste schooldag wordt ook de nieuwe Vlaamse Mijn Verbouwlening geactiveerd. Dat is een renteloze lening voor energiezuinige renovaties. Vlaams minister Zuhal Demir kwam ze vanmorgen in Koersel voorstellen. Wij kondigden die nieuwe lening al aan op 23 juni. In dat bericht staat ook de link naar een pagina van Energiehuis Limburg waar alle voorwaarden voor het bekomen van zo'n lening staan vermeld.

Onstabiel weer

Dinsdag 30 augustus 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Onstabiel weerVanuit het zuiden nadert een depressie via Frankrijk, die stilaan de anticyclonale condities verdrijft. De atmosfeer wordt onstabiel en geleidelijk aan neemt de kans op een bui toe. De volgende dagen nemen de neerslagkansen toe onder de vorm van lokale buien. Dan wordt ook onweer mogelijk. Het blijft wel de hele periode nog behoorlijk warm met geregeld zomerse temperaturen.
Vandaag is de atmosfeer licht onstabiel. Dat wordt vooral gekenmerkt door een aantal stapelwolken. Er komen ook wat (…) Het hele nieuwsbericht

Herman Vermeire overleden

Dinsdag 30 augustus 2022
Leopoldsburg - Herman Vermeire overledenGisteren is Herman Vermeire overleden, de echtgenoot van Paula Vertessen. Hij was 94 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. De asverspreiding gebeurt op de begraafplaats van Heppen.

Auto met bewusteloze chauffeur

Dinsdag 30 augustus 2022
Iedereen heeft de voorbije dagen wel het bericht gelezen over de bewusteloze chauffeur wiens auto bleef rijden tussen Genk en Halen tot de politie hem kon tegenhouden. De Nederlandse nieuwssite nu.nl heeft daar een interessant bericht over gemaakt. Wie een nieuwe wagen koopt, krijgt vaak te maken met diverse hulp- en assistentiesystemen die bij vele chauffeurs boosheid, radeloosheid, hulpeloosheid of onverschilligheid kunnen veroorzaken. Moeten we daar dan blij mee zijn?  Lees dit verhaal bij nu.nl.

Maria Diepvens overleden

Dinsdag 30 augustus 2022
Leopoldsburg - Maria Diepvens overledenGisteren is Maria Diepvens overleden,de echtgenote van Lou Geys. Zij was 80 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Georgette Caerts overleden

Maandag 29 augustus 2022
Leopoldsburg - Georgette Caerts overleden
Georgette Caerts uit Heppen, weduwe van Jozef Haesen († 2008), is overleden.
(° Heppen op 15 mei 1930 † Mol op 26 augustus 2022)
Begroeting: vrijdag 2 september 2022 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 uur.
Uitvaart: zaterdag 3 september 2022 om 12.30 uur in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Thes Sport B - Leopoldsburg 1-3

Maandag 29 augustus 2022
Leopoldsburg - Thes Sport B - Leopoldsburg 1-3ZoomK. ESK Leopoldsburg heeft met 1-3 gewonnen op het veld van Thes Sport Tesenderlo B.

Therapie voor mensen met dementie

Zaterdag 27 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
De UHasselt heeft een nieuwe therapie ontwikkeld om mensen met dementie meer te laten bewegen, aan de hand van muziek en filmpjes. Het gaat om een onderzoek met de steun van de stichting Alzheimer Onderzoek. Met de nieuwe therapie wil de UHasselt het tekort aan kinesisten opvangen waar woonzorgcentra vaak mee kampen.

De nagalm van de voorbije dagen

Zaterdag 27 augustus 2022
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - De nagalm van de voorbije dagenZoomEdith laat vandaag haar gekleurde woorden nagalmen...

Bezorgd over schoolfacturen

Vrijdag 26 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Almaar meer gezinnen vragen zich bij de start van het nieuwe schooljaar af of zij de schoolfactuur nog wel zullen kunnen betalen. Volgens de ouderkoepel van het katholiek onderwijs maakt 1 op de 3 ouders zich daar ernstig zorgen over. Twintig procent van hen heeft zich dat nog nooit eerder afgevraagd. 13 procent had wel al eerder problemen om de schoolfactuur betaald te krijgen. Ook armoedeorganisaties zien een toenemende vraag om ondersteuning.
Het Netwerk tegen Armoede ziet een van de belangrijke (…) Het hele nieuwsbericht

De nieuwste stadsloop in Antwerpen

Vrijdag 26 augustus 2022
Leopoldsburg - De nieuwste stadsloop in AntwerpenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Massaal op reis

Vrijdag 26 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Belgen reisden massaal tijdens de eerste drie maanden van dit jaar. Na bijna twee jaar hun reisplannen te hebben moeten opschorten, is er begin 2022 sprake van een aanzienlijke opleving. De Belgen hebben in het eerste kwartaal van 2022 meer dan 4 miljoen reizen ondernomen, 27% meer dan het gemiddelde voor de eerste trimesters 2016-2019. Daarbij gaat het om 46% meer reizen binnen België, waarvan +79% met bestemming kust; 21% meer buitenlandse reizen, waarvan +51% naar Frankrijk maar -6% buiten de EU en 33% meer vakantiereizen. (Statbel)

Vrouwelijke personages in romans

Vrijdag 26 augustus 2022
Wetenschap
Hoewel vrouwen vanaf de jaren zestig een steeds belangrijkere en meer zichtbare rol gingen spelen in de maatschappij, is dat niet terug te zien in de literatuur: de positie van vrouwelijke personages in romans blijft achter bij die van mannen. Dat blijkt uit kwantitatief onderzoek van letterkundige Roel Smeets van de Radboud Universiteit in Nijmegen, die algoritmes losliet op boeken uit de jaren 1960 en 2010.
Dankzij algoritmes die hij tijdens zijn promotietraject ontwikkelde kon Smeets een (…) Het hele nieuwsbericht

Wanneer raken vissen in ademnood?

Donderdag 25 augustus 2022
Wetenschap
Leopoldsburg - Wanneer raken vissen in ademnood?ZoomGrotere vissoorten komen sneller in ademnood in opwarmend water dan kleine vissoorten. Hetzelfde geldt voor vissen met grote cellen, zagen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Bovendien zijn zeevissen minder goed bestand tegen zuurstofarm water dan zoetwatervissen. Met deze inzichten willen de onderzoekers uiteindelijk kunnen voorspellen welke soorten in gevaar komen bij veranderingen in het water door klimaatopwarming en industriële vervuiling.
Een groot probleem voor vissen en (…) Het hele nieuwsbericht

Minder planlast voor de CLB's

Donderdag 25 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) moet vanaf het nieuwe schooljaar niet meer verplicht betrokken worden bij elke beslissing om een kind in de basisschool een jaar te laten overdoen, om langer in het kleuter- of in het lager onderwijs te blijven of om vroeger dan voorzien te beginnen aan het lager onderwijs. Ook in het secundair onderwijs moet het CLB geen advies meer geven voor een scholier die een jaar moet overdoen. Dat heeft minister van onderwijs Ben Weyts beslist.
De maatregel betekent (…) Het hele nieuwsbericht

Nog een laatste dag heet

Donderdag 25 augustus 2022
Leopoldsburg - Nog een laatste dag heetZoomVandaag stijgen de temperaturen nog tot 34°, vanaf vrijdag wordt het een stuk minder warm met temperaturen tot 25° en een kans op een bui. In het weekend krijgen we dan aangenaam zomerweer met zon en wolken. (foto Gust Ischen)
Leopoldsburg - Levensverwachting naar beneden door COVID-19ZoomIn 2020 stierven in Vlaanderen meer dan 10.000 mensen aan de gevolgen van COVID-19. Dat blijkt uit de officiële sterftecijfers voor 2020 die Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft bekend gemaakt. Het grote aantal overlijdens door COVID heeft de levensverwachting in Vlaanderen terugbracht tot ongeveer het niveau van 2015.
In totaal stierven er in Vlaanderen vorig jaar 70.219 personen. Dat is het hoogste aantal sinds de start van de registraties in Vlaanderen (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
CVO De Verdieping, PCVO Limburg en PCVO Moderne Talen, drie Limburgse centra voor volwassenenonderwijs, willen mensen aan een job helpen die echt bij hen past. Om het recordaantal vacatures te doen dalen, hebben ze op hun website "Leer in Limburg" met dat doel een online test ontwikkeld. Na 5 vragen weet je daar welke opleiding jou het best zou liggen.
Het resultaat van de test kan je linken aan een korte dagopleiding van (…) Het hele nieuwsbericht
Radio en TV
Leopoldsburg - Veel kritiek op afschaffen 'Start je Dag' Radio 2Zoom
Er komt veel kritiek op de beslissing van de VRT om het regionale ochtendblok 'Start je Dag' bij Radio 2 te vervangen door een nationaal programma gepresenteerd door Peter Van de Veire. Veel luisteraars reageren massaal negatief op deze beslissing maar ook de politiek moeit zich. Zo is de Limburgse gouverneur niet te spreken over deze beslissing. "Ik heb hiervoor heel weinig begrip. In eerste instantie geeft de VRT hiermee te kennen dat ze in bedrijfseconomische termen denkt en geen begrip heeft voor de mensen. Het valt mij ook op dat men sterren inzet in plaats van lokale mensen om dat lokale nieuws te brengen", zegt de gouverneur. Enkele jaren geleden werd ook al het regionale avondblok afgeschaft. Ook de keuze voor Peter Van de Veire als nieuwe presentator bij de familiezender valt niet overal in goede aarde. (foto VRT)

Brug Ham terug open

Woensdag 24 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Brug Ham terug openZoomVanaf vrijdagavond 26 augustus om 22.00 uur zal er opnieuw doorgaand verkeer mogelijk zijn over de brug over het kanaal Dessel-Kwaadmechelen. Vijf maanden na de start van de werken komt zo een einde aan de knip van de Staatsbaan (N141). Onvoorziene omstandigheden hebben de werkzaamheden bemoeilijkt. Afronden werkzaamheden De werkzaamheden aan de brug over het kanaal Dessel-Kwaadmechelen gaan de laatste fase in. Op dinsdag 23 en woensdag 24 augustus brengt de aannemer de laatste asfaltlaag aan. Ook (…) Het hele nieuwsbericht

Opgroeien in kwetsbare gezinnen

Dinsdag 23 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
In België leeft 1 op de 7 kinderen (14,5%) in een huishouden dat risico loopt op monetaire armoede. Statbel, het Belgische statistiekbureau, heeft onderzocht wat het betekent voor een kind om onder de armoedegrens te leven. Voor een derde van hen (33%) betekent dit dat zij geen nieuwe, maar alleen tweedehandse kledij kunnen dragen en voor 14% van hen betekent dit dat zij niet ten minste 2 paar schoenen hebben. Om financiële redenen eet 7% van de kinderen die onder de armoedegrens leven niet elke (…) Het hele nieuwsbericht

Hedwig De Block overleden

Dinsdag 23 augustus 2022
Leopoldsburg - Hedwig De Block overledenZondag is Hedwig De Block overleden. Zij was 61 jaar en afkomstig uit Lommel. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Brandweer worstelt met wespen

Dinsdag 23 augustus 2022
Leopoldsburg - Brandweer worstelt met wespenZoomDe Limburgse brandweer wordt dagelijks geconfronteerd met een groot aantal aanvragen voor het verdelgen van wespennesten. "De gewone wesp kan flink vervelend zijn, maar toch durven we vragen om niet elk nest meteen te willen verdelgen: wespen zijn nuttige beestjes en eten per dag onder andere héél wat muggen, vliegen en bladluizen op. Dus als het kan, laat je het nest best met rust. Ondervind je toch te veel last van de wespen omdat ze bv. in je woning binnendringen, dan kan je een (…) Het hele nieuwsbericht

Varkensvlees meest geconsumeerd

Dinsdag 23 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Met een aandeel van 51,5 procent blijft varkensvlees, in al zijn vormen, het meest geconsumeerde vlees in België, vóór vlees van pluimvee en runderen. (Statbel)

Tropische temperaturen

Dinsdag 23 augustus 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Tropische temperaturenEen briesje vanuit een zuidelijke sector voert lucht aan van subtropische oorsprong. Hierdoor kan het kwik erg hoge waarden bereiken. Een storing ten westen van ons stuurt op tijd en stond wat wolkenvelden over onze streken, maar voorlopig wordt geen neerslag verwacht. Na de doortocht van deze storing op vrijdag, met kans op lokale onweersbuien, wordt koelere lucht aangevoerd.
Vandaag is er flink wat zon, maar er komen ook wel enkele wolkenvelden voor. Het blijft droog en het wordt warm bij maxima rond (…) Het hele nieuwsbericht

Brandstofprijzen

Maandag 22 augustus 2022
Opinie
Eergisteren werd op de radio aangekondigd dat de benzine aan de pomp twintig cent goedkoper wordt. Vandaag wordt gemeld dat de diesel vanaf morgen stijgt tot meer dan 2 euro per liter (basisprijs). Twee dagen geleden dacht ik al: wacht, nu de prijs voor bezine daalt, stijgt straks die voor diesel. Het is zover. Alsof ik op mijn voorgevoel wordt bediend. Wie gelooft de wetten van de markt nog?
Dit is helemaal niet de wet van vraag en aanbod. Dit is het spel van hebzucht en bedrog. Voor hebzucht en (…) Het hele nieuwsbericht

Levensverwachting 81,7 jaar

Maandag 22 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 81,7 jaar voor de totale bevolking. Vrouwen hebben een levensverwachting bij de geboorte van 84,0 jaar en voor mannen gaat het om 79,2 jaar. De levensverwachting bij de geboorte steeg tegenover 2020 met 0,9 jaar voor de totale bevolking. Dat blijkt uit een analyse van de algemene sterfte door Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Afvalproductie stabiel gebleven

Maandag 22 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2020 werd in België 68 miljoen ton afval geproduceerd. Dat is een stagnatie ten opzichte van 2018. De stijging in de afvalproductie door de landbouw (+15%), de huishoudens (+9%) en de industrie (+7%) werd gecompenseerd door dalingen met respectievelijk 21% en 9% in de dienstensector en de bouwnijverheid. De industrie is de sector die met 37 miljoen ton het meeste afval produceert, gevolgd door de bouw (20 miljoen ton) en de huishoudens (5,3 miljoen ton). (Bron Statbel).

Studentenkamers in Limburg duurder

Maandag 22 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
De studentenkamers in Limburg zijn duurder geworden, gemiddeld zo'n 15 tot 20 euro per maand. In Hasselt, Diepenbeek en Genk kost een studentenkamer gemiddeld 311 euro, een studio 410 euro.

Priester Michel Alders overleden

Maandag 22 augustus 2022
Leopoldsburg - Priester Michel Alders overledenIn woonzorgcentrum Coham in Ham is vrijdag E.H. Michel Alders overleden. Hij was 91 jaar en afkomstig van Neerpelt. Op 6 mei 1962 werd hij in Oud-Heverlee priester gewijd. Hij was een tijdlang pastoor in Leopoldsburg, Neerpelt-Boseind, Achel-Statie en Wijchmaal. Donderdag wordt hij gecremeerd, na de uitvaartliturgie (11 u) in de kerk van Achel-Statie. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Annita Schoemans overleden

Zondag 21 augustus 2022
Leopoldsburg - Annita Schoemans overleden
Op 18 augustus is Annita Schoemans overleden. Zij was 70 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid gevolgd door de plaatsing van de urne in het columbarium op de begraafplaats van Leopoldsburg vinden plaats in intieme kring.
Vandaag berichten verschillende media over de mogelijke aanwezigheid van een goudjakhals (Canis aureus) in Vlaanderen, meldt het Agentschap Natuur en Bos. "Deze soort werd hier nog nooit formeel geregistreerd en dat is tot op vandaag ook niet het geval. Het Agentschap voor Natuur en Bos noch het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek deden zelf al waarnemingen ter zake en kunnen dus de beweringen in de media bevestigen noch weerleggen. Het is wel bekend dat de goudjakhals reeds werd waargenomen in (…) Het hele nieuwsbericht

Airco in de trein

Zondag 21 augustus 2022
Vandaag gelezen
Op dit moment heeft 40% van de Belgische treinen geen airco, schrijft DHnet. Wel zijn 445 nieuwe treinen met luchtkoeling besteld, die volgend jaar gaan rijden. Ook dan zal nog niet 100% van de wagons gekoeld worden. En de koeling werkt ook niet als de stroom uitvalt. (WaalsWeekblad.be)

De zomer van Antwerpen...

Zaterdag 20 augustus 2022
Leopoldsburg - De zomer van Antwerpen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Marie José Ongena overleden

Zaterdag 20 augustus 2022
Leopoldsburg - Marie José Ongena overledenDonderdag is Marie José Ongena overleden, de echtgenote van Michel Vancleemput. Zij was 84 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Laat ons samen de overtocht wagen

Zaterdag 20 augustus 2022
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Laat ons samen de overtocht wagenZoomElke zaterdag geven we de gekleurde woorden van Edith Oeyen met een foto van Lambert Reynders.

K.ESK Leopoldsburg verliest in Balen

Vrijdag 19 augustus 2022
Leopoldsburg - K.ESK Leopoldsburg verliest in BalenZoomK. ESK Leopoldsburg heeft een oefenwedstrijd tegen Verbr. Balen verloren met 4-1.

Leo Heyligen overleden

Donderdag 18 augustus 2022
Leopoldsburg - Leo Heyligen overledenGisteren is Leo Heyligen overleden, de echtgenoot van Josée Bette. Hij was 74 jaar en afkomstig van Leopoldsburg. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Kerkhoven.

Fietser (20) gewond bij aanrijding

Woensdag 17 augustus 2022
Leopoldsburg - Fietser (20) gewond bij aanrijdingEen 20-jarige fietser is gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op het kruispunt van de Antwerpsesteenweg en de Brugstraat. Het ongeval gebeurde gisterenavond.

Hevige regen in Oost-Vlaanderen

Woensdag 17 augustus 2022
Leopoldsburg - Hevige regen in Oost-VlaanderenZoom (Cartoon: Fobie)

Regi Academy is terug

Woensdag 17 augustus 2022
Showbizz
Leopoldsburg - Regi Academy is terugZoomTerwijl Regi Academy-winnares Pauline de hitlijsten verovert met ‘Uit Mijn Hoofd’, opent Regi op donderdag 18 augustus om 20u30 bij VTM 2 opnieuw de deuren van zijn 'Regi Academy'. Samen met zijn partners in crime Kathleen Aerts, Jaap Reesema en Lester Williams gaat hij op zoek naar die ene unieke stem die zal schitteren als de ster van zijn volgende hitsingle. Wie part of the Regi-family wordt, wordt beslist tijdens een spetterende live finale en voor het oog van een uitzinnig publiek in de grootste concertzaal van ons land: het Sportpaleis. Daar wordt het voor de finalisten, tijdens Regi’s giga party op 22 oktober, alles of niets.

Ghislaine Huybreckx overleden

Dinsdag 16 augustus 2022
Leopoldsburg - Ghislaine Huybreckx overledenZondag is Ghislaine Huybreckx overleden, de echtgenote van Danny Desair. Zij was 62 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. Het afscheid vindt maandag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: zaterdag (18-18.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Joanna Vandenberk overleden

Dinsdag 16 augustus 2022
Leopoldsburg - Joanna Vandenberk overledenVandaag is in WZC Leopoldspark in Leopoldsburg Joanna Vandenberk overleden, de echtgenote van Victor Werelds. Zij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Centrum. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Heksenjacht bestaat nog altijd

Maandag 15 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
De Duitse sectie van Missio waarschuwt in een rapport ervoor dat vrouwen, maar soms ook mannen en zelfs kinderen, uit minstens 43 landen vandaag in levensgevaar zijn omdat ze worden vervolgd als vermeende heksen. Meer nog, het fenomeen neemt vandaag nog toe. De afgelopen 60 jaar werden meer mensen gedood als vermeende heksen en tovenaars dan in 350 jaar heksenjachten in Europa. De meeste getroffen landen liggen in Afrika, maar het fenomeen bestaat ook in Zuidoost-Azië, Mexico, Bolivia, Guatemala en (…) Het hele nieuwsbericht

Moederdag in tijden van droogte

Maandag 15 augustus 2022
Leopoldsburg - Moederdag in tijden van droogteZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - 'Theater op de Markt' ondanks hitte groot succesZoomHet vijfdaagse stadsfestival "Theater op de Markt" in Hasselt bracht een massa volk op de been. Maar liefst 52 gezelschappen uit binnen- en buitenland presenteerden het neusje van de zalm op gebied van circus en locatietheater op meer dan 20 locaties in de binnenstad. “Met 100.000 toeschouwers en tal van uitverkochte voorstellingen kunnen we alleen maar tevreden zijn over deze prachtige editie,” aldus gedeputeerde Igor Philtjens.
De organisatie blikt tevreden terug op de (…) Het hele nieuwsbericht

Tim Celen pakt tweede keer goud

Zondag 14 augustus 2022
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Tim Celen pakt tweede keer goudZoomTim Celen uit Ham heeft op de wereldkampioenschappen Para-cycling in Baie-Comeau de wegrit gewonnen in de klasse MT2. Hij klopte de Amerikaan Dennis Conners (2) en de Duitser Maximilian Jäger (3) in de sprint. Hij verlengt daarmee zijn titel. “Het is te schitterend voor woorden.” De 24-jarige Tim Celen beleefde al een fantastisch jaar, en vandaag zette hij de kers op de taart: hij kroonde zich tot wereldkampioen op de weg na een machtige sprint. Celen controleerde de hele wedstrijd en (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in Borgerhout...

Zaterdag 13 augustus 2022
Leopoldsburg - Ondertussen, in Borgerhout...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Geef de wolf geen kans...

Zaterdag 13 augustus 2022
Leopoldsburg - Geef de wolf geen kans...Zoom...en maak je weide wolfproof!                         (Cartoon: Fobie)

Verhalen over kapelletjes gezocht

Zaterdag 13 augustus 2022
Leopoldsburg - Verhalen over kapelletjes gezochtZoomVlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Veel van deze kapellen herbergen bijzondere objecten, zijn bouwkundig interessant en zijn vaak onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities en verhalen. PARCUM start daarom met een grootschalig project over kapelletjes en hun erfgoed. "Kapelletjes zijn veel meer dan je denkt. Ze herbergen bijzondere beelden, of zijn onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities en verhalen. Om dat diverse erfgoed op eenzelfde manier te inventariseren ontwikkelen (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Gebruers overleden

Vrijdag 12 augustus 2022
Leopoldsburg - Maria Gebruers overledenVandaag is Maria Gebruers overleden, de weduwe van Jozef Clee. Zij was 87 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring.

Nieuwe singel voor Lieveke

Vrijdag 12 augustus 2022
Showbizz
Leopoldsburg - Nieuwe singel voor LievekeZoomMet het liedje ‘Als de ware liefde verdwijnt’ brengt Lieveke uit Tessenderlo een nieuwe single uit. Daar waar zij sinds jaren bekend staat als ambiance -en schlagerzangeres koos ze deze keer voor een prachtig levenslied. Deze keer dus geen polonaise of schlagertoestanden, maar een pakkend liedje waarmee zij de gevoelige snaar raakt en meteen ook bewijst dat zij alle genres aankan. Ondertussen worden alle zeilen bijgezet voor de lancering van ‘Als de ware liefde verdwijnt’, dat uitgegeven wordt door D&V en terug te vinden is op spotify of itunes. 

Geef je hond geen ijsblokjes

Vrijdag 12 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Geef je hond geen ijsblokjes of andere diepvriesartikelen om hem af te koelen. Die waarschuwing geeft een dierenarts op Facebook: "IJsblokjes koelen de honden niet af. Honden ijsblokjes geven in de hitte heeft het tegenovergestelde effect. (...) In extreme hitte moet de temperatuur van een hond geleidelijk verlaagd worden. In lauw water gedrenkte handdoeken die in de vacht bij de huid worden gewreven om de warmte van het lichaam weg te houden, houden de hond koel."

De Rijn valt stilaan droog

Vrijdag 12 augustus 2022
Leopoldsburg - De Rijn valt stilaan droogZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Tim Celen dolgelukkig met nieuwe wereldtitelZoomIn het Canadese Baie-Comeau is Tim Celen voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen tijdrijden geworden in de klasse MT2 voor renners op een driewieler. Tim Celen verdedigt zaterdag zijn wereldtitel op de weg, maar keek ook uit naar de tijdrit van gisteren, een nummer waarin hij de laatste jaren beduidend sterker werd. Van bij de start voelde de 24-jarige uit Ham zich goed in zijn sas en hij bouwde meteen een voorsprong uit. Na één ronde kwam hij door met meer dan een halve minuut (…) Het hele nieuwsbericht

Een prachtige volle maan vanavond

Donderdag 11 augustus 2022
Leopoldsburg - Een prachtige volle maan vanavondZoomJan Van Ormelingen maakte vanavond deze foto van de volle maan. Het was een opvallend goudkleurige maan - zo prachtig hebben we haar nog maar zelden gezien! UPDATE Deze volle maan was iets groter en levendiger dan normaal. Het is ook de laatste supermaan van het jaar, volgens de NASA.

Steprijder (28) aangereden

Donderdag 11 augustus 2022
Deze namiddag is een 28-jarige steprijder door een auto aangereden op de Leopoldburgsesteenweg. Hij raakte daarbij gewond.

Handtas gejat uit auto

Donderdag 11 augustus 2022
Onbekenden hebben een handtas uit een auto gestolen. Dat gebeurde in de Boterbloemstraat.

Dodentocht ingekort door hitte

Donderdag 11 augustus 2022
Leopoldsburg - Dodentocht ingekort door hitteZoomZo ziet Fobie het.

Niet roken!

Donderdag 11 augustus 2022
Leopoldsburg - Niet roken!ZoomDe boodschap is al een paar keer gevallen deze week, maar het is wel duidelijk dat weides en bossen er zeer droog bijliggen en dat het brandgevaar zeer reëel is. Code rood blijft dus nog even van kracht.

Voka tegen verhoging bedrijfsbelasting

Donderdag 11 augustus 2022
De stijgende kosten van de inflatie-en energiecrisis hebben ook een impact op de werking van steden en gemeenten in onze provincie. Voka – Kamer van Koophandel Limburg dringt er echter op aan om in het kader van de komende begrotingsgesprekken Limburgse bedrijven te ontzien van nieuwe verhogingen van de bedrijfsbelastingen. “Verschillende Limburgse gemeenten voerden sinds het begin van de legislatuur al een verhoging van de belastingen door”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van (…) Het hele nieuwsbericht

Weg met slijpschijf

Donderdag 11 augustus 2022
In de Fernand Van Baelstraat is een slijpschijf gestolen. Dat gebeurde in de werfzone van een bedrijf.

De prachtige kleuren van een ijsvogel

Woensdag 10 augustus 2022
Vandaag gezien
Leopoldsburg - De prachtige kleuren van een ijsvogelZoomJohan Put stuurt ons regelmatig natuurfoto's. Een ijsvogel is altijd mooi om in de gaten te houden en dan te fotograferen. Vandaag kon Johan deze ijsvogel in rust vastleggen: kleur, houding en achtergrond, allemaal prachtig in balans.

Code rood in de bossen

Woensdag 10 augustus 2022
Leopoldsburg - Code rood in de bossenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Hittegolf: code rood

Woensdag 10 augustus 2022
Leopoldsburg - Hittegolf: code roodDoor de aanhoudende droogte en hitte geldt vanaf morgen code rood in alle bos- en natuurgebieden. De toegang tot bossen en natuurgebieden wordt afgeraden. Dat geldt op de eerste plaats uiteraard voor de gebieden beheerd door het Agentschap Natuur en Bos maar de maatregelen gelden evenzeer voor bos en natuur in beheer van natuurorganisaties, de gemeente en privé-eigenaars.
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns en zijn collega van Omgeving Zuhal Demir voorzien samen voldoende middelen voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar die een bedreiging vormt voor onze honingbij. Zo zal er dit jaar nog 130.000 euro extra uitgetrokken worden. De betrokken overheidsdiensten - het Departement Landbouw en Visserij en het Agentschap Natuur en Bos - evalueren de situatie in het najaar en werken ook een beheersvisie uit voor de Aziatische hoornaar op middellange en lange termijn. Dat hebben beide ministers deze namiddag bekendgemaakt.
Leopoldsburg - Zou men armoe lijden, om een wolfje meer?ZoomHet wolvenkoppel August en Noëlla heeft dit jaar niet 8 maar 9 welpen op de wereld gezet. Dat meldt Welkom Wolf op basis van gegevens van INBO/ANB en waarnemingen. De negen zouden vanmorgen ook gespot zijn door geïnteresseerden die ingegaan waren op een uitnodiging om van op de terril van Zwartberg naar wolven te zoeken. UPDATE Meer bij VRTnieuws

Pinopop in Lommel in volle opbouw

Woensdag 10 augustus 2022
Leopoldsburg - Pinopop in Lommel in volle opbouwZoomDit weekend vindt de tweede editie plaats van het Tribute Festival Pinopop op de festivalweide op de Balendijk in Lommel. Het belooft een mooie editie te worden, met geweldige bands op het podium, en nu al meer dan 2.000 tickets verkocht voor zowel zaterdag als zondag! De opbouw is nog volop bezig, maar de organisatoren gaan er alles aan doen om het het publiek zo aangenaam mogelijk te maken. Er worden, gezien de weersverwachting, dan ook shelters voorzien tegen de zon, er zal zonnecrème beschikbaar zijn en uiteraard zal het aan water en andere dranken niet ontbreken. Er zijn nog tickets beschikbaar via de website. (Foto's Jan Buyens)
Pinopop in Lommel in volle opbouwPinopop in Lommel in volle opbouw
Zoom

Even uitrusten...

Dinsdag 9 augustus 2022
Vandaag gezien
Leopoldsburg - Even uitrusten...ZoomBlijkbaar moet de opkomende maan af en toe ook eens uitrusten... Het is warm voor iedereen! (Foto Hans Put)

Hittegolf met tropische maxima

Dinsdag 9 augustus 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Hittegolf met tropische maximaDe hittegolf is nu goed van start gegaan en we kijken aan tegen minstens zes tropische dagen. Door de aanwezigheid van een krachtig hogedrukgebied is het ook kurkdroog en overheerst de zon het weerbeeld. Pas na volgend weekend is er kans op wat neerslag en uiteindelijk geraken we ook verlost van de tropische temperaturen. Tot dan zien we haast iedere dag het kwik wat hoger uitkomen.
Morgen is het stralend zonnig weer. Die enkele hoge sluierwolk aan de blauwe hemel hindert de zon in zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Jaak Daemen overleden

Maandag 8 augustus 2022
Leopoldsburg - Jaak Daemen overledenOp 6 augustus overleed Jaak Daemen, de weduwnaar van Lucie Diels. Hij was 97 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Leopoldsburg. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in aula De Vloot.

Leon Berrevoets overleden

Maandag 8 augustus 2022
Leopoldsburg - Leon Berrevoets overledenOp 31 juli overleed Leon Berrevoets. Hij was 67 jaar. Het afscheid, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Leopoldsburg, vindt plaats in intieme kring.

Mijnramp in Marcinelle herdacht

Maandag 8 augustus 2022
Leopoldsburg - Mijnramp in Marcinelle herdachtZoomIn Marcinelle werd vanmorgen de mijnramp herdacht die daar 66 jaar geleden is gebeurd. Op 8 augustus 1956 kwamen in de mijn Bois du Cazier 262 mijnwerkers van verschillende nationaliteiten om het leven. Vanuit het hele land namen reddingsploegen deel aan de hulpverlening. Ook als jonge ingenieur is Jos Legrand, laatste directeur ondergrond KS West, als hoofd van de reddingsbrigade Helchteren-Zolder meermaals afgedaald tijdens de reddingsoperatie.
Vandaag nam dan ook een grote delegatie Limburgse (…) Het hele nieuwsbericht

Romain Fonteyn overleden

Maandag 8 augustus 2022
Leopoldsburg - Romain Fonteyn overledenOp 2 augustus is Romain Fonteyn overleden. Hij was 62 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Leopoldsburg, vindt plaats in intieme kring.

Hou het koel deze week

Maandag 8 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Hou het koel deze weekZoomSinds zaterdag is de waarschuwingsfase van zowel het federale ozon- en hitteplan als het Vlaamse Warmteactieplan actief. Het KMI voorspelt vanaf woensdag hoge temperaturen van 30°C en meer. Zeer warme dagen zijn niet zonder risico’s. Neem de nodige voorzorgen. Denk aan kwetsbare personen. En vergeet ook je huisdieren niet. Een overzicht van de mogelijke gezondheidsklachten en wat je hierbij kan doen vind je hier. Op de foto: zo trof Josh Vandijck op straat een merel aan die bijna omkwam van de dorst.

Ze waren aan het spelen, daarboven

Maandag 8 augustus 2022
Leopoldsburg - Ze waren aan het spelen, daarbovenZoomNiet te tellen hoeveel foto's van de condenssporen van vliegtuigen we vanmorgen binnenkregen. Deze is van Eric Swinnen. De tijd dat een condensspoor blijft hangen is sterk afhankelijk van zonlicht, temperatuur, windrichting of luchtvochtigheid en de hoogte waarop wordt gevlogen. Gewone condenssporen kunnen op die manier uitgroeien tot cirrusachtige wolken die uren blijven hangen. Vliegtuigen veroorzaken door hun verbruik van kerosine ook een milieuverontreiniging, net als alle verbruikers van fossiele brandstof. Deze vervuiling is echter niet zichtbaar en staat los van deze condenssporen. (Foto onder: Jens Veraa)
Ze waren aan het spelen, daarboven
Zoom
Leopoldsburg - Een hittegolf tijdens de schoolvakantieZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Lindelhoeven - Leopoldsburg 1-4

Zondag 7 augustus 2022
Leopoldsburg - Lindelhoeven - Leopoldsburg 1-4Lindelhoeven VV heeft thuis met 1-4 verloren van K. ESK Leopoldsburg.
Leopoldsburg - Zoeken naar de Aziatische hoornaarZoomUPDATE Het Vlaams Bijeninstituut, dat instaat voor het opsporen en verdelgen van de Aziatische hoornaar, kan voorlopig geen nesten meer bestrijden: het geld is op en Vlaams minister van landbouw Jo Brouns heeft geen extra budget voorzien. Volgens voorzitter René De Backer is men al drie jaar in gesprek over een beheerregeling en is die er nog altijd niet.
Het gevaar bestaat dat mensen nu zelf nesten zullen proberen te verdelgen, zegt De Backer. “Dat is (…) Het hele nieuwsbericht
Vanaf maandag geldt in de Vlaamse bos- en natuurgebieden ALTIJD een algemeen rook- en vuurverbod. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. In alle provincies heeft het Vlaamse agentschap Natuur en Bos nu al code oranje afgekondigd, wat betekent dat er een hoog risico op natuurbrand is, wegens de ernstige droogte. Er was al een tijdelijk rook- en vuurverbod van kracht, maar vanaf morgen wordt dat uitgebreid tot een decretaal en permanent rook- en vuurverbod in al onze bos-, natuur- en heidegebieden. En dat het hele jaar door.

Grondwater zakt verder

Zondag 7 augustus 2022
Leopoldsburg - Grondwater zakt verderZoomDoor de droogte zakte het grondwater in Limburg verder. Dat blijkt uit het toestandsrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij. Op 1 augustus vertoonde 79% van de meetplaatsen een lage (44%) tot zeer lage (35%) freatische grondwaterstand (= de bovenste laag grondwater) voor de tijd van het jaar. Ook de debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn overal sterk gedaald. Op meer dan de helft van de meetplaatsen (53%) worden momenteel zeer lage en lage 14-daags gemiddelde debieten gemeten. Op 18% van de meetplaatsen worden zelfs historisch lage 14-daags gemiddelde debieten gemeten.
Juli was in heel Vlaanderen extreem droog. De neerslagtotalen in het VMM pluviometernetwerk variëren tussen 3,8 mm en 37,0 mm. In Ukkel noteerde het KMI slechts 5,2 mm neerslag (de normale waarde voor juli bedraagt 76,9 mm). Het rapport kan je lezen via deze link.

Droogte creëert mogelijkheden

Zaterdag 6 augustus 2022
Leopoldsburg - Droogte creëert mogelijkhedenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Nog steeds veel duiven niet teruggekeerdZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Zonder woorden

Zaterdag 6 augustus 2022
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Zonder woordenZoomDe Gekleurde Woorden van deze week zijn een beetje woordeloos...

Toon Vanhees overleden

Vrijdag 5 augustus 2022
Leopoldsburg - Toon Vanhees overledenGisteren is Toon Vanhees (89) overleden, de echtgenoot van Christiane Debonnez. Hij woonde in Genk maar was afkomstig uit Leopoldsburg. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Remans aan de Hoogstraat.

Nieuwe hittegolf in de maak

Vrijdag 5 augustus 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Nieuwe hittegolf in de maakNa de doortocht van een buienlijn neemt een hogedrukgebied met kern ten zuidwesten van Ierland positie over de Britse Eilanden en breidt de volgende dagen verder uit richting Denemarken en later de Scandinavische landen. Hierbij staat er gedurende een lange periode zonnig, warm en vooral droog weer op het programma. Sterker nog, na het weekend wordt de kans op een hittegolf erg groot.
Vandaag is de afkoeling na de buien in de ochtend zeker welkom. Er is kort na de middag nog kans op een (…) Het hele nieuwsbericht

'Theater op de Markt' in Hasselt

Vrijdag 5 augustus 2022
Volgende week, van 10 tot 14 augustus, neemt Theater op de Markt de Hasseltse binnenstad weer in. Op het programma staan 52 gezelschappen die allemaal verschillende keren spelen. Na de door de pandemie afgelaste editie van 2020 is het vier jaar geleden dat het Limburgse festival voor circus en locatietheater plaatsvond in Hasselt.
Met toegankelijke voorstellingen wil het festival de drempel voor kunstbeleving verlagen en iedereen uitnodigen om te komen genieten van circus- en locatietheater. Aan veel (…) Het hele nieuwsbericht

Nachtbussen bij Pukkelpop

Donderdag 4 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Samen met de provincie Limburg en 37 gemeenten zorgt Pukkelpop na iedere festivaldag voor extra nachtritten. De nachtbussen zijn gratis voor inwoners van de betrokken gemeenten, op vertoon van je PKP22-polsbandje. De nachtbussen rijden op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus, met vertrek om 02.30u, en op zondag 21 augustus, met vertrek om 00.30u. Meer info

Fien Devogelaere overleden

Donderdag 4 augustus 2022
Leopoldsburg - Fien Devogelaere overledenIn WZC Leopoldspark in Leopoldsburg is gisteren Fien Devogelaere overleden, de weduwe van Toob Beijens. Zij was 96 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten familiekring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Lommel-Centrum.

Tina Lauwers overleden

Donderdag 4 augustus 2022
Leopoldsburg - Tina Lauwers overledenMaandag is Tina Lauwers overleden, de weduwe van Fons Sneyers. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Heppen. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

De woestijn rukt op

Donderdag 4 augustus 2022
Leopoldsburg - De woestijn rukt opZoomVandaag gezien aan Groot-Gestel in Oudsbergen: kamelen in een weide! (Foto Josh Vandijck)

Uw isolatiegraad staat online

Donderdag 4 augustus 2022
Leopoldsburg - Uw isolatiegraad staat onlineZoomHerinnert u zich nog dat er in december 2020 een vliegtuigje heel de provincie overvloog om na te gaan of het dak van de woningen in Limburg wel goed geïsoleerd was? Dat gebeurde, zo vernamen we later, in opdracht van Fluvius. De resultaten van dat onderzoek staan nu online. Via deze link kunt u uw adres ingeven en dan blijkt of je dak goed of slecht geïsoleerd is. Als er rode vlekken te zien zijn, kunt u best ingrijpen, want warmteverlies door slechte isolatie kost 's winters veel geld. Op de website staan ook tips en links die aangeven hoe je dat kan doen.

Stijgende prijzen nekken bouw

Woensdag 3 augustus 2022
Leopoldsburg - Stijgende prijzen nekken bouwZoomEen gebrek aan geschikte arbeidskrachten, ontspoorde loonkosten en torenhoge grondstoffenprijzen zetten een rem op de groei van onze Limburgse bouwbedrijven. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bouwenquête van Voka en de Confederatie Bouw Limburg. Hoewel 36% van de Limburgse bouwbedrijven een gevuld orderboekje heeft voor meer dan zes maanden blijven onze bouwfirma’s niet ongevoelig voor de wereldwijde prijsstijgingen. 53 procent van de bouwbedrijven heeft zijn investeringsplannen uitgesteld tot na 2023, 44% heeft zelfs geen investeringsplannen meer, zo blijkt uit de enquête.

Voertuig gestolen in Olmenweg

Woensdag 3 augustus 2022
In de Olmenweg gingen dieven met een voertuig aan de haal. De politie kreeg deze voormiddag melding van de feiten.

Heide in bloei

Woensdag 3 augustus 2022
Leopoldsburg - Heide in bloeiZoomAugustus is traditioneel de maand dat de heide bloeit, het is dan nu ook het moment om een fiets- of wandeltocht in de Limburgse heide te maken (foto's Gust Ischen) 
Heide in bloeiHeide in bloei
Zoom

Tropisch, nadien afkoeling

Woensdag 3 augustus 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Tropisch, nadien afkoelingVerbonden aan een depressie nabij Schotland trekt een storing over het zuiden van Engeland. De overhangende hoge bewolking kan tot onze streken reiken, maar de neerslag krijgen we "voorlopig" niet mee. Wel wordt aan de voorzijde van deze storing erg warme lucht naar ons land getransporteerd.
Vandaag wordt het op de meeste plaatsen tropisch warm.
Na een zwoele nacht bij minima rond 17 of 18 graden komen de maxima na de middag uit op gemiddeld 32 graden. Er zijn wat hoge wolken aanwezig, maar (…) Het hele nieuwsbericht

José Vanlook overleden

Dinsdag 2 augustus 2022
Leopoldsburg - José Vanlook overledenOp 30 juli is José Vanlook overleden, de echtgenote van Marcel Vanthienen. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg. Haar urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Heppen. Begroeting: zondag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen.

Man (57) gewond bij botsing

Dinsdag 2 augustus 2022
Een 57-jarige man uit Leopoldsburg is vanmorgen gewond geraakt bij een aanrijding tussen twee voertuigen op de Nikelaan in Ham. Hij is naar het ziekenhuis in Geel gebracht.
Leopoldsburg - K. ESK Leopolsburg klopt Paal-TervantK. ESK Leopoldsburg heeft van Paal-Tervant gewonnen met 2-1 .

Drinkwater mogelijk 11,86% duurder

Dinsdag 2 augustus 2022
De Watergroep heeft bij de WaterRegulator van de Vlaamse Milieumaatschappij een aanvraag voor een tariefverhoging voor het drinkwater ingediend. Ze voorziet voor de periode 2023-2028 een geleidelijke stijging van 11,86 procent, los van een eventuele indexering. Terwijl de klanten nu 1,97 euro per 1.000 liter betalen, wordt dat in 2028 2,20 euro. De watermaatschappij verantwoordt de prijsstijging door extra investeringen in opslagruimtes en digitalisering en door de klimaatuitdagingen, zoals de droogte. Eind december wordt bekend of de aanvraag is goedgekeurd.

Slechts 89 Limburgse biobedrijven

Maandag 1 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
België telde in 2021 2.590 biologische landbouwbedrijven, een kleine toename in vergelijking met 2020. Limburg telt slechts 89 biologische landbouwbedrijven, het kleinste aantal van alle Belgische provincies. Namen en Luxemburg zijn de provincies met de meeste bio-bedrijven. (bron: Statbel)
Leopoldsburg - Engelse voetbalsters Europees kampioenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Herfst in volle zomer: droogtestressZoomWie de laatste dagen een fiets- of wandeltocht heeft gedaan, zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat het op bepaalde plaatsen wel herfst lijkt. Bomen verliezen hun bladeren door droogtestress.
"In de zomer kan de bodem zo ver uitdrogen, dat planten niet meer optimaal kunnen verdampen. Ze ondervinden dan droogtestress. Eerst sluit een plant zijn huidmondjes om waterverlies via verdamping te voorkomen, maar uiteindelijk kan hij geheel of gedeeltelijk afsterven. Droogtestress komt (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Folkfestival serveert gevarieerd menuZoomOp 12-13 en 14 augustus gaat aan The Cellic Art Gallery in Genebos-Ham het jaarlijks folkfestival door. Organisator Marc Reusen is er opnieuw in geslaagd om de muzikale menukaart erg gevarieerd samen te stellen. Op vrijdag 12 augustus opent Broes (foto), een kwintet uit Gent, de driedaagse. Zij bewandelen verschillende muzikale paden in de folkmuziek; Om 22 uur komt de Ierse band Ceol op het podium en sluiten zo dag 1 af. Zaterdag 13 augustus begint om 14 uur met een optreden van Limburger Piet (…) Het hele nieuwsbericht
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen