Het overige nieuws

Christiane Guibert overleden

Dinsdag 31 mei 2022
Leopoldsburg - Christiane Guibert overledenChristiane Guibert weduwe van Paul Grosfeld, is overleden. Zij was 74 jaar.
Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans Leopoldsburg.
Afscheidsplechtigheid in aula De Vloot, Koningin Louisa Marialaan 175, Leopoldsburg op zaterdag 4 juni 2022 om 11.00 uur, gevolgd door de bijzetting van de urne in het columbarium op de begraafplaats van Paal.

Leopoldsburg - Oevers van beken maaien is maatwerkZoomHet provinciebestuur beheert 1.625 km onbevaarbare waterlopen. 30 km daarvan krijgen deze maand een extra maaibeurt om wateroverlast door zomeronweders te beperken. In het najaar, tussen september en december, vinden de (grotere) winterruimingen plaats. In de tussentijd roept begroeiing in de waterloop soms vragen op. Worden de beken wel goed onderhouden? Een interessante uitleg vindt u hier. (Archieffoto)

Nieuw: Kamps Interieurwerken

Maandag 30 mei 2022
Recep Kaya uit Leopoldsburg heeft de besloten vennootschap Kamps Interieurwerken opgericht met zetel aan de Klein Zavelheide. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer schilder- en behangwerken, decoratiewerken en het plaatsen van vloer- en wandbekleding.
Morgen wordt er gestaakt bij de openbare diensten. Het gaat om een gemeenschappelijk initiatief van de vakbonden tegen de algemene malaise in de sector en onder meer het koopkrachtverlies, het gebrek aan personeel en investeringen. Je moet rekening houden met een verstoring van het openbaar vervoer. De Lijn schat dat ongeveer 60 procent van de bussen zal rijden. Bij de NMBS denken ze aan één trein op vier. Bij de VRT wordt een beperkte programmatie voorzien, onder meer de regionale programma's bij Radio 2 zijn geschrapt.

Elza Sels overleden

Maandag 30 mei 2022
Leopoldsburg - Elza Sels overleden
Gisteren is Elza Sels overleden, de weduwe van Armand Hody en de levenspartner van Gerrit Vlieger. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Verzet tegen padel groeit

Maandag 30 mei 2022
Leopoldsburg - Verzet tegen padel groeitZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Het is lente: parende padden

Maandag 30 mei 2022
Leopoldsburg - Het is lente: parende paddenZoom"Ons pad loopt niet over rozen, Josée..." (Foto Trinette Paesen)

Vandaag is het Wereld MS-dag

Maandag 30 mei 2022
Vandaag is het Wereld MS-dag. MS is een ongeneeslijke auto-immuunaandoening van het centrale zenuwstelsel. Tot dit centrale zenuwstelsel behoren de hersenen en het ruggenmerg. Heb je MS, dan wordt de myelinelaag, dit is de beschermlaag rond de zenuwen, aangetast door je eigen immuunsysteem. De ziekte leidt tot verschillende (on)zichtbare symptomen en het ziekteverloop is onvoorspelbaar en erg divers. De ziekte treft zo’n 13 000 Belgen.
Vandaag staat MS wereldwijd in de schijnwerpers. (…) Het hele nieuwsbericht

Twee keer goud van Charlotte

Maandag 30 mei 2022
Kampioen in de kijker
Leopoldsburg - Twee keer goud van CharlotteZoomOp de Special Olympics Belgium heeft de Beringse Charlotte Debakker van G-Karate Leopoldsburg twee keer goud behaald! Proficiat.

Niets dan dromen

Maandag 30 mei 2022
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Niets dan dromenIk ben uit een droom ontwaakt. Er in verstrikt raken was niet eens moeilijk toen Radio 2 op Hemelvaartsdag de TOP 60 van de sixties op de mensheid losliet. Het was net mijn verjaardag en het is altijd gevaarlijk om te stellen dat dit het mooiste verjaardagscadeau was dat ik ooit kreeg, maar het komt toch dicht in de buurt van de topcadeaus die ik in de loop van de ondertussen vele lange jaren ontving. De Sixties, wat een tijd! Om helemaal ondergedompeld te worden in de tijd van de walmende wiet en lekkere LSD, wat (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Madeleine Wagemans overledenGisteren is Madeleine Wagemans overleden. Zij was 69 jaar en afkomstig van Lommel. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Heppen. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Orka gezien in Parijs

Zondag 29 mei 2022
Leopoldsburg - Orka gezien in ParijsZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Vandaag trekt het Ros Beiaard uitZoomVandaag trekt in Dendermonde de Ros Beiaardommegang uit, een van oorsprong religieuze optocht die zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen. Dat "ros" wordt gedragen door de pijnders, bereden door de Vier Heemskinderen en omringd door de vedelaar, Kalleke Step, de Ros Beiaardharmonie, de hellebaardiers en de buskruitschutters. Het was twaalf jaar wachten voor men het peirt nog eens kon zien - tien jaar sinds de vorig ommegang plus twee jaar corona.
Lisa Van Gucht (13) interpreteerde het Ros op haar manier in bijgaande tekening. Omdat haar papa van Dendermonde is, was dit voor haar een leuke uitdaging. Op de tekening zie je beneden de drie reuzen, dan de knaptanden, Kalleke Step, de vedelaar en het peirt zelf met de Vier Heemskinderen.

Sprookjes zijn bedreigd (2)

Zaterdag 28 mei 2022
Leopoldsburg - Sprookjes zijn bedreigd (2)ZoomIn een attractie van het Sprookjesbos is een karretje losgekomen. (Cartoon: Fobie)
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - In het eeuwige licht van de dagenZoomEdith en Lambert hebben weer de gekleurde woorden voor deze week klaar.
Leopoldsburg - Met de trein in het weekend...Dit weekend wordt er aan de sporen gewerkt tussen Mol en Herentals. Er worden vervangbussen voorzien. Die zijn er ook tussen Mol en Hasselt, waar eveneens aan de sporen gewerkt wordt.
En in het weekend van 4 en 5 juni worden er vervangbussen ingelegd tussen Herentals en Lier.
De trein is altijd een beetje reizen... Maar het zal in die weekends langer duren voor u op uw bestemming bent.

Sprookjes zijn bedreigd

Vrijdag 27 mei 2022
Leopoldsburg - Sprookjes zijn bedreigdZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Verlenging perron station HamontZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Het is lente: parende schildwantsenZoom"Wat voer jij in het schild, Jan?" (Foto Frido Van Hertum)

Het nut van heggen

Donderdag 26 mei 2022
Vandaag gelezen
"Heggen zijn eeuwenoude landschapselementen. Ze zorgen voor vergroting van de biodiversiteit, plaagbestrijding en bescherming tegen overstromingen en besmettelijke ziektes. Daarnaast slaan heggen koolstof en water op, gaan ze de verspreiding van ammoniak en pesticiden tegen, en verlagen ze de temperatuur in het landschap.
(Nederlands landschapsonderzoeker Kenneth Rijswijk, op naturetoday.com)

Needle spiking...

Donderdag 26 mei 2022
Leopoldsburg - Needle spiking...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Het leger gaat oefenen

Woensdag 25 mei 2022
Het bataljon Carabiniers Prins Boudewijn - Grenadiers uit het garnizoen Leopoldsburg organiseert van 29 mei tot en met 3 juni een oefening in de provincies Antwerpen en Limburg. Dat meldt de generale staf.
Een 200-tal militairen zal een week lang trainen op hun kerntaken, namelijk activeren van het personeel, testen van het materiaal, vorderings- en verkenningstechnieken, het innemen van commandoposten, reacties bij contact en het ontzetten van burgers uit kritieke plaatsen. Luitenant-kolonel (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
"Die mannen hebben echt goed werk geleverd. Aan de meest kwetsbare kant van de omheining hebben we betonnetten in stukken gezaagd en 40 centimeter diep in de grond gestoken. Zo voorkomen we dat de wolf onder de draad kruipt. Verder hebben we vijf schrikdraden aangebracht: 20 en 40 centimeter boven de grond en daarna een draad om de 30 centimeter, de hoogste op 1,30 meter. Ik ben ervan overtuigd dat er niets met de schapen kan gebeuren. Qua onderhoud moet je natuurlijk zorgen dat er geen gras tegen de onderste stroomdraden groeit."
(Schapenhouder Roger Gielen uit Peer over het Wolf Fencing Team, in "Het Laatste Nieuws") 
Leopoldsburg - Het is lente: parende schaakbordlieveheersbeestjesZoom"Ik voel dat je schaakmat staat, Lode!" (Foto Frido Van Hertum)

Opnieuw staking De Lijn

Dinsdag 24 mei 2022
Leopoldsburg - Opnieuw staking De LijnHet ACOD roept op tot een algemene staking in de openbare sector op dinsdag 31 mei. Ook personeel van De Lijn neemt hieraan deel. ​Deze actie is volgens de vakbond andermaal niet tegen De Lijn gericht, maar geldt als een signaal naar de regering omtrent o.a. de koopkracht (loonnormwet). ​ De staking zal de nodige hinder met zich meebrengen voor de dienstverlening van De Lijn.
Leopoldsburg - Droogtekaarten helpen boeren bij beregenenZoomHet Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw in Bocholt onderzoekt hoe boeren hun velden efficiënter kunnen beregenen. Dat is mogelijk door onderscheid te maken tussen drogere en nattere zones. Een computergestuurde haspel zorgt ervoor dat de droge zones meer water krijgen.
Het beregenen van de velden kost de boeren handenvol geld. En water wordt schaars. Daarom onderzoekt het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw in Bocholt hoe beregenen efficiënter en gerichter kan. "Aan de (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Er komt dan toch geen sneltram tussen Hasselt en Maastricht, maar een elektrische trambus. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters vanmiddag bekend gemaakt op een overleg met de directie van de Lijn, de stad Maastricht en de provincie Nederlands-Limburg. Eerder werd ook al gekozen voor een trambus tussen Hasselt en Maasmechelen en Hasselt en Noord-Limburg.  
Vandaag gelezen
“Het lijkt een logische keuze dat landbouwers gewassen inzaaien die financieel het meeste opbrengen. En door de schaarste is de prijs van tarwe erg hoog op dit moment. Maar het klimaat in Limburg levert enkel graan op dat bestemd is voor veevoer. De kwaliteit is onvoldoende voor menselijke consumptie."
(Sander Palmans, van het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw in Bocholt, bij VRTnieuws)

Marina Provost overleden

Maandag 23 mei 2022
Leopoldsburg - Marina Provost overledenZaterdag is Marina Provost overleden, de weduwe van Anthony Weston. Zij was 66 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot, gevolgd door de bijzetting van de urne in het columbarium op de begraafplaats in Heppen. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Windschering

Maandag 23 mei 2022
Woord van de week
Bij het onweer van de voorbije dagen was er windschering. Dat weerfenomeen doet zich voor als diverse luchtlagen in de atmosfeer een verschillende richting of snelheid hebben. De luchtstromen scheren dan horizontaal of verticaal langs elkaar, waardoor er op korte afstand veel werveling of rotatie in de wind ontstaat. Windschering is vooral gevaarlijk voor de luchtvaart. In het ergste geval kan het leiden tot windhozen of tornado’s.
Leopoldsburg - Marie Louise Vandevoort overledenVrijdag is Marie Louise Vandevoort overleden, de weduwe van Jean Maes. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Hulsmans.

Kent u deze mannen?

Zondag 22 mei 2022
Leopoldsburg - Kent u deze mannen?ZoomOp vraag van het parket Limburg heeft de federale politie beelden verspreid van de personen die verdacht worden van de gewapende overval op 30 december om 20.10u op de Colruyt in Helchteren.
Toen klommen twee mannen over de omheining aan de achterkant van de parking en liepen langs de winkel tot aan de ingang. Zij namen een winkelkar en gingen kort voor sluitingstijd de winkel binnen. Eén van hen ging naar de kassierster en dwong haar onder bedreiging van een groot keukenmes vier kassalades open (…) Het hele nieuwsbericht
Kent u deze mannen?Kent u deze mannen?
Zoom
Leopoldsburg - Het is lente: parende zwartpootsoldaatjesZoom"Geef acht, Arie!" (Foto Mario Vanoppen)
Leopoldsburg - Het is lente: parende hooibeestjesZoom"Snel, Fred, want ik moet niezen!"  (Foto Trinette Paesen)

Ruim 12 mio winst voor LRM

Zaterdag 21 mei 2022
Economisch nieuws
Na drie uitdagende jaren voor de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, met licht positieve cijfers in 2018 en 2020 en verlies in 2019 omwille van historische afschrijvingen, is 2021 voor LRM opnieuw een winstgevend jaar. LRM kan een geconsolideerd resultaat voorleggen van 12,3 miljoen euro. Aan de basis van die goede cijfers liggen een aantal succesvolle exits, zoals de gedeeltelijke uitstap uit ICT-icoon Cegeka, de verkoop van de energie-scale-up Enervalis, van lasercladdingbedrijf LCV en (…) Het hele nieuwsbericht

Over de liefde

Zaterdag 21 mei 2022
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Over de liefdeZoomVandaag

Brandgevaar verminderd

Vrijdag 20 mei 2022
Leopoldsburg - Brandgevaar verminderdZoomDe regenbuien van gisteren en vandaag hebben de planten en de natuur deugd gedaan. Een bijkomend voordeel is dat het brandgevaar in de natuurgebieden verminderd is. Het Agentschap Natuur en Bos heeft daardoor code oranje teruggebracht naar code geel.
Leopoldsburg - Geen mondmaskers meer bij De LijnZoomIn opvolging van de beslissingen van het Nationaal Overlegcomité vandaag zijn mondmaskers vanaf maandag 23 mei niet langer verplicht op het openbaar vervoer in heel België. "Vanaf maandag hoeft er dus ook geen mondmasker meer te worden gedragen op de bussen en trams van De Lijn", aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Uiteraard blijft het de keuze van iedereen om het wel te dragen als ze dat willen. Ook de plastiek beschermfolie en andere fysische maatregelen tussen het reizigerscompartiment en de chauffeurspost in de voertuigen van De Lijn verdwijnen. Reizigers zullen weldra weer vooraan via de chauffeur opstappen.”
Leopoldsburg - Code oranje vanwege verwachte overlast
Het KMI had voor vandaag aanvankelijk code oranje afgekondigd voor de provincies Luik en Luxemburg, maar heeft nu ook naar die code opgeschaald voor Limburg, Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant. Dat heeft te maken met de nieuwe regen- en onweerszone die vanuit Frankrijk ons land binnenkomt en vooral in de namiddag felle buien, onweer, zware windstoten, hagel en veel regen in korte tijd met zich mee brengt. Men verwacht dat het in Limburg overvloedig zal regenen.
Het nummer 1722 is geactiveerd; bel dat enkel voor niet-dringende brandweerhulp. Bij acute en levensbedreigende situaties bel je naar 112.

Jacqueline Taylor overleden

Donderdag 19 mei 2022
Leopoldsburg - Jacqueline Taylor overledenOp 2 mei overleed Jacqueline Taylor. Zij was 73 jaar. Het afscheid en de plaatsing van de urne in het columbarium vonden plaats in intieme kring.

Onweer: code geel

Donderdag 19 mei 2022
Leopoldsburg - Onweer: code geelNaar aanleiding van de onweerszone die over ons land trekt, heeft het KMI voor vandaag tussen 11.00u en 21.00u code GEEL afgekondigd voor de provincie Limburg. 
Bij wateroverlast en stormschade kan je terecht op www.1722.be of bel 1722. Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn

Op stap met de bomenwerkgroep

Donderdag 19 mei 2022
De vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep zijn echte bomenkenners. Deze zomer nemen ze je graag mee op stap. Geïnteresseerd in bomen? Stap dan zeker mee. De vrijwilligers organiseren begeleide bomenwandelingen op het oud kerkhof van Hasselt, in het arboretum van Bokrijk en in de Engelse landschapsparken van Leut en Herkenrode. Meer info
De Bomenwerkgroep organiseert ook de snelcursus "Word bomenkenner". Meer info.

Werken aan kanaalbrug Hasselt

Woensdag 18 mei 2022
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Werken aan kanaalbrug HasseltZoomWe meldden het enkele maanden geleden al: dit jaar wordt de kanaalbrug op de Kempischesteenweg in Hasselt hoger gelegd. Vanaf morgen tot en met zondag worden daar stalen damwanden tussen de twee brugdelen geplaatst. Dat is nodig om straks de eerste brughelft te kunnen verhogen. De damwanden houden de extra grondopvulling op zijn plaats. Het intrillen van deze stalen platen zal enige geluidshinder en trillingen veroorzaken, maar vormt geen risico voor de omgeving. Om de hinder te beperken gebeuren de werken (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsster gewond

Woensdag 18 mei 2022
Leopoldsburg - Fietsster gewondAan de Steenstortstraat in Beringen geraakte een 71-jarige fietsster uit Leopoldsburg gewond toen ze een paaltje raakte met haar fiets.
Leopoldsburg - Het is lente: parende pyamaschildwantsenZoom"Trek je pyjama maar uit, Jan!"  (Foto Jan Leyskens)

Toenemende onweersdreiging

Dinsdag 17 mei 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Toenemende onweersdreigingAan de voorzijde van een storing, verbonden aan een depressie ten westen van Schotland, wordt in een zuidelijke hoogtestroming erg warme lucht van subtropische oorsprong naar onze streken aangevoerd. De temperaturen worden in heel het land zomers, met uitzondering van de kust. De volgende dagen wordt het drukkend warm en neemt de onweersdreiging toe. Vanaf het weekend wordt het minder warm..
Vandaag zijn er eerst nog talrijke wolken, maar vanuit het westen breekt de zon door. Het kwik kan dan (…) Het hele nieuwsbericht

Ook Zweden wil bij de NAVO

Maandag 16 mei 2022
Leopoldsburg - Ook Zweden wil bij de NAVOZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Gsm achter het stuur: rijbewijs kwijt!ZoomParket Limburg zet de komende dagen extra in op de aanpak van gsm-gebruik achter het stuur. Afleiding door gsm- of smartphonegebruik achter het stuur is een van de “killers” in het verkeer. Om die reden wordt het manipuleren achter het stuur van een gsm of enig ander elektronisch apparaat met een scherm sinds kort zwaarder bestraft. Het parket Limburg wil een extra signaal geven en zal bij vaststelling opdracht geven tot onmiddellijke intrekking van het rijbewijs. Deze actie loopt van 16 mei t.e.m. 12 juni 2022.

Consumptieparkeren

Maandag 16 mei 2022
Woord van de week
De stad Kortrijk betaalt sinds vorige week het parkeergeld terug aan bezoekers die ondergronds parkeren en minstens 75 euro uitgeven bij lokale handelaars. Kortrijk lanceert daarmee als eerste stad in België het concept consumptieparkeren. In een later stadium zal het parkeergeld worden terugbetaald door de deelnemende handelaars. De actie stimuleert het fysieke winkelen en steunt de lokale handel en horeca. Critici stellen dat deze mobiliteitsmaatregel niet klimaatvriendelijk is.

Een doos varia

Maandag 16 mei 2022
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Een doos variaIedereen heeft bij hem thuis wel ergens een doos staan met als opschrift ‘varia’. Dingen die nergens bij horen worden daarin gedumpt. Het is meestal een interessante doos omdat je na verloop van tijd niet meer precies weet wat er in verborgen is. Wat gerommel in die doos kan verrassingen opleveren. De voorbije dagen heb ik in de media rondgeneusd en een doos gevuld met ‘mediavaria’. Nu weet ik nog wel wat de inhoud is maar als ik iets verder kijk dan mijn niet zo kleine neus lang is, (…) Het hele nieuwsbericht

Eurosong is weer voorbij

Zondag 15 mei 2022
Leopoldsburg - Eurosong is weer voorbijZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Lezing over darmkanker

Zondag 15 mei 2022
Iedere dag verliezen 10 families in België een dierbare aan darmkanker. Dat zijn er 300 per maand. Nochtans is darmkanker volgens alle criteria van de WHO de “ideale ziekte” om vroegtijdig op te sporen. In dat geval is de kans op genezing méér dan 90%. Er bestaat jammer genoeg nog een groot gebrek aan kennis over dit onderwerp. De mythes en misverstanden over bv. het darmonderzoek zijn nog wijd verspreid. Dr Colemont spreekt hierover in het Diagnosecentrum van Lommel op donderdag 19 mei om 16u30. De toegang is gratis maar inschrijven verplicht via www.diagnosecentrum-lommel.be.
Leopoldsburg - Het is lente: parende snuitkeversZoom"We worden begluurd, Henri." (Foto Theo Van Vlierden)

Ondertussen, in Zutendaal...

Zaterdag 14 mei 2022
Leopoldsburg - Ondertussen, in Zutendaal...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Omdat de kans op besmetting met vogelgriep de laatste weken is afgenomen, kunnen de preventieve maatregelen gedeeltelijk worden opgeheven. Zo is het vanaf vandaag/zaterdag niet langer verplicht om pluimvee op te hokken. De dieren moeten wel nog steeds binnen gevoederd worden. Dat laat het federaal voedselagentschap FAVV weten.
Leopoldsburg - Het is lente: parende phegeavlindersZoom"Ik laat je niet vallen, Fien!"              (Foto Theo Van Vlierden)

Aan de treinreizigers...

Zaterdag 14 mei 2022
Leopoldsburg - Aan de treinreizigers...Wilt u met de trein naar Antwerpen? Dit en volgend weekend zijn er nog steeds werken aan de brug over het Albertkanaal in Herentals. De NMBS legt dan vervangbussen in tussen Herentals en Lier, en volgend weekend zelfs tussen Mol en Lier. En dan maar hopen dat de buschauffeur de weg kent...
Wie vanuit de Antwerpse en Limburgse Kempen per trein naar Antwerpen wil, zal dus langer onderweg zijn.

Zomers weekend

Zaterdag 14 mei 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Zomers weekendMet de kern van een hogedrukgebied over ons land neemt de wind af en zijn er weinig wolken. Het kwik kan in het weekend flink gaan klimmen. Het hogedrukgebied trekt de volgende dagen naar het noorden, waardoor de weg vrijgemaakt wordt voor storingen die vanuit Frankrijk naar onze streken schuiven met kans op onweer. In de tweede helft van volgende week wordt het kouder met toenemende neerslagkansen. 
Vandaag is er weinig wind en dat is zeer gunstig voor het warmtegevoel. Na een frisse start met (…) Het hele nieuwsbericht

De hartslag van de tijd

Zaterdag 14 mei 2022
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - De hartslag van de tijdZoomVandaag rollen de gekleurde woorden over het strand.
Leopoldsburg - Maansverduistering maandagmorgenZoomMaandagochtend is er van 5u29 tot 6u55 een maansverduistering en kan je misschien ook een rode gloed op de maan zien, ook al staat ze volledig in de aardse schaduw. Dat komt door het breken van het zonlicht. (Gust Ischen)

Het jaar van de wolf

Vrijdag 13 mei 2022
Leopoldsburg - Het jaar van de wolfZoomGenetische analyses in de laboratoria van het INBO (Instiuut voor Natuur- en Bosonderzoek) de afgelopen maanden hebben voor het eerst bewezen dat er een wolf aan de “andere” kant van de Schelde heeft rondgetrokken, meer bepaald in de buurt van Lokeren, zegt  het INBO. "We weten nu ook zeker dat er in de winter in de provincie Antwerpen minstens drie verschillende wolven op bezoek waren."
Op 9 februari werd in Lokeren een dood ree genetisch bemonsterd, met een schadebeeld dat (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Na het ontslag van Wouter Beke...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Tijdens de veertiendaagse stickerverkoop van Rode Kruis-Vlaanderen zijn in Limburg 45.000 stickers verkocht, goed voor een opbrengt van 225.000 euro. De opbrengst gaat volledig naar de plaatselijke afdelingen.

Ismael Miranda Blanco overleden

Donderdag 12 mei 2022
Leopoldsburg - Ismael Miranda Blanco overledenIsmael Miranda Blanco uit Leopoldsburg, echtgenoot van Liliane Vanwelden, is overleden. (° El Entrego (ES) op 7 maart 1955 † Leopoldsburg op 12 mei 2022)
Begroeting: maandag 16 mei 2022 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19 u.
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het uitvaartcentrum Convents

Kletskassa bij Jumbo in Balen

Donderdag 12 mei 2022
Kort nieuws van bij de buren
Op woensdag 25 mei opent Jumbo een nieuwe winkel in Balen. Het is de eerste in België met een kletskassa, die men in Nederland al langer kent. Aan zo’n kassa wordt bewust tijd gemaakt voor een gezellige babbel, onder meer om de eenzaamheid bij ouderen draaglijker te maken. Aan de kletskassa is er ook minder tijdsdruk en kunnen mensen tijd nemen om af te rekenen.
Het is maar dat je 't weet
Tot en met woensdag 18 mei verwacht het Agentschap Wegen en Verkeer "grote verkeershinder op de E314" richting Nederland in Maasmechelen. In opdracht van het AWV wordt daar het wegdek vernieuwd tussen het ecoduct Kikbeek en de Nederlandse grens. Het wegdek wordt voorzien van geluidsreducerend asfalt. Vanaf vrijdagavond 13 mei om 20u wordt er op de rechterrijstrook en pechstrook gewerkt. Verkeer rijdt er dan over één rijstrook voorbij de werfzone. Na de zomer wordt dezelfde zone in de rijrichting Lummen vernieuwd.

Jef Jansen overleden

Donderdag 12 mei 2022
Leopoldsburg - Jef Jansen overledenGisteren is Jef Jansen overleden, de echtgenoot van Mia Vandael. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg, gevolgd door de bijzetting van de urne op de begraafplaats van Kerkhoven.

Warm en winderig

Woensdag 11 mei 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Warm en winderigVandaag is het nog warm en zonnig, maar er waait wel een flinke zuidwestenwind. Komende nacht passeert een zwak front waarna het iets minder warm wordt. Het droge en licht bewolkte weer blijft wel aanhouden. Vanaf zondag, en zeker volgende week, kunnen de temperaturen opnieuw stijgen tot zomerse waarden.
Vandaag is het ’s ochtends helder en daar komt weinig verandering in met hooguit wat sluierbewolking vanaf de middag. De temperaturen kunnen opnieuw snel klimmen, na de middag tot (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Op het Pidpa-terrein achter Pakawi Park in Olmen zijn vrijdag twee nieuwe windturbines van Elicio ingehuldigd. Zij zullen jaarlijks goed zijn voor 10.000 MWh hernieuwbare energie, wat neerkomt op het verbruik van 3.000 gezinnen.
Leopoldsburg - Code oranje in bos- en natuurgebiedenZoomMomenteel is code oranje van kracht in de Limburgse bos- en natuurgebieden: er is een hoog risico op natuurbrand omdat de vegetatie extreem droog is en zeer gemakkelijk vlam kan vatten. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht op het terrein. Vuur maken is verboden, waarschuwt de politie.
Het is maar dat je 't weet
Wekelijks ontstaan er gemiddeld vier branden doordat een apparaat met batterij of accu in een vuilnisbak, container of papierbak gegooid wordt en explodeert. Vaak zonder dat de bezitter het doorheeft, omdat het gaat om artikelen waarvan je niet verwacht dat er een ontbrandingsmechanisme in zit.
(De Telegraaf)
Leopoldsburg - Hinder bij De Lijn door stakingZoomHet gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op vrijdag 13 mei 2022 een provinciale actiedag in Hasselt, en mobiliseert hiervoor. Deze actie is niet tegen De Lijn gericht, maar is een signaal naar de regering omtrent de koopkracht (loonnormwet). De Lijn verwacht alleszins hinder. De vakbondsactie is een gevolg van een algemene sociale ontevredenheid over de loonnormwet. Door deze vakbondsactie vrijdag wordt er hinder verwacht op de dienstverlening van bussen en trams in heel Vlaanderen.
Leopoldsburg - Cecilia Van Branteghem overledenGisteren is Cecilia Van Branteghem overleden. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Leopoldsburg - 'Twee voor de prijs van één'Hoge leeftijd blijft de belangrijkste factor van het ontstaan van dementie, maar uit steeds meer onderzoek blijkt dat tot wel 40% van dementie te maken heeft met leefstijl. Een gezonde leefstijl kan het risico op dementie verminderen. Gezonde voeding, matig zijn met alcohol, bewegen en cognitief en sociaal actief blijven (bijvoorbeeld een engagement in een vereniging en goede fysieke contacten), leiden tot een betere hersengezondheid. En ze zijn ook goed voor een betere cardiovasculaire gezondheid. Daarom lanceert het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vandaag de campagne ‘2 voor de prijs van 1’: wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen.
In Vlaanderen lijden ongeveer 141.000 mensen aan dementie. Tegen 2070 zal dat aantal verdubbeld zijn. Meer aandacht voor een leefstijl die goed is voor de hersenen en het risico op dementie kan verkleinen, kan dus voor heel wat mensen een verschil maken.
Leopoldsburg - Louis Vanden Eynde overledenGisteren is Louis Vanden Eynde overleden, de echtgenoot van Louise Verswyvel. Hij was 92 jaar en afkomstig van Bocholt. Het afscheid vindt in intieme kring plaats. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.
De politie kreeg gisterenavond melding van een inbraakpoging in een woning aan de Antwerpsesteenweg. Er is schade aan de deur vastgesteld.
Leopoldsburg - Motorrijder zwaargewond bij botsingDeze voormiddag botsten een 68-jarige motorrijder uit Lommel en een auto op de hoek van de Lommelsesteenweg en de Kerkhovenweg in Leopoldsburg. De motorrijder liep daarbij zware verwondingen op.

Straks staat de deur

Zaterdag 7 mei 2022
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Straks staat de deurZoomOnze zaterdagse gekleurde woorden:
Tribunaliteiten
Leopoldsburg - Moet een patiënt vragen wat het kost?Een vrederechter kreeg een geschil op zijn bord tussen een ziekenhuis en een patiënt over de betaling van ereloonsupplementen van een arts die gedeconventioneerd is. Wat wil zeggen dat de arts in kwestie geen afspraken had met het ziekenfonds over vaste tarieven. De patiënt beweerde dat hij niet wist dat zijn arts niet geconventioneerd was en weigerde betaling. De vrederechter vond dat de patiënt toch moest betalen omdat het ziekenhuis vooraf aan de patiënt een brochure gaf die hem voor (…) Het hele nieuwsbericht
Het is alle hens aan dek in Bosland en bij uitbreiding Limburg. Door de aanhoudende droogte is het brandgevaar groot en daarom zijn de vier Limburgse brandwachttorens overdag permanent bemand.

Lucien Theys overleden

Donderdag 5 mei 2022
Leopoldsburg - Lucien Theys overledenGisteren is Lucien Theys overleden, de weduwnaar van Lea Teeuwen en de echtgenoot van Marijse Hendrickx. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Andrea Engelen overleden

Donderdag 5 mei 2022
Leopoldsburg - Andrea Engelen overledenGisteren is Andrea Engelen overleden, de echtgenote van Louis Peeters. Zij was 73 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Leopoldsburg - Brandweer rukte vorig jaar 47.000 keer uitZoomVorig jaar werden de brandweerdiensten in Limburg 47.023 keer opgeroepen voor een noodsituatie. Dankzij de blijvende inzet van 1.447 personeelsleden garandeert de brandweer dat er snel gevolg wordt gegeven aan elke noodoproep. Elke brand is er één te veel Vorig jaar telden we in onze provincie 2.459 oproepen voor brand, in 2020 waren er dat 2.297. Het aantal oproepen voor brand in 2021 steeg dus met 162 ten opzichte van 2020. Wij vermoeden dat de lockdowns in 2020 voor een lager aantal (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Dillen overleden

Woensdag 4 mei 2022
Leopoldsburg - Mia Dillen overledenGisteren is Mia Dillen overleden, de weduwe van Gilbert De Greef. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Leopoldsburg - Het is lente: parende vuurjuffersZoomWat mooi is aan deze vuurjuffers: als ze paren, doen ze dat in de vorm van een hartje... (Foto Frido Van Hertum)

Mariakapel gerestaureerd

Dinsdag 3 mei 2022
De kapel van OLV van Rust in de Pater Clement Lemmensstraat is gerestaureerd. De restauratie heeft 35.000 euro gekost. Daarvan nam de gemeente de helft voor haar rekening. Ook de Lourdesgrot in Heppen wordt gerestaureerd.

De leegheid der dingen

Dinsdag 3 mei 2022
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - De leegheid der dingenAls observeerder van dienst meet ik mij figuurlijk 2 extra oren aan als ik mij in de wondere wereld rondom mij begeef. Die 4 oren dat is geen zicht , dat geef ik toe maar ik ben nooit moeders mooiste geweest dus een echte achteruitgang is het ook weer niet. Wie zijn oor te luisteren legt als hij onder de mensen komt, weet dat levenswijsheden op de meest onverwachte momenten ons levenspad kruisen. Deze keer was een marktkramer mijn inspiratie. Het voorval is al meerdere jaren oud. Hij verkocht borstels en uiteraard (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Thes Sport B - Leopoldsburg 4-3ZoomK. ESK Leopoldsburg heeft vanmiddag met 4-3 verloren op het veld van Thes Sport Tessenderlo B.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen