Het overige nieuws

Thuiswerk is een blijver

Vrijdag 31 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
De coronacrisis heeft het thuiswerken in verschillende sectoren mogelijk gemaakt. 33,9% van de werknemers werkte in 2022 regelmatig of soms thuis, tegenover 18% in 2019; de gevolgen van de COVID-crisis op lange termijn zijn duidelijk zichtbaar.
Het zijn de werknemers met een hoog opleidingsniveau die het vaakst gebruik maken van het thuiswerken met 54,7%. Dat percentage bedraagt 14,7% bij de middengeschoolde werknemers en 4,7% van de laaggeschoolden. (Statbel)
Leopoldsburg - Nieuw provinciaal klimaatbomenprojectZoomIn het Provinciaal Natuurcentrum in Genk hebben 41 Limburgse gemeenten - alle gemeenten behalve Herstappe - gisteren het charter ondertekend dat het startschot geeft van het nieuwe provinciale klimaatbomenproject. Tegen september 2024 zullen de deelnemende gemeenten stappen rond een doordacht gemeentelijk bomenbeleid gezet moeten hebben. Het doel is de bomen in de provincie op een goede manier te onderhouden en te behouden. Daarbij krijgen ze advies en steun van de provincie Limburg. 
Het is maar dat je 't weet
In 2022 zijn 6,4% van de 18-24-jarigen vroegtijdige schoolverlaters. Het gaat om het percentage personen van 18 tot 24 jaar dat geen diploma secundair onderwijs heeft behaald en geen enkele vorm van onderwijs of opleiding meer volgt.
In 2022 werd de daling van de afgelopen jaren verdergezet. Het percentage bedraagt 8% bij mannen en 4,8% bij vrouwen. In Wallonië zijn 8,6% van de 18-24-jarigen vroegtijdige schoolverlaters. Daarna volgt Brussel met 7,4% en Vlaanderen met 4,9%. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Uitstekend jaar voor toerisme in LimburgZoom2022 was een uitstekend jaar voor het toerisme in Limburg, met 4.882.000 overnachtingen. Dat is 11 procent meer dan in 2019, het jaar voor de coronacrisis. Limburg doet het daarmee beter dan de rest van Vlaanderen.

Vooral jongeren veranderen van job

Donderdag 30 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
De job-naar-job transities bleven nog steeds toenemen tussen 2017 en 2022. Terwijl er tussen 2017 en 2018 maar 5,3% van de werkenden een jaar later van job veranderd was, is dat nu 8,2%. We zien dat vooral jongeren van job veranderen. Leeftijd is de belangrijkste bepalende factor of iemand van job verandert.
Vooral de horeca en cultuursector zijn twee sectoren met veel job-naar-job transities, met dat verschil dat mensen in de cultuursector vaak in een andere sector gaan werken, terwijl mensen in de horeca vaker in de horeca blijven. Mensen die in openbare besturen en in het onderwijs werken, veranderen minder vaak van job, en als ze dat toch doen, blijven ze heel vaak in dezelfde sector werken. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
41 procent van de zestigplussers kijkt negatief tot zeer negatief tegen het ouder worden aan. 38 procent denkt dat hij of zij goed voorbereid is op een lang leven maar 26 procent vreest niet voldoende financiële middelen te hebben om tot op een gezegende leeftijd rond te komen. (KBS)
Vandaag gezien
Leopoldsburg - Het weer is alles behalve rooskleurigZoomDe komende dagen krijgen we niet echt rooskleurig weer. Vrijdag en en zaterdag beloven niet veel soeps met veel wind en regen. Vandaag kregen we een combinatie van regen met af en toe wat zon en dat zorgt vaak voor mooie regenbogen. Zo kregen we vandaag toch een beetje kleur in het weer. 
Het weer is alles behalve rooskleurig
Zoom

9,7 % minder bouwvergunningen

Donderdag 30 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het jaar 2022 wordt gekenmerkt door een daling met 9.7% van het aantal bouwvergunningen, een tendens die in de drie gewesten merkbaar is. De maand december is gunstiger voor Vlaanderen, dat een stijging van de residentiële gebouwen (13,5%) registreert, terwijl er in Wallonië (15,7%) een daling wordt waargenomen. Ten slotte bevestigt 2022 dat de renovatie van residentiële gebouwen groter is dan de nieuwbouw. (Statbel)

Het deeltijds werken daalt licht

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werkte 26,1% van de werknemers deeltijds. Dat is een lichte daling ten opzichte van de 25,6% in 2021 en de 26,8% in 2020. Vooral vrouwen werken deeltijds: 40,7% van de vrouwelijke werknemers werkt deeltijds, tegenover 11,9% van de mannen. Zoals de vorige jaren is 4/5de werken het populairste deeltijdse regime bij zowel vrouwen als mannen. (Statbel)

5,2% heeft een tweede job

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aandeel werkende Belgen die een tweede job hebben, stijgt verder aanzienlijk. 5.2% had in 2022 een tweede job tegenover 4,5% in 2021. Het percentage is vrijwel identiek tussen de 135.000 mannen (5,1%) en de 124.000 vrouwen (5,3%).
Het zijn de 25-49-jarigen die het vaakst een tweede job hebben met 5,9% van de werkende bevolking. Dat is 3,7% van de jongeren van 15-24 jaar, tegenover 4,2% bij de 50-plussers.
Hoe hoger het onderwijsniveau, hoe hoger het percentage van personen met een tweede job. Zo is dit voor 6,5% van de werknemers met een hoog opleidingsniveau het geval, voor 4,4% van de middengeschoolden en 2,2% voor degenen met een laag opleidingsniveau. (Statbel)

Zestigplussers negatief over WZC

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Bijna vier op tien zestigplussers zijn (zeer) negatief over woonzorgcentra (WZC). Positiever (of minder negatief) zijn tachtigplussers die iemand kennen in een woonzorgcentrum, en wie er dagelijks komt. 71 procent hoopt nooit naar een woonzorgcentrum te (moeten) verhuizen. (KBS)

Zacht maar nat weer

Woensdag 29 maart 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Zacht maar nat weerNa de inval van de koude verandert het weerbeeld voor de volgende dagen volledig. Het wordt gevoelig zachter bij maxima rond 15 of 16 graden. De regen, buien en strakke wind moeten we er wel bijnemen. In het weekend wordt het terug wat kouder en na het weekend lijkt het ook droger te worden.
Vandaag domineren wolken. Aanvankelijk is het, op een lokaal drupje regen na, meestal droog. Na de middag trekt echter een verzwakt warmtefront over onze streken en valt er tijdelijk wat lichte regen of (…) Het hele nieuwsbericht

François Engelen overleden

Dinsdag 28 maart 2023
Leopoldsburg - François Engelen overledenGisteren is François Engelen (74) overleden. Hij woonde in Leopoldsburg maar was afkomstig uit Paal. De asverspreiding vindt plaats op de begraafplaats in Heppen. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in aula De Vloot in Leopoldsburg.

Fietsgids 2023 voorgesteld

Maandag 27 maart 2023
Leopoldsburg - Fietsgids 2023 voorgesteldZoomVanmiddag werd in Center Parcs De Vossemeren in Lommel de nieuwe fietsgids 2023 voorgesteld. Opnieuw slaagden Dirk van Bun en Leo Swinnen erin om een gratis gids samen te stellen én te verdelen in heel wat gemeentes. Voor het eerst wordt met deze editie ook de kaap van de 100.000 gratis fietsgidsen overschreden, toch een mijlpaal! En net zoals de voorbije jaren slagen de heren er ook in om toch telkens iets nieuws toe te voegen. Niet alleen zijn er dit jaar weer meerdere extra gemeenten, maar (…) Het hele nieuwsbericht
Fietsgids 2023 voorgesteldFietsgids 2023 voorgesteld
Zoom
De politie registreert in ons land jaarlijks meer dan 20.000 aangiftes van stalking. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz, zetten daarom verder in op het gebruik van het mobiel stalkingalarm. Dat werd vandaag in Hasselt voorgesteld.
Dankzij het mobiel stalkingsalarm kunnen slachtoffers van stalking met één subtiele druk op de knop de (…) Het hele nieuwsbericht

K. ESK heeft nieuwe voorzitter

Maandag 27 maart 2023
Tweede provincialer K. ESK Leopoldsburg heeft een nieuwe voorzitter: clubdokter Guy Michotte.

En toen werd het zwart...

Zondag 26 maart 2023
Leopoldsburg - En toen werd het zwart...Zoom
De Lijn start met een campagne tegen agressie. De aanleiding is het zoveelste geval van agressie, afgelopen week in Genk. "De voorbije tijd maakten wij bij De Lijn een aantal zware agressiegevallen mee, zowel gericht tegen De Lijn-chauffeurs, chauffeurs van onze partners-exploitanten, als tegen controleurs. Die stijgende agressie is ook een maatschappelijk fenomeen. Vanuit De Lijn en onze partners willen we echter een duidelijk signaal geven: elk agressiegeval is er een te veel. Daarom trekken wij samen vandaag de lijn: tot hier en niet verder. Van onze medewerkers blijf je af!", is de boodschap. 

Minder wolven in Limburg

Zondag 26 maart 2023
Leopoldsburg - Minder wolven in LimburgZoomZoals te verwachten was, is het aantal wolven in Limburg de voorbije maanden drastisch afgenomen, van een roedel van 13 in november 2022 naar nog 5 of misschien 6 wolven op dit ogenblik. Dat laat Welkom Wolf weten.
Het stond in de sterren geschreven dat de jaarlingen - de twee overlevende jongen van het nest van zes van 2021 - zouden wegtrekken voor ze twee jaar oud worden. Rond dezelfde tijd - in de tweede helft van april - brengt wolvin Noëlla immers een nieuw nest welpen ter wereld; (…) Het hele nieuwsbericht

K ESK verliest van Elen

Zaterdag 25 maart 2023
Leopoldsburg - K ESK verliest van ElenZoomIn Tweede Provinciale heeft KSK Leopoldsburg met 0-2 verloren van Standard Elen.

Hilda Damiaens overleden

Zaterdag 25 maart 2023
Leopoldsburg - Hilda Damiaens overledenHilda Damiaens uit Heppen, weduwe van Mathieu Gielen, is overleden.  
(° Overpelt, 24 november 1926 † Pelt, 23 maart 2023 )
Begroeting: donderdag 30 maart 2023 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 uur. 
Uitvaart: vrijdag 31 maart 2023 om 10.30 uur in de parochiekerk te Strooiendrop - Leopoldsburg.

Vannacht begint de zomertijd

Zaterdag 25 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Vannacht begint de zomertijd
Volgende nacht schakelen we over op de zomertijd. Om 2 uur moet de klok een uur doorgezet worden en wordt het dus 3 uur. Dat betekent een uur minder slapen. Morgenochtend zal het ook een uur langer donker blijven en morgenavond een uur langer licht.
Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat dit wisselsysteem nog altijd voorstanders vindt. Volgens veel experten heeft het alleen maar nadelen. Ook Frank Deboosere is geen voorstander. Op zijn website stelt hij voor. de wintertijd te behouden als standaardtijd, en de verschillende economische sectoren 's zomers zelf laten beslissen of ze al dan niet vroeger willen beginnen. "Op die manier spreid je de files. Dat zou pas een echte besparing zijn."

Het blijft erg wisselvallig

Zaterdag 25 maart 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Het blijft erg wisselvalligHet weekend verloopt erg wisselvallig met maartse buien op zaterdag en regen op zondag. Bovendien staat hierbij een erg strakke wind met soms zware windstoten. Het wordt ook wat kouder en vooral na het weekend is er ook kans op nachtvorst. In de tweede helft van volgende week gaan de temperaturen weer flink omhoog.
Vandaag wordt erg onstabiele lucht aangevoerd. Daarbij worden zonnige perioden afgewisseld door buien, lokaal vergezeld van hagel en mogelijk onweer. Ook komen er bij momenten zware (…) Het hele nieuwsbericht

Dit weekend telling huismussen

Zaterdag 25 maart 2023
Leopoldsburg - Dit weekend telling huismussenZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Het lentelicht

Zaterdag 25 maart 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Het lentelichtZoomDe dagen zijn al flink aan het lengen, en dat inspireert deze week Edith alweer.

Rode Duivels kloppen Zweden

Vrijdag 24 maart 2023
Leopoldsburg - Rode Duivels kloppen ZwedenIn de kwalificaties voor het EK hebben de Rode Duivels vanavond Zweden verslagen met 0-3, na drie doelpunten van Romelu Lukaku. Dinsdag spelen de Duivels tegen Duitsland. Nederland verloor vanavond met 4-0 van Frankrijk.

Wisselvallige dagen

Vrijdag 24 maart 2023
Leopoldsburg - Wisselvallige dagenZoomHet weer slingert vandaag en de komende dagen alle kanten uit: met wat zon, regen en wind. Niet ideaal wandelweer maar Gust Ischen kon toch tussen de buiten door alweer wat lentegevoel fotograferen.
Wisselvallige dagenWisselvallige dagen
Wisselvallige dagenWisselvallige dagen
Zoom

Toch nog hinder bij De Lijn

Vrijdag 24 maart 2023
Leopoldsburg - Toch nog hinder bij De LijnUPDATE Er is bij De Lijn nog steeds hinder op de dienstverlening in de provincie Limburg door een spontane staking naar aanleiding van een geval van agressie, eerder deze week in Genk. Kijk of je bus rijdt in de routeplanner of raadpleeg de realtime informatie via de haltepagina.

Liefde voor natuur

Donderdag 23 maart 2023
Vandaag gelezen
"Hoe meer de passie, het respect en de liefde voor natuur gedeeld worden, hoe beter."
                                                          (Filmregisseur Stijn Coninx)
Leopoldsburg - Vermust: heb jij de huismus gezien?ZoomHet gaat niet goed met onze tsjilpende huismussen. Vogelbescherming Vlaanderen brengt hun populatie in kaart om op de achteruitgang van de soort te anticiperen. Help je mee huismussen spotten op 25 of 26 maart? Zoek en tel mee op www.mussenwerkgroep.be.
Leopoldsburg - Recyclagepark: zomerse openingsurenZaterdagnacht is het zomeruur weer daar, en vanaf volgende week dinsdag worden de openingsuren van de recyclageparken dan enigszins gewijzigd. Ze zijn dan elke dag in de voormiddag open van 9u tot 12.30u, en 's namiddags van 13 tot 17u, behalve op dinsdag (tot 18u) en op zaterdag (tot 16u)

Aanmelden.school start maandag

Donderdag 23 maart 2023
Leopoldsburg - Aanmelden.school start maandagZoom105 secundaire scholen uit verschillende provincies verenigen zich opnieuw in één digitaal aanmeldsysteem. Leerlingen van het zesde leerjaar die volgend schooljaar naar een secundaire school willen, kunnen zich vanaf 27 maart 2023 digitaal aanmelden via het gezamenlijk aanmeldsysteem: www.aanmelden.school. Ouders die hun kind voor het schooljaar 2023-2024 willen inschrijven in het eerste jaar in één van deze 105 secundaire scholen, kunnen zich vooraf aanmelden via één centrale website. Het aanmeldsysteem zorgt ervoor dat iedereen evenveel kans krijgt om zijn kind in de school van eerste keuze in te schrijven.

Pensioenen

Donderdag 23 maart 2023
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - PensioenenNa de pensioenperikelen met de oud-kamervoorzitters heb ik, zoals het een goede burger betaamt, mijn pensioen later herberekenen door My Pension want zo heet al meerdere jaren onze pensioendienst. Als het niet in het Engels is dan klopt het niet maar ik heb toch ook de indruk dat het ook niet klopt in het Nederlands. My Pension is tot de vaststelling gekomen dat ik sinds mijn 65ste, na een loopbaan van 45 jaar ging ik met pensioen, 20 eurocent te veel heb ontvangen. Ik heb dat bedrag meteen terugbetaald. Stel je (…) Het hele nieuwsbericht

Martin Dohlen overleden

Donderdag 23 maart 2023
Leopoldsburg - Martin Dohlen overledenIn Leopoldsburg is gisteren Martin Dohlen overleden. Hij was 64 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Lepoldsburg. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen in Leopoldsburg.
Leopoldsburg - Hinder bij De Lijn door spontane stakingZoomCheck even de routeplanner als je vanochtend de bus wil nemen: een aantal bussen van De Lijn in Limburg is niet uitgereden door een spontane staking. Die kwam er nadat gisteravond in Genk een chauffeur het slachtoffer werd van agressie waarbij hij klappen kreeg van een passagier en naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Daarop hebben chauffeurs in verschillende stelplaatsen vanochtend het werk neergelegd. Volgens De Lijn zou de hinder het grootst zijn in de regio's rond Hasselt en Kinrooi, maar de hinder zou zich ondertussen uitgebreid hebben.

Laat je kat steriliseren

Woensdag 22 maart 2023
Leopoldsburg - Laat je kat steriliserenZoomTot 15 september kan men een huiskat laten steriliseren met de financiële hulp van de gemeente. Die hulp bestaat uit een kortingsbon van 15 euro voor een kater en van 25 euro voor een kattin. DIe kortingsbonnen gelden dan bij een dierenarts in Limburg.
Maar driewerf helaas: niet alle gemeenten doen mee aan die actie.  Waarom niet - het is een raadsel. Want een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. De natuur haar gang laten gaan, betekent dus dat één kat voor 36 nakomelingen kan zorgen in 16 maanden tijd. De gevolgen zijn vaak dramatisch voor de katten - en voor de omgeving.
Achter deze link kan je zien welke gemeenten meedoen.
Leopoldsburg - Minister wil gastleraren in het onderwijs...Zoom...en Fobie zag al hoe dat zal gaan als landbouwers in de klas komen lesgeven.

Een Heardrop rond baby's

Woensdag 22 maart 2023
Leopoldsburg - Een Heardrop rond baby'sZoomMusica in Pelt heeft gisteren weer een heardrop online geplaatst. Die gaat over contact maken met baby's.  Contact maken met pasgeboren baby's draait om muzikaliteit. Spelend met onze stem, gebaren en mimiek communiceren de baby en de verzorger de belangrijkste aspecten van het leven - namelijk saamhorigheid en relaties. De melodie van onze stem, de polsslag en het ritme, de dynamiek van het menselijk lichaam zullen de kleine baby zin geven lang voordat hij verbale communicatie begrijpt. Deze (…) Het hele nieuwsbericht

Blauwborst kondigt lente aan

Woensdag 22 maart 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - Blauwborst kondigt lente aanZoomMaandag begon weer een nieuwe lente. Maar geen nieuwe lente zonder de opvallend gekleurde blauwborst. Sinds vorige week is hij weer terug in het land na een overwintering in het warme zuiden. Je vindt de blauwborst vooral dicht bij het riet en in dichte struiken kort aan het water. Rond deze tijd hoor en zie je hem vaak op een goed zichtbaar plekje, om indruk te maken op een vrouwtje. Met zijn prachtige zang is hij één van de mooiste en opvallendste zangvogels in Vlaanderen. (Johan Put)

Morgenavond begint de ramadan

Dinsdag 21 maart 2023
Morgenavond bij zonsondergang begint de islamitische vastenmaand ramadan. Vanaf donderdagmorgen bij zonsopgang - “zodra de zwarte draad van de witte draad is te onderscheiden” - mag er dan overdag niet meer gegeten of gedronken worden en moeten moslims zich onthouden van geslachtsverkeer. 's Avonds komen families en kennissen telkens samen voor de iftar. De ramadan duurt 30 dagen en loopt dus tot 20 april.
Belgen ervaren steeds meer moeilijkheden om de eindjes aan elkaar te knopen. Waar 35,7% van de Belgen in het 3e kwartaal van 2021 aangaven moeite te hebben om rond te komen, is dit opgelopen tot 46,7% in het 4e kwartaal van 2022. Dat blijkt uit de driemaandelijkse enquête over het persoonlijk welbevinden en de levensomstandigheden die Statbel, het Belgische statistiekbureau, in het vierde kwartaal van 2022 heeft uitgevoerd.  
Duidelijke verschillen tekenen zich op naar gelang de (…) Het hele nieuwsbericht

Regen, buien en wind

Dinsdag 21 maart 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Regen, buien en windWind, regen en buien zijn de ingrediënten van het weerbeeld op korte en lange termijn. In een strakke westelijke tot zuidwestelijke luchtstromingen worden storingen in vlug tempo over ons land gestuurd. Tussenin zijn er drogere intermezzo's, maar vrijwel iedere dag krijgen we een portie hemelwater te verwerken. Na het weekend wordt het droger, maar dan gaan ook de temperaturen omlaag.
Morgen trekt een storing vanuit het westen over de regio. In de ochtend is het bewolkt, maar meestal droog. (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Gedichten als teken van vriendschapZoomGO! Scholengroep Xpert in Noord-Limburg organiseerde voor het tweede jaar op rij een gedichtenwedstrijd voor al haar scholen. Die ging van start op 26 januari, gedichtendag. Het thema van dit jaar was vriendschap. Tijdens de gedichtenweek konden alle scholen in de lessen met gedichten aan de slag. Na een preselectie op de school, kwamen de gedichten op de Centrale Administratie van de scholengroep terecht. Vandaag op Wereldpoëziedag zijn de winnaars bekendgemaakt. Met een (…) Het hele nieuwsbericht

Steunactie voor Bas

Dinsdag 21 maart 2023
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Steunactie voor BasZoomBas Verheyden uit Oostham lijdt aan het IPEX-syndroom. Dit is een overerfbare, zeldzame en levensbedreigende primaire immuundeficiëntie. Deze aandoening treft vooral jonge kinderen en kan leiden tot ernstige complicaties zoals diabetes, multipele ernstige allergieën en ernstig darmlijden. "Bas in het bijzonder heeft ernstig darmlijden dat moeilijk onder controle komt met de bestaande therapie. Helaas bestaat er momenteel geen goede therapie voor deze slopende aandoening, ofwel is ze niet (…) Het hele nieuwsbericht

Maurice Mertens overleden

Dinsdag 21 maart 2023
Leopoldsburg - Maurice Mertens overledenGisteren is Maurice Mertens overleden, de weduwnaar van Mariette Hannes. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Zijn urne wordt bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Kerkhoven. Begroeting: donderdag (18.30-19.30 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen in Leopoldsburg.
Leopoldsburg - Steeds meer fietsers op fietssnelwegenZoomSteeds meer Limburgers springen de fiets op voor hun woon-werk- of woon-schooltraject. Dat leidt het provinciebestuur af uit de telgegevens van haar fietstelzuilen langs de fietssnelwegen. De fietstellers noteerden 13 % meer fietsbewegingen op weekdagen in januari en februari 2023, vergeleken met 2022. 
In Hasselt werden op de drie telplaatsen in absolute cijfers in de eerste twee maanden van het jaar de meeste fietsers geteld, tot ruim 36.000. Enkel Pelt scoorde nog hoger met 40.982 (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
“Soms lopen kinderen met carnaval een hele dag met een gezicht vol viltstift rond en dat is wel ongezond. Het kan zelfs zijn dat je kind nadien klaagt over hoofdpijn of misselijkheid. Het gevolg van de chemische stoffen die via de huid in de bloedbaan terechtkomen.”
(Prof. Jan Tytgat op gezondheid.be)

De terugweg naar het noorden

Maandag 20 maart 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - De terugweg naar het noordenZoomOp de foto een keep (achteraan), een groenling (vooraan rechts) en een vink (links). Vinkachtigen trekken meestal in gemengde groepen en maken dan dankbaar gebruik van de voederplaatsen op hun terugweg. (Pierre Rutten)
Het is maar dat je 't weet
“Eigenlijk moeten we koppen (in het voetbal - red.) zien als het bewust uitlokken van een impact op de hersenen die mogelijk tot hersenschade leidt. We moeten ons dan ook afvragen of we het koppen niet kunnen beperken via nieuwe regels in het voetbal, of het zelfs afschaffen. Voetbalfans zullen steigeren, maar het is een open vraag.”
(Professor neurologie Paul Boon in De Morgen)
Leopoldsburg - 'Btw-verhoging zal zwartwerk bevorderen'Zoom“Als de federale regering de bedoeling heeft om betaalbaar wonen mogelijk te maken door zwartwerk, dan is ze goed op weg”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Want uit een rondvraag van Bouwunie blijkt dat ruim 1 op 3 bouwondernemers denkt dat klanten hen zullen vragen een deel in het zwart te werken als de btw-verhoging van 6% naar 9% op renovatie er effectief komt. Daarnaast vrezen de bouwondernemers dat klanten zullen vragen om facturen te antedateren of in de problemen te komen omdat ze werken versneld of vervroegd moeten uitvoeren. Ook lijkt een btw-verhoging gevolgen te hebben voor de tewerkstelling in de sector. 1 op 5 zegt een beroep te moeten doen op tijdelijke werkloosheid als de maatregel erdoor komt. Ruim 1 op 6 gaat wachten om mensen aan te werven.
Leopoldsburg - Asielen krijgen hulp bij energiefactuurZoomVlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts kent € 663.000 toe aan 151 asielen die hulp kunnen gebruiken bij hun energiefactuur. Deze eenmalige energiesteun varieert van € 1.000 tot € 25.000 per dierenasiel en komt bovenop de structurele financiële steun die asielen nog maar enkele jaren krijgen. “Dierenasielen helpen talloze dieren om door een moeilijke periode te komen, dus willen wij hen ook helpen om door een moeilijke periode te komen”, zegt Weyts. “Net zoals (…) Het hele nieuwsbericht

Erg zacht, maar niet droog

Zaterdag 18 maart 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Erg zacht, maar niet droogZachte luchtstromingen in de onderste lagen van de atmosfeer laten het kwik erg hoog uitkomen. Een storing schuift echter over onze streken en is onstabiel van opbouw. Daarbij komen buien tot stand en is een donderslag mogelijk. Pas later op zondag verlaat deze storing onze streken. Daarna bouwt een hogedrukgebied op vanuit het zuidwesten en wordt de atmosfeer stabieler. Het blijft dan ook droog. Het droge weer is echter van korte duur.
Morgen is het vaak bewolkt met periodiek regen of buien. (…) Het hele nieuwsbericht

Kadijk wint van Leopoldsburg

Zaterdag 18 maart 2023
Leopoldsburg - Kadijk wint van LeopoldsburgKadijk heeft tegen K ESK Leopoldsburg de punten thuis gehouden: het werd 1-0, na een doelpunt van Martin Nijs.

Ellen Van Bael overleden

Vrijdag 17 maart 2023
Leopoldsburg - Ellen Van Bael overleden
Gisteren is Ellen Van Bael overleden. Zij was 43 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De VLoot. Haar urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Heppen.. Begroeting: dinsdag (18.30-19.30 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen.

Leopoldsburg - Steun voor strijd tegen Aziatische hoornaarZoomDe provincie Limburg geeft een subsidie van 15.000 € aan de vzw Limburgse Imkersbond om lokkasten te laten maken voor de koninginnen van de Aziatische hoornaar, en om die onder hun leden te verdelen. Dat heeft gedeputeerde Inge Moors bekendgemaakt.
De subsidie komt voor de helft van de dienst Landbouw en voor de helft van het Provinciaal Natuurcentrum PNC. De imkersbond hoopt 10 tot 30 procent van de koninginnen zo te vangen en tegelijk de verspreiding van deze invasieve (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Reuzen in Limburg, waar zijn jullie?ZoomEen bericht aan alle reuzenbeheerders in Limburg: "Bezorg ons uw vernieuwde coördinaten zodat we U kunnen uitnodigen op de lenteontmoeting in Herk-de-Stad op zaterdag 15 04 2023. Dan kunnen wij u het programma bezorgen. Onze contactgegevens zijn bij een harde schijf crash verdwenen. Deel dit bericht met uw bevriende reuzenbeheerders. Ook nieuwe reuzenbeheerders mogen zich aansluiten. Wij kijken ernaar uit om de kennismaking te vernieuwen", zegt secretaris Julien Maebe. Zijn mailadres: julienmaebe[!]gmail.com.

Verdubbeling trajectcontroles

Woensdag 15 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal trajectcontroles langs Limburgse gewestwegen en autosnelwegen verdubbelt dit jaar. Nu zijn er 44 in werking en daar komen er dit jaar nog eens 45 bij. Vier daarvan worden momenteel uitgevoerd, de rest is in voorbereiding.

Biddende torenvalk

Woensdag 15 maart 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - Biddende torenvalkZoomTorenvalken kunnen stil in de lucht hangen door met snel bewegende vleugels en een gespreide staart tegen de wind in te vliegen. Dit wordt “bidden” genoemd. Zo beloeren ze hun prooi op de grond, vooral allerlei soorten muizen of kleine vogels. De torenvalk jaagt altijd op de grond, nooit in de lucht. (Johan Put)

Eind deze week gevoelig zachter

Dinsdag 14 maart 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Eind deze week gevoelig zachterMaart is kenmerkend voor wisselvallig weer met vaak flink wat hemelwater. Ook kan het nog eens even flink koud uitpakken met winterse neerslag. Wel, dat komt er allemaal aan. Eerst is het wat kouder met kans op winterse neerslag, daarna wordt het een flink stuk zachter met regen en buien. 
Morgen verlaat een storing met winterse neerslag (natte sneeuw en mogelijk tijdelijk wat sneeuw) in de loop van de ochtend onze regio. Daarna is het enige tijd mistig, maar wel droog. De rest van de dag (…) Het hele nieuwsbericht

Jeanne Vrachten overleden

Maandag 13 maart 2023
Leopoldsburg - Jeanne Vrachten overleden
Jeanne Vrachten uit Leopoldsburg, weduwe van Munnes Theys, is overleden.
(° Olmen op 2 maart 1929 † Balen op 12 maart 2023)
Begroeting: donderdag 16 maart 2023 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: vrijdag 17 maart 2023 om 11.00u in de aula van het Uitvaartcentrum Convents Beringen.

Karina Van Goethem begroeting

Maandag 13 maart 2023
Leopoldsburg - Karina Van Goethem begroeting
Karina Van Goethem uit Beringen, weduwe van Hilaire Van Speybroeck overleed op 27 januari 2023. Wegens omstandigheden zal de mogelijkheid tot laatste groet met de urne doorgaan op vrijdag 17 maart 2023 van 18.30 tot 19.00 uur, in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen te Leopoldsburg. Het afscheid zal in intieme kring plaatshebben. U kan steeds uw medeleven betuigen door online te condoleren.

Annie Snijers overleden

Maandag 13 maart 2023
Leopoldsburg - Annie Snijers overledenOp 10 maart is Annie Snijers overleden, de weduwe van Jozef Hendrickx. Zij was 77 jaar. Het afscheid gevolgd door de bijzetting van de urne op de begraafplaats van Heppen vindt dinsdag 21 maart (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: maandag 20 maart (18.30-19 uur).
Kort nieuws van bij de buren
Een man uit Ham is veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor een brandstichting in Balen. Hij stak er 's nachts hooi in brand in de manege van zijn ouders aan de Kempenstraat. Vier paarden kwamen daarbij om.

Het weer maakt kapriolen

Maandag 13 maart 2023
Leopoldsburg - Het weer maakt kapriolenZoomHet weer maakt grillige sprongen deze week. Vandaag wordt het zeer zacht met temperaturen tot 16°, morgennacht gaat het dan terug richting vriespunt met winterse buien. 
Leopoldsburg - Twee chauffeurs onder invloed drugsDe politie Kempenland heeft zaterdag bij controles twee chaffeurs betrapt die onder invloed van drugs waren. Hun rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen. Tijdens de actie is ook een gezochte man ingerekend.

Baltsende futen

Zondag 12 maart 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - Baltsende futenZoomMario Vanoppen fotografeerde dezer dagen deze baltsende futen. Man en vrouw fuut maken elkaar het hof met een uitgebreide dans, waarbij ze hoog uit het water komen en waterplanten opduiken, zegt Nature Today. Het schudden met de kop blijven de verliefde stelletjes ook nog doen nadat ze elkaar al versierd hebben; hiermee maken ze duidelijk dat ze elkaar nog steeds leuk vinden. Futen hebben een lang broedseizoen, tot in de herfst. Voorlopig heb je dus genoeg kans om de balts van de fuut te zien. Maar kijk alleszins eens naar dat filmpje...

Mia Boyen overleden

Zaterdag 11 maart 2023
Leopoldsburg - Mia Boyen overledenMia Boyen uit Leopoldsburg, echtgenote van Willy Vanmeert, is overleden.
(° Zoutleeuw op 15 augustus 1953 † Leopoldsburg op 11 maart 2023)
Begroeting: maandag 20 maart om 18.30 uur - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 uur 
Uitvaart: dinsdag 21 maart om 13.15 uur uur in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Thuiswinst voor K ESK

Zaterdag 11 maart 2023
Leopoldsburg - Thuiswinst voor K ESKZoomIn Tweede Provinciale heeft K ESK Leopoldsburg de punten thuis gehouden tegen As-Niel: 2-1.

Michiel Heylen overleden

Zaterdag 11 maart 2023
Leopoldsburg - Michiel Heylen overledenIn Leopoldsburg is donderdag Michiel Heylen overleden. Hij was 72 jaar en afkomstig van Neerpelt. Het afscheid en de begraving van de urne op de begraafplaats van Lommel-Centrum vinden in intieme kring plaats. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen in Leopoldsburg.

Handbalfinales ook op tv te zien

Zaterdag 11 maart 2023
Leopoldsburg - Handbalfinales ook op tv te zienOp zaterdag 1 april organiseert de KBHB de handbalfinales van de Beker van België dames en heren in sporthal Alverberg in Hasselt.
De damesfinale tussen KTSV Eupen en Handbal Sint-Truiden wordt gespeeld om 13.00 u en uitgezonden via livestream op Sporza.be. De herenfinale tussen Sezoens Achilles Bocholt en Sporting Pelt wordt gespeeld om 16.00 u en uitgezonden via livestream op Sporza.be en op één.

Kinderen en smartphones

Zaterdag 11 maart 2023
Vandaag gelezen
"Smartphones en sociale media vernietigen de geestelijke gezondheid van kinderen. Het bewijs van de rampzalige gevolgen van meer schermtijd is nu overweldigend. Studies tonen aan dat hoe meer tijd tieners besteden aan sociale media, hoe slechter hun geestelijke gezondheid is. De gradiënt is het steilst voor meisjes, die ook veel meer tijd aan sociale media besteden dan jongens." (FT.com)

Claire Jacobs overleden

Zaterdag 11 maart 2023
Leopoldsburg - Claire Jacobs overledenOp 7 maart is Claire Jacobs overleden, de weduwe van de in 2018 gestorven Patrick Leyse. Zij was 66 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in uitvaartcentrum Reweghs-Pipeleers in Diepenbeek.

Verborgen in licht en donker

Zaterdag 11 maart 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Verborgen in licht en donkerZoomDe gekleurde woorden krijgen vandaag een schaduw van licht en donker.
Leopoldsburg - Eindelijk stikstofakkoord, reacties positiefZoomDe Vlaamse Regering besliste vandaag bij consensus over de Programmatische Aanpak Stikstof, oftewel PAS. ‘Een evenwichtig akkoord dat voldoende perspectief biedt aan de natuur, aan economie en aan de landbouwsector,’ zeggen ministers Brouns, Crevits en Dalle in een gezamenlijk persbericht. "Er is een toekomst voor jonge boeren", luidt het in koor. Het akkoord kan al rekenen op positieve reacties. Voka – KvK Limburg reageert bijzonder opgelucht op het stikstofakkoord dat in de schoot van (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gehoord
Minister van werk en economie Pierre-Yves Derwagne heeft zich ontzet getoond over de plannen van de warenhuisgroep Delhaize om alle winkels over te laten aan franchisenemers.
"Ik roep het management van Delhaize op met de vakbonden echt andere opties te bekijken. Maar als de plannen worden bevestigd na die gesprekken, dan heb ik de directie gevraagd een echte belofte te doen over werkzekerheid en over de cao, waarin de loon- en arbeidsvoorwaarden staan," aldus de minister. "En dat niet alleen na de transfer, maar ook nadien."  De minister zei bereid te zijn een sociaal bemiddelaar aan te stellen om uit de impasse te komen.

Charlotte Serneels overleden

Donderdag 9 maart 2023
Leopoldsburg - Charlotte Serneels overledenGisteren is Charlotte Serneels overleden, de weduwe van René Eyckmans. Zij was 77 jaar en afkomstig uit Lommel. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochieerk van Leopoldsburg-Strooiendorp. Haar urne wordt bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Kerkhoven. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen in Leopoldsburg.

Emiel Claes overleden

Woensdag 8 maart 2023
Leopoldsburg - Emiel Claes overledenEmiel Claes uit Leopoldsburg is overleden.
(° Diest op 24 september 1952 † Hasselt op 7 maart 2023) 
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Catilina, die schurk

Woensdag 8 maart 2023
Leopoldsburg - Catilina, die schurkZoomAls de naam Catilina valt, moeten we spontaan aan onze schooltijd denken en aan het begin van Cicero's eerste redevoering tegen de schurk Catilina: "Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?" - (Hoelang nog, Catilina, zal je misbruik maken van ons geduld?"
We weten niet of dr. Martijn Icks (Universiteit van Amsterdam) die uitspraak op 15 maart in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren zal herhalen, maar hij geeft dan daar een lezing over de beruchte figuur (…) Het hele nieuwsbericht
Onder leiding van een Hasseltse onderzoeksrechter hebben gisteravond 450 politieagenten met behulp van een twintigtal speur- en explosievenhonden de gevangenis van Hasselt doorzocht. Daarbij werden verschillende voorwerpen in beslag genomen, waaronder gsm’s, drugs en voorwerpen die gebruikt zouden kunnen worden als wapen.
De grootschalige actie gebeurde op basis van jarenlange informatie over onregelmatigheden inzake het doorsluizen van verboden producten (gsm-toestellen, drugs, keramische (…) Het hele nieuwsbericht

Bisdom zoekt engelen van mensen

Woensdag 8 maart 2023
Leopoldsburg - Bisdom zoekt engelen van mensenHet bisdom Hasselt zoekt "engelen van mensen" die kwetsbare mensen en mensen in nood willen helpen. In de zeven Limburgse dekenaten wordt met het oog daarop een netwerk van vrijwilligers uitgebouwd die klaarstaan wanneer een hulpvraag binnenkomt. Aanleiding voor het project is de vaststelling binnen het crisisfonds Caritas Limburg, een initiatief van het bisdom, en Caritas Hulpbetoon dat nog steeds te veel mensen de weg niet vinden naar de juiste hulpverlening  of veel te laat hulp aanvragen. De engelen willen tijdig een brug vormen tussen de mensen in nood en de diverse instellingen en voorzieningen.

Internationale vrouwendag

Woensdag 8 maart 2023
Leopoldsburg - Internationale vrouwendagZoomHet is vandaag internationale vrouwendag, een dag waarop de nadruk ligt op de gelijkwaardigheid van de vrouwen en mannen maar ondanks vele inspanning is de kloof nog groot en staan vrouwen nog te vaak in de schaduw van de mannen. Zo berekende Statbel vandaag dat de loonkloof het grootst is bij 55-64-jarigen. "In België bedroeg de genderloonkloof, d.w.z. het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen, 5,0% in 2021. Dit betekent dat vrouwen in 2021 gemiddeld 5,0% minder per uur verdienden dan hun mannelijke collega's. Bij werknemers jonger dan 25 jaar is de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds negatief met -0,1%, maar neemt deze sterk toe met de leeftijd tot 4,5% voor 35-44-jarigen en zelfs 8,5% voor 55-64-jarigen". Wanneer vallen de maskers eindelijk af? 

De zwartkop

Woensdag 8 maart 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - De zwartkopZoomVanaf deze week starten we onder de rubriek 'Puur natuur' met een reeks van natuurfoto's gemaakt door natuurfotograaf Johan Put uit Koersel. Hij doorkruist onze streek op zoek naar vogels of andere dieren. De spits wordt afgebeten door deze zwartkop. "Begin maart is de periode van het jaar waarin vele inheemse vogels terugkeren vanuit het warmere zuiden. Deze zwartkop zul je dus vanaf nu niet alleen kunnen zien in of aan de rand van het bos maar ook horen met zijn prachtige zang". (Johan Put)

Vlaanderen anno 2023

Dinsdag 7 maart 2023
Leopoldsburg - Vlaanderen anno 2023Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Code oranje voor morgenvroeg

Dinsdag 7 maart 2023
Het Nederlandse KNMI heeft voor morgenvroeg code oranje voor Noord-Brabant en Limburg geactiveerd vanwege de verwachte neerslag van plaatselijk meer dan 5 centimeter sneeuw.
Opletten geblazen, ook al geeft ons eigen KMI zoveel sneeuw niet: hooguit minder dan 5 cm.
Weerbericht
Leopoldsburg - Winterse neerslag, daarna regenKoude en warme lucht ontmoeten elkaar over ons land en leveren strijd over wie zal gaan winnen. Op dit scheidingsvlak valt flink wat neerslag. In de koude lucht is de neerslag winters, in de warme lucht is dat regen. De volgende dagen overheerst de warmere lucht en gaan de temperaturen de hoogte in. Met gestoorde oceaanlucht krijgen we echter wel vrijwel iedere dag een portie hemelwater.
Morgen wordt er flink strijd geleverd tussen koude en warme lucht. Dat resulteert in veel neerslag, (…) Het hele nieuwsbericht

Blij met de wolf

Dinsdag 7 maart 2023
Vandaag gelezen
"We moeten blij zijn met de wolf. Zijn terugkeer is het bewijs dat we weer gezonde bossen vol wild hebben. Toch goed nieuws op een moment dat de Verenigde Naties er voor waarschuwen dat een miljoen soorten dieren dreigen uit te sterven."
Cees van Kempen, cineast van de film "Wolf", nu in de bioscoop.

Marie Jansen overleden

Dinsdag 7 maart 2023
Leopoldsburg - Marie Jansen overledenIn Ham is vandaag Marie Jansen overleden, de weduwe van Mathieu Bussels. Zij was 87 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Gladheid: code geel

Dinsdag 7 maart 2023
Leopoldsburg - Gladheid: code geelDe combinatie van negatieve wegdektemperaturen en sneeuwval kan morgen mogelijks zorgen voor een gladde ochtendspits. Agentschap Wegen en Verkeer vraagt weggebruikers om morgenvroeg voorzichtig te zijn, afstand te houden en snelheid te matigen. Het KMI waarschuwt met code geel voor Limburg. 
Procentueel heeft een steeds groter wordende groep inwoners in onze provincie een andere dan de Belgische herkomst. Intussen gaat het om drie op de tien Limburgers: 30 procent, 5,2 procent meer dan in 2012. Dat blijkt uit een interessante studie van limburg.incijfers.be.
De groep Limburgers van niet-Belgische origine neemt niet alleen (…) Het hele nieuwsbericht

Circustoeren

Dinsdag 7 maart 2023
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - CircustoerenWe zitten momenteel op politiek vlak in een leuk nieuwsstraatje. Dat betekent meestal dat er overal ambras is. Het is nu niet anders. Gaan de coalitiepartners van de CD&V in de Vlaamse regering de katholieken in hun stof laten stikken en zal de Limburgse minister Brouns met een halve partij in zijn zog in het stof bijten? Ik ben zeer benieuwd naar de ontknoping.
De politiek is nodig, en levert meestal puik werk, maar helaas gaat het er niet altijd sereen en correct aan toe. Politici halen vaak (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Bij 59% van de zestigplussers is de kijk op de toekomst (zeer) positief, bij 41% (zeer) negatief.
De aanhoudende stijging, sinds 2017, van dat laatste cijfer stemt tot nadenken, zegt de Koning Boudewijn Stichting. "Het loont om eenzaamheid tegen te gaan bij 60-plussers. Het valt immers op hoe de bevraagde thema’s nauw samenhangen. Steun van de eigen omgeving, financieel rondkomen, goede gezondheidsvooruitzichten, mensen om je heen als gesprekspartners: het zijn stuk voor stuk belangrijke (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - 'Conceptnota stikstof geen toekomst voor boer'ZoomBoerenbond heeft kennisgenomen van de conceptnota stikstof die vanmiddag publiek werd gemaakt, maar die nog niet is goedgekeurd door de Vlaamse regering. "Deze nota biedt onvoldoende toekomstperspectief voor de Vlaamse land- en tuinbouwsector en staat juridisch op losse schroeven. Boerenbond zal blijven opkomen voor de belangen van haar leden. Om fit te zijn voor de toekomst moet onze sector zich kunnen blijven ontwikkelen, en net daar schiet deze conceptnota tekort”, zegt de Limburgse (…) Het hele nieuwsbericht

Artiesten voor 12-12

Maandag 6 maart 2023
Radio en TV
Leopoldsburg - Artiesten voor 12-12Zoom30 radiostations hebben vandaag een hele dag een benefiet gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. Er werd vandaag ook dit liedje gelanceerd waarbij verschillende Vlaamse artiesten waaronder Dana Winner, Joost Zweegers en Axelle Red hun bijdrage hebben geleverd.

Expo leerlingen Academie

Maandag 6 maart 2023
Leopoldsburg - Expo leerlingen AcademieZoomHet cultuurcentrum nodigt je graag uit op de opening van de expo van de Academie voor Beeldende Kunsten op zondag 12 maart vanaf 15.00 uur. De 240 leerlingen van de afdeling Leopoldsburg stellen hier hun werk tentoon. De expo loopt nog tot en met 26 maart 2023 tijdens de openingsuren van het CC.
Leopoldsburg - Nooit meer vergeten je afval buiten te zettenZoomOmdat er steeds meer vraag komt naar digitale dienstverlening zette Limburg.net al enige tijd de koers richting meer digitalisering in. In 2018 werd mijn.limburg.net gelanceerd. Via deze persoonlijke klantenzone kunnen inwoners van Limburg al hun persoonlijke afvaldata online terugvinden. Ze kunnen er ook hun persoonlijke afvalkalender raadplegen en downloaden om hem te integreren in hun eigen online kalender. 
Om verder te bouwen richting digitalisering ging Limburg.net ook het (…) Het hele nieuwsbericht

Frieda Vercammen overleden

Maandag 6 maart 2023
Leopoldsburg - Frieda Vercammen overledenZaterdag is Frieda Vercammen overleden. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Leopoldsburg - Alexander Theys speelt weer voor ESKZoomAlexander Theys zal komend seizoen weer spelen voor K. ESK Leopoldsburg. De 21-jarige speelt nu voor Stal Sport.
Het is maar dat je 't weet
Het aantal gezinnen in Vlaanderen dat zelf digitale meters aanvraagt, blijft toenemen. In januari ’23 gaat het zelfs om 5.415 aanvragen, 5 keer meer dan een jaar geleden. Het aantal aanvragen was al sinds september 2022 gevoelig toegenomen, maar blijft dus uitbreiden. In het voorbije jaar gaat het in totaal om 29.000 aanvragen. De groeiende interesse bevestigt opnieuw dat almaar meer gezinnen actief aan de slag gaan met hun energieverbruik en -injectie.  In 2022 wezen enkele parameters al in de (…) Het hele nieuwsbericht
In Nederland zijn afgelopen weekend twee jonge wolven doodgereden. Het gaat telkens om een jong wijfje. In het tweede geval zou het mogelijk een nakomelinge van de "Belgische roedel" kunnen zijn. Die jonge wolf werd vanmorgen dood aangetroffen op de snelweg A2, tussen Grathem en Kelpen-Oler in Nederlands-Limburg, ten noordoosten van Kinrooi. Vrijdagochtend gebeurde hetzelfde in Vught, bij Den Bosch. En in januari dit jaar werd op de A2 bij Beesd een wolf door een vrachtwagen aangereden.
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Zondag grote stripbeurs in LommelZoomNa de geslaagde twee vorige edities vindt op zondag 12 maart aanstaande in cultuurcentrum De Adelberg in Lommel de derde editie plaats van het stripfestival ‘Getekend, Lommel’. De vorige edities mochten telkens méér dan 1.500 bezoekers ontvangen. En… de toegang is nog steeds GRATIS!
Op deze beurs kan je tevens de ‘geboorte’ meemaken van een spiksplinternieuw kinderboek, nl. ‘Nicko, de poort van je hart’. Dit is het allereerste kinderboek (…) Het hele nieuwsbericht
Zondag grote stripbeurs in LommelZondag grote stripbeurs in LommelZondag grote stripbeurs in LommelZondag grote stripbeurs in Lommel
Zoom

Toenemende neerslagkansen

Zondag 5 maart 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Toenemende neerslagkansenIn een noordwestelijke luchtstroming wordt koude en vochtige zeelucht naar onze streken gestuurd. Hierbij nemen de neerslagkansen toe en is de zon vaak afwezig. De volgende dagen verlopen wisselvallig met regenzones of buien, die over het land trekken. Met de lage temperaturen op dinsdag en woensdag is er zelfs kans op winterse neerslag. Op het einde van de week wordt het zachter.
Vandaag overheersen de wolken het weerbeeld en af en toe valt er een bui of een spat regen. Ook nu wordt er niet veel (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - KFC Hamont 99 wint van LeopoldsburgIn Tweede Provinciale heeft KFC Hamont 99 vanavond met 3-2 gewonnen van K ESK Leopoldsburg.

Bozzi Bouw failliet verklaard

Vrijdag 3 maart 2023
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft het faillissement uitgesproken van aannemer Bozzi Bouw uit Leopoldsburg. Schuldvorderingen moeten voor 1 april ingediend worden

Boze boeren naar Brussel

Vrijdag 3 maart 2023
Leopoldsburg - Boze boeren naar BrusselZoomVandaag organiseren Boerenbond, ABS, Groene Kring, JongABS, VABS en Ferm voor agravrouwen een grote tractorenactie in Brussel. Deze ochtend vertrokken vanuit Limburg verschillende colonnes naar onze hoofdstad. Deze actie heeft een duidelijke boodschap aan de Vlaamse regering: “Zorg voor een grondig bijgestuurd stikstofakkoord, keur het GLB (Gemeentelijk Landbouwbeleid) onmiddellijk goed en geef voedselproductie in Vlaanderen toekomstperspectief", zeggen de organisaties. De slogans op de tractoren lieten dan ook niets aan de verbeelding over, de boeren zijn boos en gefrustreerd en voelen zich in de steek gelaten. (foto Julien Mabe)

Looise douanier veroordeeld

Vrijdag 3 maart 2023
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Looise douanier veroordeeldDe rechtbank in Antwerpen heeft vanmorgen een 39-jarige douanier uit Tessenderlo veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel, en 8.000 euro boete. De man werkte in de Antwerpse haven en stuurde informatie over containers door naar mensen uit het criminele milieu die hem daarvoor betaalden. Een bedrag van 416.000 euro werd verbeurd verklaard. (PG)

'Verhoging btw is absurd'

Donderdag 2 maart 2023
Leopoldsburg - 'Verhoging btw is absurd'ZoomBouwunie Limburg is niet te spreken over het nieuwe fiscale hervormingsvoorstel van minister Van Peteghem. In de blauwdruk ligt een verhoging van het verlaagd btw-tarief van 6% naar 9% op tafel. “Onaanvaardbaar”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De impact op de bouwsector is groot, meer nog: "De federale regering compenseert met dergelijke maatregelen een groot stuk van de fiscale hervorming op kap van de bouw”.
De bouworganisatie wijst ook op de volgens haar (…) Het hele nieuwsbericht

Oer-Hollander was zwart

Donderdag 2 maart 2023
Vandaag gelezen
"De oer-Hollander was niet wit en blond, maar zwart. De vroegste moderne mensen, die ongeveer tienduizend jaar geleden rond en voor de Nederlandse kust leefden als jager-verzamelaar, hadden een donkere huid en vaak lichte ogen."
(De Volkskrant)
Vandaag gelezen
Leopoldsburg - 'Distelvink moet nationale vogel worden'Zoom"Met zijn vuurrode kop, inktzwarte vleugels en gele vleugelstrepen is de distelvink of putter de ideale vogel om te worden uitgeroepen tot nationale vogel."
(Biochemicus Roland de Vicq in Gazet van Antwerpen)
(Archieffoto Pierre Rutten)
Leopoldsburg - 'Visit Haspengouw' bundelt alle bloesemtipsZoomSinds enkele jaren bundelen de Haspengouwse gemeenten hun krachten om de regio te promoten als toeristische trekpleister. Haspengouw staat bekend om zijn golvende en bloeiende landschappen, zijn prachtige vergezichten, de bourgondische cafés en restaurants, de fruitproducenten... Tijdens de bloesemperiode heerst er een gezellige drukte en ontvangt Haspengouw veel wandel- en fietstoeristen die willen genieten van de ongedwongen sfeer én van de bloesempracht. Het volledige aanbod is nu handig gebundeld in een digitaal magazine boordevol tips en bloesemactiviteiten. Je kan het vanaf vandaag ontdekken op www.visithaspengouw.be.  

Onze gelukwensen!

Woensdag 1 maart 2023
Leopoldsburg - Onze gelukwensen!ZoomVandaag bestaat de Internetgazet-editie van Heusden-Zolder 15 jaar. Onze gelukwensen aan collega Dirk en zijn medewerkers! Lees hier hoe de 15de verjaardag op de redactie in die mijngemeente beleefd wordt.

Nog even veel zon, maar koud

Woensdag 1 maart 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Nog even veel zon, maar koudHet hogedrukgebied over Schotland blijft daar nog even bivakkeren en brengt bij ons zonnig en droog weer. Op het einde van de week trekt het hoog richting IJsland en kan vochtige zeelucht onze streken bereiken. In het weekend nemen ook de neerslagkansen toe. De temperaturen zijn even wat hoger, maar na het weekend verliezen we opnieuw enkele graden en is wat winterse neerslag mogelijk.
Vandaag krijgen we onvervalst hogedrukweer en overheerst de zon het weerbeeld van de ochtend tot de avond. Af en (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De omzet van de Belgische ondernemingen steeg met 12,7% in het vierde kwartaal van 2022. Die omzet – met uitzondering van de landbouw en de financiële sector – bedroeg in het vierde kwartaal van 2022 456 miljard euro. In het vierde kwartaal van 2022 zien we de grootste omzetstijgingen t.o.v. dezelfde periode van 2021 in de sectoren “kunst, amusement en recreatie” en in de horeca; de stijging van de omzet bedraagt er respectievelijk 29% en 24%. Deze stijgingen zijn uiteraard het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Limburgse wijnbouwers doen het goedZoomDe meeste van de 259 wijnbouwers die in ons land actief zijn, werken in Limburg. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Die zegt ook dat de Belgische wijnproductie nooit eerder zo groot was als vorig jaar: liefst 3 miljoen liter. Het gaat daarbij vooral om al dan niet mousserende witte wijn (2,4 miljoen liter), maar de stijging (+200%) was het grootst bij de rode wijn: bijna 371.000 liter.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen