Het overige nieuws

Heropleving Limburgse economie

Woensdag 30 november 2016
Het gaat goed met de Limburgse economie. Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuurbarometer van werkgeversorganisatie Voka-Limburg. Het ongezien hoog aantal starters, de stijging in de niet-residentiële bouw én de automobielsector zorgen ervoor dat 2016 eindigt met een positieve noot. De krimp in onze economie de voorbije maanden wordt zo definitief van tafel geveegd, klinkt het.

Weeroverzicht november

Woensdag 30 november 2016
Met 101,6 liter neerslag was november een vrij natte maand. Ook de temperaturen van 3,6 min en 8,9 max deden al een beetje aan de winter denken, zeker met de laatste dagen van de maand toen het kwik ‘s nachts al onder nul dook. De luchtdruk tenslotte bedroeg gemiddeld 1017,3. (Bijdrage Georges Bleyen)

Nieuwe bvba: Geusens Performance

Dinsdag 29 november 2016
Door Geusens heeft de bvba Geusens Performance opgericht met zetel in Kolonie in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de vervaardiging van metalen constructiewerken en vaten én de inrichting van motorhomes.

Ons Pjérkën in goeie doen...

Dinsdag 29 november 2016
Lommel - Ons Pjérkën in goeie doen...Ér’gës gëlèèzën: “Sààla Abdéslam, diejën dè nööw ien Frankrijk vààstzitóuwërd, wilt dor gé wóuwërd zéggën. Mèr dè was ien Bruggën ók nën brààwë jóngën; “ ë vurbeeëld vur al d-andër gëvangënën”. (Vol’gës joews öt dën Brugsën bak.)
                                              Pjérkën

Schitterende vocale muziek

Dinsdag 29 november 2016
Lommel - Schitterende vocale muziekZoomKamerkoor Aquarius is op uitnodiging van Cultuurcentrum De Adelberg nu vrijdag 2 december te gast in de Lommelse Sint-Pietersbandenkerk met zijn fantastisch programma 'Magnificient Magnificat', met werk van de alom geroemde Arvo Pärt. Aquarius is één van de vooraanstaande koren in Vlaanderen die geen enkele uitdaging uit de weg gaan onder leiding van hun dirigent Marc Michael De Smet. In hun concertleven zoeken ze de ontdekking, het veeleisende, het sublieme van (…) Het hele nieuwsbericht

Brons voor Kim Schuurmans

Maandag 28 november 2016
De Vereniging Betere Tuinaanleggers Limburg heeft de beste projecten van het afgelopen jaar bekroond. In de categorie -250 vierkante meter behaalde Kim Schuurmans brons.
Lommel - Afgelopen weekend voor de eerste keer gebedenZoom(Foto Albert Agten)

Mieke Vanderhoydonks overleden

Maandag 28 november 2016
Lommel - Mieke Vanderhoydonks overledenGisteren is Mieke Vanderhoydonks overleden, de weduwe van Frans Van Ham. Zij was 91 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: woensdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.

70 weekendverkeersongevallen

Maandag 28 november 2016
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 70 verkeersongevallen gemeld, waarvan 11 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 2 zwaar- en 11 lichtgewonden. De politie nam er in totaal 36 ademtesten af, waarvan er 4 (of 11%) positief bleken. Van 2 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 17 gevallen van vluchtmisdrijf.
De provinciebelastingen blijven volgend jaar ongewijzigd. De provinciale opcentiemen op de onroerende voorheffing van het Vlaams gewest bedragen 400. Het tarief van de algemene provinciebelasting gezinnen blijft behouden op 35 euro. Personen met een verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering of een leefloon betalen een sociaal tarief van 17,5 euro.  Ook de algemene provinciebelasting voor bedrijven blijft in 2017 dezelfde.
Lommel - Kla4tje wint Robot ProgrammeerprijsZoomAfgelopen vrijdag was het eindelijk zo ver. De kinderen van het zesde leerjaar van basisschool Kla4tje mochten hun kunnen laten zien op de regionale finale van de First Lego League. Het werd een drukke dag: ze mochten bij de Core Value jury bewijzen dat ze samen een team vormen. Hun onderzoek werd uitgelegd bij een Project jury. Er waren robotwedstrijden en een Robotjury. Een ander team mocht hun onderzoek dan weer uitleggen bij een Posterjury. Uiteindelijk behaalden ze de beker van robot programmeerprijs. Proficiat! (Bijdrage Sylvia Poorters)
Kla4tje wint Robot ProgrammeerprijsKla4tje wint Robot ProgrammeerprijsKla4tje wint Robot Programmeerprijs
Zoom

Uitslagen HVL afgelopen weekend

Zondag 27 november 2016
Lommel - Uitslagen HVL afgelopen weekendOok dit weekend werd er weer gehandbald in Lommel. Gisteren (zaterdag) versloegen de -12j van HVL hun leeftijdgenoten van Overpelt. Deze voormiddag wonnen ook de -16j hun wedstrijd. De bezoekers van Bilzen moesten puntenloos naar huis.

Wat zegt de Sint?

Zondag 27 november 2016
Lommel - Wat zegt de Sint?ZoomEr zijn geen zekerheden meer, want al vaak zie je rond deze tijd een versierde kerstboom opduiken, en Sinterklaas is nog niet geweest! Dat is ook cartoonist Stijn Lodewijks niet ontgaan. Maar hij liet één tekstballonnetje open voor de Internetgazetlezers. Hoe reageert Sinterklaas op de opmerking van Zwarte Piet? De inzender van het beste tekstje wint een dvd, of een boek! Mail uw inzending vóór vrijdagmiddag naar wineendvd[!]gmail.com.

Over de zessie en de zeisie

Zaterdag 26 november 2016
Lommel - Over de zessie en de zeisieBijna elke dag zie je de mensen aan zijn deur zwaaien. Jeroen Meus zwaait dan tussen zijn potten en pannen vrolijk terug. Ook dat is voor hem dagelijkse kost. We zijn al een paar keer door de Leuvense Schrijnwerkersstraat gewandeld, waar hij zijn keukenstudio heeft. Maar telkens was hij niet aanwezig. We zouden zeker een keer gezwaaid hebben. Want een goeiendag kan er altijd vanaf. Of is het goedendag? Het mag allebei. Ook goeiedag en goededag is trouwens correct. Als je maar vriendelijk bent. Waar die (…) Het hele nieuwsbericht

Laagste belastingen in Hamont-Achel

Zaterdag 26 november 2016
Van de gemeenten in Noord-Limburg scoort Hamont-Achel het best inzake gemeentebelastingen. Dat blijkt uit een vergelijking die vandaag in Het Nieuwsblad wordt gemaakt. In Hamont-Achel bedraagt de aanvullende personenbelasting 6 procent terwijl de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing op 995 uitkomen. Overpelt staat tweede met resp. 6% en 1176 opcentiemen, Lommel 3de met 6% en 1300 opcentiemen. In Neerpelt gaat het al om 7% en 1250 opcentiemen, in Hechtel-Eksel om 8% en 1100 opcentiemen en in Peer om 8,5% en 1550 opcentiemen.

Hij won de DVD

Zaterdag 26 november 2016
Lommel - Hij won de DVDZoomWie won de DVD? Peter Testelmans! Hij vulde het lege tekstballonnetje op de cartoon van Stijn Lodewijks in met bovenstaand tekstje. Hij mag van ons dan ook de dvd verwachten. Morgen een nieuwe opgave!

Anita Van Helden overleden

Zaterdag 26 november 2016
Lommel - Anita Van Helden overledenVandaag is Anita Van Helden overleden, de weduwe van Frans Cloostermans. Zij was 80 jaar en wordt donderdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Lommel-Heeserbergen. Begroetingsmoment: woensdag (18-18.45 uur) in uitvaartcentrum Severens in Lommel.

Licht in donkere dagen

Vrijdag 25 november 2016
Lommel - Licht in donkere dagenZoomRuim 800 Limburgse jongeren tussen 12 en 18 jaar waaronder heel wat Noord-Limburgers hebben vanavond deelgenomen aan een fakkeltocht doorheen het centrum van Hasselt. De jongeren, vooral uit jeugdbewegingen, catechese- en misdienaarsgroepen, willen bij het begin van de advent samen licht brengen in deze wereld en een teken van hoop zijn, maar ook hoop geven.    
De fakkeltocht is een jaarlijks initiatief van IJD Hasselt - de dienst voor jongerenpastoraal van het (…) Het hele nieuwsbericht

Succes voor wetenschapsacademie

Vrijdag 25 november 2016
Kinderen warm maken voor technologie door hen spelenderwijs te leren over techniek. Dat is wat de techniek- en wetenschapsacademie van de hogeschool UC Leuven Limburg nu al drie jaar doet. En met succes, want zopas schreven zij de 35.000ste deelnemer in voor één van hun workshops in Houthalen.

François Berrevoets overleden

Vrijdag 25 november 2016
Lommel - François Berrevoets overledenGisteren is de uit Lommel afkomstige François Berrevoets in Beverlo overleden. Hij was 64 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van uitvaartcentrum Convents in Beringen. Begroetingsmoment: dinsdag (18-18.30 uur).
 
Lommel - Wijkrestaurant Kerkhoven weer voltrefferZoomHet laatste wijkrestaurant van 2016 was een voltreffer met maar liefst 152 deelnemers en om hen te bedanken voor hun talrijke opkomst elke maand opnieuw werd bij het binnenkomen een glaasje wijn of fruitsap aangeboden. Het wijkrestaurant ligt nu twee maanden stil om met de familie Kerst en eindejaar te vieren maar op 23 februari 2017 staat Samana Kerkhoven terug klaar om de mensen te ontvangen voor een lekkere maaltijd en vooral een gezellige babbel. (Bijdrage Frieda Willekens)

Kian Investment failliet

Vrijdag 25 november 2016
De rechtbank van Koophandel heeft de bvba Kian Investment met zetel aan de Lepelstraat in Lommel failliet verklaard. De bvba werd op 10 juli 2012 opgericht.

Nieuwe productie 'De Noordhoek'

Donderdag 24 november 2016
Lommel - Nieuwe productie 'De Noordhoek'ZoomVanaf 3 december kunt u in Heide-Heuvel weer terecht voor een leuk toneelstuk van Toneelkring De Noordhoek, nl. "Joske ziet het zitten". In dit stuk trekt Zjang Poppe naar jaarlijkse gewoonte z’n kostuum van paashaas aan, maar hij wordt omver gereden en waant zich plots terug in zijn kindertijd. Met heel wat hilarische toestanden tot gevolg. Er zijn zowel cafévoorstellingen op 3,11 en 18 december, als zaalvoorstellingen op 10, 16 en17 december. Kaarten en info verkrijgbaar via 011/540233.

Wie bestelde de columns van Chel?

Donderdag 24 november 2016
Lommel - Wie bestelde de columns van Chel?De verzameling columns van Chel Driesen wordt op vrijdag 16 december om 20u gepresenteerd in Het Raadhuis in Lommel. Er is een bescheiden receptie voorzien. Alle voorintekenaars zijn welkom. De boeken kunnen dan tevens afgehaald worden. Wie die avond belet is, wordt achteraf gecontacteerd. Wie alsnog het boek van onze medewerker wil bestellen, kan mailen naar chel[!]translink.be.

Reis rond de wereld in Eymardschool

Donderdag 24 november 2016
Lommel - Reis rond de wereld in EymardschoolZoomDe kinderen van de Eymardschool beleefden gisteren een wel heel erg actieve voormiddag. Enkel met een boardingpass konden ze per vliegtuig zes bestemmingen bereiken: pirateneiland, Zuidpool, Engeland, Griekenland, Afrika en China. Op elke bestemming stonden ze voor een grote uitdaging en waren samenwerking, aanmoediging, uithoudingsvermogen en een gezonde competitiegeest nodig om te slagen. De leerlingen kinderzorg van WICO Sint-Maria zagen aan de inzet en de blinkende gezichtjes van de kinderen dat zij een leuke voormiddag beleefden. Zij leerden ook dat samenwerken en communiceren twee belangrijke items zijn in een project.
Reis rond de wereld in EymardschoolReis rond de wereld in Eymardschool
Zoom

Elza Maes overleden

Woensdag 23 november 2016
Lommel - Elza Maes overledenMaandag is Elza Maes overleden, de weduwe van Pierre Van Limbergen. Zij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (11 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Heeserbergen.

Kla4tje klaar voor First Lego League

Woensdag 23 november 2016
Lommel - Kla4tje klaar voor First Lego LeagueZoomOp vrijdag 25 november is het zover. Dan vindt de regionale finale plaats van de First Lego League. Tijdens deze internationale wedstrijd programmeert het Kla4tje een Mindstorm-robot van Lego, werken ze rond een project en leren ze vooral om samen te werken. Het thema van dit jaar is 'Animal Allies' of hoe kunnen mensen en dieren elkaar helpen. Kla4tje koos als dieren de boomleeuwerik, het groentje en de hoornaar. Niet toevallig allemaal dieren uit onze Noorderkempen. De robot is er intussen (…) Het hele nieuwsbericht
Kla4tje klaar voor First Lego LeagueKla4tje klaar voor First Lego League
Zoom

Suzanne Verherstraeten overleden

Woensdag 23 november 2016
Lommel - Suzanne Verherstraeten overledenZondag is Suzanne Verherstraeten overleden, de weduwe van Jean Blommé en van Frans Kemps. Zij was 86 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in uitvaartcentrum Severens in Lommel. Begroetingsmoment: donderdag (18-18.30 uur).

Flamenco met Úrsula Moreno

Woensdag 23 november 2016
Lommel - Flamenco met Úrsula MorenoZoomDit seizoen staan er vier schitterende dansproducties in de schouwburg van De Adelberg gepland; soms traditioneel, dan weer verwerkt in hedendaagse choreografieën, maar steeds met veel passie en verfijning gebracht. Internationale gezelschappen en topdansers brengen op scène het beste van zichzelf.
Nu vrijdag 25 november is Úrsula Moreno te gast. Zij brengt een hoogtepunt van de Arte Flamenco. Úrsula is een geweldige flamencodanseres die wereldwijd harten verovert. Aan (…) Het hele nieuwsbericht

Jozef Devrindt overleden

Dinsdag 22 november 2016
Lommel - Jozef Devrindt overledenGisteren is Jozef Devrindt overleden, de echtgenoot van Carine Plumot. Hij was 56 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in besloten kring plaats. Vrijdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Lommel-Barrier waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.

Thieu Vanduffel overleden

Dinsdag 22 november 2016
Lommel - Thieu Vanduffel overledenIn het Mariaziekenhuis is zondag Thieu Vanduffel overleden, de echtgenoot van Ria van Doveren. Hij was 83 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 10.30u) in de decanale kerk van Lommel-Centrum. Begroetingsmoment: donderdag van 20 tot 20.30u in funerarium Witters aan de Adelberg.

Wim Verberne overleden

Dinsdag 22 november 2016
Lommel - Wim Verberne overledenZondag is Wim Verberne overleden, de echtgenoot van Anny Van Decraen. Hij was 77 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsplechtigheid (10.30 uur) in de aula van uitvaartcentrum Witters in Lommel. Begroetingsmoment: donderdag (19-19.30 uur).
Lommel - Ondertussen, tijdens een politiecontrole...ZoomHet aantal inbraken blijft stijgen, las Fobie in de kranten.

Werken op Kempische Steenweg

Dinsdag 22 november 2016
Het is maar dat je 't weet
De werkzaamheden ter hoogte van de vertakking (N74, N72, N715b) in Zonhoven lopen op hun einde. Van vrijdag 25 november tot en met maandag 28 november zal het Agentschap Wegen en Verkeer in de volledige werkzone asfalteringswerken uitvoeren en de verkeerslichteninstallaties op de twee kruispunten plaatsen en in dienst nemen. Om deze werken tijdig af te kunnen ronden, zal de aannemer vanaf vrijdagochtend 04.00 uur tot maandagmiddag 15.00 uur zowel overdag als ‘s nachts werken. Er zal (…) Het hele nieuwsbericht

Eindhoven Airport ontruimd

Dinsdag 22 november 2016
Grensgevallen
Na het ontdekken van een verdachte koffer in de vertrekhal is Eindhoven Airport rond 10.45 uur ontruimd. De koffer werd onderzocht. Er werden geen gevaarlijke stoffen in aangetroffen. De ontruiming is inmiddels voorbij. Het incident gebeurde een kwartier voordat de ploeg van PSV in het vliegtuig naar Madrid zou stappen. PSV speelt morgenavond een Champions-League-duel tegen Atletico Madrid.

53 positieve ademtesten

Maandag 21 november 2016
Het afgelopen weekend werd in Limburg in het totaal bij 2.054 bestuurders een ademtest afgenomen. 53 van deze ademtests (of 3 %) waren positief. Er werd van 12 bestuurders een drugstest afgenomen, 8 testen  waren positief.  3.533 voertuigen werden gecontroleerd op snelheid. 18 % procent van de voertuigen of 631 bestuurders werden geverbaliseerd wegens overdreven snelheid. Naast de overtredingen op alcohol, snelheid en drugs werden ook nog 76 andere verkeersovertredingen vastgesteld. 22 (…) Het hele nieuwsbericht

Eet meer Limburg!

Maandag 21 november 2016
Lommel - Eet meer Limburg!ZoomVandaag werd in de hotelschool van Hasselt voor het derde jaar op rij de campagne 'Eet meer Limburg' voorgesteld aan twintig ambassadeurs. De Internetgazet is er daar één van.
"Wie tijdens de eindejaarsfeesten verrassend en lekker uit de hoek wil komen, kan dat met het menu van ‘Eet meer Limburg’. Door producten van een 30-tal producenten op deze smakelijke manier aan te prijzen, geraakt de consument verder vertrouwd met het rijke aanbod aan lokale landbouwproducten in (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Zwarte Piet, of toch ... iets anders?Zoom(Foto Albert Agten)

Flitsers en alcoholcontroles

Maandag 21 november 2016
Lommel - Flitsers en alcoholcontrolesDe flitsers staan deze week in de Koning Albertlaan, de Adelberg
en in Werkplaatsen.
De lokale politie meldt tevens dat tijdens de bovenzonale (alcohol) Slim-actie in de nacht van zaterdag op zondag, er van de 80 bestuurders die door de ploegen van de PZ Lommel werden gecontroleerd, vier bestuurders betrapt werden op alcoholgebruik tijdens het rijden.
Lommel - Wiskunde B-dag op WICO Campus Sint-JozefZoomNaar jaarlijkse traditie hebben de leerlingen van het zesde jaar die 6 of 8 uur wiskunde volgen afgelopen vrijdag deelgenomen aan de Wiskunde B-dag. In teams van drie à vier leerlingen hebben ze een hele dag gewerkt aan een open wiskundige onderzoeksopdracht, opgesteld door de Universiteit van Utrecht, UAntwerpen en KU Leuven. Dit jaar was het onderwerp 'een gooi naar de winst' waarbij ze een eenvoudig dobbelspel wiskundig hebben onderzocht. Ze hebben de hele dag gezwoegd, gedobbeld, gediscussieerd, geargumenteerd, kansen berekend… en deden daarmee een gooi naar de winst! De best geklasseerde teams worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking op 8 maart 2017.

Een enkele trip naar Mars

Maandag 21 november 2016
Lommel - Een enkele trip naar MarsZoomHoe 'gek' moet je al niet zijn om een enkele reis naar Mars te willen maken? En toch staat er een groots project op stapel om vanaf 2026 mensen op Mars te plaatsen die daar dan een kolonie gaan bouwen. Twee van de mensen die zich inschreven om aan dit project deel te nemen, komen nu woensdag (23 november) om 19u30 in het Raadhuis tekst en uitleg geven over dit project. U komt alles te weten wat er precies gaat gebeuren, wie dit financiert, waarom zij hieraan deelnemen, en véél meer. Een niet te missen lezing dus. Meer info

Win een dvd - of een boek!

Zondag 20 november 2016
Lommel - Win een dvd - of een boek!ZoomVoortaan gaan we regelmatig een cartoon van Stijn Lodewijks publiceren waarin één tekstballonnetje leeg is gebleven. Aan u wordt gevraagd voor dat ballonnetje een tekst te verzinnen, liefst een grappige of pertinente tekst. U kunt er een dvd of een boek mee winnen! Vandaag is er bovenstaande cartoon over de 11.11.11-actie. Mail uw inzending tegen uiterlijk vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. En misschien komt de dvd of dat boek dan wel uw kant uit!

De Sjieklets bij Bar-a-Bas

Zondag 20 november 2016
Lommel - De Sjieklets bij Bar-a-BasZoomDe Lommelse band 'De Sjieklets' trad vandaag op in jongerencafé Bar-a-Bas. Niet meteen de meest voor de hand liggende combinatie, maar toch slaagden de heren erin om het (iets oudere) opgekomen publiek te entertainen! (Foto Robert Boons)

Lommel in de jaren '60

Zondag 20 november 2016
Lommel - Lommel in de jaren '60ZoomAfgelopen week organiseerde het Davidsfonds een lezing met erenotaris Bruno Indekeu over Lommel in de sixties. De ruim honderd aanwezigen beleefden een boeiende avond over de geschiedenis van Lommel aan de hand van mooi beeldmateriaal. Voor velen was het dan ook een nostalgische terugblik naar het Lommel van hun jeugdjaren.
Lommel in de jaren '60
Zoom

Brokanteveiling in 't Heeske

Zondag 20 november 2016
Lommel - Brokanteveiling in 't HeeskeZoomVandaag vond de jaarlijkse brokanteveiling plaats van 250 loten in 't Heeske ten voordele van de vzw 't Heeske met een mooie opkomst van een honderdtal brokanteliefhebbers. (Foto Albert Agten)

Uitslagen HVL dit weekend

Zaterdag 19 november 2016
Lommel - Uitslagen HVL dit weekendDeze zaterdagvoormiddag speelden de -12 jarigen gelijk tegen Overpelt, en in de vooravond wonnen de -16 jarigen na een spannende wedstrijd tegen Tessenderlo.

Zwarte Piet versus Donald Trump

Zaterdag 19 november 2016
Chel mag het zeggen
Lommel - Zwarte Piet versus Donald TrumpZelf behoor ik nu eenmaal ook tot de zoogdierensoort die men mensen noemt. En ik vraag me af en toe af of ik daar blij om moet zijn. Het menselijk ras, ‘geschapen naar Gods beeld en gelijkenis’, laat het de laatste tijd immers weer behoorlijk afweten. Nog maar pas hebben we moeten beleven dat een oelewapper als Donald Trump, een gepatenteerde impulsieveling, met minder stemmen dan zijn tegenkandidate tot nieuwe president verkozen werd in het machtigste land van de wereld. Vóór de (…) Het hele nieuwsbericht

Schaamte om een geschenk

Vrijdag 18 november 2016
Tribunaliteiten
Lommel - Schaamte om een geschenkDe dame die zich in mei van dit jaar bij de vrederechter van Genk aanbood had wel een heel speciaal verzoek. Als thuisverpleegster had zij de zorg over een weduwnaar zonder kinderen. De man was ondertussen gestorven en liet haar zijn have en goed na, met uitzondering van zijn woning en 25.000 euro. Die gingen naar een andere dame en een nicht. De weduwnaar had ook voorzien dat, als zijn verzorgster niet wilde weten van het testament of overleed, alles naar haar kind ging.
De thuisverpleegster huiverde bij (…) Het hele nieuwsbericht

Hij komt, hij komt...

Vrijdag 18 november 2016
Lommel - Hij komt, hij komt...ZoomMorgen - zaterdag - arriveert de Sint in het centrum samen met zijn zwarte pieten. Vanaf 14u00 start de optocht door de Kerkstraat om te eindigen op het marktplein waar ook nog een optreden is van jeugdtheater Theatrier, er gegrimeerd wordt door Kriebelboom en waar ieder kind een bruisende snoepzak krijgt van de Sint! (Foto Jan Buyens)

Francine Flemings overleden

Vrijdag 18 november 2016
Lommel - Francine Flemings overledenDinsdag is Francine Flemings overleden, de echtgenote van Roger Mertens. Zij was 74 jaar. De uitvaartliturgie vindt morgen (10.30 uur) plaats in de kerk van Lommel-Centrum. Vanavond (19.45-20.30 uur) is er gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Severens in Lommel.
"De Vlaamse regering mag ons niet behandelen als het buitengebied van Vlaanderen en Limburg moet krijgen waar het recht op heeft." Dat hebben de gedeputeerden Jean-Paul Peuskens en Inge Moors vanavond in de provincieraad gezegd, meldt TVL. Op het vlak van mobiliteit is er sprake van stilstand. En als de voorstellen van Vlaanderen het halen, dreigen we ook op vlak van toekomstige ruimtelijke ontwikkeling achterop te hinken, klinkt het. Maar één van de grote uitdagingen voor het provinciebestuur, blijven de problemen in het Limburgse onderwijs.

Je kan nooit alles weten

Donderdag 17 november 2016
Vandaag gelezen
"Of je nu jong bent of oud, je kunt elke dag iets bijleren. Onwetend zijn is erg, maar mensen die denken alles beter te weten, zijn erger. Het is ook niet omdat je ouder bent, dat je de wijsheid in pacht hebt of weet hoe het leven in elkaar zit."
                                      (Studio Brussel-dj TLP in "De Standaard")

Vreemde combinatie

Donderdag 17 november 2016
Lommel - Vreemde combinatieZoomTijdens de grote werkzaamheden in het centrum moeten er al wel eens verkeersborden verplaatst of aangevuld worden. En soms leidt dit toch tot ietwat moeilijker te interpreteren bedoelingen, zoals hier op het kruispunt Rode Kruisstraat/ Einderpad. (Foto Georges Bleyen)

Pierre Molemans overleden

Donderdag 17 november 2016
Lommel - Pierre Molemans overledenVandaag is Pierre Molemans overleden, de weduwnaar van Miet de Laat. Hij was 83 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: dinsdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.

Luc Dierckx overleden

Donderdag 17 november 2016
Lommel - Luc Dierckx overledenGisteren is Luc Dierickx overleden, de echtgenoot van Sylvia Maes. Hij was 63 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Barrier.
Lommel - Grootouderdag bij 'De Kleine Ontdekker'ZoomHet was grootouderdag vandaag in methodeschool 'De Kleine Ontdekker' in Heeserbergen. Spelletjes spelen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, schmink en verzorgingsstand, ... de opa's en oma's werden allemaal stevig verwend... Meer foto's op onze Facebookpagina. (Foto's Jan Buyens)
Grootouderdag bij 'De Kleine Ontdekker'Grootouderdag bij 'De Kleine Ontdekker'
Zoom

Christel Geysels overleden

Woensdag 16 november 2016
Lommel - Christel Geysels overledenIn Tenerife overleed op 7 november Christel Geysels, de echtgenote van Erik Boons. De afscheidsplechtigheid vindt in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: vrijdag (18-18.45 uur) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat..

Politiecontroles in héél Limburg

Woensdag 16 november 2016
Lommel - Politiecontroles in héél LimburgKomend weekend organiseren provincie en politie het tweede grote SLim-controleweekend. Dat wil zeggen dat er, tussen vrijdagavond 22 u. en maandagmorgen 6 u., gecombineerde alcohol-, drugs- en snelheidscontroles zullen gehouden worden door de Limburgse lokale politiezones op lokale en gewestwegen en door de WegPolitie Limburg op de autosnelwegen.

Clement Verpoorten overleden

Dinsdag 15 november 2016
Lommel - Clement Verpoorten overledenVandaag is Clement Verpoorten overleden, de echtgenoot van Rita Celen. Hij was 65 jaar en woonde in Lommel. De afscheidsplechtigheid vindt in familiekring plaats in de aula van uitvaartcentrum Convents in Beringen. Begroetingsmoment: zaterdag (17-17.30 uur).

'Tekortgedaan'

Dinsdag 15 november 2016
Vandaag gelezen
En wat lezen we vandaag in De Standaard?
"De West-Vlamingen voelen zich tekortgedaan. Ze vrezen dat ze afgesneden worden van de rest van Vlaanderen omdat de trein er doodloopt. 'Terwijl andere provincies over een performant netwerk beschikken, zijn er hier, in West-Vlaanderen, eenmaal Kortrijk en Brugge voorbij, enkel nog doodlopende lijnen', klinkt het bij zes politieke partijen in West-Vlaanderen. CD&V, Groen, N-VA, Open VLD, SP.A en Vlaams Belang luiden in een unieke samenwerking de alarmbel."
Zouden die al ooit in Noord-Limburg geweest zijn?(PP)

Film 'Krigen' in De Adelberg

Dinsdag 15 november 2016
Lommel - Film 'Krigen' in De AdelbergZoomIn de filmreeks van CC De Adelberg, iedere donderdagavond in Utopolis, krijgt u nu donderdag een bijzondere film gepresenteerd, nl. 'Krigen', een Deense film van Tobias Lindholm. Krigen is een oorlogsfilm zonder helden. De film is nauwgezet en sober en zuigt de kijker mee in het conflict. Scenarist (Borgen, Jagten, Kollektivet) en regisseur (R, Kapringen) Tobias Lindholm levert opnieuw een intelligente film af die vragen durft te stellen en de antwoorden aan de kijker overlaat. Een intrigerend (…) Het hele nieuwsbericht

Het probleem van geld...

Dinsdag 15 november 2016
Prietprouwët
Lommel - Het probleem van geld...Gèld is iejt arrigs: as g-ët bëwouwërt héd-ër niks án èn as g-ët ötgèft zéd-ët kwijt.
          Pjérkën
Het is maar dat je 't weet
Voka – KvK Limburg waarschuwt voor goedkope licenties voor Windows 10 Professional OEM en Office 2016 Professional Plus, die worden aangeboden via de website kaufkaufkauf.de. Aanvankelijk lijkt er geen vuiltje aan de lucht maar zodra men betaald heeft, hoort men niets meer van de firma en is ze ook niet bereikbaar. Aangeraden wordt om zeer voorzichtig om te gaan met dergelijke aanbiedingen.

Smartphone verraadt je levensstijl

Dinsdag 15 november 2016
Het is maar dat je 't weet
Moleculen en microben op je mobiele telefoon verraden je levensstijl. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld. Ze achterhaalden bij hun onderzoek informatie over geslacht, hygiëne, gebruik van cosmetica, voeding, medische toestand, en zelfs de plaats waar de persoon met zijn smartphone kon zijn geweest.
De techniek die bij de studie is gebruikt, kan in de toekomst mogelijk ingezet worden bij de forensische opsporing van misdadigers of vermiste personen. (Bron: ii.nl)

Maria Bogaerts overleden

Dinsdag 15 november 2016
Lommel - Maria Bogaerts overledenZondag is Maria Bongaerts overleden, de weduwe van Pierre Cochet. Zij was 78 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.
Lommel - Uitwisselingsproject 'Volkstrauertag'ZoomAfgelopen week hebben de leerlingen uit het 6de jaar Moderne talen van WICO Campus Sint-Jozef meegewerkt aan een uitwisselingsproject met de Europaschule Schulzentrum Saterland. De Belgische en Duitse leerlingen hebben samengewerkt rond het thema ‘Volkstrauertag', een nationale herdenkingsdag in Duitsland waarbij alle doden herdacht worden die zijn omgekomen door geweld. Woensdag 9 november kwamen de Duitse leerlingen na een vier uur durende busrit aan bij het Huis Over Grenzen waar ze (…) Het hele nieuwsbericht
Uitwisselingsproject 'Volkstrauertag'Uitwisselingsproject 'Volkstrauertag'
Zoom

Verkiezingen zinderen na...

Dinsdag 15 november 2016
Lommel - Verkiezingen zinderen na...Zoom(Foto Albert Agten)

94 weekendongevallen

Maandag 14 november 2016
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 94 verkeersongevallen gemeld, waarvan 18 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 zwaar- en 20 lichtgewonden. De politie nam er in totaal 37 ademtesten afgenomen, waarvan er 5 (of 14%) positief bleken. Van 2 bestuurders werden het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 30 gevallen van vluchtmisdrijf.

Bosland groeit!

Maandag 14 november 2016
Lommel - Bosland groeit!ZoomBosland is gisteren weer gegroeid. In Overpelt werd de eerste van drie boomplantacties gehouden. In het gebied ‘Heide achter de Steenweg’ – achter De Trapkes voor wie dat nog weet – werden zondag 4.000 bomen geplant. Die moeten een eentonig naaldbos helpen omvormen naar een meer natuurlijk bos.
Ook in de twee andere Bosland-gemeenten is er nog een boomplantactie. In Hechtel-Eksel worden aanstaande zondag 20 november struiken geplant aan de hondenlosloopzone in het gebied ‘In den Brand’. Op zondag 27 november ten slotte worden er in de Barrier in Lommel 6.700 zomereiken geplant.
Na deze plantactie zal Bosland dus met meer dan 10.000 bomen gegroeid zijn. Iedereen is trouwens altijd welkom van 9.30 tot 12.30 uur om te komen helpen. In Overpelt waren er alvast heel wat helpers, groot en klein, jong en oud (foto).

Broeder Johannes Cremers overleden

Maandag 14 november 2016
In Beernem is vrijdag de uit Lommel afkomstige broeder Johannes Cremers overleden. Hij was 93 jaar en lid van de congregatie van de Broeders van Liefde. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) in de kapel van het P.C. Sint-Amandus in Beernem.

Afvalproblematiek

Zondag 13 november 2016
Lommel - AfvalproblematiekZoomHoewel het stadsbestuur er uitdrukkelijk op wijst dat vuilniszakken enkel op de dag van ophaling buiten mogen staan (ook de geweigerde), blijkt men in de Rode Kruisstraat daar weinig aandacht aan te besteden. En ook in de Hoogstraat bleken zakken met groenafval overvol te zijn, beide tijdens het verlengde 11 november-weekend. Hierop staan hoge boetes van €350, maar de vraag is hier uiteraard ook van wie welke zak dan wel is? (Bijdrage Georges Bleyen)
AfvalproblematiekAfvalproblematiek
Zoom

Wildplassen is gevaarlijk

Zaterdag 12 november 2016
Wilt u alstublieft niet meer wildplassen langs de snelwegen, want dat is gevaarlijk. Dat staat op grote reclameborden langs de Waalse wegen. Maar de verantwoordelijke minister, Prévot, geeft toe dat er veel te weinig toiletten zijn langs diezelfde snelwegen. De krant "La Meuse" heeft ze op een kaart gezet en constateert dat er soms 132 km. snelweg is zonder toilet. Er loopt nu wel een onderzoek en daarbij worden ook moderne droge toiletten betrokken. Het idee is dat de automobilist uiteindelijk nooit langer dan 10 minuten van een schoon toilet verwijderd moet zijn. (Bron: WaalsWeekblad.be)

'Glow' in Eindhoven weer van start

Zaterdag 12 november 2016
Grensgevallen
In het centrum van Eindhoven is vanavond voor de 11de keer het lichtfestival GLOW van start gegaan. Acht dagen lang zijn in het centrum en op een deel van het TU/e-terrein zo'n 40 kunstwerken in verband met licht te bekijken. Daar moet je wel een behoorlijke wandeling voor over hebben: de zogenoemde City-route door het centrum is 4,2 kilometer lang en de Science-route over het TU/e-terrein nog eens 3,2 kilometer.

Lommel jaren '50, '60 en '70

Zaterdag 12 november 2016
Lommel - Lommel jaren '50, '60 en '70ZoomDavidsfonds Lommel organiseert een lezing met erenotaris Bruno Indekeu over Lommel in de jaren '50, '60 en '70. Aan de hand van uniek beeldmateriaal blikt de lezing terug op het Lommel van een halve eeuw geleden. Deze lezing vindt plaats op donderdag 17 november om 20u00 in de Wico Campus St.-Jozef, Breugheldreef 4. Vermeldenswaard is tevens dat dhr. Indekeu een nieuw tijdschrift over de geschiedenis van Lommel startte (online) met als naam Jaarboekje voor de Geschiedenis van Lommel. Intussen is niet alleen deel 1 (2016) verschenen, maar ook reeds het tweede deel (2017).

Het bankje

Zaterdag 12 november 2016
300 woorden van Rudi
Lommel - Het bankjeAls ik er kom, moet ik altijd aan die ene foto denken. Op die foto zie je grootvader samen met twee andere mannen. Ze zitten samen op een bankje op het kerkhof. Ze zijn alle drie gekleed in een nogal donker kostuum en ze dragen een klassieke deukhoed. Nu ik eraan denk, ik heb hem eigenlijk zelden in andere kleuren dan grijs en zwart gezien. Wat ze er deden? Gewoon, naar de mensen kijken die voorbij kwamen. Ongetwijfeld namen plakkend op de voorbijgangers. “Was er dat geen van dinges?” Niet beseffend (…) Het hele nieuwsbericht

Voor de treinreizigers

Vrijdag 11 november 2016
Dit weekend en de 2 volgende weekends is er GEEN treinverkeer tussen Lier en Herentals. Er worden daar vervangbussen voorzien.

Provinciale noodhulp voor Haïti

Donderdag 10 november 2016
Op voorstel van gedeputeerde Frank Smeets heeft de bestendige deputatie vandaag beslist, 10 000 euro toe te kennen als noodhulp voor het door een orkaan getroffen Haïti. De uitbetaling gebeurt aan de vzw Protos. Twee van de drie werkgebieden van Protos zijn zwaar getroffen: 2 van de 3 drinkwatersystemen zijn defect geraakt. Een groot deel van de bevolking in dat gebied heeft daardoor geen drinkwater. Ook de sanitaire installaties zijn vernield. Een direct gevolg is dat er reeds cholera-uitbraken zijn.
Met de financiële middelen worden kits met zaaigoed voor getroffen landbouwers ter beschikking gesteld. Men kiest voor bonen wegens de snelle groei en de hoge voedingswaarde. Daarnaast worden ook hygiëne-kits voorzien die verspreid worden via de gezondheidscentra.

Pluimvee moet achter slot

Donderdag 10 november 2016
Federaal Minister van Landbouw Willy Borsus legt de ophokplicht op voor alle professionele pluimveehouders in heel België. Aanleiding is het opduiken van het hoogpathogene vogelgriepvirus van het type H5N8 in onze buurlanden en elders in Europa. Dit virus wordt volgens het ministerie verspreid door wilde vogels, in het bijzonder watervogels op weg naar het zuiden. De voorbije weken zijn er in Hongarije, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië en nu ook in Nederland (…) Het hele nieuwsbericht

Extra speeldata 'Over Grenzen'

Donderdag 10 november 2016
Lommel - Extra speeldata 'Over Grenzen'ZoomOp veler verzoek is er morgen en overmorgen een extra voorstelling van 'Over Grenzen' op de Duitse militaire begraafplaats in Kattenbos. Aanvang is telkens 13u30. Wilt u een voorstelling alleen voor uw gezelschap? Neem dan contact op met educatief centrum Huis over grenzen in Lommel via info[!]overgrenzen.be of via (0032) 0 11.55.43.70. Meer info

Mercurius staat op tegen pesten

Donderdag 10 november 2016
Lommel - Mercurius staat op tegen pestenZoomNaar jaarlijkse gewoonte vond gisteren het BEE HAPPY BEE SWEET-project (“BEE” verwijst naar het logo van het project “de bij”) plaats op campus Mercurius. Dit schooljaar werd de nadruk gelegd op pestgedrag via sociale media. Na een gezamenlijke intro voor alle leerjaren werden de leerlingen opgesplitst om in kleine groepjes verdere activiteiten te doen rond cyberpesten. Eén op tien Vlaamse jongeren is recent slachtoffer of dader geweest van online pesten. Mercurius wil met dit project het thema bespreekbaar maken en zo de bewustwording hieromtrent vergroten. (Bijdrage Chris Cuyvers)

Nieuwe bvba: Den Hoed

Donderdag 10 november 2016
Jonathan Toelen en Hans Lauwers, beiden uit Dessel, hebben de bvba Den Hoed opgericht met zetel aan de Luikersteenweg in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitbaten van één of meerdere hotels, motels, logementshuizen, restaurants, spijshuizen, snackbars, broodjeszaken, verbruikerssalons, tearooms, milkbars, café's, bars, bodega's en tavernes.

Help Bosland groeien: plant mee!

Woensdag 9 november 2016
Lommel - Help Bosland groeien: plant mee!ZoomBosland wil groeien. Letterlijk. Daarom worden er in november meer dan 10.000 bomen en struiken geplant én doet Bosland een warme oproep aan alle Boslanders om hierbij een handje te helpen. Het afgelopen jaar werd het 10-jarig bestaan van Bosland gevierd. In november kijkt men vooruit, naar de toekomst. Op drie dagen tijd wil men meer dan tienduizend bomen in de grond steken. Een hele klus! De arbeiders kunnen dan ook heel wat hulp gebruiken. En wie anders dan de eigen Boslanders komen daarvoor in aanmerking? Uiteindelijk is Bosland in de eerste plaats van zijn inwoners. Iedereen kan helpen, jong of oud. Er zijn warme chocomelk en Boslandkoeken voorzien om weer op krachten te komen. Terwijl de ouders bomen planten, kunnen de kinderen in een workshop leren hoe ze bijvoorbeeld voederplankjes voor vogels maken. Met de boomplantacties wil men niet enkel een groter Bosland, maar ook een nog leuker Bosland voor mens en dier.
In Overpelt plant men 4.000 inlandse eiken, die helpen bij het omvormen van een eentonig naaldbos naar een meer natuurlijk bos. In Lommel worden 6.700 zomereiken geplant. In Hechtel-Eksel worden struiken geplant aan de hondenlosloopzone. Alle planten zijn inheems. En dat is dan weer goed voor nog meer biodiversiteit in Bosland.
Je kan je aansluiten bij één of meerdere van deze plantacties, telkens van 9u30 tot 12u30
- zondag 13 november, Heide achter de Steenweg, Overpelt
- zondag 20 november, In den Brand, Hechtel-Eksel
- zondag 27 november, Barrier, Lommel.

Nooit zoveel vacatures in Limburg

Woensdag 9 november 2016
De Limburgse bedrijven schreven nog nooit zoveel vacatures uit als in de eerste tien maanden van dit jaar, meldt TVL. In vergelijking met vorig jaar is er een stijging met 30 procent. De VDAB noteerde maar liefst 109.000 vacatures.

Elisabeth Tombeur overleden

Woensdag 9 november 2016
Zaterdag is Elisabeth Tombeur overleden, de echtgenote van Frank Aernoudt. Zij was 60 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: vrijdag (16.30-17.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Lommel.

Wouter van Lingen overleden

Dinsdag 8 november 2016
Zondag is Wouter van Lingen overleden, de echtgenoot van Willemien Moortgat. Hij was 71 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Heeserbergen. De crematie vindt plaats op een later moment.

Superman was in Lommel

Dinsdag 8 november 2016
Lommel - Superman was in LommelZoomOp uitnodiging van OKRA-Academie en SAMANA Lommel en in samenwerking met de Bibliotheek, werd een voorleesmoment georganiseerd voor kleuters / peuters en hun (groot)ouders. Het doel was om onze allerjongste generatie te laten kennis maken met mantelzorgers, supermannen en supervrouwen die hun zieke medemens thuis verzorgen én te weinig in de publieke belangstelling staan. En: het werd een succes! De voorleeskuil in de bibliotheek zat bomvol en iedereen genoot van het verhaaltje van leesfee Bina en acteur/muzikant Wim. Achteraf mochten de kindjes zelf een (superman)masker in elkaar knutselen en samen poseren voor een groepsfoto. (Bijdrage Stan Bresseleers)
Superman was in LommelSuperman was in Lommel
Zoom

Met de groeten uit Madeira

Dinsdag 8 november 2016
Lommel - Met de groeten uit MadeiraZoomAlbert Agten verbleef een weekje in het wondermooie Madeira... wat weer fijne foto's opleverde!
Met de groeten uit MadeiraMet de groeten uit Madeira
Zoom

Prioritair, maar niet echt

Maandag 7 november 2016
Lommel - Prioritair, maar niet echtZoomIn het nieuwe vervoersplan van de NMBS staat dat er geen exploitatie is voorzien voor drie spoorlijnen die door Vlaanderen als prioritair zijn bestempeld. Dat meldt Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts. Het gaat om de lijnen 15 (Mol-Hasselt), 18 (Hasselt-Neerpelt) en 19 (Mol-Neerpelt). "De exploitatie van die lijnen is volgens het plan niet voorzien voor 2021. Terwijl het net gaat om 3 van de 11 projecten die door Vlaanderen bestempeld zijn als prioritair. Dit is een negatieve voorafname en dat moet voor ons gewoon uit de plannen", zegt de minister. Hij weigert het plan goed te keuren. De raad van bestuur van de NMBS heeft dat al wél gedaan.
De sp.a stelt ondertussen dat de Vlaamse minister nu protesteert tegen de gevolgen van de besparingen bij de NMBS en Infrabel, die zijn eigen partij als federale regeringspartner heeft goedgekeurd.

65 weekendongevallen in Limburg

Maandag 7 november 2016
Lommel - 65 weekendongevallen in LimburgHet afgelopen weekend werden er in heel Limburg 65 verkeersongevallen gemeld, waarvan 16 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 dode, 2 zwaar- en 13 lichtgewonden.  De politie nam er in totaal 38 ademtesten af, waarvan er 4 (of 11 %) positief bleken. Van één bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.  Er waren in totaal 14 gevallen van vluchtmisdrijf.

Sint Maarten en de verkiezingen

Maandag 7 november 2016
Lommel - Sint Maarten en de verkiezingenZoom(Foto Albert Agten)

Achttiende editie Celtic Night

Maandag 7 november 2016
Lommel - Achttiende editie Celtic NightZoomOp zaterdag 12 november om 19 uur vindt in CC De Adelberg  voor de achttiende keer de Celtic Night plaats. Het wordt een muzikale trip van hoogstaand niveau die balanceert tussen traditie en vernieuwing, een mooie afwisseling van Keltische sferen, vooral ingekleurd door warme Keltische fluitklanken. Daar staan virtuozen als de Bretoen Jean-Michel Veillon, de Schotse Calum Stewart en de Ierse Muireann Nic Amhlaoibh, samen met Notify (foto) garant voor. (…) Het hele nieuwsbericht

Jeanne Van Leemput overleden

Maandag 7 november 2016
Op 29 oktober overleed de uit Lommel afkomstige Jeanne Van Leemput. Zij was 90 jaar. De uitvaartliturgie gevolgd door de teraardebestelling in Hasselt vond in besloten familiekring plaats.

Zeer late herfst

Zondag 6 november 2016
Vandaag gelezen
Op basis van satelliet- en grondwaarnemingen blijkt dat we een late tot zeer late herfst hebben. De zeer warme september droeg sterk bij aan de vertraging. Veel zon en vrijwel geen vorst gaf intense kleuren. Door het rustige, droge weer bleef het verkleurde blad lang aan de boom hangen. Het groeiseizoen van 2016 is een van de langste ooit door de zeer vroege start en de late herfst. (Bron: Naturetoday.com)

Vrijwilligers op zolder

Zaterdag 5 november 2016
Tribunaliteiten
Lommel - Vrijwilligers op zolderDrie keer moesten ze de secretaris van de KWB opereren, nadat hij door de zolderwering van een oude koeienstal viel. Die koeienstal was het bijgebouw van een woning in een West-Vlaamse gemeente, bekend om haar varkens. De secretaris viel toen hij met een andere KWB-er de panelen van de zolder haalde voor de jaarlijkse KWB-fietstocht. De zoon van die KWB-er huurde de woning met verbouwde koeienstal.
Wie de gewonde secretaris moest vergoeden was onduidelijk en de zaak kwam voor de rechtbank van Gent. De (…) Het hele nieuwsbericht

De Heerser

Zaterdag 5 november 2016
Chel mag het zeggen
Lommel - De HeerserDat ik een theaterfan ben, is intussen wel geweten. En mag ik me voor één keer eens ongebreideld laten leiden door mijn enthousiasme? Hier gaan we dan. Ik excuseer me vooraf al voor de vele uitroeptekens die onvermijdelijk zullen volgen.
 Ik heb hem gezien. En gehoord. Woensdagavond in de Sint-Pietersbandenkerk van Lommel: mijn superidool – en zeggen dat ik me vorige week nog even luidop afvroeg of ik er wel een had – Jan Decleir.
De Lommelse centrumkerk is, na de bijzonder (…) Het hele nieuwsbericht

Geert Jansen overleden

Vrijdag 4 november 2016
Lommel - Geert Jansen overledenWoensdag is de uit Lommel afkomstige Geert Jansen overleden. Hij was 41 jaar. De afscheidsviering vindt dinsdag (11 uur) plaats in de aula van uitvaartcentrum Dries in Balen. Zijn asurne wordt bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Mol-Ginderbuiten.

Extra alcohol- en drugcontroles

Vrijdag 4 november 2016
Lommel - Extra alcohol- en drugcontrolesDe lokale politie kondigt extra alcohol- en drugcontroles aan voor dit weekend.

Daar zijn de Teutenboslopen weer

Donderdag 3 november 2016
De Teutenboslopen komen er weer aan. Dit is de kalender: 18/12/16 Hamont-Achel: Witteberg
08/01/17 Neerpelt: Herkol
22/01/17 Lommel: Soeverein
05/02/17 Overpelt
19/02/17 Neerpelt: Dommelhof
05/03/17 SHLille: Bosuil
19/03/17 Hechtel
26/03/17 Lommel: Balendijk.

Vertragingen in Valkenswaard

Donderdag 3 november 2016
Morgen/vrijdag start in Valkenswaard officieel de laatste fase van het project Europalaan. Daarbij wordt de aansluiting van de Europalaan op de Eindhovenseweg aangepakt. Tijdens deze fase blijft het mogelijk voor doorgaand verkeer om de Eindhovenseweg te volgen (vanaf het noorden en het zuiden). Maar door de tijdelijke wegversmalling en het plaatsen van tijdelijke verkeerslichten is vertraging bij de werkzaamheden niet te voorkomen. De werken duren nog tot aan de feestdagen.

Frans Theunis overleden

Donderdag 3 november 2016
Lommel - Frans Theunis overledenVandaag is in Achel de uit Lommel afkomstige Frans Theunis overleden, de echtgenoot van Gerarda Gijbels. Hij was 76 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Achel-Centrum.

René Wuytens overleden

Donderdag 3 november 2016
Lommel - René Wuytens overledenGisteren is René Wuytens overleden, de echtgenoot van Rosa Lavreysen. Hij was 83 jaar. De afscheidsviering vindt in familiekring plaats. Begroetingsmoment: maandag (18-18.45 uur) in uitvaartcentrum Severens in Lommel.

Oplossing van de maand

Woensdag 2 november 2016
Prijsvraag van de maand
Lommel - Oplossing van de maandHet was alweer niet zó moeilijk deze maand. De kunstenaar die verantwoordelijk was voor de schilderingen op brug 12 was Luc Hoekx. Maandwinnaar is Anniek Vrijsen uit de Joos Van den Vondelstraat. Proficiat! Zij mag een mooi boeketje gaan afhalen bij Ixora in de Vreyshorring.

Nieuwe bvba: Eerdekens N.

Woensdag 2 november 2016
Nick Eerdekens en Stephanie Theunissen, beiden uit Lommel, hebben de bvba Eerdekens N. opgericht met zetel aan de Napoleonweg in Overpelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitvoeren van plafonneer-, cementeer- en andere pleisterwerken én het plaatsen van scheidingswanden.

Kla4tje op bezoek bij Flanders Make

Woensdag 2 november 2016
Lommel - Kla4tje op bezoek bij Flanders MakeZoomVoor de herfstvakantie mocht het zesde leerjaar van basisschool kla4tje naar Flanders Make, gelegen naast de Ford testbaan. Flanders Make is ook de bedrijfscoach tijdens de First Lego League. Ter plaatse maakten ze kennis met het bedrijf dat technische hulp biedt aan andere bedrijven. De leerlingen kregen er onder andere te zien welke testen er gedaan worden op bepaalde auto’s en ze leerden enorm veel bij over robotten. Het was een leuke en leerrijke ervaring! (Bijdrage Sylvia Poorters)
Lommel - OKRA Trefpunt Lommel-centrum dauwtriptZoomVanmorgen trok een serieuze groep wandelaars de Sahara in om een korte maar intense ochtendwandeling te maken. Onderweg werd even halt gehouden aan de uitkijktoren om aan de moedigen de kans te geven Lommel en omgeving vanuit de hoogte te bewonderen. Na deze gezonde wandeling, alle longen gevuld met ozon en frisse morgenlucht, werd het tijd om samen te genieten van heerlijk geurende koffie en een smakelijk ontbijtbuffet in “De Lossing”: Ontspannen, ontbijten en ontmoeten. (Bijdrage Stan Bresseleers)

Het wordt nog spannend...

Woensdag 2 november 2016
Lommel - Het wordt nog spannend...ZoomZelfs de Amerikaanse verkiezingen laten ze in de Leopoldlaan niet 'zomaar' voorbij gaan! (Foto Robert Boons)

Boeken, Boterhammen en Bubbels

Woensdag 2 november 2016
Lommel - Boeken, Boterhammen en BubbelsZoomVoor het tweede jaar op rij organiseren de Bibliotheek en het Cultuurcentrum 'Boeken, Boterhammen en Bubbels'. Twee zondagvoormiddagen op rij ontvangen ze bekend literair talent. Deze keer is dat Ish Ait Hamou op zondag 6 november in CC De Adelberg, en Stefan Hertmans in de Bibliotheek op zondag 13 november. Beide lezingen starten om 10u30 en de koffie, de bubbels en broodjes staan uiteraard dan klaar!
Ish Ait Hamou
Choreograaf en schrijver Ish Ait Hamou is vooral (…) Het hele nieuwsbericht

Vraag van de maand

Woensdag 2 november 2016
Prijsvraag van de maand
Lommel - Vraag van de maandMet een dagje vertraging (wegens feestdag gisteren...) vandaag onze maandelijkse prijsvraag. Welke Lommelse kunstenaar is verantwoordelijk voor de beschilderingen van de pijlers van brug 12? Antwoorden vóór 24.00 uur vanavond aan internetgazet.lommel[!]telenet.be, en maak alweer kans om een mooi boeket van Ixora te winnen!

Even astronaut spelen

Dinsdag 1 november 2016
Lommel - Even astronaut spelenZoomAltijd al astronaut willen worden? En eens willen rondkijken in het internationaal ruimtestation, het ISS? Misschien krijg je nog meer goesting als je dit NASA-filmpje bekijkt, dat je het inwendige van het ISS laat zien. Zorg dat je het op het volledige scherm van je pc laat draaien, dan kan je linksboven regelmatig meelezen wat je te zien krijgt. En af en toe duikt er rechtsonder in het rood een schema op, dat aangeeft in welk deel van het ISS de opname gemaakt is. Prachtig gewoon. Nu nog de koptelefoon op en naar die muziek luisteren, terwijl je gewichtloos meezweeft in dat ding dat volgestouwd is met allerhande materiaal, kabels, schermen, slangen, aansluitingen, knoppen, computers,... Geniet ervan, 18 minuten lang! (Video NASA)

Imkers gaan samenwerken

Dinsdag 1 november 2016
Lommel - Imkers gaan samenwerkenZoom“Het gaat niet goed met de bijen”. Om de bijenpopulatie in stand te houden is er vorming nodig, en ook de nodige subsidie. Maar minister Joke Schauvliege heeft het lesaanbod en de subsidie voor de imkerij in 2016 met 50% teruggebracht. Dit heeft de Noord-Limburgse Imkersverenigingen niet ontmoedigd. De besturen van Hechtel, Lommel en Overpelt (foto) zijn rond de tafel gaan zitten en gaan voortaan de scholing samen organiseren. Dit betekent geen fusie, maar het lesaanbod zal beter (…) Het hele nieuwsbericht

Pjérkën weet het alweer

Dinsdag 1 november 2016
Prietprouwët
Lommel - Pjérkën weet het alweerD’r zén veul dings ien-t lèèvën diej dè meeër wèjërd zén as gèld, mèr  t-is  spijtig  dè gë gèld mut hémmë vur zë të kóópën.
             Pjérkën

Wijkrestaurant in Kerkhoven

Dinsdag 1 november 2016
Lommel - Wijkrestaurant in KerkhovenZoomEr stond lekkere boerenkost op de menu bij het wijkrestaurant in Kerkhoven afgelopen week... Pompoensoep, chipolata met rode kool en gebakken aardappelen en als dessert rijstpap met bruine suiker. Donderdag 24 november is het laatste wijkrestaurant van dit jaar gepland. Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen bij apotheek Phlippo en de Spar in Kerkhoven. (Bijdrage Frieda Willekens)

Weeroverzicht oktober

Dinsdag 1 november 2016
Het werd een mooi nazomertje afgelopen maand. De gemiddelde minimumtemperatuur bedroeg 7,2 C°, maximum was gemiddeld 14 C°. In totaal viel er 40 liter neerslag, en de gemiddelde luchtdruk bedroeg 1024. En zo bent u weer helemaal mee... (Met dank aan Georges Bleyen)

Alternatief voor mammografie

Dinsdag 1 november 2016
Onderzoekers aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werken aan een stralingsvrije, borstvriendelijke methode voor het borstonderzoek. Die methode zou de pijnlijke mammografie moeten vervangen. Daardoor wordt de borst tussen twee platen geklemd, een pijnlijke aangelegenheid die bovendien niet zonder risico is. Bij de nieuwe techniek die aan de TU/e is ontwikkeld, ligt de patiënt op een tafel en hangt de borst vrij in een kommetje. Via een speciale echo wordt dan een 3D-beeld gemaakt van de borst. Eventuele kanker is op de beelden duidelijk herkenbaar; de onderzoekers verwachten daarom dat er veel minder verkeerde uitslagen zullen zijn. Maar het kan nog enkele jaren duren voor de vinding op de markt komt.
16/03

Diane, gefeliciteerd met je verjaardag!!

Cor Wevers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Lommel