Het overige nieuws

Deze namiddag schoof een veertiger uit Oudsbergen met zijn speed pedelec uit en belandde onder een tractor. Het ongeval gebeurde op de aansluiting van de Bosstraat en de Kapelstraat in Bocholt. De fietser, die lichtgewond raakte, is naar het ziekenhuis gebracht.
Oudsbergen - Oevers van beken maaien is maatwerkZoomHet provinciebestuur beheert 1.625 km onbevaarbare waterlopen. 30 km daarvan krijgen deze maand een extra maaibeurt om wateroverlast door zomeronweders te beperken. In het najaar, tussen september en december, vinden de (grotere) winterruimingen plaats. In de tussentijd roept begroeiing in de waterloop soms vragen op. Worden de beken wel goed onderhouden? Een interessante uitleg vindt u hier. (Archieffoto)
Oudsbergen - Nieuwe speler voor Sporting EllikomSporting Ellikom heeft zich versterkt met Junior¨Perelli. Hij komt over van WAVO (Waterloos-Voorshoven) uit Neeroeteren.
Oudsbergen - Dertiger onder invloed van drugsOp de Kempenweg in Maaseik botsten vanmiddag twee voertuigen. Eén de bestuurders, een 39-jarige man uit Oudsbergen, bleek onder invloed van drugs en moest zijn rijbewijs onmiddellijk inleveren.
Morgen wordt er gestaakt bij de openbare diensten. Het gaat om een gemeenschappelijk initiatief van de vakbonden tegen de algemene malaise in de sector en onder meer het koopkrachtverlies, het gebrek aan personeel en investeringen. Je moet rekening houden met een verstoring van het openbaar vervoer. De Lijn schat dat ongeveer 60 procent van de bussen zal rijden. Bij de NMBS denken ze aan één trein op vier. Bij de VRT wordt een beperkte programmatie voorzien, onder meer de regionale programma's bij Radio 2 zijn geschrapt.
Kort nieuws van bij de buren
Gisteren organiseerde Politie CARMA een verkeersactie op 3 locaties in Bree, As en Zutendaal. 273 personen werden gecontroleerd. Er werd één persoon, die geseind stond voor opzettelijke slagen en verwondingen, gearresteerd en overgebracht naar het commissariaat voor verhoor. Eén bestuurder verkeerde onder invloed van verdovende middelen en moest zijn rijbewijs voor zes uur inleveren. Daarnaast werden er twee niet verzekerde voertuigen weggetakeld en stelden de agenten vier overtredingen vast wegens het niet dragen van de veiligheidsgordel.

Verzet tegen padel groeit

Maandag 30 mei 2022
Oudsbergen - Verzet tegen padel groeitZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Het is lente: parende padden

Maandag 30 mei 2022
Oudsbergen - Het is lente: parende paddenZoom"Ons pad loopt niet over rozen, Josée..." (Foto Trinette Paesen)

Vandaag is het Wereld MS-dag

Maandag 30 mei 2022
Vandaag is het Wereld MS-dag. MS is een ongeneeslijke auto-immuunaandoening van het centrale zenuwstelsel. Tot dit centrale zenuwstelsel behoren de hersenen en het ruggenmerg. Heb je MS, dan wordt de myelinelaag, dit is de beschermlaag rond de zenuwen, aangetast door je eigen immuunsysteem. De ziekte leidt tot verschillende (on)zichtbare symptomen en het ziekteverloop is onvoorspelbaar en erg divers. De ziekte treft zo’n 13 000 Belgen.
Vandaag staat MS wereldwijd in de schijnwerpers. (…) Het hele nieuwsbericht

Orka gezien in Parijs

Zondag 29 mei 2022
Oudsbergen - Orka gezien in ParijsZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Lamers 5de in Eindhoven

Zondag 29 mei 2022
Oudsbergen - Lamers 5de in EindhovenZoomMilan Lamers (Sint-Huibrechts-Lille) is met Taura van de Broekkant, een fokproduct van Jaak Vermeulen (Oudsbergen), vandaag 5e geworden in de "Grand Prix CSI1* 1m40" in Eindhoven. (Foto Rik Vander Sanden) Meer foto's
Oudsbergen - Vandaag trekt het Ros Beiaard uitZoomVandaag trekt in Dendermonde de Ros Beiaardommegang uit, een van oorsprong religieuze optocht die zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen. Dat "ros" wordt gedragen door de pijnders, bereden door de Vier Heemskinderen en omringd door de vedelaar, Kalleke Step, de Ros Beiaardharmonie, de hellebaardiers en de buskruitschutters. Het was twaalf jaar wachten voor men het peirt nog eens kon zien - tien jaar sinds de vorig ommegang plus twee jaar corona.
Lisa Van Gucht (13) interpreteerde het Ros op haar manier in bijgaande tekening. Omdat haar papa van Dendermonde is, was dit voor haar een leuke uitdaging. Op de tekening zie je beneden de drie reuzen, dan de knaptanden, Kalleke Step, de vedelaar en het peirt zelf met de Vier Heemskinderen.

Sprookjes zijn bedreigd (2)

Zaterdag 28 mei 2022
Oudsbergen - Sprookjes zijn bedreigd (2)ZoomIn een attractie van het Sprookjesbos is een karretje losgekomen. (Cartoon: Fobie)

Jeanne Limerkens overleden

Zaterdag 28 mei 2022
Oudsbergen - Jeanne Limerkens overledenGisteren is Jeanne Limerkens overleden, de echtgenote van Jaak Luyten. Zij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Ellikom. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Lentestraat.

Jef Bollen overleden

Zaterdag 28 mei 2022
Oudsbergen - Jef Bollen overledenOp 20 mei is Jef Bollen overleden. Hij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Ellikom. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Lentestraat.
Een 35-jarige vrouw uit Houthalen-Helchteren is gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's op de Weg naar Meeuwen in Opglabbeek. Het ongeval gebeurde deze namiddag.

Nieuw: Drenica Metaalwerken

Vrijdag 27 mei 2022
Brahim Cerkinaj uit Oudsbergen heeft de besloten vennootschap Drenica Metaalwerken opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan de Weg naar Gruitrode, 94.

Autohandel Gecar failliet

Vrijdag 27 mei 2022
Kort nieuws van bij de buren
De Ondernemersrechtbank in Tongeren heeft autohandel Gecar uit Bree failliet verklaard. Het indienen van de schuldvorderingen gebeurt uiterlijk op 23 juni. Er zijn drie curatoren aangesteld.

Café UMD failliet verklaard

Vrijdag 27 mei 2022
De Ondernemersrechtbank in Tongeren heeft café UMD uit Oudsbergen failliet verklaard. Het indienen van de schuldvorderingen gebeurt uiterlijk op 23 juni.

Audrey Donné overleden

Vrijdag 27 mei 2022
Oudsbergen - Audrey Donné overledenIn Bree is dinsdag Audrey Donné overleden. Zij was 37 jaar en afkomstig van Genk. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As in Opglabbeek.

Sprookjes zijn bedreigd

Vrijdag 27 mei 2022
Oudsbergen - Sprookjes zijn bedreigdZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Michel Roex overleden

Vrijdag 27 mei 2022
Oudsbergen - Michel Roex overledenDinsdag is in Tongerlo Michel Roex overleden, de echtgenoot van Annie Bakkers. Hij was 92 jaar en afkomstig van Gruitrode. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zaterdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Tongerlo waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Bussels in Neeroeteren.

Auto ramt huisgevel

Donderdag 26 mei 2022
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend is een autobestuurder tegen de gevel van een woning gereden aan de Opitterkiezel in Bree. De man bleef ongedeerd maar de woning is onbewoonbaar verklaard.
Oudsbergen - Verlenging perron station HamontZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Oudsbergen - Het is lente: parende schildwantsenZoom"Wat voer jij in het schild, Jan?" (Foto Frido Van Hertum)

Het nut van heggen

Donderdag 26 mei 2022
Vandaag gelezen
"Heggen zijn eeuwenoude landschapselementen. Ze zorgen voor vergroting van de biodiversiteit, plaagbestrijding en bescherming tegen overstromingen en besmettelijke ziektes. Daarnaast slaan heggen koolstof en water op, gaan ze de verspreiding van ammoniak en pesticiden tegen, en verlagen ze de temperatuur in het landschap.
(Nederlands landschapsonderzoeker Kenneth Rijswijk, op naturetoday.com)

Needle spiking...

Donderdag 26 mei 2022
Oudsbergen - Needle spiking...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Vandaag gelezen
"Die mannen hebben echt goed werk geleverd. Aan de meest kwetsbare kant van de omheining hebben we betonnetten in stukken gezaagd en 40 centimeter diep in de grond gestoken. Zo voorkomen we dat de wolf onder de draad kruipt. Verder hebben we vijf schrikdraden aangebracht: 20 en 40 centimeter boven de grond en daarna een draad om de 30 centimeter, de hoogste op 1,30 meter. Ik ben ervan overtuigd dat er niets met de schapen kan gebeuren. Qua onderhoud moet je natuurlijk zorgen dat er geen gras tegen de onderste stroomdraden groeit."
(Schapenhouder Roger Gielen uit Peer over het Wolf Fencing Team, in "Het Laatste Nieuws") 
Oudsbergen - Het is lente: parende schaakbordlieveheersbeestjesZoom"Ik voel dat je schaakmat staat, Lode!" (Foto Frido Van Hertum)

Opnieuw staking De Lijn

Dinsdag 24 mei 2022
Oudsbergen - Opnieuw staking De LijnHet ACOD roept op tot een algemene staking in de openbare sector op dinsdag 31 mei. Ook personeel van De Lijn neemt hieraan deel. ​Deze actie is volgens de vakbond andermaal niet tegen De Lijn gericht, maar geldt als een signaal naar de regering omtrent o.a. de koopkracht (loonnormwet). ​ De staking zal de nodige hinder met zich meebrengen voor de dienstverlening van De Lijn.

Maria Seynaeve overleden

Dinsdag 24 mei 2022
Oudsbergen - Maria Seynaeve overledenIn As is op 21 mei Maria Seynaeve overleden, de weduwe van de in 1982 gestorven Paul Damiaens. Zij was 89 jaar en afkomstig van Opglabbeek. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As in Opglabbeek.
Op de Oudsbergerweg is vanochtend rond 4 uur een voertuig tegen een boom gebotst. De 54-jarige bestuurder uit de gemeente raakte daarbij gewond.
Oudsbergen - Droogtekaarten helpen boeren bij beregenenZoomHet Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw in Bocholt onderzoekt hoe boeren hun velden efficiënter kunnen beregenen. Dat is mogelijk door onderscheid te maken tussen drogere en nattere zones. Een computergestuurde haspel zorgt ervoor dat de droge zones meer water krijgen.
Het beregenen van de velden kost de boeren handenvol geld. En water wordt schaars. Daarom onderzoekt het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw in Bocholt hoe beregenen efficiënter en gerichter kan. "Aan de (…) Het hele nieuwsbericht

Versterking voor Kabouters B

Dinsdag 24 mei 2022
Oudsbergen - Versterking voor Kabouters BKabouters Opglabbeek B heeft acht nieuwe spelers aangetrokken: Zouhir Titoua (vrije speler), Dennis Growoszack (Genk VV) en Jorn Paredis, Stijn Houbrechts, Bram Vanbuel, Thomas Vandeurzen, Bern Rouffa en Toon Berghs, allen van Eendracht Louwel.

Fons Hoydonckx overleden

Dinsdag 24 mei 2022
Oudsbergen - Fons Hoydonckx overledenZondag is Fons Hoydonckx overleden, de echtgenoot van Jeanne Plessers. Hij was 82 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: woensdag (20.30- 21 uur) in funerarium Witters aan de Lentestraat.
Het is maar dat je 't weet
Er komt dan toch geen sneltram tussen Hasselt en Maastricht, maar een elektrische trambus. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters vanmiddag bekend gemaakt op een overleg met de directie van de Lijn, de stad Maastricht en de provincie Nederlands-Limburg. Eerder werd ook al gekozen voor een trambus tussen Hasselt en Maasmechelen en Hasselt en Noord-Limburg.  
Kort nieuws van bij de buren
Een 84-jarige vrouw uit Maasmechelen is gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's in de Stationsstraat in As. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag rond 14.45 uur.
Vandaag gelezen
“Het lijkt een logische keuze dat landbouwers gewassen inzaaien die financieel het meeste opbrengen. En door de schaarste is de prijs van tarwe erg hoog op dit moment. Maar het klimaat in Limburg levert enkel graan op dat bestemd is voor veevoer. De kwaliteit is onvoldoende voor menselijke consumptie."
(Sander Palmans, van het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw in Bocholt, bij VRTnieuws)

Steven Ubben overleden

Maandag 23 mei 2022
Oudsbergen - Steven Ubben overledenOp 14 mei is in Peer Steven Ubben overleden. Hij was 35 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Meeuwen.

Man (66) gewond bij botsing

Zondag 22 mei 2022
Kort nieuws van bij de buren
Op het kruispunt van de Hamonterweg en de Vosheuvelstraat in Bree zijn vrijdagavond rond 22.30 twee auto's gebotst. Een 66-jarige man uit Hamont-Achel raakte daarbij gewond.

Kent u deze mannen?

Zondag 22 mei 2022
Oudsbergen - Kent u deze mannen?ZoomOp vraag van het parket Limburg heeft de federale politie beelden verspreid van de personen die verdacht worden van de gewapende overval op 30 december om 20.10u op de Colruyt in Helchteren.
Toen klommen twee mannen over de omheining aan de achterkant van de parking en liepen langs de winkel tot aan de ingang. Zij namen een winkelkar en gingen kort voor sluitingstijd de winkel binnen. Eén van hen ging naar de kassierster en dwong haar onder bedreiging van een groot keukenmes vier kassalades open (…) Het hele nieuwsbericht
Kent u deze mannen?Kent u deze mannen?
Zoom
Oudsbergen - Het is lente: parende zwartpootsoldaatjesZoom"Geef acht, Arie!" (Foto Mario Vanoppen)
Oudsbergen - Het is lente: parende hooibeestjesZoom"Snel, Fred, want ik moet niezen!"  (Foto Trinette Paesen)
Onze gemeente ligt in het wolvenrisicogebied. Zowel particuliere als beroepsmatige veehouders lopen het risico dat wolven bij hen dieren doden. De vzw Vlaamse Schapenhouderij en RCC-Belgium hebben een informatiefolder ontwikkeld met tips om percelen wolfproof af te sluiten. Deze organisaties lichten deze folder met tips op vijf informatieavonden toe:
- donderdag 9 juni om 20u, Den Drossaerd in Pelt;
- maandag 13 juni om 20u, buurthuis in Ellikom; 
- maandag 20 juni om 20u, ’t Poorthuis in Peer; 
- woensdag 22 juni om 20u, zaal ’t Getouw in Mol; 
- maandag 27 juni om 20u, Hoeve Sonnisheide in Houthalen-Helchteren.
In eerste provinciale van het damesvoetbal is Esther Knevels (Louwel) uitgeroepen tot speelster van het jaar.

Di Sancarlo topschutter

Zaterdag 21 mei 2022
Jordi Di Sancarlo van Sporting Ellikom is topschutter in vierde provinciale D. Hij wist 48 keer de weg naar de netten te vinden.

Ruim 12 mio winst voor LRM

Zaterdag 21 mei 2022
Economisch nieuws
Na drie uitdagende jaren voor de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, met licht positieve cijfers in 2018 en 2020 en verlies in 2019 omwille van historische afschrijvingen, is 2021 voor LRM opnieuw een winstgevend jaar. LRM kan een geconsolideerd resultaat voorleggen van 12,3 miljoen euro. Aan de basis van die goede cijfers liggen een aantal succesvolle exits, zoals de gedeeltelijke uitstap uit ICT-icoon Cegeka, de verkoop van de energie-scale-up Enervalis, van lasercladdingbedrijf LCV en (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Vanmiddag brak brand uit in een silo van houtverwerkingsbedrijf Renewi op het industrieterrein Kanaal Noord in Bree. De brand werd bestreden door drie brandweerposten.

Brandgevaar verminderd

Vrijdag 20 mei 2022
Oudsbergen - Brandgevaar verminderdZoomDe regenbuien van gisteren en vandaag hebben de planten en de natuur deugd gedaan. Een bijkomend voordeel is dat het brandgevaar in de natuurgebieden verminderd is. Het Agentschap Natuur en Bos heeft daardoor code oranje teruggebracht naar code geel.
Oudsbergen - Geen mondmaskers meer bij De LijnZoomIn opvolging van de beslissingen van het Nationaal Overlegcomité vandaag zijn mondmaskers vanaf maandag 23 mei niet langer verplicht op het openbaar vervoer in heel België. "Vanaf maandag hoeft er dus ook geen mondmasker meer te worden gedragen op de bussen en trams van De Lijn", aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Uiteraard blijft het de keuze van iedereen om het wel te dragen als ze dat willen. Ook de plastiek beschermfolie en andere fysische maatregelen tussen het reizigerscompartiment en de chauffeurspost in de voertuigen van De Lijn verdwijnen. Reizigers zullen weldra weer vooraan via de chauffeur opstappen.”
Oudsbergen - Code oranje vanwege verwachte overlast
Het KMI had voor vandaag aanvankelijk code oranje afgekondigd voor de provincies Luik en Luxemburg, maar heeft nu ook naar die code opgeschaald voor Limburg, Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant. Dat heeft te maken met de nieuwe regen- en onweerszone die vanuit Frankrijk ons land binnenkomt en vooral in de namiddag felle buien, onweer, zware windstoten, hagel en veel regen in korte tijd met zich mee brengt. Men verwacht dat het in Limburg overvloedig zal regenen.
Het nummer 1722 is geactiveerd; bel dat enkel voor niet-dringende brandweerhulp. Bij acute en levensbedreigende situaties bel je naar 112.

José Meus overleden

Donderdag 19 mei 2022
Oudsbergen - José Meus overledenIn Meeuwen is dinsdag José Meus overleden, de weduwe van de in 2001 gestorven Pierre Wilms. Zij was 88 jaar en afkomstig van Neerpelt. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaars in aula 't Sant in Hechtel. Zij wordt begraven op de begraafplaats van Overpelt-Fabriek. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Meeuwen.

Mia Gielen overleden

Donderdag 19 mei 2022
Oudsbergen - Mia Gielen overledenIn WZC Uilenspiegel in Genk is maandag Mia Gielen overleden. Zij was 81 jaar en afkomstig van Opglabbeek. Het afscheid vindt woensdag (14 uur) plaats op de begraafplaats van Genk-Centrum.

Onweer: code geel

Donderdag 19 mei 2022
Oudsbergen - Onweer: code geelNaar aanleiding van de onweerszone die over ons land trekt, heeft het KMI voor vandaag tussen 11.00u en 21.00u code GEEL afgekondigd voor de provincie Limburg. 
Bij wateroverlast en stormschade kan je terecht op www.1722.be of bel 1722. Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn

Op stap met de bomenwerkgroep

Donderdag 19 mei 2022
De vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep zijn echte bomenkenners. Deze zomer nemen ze je graag mee op stap. Geïnteresseerd in bomen? Stap dan zeker mee. De vrijwilligers organiseren begeleide bomenwandelingen op het oud kerkhof van Hasselt, in het arboretum van Bokrijk en in de Engelse landschapsparken van Leut en Herkenrode. Meer info
De Bomenwerkgroep organiseert ook de snelcursus "Word bomenkenner". Meer info.

Werken aan kanaalbrug Hasselt

Woensdag 18 mei 2022
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Werken aan kanaalbrug HasseltZoomWe meldden het enkele maanden geleden al: dit jaar wordt de kanaalbrug op de Kempischesteenweg in Hasselt hoger gelegd. Vanaf morgen tot en met zondag worden daar stalen damwanden tussen de twee brugdelen geplaatst. Dat is nodig om straks de eerste brughelft te kunnen verhogen. De damwanden houden de extra grondopvulling op zijn plaats. Het intrillen van deze stalen platen zal enige geluidshinder en trillingen veroorzaken, maar vormt geen risico voor de omgeving. Om de hinder te beperken gebeuren de werken (…) Het hele nieuwsbericht

Henri Leurs overleden

Woensdag 18 mei 2022
Oudsbergen - Henri Leurs overledenOp 11 mei is Henri Leurs overleden, de weduwnaar van Tinny Daniëls. Hij was 75 jaar en afkomstig van Gruitrode. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Opitter.
Oudsbergen - Het is lente: parende pyamaschildwantsenZoom"Trek je pyjama maar uit, Jan!"  (Foto Jan Leyskens)

Toenemende onweersdreiging

Dinsdag 17 mei 2022
Weerbericht
Oudsbergen - Toenemende onweersdreigingAan de voorzijde van een storing, verbonden aan een depressie ten westen van Schotland, wordt in een zuidelijke hoogtestroming erg warme lucht van subtropische oorsprong naar onze streken aangevoerd. De temperaturen worden in heel het land zomers, met uitzondering van de kust. De volgende dagen wordt het drukkend warm en neemt de onweersdreiging toe. Vanaf het weekend wordt het minder warm..
Vandaag zijn er eerst nog talrijke wolken, maar vanuit het westen breekt de zon door. Het kwik kan dan (…) Het hele nieuwsbericht

Ook Zweden wil bij de NAVO

Maandag 16 mei 2022
Oudsbergen - Ook Zweden wil bij de NAVOZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Oudsbergen - Gsm achter het stuur: rijbewijs kwijt!ZoomParket Limburg zet de komende dagen extra in op de aanpak van gsm-gebruik achter het stuur. Afleiding door gsm- of smartphonegebruik achter het stuur is een van de “killers” in het verkeer. Om die reden wordt het manipuleren achter het stuur van een gsm of enig ander elektronisch apparaat met een scherm sinds kort zwaarder bestraft. Het parket Limburg wil een extra signaal geven en zal bij vaststelling opdracht geven tot onmiddellijke intrekking van het rijbewijs. Deze actie loopt van 16 mei t.e.m. 12 juni 2022.

Weg met fiets

Maandag 16 mei 2022
Kort nieuws van bij de buren
Aan een woning op het Stift in Bree is een fiets gestolen. De diefstal is vandaag vastgesteld.
Vandaag gelezen
"Zeker het noorden heeft een mobiliteitsprobleem, zelfs voor wie een auto heeft. Ik houd mijn hart vast voor bepaalde gemeenten - denk aan Hamont-Achel, Kinrooi of Meeuwen-Gruitrode, waar de ontvolking en de veroudering stilaan een probleem worden. Ook de Maaskant heeft het niet gemakkelijk. Limburg mist dynamiek door het gebrekkige openbaar vervoer. Even was er hoop op het Spartacus-project, dat met drie tramlijnen noord en oost met Hasselt zou verbinden. Dat project is echter afgeslankt en wordt steeds uitgesteld. De ontsluiting is een noodzaak."
Roel De Ridder (UHasselt) in "Trends"
Oudsbergen - KSK Meeuwen start met B-ploegKSK Meeuwen start komend seizoen met een B-ploeg in vierde provinciale. Trainer wordt de huidige T2 van de A-ploeg.
Oudsbergen - Limburgers winnen Portugal-Brasil-RideZoomPeltenaar Rony Vandael en Marc Dewael (Oudsbergen) hebben in Portugal gisteren de zesdaagse MTB-duo-wedstrijd Portugal-Brasil-Ride gewonnen. Ze domineerden alle zes ritten. De duo-wedstrijd werd betwist in zes etappes over een afstand van ongeveer 300km en 8500hm. Het Limburgse duo wist elke etappe te winnen en zo uiteraard na zes dagen koers beslag te leggen op de roze leiderstrui in de eindstand in hun categorie.
In Soetebeek botsten vrijdagnamiddag een bromfietser en een fietser. Eén van hen, een 15-jarige jongen uit de gemeente, raakte daarbij gewond.
Kort nieuws van bij de buren
Oo de rotonde van de Stationsstraat en de Hoogstraat in As botsten vrijdagavond rond 17 uur een auto en een 12-jarige fietsster uit As. Deze laatste liep daarbij verwondingen op. Een paar minuten later botsten op dezelfde rotonde een auto en een 60-jarige fietsster uit Oudsbergen. De vrouw raakte daarbij gewond.

Eurosong is weer voorbij

Zondag 15 mei 2022
Oudsbergen - Eurosong is weer voorbijZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Oudsbergen - Het is lente: parende snuitkeversZoom"We worden begluurd, Henri." (Foto Theo Van Vlierden)

Ondertussen, in Zutendaal...

Zaterdag 14 mei 2022
Oudsbergen - Ondertussen, in Zutendaal...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Omdat de kans op besmetting met vogelgriep de laatste weken is afgenomen, kunnen de preventieve maatregelen gedeeltelijk worden opgeheven. Zo is het vanaf vandaag/zaterdag niet langer verplicht om pluimvee op te hokken. De dieren moeten wel nog steeds binnen gevoederd worden. Dat laat het federaal voedselagentschap FAVV weten.
Oudsbergen - Het is lente: parende phegeavlindersZoom"Ik laat je niet vallen, Fien!"              (Foto Theo Van Vlierden)

Zomers weekend

Zaterdag 14 mei 2022
Weerbericht
Oudsbergen - Zomers weekendMet de kern van een hogedrukgebied over ons land neemt de wind af en zijn er weinig wolken. Het kwik kan in het weekend flink gaan klimmen. Het hogedrukgebied trekt de volgende dagen naar het noorden, waardoor de weg vrijgemaakt wordt voor storingen die vanuit Frankrijk naar onze streken schuiven met kans op onweer. In de tweede helft van volgende week wordt het kouder met toenemende neerslagkansen. 
Vandaag is er weinig wind en dat is zeer gunstig voor het warmtegevoel. Na een frisse start met (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Maansverduistering maandagmorgenZoomMaandagochtend is er van 5u29 tot 6u55 een maansverduistering en kan je misschien ook een rode gloed op de maan zien, ook al staat ze volledig in de aardse schaduw. Dat komt door het breken van het zonlicht. (Gust Ischen)

Het jaar van de wolf

Vrijdag 13 mei 2022
Oudsbergen - Het jaar van de wolfZoomGenetische analyses in de laboratoria van het INBO (Instiuut voor Natuur- en Bosonderzoek) de afgelopen maanden hebben voor het eerst bewezen dat er een wolf aan de “andere” kant van de Schelde heeft rondgetrokken, meer bepaald in de buurt van Lokeren, zegt  het INBO. "We weten nu ook zeker dat er in de winter in de provincie Antwerpen minstens drie verschillende wolven op bezoek waren."
Op 9 februari werd in Lokeren een dood ree genetisch bemonsterd, met een schadebeeld dat (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Na het ontslag van Wouter Beke...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Tijdens de veertiendaagse stickerverkoop van Rode Kruis-Vlaanderen zijn in Limburg 45.000 stickers verkocht, goed voor een opbrengt van 225.000 euro. De opbrengst gaat volledig naar de plaatselijke afdelingen.
De Ondernemersrechtbank in Tongeren heeft landbouwvennootschap Van Ham-Ceyssens uit Oudsbergen failliet verklaard. Gerkens is als curator aangesteld. Schuldvorderingen moeten uiterlijk op 9 juni ingediend worden.
Het is maar dat je 't weet
Tot en met woensdag 18 mei verwacht het Agentschap Wegen en Verkeer "grote verkeershinder op de E314" richting Nederland in Maasmechelen. In opdracht van het AWV wordt daar het wegdek vernieuwd tussen het ecoduct Kikbeek en de Nederlandse grens. Het wegdek wordt voorzien van geluidsreducerend asfalt. Vanaf vrijdagavond 13 mei om 20u wordt er op de rechterrijstrook en pechstrook gewerkt. Verkeer rijdt er dan over één rijstrook voorbij de werfzone. Na de zomer wordt dezelfde zone in de rijrichting Lummen vernieuwd.
Oudsbergen - Nevok Gruitrode uitgeschakeld in eindrondeNevok Gruitrode is uitgeschakeld in de eindronde. De club verloor vanavond met 2-0 bij Lindelhoeven VV.

Park Houthalen verslaat Louwel

Woensdag 11 mei 2022
Oudsbergen - Park Houthalen verslaat LouwelPark Houthalen gaat verder in de eindronde na een 7-1-overwinning tegen Eendracht Louwel.  
In het Bieskensveld raakten vanmiddag rond 13.30 uur een auto en een voetgangstertje in een aanrijding betrokken. Bij het ongeval werd een 6-jarig meisje uit de gemeente gewond.

Lena Dingenen overleden

Woensdag 11 mei 2022
Oudsbergen - Lena Dingenen overledenMaandag is Lena Dingenen overleden, de weduwe van de in 1997 gestorven Jaak Ruyters. Zij was 99 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen. Begroeting: vrijdag (20.30- 21 uur) in funerarium Witters aan de Lentestraat.

Bokkenrijdersdag vandaag

Woensdag 11 mei 2022
Oudsbergen - Bokkenrijdersdag vandaagZoomVandaag wordt de internationale bokkenrijdersdag gevierd. Het internationale bokkenrijdersgenootschap (B-NL-D) werd in 2003 opgericht om de Limburgse bokkenrijders van weleer onder de aandacht te brengen op alle mogelijke manieren: historisch, volkskundig, folkloristisch,… (zie www.bokkenrijders.com). Het genootschap heeft 11 mei uitgeroepen tot internationale bokkenrijdersdag n.a.v. de terechtstelling op die dag in 1772 van de meest legendarische van allemaal: chirurgijn Joseph Kerkhofs (Joseph Kirchoff). Ondanks zeven volle dagen marteling wou Kerkhofs niet bekennen. Bokkenrijdersgemeenten zoals o.a. Bocholt, Wellen, Bree, Meeuwen-Gruitrode en Maaseik  hijsen vandaag  de bokkenrijdersvlag (afb.) aan het gemeentehuis.

Warm en winderig

Woensdag 11 mei 2022
Weerbericht
Oudsbergen - Warm en winderigVandaag is het nog warm en zonnig, maar er waait wel een flinke zuidwestenwind. Komende nacht passeert een zwak front waarna het iets minder warm wordt. Het droge en licht bewolkte weer blijft wel aanhouden. Vanaf zondag, en zeker volgende week, kunnen de temperaturen opnieuw stijgen tot zomerse waarden.
Vandaag is het ’s ochtends helder en daar komt weinig verandering in met hooguit wat sluierbewolking vanaf de middag. De temperaturen kunnen opnieuw snel klimmen, na de middag tot (…) Het hele nieuwsbericht
De buurtsportdiensten in Noord-Oost Limburg slaan de handen in mekaar voor een nieuwe intergemeentelijke sportorganisatie. Op donderdag 2 juni zal de eerste editie van de "Senior Games" plaatsvinden bij sportcomplex De Damburg in Bocholt. Schrijf je in voor deze unieke sportdag en maak kennis met maar liefst 19 verschillende sporten, waaronder 11 rolstoelvriendelijke sportactiviteiten. Doe mee aan sportieve initiaties zoals badminton, dans, padel, (dynamic) tennis en tai chi of kies voor een iets rustigere sessie zoals boerengolf, curve bowling, fietsen, kaarten, kubb, petanque, schieten, wandelen, yoga.. Er is voor ieder wat wils bij de Senior Games! Vanuit de verschillende gemeenten is er gratis busvervoer voorzien naar De Damburg. Info en inschrijvingen via www.buurtsportdiensten.be
Oudsbergen - Code oranje in bos- en natuurgebiedenZoomMomenteel is code oranje van kracht in de Limburgse bos- en natuurgebieden: er is een hoog risico op natuurbrand omdat de vegetatie extreem droog is en zeer gemakkelijk vlam kan vatten. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht op het terrein. Vuur maken is verboden, waarschuwt de politie.

Jan Hellinx overleden

Dinsdag 10 mei 2022
Op 6 mei is in Riemst Jan Hellinx overleden. Hij was 85 jaar en afkomstig van Gruitrode. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Henri Kunnen overleden

Dinsdag 10 mei 2022
Oudsbergen - Henri Kunnen overleden
Zondag is Henri Kunnen overleden, de echtgenoot van Sisca Keijers. Hij was 92 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Gruitrode. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Meeuwen.
Het is maar dat je 't weet
Wekelijks ontstaan er gemiddeld vier branden doordat een apparaat met batterij of accu in een vuilnisbak, container of papierbak gegooid wordt en explodeert. Vaak zonder dat de bezitter het doorheeft, omdat het gaat om artikelen waarvan je niet verwacht dat er een ontbrandingsmechanisme in zit.
(De Telegraaf)
Oudsbergen - Christiane Schreurs overledenZondag is Christiane Schreurs overleden, de echtgenote van Leo Martens. Zij was 78 jaar. Het afscheid, gevolgd door de plaatsing van de urne op de begraafplaats van Opglabbeek, vindt in intieme kring plaats. Begroeting: woensdag (19-20 uur) in Uitvaartcentrum Papillon in Maasmechelen.
Kort nieuws van bij de buren
Vanavond rond 17.30 uur kwam het tot een aanrijding tussen twee auto's op 't Hasseltkiezel in Bree. Daarbij is één 20-jarige man uit Kinrooi gewond geraakt.
Oudsbergen - Hinder bij De Lijn door stakingZoomHet gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op vrijdag 13 mei 2022 een provinciale actiedag in Hasselt, en mobiliseert hiervoor. Deze actie is niet tegen De Lijn gericht, maar is een signaal naar de regering omtrent de koopkracht (loonnormwet). De Lijn verwacht alleszins hinder. De vakbondsactie is een gevolg van een algemene sociale ontevredenheid over de loonnormwet. Door deze vakbondsactie vrijdag wordt er hinder verwacht op de dienstverlening van bussen en trams in heel Vlaanderen.
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Dilserweg in Opoeteren is ingebroken in een woning. Er zijn juwelen en geld gestolen. De diefstal is gisterenavond vastgesteld.
Oudsbergen - 'Twee voor de prijs van één'Hoge leeftijd blijft de belangrijkste factor van het ontstaan van dementie, maar uit steeds meer onderzoek blijkt dat tot wel 40% van dementie te maken heeft met leefstijl. Een gezonde leefstijl kan het risico op dementie verminderen. Gezonde voeding, matig zijn met alcohol, bewegen en cognitief en sociaal actief blijven (bijvoorbeeld een engagement in een vereniging en goede fysieke contacten), leiden tot een betere hersengezondheid. En ze zijn ook goed voor een betere cardiovasculaire gezondheid. Daarom lanceert het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vandaag de campagne ‘2 voor de prijs van 1’: wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen.
In Vlaanderen lijden ongeveer 141.000 mensen aan dementie. Tegen 2070 zal dat aantal verdubbeld zijn. Meer aandacht voor een leefstijl die goed is voor de hersenen en het risico op dementie kan verkleinen, kan dus voor heel wat mensen een verschil maken.

Geld gestolen in bedrijf

Zondag 8 mei 2022
Kort nieuws van bij de buren
In een bedrijf aan de Houterstraat in Bree is geld gestolen. De diefstal is gisterenochtend vastgesteld.
Oudsbergen - Eendracht Louwel - Park Houthalen 1-2In de eindronde van tweede provinciale heeft Eendracht Louwel vanmiddag thuis met 1-2 verloren van Park Houthalen. Verslegers scoorde voor Louwel, Bienik en Prévot voor Park Houthalen.
Oudsbergen - Nevok Gruitrode klopt LindelhoevenIn de eindronde van tweede provinciale heeft Nevok Gruitrode vanmiddag Lindelhoeven VV verslagen met 1-0. Bongaerts maakte het doelpunt in de vijfde minuut.

Jeanne Indekeu overleden

Zaterdag 7 mei 2022
Oudsbergen - Jeanne Indekeu overledenGisteren is Jeanne Indekeu overleden, de echtgenote van Bèr Ercken. Zij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen. Begroeting: dinsdag (19-10.30 uur) in funerarium Witters aan de Lentestraat.

Agnes Cardeynaels overleden

Zaterdag 7 mei 2022
Oudsbergen - Agnes Cardeynaels overledenOp 30 april is Agnes Cardeynaels (82) overleden. Zij woonde in Diepenbeek maar was afkomstig van Opglabbeek. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Jeanne Gielissen overleden

Zaterdag 7 mei 2022
Oudsbergen - Jeanne Gielissen overledenOp 21 april overleed Jeanne Gielissen, de weduwe van de in 2008 gestorven Gerard Michels. Zij was 95 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.

Jaak Janssen overleden

Zaterdag 7 mei 2022
Oudsbergen - Jaak Janssen overledenOp 29 april overleed Jaak Janssen (79), de echtgenooot van Thilly Schoofs. Hij woonde in Beek maar was afkomstig van Meeuwen. Het afscheid vond plaats in intieme kring.
In de beker van Limburg in het damesvoetbal heeft Louwel vanavond met... 9-0 verloren van Esperanza Pelt. Bij de rust was het al 4-0. Esperanza wint de beker.
Tribunaliteiten
Oudsbergen - Moet een patiënt vragen wat het kost?Een vrederechter kreeg een geschil op zijn bord tussen een ziekenhuis en een patiënt over de betaling van ereloonsupplementen van een arts die gedeconventioneerd is. Wat wil zeggen dat de arts in kwestie geen afspraken had met het ziekenfonds over vaste tarieven. De patiënt beweerde dat hij niet wist dat zijn arts niet geconventioneerd was en weigerde betaling. De vrederechter vond dat de patiënt toch moest betalen omdat het ziekenhuis vooraf aan de patiënt een brochure gaf die hem voor (…) Het hele nieuwsbericht
Het is alle hens aan dek in Bosland en bij uitbreiding Limburg. Door de aanhoudende droogte is het brandgevaar groot en daarom zijn de vier Limburgse brandwachttorens overdag permanent bemand.

Maria Vanhees overleden

Donderdag 5 mei 2022
Oudsbergen - Maria Vanhees overledenDinsdag is Maria Vanhees overleden,de weduwe van de in 1978 gstorven Jan Cuppens. Zij was 94 jaar . Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Tibo Schuermans overleden

Donderdag 5 mei 2022
Oudsbergen - Tibo Schuermans overledenÖp 30 april overleed Tibo Schuermans. Hij was 24 jaar. Het afscheid en de plaatsing in het familiegraf in Opglabbbeek vinden in besloten kring plaats. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Thieu Stals overleden

Donderdag 5 mei 2022
Oudsbergen - Thieu Stals overledenDinsdag is Thieu Stals overleden, de weduwnaar van de in 2020 gestorven Mia Vandael. Hij was 82 jaar. Hij wordt in Meeuwen begraven na het afscheid in intieme king. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Oudsbergen - Brandweer rukte vorig jaar 47.000 keer uitZoomVorig jaar werden de brandweerdiensten in Limburg 47.023 keer opgeroepen voor een noodsituatie. Dankzij de blijvende inzet van 1.447 personeelsleden garandeert de brandweer dat er snel gevolg wordt gegeven aan elke noodoproep. Elke brand is er één te veel Vorig jaar telden we in onze provincie 2.459 oproepen voor brand, in 2020 waren er dat 2.297. Het aantal oproepen voor brand in 2021 steeg dus met 162 ten opzichte van 2020. Wij vermoeden dat de lockdowns in 2020 voor een lager aantal (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt vanaf vrijdagavond gedurende een tweetal weken het wegdek op de E314 richting Nederland, tussen het ecoduct Kikbeek in Maasmechelen en de Nederlandse grens. Het wegdek wordt voorzien van een geluidsreducerend asfalt. Deze ingreep moet het rijcomfort en de verkeersveiligheid verhogen. De werken zijn in twee fases verdeeld waarbij het verkeer op één rijstrook rijdt met een snelheidsbeperking van 70km/u. Er worden daardoor filevorming en grote (…) Het hele nieuwsbericht

Mobilhome knalt tegen boom

Woensdag 4 mei 2022
Kort nieuws van bij de buren
Oudsbergen - Mobilhome knalt tegen boomZoomEen vrouw is vanmiddag zwaargewond geraakt toen zij met haar mobilhome tegen een boom reed op de Gruitroderbaan in Bree. De brandweer moest de bestuurster, een 63-jarige Duitse vrouw, uit haar voertuig bevrijden. Zij is onder begeleiding van een medisch urgentieteam naar het ziekenhuis gebracht.
Oudsbergen - Het is lente: parende vuurjuffersZoomWat mooi is aan deze vuurjuffers: als ze paren, doen ze dat in de vorm van een hartje... (Foto Frido Van Hertum)

Jeanne Driesen overleden

Woensdag 4 mei 2022
Oudsbergen - Jeanne Driesen overledenMaandag is in Peer Jeanne Driesen overleden, de weduwe van de in 1972 gestorven Jean Camps. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats waarna zij wordt begraven in Meeuwen. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Oudsbergen.
Kort nieuws van bij de buren
Gisterenavond rond 18.20 uur raakten drie auto's in een kop-staartaanrijding betrokken op de Meeuwerkiezel in Bree. Een 50-jarige vrouw uit Maasmechelen en een 51-jarige vrouw uit Bree liepen daarbij verwondingen op.

Fietsster (90) aangereden

Dinsdag 3 mei 2022
Kort nieuws van bij de buren
Een 90-jarige fietsster uit Bree raakte gewond toen zij in de Kanaalstraat in Bree aangereden werd door een auto. Het ongeval gebeurde gisteren.
Oudsbergen - Eindronde: Gruitrode zaterdag tegen LHVVZondag komt Lindelhoeven VV naar Nevok Gruitrode voor de eerste wedstrijd van de eindronde. Aftrap om 15u. De terugmatch wordt gespeeld op woensdag 11 mei om 20u.

Liza Zwakhoven overleden

Maandag 2 mei 2022
Oudsbergen - Liza Zwakhoven overledenOp 28 april is Liza Zwakhoven overleden, de weduwe van de in 2020 gestorven Louis Cardeynaels. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: woensdag (18.30-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.
Op 26 april is Mechtildis Creyns (100) overleden. Zij woonde in Genk maar was afkomstig van Opglabbeek. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Koperafval gestolen

Maandag 2 mei 2022
Kort nieuws van bij de buren
In een bedrijf op het industrieterrein Kanaal-Noord in Bree is koperafval gestolen. De diefstal is vandaag vastgesteld.

Auto tegen gevel van woning

Maandag 2 mei 2022
Kort nieuws van bij de buren
In de Boogschutterstraat in Bree is vanmorgen rond 8.50 uur een auto tegen de gevel van een huis gereden. Een 76-jarige man uit Bocholt raakte daarbij gewond.
Kort nieuws van bij de buren
Bij een woning in As zijn afgelopen week twee paarden, een kip en een haan in beslag genomen. De paarden waren erg mager en hadden onverzorgde hoeven. Ze hadden onvoldoende eten en drinken ter beschikking. De dieren werden opgevangen door het VZOC in Heusden-Zolder.
In het damesvoetbal heeft Louwel met 6-1 verloren van STVV. Aan de rust was de stand 3-0.
Oudsbergen - KSK Meeuwen - FC Landen 1-1KSK Meeuwen heeft vanmiddag thuis 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Landen.
Oudsbergen - Kabouters B verliest van TermolenKabouters Opglabbeek B is bij Flandria Termolen gaan verliezen met 4-1.

Verlies voor Ellikom

Zondag 1 mei 2022
Oudsbergen - Verlies voor EllikomSporting Ellikom is bij SSD Opoeteren gaan verliezen met 3-0.
Oudsbergen - Wijshagen klopt Maasland N0 BHeidebloem Wijshagen heeft vanmiddag Maasland NO B verslagen met 5-1.
Oudsbergen - Tien doelpunten in Elen-LouwelIn de wedstrijd Elen-Louwel vielen vandaag tien doelpunten: 5-5 was de uitslag. 

Weer gelijkspel in derby

Zondag 1 mei 2022
Oudsbergen - Weer gelijkspel in derbyDe Oudsbergense derby tussen Kabouters Opglabbeek en Nevok Gruitrode bleef onbeslist: 2-2, op het veld van Opglabbeek.
Op het 't Hasseltkiezel in Bree gebeurde gisterenavond rond 23.55 uur een kop-staartaanrijding tussen twee auto's. Eén van de auto's belandde in de berm. Twee Nederlandse vrouwen van 73 en 76 jaar, een 67-jarige vrouw uit Lommel en een 84-jarige man uit Kinrooi raakten daarbij gewond.
Op het kruispunt van de Hamonterweg en de Sportlaan in Bree is vanmorgen rond 8 uur een 34-jarige vrouw uit Bocholt gewond geraakt. Een auto miste er de bocht en kantelde op de rijbaan.
Kort nieuws van bij de buren
Gisterenmiddag rond 12.15 uur botsten twee auto's op het kruispunt van de Eikenstraat en de Bilzerweg in As. Een 73-jarige vrouw uit As raakte daarbij gewond.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen