Het overige nieuws

Peer - De directeur is de winnaar van de koers!ZoomVandaag, 31 januari, vierden we de nationale dag van de schooldirecteur. Want vandaag was de directeur de winnaar van de koers. Dagelijks leveren zij heel wat inspanningen om van hun school een plaats te maken waar leerlingen en studenten zich volop kunnen ontwikkelen en waar het personeelsteam zich thuis voelt. Zéker bijzondere dank voor hun inzet, het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit om in deze onrustige wereld, waar slechte berichten en indringende beelden het nieuws domineren, werk te (…) Het hele nieuwsbericht
De directeur is de winnaar van de koers!
Zoom

Bestuurder speedpedelec gewond

Woensdag 31 januari 2024
Peer - Bestuurder speedpedelec gewondOp de Nicolaylaan in Leopoldsburg kon de bestuurder van een speedpedelec uit Peer vanmiddag een kind niet ontwijken. De bestuurder van de speedpedelec raakte gewond. Het kind kwam er met de schrik vanaf.
Het is maar dat je 't weet
"Hoger opgeleiden worden gemiddeld vijf jaar ouder en leven bovendien veertien jaar langer in goede gezondheid dan lager opgeleiden." (MT/Sprout)

Boerenprotest aan het Klaverblad

Dinsdag 30 januari 2024
Donderdag 1 februari zal er een actie zijn van de boeren op het Klaverblad in Lummen. Er zullen vier colonnes vertrekken tijdens de ochtendspits. De boeren verzamelen vanaf 6u aan Floralux in Ham, de kerk van Zwartberg, de douane in Bekkevoort en Ikea Hasselt om dan naar Lummen te rijden. Je kunt dus best de omgeving vermijden...

Ondertussen, in Denemarken...

Dinsdag 30 januari 2024
De visie van Fobie
Peer - Ondertussen, in Denemarken...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Marie-Thérèse Pennings overleden

Dinsdag 30 januari 2024
In WZC Dijlehof in Leuven is gisteren Marie-Thérèse Pennings overleden, de weduwe van Maxi Colsoul. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Kleine-Brogel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Hermine Gielen overleden

Dinsdag 30 januari 2024
Peer - Hermine Gielen overledenZondag is Hermine Gielen overleden, de echtgenote van Thieu Jansen. Zij was 83 jaar en afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Meeuwen waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Hogere temperaturen houden aan

Dinsdag 30 januari 2024
Weerbericht
Peer - Hogere temperaturen houden aanTussen een uitgestrekt hogedrukgebied over het zuiden van Europa en depressies in het noorden worden storingen onder verzwakte vorm over onze regio's gestuurd. Het zijn vooral de wolken die het weerbeeld domineren en af en toe valt een weinig neerslag. De temperaturen blijven wel hoog voor de tijd van het jaar.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld en hier en daar is een spatje motregen mogelijk. Af en toe is er ook een streepje zon, al zijn de wolken wel steeds in de meerderheid. Het kwik (…) Het hele nieuwsbericht

Hacking Limburg.net: wees waakzaam

Dinsdag 30 januari 2024
Peer - Hacking Limburg.net: wees waakzaamAfvalintercommunale Limburg.net gaat meer dan 280.000 brieven sturen naar klanten die persoonlijk getroffen zijn bij de cyberaanval half december. 61 personen die in schuldbemiddeling zaten, werden al gecontacteerd. Daarnaast roept Limburg.net op tot waakzaamheid.
Een gedetailleerde lijst maken van alle gestolen data per individu blijkt niet aangewezen, zegt de intercommunale. De Vlaamse Toezichtcommissie raadt dat uitdrukkelijk af. Limburg.net wacht de officiële richtlijn hieromtrent af. Enkele (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Waar men gaat langs Vlaamse wegen...Zoom...komt men vaak tractoren tegen. (Cartoon Fobie)
Peer - Sporting Wijchmaal trekt twee spelers aan
Derdeprovincialer Sporting Wijchmaal heeft twee spelers aangetrokken: Maarten Vermijl en Siebe Gesquière. Beiden komen over van FC Hechtel.

Lèneke Schepers overleden

Maandag 29 januari 2024
Peer - Lèneke Schepers overledenIn Wijchmaal is zondag Lèneke Schepers overleden, de weduwe van de in 2017 gestorven Walther Davids.Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.
Peer - Huismus meest getelde vogel in LimburgZoomHet grote vogeltelweekend is weer achter de rug. Tijdens de 21ste editie van Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt telden, volgens de voorlopige cijfers, 46.164 enthousiaste deelnemers verspreid over Vlaanderen hun tuinvogels. Er werden 724.776 vogels geteld in 32.855 tuinen. Gemiddeld zagen de vogeltellers 22 vogels van 7 soorten per tuin, dat is iets minder dan vorig jaar. De top 3 is: huismus, koolmees en kauw. In de provincie Limburg werden door 4202 tellers in 2758 tuinen 91.406 vogels geteld. Met (…) Het hele nieuwsbericht

Vrouwen lezen meer dan mannen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vrouwen lezen meer dan mannen. Dat blijkt uit een enquête van Statbel, het Belgische statistiekbureau. 67% van de vrouwen had minstens één boek gelezen, tegenover 52% van de mannen. Vrouwen zijn ook grotere lezers in termen van volume: 24% heeft in een jaar tijd minstens 10 boeken gelezen, tegenover 15% van de mannen. Wat betreft de totale bevolking behoort 60% tot de categorie van de lezers en 19% tot lezers van minstens 10 boeken.
Peer - Nieuwjaarsreceptie OKRA Grote-BrogelZoomDe laatste vrijdag van januari is de vaste dag van de nieuwjaarsreceptie van Okra Grote-Brogel. Bij het binnenkomen was er vrijdag voor de 95 aanwezigen een glaasje om te toosten op 2024. Tussen de warme en koude hapjes door stelde Tina het jaarprogramma ludiek voor. Voor de terugkerende activiteiten zoals fietsen, dansen, crea, soepel actief... werd reclame gemaakt met demonstratie of sketch. Voor muziek zorgden Boudewijn Smeets en zijn echtgenote op accordeola en andere instrumenten. Afgesloten werd met (…) Het hele nieuwsbericht

Jef Knevels overleden

Maandag 29 januari 2024
Peer - Jef Knevels overleden
Zaterdag is Jef Knevels overleden, de weduwnaar van Helena Vliegen, die in 2021 stierf. Hij was 90 jaar. Donderdag (10.30u) is er een afscheidsplechtigheid in de parochiekerk van Peer-Centrum. Begroeting: woensdag (19-20u) bij Uitvaartzorg Jaeken. Online condoleren: www.uitvaartzorg-jaeken.be 

Volleybal: Bree A - Peer A 0-3

Maandag 29 januari 2024
In eerste promo (dames) van het volleybal heeft Peer A met 0-3 gewonnen van Bree A. Peer A staat voorlaatste in de stand.

Nieuwe lijst met knelpuntberoepen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Peer - Nieuwe lijst met knelpuntberoepenDe VDAB heeft vanmorgen de nieuwe lijst met knelpuntberoepen bekendgemaakt. Dat betekent dat werkzoekenden deze opleidingen gratis kunnen volgen. Ze behouden hun uitkering, en de VDAB komt tussen in de onkosten voor vervoer en kinderopvang. De lijst telt 40 pagina's, met een inleiding van acht pagina's. Knelpuntberoepen

Kadijk B verliest van Peer SV

Zondag 28 januari 2024
Peer - Kadijk B verliest van Peer SVKadijk B heeft vandaag met 0-2 verloren van Peer SV. Akkermans en Chiaverini maakten de doelpunten.

Exc. Hamont klopt Wijchmaal

Zondag 28 januari 2024
Peer - Exc. Hamont klopt WijchmaalIn Derde Provinciale heeft Exc. Hamont thuis met 6-3 gewonnen van Sporting Wijchmaal.
Peer - Vogeltelweekend met liedjes over vogelsZoomNatuurpunt vraagt om dit weekend de tuinvogels te tellen. Een kwartier buiten de vogels tellen die je in je tuin ziet en/of hoort. Zoals deze staartmees. Het kan vandaag nog! André Grosemans zorgde voor een playlist op Spotify met liedjes die uitsluitend over vogels gaan. Anderhalf uur lang! (Foto Marcella Stappers)

KRC Peer B verliest van Heusden O6

Zaterdag 27 januari 2024
Peer - KRC Peer B verliest van Heusden O6KRC Peer B heeft vanavond met 1-2;verloren van SK Heusden 06. Voor KRC Peer B scoorde Do Ceu.

Grote-Brogel verliest van Opitter

Zaterdag 27 januari 2024
Peer - Grote-Brogel verliest van OpitterIn Derde Provinciale heeft Grote-Brogel de punten niet thuis kunnen houden tegen Opitter FC. Het verloor met 1-3.

RC Peer en Hechtel spelen gelijk

Zaterdag 27 januari 2024
Peer - RC Peer en Hechtel spelen gelijkIn Tweede Provinciale hebben RC Peer en KFC Hechtel in Peer 1-1 gelijkgespeeld. De thuisploeg kwam al vroeg op voorsprong via De Poorter. Hechtel kwam enkele minuten voor tijd aan de gelijkmaker via Kenneth Kenens.

OLS op 7 juli in Doenrade

Zaterdag 27 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Peer - OLS op 7 juli in DoenradeHet Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) zal op 7 juli uiteindelijk plaatsvinden in Doenrade. Dat hebben de organiserende schutterijen uit Beekdaelen besloten. De afgelopen tijd zijn meerdere terreinen onderzocht. Die moeten aan veel voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid. De landerijen aan de Vielderweg en Clouserweg in Doenrade zijn volgens het bestuur het meest geschikt. Aan het OLS nemen naast Nederlands-Limburgse ook Belgisch-Limburgse buksschutterijen deel.

Esperanza B klopt SV Breugel

Zaterdag 27 januari 2024
Peer - Esperanza B klopt SV BreugelIn Vierde Provinciale heeft Esperanza Pelt B vanavond met 1-0 gewonnen van SV Breugel. Leenen maakte het doelpunt.

Glyfosaat: Monsanto veroordeeld

Zaterdag 27 januari 2024
Zomaar even tussendoor
Een rechtbank in de VS heeft het chemiebedrijf Monsanto, een dochter van de Duitse groep Bayer, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 2,25 miljard dollar aan een man die het bedrijf had aangeklaagd omdat het gebruik van de onkruidverdelger Roundup bij hem kanker van het lymfestelsel zou hebben veroorzaakt. In Roundup is glyfosaat het actieve ingrediënt. Het product mag in ons land vrij door professionelen - zoals landbouwers - gebruikt worden. Bayer betwist de schadelijkheid van glyfosaat en gaat in beroep tegen het vonnis.
Het is maar dat je 't weet
Peer - Gsm-gebruik aan het stuur: rijbewijs kwijtZoomWie zijn gsm of om het even welk ander mobiel apparaat-met-scherm hanteert terwijl hij een motorvoertuig bestuurt zal vanaf 1 februari 2024 zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moeten inleveren waarna ook een boete zal volgen. Dat meldt het parket Limburg vanmorgen. Het wil met die maatregel "een duidelijk signaal geven en bijdragen aan veilig verkeer.” 
Afleiding door GSM-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer, aldus het parket. "Volgens studies is er in 8% van de dodelijke ongevallen sprake van GSM-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar. Tijdens de voorbije jaren heeft parket Limburg samen met de politiediensten herhaaldelijk actie gevoerd tegen gsm-gebruik achter het stuur. Telkens werden grote aantallen bestuurders betrapt. Dat bevestigt ons vermoeden dat we te maken hebben met een zeer hardnekkige gewoonte en dat af en toe actie voeren niet zal volstaan om gedragsverandering te bekomen." Vandaar de nieuwe maatregel. 
Peer - Scholengroep Xpert lanceert 'Power Up'ZoomOp de nieuwjaarsreceptie van GO! Scholengroep Xpert gisterenavond in Leopoldsburg werd de nieuwe campagne 'Power Up' voorgesteld. "Met de slogan 'Power up! Jouw kracht, onze focus' beloven we elke leerling sterk onderwijs. De campagne onderstreept de verbinding tussen de scholen van de scholengroep die elk een eigen sterk merk zijn. Het campagnebeeld, Power Up! Spierballen, visualiseert de kracht en het potentieel van de leerlingen, leerkrachten, scholen en de scholengroep als geheel. Met (…) Het hele nieuwsbericht

Jaak Nelis-Cillen overleden

Zaterdag 27 januari 2024
Peer - Jaak Nelis-Cillen overledenWoensdag is Jaak Nelis-Cillen overleden, de echtgenoot van Alda Ceyssens. Hij was 64 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Annie Oosterlinck overleden

Vrijdag 26 januari 2024
Peer - Annie Oosterlinck overledenGisteren is Annie Oosterlinck overleden, de echtgenote van Willy Maton. Zij was geboren in Sint-Gillis en werd 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: zondag (14-15 uur) in uitvaartcentrum Jaeken.
De Vlaamse ministers Lydia Peeters en Zuhal Demir hebben vandaag de plannen voor de tunnels in Houthalen-Helchteren meegedeeld aan de Vlaamse Regering. De plannen maken deel uit van het voorontwerp projectbesluit – fase 1 van Complex Project Noord-Zuid Limburg. Met de mededeling aan de Vlaamse Regering kan vandaag ook de adviesronde van start gaan. Daarna worden de plannen opnieuw voorgelegd aan de Vlaamse Regering ter goedkeuring. Vervolgens kan het brede publiek reageren tijdens een openbaar (…) Het hele nieuwsbericht

Verder leven zonder autosnufjes

Vrijdag 26 januari 2024
Tribunaliteiten
Peer - Verder leven zonder autosnufjes“En monteer een rood knipperlicht onder uw auto voor het geval de wind onder de surfplank slaat”, stond dertig jaar geleden al te lezen in het tijdschrift 'Vrij Nederland'. Misschien schertsend bedoeld, maar ook een auto droomt van zelfbestuur en opties zijn voor een autoliefhebber bittere ernst. Ook voor de man die voor het Hof van Beroep van Antwerpen stond en van een autohandelaar een éénjarige specifieke tweedehands sportwagen kocht van een Japans merk, bouwjaar 2016. Mèt regensensor (…) Het hele nieuwsbericht

Leerlingen verwennen bejaarden

Donderdag 25 januari 2024
Peer - Leerlingen verwennen bejaardenZoomLeerlingen van het Agnetencollege verwenden de bewoners van WZC Het Perrehof met een handverzorging. 

111.300 overlijdens in 2023

Donderdag 25 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Peer - 111.300 overlijdens in 2023ZoomIn 2023 werden voorlopig ongeveer 111.300 overlijdens in België geregistreerd. Dat zijn er zowat 5.000 minder dan het voorgaande jaar, ofwel een daling met 4,3% tegenover 2022. Vergeleken met een bredere referentieperiode, namelijk het gemiddelde voor 2018, 2019, 2021 en 2022 gaat het om een daling van 0,6%. De daling is het meest zichtbaar in het Brussels Hoofdstedelijk gewest en het Waals gewest, en wordt waargenomen bij alle leeftijdsgroepen met uitzondering van de 85-plussers. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van Stabel inzake het aantal overlijdens door alle doodsoorzaken in het jaar 2023.

Rosa Vervest overleden

Donderdag 25 januari 2024
Peer - Rosa Vervest overledenDinsdag is in Eksel Rosa Vervest overleden, de weduwe van de in 1996 gestorven Willy Mertens. Zij was 78 jaar en afkomstig uit Kontich. Het afscheid vindt woensdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Peer. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Gratis naar 'Bloed' van Lazarus?

Donderdag 25 januari 2024
Peer - Gratis naar 'Bloed' van Lazarus?Zoom‘Bloed’ is een nieuwe theatervoorstelling van Lazarus, een collectief van vijf theatermakers dat sinds 2006 origineel Nederlandstalig teksttheater maakt. Hun voorstellingen laten zich kenmerken door baldadige speelsheid en schijnbare lichtvoetigheid. Zelfgeschreven teksten worden afgewisseld met bewerkingen van vaak klassieke (bij voorkeur Oost- Europese) romans. Hun nieuwste voorstelling heet ‘Bloed’, een voorstelling waarin theater met film wordt gecombineerd. (…) Het hele nieuwsbericht

Roza Smeets overleden

Woensdag 24 januari 2024
Peer - Roza Smeets overledenZaterdag is Roza Smeets overleden, de weduwe van Jefke Vanderhoydonck. Zij was 83 jaar en afkomstig uit Grote-Brogel. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Zonhoven-Halveweg.

Wisselvallig weer

Dinsdag 23 januari 2024
Weerbericht
Peer - Wisselvallig weerLangs de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern over Spanje trekken nog enkele regenzones over streken. Ze zijn echter niet zo heel actief, waarbij er dan ook geen grote neerslaghoeveelheden worden verwacht. Op het einde van de week bouwt het hogedrukgebied wat meer op naar het noorden en op de langere termijn overheersen droge condities. Er wordt aanhoudend zachte lucht aangevoerd, al is het zaterdag even wat kouder. Vandaag maken opklaringen in de namiddag plaats voor zwaar bewolkt (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Limburg.net (2): klachten tegen Limburg.netVerschillende gedupeerden hebben een klacht ingediend tegen Limburg.net wegens mogelijke inbreuken op de wet inzake de bescherming van natuurlijke personen met bescherming tot de verwerking ven persoonsgegevens. Het onderzoek naar de totaliteit van deze feiten zal worden gevoerd door de Computer Crime Unit van de federale gerechtelijke politie te Limburg.
Dat meldt het parket Limburg, dat ook zijn bezorgdheid over het downloaden van gestolen informaticagegevens wil uiten.
"Enerzijds kunnen de (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Limburg.net: 'Vragen worden beantwoord'Na de grootschalige cyberaanval die enkele weken geleden aan het licht kwam heeft Limburg.net vandaag contact opgenomen met de specialisten van het Cyber Response Team van de Vlaamse overheid, en is er permanent overleg met de Gegevensbeschermingsautoriteiten. Limburg.net verleent ook zijn volledig medewerking aan de gerechtelijke instanties in het verdere onderzoek. 
Hans Roggen, woordvoerder van Limburg.net licht toe: “We erkennen de ernst van de gegevensdiefstal en begrijpen de (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Roosen overleden

Dinsdag 23 januari 2024
Peer - Mia Roosen overledenZaterdag is Mia Roosen overleden, de weduwe van Jean Van Gaal, die in 2019 stierf. Ze was geboren in Opglabbeek en werd 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Jaeken in Peer. Online condoleren via www.uitvaartzorg-jaeken.be.

Twan Jansen overleden

Dinsdag 23 januari 2024
Peer - Twan Jansen overledenZaterdag is in Kleine-Brogel Twan Jansen overleden, de echtgenoot van Mia Vandersanden. Hij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Leve de Limburgse vlaai!

Maandag 22 januari 2024
Peer - Leve de Limburgse vlaai!ZoomVandaag werd de Limburgse vlaai officieel erkend als streekproduct. De ministers van landbouw van België en Nederland namen vandaag immers het certificaat waarmee de Europese Commissie de Limburgse vlaai als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) erkent, in ontvangst. 
Doorheen de jaren baande de Limburgse vlaai zich een weg van kermissen naar huiskamers. In 1878 beschrijft de Nederlandse auteur Jacobus Craandijk "een Limburgsche eigenaardigheid" die "vlaai" wordt (…) Het hele nieuwsbericht

Pieter Jan Schalley overleden

Maandag 22 januari 2024
Peer - Pieter Jan Schalley overledenGisteren is Pieter Jan Schalley (96) overleden, de weduwnaar van Emilienne Pinxten. Hij woonde in Balen en was afkomstig uit Peer. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10 uur) plaats in de parochiekerk van Balen-Hulsen.
Peer - Limburg.net bestudeert gegevensdiefstalVRT NWS maakte vandaag bekend dat er extra documenten zouden zijn gehackt door de criminele organisatie die Limburg.net hiermee voor 100.000 dollar wou afpersen. Dat meldt de afvalverwerkende organisatie.
Volgens de VRT zouden er naast de rijksregisternummers ook nog andere persoonlijke gegevens gestolen zijn, zoals leeflonen, schuldbemiddelingen en documenten van erfenissen afkomstig van rechtbanken waarbij de namen van mensen genoemd worden. Met die gegevens kunnen mensen wel degelijk in problemen (…) Het hele nieuwsbericht

Het is weer Vogeltelweekend

Maandag 22 januari 2024
Puur natuur
Peer - Het is weer VogeltelweekendZoomOp 27 en 28 januari 2024 vraagt Natuurpunt om weer vogels te tellen in je tuin of op je balkon, want dan is het Het Grote Vogeltelweekend.
Waarom tellen? Als heel veel Vlamingen exact een kwartier de tuinvogels tellen, dan krijgt Natuurpunt een massa gegevens binnen waar het mee aan de slag kan. Zo is Het Grote Vogeltelweekend het grootste burgerwetenschapsproject rond tuinvogels in Vlaanderen. En voor jezelf is het een ideaal moment om de pracht van de vogelwereld te leren kennen.
Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en vink. Welke vogels halen dit jaar de top van de ranglijst? Meer info via deze link. (foto Johan Put)

Vriezen en dooien

Maandag 22 januari 2024
Vandaag gelezen
Het kan vriezen en het kan dooien...maar als je op je smoel gaat zijn ze te laat met strooien. (website Politie Maasland)

Code geel voor hevige wind

Maandag 22 januari 2024
Peer - Code geel voor hevige windVandaag waait een zuidwestenwind krachtig in het binnenland en soms zeer krachtig langs de kust. De rukwinden halen 80 tot 90 km/h, of lokaal iets meer. Ook voor Limburg geeft het KMI code geel.

Leve de Romeinen!

Zondag 21 januari 2024
Vandaag gelezen
"De dodecaëder herinnert ons eraan hoe geavanceerd de Romeinen waren. Ze hadden vloerverwarming, bouwden wegen en aquaducten, vonden cement uit, hadden een functionerende postdienst, bonden boeken in, vonden de Juliaanse kalender uit, verspreidden een uniforme munteenheid over het hele rijk, waren gastvrij voor vreemdelingen, hadden een zeer ontspannen houding ten opzichte van seks en promiscuïteit, hadden een extreem goed gevoel voor humor (heb je de graffiti in Pompeii gezien?) en hadden enorm veel plezier in het circus."
(William Sitwell in The Telegraph)

Basket: As A - Peer A 76-74

Zondag 21 januari 2024
Peer - Basket: As A - Peer A 76-74In tweede provinciale mannen van het basketbal heeft Peer A met 76-74 verloren van As A. Peer A staat zevende in de stand.
Gezondheid
Peer - Voedingssupplementen en hun effectiviteitVoedingssupplementen worden de afgelopen jaren door zeer veel mensen gebruikt, aangedreven door beloften van verbeterde gezondheid en welzijn. We denken dan aan vitamines en mineralen waaronder ijzer en magnesium ressorteren. Maar, in hoeverre zijn deze supplementen echt noodzakelijk en veilig voor willekeurig gebruik?

Het belang van een gebalanceerd dieet:
Vitamines en mineralen worden vaak geadverteerd als DE sleutel tot een optimale gezondheid. Maar (…) Het hele nieuwsbericht

Met OKRA naar 'La Traviata'

Zondag 21 januari 2024
Altijd al eens naar een opera willen gaan kijken en luisteren? Op zondag 9 juni wordt in Alden Biesen de wereldberoemde opera “La Traviata” van Verdi opgevoerd. Voor liefhebbers en geïnteresseerden een unieke en niet te missen gelegenheid! Reden genoeg voor Okra Peer centrum om daar kaarten voor te reserveren.
Om zeker in groep te kunnen samenzitten, kun je nu bij Okra Peer centrum al tot 31 januari kaarten bestellen. We komen samen op de parking van de skipiste in Peer om 13u30 en rijden dan (carpooling) naar Alden Biesen. Mensen die meerijden betalen aan de chauffeur 9€. OKRA-leden betalen voor een inkomticket 52 euro. Wil ook jij graag mee? Stuur dan een mailtje naar lukalders[!]skynet.be of bel naar 0477383557. Je inschrijving is definitief na ontvangst van je betaling op rekeningnummer Okra BE 07 001561599966 (met vermelding van Opera Verdi en je naam) 

Een record aan zonnepanelen in 2023

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 hebben Vlamingen alles samen een vermogen van 1.047 MW aan zonnepanelen op hun dak gelegd. Dat is een stijging met 20 procent en een record, zo leren cijfers van de Vlaamse overheid en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Op een jaar tijd is het vermogen aan zonne-energie in Vlaanderen met maar liefst een vijfde gegroeid.

6.600 merkwaardige bomen in Limburg

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Peer - 6.600 merkwaardige bomen in LimburgZoomDe Limburgse bomenwerkgroep heeft de afgelopen 6 jaar 6.600 merkwaardige bomen geïnventariseerd en in kaart gebracht. Met dit initiatief wil de werkgroep onder meer gemeenten informeren over het bestaan van die bomen. “Als we kunnen aantonen dat die bomen er zijn, kunnen gemeentebesturen bij een vergunningsaanvraag van een bouwproject daar vanaf het begin rekening mee houden”, zegt Jeroen Rappé van de Limburgse Bomenwerkgroep. "Ook bij openbare werken kan de lijst gebruikt worden om waardevolle bomen niet te beschadigen".

Dooi vanaf zondag

Zaterdag 20 januari 2024
Weerbericht
Peer - Dooi vanaf zondagStoringen komen vanuit het westen opzetten en maken een einde aan de winterprik. Vooral na het weekend krijgen we erg actieve storingen, die gepaard gaan met veel regen en erg strakke wind. De temperaturen gaan dan echter ook flink omhoog en komen uit in de dubbele cijfers. In de tweede helft van volgende week wordt het rustiger en droger, maar het blijft zacht. Eerst krijgen we nog wat winterweer.
Vandaag is de zon van de partij en het blijft droog. Na de middag komen er wel wat hoge wolken (…) Het hele nieuwsbericht

10.243 faillissementen in 2023

Vrijdag 19 januari 2024
Economisch nieuws
In 2023 werden 10.243 ondernemingen failliet verklaard in België. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van 2022 (9.265 faillissementen) en het op twee na hoogste resultaat van de afgelopen tien jaar. De 5.908 faillissementen die in 2023 in het Vlaams Gewest werden opgetekend, vertegenwoordigen het hoogste totaal voor de periode 2014-2023 en overtreffen het vorige record van 5.287 in 2022. (Statbel)
Peer - Cyberaanval bij Limburg.net: 'Schade beperkt'Op 13 december had Limburg.net te maken met een cyberaanval. Limburg.net legde zelf onmiddellijk alle systemen stil. De bemande recyclageparken bleven open, met een aangepaste dienstverlening. Ook de huis-aan-huis ophalingen gingen gewoon door. Na een grondig onderzoek is de omvang van de hack nu duidelijk in kaart gebracht, meldt de organisatie vandaag: "De schade is relatief beperkt, het zijn vooral oude en publieke documenten die gekopieerd werden. Ook enkele 10-jaar oude bestanden met beperkte (…) Het hele nieuwsbericht

Voetbal: algemene afgelasting

Donderdag 18 januari 2024
Peer - Voetbal: algemene afgelastingGelet op de huidige toestand van de terreinen na de winterse neerslag van gisteren en de verwachte weersomstandigheden heeft Voetbal Vlaanderen beslist om alle voetbalwedstrijden voor de periode tot en met komende zondag af te gelasten waar het om veldvoetbal gaat.

Maandag zware storm

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Zoals de weerkaarten er nu bijliggen is de kans groot dat er  zondagnacht een storm over ons heen trekt. Het gaat dan heel hard waaien, tot windkracht 8 of 9. Er wordt gewaarschuwd voor zware windstoten op maandag en voor windval van bomen, die door de vochtige grond makkelijker het loodje leggen bij hevige wind.
In Genk is vanmiddag het Natuurrapport 2000-2020 van het Nationaal Park Hoge Kempen voorgesteld. Daaruit blijkt dat er in de voorbije twintig jaar meer dan 9.000 verschillende soorten planten en dieren in het Nationaal Park werden waargenomen. Bij de dieren wordt de lijst aangevoerd door de kevers (1321 soorten), de nachtvlinders en de paddenstoelen. Bij de planten zijn het meest vaatplanten gezien. Eén op zes van de geëvalueerde soorten is in mindere of meerdere mate bedreigd.
Gezondheid
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft een studie besteld naar het verband tussen de ziekte van Parkinson en het gebruik van pesticiden, vooral in de landbouw. Dat heeft hij vandaag geantwoord op een vraag in de Kamer nadat de RTBF gisteren een reportage over dat risico uitzond.
Volgens de minister is uit een studie uit 2013 niet voldoende gebleken dat er een verband bestaat. De nieuwe studie moet gebeuren op basis van geactualiseerde gegevens.
In september van vorig jaar wezen we in de Internetgazet al op een Nederlandse studie die het mogelijk verband tussen Parkinson en het gebruik van glyfosaat ("round up") aantoont.

Langzaam maar zeker

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Peer - Langzaam maar zekerZoomJe krijgt op den duur de indruk dat dit land langzaam maar zeker naar de knoppen gaat. Wat loopt er nog zoals gepland? Gert Cuppens, trouw pendelaar via de NMBS, keek vanmorgen weer tegen bijgaande melding aan. Dan wil je naar de website van de NMBS, maar die ligt uit. Men verwijst naar de NMBS-app, maar die ligt ook uit. We begrijpen dat mensen daar wanhopig van worden... UPDATE De website was gehackt, meldt de NMBS. Ze is nu weer bereikbaar.

Gladheid heeft ook haar voordelen...

Donderdag 18 januari 2024
De visie van Fobie
Peer - Gladheid heeft ook haar voordelen...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Weer bomenkap in het weekend

Woensdag 17 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vanaf komende zaterdag 6u tot en met zondagavond om middernacht zijn de Ekselsebaan in Kleine-Brogel en de Eikelbosstraat in Hechtel-Eksel (N747) afgesloten tussen de Schansstraat en de Sint-Antoniusstraat. Reden: er worden dan weer bomen geveld ter voorbereiding van de werken voor de aanleg van vrijliggende fietspaden.
Tijdens de werken moet het verkeer over een behoorlijke afstand omrijden.
Peer - Politiekantoor uitzonderlijk geslotenOp vrijdag 19-01-2024 zijn de administratieve burelen (in Leopoldsburg, Hechtel-Eksel en Peer) uitzonderlijk gesloten vanaf 15u en kan je geen afspraak maken om bijvoorbeeld een klacht neer te leggen. Dringende oproepen blijven vanzelfsprekend mogelijk via het nummer 101.

Fietsers mogen op de rijbaan

Woensdag 17 januari 2024
Peer - Fietsers mogen op de rijbaanZoomMomenteel zijn er veel fietspaden waar nog niet gestrooid is. Als fietspaden er slecht bij liggen, mogen fietsers op de rijbaan. Niet alle automobilisten en fietsers zijn daarvan op de hoogte, maar het staat wel degelijk in de wegcode. Hou dus rekening met elkaar!

Geen bussen door hevige sneeuwval

Woensdag 17 januari 2024
Peer - Geen bussen door hevige sneeuwvalZoomDoor de hevige sneeuwval in de provincie Limburg rijden de bussen van de Lijn voorlopig niet meer uit in Limburg. De uiteindelijke beslissing ligt bij de chauffeurs.

Slaapzakken voor daklozen

Woensdag 17 januari 2024
Peer - Slaapzakken voor daklozenAls onderdeel van hun winterhulp delen Caritas Vlaanderen en het Vicariaat Diaconie en Caritas van het bisdom Hasselt slaapzakken uit voor de dak- en thuislozen in Limburg.
De slaapzakken worden onder diverse hulporganisaties verdeeld, zoals CAW Limburg, vzw Onder Ons, de stad Hasselt en Café Anoniem. Zij zorgen ervoor dat de slaapzakken en de hygiënekits de juiste mensen bereiken.

Vogel van het jaar: huismus

Woensdag 17 januari 2024
Puur natuur
Peer - Vogel van het jaar: huismusZoomDe huismus is uitgeroepen tot de vogel van het jaar 2024. Hoewel deze leuke vogel algemeen bekend is, is het toch een bijzonder kwetsbare soort. Sinds 2010 is hun aantal met 42 procent afgenomen, waardoor ze al enkele jaren op de 'Rode Lijst' staan. Ze vertoeven graag in de buurt van mensen en eenmaal ze een gepaste woonplaats hebben gevonden blijven ze ook generaties lang op dezelfde plaats.
Helaas ondervinden huismussen steeds meer moeilijkheden bij het vinden van geschikte nestplaatsen. Dit komt doordat er steeds minder huizen gebouwd worden met dakpannen en ze bijgevolg minder geschikte plekken vinden om hun nest te maken. (Johan Put)
Vogel van het jaar: huismusVogel van het jaar: huismus
Zoom

Tesla remt voor wolf in Peer

Dinsdag 16 januari 2024
Peer - Tesla remt voor wolf in PeerZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Winterprik houdt nog even aan

Dinsdag 16 januari 2024
Peer - Winterprik houdt nog even aanDe afgelopen dagen waren er grote speculaties over het aantal cm sneeuw dat er woensdag zou vallen. De huidige weermodellen voorzien niet zo heel veel sneeuw in onze regio, hooguit 1 tot misschien 3 cm. Het is wel koud en het koude weer houdt nog aan tot zaterdag. Vanaf zondag gaan de temperaturen in stijgende lijn, maar het gaat daarbij ook harder waaien en de regenkansen nemen toe.
Vandaag is het een droge dag met geregeld zonneschijn. Het sneeuwtapijtje van enkele cm zal een beetje (…) Het hele nieuwsbericht

Okra Peer trekt naar de toekomst

Dinsdag 16 januari 2024
Maandag 19 februari zet Okra Peer-centrum een “stap in de toekomst”. Die dag bezoeken zij het “Huis van de Toekomst” (oftewel Living Tomorrow) in Vilvoorde. Tijdens een rondleiding met Nederlandstalige gids maken ze kennis met “de toekomst”. Hoe zal over 20 jaar ons huishouden er uitzien? Hoe zullen wij koken, leven, ons huis (laten) onderhouden,… hoe zullen wij allen omgaan met de nieuwste technologieën, enz.
Voor wie de hogesnelheidstrein (…) Het hele nieuwsbericht

Martha Geuns overleden

Maandag 15 januari 2024
Peer - Martha Geuns overledenZaterdag is Martha Geuns overleden, de weduwe van de in 2019 gestorven Jean Deckers. Zij was 79 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Niet klagen maar dragen

Maandag 15 januari 2024
Vandaag gelezen
"Als je de hele dag klaagt, is dat zowel voor jou als voor de ander vermoeiend. Het vreet energie en het brengt niet veel bij."
(Filmregisseur Stijn Coninx)
Het Agentschap Wegen en Verkeer  waarschuwt weggebruikers voor mogelijk gladde wegen en fietspaden in heel Vlaanderen vanavond, vannacht en morgenvroeg. Voor de komende uren voorspelt het KMI winterse neerslag met de grootste kans in het oosten van het land. Het KMI verwacht 1 tot 5 cm sneeuw in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.
Op plaatsen waar er winterse neerslag valt is het zeker opletten, maar omdat de wegdektemperaturen in heel Vlaanderen onder nul kunnen gaan is het overal uitkijken voor lokale gladheid. Aan weggebruikers wordt gevraagd om goed op te letten wanneer ze de weg op gaan.  

KRC Peer wint van Anadol

Zondag 14 januari 2024
Peer - KRC Peer wint van AnadolIn Tweede Provinciale heeft KRC Peer een mooie overwinning behaald tegen KFC Anadol: 4-2. Aan de rust was er nog niet gescoord. Voor KRC Peer scoorden J. Carpentier, Coenen (2) en Vaes.

Wijchmaal klopt Ham United

Zaterdag 13 januari 2024
Peer - Wijchmaal klopt Ham UnitedIn Derde Provinciale heeft Sporting Wijchmaal met 2-0 gewonnen van Ham United. Segers en K. Vanhove maakten de doelpunten. Ham United eindigde de wedstrijd met tien.

Breugel wint ruim van Helson B

Zaterdag 13 januari 2024
Peer - Breugel wint ruim van Helson BIn Vierde Provinciale heeft SV Breugel vanavond met 8-0 gewonnen van KFC Helson Helchteren B. De doelpuntenmakers waren Nijssen (2), Craeghs (2), Jongeneelen, Kuyken, Willekens en Vrijsen.
Peer - Kabouters hakken Grote-Brogel in de panIn Derde Provinciale zijn Kabouters Opglabbeek A bij SPorting Grote-Brogel gaan winnen met 0-8. Hilven (2), Mirola (2) , Stieners (2), Driesen en Tips maakten de doelpunten.

KRC Peer B - Lommel Kolonie 5-2

Zaterdag 13 januari 2024
Peer - KRC Peer B - Lommel Kolonie 5-2KRC Peer B heeft vanavond met 5-2 gewonnen van Grenstrappers Lommel Kolonie.

Mia Bomans overleden

Zaterdag 13 januari 2024
Peer - Mia Bomans overledenIn Oudsbergen is gisteren Mia Bomans overleden, de weduwe van de in 2017 gestorven Louis Peeters. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Peer-Centrum. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.
Peer - Handbal: België wint opnieuw van CyprusZoomDe Belgische mannenhandbalploeg heeft vandaag in Nikosia een overtuigende zege behaald bij Cyprus. Halfweg de partij was het 8–15. Uiteindelijk won België met 22–36. De Red Wolves plaatsen zich zo voor de kwalificatierondes van het EK 2026 waarvan de eerste ronde in het najaar gespeeld wordt.
Een verslag: Cyprus neemt het eerste doelpunt voor zijn rekening maar België neemt via Colman en Cadel meteen over. In tegenstelling tot de heenwedstrijd bepaalt België in de (…) Het hele nieuwsbericht

Miet Peeters overleden

Zaterdag 13 januari 2024
Peer - Miet Peeters overledenWoensdag is Miet Peeters overleden, de weduwe van de in 1986 gestorven Eduard Agten. Zij was 88 jaar en afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt woensdag (10,uur) plaats in het crematorium in Lommel. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Edmond Scheelen overleden

Zaterdag 13 januari 2024
Peer - Edmond Scheelen overledenWoensdag is Edmond Scheelen overleden, de echtgenoot van Maria Houben. Hij was 79 jaar en afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Liza Lemmens overleden

Zaterdag 13 januari 2024
Peer - Liza Lemmens overledenGisteren is Liza Lemmens overleden, de weduwe van de in 2005 gestorven Karel Stans. Zij was 89 jaar en afkomstig uit Wijchmaal. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Kerkhoven.

833 kilometeruren file per werkdag

Zaterdag 13 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
De voorbije 12 maanden (december 2022 – november 2023) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 833 kilometeruren per werkdag. Dat wil zeggen dat er in die periode elke werkdag gemiddeld 833 kilometer file was gedurende 1 uur. Nooit eerder lag de filezwaarte zo hoog. Die is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Twee dertigers en één veertiger gewondVanmiddag botsten op de Weg naar Bree in Oudsbergen twee auto's. Daarbij vielen drie gewonden: een 34-jarige vrouw en een 34-jarige man, beiden uit Peer, en een 49-jarige man uit Oudsbergen.
Peer - Lokale schrijfhelden: auteurs gezochtBibliotheek Lommel zoekt Noord-Limburgse auteurs om op zaterdag 27 april tussen 13u en 16u deel te nemen aan een kleinschalige boekenbeurs voor lokale auteurs in de Lommelse bibliotheek. Tijdens dit evenement krijgen de bibliotheekbezoekers de kans om kennis te maken met lokale auteurs. 
Dat zulk initiatief werkt hebben ze ondervonden in de bibliotheek van Bocholt, waar vorig jaar de eerste editie van ‘Lokale Schrijfhelden: Noord- Limburg’ georganiseerd werd. Wil je als (…) Het hele nieuwsbericht

De tip van Jan de boekhandelaar

Donderdag 11 januari 2024
Peer - De tip van Jan de boekhandelaarZoomZelfstandige boekhandels zijn de jongste jaren dun gezaaid. In Limburg zijn er nog twee overgebleven, en één daarvan staat in de Molenstraat in Genk: "Malpertuis". De boekhandel, een heel fijne, wordt gerund door Jan Feys (foto). We hebben Jan zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Nirwana" van Tommy Wieringa. Hier gaat ie!
-----
Waarom niet als eerste boek mijn absolute topper van 2023 (…) Het hele nieuwsbericht
De tip van Jan de boekhandelaar
Zoom

Henri Geuns overleden

Donderdag 11 januari 2024
Peer - Henri Geuns overledenGisteren is in Peer Henri Geuns overleden, de weduwnaar van José Govaerts. Hij was 96 jaar en afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Hij wordt begraven op de begraafplaats van Hechtel-Eksel. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

17 procent minder winkels

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In Limburg is het aantal winkels de voorbije tien jaar met 17 procent gedaald. Tegelijkertijd steeg het aantal leegstaande handelspanden met meer dan 5 procent. Dat blijkt uit cijfers van de provincie.
De piek lag in 2021 met meer dan 2.200 lege handelspanden. De afgelopen drie jaar is dat aantal wel weer sterk afgenomen.

Handbal: Red Wolves kloppen Cyprus

Woensdag 10 januari 2024
Peer - Handbal: Red Wolves kloppen CyprusZoomDe Red Wolves (foto) hebben vanavond in een uitverkochte Hasseltse Alverberg Cyprus verslagen met 30–18. In de stroeve eerste helft was de jonge ploeg van Yerime Sylla nog zoekende. Halfweg de partij zochten beide teams de kleedkamers op bij een 12-10 stand. Bij aanvang van de tweede helft greep België Cyprus meteen bij de keel. Het spelplezier spatte er bij momenten van af terwijl het publiek kirde van de pret. Morgen/donderdag reizen de Red Wolves naar Cyprus waar ze zaterdagnamiddag de terugwedstrijd spelen. De winnaar mag in het najaar meedoen aan de kwalificatieronde van het EK 2026. (Foto Alain Decamps)

Meer fietsers naar het werk

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vier op de tien werknemers in Limburg (44%) gebruiken de fiets om minstens een deel van het woon-werktraject af te leggen. Dat is bijna een verdubbeling tegenover 5 jaar geleden, toen fietste 22,8%. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van Acerta.
Een kwart (25%) van de Limburgse bedienden heeft een bedrijfswagen, dat zijn er iets meer dan in 2022. Het aantal Limburgers dat voor trein, tram of bus kiest om naar het werk te pendelen, is gezakt naar 4,4%, meer dan een procentpunt onder het niveau van voor corona. De Belg woont gemiddeld 20,8 km van het werk, de gemiddelde Limburger iets verder: 25,1 km.

Camiel Loenders overleden

Woensdag 10 januari 2024
Peer - Camiel Loenders overledenOp 5 januari is in Ham Camiel Loenders overleden, de weduwnaar van de in 2020 gestorven Monique Jacobs. Hij was 82 jaar en afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Angst is een slechte raadgever

Dinsdag 9 januari 2024
Met de groeten uit El Paso
Peer - Angst is een slechte raadgeverIn mei vertrok Jessica Nouwens (foto) met haar gezin naar El Paso in Texas. Ze kregen dat voorstel van het Ministerie van Defensie. Haar man, een militair, volgt er een opleiding aan The NCO Leadership Center of Excellence. Het is maar voor een jaar, dat verblijf; wij hopen natuurlijk dat ze langer blijven want dan kan Jessica langer voor de Internetgazet schrijven... Hier gaan we voor haar eerste bijdrage.
In Amerika is veel anders dan in België, schrijft Jessica. "Boodschappen doen is (…) Het hele nieuwsbericht
De visie van Fobie
Peer - Band tussen De Lijn en de Chinezen...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Wies Lemmens overleden

Dinsdag 9 januari 2024
Peer - Wies Lemmens overledenGisteren is Wies Lemmens overleden, de echtgenote van Lutgaar Gijsens. Zij was 72 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Peer. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Wijchmaal. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Gezondheid
Peer - Voorkomen en verlichten van constipatie: tipsConstipatie is een veelvoorkomend en hinderlijk probleem. Hoe kan voeding helpen om constipatie te voorkomen? Hier bekijken we enkele oorzaken en geef ik advies over wat je zou kunnen doen.
Oorzaken van constipatie:
Verschillende factoren kunnen bijdragen aan constipatie. Zowel voeding als medicatie kunnen hier een invloed op hebben. Een verminderde gemoedstoestand en gebrek aan lichaamsbeweging zijn eveneens factoren die de darmfunctie negatief kunnen beïnvloeden. Ook (…) Het hele nieuwsbericht

Camiel Loenders overleden

Dinsdag 9 januari 2024
Peer - Camiel Loenders overleden
Camiel Loenders uit Ham, weduwnaar van Monique Jacobs, is overleden.
(° Peer op 29 maart 1941 † Ham op 5 januari 2024)
Begroeting: donderdag 11 januari 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.
De visie van Fobie
Peer - Provincie zet alles op FietssnelwegenZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Op 16 maart organiseert Ballastival een eigen Ballastbattle voor Limburgse bands in CC Palethe in Pelt. Geen cover bands, alleen pure creativiteit! Hoe doe je mee? Stuur vóór 1 februari 2024 één van je beste nummers naar battle[!]ballastival.be. Meer info
Het is maar dat je 't weet
‘Verloren Maandag’ is de maandag die volgt op de eerste zondag na Driekoningen, vandaag dus. Vanwaar die naam?
Er circuleren meerdere verklaringen, die terug te brengen zijn tot volgende drie hypotheses:
1. Verloren maandag zou verwijzen naar de verloren maar ook verzworen maandag waarop ambtenaren in het begin van het jaar hun eed aflegden. Een 18de-eeuwse akte uit Leuven noemt de dag voor het eerst verloren, want de eedaflegging van de ambtenaren werd duchtig gevierd en dus (…) Het hele nieuwsbericht
In eerste promo dames Limburg van het volleybal heeft Peer A met 0-3 verloren van Kessenich A. Peer A staat laatste in de stand.

De winter nadert...

Zondag 7 januari 2024
Peer - De winter nadert...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Peer - Het nieuwe vervoersplan van De LijnZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

KRC Peer - St. Elen 0-0

Zaterdag 6 januari 2024
Peer - KRC Peer - St. Elen 0-0KRC Peer A heeft vanavond in een inhaalwedstrijd tegen St. Elen 0-0 gelijkgespeeld.

KFC Hamont 99 B - KRC Peer B 0-2

Zaterdag 6 januari 2024
Peer - KFC Hamont 99 B - KRC Peer B 0-2In een inhaalwedstrijd heeft KRC Peer B met 0-2 gewonnen van KFC Hamont 99 B. Aan de rust was de stand 0-0. Kerfs en L.Karembé maakten de doelpunten. N. Paesen van Hamont werd uitgesloten na twee gele kaarten.

Punt aan De Lijn

Zaterdag 6 januari 2024
Vandaag gelezen
Peer - Punt aan De Lijn"We geven mensen nu de tijd om gewoon te worden aan de nieuwe lijnen. We monitoren ook constant wat er gebeurt, om samen met de vervoerregio eventueel bepaalde aanpassingen te doen. Als aansluitingen bijvoorbeeld niet haalbaar zijn, of als kinderen in bepaalde scholen te laat komen, proberen we zo snel mogelijk bij te sturen. Waar heel veel nood is aan een bijkomende halte, proberen we die vlug te voorzien."
Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn

Daar is de winter

Zaterdag 6 januari 2024
Weerbericht
Peer - Daar is de winterNa het weekend komt een krachtig hogedrukgebied met kern over de Noordzee te liggen en stuurt in een strakke noordoostelijke luchtstroming koude lucht van polaire oorsprong naar onze streken. Het wordt een flink stuk kouder met matige nachtvorst en overdag maxima rond of net onder het vriespunt. We krijgen dan wel de zon te zien. Op korte termijn krijgen we nog wat nattigheid te verwerken, maar de koude lucht sijpelt al stilaan over onze regio en de temperaturen komen lager uit.
Vandaag domineren (…) Het hele nieuwsbericht

De wereld van Rik Vander Sanden

Vrijdag 5 januari 2024
Peer - De wereld van Rik Vander SandenZoom
Als u een verwoed lezer van de Internetgazet bent, dan hebt u hier al vaak foto's gezien van paarden. Van springpaarden. Edele dieren die op jumpings aantreden en dikwijls bereden worden door edele dames of heren. Het is een wereld waarin veel geld omgaat, maar waarin ook vriendschappen voor eeuwig  worden gesmeed.
De paardenfoto's die u hier afgelopen jaar zag, werden gewoonlijk gemaakt door Rik Vander Sanden. Onze paardenfotograaf bij uitstek. Ruiters en amazones kennen hem; paarden zullen hem op den duur ook wel kennen, al kunnen ze dat niet zo laten zien. Rik maakte voor ons een selectie uit de foto's die hij in 2023 maakte op diverse ruitertornooien: Eventing LRV (Overpelt), Tops (Valkenswaard), Breugelhoeve (Peer), SenTower Park (Oudsbergen), Zangersheide (Lanaken), Postelmans (Lummen) en Peelbergen (Kronenberg). Er zijn ook enkele foto's bij van Brussel Masters (Wolvertem) & Azelhof (Lier). Stuk voor stuk mooie prenten, die u echt eens van dichtbij moet bekijken. Dat kunt u achter deze link. Geniet ervan!

Wolven maken minder slachtoffers

Vrijdag 5 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Wolven hebben vorig jaar minder schapen en ander vee doodgebeten in Vlaanderen. Tot half december 2023 waren er 80 dieren gedood door een wolf, in 2022 waren dat er bijna dubbel zoveel. Vooral in Limburg is er een sterke daling, omdat veel veehouders de laatste jaren een wolfwerende omheining hebben geplaatst. Het is al het tweede jaar op rij dat het aantal doodgebeten dieren daalt.
Alle zwarte verkeerspunten in Limburg zijn weggewerkt. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De laatste twee in Limburg, allebei in Pelt, zijn eind vorig jaar aangepakt. 
Vorig jaar werden de laatste negen van die gevaarlijke punten in Limburg heraangelegd: in Beringen, Lanaken, Lummen, Maasmechelen en Zonhoven. En ook de laatste twee, allebei in Pelt. Zo werd het kruispunt van de Heerstraat met Boseind heraangelegd en de fietsinfrastructuur aan de spoorwegbrug werd veiliger gemaakt. In oktober kregen de verkeerslichten op de kruispunten van de Heerstraat en de Stationsstraat met het Boseind in Pelt een upgrade om de doorstroming van het verkeer te verbeteren.
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde productie van gemeentelijk afval per inwoner is in België gedaald van 779 kg in 2021 tot 683 kg in 2022. Dat is een daling met 12,3%.
Op nationaal niveau werd 8.753 ton gemeentelijk afval ingezameld in 2021 en 7.915 ton in 2022. Op jaarbasis is dit een daling van 9,6%. In 2022 werd 46% van het gemeentelijk afval verbrand, 33% werd gerecycled, 19% werd gecomposteerd of gefermenteerd en 0,2% werd gestort. (Statbel)

Dorien Hendrikx overleden

Vrijdag 5 januari 2024
Peer - Dorien Hendrikx overledenOp nieuwjaarsdag is Dorien Hendrikx overleden. Zij was 29 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt dinsdag (13 uur) plaats in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan in Pelt. Begroeting: maandag (19.30-20.30 uur). Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Josephina Noots overleden

Donderdag 4 januari 2024
Peer - Josephina Noots overledenOp 29 december is Josephina Noots (70) overleden, de weduwe van de in 2022 gestorven François Vranckx. Zij woonde in Pelt en was afkomstig uit Kleine-Brogel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

De wijzen kwamen uit het oosten

Donderdag 4 januari 2024
De visie van Fobie
Peer - De wijzen kwamen uit het oostenZoomHet is bijna Driekoningen...  Een cartoon die aan Dali doet denken. (Cartoon: Fobie)
Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, heeft Marleen Brebels benoemd tot parochieassistente in de pastorale zone Pelt. Zij was 24 jaar actief als parochieassistente in Peer.

Aantal starters in Limburg daalt

Donderdag 4 januari 2024
Uit de cijfers van VOKA blijkt dat het aantal starters in Limburg dit jaar daalt.
"Het afgelopen jaar mochten we 8.558 nieuwe ondernemingen verwelkomen in Limburg. Dat zijn er 565 - of 6,2% - minder dan in 2022. Met meer dan 15.000 gecreëerde arbeidsplaatsen sinds 2015 blijven onze startende ondernemingen een belangrijk aandeel hebben op onze tewerkstelling, al stellen we ook daar een lichte krimp vast. De opeenvolging van crisissen, de stijgende kosten en een onzeker (…) Het hele nieuwsbericht

Het nieuwe jaar is begonnen (3)

Woensdag 3 januari 2024
Peer - Het nieuwe jaar is begonnen (3)Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Marie-Louise Vanderlocht overleden

Woensdag 3 januari 2024
Peer - Marie-Louise Vanderlocht overledenOp 29 december is Marie-Louise Vanderlocht overleden. Zij was 87 jaar en afkomstig uit Wijchmaal. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Helchteren. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Start solden

Woensdag 3 januari 2024
Peer - Start soldenZoomVandaag start officieel de wintersolden. "De Belgische modehandelaars kijken uit naar de wintersolden. Er valt namelijk veel goed te maken: zowat de helft verkocht dit najaar minder en heeft (te) grote voorraden", weet Retail Detail.
Als gevolg van wateroverlast is het kruispunt Overes-Kruisdijk afgesloten. Er is ook een gedeelte afgesloten van de Ruitersbaan.

Het nieuwe jaar is begonnen (2)

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Peer - Het nieuwe jaar is begonnen (2)ZoomPizzabakker Gino zorgde in Napels voor een verkettering omdat hij pizza's met ananas ging verkopen. Heiligschennis! roepen de Napolitani... (Cartoon: Fobie)

Code geel voor felle wind

Dinsdag 2 januari 2024
Peer - Code geel voor felle windHet KMI waarschuwt voor vanavond en vannacht met code geel in onze provincie voor felle wind.

Moet er nog zand zijn?

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Peer - Moet er nog zand zijn?Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
Volgens cijfers van Kind en Gezin blijft Olivia de populairste meisjesnaam en Noah de populairste jongensnaam bij kinderen geboren in 2023, net zoals in 2022. Bij de meisjes is Anna een opvallende stijger, van de 10de naar de 2de plek. Nieuwkomers in de top-10 zijn Renée en Mona op de resp. 8ste en 10de plek. Minder veranderingen zijn er bij de jongensnamen. Daar staat de top-4 in steen gebeiteld: Noah, Arthur, Liam, Adam. De enige nieuwkomer in de top-10 is Matteo, die Lewis uit de hitparade stoot.

Door Grobben overleden

Dinsdag 2 januari 2024
Peer - Door Grobben overledenOp 30 december is Door Grobben overleden, de weduwnaar van de in 2018 gestorven Nora Leeters. Hij was 91 jaar en afkomstig uit Kleine-Brogel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Het nieuwe jaar is begonnen (1)

Maandag 1 januari 2024
De visie van Fobie
Peer - Het nieuwe jaar is begonnen (1)ZoomVoetbalclub Standard Luik - Royal Standard de Liège - heeft haar trainer Carl Hoefkens aan de deur gezet. (Cartoon: Fobie)
01/04

Mijn broer Guido is op 9 april jarig proficiat Van Rita en Valere

Valentinus Goossens
25/03

Ons Rita is op 31/03 jarig Proficiat van Rita en Valere

Valere en Rita Goossens Timmers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer