Het overige nieuws

Thuiswerk is een blijver

Vrijdag 31 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
De coronacrisis heeft het thuiswerken in verschillende sectoren mogelijk gemaakt. 33,9% van de werknemers werkte in 2022 regelmatig of soms thuis, tegenover 18% in 2019; de gevolgen van de COVID-crisis op lange termijn zijn duidelijk zichtbaar.
Het zijn de werknemers met een hoog opleidingsniveau die het vaakst gebruik maken van het thuiswerken met 54,7%. Dat percentage bedraagt 14,7% bij de middengeschoolde werknemers en 4,7% van de laaggeschoolden. (Statbel)

Bocholt B - Grote Heide 4-1

Vrijdag 31 maart 2023
Pelt - Bocholt B - Grote Heide 4-1In derde provinciale B heeft Bocholt VV B Sporting Grote Heide verslagen met 4-1. De overwinning van Bocholt tegen een gehavend Grote Heide was verdiend. De doelpunten werden gescoord door Jasper Vandersanden (1-0), Gianni Lavreysen (1-1), Jasper Vandersanden (2-1), Joren Truyen (3-1) en Joeri Truyen (4-1).
Pelt - Vrijwillige schoolcoaches gezochtZoomWelzijnsregio Noord-Limburg organiseert een brugfigurenwerking vanuit het ‘plan samenleven’ van minister Somers, dit in samenwerking met vzw Arktos en het Agentschap Integratie & Inburgering. Binnen de brugfigurenwerking start binnenkort het project ‘Schoolcoaches’. Dat project zet in op het verkleinen van de kloof tussen onderwijs en het gezin. Daarvoor is Welzijnsregio op zoek naar schoolcoaches (vrijwilligers).
Ben jij diegene die wij zoeken? Bekijk zeker onze flyer hiernaast. Noteer alvast 9 mei (19.30u, Palethe Pelt) in je agenda; we organiseren dan een infomoment voor alle geïnteresseerde schoolcoaches (vrijwilligers). Interesse? Inschrijven kan via deze link: https://forms.gle/2DgvjpaSnfbeRqLH9.

Will Tura en een deathride

Vrijdag 31 maart 2023
Pelt - Will Tura en een deathrideAls de koning van het Vlaamse lied stopt met optreden, dan moet zijn muziek gespeeld gespeeld worden op de keizer van de instrumenten. Daarom speelt Jan Verheyen morgen liedjes van Will Tura op de beiaard. Het is deze week ook Classics 1000 op Radio 1, een mooie gelegenheid om die hits ook nog eens vanuit de toren te laten klinken: Stairway to heaven, Lola, Yesterday… Allemaal te horen tijdens de zaterdagmarkt vanaf 11 uur.
Zoals elke week bent u welkom om de beiaard in de toren te bezoeken, maar er is nog een speciale attractie! De bezoekers kunnen met een deathride terug naar beneden, rechtstreeks het terras op!
Volgende week speelt de beiaard niet, want het is paaszaterdag en de klokken zijn dan naar Rome!
Pelt - Nieuw provinciaal klimaatbomenprojectZoomIn het Provinciaal Natuurcentrum in Genk hebben 41 Limburgse gemeenten - alle gemeenten behalve Herstappe - gisteren het charter ondertekend dat het startschot geeft van het nieuwe provinciale klimaatbomenproject. Tegen september 2024 zullen de deelnemende gemeenten stappen rond een doordacht gemeentelijk bomenbeleid gezet moeten hebben. Het doel is de bomen in de provincie op een goede manier te onderhouden en te behouden. Daarbij krijgen ze advies en steun van de provincie Limburg. 
Het is maar dat je 't weet
In 2022 zijn 6,4% van de 18-24-jarigen vroegtijdige schoolverlaters. Het gaat om het percentage personen van 18 tot 24 jaar dat geen diploma secundair onderwijs heeft behaald en geen enkele vorm van onderwijs of opleiding meer volgt.
In 2022 werd de daling van de afgelopen jaren verdergezet. Het percentage bedraagt 8% bij mannen en 4,8% bij vrouwen. In Wallonië zijn 8,6% van de 18-24-jarigen vroegtijdige schoolverlaters. Daarna volgt Brussel met 7,4% en Vlaanderen met 4,9%. (Statbel)

Weer een mooie regenboog

Donderdag 30 maart 2023
Pelt - Weer een mooie regenboogZoomEn weer was er een mooie dubbele regenboog te zien. Deze foto werd vandaag rond 18.40u gemaakt door Walter Reijnders.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Uitstekend jaar voor toerisme in LimburgZoom2022 was een uitstekend jaar voor het toerisme in Limburg, met 4.882.000 overnachtingen. Dat is 11 procent meer dan in 2019, het jaar voor de coronacrisis. Limburg doet het daarmee beter dan de rest van Vlaanderen.

Vooral jongeren veranderen van job

Donderdag 30 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
De job-naar-job transities bleven nog steeds toenemen tussen 2017 en 2022. Terwijl er tussen 2017 en 2018 maar 5,3% van de werkenden een jaar later van job veranderd was, is dat nu 8,2%. We zien dat vooral jongeren van job veranderen. Leeftijd is de belangrijkste bepalende factor of iemand van job verandert.
Vooral de horeca en cultuursector zijn twee sectoren met veel job-naar-job transities, met dat verschil dat mensen in de cultuursector vaak in een andere sector gaan werken, terwijl mensen in de horeca vaker in de horeca blijven. Mensen die in openbare besturen en in het onderwijs werken, veranderen minder vaak van job, en als ze dat toch doen, blijven ze heel vaak in dezelfde sector werken. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
41 procent van de zestigplussers kijkt negatief tot zeer negatief tegen het ouder worden aan. 38 procent denkt dat hij of zij goed voorbereid is op een lang leven maar 26 procent vreest niet voldoende financiële middelen te hebben om tot op een gezegende leeftijd rond te komen. (KBS)

Jos Plessers overleden

Donderdag 30 maart 2023
Pelt - Jos Plessers overledenGisteren is Jos Plessers overleden, de weduwnaar van Anita Vranken. Hij was geboren in Neerpelt en werd 66 jaar. Dinsdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 13u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: maandag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

'Peltorama' op de gemeenteraad

Donderdag 30 maart 2023
Pelt - 'Peltorama' op de gemeenteraadZoomVanavond staat het ruimtelijk plan "Peltorama" op de agenda van de gemeenteraad. (Cartoon: Fobie)
Pelt - Noord-Limburg zoekt zijn schrijfhelden
Ben of ken jij een auteur uit Noord-Limburg? Binnen het kader van het evenement 'Lokale Schrijfhelden: Noord-Limburg' is men op zoek naar auteurs uit Bocholt, Hamont-Achel, Lommel, Peer en Pelt. Op zaterdag 29 april gaat men deze lokale schrijfhelden samenbrengen in de bibliotheek van Bocholt op een mini-boekenbeurs. Inschrijven om deel te nemen kan tot 31/03. Ben je toch later met je inschrijving? Neem dan contact op met de bibliotheek van Bocholt door te mailen naar hanne.geysmans[!]bocholt.be. Wie weet is er toch nog een plekje vrij.

9,7 % minder bouwvergunningen

Donderdag 30 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het jaar 2022 wordt gekenmerkt door een daling met 9.7% van het aantal bouwvergunningen, een tendens die in de drie gewesten merkbaar is. De maand december is gunstiger voor Vlaanderen, dat een stijging van de residentiële gebouwen (13,5%) registreert, terwijl er in Wallonië (15,7%) een daling wordt waargenomen. Ten slotte bevestigt 2022 dat de renovatie van residentiële gebouwen groter is dan de nieuwbouw. (Statbel)
Pelt - Een rondje Bokrijk voor de WoensdagtrappersZoomDe Peltse Woensdagtrappers hadden vanmiddag een rondje Bokrijk (90 km) op het programma staan. Daar hoort dan ook fietsen (of poseren) door het water bij. Vanaf volgende week worden het langere ritten en wordt er om 9u vertrokken. De eerste langere rit wordt Scherpenheuvel.(ES)

Het deeltijds werken daalt licht

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werkte 26,1% van de werknemers deeltijds. Dat is een lichte daling ten opzichte van de 25,6% in 2021 en de 26,8% in 2020. Vooral vrouwen werken deeltijds: 40,7% van de vrouwelijke werknemers werkt deeltijds, tegenover 11,9% van de mannen. Zoals de vorige jaren is 4/5de werken het populairste deeltijdse regime bij zowel vrouwen als mannen. (Statbel)

5,2% heeft een tweede job

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aandeel werkende Belgen die een tweede job hebben, stijgt verder aanzienlijk. 5.2% had in 2022 een tweede job tegenover 4,5% in 2021. Het percentage is vrijwel identiek tussen de 135.000 mannen (5,1%) en de 124.000 vrouwen (5,3%).
Het zijn de 25-49-jarigen die het vaakst een tweede job hebben met 5,9% van de werkende bevolking. Dat is 3,7% van de jongeren van 15-24 jaar, tegenover 4,2% bij de 50-plussers.
Hoe hoger het onderwijsniveau, hoe hoger het percentage van personen met een tweede job. Zo is dit voor 6,5% van de werknemers met een hoog opleidingsniveau het geval, voor 4,4% van de middengeschoolden en 2,2% voor degenen met een laag opleidingsniveau. (Statbel)

Zestigplussers negatief over WZC

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Bijna vier op tien zestigplussers zijn (zeer) negatief over woonzorgcentra (WZC). Positiever (of minder negatief) zijn tachtigplussers die iemand kennen in een woonzorgcentrum, en wie er dagelijks komt. 71 procent hoopt nooit naar een woonzorgcentrum te (moeten) verhuizen. (KBS)

Zacht maar nat weer

Woensdag 29 maart 2023
Weerbericht
Pelt - Zacht maar nat weerNa de inval van de koude verandert het weerbeeld voor de volgende dagen volledig. Het wordt gevoelig zachter bij maxima rond 15 of 16 graden. De regen, buien en strakke wind moeten we er wel bijnemen. In het weekend wordt het terug wat kouder en na het weekend lijkt het ook droger te worden.
Vandaag domineren wolken. Aanvankelijk is het, op een lokaal drupje regen na, meestal droog. Na de middag trekt echter een verzwakt warmtefront over onze streken en valt er tijdelijk wat lichte regen of (…) Het hele nieuwsbericht

Jef Van den Broek overleden

Woensdag 29 maart 2023
Pelt - Jef  Van den Broek overledenOp 24 maart is Jef Van den Broek overleden, de weduwnaar van de in 2021 gestorven Lieske Pepels. Hij was 95 jaar en afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Bocholt. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Roza Jacobs overleden

Dinsdag 28 maart 2023
Pelt - Roza Jacobs overledenIn WZC Immaculata is vandaag Roza Jacobs overleden, de weduwe van Jaak Vanderhoydonks. Ze was 92 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 13u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens In de Schansstraat in Lommel.

Marleen Vanchaze overleden

Maandag 27 maart 2023
Pelt - Marleen Vanchaze overledenVandaag is Marleen Vanchaze overleden, de levenspartner van Sus Beckers. Ze was geboren in Kaulille en werd 77 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Inbraak in woning en chalet

Maandag 27 maart 2023
Pelt - Inbraak in woning en chaletIn Lille Dorp is ingebroken in een woning. Aan De Bosuil is ingebroken in een chalet. De daders hebben er geslapen en de WC gebruikt.

Fietsgids 2023 voorgesteld

Maandag 27 maart 2023
Pelt - Fietsgids 2023 voorgesteldZoomVanmiddag werd in Center Parcs De Vossemeren in Lommel de nieuwe fietsgids 2023 voorgesteld. Opnieuw slaagden Dirk van Bun en Leo Swinnen erin om een gratis gids samen te stellen én te verdelen in heel wat gemeentes. Voor het eerst wordt met deze editie ook de kaap van de 100.000 gratis fietsgidsen overschreden, toch een mijlpaal! En net zoals de voorbije jaren slagen de heren er ook in om toch telkens iets nieuws toe te voegen. Niet alleen zijn er dit jaar weer meerdere extra gemeenten, maar (…) Het hele nieuwsbericht
Fietsgids 2023 voorgesteldFietsgids 2023 voorgesteld
Zoom
De politie registreert in ons land jaarlijks meer dan 20.000 aangiftes van stalking. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz, zetten daarom verder in op het gebruik van het mobiel stalkingalarm. Dat werd vandaag in Hasselt voorgesteld.
Dankzij het mobiel stalkingsalarm kunnen slachtoffers van stalking met één subtiele druk op de knop de (…) Het hele nieuwsbericht

Zebracinema: 'Beautiful Beings'

Maandag 27 maart 2023
Pelt - Zebracinema: 'Beautiful Beings'Zoom"Beautiful Beings" - Guðmundur Arnar Guðmundsson - IJsland - 122'
Addi woont met zijn excentrieke moeder in het IJslandse Reykjavik. Na een incident met zijn klasgenoot Balli, die gepest wordt, besluit hij zich over hem te ontfermen. Samen met twee van zijn kameraden verkent het kwartet hun ontluikende leven naar volwassenheid.
Dit drama speelt zich goeddeels binnenshuis af, niet in de sublieme natuur die zo vaak de achtergrond is in IJslandse cinema. Wanneer dat wel het geval is, introduceert Guðmundsson magisch-realistische elementen die goed passen bij de belevingswereld van de pubers. Een trefzeker maar ook hartverwarmend coming-of-age.
Morgen om 20.15u in Dommelhof.

Pier de loeëdgieter

Maandag 27 maart 2023
Pelter Hükske
Pelt - Pier de loeëdgieterZoomPier kumt bij Sinte Pieter oan, mer hij vindt dettie veuls te rap doeëd is: hij is nog mer 51! Des toch gi wêrk, vintie.
Lüstert wa Sinte Pieter te zeggen hit...
En had ullie goe, eh! Tot tekomede wèèk. (Fons Tuyaerts)

Ontbijt van de Diabetes Liga

Zondag 26 maart 2023
Pelt - Ontbijt van de Diabetes LigaZoomNaar goede jaarlijkse gewoonte vond er vanochtend een ontbijt plaats van de Diabetes Liga Noord-Limburg, met aansluitend een glaasje bubbels. Dit jaar was de 'place to be' de aspergeboerderij Beliën in Hamont, waarbij de deelnemers ook nog eens een rondleiding kregen op het bedrijf. Een fijn moment alweer voor al die diabetespatiënten die levenslang 'vastzitten' aan deze ziekte, die toch nog al eens onderschat wordt. Veel dank gaat ook uit naar Yvette Vanbuel die binnen de vereniging zoals steeds alles in goed banen leidde, én naar alle vrijwilligers. (Foto's Mario Vanoppen)
Ontbijt van de Diabetes LigaOntbijt van de Diabetes LigaOntbijt van de Diabetes Liga
Zoom

En toen werd het zwart...

Zondag 26 maart 2023
Pelt - En toen werd het zwart...Zoom
De Lijn start met een campagne tegen agressie. De aanleiding is het zoveelste geval van agressie, afgelopen week in Genk. "De voorbije tijd maakten wij bij De Lijn een aantal zware agressiegevallen mee, zowel gericht tegen De Lijn-chauffeurs, chauffeurs van onze partners-exploitanten, als tegen controleurs. Die stijgende agressie is ook een maatschappelijk fenomeen. Vanuit De Lijn en onze partners willen we echter een duidelijk signaal geven: elk agressiegeval is er een te veel. Daarom trekken wij samen vandaag de lijn: tot hier en niet verder. Van onze medewerkers blijf je af!", is de boodschap. 
Pelt - Gelijkspel in Grote Heide - Turkse FCIn Pelt hebben Sporting Grote Heide en Turkse FC 0-0 gelijk gespeeld.
Pelt - Gruitrode en Kadijk spelen gelijkOp het veld van Nevok Gruitrode is Kadijk niet verder gekomen dan een gelijkspel: 3-3. Nevok kwam 3-0 voor maar kon de voorsprong niet vasthouden, Van Den Broek (Nevok) werd in de 80ste minuut uitgesloten wegens twee keer geel.
Pelt - Handbal: Amay - Sporting Pelt 32-24In tweede nationale van het handbal (play-down) heeft Sporting Pelt met 32-24 verloren van Amay.

Winst en verlies voor DHCO

Zondag 26 maart 2023
Pelt - Winst en verlies voor DHCO
In Hasselt hebben de beloften van DHCO gisteren met 18-21 gewonnen van Hubo Hasselt. De eerste ploeg verloor met 31-18.
Pelt - Meeuwen B - Sparta Lille uitgesteldDe voetbalwedstrijd tussen Meeuwen B en Sparta Lille, in Vierde Provinciale, werd gisteravond uitgesteld.

Peltorama 2050

Zaterdag 25 maart 2023
Pelt - Peltorama 2050ZoomDe gemeente wil via "Peltorama 2050" met medewerking van de bevolking een nieuw ruimtelijk beleid ontwikkelen. Dat inspireerde Fobie tot deze cartoon...
Grensgevallen
Op Eindhoven Airport hebben politie en marechaussee deze namiddag 104 klimaatactivisten opgepakt omdat ze doorgedrongen waren tot het terrein waar privéjets geparkeerd staan. Op die manier wilden ze protesteren tegen de volgens hen door het vliegveld veroorzaakte luchtvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade.
In de loop van de avond werden ze allemaal weer vrijgelaten, op één activist na, van wie de identiteit nog niet bekend was.
Pelt - Gelijkspel in Noord-Limburgse handbalderbyIn de play-offs van het handbal hebben Sporting Pelt en Sezoens Achilles Bocholt vanavond in Bocholt 27-27 gelijk gespeeld. Ook bij de rust stond het al gelijk: 14-14. Beide clubs spelen zaterdag opnieuw tegen elkaar, maar dan in de finale van de Beker van België.

Herkol wint van Herk FC

Zaterdag 25 maart 2023
Pelt - Herkol wint van Herk FC
Na een knotsgekke wedstrijd heeft FC Herkol vanavond thuis met 6-4 gewonnen van Herk FC  Tien doelpunten in één match!
Een 2-0 voorsprong via Pieter Houben en Sander Plessers werd door de bezoekers ongedaan gemaakt en bij de rust was het zelfs 2-3. In de tweede helft scoorde Vincent Symkens dadelijk na de rust de gelijkmaker, maar Herk kwam weer op voorsprong: 3-4. Dan ontbond Toon Van Veldhoven zijn duivels en scoorde twee keer na elkaar. Kevin Thijs maakte er in de toegevoegde tijd nog 6-4 van. Een feestje op Herkol!
Pelt - Weer een overwinning voor EsperanzaMet wederom een jong elftal heeft Esperanza Pelt vanavond Diest verslagen met 3-0. Bij de rust was het al 2-0, na doelpunten van Samih Belfaqir en Aleksander Stankov. In de 86ste minuut zette Jan Smolders een penalty om. UPDATE Een verslag van Esperanza

LHVV wint van Turkse Rangers

Zaterdag 25 maart 2023
Pelt - LHVV wint van Turkse Rangers
Lindelhoeven VV heeft de topper tegen het als tweede gerangschikte Turkse Rangers met 2-0 gewonnen, na doelpunten van Jochen Lemmens en Joos Mues. LHVV komt daardoor op de tweede plaats in de rangschikking en doet, op vier wedstrijden van het einde, nog volop mee voor de titel.
De tweede ploeg van LHVV verloor met 5-2 van Achel VV B, na doelpunten van Martijn Vrolix en Stef Lenaers

Hilda Damiaens overleden

Zaterdag 25 maart 2023
Pelt - Hilda Damiaens overledenHilda Damiaens uit Heppen, weduwe van Mathieu Gielen, is overleden.  
(° Overpelt, 24 november 1926 † Pelt, 23 maart 2023 )
Begroeting: donderdag 30 maart 2023 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 uur. 
Uitvaart: vrijdag 31 maart 2023 om 10.30 uur in de parochiekerk te Strooiendrop - Leopoldsburg.
Pelt - Damesvoetbal: Bocholt B - Kadijk 3-1De dames van Kadijk (tweede provinciale B) hebben deze namiddag hun eerste nederlaag opgelopen - niet dat dat erg is, want ze zijn toch al kampioen. Tegen en bij Bocholt B werd het 3-1. Voor Kadijk scoorde Valentina Aerts.Voor Bocholt B werden de doelpunten gemaakt door Cluyssen, Palmaers en Demirel.

Vannacht begint de zomertijd

Zaterdag 25 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Vannacht begint de zomertijd
Volgende nacht schakelen we over op de zomertijd. Om 2 uur moet de klok een uur doorgezet worden en wordt het dus 3 uur. Dat betekent een uur minder slapen. Morgenochtend zal het ook een uur langer donker blijven en morgenavond een uur langer licht.
Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat dit wisselsysteem nog altijd voorstanders vindt. Volgens veel experten heeft het alleen maar nadelen. Ook Frank Deboosere is geen voorstander. Op zijn website stelt hij voor. de wintertijd te behouden als standaardtijd, en de verschillende economische sectoren 's zomers zelf laten beslissen of ze al dan niet vroeger willen beginnen. "Op die manier spreid je de files. Dat zou pas een echte besparing zijn."

Het blijft erg wisselvallig

Zaterdag 25 maart 2023
Weerbericht
Pelt - Het blijft erg wisselvalligHet weekend verloopt erg wisselvallig met maartse buien op zaterdag en regen op zondag. Bovendien staat hierbij een erg strakke wind met soms zware windstoten. Het wordt ook wat kouder en vooral na het weekend is er ook kans op nachtvorst. In de tweede helft van volgende week gaan de temperaturen weer flink omhoog.
Vandaag wordt erg onstabiele lucht aangevoerd. Daarbij worden zonnige perioden afgewisseld door buien, lokaal vergezeld van hagel en mogelijk onweer. Ook komen er bij momenten zware (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Giesberts overleden

Zaterdag 25 maart 2023
Pelt - Jan Giesberts overledenGisteren is Jan Giesberts overleden, de weduwnaar van Françoise Duijsters. Hij was geboren in Overpelt en werd 89 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme familiekring; de urn wordt bijgezet op het Boskerkhof. Begroeting: woensdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg, Brogelerweg 24 in Bocholt.

Dit weekend telling huismussen

Zaterdag 25 maart 2023
Pelt - Dit weekend telling huismussenZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Spoeddienst voor tandpijn

Zaterdag 25 maart 2023
Wellicht nog vóór de zomer start in Hamont-Achel een spoeddienst voor tandproblemen. Dat is een initiatief van prof. Geert Hommez van de UGent, meldt Het Belang van Limburg. Er wordt in de gemeente een ruimte in een bestaande praktijk gehuurd. De tandartsen die de spoeddienst gaan runnen zullen beter betaald worden dan in een gewone praktijk en ook de patiënt zal wat meer moeten betalen.

Mia Vandervelden overleden

Zaterdag 25 maart 2023
Pelt - Mia Vandervelden overledenIn WZC Hogevijf in Hasselt is donderdag Mia Vandervelden overleden, de echtgenote van Jef Wouters. Zij was 91 jaar en afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

Nieuwe marktplein dit jaar

Vrijdag 24 maart 2023
Pelt - Nieuwe marktplein dit jaarZoomDit jaar wordt er gestart met de werken aan een nieuw Marktplein, vernam Fobie. Hij vermoedt dat het er zó gaat uitzien. Ook aan rollator-sporen is gedacht!

Rode Duivels kloppen Zweden

Vrijdag 24 maart 2023
Pelt - Rode Duivels kloppen ZwedenIn de kwalificaties voor het EK hebben de Rode Duivels vanavond Zweden verslagen met 0-3, na drie doelpunten van Romelu Lukaku. Dinsdag spelen de Duivels tegen Duitsland. Nederland verloor vanavond met 4-0 van Frankrijk.

Andrea Simons overleden

Vrijdag 24 maart 2023
Pelt - Andrea Simons overledenIn het rusthuis in SHLille is gisteren Andrea Simons overleden, de weduwe van Antoine Koeken. Ze was geboren in Kaulille en werd 93 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in familiekring.
Pelt - Ruimtelijk plan naar de gemeenteraadZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Zizou Bergs is in de eerste ronde van het tennistoernooi van Miami uitgeschakeld. Hij verloor in drie sets van de Australiër Thanasi Kokkinakis, hoewel hij in de afsluitende tiebreak drie matchpunten had. Setstanden: 4-6, 6-3 en 7-6. De wedstrijd duurde 2,5 uur.
Een ware Noord-Limburger, die Jelle Vanendert: de voormalige wielrenner groeide op in Hamont-Achel, woont momenteel in Pelt en start vanaf 1 mei een opleiding die van hem politie-inspecteur bij de lokale politie in Lommel moet maken. "Een zeer afwisselende job, met veel mogelijkheden voor de toekomst", zegt Vanendert. Zou hij bij de Lommelse politie deel gaan uitmaken van de fietsenbrigade?

Toch nog hinder bij De Lijn

Vrijdag 24 maart 2023
Pelt - Toch nog hinder bij De LijnUPDATE Er is bij De Lijn nog steeds hinder op de dienstverlening in de provincie Limburg door een spontane staking naar aanleiding van een geval van agressie, eerder deze week in Genk. Kijk of je bus rijdt in de routeplanner of raadpleeg de realtime informatie via de haltepagina.

Kadijk SK trekt twee spitsen aan

Donderdag 23 maart 2023
Pelt - Kadijk SK trekt twee spitsen aanKadijk SK heeft twee spitsen aangetrokken: Denios Kalala en Dawda Jarju, beiden van Eksel.

Liefde voor natuur

Donderdag 23 maart 2023
Vandaag gelezen
"Hoe meer de passie, het respect en de liefde voor natuur gedeeld worden, hoe beter."
                                                          (Filmregisseur Stijn Coninx)
Pelt - Vermust: heb jij de huismus gezien?ZoomHet gaat niet goed met onze tsjilpende huismussen. Vogelbescherming Vlaanderen brengt hun populatie in kaart om op de achteruitgang van de soort te anticiperen. Help je mee huismussen spotten op 25 of 26 maart? Zoek en tel mee op www.mussenwerkgroep.be.

Gratis naar Erik Vlaminck?

Donderdag 23 maart 2023
Pelt - Gratis naar Erik Vlaminck?ZoomAuteur Erik Vlaminck is proza- en theaterschrijver. 'Suikerspin', 'Brandlucht' en 'Een berg mens onder witte lakens' zijn enkele van zijn bekende romans. Met zijn columns 'Brieven van dikke Freddy', waarin hij de problematiek van de armoede in Vlaanderen aankaart, maakt hij al meer dan 25 jaar ophef.
Zijn nieuwste roman 'Iconen' verscheen de afgelopen weken. Tijdens een lezing, zondag van 10.30u tot 12u in de bib aan de Norbertinessenlaan, vertelt hij over het ontstaan van zijn boeken, leest hij voor en kruipt hij als performer in de huid van zijn personages.
Tickets kosten 7 euro. Maar misschien kunt u er gratis naartoe? Wij mogen 5 duotickets weggeven. Wil je kans maken, dan moet je morgen tussen 9 en 11u mailen naar vrijetijd[!]gemeentepelt.be. Succes!

Venster stukgeslagen

Donderdag 23 maart 2023
In de Waterstraat hebben onbekenden een venster van een pand ingeslagen. Dat werd vanmiddag vastgesteld. Of de daders binnen zijn geweest, is niet duidelijk.
Pelt - Recyclagepark: zomerse openingsurenZaterdagnacht is het zomeruur weer daar, en vanaf volgende week dinsdag worden de openingsuren van de recyclageparken dan enigszins gewijzigd. Ze zijn dan elke dag in de voormiddag open van 9u tot 12.30u, en 's namiddags van 13 tot 17u, behalve op dinsdag (tot 18u) en op zaterdag (tot 16u)

Aanmelden.school start maandag

Donderdag 23 maart 2023
Pelt - Aanmelden.school start maandagZoom105 secundaire scholen uit verschillende provincies verenigen zich opnieuw in één digitaal aanmeldsysteem. Leerlingen van het zesde leerjaar die volgend schooljaar naar een secundaire school willen, kunnen zich vanaf 27 maart 2023 digitaal aanmelden via het gezamenlijk aanmeldsysteem: www.aanmelden.school. Ouders die hun kind voor het schooljaar 2023-2024 willen inschrijven in het eerste jaar in één van deze 105 secundaire scholen, kunnen zich vooraf aanmelden via één centrale website. Het aanmeldsysteem zorgt ervoor dat iedereen evenveel kans krijgt om zijn kind in de school van eerste keuze in te schrijven.

Luc Hermans overleden

Donderdag 23 maart 2023
Pelt - Luc Hermans overledenDinsdag is Luc Hermans overleden, de echtgenoot van Lut Ledegen. Hij was geboren in Bree en werd 56 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Pelt-Centrum. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula. Online condoleren via www.begrafenissen-witters.be.

Alfons Stevens overleden

Donderdag 23 maart 2023
Pelt - Alfons Stevens overledenGisteren is Alfons Stevens overleden, de echtgenoot van Jenny Cordeel. Hij was geboren in Hasselt en werd 86 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

'Gouden Bokkenrijders' gevierd

Donderdag 23 maart 2023
Pelt - 'Gouden Bokkenrijders' gevierdZoomVoor het eerst sinds de coronatoestanden kon wandelclub "De Bokkenrijders" de algemene vergadering weer laten doorgaan. Na een wandeling in groep met een 50-tal deelnemers werd in Den Drossaerd eerst het officiële gedeelte afgewerkt. In 2022 telde de club 149 leden uit 105 gezinnen. Door corona moest de Bokkenrijderstocht nog geannuleerd worden maar de andere activiteiten konden wel allemaal doorgaan. In totaal telde de club 2208 deelnemers over het hele jaar. 2023 is ondertussen ook weer gestart met (…) Het hele nieuwsbericht

Door Jalon overleden

Donderdag 23 maart 2023
Pelt - Door Jalon overledenDinsdag is Door Jalon overleden, de weduwnaar van Bertha Loenders. Hij was 88 jaar. Morgen/vrijdag wordt hij begraven, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: vanavond (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.
Pelt - Hinder bij De Lijn door spontane stakingZoomCheck even de routeplanner als je vanochtend de bus wil nemen: een aantal bussen van De Lijn in Limburg is niet uitgereden door een spontane staking. Die kwam er nadat gisteravond in Genk een chauffeur het slachtoffer werd van agressie waarbij hij klappen kreeg van een passagier en naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Daarop hebben chauffeurs in verschillende stelplaatsen vanochtend het werk neergelegd. Volgens De Lijn zou de hinder het grootst zijn in de regio's rond Hasselt en Kinrooi, maar de hinder zou zich ondertussen uitgebreid hebben.

Laat je kat steriliseren

Woensdag 22 maart 2023
Pelt - Laat je kat steriliserenZoomTot 15 september kan men een huiskat laten steriliseren met de financiële hulp van de gemeente. Die hulp bestaat uit een kortingsbon van 15 euro voor een kater en van 25 euro voor een kattin. DIe kortingsbonnen gelden dan bij een dierenarts in Limburg.
Maar driewerf helaas: niet alle gemeenten doen mee aan die actie.  Waarom niet - het is een raadsel. Want een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. De natuur haar gang laten gaan, betekent dus dat één kat voor 36 nakomelingen kan zorgen in 16 maanden tijd. De gevolgen zijn vaak dramatisch voor de katten - en voor de omgeving.
Achter deze link kan je zien welke gemeenten meedoen.

Communiefoto's bij de brandweer

Woensdag 22 maart 2023
Pelt - Communiefoto's bij de brandweerZoomVandaag kon men communiefoto's laten maken bij de brandweer en ook de politie leverde enkele voertuigen. Rudy Luys maakte er deze video.  
Pelt - Minister wil gastleraren in het onderwijs...Zoom...en Fobie zag al hoe dat zal gaan als landbouwers in de klas komen lesgeven.

Fietsen tegen kinderarmoede

Woensdag 22 maart 2023
Op zondag 23 april organiseren de 7 clubs van de Soroptimisten Limburg een fietstocht tegen kinderarmoede. Iedere club organiseert in haar regio enkele fietstochten van verschillende afstanden die zullen reiken tot aan de Limburgse grens. De fietstocht van de Soroptimisten Hamont-Achel wordt georganiseerd ten voordele van de vzw 't Kietelt, een non-profit organisatie die ervoor zorgt dat kinderen die opgroeien in kansarmoede ook een verjaardagsfeestje kunnen geven en zo de kans op sociale uitsluiting verminderen. Meer info

Een Heardrop rond baby's

Woensdag 22 maart 2023
Pelt - Een Heardrop rond baby'sZoomMusica in Pelt heeft gisteren weer een heardrop online geplaatst. Die gaat over contact maken met baby's.  Contact maken met pasgeboren baby's draait om muzikaliteit. Spelend met onze stem, gebaren en mimiek communiceren de baby en de verzorger de belangrijkste aspecten van het leven - namelijk saamhorigheid en relaties. De melodie van onze stem, de polsslag en het ritme, de dynamiek van het menselijk lichaam zullen de kleine baby zin geven lang voordat hij verbale communicatie begrijpt. Deze (…) Het hele nieuwsbericht

Blauwborst kondigt lente aan

Woensdag 22 maart 2023
Puur natuur
Pelt - Blauwborst kondigt lente aanZoomMaandag begon weer een nieuwe lente. Maar geen nieuwe lente zonder de opvallend gekleurde blauwborst. Sinds vorige week is hij weer terug in het land na een overwintering in het warme zuiden. Je vindt de blauwborst vooral dicht bij het riet en in dichte struiken kort aan het water. Rond deze tijd hoor en zie je hem vaak op een goed zichtbaar plekje, om indruk te maken op een vrouwtje. Met zijn prachtige zang is hij één van de mooiste en opvallendste zangvogels in Vlaanderen. (Johan Put)

Morgenavond begint de ramadan

Dinsdag 21 maart 2023
Morgenavond bij zonsondergang begint de islamitische vastenmaand ramadan. Vanaf donderdagmorgen bij zonsopgang - “zodra de zwarte draad van de witte draad is te onderscheiden” - mag er dan overdag niet meer gegeten of gedronken worden en moeten moslims zich onthouden van geslachtsverkeer. 's Avonds komen families en kennissen telkens samen voor de iftar. De ramadan duurt 30 dagen en loopt dus tot 20 april.
Belgen ervaren steeds meer moeilijkheden om de eindjes aan elkaar te knopen. Waar 35,7% van de Belgen in het 3e kwartaal van 2021 aangaven moeite te hebben om rond te komen, is dit opgelopen tot 46,7% in het 4e kwartaal van 2022. Dat blijkt uit de driemaandelijkse enquête over het persoonlijk welbevinden en de levensomstandigheden die Statbel, het Belgische statistiekbureau, in het vierde kwartaal van 2022 heeft uitgevoerd.  
Duidelijke verschillen tekenen zich op naar gelang de (…) Het hele nieuwsbericht

Regen, buien en wind

Dinsdag 21 maart 2023
Weerbericht
Pelt - Regen, buien en windWind, regen en buien zijn de ingrediënten van het weerbeeld op korte en lange termijn. In een strakke westelijke tot zuidwestelijke luchtstromingen worden storingen in vlug tempo over ons land gestuurd. Tussenin zijn er drogere intermezzo's, maar vrijwel iedere dag krijgen we een portie hemelwater te verwerken. Na het weekend wordt het droger, maar dan gaan ook de temperaturen omlaag.
Morgen trekt een storing vanuit het westen over de regio. In de ochtend is het bewolkt, maar meestal droog. (…) Het hele nieuwsbericht

Anna Peeten overleden

Dinsdag 21 maart 2023
Pelt - Anna Peeten overledenGisteren is Anna Peeten overleden, de weduwe van de in 2002 gestorven Louis De Wit. Zij was 95 jaar en afkomstig uit Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Tessenderlo. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Heselmans in Tessenderlo.
Grensgevallen
Omwille van een dassenburcht onder het spoor tussen Den Bosch en Boxtel in Nederland rijden daar in ieder geval tot en met maandag - en waarschijnlijk langer - geen treinen. Het spoor kan namelijk verzakken. De spoorbaan en de ondergrond moeten worden hersteld. Daardoor kunnen reizigers niet de trein nemen tussen Eindhoven en Den Bosch. Wie vanaf Eindhoven richting Utrecht of de Randstad wil, zal via Tilburg moeten reizen.

Wandelen bij de Warmbeek

Dinsdag 21 maart 2023
Pelt - Wandelen bij de WarmbeekZoomVoortaan kan je zes audiofragmenten beluisteren die langs de Warmbeek liggen. De fragmenten zijn geplaatst op bestaande wandellussen van de stad Hamont-Achel, met De Achelse Kluis, Domein de Bever en ’t Mulke als startlocaties. Je kan volgens eigen interesse een wandellus kiezen of lussen combineren. De meeste fragmenten zijn ook met de fiets te ontdekken. Bekijk hier de tour. (Foto©VMM)
Pelt - Gedichten als teken van vriendschapZoomGO! Scholengroep Xpert in Noord-Limburg organiseerde voor het tweede jaar op rij een gedichtenwedstrijd voor al haar scholen. Die ging van start op 26 januari, gedichtendag. Het thema van dit jaar was vriendschap. Tijdens de gedichtenweek konden alle scholen in de lessen met gedichten aan de slag. Na een preselectie op de school, kwamen de gedichten op de Centrale Administratie van de scholengroep terecht. Vandaag op Wereldpoëziedag zijn de winnaars bekendgemaakt. Met een (…) Het hele nieuwsbericht

Bèr Oyen overleden

Dinsdag 21 maart 2023
Pelt - Bèr Oyen overledenGisteren is Pierre Oyen overleden, de echtgenoot van Octavie Heylen. Hij was 84 jaar en afkomstig uit Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Pelt - Schilderijen- en tekeningenverkoop tvv Sint OdaZoomDe Peltse kunstschilder Adriaan Janssen heeft door de jaren heen heel wat schilderijen en pentekeningen gemaakt. Hij wil nu die werken verkopen en de opbrengst schenken aan de leefgroepen van Sint Oda.
Op 26 maart, 1 en 2 april zullen zijn werken tentoongesteld worden in een zaal van TIO in Pelt (ingang Nieuwe Markt) en kan iedereen voor een zacht prijsje een van zijn werken kopen. Verkoopmomenten: op 26 maart en 2 april van 10 tot 18 uur, op zaterdag 1 april van 14 tot 18 uur. De opbrengst van de verkoop gaat naar de gasten van Sint Oda. Zij kunnen daarmee materialen aanschaffen waar nu niet altijd het nodige budget voor is.
Pelt - Steeds meer fietsers op fietssnelwegenZoomSteeds meer Limburgers springen de fiets op voor hun woon-werk- of woon-schooltraject. Dat leidt het provinciebestuur af uit de telgegevens van haar fietstelzuilen langs de fietssnelwegen. De fietstellers noteerden 13 % meer fietsbewegingen op weekdagen in januari en februari 2023, vergeleken met 2022. 
In Hasselt werden op de drie telplaatsen in absolute cijfers in de eerste twee maanden van het jaar de meeste fietsers geteld, tot ruim 36.000. Enkel Pelt scoorde nog hoger met 40.982 (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
“Soms lopen kinderen met carnaval een hele dag met een gezicht vol viltstift rond en dat is wel ongezond. Het kan zelfs zijn dat je kind nadien klaagt over hoofdpijn of misselijkheid. Het gevolg van de chemische stoffen die via de huid in de bloedbaan terechtkomen.”
(Prof. Jan Tytgat op gezondheid.be)

Inbraak in bedrijfshal

Maandag 20 maart 2023
Pelt - Inbraak in bedrijfshalAan de Emiel Vlieberghlaan in Overpelt is ingebroken in een bedrijfshal. De daders gingen er met een stroomkabel van 35 meter van de zonnepanelen aan de haal.

Wijsheid van een (ex-)weerman

Maandag 20 maart 2023
Vandaag gelezen
"Ik begrijp echt niet dat er mensen zijn die zeggen: het is weekend, we vliegen even naar Madrid. Komaan, ga naar Neerpelt! Of Luik!"
Frank Deboosere, die vanavond afscheid nam als VRT-weerman.
"Medioren, senioren, oudere mensen willen vooral lekker rusten en gerust gelaten worden." Maar is dat wel zo? Natuurlijk niet. In werkelijkheid ergeren onder andere de meeste 75-plussers zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd. ‘Genoeg!’, zeggen de rebellen op leeftijd in de film "Rebels". ‘We pikken dit niet langer’. Elk op hun eigen manier verzetten ze zich tegen betutteling, doen ze er alles aan om gehoord (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Noorderhart: 'Erkende satelliet borstkliniek'Het Noorderhart-ziekenhuis in Pelt heeft gereageerd op de plannen van minister Frank Vandenbroucke om een behandeling tegen borstkanker enkel nog terug te betalen als die in een erkende borstkliniek gebeurt. "Noorderhart is sedert 2014 een erkende satelliet borstkliniek," aldus de mededeling. "Sinds onze erkenning ervaren wij een progressieve stijging van het aantal heelkundig behandelde patiënten van 69 in 2014 naar 134 in 2022. Dit betekende dat we in 2022 de kaap van de 125 ingrepen overschreden. Die zijn nodig om als coördinerende borstkliniek erkend te worden." Lees verder

Rudi Vranckx bij NEOS Pelt

Maandag 20 maart 2023
Pelt - Rudi Vranckx bij NEOS PeltZoomRudi Vranckx voorstellen is eigenlijk niet nodig - wie deze journalist niet kent, vertoeft allicht al een hele tijd op een onbewoond eiland. Circa 170 Neos-leden en Neos-gezinden waren de aandachtige luisteraars voor deze boeiende lezing.
Vranckx vertelde in het kort hoe hij als jong afgestuurde historicus bij de toenmalige VRT terecht kwam. Zijn eerste sporen heeft hij nagelaten in de binnenlandse Belgische politiek, al vlug realiseerde hij zich dat dit niet zijn dada was. ‘Het veld, de (…) Het hele nieuwsbericht

De terugweg naar het noorden

Maandag 20 maart 2023
Puur natuur
Pelt - De terugweg naar het noordenZoomOp de foto een keep (achteraan), een groenling (vooraan rechts) en een vink (links). Vinkachtigen trekken meestal in gemengde groepen en maken dan dankbaar gebruik van de voederplaatsen op hun terugweg. (Pierre Rutten)
Pelter Hükske
Pelt - Twieë klèèn hündjes in HasseltZoomTwieë klèèn hündjes trekke hun oeêge open in Hasselt En had ullie goe, eh! Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)
Het is maar dat je 't weet
“Eigenlijk moeten we koppen (in het voetbal - red.) zien als het bewust uitlokken van een impact op de hersenen die mogelijk tot hersenschade leidt. We moeten ons dan ook afvragen of we het koppen niet kunnen beperken via nieuwe regels in het voetbal, of het zelfs afschaffen. Voetbalfans zullen steigeren, maar het is een open vraag.”
(Professor neurologie Paul Boon in De Morgen)

Zebracinema: 'Aftersun'

Maandag 20 maart 2023
Pelt - Zebracinema: 'Aftersun'Zoom
"Aftersun" - Charlotte Wells - GB -| 96'
De 11-jarige Sophie en haar vader Calum gaan op vakantie naar een Turkse badplaats. Terwijl er voor de beginnende puber een nieuwe wereld opengaat, worstelt Calum buiten het zicht van Sophie met de zwaarte van het leven. Twintig jaar later vormen Sophies herinneringen aan deze vakantie een krachtig en hartverscheurend portret van hun relatie, waarbij ze probeert haar vader te begrijpen.
Teder en subtiel met briljante vertolkingen van de jonge Francesca Corio en Paul Mescal, bekend van ‘Normal People’. Een mysterieuze film die glinstert als een zwembad…
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Inbraak in Norbertinessenlaan

Zondag 19 maart 2023
In de Norbertinessenlaan is ingebroken in een voertuig. De inbraak is vrijdagavond vastgesteld.
Een 72-jarige man uit Houthalen-Helchteren en een 35-jarige vrouw uit Pelt raakten gewond bij een botsing tussen twee auto's op de Weg naar Zwartberg in Houthalen. Het ongeval gebeurde vanochtend rond 5.15 uur.
Pelt - Sporting: tickets bekerfinale vliegen wegZaterdagnamiddag 1 april speelt Sporting Pelt in Hasselt de bekerfinale tegen Sezoens Bocholt, de kersverse winnaar van de BENE-league. Sporting kreeg 350 toegangstickets toegewezen; daarvan zijn er al 300 de deur uit. In de laatste van de drie autobussen die naar Hasselt zullen rijden zijn er nog 20 plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan via www.sporting-pelt.be of via een formulier in Sportcafé De Dommel.
Pelt - Gelijkspel en verlies voor DHCOVanmiddag kregen de dames van DHCO de collega's van Eupen op bezoek, uit de verre Oostkantons. De Peltse dames wisten dus dat ze moesten knokken. De beloften speelden 24-24 gelijk, de eerste ploeg verloor met 22-44. Volgende week speelt DHCO in Hasselt tegen Hubo.

Leve de medailles!

Zondag 19 maart 2023
Pelt - Leve de medailles!ZoomEr werden nogal wat medailles uitgereikt vandaag tijdens de Hofcross  van Forestique in het Hobos. Tientallen deelnemertjes van 2 tot 12 jaar die in verschillende categorieën deelnamen aan de dikkebandenraces, gehelmd en wel, en met een echt rugnummer opgespeld. En met de ouders als supporters. Rudy Luys maakte er dit filmpje.
Pelt - De eerste platte band van het jaarZoomGisteren was het weer zover: een zon die stralend aan de blauwe hemel stond, een lekkere buitentemperatuur, met als gevolg dat de dames van "Ladies Cycling Team Lille" hun fiets van stal haalden en voor hun eerste ritje van het jaar vertrokken. Met 19 dames en een coach maakten ze een tocht van 60 km. Die twee platte banden (foto) konden de pret niet bederven -  de coach had anders toch niets te doen! En nu? Trainen voor de eerste uitdaging dit jaar: de "1000 km van Kom Op Tegen Kanker" in het Hemelvaartweekend. Dit wordt dus zeker vervolgd! (LK)

Een speeldag voor atleetjes

Zondag 19 maart 2023
Pelt - Een speeldag voor atleetjesZoomMet 40 SACN-ers waren Sporting Atletiekclub Neerpelt en de Hamonter Atletiekclub aanwezig op de jaarlijks terugkerende jeugddag in Gent, een waar festijn. Daarom moesten ze 's morgens al vroeg uit de veren om in Gent deel te nemen aan de talloze ludieke atletiekproefjes. En, moe maar tevreden zoals dat heet, keerden de atleetjes 's avonds terug na een mooie, geslaagde dag, onder leiding van hoofdcoach T-C Kooij.

Sparta Lille wint van Peer SV

Zondag 19 maart 2023
Pelt - Sparta Lille wint van Peer SVIn Vierde Provinciale heeft Sparta Lille thuis Peer SV verslagen met 2-0.
Pelt - Vier generaties, met dank aan VioletteZoomViolette heet ze, de prachtige dochter van Jasmien Scheelen. Ze (Violette) werd geboren op 14 augustus en ziet er veelbelovend uit! Ze zorgde alvast voor vier generaties in de familie, met naast haar moeder (32) ook nog grootmoeder Lutgarde Thijs (60) en overgrootmoeder Jeanne Peeters (93). Iedereen is apetrots op Violette!

Helena Alders overleden

Zondag 19 maart 2023
Pelt - Helena Alders overledenIn WZC Sint-Jozef is gisteren Helena Alders overleden, de weduwe van Petrus Lamers. Ze was 91 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-centrum. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Een wolf aan De Heuf!

Zondag 19 maart 2023
Pelt - Een wolf aan De Heuf!ZoomOok aan De Heuf is de wolf te zien! In de vorm van een prachtige tekening die Amber Haverbeke maakte aan de Kunst Academie Noord Limburg. Proficiat, Amber!
Pelt - Een nieuw boek van Mille VermeulenZoomToen de Peltse Mille Vermeulen zelf merkte dat haar brein aan het 'verdorren' was raakte ze geïnteresseerd in de algehele werking van de hersenen. Nu deelt ze haar opgedane kennis in haar nieuwe boek 'Laat je brein bloeien'.
Na een aantal kinderboeken en poëziebundels helpt Mille (foto) in haar nieuwste boek om te gaan met klachten als piekeren, stress en angsten. Dit door middel van nuttige theorie en creatieve doe-oefeningen. Hiermee helpt ze je om je brein beter te (…) Het hele nieuwsbericht

LHVV wint bij Stal Sport

Zaterdag 18 maart 2023
Pelt - LHVV wint bij Stal Sport
In Tweede Provinciale is Lindelhoeven VV bij Stal Sport gaan winnen met 1-0. Voor LHVV scoorde Jonas Meeus uit vrije trap. Die miste later in de wedstrijd nog een strafschop.
Na deze zege rukt Lindelhoeven op naar een gedeelde tweede plaats, al moeten Mechelen aan de Maas en Turkse Rangers nog een wedstrijd inhalen. 

Erg zacht, maar niet droog

Zaterdag 18 maart 2023
Weerbericht
Pelt - Erg zacht, maar niet droogZachte luchtstromingen in de onderste lagen van de atmosfeer laten het kwik erg hoog uitkomen. Een storing schuift echter over onze streken en is onstabiel van opbouw. Daarbij komen buien tot stand en is een donderslag mogelijk. Pas later op zondag verlaat deze storing onze streken. Daarna bouwt een hogedrukgebied op vanuit het zuidwesten en wordt de atmosfeer stabieler. Het blijft dan ook droog. Het droge weer is echter van korte duur.
Morgen is het vaak bewolkt met periodiek regen of buien. (…) Het hele nieuwsbericht

Drie Herkol-spelers gewond

Zaterdag 18 maart 2023
Pelt - Drie Herkol-spelers gewondAlken-Herkol eindigde vanavond op 2-1. Dries Foqué scoorde de aansluitingstreffer voor Herkol. Drie spelers van Herkol vielen geblesseerd uit: Dieter Thijs, Bert Craeghs en Thibo Cuyvers. Deze laatste was er het ergst aan toe. Hij werd met de ziekenwagen overgebracht naar het ziekenhuis in Hasselt. Men vreest dat hij een beenbreuk heeft opgelopen.

Lindelhoeven B wint van Helson B

Zaterdag 18 maart 2023
Pelt - Lindelhoeven B wint van Helson BIn Vierde Provinciale won LHVV B met 4-1 tegen hekkensluiter Helson B. Hendrik Thijs nam drie doelpunten voor zijn rekening, Dries Dingenen één. Met die overwinning komt de B-ploeg mogelijk nog in aanmerking voor de eindronde.

Sp. Grote Heide klopt SV Breugel

Zaterdag 18 maart 2023
Pelt - Sp. Grote Heide klopt SV BreugelIn Derde Provinciale is Sporting Grote Heide bij SV Breugel gaan winnen met 3-4. Een ware doelpuntenkermis in een aangename wedstrijd, zegt onze man ter plaatse. Breugel kwam op voorsprong door een owngoal van Geert Gielen en deed er een kwartier later nog een schepje bovenop met een goal van Wouter Jongeneelen. Vlak voor rust maakte Seppe Abrahams er 2-1 van en bij het begin van de tweede helft lukte Jonas Theunis de gelijkmaker. Joren Vrijsen scoorde voor Breugel nog uit penalty, maar daarna zetten Yannick Geenen en Lars Rabijns voor Grote Heide de kersen op de taart: 3-4.

Volleybal: HE-voc klopt Pelt

Zaterdag 18 maart 2023
Pelt - Volleybal: HE-voc klopt PeltIn het volleybal zijn de heren van HE-voc nog één zege verwijderd van een tweede titel op rij. Vanavond werd er gewonnen van Pelt met 3-0. Setstanden: 25/8, 25/16 en 25/7. De eventuele kampioenenmatch is op 1 april (geen grap) thuis tegen Diepenbeek.

Kadijk wint van Leopoldsburg

Zaterdag 18 maart 2023
Pelt - Kadijk wint van LeopoldsburgKadijk heeft tegen K ESK Leopoldsburg de punten thuis gehouden: het werd 1-0, na een doelpunt van Martin Nijs.
Pelt - Esperanza verliest bij Sint-LenaartsEsperanza Pelt is bij Sint-Lenaarts gaan verliezen met 2-1. Bij de rust was het nog 1-0. Voor Esperanza scoorde Tuur Rijken.

Oratio pro domo (Zelfverdediging)

Zaterdag 18 maart 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - Oratio pro domo (Zelfverdediging)Wat een fijne avond in het Klosterhof gisteren! Het was 17 maart, Saint Patrick’s Day, de nationale Ierse feestdag. De groep ‘Rustling Cane’ bracht er tot een uur of half twaalf spetterende Ierse folk music en kreeg de bomvolle zaal zonder moeite in de juiste geestdriftige stemming. Er werd luidkeels meegezongen en –gesprongen. Nog nooit heb ik de viering van een Belgische nationale feestdag (wanneer is dat ook weer?) meegemaakt waar zoveel enthousiasme heerste. Ook nog geen Vlaamse (…) Het hele nieuwsbericht

Naar de finale van Whizzkids

Zaterdag 18 maart 2023
Pelt - Naar de finale van WhizzkidsZoomDe leerlingen van 5A van de Corneliusschool in het Lindel hadden zich een tijd geleden geplaatst voor de halve finale van Whizzkids. Die vond gisteren online plaats in de voormiddag. Alle leerlingen hebben erg hun best gedaan. In de namiddag kregen ze de uitslag al. De kinderen en juf waren heel enthousiast met het eindresultaat. Ze werden 8ste van de 80 deelnemende klassen. Dit wil zeggen dat ze een plekje in de finale veroverd hebben! Die finale vindt plaats in Walibi op 11 mei. (Silke van Lit)

Dames Kadijk SK kampioen

Vrijdag 17 maart 2023
Pelt - Dames Kadijk SK kampioenZoomDe dames van Kadijk SK hebben vanavond de titel gepakt in tweede provinciale B. Zij wonnen van Dilsen-Stokkem met 4-1. Kadijk SK verloor dit seizoen nog niet en speelde slechts één keer gelijk. Vandaag werd er gescoord door Valentina Aerts (2), Sanne Lehaen, en Lindsay Alen. (Foto Albert Loos) Meer foto's

Fikse straf voor tabaksdieven

Vrijdag 17 maart 2023
Pelt - Fikse straf voor tabaksdievenDe rechter heeft zware straffen uitgesproken tegen drie mannen die met tabak aan de haal gingen in Colruytwinkels, onder meer in Beringen, Neerpelt, Houthalen-Helchteren en Lommel. Eén van hen liet verstek gaan en kreeg 24 maanden effectieve celstraf. Zijn twee trawanten kregen elk 16 maanden met uitstel uitgezonderd voor het deel dat ze in voorhechtenis zaten. (PG)
Vandaag gelezen
“Het brouwen (van trappistenbier - red.) duurt ongeveer zes uur. Dan gaat het naar de gistingskuip. De hoofdgisting duurt zeven dagen. Om verder te rijpen gaat het bier nog drie tot vijf weken op tank in de lagerkamer, afhankelijk van de soort. Vlak voor de filtering proeven wij. Daarna volgt nog de hergisting op fles. Vlak voor we het trappistenbier vrijgeven, volgt nog een proeverij.”
Jan Adriaensens, hoofdbrouwer in Westmalle, die eind maart met pensioen gaat, in Gazet van Antwerpen.
Pelt - SV Herkol trekt speler KVK Beringen aanEersteprovincialer SV Herkol heeft Danio Frederix (U21 KVK Beringen) aangetrokken. Hij komt komend seizoen in actie.
Pelt - Steun voor strijd tegen Aziatische hoornaarZoomDe provincie Limburg geeft een subsidie van 15.000 € aan de vzw Limburgse Imkersbond om lokkasten te laten maken voor de koninginnen van de Aziatische hoornaar, en om die onder hun leden te verdelen. Dat heeft gedeputeerde Inge Moors bekendgemaakt.
De subsidie komt voor de helft van de dienst Landbouw en voor de helft van het Provinciaal Natuurcentrum PNC. De imkersbond hoopt 10 tot 30 procent van de koninginnen zo te vangen en tegelijk de verspreiding van deze invasieve (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Fietsster (72) gewond bij aanrijdingEen 72-jarige fietsster uit Pelt raakte gisterennamiddag gewond bij een botsing met een andere fietser in de Astridlaan in Overpelt. Zij is voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. De tweede fietser, een 75-jarige Peltenaar, bleef ongedeerd.
Pelt - Reuzen in Limburg, waar zijn jullie?ZoomEen bericht aan alle reuzenbeheerders in Limburg: "Bezorg ons uw vernieuwde coördinaten zodat we U kunnen uitnodigen op de lenteontmoeting in Herk-de-Stad op zaterdag 15 04 2023. Dan kunnen wij u het programma bezorgen. Onze contactgegevens zijn bij een harde schijf crash verdwenen. Deel dit bericht met uw bevriende reuzenbeheerders. Ook nieuwe reuzenbeheerders mogen zich aansluiten. Wij kijken ernaar uit om de kennismaking te vernieuwen", zegt secretaris Julien Maebe. Zijn mailadres: julienmaebe[!]gmail.com.

Verdubbeling trajectcontroles

Woensdag 15 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal trajectcontroles langs Limburgse gewestwegen en autosnelwegen verdubbelt dit jaar. Nu zijn er 44 in werking en daar komen er dit jaar nog eens 45 bij. Vier daarvan worden momenteel uitgevoerd, de rest is in voorbereiding.

De Woensdagtrappers trappen weer

Woensdag 15 maart 2023
Pelt - De Woensdagtrappers trappen weerZoom Het was al even geleden dat we nog van de Woensdagtrappers gehoord hadden, maar nu zijn ze weer opgedoken. Twee weken geleden trotseerden al vier Woensdagtrappers de kou om naar Koersel Kapelleke te rijden. De rit naar Heppeneert vorige week - godvruchtige mensen, die Woensdagtrappers - was uitgeregend. Vandaag konden ze dan echt starten met 10 deelnemers voor een rit van 80 km naar Labiomista (foto) in Genk. En nu voor hen maar hopen dat de weergoden voortaan de woensdagen gunstig gezind zijn! (ES)

Eind deze week gevoelig zachter

Dinsdag 14 maart 2023
Weerbericht
Pelt - Eind deze week gevoelig zachterMaart is kenmerkend voor wisselvallig weer met vaak flink wat hemelwater. Ook kan het nog eens even flink koud uitpakken met winterse neerslag. Wel, dat komt er allemaal aan. Eerst is het wat kouder met kans op winterse neerslag, daarna wordt het een flink stuk zachter met regen en buien. 
Morgen verlaat een storing met winterse neerslag (natte sneeuw en mogelijk tijdelijk wat sneeuw) in de loop van de ochtend onze regio. Daarna is het enige tijd mistig, maar wel droog. De rest van de dag (…) Het hele nieuwsbericht

Gust Boons overleden

Dinsdag 14 maart 2023
Pelt - Gust Boons overleden
Zondag is Gust Boons overleden. Hij was 80 jaar, woonde in Pelt en was afkomstig uit Lommel.

Annie Janssen overleden

Dinsdag 14 maart 2023
Pelt - Annie Janssen overledenVandaag is Annie Janssen overleden, de echtgenote van Paul Luijten. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in besloten familiekring. Begroeting: vrijdag (17.45-18.15 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Zettersprijskamp KWB Holheide

Maandag 13 maart 2023
Pelt - Zettersprijskamp KWB HolheideZoomNa twee jaar coronastilte organiseerde KWB-Holheide opnieuw haar zettersprijskamp. Het toernooi liep over zeven weken en kende een overweldigend succes. Bijna 70 kaarters kwamen regelmatig meedoen aan de kaartavonden. Wie minstens aan vier wedstrijden deelnam kwam in aanmerking voor het eindklassement en ontving hiervoor een prijs. De kampioenen van 2023 werden 1. Mathieu Hensen (midden), 2. Ronny Vangerven (links) en 3. Marcel Vandekerkhof.
Gisteren mochten de aspiranten van handboogclub Oude Stam Neerpelt in Heusden-Zolder strijden om de titel van Limburgs Kampioen handboogschieten. De Peltse club behaalde maar liefst 8 titels. Nina Lenaerts, Jesse Wagemans en Thibe Berckmans behaalden de gouden medaille in hun categorie. Thabita Serroyen, Julie Kuypers en Sien Kauffmann schoten zilver en Jordy Driessen en Wannes Bergmans mochten het brons mee naar huis nemen. Tijdens het Vlaams en Belgisch kampioenschap behaalde Thibe al goud. Een (…) Het hele nieuwsbericht
Limburgse medailles voor Oude StamLimburgse medailles voor Oude StamLimburgse medailles voor Oude Stam
Zoom
Pelt - Florin Theuwis weg bij Kadijk SKFlorin Theuwis verlaat Kadijk SK Hij zal de ,kleuren verdedigen van Achel VV.

Leon Aerts overleden

Maandag 13 maart 2023
Pelt - Leon Aerts overledenVandaag is Leon Aerts overleden, de weduwnaar van Theresia Bax. Hij was geboren in Oud-Turnhout en werd 88 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsplechtigheid (om 11.30u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Mène Leynen overleden

Maandag 13 maart 2023
Pelt - Mène Leynen overledenGisteren is Mène Leynen overleden, de weduwe van Willy Veraa. Ze was geboren in Grote-Brogel en werd 97 jaar.De uitvaartdienst heeft plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Rina Hoeben overleden

Maandag 13 maart 2023
Pelt - Rina Hoeben overledenGisteren is Rina Hoeben overleden, de echtgenote van Thieu Boonen. Zij was 78 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid gevolgd door de begraving van de urne op de begraafplaats van Wijchmaal vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Jeannine Berckmans overleden

Maandag 13 maart 2023
Pelt - Jeannine Berckmans overledenZaterdag is Jeannine Berckmans (71) overleden. Zij woonde in Pelt en was afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Dries-Hulsmans in Balen.

Zebracinema: 'The Whale'

Maandag 13 maart 2023
Pelt - Zebracinema: 'The Whale'Zoom"The Whale" - Darren Aronofsky - VS - 2022 - 117'
Charlie (Brendan Fraser) leeft teruggetrokken en geeft Engelse les online. Hij heeft ernstig overgewicht en lijkt alles in zijn leven te zijn kwijt geraakt. Toch probeert hij, vol hoop, het contact met zijn 17-jarige dochter Ellie (Sadie Sink) te herstellen. Maar die neemt het hem kwalijk dat hij zijn gezin in de steek heeft gelaten. Langzaamaan ontdekken we hoe Charlie de man geworden is die we zien, en hoe hij hoopt toch een vader voor Ellie te kunnen zijn.
De film is zowel hartverwarmend als hartverscheurend. Aronofsky maakt je onderdeel van een leven waar je van weg wilt kijken, maar dat je tot tranen toe beroert.
Morgen om 20.15u in Dommelhof (met Ned. onderschriften)

Versterking voor Kadijk SK

Maandag 13 maart 2023
Pelt - Versterking voor Kadijk SKTweedeprovincialer Kadijk SK heeft een nieuwe speler aangetrokken: Sandro Goossens van Bree-Beek.

Eikes kunne nie bevriêze

Maandag 13 maart 2023
Pelter Hükske
Pelt - Eikes kunne nie bevriêzeZoomZjanien en Suska zien nò de mêrt gewist… Had ullie goe en tot tekomede wèèk! (Fons Tuyaerts)

Baltsende futen

Zondag 12 maart 2023
Puur natuur
Pelt - Baltsende futenZoomMario Vanoppen fotografeerde dezer dagen deze baltsende futen. Man en vrouw fuut maken elkaar het hof met een uitgebreide dans, waarbij ze hoog uit het water komen en waterplanten opduiken, zegt Nature Today. Het schudden met de kop blijven de verliefde stelletjes ook nog doen nadat ze elkaar al versierd hebben; hiermee maken ze duidelijk dat ze elkaar nog steeds leuk vinden. Futen hebben een lang broedseizoen, tot in de herfst. Voorlopig heb je dus genoeg kans om de balts van de fuut te zien. Maar kijk alleszins eens naar dat filmpje...
Pelt - Stefaan Cools 8ste op BK veldlopenZoomOp het Belgisch kampioenschap veldlopen voor masters in Saint-Ghislain is Stefaan Cools, lid van atletiekclub SACN afdeling Meerhout, bij de M55 mooi 8ste geworden. Een mooie ereplaats op nationaal niveau! (LG) 
Pelt - Tuinhier Overpelt verdeelde weer potgrondZoomDe weergoden waren Tuinhier Overpelt gisteren goed gezind. In tegenstelling tot de vorige dagen was het schitterend weer om de door de leden bestelde potgrond te verdelen. Dat gebeurde heel vlot in de Esdoornlaan in Pelt. Er was het mooie weer, er waren een twaalftal erg gemotiveerde en vooral sterke helpers en er was de heerlijke taart van één van de leden. De voorzitster bedankt langs deze weg dan ook alle helpers voor hun geweldige vrijwillige inzet bij deze jaarlijkse "klus". (Anny Truyens)
Pelt - Sparta verliest van MolenbeerselIn Vierde Provinciale heeft Sparta Lille thuis met 1-2 verloren van Molenbeersel.

Gelijkspel voor Grote Heide

Zondag 12 maart 2023
Pelt - Gelijkspel voor Grote HeideTot tweemaal toe gaf Sporting Grote Heide deze namiddag thuis in de wedstrijd tegen Maasland Noordoost een voorsprong uit handen. Uiteindelijk bleef het bij een gelijkspel: 2-2. Voor Sporting scoorden Seppe Abrahams (uit penalty) en Rob Gielen. 

Herkol verliest van leider

Zondag 12 maart 2023
Pelt - Herkol verliest van leiderHerkol verloor deze namiddag op het veld van leider Zepperen-Brustem met 3-1. Voor Herkol scoorde Dries Foqué.

Leon Philippe overleden

Zondag 12 maart 2023
Pelt - Leon Philippe overledenIn Genk is gisteren Leon Philippe overleden, de echtgenoot van Mia Van den Dungen. Hij was afkomstig van Overpelt en werd 81 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Verlies voor DHCO

Zondag 12 maart 2023
Pelt - Verlies voor DHCODe dames van de eerste ploeg van DHCO hebben gisteren met 40-22 verloren bij Uilenspiegel in Wilrijk. Volgende week zondag spelen ze thuis tegen Eupen. Supporters op post!

Weer winst voor heren HCO

Zaterdag 11 maart 2023
Pelt - Weer winst voor heren HCODe Heren 1 van HCO hebben opnieuw gewonnen, nu al vier wedstrijden op rij. Vanavond versloegen ze Atomix Haacht met 23-21.

Michiel Heylen overleden

Zaterdag 11 maart 2023
Pelt - Michiel Heylen overledenIn Leopoldsburg is donderdag Michiel Heylen overleden. Hij was 72 jaar en afkomstig van Neerpelt. Het afscheid en de begraving van de urne op de begraafplaats van Lommel-Centrum vinden in intieme kring plaats. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen in Leopoldsburg.

Esperanza verliest van Wezel

Zaterdag 11 maart 2023
Pelt - Esperanza verliest van WezelAan de reeks van 15 ongeslagen wedstrijden van Esperanza Pelt is vanavond een einde gekomen: de club verloor thuis van Wezel met 0-2. De ruststand was 0-1. In de eerste helft stopte doelman Ruud Swinkels nog een penalty.

Gelijkspel in Peltse derby

Zaterdag 11 maart 2023
Pelt - Gelijkspel in Peltse derbyLindelhoeven en Kadijk hebben vanavond in het Lindel 3-3 gelijk gespeeld. Voor Kadijk scoorden Toon en Raf Thijs en Stijn Molenberghs, voor LHVV Jonas Meeus (2) en Ogun Demirci.
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk wint bij ThesDe dames van Kadijk zijn bij die van Thes gaan winnen met 1-4.

LHVV B wint bij Meeuwen B

Zaterdag 11 maart 2023
Pelt - LHVV B wint bij Meeuwen BIn Vierde Provinciale is Lindelhoeven VV B met 1-5 gaan winnen bij KSK Meeuwen B.

Yvonne Peters overleden

Zaterdag 11 maart 2023
Pelt - Yvonne Peters overledenGisteren is Yvonne Peters overleden, de weduwe van Jos Vandeweyer. Ze was geboren in Tongeren en werd 95 jaar. Donderdag (11.30u) is er een afscheidsplechtigheid in het crematorium in Lommel. Begroeting: woensdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.
Zizou Bergs en zijn dubbelpartner David Pel hebben vandaag het dubbelspel gewonnen op het tennistoernooi van Lugano. In de finale versloegen ze de Duitsers Constantin Frantzen en Hendrik Jebens met 6-2, 7-6 (8/6). Het was voor Zizou de eerste finale in het dubbelspel in het Challenger-circuit. In het enkelspel werd hij al in de eerste ronde uitgeschakeld.
Peltenaar Zizou Bergs heeft zich in Lugano samen met zijn Nederlandse dubbelpartner David Pel geplaatst voor zijn eerste dubbelfinale ooit. Beiden versloegen een Lets-Zwitsers duo in drie sets: 7-6 (11/9), 6-7 (3/7) en 10-4. De wedstrijd duurde ruim twee uur. In de finale nemen Bergs en Pel het op tegen de Duitsers Constantin Frantzen en Hendrik Jebens.

Handbalfinales ook op tv te zien

Zaterdag 11 maart 2023
Pelt - Handbalfinales ook op tv te zienOp zaterdag 1 april organiseert de KBHB de handbalfinales van de Beker van België dames en heren in sporthal Alverberg in Hasselt.
De damesfinale tussen KTSV Eupen en Handbal Sint-Truiden wordt gespeeld om 13.00 u en uitgezonden via livestream op Sporza.be. De herenfinale tussen Sezoens Achilles Bocholt en Sporting Pelt wordt gespeeld om 16.00 u en uitgezonden via livestream op Sporza.be en op één.

Kinderen en smartphones

Zaterdag 11 maart 2023
Vandaag gelezen
"Smartphones en sociale media vernietigen de geestelijke gezondheid van kinderen. Het bewijs van de rampzalige gevolgen van meer schermtijd is nu overweldigend. Studies tonen aan dat hoe meer tijd tieners besteden aan sociale media, hoe slechter hun geestelijke gezondheid is. De gradiënt is het steilst voor meisjes, die ook veel meer tijd aan sociale media besteden dan jongens." (FT.com)

Delhaize Pelt ook vandaag dicht

Zaterdag 11 maart 2023
Ook vandaag blijft de Delhaize van Pelt, op het Kempenplein, dicht. Aanleiding is het besluit van de directie om de eigen warenhuizen voortaan te laten uitbaten door zelfstandigen.
De Vlaamse regering heeft vandaag een akkoord bereikt over het stikstofdossier. Vanaf 2025 krijgen landbouwers zicht op soepeler vergunningsregels. Meer bij HLN.be
Het is maar dat je 't weet
Vanaf zondagnacht vervangt de aannemer de bovenste laag van het asfalt over een afstand van 500m tussen Martens Palenbedrijf en de grens met de Kievitwijk ter hoogte van de fietsbrug in Helchteren. De werken zullen naar alle waarschijnlijkheid 6 nachten duren.
Tussen 22u en 6u zal het verkeer beurtelings over 1 rijvak moeten rijden via tijdelijke verkeerslichten. Overdag is er geen hinder voor het verkeer.

Transfernieuws bij Kadijk SK

Vrijdag 10 maart 2023
Pelt - Transfernieuws bij Kadijk SKKadijk SK heeft drie spelers aangetrokken: Steffe Creyns (Helson), Senne Dewit (Witgoor) en Ron Janssen (Olmen). Drie spelers verlaten de club: Gert Gorssen (Kaulille), Laurens Buntinx (KRC Peer) en Florin Theuwis (Achel).
Peltenaar Zizou Bergs heeft zich vandaag met zijn dubbelpartner, de Nederlander David Pel, voor de halve finales van het dubbelspel geplaatst op het tennistoernooi van Lugano. Het Belgisch-Nederlandse duo won in twee tiebreaks van een Pools duo: 7-6 (7/4) en 7-6 (7/5).
Vandaag gehoord
Minister van werk en economie Pierre-Yves Derwagne heeft zich ontzet getoond over de plannen van de warenhuisgroep Delhaize om alle winkels over te laten aan franchisenemers.
"Ik roep het management van Delhaize op met de vakbonden echt andere opties te bekijken. Maar als de plannen worden bevestigd na die gesprekken, dan heb ik de directie gevraagd een echte belofte te doen over werkzekerheid en over de cao, waarin de loon- en arbeidsvoorwaarden staan," aldus de minister. "En dat niet alleen na de transfer, maar ook nadien."  De minister zei bereid te zijn een sociaal bemiddelaar aan te stellen om uit de impasse te komen.

Nieuwe boeken in de bib (2)

Donderdag 9 maart 2023
Volwassenen non-fictie:
- De kracht van keuze/ Kelly Weekers
- Van liefdadig naar rechtvaardig/ Els Hertogen
- In conflict gaan met je baas: wetenschappers over wat écht werkt
- Bewegen na kanker/ Ulla Lust
- De kinderen van de rekening/ Geerdt Magiels
- Geheugen, geschiedenis, beschaving: lofzang op de bibliotheek/ Mira Feticu
- Rimpelingen in het hoofd van ouderen/ Mathieu Vandenbulcke
- Toetanchamon/ Dirk Harrison
- De geopolitieke (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe boeken in de bib (1)

Donderdag 9 maart 2023
Weer zijn er heel wat nieuwe boeken binnengekomen in de bib. Daarbij is o.m. het boek "Iconen" van Erik Vlaminck. Hij komt op zondag 26 maart om 10.30u naar de Bibliotheek aan de Norbertinessenlaan in Neerpelt. Tijdens deze lezing vertelt hij over het ontstaan van zijn boeken, leest hij voor en kruipt hij als performer in de huid van zijn personages. Tickets online bestellen of aan de vrijetijdsbalie in Palethe tijdens de openingsuren.

Andere nieuwe boeken in volwassenen (…) Het hele nieuwsbericht

René Konings overleden

Donderdag 9 maart 2023
Pelt - René Konings overledenGisteren is René Konings overleden, de weduwnaar van de in 2021 gestorven Paula Duerinckx. Hij was 88 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt zaterdag (14 uur) plaats in de koninkrijkszaal van Jehovah's getuigen aan de Lijsterstraat in Houthalen-Oost.

Madeleine Leeters overleden

Donderdag 9 maart 2023
Pelt - Madeleine Leeters overledenIn Sint-Huibrechts-Lille is dinsdag Madeleine Leeters overleden, de weduwe van de in 1978 gestorven Leonard Paesen. Zij was 95 jaar en afkomstig uit Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: zaterdag (19.30-20.30 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Pelt - Koerier tegen muur in Grote HeideGisterenavond rond 21.45u is een koerier met zijn bestelwagen tegen een tuinmuur gereden in de Onze-Lieve-Vrouwstraat. De dertiger, die in Maasmechelen woont, raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

Catilina, die schurk

Woensdag 8 maart 2023
Pelt - Catilina, die schurkZoomAls de naam Catilina valt, moeten we spontaan aan onze schooltijd denken en aan het begin van Cicero's eerste redevoering tegen de schurk Catilina: "Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?" - (Hoelang nog, Catilina, zal je misbruik maken van ons geduld?"
We weten niet of dr. Martijn Icks (Universiteit van Amsterdam) die uitspraak op 15 maart in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren zal herhalen, maar hij geeft dan daar een lezing over de beruchte figuur (…) Het hele nieuwsbericht

Optochtvolgorde O.L.S. geloot

Woensdag 8 maart 2023
Pelt - Optochtvolgorde O.L.S. gelootZoomGisteren is geloot voor de optochtvolgorde tijdens het Oud Limburgs Schuttersfeest dat op de eerste zondag van juli in het Nederlands-Limburgse Born zal doorgaan.
De Koninklijke Gilde SInt-Ambrosius Lommel moet als 10de aantreden, Sint-Martinus Niel-bij-As als 11de, Sint-Amandus Opglabbeek als 46ste, Sint-Laurentius Bocholt als 52ste, Sint-Sebastiaan Sint-Huibrechts-Lille als 53ste, Sint-Anna Achel - dat in zijn 20-jarig bestaan voor de eerste keer deelneemt - als 72ste, Koninklijke Gilde Sint-Sebastiaan Lommel als 82ste, Sint-Jozef Lommel als 91ste, Sint-Joris Kaulille als 99ste, Sint-Sebastiaan Grote-Brogel als 100ste en Sint Harlindis & Relindis Ellikom als 107de. UPDATE De foto onderaan werd genomen tijdens de loting. Uiterst links zit Maarten Dirikx als vertegenwoordiger van de Lommelse Schuttersgilden (Sint-Ambrosius - Sint-Sebastiaan - Sint-Jozef en Sint-Anna Achel). (Foto RW)
Optochtvolgorde O.L.S. geloot
Zoom
Onder leiding van een Hasseltse onderzoeksrechter hebben gisteravond 450 politieagenten met behulp van een twintigtal speur- en explosievenhonden de gevangenis van Hasselt doorzocht. Daarbij werden verschillende voorwerpen in beslag genomen, waaronder gsm’s, drugs en voorwerpen die gebruikt zouden kunnen worden als wapen.
De grootschalige actie gebeurde op basis van jarenlange informatie over onregelmatigheden inzake het doorsluizen van verboden producten (gsm-toestellen, drugs, keramische (…) Het hele nieuwsbericht

Indy Gielen weg bij SV Herkol

Woensdag 8 maart 2023
Pelt - Indy Gielen weg bij SV HerkolIndy Gielen trekt de deur achter zich dicht bij SV Herkol. De verdediger verkast naar Nevok Gruitrode.

Bisdom zoekt engelen van mensen

Woensdag 8 maart 2023
Pelt - Bisdom zoekt engelen van mensenHet bisdom Hasselt zoekt "engelen van mensen" die kwetsbare mensen en mensen in nood willen helpen. In de zeven Limburgse dekenaten wordt met het oog daarop een netwerk van vrijwilligers uitgebouwd die klaarstaan wanneer een hulpvraag binnenkomt. Aanleiding voor het project is de vaststelling binnen het crisisfonds Caritas Limburg, een initiatief van het bisdom, en Caritas Hulpbetoon dat nog steeds te veel mensen de weg niet vinden naar de juiste hulpverlening  of veel te laat hulp aanvragen. De engelen willen tijdig een brug vormen tussen de mensen in nood en de diverse instellingen en voorzieningen.

De zwartkop

Woensdag 8 maart 2023
Puur natuur
Pelt - De zwartkopZoomVanaf deze week starten we onder de rubriek 'Puur natuur' met een reeks van natuurfoto's gemaakt door natuurfotograaf Johan Put uit Koersel. Hij doorkruist onze streek op zoek naar vogels of andere dieren. De spits wordt afgebeten door deze zwartkop. "Begin maart is de periode van het jaar waarin vele inheemse vogels terugkeren vanuit het warmere zuiden. Deze zwartkop zul je dus vanaf nu niet alleen kunnen zien in of aan de rand van het bos maar ook horen met zijn prachtige zang". (Johan Put)

Vlaanderen anno 2023

Dinsdag 7 maart 2023
Pelt - Vlaanderen anno 2023Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Code oranje voor morgenvroeg

Dinsdag 7 maart 2023
Het Nederlandse KNMI heeft voor morgenvroeg code oranje voor Noord-Brabant en Limburg geactiveerd vanwege de verwachte neerslag van plaatselijk meer dan 5 centimeter sneeuw.
Opletten geblazen, ook al geeft ons eigen KMI zoveel sneeuw niet: hooguit minder dan 5 cm.
Weerbericht
Pelt - Winterse neerslag, daarna regenKoude en warme lucht ontmoeten elkaar over ons land en leveren strijd over wie zal gaan winnen. Op dit scheidingsvlak valt flink wat neerslag. In de koude lucht is de neerslag winters, in de warme lucht is dat regen. De volgende dagen overheerst de warmere lucht en gaan de temperaturen de hoogte in. Met gestoorde oceaanlucht krijgen we echter wel vrijwel iedere dag een portie hemelwater.
Morgen wordt er flink strijd geleverd tussen koude en warme lucht. Dat resulteert in veel neerslag, (…) Het hele nieuwsbericht

Blij met de wolf

Dinsdag 7 maart 2023
Vandaag gelezen
"We moeten blij zijn met de wolf. Zijn terugkeer is het bewijs dat we weer gezonde bossen vol wild hebben. Toch goed nieuws op een moment dat de Verenigde Naties er voor waarschuwen dat een miljoen soorten dieren dreigen uit te sterven."
Cees van Kempen, cineast van de film "Wolf", nu in de bioscoop.

Wordt Bosland nationaal park?

Dinsdag 7 maart 2023
Pelt - Wordt Bosland nationaal park?ZoomOp de jaarlijkse tipgeversdag voor een 40-tal Bosland-ondernemers in Lommel werden de laatste Boslandnieuwtjes bekend gemaakt, o.a. in verband met de kandidatuurstelling als Nationaal Park, een langeafstandswandeling en de nieuwe look van Center Parcs.
Wat betreft de kandidatuur als Nationaal Park wist Lommels schepen Sophie Loots, tevens voorzitter van Bosland, het volgende: "Bosland is één van de kandidaten om erkend te worden als Nationaal Park. Tegen 21 maart moeten het (…) Het hele nieuwsbericht

Gladheid: code geel

Dinsdag 7 maart 2023
Pelt - Gladheid: code geelDe combinatie van negatieve wegdektemperaturen en sneeuwval kan morgen mogelijks zorgen voor een gladde ochtendspits. Agentschap Wegen en Verkeer vraagt weggebruikers om morgenvroeg voorzichtig te zijn, afstand te houden en snelheid te matigen. Het KMI waarschuwt met code geel voor Limburg. 

Marieke Pirard overleden

Dinsdag 7 maart 2023
Pelt - Marieke Pirard overledenZaterdag is Marieke Pirard overleden, de weduwe van Dré Symkens. Ze was geboren in Bressoux en werd 88 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Napoleon Theuns overleden

Dinsdag 7 maart 2023
Pelt - Napoleon Theuns overledenZaterdag is Napoleon Theuns overleden, de echtgenoot van Johanna Smoor. hij was geboren in Bergen op Zoom (Ned.) en werd 92 jaar. De afscheidsplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19.30-20.30u) in uitvaartcentrum Severens.
Procentueel heeft een steeds groter wordende groep inwoners in onze provincie een andere dan de Belgische herkomst. Intussen gaat het om drie op de tien Limburgers: 30 procent, 5,2 procent meer dan in 2012. Dat blijkt uit een interessante studie van limburg.incijfers.be.
De groep Limburgers van niet-Belgische origine neemt niet alleen (…) Het hele nieuwsbericht
Op het tennistoernooi van Lugano is Zizou Bergs in de eerste ronde van het enkelspel uitgeschakeld. Hij verloor van de Fransman Antoine Escoffier in twee sets: 6-2, 6-4. Bergs treedt ook nog aan in het dubbelspel.
Pelt - Inge Schildermans naar Nyrstar VSZoomPeltse Inge Schildermans, de CEO van Nyrstar België, gaat de zinksmelter van de groep in de VS leiden. Ze wordt opgevolgd door Steven Vaelen, die nu operationeel directeur is voor Nyrstar Balen/Pelt. Dat maakte Nyrstar vandaag bekend.
Inge Schildermans (foto) leidde de Nyrstar-vestigingen in Balen en Pelt sinds september 2019. Ze is nu benoemd als general manager van de Nyrstar-zinksmelter in het Amerikaanse Clarksville, in de staat Tennessee. Daar werken 220 mensen. Clarksville is een van de kleinste onderdelen van Nyrstar, dat ongeveer 4.000 mensen in dienst heeft. (foto Marc Faes)
Het is maar dat je 't weet
Bij 59% van de zestigplussers is de kijk op de toekomst (zeer) positief, bij 41% (zeer) negatief.
De aanhoudende stijging, sinds 2017, van dat laatste cijfer stemt tot nadenken, zegt de Koning Boudewijn Stichting. "Het loont om eenzaamheid tegen te gaan bij 60-plussers. Het valt immers op hoe de bevraagde thema’s nauw samenhangen. Steun van de eigen omgeving, financieel rondkomen, goede gezondheidsvooruitzichten, mensen om je heen als gesprekspartners: het zijn stuk voor stuk belangrijke (…) Het hele nieuwsbericht

Artiesten voor 12-12

Maandag 6 maart 2023
Radio en TV
Pelt - Artiesten voor 12-12Zoom30 radiostations hebben vandaag een hele dag een benefiet gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. Er werd vandaag ook dit liedje gelanceerd waarbij verschillende Vlaamse artiesten waaronder Dana Winner, Joost Zweegers en Axelle Red hun bijdrage hebben geleverd.

Simonne Verdonck overleden

Maandag 6 maart 2023
Pelt - Simonne Verdonck overledenVandaag is Simonne Verdonck overleden, de echtgenote van Lucien Coemans. Ze was geboren in Leopoldsburg en werd 81 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Rina Custers overleden

Maandag 6 maart 2023
Pelt - Rina Custers overledenIn Sint-Huibrechts-Lille is vrijdag Rina Custers overleden, de weduwe van Martin Croonen. Ze was geboren in Hamont en werd 67 jaar. De afscheidsdienst en de bijbegraving op de begraafplaats aan de Roosendijk in Pelt zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag en woensdag (telkens 19-20u) aan de Peerderbaan 8/2 in Sint-Huibrechts-Lille. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Pelt - Nooit meer vergeten je afval buiten te zettenZoomOmdat er steeds meer vraag komt naar digitale dienstverlening zette Limburg.net al enige tijd de koers richting meer digitalisering in. In 2018 werd mijn.limburg.net gelanceerd. Via deze persoonlijke klantenzone kunnen inwoners van Limburg al hun persoonlijke afvaldata online terugvinden. Ze kunnen er ook hun persoonlijke afvalkalender raadplegen en downloaden om hem te integreren in hun eigen online kalender. 
Om verder te bouwen richting digitalisering ging Limburg.net ook het (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Overdagkoor Daytime in CC PaletheZoomOp zaterdag 6 mei om 20u en op zondag 7 mei om 15u brengt Overdagkoor Daytime in CC Palethe een concert met als titel "Mooie dagen". Met een ietwat aparte muziekkeuze, verrassende arrangementen van vooral herkenbare tophits én soms aparte muzikale begeleiding proberen de 60 enthousiaste Daytimers u te bekoren. U kan vanaf nu kaarten bestellen door per persoon 15 euro over te schrijven op rekeningnummer BE39 9731 8125 2719 van “Daytime-Pelt” met de mededeling “6 of 7 mei / naam en voornaam / aantal gewenste tickets” en dan liggen die tickets voor u klaar aan de kassa. Voor meer inlichtingen kan u terecht op koor.overdag[!]gmail.com.

Zebracinema: 'Living'

Maandag 6 maart 2023
Pelt - Zebracinema: 'Living'Zoom"Living" - Oliver Hermanus - Engeland, Japan, Zweden - 2022 - 102'
De rechtlijnige maar eenzame kantoorbureaucraat Mr. Williams (Bill Nighy) rouwt al een tijdje om de dood van zijn echtgenote. Wanneer hij te horen krijgt dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft, herontdekt hij zijn levenskracht.
Dit ontwapenende drama is rechtstreeks gebaseerd op 'Ikuru', de legendarische film van Akira Kurosawa en is omgezet naar een hedendaags script door schrijver Kazuo Ishiguro (bekend van bestsellers als 'Never Let Me Go' en 'The Remains of the Day'). Oliver Hermanus ('Moffie', 'The Endless River') houdt de regietouwtjes in handen.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

'N aauw voas

Maandag 6 maart 2023
Pelt - 'N aauw voasZoomZjang en Zjozee hemmen en now hulp. Suska hèt die. Mer now löt Suska toch nie den ursten daag aal en aauw voas valle, zeker!
In grüzelementen. Lüstert… En had ullie goed, eh! Tot tekomede móndig. (Fons Tuyaerts)
Het is maar dat je 't weet
Het aantal gezinnen in Vlaanderen dat zelf digitale meters aanvraagt, blijft toenemen. In januari ’23 gaat het zelfs om 5.415 aanvragen, 5 keer meer dan een jaar geleden. Het aantal aanvragen was al sinds september 2022 gevoelig toegenomen, maar blijft dus uitbreiden. In het voorbije jaar gaat het in totaal om 29.000 aanvragen. De groeiende interesse bevestigt opnieuw dat almaar meer gezinnen actief aan de slag gaan met hun energieverbruik en -injectie.  In 2022 wezen enkele parameters al in de (…) Het hele nieuwsbericht
In Nederland zijn afgelopen weekend twee jonge wolven doodgereden. Het gaat telkens om een jong wijfje. In het tweede geval zou het mogelijk een nakomelinge van de "Belgische roedel" kunnen zijn. Die jonge wolf werd vanmorgen dood aangetroffen op de snelweg A2, tussen Grathem en Kelpen-Oler in Nederlands-Limburg, ten noordoosten van Kinrooi. Vrijdagochtend gebeurde hetzelfde in Vught, bij Den Bosch. En in januari dit jaar werd op de A2 bij Beesd een wolf door een vrachtwagen aangereden.
Pelt - Kyani Joosten Belgisch kampioeneZoomOp de Belgische atletiekkampioenschappen in Louvain-la-Neuve en Gent is Kyani Joosten (midden op de foto) Belgisch kampioene geworden in het polsstokspringen. Ze haalde een hoogte van 3.88m, een nieuw Limburgs record. Daarbij komt het Belgisch record (4.05m) stilaan in zicht... Kyani liep ook de 200m, daarin werd ze 16de.
Atletiekclub SACN was met vijf atleten naar Louvain-la-Neuve getrokken. Cadet Juul Derickx werd 5de in de reeksen 60m, een nieuw clubrecord. In de finale (…) Het hele nieuwsbericht

Verlies voor Lindelhoeven VV

Zondag 5 maart 2023
Pelt - Verlies voor Lindelhoeven VVIn Eerste Provinciale heeft LHVV A met 2-1 verloren van Maasmechelen. LHVV klom net voor rust op voorsprong door een goal van Cédric Claeys. In de tweede helft kwam Maasmehelen op gelijke hoogte via strafschop. En een kwartier voor tijd viel de beslissing: 2-1. Andries Maes werd met twee gele kaarten uitgesloten en mist volgende week de derby tegen Kadijk.
Pelt - Eksel B wint van Sparta LilleIn Derde Provinciale heeft Eksel B Sparta Lille verslagen met 2-1.
Pelt - Grote Heide speelt gelijk bij SLW MaaseikSporting Grote Heide is bij SLW Maaseik niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. In de 30ste minuut miste Maaseik een penalty, en vijf minuten later kon Xavier Gulix Grote Heide op voorsprong brengen. Na de rust kwam er meer druk van de thuisploeg. In de 86ste minuut maakt Joren Leurs voor Maaseik gelijk.

Duif hing vast in visdraad

Zondag 5 maart 2023
Hoe het gebeurd was is nog altijd een raadsel, maar deze voormiddag zag een wandelaar een duif met haar vleugel vasthangen in een visdraad, onder de brug in de Broesveldstraat. De man alarmeerde de brandweer en die kon de vogel bevrijden met behulp van een ladderwagen. Duif blij, wandelaar blij en brandweer blij!

Toenemende neerslagkansen

Zondag 5 maart 2023
Weerbericht
Pelt - Toenemende neerslagkansenIn een noordwestelijke luchtstroming wordt koude en vochtige zeelucht naar onze streken gestuurd. Hierbij nemen de neerslagkansen toe en is de zon vaak afwezig. De volgende dagen verlopen wisselvallig met regenzones of buien, die over het land trekken. Met de lage temperaturen op dinsdag en woensdag is er zelfs kans op winterse neerslag. Op het einde van de week wordt het zachter.
Vandaag overheersen de wolken het weerbeeld en af en toe valt er een bui of een spat regen. Ook nu wordt er niet veel (…) Het hele nieuwsbericht

LHVV B wint van Maasland NO

Zaterdag 4 maart 2023
Pelt - LHVV B wint van Maasland NOLindelhoeven B heeft vanavond een piepjong Maasland Noordoost verslagen met 3-1. Voor LHVV scoorden Stef Lenaers, Martijn Vrolix en Hendrik Thijs, die ook nog een strafschop miste.

Handbal: HCO klopt HC Aalst

Zaterdag 4 maart 2023
Handbalclub Overpelt is vanavond in Aalst gaan winnen met 16-24.
Pelt - BENE-league: Sporting verslagen door BocholtIn de halve finale van de BENE-League heeft Sporting Pelt vanavond verloren van Sezoens Bocholt met 27-21, vier punten meer dan nodig was. De ruststand was 13-10. Op zaterdag 18 maart speelt Bocholt de finale thuis tegen de Nederlanders van Kembit Lions.

Esperanza klopt Houtvenne

Zaterdag 4 maart 2023
Pelt - Esperanza klopt HoutvenneEsperanza Pelt is vanavond bij Houtvenne, de leider in Derde Afdeling, gaan winnen met 0-1. Het beslissende doelpunt werd gescoord door Jasper Jacobs. UPDATE Een verslag van Esperanza:

Pelt zakte naar de leiders van Houtvenne af met enkele afwezigen. Voor Jessy Hendrikx en Maxim Goossens zit het seizoen er op, beiden zijn gekwetst (voet en lies). Djaniny Lopes Mendes was geschorst zodat trainer Geert Van Dessel een verrassend plannetje klaar had. De Peltse elf (…) Het hele nieuwsbericht

Herkol wint van Juve Hasselt

Zaterdag 4 maart 2023
Pelt - Herkol wint van Juve HasseltHerkol heeft vanavond thuis Juve Hasselt verslagen met 1-0. Rond het uur scoorde Pieter Houben de beslissende treffer.

Kadijk verliest van Boorsem

Zaterdag 4 maart 2023
Pelt - Kadijk verliest van BoorsemSK Kadijk heeft vanavond van Boorsem verloren met 3-1. Stijn Molenberghs scoorde voor Kadijk. Keeper Jeroen De Bisschop van Kadijk kreeg rood.

Gendernegationisme

Zaterdag 4 maart 2023
Pelt - GendernegationismeHet spijt me dat ik zo humeurig ben, lieve lezers/lezeressen, sorry, genderneutrale leesmensen, ik heb namelijk vernomen dat de kinderboeken van Roald Dahl herwerkt zijn. Woorden als ‘dik’ en ‘lelijk’ zijn geschrapt/vervangen omdat ze kwetsend zijn. Kinderen kunnen er een complex aan overhouden. Een aantal van zijn figuren zijn bovendien genderneutraal gemaakt. Als dat nieuwsbericht ooit tot bij de stoffelijke resten van Roald geraakt, dan zal het er nogal stuiven daar (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - De Lijn gaat stoppen met snelbussenOp 1 juli stopt De Lijn met de snelbussen vanuit Limburg. Dat meldt Radio 2. Op weekdagen zijn er nu drie vaste ritten die pendelaars snel naar de grootsteden brengen: Bocholt-Antwerpen, Maaseik-Brussel en Hamont-Achel-Brussel. De Lijn zegt dat de reizigers een alternatief aangeboden zullen krijgen. Wat dat is, zal maandag moeten blijken. Dan gaat de vervoersmaatschappij een nieuw, uitgebreid mobiliteitsplan voor Limburg voorstellen.

Lies Vandael overleden

Vrijdag 3 maart 2023
Pelt - Lies Vandael overledenOp 27 februari is Lies Vandael overleden, de weduwe van Jan Monten. Ze was 99 jaar. De afscheidsviering vond plaats in intieme kring. Online condoleren via: www.uitvaartzorg-severens.be
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft elektricien Frederik Meijnen uit Pelt failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 1 april ingediend worden.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Lezing: 'Schaduw en koelte in de tuin'ZoomPelt wil de mensen helpen om de impact van de klimaatverandering in de tuin op te vangen. Onlangs was er al een lezing over de klimaatrobuuste inrichting van de tuin. Nu volgt een lezing over hoe je meer schaduw en koelte kunt creëren in de tuin zodat het ook tijdens een langdurige periode van hitte aangenaam blijft in huis en tuin. Thema's als bomen en heesters, gevelgroen, groene overkappingen, groendaken, verkoelend water, materiaalkeuze,… komen uitgebreid aan bod.
De lezing gaat door op maandag 6 maart aanstaande in CC Palethe, Jeugdlaan 2. Ze begint om 19.00 uur en is gratis. Interesse? Schrijf je dan in via anja.snoekx[!]gemeentepelt.be of 011 94 93 63. (Foto Wim Collet)

Boeren gaan betogen

Donderdag 2 maart 2023
Pelt - Boeren gaan betogenZoomMorgen gaan de boeren betogen in Brussel. Vanuit Noord-Limburg zal er alvast tussen 7 en 8u morgenvroeg een colonne van tractoren vanuit Pelt richting Geel rijden over de N71. Op bijgaand kaartje staan (in het rood) de routes die met de politie zijn afgesproken. De boeren mogen met hun tractoren niet de autosnelweg op.

'Verhoging btw is absurd'

Donderdag 2 maart 2023
Pelt - 'Verhoging btw is absurd'ZoomBouwunie Limburg is niet te spreken over het nieuwe fiscale hervormingsvoorstel van minister Van Peteghem. In de blauwdruk ligt een verhoging van het verlaagd btw-tarief van 6% naar 9% op tafel. “Onaanvaardbaar”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De impact op de bouwsector is groot, meer nog: "De federale regering compenseert met dergelijke maatregelen een groot stuk van de fiscale hervorming op kap van de bouw”.
De bouworganisatie wijst ook op de volgens haar (…) Het hele nieuwsbericht

Oer-Hollander was zwart

Donderdag 2 maart 2023
Vandaag gelezen
"De oer-Hollander was niet wit en blond, maar zwart. De vroegste moderne mensen, die ongeveer tienduizend jaar geleden rond en voor de Nederlandse kust leefden als jager-verzamelaar, hadden een donkere huid en vaak lichte ogen."
(De Volkskrant)

Diefstal in de Haltstraat

Donderdag 2 maart 2023
Pelt - Diefstal in de HaltstraatBij een bedrijf in de Haltstraat hebben onbekenden afgelopen nacht koperen kabels en rode diesel gestolen. Ze kwamen binnen door het kettingslot van de toegangspoort open te knippen. Hetzelfde gebeurde met hangsloten die op de containers hingen.
Vandaag kan men tussen 17 en 20u in Dommelhof in Pelt kennismaken met het ontwerp-Ruimtepact 2040. Daarin wordt een ruimtelijk toekomstbeeld van Limburg in 2040 geschetst. Het is een initiatief van het provinciebestuur. Het ontwerp richt zich op drie grote thema's: wonen in stads- en dorpskernen, openruimteschakels en economische ruimte. Iedereen is straks welkom voor uitleg en vragen; inschrijven is niet nodig.
Vandaag gelezen
Pelt - 'Distelvink moet nationale vogel worden'Zoom"Met zijn vuurrode kop, inktzwarte vleugels en gele vleugelstrepen is de distelvink of putter de ideale vogel om te worden uitgeroepen tot nationale vogel."
(Biochemicus Roland de Vicq in Gazet van Antwerpen)
(Archieffoto Pierre Rutten)
Pelt - 'Visit Haspengouw' bundelt alle bloesemtipsZoomSinds enkele jaren bundelen de Haspengouwse gemeenten hun krachten om de regio te promoten als toeristische trekpleister. Haspengouw staat bekend om zijn golvende en bloeiende landschappen, zijn prachtige vergezichten, de bourgondische cafés en restaurants, de fruitproducenten... Tijdens de bloesemperiode heerst er een gezellige drukte en ontvangt Haspengouw veel wandel- en fietstoeristen die willen genieten van de ongedwongen sfeer én van de bloesempracht. Het volledige aanbod is nu handig gebundeld in een digitaal magazine boordevol tips en bloesemactiviteiten. Je kan het vanaf vandaag ontdekken op www.visithaspengouw.be.  

Onze gelukwensen!

Woensdag 1 maart 2023
Pelt - Onze gelukwensen!ZoomVandaag bestaat de Internetgazet-editie van Heusden-Zolder 15 jaar. Onze gelukwensen aan collega Dirk en zijn medewerkers! Lees hier hoe de 15de verjaardag op de redactie in die mijngemeente beleefd wordt.

Nog even veel zon, maar koud

Woensdag 1 maart 2023
Weerbericht
Pelt - Nog even veel zon, maar koudHet hogedrukgebied over Schotland blijft daar nog even bivakkeren en brengt bij ons zonnig en droog weer. Op het einde van de week trekt het hoog richting IJsland en kan vochtige zeelucht onze streken bereiken. In het weekend nemen ook de neerslagkansen toe. De temperaturen zijn even wat hoger, maar na het weekend verliezen we opnieuw enkele graden en is wat winterse neerslag mogelijk.
Vandaag krijgen we onvervalst hogedrukweer en overheerst de zon het weerbeeld van de ochtend tot de avond. Af en (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De omzet van de Belgische ondernemingen steeg met 12,7% in het vierde kwartaal van 2022. Die omzet – met uitzondering van de landbouw en de financiële sector – bedroeg in het vierde kwartaal van 2022 456 miljard euro. In het vierde kwartaal van 2022 zien we de grootste omzetstijgingen t.o.v. dezelfde periode van 2021 in de sectoren “kunst, amusement en recreatie” en in de horeca; de stijging van de omzet bedraagt er respectievelijk 29% en 24%. Deze stijgingen zijn uiteraard het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Limburgse wijnbouwers doen het goedZoomDe meeste van de 259 wijnbouwers die in ons land actief zijn, werken in Limburg. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Die zegt ook dat de Belgische wijnproductie nooit eerder zo groot was als vorig jaar: liefst 3 miljoen liter. Het gaat daarbij vooral om al dan niet mousserende witte wijn (2,4 miljoen liter), maar de stijging (+200%) was het grootst bij de rode wijn: bijna 371.000 liter.
08/04

Het was een mooie viering van je vormsel gisteren. Het feest was gezellig en de tent,die stond er gewoon bij. Stralende dag en stralende gasten konden zalig genieten in de tuin.

Oma en opa Laing Vanmierlo
07/04

Aaliyah, hartelijk gefeliciteerd met je achttien-de verjaardag. Het is een super dag vandaag. Je hoort nu bij de volwassenen. Geniet van deze mooie dag. Een super dikke PROFIAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt