Het overige nieuws

Koningin Mathilde komt op vrijdag 7 juli naar Tongeren om de Kroningsprocessie bij te wonen. Dat heeft het paleis laten weten.
Rosario Nunez (57) uit Tongeren heeft de besloten vennootschap AZ Traductions and Services opgericht met zetel aan de Ruttermolenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer copywriting, het verstrekken van taalkundig advies en het organiseren van taalcursussen en taalstages.
Zowel VRT Radio 1 als VRT 1 zenden zondag naar aanleiding van de kroningsfeesten de eucharistieviering uit vanuit de OLV-basiliek.

Mariette Bamps overleden

Donderdag 29 juni 2023
Tongeren - Mariette Bamps overledenGisteren is Mariette Bamps overleden, de weduwe van Gerard Vaesen. Zij was 90 jaar en afkomstig uit Berg. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Millen. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.
Deze voormiddag is een werkkoffer zo'n 20 meter uit een luik van de OLV-basiliek gevallen. Een groepje toeristen dat in de buurt stond kwam met de schrik vrij.
Tijdens de Kroningsfeesten van zondag 2 tot zondag 9 juli is in de Sint-Janskerk aan de Minderbroedersstraat de tentoonstelling 'Vlieg op de muur' te zien. De toegang is gratis. 'Vlieg op de Muur' is een rondreizende fototentoonstelling van de Fotoclub Zonhoven Centrum. Geïnspireerd door de ruim 175 nationaliteiten die in Limburg wonen, werken en leven, zochten zes fotografen de voorbije jaren vijftig families op, vluchtelingen of migranten van de tweede of derde generatie, en fotografeerden hen in hun dagelijkse leven, als een vlieg op de muur.
De Tongerse fotograaf Bert Daenen maakte portretten van een veertigtal Tongenaren met kroningsbaard. Tijdens de kroningsweek worden de foto's geëxposeerd in de Sint-Ursulakapel (Begijnhof). De fototentoonstelling is te zien op de zondagen 2 en 9 juli van 13 tot 21 uur; op dinsdag 4 en vrijdag 7 juli van 18 tot 21uur en op zaterdag 8 juli van 13 tot 17 uur. De toegang is gratis.
Heelwat bisschoppen zullen de Kroningsfeesten in Tongeren bijwonen. Zo zegden onder meer mgr. Franco Coppola, nuntius in België en Luxemberg, en kardinaal Jozef de Kesel toe, maar ook zowat alle bisschopppen van België, de Nederlandse kardinaal Wim Eijk en Philip Dickmans, de Limburgse bisschop van het Braziliaanse bisdom Miracema do Tocantins, Hlib Lonchyna, bisschop van de Oekraïense katholieken in België en Youssef Abedallah Mattade van het bisdom Galilea.
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - Watergroep vervangt 720 km leidingenDe Watergroep gaat op vijf jaar tijd 720 kilometer aan waterleidingen vervangen in Limburg. Ze trekt daar in totaal zo'n 113 miljoen euro voor uit. Om de hinder voor de buurt te beperken wordt het vernieuwen vaak gecombineerd met het heraanleggen van straten of andere nutsleidingen.
Het is maar dat je 't weet
De Belg geeft gemiddeld 1.155 euro uit aan reizen. In 2022 maakten alle Belgen samen 21,8 miljoen reizen. Daarmee zitten we bijna opnieuw op het niveau van voor COVID-19, toen er 22,7 miljoen reizen ondernomen werden. Een kwart van alle reizen (26,5%) bleef binnen de landsgrenzen. En van de buitenlandse reizen blijft Frankrijk een niet te kloppen bestemming: liefst een derde (31,1%) van alle buitenlandse reizen hadden onze zuiderburen als bestemming. (Statbel)
Tongeren - Werkstraf voor slag aan buschauffeurDe rechter heeft een dertiger een werkstraf van 70 uur opgelegd omdat hij op 30 november 2022 op de Bilzersteenweg een slag toebracht aan een chauffeur van De Lijn. Voert hij de straf niet uit, dan moet hij voor acht maanden naar de gevangenis. (PG)

Vrouw lichtgewond bij botsing

Woensdag 28 juni 2023
Tongeren - Vrouw lichtgewond bij botsingEen vrouw raakte lichtgewond bij een botsing tussen twee auto's op het kruispunt van de Bilzersteenweg en de Sint-Maternuswal. Het ongeval gebeurde deze namiddag.
De vervoerregio Limburg heeft een voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar vast voor de Vervoerregio Limburg op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. Tijdens het openbaar onderzoek dat loopt tot en met 29 juli 2023 kun je het voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en het ontwerp plan-MER voor de Vervoerregio Limburg inkijken via vlaanderen.be/openbaar-onderzoek-vervoerregio-limburg. Opmerkingen kun je uiterlijk tegen 29 juli 2023 bezorgen aan de Vervoerregio Limburg via vervoerregio.limburg[!]vlaanderen.be.

Wisselvalliger weer

Dinsdag 27 juni 2023
Weerbericht
Tongeren - Wisselvalliger weerNa droger weer vandaag trekken in een westelijke tot noordwestelijke luchtstroming enkele storingen over onze regio. Erg veel neerslag zit er niet dadelijk in, maar er kunnen wel enkele plaatselijke buien vallen. Het is daarbij relatief warm. De volgende dagen houdt het wisselvallige weer aan met vrijwel iedere dag enkele buien of wat regen. Vooral op zaterdag wordt er meer neerslag verwacht.
Vandaag is het droog, maar de zon krijgt na de middag steeds meer concurrentie van wolkenvelden. Volgende (…) Het hele nieuwsbericht

'Eendje, ga je mee?'

Maandag 26 juni 2023
Tongeren - 'Eendje, ga je mee?'ZoomBij deze mooie foto van Mario Vanoppen moesten we spontaan aan dat mooie liedje van Jaap Fischer denken.
Eendje, ga je mee?
Wat doen?
Wel: zwemmen met z'n twee
En waar?
Wel: hier en daar
Ver weg van het gesnater
De zon zien ondergaan in 't water...

Maar eendjes zijn slimmer dan wij denken, lees maar eens verder in de tekst van dat liedje...
Tongeren - Beker: Nieuwerkerken - 's Herenelderen AIn de eerste ronde van de Beker van België neemt Victoria 's Herenelderen A het op tegen Nieuwerkerken VV. De wedstrijd wordt op 30 juli in Nieuwerkerken gespeeld.
Zes maanden cel met uitstel: dat is de straf die een zeventiger uit Borgloon heeft gekregen omdat hij zijn poetsvrouw betastte aan haar borsten. Hij wordt ook voor vijf jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Aan de poetsvrouw moet hij 500 euro schadevergoeding betalen.
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - Nachtelijke werken op de snelwegenHet Agentschap Wegen en Verkeer voert deze en volgende week gedurende enkele nachten asfaltherstellingen uit op de Limburgse autosnelwegen. Op de E314 gaat het om de omgevingen Lummen en Zutendaal. Op de E313 gaat het om de omgevingen Hasselt, Diepenbeek en Bilzen/Hoeselt. Het verkeer zal er plaatselijk over één rijstrook moeten. De op- en afritten blijven overal beschikbaar. Wees extra waakzaam ter hoogte van de mobiele werven!
De werken worden uitgevoerd vanaf vanavond tot donderdagochtend en van dinsdagavond 4 juli tot donderdagochtend 6 juli.
Het is maar dat je 't weet
De wettelijke samenwoning, die in 2000 werd ingevoerd, lijkt sinds 2011 op kruissnelheid te zijn gekomen, met ongeveer 39.000 verklaringen per jaar. In 2022 bedroeg het aantal nieuwe verklaringen 38.359, of een beperkte stijging van 1,6% ten opzichte van 2021 en een minieme daling van 0,2% ten opzichte van het gemiddelde aantal gevallen voor de periode 2018-2021.
Het aantal beëindigingen van de wettelijke samenwoning stijgt met ongeveer 18% ten opzichte van het gemiddelde voor de (…) Het hele nieuwsbericht

Josée Reggers overleden

Zaterdag 24 juni 2023
Tongeren - Josée Reggers overledenGisteren is Josée Reggers overleden. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Vreren. Begroeting (woensdag 18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.

Warm weekend

Zaterdag 24 juni 2023
Weerbericht
Tongeren - Warm weekendEen hogedrukgebied schuift tijdens het weekend over onze streken en zorgt voor stabiel, rustig en warm zomerweer. Daarna trekt het hogedrukgebied verder richting Duitsland en wordt de weg vrijgemaakt voor een storing vanuit het westen. De storing wordt pas in de avond en nacht verwacht. Daarna volgt koeler weer met af en toe een regenbui.
Vandaag wordt een zonovergoten dag met nauwelijks wolken. Er is weinig wind en het kwik stijgt tot 27 graden.
Zondag wordt het tropisch warm (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Extra alcohol- en drugscontrolesHet komende weekend zal de politie weer overal alcohol- en drugscontroles houden tijdens een nationaal actieweekend. Dus waar je ook rijdt kun je vaste of mobiele controles tegenkomen. De lokale politie neemt gemeente- en gewestwegen voor haar rekening, de federale wegpolitie opereert op of rond de snelwegen. Het 'weekend zonder alcohol achter het stuur' gaat vanavond om 18 uur in en duurt tot maandagmorgen 6 uur.
Radio en TV
Tongeren - Warmste Week voor een veilige plekZoomHet schooljaar loopt op zijn einde en voor veel kinderen en jongeren staat een lange zomervakantie te wachten. Het ideale moment om eens lekker te ontspannen, maar niet iedereen heeft dat geluk. Zo groeit naar schatting 1 op 10 minderjarigen op in een onveilige situatie. 1 op 3 kreeg al te maken met een vorm van cyberpesten en zelfs bijna 3 op 4 heeft bij het sporten al eens grensoverschrijdend gedrag ervaren. Dat is veel, heel veel en daar wil De Warmste Week verandering in brengen.
Daarom zal De Warmste (…) Het hele nieuwsbericht

Van code oranje naar code geel

Donderdag 22 juni 2023
In de vooravond heeft het KMI de waarschuwing voor regen in Limburg verlaagd van code oranje naar code geel. Dat wil zeggen dat er nog wel veel regen verwacht wordt; het kan dan gaan om intense buien ofwel aanhoudend veel regen. Dat kan dus plaatselijk tot wateroverlast leiden in regio’s die daar gevoelig voor zijn; en het verkeer kan er plaatselijk door gehinderd kan worden. Kortom: wees nog waakzaam.

Wateroverlast in Koninksemstraat

Donderdag 22 juni 2023
De politie heeft vandaag de Koninksemstraat tijdelijk afgesloten wegens wateroverlast. De straat kwam over een afstand van zo'n 300 meter blank te staan door de hevige regenval. In de Beukenbergweg kwam het gelijkvloers van een appartementsgebouw onder water te staan. In Ketsingen kwam een omgewaaide treurwilg in de electicitetsdraden terecht.

Minder echtscheidingen

Donderdag 22 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal echtscheidingen per jaar is in 2022 tot onder de grens van 20.000 gedaald : er waren er 19.347 in België, of 13,1% minder dan het gemiddelde aantal echtscheidingen in de periode 2018-2021. Iets meer dan een op drie huwelijken eindigt met een echtscheiding. Gemiddeld duurt een eerste huwelijk 16,5 jaar en een nieuw huwelijk 11,8 jaar. (Statbel)
Op de E313 in Tongeren vloog vanochtend een bestelwagen over de vangrails om in de struiken te belanden. Als bij wonder vielen er geen gewonden.

Jean-Pierre Snellings overleden

Donderdag 22 juni 2023
Tongeren - Jean-Pierre Snellings overledenMaandag is Jean-Pierre Snellings (61) overleden, de echtgenoot van Riet Savelkouls. Hij woonde in Dilsen-Stokkem maar was afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt zaterdag (13.30 uur) plaats in uitvaartcentrum Papillon in Maasmechelen.

Christiane Gielen overleden

Donderdag 22 juni 2023
Tongeren - Christiane Gielen overledenOp 17 juni is Christiane Gielen overleden, de echtgenote van Johny Ruette. Zij was 65 jaar en afkomstig uit Tongeren. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hees.

Het is officieel zomer

Woensdag 21 juni 2023
Tongeren - Het is officieel zomerZoomVandaag is de zomer begonnen: de zon gaat nu op retour naar het zuiden en de dagen zullen weer korter worden. Maar de rode kleur zegt niks over het weer dat we morgen gaan krijgen. Volgens de weerkaarten wordt donderdag best pittig met kans op hevig onweer. Het KMI geeft alvast code oranje. (Gust Ischen)

Inbraak in Overrepen

Woensdag 21 juni 2023
Tongeren - Inbraak in OverrepenIn Overrepen is gisteren ingebroken in een loods aan de Hasseltsesteenweg. Wat er weg is moet nog uitgezocht worden.

Morgen mogelijk veel regen

Woensdag 21 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Het KMI verwacht dat er morgen over de oostelijke of de zuidoostelijke helft van ons land zeer veel regen zal vallen. Voor Limburg gaat het over 30 tot 60 l/m². Daarom werd code "oranje" afgekondigd. Het noodnummer 1722 blijft actief voor hulp van de brandweer waarbij er niemand in levensgevaar is. Maak bij voorkeur gebruik van het digitaal loket op www.1722.be om de noodcentrales zoveel mogelijk te ontlasten.
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - Limburg de goedkoopste immo-provincieZoomIn het eerste kwartaal van 2023 was in het Vlaams Gewest een huis het duurst in de provincie Vlaams-Brabant: een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er 350.000 euro, voor een huis in open bebouwing was de mediaanprijs er 465.000 euro. Deze provincie was ook het duurst voor de appartementen: 272.000 euro. Limburg was de goedkoopste provincie. De mediaanprijs voor huizen in gesloten en halfopen bebouwing bedroeg er 245.000 euro. Huizen in open bebouwing kostten er 330.000 euro en appartementen bereikten een niveau van 225.000 euro. Tongeren behoort tot de goedkoopste gemeenten. (Statbel)

Religieus toerisme in de lift

Woensdag 21 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Het religieus toerisme in ons land is vorig jaar met 21 procent gestegen. Bij de buitenlandse bezoekers valt het aandeel Spanjaarden op. De meest geliefde religieuze site in Vlaanderen is de Sint-Baafskathedraal in Gent, wellicht vanwege het wereldwijd bekende Lam Gods. Vorig jaar registreerde deze kathedraal maar liefst 933.341 bezoekers. (Toerisme Vlaanderen)
Het is maar dat je 't weet
Insiders weten het: momenteel is in Nederland de diesel goedkoper dan bij ons, de benzine duurder. Maar op 1 juli komt er in dat land een accijnsverhoging. Dan wordt diesel er 12 cent duurder, benzine 17 cent. Een van de gevolgen: weer veel Nederlanders die bij ons gaan komen tanken.

Oppassen voor de wespendief

Woensdag 21 juni 2023
Puur natuur
Tongeren - Oppassen voor de wespendiefZoomDe Wespendief is een buitenbeentje binnen de inheemse roofvogels. Muizen, ratten of andere vogels staan niet op zijn menu, maar wel larven, poppen, volwassen wespen en honing. Hij graaft de nesten van grondwespen helemaal uit. Hij is alleen in de late lente en zomer hier. Daarna overwintert hij ten zuiden van de Sahara.  Deze sierlijke wespendief kon ik gisteren spotten. (Johan Put) UPDATE "Het moet ergens in de jaren 1980 zijn geweest, tijdens een wandeling in het Pijnven in Eksel, dat er een wespendief opvloog naast een bospad," mailt Pierre Rutten. "Nog 20 meter verder wist ik waarom: plots was ik omringd door een horde wespen en was het spurten om weg te komen. Enkele wespensteken later had ik mijn lesje geleerd. Benader nooit een wespendief die een wespennest uitgraaft!"
Oppassen voor de wespendief
Zoom

De kortste weg...

Dinsdag 20 juni 2023
Zomaar even tussendoor
Tongeren - De kortste weg...Zoom...tussen twee punten is een rechte. Gezien in Sentower Park in Oudsbergen... (Foto Rik Vander Sanden)

Jenny Raets overleden

Dinsdag 20 juni 2023
Tongeren - Jenny Raets overledenGisteren is Jenny Raets overleden, de weduwe van de in 2016 gestorven Martin Digneffe. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.
Tongeren - Duikboot vermist op weg naar Titanic-wrakZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Muhammed Ozer (37) uit Luik heeft de besloten vennootschap MNM Corporate opgericht met zetel aan de Godensteenstraat in Tongeren. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitbating van een supermarkt, viswinkel, slagerij en bakkerij én cateringservice.

Bloembakken vernield

Maandag 19 juni 2023
Tongeren - Bloembakken vernieldIn de stad zijn bloembakken vernield die geplaatst werden met het oog op de Kroningsfeesten. Het vandalisme is vandaag gepleegd.
Kerk
Tongeren - Twee priesterwijdingen in bisdom HasseltIn het bisdom Hassselt vinden twee priesterwingen plaats: Gianluca Loperfido wordt gewijd op dinsdag 15 augustus om 15 u. in de Sint-Martinuskerk van Genk. Bart Pluymers wordt gewijd op zondag 3 september om 15 u. in de Sint-Quintinuskerk van Zonhoven.
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Maastrichtersteenweg in Riemst is het uitstalraam van een handelszaak beschadigd. De feiten zijn vandaag vastgesteld.

Veldbrand in Lauw

Zondag 18 juni 2023
Tongeren - Veldbrand in LauwGisterennamiddag brak brand uit op een veld aan de Langesteeg in Lauw. De brandweer was het vuur snel meester. Hoe de brand ontstond is niet geweten.

Beeldig Lommel...

Zondag 18 juni 2023
Tongeren - Beeldig Lommel...Zoom...met Helmut Lotti op Graspop. (Cartoon: Fobie)

Robert Vos overleden

Zondag 18 juni 2023
Tongeren - Robert Vos overledenOp 16 juni is Robert Vos overleden, de echtgenoot van Rina Baillien. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Woninginbraak in Neremweg

Zondag 18 juni 2023
Tongeren - Woninginbraak in NeremwegDieven drongen via een raam binnen in een woning aan de Neremweg. Zij gingen met juwelen aan de haal. De inbraak is vanochtend vastgesteld.

Toenemende neerslagkansen

Zondag 18 juni 2023
Weerbericht
Tongeren - Toenemende neerslagkansenEen storing schuift vanuit het westen naar onze streken. In eerste instantie zorgt deze storing voor een grotere instabiliteit van de atmosfeer met kans op lokale buien. In een latere fase gaat het regenen. Dit bij tropische temperaturen. Na het weekend wordt het iets minder warm en is het wisselvallig. Tegen volgend weekend stijgt de luchtdruk opnieuw.
Vandaag wisselen wolken en zon elkaar af en lokaal is er kans op een bui. Meestal is het echter wel droog en opnieuw is het erg warm bij maxima rond 30 (…) Het hele nieuwsbericht

Kans op onweer

Zondag 18 juni 2023
Vandaag gezien
Tongeren - Kans op onweerZoomEen mooie zonsopgang deze ochtend. Vandaag wordt het minder zonnig maar wel zeer zwoel, met een kans op onweer. (Johan Put)

Nieuwe vennootschap: Maxi Care

Zaterdag 17 juni 2023
Maximiliaan Cuypers (24) uit Tongeren heeft de besloten vennootschap Maxi Care opgericht met zetel aan de Bilzersteenweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer thuisverpleging en het leveren van goederen en diensten aan medici en para-medici.
Tongeren - Opgepast voor phishing 'uw icloud is vol'ZoomEen nieuw phishingbericht dat van iCloud lijkt te komen, doet de ronde. Dit bericht bestaat in verschillende versies en is afgelopen week meer dan 3800 keer naar verdacht[!]safeonweb.be doorgestuurd. Ook de politie stuurt een waarschuwing rond dit bericht. Oplichters sturen je een e-mail om je te vertellen dat jouw iCloud-ruimte vol is en stellen voor dat je meer ruimte koopt: "upgrade naar 50 GB of verhoog nu jouw limiet". Niet doen dus! UPDATE Een lezer uit Pelt werd het slachtoffer van deze phishing. "Zeer gevaarlijk," mailt hij. "650 euro weg, bankkaarten en paspoorten geblokkeerd. Pas in godsnaam op." 

Georges Coppers overleden

Zaterdag 17 juni 2023
Tongeren - Georges Coppers overledenOp 14 juni is Georges Coppers overleden. Hij was 72 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk Sint-Jozef aan de Henisstraat. Donderdag (18 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij uitvaartzorg Debay.
Tongeren - Woninginbraak in Armand MeesenlaanIn de Armand Meesenlaan is ingebroken in een woning. De inbraak is vanmiddag vastgesteld. Of er buit is, is niet geweten.

Het geluid van de zomer

Zaterdag 17 juni 2023
300 woorden van Rudi
Tongeren - Het geluid van de zomerNog meer dan het radiogeluid van de Tour, de bel van de ijskar, echoënde festivalmuziek, het ijsgerinkel in een glas frisdrank of het rietsjesgeslurp van het laatste restje ijskoffie, is het geluid van de zomer dat van de stilte. Of dat was zo.
De stilte onder een boom. Of in huis. Of in de tent die twee maanden op het gazon bleef staan. In september zag je nog waar ze had gestaan. De hondsdagen van toen. Je hoorde niets.
Naast een krekel in het gele gras hooguit het zacht gerammel met de (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Zomerregeling afvalzakken recyclageparkZoomHeb je volle afvalzakken die je niet meer kan buitenzetten omdat je op vakantie vertrekt? Of heb je beperkte stockageruimte waardoor het vervelend is om tijdens extreme warmte een volle huisvuil- of keukenafvalzak in huis te hebben? Uitzonderlijk kan je tussen 13 juni en 16 september 2023 je gele keukenafval-, groene tuinafval- en grijze huisvuilzak naar het recyclagepark brengen.

Hakenkruisen op auto's

Vrijdag 16 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Zichen-Zussen-Bolder (Riemst) hebben onbekenden hakenkruisen aangebracht op meerdere auto's. Dat gebeurde onder meer in de Kerkstraat.
Kort nieuws van bij de buren
Vanmiddag is een inbraak in een tuinhuis aan de Opheersstraat in Heers vastgesteld. Er is een kettingzaag gestolen.
Kort nieuws van bij de buren
In de Fazantstraat in Hoeselt is gisterenavond een fietser gewond geraakt toen hij aangereden werd door een auto. De bestuurder vervolgde zijn weg zonder zich om het slachtoffer te bekommeren.

Man (29) gewond bij ongeval

Donderdag 15 juni 2023
Tongeren - Man (29) gewond bij ongevalEen 29-jarige man uit Tongeren is gewond geraakt bij een auto-ongeval op de N76 in Kortessem. Het ongeval gebeurde vanochtend rond 1.30 uur.

Woninginbraak in Kanaalstraat

Donderdag 15 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Kanaalstraat in Riemst is ingebroken in een woning. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten. De inbraak is deze namiddag vastgesteld.
De Hasseltse Ondernemingsrechtbank heeft vandaag de vijf vennootschappen achter de verschillende meubelwinkels van Meubelen Heylen failliet verklaard. Daardoor komen zowat 50 mensen op straat te staan. De betrokken winkels zijn Meubelen Heylen, Interieur Plus en Meevita in Peer, De Prijzenklopper in Hechtel-Eksel en Meubelen Heylen in Kortenberg. In juli 2021 vroeg de groep bescherming tegen de schuldeisers, maar die bescherming werd vorige week niet opnieuw verlengd. Daarop vroeg de groep het faillissement aan. Er zijn drie curatoren aangesteld.
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - Meer fietsers omgekomen in het verkeerZoomEr zijn vorig jaar in ons land 540 mensen omgekomen na een verkeersongeval. De meeste dodelijke slachtoffers waren automobilisten, maar in 102 gevallen ging het om fietsers. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.
"Een eerder positieve evolutie van de verkeersveiligheid, behalve voor fietsers", zegt Statbel. "Terwijl alle verkeersveiligheidsindicatoren al jaren dalen, blijft het aantal fietsers dat betrokken is bij verkeersongevallen stijgen."
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - E314 grens-Genk weekend afgeslotenZoomDe E314 is komend weekend afgesloten in de richting Lummen tussen knooppunt Kerensheide (NL) en Genk-Oost (complex 32). Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt het wegdek tussen het viaduct Boorsem en het ecoduct Kikbeek.
Verkeer komende uit Nederland wordt vanaf vrijdagavond 16 juni (20u) tot en met maandagochtend 19 juni (6u) omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen. Vorig weekend werden deze werken nog uitgesteld wegens de hitte. In een volgend weekend zal de E314 in principe nog een laatste keer afgesloten zijn, zegt het AWV.

Hubert Freson overleden

Donderdag 15 juni 2023
Tongeren - Hubert Freson overledenOp 11 juni is in WZC Aurora Hubert Freson overleden, de weduwnaar van Maggy Haling. Hij was 96 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de aula van uitvaartcentrum Orye in Borgloon.

Loods fruitbedrijf uitgebrand

Woensdag 14 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Tongeren - Loods fruitbedrijf uitgebrandIn Grote-Spouwen (Bilzen) heeft een felle brand vanavond een opslagloods van fruitbedrijf Moors totaal vernield. De rookpluimen waren van ver te zien. Hoe de brand ontstond, is ngo niet geweten.

Stier hindert verkeer op E313

Woensdag 14 juni 2023
Kerk
Vanmorgen maakte een stier een wandeling op de E313 in Hoeselt. De aanwezigheid van het dier zorgde voor verkeershinder in de richting van Luik.

hEAR DROPS over fluiten

Dinsdag 13 juni 2023
Tongeren - hEAR DROPS over fluitenZoomMusica in Pelt heeft weer een nieuwe aflevering van hEAR DROPS online gezet. Deze keer kwam daarvoor hulp uit onverwachte hoek: van de tuinmannen van Dommelhof. Die bleken uitstekende fluiters te zijn. En daarover gaat deze aflevering: over fluiten.
Fluiten is een van die uitdagende, waarschijnlijk oervaardigheden die kinderen gebruiken om te laten zien dat ze opgroeien en contact maken met de wereld van volwassenen. Er zijn talloze manieren om te fluiten, vaak verbonden met lokale tradities. Ze vereisen allemaal tijd en doorzettingsvermogen om onder de knie te krijgen. Daarbij bieden de pogingen om te fluiten zelf talloze aanknopingspunten om met geluid bezig te zijn en je bewust te worden van subtiele verschillen in timbre. 

Even stoppen voor die duif

Dinsdag 13 juni 2023
Zomaar even tussendoor
Tongeren - Even stoppen voor die duifZoom
Alle respect voor die jonge, gehaaste autobestuurder die vanmorgen stopte voor een duif.
Die duif, een reisduif, stond in het midden van de linkerrijstrook van de Universiteitslaan in Hasselt. Ze zag, aan haar kopje te zien, de snelle zwarte Golf wel naderen, maar bleef - wellicht vermoeid - zitten. En wat deed die jonge chauffeur?
Hij stopte, op twee meter van de duif. Hij knipperde even met de koplichten. En daarop vloog de duif weg.
Gelukkig was het niet druk op dat ogenblik, op de Universiteitslaan. Maar chapeau voor die jonge chauffeur! Hij maakte mijn dag goed. (Ingez.)(Archieffoto)
Vandaag gezien
Tongeren - Maar de boer, hij sproeide voort...Zoom                                                                                     (Foto JV)

Bruno Ronsmans overleden

Dinsdag 13 juni 2023
Tongeren - Bruno Ronsmans overledenOp 6 juni is Bruno Ronsmans overleden. Hij was 35 jaar en afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Begroeting: vrijdag, (18.30-19 uur).
De raad van bestuur van werkgeversorganisatie VKW Limburg heeft in de vooravond Marc Warson (51) verkozen tot nieuwe voorzitter. Hij zal op 1 juli Marc Meylaers opvolgen. Marc Warson is eigenaar van Warsco Units en woont in Genk.

Inbraak in werfcontainer

Dinsdag 13 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Bronstraat in Kortessem is ingebroken in een werfcontainer. De dieven gingen met werktuigen aan de haal. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.
Het is maar dat je 't weet
De Amerikaanse autoreus Ford investeert opnieuw twee miljard euro in Keulen, waar in de huidige productievestiging zowat 2.300 van de 14.000 banen op de tocht staan. Het bedrijf gaat er elektrische auto's bouwen waarvan er in Keulen jaarlijks tot 250.000 van de band gaan rollen. Begin juli stopt Ford in Keulen met de productie van de Fiesta.

Hittegolf!

Dinsdag 13 juni 2023
Weerbericht
Tongeren - Hittegolf!We zijn officieel in een hittegolf aanbeland. De criteria hiervoor zijn 5 dagen met minstens 25 graden, waarvan minstens 3 dagen 30 graden of meer bedragen. Zolang de maximumtemperatuur niet onder 25 graden uitkomt, blijven we in de hittegolf. Het ziet er ook niet dadelijk naar uit dat het kouder zal worden en ook neerslag zit er deze week nog niet in. Na het volgend weekend lijken de neerslagkansen wel toe te nemen, maar dat moet nog bevestigd worden.
Vandaag is het stralend zonnig weer (…) Het hele nieuwsbericht

Jean-Luc Loncke overleden

Dinsdag 13 juni 2023
Tongeren - Jean-Luc Loncke overledenZondag is Jean-Luc Loncke (66) overleden, de weduwnaar van de in 2021 gestorven Tisch Damiaens. Hij was urgentiearts en bevelhebber majoor van de brandweer. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de OLV-basiliek. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg Debay.

Vico Deprez overleden

Dinsdag 13 juni 2023
Tongeren - Vico Deprez overledenOp 8 juni overleed Vico Deprez (59), de echtgenoot van Agnes Vaes. Hij woonsde in Helchteren en was afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers in Zolder.

Clement Machiels overleden

Maandag 12 juni 2023
Tongeren - Clement Machiels overledenGisteren is Clement Machiels overleden, de echtgenoot van Florence Surinx. Hij was 83 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de OLV-basiliek. Donderdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij Uitvaartzorg Debay.

Nieuwe vennootschap: Reamas

Maandag 12 juni 2023
De besloten vennootschap Reanova uit Kessel-Lo en Brecht Schoefs (32) uit Tongeren hebben de besloten vennootschap Reamas opgericht met zetel aan de Weilgenstraat in Tongeren. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer projectontwikkeling voor nieuwbouw, de handel in eigen onroerend goed en het beheer van residentiële en niet-residentiële gebouwen.
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari was 65,5% van de Belgische bevolking een Belg met Belgische achtergrond, 21,0% was een Belg met een buitenlandse achtergrond en 13,4% was een niet-Belg.  In absolute cijfers telt de Belgische bevolking 7.665.100 Belgen met Belgische achtergrond, 2.459.184 Belgen met een buitenlandse achtergrond en 1.573.273 niet-Belgen. (Statbel)
Er komen twee nieuwe verlichte fietsoversteekplaatsen op de Bilzersteenweg ter hoogte van de Driesenstraat. Dit is een drukke fietsroute tussen Riksingen en Henis met veel overstekende schoolkinderen.
Het is maar dat je 't weet
Binnen afzienbare tijd zullen minstens 350 parochiekerken in Vlaanderen een her- of een nevenbestemming krijgen. Zo'n 200 kregen al een (deels) andere invulling, ongeveer evenveel andere kerken zitten in een dergelijk traject. (K&L)

Een goede oogst verwacht

Zondag 11 juni 2023
Tongeren - Een goede oogst verwachtZoom'Blaast in juni in de noordkant, verwacht veel koren op het land' of 'In juni weinig regen, voorspelt een grote zegen'. Deze weerspreuken voorspellen een goede oogst. 

Werkbusje gestolen

Zondag 11 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Kloosterstraat in Riemst gingen onbekenden met een werkbusje aan de haal. De politie kreeg gisterennamiddag melding van de feiten.

Auto ramt muurtje

Zondag 11 juni 2023
Op de Maastrichtersteenweg ramde vanavond een auto een muurtje om vervolgens tot stilstand te komen tegen een verlichtingspaal. De twee inzittenden zijn naar het ziekenhuis gebracht.
Tongeren - Vrouw (49) gewond bij botsingEen 49-jarge vrouw uit Tongeren is gewond geraakt bij een botsing tussen twee voertuigen op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag rond 13.20 uur.

Een fijne vaderdag!

Zondag 11 juni 2023
Tongeren - Een fijne vaderdag!ZoomAan alle vaders: een fijne feestdag.

Het blijft heel warm

Zaterdag 10 juni 2023
Weerbericht
Tongeren - Het blijft heel warmZoomMorgen/zondag overheerst de zon het weerbeeld, maar later zijn er wat meer wolken. Neerslag van betekenis wordt er niet verwacht, al is een donderslag niet geheel uitgesloten. Het wordt opnieuw tropisch warm, tot 32 graden.
Maandag komt de wind opnieuw uit het oosten en is het een fractie minder heet. Bij maxima rond 28 of 29 graden is het uiteraard wel nog steeds bijzonder warm. Het wordt een zonnige dag met enkele wolken.
Dinsdag start uitermate zonnig, maar na de middag komt (…) Het hele nieuwsbericht
Limburg is rijk aan taal. Van Lommel tot Lanaken. Dat is straks te horen in het nieuwe initiatief ‘Mariette’: een klankkast en podcast over taal en thuis. Daarom worden nu alle Limburgers opgeroepen om in hun eigen taal of dialect een aantal woorden in te spreken. Deze opnames zijn straks te horen in Mariettes unieke klankkast.
‘Mariette’ wordt een speciaal ingerichte kamer in ontmoetingscentrum De Piepel in Tongeren waar je letterlijk in een Limburgse (…) Het hele nieuwsbericht

Vogelbestand gedecimeerd

Zaterdag 10 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Van de totale Europese vogelpopulatie gingen in de afgelopen veertig jaar naar schatting 550 miljoen vogels verloren. De grootste oorzaak? Pesticiden en kunstmest die overvloedig gebruikt worden door de geïndustrialiseerde landbouw. (Bron: The Conversation, geciteerd door Apache)

Geboorten met 2,6% gedaald

Zaterdag 10 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden 113.593 geboorten geregistreerd in België. Dat zijn er 3.046 minder dan gemiddeld in de periode 2018-2021, ofwel een daling met 2,6%. De regionale verschillen zijn groot: de cijfers tonen een eerder lichte daling in het Vlaamse Gewest (-1,4%) en het Waalse Gewest (-1,3%) en een stevige daling in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (-10,3%) ten opzichte van de periode 2018-2021. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2023 telde België 5,1 miljoen particuliere huishoudens, waarvan 1,8 miljoen eenpersoonshuishoudens. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Dit is meer dan een derde (36%) van de particuliere huishoudens. Gehuwde koppels met of zonder kinderen waren goed voor 37%. Het aandeel van ongehuwde koppels met of zonder kinderen is 15%. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het gewest met het grootste aandeel eenpersoonshuishoudens (47%).

Eerste vaderdag in 1910

Zaterdag 10 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
De Amerikaanse Sonora Dodd (1882-1978) was 16 toen haar moeder stierf in het kraambed. Samen met haar vader William voedde ze haar vijf jongere broers op. Sonora had erg veel respect voor haar vader, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Toen ze in 1909 hoorde dat er voor het eerst een Moederdag werd gevierd, vond ze dat ook vaders zo’n dag verdienden - en zeker haar eigen vader William. Daar begon ze campagne voor te voeren, net zoals dat voor Moederdag was gebeurd.
De eerste Vaderdag werd op (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Tongeren - Fatale dosis drugs bezorgd: 3 jaar celDrie jaar cel en een boete van 8.000 euro: dat is de straf die twee mannen uit Heers hebben gekregen omdat ze hun vriendin een fatale dosis drugs bezorgden. De vrouw die ook nog medicatie had genomen overleed in haar slaap. (PG)

We zijn met 11.697.557

Vrijdag 9 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2023 telde de wettelijke Belgische bevolking 11.697.557 inwoners. De Belgische bevolking groeide afgelopen jaar met 113.549 inwoners, ofwel met 0,98%. De bevolkingsgroei lag hiermee een stuk hoger dan normaal, zijnde een bevolkingsgroei met ongeveer 0,5%. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Diane Lindekens overleden

Vrijdag 9 juni 2023
Tongeren - Diane Lindekens overledenWoensdag is Diane Lindekens overleden, de echtgenote van Guy Vanseer. Zij was 68 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Maternuskerk aan de Cottalaan. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.

Maria Gielen overleden

Vrijdag 9 juni 2023
Tongeren - Maria Gielen overledenWoensdag is Maria Gielen overleden. Zij was 80 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (20.30-21 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.

Jean-Marie Poismans overleden

Donderdag 8 juni 2023
Tongeren - Jean-Marie Poismans overledenDinsdag is Jean-Marie Poismans overleden, de echtgenoot van Denise Cox. Hij was 73 jaar. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aa de Rutterweg.

Code oranje in natuurgebieden

Donderdag 8 juni 2023
Tongeren - Code oranje in natuurgebiedenZoomVanaf vandaag zal code oranje gelden in de natuurgebieden in Limburg. Dat is vandaag afgesproken na overleg tussen specialisten. De opschaling van code geel naar oranje - de tweede hoogste fase - houdt in feite niet zo'n groot verschil in. Het betekent wel dat de situatie wordt opgetrokken van 'gevaar' naar 'hoog gevaar' en dat het erg droog en brandgevaarlijk is in de natuur. Dat komt natuurlijk door de aanhoudende droogte - enkele druppels regen kunnen daar niets aan verhelpen -, de warmte en de wind. Natuurbeheerders zullen nog meer uitkijken en bij een brandoproep zal de brandweer steeds voldoende materiaal en manschappen proberen in te zetten. Uiteraard wordt ook aan bezoekers van natuurgebieden gevraagd uiterst voorzichtig te zijn en bij gevaar alarm te slaan.

Vrouw (30) gewond bij botsing

Woensdag 7 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Bij een botsing tussen een auto en een motorfiets op de Heukelommerweg in Riemst raakte een 30-jarige vrouw gewond. Het ongeval gebeurde deze namiddag rond 15.45 uur.
Het is maar dat je 't weet
De provincie Limburg telt 625 vastgoedmakelaars. 33,6 procent van de Limburgse vastgoedmakelaars is een vrouw. De meeste vastgoedmakelaars zijn actief in het Brussels Gewest (1.935). In Vlaanderen tellen West-Vlaanderen (1.603) en Antwerpen (1.503) de meeste vastgoedprofessionals.

Koperdiefstal aan station

Woensdag 7 juni 2023
Tongeren - Koperdiefstal aan stationKoperdieven hebben zo'n 300 meter kabel gestolen vlakbij het station. Een deel van de kabel was ingegraven. De diefstal werd gisteren vastgesteld.

Botsing in Overhaamlaan

Woensdag 7 juni 2023
Bij een botsing tussen twee auto's in de Overhaamlaan is gisteren één gewonde gevallen. Het slacbtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

Sneller rijbewijs kwijt

Dinsdag 6 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
De minister van Justitie en het College van procureurs-generaal hebben besloten de drempel voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs geleidelijk te verlagen. Concreet werd deze vanaf 1 juni verlaagd van 0,65 naar 0,50 mg/l uitgeademde lucht. Met andere woorden, van 1,5 naar 1,2 promille alcohol in het bloed. Het risico op een verkeersongeval is bijna vier keer zo groot bij 1,0 promille alcohol in het bloed en meer dan twintig keer zo groot bij 1,5 promille.
LET WEL: rijden (met de wagen, de motorfiets, brommer of met de fiets) is reeds strafbaar vanaf 0,5 promille alcohol in het bloed!

Jeanne Knapen overleden

Dinsdag 6 juni 2023
Tongeren - Jeanne Knapen overledenOp 2 juni is Jeanne Knapen overleden, de weduwe van de in 2013 gestorven Hubert Haling. Zij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Maternuskerk aan de Cottalaan. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.

Woninginbraak in Vreren

Dinsdag 6 juni 2023
In een woning aan de Droefstraat in Vreren kwamen dieven over de vloer. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten.

Dieven forceren achterdeur

Dinsdag 6 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Kraanstraat in Heers forceerden dieven de achterdeur van een woning. Er is geld gestolen.
Tongeren - Auto tegen boom: drie gewondenGisteren is op de Luikersteenweg een auto tegen een boom gereden. Een volwassene en twee kinderen raakten daarbij gewond.  De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Mia Fransen overleden

Maandag 5 juni 2023
Tongeren - Mia Fransen overledenVandaag is Mia Fransen overleden, de weduwe van de in 2017 gestorven Camille Smeysters. Zij was 96 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (11 uur) plaats in de parochiekerk van Rutten. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Debay.

Kwaliteit boven kwantiteit

Maandag 5 juni 2023
Om over na te denken
"Kwaliteit boven kwantiteit, ook in menselijke relaties. Niet iemand meepakken voor een onvergetelijke citytrip naar New York, wel eens vaker een hand op een schouder leggen en horen hoe het gaat. Een zieke buur vragen of je iets kleins kan doen. En ik hoef geen grote hoop intieme vrienden, maar ik wil wel steeds meer puren uit die paar hechte banden. Mijn ambitie is dichter en dichter komen bij wat er echt toe doet."
(VRT-journaliste Ruth Joos in Standaard Magazine)

Jenny Thoelen overleden

Maandag 5 juni 2023
Tongeren - Jenny Thoelen overledenIn WZC Sint-Franciscus is zaterdag Jenny Thoelen overleden, de weduwe van de in 1992 gestorven Ludovic Neven. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit.

Yvette Boutsen overleden

Maandag 5 juni 2023
Tongeren - Yvette Boutsen overledenZaterdag is Yvette Boutsen overleden, de echtgenote van Willy Janssen. Zij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake in de OLV-basiliek waarna gelegenheid tot groeten bij Uitvaartzorg Debay. Rouwadres: Raperiestraatr 12, 3700 Tongeren.
Het is maar dat je 't weet
De Franse overheid werkt aan systemen om de "péage"-stations op de snelwegen af te schaffen en te vervangen door infrarood-camera's. Dat gebeurt nu al op de A4, de A13 en A14 en op de A79. Tot daar niets aan de hand, ware het niet dat de doorsnee automobilist daar niets van merkt. Het enige wat hij kan zien is een bord met daarop "Flux libre" - vrije doortocht. 
Wie een Franse tolbadge heeft - aan te vragen bij o.m. de VAB - zal het tolbedrag automatisch van zijn rekening af zien gaan. Je kan je gegevens ook registreren via www.fulli.com/sesame, dan gebeurt dat ook automatisch. Hier en daar langs die snelwegen staan er op sommige parkings ook betaalmachines.
Voorlopig krijgen niet-betalers eerst een waarschuwing, waarna ze binnen de drie dagen moeten betalen. Als ze dat niet doen, kunnen ze een boete krijgen van 90 tot 375 euro.  
Het is maar dat je 't weet
"Wat voor onmogelijk werd gehouden is dankzij AI (kunstmatige intelligentie - red.) mogelijk: overleden personen die nabestaanden virtueel toespreken. Onlangs ging een Britse familie in gesprek met een digitale kloon van hun gestorven moeder/oma. (...) De digitale kloon van de Britse vrouw maakt deel uit van een groeiende trend van technologiebedrijven die tools maken waarmee nabestaanden met een overledene kunnen praten."
(Eindhovens Dagblad)

Auto gaat in vlammen op

Zaterdag 3 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Tongeren - Auto gaat in vlammen opIn de Helstraat in Kortessem vatte vanavond rond 21.30 uur een auto vuur. De brandweer kon niet verhinderen dat de wagen totaal werd vernield.

Zonnig en warm weekend

Zaterdag 3 juni 2023
Weerbericht
Tongeren - Zonnig en warm weekendHogedrukinvloeden blijven zowel op korte als lange termijn overheersen. Er is dan ook nog geen neerslag in het verschiet voor de hele volgende week. Er verandert niet zoveel wat het weerbeeld betreft, de zon overheerst en de wind komt aanhoudend uit noordoostelijke tot noordelijke richtingen. Wel komen de temperaturen hoger uit en kan het soms zomers warm worden.
Vandaag domineert de zon van de vroege ochtend tot de late avond. Hier en daar kan een stapelwolkje tevoorschijn komen of zijn er wat hoge (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - 'Stiltewandelingen' in Achelse KluisZoomStilte, daar kennen wij weinig van in het Westen. We steken onze dagen vol met actie en geluid en wanneer we dat niet zelf doen, doet iemand anders het wel voor ons. Volle agenda's, omgevingsgeluiden, muziek en getater, oplichtende schermpjes met bijbehorende bliepjes die aandacht vragen.
70% van de Vlamingen leeft in gebieden waar het geluidsniveau de 55 decibel overschrijdt, wat de drempel is voor industrieel geluid.
Wandelen in stilte zijn we niet meer gewend en het kan soms onwennig aanvoelen. Maar (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsweekend en hommelweekend

Zaterdag 3 juni 2023
Puur natuur
Tongeren - Fietsweekend en hommelweekendZoomHet is Fietsweekend vandaag - hop, iedereen de fiets op! Maar het is ook hommelweekend. Aandacht dus voor onze zachte, brommende, pluizige vliegertjes die geen mens kwaad doen. Natuurpunt heeft er veel aandacht voor. (Archieffoto)

Sardinekes

Zaterdag 3 juni 2023
300 woorden van Rudi
Tongeren - SardinekesWe dwalen door Antwerpen. Aan de rand van de wijk Bredero stappen we een eethuis binnen. We zijn op weg naar de Lemméstraat, maar honger en dorst vertragen onze tocht.
Op de kaart staan sardines. Ik verheug me op een bord vol gegrilde sardines maar de visjes blijken al in een blik te zitten. Maar het zijn er van de hippe soort. Ze komen uit Portugal zegt het blikje en ze zijn verwerkt met rode pepers. Het smaakt. Zeker met het bruin brood dat gelukkig wel op de grill heeft gelegen.
“Wij (…) Het hele nieuwsbericht

Mijn vleermuis

Zaterdag 3 juni 2023
De anonieme mijmeraar
Tongeren - Mijn vleermuisHard gewerkt vandaag. Alweer. Veel te hard voor iemand die eigenlijk gepensioneerd is. Als ik rond 21.30 uur eindelijk mijn pc uitschakel, moet ik toch even een luchtje scheppen, buiten, in mijn tuin die stilaan een echte tuin moet/zal worden, nu ik eigenlijk gepensioneerd ben. Zodra ik tijd heb! Het is nagenoeg windstil, de schemering is ingezet, geen wolkje aan de hemel. Op het dak zit een merel heerlijk schril te fluiten en in de verte hoor ik nog net het antwoord van een soortgenoot. (Toch nuttig, dat (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Een 46-jarige fietser uit Borgloon is gewond geraakt toen hij op de Luikersteenweg in Hasselt tegen een geparkeerde auto reed. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag.

Rik Boulogne overleden

Vrijdag 2 juni 2023
Tongeren - Rik Boulogne overledenOp 31 mei is Rik Boulogne overleden, de echtgenoot van Yolande Gerits. Hij was 67 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Annie Slechten overleden

Vrijdag 2 juni 2023
Tongeren - Annie Slechten overledenOp 30 mei is Annie Slechten overleden, de weduwe van Pierre Thys. Zij was 78 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (14 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: maandag (19.30-20 uur).

Politie zoekt de Zomerbob

Vrijdag 2 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - Politie zoekt de ZomerbobZoomVanaf vandaag en tot 28 augustus zullen er in het hele land alcoholcontroles worden georganiseerd in het kader van de Zomerbobcampagne. Daarbij moet in het oog worden gehouden dat de drempelwaarde voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs verlaagd is voor wie onder invloed van alcohol achter het stuur zit. De nieuwe drempelwaarde sinds 1 juni bedraagt 1,2 promille. Met andere woorden: je bent sneller je rijbewijs kwijt dan je denkt. Rij nuchter!
Tongeren - Marie Thérèse  America overledenOp 30 mei is Marie Thérèse America overleden, de weduwe van Guido Knapen. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: maandag (18.30-19 uur).
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen
Aangeboden
Boeken Stapelbed
Te koop
Te koop