Het overige nieuws

Handbal: Pelt - Bocholt 23-23

Zaterdag 30 september 2023
Bocholt - Handbal: Pelt - Bocholt 23-23In de BENE-League handbal is de wedstrijd Pelt - Bocholt geeindigd op een 23-23 gelijkspel. Aan de rust was de stand 15-11. In de rangschiking staan Pelt en Bocholt beide vijfde.

Handbal: Bocholt klopt Beyne

Zaterdag 30 september 2023
Bocholt - Handbal: Bocholt klopt BeyneIn tweede nationale van het handbal heeft Bocholt Beyne verslagen met 33-35.

Kabouters A - FC Kaulille 1-3

Zaterdag 30 september 2023
Bocholt - Kabouters A - FC Kaulille 1-3Kabouters Opglabbeek A heeft vanavond met 1-3 verloren van FC Kaulille.

Damesvoetbal: Bocholt B - STVV C 1-1

Zaterdag 30 september 2023
Bocholt - Damesvoetbal: Bocholt B - STVV C 1-1In tweede provinciale van het damesvoetbal hebben Bocholt B en STVV C 1-1 gelijkgespeeld.

Damesvoetbal: Bocholt A klopt Elen

Zaterdag 30 september 2023
Bocholt - Damesvoetbal: Bocholt A klopt ElenIn eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Bocholt A met 1-4 gewonnen van St. Elen.

'Godvergeten' (4)

Zaterdag 30 september 2023
Bocholt - 'Godvergeten' (4)Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Vrees voor blauwtongbesmetting

Zaterdag 30 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Schapenhouders - en ook veehouders - beginnen te vrezen voor een blauwtongbesmetting bij hun dieren. Het blauwtongvirus is zich in Nederland snel aan het verspreiden en zakt zuidwaarts, richting België. Het wordt verspreid door muggen en is niet gevaarlijk voor mensen. In Nederland zijn er inmiddels al meer dan 350 schapenhouderijen besmet. Ook runderen kunnen besmet geraken met het virus.

De Romeinse invasie van Schotland

Vrijdag 29 september 2023
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren gaat opnieuw van start met ‘Spraakwater’. De druk bijgewoonde lezingenreeks is inmiddels aan haar 20ste editie toe. Op het programma staan weer tal van boeiende uiteenzettingen over de wereld van archeologie en klassieke geschiedenis. De eerste lezing van het nieuwe seizoen zal online verlopen. Het museum strikte prof. em. David J. Breeze, een wereldautoriteit inzake het Romeinse leger. Op woensdag 18 oktober om 19.30 uur brengt de topspecialist het fascinerende verhaal van de ‘Slag bij Mons Graupius’. Meer info

'Godvergeten' (3)

Vrijdag 29 september 2023
De visie van Fobie
Bocholt - 'Godvergeten' (3)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
In welke mate kunnen milieuvervuilende stoffen via moedermelk worden overgedragen op pasgeborenen? En in hoeverre hebben ze impact op de cognitieve functies tijdens de eerste levensmaanden? Dat toegepaste onderzoeksproject van dr. Charlotte Cosemans aan de UHasselt krijgt steun van het Fonds Orcadia, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.
Hoewel borstvoeding voor pasgeborenen veel voordelen met zich meebrengt, hebben diverse studies de aanwezigheid van milieuverontreinigende stoffen in (…) Het hele nieuwsbericht

Viaduct Boorsem zondag weer open

Vrijdag 29 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Automobilisten kunnen vanaf zondag weer gebruikmaken van volwaardige rijstroken op het viaduct op de E314 in Boorsem. Dat meldt het AWV. Het wegdek is nu in beide richtingen vernieuwd, met geluidswerend asfalt, en ook het viaduct zelf kreeg een grondige renovatie. Ook langs de autoweg werden er verschillende werken uitgevoerd. Op de snelwegparking werden sanitaire voorzieningen aangelegd en grote halfverdoken vuilnisbakken geplaatst.

Nieuw: Klinkerwerken Nysen

Vrijdag 29 september 2023
Peter, Martin en Bert Nysen, allen uit Bocholt, hebben de besloten vennootschap Klinkerwerken Nysen opgericht met zetel aan de Veldhovenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer grond- en afbraakwerken, het bouwrijp maken van terreinen, het slopen van gebouwen en het plaatsen van afsluitingen, houtconstructies, tuinhuizen en carports.

Veel AI-boeken op Bol.com

Vrijdag 29 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op Bol.com bieden verkopers honderden kookboeken, reisgidsen en taalgidsen aan die geschreven zijn met behulp van AI (artificiële intelligentie), zo blijkt uit onderzoek van BNR.nl. Van Bangkok Travel Guide tot Suikerdieet, het aanbod van AI-boeken op de site is even groot als divers. De titels, zowel e-books als hardcopy's, worden aangeboden voor prijzen variërend van een paar euro's tot meer dan twintig euro per boek.

Godvergeten (2)

Donderdag 28 september 2023
De visie van Fobie
Bocholt - Godvergeten (2)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Al 5 ha aan asbestdaken verwijderd

Donderdag 28 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op twee jaar tijd zijn er bij 77 bedrijven in Limburg asbestdaken verwijderd, goed voor een oppervlakte van 50.126m². Dat heeft mlinister Zuhal Demir bekendgeamakt. In heel Vlaanderen gaat het om ruim 825.000m² bij in totaal 1.332 land- en tuinbouwbedrijven

Verband tussen Round-Up en Parkinson?

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De Europese voedseltoezichthouder (EFSA) hield belangrijke informatie over Parkinson achter bij de goedkeuring van glyfosaat (zoals Round-Up - red.). Boeren mogen met het bestrijdingsmiddel blijven werken ondanks alle negatieve geruchten errond. Op 13 oktober stemmen de EU-lidstaten over een eventuele verlenging van de goedkeuring van glyfosaat.
Uit Nederlands onderzoek blijkt inmiddels dat de (…) Het hele nieuwsbericht

En wij maar klagen

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels, waarvan zeven op de Veluwe. In totaal zijn er minimaal 39 welpen geboren.  

Bocholt VV speelt 4-4 gelijk

Woensdag 27 september 2023
Bocholt - Bocholt VV speelt 4-4 gelijkLiefst acht doelpunten vanavond in de inhaalwedstrijd van Bocholt VV tegen Jong KV Mechelen. Acht doelpunten, en toch een gelijkspel: 4-4. Aan de rust stond het 4-1 voor de thuisploeg maar Bocholt kon nog sterk terugkomen, met in de laatste minuut een penalty die omgezet werd door Seys. De overige doelpunten werden gescoord door Lenaerts, Azevedo en Seys.

Film over Bokkenrijders is klaar

Woensdag 27 september 2023
Bocholt - Film over Bokkenrijders is klaarZoomDe film "De Zondebokken", over de Bokkenrijders, is klaar. Gisteren werd de trailer (hierboven) online gezet en vanaf 22 november kunt u de film in de bioscoop gaan bekijken. Voor de film werden heel wat opnamen in Pelt gemaakt, onder meer in het Hobos;

Gemiddeld brutoloon 3.886 euro

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Gemiddeld verdiende een werknemer die in 2021 voltijds werkte 3.886 euro bruto per maand. Het mediaanloon bedraagt 3.507 euro bruto per maand, wat betekent dat 50% van de werknemers minder dan 3.507 euro verdient, terwijl de andere helft een hoger loon ontvangt.
Als we dieper ingaan op de loonspreiding, stellen we vast dat 10% van de werknemers minder dan 2.303 euro bruto per maand verdient, terwijl de 10% best betaalden meer dan 5.922 euro ontvangen. (Statbel)

'Het makkelijkst om mee samen te leven'

Woensdag 27 september 2023
Vandaag gelezen
"Van alle grote roofdieren is de wolf het makkelijkst om mee samen te leven. De wolf is voorspelbaar, zijn gedrag is 'vrij eenvoudig'. Als dat van een hond. 'Afwachtend, observerend en als er te veel dingen gebeuren die hem niet bevallen, verlaat hij de situatie. Katachtigen zijn veel onvoorspelbaarder.'
Ecoloog Glenn Lelieveld in de NRC

Oktober start bijzonder zacht

Woensdag 27 september 2023
Weerbericht
Bocholt - Oktober start bijzonder zachtEen band van hogedrukgebieden, uitgestrekt van de Azoren tot Rusland, zorgt voor rustig en stabiel weer. Storingen trachten vanuit het westen over onze streken te schuiven, maar verbrokkelen door de hoge luchtdruk en kunnen enkel nog als erg verzwakte systemen onze regio bereiken. Dat resulteert voornamelijk in wolkenvelden. Het blijft bovendien bijzonder zacht, ook op de langere termijn.
Vandaag zijn er behoorlijk wat wolkenvelden, maar de zon kan er geregeld doorheen schijnen. Het blijft (…) Het hele nieuwsbericht
Handbalbondscoach Yérime Sylla maakte vanmorgen zijn selectie van de Red Wolves bekend. De nationale mannenhandbalploeg werd tijdens de WK-loting vrijgesteld van de eerste kwalificatieronde begin november. Sylla en zijn staf organiseren nu een stage in Frankrijk en spelen op vrijdag 3 november om 19u een oefenwedstrijd in Rijsel.
Opmerkelijk: in de selectie van 16 spelers zit niemand van Sezoens Achilles Bocholt. Wel twee spelers van Sporting Pelt: Robbe Spooren en Nick Deekens.

Ronnie Leeters overleden

Woensdag 27 september 2023
Bocholt - Ronnie Leeters overleden
In Schotland is Ronnie Leeters overleden, de echtgenoot van Marleen. Hij was geboren in Peer en werd 59 jaar. De afscheidsdienst vindt plaats in besloten kring. Begroeting: morgen/donderdag (17-20u) aan huis in Kaulille.

'Godvergeten'...

Woensdag 27 september 2023
De visie van Fobie
Bocholt - 'Godvergeten'...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Theo Custers overleden

Woensdag 27 september 2023
Bocholt - Theo Custers overledenOp 22 september is Theo Custers overleden, de weduwnaar van de in 2011 gestorven Madeleine Bernard. Hij was 84 jaar en afkomstig uit Bocholt. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk in Stokkem. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg Barthels in Dilsen.

Meeste geld gaat naar huisvesting

Dinsdag 26 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 besteedden de Belgische huishoudens 15,8% van hun budget aan voeding, drank en tabak. Dat is in zekere zin een daling naar een normaal niveau, na een piek van 18,1 % in 2020. 
De grootste hap uit het budget, 30,7% van het totaal, blijft huisvesting (huur, water, energie, onderhoud en andere kosten). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, op basis van de Huishoudbudgetonderzoek bij bijna 5.000 Belgische huishoudens.

Een Digipunt in elke gemeente

Dinsdag 26 september 2023
Bocholt - Een Digipunt in elke gemeenteZoom
Acht gemeenten in Noord-Limburg gaan samen de digitale achterstand van hun inwoners aanpakken. Dat is nodig omdat naar schatting zowat 50.000 Noord-Limburgers achterop lopen als ze iets via computer of smartphone moeten regelen. Voortaan kunnen ze hulp krijgen van vrijwilligers op 8 Digipunten waar ook materiaal beschikbaar is. 
Tijdens rondetafelgesprekken staken de lokale besturen van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt de koppen bijeen om een gecoördineerd actieplan uit te werken tegen de uitdijende digitale kloof in de regio. Daaruit zijn de acht vaste Digipunten gegroeid. Ze komen in de gemeentelijke bibliotheken. Maar er wordt ook gedacht aan mobiele digipunten bij de dorpsrestaurants. Ook wordt bekeken wat er in de toekomst nog nodig is om de achterstand verder weg te werken.

Het nieuwe normaal in de wielersport

Dinsdag 26 september 2023
Bocholt - Het nieuwe normaal in de wielersportZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Gorilla gestolen op kermis Weert

Dinsdag 26 september 2023
Grensgevallen
Op de kermis in Weert - die nog tot en met morgen duurt - is afgelopen weekend een gigantische aap gestolen: Bokito, een pikzwarte (namaak)gorilla van zo'n twee meter hoog. Het is al de tweede keer dit jaar dat hij verdwenen is. Eerder gebeurde dat in Tilburg. "Ik heb al een beetje in de rondte gekeken, maar ik zie hem niet en ik kan hem ook niet roepen, want hij komt niet terug", zegt de exploitant. UPDATE De aap is inmiddels  - beschadigd - teruggevonden.

Willy Bergs overleden

Dinsdag 26 september 2023
Bocholt - Willy Bergs overledenZaterdag is Willy Bergs overleden, de weduwnaar van de in 1998 gestorven Jeanne Verheijen en de levenspartner van Marie-Jeanne Verboven. Hij was 78 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Mia Verbakel overleden

Dinsdag 26 september 2023
Bocholt - Mia Verbakel overledenZondag is Mia Verbakel overleden, de weduwe van de in 1979 gestorven Giel Schrijvers. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Bocholt waarna gelegenheid tot groeten bij Vanhove Uitvaartzorg.

Nieuwe uitvaartverzorger

Maandag 25 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Tom Kerkhofs (46) en zijn echtgenote Ilse Dirks (45) , beiden uit Bree, hebben Ziel Uitvaarthuis opgericht met zetel aan de Gerdingerstraat in Bree. Het gaat om een begrafenisonderneming in de breedste zin van het woord.

De boomkikkers van Bree

Maandag 25 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Bocholt - De boomkikkers van BreeZoomIn De Luysen in Bree zitten boomkikkertjes. Ze zijn ongelooflijk klein - ze kunnen op een blad zitten en ongemerkt blijven, want ze hebben nagenoeg dezelfde kleur. Ze hebben zuignapjes aan het einde van vingers en tenen, waardoor ze goed kunnen klimmen. Tussen de groene rug en lichte buik bevindt zich, op de flanken, een bruinzwarte band. Boomkikkers hebben oranje ogen met een horizontale pupil en een goed zichtbaar trommelvlies. En ze kunnen van kleur veranderen van lichtbruin tot donkergroen. Marcella Stappers fotografeerde dit exemplaar in De Luysen.

Windturbines worden te duur...

Zondag 24 september 2023
Bocholt - Windturbines worden te duur...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Handbal: Waasmunster - Bocholt 33-32

Zondag 24 september 2023
In tweede nationale mannen van het handbal heeft Bocholt met 33-32 verloren van Waasmunster.

Weer een wolf doodgereden

Zondag 24 september 2023
Bocholt - Weer een wolf doodgeredenZoomEr is weer een wolf doodgereden, deze keer op de Noord-Zuid tussen Houthalen en Helchteren, in de vallei van de Mangelbeek. Het zou gaan om een mannelijke welp van dit jaar. Het kadaver werd opgehaald door het Natuurhulpcentrum. Morgen komt het INBO het ophalen voor verder onderzoek. (Foto Natuurhulpcentrum)

Damesvoetbal: winst voor Bocholt B

Zondag 24 september 2023
Bocholt - Damesvoetbal: winst voor Bocholt BIn tweede provinciale van het damesvoetbal heeft Bocholt B met 1-2 gewonnen van Zepperen-Brustem. Bocholt B staat zesde in de stand.

Fietsster (37) aangereden door auto

Zondag 24 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Toleikstraat in Bree is vrijdagavond rond 18.20 uur een 37-jarige fietsster aangereden door een auto. Zij raakte daarbij gewond.

Exc. Hamont wint van FC Kaulille

Zondag 24 september 2023
Bocholt - Exc. Hamont wint van FC KaulilleIn Derde Provinciale heeft Exc. Hamont Kaulille FC verslagen met 2-1 . Voor Exc. Hamont scoorden Langens en Van Rijswijk, voor Kaulille K. Daniels.

Sporting Hasselt - Bocholt VV 1-0

Zaterdag 23 september 2023
Bocholt - Sporting Hasselt - Bocholt VV 1-0Bocholt VV heeft vanavond met 1-0 verloren van Sporting Hasselt. Het doelpunt viel in de 77ste minuuut. Bocholt had een punt verdiend maar blijft met 1 op 12 verweesd achter. Woensdag staat er een inhaalwedstrijd op het programma tegen Jong KV Mechelen.
Bocholt - Sezoens Bocholt verliest van Kembit LionsIn de BENE-league van het handbal heeft Sezoens Achilles Bocholt thuis met 28-32 verloren van Kembit Lions. De ruststand was 11-15. Bocholt kwam in de tweede helft nog op 1 doelpunt: 24-25 na 52 minuten, maar via teveel technische fouten vergrootte Lions de voorsprong: 28-32 eindstand. UPDATE Een Bocholts verslag van de wedstrijd: 
De wedstrijd werd gestart met één minuut applaus om het overlijden van Ronnie Leeters te gedenken. We wisten vooraf dat het (…) Het hele nieuwsbericht

Bocholt VV B - Lutlommel VV 1-2

Zaterdag 23 september 2023
Bocholt - Bocholt VV B - Lutlommel VV  1-2Bocholt VV B heeft vanavond met 1-2 verloren van Lutlommel VV.

Vermageren via een spuitje?

Zaterdag 23 september 2023
De visie van Fobie
Bocholt - Vermageren via een spuitje?Zoom                                                                          ( Cartoon: Fobie)

Lach om jezelf

Zaterdag 23 september 2023
Vandaag gelezen
Jonge narcisten kammen hun haar en kijken constant naar zichzelf in de spiegel. Ik wil je een advies geven: kijk af en toe naar jezelf in de spiegel en lach om jezelf. Lach om jezelf. Het zal je goed doen. (Paus Franciscus)
De visie van Fobie
Bocholt - Kan België F16's naar Oekraïne sturen?Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Nieuwe parkeertickets bij ziekenhuis

Vrijdag 22 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - Nieuwe parkeertickets bij ziekenhuisZoomSinds kort werkt Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt met nieuwe parkeertickets. Hier staat een QR-code op waardoor parkeerders nu gemakkelijk direct mobiel kunnen betalen, in plaats van bij de betaalautomaat. Betalen kan door simpelweg de QR-code op het parkeerticket te scannen met de camera van je smartphone. De parkeerder wordt onmiddelllijk doorgestuurd naar het betaalplatform waar men het parkeergeld kan betalen met een betaalmethode naar keuze. Je hoeft dan niet meer langs de betaalautomaat te passeren. Als je buiten rijdt, dien je wel nog je parkeerticket in de automaat aan de slagboom in te voeren.
De oude werkwijze (betalen aan de betaalautomaat) blijft van kracht voor patiënten en bezoekers die niet in het bezit zijn van een smartphone.

Bedrijfsinbraak op industrieterrein

Donderdag 21 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Bree is ingebroken in een bedrijf op het industrieterrein Kanaal-Noord. Er is werkmateriaal gestolen. De inbraak is vanochtend vastgesteld.

Dertiger dumpt drugsafval

Donderdag 21 september 2023
Bocholt - Dertiger dumpt drugsafvalEen dertiger uit Mol moest zich voor de rechter verantwoorden voor het dumpen van chemisch drugsafval in Bocholt, Hechtel-Eksel, Hamont-Achel en Peer. Het Openbaar ministerie vorderde 3 jaar cel en een boete van 8.000 euro maar stelde geen bezwaar te hebben tegen een uitstel gekoppeld aan voorwaarden. Op 19 oktober kent de man zijn straf. (PG)

Yvon Vanspauwen overleden

Donderdag 21 september 2023
Bocholt - Yvon Vanspauwen overledenGisteren is Yvon Vanspauwen overleden, de weduwnaar van Maria Vervaet. Hij was geboren in Hoeselt en werd 78 jaar. Dinsdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Kaulille. Begroeting: maandag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in de Belgebergstraat. Online controleren via www.begrafenissencreemers.be.

Meeste evers geschoten in Hechtel-Eksel

Donderdag 21 september 2023
Bocholt - Meeste evers geschoten in Hechtel-EkselZoomIn Noord-Limburg werden afgelopen jaar de meeste everzwijnen geschoten in Hechtel-Eksel. Het waren er 157. In Lommel waren het er 98, in Pelt 53 - 45 in Overpelt, 8 in Neerpelt. In Bocholt waren het er 39 en in Peer 86. In Hamont-Achel werd er volgens de officiële cijfers géén everzwijn afgeschoten.(Bron: INBO)(Archieffoto Paul Vangerven)

De meeste Belgen zijn gelukkig

Donderdag 21 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Het merendeel van de Belgen noemt zich gelukkig. In het tweede kwartaal 2023 voelde 65,4% van de Belgen zich altijd gelukkig (9,1%) of meestal gelukkig (56,3%). Jongeren (16-24 jaar) blijken over het algemeen de gelukkigste bevolkingsgroep te zijn (71,9%), in tegenstelling tot personen van 65 tot 74 jaar (57,4%). Werknemers (71,8%) scoren over het algemeen beter dan anderen. Ze zijn vaker gelukkig dan gepensioneerden (58,6%), werklozen (38,6%) en vooral vaker gelukkig dan mensen met een (…) Het hele nieuwsbericht

Oudste houtconstructie ooit gevonden

Woensdag 20 september 2023
Zomaar even tussendoor
Wetenschappers hebben bij de Kalambo-waterval in Zambia de oudste houtconstructie ooit aangetroffen. Die is naar schatting 476.000 jaar oud en bestaat uit twee planken, waarvan de ene een inkeping bevat die duidelijk met gereedschappen is aangebracht.
Lees bij de NOS "Oudste houtconstructie ooit gevonden"
Bocholt - Aangepaste signalisatie voor fietssnelwegenZoomDe vijf Vlaamse provincies ontwikkelden voor de fietssnelwegen samen een éénvormige “routetaal” voor bewegwijzering en signalisatie. Dit maakt de fietssnelwegen herkenbaar, leesbaar en makkelijk te volgen in heel Vlaanderen én in Brussel. De provincieraad keurde vandaag het voorstel van gedeputeerde Bert Lambrechts goed om de fietssnelweg F70, de Demerroute, volledig uit te rusten met signalisatie en bewegwijzering volgens deze routetaal. De F70 die loopt van Stokrooie tot Bilzen met een lengte van 25 km, wordt zo de eerste Limburgse fietssnelweg die volledig over aangepaste signalisatie op maat van de fietssnelweg zal beschikken. Die signalisatie zal ook op de andere fietssnelwegen worden geplaatst, vandaar dat we ze u al willen meegeven.
Aangepaste signalisatie voor fietssnelwegenAangepaste signalisatie voor fietssnelwegen
Zoom

Marc Didden nog eens in Hamont

Woensdag 20 september 2023
Bocholt - Marc Didden nog eens in HamontZoomMarc Didden bracht de eerste jaren van zijn leven door in Hamont. Vrijdagavond (20.15u) komt hij er terug om er te vertellen - niet alleen over wat hij nog weet over Hamont maar ook over zijn passie: cinema. Aanleiding is de publicatie van zijn boek "Over Cinema". Dat gebeurt dan ook in Cinema Walburg, die dit jaar zijn 65-jarig bestaan viert. 
"Mensen hoeven geen lezing te verwachten, (…) Het hele nieuwsbericht

Jezelf relativeren

Woensdag 20 september 2023
Vandaag gelezen
"Comedians die met zichzelf kunnen lachen zijn authentieker. Als William Boeva, die dwerggroei heeft, grappen maakt over zijn gestalte, is dat gepermitteerd. Als ik dat doe, ben ik een schoft. Een goede komiek betrekt zijn grappen altijd op zijn eigen leefwereld." (Comedian Koen Dewulf in Kerk en leven).

Weersverbetering vanaf het weekend

Dinsdag 19 september 2023
Weerbericht
Bocholt - Weersverbetering vanaf het weekendEen actieve storing bereikt ons donderdag en zorgt voor een flinke plens hemelwater. Na wisselvallig weer met buien op vrijdag en zaterdag, wordt het vanaf zondag droger, zonniger en ook weer warmer.
Morgen/woensdag
gaat het kwik flink de hoogte in bij maxima rond 24 graden. Er zijn wel wat wolkenvelden, maar er is ook ruimte voor de zon. Met een erg strakke zuidwestenwind voelt het wel iets koeler aan.
Donderdag trekt een actieve storing traag over onze regio. Er valt een flinke plens (…) Het hele nieuwsbericht

Troonrede op Prinsjesdag in Nederland

Dinsdag 19 september 2023
De visie van Fobie
Bocholt - Troonrede op Prinsjesdag in NederlandZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Drie aanhoudingen voor helpdeskfraude

Dinsdag 19 september 2023
De Hasseltse onderzoeksrechter heeft vandaag twee vrouwen van resp. 20 en 24 jaar en een 19-jarige man aangehouden die verdacht worden van het plegen van een reeks oplichtingen onder de noemer “helpdeskfraude”. De verdachten, allen Nederlanders, gingen als volgt te werk.
De slachtoffers, meestal alleenstaande hoogbejaarden, worden opgebeld door iemand die zich uitgeeft als medewerker van de financiële instelling waar zij klant zijn. Men deelt hen mee dat er verdachte geldtransacties (…) Het hele nieuwsbericht

Helft alleenwonenden heeft geen auto

Dinsdag 19 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 had 49,1% van de alleenwonenden geen eigen wagen en 47,6% van hen bezat er één. Van de koppels zonder inwonende kinderen beschikt 12,6% niet over een wagen. 56,7% heeft er één, 26,0% heeft er twee. (Statbel)

Eenzaamheid de ziekte van deze tijd

Dinsdag 19 september 2023
Vandaag gelezen
"Eenzaamheid is de ziekte van deze tijd. Ik heb ze goed gevoeld tijdens corona, die eenzaamheid. Weg uit Antwerpen om een leefloon te kunnen ontvangen. In Nederland zat ik daar in een buurt waar ik niemand kende. En nu leef ik in een stacaravan op een camping. Dan weet je: veel erger moet het niet worden. Gelukkig is er beterschap in zicht. Dankzij een gulle weldoener verhuis ik binnenkort naar een rijhuis in de buurt van Roosendaal." (Nederlandse zanger Hans de Booij in 'Kerk en Leven').

Wietplantage in leegstaand huis

Maandag 18 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Bocholt - Wietplantage in leegstaand huisIn Bree is een ontmantelde wietplantage ontdekt in een leegstaand huis aan de Maaseikerbaan. Het was een notaris die de plantage ontdekte omdat het huis gaat verkocht worden. De civiele bescherming heeft de resten van de plantage vanavond opgeruimd.

Iemand een F35 gezien?

Maandag 18 september 2023
Zomaar even tussendoor
Bocholt - Iemand een F35 gezien?ZoomIn de VS is een F35 - het type straaljager dat bij ons de F16 moet vervangen - verdwenen nadat de piloot er met zijn schietstoel uit sprong vanwege een klaarblijkelijke noodsituatie.
Sindsdien is die F35 spoorloos en aan de plaatselijke bevolking is gevraagd uit te kijken naar het mogelijke wrak.
België heeft 34 gelijkaardige toestellen besteld.
We willen er niks mee zeggen, maar toch... (Cartoon: Fobie)

Jos Van Vlierden overleden

Maandag 18 september 2023
Bocholt - Jos Van Vlierden overledenDinsdag is Jos van Vlierden overleden. Hij was 74 jaar. De crematie en de asvertrooiing op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Belgische jeugdteams naar EK handbal

Maandag 18 september 2023
De Koninklijke Belgische Handbalbond heeft twee jeugdteams ingeschreven voor het EK handbal van 2024. De M18 nemen van 5 tot 11 augustus deel aan het Men’s 18 EHF Championship. De M20 nemen van 13 tot 21 juli deel aan hun EK. De Red Wolves bereiden via een buitenlandse stage hun belangrijke EK-barragewedstrijden tegen Cyprus voor. De eerste WK-kwalificatiewedstrijden staan in maart op het programma.

Meer dan 7.000 studenten bij UHasselt

Maandag 18 september 2023
Bocholt - Meer dan 7.000 studenten bij UHasseltVandaag start het nieuwe academiejaar aan de UHasselt. En dat met een recordaantal studenten. “Voor het eerst gaan we over de kaap van 7.000 ingeschreven studenten. Het aantal generatiestudenten stijgt met meer dan 20 procent tot een recordhoogte van 1.581 studenten die voor het eerst aan het hoger onderwijs beginnen. We zien echt absolute records voor onze universiteit”, zegt een tevreden rector Bernard Vanheusden.
Alle faculteiten bereiken dit jaar recordhoogtes. Opleidingen die het (…) Het hele nieuwsbericht

Handbal: Bocholt klopt Merksem

Zondag 17 september 2023
Bocholt - Handbal: Bocholt klopt MerksemIn tweede nationale van het handbal heeft Bocholt met 30-16 gewonnen van Merksem.

Geld kan perverse invloed hebben

Zondag 17 september 2023
Vandaag gelezen
Geld kan een perverse invloed hebben. Mensen en geld? Dat blijft een onstuimig huwelijk. Niet alleen de liefde, ook geld maakt soms blind. Zelfs tot minnaars van de mammon waarbij elk moreel besef wegvalt. (Steven Vanackere, vicegouverneur Nationale Bank van België in "Kerk en Leven").
Bocholt - Bocholt VV B speelt gelijk in OpitterBochlot VV B heeft vanmiddag 3-3 gelijkgespeeld bij KFC Opitter.
Bocholt - Bocholt VV verliest van Belisia BilzenBocholt heeft thuis niet kunnen winnen van Belisia Bilzen. De ruststand was 1-0, na een doelpunt van Thomas Azevedo, maar Belisia kon in de tweede helft gelijk maken en in de 97ste minuut het winnende doelpunt scoren.

Autoloze zondag in Brussel

Zondag 17 september 2023
De visie van Fobie
Bocholt - Autoloze zondag in BrusselZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Handbal: nipte winst voor Bocholt

Zondag 17 september 2023
Bocholt - Handbal: nipte winst voor BocholtIn de BENE-league van het handbal is Sezoens Achilles Bocholt nipt gaan winnen bij het Nederlandse Aalsmeer: 27-28. In de rangschikking staat Bocholt nu tweede, met één punt achterstand op Visé. UPDATE Een verslag vanuit de club:
Op voorhand waren we ons bewust van de complexiteit van deze wedstrijd. Hoewel het tegen het einde nog lang bibberen en beven was, wonnen de jongens van coach Boiten toch nog met het kleinste verschil. Verdiend? Zeker (…) Het hele nieuwsbericht

Damesvoetbal: Bocholt B - Alken B 0-7

Zaterdag 16 september 2023
Bocholt - Damesvoetbal: Bocholt  B - Alken B 0-7In tweede proviciale van het damesvoetbal heeft Bocholt B met 0-7 verloren van FC Alken B.

KFC Kaulille - VK Gestel 3-3

Zaterdag 16 september 2023
Bocholt - KFC Kaulille - VK Gestel 3-3KFC Kaulille en VK Gestel hebben vanavond 3-3 gelijkgespeeld. Voor Kaulille scoorden Eerlings, Nullens en Housen.

Meeste slachtoffers automobilisten

Zaterdag 16 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren de meeste dodelijke slachtoffers van verkeersongevallen binnen de 30 dagen automobilisten (216). Ze worden gevolgd door fietsers (102), voetgangers (83) en motorrijders (66). (Statbel)

Minder diesel-, meer benzinewagens

Zaterdag 16 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 2015 daalt het aantal personenwagens dat op diesel rijdt elk jaar iets sneller. In 2023 zijn er 9,2 procent minder dieselwagens dan een jaar eerder; op 1 augustus waren er dat 2.201.549. Tegelijkertijd - en net als in 2022 - blijft het aantal benzinewagens stijgen (+2,5% in 2023) tot 3.096.253. Benzinewagens vertegenwoordigen momenteel 51,34% van het personenwagenpark, terwijl dit voor dieselauto's 36,51% bedraagt. (Statbel)

Auto belandt op rotonde

Zaterdag 16 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Hamonterweg in Bree is rond middernacht een auto op de rotonde beland. De wagen werd tot schroot herleid, maar niemand werd gewond.

Ronnie Leeters overleden

Zaterdag 16 september 2023
Bocholt - Ronnie Leeters overledenIn Schotland is donderdag Ronnie Leeters onverwacht overleden. Hij was geboren in Kaulille en werd 59 jaar.  
Bedrijfsnieuws
De 500 grootste bedrijven in Limburg zagen vorig jaar hun omzet met 19,4 procent stijgen. Daarnaast zijn er zowat 4.600 jobs bijgekomen in de 500 grootste bedrijven. Staalfabriek Aperam in Genk blijft nog altijd het grootste bedrijf. (VKW Limburg)

45 procent grondgebied landbouwgrond

Vrijdag 15 september 2023
Het is maar dat je 't weet
45 procent van de grondoppervlakte in België bestaat uit landbouwgrond. Bossen beslaan 20 procent van het grondgebied en 9 procent van het grondgebied bestaat uit woongebied. (Statbel)

Fleur Moors naar Nations' Cup

Vrijdag 15 september 2023
Fleur Moors neemt vandaag als lid van de Belgische selectie deel aan de Nations' Cup Women Juniors - Watersley Ladies Challenge. Dat is een driedaagse wedstrijd voor Junior vrouwen en vrouwen U23. Ze krijgen een zwaar, heuvelachtig parcours voor de kiezen. Dat parcours ligt in Nederlands-Limburg, in de buurt van Sittard.

Koop dit weekend een azalea

Donderdag 14 september 2023
Het plantjesweekend van Kom op Tegen Kanker vindt dit jaar plaats op 15, 16 en 17 september. In heel Vlaanderen worden dan azalea’s te koop aangeboden ten voordele van “Kom op Tegen Kanker”. Een azalea kost 8 euro. Met de opbrengst van de plantjesverkoop financiert Kom Op Tegen Kanker zorgprojecten in de vorm van een luisterend oor, activiteiten, lotgenotencontact, informatie en praktische of financiële hulp voor mensen met kanker en hun omgeving. Voor meer informatie kan je terecht op de website: komoptegenkanker.be/plantjesweekend.

11.000 klanten bij de Voedselbank

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Zo'n 11.000 mensen hebben tijdens de eerste zes maanden van dit jaar in Limburg een beroep gedaan op de Voedselbank. Meer en meer jonge gezinnen en tweeverdieners kloppen bij de Voedselbanken aan.

Eerste offroad auto op zonne-energie

Donderdag 14 september 2023
Grensgevallen
Bocholt - Eerste offroad auto op zonne-energieZoomHet studententeam Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven heeft de eerste offroad auto ontwikkeld die rijdt op energie van de zon. De zonnewagen is niet afhankelijk van laadpalen maar heeft zonnepanelen op het dak. Stella Terra, zoals de auto heet, is robuust genoeg om behalve op verharde wegen ook uit de voeten te kunnen op onverhard terrein.
De zonneauto – die mag rijden op de openbare weg – heeft een begrensde topsnelheid van 145 kilometer per uur, weegt slechts 1200 kilogram en heeft op een zonnige dag een actieradius van 630 kilometer. Voor de auto werd bijna alles door het Solar Team zelf ontworpen: van de ophanging tot de omvormers voor de zonnepanelen. (Foto: STE/Bart van Overbeeke) 

De Lijn lanceert de Wolf-express

Donderdag 14 september 2023
Bocholt - De Lijn lanceert de Wolf-expressZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Sneller vermogen van criminelen pakken

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op initiatief van Parket Limburg gaan de lokale politiezones, de federale gerechtelijk politie Limburg en Parket Limburg nauwer samenwerken in het kader van buitgericht rechercheren. Op deze manier willen ze efficiënter en effectiever werken in de aanpak van georganiseerde criminaliteit.
Deze werkwijze heeft als voornaamste doelstelling crimineel vermogen zo snel mogelijk te ontnemen binnen onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit. Het financieel voordeel dat misdrijven opbrengen, is (…) Het hele nieuwsbericht

Inactieven blijven vaker inactief

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Statbel publiceerde de transities op de arbeidsmarkt tussen het tweede kwartaal van 2022 en het tweede kwartaal van 2023. Deze resultaten geven aan dat mensen nog vlot aan het werk blijven, maar dat inactieven vaak inactief blijven.
Vooral vrouwen, laagopgeleiden en mensen met een buitenlandse nationaliteit blijven vaker inactief. Daarnaast blijkt dat de uitstroom van werkloosheid naar werk weer iets gestegen is: 28,9% van de werklozen in het tweede kwartaal van 2022 is een jaar later aan het werk. Een kwartaal eerder bedroeg dit percentage 24,1%.

Materiaal gestolen op werf

Woensdag 13 september 2023
Bocholt - Materiaal gestolen op werfIn Kaulille sloegen dieven toe op een werf aan de Fabrieksstraat. Er is materiaal gestolen. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.

Meer aanvragen voor verdelging wespen

Woensdag 13 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De brandweer krijgt de jongste dagen veel meer aanvragen om wespennesten te verdelgen. Waarom de wespen later actief worden, heeft te maken met de temperaturen van afgelopen zomer. We zitten op dit moment aan het einde van een hittegolf. Augustus was een veel betere maand voor de wespen dan juli, waardoor we zien dat ze nu pas echt naar buiten komen. Ze hebben ook extra tijd gehad voor de broeiperiodes, waardoor er ook meer larfjes zijn. Omdat alle bloemen nu uitgebloeid zijn, moeten de wespen op zoek naar voedsel en ze gaan dat halen bij de mensen.

Elektrische wagens bijna verdubbeld

Woensdag 13 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op 1 augustus telde België 6.030.700 personenwagens, tegenover 5.947.479 een jaar eerder. Dat is een stijging van 1,4%. Het aantal personenwagens is de afgelopen tien jaar gemiddeld met 0,94% gestegen. Het aantal volledig elektrische personenwagens is bijna verdubbeld in een jaar tijd met een stijging van 93,6%. In 2022 waren er 71.651 elektrische wagens; dit cijfer stijgt tot 138.749 in 2023. Van deze elektrische auto's is het belangrijk op te merken dat 80,8% op naam van een vennootschap staat. Ook al wordt de elektrische wagen in België steeds populairder, toch zijn slechts 26.440 auto’s (19,1%) eigendom van particulieren en 112.056 van vennootschappen.

Tips voor warme dagen

Dinsdag 12 september 2023
Tegenligger
Bocholt - Tips voor warme dagendoor Gert Cuppens
Via X (Twitter) had ik het al zien passeren, en mijn treingezel Martine maakte me er ook attent op: in Humo staat deze week een bijzonder goed geschreven klacht van een pendelaar. Wie het wil lezen, kan terecht op deze link.
Meer bepaald het (…) Het hele nieuwsbericht

Theo Eyckmans overleden

Dinsdag 12 september 2023
Bocholt - Theo Eyckmans overledenZondag is Theo Eyckmans overleden, de echtgenoot van Louke Stephani. Hij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg.

Geld gestolen in woning

Maandag 11 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In een huis aan de Diamantstraat in Bree is geld gestolen. De diefstal is gisterenavond vastgesteld.

Motorrijder (37) gewond bij botsing

Maandag 11 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Breeërsteenweg in Kinrooi botsten gisterennamiddag een auto en een 37-jarige motorrijder. Deze laatste raakte daarbij gewond.

Jef Truyens overleden

Maandag 11 september 2023
Bocholt - Jef Truyens overledenZaterdag is Jef Truyens (92) overleden, de weduwnaar van de in 2022 gestorven Mia Stappers. Hij woonde in Bocholt en was afkomstig uit Grote-Brogel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Musica zoekt twee gastgezinnen

Zondag 10 september 2023
Bocholt - Musica zoekt twee gastgezinnenZoomSinds begin deze maand versterken twee nieuwe AFS-vrijwilligers het Musica-team voor een jaar. Musica zoekt dan ook één of twee gastgezinnen in de buurt van Pelt (bij voorkeur in Noord-Limburg) die een thuis kunnen bieden, voor de volledige duur of een deel van hun verblijf. Maak kennis met de Italiaanse Gaia Capitanio en de Spaanse Fernando Tarrancón!
Gaia is netjes, heeft haar zaken op orde en helpt mee in het huishouden. Ze kan zich makkelijk (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - Hallucinaties door hitte in Kleine-BrogelZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Bocholter B wint bij VK Gestel

Zondag 10 september 2023
Bocholt - Bocholter B wint bij VK GestelDe tweede ploeg van Bocholter VV is met 0-2 gaan winnen bij VK Gestel. Peeters en Joren Truyen maakten de doelpunten.

Fietser (51) gewond bij aanrijding

Zondag 10 september 2023
In de Fabriekstraat in Kaulille botsten gisteren een auto en een 51-jarige fietser. Deze laatste raakte daarbij gewond. Het slachtoffer is een Nederlander.

Dertiger in botsing betrokken

Zondag 10 september 2023
Bocholt - Dertiger in botsing betrokkenEen 32-jarige bestuurder uit Bocholt kwam gisterenavond op de Rijksweg in Dilsen-Stokkem bij het uitvoeren van een manoeuvre in aanrijding met een 48-jarige motorrijder uit Maaseik. Deze laatste raakte zwaargewond. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis in Genk gebracht.
Bocholt - Hoogdagen voor spotters rond vliegshowZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
In tweede nationale van het handbal heeft Bocholt met 27-40 gewonnen van Uilenspiegel.

E. Louwel A - KFC Kaulille 4-4

Zaterdag 9 september 2023
Bocholt - E. Louwel  A - KFC Kaulille 4-4Eendracht Louwel A en KFC Kaulille hebben vanavond 4-4 gelijkgespeeld.

Handbal: Bocholt klopt Filou Izegem

Zaterdag 9 september 2023
Bocholt - Handbal: Bocholt klopt Filou IzegemIn de BENE-league van het handbal heeft Sezoens Achilles Bocholt vanavond met 41-22 gewonnen van het pas gepromoveerde Filou Izegem. UPDATE Een verslag uit Bocholt:
Zaterdagavond was het eindelijk zover. Hoewel Bocholt enkele oefenwedstrijden thuis afwerkte, was het vandaag in eigen huis eindelijk om de knikkers. Met nieuwkomer Filou Izegem kreeg Sezoens Achilles Bocholt een – op papier – eenvoudiger tegenstander tegenover zich. Al moet je altijd (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Henkens overleden

Zaterdag 9 september 2023
Bocholt - Mia Henkens overledenDonderdag is Mia Henkens overleden, de echtgenote van Guy Janssen. Zij was 69 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg.

Thoke Clauwers overleden

Zaterdag 9 september 2023
Bocholt - Thoke Clauwers overledenDonderdag is Thoke Clauwers overleden, de echtgenote van Tinus Theuwissen. Zij was 80 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: maandag (19-20.30 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg.
Kort nieuws van bij de buren
Een dertiger uit Bree werd ter verantwoording geroepen voor de diefstal van 80.000 euro bij een bejaarde vrouw. Hij ontkent de feiten. De man riskeert 14 maanden cel. Op 6 oktober wordt er vonnis geveld in deze zaak. (PG)
Het is maar dat je 't weet
De Amerikaanse onderzoeksgroep Climate Central heeft de temperaturen van de afgelopen (?) zomer in 202 landen en 22 territoria bekeken en concludeert dat 98 procent van de wereldbevolking deze zomer is blootgesteld aan hogere temperaturen als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen. "Vrijwel niemand op aarde is in de afgelopen drie maanden ontsnapt aan de invloed van de wereldwijde opwarming", stelt Andrew Pershing van de onderzoeksgroep. Hittegolven hebben niet alleen een grote impact op de gezondheid van mensen. Ook hebben ze invloed op de landbouw en de wereldwijde voedselprijzen en leiden ze tot waterschaarste en natuurbranden.

Inbraken in verenigingslokalen

Vrijdag 8 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Bocholt - Inbraken in verenigingslokalenBij een inbraak in een clublokaal aan de Zandbergerstraat in Bree zijn voedingswaren en geld gestolen. In een jeugdlokaal aan de Kievitstraat gingen inbrekers met een spelconsole aan de haal. De inbraken zijn gisteren vastgesteld.

De Lijn lanceert 'Kothopper'

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Vanaf zondag kunnen de studenten in Hasselt en Diepenbeek hun kot bereiken met de nieuwe busverbinding Lijn 363 Hasselt-Diepenbeek-Hasselt. Deze kothopper voorziet op zondag vanaf 18.40 uur een lange lus met 29 haltes tussen Hasselt Station, de Hasseltse koten en de campus in Diepenbeek. De bus zal rijden tot half één 's nachts, maar zal na 22 uur niet meer stoppen aan de haltes Diepenbeek Universiteit en Diepenbeek Agoralaan. Meer info bij delijn.be.

Dalende verkoop in kleinhandel

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De verkoop in de detailhandel, met uitzondering van de brandstoffen, daalde in juli met 5,4% ten opzichte van juli 2022. Textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels daalden met 10,0%, overige detailhandel in gespecialiseerde winkels met 7,6%, de detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen met 6,3% en de andere consumentenartikelen in gespecialiseerde winkels met 0,3%. Statbel)

Insectenbestand gaat achteruit

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De afgelopen 50 jaar verloren we in Vlaanderen de helft van onze insecten. En we verliezen nog altijd 1% per jaar. Ook tijdens de Insectenzomer van dit jaar kregen we heel wat verontrustende signalen, meldt Natuurpunt. Zo valt het op dat 2023 een zomer met amper wespen was. Er zijn de helft minder meldingen binnengekomen ten opzichte van vorig jaar. “Dat zal bij sommigen als muziek in de oren klinken, maar weet dat ze een belangrijke rol vervullen in de natuur. En dat ze ook voor mensen heel nuttig zijn. Ze vangen heel wat vliegen en muggen en ze zijn de opruimingsdienst van de natuur”, zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt Studie. Ook voor de vlinders was het een mager jaar.

Spotters Day op vliegbasis

Vrijdag 8 september 2023
Bocholt - Spotters Day op vliegbasisZoomVanmorgen ook al dat straaljagergeluid gehoord? Daarmee werd de Spotters Day op de vliegbasis van Kleine-Brogel ingezet. Er staan tientallen militaire vliegtuigen en helikopters te blinken en bezoekers kunnen die allemaal fotograferen. Een van de toppers is deze Spitfire, die enkele dagen geleden nog over de streek vloog en toen door Sara Martens op bijgaande foto werd vastgelegd.
De spotters day - en de vliegshow van morgen en overmorgen - is in feite bedoeld om jongeren naar het leger te trekken. Daarom staan er verschillende stands waarop uitleg over een carrière bij de luchtmacht wordt gegeven.
Wie er naartoe gaat, wordt met klem aangeraden zich goed in te smeren tegen de felle zon, een hoofddeksel te dragen, drank bij zich te hebben - niet in glazen flessen, dat mag niet - en ook te zorgen voor gehoorbescherming. Als die F35 start, ga je blij zijn dat je onze raad hebt opgevolgd. Het leger voorziet ook vier punten waar men zich kan verfrissen.

Limburgse achterstand bijna weggewerkt

Donderdag 7 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De participatie van Limburgse 20-jarigen aan het hoger onderwijs is tussen 2016-2017 en 2021-2022 sterker gestegen dan die van Vlaamse 20-jarigen, in die mate dat de participatiegraad bij Limburgse 20-jarigen (55,8%) in het academiejaar 2021-2022 de participatiegraad bij Vlaamse 20-jarigen (56,2%) bijna heeft bijgebeend. (Provincie Limburg)

KV Mechelen B - Bocholt VV uitgesteld

Donderdag 7 september 2023
De wedstrijd van KV Mechelen B - Bocholt VV van zondag 10 september wordt uitgesteld. De reden: enkele Mechelse spelers zijn bij de nationale jeugdploegen opgeroepen voor een interland.

Vrouw (51) gewond bij botsing

Donderdag 7 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Breeërsteenweg in Kinrooi is vanmorgen een 51-jarige vrouw uit Oudsbergen ingereden op een stilstaande vrachtwagen. Zij raakte daarbij gewond.

Kluis en laptop gestolen

Donderdag 7 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Bree zijn de voorbije nacht een kluis en een laptop gestolen uit een clublokaal aan de Geussensstraat. In een loods aan de Ziepstraat is een kruik benzine gestolen

UHasselt zoekt diabetes2-patiënten

Donderdag 7 september 2023
Personen met diabetes type 2 hebben 50 procent meer kans op het ontwikkelen van dementie en 30 procent meer kans op hartfalen. Om te weten te komen welke oefentherapie hier het beste tegen kan helpen, is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar diabetespatiënten tussen de 35 en 75 jaar oud die een half jaar lang gratis onder begeleiding willen sporten binnen een nieuw grootschalig onderzoek.
Men zoekt concreet naar een honderdtal (…) Het hele nieuwsbericht

Zon, zon en zon

Donderdag 7 september 2023
Vandaag gezien
Bocholt - Zon, zon en zonZoomAls we vandaag naar de weerkaarten kijken, zien we voor de komende vier dagen alleen maar zon! Geniet van deze zonnige dagen. 
Bocholt - 75 jaar Profel: kijk eens achter de schermen!ZoomProfel, het Belgisch familiebedrijf en de marktleider in de ramen- en deurenmarkt, zet naar aanleiding van het 75-jarig bestaan zijn deuren open op zondag 10 september.
Sinds zijn ontstaan in 1948 is Profel een 100% familiebedrijf. Wat begon met de broers François en Albert Lauwers groeide uit tot een internationale groep met meer dan 1400 medewerkers. In 1980 stapte de tweede generatie in met Willy, Myriam, Johan en Paul Lauwers. Intussen is ook de derde generatie actief in het (…) Het hele nieuwsbericht

Motorrijder zwaar gewond in Weert

Woensdag 6 september 2023
Grensgevallen
Bocholt - Motorrijder zwaar gewond in WeertOp de Maaseikerweg in Weert kwam het deze namiddag tot een frontale botsing tussen een auto en een motor. Daarbij werd de motorrijder, een Belg, zwaar gewond. ZIjn echtgenote, die op de duozit zat, bleef ongedeerd. De auto werd bestuurd door een Poolse; zij liep geen verwondingen op.

Hitte: code geel

Woensdag 6 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - Hitte: code geelHet KMI heeft deze namiddag code geel voor hitte afgekondigd. Er wordt hoe dan ook deze week een officiële hittegolf verwacht. Dat zal al zeker het geval zijn in Limburg, maar wellicht niet aan de kust en in de provincie Luxemburg. Code geel zal gelden tot en met maandag. Het KMI vraagt om bij zulke temperaturen kinderen, oudere en zwakkere mensen extra te beschermen. Zij moeten bijvoorbeeld meer drinken en niet rechtstreeks in het zonlicht vertoeven.

12.500 oproepen voor Tele-Onthaal

Woensdag 6 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Tele-Onthaal Limburg kreeg vorig jaar 12.500 oproepen. Dat is ongeveer tien proent van het totale aantal oproepen in Vlaanderen. Oproepers komen bij Tele-Onthaal telefonisch of via chat op verhaal en vinden iemand die hen beluistert en met hen meeleeft.
De visie van Fobie
Bocholt - Telg van August en Noëlla zit in N.- DuitslandZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Eros Redzeplari failliet verklaard

Dinsdag 5 september 2023
De rechtbank in Tongeren heeft vandaag Eros Redzeplari met maatschappelijke zetel aan het Schoolhof in Bocholt failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten uiterlijk op 5 oktober ingediend worden.

Mogelijk een hittegolf

Dinsdag 5 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - Mogelijk een hittegolfDe hele week blijft het uitzonderlijk warm bij maxima rond een tropische 30°C. Daarbij is de zon volop aanwezig. In het weekend blijft het warm, maar zijn er wel enkele hogere wolken. Het ziet er naar uit dat er een hittegolf in de maak is en dat is zeer uitzonderlijk in september.
Morgen/woensdag zijn er hier en daar wat hoge wolkenslierten, maar op veel plaatsen is het helder weer. De zon kan ook vandaag het weerbeeld overheersen en duwt het kwik gestaag naar tropische waarden. Als maxima (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in de wolvenroedel...

Dinsdag 5 september 2023
De visie van Fobie
Bocholt - Ondertussen, in de wolvenroedel...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Lezingen over gezondheidsproblemen

Maandag 4 september 2023
Gezondheid
Bocholt - Lezingen over gezondheidsproblemenNoorderhart, het ziekenhuis in Pelt, organiseert opnieuw infosessies over veel voorkomende gezondheidsproblemen voor een breed publiek. De artsen die spreken, behandelen elk onderwerp in de algemene zin, en zo kunnen de toehoorders hun kennis weer wat verbreden. Nieuw is dat het ziekenhuis samenwerkt met de gemeente Pelt voor de organisatie.
Dit initiatief is ontstaan in 2014. Tot en met het voorjaar van 2020 werden er jaarlijks 4 tot 5 lezingen gegeven, waar (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De Europese Commissie is bezig de beschermde status van de wolf te herzien. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen vandaag bekendgemaakt. De Commissie vraagt ‘lokale gemeenschappen, wetenschappers en alle geïnteresseerde partijen’ om vóór 22 september 2023 actuele gegevens over de wolvenpopulatie en hun impact in te dienen. Op basis van de verzamelde gegevens zal de Commissie een besluit nemen over een voorstel om de status van de bescherming van de wolf binnen de EU te wijzigen, aldus von der Leyen.
Bocholt - Sterke stijging inschrijvingen aan UHasseltDe inschrijvingen aan Universiteit Hasselt kennen een heel sterke start. “Met nu al meer generatiestudenten ingeschreven dan bij de start van vorig jaar, verwachten we het nieuwe academiejaar te kunnen starten met 15 tot 20 procent meer nieuwe studenten. Naast handelswetenschappen, geneeskunde en architectuur zien we ook dat de opleidingen fysica en wiskunde het erg goed doen, een heel mooie vaststelling”, zegt rector Bernard Vanheusden. Ook de vorig jaar pas opgerichte (…) Het hele nieuwsbericht

Rijexamen: ook gps kunnen gebruiken

Maandag 4 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Rijden volgens de richtlijnen van een gps wordt vanaf 1 oktober een verplicht onderdeel van het praktisch rijexamen. Dat meldt het Departement Mobiliteit. Kandidaten kunnen kiezen of ze de gps van het eigen wagen gebruiken of een app op de smartphone.

Vrouw (53) gewond bij botsing

Zondag 3 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Breeërsteenweg in Kinrooi botsten gisterenmiddag rond 12.30 uur een bestelwagen en een auto. Daarbij raakte een 53-jarige vrouw gewond.

Fietser (39) gewond bij aanrijding

Zondag 3 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Hoogstraat in Bree is een 39-jarige fietser gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurde vanmiddag rond 12.30 uur.

Bocholt VV - Racing Mechelen 1-1

Zondag 3 september 2023
Bocholt - Bocholt VV - Racing Mechelen 1-1Bocholter VV is, thuis tegen Racing  Mechelen, niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. Voor Bocholt scoorde Dimitri Vanhaen.

Zonnige zondag

Zondag 3 september 2023
Bocholt - Zonnige zondagZoomNa het optrekken van het ochtendgrijs krijgen we een mooie zomerse dag. Het is perfect om te genieten van de vele activiteiten die terug op gang zijn gekomen in deze septembermaand. (foto Gust Ischen)
In tweede provinciale van het damesvoetbal heeft Bocholt B Tongeren verslagen met 3-0.

Benefietnamiddag voor MS-Liga

Zaterdag 2 september 2023
Petanque Club Bocholt organiseert op zaterdag 23 september 2023 een benefietnamiddag volledig ten voordele van de MS-Liga. Die namiddag bestaat uit petanquen en wandelen. Om 13.30 uur beginnen we met petanquen: 2 tegen 2 in 3 rondes. Iedereen mag meedoen, ook zonder licentie. Ook vanaf 13.30 kunnen anderen een mooie wandeling maken van 5 – 6 km op verharde wegen, dus ook geschikt voor rolstoelen. Consumpties aan zeer democratische prijzen. Prijs: per persoon 6.00 Euro, friet met frikandel en saus inbegrepen. Liefst vooraf inschrijven door storting op rekeningnr. BE 08068946146313 voor 18 september 2023 met vermelding van uw naam en ‘Deelname aan petanque en/of wandeling MS-Liga’ . Bijkomende inlichtingen: Mia Peeters 0460/952417. Dit alles gaat door aan ons lokaal De Dam, Eikenlaan, Bocholt. (Rik Sevens)

FC Kaulille klopt Ham Utd

Zaterdag 2 september 2023
Bocholt - FC Kaulille klopt Ham UtdFC Kaulille heeft vanavond thuis met 3-2 gewonnen van Ham Utd.

Handbal: gelijkspel voor Bocholt

Zaterdag 2 september 2023
Bocholt - Handbal: gelijkspel voor BocholtHandbalclub Sezoens Achilles Bocholt is bij het Nederlandse Hurry-Up niet verder gekomen dan een gelijkspel: 30-30. Bij de rust was het nog 12-16. UPDATE Een verslag van de club:
Pakweg 280 kilometer en een busrit van vier uur. Dat is wat er tussen Bocholt en Zwartemeer ligt. Daar gaf Drenth Groep/Hurry Up zaterdagavond ons Sezoens Achilles Bocholt partij. Een verre verplaatsing en bovendien traditioneel een moeilijke match tegen een stugge tegenstander. De (…) Het hele nieuwsbericht

Bocholt VV B - Eendracht Louwel A 2-2

Zaterdag 2 september 2023
Bocholt - Bocholt VV B - Eendracht Louwel A  2-2Bocholt VV B en Eendracht Louwel A hebben vanavond 2-2 gelijkgespeeld.

Het wordt weer zomer

Zaterdag 2 september 2023
Weerbericht
Bocholt - Het wordt weer zomer Een hogedrukgebied bouwt vanaf de Atlantische Oceaan op over onze streken en kan het weer tijdens het weekend en ook de dagen daarna bepalen. Aanvankelijk is er nog wat vocht in de onderste lagen van de atmosfeer met kans op wat nevel of mist. Na het weekend wordt droge en warme landlucht aangevoerd. Het kwik klimt dan vlot boven de zomerse grens van 25 graden.
Vandaag is er ruimte voor de zon, na het opruimen van lokale ochtendgrijs. Er komen ook enkele stapelwolken voor, die zeer lokaal (…) Het hele nieuwsbericht

Lisette Tyskens overleden

Zaterdag 2 september 2023
Bocholt - Lisette Tyskens overledenOp 31 augustus overleed Lisette Tyskens, de weduwe van de 1996 gestorven Mathieu Borkelmans. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg.

Mooi weer vandaag

Zaterdag 2 september 2023
Bocholt - Mooi weer vandaagZoomDe regen van gisteren is alweer vergeten. Vandaag zingen we mee met het liedje van Bart Kaëll: mooi weer vandaag. En ook de komende dagen wordt het zeer zonnig. (foto Gust Ischen)
Bocholt - Voetbalscheidsrechters weer helemaal 'bij'ZoomVanavond verzamelden naar jaarlijkse gewoonte de voetbalscheidsrechters van de Koninklijke Noord-Limburgse Scheidsrechters Vereniging in zaal De Schakel in Pelt voor een opfrissing van de spelregels.
Lesgever Glenn Timmermans, van Bureau Arbitrage Voetbal Vlaanderen, bracht de richtlijnen klaar en duidelijk naar de aanwezige scheidsrechters toe. Discussies over de handspel en andere buitenspelregels werden niet uit de weg gegaan en zo was het weer een amusante, maar ook leerrijke,interactie (…) Het hele nieuwsbericht

Lufarenko weg bij Bocholt VV

Vrijdag 1 september 2023
Bocholt - Lufarenko weg bij Bocholt VVMaksym Lufarenko trekt de deur achter zich dicht bij Bocholt VV. De 19-jarige middenvelder verkast naar RC Hades.

Na regen komt zonneschijn

Vrijdag 1 september 2023
Bocholt - Na regen komt zonneschijnZoomDe mooie wolkjes van gisteren kunnen vandaag de kast in. We moeten deze ochtend door een zure regenappel heen. Het weekend wordt mooi en zacht met temperaturen net boven de twintig graden. Maar vandaag moeten we nog een regenzone trotseren, die lokaal hevig kan zijn. (Foto Gust Ischen)
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen