Het overige nieuws

Kettingbrug terug open

Vrijdag 29 juni 2012
De Kettingbrug is opnieuw open voor alle verkeer na ingrijpende vernieuwingswerken. Er geldt nog een snelheidsbeperking en er is een regeling van beurtelings verkeer op de brug. Fietsers moeten voorlopig nog even over de weg rijden omdat het fietspad nog niet afgewerkt kan worden wegens de uitharding van het beton.

Tony Kwanten overleden

Dinsdag 26 juni 2012
Hamont-Achel - Tony Kwanten overledenVandaag is Tony Kwanten overleden, de echtgenoot van Anny Vanheukelom. Hij was 69 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 11u) in het Michielshof in Achel. Men kan afscheid nemen op vrijdag 29 juni om 19.00u in het uitvaartcentrum Bex, Watertorenstraat 12a in Hamont. Online condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.

Daar ligt de spoed

Dinsdag 26 juni 2012
Hamont-Achel - Daar ligt de spoedZoomDe voormalige spoedafdeling van het Mariaziekenhuis ligt tegen de vlakte (foto's). In afwachting van de nieuwbouw moeten patiënten voor de spoed via een garagepoort aan de leverancierskoer binnen - vanaf de rotonde is dat met signalisatie aangegeven. U moet er wel rekening mee houden dat het op de leverancierskoer behoorlijk druk kan zijn.
Daar ligt de spoedDaar ligt de spoed
Daar ligt de spoedDaar ligt de spoed
Zoom

Ad van der Sanden overleden

Maandag 25 juni 2012
Hamont-Achel - Ad van der Sanden overledenZaterdag is Ad van der Sanden overleden, de echtgenoot van Nettie van Dam. Hij was 81 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-dorp.

Dorien Stienen overleden

Zondag 24 juni 2012
Hamont-Achel - Dorien Stienen overledenVandaag is in Overpelt Dorien Stienen overleden, de echtgenote van Ferdy Winters. Ze was 52 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de kerk van Achel-dorp. Donderdag om 19u is er daar een avondwake. Condoleren online kan via www.uitvaartcentrumbex.be.
Hamont-Achel - Tom Boonen wint BK wielrennenZoomFLASH Tom Boonen (foto) heeft in Geel, op 5km van zijn woonplaats in Balen, voor de tweede keer het Belgisch kampioenschap wielrennen gewonnen. (Foto Marc Faes) Meer foto's
Een meerderheid in Provinciale Staten (= provincieraad) van Noord-Brabant heeft vandaag ingestemd met de Westparallel voor de omlegging van de N69, de weg die Eindhoven en de Belgische grens met elkaar verbindt. Enkele maanden geleden bereikten betrokken partijen als overheden en belangenorganisaties al een akkoord over het tracé van het nieuwe stuk weg.
Het nieuwe tracé, ook wel de Westparallel Plus genoemd, omvat een weg met één rijbaan in iedere (…) Het hele nieuwsbericht
Vanaf vandaag kunt u op de Internetgazet reageren op nieuwsberichten. Als u op de titel van het bericht klikt, opent de berichtweergave met onderaan ruimte voor reacties. Om spam en anonieme commentaren zonder nuttige inhoud zoveel mogelijk te weren, moet u eerst inloggen via Facebook als u zelf een reactie wil plaatsen. Al uw reacties en meningen zijn welkom voor zover ze niet in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden (meer daarover hier).
Vanaf eind oktober worden vanaf Eindhoven Airport vluchten verzorgd naar Macedonië. De lagekostenmaatschappij Wizz Air gaat twee keer per week vliegen op Skopje, de hoofdstad van Macedonië. De route wordt elke woensdag en zondag gevlogen met een Airbus A320. Het eerste jaar worden er 30.000 passagiers op deze route verwacht. Wizz Air vliegt vanaf Eindhoven Airport al naar veertien andere bestemmingen in Midden- en Oost-Europa.
Momenteel zijn er in Lommel en aangrenzende gemeenten Engelstalige personen actief die u voorstellen om tegen betaling uw oprit of dak te ontmossen of uw inrit met asfalt te vernieuwen. Ga hier nooit op in - de betrokkenen zijn niet in orde met de Belgische regelgeving, leveren slecht werk af en durven hun klanten te bedreigen. Verwittig de lokale politie zodra deze personen bij u aan de deur komen.

Brand bij Nyrstar door onweer

Donderdag 21 juni 2012
Bij zinkfabriek Nyrstar in Budel-Dorplein is vanavond tijdens een onweer de bliksem ingeslagen op een transformatorruimte. Daardoor brak er brand uit, die door de brandweer snel kon worden bedwongen - dank zij het gebruik van o.m. aarde. Nyrstar produceert allerlei metalen. Het bedrijf is in Nederland de enige zinkproducent. Momenteel wordt er groot onderhoud gepleegd in de fabriek, een klus die drie weken duurt en ongeveer twintig miljoen euro kost.
Hamont-Achel - Alle donders! Gauw maatregelen nemen...Zoom...want er staat een stevig onweer aan te komen. Kijk maar naar de bliksemkaart hierbij en houd er rekening mee dat die zone opschuift naar het noordoosten - naar hier dus. Dus seffens als de bliksem de auto's binnenzetten, de ramen sluiten, hond en kat binnenhalen, stekkers van huishoudtoestellen uittrekken tegen die tijd... en dan maar hopen dat het snel voorbij is. UPDATE En gelukkig is het allemaal meegevallen.

Koning Nimbus boeit kinderen

Dinsdag 19 juni 2012
Hamont-Achel - Koning Nimbus boeit kinderenZoomKoning Nimbus heeft een groot probleem. Hij is bang voor een draakje in de wolken. Honderden vijf- en zesjarigen hebben hem de laatste dagen in Palethe kunnen helpen om van deze angst af te geraken. Met veel enthousiasme brachten leerkrachten woord, muziek en drama van het NIKO daar een musical voor de allerkleinsten. Al enkele jaren heerst er in het NIKO de traditie om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met allerlei kunsten. Voor het eerst brachten de leerkrachten een volledig eigen productie met muziek geschreven door Johan Thaens. De kinderen konden het verhaal wel smaken. Enthousiast werden alle wolkjes weggeblazen. Meer foto's vindt u hier.
Hamont-Achel - 'Ontdekkingskaart' voor BoslandZoomToerisme Limburg heeft zopas een ontdekkingskaart voor Bosland gepubliceerd. Die kaart toont aan dat de regio nu al aantrekkelijk is voor toeristen, ook al staan er nog veel toeristische producten in de steigers. De gratis folder geeft tal van tips om het grootste avonturenbos van Vlaanderen te beleven per fiets, al wandelend of zwemmend, te paard, enz. Je krijgt er in één oogopslag ook een overzicht van alle binnen- en buitenattracties voor kinderen. De kaart ligt klaar in alle toeristische infokantoren in de Limburgse Kempen. (Foto Kristien Windmolders)
Hamont-Achel - Zeer zeldzaam insect aangetroffenZoomIn een natuurgebied bij Eindhoven is de vermiljoenkever (foto) aangetroffen. Dat werd vanmorgen bekendgemaakt in het
Nederlandse radioprogramma Vroege Vogels. De kever is zeer zeldzaam in Europa. Volgens het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis is het insect nooit eerder aangetroffen in Nederland en België. De vermiljoenkever is 1 tot 1,5 centimeter groot. Een groot deel van het dier is rood. De poten, sprieten en bovenkaken zijn zwart.
Het kamermuziekensemble Amicitia uit Hamont geeft zondag om 10.30u een concert in de kapel van het Sint-Hubertuscollege. Het ensemble wil tijdloze klassieke muziek toegankelijk maken voor jong en oud en hoopt met zijn muziek de gevoelige snaar te raken bij de luisteraars. 
Het Amicitia-ensemble werd begin jaren ’80 opgericht in de schoot van de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia door de toenmalige dirigent Jan Stevens. Het bestaat nog steeds voornamelijk uit muzikanten van de harmonie, (…) Het hele nieuwsbericht
De Nederlandse politie heeft vandaag een verdachte aangehouden van de schietpartij van zondagavond in een café Ditisit in Valkenswaard. Het gaat om een 22-jarige man uit België, die zelf ook gewond geraakt was bij het incident. De man werd opgepakt in een woning op het woonwagenkamp in Westerhoven waar hij verbleef. De politie heeft het huis doorzocht.
Bij de schietpartij raakten in totaal drie mensen gewond. De verdachte werd in een been geraakt en is daarvoor in een ziekenhuis behandeld. Maandag had de politie bekendgemaakt dat bij het schietincident onder meer een 32-jarige man uit Hamont-Achel met schotwonden opgenomen was in het ziekenhuis.
Taxussnoeisel helpt in de bestrijding van kanker. In vers snoeisel  van de ‘Taxus baccata’ zit een stof die wordt gebruikt in kankerremmende medicijnen. Breng het dus zo snel mogelijk na het snoeien naar het recyclagepark of containerpark! Maar:
- taxussnoeisel moet droog, zuiver, jong en vers zijn.
- snoei de taxus niet als het net geregend heeft of als er nog ochtenddauw op zit.
- vang het snoeisel op met een laken, deken of zeil. Zo komt er geen zand of (…) Het hele nieuwsbericht

Compost te koop in recyclagepark

Donderdag 14 juni 2012
Nog tot eind juni kunt u naar aanleiding van juni compostmaand op het recyclagepark terecht voor compost  in zakken van 50 liter. Een voorverpakte  zak compost kost 0,50 euro. Deze Vlaco-compost is gemaakt van lokaal groen- of gft-afval. Vlaco-compost heet gegarandeerd vrij van ziektekiemen en onkruidzaden te zijn. Op het recyclagepark kunt u trouwens heel het jaar compost in bulk aankopen aan 0,01 euro/kg.

Gisteravond gezien...

Donderdag 14 juni 2012
Hamont-Achel - Gisteravond gezien...Zoom...tijdens Duitsland-Nederland. (Foto Leon Alders)
Café Ditisit in Valkenswaard, waar zondag drie mensen gewond raakten bij een schietpartij, moet vanaf vandaag drie weken dicht. Dat heeft burgemeester Anton Ederveen beslist. De sluiting gebeurt vanwege de maatschappelijke onrust die ontstond na het incident, waarbij ook een man uit Hamont-Achel een kogel in het bovenlichaam kreeg. De eigenaar van het café kan nog in beroep gaan tegen het besluit.

Moezel mee in de Moezel

Dinsdag 12 juni 2012
Pasar Hamont-Achel biedt liefhebbers twee fietsprogramma’s aan op zaterdag 1 september en dit ter gelegenheid van de jaarlijkse Midden-Moezel wijnfeesten in Bernkastel-Kues. De autocar brengt je tot in Trittenheim aan de Moezel waar de huurfietsen zullen klaarstaan. Vervolgens maak je een fietstoer over Bernkastel tot in Ürzig of je hebt als eindbestemming Bernkastel gekozen. Als je opteert om ’s avonds bij wijnboer Horst Schwaab-Kiebel in Ürzig lekkere Spiesbraten met (…) Het hele nieuwsbericht
De boeren in de omgeving van het Leenderbos, vlak over de grens bij Achel, mogen ook 's nachts zelf op wilde zwijnen jagen, mits zij zich laten registreren als jachthouder. Dat besloot de rechtbank in Den Bosch vandaag. De grondeigenaars vlakbij het Leenderbos moeten zich als jachthouder laten registeren. Daarna kunnen de boeren die het kort geding aanspanden een vergunning aanvragen bij de Faunabeheereenheid. De organisatie die over de jacht in Brabant gaat, toetst daarna de aanvraag van de boeren bij de politie. Als zij groen licht geeft, kunnen de boeren daadwerkelijk het jachtgeweer bovenhalen.
De rechtbank doet over twee weken een uitspraak ten gronde. Toch is nu iedereen al tevreden met de uitkomst.
In het kader van de provinciale SLIM-controles op alcohol in het verkeer heeft de lokale politie HANO zaterdagnacht 43 voertuigen gecontroleerd. Er werden 25 ademtesten opgelegd. Zes chauffeurs bliezen zo positief dat hun rijbewijs werd ingehouden. De politie stelde ook twee pv's op voor verkeersinbreuken, een voor drugsbezit en schreef twee onmiddellijke inningen uit omwille van het niet-dragen van de veiligheidsgordel.
Hamont-Achel - Compostfietsroute groot succesZoomHet ideale weer zette vanmiddag velen aan tot het fietsen van de compostroute. Een bewegwijzerde route leidde naar 6 tuinen waar composteren centraal stond. Compostmeesters gaven gedreven uitleg over de kneepjes van het vak. Wij gingen een kijkje nemen in de tuin van Valentin Bex in Overpelt en zagen hoe goed zijn volledig biologisch geteelde groenten daar gedijen.
De Internetgazet brengt nieuws voor u én door u - dus voortaan kunt u ook zelf meewerken en berichten en/of foto's toevoegen. Daartoe vindt u bovenaan in het menu de knop "uw bericht toevoegen". Lees zeker onze tips voor reporters alvorens aan de slag te gaan!
Het Mariaziekenhuis gaat de huidige spoedgevallendienst ingrijpend verbouwen. De werken starten volgende week woensdag en zullen tot in maart volgend jaar duren. Volgens de directie is de huidige spoedgevallendienst niet meer opgewassen tegen de grote stroom patiënten. Er komen onder meer grotere en comfortabele wachtzalen en een aparte aanmeldbalie die van de wachtzalen is gescheiden met het oog op privacy. Concreet blijven alleen de spoedboxen behouden zoals ze nu (…) Het hele nieuwsbericht

'Terminator Trilogie' in Genk

Woensdag 6 juni 2012
Dommelhof en C-mine cultuurcentrum hebben de handen in elkaar geslagen om in Genk ‘Terminator Trilogie’ van FC Bergman te kunnen brengen. In openlucht nog wel, en op een niet voor de hand liggende locatie: de terreinen van Ford Genk.
"Terminator Trilogie" is een woordenloze monoloog en handelt over een man. Hij verkeert in de veronderstelling dat hij zijn leven kan inrichten naar zijn mening en inzicht. Dat hij de vrijheid heeft om de wereld te construeren overeenkomstig zijn (…) Het hele nieuwsbericht
Tijdens een algemene verkeersactie die vandaag tussen 7 en 15u plaatsvond in de politiezone HANO werden liefst 44 onmiddellijke inningen uitgeschreven omdat mensen hun veiligheidsgordel niet droegen. Daarnaast werd een voertuig in beslag genomen omdat het niet verzekerd was. Zeven opgelegde ademtesten bleven negatief.

De boomkikker komt terug

Dinsdag 5 juni 2012
Hamont-Achel - De boomkikker komt terugZoomDe bedreigde boomkikker (foto) doet het momenteel vrij goed in Vlaanderen: in het voorjaar werd een recordaantal van 1.250
roepende mannetjes
geteld. Dat zegt Hyla, de reptielen- en amfibieënwerkgroep van Natuurpunt. Het aantal roepende mannetjes is op tien jaar tijd vertienvoudigd.
De boomkikker is een vier tot vijf centimeter klein, frisgroen kikkertje met microscopisch kleine zuignapjes op pootjes en buik. In april tot begin mei roepen de mannetjes om een vrouwtje aan te (…) Het hele nieuwsbericht
Met het oog op het invullen van de belastingaangifte verleent het belastingkantoor op de Ringlaan 186 in Overpelt in juni een speciale service: het kantoor is vanaf vandaag extra geopend voor het invullen van belastingbrieven op alle dinsdagavonden van juni, dus op 5,12,19 en 26 juni, telkens van 17.30 uur tot 20.00 uur.

Belg in Nederland in de cel

Dinsdag 5 juni 2012
In Valkenswaard is afgelopen nacht een 37-jarige man uit Hechtel-Eksel opgepakt. Hij zit in Nederland in de cel omdat hij vluchtmisdrijf pleegde na een aanrijding in Valkenswaard en nadien in Eindhoven een politieagent in de arm beet. De man had in Valkenswaard een stilstaande auto geraakt bij het achteruitrijden. Na de aanrijding reed hij weg. De politie zette meteen de achtervolging in. Tijdens de rit negeerde de bestuurder onder meer een rood stoplicht. Na een achtervolging van een kwartier kon de politie de vluchtende automobilist rond 01.15 uur onderscheppen in Valkenswaard. De agenten sloegen hem in de boeien. Toen hij in de politieauto zat, beet hij een agent in de arm. De man zit voor verder onderzoek in de cel.

Fiets zondag de compostroute

Dinsdag 5 juni 2012
Hamont-Achel - Fiets zondag de compostrouteJuni is de compostmaand, dus kunt u zondag weer de compostroute fietsen: een bewegwijzerde route die u door  Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt voert. Onderweg kunt u 6 tuinen gaan bekijken waar het composteren centraal staat. Het is mogelijk vanaf een willekeurig punt in te pikken op de route om deze volledig of gedeeltelijk af te rijden. In elk van de opengestelde tuinen zullen de compostmeesters u graag uitleg geven over de kneepjes van het composteren. En hier liggen die tuinen:
- Hamont-Achel: Kluizerdijk 34 en Mulk 52
- Neerpelt: de volkstuintjes in de Nachtegaalstraat tussen nr. 31 en 33, en in de Zonhoekstraat 15.
- Overpelt: Moldershoevestraat 26 en de Kloostertuin (ingang via Vloeterstraat).
De fietstocht is gratis en de tuinen zijn te bezichtigen van 10 tot 18 uur.

Flor Van Vlierden overleden

Maandag 4 juni 2012
Hamont-Achel - Flor Van Vlierden overledenVandaag is in het rusthuis in Hamont Flor Van Vlierden overleden, de weduwe van Frans Wijnants. Ze was 89 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont-centrum. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be
Hamont-Achel - Margriet Van Broekhoven overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Margriet Van Broekhoven overleden, de weduwe van Barthel Schuurmans. Ze was 86 jaar. De begrafenis vindt vrijdag plaats na een afscheidsdienst in intieme kring in het Michielshof. Donderdag om 19u is er een avondwake in de parochiekerk van Achel-dorp. Condoleren online kan via www.uitvaartcentrumbex.be.
Hamont-Achel - Vast in de modder, maar geredZoomWe kennen mensen wier hond dol is op modderbaden. Dit reekalfje zal dat zo niet bedoeld hebben, toen het onverwacht in de modder terechtkwam. Het moest door medewerkers van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek worden bevrijd. (Foto NHC)
Geen weer om een hond door te jagen vandaag, dus uitgebreid tijd om eens op het internet te zoeken naar mooie dingen. Zoals de foto's die de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers maakt vanuit het ruimtestation ESS. Geweldige foto's, genomen terwijl hij rond de aarde cirkelt aan 28.000 km/u. In het kolommetje rechts op deze site maakt u uw keuze. Geniet ervan!

Parkeeronderzoek in Budel

Zaterdag 2 juni 2012
Gaat u volgende week naar Budel? Dan is de kans groot dat uw nummerplaat daar wordt genoteerd. Niet omdat u uw auto verkeerd geparkeerd hebt of zo, maar omdat de gemeente een parkeeronderzoek heeft bevolen. Daarbij wordt nagegaan wie waar parkeert, en hoe lang. Medewerkers van een onderzoeksbureau willen op die manier de parkeerdruk in kaart brengen. Het onderzoek gaat maximaal een week duren.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel