Het overige nieuws

Leonie Schuurmans overleden

Woensdag 31 juli 2013
Hamont-Achel - Leonie Schuurmans overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Leonie Schuurmans overleden, de echtgenote van Jef Leyssen. Ze was 65 jaar. Zaterdag om 19u wordt ze herdacht in de eucharistieviering in de decanale kerk van Hamont. De afscheidsplechtigheid en de bijzetting van de urne op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Politieberichten HANO

Dinsdag 30 juli 2013
Hamont-Achel - Politieberichten HANO- In de Jeugdstraat in Hamont-Achel hebben onbekenden gisternamiddag een BMW gestolen;
- bij een bedrijf in de Stuifzandstraat in Overpelt is, vermoedelijk afgelopen weekend, een aanhangwagen gestolen. De daders knipten de draad van de omheining door om binnen te geraken;
- in de Breughelstraat in Neerpelt is gisteren een cannabisplantage opgerold. De lokale politie wil daar niets over kwijt; uit een andere bron vernemen we dat de plantage werd aangetroffen bij een Nederlander, bij wie in juni vorig jaar ook al een gelijkaardige plantage werd ontmanteld.
De optocht in het kader van de Brabantse Dag in Heeze vindt dit jaar plaats op 25 augustus. Er doen 17 wagenbouwgroepen aan mee, met in totaal zowat 2000 acteurs. Het evenement heeft dit jaar "Hoezo Middeleeuws?" als thema. Kaarten en meer info via www.brabantsedag.nl.

Willem Beliën overleden

Dinsdag 30 juli 2013
Hamont-Achel - Willem Beliën overledenIn het rusthuis in Hamont is zondag Willem Beliën overleden, de echtgenoot van Elisa Govers. Hij was 86 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 13u) in de decanale kerk van Hamont-centrum. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

'Bilzen, de boom in'

Maandag 29 juli 2013
Meer dan 40 hectare hoogstamboomgaarden, biologisch beheerd (dus zonder pesticiden), dragen eind september in Alden Biesen volop hun vruchten. Te veel fruit om in één keer op te eten en heerlijk om puur natuur appelsap van te maken. Daarom vindt op zaterdag 12 oktober van 13 tot 17u in die boomgaarden het fruitplukevenement "Bilzen, de boom in" plaats.
Iedereen is er welkom om appels te rapen en door de Sapmobiel te laten persen tot appelsap. Inschrijven is wel (…) Het hele nieuwsbericht

De wachtpost is verkend

Donderdag 25 juli 2013
De Noord-Limburgse huisartsen hebben vanavond een bezoek gebracht aan gebouw A bij de oude kliniek, waarin vanaf 2 augustus de nieuwe wachtpost voor de weekenddienst zal worden bemand. Voor de duidelijkheid: gebouw A is het relatief recente gebouw dat vóór de oude kliniek staat. Het gebouw van de kliniek zelf wordt nog deze zomervakantie grotendeels afgebroken. UPDATE Ook het telefoonnummer van de wachtdienst verandert vanaf die datum: het wordt 011 60 40 60.

Mia Willems overleden

Donderdag 25 juli 2013
Hamont-Achel - Mia Willems overledenIn het rusthuis in Achel is dinsdag Mia Willems overleden, de echtgenote van Thieu Ramaekers. Ze was 81 jaar. De afscheidsplechtigheid op de begraafplaats in Neerpelt zal in intieme kring plaatsvinden. Maandag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be
Hamont-Achel - Huisartsenwachtpost start op 2 augustusZoomVanaf vrijdagavond 2 augustus om 19u gaat de nieuwe huisartsenwachtpost voor de regio van start in de oude kliniek in Neerpelt. De dienst wordt waargenomen door twee dokters, bij wie men terecht kan voor raadplegingen en een derde dokter die op huisbezoek gaat bij mensen die zich niet kunnen verplaatsen.
De huisartsenwachtpost is er voor dringende medische problemen in het weekend en tijdens de feestdagen. Hij is ondergebracht in de Stationsstraat 76 (Campus Z) in Neerpelt (…) Het hele nieuwsbericht
Het nieuwe koningspaar houdt op 24 september zijn "blijde intrede" in Hasselt. Dat heeft het paleis bekendgemaakt. Hasselt is vierde in de rij van provinciehoofdsteden die door koning en koningin worden bezocht.
Rond kwart over één vanmorgen is in Hamont-Lo een auto tegen een boom gereden, vermoedelijk nadat de bestuurder een beroerte had gekregen. Het gaat om een 64-jarige Overpeltenaar die niet meer gereanimeerd kon worden door de hulpdiensten.
Hamont-Achel - Een muzikale ervaring in GenkZoomVivi Vaesen bezocht vandaag Harmonic Fields in Genk, een indrukwekkende verzameling van 500 instrumenten, uitsluitend bespeeld door de wind. Ze vormen een volwaardig symfonisch windorkest, samengesteld uit blaas-, percussie- en snaarinstrumenten. Onderweg beleef je een unieke muzikale ervaring tussen de bamboefluiten, rust je even uit op de door cello's omringde loungestoelen en volg je de route van de snaren. Bedenker van het project is de Fransman Pierre Sauvegeot. Een absolute aanrader en je kan hier nog terecht tot en met 7 augustus. (Foto en video Vivi Vaesen)


De visie van Fobie
Hamont-Achel - Ondertussen, na de troonswissel...ZoomZo ziet Fobie ex-koning Albert, na de troonswissel vandaag...

Zonder commentaar...

Zondag 21 juli 2013
Hamont-Achel - Zonder commentaar...ZoomVandaag gezien op de Grote Ring in Hasselt. (Foto Marcella Stappers)

Het is maar een weet

Zondag 21 juli 2013
"Statistiekje: van de afgelopen 108 jaar waren er slechts 5 julimaanden zonniger dan 2013 over de eerste 20 dagen van de maand in Limburg: 2006, 1959, 1971, 2010 en 1934. We zitten nu al aan 189 uren zonneschijn terwijl dat er in 1980 slechts 25 uren waren in de hele eerste 20 dagen van juli samen." (Weerman Ruben Weytjens op zijn Facebookpagina)

Het is maar dat u het weet

Vrijdag 19 juli 2013
Gaat u naar het buitenland op vakantie met de wagen? Dan moet u toch met een paar dingen rekening houden, signaleert politie Lommel:
- In Spanje moet je bij pech zowel voor als achter het voertuig een gevarendriehoek plaatsen. In de wagen moeten bovendien een brandblusapparaat, een verbanddoosje en een reflecterend fluovestje zitten. In bijna alle Europese landen is het verplicht een dergelijk vestje aan te trekken wanneer je je bij ongeval of pech op de openbare weg begeeft. Meer zelfs, in (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag gelezen...

Donderdag 18 juli 2013
...op de Facebookpagiina van het Brussels Kathedraalkoor:
"Wie aanstaande zondag bij het Te Deum de Capella verwacht, zal bedrogen uitkomen. Ja, we waren sinds juni naarstig aan het repeteren aan het Te Deum I van Frans Liszt (koor, orgel, kopers en pauken) en aan de creatie van mijn eigen Psalm 148 voor koor en harmonieorkest. Eerst een alarmerend bericht vanuit militaire hoek: bij de intrede van het vorstenpaar mag niets 'modern' klinken; daar wordt hij onrustig van. Nog geen man overboord; Psalm (…) Het hele nieuwsbericht

Hamonterweg in Lozen weer open

Donderdag 18 juli 2013
Hamont-Achel - Hamonterweg in Lozen weer openZoomSinds enkele dagen is de Hamonterweg in Lozen weer open voor het verkeer. En het dient gezegd dat het een mooie weg is geworden. (Foto Josh Vandijck)

Het is maar dat u het weet

Donderdag 18 juli 2013
Maandag 22 juli zijn alle postkantoren gesloten. De banken zijn wel geopend.

Een kauw in uw schouw?

Woensdag 17 juli 2013
Hamont-Achel - Een kauw in uw schouw?ZoomHet Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Vogelbescherming Vlaanderen lanceren dezer dagen een folder die bedoeld is om preventieve maatregelen te nemen tegen kauwennesten in schouwen. "Daarvoor is het nu het ideale moment”, zegt Dirk Bogaert, woordvoerder van het ANB. “Na de broedperiode, begin augustus raden we aan om een rooster op de schouw te plaatsen." 
Kauwen zijn intelligente vogels die graag in de buurt van mensen wonen. Zo vinden ze makkelijk voedsel en een (…) Het hele nieuwsbericht
Morgen praten federaal minister Labille, bevoegd voor overheidsbedrijven, en Vlaams minister voor mobiliteit Crevits met elkaar over de IJzeren Rijn. Het dossier komt vrijdag op de agenda van de federale ministerraad. Dat heeft minister Labille aan volksvertegenwoordiger Peter Vanvelthoven laten weten. Die had hem gevraagd naar de stand van zaken rond de IJzeren Rijn, de kortste spoorwegverbinding tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied - een verbinding die ook door Noord-Limburg loopt.
Bijna (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe website voor het EMJ

Dinsdag 16 juli 2013
Het EMJ, het Europees Muziekfestival voor de Jeugd dus, heeft de eigen website vernieuwd. Voorlopig is ze alleen in het Nederlands en het Engels beschikbaar, maar snel zullen ook een Duitstalige, een Franstalige en een Spaanstalige versie volgen.
De site brengt alvast nieuws: deelnemende groepen kunnen nu al vanaf begin juli inschrijven voor het nieuwe (koor)festival. Tot dusver begon de inschrijvingsperiode pas op 1 september. EMJ
Opnieuw hebben meer dan 3300 mensen hun handtekening gezet onder een petitie voor een treinverbinding tussen Weert en Hamont. Het station in Hamont ligt op slechts 700 meter van de grens en zo’n 9 km kilometer van het station in Weert. Het doortrekken van de lijn kan volgens de initiatiefnemers voor de petitie eenvoudig omdat er al een niet-gebruikte spoorverbinding ligt. Vrijdag wordt de petitie "Trein Weert-België" aangeboden aan de Belgische en Nederlandse Spoorwegen. 
Vorig jaar werd een gelijkaardige petitie aangeboden aan de besturen van beide Limburgen.
Maar er is weinig hoop dat de treinverbinding vanuit Hamont wordt doorgetrokken. Eerder antwoordde minister voor overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille op een vraag in die richting schamper dat er "al een treinverbinding met Nederlands-Limburg is vanuit Luik..."

Voor snelle jongelui

Maandag 15 juli 2013
Miinister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet nodigt 10 Limburgse jongeren uit om de militaire parade naar aanleiding van de nationale feestdag te volgen "op locatie", dus in Brussel. Jongeren die in 1993 geboren zijn, komen hiervoor in aanmerking. De treintickets en de tickets voor het evenement zijn gratis.
Voor meer informatie en inschrijving kunt u terecht bij danny.quanten[!]limburg.be, gsm 0479 995203. Let wel, de eerste 10 mogen mee. Dus snel zijn is de boodschap! 

Antoinette Huibers overleden

Vrijdag 12 juli 2013
Hamont-Achel - Antoinette Huibers overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Antoinette Huibers overleden, de echtgenote van Harry Bongers. Ze was 74 jaar. De crematie zal in intieme kring plaatsvinden. Afscheid nemen kan dinsdag van 18u tot 18.30u in funerarium Severens in Overpelt.

Zomertip: Watou

Vrijdag 12 juli 2013
Hamont-Achel - Zomertip: WatouZoomNiet direct bij de deur, maar de moeite om er eens een dagje (of twee; in Poperinge zijn B&B's! ) op uit te trekken. Net als Neerpelt is Watou een grensdorp, maar dan aan de grens met onze zuiderburen. Watou stond bekend om zijn poëziezomers. Het jaarlijkse festival met poëzie in combinatie met beeldende kunst heeft een waardige opvolger gekregen: 'Kunstenfestivalwatou' met dit jaar als thema : 'Over de liefde die we niet begrijpen'. Beeldende kunst en poëzie wisselen elkaar af en vullen elkaar aan. Ze zijn te bezichtigen, te lezen en te horen op verschillende locaties op loopafstand in het pittoreske plaatsje met terrasjes en eetgelegenheden. Bij elke locatie is er een gids, die vol enthousiasme vertelt over de kunstwerken. Eén van de tofste werken is de rij telefooncellen, waar je rustig kunt luisteren naar een gedicht. Voor meer informatie kan je terecht bij http://kunstenfestivalwatou.be. Het is aan de andere kant van ons land, maar absoluut de moeite van de verplaatsing waard. (Zjuul Devens)
Elk jaar speelt aan het einde van het seizoen badmintonclub Neerpelt een voetbalmatch tegen een andere sportclub. Ook dit jaar werd zo’n match georganiseerd, nu tegen volleybalclub AVOC uit Achel. De eindstand werd 7-3 in het voordeel van de badmintonclub. Na afloop werd er nog uitgebreid nagepraat in de cafetaria. 
Binnenkort start het nieuwe badmintonseizoen bij SNBC Neerpelt. Wie ook eens een pluimpje wil gaan slaan is daar altijd welkom. Voor meer info: www.badmintonneerpelt.be

Thieu Bex overleden

Donderdag 11 juli 2013
Hamont-Achel - Thieu Bex overledenMaandag is Mathijs Thieu Bex overleden. Hij was 76 jaar. Zaterdag wordt zijn asurn bijgezet op het Boskerkhof na een uitvaartplechtigheid (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo.

René Van Lishout overleden

Woensdag 10 juli 2013
Hamont-Achel - René Van Lishout overledenMaandag is René Van Lishout overleden, de levensgezel van Annemie Claes. Hij was 60 jaar. De uitvaartplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden. Vrijdag van 19.30u tot 21u kan men afscheid nemen in het funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Vrijdag alcoholcontroles

Woensdag 10 juli 2013
Hamont-Achel - Vrijdag alcoholcontrolesIn het kader van de "zomerbob"-campagne gaat de lokale politie HANO vrijdag extra verkeerscontroles inlassen met bijzondere aandacht voor het rijden onder invloed. Gedurende de hele dag zullen er over het volledige grondgebied van de politiezone alcoholcontroles worden uitgevoerd. Een en ander heeft te maken met het begin van de vakantie in de "hout en bouw".

'Ondersteboven' zoekt hulp

Woensdag 10 juli 2013
Hamont-Achel - 'Ondersteboven' zoekt hulpZoomHet Wereldfeest 'Ondersteboven' is ieder jaar een topper met veel sfeer en ambiance in Neerpelt. Ook dit jaar is er op 1 september een editie in en rond Dommelhof. De organisatoren zijn op zoek naar mensen die willen helpen in dit succesverhaal. Hulp is welkom bij diverse activiteiten zoals bonnenverkoop, horeca, afwas,... Hebt u zin om een bijdrage te leveren en te delen in de eeuwige dank en roem, dan is Betty Rabijns heel blij indien u haar een seintje geeft. (011 76 04 68 of Betty[!]wereldfeestondersteboven.eu).

Mia Rooymans overleden

Dinsdag 9 juli 2013
Hamont-Achel - Mia Rooymans overledenZondag is Mia Rooymans overleden, de weduwe van Toine Gielen. Ze zou later deze maand 86 jaar worden. De crematieplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden. Donderdag om 19u is er een avondwake in de decanale Sint-Laurentiuskerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Trees Bozon overleden

Dinsdag 9 juli 2013
Vorige week woensdag is Trees Bozon overleden, de echtgenote van Theo Kronenburg. Ze was 80 jaar.
Hamont-Achel - DAF Trucks verhoogt productieZoomVrachtwagenproducent DAF Trucks gaat in zijn fabrieken in Westerlo en Eindhoven de productie van vrachtwagens opvoeren van 164 naar 184 per dag. Dat heeft te maken met de stijging van de vraag naar trucks met schonere motoren. Door de uitbreiding van de productie ontstaan er in beide fabrieken samen zowat 200 nieuwe banen. De vraag naar de vrachtwagens is gestegen omdat de Europese Unie vanaf volgend jaar de milieuregels voor vrachtwagens aanscherpt. Transportbedrijven willen daarom nog snel trucks met schonere motoren aankopen. (Foto DAF Trucks)

Op de motor in de zomer

Maandag 8 juli 2013
Sinds de lente komen de motorrijders weer buiten. Ze moeten daarbij opletten dat ze zich kleden volgens het boekje, anders kunnen ze van de politie een pv krijgen. Op de motor in short, t-shirt en slippers mag dus niet, ook al is het zo heet dat de kraaien gapen. Volgens de wet moeten zowel bestuurder als passagier van een motor handschoenen dragen, een jas met lange mouwen en een lange broek of overall, alsook laarzen of bottines die de enkels beschermen. En uw helm niet vergeten!

Kort maar interessant (4)

Vrijdag 5 juli 2013
Hamont-Achel - Kort maar interessant (4)ZoomNiet veel eerste ministers kunnen zeggen dat er in het heelal sterrenclusters bestaan die aan hen doen denken. Elio Di Rupo kan dat wel. Toen we deze foto van de Vlindernevel zagen, dachten we meteen aan de premier. Maar daar houdt elke vergelijking op. De Vlindernevel bevindt zich op ongeveer 4000 lichtjaren afstand in het sterrenbeeld Schorpioen (Scorpius). De stervende centrale ster in deze nevel heeft een spanwijdte van meer dan drie lichtjaren en een geschatte oppervlaktetemperatuur van ongeveer 250.000 graden Celsius.  De foto werd genomen door de Hubble-telescoop. (Foto NASA, ESA en het Hubble SM4 ERO Team)

* In Eindhoven wordt volgende maand op Strijp S een winkel geopend met "vega-schoenen". Dat zijn schoenen waarin geen dierlijke materialen zitten - dus geen leder of wol.

* In Amsterdam is het oppassen geblazen wanneer u in een souvenirwinkel truffels koopt. Het zouden wel eens triptruffels kunnen zijn, die hallucinogene drugs bevatten, zoals de 'paddo's' vroeger. Nog wat sterker dan de 'hasj-cake' dus. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid en de gemeente houden de verkoop van de truffels in de gaten.

* Cicaden - we hebben er hier weinig last van, denken we. Maar in het noordoosten van de VS is er nu een plaag van periodieke cicaden die zeventien jaar lang ondergronds leven alvorens massaal tevoorschijn te komen. Samuel Orr maakte er een prachtig filmpje (onder) van, "Return of the Cicadas", waarin hij de levenscirkel van deze 'boomkrekels" laat zien. Dit filmpje moet u echt bekijken!

Nelly Bernaerts overleden

Vrijdag 5 juli 2013
Hamont-Achel - Nelly Bernaerts overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Nelly Bernaerts overleden, de echtgenote van René Hollanders. Ze was 77 jaar. De crematieplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden. Men kan afscheid nemen in het funerarium Creemers op woensdag 10 juli van 19u tot 20.30u. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Noord-Limburgs crematorium in 2016ZoomIn Lommel zijn vanmorgen de plannen uit de doeken gedaan voor de bouw van een tweede Limburgs crematorium. "Elke andere Vlaamse provincie heeft minstens 2 crematoria op haar gebied, enkel Limburg moet het voorlopig met slechts één doen (Hasselt)", verduidelijkte burgemeester Vanvelthoven van Lommel. De inplanting van het gebouw zal gebeuren vlakbij de huidige stedelijke begraafplaats van Lommel op de Norbert Neeckxlaan. Het complex krijgt 2 aula's voor afscheidsplechtigheden, 3 zalen (…) Het hele nieuwsbericht
Zin om mee te doen aan een echte voetbalopera rond Lommel United? Het Gentse theatergezelschap "Het Kip" maakt een Noord-Limburgse remake van "U Dikke Ma!", de bejubelde voorstelling met de spionkop van voetbalclub AA Gent (aka de Buffalo’s) als inspiratiebron. Deze voetbalopera wordt gemaakt met een mengeling van acteurs, rasechte Lommel United-supporters en vrijwilligers en amateurs uit Noord-Limburg zonder professionele acteerervaring. Meedoen? Lees snel verder!
Voel jij je (…) Het hele nieuwsbericht

Zjang Smolders overleden

Dinsdag 2 juli 2013
Hamont-Achel - Zjang Smolders overledenGisteren is Zjang Smolders overleden, de weduwnaar van Drika Mertens. Hij was 86 jaar. De afscheidsplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden. Morgen tussen 19 en 20u kan men afscheid nemen in het funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel