Het overige nieuws

Denk straks ook aan hen

Donderdag 31 december 2015
Hamont-Achel - Denk straks ook aan henZoom.

V&D failliet

Donderdag 31 december 2015
Grensgevallen
Een rechtbank in Nederland heeft vandaag de warenhuisketen V&D Groep en de restaurantketen La Place failliet verklaard. Daardoor verliezen zowat 10.300 mensen hun werk. V&D Groep heeft in totaal 62 warenhuizen met daarin 55 La Place-filialen. Vorige week woensdag vroeg V&D uitstel van betaling aan. Het warenhuisconcern wist begin dit jaar dankzij een grote reddingsactie ternauwernood aan een faillissement te ontkomen. V&D raakte alsnog in de problemen door het zachter weer. De filialen verkochten fiks minder winterkleding, waardoor er een tekort van 40 miljoen euro ontstond.(Bron: ii.nl)

Parochies omarmen het Zuiden

Woensdag 30 december 2015
Zaterdag 9 januari om 9 uur wordt in de school Kindsheid Jesu aan de Kempischesteenweg in Hasselt de nieuwe campagne van Broederlijk Delen gelanceerd die op 10 februari van start gaat. Thema van de campagne: 'Met een leven speel je niet'. De nieuwe campagne focust op Colombia en krijgt vorm in alle Limburgse parochies.

Man bedreigde vrouw met vuurwapen

Dinsdag 29 december 2015
Grensgevallen
De Nederlandse politie heeft afgelopen nacht in Valkenswaard een 30-jarige man zonder vaste woonplaats opgepakt. Eerder op de avond had hij in een café in de gemeente zijn ex-vriendin bedreigd met een vuurwapen. In zijn auto werd onder meer een vuurwapen met munitie gevonden. De man zit vast.
Hamont-Achel - Parochies op de bres voor vluchtelingenZoomDe oproep die mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, half september lanceerde om  vluchtelingen concreet te helpen is bij de Limburgse parochies niet in dovemansoren gevallen. Er blijkt een grote bereidheid te bestaan om iets te doen voor de vluchtelingen, zo blijkt uit een eerste inventaris. Het bisdom zelf koopt samen met vier congregaties een woning aan in Hasselt om er de komende tien jaar vluchtelingen op te vangen.
In Overpelt heeft men niet op de oproep van de (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Kerkhof overleden

Dinsdag 29 december 2015
Hamont-Achel - Maria Kerkhof overledenOp haar 92ste verjaardag is zaterdag in WZC De Bekelaar Maria Kerkhof overleden. Donderdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Lommel-Kattenbos. 

Lucratieve business

Maandag 28 december 2015
Grensgevallen
De wietkwekerijen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant zetten jaarlijks ongeveer een miljard euro om. Dat heeft Omroep Brabant vandaag bekendgemaakt. Politie en justitie schatten dat er in Noord-Brabant tussen de 5.500 en 6.800 wietkwekerijen actief zijn. Gezamenlijk produceren die jaarlijks ruim 340 ton wiet, veel meer dan de Brabanders kunnen oproken. Veel van de wiet is dan ook bedoeld voor de export.

Geld om géén melk te leveren

Maandag 28 december 2015
Vandaag gelezen
De Nederlandse zuivelgroep FrieslandCampina heeft vandaag aangekondigd dat ze melkboeren zal betalen om géén melk te leveren. De grootste melkverwerker van Nederland kan de toevoer niet meer aan. In november werd er namelijk 14% méér melk geleverd dan in dezelfde periode vorig jaar. Begin 2015 werden de Europese melkquota afgeschaft, waardoor boeren nu veel meer melk produceren. De verhoogde productie komt ook door het warme weer:  koeien geven minder melk wanneer het erg koud is. De maatregel geldt alvast tot april. (Bron: ii.nl)

Trude Habraken overleden

Maandag 28 december 2015
Hamont-Achel - Trude Habraken overledenGisteren is Trude Habraken overleden, de echtgenote van Robert Watelet. Ze was 80 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 13 uur) in de decanale kerk van Hamont. Woensdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - 100-jarige Bertha Frederikx overledenVrijdag is Bertha Frederikx overleden, de weduwe van Ferdinand Saelens. Zij was 100 jaar en wordt donderdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de kerk van Hamont-Centrum. Online condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Vandaag gelezen
De vluchtelingencrisis op Lesbos en andere Griekse eilanden heeft de noodlijdende Griekse overheid dit jaar zo'n 500 miljoen euro gekost. De toerismesector werd hard geraakt, maar veel kleine bedrijfjes op de eilanden profiteren van de instroom. "In de drukste periode verdienden we tot 2000 euro per dag. Nu ongeveer 500 euro. Vóór de vluchtelingenstroom verdienden we slechts 50 euro per dag," aldus de lokale eigenaar van een foodtruck.(Bron: Al Jazeera)

Smiley (70)

Zondag 27 december 2015
Hamont-Achel - Smiley (70)ZoomGefotografeerd door Dominik Martin.

Om stil van te worden

Vrijdag 25 december 2015
Uit de ruimte
Hamont-Achel - Om stil van te wordenZoomDe NASA heeft deze foto vrijgegeven die de Lunar Reconaissance Orbiter op 12 oktober maakte. Hij toont hoe de aarde achter het maanoppervlak opkomt. De foto is gemaakt toen de Lunar Reconaissance Orbiter 134 kilometer boven de maankrater Compton vloog. (Foto NASA)

We wensen u een zalige Kerstmis

Donderdag 24 december 2015
Hamont-Achel - We wensen u een zalige KerstmisZoom.

Van Eindhoven naar Lublin

Donderdag 24 december 2015
Grensgevallen
De luchtvaartmaatschappij Wizz Air heeft vandaag aangekondigd dat ze vanaf 25 maart 2016 een nieuwe route gaat starten tussen Eindhoven Airport en Lublin Airport, de luchthaven van de stad Lublin in Zuidoost Polen. De route zal tweemaal per week op maandag en vrijdag worden gevlogen met een Airbus A320 met 180 zitplaatsen.

Lisa Alders overleden

Donderdag 24 december 2015
Hamont-Achel - Lisa Alders overledenGisteren is Lisa Alders overleden, de weduwe van Jan Loos. Ze was 84 jaar. De afscheidsviering zal plaatsvinden in familiekring.

Knipperende verkeerslichten

Woensdag 23 december 2015
Grensgevallen
Sinds gisteren zet de gemeente Valkenswaard op enkele kruispunten de verkeerslichten op ‘knipperstand’ op momenten dat er weinig verkeer is. Die knipperstand wordt enkel ’s avonds en ‘s nachts gebruikt. Dan is het op de kruispunten minder druk en kan het verkeer zonder hulp van een verkeerslicht op een goede manier zijn weg vervolgen, zegt de gemeente. Door de verkeerslichten op knipperstand te zetten, hoeven auto’s minder af te remmen en op te trekken. Het instellen van de knipperstand levert daarmee een positieve bijdrage aan het milieu doordat er bespaard wordt op brandstof en stroomverbruik.

Smiley (69)

Woensdag 23 december 2015
Hamont-Achel - Smiley (69)Zoom(Foto Patrick Vanderheijden)

Openingsuren recyclagepark

Woensdag 23 december 2015
De openingsuren van het recyclagepark tijdens de komende feestperiode zijn de volgende:
- dinsdag t/m zaterdag: 09.00-12.30 en 13.00-16.00 (maar vrijdag 25/12 en vrijdag 01/01 gesloten)
- donderdag 24/12 en donderdag 31/12 : gesloten om 16.00 ipv 17.00;
- zaterdag 26/12 en zaterdag 02/01 gewoon open.

Koe is persoonlijkheid van het jaar

Dinsdag 22 december 2015
Vandaag gelezen
In India is de koe verkozen tot 'persoonlijkheid van het jaar'. Dat meldt Yahoo, dat de verkiezing organiseerde in het kader van zijn jaarlijkse 'Year in review'. De nederige koe heeft haar verkiezing te danken aan de controverse rond koeienvlees in India. Ook werd de koe het symbool van discussies over intolerantie. (Bron: hindustantimes.com)

'Een andere Kerstmis'

Dinsdag 22 december 2015
Hamont-Achel - 'Een andere Kerstmis'"Dit jaar zal een andere Kerstmis zijn. In onze gemeenschappen en in onze kerken zullen we Kerstmis niet kunnen vieren zonder te denken aan de wereld van dreiging en geweld die ons omgeeft, en aan de honderdduizenden op de vlucht." Dat schrijft mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, in zijn vandaag gepubliceerde 'Brief voor Kerstmis'. Misschien kunnen we rond Kerstmis al een vreemdeling opzoeken of uitnodigen in onze gemeenschappen en in onze families, aldus de bisschop. "Zeker kunnen we niet anders dan vanuit Kerstmis de vreemdeling meer toelaten in ons hart en in ons leven".

10% groei voor Eindhoven Airport

Dinsdag 22 december 2015
Eindhoven Airport heeft over het jaar 2015 een passagiersgroei van 10% gerealiseerd ten opzichte van 2014. In totaal maakten 4,3 miljoen passagiers gebruik van de luchthaven, 407.000 meer dan in 2014. De passagiersgroei is het gevolg van meer bestemmingen - in 2015 werd er naar 78 bestemmingen gevlogen - en daarnaast is de bezettingsgraad per vlucht verder toegenomen. Voor volgend jaar verwacht Eindhoven Airport opnieuw 300.000 passagiers méér te kunnen verwerken.

Brandweer wil kwart minder branden

Dinsdag 22 december 2015
Hamont-Achel - Brandweer wil kwart minder brandenZoomDe Hulpverleningszone Noord-Limburg stelde vandaag haar jaarresultaten én haar doelstellingen voor de komende jaren voor. Zoals u allicht weet, is de brandweer sinds 1 januari dit jaar hervormd en ging de Brandweer Lommel op in een overkoepelend Noord-Limburgs samenwerkingsverband, met aan het hoofd onze Lommelse Jan Jorissen. Na een jaar werken waren de aanwezige burgemeesters van Lommel, Neerpelt, Bocholt en Leopoldsburg méér dan tevreden over de goede onderlinge (…) Het hele nieuwsbericht

De paarden van Turkmenistan

Maandag 21 december 2015
Vandaag gelezen
De Akhal-Teke paarden zijn het nationaal symbool van Turkmenistan. President Gurbanguly Berdymukhammedov heeft nu verordend dat de namen van de paarden worden bijgehouden in een register, en niet gewijzigd mogen worden. Daarnaast gaat de regering vastleggen waar de paarden mogen worden begraven. De Turkmeense president is een fervent paardrijder. Hij doet vaak mee aan wedstrijden en wint dan altijd, omdat andere jockeys hem niet durven in te halen.(Bron: ii.nl)

Journalist ontslagen

Zondag 20 december 2015
Vandaag gelezen
Dagblad Limburger/Het Limburgs Dagblad in Nederlands-Limburg heeft een journalist ontslagen omdat hij heimelijk geluidsopnamen van een besloten gemeenteraadsvergadering van Kerkrade had gemaakt. Over de inhoud van de bijeenkomst schreef hij vervolgens in de krant. De journalist maakte de opnamen zonder anderen bij de krant dat te vertellen en tegen de richtlijnen van de krant in, aldus de hoofdredactie. Na de publicatie deed de burgemeester van Kerkrade aangifte van het lekken van vertrouwelijke informatie. Hij vermoedde dat raadsleden uit de school hadden geklapt over een reddingsplan voor de voetbalclub Roda JC. (Bron: villamedia.nl)

1.376 snelheidspv's in oktober

Zondag 20 december 2015
Hamont-Achel - 1.376 snelheidspv's in oktoberIn oktober controleerde de flitswagen van de lokale politie HANO op tien dagen tijd in totaal 13.928 voertuigen. Daarvan reden er 1.376 te snel, een kleine 10 procent. Waar werden de meeste snelheidsovertredingen vastgesteld? Dat was in de 30km-zone op de Generaal Dempseylaan in Achel, waar 51,72% van de passerende wagens werd geflitst. De hoogste snelheid werd daar behaald door iemand die aan 67 km/u reed, meer dan het dubbel van de toegestane snelheid. Goede tweede was de Tennislaan in Overpelt, met 51% overtreders. De hoogste snelheid werd door de flitscamera gemeten bij een automobilist die in de Bosstraat in Hamont 124 km/u haalde, 52 km/u sneller dan toegelaten. Snelheidscontroles

Risicorijden

Vrijdag 18 december 2015
Tribunaliteiten
Op een parking voor mindervaliden, vlak voor een kerk in de Voerstreek, vertrok een BMW in volle vaart, ramde vier voertuigen, verbrijzelde de arm van een bejaarde dame en reed in op een woning. In de BMW zat een 87-jarige man die – ten onrechte, zo bleek later – uitlegde dat het gaspedaal was blijven hangen. Vijf dagen later liet de zoon van de chauffeur op jaren, in een zelf geschreven verklaring en eerlijk als hij blijkbaar was, weten dat de BMW eigendom was van zijn garagebedrijf, maar dat zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Is toch niet moeilijk?

Vrijdag 18 december 2015
Ha, u verveelt zich! Dan moet u er eens goed voor gaan zitten en deze kerstpuzzel downloaden. Nooit eerder zo'n moeilijke puzzel gezien (en we hebben er al veel gezien). Kan ook niet anders, want hij is gemaakt door leden van de Nederlandse AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, iets zoals de Staatsveiligheid, zeg maar. U bent er gegarandeerd een paar dagen mee bezig. En als u hem kunt oplossen, horen we graag hoe u dat gedaan hebt! Kerstpuzzel

Mia Goossens overleden

Vrijdag 18 december 2015
Hamont-Achel - Mia Goossens overledenDinsdag is de uit Hamont afkomstige Mia Goossens overleden, de echtgenote van Rik Verbakel. Zij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lozen-Bocholt. Zaterdag (19 uur) is er daar een avondwake.

Toine Vandekerkhof overleden

Donderdag 17 december 2015
Hamont-Achel - Toine Vandekerkhof overledenIn het Mariaziekenhuis is dinsdag Toine Vandekerkhof overleden. Hij zou eind deze maand 80 jaar worden. Dinsdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Achel-Centrum.

Het kan altijd nog gekker

Woensdag 16 december 2015
Vandaag gelezen
In Nieuw-Zeeland mag de kerk van het Vliegende Spaghettimonster huwelijken voltrekken. Dat meldt stuff.co.nz. De aanhangers van het "pastafarianisme" strijden wereldwijd voor de erkenning van hun geloof in het Vliegende Spaghettimonster. Op hun hoofd dragen ze een omgekeerd vergiet. Hun kerk is een reactie op het creationisme in de V.S.. (Bron: ii.nl)
“Armoede is een structureel probleem maar toch kunnen we persoonlijk en als vereniging of parochie heel wat doen”. Dat stelt de pastorale raad van het bisdom Hasselt. ”Het minste wat we kunnen doen is een goedendag zeggen. Dat leidt vaak tot een persoonlijk contact waarin eventueel zorgen en noden kunnen uitgesproken worden”, luidt het. “We moeten de waardigheid van elk mens zien. Respect houdt in dat we weerstanden en vooroordelen in onszelf loslaten.”
Ook in (…) Het hele nieuwsbericht

Verhoogde kans op flitsen

Dinsdag 15 december 2015
Hamont-Achel - Verhoogde kans op flitsenDe flitsauto van de lokale politie HANO houdt deze week volgende straten extra in de gaten om na te gaan of automobilisten zich aan de snelheidsbeperking houden:
- Hamont-Achel, Sint-Odilialaan;
- Neerpelt, Kaulillerweg;
- Overpelt, Napoleonweg.

'Kraamkost' woord van het jaar

Dinsdag 15 december 2015
Van Dale maakte vandaag het nieuwe 'woord van het jaar' bekend, en het is toch een verrassing geworden, want wie had er nu al van 'kraamkost' gehoord? Het woord haalde het van 'sjoemelsoftware' en 'kibbelkabinet'. En wat kraamkost dan wel betekent? Van Dale omschrijft het als 'een maaltijd als cadeau voor een pas bevallen moeder en haar gezin.'

EMJ zoekt gastgezinnen

Maandag 14 december 2015
Van de bijna 4.000 zangers en zangeressen, die van 29 april tot 1 mei gaan deelnemen aan het Muziekfestival in Neerpelt, zullen er 1.800 overnachten in Neerpelt en omliggende gemeenten. Het EMJ-comité Overnachtingen is gestart met de zoektocht naar geschikt logies voor al die jonge mensen en hun begeleiders. Er is vooral nood aan gastgezinnen.
Het EMJ zoekt ook twee ‘speciale’ gastgezinnen. Zij worden het aanspreekpunt voor groepen die verblijven in de vakantieparken (…) Het hele nieuwsbericht

Gerard Verhees overleden

Maandag 14 december 2015
Hamont-Achel - Gerard Verhees overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Gerard Verhees overleden, de echtgenoot van Margo Geukens. Hij was 94 jaar. De crematie en de bijzetting van de as op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Man had 1200 Viagra-pillen in auto

Zondag 13 december 2015
Grensgevallen
Hamont-Achel - Man had 1200 Viagra-pillen in autoIn het Noord-Brabantse Schaijk, ten oosten van Den Bosch, heeft de Nederlandse politie gisteravond een 39-jarige Belg tegengehouden die slingerend over de snelweg reed. Hij bleek al rijdend met zijn laptop bezig. Bij het doorzoeken van de auto vond de politie tientallen bankkaarten en... 1200 Viagrapillen. De man zit vast. Zijn woonplaats is niet bekendgemaakt.

Een speelgoedscanner, net echt

Zondag 13 december 2015
Vandaag gelezen
(In dit rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de internationale media.)
Het Citadelle-ziekenhuis in Luik is het eerste in België met een speelgoedachtige MRI-scanner-simulator. Vorig jaar moesten in dat ziekenhuis nog 597 kinderen met een lichte verdoving tot rust gebracht worden omdat ze in paniek raakten toen ze beseften dat ze die grote scanmachine met zijn walvismond in moesten. Nu gaat het kind eerst 20 minuten in de speelgoedscanner (net zo lang als (…) Het hele nieuwsbericht

Drie dodelijke weekendongevallen

Zondag 13 december 2015
Hamont-Achel - Drie dodelijke weekendongevallenIn Limburg zijn dit weekend drie dodelijke ongevallen gebeurd. Op de Kinrooiersteenweg in Maaseik kwam vrijdagavond een 20-jarige om toen hij met zijn auto tegen een boom belandde. Zondagochtend liet een 20-jarige het leven toen hij tegen een boom reed op de Weg naar Opoeteren in Neerglabbeek (Meeuwen-Gruitrode). En vanavond kwam een fietsster om toen zij door een auto werd aangereden op de Hoevenzavellaan in Genk.

Vang eens een drone

Vrijdag 11 december 2015
Vandaag gelezen
(In dit rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de internationale media.)
De politie van de Japanse hoofdstad Tokio gaat een drone met een groot net inzetten om andere drones in gesloten luchtruim neer te halen. Het net is drie bij twee meter groot en hangt onder de op afstand bestuurbare masterdrone. Volgens de politie is er geen risico dat gevangen drones naar beneden vallen en op de grond schade veroorzaken. (Bron: nu.nl)
Vandaag was de Vlaamse regering in Limburg voor een evaluatie van het SALK-plan (Strategisch actieplan Limburg in 't Kwadraat). Daar werd voor Noord-Limburg onder meer het volgende beslist:
- de Vlaamse Regering zal het dossier rond de heropening van een spoorlijn Hasselt–Neerpelt (als alternatief voor een sneltram) als Vlaamse topprioriteit naar voren schuiven met het oog op het nieuwe investeringsplan voor de NMBS/Infrabel dat wordt voorbereid door federaal minister Galant;
- (…) Het hele nieuwsbericht

Mieke Kwanten overleden

Vrijdag 11 december 2015
Hamont-Achel - Mieke Kwanten overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteravond Mieke Kwanten overleden, de weduwe van Leo Donné. Ze was 94 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Dinsdag om 19u is er daar een avondwake.

Dode bij brand in Valkenswaard

Vrijdag 11 december 2015
Grensgevallen
Bij een brand in seniorencomplex en zorgcentrum De Bogen aan de Oranje Nassaustraat in Valkenswaard is in de late namiddag een bejaarde bewoner om het leven gekomen. Hoe de brand ontstond is nog niet duidelijk. Het complex van 54 flats werd ontruimd uit voorzorg. De brandweer had het vuur snel onder controle.

Files op Noord-Zuid

Vrijdag 11 december 2015
Door een dodelijk verkeersongeval vanmorgen, waarbij een Genkenaar omkwam, is de Grote Baan in Helchteren volledig versperd in beide richtingen. Het verkeer verloopt er bijzonder moeizaam. UPDATE De politie heeft de weg terug vrijgegeven.

Gratis naar Jelle Cleymans?

Donderdag 10 december 2015
Hamont-Achel - Gratis naar Jelle Cleymans?ZoomJelle Cleymans (foto) wordt 30 en maakt in zijn derde soloplaat ‘Napoleon XXIII‘ een voorlopige balans op. Heeft het leven hem al goed bediend? En bediende hij het leven wel genoeg? Wat moet een mens in godsnaam met ‘sleur’? En waarom schrijft die dekselse Jozefien nu niet terug? Een kluwen van vragen dat hem maar één zekerheid biedt: twijfel! Jelle speelt zaterdagavond deze show in CC Palethe in Overpelt, met een full-band met o.a. Alano Gruarin en Jan Cleymans. Tickets kosten 16 euro, maar misschien kunt u er wel gratis naartoe? U maakt kans op een gratis ticket als u morgen/vrijdag vanaf 10 uur belt naar Palethe via 011/64 59 52. Vermeld daarbij uw woonplaats en de Internetgazet. Succes!

Ga bloed geven

Donderdag 10 december 2015
De plaatselijke Rode Kruisafdeling houdt op maandag 28 december van 17 tot 21 uur een extra bloedinzameling in De Posthoorn. Voor de gelegenheid biedt de Lions Club alle donoren dan een warme maaltijd aan. Vooraf inschrijven is geboden; dat kan via http://bloedinzameling.rodekruis.be/hamontachel. Nieuwe donoren mogen hun identiteitskaart niet vergeten.
Vandaag werd de pas geëlektrificeerde spoorlijn tussen Herentals en Mol ingereden. Enkele burgemeesters, onder wie burgemeester Theo Schuurmans van Hamont-Achel, vroegen aan de CEO’s Luc Lallemand (Infrabel) en Jo Cornu (NMBS) opnieuw om de elektrische bovenleiding naar Hamont door te trekken. Ze konden op begrip van Luc Lallemand rekenen, maar daar hield het dan ook mee op. Het doortrekken naar Hamont zou zo'n 35 miljoen euro kosten.

Caesar was ook in Nederland

Woensdag 9 december 2015
Vandaag gelezen
De Romeinse keizer Julius Caesar zou in 55 voor Christus twee Germaanse stammen (Tencteris en Usipetes) hebben verslagen nabij het Nederlandse dorpje Kessel. Dat claimen Nederlandse archeologen. Die stelden de locatie van de veldslag vast met behulp van historische, archeologische en geochemische gegevens. In de grond nabij Kessel zijn bovendien skeletresten, zwaarden, speerpunten en een helm gevonden. De Germaanse stammen, die uit het gebied ten oosten van de Rijn kwamen, vroegen Caesar om asiel, maar die weigerde dat en slachtte hen allen - inclusief vrouwen en kinderen, in totaal ca. 200.000 man - af. In "De Bello Gallico" zou hij de veldslag uitvoerig hebben beschreven. Als het waar is, dan is dit de eerste keer dat de aanwezigheid van Caesar en zijn troepen op Nederlands grondgebied is aangetoond. (Bron: ii.nl)

Kwaliteit van ziekenhuizen verschilt

Woensdag 9 december 2015
Het plaatsen van een totale heupprothese is een veel voorkomende ingreep, maar de kwaliteit van die ingreep verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. Zo hebt u in sommige ziekenhuizen twee tot drie keer meer kans dat er een tweede operatie volgt. Dat blijkt uit een onderzoek van CM. Het ziekenfonds stelde onder meer vast dat er tussen 2004 en 2013 in het Mariaziekenhuis in Overpelt 379 CM-patiënten werden opgenomen voor een heupprothese. In dit ziekenhuis was de kans op een nieuwe operatie (…) Het hele nieuwsbericht

Gerard Verbeek overleden

Woensdag 9 december 2015
Hamont-Achel - Gerard Verbeek overledenVandaag is Gerard Verbeek overleden, de echtgenoot van Annie Broers. Hij zou volgende week 79 jaar worden. De afscheidsviering heeft plaats in besloten kring. Vrijdag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont.

Veel plastic in de Rijn

Dinsdag 8 december 2015
Vandaag gelezen
(In dit rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de internationale media.)
De Rijn is zwaar vervuild met microplastic. Onderzoekers van de Universiteit van Basel ontdekten dat het water van de stroom tussen Basel en Rotterdam gemiddeld 892.777 deeltjes plastic per vierkante kilometer bevat. Daarmee behoort de Rijn tot de meeste vervuilde rivieren ter wereld op het gebied van microplastic. Vooral in het Ruhrgebied is de stroom sterk vervuild. En al die plastic deeltjes belanden met het Rijnwater in de zee. (Bron: idw-online.de)

Verkeerslichten nu energiezuinig

Dinsdag 8 december 2015
Hamont-Achel - Verkeerslichten nu energiezuinigZoomAlle verkeerslichten in Limburg zijn nu uitgerust met energiezuinige ledlampen. De verkeerslichten werden ook grondig gemoderniseerd. De hele operatie heeft zomaar eventjes twee miljoen euro gekost maar volgens Wegen en Verkeer betaalt die investering zichzelf terug.

Ciel Jans overleden

Dinsdag 8 december 2015
Hamont-Achel - Ciel Jans overledenGisteren is in Achel Ciel Jans overleden, de echtgenote van Jan Stevens. Ze was 77 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Centrum. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Montasser AlDe'emeh in het MichielshofZoomOp donderdag 17 december om 20u spreek islamoloog Montasser AlDe'emeh (foto) op uitnodiging van het Willemsfonds in het Michielshof in Achel. Hij brengt er een lezing rond het thema "Kunnen we nog winnen van IS?
 Helpt deradicalisering in de strijd tegen terrorisme?"
 Montasser AlDe'emeh (foto) probeert met zijn vzw "De Weg Naar" teruggekeerde jihadisten op andere gedachten te brengen. Op 1 december werd hij naar eigen zeggen slachtoffer van racistische agenten in (…) Het hele nieuwsbericht

Gerookt maar waakzaam

Maandag 7 december 2015
Vandaag gelezen
(In dit rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de internationale media.)
De Angu-stam in Papoea Nieuw-Guinea heeft de morbide traditie om overleden stamleden te roken en vervolgens in vreemde posities in bamboe te exposeren. De stam gelooft dat de mummies hun dorpen bewaken. Gerespecteerde strijders worden na hun overlijden in gerookte toestand op strategische uitkijkposten geplaatst. Officieel is de traditie sinds 1975 verboden, maar in afgelegen gebieden doen de stammen het toch. (Bron: BBC.com)

Hier extra opletten

Maandag 7 december 2015
Het is maar dat je 't weet
De lokale politie HANO doet deze week snelheidscontrole o.a. op volgende locaties:
- Hamont-Achel: Oude Pastorijstraat;
- Neerpelt: Hayenhoek;
- Overpelt: Sellekaertsstraat.

Brand: twaalf flats ontruimd

Maandag 7 december 2015
Hamont-Achel - Brand: twaalf flats ontruimdVanochtend heeft een felle brand gewoed in een appartement in hartje Bocholt. Twee personen zijn met rookvergiftigingsverschijnselen naar het ziekenhuis overgebracht. Door de brand moesten twaalf flats ontruimd worden. De meeste flatbewoners konden terecht bij familie. Voor de opvang van de overigen zorgde de gemeente. (PG)

Hamont-Achel - Sint-Vincentius zoekt dringend kledingZoomDe Sint-Vincentiusverening, die voedsel bedeelt voor hulpbehoevenden uit Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt, is dringend op zoek naar warme winterkleding, vooral voor jonge mannen. De kleding (vooral jassen) kan op donderdag (9.30 uur-11.30 uur) binnengebracht worden bij Sint-Vincentius, ondergebracht in de 'Open Poort' in Overpelt of bij Lut Rens, Houtmolenstraat, 100 Overpelt. Meer info: 011-64.25.70.
Vandaag gelezen
Nederland krijgt er 14 hectare grond van Visé bij. Daar wordt al 30 jaar over gesproken, nu is er een akkoord. De grens liep ter plaatse in het midden van de Maas maar de rivier verschoof wat en door aanslibbing ontstond een schiereilandje vanaf de Nederlandse wal, maar op Belgische bodem. Daar werden volop drugs verhandeld. Want het was Belgische grond, dus de Nederlandse politie mocht niets doen, en de Belgische politie had geen boot dus men moest via het Nederlandse Eijsden te voet. Als de politie (…) Het hele nieuwsbericht

Rina Van de Broek overleden

Zondag 6 december 2015
Hamont-Achel - Rina Van de Broek overledenIn het Mariaziekenhuis is vrijdag Rina Van de Broek overleden, de weduwe van Jacques Van Werde. Ze was 93 jaar. De uitvaart zal in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Het is maar dat je 't weet
Een tafeltennistafel en twee spelers die de bal alleen met hun hoofd mogen beroeren. Dat is de basis van headis. Heel wat mensen reageren er aanvankelijk lacherig op, maar eens ze de fysiek zware sport uitproberen, verandert dat snel, zo blijkt uit dit verhaal op brusselnieuws.be. Misschien de moeite om eens een Noord-Limburgse competitie op te zetten?

Plaats je wens in de wensboom

Zaterdag 5 december 2015
Grensgevallen
Hamont-Achel - Plaats je wens in de wensboomZoomTot 6 januari staat op de Markt in Valkenswaard de traditionele kerstboom, die dit jaar voor het eerst wordt omgetoverd tot een echte Wensboom. Zulke wensbomen komen voor over de hele wereld. Vaak worden linten of lapjes stof aan de boom gebonden na het doen van een wens. Goede wensen kan je nooit genoeg krijgen of geven. Hoe dat in Valkenswaard in zijn werk gaat, kan je hier lezen.

De wraak van het hert

Vrijdag 4 december 2015
Vandaag gelezen
Een jager is gewond geraakt, vorige week, toen een hert hem van achteren aanviel en op het gewei nam. Dat gebeurde tijdens een jachtpartij in Stavelot. De brandweer heeft de man met spoed naar het ziekenhuis gebracht, hij verkeert niet meer in  levensgevaar. Het hert is spoorloos. (Bron: Waalsweekblad.be)

Liefde in tijden van elektronica

Vrijdag 4 december 2015
Tribunaliteiten
Hoeveel sms’jes moet een mens verdragen? Op die vraag moest het hof van beroep van Antwerpen antwoorden. Voor dat hof stond een dakwerker terecht, pas opnieuw vader en gehuwd. Tien jaar eerder had hij een relatie met een andere dame. Zij had de relatie beëindigd en hij had het er moeilijk mee. Twee maanden aan één stuk stuurde hij haar sms-berichtjes, meestal niet bedreigend, soms over een paard en spullen die hij nog terug wou. Wellicht wilde hij ook de dame zelf terug. Hij volgde haar doen (…) Het hele nieuwsbericht

Borden naar 'De Groote Heide'

Vrijdag 4 december 2015
Grensgevallen
Vanaf vandaag staan er in Nederland op de autosnelweg op de A2 (bij de afslagen Valkenswaard, Heeze-Leende) en de A67 (afslag Geldrop, Heeze-Leende) borden die het gebied “De Groote Heide” aanduiden. De burgemeesters van de gemeenten, die in dat gebied gelegen zijn (Valkenswaard, Heeze-Leende, Cranendonck, Hamont-Achel en Neerpelt) hebben de borden vandaag onthuld.

Eerste drijvende boerderij ter wereld

Donderdag 3 december 2015
Vandaag gelezen
Deze maand start in Rotterdam de bouw van een drijvende koeientuin en drijvende zuivelverwerking. De Floating farm is open voor het publiek zodat jong en oud weer kan zien waar de melk vandaan komt. Hoe worden de koeien gemolken en wat gebeurt er met de melk? De melk die de drijvende boerderij produceert wordt gewoon commercieel verkocht. Zo komt er Rotterdamse stadsmelk, stadsyoghurt, stadsboter en stadskaas. (Bron: bright.nl)

Typisch mannelijk

Donderdag 3 december 2015
Maak dat mee!


Nog nooit een mannelijke springspin gezien die een vrouwtje het hof maakt? Dan moet u bovenstaand filmpje eens bekijken. Het geeft mooi aan hoe mannen zich soms uitsloven om een vrouwtje binnen te halen... Dit is de Australische Peacock Spider, zeg maar pauwenspin. Prachtig hoe hij tekeer gaat. En als hij dan aan het einde zich heel voorzichtig naar het vrouwtje beweegt, lijkt het er op dat alle moeite vergeefs is geweest... Een scène uit het dagelijkse leven!

Infoavond over armoedeproblematiek

Donderdag 3 december 2015
Hamont-Achel - Infoavond over armoedeproblematiekZoomHet dekenaat Hamont, bestaande uit de parochiefederaties Hamont, Neerpelt en Overpelt, heeft in de parochiezaal van Sint-Huibrechts-Lille een geslaagde infoavond gehouden over de armoedeproblematiek. Armoede werd toegelicht met cijfers. Ook de ervaring van armen zelf en de houding tegenover armoede en armen kwamen aan bod. Er was verder een infomarkt die de aanwezigen de gelegenheid bood, kennis te maken met diverse armoedeorganisaties. In het voorjaar wordt er per federatie gewerkt rond een concreet armoedeproject.

Stanislas Luyten overleden

Donderdag 3 december 2015
Hamont-Achel - Stanislas Luyten overledenZondag is de uit Overpelt-Fabriek afkomstige zuster Stanislas Luyten overleden. Zij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Martinuskerk in Herk-de-Stad.

Band zonder naam

Donderdag 3 december 2015


Het is vandaag vijftig jaar geleden dat The Beatles de elpee ‘Rubber Soul’ uitbrachten. Voor het eerst stond de naam van de band niet op de hoes. Lees hoe John Lennon de teksten van Paul McCartney herschreef, welke vreemde geluidseffecten werden opgenomen en nog meer leuke weetjes over deze opmerkelijke productie op de Jukeboxkalender.

Varkenssector verliest dynamiek

Woensdag 2 december 2015
De Limburgse varkenssector bestaat momenteel uit ca. 400 bedrijven, met een gemiddelde van 1.100 varkens per bedrijf. Vooral in Noord-Limburg komen gespecialiseerde varkenshouderijen frequent voor. De waarde van de Limburgse varkenshouderij wordt geschat op jaarlijks 125 miljoen euro. Toch is de varkenshouderij de afgelopen jaren voortdurend in crisis. De varkenshouders teren al veel te lang op hun reserves. De sector verliest stilaan dynamiek en de investeringsbereidheid bereikt haar dieptepunt. Het (…) Het hele nieuwsbericht

Akkers moeten zich kunnen herstellen

Woensdag 2 december 2015
Vandaag gelezen
In de voorbije 40 jaar heeft de aarde één derde van vruchtbaar land verloren. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Sheffield, dat het verlies "catastrofaal" noemt en de onderzoeksresultaten presenteert op de klimaattop in Parijs. Bijna 33 procent van 's werelds akkerland is verloren gegaan aan landdegradatie, gronderosie of -vervuiling. Dat heeft mogelijk grote gevolgen, aangezien de vraag naar voedsel in 2050 met 60 procent zal zijn gestegen ten opzichte van 2005, volgens schattingen (…) Het hele nieuwsbericht

Gratis naar... Mat Ricardo?

Woensdag 2 december 2015
Maak dat mee!
Hamont-Achel - Gratis naar... Mat Ricardo?ZoomEnkele weken geleden zat hij nog in Hong Kong en New York City, morgenavond is ‘Gentleman Juggler’ Mat Ricardo te gast in CC Palethe in Overpelt. Mat is één van de bekendste artiesten uit het Britse cabaret. Hij zorgt voor grote lachsalvo’s, een ongelooflijke techniek, slapstick en een adembenemend spektakel. De vintage en stoute Lili la Scala, een andere ster uit het Britse cabaret, verzorgt met krachtige stem het voorprogramma. Het optreden start om 20.30 uur en tickets kosten € 13. Maar misschien kunt u er wel gratis naartoe? Bel dan morgen vanaf 10u naar de balie van CC Palethe (011/64 59 52), vermeld je woonplaats én Mat Ricardo en misschien bent u bij de gelukkigen! Meer info over deze voorstelling vind je ook op www.palethe.be.

IJsbaan in Valkenswaard

Woensdag 2 december 2015
Grensgevallen
Ook dit jaar krijgt Valkenswaard een ijsbaan op de Markt. De opbouw start morgen, na afloop van de weekmarkt. Van Sinterklaaszondag tot en met zondag 3 januari is de ijsbaan in gebruik. In deze periode staat op donderdagen een deel van de marktkramen op de rijbaan van de Markt (N69) en is het gedeelte van de N69 tussen de kruising met de Waalreseweg / Eindhovenseweg / Markt en de kruising met de Dommelseweg afgesloten voor het verkeer vanaf ’s ochtends 06.00 tot ’s avonds (…) Het hele nieuwsbericht

Lucie Peeters overleden

Woensdag 2 december 2015
Hamont-Achel - Lucie Peeters overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Lucie Peeters overleden, de weduwe van Jan Cuijvers. Ze was 90 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 13 uur) in de parochiekerk van Achel-Centrum. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Jessie Daams bij Lotto Soudal Ladies

Woensdag 2 december 2015
Jessie Daams maakt volgend seizoen deel uit van de Lotto Soudal Ladies. Dat is vandaag bekendgemaakt. De ploeg ziet een tiental rensters vertrekken waaronder de Italiaanse kampioene Elena Cecchini en Carlee Taylor. Sportief verantwoordelijke Dany Schoonbaert kan blijven rekenen op Isabelle Beckers, Jessie Daams, Lieselot Decroix, Chantal Hoffmann, Anouk Rijff, Anisha Vekemans en Susanna Zorzi. Ook Fenna Vanhoutte blijft bij de ploeg, zij maakt in 2016 de overstap naar de elite. Julie (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Wie moet Limburgse Cultuurprijs winnen?ZoomKen jij in je gemeente een vereniging of organisatie met een vernieuwende en frisse blik? Heeft een organisatie een ongelooflijke indruk nagelaten of is deze van onschatbare waarde gebleken binnen de sector? Nomineer haar dan voor de Limburgse Cultuurprijs 2015. De vereniging maakt zo niet alleen kans op de felbegeerde titel, maar kan ook een geldprijs t.w.v. 5000 euro winnen.

Baksteen van fijnstofdeeltjes

Dinsdag 1 december 2015
Vandaag gelezen
(In dit rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)
Het noorden van China is al enkele dagen in een dikke - bijna ondoordringbare - laag smog gehuld doordat de op kolen draaiende stadsverwarmingssystemen massaal zijn aangezet. Maar ook buiten het winterseizoen hebben de meeste Chinese steden last van smog. Om aandacht te vragen voor de luchtvervuiling heeft de Chinese kunstenaar 'Brother Nut' de afgelopen honderd dagen met een stofzuiger smogdeeltjes opgezogen bij iconische gebouwen in Beijing. Het resultaat: een vuistdikke grijze baksteen, vervaardigd uit fijnstof. (Bron: People's Daily Online)
Grensgevallen
Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft vanavond aangekondigd dat hij per 1 september 2016 zal stoppen. Officieel loopt zijn termijn tot 2020. Hij is nu bijna acht jaar burgemeester van de stad. Vorig jaar werd hij herkozen voor een tweede termijn. Voordat Van Gijzel burgemeester werd in Eindhoven was hij lid van de Tweede Kamer voor de socialistische PvdA.

Met de feestbus het jaar uit...

Dinsdag 1 december 2015
Het is maar dat je 't weet
Ook dit jaar worden er bij de jaarwisseling weer feestbussen ingezet. Dat is een initiatief van De Lijn, de provincie en 16 gemeenten. Deze laatste fungeren als derdebetaler: hun inwoners kunnen vanaf medio december een gratis feestbusbiljet afhalen bij de verdeelpunten in die gemeenten. Andere busgebruikers kunnen een feestbiljet kopen aan 3 euro (geldig op oudejaarsnacht en nieuwjaarsdag). 
Inwoners van Bilzen, Bocholt, Bree, Diepenbeek, Genk, Hamont-Achel, Hasselt, Heusden-Zolder, (…) Het hele nieuwsbericht
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel