Het overige nieuws

In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 82 verkeersongevallen gemeld, waarvan 17 met lichamelijk letsel en 65 met enkel stoffelijke schade. Daarbij vielen 2 zwaargewonden en 28 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 38 ademtesten afgenomen, waarvan er 12 (of 32%) positief bleken. Van 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 24 gevallen van vluchtmisdrijf.

Jef Verberne overleden

Maandag 29 februari 2016
Hamont-Achel - Jef Verberne overledenVrijdag is de uit Hamont afkomstige Jef Verberne overleden, de weduwnaar van Alice Vaesen. Hij was 77 jaar en wordt donderdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Woensdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren:condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Jef Maesen overleden

Maandag 29 februari 2016
Hamont-Achel - Jef Maesen overledenDonderdag is Jef Maesen overleden, de levensgezel van wijlen Angeline Janssens. Hij was 79 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in residentie Aan de Beverdijk in Achel. Online condoleren:condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Alle verkeersborden weg

Zaterdag 27 februari 2016
Vandaag gelezen
Achter station Amsterdam Centraal is een zogeheten 'shared space' ingevoerd: de gemeente Amsterdam haalde er 3 maanden geleden alle verkeersborden weg en liet het fietsers, scooterrijders en voetgangers zelf uitzoeken. De shared space wordt doorkruist door een fietspad en is de verzamelplaats voor mensen die de pont naar Amsterdam-Noord pakken. Het regelloze concept blijkt een succes. Tot nu toe is er één botsing geweest, tussen een fietser en snorfietser. En dat terwijl er 39.000 reizende mensen per werkdag te vinden zijn.(Bron: ii.nl)

Alcohol in het bloed

Vrijdag 26 februari 2016
Tribunaliteiten
Wie met te veel alcohol in het bloed aan het stuur zit, is daarom nog geen dronken bestuurder. En een chauffeur die dronken is heeft niet automatisch te veel alcohol in het bloed. Verwarrend. Zelfs voor sommige verzekeringsmaatschappijen of spelen zij verwardheid?
Zo was er een man die met de auto van zijn moeder een ongeval met een gewonde veroorzaakte. Hij had 0,99 promille in het bloed. De politierechter van Gent strafte hem wegens onopzettelijke slagen en verwondingen en alcoholintoxicatie. Een dik (…) Het hele nieuwsbericht

Jacqueline De Graef overleden

Vrijdag 26 februari 2016
Hamont-Achel - Jacqueline De Graef overledenVandaag is Jacqueline De Graef overleden, de weduwe van Leo Bitters. Ze was 87 jaar. De afscheidsviering zal in familiekring plaatsvinden. Maandagavond is er een begroetingsmoment van 19.00 tot 19.30 in funerarium Severens aan de Houtmolenstraat in Overpelt.

Veroordeeld wegens drugshandel

Donderdag 25 februari 2016
De rechtbank van Hasselt heeft vandaag vier mannen veroordeeld voor hun aandeel in een drugshandel. Fatih K. (36) uit Lommel en Leopold V.G. (35) uit Budel kregen bij verstek 12 maanden cel en 6.000 euro boete elk, wegens het dealen van cocaïne. Hoofdverantwoordelijke was Overpeltenaar Sven B. (40). Die ging zich met zijn Mercedes in Genk bevoorraden met cocaïne. Hij kreeg een werkstraf van 200 uur en 6.000 euro boete, met uitstel voor de helft. Een vermogensvoordeel van (…) Het hele nieuwsbericht

Emilie Stienissen overleden

Donderdag 25 februari 2016
Hamont-Achel - Emilie Stienissen overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Emilie Stienissen overleden, de weduwe van Toon Creemers. Ze was 90 jaar. De crematie en de asverstrooiing op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Berty Fransen overleden

Donderdag 25 februari 2016
Hamont-Achel - Berty Fransen overledenDinsdag is Berty Fransen overleden, de weduwe van Pierre Brebels. Ze was 64 jaar. De afscheidsplechtigheid en de begraving op de begraafplaats van Neerpelt zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Nieuwe bvba: Bouwwerken Teuwens

Woensdag 24 februari 2016
Mark Teuwens (25) uit Hamont heeft de bvba Bouwwerken Teuwens opgericht. De maatschappelijke zetel van deze algemene bouwonderneming is gevestigd aan de Salvatorstraat. Het maatschappelijk kapitaal bedraagt 18.600 euro.

Björn Soenens vanavond in de bib

Woensdag 24 februari 2016
Vanavond om 20.15u is Björn Soenens, hoofdredacteur van Het Journaal op Eén, te gast in de bibliotheek van Hamont. Soenens brengt een lezing over de toestand van de wereld en zoomt in op wereldmacht Amerika. Daar vinden momenteel zowel in het Democratische als Republikeinse kamp de voorverkiezingen plaats, als aanloop naar de presidentsverkiezingen op 8 november. Soenens zal vertellen over lange geschiedenissen van dromen en bedrog, over het instorten van de Amerikaanse droom en over hoe (…) Het hele nieuwsbericht

Anny Vestjens overleden

Dinsdag 23 februari 2016
Hamont-Achel - Anny Vestjens overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Anny Vestjens overleden, de echtgenote van Leo Noten. Ze was 83 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Het beste judobeentje voorgezet

Dinsdag 23 februari 2016
Hamont-Achel - Het beste judobeentje voorgezetZoomJaarlijks wordt er in Hamont een vriendschappelijk tornooi georganiseerd om beginnende judoka's kennis te laten maken met het wedstrijdjudo. Afgelopen wekend namen maar liefst 12 judoka's van Judoclub Sporting Neerpelt / Bushido Eksel daar aan deel. Iedereen zette zijn beste judobeentje voor, wat resulteerden in goede resultaten! Dominic Dobbelaar, Vincent Emmers en Lander Lemmens konden na 3 winstkampen de gouden medaille in ontvangst nemen. Matisse Bollen, Yosh Arens, Maik Janssen en Olivier Wormsbecher werden knap tweede. Ivan Wouters, Lina Bellahcen, Melissa Janssen, Syme Cramers en Daniël Heylen konden beslag leggen op een derde plaats. Proficiat aan alle deelnemers!

'Stel scherp op het Hageven'

Dinsdag 23 februari 2016
Hamont-Achel - 'Stel scherp op het Hageven'ZoomNatuurpunt Neerpelt organiseert na het grote succes van afgelopen jaar ook in 2016 de fotowedstrijd "Stel scherp op het Hageven". De wedstrijd kadert in de tweede HagevenHappening die zal plaatsvinden op zondag 11 september 2016 en waarover we u later nog zullen berichten. Met de fotowedstrijd mikt de organisatie op een boeiende en creatieve kijk op het natuurgebied. Er kunnen drie foto’s per deelnemer ingezonden worden en dit tot 31 juli aanstaande. De foto’s van de winnaars zullen aangebracht worden op de welkomstborden aan de verschillende toegangswegen naar het Hageven. Het volledige reglement vindt u op www.natuurpuntneerpelt.be of in het bezoekerscentrum De Wulp, Tussenstraat 10 in Neerpelt (011 802677).

'Start to run' start in maart

Dinsdag 23 februari 2016
De recreanten van Sporting Atletiekclub Neerpelt starten eenmaal per jaar een Start to run-cursus. Die duurt 10 weken met opvolging tot november. Geen enkele basisconditie is vereist, iedereen start op niveau 0 en dit onder begeleiding van een ervaren jogtrainer. Na deze 10 weken kunnen alle deelnemers vlot 5 km lopen. De cursus start in Neerpelt op dinsdag 8 maart om 19u00, in Hamont op zaterdag 12 maart om 10u00. Deelnamekost: 50 euro (10 weken sessies en opvolging tot 1 november), te betalen bij de eerste les. Cursusplaatsen: Sportcentrum Dommelhof in Neerpelt en de Fit-o-meter in Hamont. Voor meer info: Louis Geboers, tel. 011445923, Louisgeboers[!]hotmail.com; Heidi Gielen, tel. 011662838, heidi.gielen[!]skynet.be.

En de flitswagen staat deze week...

Dinsdag 23 februari 2016
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - En de flitswagen staat deze week......onder meer in de Salvatorstraat in Hamont, de Boelehoef in Neerpelt en de Fabrieksstraat in Overpelt.

Loods biogasinstallatie uitgebrand

Dinsdag 23 februari 2016
In Bocholt is vanochtend een loods van de biogasinstallatie op Kreyel door brand verwoest. De brandweer kon de andere gebouwen  vrijwaren. Over de oorzaak van de brand tast men nog in het duister.
De Limburgers kopen elk jaar voor 300 miljoen aan op het internet. Zeventig procent van deze omzet gaat naar  het buitenland. Dat zegt Unizo Limburg. De impact van de verkoop via internet op de detailhandel in Limburg vergroot jaar na jaar. In 2014 was de Limburgse detailhandel goed voor een omzet van 4,37 miljard euro.
Vandaag gelezen
In 2050 zullen vijf keer zoveel mensen als in 2000 een bril nodig hebben, zo heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen. Volgens het Brien Holden Vision Institute wordt bijziendheid een groot wereldwijd probleem. Er is in het verleden wel een aanzienlijk verschil gemeten tussen regio's en etnische groepen. Zo komt myopie twee keer vaker voor bij Oost-Aziaten dan bij blanken van dezelfde leeftijd.
Volgens de onderzoekers is een van de oorzaken van slechter wordende ogen dat mensen lang naar (…) Het hele nieuwsbericht

81 weekendongevallen in Limburg

Maandag 22 februari 2016
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 81 verkeersongevallen gemeld, waarvan 16 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 3 zwaargewonden en 20 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 46 ademtesten afgenomen, waarvan er 12 (of 26%) positief bleken. Van 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 15 gevallen van vluchtmisdrijf.

Joanna Gielen overleden

Zondag 21 februari 2016
Hamont-Achel - Joanna Gielen overledenIn het rusthuis in Achel is vrijdag Joanna Gielen overleden, de weduwe van Jaak Vaesen. Ze was 85 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Dinsdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Jaak Clysters overleden

Vrijdag 19 februari 2016
Hamont-Achel - Jaak Clysters overledenWoensdag is Jaak Clysters overleden, de levensgezel van  Marie-Josée Stevens. Hij was 69 jaar. De crematie heeft in intieme kring plaatsgevonden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Paasvakantieaanbod voor kinderen

Woensdag 17 februari 2016
Voor de jongsten onder ons heeft het stadsbestuur weer een ontspannend aanbod samengesteld voor tijdens de paasvakantie. Zwemmen, brandjes blussen, klauteren, koken, knutselen, ... er is voor elk wat wils. De inschrijvingen gingen maandagavond van start en ondertussen zijn het Kids & Cook- (beide dagen) en het Brandweerkamp volzet. Voor het Sprookjesbos, Theaterkamp 'Doe eens zot!', de Sportkicks, De Boom in! en het Natuurhulpcentrum zijn er nog plaatsen vrij. Inschrijven kan tijdens de openingsuren van het UiTpunt te Hamont (Wal 26). Meer info: 011 51 05 02, sport[!]hamont-achel.be, http://www.hamont-achel.be/thema/2257/vakantieaanbod.
Azië, maar vooral het Midden-Oosten, zijn sterke stijgers in de lijst van landen die goederen importeren van Limburgse bedrijven. In de jaarlijkse cijfers over de verre export, die Voka Limburg verzamelde, neemt China de koppositie in. De Verenigde Arabische Emiraten, Saudie-Arabië en Qatar maken een grote sprong voorwaarts. De VS en Rusland zijn dan weer veel minder populair als exportland voor Limburg.

Renier Loos overleden

Maandag 15 februari 2016
Hamont-Achel - Renier Loos overledenWoensdag is Renier Loos overleden, de weduwnaar van Elisa Loenders. Hij zou morgen 84 jaar worden. De afscheidsdienst en de bijbegraving van zijn as bij zijn echtgenote op de begraafplaats in Overpelt zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Weer oefenvluchten voor F16-demo

Maandag 15 februari 2016
Het is maar dat je 't weet
Ook dit en volgend jaar blijft de vliegbasis Kleine Brogel de thuisbasis voor de Belgische ‘F16 solo display’ (F16 demonstratievluchten). De betrokken F16 (foto) zal gepiloteerd worden door commandant-vlieger Tom De Moortel; hij zal tijdens de internationale airshows ons land  vertegenwoordigen, meldt het ministerie van Defensie. De Moortel gaat vanaf deze week weer van start met trainingen van zijn demonstratievlucht en dat zal volgens het ministerie "meermaals per week voor extra geluidshinder zorgen in de onmiddellijke buurt van de vliegbasis." Elke demotraining duurt ongeveer 20 minuten. "Na deze eerste intensere periode zullen de trainingsvluchten op een lagere frequentie worden ingepland", aldus Defensie.

79 weekendongevallen in de provincie

Maandag 15 februari 2016
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 79 verkeersongevallen gemeld, waarvan 11 met lichamelijk letsel. Bij deze letselongevallen vielen 2 zwaargewonden en 15 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze 79 ongevallen werden in totaal 33 ademtesten afgenomen, waarvan er 9 (of 27 %) positief bleken. Van één bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 19 gevallen van vluchtmisdrijf.

Quote: vluchtelingencrisis

Zondag 14 februari 2016
Vandaag gelezen
"De huidige vluchtelingencrisis is maar een voorbode van wat ons vanuit Afrika te wachten staat, maar ze is toch al voldoende complex om opiniemakers en politici van uiteenlopende landen en stromingen stilaan tot radeloosheid te brengen."
Etienne Vermeersch, hoogleraar emeritus filosofie, in De Standaard

Woorden in een landschapskantoor

Zaterdag 13 februari 2016
Tribunaliteiten
Gekwetst en vernederd was hij die middag, in het diepst van zijn bestaan. Dertig jaar werkte hij op de dienst arbeidsongevallen bij een verzekeringsmaatschappij en plots zei zijn overste hem publiek en met een ongekende arrogantie dat hij zijn dossiers totaal verkeerd aanpakte. Hij voelde zich bedreigd, duizelig, onwel en had hartkloppingen. Handen en lippen trilden en hij had een drukkend gevoel in de maag. Aan zijn personeelschef liet hij weten dat hij het slachtoffer was van een arbeidsongeval. Drie dagen later (…) Het hele nieuwsbericht

Mobiliteitsdossiers blijven stroppen

Vrijdag 12 februari 2016
Zoals een topsporter niet kan presteren zonder het juiste materiaal, kan een economie niet groeien zonder een optimale infrastructuur. Een geschikte basismobiliteit is hierbij doorslaggevend. De belangrijkste mobiliteitsdossiers in Limburg blijven echter stroppen. Dat zegt Voka Limburg, de belangenvereniging van de werkgevers.  
Als Limburg wil uitgroeien tot een economische hotspot, moet onze provincie filevrij, bereikbaar en mobiel blijven. Durven investeren in infrastructuur is dus een absolute (…) Het hele nieuwsbericht

Pauw mogelijk ongedierte in India

Vrijdag 12 februari 2016
Vandaag gelezen
Het stadsbestuur van de toeristische trekpleister Goa in India wil de pauw op de lijst met ongedierte zetten. De vogelsoort zou voor overlast zorgen door de landbouwgrond van boeren te verwoesten. Ook de aap, de wilde bizon en het wilde zwijn hangt een notering als 'ongedierte' boven het hoofd. De pauw is de nationale vogel van India. Hij wordt beschermd door een wildlife-wet uit 1972. Door de vogel aan te merken als ongedierte, wordt het makkelijker pauwen uit de weg te ruimen. In januari trok Goa al de aandacht door palmbomen niet meer te classificeren als 'boom'. Boeren kunnen palmbomen nu makkelijker omhakken.(Bron: India News)

Werken van Jeroen Bosch in expo

Vrijdag 12 februari 2016
Grensgevallen
In Den Bosch heeft de Nederlandse koning Willem-Alexander deze namiddag de prestigieuze tentoonstelling met werk van Jeroen Bosch, naar aanleiding van de 500ste verjaardag van zijn overlijden, officieel geopend. In die tentoonstelling zijn bijna veertig topwerken van de schilder te zien, 17 schilderijen en 19 tekeningen. Geboren en getogen in ‘s-Hertogenbosch als Jheronimus van Aken werkte Bosch zijn hele leven vanaf de Markt in Den Bosch, op een steenworp afstand van waar zijn schilderijen nu (…) Het hele nieuwsbericht
De gemeentebesturen van Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt (HANO) moeten een volksraadpleging organiseren over een mogelijke fusie tussen de drie gemeenten. Daartoe heeft de N-VA vanmiddag opgeroepen tijdens een persconferentie. "We roepen de lokale gemeentebesturen op om hun politieke verantwoordelijkheid te nemen om het draagvlak bij hun burgers te onderzoeken," aldus provinciaal N-VA-voorzitter Bart Schepens.
Schepens refereerde naar een aanvraag die het gemeentebestuur van (…) Het hele nieuwsbericht

Veroordeeld voor inbraken in N.-Limburg

Donderdag 11 februari 2016
Hamont-Achel - Veroordeeld voor inbraken in N.-LimburgVeertig maanden celstraf: dat is de straf die de correctionele rechtbank van Tongeren vandaag oplegde aan een Nederlander die tussen november 2014 en juli 2015 een reeks inbraken pleegde in Noord-Limburg. De twintiger werd eerder in Nederland al verscheidene keren veroordeeld wegens diefstal. Hij was pas uit de gevangenis ontslagen toen hij in Noord-Limburg begon toe te slaan. Aan de benadeelden moet hij in het totaal ruim 40.000 euro schadevergoeding betalen. (PG)

Mieke Monten overleden

Donderdag 11 februari 2016
Hamont-Achel - Mieke Monten overledenIn het rusthuis in Hamont is dinsdag Mieke Monten overleden, de weduwe van Hubert Smits. Ze was 78 jaar. De afscheidsplechtigheid, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats in Neerpelt, zal in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
De Limburgse economie knoopte in 2015 opnieuw aan met economische groei. Eén van de absolute lichtpunten het afgelopen jaar waren de starters. Méér dan 5.000 ondernemingen werden opgericht. De hoogste waarde sinds 2011. Het beste moet echter nog komen … in de eerste maand van 2016 openden maar liefst 765 bedrijven de deuren. Een absoluut record, aldus Voka Limburg.
Opstartende bedrijfjes of start-ups zijn van grote waarde voor de gezondheid van onze economie. Ze zijn meestal (…) Het hele nieuwsbericht

Tien gevallen van vluchtmisdrijf

Donderdag 11 februari 2016
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 55 verkeersongevallen gemeld, waarvan 12 met lichamelijk letsel en 43 met enkel stoffelijke schade. Bij deze letselongevallen vielen 3 zwaargewonden en 11 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel stoffelijke schade) werden in totaal 26 ademtesten afgenomen, waarvan er 2 (of 8% ) positief bleken. Van één bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 10 gevallen van vluchtmisdrijf.

Limburgers vaker langdurig ziek

Woensdag 10 februari 2016
Limburgse werknemers zijn vaker langdurig ziek dan hun collega's in andere Vlaamse provincies. Dat blijkt uit cijfers van het sociaal secretariaat SD Worx. Volgens hun berekeningen zit een recordaantal mensen langer dan 1 maand ziek thuis. "Enerzijds zijn er in Limburg meer arbeiders in de werkende populatie in vergelijking met de andere provincies. Daarnaast zijn er ook meer oudere werknemers. Beide factoren verklaren een hoger verzuim", aldus Tony Swinnen van SD Worx. "Anderzijds zijn de transportsector en de menselijke gezondheidszorg in Limburg zwaar vertegenwoordigd. In die sectoren wordt algemeen een hoger verzuim opgetekend."

Ties Van den Broek overleden

Woensdag 10 februari 2016
Hamont-Achel - Ties Van den Broek overledenVandaag is Ties van den Broek overleden. Hij was 78 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont.

Communiefoto's bij de brandweer

Woensdag 10 februari 2016
Het is maar dat je 't weet
Communiefoto’s bij de brandweer worden gesmaakt en daarom zet brandweerzone Noord-Limburg de deuren van de verschillende posten graag open voor de communicanten op woensdag 23 maart van 13 tot 16 uur. Interesse? Stuur dan een mailtje naar info[!]hvznl.be. Wacht niet te lang met inschrijven, want de plaatsen zijn beperkt. Let wel: voor een fotograaf moet je zelf zorgen...

Geit gearresteerd

Dinsdag 9 februari 2016
Vandaag gelezen
De Indiase politie heeft in de deelstaat Chhattisgarh een geit gearresteerd wegens grazen op een verkeerde plek, zo meldt "The Hindu". De geit was al meerdere malen het gazon van een rechter binnengedrongen en had planten en bloemen opgegeten. De eigenaar van de geit had meerdere waarschuwingen gekregen. De geit werd snel weer vrijgelaten, maar haar eigenaar zal worden voorgeleid. Lang niet iedereen in de deelstaat is blij met de actie van politie en justitie, aldus "The Hindu".(Bron: ii.nl)

Valkenswaard telt 30.266 inwoners

Dinsdag 9 februari 2016
Grensgevallen
Vorig jaar is het aantal inwoners in Valkenswaard licht gestegen. Op 1 januari telde de gemeente 30.266 inwoners, 32 meer dan een jaar eerder.

Verraden door voeten

Dinsdag 9 februari 2016
Grensgevallen
Een 19-jarige man uit Valkenswaard, die door de politie gezocht werd omdat hij nog een straf moet uitzitten en die zich onder zijn bed had verstopt, kon makkelijk door de politie gevonden worden: zijn voeten staken namelijk onder zijn bed uit...
Het sterftecijfer in Limburg lag in 2014 (het laatste gekende cijfer) met 7,41 per duizend inwoners het laagst in Noord-Limburg. In Zuid-Limburg met 9,08 per duizend inwoners lag dit het hoogst. In het Maasland bedroeg het sterftecijfer 7,64 per duizend inwoners, in West-Limburg 7,80 en in Midden-Limburg 8,01.

Getroffen door een ruimtesteen

Maandag 8 februari 2016
Vandaag gelezen
De Indiase autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar een wel heel mysterieuze dood: zondag zou een man om het leven zijn gekomen nadat een schoolgebouw waarin hij op dat moment was, werd getroffen door een meteoriet. Als dit klopt, is het voor het eerst in 200 jaar dat iemand om het leven komt door ruimtepuin.
In 2014 (het laatst gekende cijfer) telde Limburg 3.566 huwelijken en 1.726 echtscheidingen. Voor elke echtscheiding zijn er dus ongeveer twee huwelijken. In twee gemeenten neigt dit naar een één-op-één-verhouding: in Voeren (9 huwelijken versus 11 echtscheidingen) en in Wellen (28 versus 25). In Beringen, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Hamont-Achel, Borgloon en Zutendaal zijn er voor elke echtscheiding minstens drie huwelijken.

Natuur ruim voor op schema

Zondag 7 februari 2016
Het is maar dat je 't weet
In de afgelopen 15 jaar was het groeiseizoen gemiddeld bijna een maand langer dan 50 jaar geleden door de sterk gestegen temperaturen. Dat zegt de Nederlandse bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University. Het voorjaar van 2016 is anderhalve maand eerder begonnen dan normaal en zet de trend naar een langer groeiseizoen krachtig door.

Postordermonnik populair

Zondag 7 februari 2016
Vandaag gelezen
De 'postordermonnik' wordt steeds populairder in Japan. Terwijl Japanse tempels hun band met de lokale bevolking kwijtraken, winnen online bestelbare monniken aan populariteit, meldt The Japan Times. Vooral sinds Amazon het bedrijf "Mr. Monk Delivery" toestaat op zijn website, zijn de monniken niet aan te slepen en schieten andere aanbieders als paddenstoelen uit de grond. Voor 35.000 yen (268 euro) heb je al een basismonnik die rituelen kan uitvoeren in huizen of op begrafenissen. Hoewel het boeddhisme (…) Het hele nieuwsbericht

Abdijavond met Hein Stufkens

Zondag 7 februari 2016
In de abdijkerk van de Achelse Kluis vindt op maandag 15 februari een Abdijavond plaats met filosoof Hein Stufkens als inleider. Hij spreekt over "Mededogen als menselijke bestemming". De avond start om 19.30u met de completen met de monniken; vanaf 20u tot 21.15u is er de lezing door de gastspreker. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt geapprecieerd.
De mens is zich bewust van pijn, lijden en vergankelijkheid. Hij heeft ook het vermogen tot empathie: meevoelen met (…) Het hele nieuwsbericht

Erwin Bormans overleden

Zondag 7 februari 2016
Hamont-Achel - Erwin Bormans overledenWoensdag is de uit Hamont afkomstige Erwin Bormans, zoon van Winny en Anita Bormans-Palmans overleden. Hij was 33 jaar. De afscheidsviering, gevolgd door de crematie, vindt woensdag 10 februari om 13 uur plaats in Mechelen.

Voorbereidende werken Noord-Zuid

Zondag 7 februari 2016
Het is maar dat je 't weet
Morgen starten op de Grote Baan en de Helzoldstraat in Houthalen-Helchteren de voorbereidende werken voor een aantal aanpassingen om de doorstroming te verbeteren en de verkeersveiligheid te verhogen. Deze werken waren oorspronkelijk voorzien voor de zomer van 2015 maar konden door een lopende juridische procedure niet van start gaan. Intussen heeft het Agentschap Wegen en Verkeer in overleg met de gemeente, gesteund door een eerste positieve uitspraak van de rechtbank, beslist om de werken op te (…) Het hele nieuwsbericht

Aantal inwoners lichtjes gedaald

Zaterdag 6 februari 2016
Op 1 januari telde Hamont-Achel 14.343 inwoners, 15 minder dan een jaar geleden. De buurgemeenten kenden allen een bevolkingstoename.
Vlaanderen gaat de tewerkstellingsformule met leercontracten versterken. “Dit is een belangrijke stap voor Limburg want 1 op de 4 Vlaamse leercontracten wordt in onze provincie afgesloten. En dat is goed voor de tewerkstelling, want uit cijfers van de VDAB blijkt dat schoolverlaters die een zogenaamde leerovereenkomst achter de rug hebben, vaker een job hebben dan leeftijdsgenoten”, zegt directeur van UNIZO Limburg Bart Lodewyckx.
Er is opnieuw geen jeugdvoetbal dit weekend in Limburg. Dat heeft het provinciaal comité van de voetbalbond beslist, ook de reserven en de G-voetballers moeten de kleedkamers niet uitkomen. De reden is uiteraard opnieuw de zware regenval. Heel wat terreinen stonden de afgelopen dagen onder water en daarop spelen is onmogelijk of zou zware schade aan de grasmat toebrengen.

Limburgs Meldpunt Water

Donderdag 4 februari 2016
37 Limburgse gemeenten dragen hun waterlopen van de 3de categorie over aan de provincie Limburg. Ze maakten deze overdracht inmiddels formeel door een charter te ondertekenen. De provincie Limburg wordt hierdoor de grootste waterbeheerder van Limburg. De overdracht betekent niet enkel een financiële besparing voor de gemeenten, het is meteen ook de ultieme vorm van ondersteuning die de provincie de gemeenten kan bieden.
Tijdens de officiële overdracht werd het nieuwe Meldpunt (…) Het hele nieuwsbericht

Eén op vijf jonger dan twintig

Donderdag 4 februari 2016
20,8 procent van de Limburgse bevolking is jonger dan 20 jaar. Gemeenten met het hoogste aandeel jongeren zijn Beringen (23,1 %), Genk (22,7 %), Opglabbeek (22,6 %), Heusden-Zolder (22,4 %) en As (22,1 %). De laagste percentages jongeren vinden we in Herstappe (15,1 %), Hasselt (18,5 %), Borgloon (18,7 %), Sint-Truiden (18,7 %) en Lanaken (19,1 %).
Ruim de helft (53,3 %) van de leerlingen secundair onderwijs die ergens in een Limburgse gemeente onderwijs volgt, doet dat in een andere gemeente dan de eigen woonplaats. Deels noodgedwongen, omdat er in een kwart van de gemeenten geen school voor secundair onderwijs is. De gemeenten met het hoogste percentage leerlingen secundair onderwijs van buiten de gemeente zijn Kortessem (94,9 %), Hoeselt (78,6 %) en Overpelt (77,2 %).

66 ongevallen op Limburgse wegen

Woensdag 3 februari 2016
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 66 verkeersongevallen gemeld, waarvan 10 met lichamelijk letsel en 56 met enkel stoffelijke schade. Bij deze letselongevallen vielen  1 dode en 13 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel stoffelijke schade) werden in totaal 35 ademtesten afgenomen, waarvan er 3 (of 9 %) positief bleken. Van 1 bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings.  Er waren in totaal 11 gevallen van vluchtmisdrijf.

Maria Vaesen overleden

Dinsdag 2 februari 2016
Hamont-Achel - Maria Vaesen overledenZondag is Maria Vaesen overleden. Zij was 98 jaar en schonk haar lichaam aan de wetenschap. Er is zaterdag (10.30 uur) een dankviering in de kerk van Hamont-Centrum.

Mia Houben overleden

Dinsdag 2 februari 2016
Hamont-Achel - Mia Houben overledenGisteren is Mia Houben overleden, de weduwe van Thieu Custers. Zij was 94 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (13 uur) in de kerk van Hamont-Centrum. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake. Condoleren:condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Jos Severijns overleden

Dinsdag 2 februari 2016
Hamont-Achel - Jos Severijns overledenGisteren is Jos Severijns overleden, de weduwnaar van Joanna De Groote. Hij was 89 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in intieme kring plaats. Condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be

In januari is het aantal faillissementen in Limburg met 8,7 procent gestegen. Dat blijkt uit info van handelsinformatiekantoor Graydon.
Hamont-Achel - Gratis naar lezing over 'Frietkotcultuur'ZoomMorgen - woensdag - vindt er een boeiende lezing plaats over onze Belgische 'frietkotcultuur'. Eddie Niesten vertelt er u alles over: de geschiedenis van de friet, de bereidingswijzen, anekdotes, schrijwijzen, en véél en veel meer. U kunt hier gratis naartoe in het Raadhuis in Lommel om 19.30 uur mits een mailtje aan jan.buyens[!]ccdeadelberg.be, ten laatste morgen woensdag om 12.00 uur. De eerste vijf winnen een duo-ticket.

Drieduizend werkzoekenden minder

Dinsdag 2 februari 2016
In vergelijking met een jaar geleden zijn er in Limburg 3.000 werkzoekenden minder. Op 1 februari jongstleden waren er in onze provincie 33.000 werkzoekenden.

Giel van den Berg overleden

Maandag 1 februari 2016
Hamont-Achel - Giel van den Berg overledenVrijdag is Giel van den Berg overleden, de weduwnaar van Anneke Smeets. Hij was 81 jaar en wordt vrijdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de kerk van Hamont-Centrum. Condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Van het Groenewoud op zijn best

Maandag 1 februari 2016
Hamont-Achel - Van het Groenewoud op zijn bestZoomZaterdag was Raymond van het Groenewoud in de Walburg weer op zijn best. (Guido Boets)

14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel