Het overige nieuws

Zin in filosofie?

Vrijdag 31 augustus 2018
Wil je leren filosoferen? Altijd al benieuwd geweest naar het gedachtengoed van de beroemde filosofen, maar er nooit aan toe gekomen dit ook daadwerkelijk te bestuderen? Altijd al de wens gehad om een filosofisch gesprek te kunnen voeren, maar nooit de gelegenheid gekregen om dat te oefenen? Welnu, hier ligt uw kans: de Cultuurkring Hamont biedt, in samenwerking met het stadsbestuur, als onderdeel van haar totaalpakket een Basiscursus Filosofie aan. Die wordt steeds op maandagnamiddag van 14.00 u tot 16.00 (…) Het hele nieuwsbericht

Geen brooddoos

Vrijdag 31 augustus 2018
Vandaag gelezen
Blinkende prinsessenboekentassen of stoere trolleys. Wanneer de media het begin van het nieuwe schooljaar portretteren, zijn het dergelijke volmaakte taferelen die in de kranten en op televisie passeren. Over traantjes bij afscheid van mama en/of papa bij het betreden van de eerste kleuterklas zal ook wel worden gesproken.
Maar weg uit beeld is het kind dat geen brooddoos bij zich heeft of die ochtend moet vertrekken onder slaande ruzie, te midden van alle stress. Weg uit beeld is het kind dat het (…) Het hele nieuwsbericht

Samana-kernleden reisden naar Lier

Vrijdag 31 augustus 2018
Hamont-Achel - Samana-kernleden reisden naar LierZoomVorige week gingen de kernleden van Samana van Hamont-centrum voor hun jaarlijkse uitstap naar Lier. Voor sommigen was het nostalgisch omdat vroeger in de lagere school jaarlijks naar Lier werd gegaan voor zijn Zimmertoren. Louis Zimmer is de bouwheer van het uurwerk in de toren; net als Felix Timmermans is hij een bekende figuur in Lier. Ook een rondvaartje op de kleine Nete was een aanrader, met een fijne gids die de geschiedenis van Lier al varend vertelde. (Paula Verhees)

Update ziekte van Newcastle

Vrijdag 31 augustus 2018
Hamont-Achel - Update ziekte van NewcastleZoomVanaf 1 september wordt het mogelijk voor hobbykwekers om, onder strikte voorwaarden, met hun dieren deel te nemen aan tentoonstellingen en andere niet-commerciële verzamelingen. Alle pluimvee dat wordt aangevoerd op de niet-commerciële verzameling dient individueel geïdentificeerd te zijn met een gesloten pootring. Alle pluimvee dat aanwezig is op de niet-commerciële verzameling is ten minste drie weken en ten hoogste 9 maanden vóór de aanvang van de verzameling (…) Het hele nieuwsbericht

'The Starlights' zoeken nieuwe leden

Vrijdag 31 augustus 2018
Twirlinggroep 'The Starlights', een afdeling van de KF Kempenbloei, start volgende week weer met een nieuw lesjaar voor de kleinsten. En men wil nu nieuwe leden aantrekken. "Niet enkel kinderen van Hamont-Achel zijn welkom, ook die van Pelt en omstreken mogen zeker tot bij ons komen!" zegt Ine Schuurmans van The Starlights. Op vrijdag kan men van 16.15u tot 17.15u meedoen in sporthal De Koekoek in Achel, en dat vanaf de leeftijd van 3,5 jaar. Meer info: starlights[!]kempenbloei.be.

Startdag Scouts op 16 september

Vrijdag 31 augustus 2018
Op zondag 16 september houden de Scouts & Gidsen Hamont hun startdag aan het scoutsheem. Nieuwe gezichten, (groot)ouders, buren, sympathisanten, broer/zus... zijn daar die dag vanaf 13u30 van harte welkom in de Beverbeekse bossen. De leiding wordt voorgesteld in een openingsshow, die gevolgd wordt door spannende overgangen en uitdagende proeven. Er worden ook een springkasteel, XL-spelen en lekkere vlaai voorzien, dus voor ieder wat wils. Na de openingsshow is het mogelijk om extra (…) Het hele nieuwsbericht
Elise Mertens (WTA-15) heeft zich geplaatst voor de 1/8 finales van de US Open. Ze versloeg de Tsjechische Barbora Strycova (WTA-32) in twee sets: 6-4 en 7-6.
 

Muziek spelen: een heel smal rotspad

Vrijdag 31 augustus 2018
Vandaag gelezen
"In de muziek loop je op een heel smal rotspad. Aan je rechterhand gaapt het ravijn van de commercie. Aan de linkerkant heb je de rotswand van je muzikale geweten. Het is af te raden met je hoofd tegen die rotswand aan te blijven stoten, maar je wilt ook niet in dat ravijn storten. Het is dus zaak een goede middenweg te vinden.
Dat heb ik altijd nagestreefd. En als je dat doet, gaat het publiek blij naar huis."
(De Nederlandse jazzpianist Louis Van Dijk (76) in Het Parool)

Morgen fietsenverkoop bij politie

Vrijdag 31 augustus 2018
Hamont-Achel - Morgen fietsenverkoop bij politieDe lokale politie HANO organiseert morgen/ zaterdag een verkoop van gevonden fietsen. Dat gebeurt op het buitenterrein bij het politiegebouw in de Energiestraat in Neerpelt. Men kan vanaf 9u de fietsen bekijken; de verkoop begint om 10u. Bezoekers moeten zich bij aankomst laten registreren (identiteitskaart niet vergeten!) en wie een fiets koopt, moet het bedrag contant afrekenen.  

Nummerplaten gestolen

Vrijdag 31 augustus 2018
Onbekenden hebben deze namiddag de twee nummerplaten gestolen van een auto die geparkeerd stond in de Abdijstraat. De eigenares heeft klacht neergelegd.

28,1 procent alleenwonenden

Donderdag 30 augustus 2018
In Hamont-Achel wonen 1.671 inwoners alleen. Dat is 28,1 procent van de huishoudens. Er zijn 1.609 gehuwden zonder kinderen (27 procent) en 1.582 gehuwden met kinderen (26,6 procent). Het aantal alleenstaande ouders bedraagt 409 (6,9 procent). Er zijn 305 niet-gehuwde paren zonder kinderen (5,1 procent) en 291 niet-gehuwde paren met kinderen (4,9 procent).

Tegen vangrail: vrouw (29) gewond

Woensdag 29 augustus 2018
Hamont-Achel - Tegen vangrail: vrouw (29) gewondDeze namiddag belandde een auto tegen de vangrail op de Noord-Zuidverbinding in Overpelt. De 29-jarige bestuurster uit Hamont-Achel is daarbij gewond geraakt.

Weert pakt fijnstof aan

Woensdag 29 augustus 2018
Grensgevallen
De stad Weert gaat het fijnstof in de gemeente aanpakken. In alle gemeentelijke parkeergarages zijn fijnstoffilters geplaatst. Het provinciebestuur van Nederlands-Limburg betaalt mee aan de kosten - ruim 300.000 euro voor twaalf filterinstallaties. Die filteren ruim de helft van het fijnstof uit de garages zelf en zorgen ook in de omgeving van de garages voor een afname van fijnstof tot ca. 40 procent.

Gezocht: 300 huishoudhulpen

Woensdag 29 augustus 2018
Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen zoekt het Poetsbureau 300 extra huishoudhulpen. Het Poetsbureau heeft zijn hoofdkantoor in Paal maar heeft onder andere ook kantoren in Achel, Houthalen-Helchteren en Tongeren.

Opendeurdagen in de Achelse Kluis

Woensdag 29 augustus 2018
In september zal de Achelse Kluis voor de eerste keer in haar geschiedenis het grote publiek de kans geven om een kijkje te komen nemen tijdens opendeurdagen. De abdij staat met de komst van de katholieke geloofsgemeenschap Fazenda da Esperança dan ook voor een scharniermoment waarbij het doek stilaan valt over het grote tijdperk van de trappisten. Het gaat om een besloten gemeenschap die ex-verslaafden vanuit het Evangelie en door het leven in gemeenschap, voldoende wil wapenen om een (…) Het hele nieuwsbericht

Zittenblijven nergens goed voor

Woensdag 29 augustus 2018
Peter van Limpt (47) geeft les in het Agnetencollege in Peer. Hij ziet "een groot probleem" in ons huidige onderwijssysteem: het zittenblijven. "Als een leerling moet blijven zitten, moet hij alle vakken opnieuw doen terwijl hij dikwijls maar voor 3 à 4 vakken een tekort had. Die leerling moet dan een heel jaar ook alle andere vakken volgen waarvan hij al bewezen heeft dat hij ze kan." Elk jaar blijven er zo in het secundair onderwijs ruim 15.000 leerlingen zitten, in het lager onderwijs een 10.000. (…) Het hele nieuwsbericht

Lichte stijging levensverwachting

Woensdag 29 augustus 2018
In 2017 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 83,7 jaar voor vrouwen en 79,0 jaar voor mannen. Dat laat STATBEL vandaag weten. Voor de hele bevolking bedroeg de levensverwachting bij de geboorte 81,4 jaar. Ten opzichte van 2016 is er sprake van een stijging van 0,1 jaar voor beide geslachten samen. In Vlaanderen (82,2 jaar) ligt de levensverwachting bij de geboorte hoger dan in Brussel (81,2 jaar) en in Wallonië (79,8 jaar). Met de driejaarlijkse sterftetafels 2015-2017 kunnen (…) Het hele nieuwsbericht

KMI waarschuwt met code geel

Woensdag 29 augustus 2018
Hamont-Achel - KMI waarschuwt met code geelOf het allemaal zo erg zal zijn, valt af te wachten, maar het KMI heeft code geel afgekondigd omdat er een onweerszone vanuit Frankrijk over onze streken komt. En die zou veel regen kunnen meebrengen. Voor Limburg wordt dat pas na de middag verwacht. Maar Binnenlandse Zaken heeft alvast het nummer 1722 geactiveerd voor niet dringende hulpoproepen.
Hamont-Achel - Samana Achel bezocht de Beekse BergenZoomSamana Achel trok met twee bussen richting Hilvarenbeek, voor een bezoek aan het park Beekse Bergen. Met twee rangers die elk een bus voor hun rekening namen vertrokken ze door het mooie safaripark. Ze konden vele dieren bewonderen en ook de materialen (gewei, haren en zelfs poep) die de rangers bij zich hadden maakten hun verhaal interessant en nog leerrijk ook. 
De namiddag werd afgesloten in de bosrijke omgeving van Esbeek, waar een heerlijke maaltijd klaarstond. (Hilde Coussement)

Bebouwde oppervlakte van 11 tot 42 %

Dinsdag 28 augustus 2018
Het percentage van de bebouwde oppervlakte van de totale gemeentelijke oppervlakte verschilt erg per gemeente. In Peer en Meeuwen-Gruitrode is dat 11 procent, in Hechtel-Eksel 12 procent en in Tongeren en Bocholt 14 procent. In Hamont-Achel en Neerpelt is dat 17 procent, in Houthalen-Helchteren 18 procent, in Lommel 19 procent. In Overpelt bedraagt de bebouwde oppervlakte 22 procent, in Beringen 24 procent, in Opglabbeek 25 procent en in Leopoldsburg 42 procent.
De samenleving zet de enige echte potentiële energie voor haar toekomst op het spel: de hersens van jongeren. Dat zegt dr. Lieve Van Ermen, cardiologe en oud-senator, naar aanleiding van de toenemende tolerantie ten opzichte van cannabisgebruik. "Door omwille van het winstbejag de gezondheid te verkwanselen aan cannabis zet onze maatschappij de ontwikkeling van die jonge brains, hun geheugen en abstract denkvermogen op het spel", schrijft de cardiologe in een open brief. Volgens haar is in sommige families 10 tot 25 procent van de gezinsleden genetisch kwetsbaar voor psychose, waarvoor cannabis de trigger is. "De wietconsument kost de maatschappij enorm veel méér aan hospitalisatie, opnames, medicatie en uiteindelijk invaliditeit," aldus dr. Van Ermen.
Hamont-Achel - Internetgazet opent nieuwe quizseizoenZoomOver iets meer dan twee weken trekt het nieuwe quizseizoen zich weer op gang, namelijk op vrijdag 14 september om 20.00 uur in CC De Adelberg in Lommel. Dan kan u daar terecht voor de tweede editie van de 'Geknipte Internetgazet Quiz'. Tien uitdagende rondes over muziek, film, aardrijkskunde, politiek, voeding en véél meer staan op u te wachten. Er is nog plaats, maar inschrijven wordt nu hoog tijd. Dit laatste kan via een simpel mailtje aan internetgazet.lommel[!]telenet.be. Deelnemen kost 18 euro per ploeg; die ploeg mag bestaan uit maximum 6 personen. Bent u maar alleen of met z'n tweeën en wil u toch ook eens quizzen? Geen probleem, wij hebben hier nog mensen 'in de wachtrij' die samen een ploegje willen vormen! De opbrengst van de quiz is voor het Nicaraguacomité.

'Limburg te kwistig met open ruimte'

Maandag 27 augustus 2018
Limburg springt te kwistig om met de open ruimte die er is. Dat zegt Natuurpunt. Limburg bestaat voor 12.6 procent uit beton en heeft daarmee de laagste verhardingsgraad van alle Vlaamse provincies. Maar de provincie lijkt die troef niet helemaal naar waarde te schatten: Limburg is de enige provincie waar de betonmolens steeds harder gaan draaien. Meer dan de helft van de bijkomende bebouwing wordt bovendien gerealiseerd op plekken waar dat niet aan te raden is. (Bron Radio 2)

Vanavond formatievluchten van F-16's

Maandag 27 augustus 2018
Vanavond vindt er van op vliegbasis Kleine Brogel uitzonderlijk een trainingsvlucht plaats van 4 F-16's. De 4 toestellen stijgen omstreeks 19u10 op om eerst op grote hoogte formatievluchten te oefenen. Deze formatievluchten oefenen zij dan rond 20.10u op lagere hoogte boven de vliegbasis. Ze landen terug om 20u30.

Jean Bloemen overleden

Maandag 27 augustus 2018
Hamont-Achel - Jean Bloemen overledenIn  Kessenich is vrijdag Jean Bloemen overleden, de echtgenoot van Lisette Stevens. Hij was 76 jaar. Vrijdag wordt hij begraven op het Boskerkhof, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Donderdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Exc.Hamont - Kaulille 0-2

Zondag 26 augustus 2018
Hamont-Achel - Exc.Hamont - Kaulille 0-2In de Beker van Limburg heeft Exc. Hamont met 0-2 verloren van Kaulille. Hamont 99 verloor met 4-0 van Stal Sport. Achel VV speelde 1-1 gelijk tegen W.Koersel.

Jos Brech gearresteerd in Spanje

Zondag 26 augustus 2018
Hamont-Achel - Jos Brech gearresteerd in SpanjeZoomDe 55-jarige Jos Brech, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, is vanmiddag in Spanje aangehouden. Hij zit vast in een Spaanse politiecel en zal op termijn worden overgeleverd aan Nederland. Dat meldt de Nederlandse politie vanavond.
De Spaanse politie kwam de verdachte op het spoor na een tip van een getuige. Die zei dat hij de man herkende aan de hand van de foto’s die afgelopen woensdag vrijgegeven waren tijdens een persconferentie van de Nederlandse politie. Daar werd bekend dat het DNA-spoor dat op de vermoorde Nicky Verstappen werd gevonden, afkomstig was van Brech.

Man (55) gewond bij botsing

Zondag 26 augustus 2018
Hamont-Achel - Man (55) gewond bij botsingOp de Lozerstraat in Bocholt kwam het vanmorgen rond 8.50 uur tot een aanrijding tussen een auto en een motorfietser. Rudi V. (55) uit Hamont-Achel liep daarbij lichte verwondingen op.
88,5 procent van de 4.805 niet-Belgen in Hamont-Achel zijn Nederlanders. Het gaat om 4.253 personen. Verder wonen in Hamont-Achel onder meer 95 Polen, 43 Portugezen, 41 Marokkanen, 36 Duitsers en 22 Britten.
Puur natuur
Het zoeken naar en vinden van wolvenkeutels is essentieel in wolvenonderzoek, schrijft naturetoday.com. "Enerzijds kunnen wolven op individu gevolgd worden middels DNA-onderzoek. Anderzijds is de plek van de keutel ontzettend belangrijk. Rondtrekkende wolven die zich nog niet hebben gevestigd laten weinig sporen na, maar territoriale wolven markeren het gebied door keutels vol in het zicht op zandpaden, het liefst zelfs kruisingen, te leggen." 

Fris zomerweer

Zaterdag 25 augustus 2018
Weerbericht
Hamont-Achel - Fris zomerweerNoordwestelijke hoogtestromingen transporteren koele en onstabiele lucht naar onze streken. Het weekend wordt fris met vooral vandaag kans op buien. Na het weekend is het eerder wisselvallig, maar het wordt wel wat zachter.
Vandaag wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Er komen buien opzetten, die na de middag kunnen vergezeld worden van een donderslag. Tegen de avond nemen de buien af. De maxima liggen slechts rond 17 graden en er staat een matige wind uit het westen.
Morgen is de kans (…) Het hele nieuwsbericht

Kunstgrasveld in gebruik genomen

Zaterdag 25 augustus 2018
In sportpark De Roosen is gisteren in de vooravond het nieuwe kunstgrasvoetbalveld officieel in gebruik genomen. De aanleg kostte 411.586 euro. “Door het groeiend aantal voetballers binnen de jeugdsamenwerking in Neerpelt werden de trainingsvelden overbelast en krijgen ze te weinig rust om te herstellen. Om toch voldoende trainingsfaciliteiten te kunnen blijven bieden voor de jeugdvoetbalsamenwerking, besloot het gemeentebestuur in overleg met Esperanza Pelt het tweede wedstrijdveld om te (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - 'Fietsen door het water' in  top-100 van 'Time'ZoomHet unieke fietspad "Fietsen door het water" in het domein Bokrijk wordt nu ook aanbevolen door het gerenommeerde Amerikaanse weekblad "TIME Magazine". Volgens het blad is het fietspad een van de 100 meest fantastische plekken ter wereld om te bezoeken.
"Fietsen door het Water" viel de voorbije maanden al verschillende keren in de prijzen, ook in het buitenland. Zo won het pad de Australische World Landscape Awards en kreeg het goud op de Internationale designwedstrijd van Los Angeles.
Gedeputeerde van toerisme Igor Philtjens is tevreden: "TIME Magazine is het grootste opinie- en nieuwsblad ter wereld, met een wekelijks bereik van ruim 20 miljoen lezers en 45 miljoen websitebezoekers per maand. Ons doel om Limburg op de kaart te zetten, is nu zeker gelukt!" (Bron: Radio 2; foto Toerisme Limburg)

Steeds drukker op Eindhoven Airport

Vrijdag 24 augustus 2018
Grensgevallen
Het wordt steeds drukker op Eindhoven Airport. Dagelijks zijn er 130 vluchten. Vanaf 7 uur 's morgens, tot middernacht. Dit jaar verwerkt het vliegveld zes miljoen passagiers, een nieuw record.
Grensgevallen
Op de autosnelweg A2 op grondgebied Maarheeze is in de vooravond een Belgische automobilist met zijn auto van de baan gegaan en tegen een boom terecht gekomen. De man werd gewond en moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. Zijn woonplaats is niet bekendgemaakt.

Wie zag Chiwie?

Vrijdag 24 augustus 2018
Hamont-Achel - Wie zag Chiwie?ZoomIn Sint-Huibrechts-Lille is Chiwie vermist. Chiwie (foto) is een 10 jaar oude, ietwat schuchtere beige chihuahua die op 13 augustus verdween. "We hebben een werkgroep opgericht en met de hulp van vzw Lostdogzzz (www.lostdogzzz.be) hebben we al op tal van plaatsen kunnen zoeken, affiches gehangen, gedeeld via sociale media, gezocht met speurhonden, voedselbronnen gemaakt met cameraregistratie, nachtelijke observatieposten enzomeer," mailt Rob Dreesen vertwijfeld. Tot op heden ontbreekt elk spoor van haar. Wie Chiwie gezien heeft of weet waar ze verblijft kan bellen naar Rob: 0473/679256.

Werken in Zwartberg

Vrijdag 24 augustus 2018
Het Agentschap Wegen en Verkeer start volgende week met de herinrichting van het kruispunt van de Torenlaan en de Marcel Habetslaan in Genk. Het agentschap wil het kruispunt omvormen tot een veilig op- en afrittencomplex. Op en rond het knooppunt komen fietstunnels en vrijliggende fietspaden. De stad Genk investeert tegelijk in een nieuwe verbindingsweg richting de Opglabbekerzavel. De eerste werken vallen buiten de rijweg en geven de eerste weken weinig hinder.

Grote Heide - Exc. Hamont 5-0

Vrijdag 24 augustus 2018
Sporting Grote Heide heeft gisteravond Excelsior Hamont verslagen in een oefenwedstrijd. Uitslag: 5-0.

Vijf generaties dank zij Yana

Woensdag 22 augustus 2018
Hamont-Achel - Vijf generaties dank zij YanaZoomSinds Yana Vranken 9 weken geleden werd geboren, zijn er in haar familie vijf generaties. Met Albertine Panis (95), Nathalie Cox (73), Heidi Boonen (50), Patricia Tijskens (26) en Yana.

Doorbraak na DNA-onderzoek

Woensdag 22 augustus 2018
Grensgevallen
Hamont-Achel - Doorbraak na DNA-onderzoekZoomTwintig jaar geleden verdween de 11-jarige Nicky Verstappen tijdens een zomerkamp in het Nederlands-Limburgse Brunssum. Een dag na zijn vermissing werd hij dood aangetroffen. Hij was seksueel misbruikt en vermoord. Onderzoek naar de dader leverde al die tijd niets op, tot dit jaar. In februari stonden ruim 14.000 mannen in de streek op verzoek van de politie op vrijwillige basis DNA af. Toen dat geen resultaat opleverde, werd bekend dat er nog 3000 mannen telefonisch benaderd zouden (…) Het hele nieuwsbericht

Herman Beckers overleden

Woensdag 22 augustus 2018
Hamont-Achel - Herman Beckers overledenIn Hasselt is vrijdag Herman Beckers overleden, de echtgenoot van Nelly de Laat. Hij was 74 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een plechtige eucharistieviering (om 11u) in de parochiekerk van Budel. Begroeting: vrijdag (18.30-20u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Samen naar de Zoo - voor een bezoek

Dinsdag 21 augustus 2018
Op 25 september organiseert het stadsbestuur de Welzijnsdag. Alle zieken of personen met beperkte mogelijkheden worden dan uitgenodigd voor een uitstapje met de trein vanuit Hamont naar de ZOO van Antwerpen.
Inschrijven kan nog tot en met zaterdag 8 september bij de balies van het UiTpunt in Hamont (Wal 26) en Achel (Michielsplein 3/2). De kostprijs bedraagt € 15. Hierin zijn het vervoer, het inkomticket en de verzekering inbegrepen alsook een waardebon die geldig is in alle (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag offerfeest bij de moslims

Dinsdag 21 augustus 2018
Hamont-Achel - Vandaag offerfeest bij de moslimsZoomVanaf 1 januari wordt onverdoofd slachten wettelijk onmogelijk. Vandaag, op het Offerfeest dat door de moslims gevierd wordt, mag het nog, maar alleen in duurzame slachtinrichtingen. Het inspireerde Fobie tot bovenstaande cartoon. 

Paula Bernaerts overleden

Maandag 20 augustus 2018
Hamont-Achel - Paula Bernaerts overledenIn het Mariaziekenhuis is zaterdag Paula Bernaerts overleden, de echtgenote van Jaak Waelburgs. Ze was 75 jaar.  De afscheidsplechtigheid en de urnebegraving op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg, Brogelerweg in Bocholt.

Recordaantal overgezette amfibieën

Maandag 20 augustus 2018
Puur natuur
Hamont-Achel - Recordaantal overgezette amfibieënZoomIn het voorjaar werden in heel Vlaanderen 235.669 amfibieën veilig de weg overgezet tijdens hun trektocht naar de voortplantingspoelen. Dat waren er nooit méér. Het ging vooral om Gewone padden (65%), Bruine kikkers (21%) en Alpenwatersalamanders (5%). Maar ook zeldzame soorten als de Rugstreeppad (47 exemplaren), Heikikker (106) en Kamsalamander (216) werden geregistreerd. Het vorige record werd gevestigd in 2006, toen 200.687 amfibieën konden worden gered.
De hoogste aantallen (…) Het hele nieuwsbericht

Brand in De Malpie

Maandag 20 augustus 2018
Grensgevallen
Door nog onbekende oorzaak brak deze namiddag brand uit in het natuurgebied De Malpie in Valkenswaard. Door het snelle ingrijpen van de brandweer kon de schade beperkt blijven tot enkele are.

Gemiddeld inkomen: 16.349 euro

Maandag 20 augustus 2018
Het gemiddeld inkomen per inwoner bedraagt in Hamont-Achel 16.349 euro. Dat is minder dan in de buurgemeenten Bocholt en Neerpelt.

Pierre Meurkens overleden

Maandag 20 augustus 2018
Hamont-Achel - Pierre Meurkens overledenIn het rusthuis in Hamont is zaterdag Pierre Meurkens overleden, de weduwnaar van Louise Bortolussi. Hij was 79 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Woensdag om 19u is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot begroeting in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Vijf drugsdealers betrapt op PukkelpopOp Pukkelpop zijn vijf drugsdealers betrapt. Het dealen betrof verschillende soorten drugs: MDMA, ketamine, cocaïne, cannabis, XTC en speed. Er werden ook 86 meerderjarige druggebruikers betrapt. Zij kregen een boete variërend van 75 tot 600 euro naargelang de hoeveelheid die zij bij zich hadden. De vaststellingen lastens minderjarigen zullen verder worden onderzocht door het parket.

Bouwsector vindt 'geen' personeel

Maandag 20 augustus 2018
Hamont-Achel - Bouwsector vindt 'geen' personeelZoomDe krapte op de arbeidsmarkt is een groeiend probleem voor de Limburgse bouwsector. Dat zeggen VOKA-Limburg en de Confederatie Bouw Limburg. Ook dit jaar blijkt de krapte op de arbeidsmarkt een rem te zijn op verdere groei van bedrijven. Het aantal Limburgse bouwondernemingen dat beroep doet op buitenlandse arbeidskrachten daalt lichtjes in 2018 (63% ten opzichte van 65% in 2017). Dat de krapte op de arbeidsmarkt zich genadeloos doorzet,  zien we ook in de beweegredenen om in zee te gaan met (…) Het hele nieuwsbericht

Elise Mertens weer 15de

Maandag 20 augustus 2018
Op de nieuwe WTA-ranglijst is Elise Mertens opnieuw een plaatsje gezakt. Ze is nu weer 15de. 

Mia Wellens overleden

Maandag 20 augustus 2018
Hamont-Achel - Mia Wellens overledenOp 17 augustus overleed de uit Hamont afkomstige Mia Wellens, de weduwe van Joseph Hendriks. Zij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Oud-Waterschei. Woensdag(19 uur) is er daar een avondwake.

950 vroegtijdige schoolverlaters

Zaterdag 18 augustus 2018
Volgens de meest recente cijfers telt Limburg 950 vroegtijdige schoolverlaters. In Beringen zijn er dat 69. De andere gemeenten: Bocholt (8), Hamont-Achel (11), Hechtel-Eksel (11), Houthalen-Helchteren (39), Leopoldsburg (19), Lommel (41), Meeuwen-Gruitrode (7), Neerpelt (15), Opglabbeek (7),  Overpelt (12), Peer (19) en Tongeren (39).

Jos Roymans overleden

Zaterdag 18 augustus 2018
Hamont-Achel - Jos Roymans overledenDonderdag overleed in Lommel de uit Achel afkomstige Jos Roymans. Hij was 58 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats en wordt, gevolgd door de asverstrooiing op de begraafplaats van Achel. Begroetingsmoment: maandag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Lommel.

Maria Mertens overleden

Zaterdag 18 augustus 2018
Hamont-Achel - Maria Mertens overledenOp 13 augustus overleed de uit Hamont afkomstige Maria Mertens, de weduwe van Guillaume Winten. Zij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in den parochiekerk van Gellik (Lanaken).

Sproeien mag weer

Vrijdag 17 augustus 2018
Op advies van de Vlaamse Droogtecommissie heeft de gouverneur vandaag het gebruik van leiding-, grond- en regenwater weer toegelaten, behalve wanneer het gaat om water van onbevaarbare waterlopen. Voor de kanalen Bocholt-Herentals, Kanaal van Beverlo en de Zuid-Willemsvaart blijft een captatie- en recreatieverbod van kracht vanwege de aanwezigheid van blauwalg.
Ook het kampvuurverbod is opgeheven.

Scooterrijder gewond op kruispunt

Vrijdag 17 augustus 2018
Hamont-Achel - Scooterrijder gewond op kruispuntOp het kruispunt van Bosstraat en Nijverheidsstraat gebeurde er rond 15.30u een botsing tussen een 60-jarige scooterrijder en een auto. De scooterrijder zou daarbij zwaar gewond zijn geraakt.

Werken op de Kempenweg in Weert

Donderdag 16 augustus 2018
Tot 1 oktober wordt er gewerkt langs de Kempenweg in Weert, de weg langs de Zuid-Willemsvaart. Er is dan één rijstrook afgesloten voor het verkeer.
Aanleiding voor de werken is het feit dat bij zinkfabriek Nyrstar in Budel-Dorplein een van de grootste zonneparken van Nederland wordt aangelegd, met liefst 170.000 zonnepanelen. Om dat zonnepark mogelijk te maken moeten er ook hoogspanningskabels worden aangelegd. Deze kabels worden momenteel in de grond gestopt.
Het gemotoriseerd (…) Het hele nieuwsbericht

En zijn naam is August

Donderdag 16 augustus 2018
Hamont-Achel - En zijn naam is AugustZoomDe nieuwe wolf (foto) die nu in Leopoldsburg is gesignaleerd en bij wolvin Naya verblijft, gaat August heten. Dat heeft het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) beslist. Het is een verwijzing naar de maand augustus. Al zouden wij hem dan liever Gust noemen! (Foto INBO)

Dekens krijgen secretaris

Donderdag 16 augustus 2018
De dekens krijgen een dekenale secretaris. Die nemen administratieve en organisatorische taken van de deken over en moeten de werkdruk van de dekens verminderen. Zeven van de vijftien dekens hebben het bisdom al laten weten dat zij een secretaris willen. Het gaat onder meer om de deken van Bree en Tongeren. De eerste dekenale secretarissen gaan vanaf 1 december aan de slag.

Tunnel onder kruispunt provinciehuis

Donderdag 16 augustus 2018
Hamont-Achel - Tunnel onder kruispunt provinciehuisZoomHet Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn gaan het kruispunt van de Grote Ring met de Universiteitslaan in Hasselt herinrichten. Er komt een tunnel voor het openbaar vervoer onder het kruispunt. Deze tram- en bustunnel is onderdeel van het Spartacusproject en zal in de toekomst gebruikt worden door de nieuwe sneltrams. Ook komen er nieuwe fiets- en voetgangerstunnels aan het kruispunt. Maandag starten de voorbereidende werkzaamheden.
Langs de Universiteitslaan en de Koning Boudewijnlaan leggen AWV (…) Het hele nieuwsbericht

Gebruikers dienstencheques

Donderdag 16 augustus 2018
In Beringen zijn er volgens de meest recente cijfers 3.431 gebruikers van dienstencheques. De andere gemeenten: Bocholt (1.088), Hamont-Achel (1.433), Hechtel-Eksel (1.120), Houthalen-Helchteren (1.913), Leopoldsburg (1.312), Lommel (2.834), Meeuwen-Gruitrode (1.128), Neerpelt (1.833), Opglabbeek (860), Overpelt (1.530), Peer (1.479) en Tongeren (3.141).

Achel VV - Exc. Hamont 5-4

Woensdag 15 augustus 2018
Hamont-Achel - Achel VV - Exc. Hamont 5-4Achel VV heeft Exc.Hamont in een oefenwedstrijd verslagen met 5-4.

Rookontwikkeling in appartement

Woensdag 15 augustus 2018
Hamont-Achel - Rookontwikkeling in appartement
In een appartement aan de Wal ontstond deze namiddag rookontwikkeling. De bewoner die rook had geïnhaleerd kreeg ter plaatse medische zorgen. De brandweer heeft het appartement geventileerd.
Afgelopen voorjaar organiseerde Toerisme Vlaanderen voor de veertiende keer op rij een subsidieoproep voor uitbaters van Toerisme voor Allen-verblijven. Definitief en principieel erkende jeugdverblijven zouden in aanmerking komen voor subsidies van maximaal 40% van de kosten in het kader van brandveiligheidswerken, moderniseringswerken of infrastructuurprojecten die de kindvriendelijkheid van het verblijf verhogen.
Vandaag maakte Vlaams minister Ben Weyts bekend dat volgende subsidies werden (…) Het hele nieuwsbericht

'Vergiet op een pasfoto mag niet'

Woensdag 15 augustus 2018
Het is maar dat je 't weet
Mensen mogen geen vergiet op hun hoofd zetten op hun pasfoto voor een identiteitsbewijs. Dat heeft de Nederlandse Raad van State vandaag bepaald. De zaak was aangespannen door een vrouw die aanhanger is van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Die "Kerk" is begin deze eeuw bedacht door een Amerikaan uit protest tegen gevestigde godsdiensten. Aanhangers vereren een godheid die gemaakt is van spaghetti en gehaktballen. Om hem te eren, dragen ze een vergiet op hun hoofd. Meer bij ed.nl

De bijverdiensten van de politici

Dinsdag 14 augustus 2018
De volledige lijst met mandaten van politici is vanmorgen gepubliceerd in het Staatsblad. En daaruit blijkt dat in Limburg gedeputeerde Ludwig Vandenhove (sp.a) vorig jaar het meeste mandaten combineerde, 51 in totaal, maar hij werd maar voor 4 daarvan betaald. Als we kijken naar het aantal betaalde mandaten, dan staat burgemeester Frieda Brepoels (N-VA) uit Bilzen op kop, samen met burgemeester Raf Drieskens (CD&V) uit Neerpelt en schepen Walter Cremers (sp.a) uit Lommel. Ze hebben elk 10 betaalde mandaten. (Radio 2) Meer info

Tweede hoogste sterftecijfer

Maandag 13 augustus 2018
Na Halen heeft Hamont-Achel het hoogste sterftecijfer per duizend inwoners van alle Limburgse gemeenten. Opglabbeek heeft het laagste.

Betere samenwerking mens/robot

Maandag 13 augustus 2018
Betere samenwerking tussen mensen en robots versterkt de concurrentiepositie van KMO's. Dat blijkt uit een nieuw interregionaal project dat tot doel heeft KMO's te ondersteunen die nieuwe technologieën, zoals robots die samenwerken met mensen, in hun productie integreren. Dat heeft Flanders Make aangekondigd, het Lommelse onderzoekscentrum voor de maakindustrie dat het project leidt.
Het nieuwe project biedt KMO’s in de automobiel- en voedingsindustrie de kans om via (…) Het hele nieuwsbericht
Het onderzoek naar de moord op de 15-jarige Annouschka Weezenbeek, in januari 1990 in Budel, wordt heropend. Ook de moord op Wies Hensen (32), die uit augustus 1989 dateert en eveneens in Budel plaatsvond, wordt opnieuw onderzocht. Dat meldt Eindhovens Dagblad. Beide moorddossiers werden destijds afgesloten zonder dat een dader kon worden gevonden. Lees meer

Limburgse export naar Iran halveert

Maandag 13 augustus 2018
De Limburgse export naar Iran daalde spectaculair sinds de Amerikaanse president Donald Trump economische sancties tegen het land aankondigde. Dat blijkt uit een rondvraag door Voka – KvK Limburg bij de belangrijkste Limburgse exporteurs naar Iran. Het Hoeseltse Power Tools Distribution zet de Iraanse export zelfs helemaal stop.
In de eerste zeven maanden van 2017 werden er in Limburg nog voor bijna 12 miljoen euro certificaten van oorsprong aangevraagd voor Iran, dit jaar is dat slechts 6,8 miljoen euro.

Treinvertraging door spoorloper

Maandag 13 augustus 2018
Gisteravond had de trein Antwerpen–Hamont een vertraging van meer dan een half uur omdat er een noodstop moest gemaakt worden voor een spoorloper. De politie heeft de man afgevoerd.

Exc. Hamont bekert verder

Zondag 12 augustus 2018
Hamont-Achel - Exc. Hamont bekert verderExc. Hamont heeft met 1-3 gewonnen van Helson B en bekert verder in de Beker van Limburg. KFC Hamont 99 verloor met 1-2 van Park Houthalen.

Esperanza Pelt - Achel VV 2-2

Zondag 12 augustus 2018
Esperanza Pelt heeft in een oefenwedstrijd 2-2 gelijk gespeeld tegen Achel VV. Voor Esperanza scoorden Schildermans en Verbiest, voor Achel VV Huibers en Vandebroek.

Kans op onweer

Zondag 12 augustus 2018
Vannacht trekt een storing van west naar oost door het land met regen en buien. Plaatselijk is er daarbij kans op onweer. Morgen verwacht het KMI regelmatig buien die soms stevig en onweerachtig zijn. Hier en daar kan er ook hagel vallen. Binnenlandse Zaken heeft inmiddels het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies geactiveerd.

Eén op vijf 65 of ouder

Zondag 12 augustus 2018
In Hamont-Achel zijn 21,5 procent van de inwoners 65 jaar of ouder. 6,2 procent is 80 jaar of ouder. Het gaat respectievelijk om 3.098 en 888 inwoners.

Drie diefstallen

Zondag 12 augustus 2018
Hamont-Achel - Drie diefstallenOp de Kluizerdijk in Achel is gisterenmorgen ingebroken in een woning. De daders gingen er met de auto van de bewoners vandoor. Op Rodenrijt zijn de kentekenplaten van een auto ontvreemd. Aan de Bosstraat in Hamont werd een woninginbraak gepleegd.

Schuttert wint in Tops Arena

Zondag 12 augustus 2018
Grensgevallen
Frank Schuttert (25) uit Meeuwen-Gruitrode heeft gisteravond met de Westfaler hengst Chianti's Champion de Grand Prix van de Global Champions Tour in Valkenswaard gewonnen. Met een foutloze rit bleef hij in de Tops Arena de Duitser Marcus Ehning één honderdste van een seconde voor. De Duitser Christian Ahlmann eindigde als derde.

Alice Daemen overleden

Zaterdag 11 augustus 2018
Hamont-Achel - Alice Daemen overledenIn het rusthuis in Achel is vandaag de uit Neerpelt afkomstige Alice Daemen overleden, de weduwe van Nand Luyckx. Ze was 91 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden waarna haar asurne zal worden bijgezet op de begraafplaats van Neerpelt. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt. 

Leon Donné overleden

Zaterdag 11 augustus 2018
Hamont-Achel - Leon Donné overledenIn WZC De Vierde Wand in Genk is de uit Hamont afkomstige Leon Donné overleden, de weduwnaar van Martha Hardy. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats.

Extra opvang voor pleegzorg nodig

Vrijdag 10 augustus 2018
In Limburg zijn er extra opvangplaatsen voor pleegzorg nodig. Momenteel staan er in Limburg 58 kinderen op de wachtlijst voor opname in een pleeggezin.

Minder sterke bevolkingsgroei

Vrijdag 10 augustus 2018
In Limburg wordt een minder sterke bevolkingsgroei verwacht dan in Vlaanderen, met Beringen als sterkste groeier.  Bovendien zal het aantal ouderen in onze provincie spectaculair stijgen. Naast deze sterke vergrijzing zal ook de tendens van ontgroening van de bevolking zich verderzetten. Het jonge noorden en het oudere zuiden zijn in Limburg definitief verleden tijd. (Statistiek Vlaanderen)

Inbraak in loods mislukt

Vrijdag 10 augustus 2018
Onbekenden ondernamen een inbraakpoging in een loods in Hees in Hamont. Zij slaagden echter niet in hun opzet.
Hamont-Achel - Droogtemaatregelen blijven van krachtZoomEnkele regen- en onweersbuien doorbraken de droogteperiode. Dit bracht wat verkoeling maar de natuur heeft nog steeds stevige dorst. De gevallen hoeveelheid neerslag is momenteel nog onvoldoende om de droogte te herstellen. "Samen met onze partners volgen we de situatie op de voet maar we onderstrepen dat de genomen maatregelen van kracht blijven tot tegenbericht", laat Noodplanning en Crisisbeheer Limburg weten.

Kerststal V'waard weer naast de kerk

Donderdag 9 augustus 2018
Grensgevallen
Met ingang van december komt de kerststal in Valkenswaard weer terug naar de oorspronkelijke locatie, dus naast de Sint-Nicolaaskerk. Destijds werd daar al een speciale verharding voor aangelegd, zodat de kerststal - met levende dieren - goed en veilig kon worden geplaatst. Met de reconstructie van het gebied rondom de kerk besloot de gemeente een paar jaar geleden uit te wijken naar de huidige locatie, tussen de ING-bank en het voormalige raadhuis, nu de Kunstkeuken. Maar vanaf dit jaar wordt de kerststal dus weer opgebouwd naast de Sint-Nicolaaskerk, meldt het gemeentebestuur.

Man uit kast gehaald

Donderdag 9 augustus 2018
Grensgevallen
Hamont-Achel - Man uit kast gehaaldIn Geldrop bij Eindhoven heeft de politie gisteren een 53-jarige man uit een kast gehaald. De man had zich daarin verstopt om aan de politie te ontkomen. Hij werd opgepakt omdat hij een schuld van 2 miljoen euro niet kan of wil betalen. Hij zit nu in de gevangenis.

Vaklui gezocht

Donderdag 9 augustus 2018
Vandaag gelezen
"Ik zoek een elektricien om de stroom te herstellen tussen mensen die niet meer met elkaar praten, een oogarts om de boze blik van de mensen te veranderen, een kunstenaar om een glimlach op het gezicht van de mensen te tekenen en een metser om aan de vrede te bouwen." (Bron: Kerk & Leven)

Voor fusies en behoud provincie

Donderdag 9 augustus 2018
In vergelijking met zes jaar geleden wint de gemeentelijke fusiegedachte duidelijk terrein bij ondernemers. Voor 12 priocent is dit zelfs voornaamste manier om de werking van gemeenten efficiënter te maken. Maar niet minder dan 2 op 5 ondernemers vindt dat zijn gemeente best zou fuseren.Naast de gemeenten die volgend jaar al Oudsbergen en Pelt gaan vormen, is er ook in Maaseik, Diepenbeek, Bilzen, Bree, Lummen, Tessenderlo, Hamont-Achel en Alken 50 procent of meer van de ondernemers overtuigd. De Limburgse ondernemers en bedrijfsleiders willen ook het behoud van de provincie Limburg. (Unizo)

Meest ondernemersvriendelijk

Donderdag 9 augustus 2018
De Limburgse gemeenten die het best scoren op vlak van ondernemernemersvriendelijkheid (mobiliteit, fiscaliteit, ruimte en dienstverlening) zijn Lanaken, Bilzen, Tessenderlo , Meeuwen-Gruitrode en Dilsen-Stokkem. De gemeenten die het minst goed scoren op vlak van ondernemersvriendelijkheid zijn Maaseik, Sint-Truiden, Beringen, Hasselt en Maasmechelen. (Unizo Limburg)

Opgelet: code oranje

Donderdag 9 augustus 2018
Hamont-Achel - Opgelet: code oranjeHet KMI waarschuwt opnieuw met code oranje voor deze namiddag. "In de loop van dag kan lokaal felle regenval voorkomen, alsook stevige regen- en onweersbuien vanuit Frankrijk met kans op zeer zware windstoten", laat het KMI weten.

Jean Bonneu overleden

Woensdag 8 augustus 2018
Hamont-Achel - Jean Bonneu overledenIn Neerpelt is gisteren Jean Bonneu overleden. Hij was 86 jaar.  Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Witte krokussen langs de dodendraadZoomIn oktober worden in de grensstreek langs de dodendaad witte krokussen geplant. In het voorjaar, als de krokussen bloeien, wordt het traject waar de draad liep daardoor zichtbaar. Er is nu ook een nieuwe fietsroute die langs het (lange) traject van de dodendraad leidt: de Grensroute. 546 kilometer, je moet er wel een paar dagen voor uittrekken. Je kan hier de knooppuntlabels downloaden en vervolgens vertrekken op je fiets.

Alternatief: rijst telen

Dinsdag 7 augustus 2018
Rijst telen is voor landbouwers een alternatief in tijden van droogte en hitte, zegt Jan Veerhuis uit het Nederlandse Bosschenhoofd. "Rijst is niet alleen om op te eten. De wortels zijn een uitstekende bodembemester. Een boer kan dus bijvoorbeeld het ene jaar maïs, het tweede jaar aardappelen en het derde jaar rijst oogsten. Van het stro kan je karton maken en van het rijstkaf en de te kleine rijstkorrels plastic." (Bron: omroepbrabant.nl)

Meldpunt voor vermiste huisdieren

Dinsdag 7 augustus 2018
Er is een nieuw centraal meldpunt opgestart voor vermiste huisdieren in België. Het gaat om een eenvoudige, efficiënte website ontwikkeld door Huskii uit Heusden-Zolder. Op het meldpunt kan iedereen niet alleen gratis melden dat zijn huisdier vermist is, men kan ook snel opzoeken welke huisdieren in de buurt vermist zijn als men er bijvoorbeeld zelf een aantreft. Men kan een gevonden huisdier ook zelf melden. Dit is de website: www.ikbenvermist.be

De kleuren van de natuur

Dinsdag 7 augustus 2018
Hamont-Achel - De kleuren van de natuurZoomEen icarusblauwtje op een korenbloem, gefotografeerd door Chantal Serwy. Een prachtige kleurencombinatie!

Meer oproepen over eenzaamheid

Dinsdag 7 augustus 2018
Tele-Onthaal krijgt meer oproepen binnen over eenzaamheid en... de warmte. De vakantieverhalen op sociale media maken de confrontatie met de eigen problemen en neerslachtige gevoelens groter. Door de warmte komen mensen minder buiten waardoor ze ook minder in contact komen met anderen. De warmte maakt mensen moe en en laat ze zich minder goed in hun vel voelen. Daarbij komt dat vrienden en hulpverleners nu vaak met vakantie zijn... (Bron: Radio 2).

Noodnummer 1722 geactiveerd

Dinsdag 7 augustus 2018
Hamont-Achel - Noodnummer 1722 geactiveerdHet noodnummer 1722 is geactiveerd. Dat is het nummer dat je moet bellen voor hulp van de brandweer bij stormschade of wateroverlast. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert tijdens storm of wateroverlast het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende interventies van de brandweer. Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.

Zuster Anna Coenjaerts overleden

Dinsdag 7 augustus 2018
Hamont-Achel - Zuster Anna Coenjaerts overledenZaterdag is de uit Achel afkomstige zuster Anna Coenjaerts overleden. Zij was 92 jaar en lid van de congregatie van de Grauwzusters. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de Virga Jessebasiliek in Hasselt.

Boren naar ongekende diepten

Maandag 6 augustus 2018
In het kader van de werken voor een geothermisch netwerk heeft de firma Smet-Daldrup vorige week de derde boring op de Balmatt-site in Mol-Donk succesvol afgerond. De put heeft een lengte van 4.905m en een verticale diepte van 4.235m. Hierbij is een groot gedeelte geboord onder een hoek van 45°, waardoor het uiteinde van de boring zich onder Mol-Sluis bevindt.
De boring is gestart op 10 oktober en heeft dus in totaal 10 maanden geduurd. De vierde en laatste sectie werd afgewerkt in minder (…) Het hele nieuwsbericht

KMI waarschuwt met code geel

Maandag 6 augustus 2018
Hamont-Achel - KMI waarschuwt met code geelMorgen/dinsdag wordt het zeer warm met maxima tot 36 of 37 graden. Het is zonnig met in eerste instantie meer hoge wolkenvelden vanuit het westen. Later op de dag ontstaan er stapelwolken en is al een eerste onweer mogelijk in het westen. "Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag wordt het wisselend tot soms zwaarbewolkt met kans op regen- of onweersbuien. De onweders kunnen gepaard gaan met felle rukwinden, hagel en en lokale wateroverlast", waarschuwt het KMI.

Auto's botsen: drie gewonden

Maandag 6 augustus 2018
Bij een botsing tussen twee auto's op de Hamonterweg in Bocholt zijn deze voormiddag rond 11.45 uur drie gewonden gevallen: Vince H. (22) uit Hamont-Achel, Kristof W.(25) uit Bocholt en Theodora C.(78) uit Bree.

Irene Schrijvershof overleden

Maandag 6 augustus 2018
Hamont-Achel - Irene Schrijvershof overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Irene Schrijvershof overleden, de echtgenote van Peter de Boer. Ze was 76 jaar.  De afscheidsviering zal in familiekring plaatsvinden.

Elk nadeel heb zijn voordeel

Maandag 6 augustus 2018
Vandaag gezien
Hamont-Achel - Elk nadeel heb zijn voordeelZoomHet is de meest gekende uitspraak van Johan Cruijf. De hitte en de droogte hebben weinig voordelen voor de boeren, behalve dat het stro heel goed droogt.  

Nar Vanderhoydonks overleden

Maandag 6 augustus 2018
Hamont-Achel - Nar Vanderhoydonks overledenIn het rusthuis in Achel is zaterdag Nar Vanderhoydonks overleden, de echtgenoot van Ghislaine Oris. Hij was 88 jaar. De crematie en de afscheidsplechtigheid zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19.30u-20u) in het uitvaartcentrum in de Schansstraat.

Rosalie Didden overleden

Maandag 6 augustus 2018
Hamont-Achel - Rosalie Didden overledenZaterdag is Rosalie Didden overleden, de echtgenote van Giel Seutens. Ze was 88 jaar. De crematie en de uitvaartdienst zullen in besloten kring plaatsvinden
Momenteel is het slecht gesteld met de heide. Dat zegt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Meer dan 1/3 is verdord en zal niet uitschieten en bloeien. Alleen de oudere heide zal een beetje bloeien, maar zal snel dor zijn.
"De insecten hebben het dus extreem moeilijk om nectar te vinden. De bijenkasten die jaarlijks geplaatst worden voor lekkere heidehoning zijn dit jaar afgezegd.
"Dieren die zich kunnen verplaatsen vinden gelukkig water bij de grote ontginningsplassen. De andere zullen (…) Het hele nieuwsbericht

Suzanne Theunissen overleden

Maandag 6 augustus 2018
Hamont-Achel - Suzanne Theunissen overledenVrijdag is in het UZ Gasthuisberg in Leuven Suzanne Theunissen overleden, de echtgenote van Johan Scheepers. Zij was 74 jaar en wordt vrijdag begraven, na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Achel-Centrum. Begroetingsmoment: donderdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Sam Samuëls overleden

Maandag 6 augustus 2018
Hamont-Achel - Sam Samuëls overledenOp 29 juli is Sam Samuëls, de echtgenoot van Hanny Bos, onverwacht overleden in Kroatië. Hij was 80 jaar. Het afscheid vindt woensdag (12 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel.

Diploma blijft belangrijk

Zondag 5 augustus 2018
Of een schoolverlater erin slaagt snel werk te vinden, hangt voor een groot deel af van het behaalde diploma. Van de jongeren die afzwaaien met een masterdiploma, is na een jaar nog slechts 3,9% op zoek naar een job. Bij de professionele bachelor (PBA) ligt dit met 4,2% in dezelfde lijn. Bij degenen die helemaal geen diploma hebben, is dat 31,9%.  Dat blijkt uit het jaarlijkse schoolverlatersrapport van de VDAB

Belg zoekt asiel in Nederland

Zondag 5 augustus 2018
Grensgevallen
Volgens de Nederlandse politie heeft een "teleurgestelde" Belg vandaag geprobeerd asiel aan te vragen in Nederland. Dat deed hij bij het asielzoekerscentrum in Budel. "Het moet niet gekker worden", reageerde een van de betrokken agenten. UPDATE "Na Syriërs en Eritreeërs, nu ook Belgen op zoek naar een beter leven?" kopt omroepbrabant.nl.

Pol Pellens overleden

Zaterdag 4 augustus 2018
Hamont-Achel - Pol Pellens overledenVandaag is de uit Neerpelt afkomstige Pol Pellens overleden, de weduwnaar van Lies Achten. Hij was 94 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Achel. Begroetingsmoment: woensdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Elisabeth van der Vorst overleden

Zaterdag 4 augustus 2018
Hamont-Achel - Elisabeth van der Vorst overledenIn het rusthuis in Hamont is vandaag Elisabeth van der Vorst overleden, de weduwe van Michel Meurkens. Ze was 90 jaar. De afscheidsdienst zal in besloten kring plaatsvinden.

Thieu Vaesen overleden

Zaterdag 4 augustus 2018
Hamont-Achel - Thieu Vaesen overledenDonderdag is de uit Sint Huibrechts Lille afkomstige Thieu Vaesen overleden, de echtgenoot van Thérèse Van Nerum. Hij was 77 jaar. Het afscheid en de asverstrooiing op de begraafplaats van Achel vinden in intieme kring plaats. Begroetingsmoment: dinsdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg Vanhove in Bocholt.
In 2017 zijn in ons land 109.629 personen overleden, tegenover 108.056 in 2016, namelijk een stijging van 1,5%. Hoewel er een lichte stijging was in 2017, blijft het algemene sterftecijfer conform het gemiddelde van de laatste 10 jaar met een brutosterftecijfer van 9,7 promille (9,6 in 2016).(Dienst Statistiek)
Vanaf 9 augustus mogen handelaars geen extra kosten meer aanrekenen voor elektronische betalingen met de bankkaart, via overschrijving of via domiciliëring. Dit verbod geldt zowel voor betalen in de winkel als voor betalen op internet en dus ook voor vrije beroepen, overheidsdiensten, gemeentebesturen, intercommunales en andere organisaties. Meer info

Water van Aquafin voor landbouwers

Donderdag 2 augustus 2018
Landbouwers en fruittelers die water nodig hebben voor hun gewassen en fruitbomen, kunnen dat gaan oppompen bij Aquafin. In Limburg kan dat in Lanaken, Genk, Kuringen-Hasselt, Bree, Lommel en Halen, meldt Radio2.
"Normaal gezien lozen we het gezuiverd afvalwater in waterlopen", zegt Sabine Schellens van Aquafin. "We kunnen wel niet al ons afvalwater voorbehouden voor landbouwers want dan komen die waterlopen droog te staan. Daarom vragen we geïnteresseerden contact met ons op te nemen, dan (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe bvba: Peeters Bestratingen

Woensdag 1 augustus 2018
Nicky Peeters uit Hamont-Achel heeft de bvba Peeters Bestratingen opgericht met zetel in Dijk in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer afbraak-, graaf- en grondwerken, bestratingen en het bouwrijp maken van terreinen.

Woninginbraak in Waterstraat

Woensdag 1 augustus 2018
Hamont-Achel - Woninginbraak in WaterstraatDieven drongen via een raam binnen in een huis aan de Waterstraat. Zij doorzochten het pand. Of zij buit hebben gemaakt, is niet geweten. De inbraak is deze voormiddag vastgesteld.

Frans Buteneers overleden

Woensdag 1 augustus 2018
Hamont-Achel - Frans Buteneers overledenIn het rusthuis in Hamont is zaterdag Frans Buteneers overleden, de levensgezel van Alfonsine Hegge. Hij was 86 jaar. De crematie en de afscheidsdienst zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Henk Hospel overleden

Woensdag 1 augustus 2018
Zaterdag is Henk Hospel overleden. Hij was 82 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 10.30u) in crematorium Stuifduin in Lommel. Begroeting: vrijdag (15u-16.30u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Madeleine Clauwers overleden

Woensdag 1 augustus 2018
Hamont-Achel - Madeleine Clauwers overledenin het rusthuis in Achel is maandag de uit Bocholt afkomstige Madeleine Clauwers overleden, de levensgezellin van André Schouten. Ze was 94 jaar. De crematie en de afscheidsdienst zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (17.30-18.30u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Mia Baetsen overleden

Woensdag 1 augustus 2018
Hamont-Achel - Mia Baetsen overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Mia Baetsen overleden, de weduwe van Leo Hegge. Ze was 89 jaar. De crematie en de afscheidsdienst zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19.30u-20.30u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Bijna 9 procent meer starters

Woensdag 1 augustus 2018
Voor de eerste zes maanden van 2018 is het aantal Limburgse starters opnieuw sterk toegenomen in vergelijking met de voorbije jaren. Dat zegt Voka-KvK Limburg. In juni ligt het aantal startende ondernemingen 8,83% hoger in vergelijking met juni 2017. Wat het eerste semester van 2018 betreft ligt het aantal starters alweer ruim een tiende hoger dan het recordjaar 2017.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel