Het overige nieuws

1.864 leegstaande handelspanden

Donderdag 31 januari 2019
In Limburg staan 1.864 handelspanden leeg. Dat is bijna 11 procent van alle winkelpanden in onze provincie. Limburg kent de hoogste leegstand van alle Vlaamse provincies.

Op bezoek in het Huis van het Kind

Donderdag 31 januari 2019
Hamont-Achel - Op bezoek in het Huis van het KindZoomDienstencentrum De Kring bracht vandaag een bezoek aan het Huis van het Kind. Het werd in 2017 geopend en kent vele kamers en ook verschillende diensten die hier hun onderkomen hebben. Terwijl Veronique en Neeltje de uitleg gaven, genoten de deelnemers van een kop koffie en lekkere cake. Na de nodige uitleg volgde een rondleiding. De conclusie was al snel, dat het mooi en groot is maar vooral dat alles veel veranderd is ten opzichte van vroeger, en misschien ook maar goed… Er waren enkele (…) Het hele nieuwsbericht
Tijdens het vragenuurtje in de Kamer heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vanmiddag gezegd dat hij samen met minister van Binnenlandse Zaken De Crem aan een "Kempen-Maasplan" werkt om grensoverschrijdend de drugscriminaliteit aan te pakken. "Door de beleids- en operationele actoren van beide landen samen te brengen, kunnen we snel beleid afstemmen, beslissingen nemen en de operationele samenwerking sterk verbeteren. Het Kempen-Maasplan wordt op dit moment strategisch, operationeel (…) Het hele nieuwsbericht

Klimaatgedichtendag vandaag

Donderdag 31 januari 2019
Hamont-Achel - Klimaatgedichtendag vandaagZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Opnieuw code geel vannacht

Donderdag 31 januari 2019
Hamont-Achel - Opnieuw code geel vannachtDeze nacht gaat het opnieuw sneeuwen. "Er kan overal tussen 1 en 5 cm verse sneeuw vallen. Lokaal kan dat een beetje meer zijn", laat het KMI weten. Wegen kunnen ook plaatselijk nog gevaarlijk glad zijn.

Gedichtendag vandaag

Donderdag 31 januari 2019
Ik zit mij voor het vensterglas
onnoemlijk te vervelen.
Ik wou dat ik twee hondjes was,
dan kon ik samen spelen.
                         (Michel van der Plas; 1954)

Weer spijbelen voor klimaat

Donderdag 31 januari 2019
Hamont-Achel - Weer spijbelen voor klimaatZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Nieuwe bvba: De Dennenknop

Woensdag 30 januari 2019
Carin Schmidt uit Hamont-Achel heeft de bvba De Dennenknop opgericht met zetel aan de Sint-Odilialaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het organiseren en verzorgen van bruiloften, banketten, cocktails, lunches en recepties én handelsbemiddeling in voedings- en genotmiddelen.

Waar is de sneeuw?

Woensdag 30 januari 2019
Hamont-Achel - Waar is de sneeuw?ZoomVolgens de weerberichten van gisteren ging er afgelopen nacht en deze ochtend een flink pak sneeuw vallen in Limburg. Toch is die voorspelling niet uitgekomen. Dat bewijst nogmaals hoe moeilijk het weer te voorspellen valt. De Limburgse weerman Ruben Weytjens zit er zelden naast met zijn lokale voorspellingen en hij zag deze ochtend de bui al hangen. "Er is geen enkel weermodel waarop we ons geld momenteel kunnen inzetten", zei hij op zijn website. Volgens Ruben zal de sneeuwzone in de loop van de (…) Het hele nieuwsbericht

Van code geel naar oranje

Dinsdag 29 januari 2019
Hamont-Achel - Van code geel naar oranje
Het KMI geeft ondertussen code oranje voor een groot deel van het land. Limburg blijft nog onder code geel maar wie morgen naar Brussel of Wallonië moet, krijgt te maken met code oranje. Een sneeuwzone bereikt vanavond ons land via de Westhoek en trekt vannacht en morgen over het land. "Pas woensdagavond zal ze ons land weer verlaten via het noordoosten. We verwachten tussen vanavond en morgenavond in de meeste regio's tussen 5 en plaatselijk 15 cm verse sneeuw. Lokale afwijkingen zijn mogelijk", laat het KMI weten. Het KMI blijft deze situatie op de voet volgen en het is goed mogelijk dat de kleurcodes in sommige provincies nog veranderen. Meer info via deze link.
Hamont-Achel - Gratis naar 'Muziek van de sterren'ZoomNu vrijdag concerteert Duo Doppio Stile met o.a. Waldo Geuns in het Raadhuis in Lommel. Véel muziek, reikend van Bach tot Iannis Xenakis en de aangrijpende minimalistische muziek van Arvo Pärt, Philip Glass en Max Richter. In het kader van de poëzieweek krijgt u er uiteraard ook poëzie bovenop...Het muzikale duo baseert zich voor dit project op het lopende onderzoek van professor sterrenkunde Katrien Kolenberg naar de trillingen van de sterren. De muziek gaat hand in hand met de (…) Het hele nieuwsbericht

Opgelet: code geel

Dinsdag 29 januari 2019
Hamont-Achel - Opgelet: code geelHet KMI waarschuwt opnieuw voor sneeuw en geeft code geel mee voor deze nacht. "Een sneeuwzone bereikt rond 21 uur het westen van het land en verlaat pas woensdag in de vroege namiddag het noordoosten. In Limburg kan er in die periode 3 tot 6 cm verse sneeuw vallen.

12.000 Limburgers naar Voedselbank

Maandag 28 januari 2019
De Limburgse Voedselbank heeft vorig jaar 12.000 mensen in nood geholpen. Hun aantal stijgt jaar na jaar. En dan zijn er ook nog heel wat mensen die uit schaamte de stap naar de Voedselbank niet durven zetten. De Limburgse Voedselbank heeft vorig jaar ruim 1.200 ton goederen verdeeld. (Bron: Radio 2).

Het weer: winterse periode

Maandag 28 januari 2019
Hamont-Achel - Het weer: winterse periodeVandaag wisselen bewolkte perioden af met opklaringen. Er vallen een aantal buien, die kunnen vergezeld worden van korrelhagel of natte sneeuw. Naarmate de namiddag vordert wordt de buienkans evenwel kleiner en zijn er bredere opklaringen. De maxima liggen rond 5 graden en er staat een strakke wind.
Morgen is het meestal droog en er is ruimte voor wat zonneschijn. Na een koude start met lichte vorst klimt het kwik tot een graad of 4. In de avond en volgende nacht komt een storing opzetten en (…) Het hele nieuwsbericht
Vrijdag 1 februari staat bij Radio 2 Limburg volledig in het teken van de Limburgse burgemeesters. De grote burgemeestersmarathon haalt ze allemaal naar de studio in Hasselt. "We polsen naar hun plannen voor de komende zes jaar. En ze gaan figuurlijk uit de kleren voor de lens van onze fotograaf. Dat is allemaal live te volgen op radio2.be", zegt Kaat Mendonck van Radio 2 Limburg.
Hamont-Achel - Online loket voor aangifte klein misdrijfVoor een aangifte van een klein misdrijf zoals een fiets- of bromfietsdiefstal, winkeldiefstal of vandalisme (behalve beschadigingen aan voertuigen) kan u voortaan terecht bij 'police-on-web'. U moet dus niet meer naar een politiekantoor gaan. Het online politieloket is 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar. Dit is de link.
Hamont-Achel - Nieuwjaarsborrel bij de VlasrootersZoomHet was weer gezellig op de nieuwjaarsborrel van de Vlasrooters in de parochiezaal op het Lo. Lekker eten, lekker drinken en fijn gezelschap - ideaal om de nieuwjaarswensen uit te wisselen!  

In de actualiteit vandaag...

Zondag 27 januari 2019
Hamont-Achel - In de actualiteit vandaag...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Goud gestolen in Achel

Zondag 27 januari 2019
Hamont-Achel - Goud gestolen in AchelOnbekenden drongen via een raam binnen in een woning aan de Sommissstraat in Achel. Er is goud gestolen.
Hamont-Achel - Winst voor KFC, verlies voor ExcelsiorKFC Hamont99 heeft vandaag RC Reppel verslagen met 4-2. Exc. Hamont verloor met 0-1 van Kaulille.

Rosalie Coenjaerts overleden

Zondag 27 januari 2019
Hamont-Achel - Rosalie Coenjaerts overledenIn het Z.O.L. in Genk is vandaag de uit Achel afkomstige Rosalie Coenjaerts overleden, de weduwe van Paul Cornelissen. Ze was 86 jaar. Vrijdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Overpelt-centrum. Begroeting: donderdag (18u-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.
In de Liga A van het volleybal heeft Tectum Achel gisteravond met 3-0 verloren van Roeselare. Setstanden 25-10, 25-12, 25-19.

3-0 verlies voor Achel VV

Zaterdag 26 januari 2019
Hamont-Achel - 3-0 verlies voor Achel VVAchel VV heeft vanavond met 3-0 verloren op het veld van Zonhoven VV. Achel VV staat elfde in de stand.
Grensgevallen
Valkenswaard wil dé paardenhoofdstad van de Benelux worden. De gemeente wil vol inzetten op het aantrekken van de top van de internationale paardensector. Dat blijkt uit een rapport van twee studiebureaus dat in opdracht van de gemeente is gemaakt, zo meldt het Eindhovens Dagblad.
Momenteel wordt aan de Maastrichterweg al het vijfde groot stallencomplex gebouwd; de gemeente verwacht er nog vijf tot tien in de komende tien jaar. Daarbij wordt ook gedacht aan een gespecialiseerde paardenkliniek, een opvang voor voormalige toppaarden, een vijfsterrenhotel voor bezoekers van springwedstrijden en woonruimte voor paardenverzorgers en -trainers. Het project zou 50 tot 75 extra jobs opleveren en werk voor ruim 100 seizoenswerkers. 
Is uw voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden verlopen en wilt u geen 3 jaar wachten om dit opnieuw aan te vragen? Goed nieuws, dan: vanaf 1 februari kunt u éénmalig een voorlopig rijbewijs van 12 maanden aanvragen. U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen: het voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden mag nog geen 3 jaar vervallen zijn, het theoretisch examen moet nog steeds geldig zijn en u moet minimum 6 uur rijschool volgen na het verval van uw voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden. (…) Het hele nieuwsbericht

Staking dreigt bij De Lijn

Vrijdag 25 januari 2019
De vakbonden bij De Lijn hebben een stakingsaanzegging ingediend voor de regio Noord-Limburg. Volgens de bonden is daar sprake van een ernstig personeelstekort en is één op de vijf chauffeurs niet aan het werk. Dat heeft tot gevolg dat sommige ritten soms afgeschaft moeten worden. De bonden vragen ook een aanpassing van de werkroosters. De stakingsaanzegging loopt op 1 februari af. Bij De Lijn wordt gezegd dat men naar oplossingen zoekt en actief naar nieuw personeel op zoek is.
De Vlaamse regering heeft vandaag een zg. reparatiebesluit goedgekeurd waardoor de schaderegeling voor de wolf opnieuw van kracht is. Ook over zijn beschermingsstatus is geen twijfel meer mogelijk. Twee weken geleden vernietigde de Raad van State in een arrest de laatste wijzigingen aan het Soortenbesluit. Daardoor was de regeling om kraaiachtigen, spreeuw en overzomerende brandgans in Vlaanderen te bestrijden met een generieke afwijking niet langer van kracht. Maar ook alle bepalingen rond (…) Het hele nieuwsbericht

EHBO-cursus

Vrijdag 25 januari 2019
Ook dit voorjaar organiseert Rode Kruis Hamont-Achel een opleiding EHBO. Deze cursus duurt 12 lessen van telkens 2 uur en zal plaatsvinden op woensdagavond vanaf 19.30 uur. De startdatum van de cursus is 30 januari om 19 uur. De eerste les start vroeger omwille van de administratieve formaliteiten. Voor de geïnteresseerden zal er vooraf nog een infosessie gegeven worden op zondag 27 januari om 10u. Meer info bij Marc van Erum, vorming[!]hamont-achel.rodekruis.be.

Koos Lukkesen overleden

Vrijdag 25 januari 2019
Hamont-Achel - Koos Lukkesen overledenWoensdag is in Neerpelt Koos Lukkesen overleden, de echtgenoot van Fientje Wijers en de oprichter van Lucas Kantoormeubelen. Hij was 81 jaar. De crematie zal in besloten kring plaatsvinden. Dinsdag om 19.30u is er een afscheidsdienst in het crematorium in Lommel, waarna gelegenheid tot begroeting. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Iets zachter

Vrijdag 25 januari 2019
Weerbericht
Hamont-Achel - Iets zachterStoringen bereiken onze streken in het weekend en brengen een portie minder koude lucht met zich mee. Helaas gaat dit ook gepaard met regen. De winter keert even op zijn stappen terug, maar na het weekend wordt het terug kouder. Al is de koude wel eerder beperkt.
Vandaag blijven de wolken hardnekkig aanwezig in het weerbeeld. Later in de namiddag komt een storing opzetten. Eerst valt er sneeuw, maar die gaat later over in regen. De maxima liggen rond 3 graden en er staat een matige (…) Het hele nieuwsbericht

'Dialect in kinderdagverblijven'

Vrijdag 25 januari 2019
Onze collega's van 1Limburg, de regionale omroep in Nederlands-Limburg, hebben een origineel idee gelanceerd om het uitsterven van het dialect tegen te gaan: ze stellen voor dat er in de kinderdagverblijven  voortaan alleen nog Limburgs dialect wordt gesproken. Op die manier zou de basis worden gelegd voor het behoud van het 'Limburgs'. Misschien een idee dat ook aan deze kant van de Maas kan worden toegepast? 
Een aantal senioren heeft een mail gekregen met het aanbod om een Seniorenvoordeelkaart te kopen. Die kost 27 euro en zou volgens de mail heel wat voordelen opleveren. Het Radio2-programma "De Inspecteur" trok dat na en stelde vast dat het allemaal nogal onduidelijk is. Ook de FOD Economie heeft zijn bedenkingen. Lees "De Seniorenvoordeelkaart" bij Radio2.

Opnieuw code geel

Donderdag 24 januari 2019
Hamont-Achel - Opnieuw code geelVanavond en vannacht zijn er zeer lokaal nog lichte sneeuwbuitjes mogelijk, maar het is vooral opletten voor aanvriezende mist. Voornamelijk in Laag- en Midden-België. Het KMI geeft voor Limburg code geel.

Geen jeugdvoetbal

Donderdag 24 januari 2019
Er is geen jeugdvoetbal en G-voetbal dit weekend, ook alle matchen voor reserven en recreanten in Limburg van nu tot en met zondag zijn uitgesteld. Dat heeft het Provinciaal Comité van de voetbalbond beslist, uiteraard ingevolge het winterweer.

Doe je mee aan Generatie Rookvrij?

Donderdag 24 januari 2019
"Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Als kinderen en jongeren andere jongeren of volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving" - dat is het motto van de nieuwe organisatie Generatie Rookvrij. Zij doet een oproep aan personen en organisaties om mee te doen met deze campagne. Meer info via deze link.
In sporthal De Koekoek heeft volleybalclub Greenyard Maaseik vanavond Tectum Achel verslagen met 0-3. Setstanden: 29-31, 17-25, 18-25.

Opgepast: gladheid

Woensdag 23 januari 2019
Hamont-Achel - Opgepast: gladheidVanaf vanavond en dit minstens tot donderdagvoormiddag gaat het overal opnieuw vriezen. Hierdoor is er gevaar voor ijsplekken door bevriezing van natte weggedeelten of verharde sneeuw. Er kan ook aanvriezende mist gevormd worden. Een paar lichte sneeuwbuitjes zijn niet uitgesloten, maar de neerslaghoeveelheden blijven beperkt. Het KMI geeft dan ook code geel!

Die wonderlijke vogelpootjes

Woensdag 23 januari 2019
Hamont-Achel - Die wonderlijke vogelpootjesZoomVogelpootjes zijn klein, dun en bloot. Die bevriezen met al die nachtvorst. Tenminste, dat zou je denken, want onze tenen redden het vaak niet zonder bescherming. Maar vogelpoten bevriezen níet. Hoe is dat mogelijk?
Voor de duidelijkheid: wat gebeurt er bij bevriezing? Als het vriest, vernauwen de bloedvaten in vingers, tenen, oorlellen en andere onbedekte lichaamsdelen die ‘misbaar’ zijn. Daardoor verliest het lichaam minder warmte aan de koude buitenlucht en kunnen de echt (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwjaarsklanken in De Kring

Dinsdag 22 januari 2019
Hamont-Achel - Nieuwjaarsklanken in De KringZoomIn dienstencentrum De Kring klonken de Achelaren op een gelukkig en gezond 2018. Met een vleugje muziek en een wijntje in de hand genoot iedereen van deze namiddag. Henk liet er iedereen genieten van z’n muziek en zijn prachtige stem. Frans kwam op bezoek met zijn hond en wenste iedereen het beste voor het nieuwe jaar. Met koffie en gebak sloten we deze gezellige namiddag af. (Karen van Goor)
Nieuwjaarsklanken in De KringNieuwjaarsklanken in De Kring
Zoom

Nieuwjaarsreceptie buurt Witteberg

Dinsdag 22 januari 2019
Hamont-Achel - Nieuwjaarsreceptie buurt WittebergZoomZondagvoormiddag wensten meer dan 70 bewoners van buurtwerking De Witteberg mekaar een gelukkig nieuwjaar. Er werd heel wat gelachen en bijgebabbeld. Een dikke merci en een applaus was er voor de bestuursleden die aangaven dat ze graag de fakkel zouden willen doorgeven. Gelukkig werden er al meteen enkele nieuwe kandidaten gevonden. Ook het jaarprogramma werd toegelicht want dit jaar is er niet enkel de jaarlijkse meiviering en de buurtbarbecue maar staat er ook een uitstap met de buurt naar de ZOO op de planning. Zelfs de datum voor de nieuwjaarsreceptie in 2020 ligt al vast! Toffe tradities moeten in ere gehouden worden.

Al 45 jaar feest bij Krispa

Dinsdag 22 januari 2019
Promotekst
Hamont-Achel - Al 45 jaar feest bij KrispaZoomVlakbij de kerk in Hamont kan je al 45 jaar terecht bij Krispashop voor al je feestkledij en accessoires. Je ontdekt er een divers palet aan kostuums, feestelijke gadgets en leuke hebbedingen. Binnenkort viert jong en oud weer carnaval en daarom legde Pascale opnieuw een hele stoet aan carnavaleske curiosa in.
"Mensen bezoeken onze zaak voor alle mogelijke feestjes en evenementen. Zo zijn we leverancier voor vele carnavalsgroepen, carnavalisten maar ook voor verjaardagen, jeugdkampen, allerhande feestjes en leuke (personeels)activiteiten," zegt Pascale. "Groepen vanaf 10 personen genieten trouwens van 10% korting."
Snuister zeker eens rond in de uitgebreide collectie in de winkel of op de cataloguspagina van krispashop.be. In februari is de winkel van maandag tot vrijdag open tot 18 uur en zaterdag en zondag kan je er tot 17 uur terecht!

Dertig keer chemisch afval gedumpt

Dinsdag 22 januari 2019
Drugslabs hebben vorig jaar in Limburg 30 keer chemisch afval gedumpt, het dubbele van in 2017. De politie schat de waarde van de drugs die daarmee gemaakt zijn tussen de 50 en 150 miljoen euro. De vele dumpingen van drugsafval zijn maar een topje van de ijsberg. Vermoed wordt dat er zo’n 80 procent gewoon in de leidingen wordt geloosd, wat erg schadelijk is voor de volksgezondheid.
Hamont-Achel - Ruiten ijsvrij en voetpaden sneeuwvrijZoom
Nu het al een paar dagen vriest, zie je nog altijd mensen vertrekken met ruiten die niet helemaal ijsvrij zijn gemaakt. Je riskeert hiervoor een boete, van 58 tot 1375 euro. Volgens het verkeersreglement moeten zowel de voor- als de achterruit, alle zijruiten en alle spiegels vrij zijn van sneeuw en ijs. En met de sneeuw die vandaag gaat vallen, is het ook verplicht om de voetpaden voor je deur sneeuwvrij te maken

Ziekteverzuim bij leerkrachten

Maandag 21 januari 2019
In het algemeen stijgt het ziekteverzuim bij de Vlaamse leerkrachten, maar Limburg blijft de provincie met het grootste gemiddeld aantal ziektedagen bij leerkrachten. Psychosociale aandoeningen zijn de grootste oorzaak dat leerkrachten afwezig zijn. Het gaat dan over problemen zoals stress, burn-out en depressie. (Radio 2)

Tegenslag voor geothermieplannen

Maandag 21 januari 2019
Kort nieuws van bij de buren
Het geothermische warmtenetwerk in Mol en Dessel krijgt niet de vorm en omvang zoals het eind november 2017 aan het grote publiek werd gepresenteerd. Dat besluiten de gemeentebesturen van Mol en Dessel na overleg de afgelopen weken met VITO en Fluvius. De geothermiecentrale in Donk levert op dit ogenblik onvoldoende vermogen om het uitgebreide netwerk te voeden. Beide gemeentebesturen blijven evenwel geloven in de toekomst van geothermie in de Kempen als duurzame (…) Het hele nieuwsbericht

Code geel: sneeuw

Maandag 21 januari 2019
Hamont-Achel - Code geel: sneeuwEen storing bereikt dinsdagochtend de kust en trekt dan van west naar oost door het land en verlaat op het einde van de dag ons land. "We verwachten 2 tot 5 cm sneeuw in 6u tijd in het hele land. 's Avonds vallen er nog winterse buien die plaatselijk nog kunnen zorgen voor enkele cm verse sneeuw", waarschuwt het KMI.

Catho Buteneers overleden

Maandag 21 januari 2019
Hamont-Achel - Catho Buteneers overledenGisteren is in WZC Immaculata in Overpelt de uit Hamont afkomstige Catho Buteneers overleden, de weduwe van Mathieu Spelters. Zij was 93 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: woensdag (17.30-18 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Annie Adams overleden

Maandag 21 januari 2019
In Hamont is zaterdag Annie Adams overleden, de weduwe van Maurice Smets. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.

Zebracinema: 'Utøya'

Maandag 21 januari 2019
Hamont-Achel - Zebracinema: 'Utøya'Zoom"Utøya" - Erik Poppe - Noorwegen - 2018 - 92'
Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp voor jongeren plaatsvindt. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad zijn de jongeren in contact met hun familie thuis om ze gerust te stellen dat ze ver van het incident vandaan en veilig zijn. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven.
Morgen om 20.15u in Dommelhof, donderdag om 20.15u in Cinema Walburg.
Hamont-Achel - Zuster Wilhelmina Geuzens overledenVrijdag is zuster Wilhelmina Geuzens overleden, van de zusters annuntiaten van Heverlee. Ze was 99 jaar en dochter van Willem Geuzens en Maria Hermans van de Grote Haart. Woensdag wordt ze begraven, na een uitvaartdienst (om 15u) in de Boodschapkapel van de zusters annuntiaten, Heilig-Hartinstituut, Naamsesteenweg 355 in Heverlee.

Exc. Hamont wint bij Kattenbos

Zondag 20 januari 2019
Hamont-Achel - Exc. Hamont wint bij KattenbosExc. Hamont heeft vandaag Kattenbos verslagen. Uitslag: 0-1. KFC Hamont 99 verloor met 4-2 bij Paal-Tervant A.
Hamont-Achel - Vroeg opstaan voor de maansverduisteringZoomMorgen héél vroeg vindt er een totale maansverduistering plaats. Ga jij kijken, maar weet je nog niet waar? Op domein De Bever staat een hoge uitkijktoren (rechts op de foto) waar je – indien het weer het toelaat – een prachtig zicht hebt op onze sterrenhemel. Kijklustigen vergeten best hun wekker niet te zetten, want de eclips begint al om 04.33 uur met om 06.12 uur het hoogtepunt: de volledige verduistering van de maan.

Nieuwjaarsreceptie 'De Ruiters'

Zaterdag 19 januari 2019
Hamont-Achel - Nieuwjaarsreceptie 'De Ruiters'ZoomDe opkomst voor de nieuwjaarsborrel van de buurt De Ruiters was prima en bij een hapje en een drankje werden de onderlinge contacten verder uitgebreid. Jong en oud hebben van deze bijeenkomst genoten. We hopen jullie weer terug te zien op onze barbecue deze zomer! (Henk Snijders)

Gelijkspel voor Achel VV

Zaterdag 19 januari 2019
Hamont-Achel - Gelijkspel voor Achel VVAchel VV heeft vanavond thuis gelijk gespeeld tegen Zepperen-Brustem. Uitslag: 2-2.
Veel Vlaamse jeugdbewegingen kunnen deze zomer geen kamp opzetten in het zuiden van de provincie Luxemburg, omdat daar een groot gebied minstens tot 16 september niet betreden mag worden vanwege de varkenspest. In beperkte mate kan voor bepaalde locaties ontheffing worden verleend. Verzoeken daartoe kunnen tot 28 februari bij de provincie Luxemburg worden ingediend. Binnen een maand volgt dan een beslissing. (Bron: waalsweekblad.be)
Hamont-Achel - Nieuwjaarsreceptie buurt Den HoldertZoomBuurt Den Holdert heeft 2019 goed ingeklonken! Op de jaarlijkse Nieuwjaarsdrink was er weer flink wat volk aanwezig en kon men genieten van een lekkere aperitief en hotdog. Ondertussen werden nieuwjaarswensen uitgedeeld en kon men nog eens uitgebreid bijpraten.

Erik Penn overleden

Vrijdag 18 januari 2019
Hamont-Achel - Erik Penn overledenWoensdag is Erik Penn overleden.Hij was 67 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartdienst (om 15u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: donderdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.
Er komt een derde rijstrook op de E314 in Heusden-Zolder. Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat daarvoor de middenberm gebruiken tussen de kanaalbrug in Viversel en de op- en afrit 27 Circuit Zolder. De derde rijstrook komt in beide richtingen en is permanent, dus geen zogenaamde spitsstrook. Doordat de middenberm daar zeer breed is, kunnen ook de pechstrook en de parkeerhavens blijven, en moet dus niet in de breedte gewerkt worden.
Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om het hele wegdek - (…) Het hele nieuwsbericht

Opgelet: code geel

Donderdag 17 januari 2019
Van 17/01 21u tot 18/01 09u waarschuwt het KMI met code geel. Vannacht is er kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten of door winterse buien. De strooidiensten zijn deze avond al uitgerukt.

Poort beklad in Achel

Donderdag 17 januari 2019
Hamont-Achel - Poort beklad in AchelIn de Kasteeldreef in Achel hebben onbekenden een poort met verf bespoten. De feiten zijn vandaag vastgesteld.

Nieuwe bvba: Schuurmans Sabine

Donderdag 17 januari 2019
Sabine Schuurmans uit Hamont-Achel heeft de bvba Schuurmans Sabine dierenartsenpraktijk opgericht met zetel aan de Teutenstraat. Doel van de vennootschap: het beoefenen van de diergeneeskunde.
Hamont-Achel - Meet zelf de luchtkwaliteit in je straatHoe goed of slecht is de luchtkwaliteit op jouw locatie? Hoe zal ze evolueren in de komende uren? Vanaf nu heb je die gegevens altijd op zak dankzij de nieuwe luchtkwaliteit-app Belair die de Vlaamse Milieumaatschappij vandaag lanceerde. Via haar luchtmeetnet meet de VMM voortdurend de luchtkwaliteit in Vlaanderen. "Elk uur berekenen we op basis van die data de gemiddelde uurwaarde voor heel wat parameters zoals stikstofdioxide (NO2), ozon, fijn stof (PM10, PM2,5) en roet", zegt Katrien Smet van VMM. De app stuurt ook melding bij alarmsituaties zoals een te hoog smoggehalte.

Geen weer om te betogen

Donderdag 17 januari 2019
Hamont-Achel - Geen weer om te betogenZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Het wordt kouder

Donderdag 17 januari 2019
Weerbericht
Hamont-Achel - Het wordt kouderNa de doortocht van een storing volgende nacht, wordt in een noordelijke hoogtestroming onstabiele en koude lucht over onze streken aangevoerd. Buien komen daarbij gemakkelijk tot ontwikkeling en met de koude bovenluchten krijgen de buien een winters karakter. De volgende dagen stabiliseert de atmosfeer door de gunstige invloed van een hogedrukgebied. Het wordt echter nog wat kouder en tijdens de nachten vriest het algemeen.
Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Verspreid vallen er een (…) Het hele nieuwsbericht

Zin in Compostela?

Woensdag 16 januari 2019
Hamont-Achel - Zin in Compostela?ZoomDe Tongerse werkgroep ’Compostela’ krijgt regelmatig vragen van Tongenaren voor informatie over ‘naar Compostela stappen’. Meestal weet men niet goed hoe hieraan te beginnen, heeft men vragen over de zin van pelgrimeren, vaak zijn het heel praktische vragen. Daarom wordt er nu zaterdag 19 januari, om 10u, voor kandidaat-pelgrims in Genk een informatiedag door het Vlaams Compostelagenootschap georganiseerd over ‘Stappen naar Compostela’. Pelgrims vertellen (…) Het hele nieuwsbericht

Beurzen voor vakmanschap

Woensdag 16 januari 2019
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz maakt opnieuw geld vrij voor beurzen in de zogenaamde ‘meester-leerling-trajecten’. Die beurzen geven vakmensen de kans om intens samen te werken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan. Zowel meester als leerling ontvangen een stuk van de beurs, samen voor een bedrag van maximaal 2.000 euro per maand. Gatz speelt daarmee verder in op de vernieuwde belangstelling voor oude beroepen en traditionele stielen.
Vakmanschap wordt in dit (…) Het hele nieuwsbericht

Idette Van Moorsel overleden

Woensdag 16 januari 2019
Hamont-Achel - Idette Van Moorsel overledenZaterdag is de uit Hamont afkomstige Idette Van Moorsel overleden, de echtgenote van Paul Verschelde. Zij was 70 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Proosterbos (Maasmechelen).

'Beautiful Boy' in de Walburg

Woensdag 16 januari 2019
Hamont-Achel - 'Beautiful Boy' in de WalburgZoom"Beautiful Boy" - Felix van Groeningen - VS - 120'
Journalist David Sheff (Steve Carell) en zijn getalenteerde tienerzoon Nic (Timothée Chalamet) zijn twee handen op één buik. Wanneer David ontdekt dat Nic worstelt met een drugsverslaving, stort zijn wereld plots in. David besluit om alles in het werk te stellen om zijn zoon te begrijpen en te redden. Maar hoe red je iemand die (misschien) niet gered wil worden? Is loslaten soms de enige mogelijkheid? 'Beautiful Boy' vertelt het waargebeurde verhaal van een onvoorwaardelijke liefde tussen een vader en zijn zoon.
Morgen om 20.15u in Cinema Walburg.
Hamont-Achel - Meer dan 5% meer leerlingen voor KunstacademieU hoorde het wellicht gisteren ql in het Nieuws: de Kunstacademies boeren erg goed! Er zijn momenteel in Vlaanderen meer dan 200.000 leerlingen die er les volgen, en de aantallen zijn dit jaar serieus gestegen. Zo ook in onze Noord-Limburgse Kunstacademie. Er zijn in Limburg 12 academies voor Podiumkunsten en 7 academies voor Beeldende en Audiovisuele Kunsten: 19 academies in totaal dus. De KANL is qua oppervlakte de grootste van Limburg: 20 procent van de oppervlakte van de provincie behoort tot de (…) Het hele nieuwsbericht

Laatste voorbereidingen Autosalon

Dinsdag 15 januari 2019
Hamont-Achel - Laatste voorbereidingen  AutosalonZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Een oehoe in bad

Dinsdag 15 januari 2019
Hamont-Achel - Een oehoe in badZoomGisteren kreeg een oehoe, die besmeurd was met olie, een uitgebreid schuimbad in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Een speciale gebeurtenis want het was nog maar de tweede keer in de geschiedenis van het centrum, dat een oehoe in bad moest.
Het verhaal begon bij de Dierenambulance Limburg-Zuid (omgeving Maastricht) die in een tijdsspanne van enkele weken verschillende oproepen kreeg voor "een grote uil die overdag op de grond zat". Wanneer ze de vogel benaderden, vloog die echter steeds (…) Het hele nieuwsbericht

Bart De Wever. Of Napoleon?

Dinsdag 15 januari 2019
Hamont-Achel - Bart De Wever. Of Napoleon?Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Nieuwjaarsreceptie wijk Huisveld

Maandag 14 januari 2019
Hamont-Achel - Nieuwjaarsreceptie wijk HuisveldZoomVoor de bewoners van de wijk Huisveld in Achel was het gisteren een drukke dag wat recepties betreft: eerst was er de nieuwjaarsreceptie in het Michielshof, aangeboden door de Stad, en in de namiddag was het verzamelen geblazen op het speelpleintje van Huisveld. Door het slechte weer ging de nieuwjaarsborrel door in een gezellig geïmproviseerd cafeetje van één der buren die hun carport en garage ter beschikking stelden. Er werden gemeende nieuwjaarswensen uitgewisseld, flink bijgebabbeld, en nieuwe buurt-feestplannen gesmeed. Honger en dorst waren geen woorden die ter sprake kwamen gisteren, want er was flink gezorgd voor lekkere drankjes en hapjes. Met dank aan het buurt-feestcomité!
Hamont-Achel - Nieuwjaarsborrel bij 'De Binnenhei'ZoomZaterdag was er een nieuwjaarsborrel bij buurtvereniging "De Binnenhei” in Achel. Een vijftigtal buurtbewoners kwamen elkaar een Gelukkig Nieuwjaar wensen. Het was een gezellig:samenzijn met een lekker hapje en verschillende borreltjes.

Godsdienstonderwijs herbekeken

Maandag 14 januari 2019
Hamont-Achel - Godsdienstonderwijs herbekekenZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Sedrik zoekt nachtraven

Maandag 14 januari 2019
Peltenaar Sedrik Oliha studeert TV/film aan de LUCA School of Arts, campus C-mine in Genk. Momenteel zit hij in zijn masterjaar, en voor zijn eindwerk wil hij een documentaire maken over mensen die 's nachts werken/leven - nachtwakers, arbeiders, hulpverleners, kunstenaars,... Wie zich aangesproken voelt en wil meewerken, kan hem mailen: sedrik.oliha[!]student.luca-arts.be.

Achel wint van Torpedo Hasselt

Zondag 13 januari 2019
Hamont-Achel - Achel wint van Torpedo HasseltAchel VV is vanmiddag bij Torpedo Hasselt gaan winnen. Uitslag: 2-4. Exc. Hamont kwam thuis tegen VV Lummen niet verder dan een 3-3 gelijkspel.
Grensgevallen
Gemeenten in het Nederlandse Zuidoost-Brabant hebben jarenlang teveel betaald bij de aankoop van nieuwe brandweerwagens vanwege prijsafspraken tussen zes fabrikanten, waaronder DAF. Dat meldt Eindhovens Dagblad. In totaal gaat het om 82 tankautospuiten en hulpverleningsvoertuigen die tussen 1997 en 2011 werden aangeschaft. Per voertuig werd gemiddeld 5000 euro teveel betaald.

Natuur een maand voor op schema

Zondag 13 januari 2019
Door de relatief warme december en januari ligt de ontwikkeling in de natuur een maand voor op schema. Dat lmeldt naturetoday.com. Overal wordt de voorlente steeds duidelijker zichtbaar met bloeiende hazelaars, sneeuwklokjes en elzen. De komende week komt de tweede lichting elzenpollen in de lucht. Hooikoortspatiënten en huisartsen dienen daar bedacht op te zijn. Tot half maart worden elzenpollen in de lucht verwacht.

We hebben een nieuwe Miss België

Zondag 13 januari 2019
Hamont-Achel - We hebben een nieuwe Miss BelgiëZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Volley: Tectum Achel verliest van Lindemans AalstIn de Liga A van het volleybal heeft Tectum Achel vanavond met 1-3 verloren van Lindemans Aalst. Setstanden: 25-17, 18-25, 19-25, 19-25. UPDATE Een verslag van Wim van Dooren:
Na een grandioze 1e set, die met 25-17 werd beslist in Achels voordeel, liet Aalst echter zien waarom het tot de top behoort.
Even stilte in de zaal toen setter Jan Firlej 10 tellen neerging op een ´hook´ van Rob Bontje, maar gelukkig kon de spelverdeler van Aalst even later weer verder.
In de geweldige servicedruk van Aalst, hun zeer goede receptie waardoor de iets mindere servicedruk van Tectum volledig onder controle was, en een sterk middencompartiment, liet de kwaliteit zich voelen, waarbij elk foutje werd afgestraft. Met een logische 1-3 uitslag (25-17, 18-25, 19-25, 19-25) als resultaat.
Toch kunnen we nog even nagenieten van de gewonnen 1e set via deze link.

KFC wint van Turkse FC

Zaterdag 12 januari 2019
Hamont-Achel - KFC wint van Turkse FCKFC Hamont 99 heeft vanavond Turkse FC verslagen: 2-0. KFC Hamont 99 staat tweede in de stand op één punt van KSK Meeuwen.

Oplichting door 'dakdekkers'

Zaterdag 12 januari 2019
Grensgevallen
"In ons gebied zijn oplichters actief die renovaties uitvoeren aan daken en schoorstenen," meldt de politie Valkenswaard. "Zij doen dit zonder gemaakte afspraken. De oplichters laten een orderbrief zien die ze zelf gemaakt hebben. Hierdoor proberen ze reparaties uit te voeren en vervolgens veel geld te vragen. Ga niet in zee met deze mensen en mocht u uw dak willen laten repareren, schakel een goed bedrijf in!"

Wisselvallig weer

Zaterdag 12 januari 2019
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallig weerIn een noordwestelijke luchtstroming wordt gestoorde lucht naar onze streken gestuurd. Regenzones wisselen elkaar in vlug tempo af en de zon is vaak afwezig. De volgende dagen kan een uitloper van een hogedrukgebied voor tijdelijk droge condities zorge, maar het wordt wel iets kouder. Op het einde van de week nemen de neerslagkansen opnieuw toe.
Vandaag is het betrokken en tijdens de voormiddag is het overwegend droog, afgezien van enkele druppels motregen. In de namiddag trekt (…) Het hele nieuwsbericht
Morgenavond om 20.30u spelen Tectum Achel en Lindemans Aalst tegen elkaar in sporthal De Koekoek in Achel. Lindemans Aalst was eerder bekend als Asse-Lennik en is al jaren een vaste waarde in het hoogste niveau van het Belgische volley. Allen daarheen! 
Vorig jaar vormden het Mariaziekenhuis en het Revalidatie- & MS-centrum de vzw Mariaziekenhuis. Daarrond draaide vanavond de toespraak van directeur prof. dr. Bernard Himpens tijdens de nieuwjaarsreceptie van deze twee zorginstellingen. Het thema waarrond er dit jaar gewerkt wordt is "Samen voor warme zorg" - "dat moet het kompas zijn waarop onze individuele zorgverleners in hun dagelijkse kleine en grootse zorgen moeten kunnen (…) Het hele nieuwsbericht

Henri Palmans overleden

Vrijdag 11 januari 2019
Hamont-Achel - Henri Palmans overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Henri Palmans overleden, de echtgenoot van Truda Slenders. Hi!j was 91 jaar. De crematie en de bijzetting op het Boskerkhof zullen in besloten kring plaatsvinden. Woensdag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont waarna gelegenheid tot begroeting in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Weekend zonder alcohol

Vrijdag 11 januari 2019
Hamont-Achel - Weekend zonder alcohol
Dit weekend is het extra opletten geblazen, want overal zal de politie alcoholcontroles houden in het kader van het nationale 'weekend zonder alcohol'. Er komen controleposten en eventueel steekproeven in het verkeer tussen vanavond 18 uur en maandagochtend 6 uur. De lokale politie neemt de gemeente- en de gewestwegen voor haar rekening. De autowegenpolitie houdt de
E313 en E314 in de gaten, met nadruk op op- en afritten en parkings.

Bende slaat meer dan 100 keer toe

Vrijdag 11 januari 2019
Hamont-Achel - Bende slaat meer dan 100 keer toeOp het betichtenbankje van de correctionele rechtbank in Hasselt moest vandaag een zevenkoppige dievenbende plaatsnemen die in wisselende samenstelling meer dan honderd keer toesloeg, onder meer in Hamont-Achel, Houhgalen-Helchteren en Tongeren. Het Openbaar ministerie vorderde straffen gaande van 18 maanden tot 5 jaar. Het verdict in deze zaak valt op 8 februari. (PG)
Hamont-Achel - Er staat wat te gebeuren bij Proximus...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Kernledenvergadering Femma Hamont

Donderdag 10 januari 2019
Hamont-Achel - Kernledenvergadering Femma HamontZoomHet was gezellig op de eerste kernledenvergadering van Femma Hamont. Voorzitster Julienne Boonen presenteerde het jaarprogramma 2019 met verschillende activiteiten waarbij de leden van Femma Hamont en Achel zich zeker thuis zullen voelen. Proost op het nieuwe werkjaar! ( J.J.S.)

Vandaag wordt Kuifje 90 jaar...

Donderdag 10 januari 2019
Hamont-Achel - Vandaag wordt Kuifje 90 jaar...Zoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Esimex failliet verklaard

Donderdag 10 januari 2019
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag Esimex uit Hamnt-Achel failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 10 februari ingediend worden.

Nieuwe thuis voor dieren gezocht

Donderdag 10 januari 2019
Hamont-Achel - Nieuwe thuis voor dieren gezochtZoomHet Natuurhulpcentrum in Opglabbeek zoekt een nieuwe thuis voor een aantal dieren. Vanuit inbeslagnames wordt er gezocht naar een thuis voor 20-tal grasparkieten, enkele kanaries, enkele valkparkieten, een lachduif, een hangbuikvarken (foto), 7 schapen en een nandoe (man). Geïnteresseerden sturen een mailtje naar info[!]natuurhulpcentrum.be met foto's van de verblijven. Het NHC stuurt dan de adoptievoorwaarden door. (Foto NHC)

Elise Mertens uitgeschakeld in Sydney

Donderdag 10 januari 2019
Elise Mertens is in de kwartfinales van het WTA-toernooi in Sydney uitgeschakeld. Ze verloor in twee sets van de Australische Ashleigh Barty (WTA-15): 6-3, 6-3.

Opgelet: code geel

Woensdag 9 januari 2019
Gevaar voor gladheid tussen woensdagavond en donderdagochtend door rijm- en ijsplekken. Omdat het deze nacht op vele plaatsen licht gaat vriezen en omwille van de gevallen neerslag van vandaag  overdag kunnen er ijsplekken ontstaan. Bovendien kunnen er ook rijmplekken gevormd worden.
Kort nieuws van bij de buren
Hamont-Achel - Te dik om naar de rechtbank te gaanHet Openbaar Ministerie heeft achttien maanden cel gevorderd tegen een Peltenaar die beticht wordt van zedenfeiten. De man had laten weten dat hij zich door zijn zwaarlijvigheid moeilijk kan verplaatsen en dus ook niet naar de rechtbank kon komen. De verdediging drong aan op opschorting van de uitspraak. Op 6 februari weet de betichte welke straf hem te wachten staat. (PG)
Hamont-Achel - Ziekenwagendienst start kwaliteitsprojectZoomVanaf morgen zal de Hulpverleningszone Noord-Limburg starten met het toepassen van ‘staande orders’. Verpleegkundigen met een specialisatie in de spoedgevallenzorg die tewerkgesteld zijn bij de hulpverleningszone mogen vanaf dan een aantal handelingen, die voorheen enkel voorbehouden werden voor een MUG-arts, uitvoeren wanneer ze bij een slachtoffer ter plaatse aankomen. Het gaat onder meer om het toedienen van pijnstilling, het behandelen van een hypoglycemie, epilepsie of een (…) Het hele nieuwsbericht
Elise Mertens heeft de tweede ronde gehaald in het WTA-toernooi van Sydney. Ze versloeg de Tsjechische Katerina Siniakova met 7-6, 2-6 en 6-2. In de tweede ronde komt ze uit tegen Anett Kontaveit (WTA 20) uit Estland. 

Lèneke Weltjens overleden

Woensdag 9 januari 2019
Hamont-Achel - Lèneke Weltjens overledenZondag is de uit Kaulille afkomstige Lèneke Weltjens overleden, de echtgenote van Dionysius Creemers. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de dekenale kerk van Hamont waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Creemers. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Kleinere groei Eindhoven Airport

Dinsdag 8 januari 2019
Grensgevallen
Hamont-Achel - Kleinere groei Eindhoven AirportZoomMet een kleine 6% stijging in het aantal vliegbewegingen groeide Eindhoven Airport in 2018 zoals gepland minder hard dan de jaren ervoor, terwijl het aantal bestemmingen is toegenomen tot 82.
De populairste bestemmingen vanaf Eindhoven in 2018 waren Alicante, Faro, Boedapest, Londen Stansted en Málaga. De passagiersgroei (tot 6,2 miljoen passagiers) is het gevolg van meer bestemmingen, frequentieverhogingen en een toename van de bezettingsgraad per vlucht. De gemiddelde bezettingsgraad over het hele jaar steeg van 155 passagiers per vliegtuig naar 160,2.

Alfonsine Hegge overleden

Dinsdag 8 januari 2019
Hamont-Achel - Alfonsine Hegge overledenIn het rusthuis in Hamont is zaterdag Alfonsine Hegge overleden, de weduwe van Marcel Noukens en de levensgezellin van wijlen Frans Buteneers. Ze was 82 jaar. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Tijdelijk kouder

Dinsdag 8 januari 2019
Weerbericht
Hamont-Achel - Tijdelijk kouderTussen een hogedrukgebied ten westen van Ierland en een depressie over Polen wordt in een noordelijke luchtstroming koudere lucht naar onze streken gestuurd. Het hogedrukgebied kan stilaan voor wat meer stabiliteit zorgen in de atmosfeer, waardoor het droog blijft. Vanaf vrijdag bereiken storingen onze streken en nemen de neerslagkansen toe, het wordt dan echter ook wel opnieuw zachter.
Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Er vallen buien, die kunnen vergezeld worden van (…) Het hele nieuwsbericht

Jeanne Geutjens overleden

Maandag 7 januari 2019
Hamont-Achel - Jeanne Geutjens overledenZaterdag is de uit Hamont afkomstige Jeanne Geutjens overleden, de echtgenote van Jos Hendrix. Zij was 60 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de dekenale kerk in Peer. Donderdag (19.30 uur) is er daar een avondwake waarna begroeting in het rouwhuis, Molhemstraat 81, Peer.

Meest fervente autogebruikers

Maandag 7 januari 2019
Limburgers zijn de meest fervente autogebruikers in heel Vlaanderen en maken weinig gebruik van het openbaar vervoer. Dat blijkt uit de jaarlijkse Nationale Verkeersonveiligheidsenquête die het Vias Institute hield. 9 op de 10 Limburgers gebruikt geregeld de auto om zich te verplaatsen. En maar een derde van de Limburgers heeft het afgelopen jaar minstens één keer de bus of de trein genomen. (Radio 2)
Grensgevallen
In Valkenswaard heeft een man met zijn auto vanmiddag na een achtervolging de wagen van een vrouw geramd. Daardoor botste die laatste aujto tegen een elektriciteitspaal. De vrouw moest in het ziekenhuis worden opgenomen; de man is door de politie opgepakt. Volgens de politie kaderen de feiten in relatieproblemen.

Het Bruegel-jaar is ingezet

Maandag 7 januari 2019
Hamont-Achel - Het Bruegel-jaar is ingezetZoom“Wagens in de sneeuw” naar “Jagers in de sneeuw” van Pieter Bruegel de Oude. Overigens: nog tot 13 januari is er in Wenen een grote Bruegel-tentoonstelling. (Cartoon: Fobie)

Simonne Schuermans overleden

Maandag 7 januari 2019
Hamont-Achel - Simonne Schuermans overledenOp 1 januari overleed Simonne Schuermans. Zij was 92 jaar. Het afscheid vond in intieme kring plaats.
Hamont-Achel - Nieuwjaarsborrel Wijkwerking “De Hoek”ZoomHet was weer tijd voor de jaarlijkse borrel in wijk De Hoek. Bij aangenaam weer kwam een 80-tal wijkbewoners even langs om elkaar het beste voor 2019 toe te wensen. Het was ook weer het moment om nieuwe buurtbewoners welkom te heten. (Albert Joosten)
Hamont-Achel - Politie controleert op (brom)fietsverlichtingKomende week wordt de provinciaal gecoördineerde thema-actie "Verlichting - zwakke weggebruikers/ bromfietsers" herhaald. Herfst en winter staan in België gelijk aan donkere dagen, met vaak grillig regenachtig weer. Fietsers moeten beseffen dat een degelijke fietsverlichting dan absoluut geen overbodige luxe is. Fietsverlichting is niet alleen belangrijk om zelf goed te kunnen zien waar je fietst, maar ook vooral opdat de andere weggebruikers je goed kunnen zien. Je veilig voelen in het (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw in 2016 (5)

Zondag 6 januari 2019
Hamont-Achel - Nieuw in 2016 (5)Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Achel verliest van Bree-Beek

Zaterdag 5 januari 2019
Hamont-Achel - Achel verliest van Bree-BeekAchel VV heeft vanavond met 1-6 verloren van Bree-Beek en staat twaalfde in de stand met 17 punten uit 17 matchen.Exc. Hamont ging met 0-4 winnen bij Donk. In de stand staat Exc.Hamont tweede, op zeven punten van Heusden-Zolder. En KFC Hamont 99 verloor in Elen met 1-0. KFC Hamont 99 staat derde in de stand op vier punten van leider KSK Meeuwen.

Nieuw in 2019 (4)

Zaterdag 5 januari 2019
Hamont-Achel - Nieuw in 2019 (4)Zoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Vijf procent minder werklozen

Vrijdag 4 januari 2019
In december waren er in Limburg 5 procent minder werklozen dan een jaar geleden. In Vlaams-Brabant daalde de werkloosheid met 7 procent, in Antwerpen met 7,8 procent, in West-Vlaanderen met 8,2 procent en in Oost-Vlaanderen met 9,9 procent.

Liefde voor een hond

Vrijdag 4 januari 2019
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Liefde voor een hond“Je kunt voor geld een hele mooie hond kopen, maar niet het kwispelen van zijn staart”, aldus de Amerikaanse humorist Josh Billings. Wat moest het hof van beroep van Luik dan met een man die er alles voor over had om Tex, zijn Foxterriër te redden? Tijdens de wandeling had een uitgebroken Rottweiler hem en zijn hond aangevallen. De man kreeg een beet toen hij zijn hond optilde, moest hem lossen, waarna de Rottweiler zich op zijn Terriër stortte. Een buur, gewapend met een ijzeren stok, (…) Het hele nieuwsbericht

Fien Mennen overleden

Vrijdag 4 januari 2019
Hamont-Achel - Fien Mennen overledenIn WZC Immaculata in Pelt is woensdag Fien Mennen overleden. Ze was 91 jaar. Woensdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Begroeting: dinsdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Nieuw in 2019 (3)

Vrijdag 4 januari 2019
Hamont-Achel - Nieuw in 2019 (3)Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

EMJ zoekt gastgezinnen

Vrijdag 4 januari 2019
Hamont-Achel - EMJ zoekt gastgezinnenAan de 67ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd nemen van 3 tot en met 5 mei bijna 100 ensembles en orkesten uit 29 landen deel. Voor ongeveer 1.800 deelnemers én juryleden zoekt het EMJ overnachtingsmogelijkheden in Pelt en omliggende gemeenten.
Van een gastgezin wordt verwacht dat het een warme opvang biedt aan één of enkele kinderen, jongeren of volwassenen, uiteraard volgens eigen voorkeuren en mogelijkheden. Gastfamilies kunnen zelf aangeven of ze (…) Het hele nieuwsbericht

Erg zacht winterweer

Vrijdag 4 januari 2019
Weerbericht
Hamont-Achel - Erg zacht winterweerLangs de oostelijke flank van een hogedrukgebied met kern nabij de Britse Eilanden wordt vochtige maritieme lucht naar onze streken getransporteerd. Zwakke storingen brengen af en toe wat lichte neerslag met zich mee, maar het is ook vaak droog. Opmerkelijk zijn de erg hoge maxima, deze zijn bijna het dubbele van de normale waarden voor deze tijd van het jaar.
Vandaag is het betrokken en mistig in de ochtend. Daarbij kan er van tijd tot tijd een drupje regen of motregen vallen. Na de middag blijft (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, op de Waddeneilanden...

Donderdag 3 januari 2019
Hamont-Achel - Ondertussen, op de Waddeneilanden...Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Winkelen in Nederland wat duurder

Donderdag 3 januari 2019
Grensgevallen
Sinds 1 januari is in Nederland het lage btw-tarief van 6 procent opgetrokken naar 9 procent. Onder meer boodschappen, kranten, boeken, tijdschriften en medicijnen zijn daardoor duurder geworden.

Naar tolheffing op Duitse snelwegen

Donderdag 3 januari 2019
Grensgevallen
Vanaf oktober 2020 moeten automobilisten die over de Duitse snelwegen willen rijden, tol gaan betalen. Met de opbrengst gaat Duitsland investeren in de wegeninfrastructuur. Dat meldt de Duitse verkeersminister via Twitter.

Nieuw in 2019 (2)

Donderdag 3 januari 2019
Hamont-Achel - Nieuw in 2019 (2)Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Wintervertelling: 'Mammoet Bravo'

Donderdag 3 januari 2019
Jaarlijks organiseert de bibliotheek van Hamont-Achel de Wintervertelling: het gezelligste voorleesuurtje van de kerstvakantie. Jeugdauteur Stefan Boonen en illustrator Melvin brengen met ‘Mammoet Bravo’ een kinderboek op een geweldige manier tot leven. Er wordt verteld, er is muziek, er zijn animaties, er wordt gebeten en… er zijn misschien zelfs mammoetdrollen.
‘Mammoet Bravo’ vertelt het verhaal van Theo, een schatrijke jongen die veel tegen zijn zin moet doen (…) Het hele nieuwsbericht

Drie procent minder bevallingen

Woensdag 2 januari 2019
Het aantal bevallingen in Limburgse ziekenhuizen is in 2018 gedaald met 3,02 procent, in Vlaams-Brabant met 0,36 procent. In Antwerpen was er een toename met 0,02 procent, in Oost-Vlaanderen met 1,01 procent en in West-Vlaanderen met 3,79 procent.

Julienne Kenens overleden

Woensdag 2 januari 2019
Hamont-Achel - Julienne Kenens overledenIn het rusthuis in Hamont is vandaag Julienne Kenens overleden, de weduwe van Harry Didden. Ze was afkomstig uit Peer en werd 91 jaar. De afscheidsviering zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: maandag (18u-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Nieuw in 2019

Woensdag 2 januari 2019
Hamont-Achel - Nieuw in 2019Zoom                                                                        Cartoon: Fobie

'Becoming Astrid' in de Walburg

Woensdag 2 januari 2019
Hamont-Achel - 'Becoming Astrid' in de WalburgZoom"Becoming Astrid" - Pernille Fischer Christensen - Zweden, Denemarken - 2018 
Als jonge vrouw maakte Astrid Lindgren een gebeurtenis mee die haar diep trof en het verdere verloop van haar leven zou bepalen. Het gaf haar de kracht en het zelfvertrouwen een ander pad te kiezen dan van haar in die tijd werd verwacht. Ze volgde haar hart en ontwikkelde zo haar passie voor schrijven. Met haar fantasierijke kinderboeken als Pippi Langkous is ze wereldwijd een van de meest inspirerende en geliefde auteurs van ons tijdperk geworden en staat ze symbool voor de vrije mens die met conventies durfde te breken.
Morgen om 20.15u in Ciné Walburg

Belgen opgepakt in Eindhoven

Dinsdag 1 januari 2019
Grensgevallen
In Eindhoven heeft de politie vanmorgen vroeg twee Belgen en een Turk opgepakt. Ze worden verdacht van de zware mishandeling van een man in de parkeergarage onder de Heuvelgalerie. Het 38-jarige slachtoffer moest in het ziekenhuis worden opgenomen.

Somber weer

Dinsdag 1 januari 2019
Weerbericht
Hamont-Achel - Somber weerDe kern van een krachtig hogedrukgebied komt boven Engeland te liggen. Hierdoor komt in onze streken een noordelijke luchtstroming op gang van wat koudere, maar ook erg vochtige lucht. Dit resulteert in talrijke wolken en wat lagere maxima. Neerslag van betekenis zit er voorlopig niet aan te komen, al is een drupje motregen niet uitgesloten.
Op deze nieuwjaarsdag is het nevelig in de ochtend en bewolkt. Een spatje motregen is mogelijk. Na de middag is het droog met enkele opklaringen vanuit het (…) Het hele nieuwsbericht

Gerda Ignoul overleden

Dinsdag 1 januari 2019
Hamont-Achel - Gerda Ignoul overledenVandaag is Gerda Ignoul overleden, de weduwe van Raijmond Looijmans. Ze was 80 jaar. De afscheidsviering zal plaatsvinden in familiekring. Begroeting: zondag (11u-11.30u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel