Het overige nieuws

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir wil de nesten en jongen van een aantal broedvogelsoorten op landbouwpercelen beter beschermen. Naast bruine en grauwe kiekendief, kwartelkoning, velduil en grauwe gors gaat het vanaf dit jaar ook over blauwe kiekendief, steppekiekendief, grutto en wulp. Allemaal bedreigde, zeldzame vogelsoorten die kunnen broeden op landbouwgronden die niet in natuurbeheer zijn. Elke eigenaar, pachter of gebruiker van een landbouwperceel die bereid is om extra inspanningen te leveren door na de gebruikelijke datum te maaien of te oogsten, kan een compensatie krijgen voor de gemiste inkomsten.

De grenzen van het biechtgeheim

Vrijdag 30 april 2021
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - De grenzen van het biechtgeheimZijn laatste gesprekken die avond had de man met een priester. Hij leefde gescheiden van zijn echtgenote en had psychische problemen. Al twintig jaar was de priester zijn vriend en vond hij steun bij hem.
’s Anderendaags vond zijn echtgenote hem in zijn auto, in de garage van zijn woning. Gestikt. Naast hem foto’s van het koppel in betere tijden.
Drie keer belde de man op de bewuste avond met de priester, Via sms'jes liet hij ook weten dat hij niet verder kon zonder zijn vrouw en hij (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Kees overleden

Vrijdag 30 april 2021
Hamont-Achel - Mia Kees overledenGisteren is Mia Kees overleden, de weduwe van Pierre Van Vlierden. Zij was 77 jaar. Het afscheid gevolgd door de asbijzetting in het urnebos op Boskerkhof in Hamont vindt plaats in intieme kring.

Opgepast: code oranje

Vrijdag 30 april 2021
Hamont-Achel - Opgepast: code oranjeHet Agentschap Natuur en Bos heeft code oranje in de Limburgse natuur afgekondigd. Voor Heusden-Zolder geldt dat niet alleen in de natuurgebieden die ANB zelf beheert, maar ook in alle andere gebieden. Het is erg droog, de natuurwachters hadden op regen gehoopt, maar de voorspelde neerslag is uitgebleven. Er mag nog wel gewandeld worden in de natuur, maar vuur maken of sigarettenpeuken weggooien is uit den boze. Het publiek wordt ook opgeroepen om als het een rookwolk in de natuur ziet, meteen de brandweer te bellen.
Hamont-Achel - Verkoop stickers loopt niet goedZoomDonderdag 22 april ging de jaarlijkse stickeractie van het Rode Kruis van start. Om de actie op een coronaveilige manier te laten verlopen, verkopen de vrijwilligers geen stickers aan kruispunten maar kan je hen vinden op vaste standplaatsen in openlucht. Daarnaast is de sticker ook te koop via lokale handelaars, Delhaize en www.koopdesticker.be. Na één week levert dit echter nog niet het verhoopte resultaat op. Als de verkoop zo doorgaat, verwacht men een opbrengst van minder dan de helft vergeleken met andere jaren. Om je lokale afdeling van het Rode Kruis te steunen heb je nog tot 6 mei de tijd om stickers te kopen.

Avondklokboetes

Donderdag 29 april 2021
Grensgevallen
Hamont-Achel - AvondklokboetesGisteren werd in Nederland na ruim drie maanden de avondklok opgeheven. In Eindhoven werden in die periode bijna 2.000 overtreders beboet, in Weert 208, in Cranendonck 71 en in Nederweert 46.
Na "de misleidende campagnes" over de terugdraaiende teller in 2020 stelt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir vast dat onder meer energiebedrijf Essent "zich bezondigt aan het verspreiden van misleidende informatie aan de Vlaamse consumenten over de terugverdientijd van thuisbatterijen", zo heeft ze vanmorgen bekendgemaakt. De minister vindt dat onaanvaardbaar en eist dat Essent al haar misleidende communicatiemiddelen onmiddellijk stopzet. “Ik sta versteld dat bedrijven zoals Essent gezinnen met (…) Het hele nieuwsbericht

Hoe veilig is je straat?

Donderdag 29 april 2021
Hamont-Achel - Hoe veilig is je straat?ZoomWie geïnteresseerd is in de veiligheid en de leefbaarheid van zijn straat kan zich inschrijven voor de vierde editie van Straatvinken, het burgeronderzoek rond mobiliteit van de Universiteit Antwerpen, HIVA - KU Leuven en de Ringland Academie. Je inschrijven kan hier.
Zodra je ingeschreven bent kan je op donderdag 20 mei van 17 tot 18 uur het verkeer in je straat tellen. Iedereen in heel Vlaanderen kan meedoen. Je telt met (…) Het hele nieuwsbericht

Afvalvrij mei

Donderdag 29 april 2021
Hamont-Achel - Afvalvrij meiZoomHet is weer zover, Afvalvrij mei staat voor de deur. Limburg.net moedigt in mei iedereen aan om zoveel mogelijk afval te vermijden. Want jij laat je toch niet inpakken, zeker niet door onnodige, nutteloze verpakkingen? Handige tips vind je via deze link.

Gezocht: hagen om te heggen

Woensdag 28 april 2021
Hamont-Achel - Gezocht: hagen om te heggenZoomRegionaal Landschap Lage Kempen wil de eeuwenoude en (bijna) vergeten techniek van het heggen leggen nieuw leven inblazen en is op zoek naar geschikte hagen om te leggen. Een gelegde heg diende vroeger als veekering of als ondoordringbare afscheiding. Gelegde heggen vormden prachtige groene lijnen doorheen het landschap en boden onderdak aan allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren.
Maar door de komst van prikkeldraad verdwenen veel gelegde heggen. Heb jij een haag of weet je een locatie met een geschikte haag in de gemeenten Pelt, Bocholt of Hamont-Achel? Bij het Regionaal Landschap wachten ze dan op een berichtje van jou! Alle info over het project, dat gesubsidieerd wordt in het kader van het Europese LEADER-programma voor plattelandsontwikkeling, vind je hier. (Foto Agentschap Onroerend Erfgoed, Geert van der Linden)
Hamont-Achel - Strengere controles op naleving coronamaatregelenEr komen strengere controles op de naleving van de coronamaatregelen. De politie gaat daar intensief op toezien. Dat kondigen de burgemeesters van de gemeenten van de Eerstelijnszone (Pelt, Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel en Peer) aan. Ze roepen hun inwoners op om de coronamaatregelen strikt te blijven opvolgen. Want het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt kan de toestroom nog maar met moeite aan. Vanmorgen lagen er 46 coronapatiënten, van wie er 6 op de afdeling intensieve zorgen (…) Het hele nieuwsbericht

Wisselvallig weertje

Dinsdag 27 april 2021
Hamont-Achel - Wisselvallig weertjeEen omvangrijke depressie over het zuiden van Europa trekt de volgende dagen naar het noorden van Duitsland en zorgt voor flink wat hemelwater in onze streken vanaf woensdagavond. Na de regen wordt opnieuw koudere lucht aangevoerd. Vóór deze depressie uit, wordt echter warme lucht aangevoerd en kan het kwik hoge waarden bereiken.
Vandaag is het stralend zonnig weer met nauwelijks wolken. Slechts hier en daar komt een stapelwolkje voor of zijn er wat hoge wolkensluiers. Daarbij (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Vier cannabisplantages aangetroffenBij een operatie "cleanhouse" tegen drugsplantages hebben speurders van de Limburgse politiediensten vier plantages aangetroffen, waarvan één grote en een middelgrote., met in totaal 1600 planten. Ze arresteerden één verdachte. Daarnaast namen ze flessen kooldioxide en 0.75 kg speed en hasj in beslag. Er werden huiszoekingen uitgevoerd in onder meer Bilzen, Leopoldsburg, Stokrooie, Lommel, Hamont-Achel, Pelt en As. Dat meldt het parket Limburg.
Onder coördinatie van (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Belangrijke wijziging voor hond en katZoomDat het in België verplicht is om je hond of kat te voorzien van een chip, wist je waarschijnlijk al. Aan de hand van dat chipnummer kan er dan nagegaan worden wie er de eigenaar is, als je trouwe viervoeter bijvoorbeeld beslist om de poten te nemen. Maar vanaf 1 mei is dat niet meer zo gemakkelijk! Dan moet het baasje eerst toestemming hebben gegeven om deze info te delen, zoals bepaald is in de privacywet. Heel belangrijk dus om dat snel te doen als je jouw huisdier vlot wil terugvinden! Goedkeuring geven kan vanaf 1 mei door je aan te melden via dogid.be of catid.be.

Joannes Vanveggel overleden

Dinsdag 27 april 2021
Hamont-Achel - Joannes Vanveggel overledenGisteren is in het Noorderhart Mariaziekenhuis Joannes Vanveggel overleden, de echtgenoot van Christiana Deckers.. Hij was 79 jaar, oud-leraar bij Mater Dei en afkomstig van Achel  Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Protestlied tegen leidingstraat

Dinsdag 27 april 2021
Hamont-Achel - Protestlied tegen leidingstraatZoomDe tijd dat we veel protestliedjes hoorden op de radio ligt al verschillende decennia achter ons maar nu werd deze clip ingeblikt door Guy Swinnen en Naragonia. Ze doen hiermee een oproep om nog klacht in te dienen tegen de leidingstraat die een groot stuk van de Limburgse natuur zal doorkruisen. Het is nu vijf voor twaalf, klacht indienen kan nog tot eind deze maand. Meer info via deze link.

De visie van Fobie

Maandag 26 april 2021
Hamont-Achel - De visie van FobieZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Gaslucht in riolering

Maandag 26 april 2021
Grensgevallen
Hamont-Achel - Gaslucht in rioleringDe brandweer rukte deze namiddag uit naar de Molenstraat in Budel waar een gaslucht in de riolering was waargenomen. De direct omwonenden moesten hun woonst uit veiligheidsredenen ruim een uur verlaten.

Harrie Bongers overleden

Maandag 26 april 2021
Hamont-Achel - Harrie Bongers overledenIn WZC Sint-Jozef in Pelt is donderdag Harrie Bongers overleden, de weduwnaar van Antonetta Huibers. Het afscheid heeft in besloten kring plaatsgevonden. Condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Gerard Leynen overleden

Maandag 26 april 2021
Hamont-Achel - Gerard Leynen overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Gerard Leynen overleden, de echtgenoot van Gerda Cox. Hij zou woensdag 91 jaar worden. De uitvaart zal in besloten kring worden gehouden. Begroeting: woensdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch in Pelt

Ria Van Boegeld overleden

Maandag 26 april 2021
Hamont-Achel - Ria Van Boegeld overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Ria Van Boegeld overleden, de weduwe van Jules Vrijssen, die in 2016 stierf. Ze was 73 jaar, woonde in Achel en was afkomstig van Neerpelt. De afscheidsviering heeft plaats in familiekring waarna haar asurn thuis een warm plekje krijgt. Condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.

Stef Van Moorsel overleden

Maandag 26 april 2021
Hamont-Achel - Stef Van Moorsel overledenIn Dilbeek is vrijdag bij een verkeersongeval Stef Van Moorsel overleden. Hij was 27 jaar, woonde in Lede en was afkomstig van Neerpelt, maar hij woonde ook verscheidene jaren in Hamont-Achel. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Nieuwe fietsgidsen beschikbaar

Maandag 26 april 2021
Hamont-Achel - Nieuwe fietsgidsen beschikbaarZoom
Al voor de zesde keer voor Limburg, en de tweede keer voor Antwerpen, verschijnt er een prachtige fietsgids met 92 kant-en-klare fietsroutes met in totaal 117 stopplaatsen (horecazaken) waar kan gepauzeerd worden. Al deze routes lopen via het fietsroutenetwerk (knooppunten...). De gidsen 'Tips voor Fietsers' zijn volledig gratis af te halen via de toeristische diensten van de deelnemende gemeentes, en in alle deelnemende horecazaken (vanaf 7 mei dus). Al deze verdeelpunten vind je op de website, waar je de gidsen ook kan downloaden.

Beschermingsmechanisme verlengd

Vrijdag 23 april 2021
Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wordt het Vlaams beschermingsmechanisme verlengd voor de maanden mei en juni. Wie verplicht gesloten blijft, kan een beroep blijven doen op dat beschermingsmechanisme. Ook wie open is, maar minstens 60% omzetverlies kan aantonen, zoals toeleveranciers en ondernemers uit de reis- en eventsector, kan rekenen op de bescherming via een tussenkomst in de vaste kosten. Horecazaken die hun terras openen, kunnen verder op steun rekenen en de (…) Het hele nieuwsbericht

Weg met fototoestel

Vrijdag 23 april 2021
In de Erkstraat is er ingebroken in een woning. Er is een fototoestel gestolen. De inbraak is deze namiddag vastgesteld.

Droog, zonnig en fris

Vrijdag 23 april 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Droog, zonnig en frisEen hogedrukgebied over de Noordzee bepaalt het weerbeeld voor het weekend. Het blijft droog, maar in een noordelijke luchtstroming wordt eerder koele lucht aangevoerd. De restanten van een zwakke storing brengen op zaterdag meer wolkenvelden, maar zondag domineert de zon opnieuw. De nachten zijn echter koud met grondvorst. Na het weekend is het eerst nog droog met ook ruimte voor wat zon, nadien komen er meer wolken opzetten. Op het einde van de week wordt de luchtstroming zuidwestelijk en is er een verandering (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Om de bestaande Luikerweg in Valkenswaard te koppelen aan de Nieuwe N69 (de omleiding rond de dorpskern van Valkenswaard) wordt komend weekend een gedeelte van de Luikerweg tijdelijk afgesloten voor al het verkeer. Dit gebeurt van vrijdagavond 23 april 19.00 uur tot dinsdagochtend 27 april omstreeks 06.00 uur.
Tussen de Kempervennendreef en Venbergseweg wordt de Luikerweg fysiek afgesloten. Maar al bij de rotondes N613 (Fressevenweg) en N396 (Zuidelijke Randweg) worden verkeersregelaars (…) Het hele nieuwsbericht

De nieuwe sticker is er weer!

Donderdag 22 april 2021
Hamont-Achel - De nieuwe sticker is er weer!ZoomVandaag start de 60ste stickeractie van het Rode Kruis. Twee weken lang zal de befaamde sticker voor 5 euro te koop zijn in heel Vlaanderen ten voordele van de lokale Rode Kruisafdeling. Hiermee investeren de vrijwilligers in ambulances, interventiekledij, materiaal voor eerstehulpopleidingen … Je geeft dus zoveel meer dan 5 euro. Al deze kleine bijdragen maken samen een groot verschil waardoor onze vrijwilligers hulp in jouw buurt kunnen blijven bieden. De Studio 100-figuren geven alvast het goede voorbeeld en kruipen voor de gelegenheid in een vrijwilligersjasje.

Btw-verlaging in horeca

Woensdag 21 april 2021
Hamont-Achel - Btw-verlaging in horecaZodra de terrassen weer open mogen, komt er een tijdelijke btw-verlaging in de horeca. Dat heeft de federale regering beslist om de horeca te ondersteunen. Zowel op maaltijden als op dranken moet dan tot eind september slechts 6 procent btw worden aangerekend. Het normale btw-tarief voor dranken is 21 procent, voor maaltijden 12 procent.

Wolvin is weer drachtig

Woensdag 21 april 2021
Wolvin Noëlla is weer drachtig. Dat melden het Agentschap Natuur en Bos en het INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Er zijn geen foto's van de drachtige wolvin vrijgegeven. Van haar vijf eerste welpen lopen er nog drie rond, alle drie van het mannelijk geslacht; de twee overige, teefjes, kwamen om in het verkeer.

Code 'geel' in natuurgebieden

Woensdag 21 april 2021
Hamont-Achel - Code 'geel' in natuurgebiedenHet is de jongste dagen weer erg droog en schraal. Bovendien staan heel wat planten zoals de heide en andere in deze tijd van het jaar er altijd droog bij. Daardoor bestaat er een verhoogd risico op natuurbranden en dus heeft het Agentschap Natuur en Bos code geel afgekondigd. Iedere bezoeker van een natuurgebied wordt dus tot voorzichtigheid aangespoord; ook natuurwachters houden een extra oogje in het zeil.

Tamelijk veel zon

Woensdag 21 april 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Tamelijk veel zonHet ene hogedrukgebied trekt weg naar het noordoosten en een ander bouwt op vanuit het noordwesten en komt over de Britse Eilanden te liggen. Tussen beide in trekt er op woensdag een zwak koufront over onze streken. Er volgt opnieuw een langere periode met droog en vrij zonnig weer. Het is tijdelijk wel opnieuw kouder met kans op grondvorst in de vroege ochtend.
Morgen/donderdag zijn er flinke zonnige perioden en het blijft droog. Na een koude start met grondvorst kan het kwik oplopen tot (…) Het hele nieuwsbericht

Brandstichting in hutje

Dinsdag 20 april 2021
Grensgevallen
Hamont-Achel - Brandstichting in hutjeVanmiddag rukte de brandweer uit een voor een brand in een hutje aan de Randweg-Oost in Budel. De schade bleef beperkt. Het gaat om brandstichting.

Grote flitsmarathon

Dinsdag 20 april 2021
Hamont-Achel - Grote flitsmarathonZoomWoensdag is het opnieuw opletten geblazen want in het hele land houden de federale en lokale politie dan weer een flitsmarathon, de veertiende al. Van 6 uur woensdagmorgen tot 6 uur donderdag loop je een grotere kans om gepakt te worden als je te snel rijdt. Hier in de regio staat de flitsauto van de lokale politie op de gemeente- en gewestwegen. De federale wegpolitie houdt controles op de E313 en E314. De vorige flitsmarathon was in oktober vorig jaar. Ondanks de aankondiging vooraf zijn toen in heel het land 35.443 pv's opgemaakt en 331 rijbewijzen ingetrokken.

Ruim 9 kilo XTC-pillen

Maandag 19 april 2021
Grensgevallen
De politie van Cranendonck heeft in een auto ruim 9 kilo XTC-pillen aangetroffen met een straatwaarde van zo'n 80.000 euro. Er zijn twee arrestaties verricht.

Robert Maas overleden

Maandag 19 april 2021
Hamont-Achel - Robert Maas overledenZaterdag is Robert Maas overleden, de echtgenoot van Mariette Bollen. Hij was 74 jaar en afkomstig van SHLille. De uitvaartliturgie en de begrafenis in Pelt zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

De Groote Heide in een puzzel

Maandag 19 april 2021
Hamont-Achel - De Groote Heide in een puzzelZoomVanaf vandaag is in het UiTpunt en de VVV in Hamont-Achel en de vrijetijdsbalie van Pelt (Palethe) een puzzel van 1000 stukjes te koop. Als u het laatste stukje gelegd hebt, zult u alle bekende (en misschien minder bekende) bezienswaardigheden, activiteiten en natuurelementen in het natuurgrenspark Groote Heide zien: van de Venbergse watermolen over de Achelse Kluis tot de runderen in het Hageven of het Leenderbos. meer dan zesduizend hectare aan prachtige natuur en bijzondere belevenissen. De puzzel kost € 14,95.

Week van de teek

Maandag 19 april 2021
Hamont-Achel - Week van de teekZoomHet is de week van de teek. In het tekenseizoen, dat langzaam op gang komt, worden elke week duizenden mensen door teken gebeten. Heb je een teek? Verwijder die dan zo snel mogelijk, dat halveert de kans op ziekte van Lyme. Houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Ga naar je huisarts als je een ring of vlek ziet, of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten. En waar bijten teken gewoonlijk? Op de foto: een volgezogen teek, naast een lucifertje. (Archieffoto)

Willy van der Kuijlen overleden

Maandag 19 april 2021
Grensgevallen
Oud-voetballer Willy van der Kuijlen is overleden. Hij was 74 jaar, scoorde zowel met links als met rechts en was destijds een van de topvoetballers van PSV Eindhoven. "Geen enkele speler zal de prestaties van Van der Kuijlen bij PSV ooit evenaren", zo staat er op de website van PSV te lezen - hij maakte 308 goals voor die club. In het seizoen 1982-1983, toen hij bij het toenmalige Overpelt-Fabriek speelde, zette hij een punt achter zijn voetballoopbaan. Bij het stadion van PSV kreeg hij een standbeeld.
Hamont-Achel - Toch geen staking bij De Lijn morgenEr komt morgen dan toch geen staking bij De Lijn in Limburg. Dat hebben de vakbonden bekendgemaakt. Volgens de bonden heeft constructief overleg met de directie er voor gezorgd dat de staking vermeden kon worden. Op de website van De Lijn is te lezen dat men hoopt dat er geen hinder gaat zijn: "We hopen dat er maandag geen of minieme hinder zal zijn op de dienstverlening." Hoe weet je morgen of je bus rijdt? Kijk op delijn.be/nl/haltes. Daar zie je welke ritten aan je halte zullen passeren.

Ree vast in omheining

Zondag 18 april 2021
Grensgevallen
Hamont-Achel - Ree vast in omheiningAan de Broekkant in Budel kwam deze namiddag rond 15.30 uur een ree vast te zitten in een omheining. De brandweer heeft het dier uit zijn netelige positie bevrijd.
Hamont-Achel - Morgen gaan de scholen weer openZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Gezin komt vrij bij autobrand

Zaterdag 17 april 2021
Grensgevallen
Hamont-Achel - Gezin komt vrij bij autobrandDeze namiddag vatte een auto vuur op de Randweg-Oost in Budel. De ouders en hun twee kinderen konden het voertuig tijdig verlaten.

Karlo Zobell overleden

Zaterdag 17 april 2021
Hamont-Achel - Karlo Zobell overledenIn Edegem is op 4 april Karlo Zobell overleden, de echtgenoot van Lieve Lauwers. Hij was 77 jaar. De afscheidsviering vond op 16 april plaats in intieme kring. 

Mosterd na de maaltijd?

Zaterdag 17 april 2021
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Mosterd na de maaltijd?Een paar seizoenen geleden kreeg ik van mijn broer een jonge vijgenboom. Ik heb hem in mijn bescheiden binnentuintje geplant, goed verzorgd en overvloedig van de juiste meststoffen voorzien. Vorig jaar hingen er al zeker vijftig vruchten aan en nu moet je eens komen kijken! Het is een forse beloftevolle laagstam geworden die mij zeker het volgend jaar door de vastenperiode zal helpen.
Hoezo? Tijdens de vasten, de periode tussen Aswoensdag (voor de jongeren: dat is de woensdag na carnaval) en Pasen, mocht je (…) Het hele nieuwsbericht

Staking bij De Lijn op maandag

Vrijdag 16 april 2021
Hamont-Achel - Staking bij De Lijn op maandagZoomDoor een vakbondsactie komende maandag 19 april wordt er aanzienlijke hinder verwacht op de dienstverlening van De Lijn in de provincie Limburg. Naar verwachting zal de staking maandag een aanzienlijke impact hebben op het busvervoer in de hele provincie. Pas maandagochtend zal duidelijk worden in welke mate de stakingsoproep wordt opgevolgd. De stakingsaanzegging is een gevolg van ontevredenheid bij de Limburgse chauffeurs over onder meer een aantal veranderingen die De Lijn in heel Vlaanderen doorvoerde, (…) Het hele nieuwsbericht

Zon met stapelwolken

Vrijdag 16 april 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Zon met stapelwolkenEen hogedrukgebied uitgestrekt van Scandinavië tot het Verenigd Koninkrijk zorgt voor een eerder koele, maar vrij droge luchtstroming vanuit het noorden tot het noordoosten. In deze luchtstroming worden wolkenvelden meegevoerd met slechts af en toe een bui. Na de doortocht van een zwakke storing met mogelijk een lokale bui op dinsdag stijgt de luchtdruk opnieuw en wordt het zachter.
Vandaag is er flink wat zon en na een koude start met lichte vorst of grondvorst kan het kwik oplopen tot (…) Het hele nieuwsbericht

Harrie Stevens overleden

Vrijdag 16 april 2021
Hamont-Achel - Harrie Stevens overledenGisteren is Harrie Stevens overleden, de echtgenoot van Mia Beks. Hij was 81 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.
Grensgevallen
Het aantal fietsers dat in het Nederlandse verkeer omkwam is in 25 jaar nog nooit zo hoog geweest. Vorig jaar waren er dat 229, 26 meer dan in 2019 en één meer dan in 2018. Een derde van alle fietsdoden, 74 personen, verongelukte op een e-bike. Dit blijkt uit cijfers van het Nederlandse bureau voor de statistiek. In totaal waren er vorig jaar in Nederland 610 verkeersdoden te betreuren, 7,7 procent minder dan in 2019.
Hamont-Achel - Regering versoepelt coronamaatregelenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Wegwerpmaatschappij

Donderdag 15 april 2021
Vandaag gelezen
"Bij het kopen van schoenen voor onze dochter was de eigenaar van de winkel opmerkelijk openhartig. Hij vertelde dat sneakers voor jongeren zo worden gemaakt dat ze gemiddeld vier maanden meegaan. Aangezien de producenten ervan uitgaan dat jongeren drie paar schoenen hebben, moeten ze elk paar dus na één jaar vervangen. De wegwerpmaatschappij in haar ergste vorm." (Kerk & leven).
Hamont-Achel - Voorzichtige versoepeling coronamaatregelenVermoedelijk vanaf 8 mei mogen de terrassen weer open. Dat besliste het Overlegcomité vandaag. Het is een van de "voorzichtige" versoepelingsmaatregelen die eraan zitten te komen. Hoewel: prijs de dag niet voor het avond is! De besmettingscijfers zijn bij ons weer aan het stijgen, ook over de grens. Strikte toepassing van alle maatregelen blijft voorlopig helaas noodzakelijk...

Openbaar onderzoek naar fietsbrug

Woensdag 14 april 2021
Hamont-Achel - Openbaar onderzoek  naar fietsbrugZoomVan vrijdag 16 april tot en met zaterdag 15 mei loopt een openbaar onderzoek over de plannen voor de fietsbrug in Houthalen-Helchteren. Bezwaren indienen kan in die periode via www.houthalen-helchteren.be/bekendmakingen. De brug komt er als snelle ingreep binnen het complex project van de Noord-Zuidverbinding (N74) en zal in Helchteren-Noord de fietssnelweg F74 volgen. Vandaag moeten fietsers en voetgangers daar de Grote Baan oversteken, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. De werken aan de fietsbrug starten na de zomer. 

Nog altijd nachtvorst

Woensdag 14 april 2021
Hamont-Achel - Nog altijd nachtvorstOndertussen noteren we al half april en nog steeds is het koud. Oorzaak is een hogedrukgebied boven Engeland. Aan de oostelijke flank van dit hoog wordt koude lucht van Arctische oorsprong in een noordelijke stroming naar onze regio gevoerd. De lucht is zelfs voldoende onstabiel om een lokale bui te laten ontstaan. Tijdens de nacht vriest het algemeen. De volgende dagen verplaatst het hoog zich richting Scandinavië, wordt de luchtstroming noordoostelijk en is er meer zon.
Vandaag is er (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsster (23) aangereden

Woensdag 14 april 2021
In Hamont-Achel is vanmorgen rond 6.45u een 23-jarige fietsster uit Pelt gewond geraakt toen ze op de Orchideeënlaan ter hoogte van de Militaire Dijk werd aangereden door een auto waarvan de bestuurder doorreed. Het slachtoffer viel en moest voor verzorging naar het ziekenhuis worden gebracht.  

Marieke Geysels overleden

Maandag 12 april 2021
Hamont-Achel - Marieke Geysels overledenIn Achel is vandaag Marieke Geysels overleden. Ze was afkomstig van Lanaken, woonde in de Haag 2 van Sint-Oda in Achel en werd 80 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Condoleren kan via www-uitvaartzorg-severens.be.

Dode bij verkeersongeval Eersel

Maandag 12 april 2021
Grensgevallen
Hamont-Achel - Dode bij verkeersongeval EerselBij een botsing tussen twee vrachtwagens op de snelweg in Eersel is een chauffeur om het leven gekomen. De A67 is richting Eindhoven volledig dicht. Het verkeer wordt omgeleid via Breda.

Wereld Parkinson Dag

Zondag 11 april 2021
Hamont-Achel - Wereld Parkinson DagZoomHet is vandaag 'Wereld Parkinson Dag'. Daarbij wordt aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson. Het is de snelst toenemende hersenziekte, waarbij bepaalde hersencellen langzaam afsterven. Daardoor veranderen bewegingen en het gedrag van wie getroffen is. De meeste mensen met de ziekte van Parkinson zijn ouder dan 65 jaar, maar er worden almaar meer jongere mensen getroffen. Vandaag is het de geboortedag van James Parkinson, de Engelse arts die als eerste de ziekte als een samenhangend geheel herkende en beschreef.
Op Medinet.tv kan je een speciaal programma bekijken over Parkinson met Maarten Cox als muzikale gast.

'Roundup doodt ook hommels'

Zondag 11 april 2021
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 'Roundup doodt ook hommels'ZoomDe veelgebruikte onkruidverdelger Roundup doodt ook hommels. De dodelijke werking komt niet van het actieve (en omstreden) bestanddeel glyfosaat, maar van een andere stof in het bestrijdingsmiddel. Dat concluderen onderzoekers op basis van proeven met verschillende formuleringen van glyfosaat. De studie is  gepubliceerd in Journal of Applied Ecology. Meer in de NRC. (Foto Josh Vandijck)
Hamont-Achel - Plots meer Covid-patiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er in het Noorderhart Mariaziekenhuis 40 patiënten opgenomen met een Covid-19-besmetting. Gisteren waren er dat nog 28 en op 1 april "slechts" 17. Een en ander zou te maken hebben met de uitbreiding van de Britse variant van het coronavirus. Van de 40 Covid-patiënten liggen er 7 op de intensieve afdeling. 
Hamont-Achel - Tectum: Koelewijn gaat, Wiltenburg komtBij Tectum Achel komt Twan Wiltenburg over van Lindemans Aalst. Hij zal, ter vervanging van Thomas Koelewijn die de sloffen aan de haak hing, het middencompartiment moeten versterken. Wiltenburg is 2,05m groot en 25 jaar oud. Bij de Vlaamse Beloften plukte Tectum libero Sibren Peters weg.
Van de kern van het afgelopen seizoen plaatsten Michiel Franssen, Ward Van Dyck, Dion Verweij, Koen Brouns, Brecht Campfort, Tim Verschueren en Tim Smit al hun handtekening voor een verlengd verblijf bij Tectum. Momenteel wordt er nog werk gemaakt van een aantal posities om het team compleet te maken, aldus de club.

En toch is de lente daar

Zaterdag 10 april 2021
Hamont-Achel - En toch is de lente daarZoomWant tijdens het fietsen zag Jacqueline Joosten-Segers deze mahoniestruik in bloei...

Gaslek in woning

Zaterdag 10 april 2021
Grensgevallen
In een huis aan de Burgemeester van Houtstraat in Budel ontstond deze namiddag een gaslek. De netbeheerder heeft het lek gedicht.
Het Noorderhart Mariaziekenhuis heeft een aanbesteding uitgeschreven voor de levering, plaatsing, aansluiting, indienststelling en opvolging van een systeem voor zogenaamde warmtekrachtkoppeling (WKK). Bij WKK wordt tegelijkertijd warmte en elektriciteit geproduceerd met behulp van een motor op één brandstof. Dat kan een fossiele brandstof (stookolie of aardgas) of hernieuwbare brandstof zijn (biogas of biomassa).
De techniek is vooral ontwikkeld voor grote (…) Het hele nieuwsbericht

Wanneer terug een 'pint drinken'?

Zaterdag 10 april 2021
Hamont-Achel - Wanneer terug een 'pint drinken'?ZoomDe heropening van de horeca was aangekondigd voor 1 mei,  maar sinds gisteren staat ze weer op losse schroeven en wordt de datum 15 mei naar voor geschoven. Benieuwd wat ze er woensdag op de Veiligheidsraad van gaan zeggen. Ook opvallend in deze is trouwens de vaststelling dat er weer enkel over de horeca wordt gesproken, en over cultuur... geen woord! (Tekening Dirk Van Bun)

Emma Cornelissen overleden

Zaterdag 10 april 2021
Hamont-Achel - Emma Cornelissen overledenOp 3 april is in WZC Uilenspiegel in Genk Emma Cornelissen overleden, de weduwe van Fons Bussé. Zij was 92 jaar en afkomstig van Hamont. Het afscheid vond plaats in intieme kring.
Alle gedeputeerden van Nederlands-Limburg hebben vandaag hun ontslag gegeven. Ook gouverneur Theo Bovens stelt zijn functie beschikbaar. Een en ander heeft te maken met een schandaal over de besteding van provinciale subsidies. Dat werd aan het licht gebracht door de krant NRC. Volgens gedeputeerden en gouverneur ontbreekt nu het vertrouwen om verder te kunnen besturen.
Grensgevallen
Hamont-Achel - Hennepkwekerij met 400 planten ontdektAan de Instraat in Budel is gisteren een hennepkwekerij met zo’n 400 planten ontdekt. De elektriciteit werd er illegaal afgetapt. Of er arrestaties zijn verricht, is niet geweten.

Weekend valt in het water

Vrijdag 9 april 2021
Hamont-Achel - Weekend valt in het waterActieve storingen bepalen het weer over onze streken tijdens het weekend. Er wordt daarbij flink wat hemelwater verwacht. Na het weekend wordt het droger dankzij de invloed van een hogedrukgebied. Met een noordelijke luchtstroming is het aanvankelijk wel eerder koud. Later in de week wordt de luchtstroming oostelijk en kan het kwik wat hoger uitkomen. Het is ook meestal droog.
Vandaag is het rustig voorjaarweer met een afwisseling van wolken en zon. De temperaturen zijn vrij normaal voor de (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw: van Dooren Diamonds

Donderdag 8 april 2021
Cornelis en Jacobus van Dooren en Johanna van Dinter, allen ut Hamont-Achel, hebben de besloten vennootschap van Dooren Diamonds opgericht met zetel aan de Rozenlaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het ontwerpen en vervaardigen van juwelen, en de import en export van sieraden.

De service is alles

Donderdag 8 april 2021
Hamont-Achel - De service is allesZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Op bezoek bij Erdogan...

Donderdag 8 april 2021
Hamont-Achel - Op bezoek bij Erdogan...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
In het WTA-toernooi van Charleston (VS) is Elise Mertens (WTA-17) vanmorgen uitgeschakeld in de tweede ronde. Ze verloor in twee sets (5-7, 3-6) van de Française Alizé Cornet (WTA-59). In de eerste ronde was ze vrijgesteld als zevende reekshoofd.

Vandalen slaan ruiten in

Woensdag 7 april 2021
Hamont-Achel - Vandalen slaan ruiten inVandalen hebben ruiten ingeslagen in de Molenstraat. De politie kreeg gisterennamiddag melding van de feiten.

Lies Cornelissen overleden

Dinsdag 6 april 2021
Hamont-Achel - Lies Cornelissen overledenGisteren is in Hechtel Lies Cornelissen overleden, de echtgenote van Jac de Boer. Ze was 70 jaar en afkomstig van Eindhoven. Zaterdag wordt er in besloten kring afscheid van haar genomen en na de crematie krijgt de urne een mooie plaats bij haar dochter Rita. Online condoleren kan via www.begrafenissen-witters.be.
Hamont-Achel - Ondertussen, in de trein naar de kust...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Sneeuw en andere grillen

Dinsdag 6 april 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Sneeuw en andere grillenOntwaken onder een sneeuwtapijt in april, neen, zo vaak komt dat niet voor. Door de combinatie van een hogedrukgebied ten westen van Schotland en een depressie over Scandinavië wordt in een strakke noordelijke luchtstroming onstabiele en erg koude arctische lucht naar onze streken gestuurd. De volgende dagen wordt de stroming zuidwestelijk en wordt de aangevoerde lucht wat zachter. 
Vandaag was het even schrikken in de ochtend, op veel plaatsen lag er een wit sneeuwtapijt van (…) Het hele nieuwsbericht

Mariette Bosmans overleden

Maandag 5 april 2021
Hamont-Achel - Mariette Bosmans overledenIn Genk is gisteren Mariette Bosmans overleden, de echtgenote van Peter Bert Heuvelmans. Ze zou donderdag 65 jaar worden. De afscheidsdienst en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting, na telefonische afspraak, op donderdag 8 april in funerarium Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - 'Aan het raam zitten is verplicht'Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Voorgoed verloren?

Zondag 4 april 2021
Vandaag gelezen
"Veel oude volkstradities rond Pasen zijn zo goed als verloren gegaan. Zoals een schutterij die huis aan huis spek ophaalde, recepten voor apostelsoep en bijzondere geluiden. Want van witte donderdag tot paaszaterdag was eeuwenlang het geluid van klepperende kinderen te horen. Het is voorgoed verstomd."
(L1.nl)
Hamont-Achel - Ophokplicht voor kippen versoepeldZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Paasrapporten en leedvermaak

Zaterdag 3 april 2021
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Paasrapporten en leedvermaakMijn onderwijscarrière heeft behoorlijk lang geduurd. In de laatste jaren gebeurde het daardoor wel vaker dat een schichtig kijkende leerling samen met zijn vader zijn paasrapport kwam afhalen. Af en toe herkende ik dan die vader ook, want die had ik een paar decennia eerder ook al onder handen gehad. En het is voorgekomen dat zo’n gefrustreerde man, ontsteld over de bedroevende resultaten van zoonlief, zijn nazaat een flinke uitbrander gaf in mijn gezelschap. Eén keer vond ik dat hij toch wat (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Peter Van Langendonck overledenIn Essen is woensdag Peter Van Langendonck overleden, de weduwnaar van Catharina van Zundert. Hij was 89 jaar en afkomstig van Hamont. De uitvaartdienst en de begraving in Essen zullen in intieme kring plaatsvinden. Rouwadres: familie Van Langendonck-van Zundert, p/a uitvaartverzorging Luyts, Stationsstraat 184, 2910 Essen.

'Plus' in Budel-Schoot overvallen

Donderdag 1 april 2021
Kort nieuws van bij de buren
Hamont-Achel - 'Plus' in Budel-Schoot overvallenRond 20.10 uur hebben drie met bivakmutsen gemaskerde mannen een gewapende overval gepleegd op de PLUS in Budel-Schoot. Ze bedreigden de aanwezigen met een ogenschijnlijk vuurwapen, namen een kassalade mee en vluchtten richting Hamont. De politie is naar hen op zoek en heeft daarbij onder meer een helikopter ingezet. UPDATE De daders zijn nog spoorloos.

Nieuw: Vastgoed Coenjaerts

Donderdag 1 april 2021
Dirk en Nele Coenjaerts, beiden uit Hamont-Achel hebben de besloten vennootschap Vastgoed Coenjaerts opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd in Eind.

Hommels observeren

Donderdag 1 april 2021
Hamont-Achel - Hommels observerenZoomHet mooie weer lokt ook de hommels naar buiten - ze zijn op zoek naar nectar op de eerste lentebloemen. Hommels zijn eigenlijk wilde bijen en in België zijn er maar liefst dertig soorten. Een deel daarvan is sterk bedreigd. Natuurpunt vraagt om observaties van hommels bij te houden en door te geven. Je kan deze onschadelijke zoemers trouwens gemakkelijk fotograferen. Meer info via deze link. (foto Marleen Abeels)

Nelly Michels overleden

Donderdag 1 april 2021
Zondag is Nelly Michels overleden, de weduwe van Hermanus Kuypers, die in 1999 stierf. Ze was 74 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Paaswandelfotozoektocht van Pasar

Donderdag 1 april 2021
Hamont-Achel - Paaswandelfotozoektocht van PasarZoomOp Paaszaterdag kan je vanaf ’s morgens de ‘Pasar paaswandelfotozoektocht’ wandelen. Het is de bedoeling dat je het traject afwandelt en de foto’s in volgorde op je inschrijvingsformulier invult. Dit deelnamedocumentje post je in de intussen bekende Pasarbrievenbus. Je mag de route, die via de wandelknooppunten verloopt, natuurlijk zo dikwijls als je wil wandelen maar er is slechts één deelnemingsformulier per persoon geldig.
Hoe maakt u kans om een van de (…) Het hele nieuwsbericht

Europa in kleur

Donderdag 1 april 2021
Hamont-Achel - Europa in kleurZoom                                                                                (Cartoon: Fobie)

Kenneth Ulenaers naar Achel VV

Donderdag 1 april 2021
Kenneth Ulenaers (35) gaat aan de slag bij Achel VV. De spits speelde eerder o.m. voor Hasselt, Bocholt en Termien. Vorig seizoen speelde hij bij Balen. 

Stijging aantal teken

Donderdag 1 april 2021
Hamont-Achel - Stijging aantal tekenZoomSciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, volgt elk jaar tekenbeten op bij de Belgen via hun website en mobiele applicatie ‘TekenNet. Uit de cijfers blijkt dat het aantal tekenbeten in 2020, na enkele jaren met lagere aantallen, terug is toegenomen. Met de start van de lente begint het Agentschap Zorg & Gezondheid opnieuw met de campagne “Wees niet gek. Doe de tekencheck.” Daarnaast onderzoekt TekenNet dit jaar opnieuw de aanwezigheid van ziektekiemen in teken. Sciensano doet daarom een oproep aan iedereen die een tekenbeet oploopt: registreer de beet op TekenNet en stuur de verwijderde teek tussen 1 april en 31 oktober 2021 gratis met de post naar Sciensano. Meer info via deze link.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel