Het overige nieuws

Halloween van oorsprong Iers feest

Maandag 31 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is Halloween van oorsprong een Iers en geen Amerikaans feest. De oorsprong van Halloween gaat terug tot de oude Ierse traditie van Samhain, een feest dat van oudsher in heel Ierland werd gevierd om het einde van de oogstperiode en het begin van de tweede, donkere helft van het jaar te vieren. Daarbij werden in heel Ierland in de nacht van 31 oktober vreugdevuren ontstoken.
Het volksgeloof in Ierland geloofde dat boze geesten rondzwierven. Alleen (…) Het hele nieuwsbericht

Verkeersproblemen bij Eersel

Maandag 31 oktober 2022
Grensgevallen
De autosnelweg A67 bij Eersel is maandagochtend afgesloten tussen België en de afslag Veldhoven-West vanwege een ongeluk met een personenauto bij Eersel. Het verkeer vanuit België wordt omgeleid via Breda. Verwacht wordt dat de hinder tot aan de middag zal duren.

Verlies en winst in het handbal

Zondag 30 oktober 2022
Dit weekend werd er weer volop gehandbald door de dames en heren van handbalclub Hades. Zaterdagnamiddag trokken de heren naar Houthalen. Helaas moesten zij hun meerdere erkennen in de tegenstanders. Ze verloren hun wedstrijd met 25-21.
Beter ging het bij de dames HABO. Zij speelden in Overpelt tegen de dames van DHCO. De wedstrijd eindigde op 21-23 in het voordeel van HABO.
Zondag was het weer de beurt aan de damesploeg. Zij speelden voor de beker van Limburg thuis tegen de dames van Houthalen. Het werd een klinkende overwinning met 32-18 cijfers.

Exc. Hamont klopt V. Lommel

Zondag 30 oktober 2022
Hamont-Achel - Exc. Hamont klopt V. LommelInj derde provinciale B heeft Exc. Hamont vanmiddag Verbroedering Lommel verslagen met 4-0. Duisters (2), Jannis en Hulsbosch maakten de doelpunten. De wedstrijd werd bijgewoond door 120 toeschouwers.

Achel VV B wint bij Molenbeersel

Zondag 30 oktober 2022
Hamont-Achel - Achel VV B wint bij MolenbeerselDe tweede ploeg van Achel VV is bij Molenbeersel gaan winnen met 0-3.

Stal Sport - KFC Hamont 99: 3-2

Zaterdag 29 oktober 2022
Wedstrijdverslag
Hamont-Achel - Stal Sport - KFC Hamont 99: 3-2Stal Sport heeft de punten thuis gehouden tegen KFC Hamont 99. Uitslag: 3-2. "We schreven het de voorbije matchen al dat het spelpeil van Stal Sport de laatste weken in stijgende lijn gaat. Helaas leverde dat nog geen puntengewin op. Vandaag was dat anders, want onze jongens konden vanavond de drie punten thuis houden tegen F.C. Hamont 99. De wedstrijd begon evenwichtig en de eerste mogelijkheid was voor de bezoekers. Het grondscherend schot ging echter nipt naast. Maar na een kwartier scoorden de (…) Het hele nieuwsbericht

Volleybal: Tectum Achel verliest

Zaterdag 29 oktober 2022
Hamont-Achel - Volleybal: Tectum Achel verliestTectum Achel heeft vanavond thuis de bekerwedstrijd tegen Roeselare verloren met 0-3. Setstanden: 22-25, 13-25 en 15-25.

Achel-Herkol 0-1

Zaterdag 29 oktober 2022
Hamont-Achel - Achel-Herkol 0-1Herkol is nog niet dood: vanavond ging het bij Achel VV winnen met 0-1. Twintig minuten voor tijd scoorde Dries Foqué het winnende doelpunt. UPDATE Een verslag uit Achel:
SV Herkol heeft op zijn minst gezegd een bewogen week achter de rug en moest noodgedwongen afscheid nemen van een aantal spelers. Wie echter op voorhand dacht vanavond een ontredderde ploeg aan te treffen, kwam bedrogen uit. De bezoekers presenteerden zich als een hecht blok en wachtten de (…) Het hele nieuwsbericht

Een uur langer slapen

Zaterdag 29 oktober 2022
Hamont-Achel - Een uur langer slapenVannacht schakelen we over op het winteruur: om 3 uur wordt de klok een uur terug gezet, naar 2 uur. Dat betekent dus een uur langer slapen, een uur langer op stap gaan of - voor de pechvogels - een uur langer werken. Zondagavond zal het helaas ook een uur vroeger donker zijn...

Warm weekend

Zaterdag 29 oktober 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Warm weekendDe subtropische lucht blijft het hele weekend aanwezig over onze streken. De temperaturen zijn dan ook bijzonder hoog voor eind oktober. Na de doortocht van een koufront, wordt het vanaf dinsdag een gevoelig stuk frisser en wisselvallig. Op het einde van de week bereikt het kwik nog amper 12 graden.
Vandaag wordt het uitzonderlijk warm bij maxima rond 24 graden. Indien de zon voldoende kan doorbreken, is zelfs 25 graden niet uitgesloten. Er zijn immers behoorlijk wat hoge wolkenvelden (…) Het hele nieuwsbericht

Temperaturen breken records

Zaterdag 29 oktober 2022
Maak dat mee!
Hamont-Achel - Temperaturen breken recordsZoomHet is zomers warm in de laatste week van oktober, goed voor enkele records die sneuvelen. Zo kregen we gisteren de warmste 28 oktober ooit gemeten. En dit weekend blijft het terrasjesweer. Het is dus volop genieten van zonnig weer met prachtige zonsondergangen. En vergeet niet dat we komende nacht overschakelen op wintertijd! (foto Gust Ischen)
Het is maar dat je 't weet
Wie er dit jaar snel bij was om de mazoutpremie van 225 euro aan te vragen en de voorbije weken boos werd omdat die premie sinds 16 september nu ineens 300 euro bedraagt, kan op beide oren slapen: die ontbrekende 75 euro komt er nog aan zonder dat u daarvoor iets moet doen. Want wat zegt de FOD Economie? "Inzake het besluit van de regering om het bedrag van de stookoliecheque van 225 naar 300 euro te verhogen, bevestigen wij dat dit besluit zal worden uitgevoerd van zodra de wetswijziging omtrent de tegemoetkoming is goedgekeurd, gepubliceerd en in werking is getreden. Als u reeds 225 euro heeft ontvangen, zal u automatisch het verschil van 75 euro worden toegekend. U hoeft hiervoor geen nieuwe aanvraag in te dienen. Van zodra de wet in werking treedt, ontvangen de rechthebbenden die de premie nog niet hebben ontvangen, het totale bedrag van 300 euro."

Opnieuw en nog meer op reis

Vrijdag 28 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
De Belgen gaan opnieuw en nog meer op reis. In het 2e kwartaal van 2022 maakten de Belgen meer dan 5 miljoen reizen. Het post-COVID-19-herstel wordt duidelijk bevestigd. We reisden bijna 7% meer in het 2e kwartaal 2022 in vergelijking met het gemiddelde van de 2e kwartalen van de jaren 2016 tot 2019. Het aantal reizen binnen België ligt zelfs 32% hoger dan dit gemiddelde. Het aantal reizen naar het buitenland keerde terug tot bijna hetzelfde niveau als in de jaren voor COVID-19 en vertegenwoordigde 73% van de reizen in het tweede kwartaal.(Statbel)
Het is maar dat je 't weet
Het netto belastbare inkomen van de Belg bedroeg in 2020 gemiddeld 19.671 euro. Vlaanderen blijft de regio met de hoogste inkomens. Brussel blijft het gewest waar de gemiddelde inkomens het laagst zijn. De provincie Vlaams-Brabant blijft in 2020 de provincie met het hoogste gemiddeld inkomen per inwoner, gevolgd door Waals-Brabant en Oost-Vlaanderen. (Statbel)

Winteruur, ook in het recyclagepark

Donderdag 27 oktober 2022
Zaterdagnacht wordt het winteruur weer ingesteld. Vanaf woensdag 2 november veranderen dan ook de openingsuren op het recyclagepark. Vanaf dan is de winteruurregeling van toepassing tot en met zaterdag 25 maart 2023.
In feite komt het er dan op neer dat het recyclagepark dagelijks - behalve zondag en maandag - geopend is van 9 tot 12.30u en van 13 tot 16u.

Anoniem drugsmeldpunt: 383 meldingen

Woensdag 26 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Anoniem drugsmeldpunt: 383 meldingenEr zijn dit jaar tot nog toe 383 meldingen toegekomen bij het anoniem drugsmeldpunt Limburg (tel. 0800 20877). Vorig jaar waren dat er over het hele jaar 395. Bij dat meldpunt kan je als burger anoniem laten weten dat je vermoedt dat er bij jou in de buurt een drugslab of cannabisplantage is.

Uitzonderlijk warm

Woensdag 26 oktober 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Uitzonderlijk warmLucht van subtropische oorsprong stroomt over onze streken en laat de temperaturen naar uitzonderlijke waarden stijgen. Een omvangrijk hogedrukgebied over Centraal-Europa kan daarbij storingen net ten westen van onze regio houden. De volgende dagen wordt het zelfs nog wat warmer en zijn recordtemperaturen mogelijk.
Vandaag verlaten de restanten van een warmtefront onze regio en volgen er geleidelijk aan steeds meer opklaringen. Later wordt het vrij zonnig en het blijft uiteraard droog. Met een (…) Het hele nieuwsbericht

Postkantoren maandag dicht

Woensdag 26 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Postkantoren maandag dichtKomende maandag zijn de postkantoren uitzonderlijk gesloten, meldt bpost. Kranten, pakjes en brieven worden uitgereikt. Postpunten, Pakjespunten en Pakjesautomaten zijn open volgens de normale uren.

61.049 studenten aan KU Leuven

Woensdag 26 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 61.049 studenten aan KU LeuvenZoomNog nooit telde de KU Leuven in oktober zoveel studenten als dit jaar. In totaal hebben 61.049 studenten zich ingeschreven. Industrieel ingenieur is de populairste richting en bovendien één van de sterkste stijgers. Ook opvallend is dat bijna 20% van de studenten uit het buitenland komt. Volgens de rector heeft dat te maken met de goede plaats van de KU Leuven op de wereldranglijst voor universiteiten.

Adriaan Donckers overleden

Woensdag 26 oktober 2022
Hamont-Achel - Adriaan Donckers overledenMaandag is Adriaan Donckers overleden, de weduwnaar van Annie Scheepers. Hij was geboren in Mol en werd 77 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10.30u) plaats in de parochiekerk van Achel-Statie. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Ludo Geusens overleden

Woensdag 26 oktober 2022
Hamont-Achel - Ludo Geusens overledenOp 20 oktober is in het Mariaziekenhuis Ludo Geusens overleden. Hij was 72 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Danny Soogen overleden

Dinsdag 25 oktober 2022
Hamont-Achel - Danny Soogen overledenIn Hamont is zondag Daan Soogen overleden. Hij was 59 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 10.30u) in het crematorium in Lommel. De bijzetting van de urn op de begraafplaats van Achel-Centrum zal in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers.

Een stukje zon verdween

Dinsdag 25 oktober 2022
Hamont-Achel - Een stukje zon verdweenZoomOorzaak daarvan was de maan die gedeeltelijk voor de zon schoof en daarmee zorgde voor een gedeeltelijke zonsverduistering. Jens Veraa maakte deze foto met een donkere filter, want rechtstreeks naar de zon kijken is niet zo verstandig en kan je ogen beschadigen. 

Daar is het Speelgoedgeefplein

Dinsdag 25 oktober 2022
Zijn je kinderen uit hun speelgoed gegroeid? Of zijn ze bepaalde stukken beu en spelen ze er niet meer mee? Maak er dan iemand anders gelukkig mee! In samenwerking met het Huis van het Kind organiseert de Jeugdraad ook dit jaar het Speelgoedgeefplein. Op zondag 13 november van 10.00 tot 13.00 uur kan je in het Huis van het Kind speelgoed binnenbrengen en zelf nieuw – tweedehands – speelgoed uitkiezen.
Het speelgoed dat op het einde van de dag geen nieuwe eigenaar heeft, wordt geschonken aan een goed doel.

Ondernemers opgelet

Dinsdag 25 oktober 2022
Hamont-Achel - Ondernemers opgeletZoomEr circuleren phishingberichten, zogenaamd namens de Kruispuntbank van Ondernemingen (ECB). Oplichters imiteren het logo en het e-mailadres van de ECB. Wees voorzichtig!

Mijn naam is hazenpootje

Maandag 24 oktober 2022
Hamont-Achel - Mijn naam is hazenpootjeZoomNee; hazenpootjes staan niet altijd onder een haas. Ook deze zwam en een gras(klaver)soort dragen deze Nederlandse naam. (Pierre Rutten)

Pater René Gijbels overleden

Maandag 24 oktober 2022
Hamont-Achel - Pater René Gijbels overledenZaterdag is salvatoriaan René Gijbels overleden. Hij was geboren in Peer en werd 79 jaar. Vrijdag wordt hij begraven op het kloosterkerkhof, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Donderdag om 19u is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot begroeting. Begroeten kan ook op vrijdag van 9.30 tot 10.15u in het klooster. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

GKB Algemene Tegelwerken failliet

Maandag 24 oktober 2022
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft GKB Algemene Tegelwerken uit Hamont-Achel failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 19 november ingediend worden.

Viering 25 jaar mgr. Hoogmartens

Zondag 23 oktober 2022
Kerk
Vandaag werd mgr. Patrick Hoogmartens in de bloemetjes gezet voor het zilveren jubileum van zijn bisschopswijding. In een overvolle Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt vierden meer dan 600 Limburgse gelovigen mee met de bisschop. “U bent een voorbeeld voor veel mensen in onze maatschappij”, zei gouverneur Lantmeeters. Als geschenk kreeg de bisschop een beeldhouwwerk van Willem Vermandere.

Beelden gestolen uit tuin

Zondag 23 oktober 2022
Hamont-Achel - Beelden gestolen uit tuinIn de Grevenbroekstraat zijn beelden gestolen uit een tuin. De politie kreeg gisteren melding van de feiten.

Winst en verlies voor Hades

Zondag 23 oktober 2022
Vandaag trokken de heren van Hades Hamont naar het Dommelhof om zich te meten met de ploeg van Sporting Pelt. De spelers van Pelt waren echter een maatje te groot voor Hades. Met een 18-11 achterstand bij de rust kwam Hades in de tweede helft terug tot 20-18. Jammer dat ze dit niet konden volhouden. Eindstand 34-24 in het voordeel van Sporting.
Ondertussen speelde de damesploeg HABO in De Posthoorn thuis tegen Hestia Bilzen. Zij hadden meer geluk en wonnen de wedstrijd met 27-20.

Verlies voor Achel VV

Zondag 23 oktober 2022
Hamont-Achel - Verlies voor Achel VVAchel VV is bij Herk gaan verliezen met 2-0.

Meer geld voor dierenasielen

Zondag 23 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Meer geld voor dierenasielenZoomVlaams minister Ben Weyts verdubbelt eenmalig de structurele financiële steun die dierenasielen jaarlijks krijgen om te helpen bij de fors gestegen energieprijzen. Concreet betekent dit een extra bedrag van ongeveer € 700.000 voor de 185 erkende dierenasielen. Deze steun komt bovenop het jaarlijkse bedrag (ook ongeveer € 700.000) en de vergoedingen die asielen krijgen als ze dieren opvangen die in beslag werden genomen door de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn of door de politie.
De Vlaamse Overheid vraagt aan de asielen in ruil om onder meer alle te adopteren dieren te verzamelen op de website www.adopteereendier.be, waar momenteel bijna 2.400 dieren een nieuwe thuis zoeken. Via de website krijgen alle Vlamingen die een dier in huis willen halen een gedetailleerd overzicht van de dieren die in een dierenasiel verblijven - zoals Flupke op de foto - en kunnen ze eerst daar een kijkje nemen in plaats van naar een kweker te gaan. (Archieffoto Marcella Stappers)
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest Limburgse derbyTectum Achel heeft gisteravond de Limburgse derby tegen Greenyard Maaseik niet kunnen winnen. De eerste thuiswedstrijd wordt verloren met 0-3. Setstanden 15-25, 16-25, 19-25.

SV Breugel - Exc. Hamont 1-2

Zaterdag 22 oktober 2022
Hamont-Achel - SV Breugel - Exc. Hamont 1-2In derde provinciale B heeft SV Breugel vanavond thuis met 1-2 verloren van Exc. Hamont.

KFC Hamont - LHVV 0-0

Zaterdag 22 oktober 2022
Hamont-Achel - KFC Hamont - LHVV 0-0Lindelhoeven VV heeft 0-0 gelijk gespeeld bij KFC Hamont 99.

Achel VV B klopt Neeroeteren

Zaterdag 22 oktober 2022
Hamont-Achel - Achel VV B klopt NeeroeterenIn vierde provinciale C heeft Achel VV B vanavond een 2-1 overwinning behaald tegen FC Neeroeteren.

Warm en onstabiel

Zaterdag 22 oktober 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Warm en onstabielStorm Armand neemt positie over de Atlantische Oceaan ten noordwesten van Portugal en stuurt over West-Europa erg zachte lucht. In onze regio bereiken de temperaturen uitzonderlijk hoge waarden voor eind oktober, maar de atmosfeer is wel onstabiel. Ook de volgende dagen blijft het uitzonderlijk zacht en is er kans op af en toe een bui, maar er is zeker ook ruimte voor de zon.
Vandaag is de zon geregeld aanwezig, maar er komen ook een aantal wolken voor. Het blijft overwegend droog en bij een zwakke (…) Het hele nieuwsbericht

Lies Snoeijen overleden

Vrijdag 21 oktober 2022
Hamont-Achel - Lies Snoeijen overledenVandaag is Lies Snoeijen overleden, de wedywe van Frans Kees. Ze was afkomstig van Leende (Ned.) en werd 88 jaar. Donderdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont. Rouwadres: Keunenhoek 32, NL - 6021 CX Budel. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Vaccinatiecampagne naar waakfase

Vrijdag 21 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Vaccinatiecampagne naar waakfaseUit een evaluatie van de herfstvaccinatiecampagne blijkt dat tegen begin november ruim 4,5 miljoen Vlamingen de kans zullen hebben gekregen om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Intussen ontvingen meer dan 2,3 miljoen Vlamingen een herfstbooster. Daarmee is de vooropgestelde doelstelling bereikt en kan na 7 weken de waakfase van start gaan.
De waakfase voor de vaccinatiecentra betekent dat mensen vanaf november nog terecht kunnen in de centra, maar die zullen minder vaak open zijn. Om mensen nog voldoende kansen te geven om zich te laten vaccineren, zullen ook apothekers en huisartsen die dit wensen op dat moment de mogelijkheid kunnen bieden om het vaccin tegen COVID-19 te plaatsen.

Twee nieuwe uitbraken van vogelgriep

Donderdag 20 oktober 2022
Grensgevallen
Nadat er in september al een uitbraak van vogelgriep werd vastgesteld in Bocholt, zijn er nu twee nieuwe uitbraken, vlak over de grens in Nederlands-Limburg: zondag was dat in Ospel en vandaag in Heythuysen. In dat laatste geval gaat het om een bedrijf met zowat 300.000 leghennen. In de tienkilometerzone liggen 128 andere pluimveebedrijven. Daar geldt nu een vervoersverbod. Het gaat volgens het ministerie van Landbouw om de grootste besmetting tot nu toe. 
Elise Mertens is uitgeschakeld in het enkelspel op het WTA-toernooi van Guadalajara (Mexico). In de tweede ronde verloor ze van Anna Kalinskaya (WTA-73) in drie sets: 4-6, 6-0 en 5-7. Elise kon drie matchballen niet verzilveren.
In het dubbelspel komt ze in de kwartfinale samen met Veronika Kudermetova uit tegen Storm Sanders en Luisa Stefani.

Mgr. Hoogmartens 25 jaar bisschop

Woensdag 19 oktober 2022
Kerk
Hamont-Achel - Mgr. Hoogmartens 25 jaar bisschopZoomZondag 23 oktober (15.30 uur) is er in de kathedraal in Hasselt een viering naar aanleiding van het zilveren jubileum van de bisschopswijding van mgr. Patrick Hoogmartens. Hij werd op 26 oktober 1997 bisschop gewijd. Eerst was hij hulpbisschop van mgr. Paul Schruers. Op 25 oktober werd hij de derde bisschop van Hasselt. Tijdens de viering zal onder meer het woord gevoerd worden door gouverneur Lantmeeters.

Poldine Van Langendonk overleden

Woensdag 19 oktober 2022
Hamont-Achel - Poldine Van Langendonk overledenGisteren is in Pelt Poldine Van Langendonk overleden, de weduwe van David Somers. Ze was afkomstig van Achel en werd 82 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag tussen 19.30 en 20.00 uur in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

25 procent meer huwelijken

Woensdag 19 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 werden er in ons land 40.836 huwelijken voltrokken, een opvallende stijging van 25% ten opzichte van 2020. Toch waren er in 2021 nog steeds een pak minder huwelijken dan in 2019. Het aantal echtscheidingen kende slechts een lichte stijging ten opzichte van het COVID-jaar 2020 en ligt iets lager dan in 2019, wat strookt met de neerwaartse trend van de afgelopen tien jaar.
In 2021 gingen 37.768 koppels wettelijk samenwonen. Dat is een lichte stijging van 4% ten opzichte van 2020, maar nog steeds (…) Het hele nieuwsbericht

Sluis Lozen dinsdag afgesloten

Woensdag 19 oktober 2022
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voorziet het komende half jaar een proefopstelling met verkeerslichten, die het verkeer over sluis 17 in Lozen veiliger moet laten verlopen. Na een proefperiode van 6 maanden evalueren AWV, de gemeente Bocholt en De Vlaamse Waterweg de verkeerssituatie. Op dinsdag 25 oktober is het kruispunt van de N747 en de N76 aan de brug over de sluis in Lozen (Bocholt) volledig afgesloten voor het verkeer. Er gelden grote omleidingen via Hamont en Kaulille voor verkeer in alle windrichtingen.

Negen arrestaties na politieactie

Dinsdag 18 oktober 2022
Grensgevallen
Bij een grootschalige politieactie op verschillende plaatsen in Nederland en Spanje - maar vooral in de buurt van Eindhoven - heeft de politie een half miljoen euro aan contant geld aangetroffen, dat in de grond of in verborgen ruimtes was weggestopt. Ook werden er grondstoffen voor drugsproductie, 10 kilo crystal meth, zakken vol dure horloges, vuurwapens, dertig dure auto's en een aantal paarden in beslag genomen.
De politie arresteerde negen mannen die gelinkt worden aan drugslabo's in de regio en/of verdacht worden van witwassen, productie van en handel in synthetische drugs en deelname aan een criminele organisatie. De politie vermoedt dat het om kopstukken van zo'n organisatie gaat.
Weerbericht
Hamont-Achel - Zeer zacht voor de tijd van het jaarEen hogedrukgebied, momenteel over onze streken, verlaat morgen de regio en maakt plaats voor storingen die ons donderdag bereiken. De prefrontale wolken van deze storingen krijgen we morgen al te zien. Daarna wordt het wisselvallig met op tijd en stond wat regen of een bui. Het blijft wel de hele periode uitzonderlijk zacht.
Vandaag maken de wolkenvelden plaats voor steeds meer zon. Na de middag wordt het zelfs uitermate zonnig en met maxima rond 19 graden is het bijzonder fraai herfstweer. De (…) Het hele nieuwsbericht

Mertens ronde verder in Mexico

Dinsdag 18 oktober 2022
Elise Mertens (WTA-34) heeft haar start niet gemist op het WTA-toernooi van Guadalajara in Mexico. Ze versloeg de 31-jarige Amerikaanse Asia Muhammad (WTA-185) in twee sets: 6-3 en 6-3. 

112.291 overlijdens in 2021

Dinsdag 18 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 112.291 overlijdens in 2021ZoomDe impact van de COVID-19-pandemie op de Belgische sterfte is in 2021 duidelijk kleiner dan in 2020, maar lijkt toch nog aanwezig. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In 2021 overleden in België 112.291 inwoners (aan alle doodsoorzaken samen). Dat is een daling met 11,5% in vergelijking met 2020, waarin 126.850 overlijdens werden geregistreerd.
Tegenover de jaren vóór de COVID-19-pandemie valt vooral het vierde kwartaal van 2021 op. De 31.423 overlijdens (…) Het hele nieuwsbericht

Mooi en meedogenloos

Maandag 17 oktober 2022
Puur natuur
Hamont-Achel - Mooi en meedogenloosZoomNog nooit van de groene knolamaniet gehoord? Wel, dit is er een. Een onopvallende, gave paddenstoel. Mocht u hem zien: kom er vooral niet aan, laat hem staan en pluk hem zeker niet. Want die groene knolamaniet is dodelijk giftig. (Foto Stefan Was)

Gemiddeld brutuloon: 3.832 euro

Maandag 17 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Gemiddeld verdiende een werknemer, die in 2020 voltijds werkte, 3.832 euro bruto per maand. Bovendien is het loonverschil tussen voltijds tewerkgestelde vrouwen en mannen bijna volledig weggewerkt. In het Waalse Gewest verdienen vrouwen gemiddeld zelfs meer dan mannen. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. De gender loonkloof bij voltijdse werknemers daalt sterk van 4,1% in 2019 naar 0,4% in 2020. Bovendien telt België voor het eerst een gewest waar (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in Oostduinkerke...

Maandag 17 oktober 2022
Hamont-Achel - Ondertussen, in Oostduinkerke...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Opgelet: overstekende wolvenwelpen

Maandag 17 oktober 2022
Hamont-Achel - Opgelet: overstekende wolvenwelpenZoomHet stond in de sterren geschreven dat het niet lang meer zou duren vooraleer de Limburgse wolvenwelpen - de jongen van wolf August en wolvin Noëlla - hun eerste stappen zouden zetten buiten militair domein, meldt Welkom Wolf.
De negen welpen, geboren in april van dit jaar, zijn nu zes maanden oud en bijna volgroeid. Louter op basis van hun grootte zijn ze al niet meer zo eenvoudig te onderscheiden van volwassen wolven. Ze blijven nochtans 'welp' tot 1 mei 2023, als ze die leeftijd al (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Bierglazen stelen is geen goed ideeZoomEr worden blijkbaar nogal veel bierglazen gestolen. Brouwerij Alken-Maes doet zelfs een oproep om dat niet te doen. De glasproductie is duur geworden en cafés krijgen weinig glazen toegeleverd. Cafébazen worden opgeroepen om spaarzaam te zijn met hun glazen en ze goed in de gaten te houden. Populaire glazen om mee aan de haal te gaan zijn die van Duvel en van Paix Dieu. Laten we dus voortaan gewoon de wereld verbeteren aan de toog, de glazen laten we staan.
Hamont-Achel - Lezing Marco Visscher over kernenergieZoomNu woensdag om 19.30 uur kan u in CC De Adelberg in Lommel terecht voor een boeiende en leerrijke lezing omtrent Kernenergie. Spreker van dienst is Nederlander Marco Visscher, een autoriteit op dit vlak die al meerdere boeken schreef over de energietransitie.
Moeten we door met kernenergie vanwege de klimaatverandering? Of zullen we ermee stoppen vanwege de risico’s, het afval en de kosten? Het debat wordt scherp gevoerd. Gemoederen lopen hoog op. De één ziet in kernenergie een (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Strooidiensten klaar voor de winterZoomDe strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn klaar voor een strenge winter, de voorraad zout is aangevuld en er werd flink geïnvesteerd in nieuwe strooiwagens. Die werden vanmorgen in het depot van Wegen en Verkeer Limburg in Paal voorgesteld. Vanaf morgen staan 313 strooiwagens en 200 fietspadstrooiers klaar, waarvan 132 nieuwe. "AWV investeerde de afgelopen jaren flink in eigen strooiers voor fietspaden. Die kunnen op maat van het fietspad afgesteld worden zodat er (…) Het hele nieuwsbericht

Exc. Hamont verslaat Opitter

Zondag 16 oktober 2022
Hamont-Achel - Exc. Hamont verslaat OpitterExc. Hamont heeft thuis KFC Opitter verslagen met 2-0. Aan de rust was de stand 1-0. Langens had in de 16de minuut gescoord en Duisters deed hem dat in de 60ste minuut na. Kees mocht gaan douchen na zijn tweede gele kaart. Voor de wedstrijd daagden zo'n 120 toeschouwers op.
Hamont-Achel - Euro Cup handbal: Kroatië wint van BelgiëIn de tweede wedstrijd van België in de EHF Euro Cup heeft Kroatië België verslagen met 30-27.

Nieuw kunstwerk in het museum

Zondag 16 oktober 2022
Hamont-Achel - Nieuw kunstwerk in het museumZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

De fietsbrug ligt er

Zondag 16 oktober 2022
Hamont-Achel - De fietsbrug ligt erZoomHet was een huzarenstukje en het moest allemaal passen, maar de fietsbrug op de fietssnelweg F74 in Helchteren ligt er. Chapeau voor iedereen die er aan heeft meegewerkt! Rudy Luys maakte in de nachtelijke uren ter plaatse dit filmpje en zag dat heel wat belangstellenden er hun nachtrust voor over hadden om alles mee te kunnen maken.

Louwel - KFC Hamont 99 0-1

Zaterdag 15 oktober 2022
Hamont-Achel - Louwel - KFC Hamont 99 0-1KFC Hamont 99 is bij Eendracht Louwel gaan winnen met 0-1.

NAVO-oefening start maandag

Zaterdag 15 oktober 2022
De aangekondigde jaarlijkse nucleaire NAVO-oefening "Steadfast Noon" zal maandag starten. Dat is in Brussel vernomen. Aan de oefening nemen 60 vliegtuigen deel. De bedoeling is het gebruik van in Europa gestationeerde Amerikaanse kernbommen te oefenen. Ook op en vanaf de vliegbasis van Kleine-Brogel zal er geoefend worden.

Tectum Achel verliest van Haasrode

Zaterdag 15 oktober 2022
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest van HaasrodeTectum Achel heeft de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen verloren van Haasrode Leuven; uitslag 3-0. Setstanden: 25-17, 25-23, 25-19.

Achel wint van Koersel

Zaterdag 15 oktober 2022
Hamont-Achel - Achel wint van KoerselAchel VV heeft vanavond Weerstand Koersel verslagen met 3-0 . Na zeven wedstrijden staat Achel VV tweede in de stand met 18 punten, op één punt van Zepperen-Brustem. Koersel staat zesde met 11 punten.

Meeuwen B - Achel B 2-3

Zaterdag 15 oktober 2022
Hamont-Achel - Meeuwen B - Achel B 2-3Achel VV B is bij KSK Meeuwen B gaan winnen met 2-3.

De fietsbrug ligt klaar

Zaterdag 15 oktober 2022
Hamont-Achel - De fietsbrug ligt klaarZoomLangs de Noord-Zuid in Helchteren ligt de fietsbrug klaar die komende nacht over N74 zal worden gelegd. Om die operatie mogelijk te maken is er tussen 22u en 6u geen verkeer mogelijk tussen kruispunt Helchteren en Hechtel. Het verkeer moet omrijden via Meeuwen. (Foto Marc Faes) Meer foto's 

Weg met werkmateriaal

Zaterdag 15 oktober 2022
Vandaag is een diefstal ontdekt in een garage aan de Sommisstraat. Er is werkmateriaal gestolen.

De wereld gaat er op achteruit

Vrijdag 14 oktober 2022
Hamont-Achel - De wereld gaat er op achteruitZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Woning dicht na drugsvondst

Vrijdag 14 oktober 2022
Kort nieuws van bij de buren
De burgemeester van Cranendonck heeft een woning aan het Capucijnerplein in het centrum van Budel voor een periode van vier maanden laten sluiten nadat er harddrugs waren gevonden. Met de sluiting wil de gemeente een eind maken aan druggerelateerde activiteiten op de locatie.

Jaak Van Vlierden overleden

Vrijdag 14 oktober 2022
Hamont-Achel - Jaak Van Vlierden overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Jaak Van Vlierden overleden. Hij was geboren in Hamont en werd 79 jaar. De afscheidsdienst zal plaatsvinden in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30u–20u) in uitvaartcentrum Severens.

Zacht maar wisselvallig

Vrijdag 14 oktober 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Zacht maar wisselvallig Een omvangrijke depressie nabij Schotland is de sturende motor voor het weerbeeld in het weekend. Daarbij doen storingen onze regio aan en is het wisselvallig weer. Met een zuidwestelijke luchtstroming wordt wel relatief zachte lucht aangevoerd. Na het weekend wordt het gevoelig warmer en vanaf dinsdag stijgt de luchtdruk en is het droog. Een nazomertje is in de maak.
Vandaag domineert een regenzone het weer met veel wolken en van tijd tot tijd lichte regen. Na de middag wordt het wat (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Tijdelijk onttrekkingsverbod opgehevenZoomHet tijdelijk onttrekkingsverbod dat sinds juli 2022 in de hele provincie Limburg van kracht was, wordt met ingang van vandaag opgeheven.
Het permanent onttrekkingsverbod op de ecologisch zeer kwetsbare waterlopen, ingevoerd op 1 januari 2022, blijft van kracht. Het kaartje laat zien waar dit van toepassing is. Daarnaast zijn er omwille van de blauwalgproblematiek nog onttrekkingsverboden van kracht op enkele locaties in Limburg en op de Kempense kanalen.
Hamont-Achel - 12,8% van kinderen is materieel gedepriveerdZoom12,8% van de Belgische kinderen is materieel gedepriveerd. Zij hebben bijvoorbeeld geen stevige schoenen, geen leeftijdsspecifiek speelgoed, krijgen onvoldoende gezonde voeding of kunnen niet op vakantie gaan.
Dat meldt Statbel, het Belgische statistiekbureau. De situatie is het meest precair bij kinderen die wonen in een huishouden dat huurt (33,6%) of waar slechts één ouder aanwezig is (28,6%). Voor kinderen wier ouders laagopgeleid zijn (36,4%) en kinderen waarvan (…) Het hele nieuwsbericht

MNM zoekt 'straathelden'

Vrijdag 14 oktober 2022
Hamont-Achel - MNM zoekt 'straathelden'Zoom"MNM Straathelden" is een straatvoetbaltornooi voor jongeren. Op drie verschillende overdekte locaties in Vlaanderen - in Limburg is dat in Beringen - vindt een voorronde plaats waarin drie verschillende categorieën (U12, U14 en U16) vier tegen vier een competitie spelen. Per categorie kwalificeren de beste teams uit de voorrondes zich om het tegen elkaar op nemen tijdens de finale. In Beringen kan je deelnemen op 13 november. Inschrijven kan via deze link.

'Onderkruipsels' in het museum

Vrijdag 14 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 'Onderkruipsels' in het museumZoomDoor het Rijksmuseum in Amsterdam - toegegeven, het is niet bij de deur - krioelen dit najaar meer dan duizend kleurrijke vlinders, harige spinnen en glimmende padden. 'Onderkruipsels' heet de tentoonstelling, die tot en met 15 januari 2023 te zien is. Op de kunstwerken wordt weerspiegeld hoe de blik op alles wat kruipt en krioelt in de loop van de tijd is veranderd. Meer info (Afb. Jan van Kessel - Rijksmuseum)

Op Kleine-Brogel blijven ze fit

Vrijdag 14 oktober 2022
Hamont-Achel - Op Kleine-Brogel blijven ze fitZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Handbal: België verliest van NederlandZoomBelgië is met een nederlaag aan de EK-kwalificatiecampagne begonnen. Op bezoek bij Nederland verloren de Red Wolves met het kleinste verschil: 25–24.
In de eerste helft ontbrak het de Belgen aan snelheid en duelkracht. Halfweg de partij was het 12–9. De Belgen speelden een betere tweede helft en kwamen twee en een halve minuut voor het einde van de wedstrijd verdiend op gelijke hoogte. In een spannend slot scoorden de Nederlanders en liet Qerimi de gelijkmaker liggen.
Zondag spelen de Belgen hun tweede kwalificatieduel in Hasselt. Tegenstander is dan Kroatië dat woensdag Griekenland versloeg. (Foto NHV)
Hamont-Achel - Dag van de chronisch zieken bij SamanaZoom
Elk jaar in oktober viert Samana de dag van de chronisch zieke mens. Deze dag wordt gevierd met een samenkomst voor haar leden. Ontspanning, een hapje en een drankje horen daarbij. Aan de personen die niet meer zo mobiel zijn, wordt een ontbijtmand aangeboden. Dit valt zeker in de smaak van de leden, zeggen ze bij Samana. (Paula Verhees)

Nog eenmaal 'THUIS op de Mulk'

Donderdag 13 oktober 2022
Na het grote succes van de eerste vertoning van de film ‘Thuis op de Mulk' in een volle Ciné Walburg wordt daar een tweede vertoning geprogrammeerd op zondag 11 december om 14u. De film, na grondig onderzoek uitgebracht door Guido Tijskens, vanuit de geschiedkundige kring van Hamont-Achel, geeft een bijzondere kijk op het gehucht van de Mulk, ruim een halve eeuw geleden.
Tickets à 6 euro zijn verkrijgbaar in het Documentatiecentrum Dr. Bussels, Wal 18, elke dinsdagnamiddag van 13-17 u en van 19-22 u. Ze zijn ook verkrijgbaar in het VVV-kantoor in Achel.

Meer gebouwen en meer woningen

Donderdag 13 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Sinds 1995 is het aantal gebouwen in ons land met 16% gestegen. Op 1 januari 2022 waren er dat 4.612.284. Het aantal woningen is in dezelfde tijdspanne met 28% toegenomen tot 5.680.956.
In het Vlaams Gewest zijn er 30% meer woningen en 16% meer gebouwen. In het Waals Gewest zijn er 28% meer woningen en 16% meer gebouwen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest valt de toename van het aantal gebouwen in vergelijking met de twee andere gewesten lager uit (+1%), maar het woningenbestand is er wel met 20% (…) Het hele nieuwsbericht

NAVO-oefening vanop Kleine-Brogel

Donderdag 13 oktober 2022
Hamont-Achel - NAVO-oefening vanop Kleine-BrogelZoomGevechtsvliegtuigen uit zeker tien NAVO-landen zullen volgende week vanop de luchtmachtbasis in Kleine-Brogel oefenen op het inzetten van kernwapens. Dat meldt VRT-nieuws. Het gaat om de geplande, maar vertrouwelijke NAVO-oefening "Steadfast Noon", waarover officieel niemand iets kwijt wil, aldus de VRT. Ook Belgische F-16's nemen deel. Meer info bij VRT Nieuws.

Minder mensen lezen een krant

Donderdag 13 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Steeds minder Vlamingen lezen een krant. Dat blijkt uit cijfers van CIM, het Centrum voor Informatie over de Media. Het Belang van Limburg verloor de jongste twee jaar 10,8 procent aan lezers en liefst 17,6 procent wanneer men het bereik van de website erbij neemt. Voor De Morgen waren die cijfers -5,1% (-17,7%),  voor Gazet van Antwerpen -17,8% (-16,6%), De Standaard -2,2% (-23,6%), Het Nieuwsblad -6,8% (-16,5%) en Het Laatste Nieuws -19,9% (-18,9%). De enige Vlaamse krant die zijn bereik zag toenemen (met 3,3%) is De Tijd; met de website erbij was er echter een teruggang van 7,7%. (Bron: De Tijd)

197 leerkrachten gezocht

Woensdag 12 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
In de provincie Limburg zijn er op dit moment 197 openstaande vacatures voor leerkrachten. Volgens ACOD onderwijs was er nog nooit zo vroeg op het schooljaar zo’n groot tekort. De vakbond wijst op een beperkte instroom van afgestudeerden en de hoge werkdruk, waardoor leerkrachten verlofstelsels opnemen, als oorzaak. (bron Radio 2)

Werken op de snelwegen

Woensdag 12 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer voert volgende week gedurende vijf nachten asfaltherstellingen uit op de Limburgse autosnelwegen. Op de E314 gaat het om de omgeving Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder, in rijrichting Lummen. Op de E313 gaat het om de zone tussen Bilzen en Hasselt, ook in rijrichting Lummen. Het verkeer zal er plaatselijk over één rijstrook moeten. De op- en afritten blijven grotendeels beschikbaar. Enkel op maandagnacht 17 oktober zullen van het complex 29 (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Noord-Zuid zaterdagnacht dicht in HelchterenZoomZaterdagnacht wordt de stalen fietsbrug - 45 meter lang en 140 ton zwaar - over de Grote Baan in Helchteren geplaatst. De weg zal dan van 22u ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends volledig afgesloten zijn. Voor fietsers is er een omleiding via de Peersedijk en het tijdelijk aangelegde fietspad langs de werfzone. Doorgaand auto- en vrachtverkeer op de Grote Baan tussen Pelt en Hasselt volgt in beide richtingen een omleiding. Voor verkeer vanuit Hasselt start die omleiding aan de Kazernelaan (N715). Wie vanuit Pelt komt, moet er in Hechtel-Eksel af en via de Peerderbaan (N73) rijden.

Wisselvallige maar zachte periode

Dinsdag 11 oktober 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallige maar zachte periodeEen storing trekt donderdag over onze streken en maakt een einde aan het droge weer. Daarna breekt een wisselvallige periode aan met op tijd en stond wat regen of een bui. Ook de wind krijgt een belangrijke rol. Een positieve noot komt van de temperaturen: het wordt tijdens de nacht niet meer zo koud en overdag liggen de maxima rond of iets boven de normale waarden.
Vandaag wordt het weer bepaald door een hogedrukgebied en is het vanmiddag stralend zonnig weer bij maxima rond 15 graden. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Donderdagnacht werken in Hasselt

Dinsdag 11 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt in de nacht van donderdag 13  op vrijdag 14 oktober op het kruispunt van de Grote Ring (R71) met de Kempische Steenweg (R74). Tussen 20u en 6u worden er drie definitieve portieken voor de vernieuwde verkeerslichten geplaatst. Houd rekening met enige verkeershinder in de omgeving, waarschuwt het AWV.

Feest bij de salvatorianen

Dinsdag 11 oktober 2022
Zondag is er feest bij de salvatorianen in de Collegestraat. De paters Paul Frederix (Hamont) en Eduard Gijsen (Solingen, Duitsland) vieren 60 jaar priesterschap. Broeder Lambert van de Schans (Hamont) is 50 jaar kloosterling en pater Stijn Van Baelen (Rome) werd 25 jaar geleden tot priester gewijd. De feestelijkheden beginnen om 15 uur met een dankdienst in de Salvator Mundikerk van het Lo.
Er is jaren lang onderhandeld tussen de verschillende overheden en de stookoliesector om eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen financieel te ondersteunen. In mei 2021 stelde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de stookoliesector in gebreke en stuurde ze deurwaarders naar oliesectorfederaties Informazout, de Belgische Petroleum Federatie en Brafco. Het was voor haar een doorn in het oog dat de sector zijn engagement niet nakwam om een fonds op te richten om eigenaars van lekkende (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Dag van de chronisch zieken bij Samana AchelZoom Samana Achel vierde zaterdag de jaarlijkse dag van de chronisch zieken. De kernleden verrasten de thuisgebonden zieken met een heerlijke ontbijtdoos. Tijdens de feestnamiddag hield voorzitster Hilde een welkomstwoordje en na een bezinning, een lekker kopje koffie en een gezellige babbel was het tijd voor een geanimeerd optreden van het duo Side by Side. Vrolijke liedjes werden afgewisseld met meezingers en de polonaise mocht ook niet ontbreken. Sluitstuk van de dag was een heerlijk feestmaal.

Vier generaties, dank zij Kato

Maandag 10 oktober 2022
Hamont-Achel - Vier generaties, dank zij KatoZoomOp 8 juni werd Kato Kauffmann geboren. Ze werd daardoor de vierde van vier generaties: met grote oma Hilda Gielen (84), moeke Margo Thijs (57), mama Sanne Donné (33) en kleine spruit Kato. Proficiat!

Grote 'verleddingsoperatie'

Maandag 10 oktober 2022
Hamont-Achel - Grote 'verleddingsoperatie'ZoomBegin november wordt het startschot gegeven voor de grote ‘verleddingsoperatie’ langs Vlaamse gewestwegen: alle verlichting langs de gewestwegen wordt de komende jaren omgebouwd naar LED-verlichting. Dat maakt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters bekend.
Het project vergt een investering van 84,5 miljoen euro (via Europese relancemiddelen) die ervoor moet zorgen dat in 2025 alle verlichting op onze gewestwegen gebeurt door ledverlichtingstoestellen.
Het (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Volleybal: Hasselt B - Achel B 2-3In eerste promo mannen heeft Tectum Achel B met 2-3 gewonnen van VTSS Hasselt B. Tectum staat zevende in de stand met vijf punten.

Verlies voor Hades en HABO

Zondag 9 oktober 2022
Dit weekend werd er weer gehandbald bij HC Hades, jammer genoeg zonder overwinningen. Zaterdagavond moesten de heren hun meerdere erkennen in HV Arena. De wedstrijd werd afgesloten met 19-30 op het scorebord. Ook de dames van HABO konden zondag niet winnen in St.-Truiden. De eindstand daar was 19-18.

E. Houthalen- Exc. Hamont 0-0

Zondag 9 oktober 2022
Hamont-Achel - E. Houthalen- Exc. Hamont 0-0In Houthalen hebben Eendracht Houthalen en Excelsior Hamont vandaag 0-0 gelijk gespeeld.
Elise Mertens heeft zich geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi van Monastir in Tunesië. Ze versloeg de Amerikaanse Claire Liu (WTA-73) in twee sets: 6-4 en 6-0. In de finale neemt Elise het op tegen de Française Alizé Cornet (WTA-37), die Veronika Kudermetova (WTA-12) versloeg in twee sets: 6-4 en 6-3.

Achel B klopt Maasland NO B

Zaterdag 8 oktober 2022
Hamont-Achel - Achel B klopt Maasland NO BDe tweede ploeg van Achel VV heeft vanavond Maasland NO B verslagen met 3-0. UPDATE Een verslag uit Achel:
Beide ploegen stonden voor aanvang van deze wedstrijd met hetzelfde puntenaantal op 3 punten van leider GS Bree-Beek. Het eerste kwartier waren ze aan elkaar gewaagd maar groen-wit eiste steeds meer veldoverwicht op en de Achelse supporters mochten zich opmaken voor een genietbaar kijkstuk. Draaischijf Raf Theunissen kon na ruim een kwartier aanleggen vanop de (…) Het hele nieuwsbericht

KFC Hamont 99 verslaat St. Elen

Zaterdag 8 oktober 2022
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 verslaat St. ElenIn tweede provinciale B heeft KFC Hamont 99 de punten thuis gehouden tegen ST. Elen. Het won met 3-1.

Achel VV klopt Eksel

Zaterdag 8 oktober 2022
Hamont-Achel - Achel VV klopt EkselIn eerste provinciale heeft KFC Eksel A vanavond thuis met 1-2 verloren van Achel VV A. UPDATE Een verslag van "een trotse voorzitter" Vital Davids:
Het voetbal viert hoogtij in Achel! Nadat vrijdagavond eerst Achel C met 0-2 ging winnen in Bree-Beek, nam Achel B zaterdagavond op De Siggert met 3-0 de maat van Maasland Noord-Oost en won Achel A tezelfdertijd in 1ste Provinciale de topper in Eksel met 1-2.
Eerder op de dag waren er ook nog de (…) Het hele nieuwsbericht

Repair Café op 28 oktober

Zaterdag 8 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) organiseert samen met de stad twee keer per jaar het Repair Café. Omwille van corona kon de editie van maart niet doorgaan.
Het komend Repair Café van 28 oktober zal coronaproof georganiseerd worden. Je hebt er de mogelijkheid om met de hulp van deskundigen je defecte spullen gratis te laten repareren, tenzij er extra materiaal voor nodig is. Deze keer eijn elektrische apparaten, kleding, computers, het slijpen van tuingereedschap en fietsen aan de beurt. Ook is er een oproep om kinderfietsen te brengen zodat men die aan de fietsbieb kan overmaken. Ook zullen de weggeefwinkel van Lommel en de Zadenbib Noord-Limburg aanwezig zijn.
Het Repair Café heeft zijn thuisbasis in het Michielshof in Achel en heeft de deuren geopend tussen 18u00 en 21u00.
Elise Mertens (WTA-42) heeft de halve finale bereikt op het WTA-toernooi van Monastir, in Tunesië. Ze versloeg in de kwartfinale de Japanse Moyuka Uchijima (WTA-124) met 6-0, 3-6 en 6-4. De wedstrijd duurde twee uur.

Pierre Van Langendonck overleden

Zaterdag 8 oktober 2022
Hamont-Achel - Pierre Van Langendonck overledenOp 3 oktober is Pierre Van Langendonck overleden, de echtgenoot van Mia Hermans. Hij was 81 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Viversel (Heusden-Zolder)  vond plaats in intieme kring.

Als de rechtbank meeluistert

Vrijdag 7 oktober 2022
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Als de rechtbank meeluistertOm het handelsfonds van een restaurant te kopen, betaalde de vennootschap S. (hierna S.) aan een restauranthouder een voorschot van 10.000 euro op de overnameprijs van 55.000 euro. Zij zetten ook samen een voorlopige overeenkomst op papier waarin voorzien was dat de verkoop alleen doorging als S. een overnamekrediet kreeg van een Belgische bank. Toen puntje bij paaltje kwam, liet S. weten dat de twee banken die hij had aangezocht weigerden omdat de terugbetaling van het krediet te zwaar woog. Een brief van het (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Nieuwe expo 'Wolf! De wolf in illustratie'ZoomVan 20 november tot en met 4 juni kan men in Villa Verbeelding in Hasselt (Bampslaan 35) gaan kijken naar de expo "Wolf! De wolf in illustratie".
In deze bijzondere expo worden beelden getoond van beroemde illustratoren en aanstormend talent. Er zullen wolven zijn in alle soorten: vals of vriendelijk, moedig of doodsbang, speels, bloeddorstig, dom of gewoon levensecht. Het is uniek om op één plek zoveel wolvenillustraties samen te zien: ze komen uit Parijs, Berlijn, Madrid (…) Het hele nieuwsbericht

Fraai herfstweekend

Vrijdag 7 oktober 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Fraai herfstweekendNa de doortocht van een storing in de nacht van vrijdag op zaterdag, bouwt er opnieuw een hogedrukgebied op. Het weekend staat dan ook in het teken van hoge luchtdruk met veel zon en vrij aangename maxima. De nachten verlopen wel behoorlijk koud. Na het weekend is het nog even overwegend droog, maar vanaf donderdag nemen de neerslagkansen toe.
Vandaag is het flink zonnig, maar na de middag komen er stilaan meer wolken opzetten vanuit het westen. Het blijft echter droog en de maxima komen uit (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Eikenprocessierupsen overwinteren in de grondZoomVoor het eerst is op film vastgelegd hoe eikenprocessievlinders uit de grond kruipen en daarna hun vleugels oppompen. De eikenprocessievlinders die op film zijn vastgelegd kropen in 2020 als rups de grond in. In 2021 kwamen ze even boven de grond om te eten waarna ze weer de grond in gingen om te verpoppen. Deze zomer kropen ze als vlinder voor de camera uit de grond. De Nederlandse Silvia Hellingman filmde dat, meldt Naturetoday.com.

Nieuwe vennootschap: KI Invest

Vrijdag 7 oktober 2022
Kevin Vaesen (39) en Ineke Genevasen (35), beiden uit Hamont-Achel, hebben de besloten vennootschap KI Invest opgericht met zetel aan de Windmolenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer human resources- en marketingactiviteiten, projectontwikkeling en handel in onroerend goed en het verkopen van goederen op basis van commissie.
Op het tennistoernooi van Monastir in Tunesië heeft Elise Mertens de kwartfinales bereikt. In de 1/8ste finales versloeg ze de Griekse Despina Papamichail (WTA-175) in drie sets: 7-5, 6-1, 6-2.
Vrijdagavond doet de bibliotheek opnieuw mee aan ‘De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden’. Dit dictee wemelt niet van de moeilijke woorden, maar laat je creatief aan de slag gaan met taal. Het wordt een avond vol woorden, zinnen, pen, papier en klamme handen. Je hoeft zeker geen spellingskrak te zijn om mee te doen.
De Schrijfwijzen wordt inmiddels met succes gespeeld in ruim 150 bibliotheken. Heb je zin om dit jaar mee te doen? Het spel telt drie rondes: een (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In 2020 kostte een werkuur een Belgisch bedrijf gemiddeld 40,5 euro per werknemer, tegenover 38,6 euro in 2016. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van de vierjaarlijkse statistiek naar de arbeidskosten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Een werkuur is het duurst in de elektriciteits- en gassector en het goedkoopst in de horeca. De arbeidskosten zijn over het algemeen hoger in grote bedrijven.
Kerk
Hamont-Achel - Bisdom dringt aan op energiebesparingIn een brief aan de parochies heeft het bisdom Hasselt vandaag suggesties geformuleerd voor energiebesparing in kerkgebouwen. Er wordt onder meer voorgesteld om liturgische vieringen met weinig gelovigen te bundelen zodat  er minder ruimten moeten verwarmd worden. Verder wordt onder meer geopperd de centrale verwarming later op het jaar in te schakelen, de thermostaat één of meerdere graden lager in te stellen en vroeger uit te schakelen en de temperatuur niet te verhogen tijdens de vieringen.  Nu wordt er in de meeste kerken een basistemperatuur aangehouden ter bescherming van orgel en kunstwerken. Er wordt ook gepleit voor efficiëntere opvang en hergebruik van regenwater van kerkgebouwen.

Morgen weer een test van BE-Alert

Woensdag 5 oktober 2022
Hamont-Achel - Morgen weer een test van BE-AlertZoomMorgen testen steden, gemeenten en provincies in heel het land het waarschuwingssysteem BE-Alert. In Limburg doen 36 steden en gemeenten mee, het hoogste aantal sinds BE-Alert werd gelanceerd. Daarnaast zal ook de Dienst Noodplanning en Crisisbeheer Limburg deelnemen en berichten sturen op plaatsen waar de lokale besturen zelf niet testen.
Heel wat Limburgers die ingeschreven zijn op BE-Alert zullen morgen een sms van het nummer 1789, een telefonische oproep van het nummer 04/77.77.77.55 of een (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In België is het percentage van de bevolking tussen 16 en 74 jaar dat moeilijkheden of grote moeilijkheden ondervindt om rond te komen gestegen van 11,7% in het derde kwartaal 2021 tot 16,1% in het tweede kwartaal 2022. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van de driemaandelijkse enquête over de levensomstandigheden van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Bij de 20% van de personen met de laagste inkomens is het voor 34,2% van hen moeilijk of zeer moeilijk om rond te komen in het (…) Het hele nieuwsbericht

Rustig en warm, daarna wat koeler

Dinsdag 4 oktober 2022
Hamont-Achel - Rustig en warm, daarna wat koelerEen hogedrukgebied over onze streken zorgt voor rustig en aangenaam herfstweer met hoge temperaturen. Vooral woensdag mogen we een thermisch hoogstandje verwachten. Na de doortocht van een storing wordt het vanaf donderdag wat minder warm. Er bouwt echter opnieuw een hogedrukgebied op over onze regio, waardoor ook de tweede helft van de week droog verloopt.
Morgen/woensdag zijn er opklaringen na wat lokale nevel in de ochtend, zijn er opklaringen. Er is aanvankelijk wel redelijk wat hoge bewolking (…) Het hele nieuwsbericht

Flitsmarathon morgen

Dinsdag 4 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Flitsmarathon morgenMorgen/woensdag organiseert de politie weer een flitsmarathon tegen overdreven snelheid. Die begint om 6u en duurt 24u. Zowel lokale als federale en autowegenpolitie nemen er aan deel.
Hamont-Achel - JAC-helpspel wijst weg naar hulpverleningZoomBijna 600 leerlingen namen de afgelopen weken deel aan het JAC Helpspel. De vierdejaars van de secundaire scholen in Pelt en Hamont-Achel maakten zo op een interactieve manier kennis met verschillende hulpverleningsdiensten. Dit project wordt jaarlijks zowel financieel als praktisch ondersteund door de twee gemeenten.
 Scholen proberen elke dag stil te staan bij het algemeen welzijn van de jongeren. De weg vinden naar gepaste hulpverlening is daarbij van groot belang. Eenmalige (…) Het hele nieuwsbericht

Infosessie dakisolatie

Dinsdag 4 oktober 2022
Dakisolatie is een kostenefficiënte ingreep met een gigantische impact. Wist je dat 30% van de warmte in je woning ontsnapt via je dak? Wie een zuinige woning wil, begint dus best met het isoleren van het dak. Pas op, want een goede dakisolatie staat of valt met de juiste plaatsing ervan.
Maar welk soort isolatie gebruik je het best? Waarop moet je letten bij de plaatsing zodat de isolatie optimaal rendeert? Kan je het zelf plaatsen of laat je dat beter over aan een gespecialiseerde firma?
Een antwoord op al je vragen krijg je tijdens de infosessie dakisolatie op 13 oktober om 19.30 uur in de vergaderzaal in het Michielshof. Locatie kan nog wijzigen. Wil je deelnemen, schrijf je dan hier in voor deze sessie.

'Viering van de vrolijke wanhoop'

Dinsdag 4 oktober 2022
Vandaag gelezen
"Muziek is een soort viering van de vrolijke wanhoop, een poging om het onheil van het dagelijkse leven te bezweren."
                                                           (Admiral Freebee in Visie)

Staking bij NMBS

Maandag 3 oktober 2022
Hamont-Achel - Staking bij NMBSZoomAls je met de trein naar het werk of de school gaat, hou er dan rekening mee dat er nu woensdag gestaakt wordt bij de Belgische spoorwegen. Volgens de NMBS zal driekwart van de treinen niet rijden. Met de personeelsleden die wel werken zal een alternatieve regeling worden uitgewerkt en die is vanaf morgenvroeg online te raadplegen. De staking gaat in morgenavond om 22 uur, tegen donderdagochtend zullen de treinen weer normaal rijden.
Op het WTA-tennistoernooi in het Tunesische Monastir gaat Elise Mertens (WTA-42) naar de achtste finales. Ze versloeg in de 1/16e finales de Roemeense Jaqueline Cristian (WTA-82) in minder dan een uur met twee keer 6-1.

'Dierenschepen in elke gemeente'

Maandag 3 oktober 2022
Hamont-Achel - 'Dierenschepen in elke gemeente'Zoom
250 gemeenten in Vlaanderen hebben vandaag een schepen bevoegd voor dierenwelzijn, 50 gemeenten hebben dat nog niet. Naar aanleiding van Werelddierendag morgen roept Vlaams minister Ben Weyts die gemeenten op om daar werk van te maken. Hij heeft morgen alle Vlaamse schepenen bevoegd voor Dierenwelzijn uitgenodigd in het Vlaams Parlement om samen uitdagingen van het lokale dierenwelzijnsbeleid te bespreken. “Op elk niveau in onze samenleving krijgt het welzijn van dieren terecht meer aandacht”, zegt Weyts. “Het lokale politieke niveau mag niet achterblijven.”

Team 'Platte 8' wint KNLS-quiz

Zondag 2 oktober 2022
Hamont-Achel - Team 'Platte 8' wint KNLS-quizZoomDe Koninklijke Noord-Limburgse Scheidsrechtersvereniging verwelkomde afgelopen vrijdag in zaal Den Drossaerd 17 quizploegen voor hun jaarlijkse algemene quiz. Na tien ronden mocht het team "Platte 8" zich winnaar noemen. De vragen gingen over geschiedenis, sport, politiek, showbizz,…
Het was de tiende editie van deze quiz, die - net als de wekelijkse voetbalwedstrijden - ook nu in goede banen werd geleid door de referees.
Op de foto: links de winnaars van team Platte 8, rechts de bestuursleden Dries Saenen, Robin Caelen en voorzitter Paul Smolders.

Deze namiddag trokken de dames van handbal HABO naar het Antwerpse Uilenspiegel. Bij de rust werd er als tussenstand 9-18 opgetekend. Einduitslag: 16-28 in het voordeel van HABO. 
Hamont-Achel - Exc. Hamont verliest van Turkse FCExc. Hamont heeft met 0-1 verloren van Turkse FC uit Beringen.

Achel VV B klopt Lommel-Kolonie

Zondag 2 oktober 2022
Hamont-Achel - Achel VV B klopt Lommel-KolonieDe tweede ploeg van Achel VV is bij Lommel Kolonie gaan winnen met 2-3.

Nazomer op komst?

Zaterdag 1 oktober 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Nazomer op komst?Na het weekend bouwt een hogedrukgebied op over onze streken. Er staat dan droog weer op het programma met relatief hoge maxima voor de tijd van het jaar. De nachten zijn wel fris met kans op nevel en mist. Als die vlug opgeruimd geraken, staan er een paar aangename nazomerse dagen te wachten. 
Vandaag wordt een wisselvallige dag. Er vallen verspreid enkele buien en er staat een matige westelijke wind. Er is echter ook ruimte voor wat zon, vooral na de middag. De maxima zijn eerder normaal (…) Het hele nieuwsbericht

KFC verliest bij Boorsem

Zaterdag 1 oktober 2022
Hamont-Achel - KFC verliest bij BoorsemKFC Hamont 99 heeft vanavond met 2-1 verloren van Boorsem Sport.

Thuiswinst voor Achel VV

Zaterdag 1 oktober 2022
Hamont-Achel - Thuiswinst voor Achel VVAchel VV heeft vanavond leider Bree-Beek overtuigend verslagen met 4-1. UPDATE Een verslag uit Achel: 
De topper vanavond tegen leider GS Bree-Beek, dat tot dusver een foutloos parcous aflegde, kon op behoorlijk wat belangstelling rekenen op de Siggert. Beide ploegen kozen voluit voor de aanval. Dat resulteerde in een eerste mogelijkheid voor de bezoekers via Vanderstraeten die gelukkig zijn kopbal pal op doelman Ian Wouters zag stranden (4’). Enkele (…) Het hele nieuwsbericht

Angelika Caluzinski overleden

Zaterdag 1 oktober 2022
Hamont-Achel - Angelika Caluzinski overledenGisteren is Angelika Caluzinski overleden, de echtgenote van Danny Wellens. Ze was geboren in het Duitse Rotenburg en werd 71 jaar. De afscheidsdienst en het bijplaatsen van haar urne op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Grensgevallen
Het provinciebestuur van Nederlands-Limburg wil dat een directe treinverbinding tussen Eindhoven, Heerlen en Aken in december 2023 van start gaat. Vooral het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen dringen op zo'n verbinding aan. De provincie onderzoekt nu welk type treinstellen voor de verbinding ingezet gaat worden. De trein moet in elk geval op het Nederlandse én Duitse spoornet kunnen rijden. Eind 2023 moeten enkele treinen per dag de verbinding gaan maken.

Wim Schellens overleden

Zaterdag 1 oktober 2022
Hamont-Achel - Wim Schellens overleden
Gisteren overleed Wim Schellens, weduwnaar van Lies Kenens. Wim werd geboren in Bergeijk in 1937 en werd nu net géén 85. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, waarna zijn asurne wordt bijgezet in het urnenveld bij Lies op de begraafplaats van Lommel Kolonie. Een laatste groet is mogelijk op maandag 3 oktober tussen 18 en 20 uur in de Sint-Jozefstraat 18.

Limburg langer ‘ontwrichte zone'

Zaterdag 1 oktober 2022
Hamont-Achel - Limburg langer ‘ontwrichte zone'Zoom Vlaams minister van Economie Jo Brouns heeft een akkoord bereikt met federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem over de verlenging van de steunmaatregel ‘ontwrichte zones’, en dat voor een periode van 24 maanden. Limburgse ondernemers kunnen zo opnieuw twee jaar lang rekenen op een vrijstelling van 25% op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing per gecreëerde arbeidsplaats. 
Om de economische krater na de sluiting van Ford Genk weer op te vullen (…) Het hele nieuwsbericht
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel