Het overige nieuws

Er is nog hoop

Maandag 31 juli 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Er is nog hoopZoom(Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Achel VV schakelt Genk VV uitIn de Beker van België heeft Achel VV vanmiddag Genk VV geklopt met 2-0. De eindstand was aan de rust al bereikt met doelpunten van Theuwis en Deckers. Achel VV moet het nu opnemen tegen Kadijk SK.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Koning Boudewijn stierf 30 jaar geledenMorgen is het 30 jaar geleden dat Koning Boudewijn in zijn buitenverblijf villa Astrida in Motril in het zuiden van Spanje overleed ten gevolge van een hartstilstand. Hij was 62 jaar.
Hamont-Achel - KFC Hamont A klopt K. ESK LeopoldsburgIn de Beker van Limburg heeft KFC Hamont A K. ESK Leopoldsburg verslagen met 2-0.
Hamont-Achel - KFC Hamont B - Lommel Kolonie 2-1KFC Hamont B heeft in de Beker van Limburg met 2-1 gewonnen van Grenstrappers Lommel Kolonie.

Exc. Hamont - Bolderberg 5-1

Zondag 30 juli 2023
Hamont-Achel - Exc. Hamont - Bolderberg 5-1In de Beker van Limburg heeft Exc. Hamont met 5-1 gewonnen van FC Bolderberg.
Hamont-Achel - Bocholt VV B - Achel VV B 1-0In de Beker van Limburg heeft Bocholt VV B aan het langste eind getrokken tegen Achel VV B. Het won met 1-0.
Hamont-Achel - Ondertussen, in de Noordzee...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

When in Rome...

Zaterdag 29 juli 2023
300 woorden van Rudi
Hamont-Achel - When in Rome..."Koop vooraf tickets", hadden ze ons gezegd. Zo gezegd, zo gekocht, maar in de luchthaven kregen we het bericht dat er iets mis was met onze tickets voor het Colosseum. "Och, we zien wel”, reageerden we onbezonnen.
Op de tweede dag van ons verblijf waren we vroeg op pad. We dachten er als eerste te staan, maar op de verkeersvrije laan naar het Colosseum was het drukker dan op een uitverkocht Rock Werchter. "You want tickets?", sprak een man ons aan. Het leek ons te duur.
Aan het Colosseum (…) Het hele nieuwsbericht
In de derde rit van de Ronde van Tsjechië is Kamiel Bonneu vandaag zesde geworden. In de rangschikking staat hij op de derde plaats.

Mietje De Graaf overleden

Zaterdag 29 juli 2023
Hamont-Achel - Mietje De Graaf overledenGisteren is Mietje De Graaf overleden, de weduwe van Jo Van Vlierden, die in 2020 stierf. Ze was 91 jaar. De afscheidsdienst en de bijbegraving van de urne op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: maandag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Kamiel Bonneu 9de in Tsjechië

Vrijdag 28 juli 2023
Achelaar Kamiel Bonneu is vandaag 9de geëindigd in de tweede rit van de Ronde van Tsjechië. Zijn ploegmaat Elias Maris kwam één seconde eerder als 6de over de eindmeet. De rit ging over 166km tussen Olomouc en Pustevny. Er komen nog twee ritten.

Regen, buien en wind

Vrijdag 28 juli 2023
Hamont-Achel - Regen, buien en windAan het wisselvallige weer komt voorlopig nog geen einde. Integendeel, de komende dagen mogen we geregeld regen en buien verwachten en er is ook kans op onweer. Alvast tot het einde van volgende week met het weekend inbegrepen is er nog niet dadelijk zomerweer in zicht. Bovendien staat er vaak flink wat wind en zijn de maxima eerder pover met slechts 20 graden.
Vandaag is het vaak zwaar bewolkt, maar af en toe kan ook de zon doorbreken. Er komen na de middag een aantal buien opzetten. Deze (…) Het hele nieuwsbericht

Wolf August wordt opgezet

Vrijdag 28 juli 2023
Wolf August, die eerder deze week werd aangereden in Oudsbergen, zal worden opgezet. Dat heeft het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek bekendgemaakt. In een video die het INBO maakte over de autopsie op de wolf, vertelt de dierenarts ook dat het dier opgezet wordt. "Dat maakt bij een autopsie veel verschil, daarom dat dat ook aan bod kwam", zegt Koen Van Muylem van het INBO. "August was een iconisch beest, als stamvader van de Limburgse wolven. We willen hem niet verloren laten gaan." Momenteel is nog niet duidelijk waar of wanneer August te zien zal zijn. "Nu gaat hij de diepvriezer in, er zijn nog geen concrete plannen", besluit Van Muylem. (Bron: VRT)
Op 9 en 10 september zijn er de Belgian Air Force Days op de vliegbasis van Kleine-Brogel. Inwoners van de buurgemeenten kunnen tegen een voordelig tarief binnen, maar dan moeten ze hun "buurticket" wel kopen vóór 1 augustus. Alle informatie en de link naar de ticketverkoop vind je hier.

Iedereen gaat naar 'Barbie'

Woensdag 26 juli 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Iedereen gaat naar 'Barbie'ZoomEn het moet een heel goeie film zijn, met feministische trekjes. Fobie zag in het publiek nog iets anders... 

Bakkeleien over een ruiterpoort

Woensdag 26 juli 2023
Vandaag gelezen
Hamont-Achel - Bakkeleien over een ruiterpoortZoom"De doodgereden wolf is wel degelijk August. Wisten we eigenlijk al. Wat we tot gisteren helaas niet wisten, is dat het Agentschap Wegen & Verkeer, Natuur en Bos en de gemeente Oudsbergen al anderhalf jaar bakkeleien over welk type ruiterpoort er moet komen in het metersbrede gat in het ecoraster (foto) langs de N76. Dat gat kostte gisteren het leven aan de stamvader van de Limburgse wolvenroedel." (Jan Loos van Welkom Wolf)
Hamont-Achel - Autopsie van August achter de rugZoomVanmorgen is in het laboratorium van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in Geraardsbergen de autopsie uitgevoerd van de wolf die gisteren op de N76 in Oudsbergen om het leven kwam. Op basis van de forse lichaamsbouw van deze mannelijke wolf kon al onmiddellijk worden uitgesloten dat het om een welp zou gaan. De slijtage van de tanden en een röntgenopname van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek van de (hoek)tanden geven meer informatie over de leeftijd: het gaat met (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Ondertussen, in de wolvenregio...Zoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Landbouwbedrijven enorm groter

Woensdag 26 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 1980 is de gemiddelde oppervlakte van de landbouwbedrijven verdriedubbeld. De gemiddelde oppervlakte ging van 12,49 ha in 1980 naar 38,7 ha in 2022. (Statbel)
Hamont-Achel - Achel VV verliest van Wezel SportAchel VV heeft vandaag in een oefenwdstrijd verloren van Wezel Sport. Uitslag: 1-0.

De zomer is ver weg

Dinsdag 25 juli 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - De zomer is ver wegHet is wisselvallig en het blijft wisselvallig. Met een aanhoudende westcirculatie komt daar de volgende 10 dagen alvast geen verandering in. Wel wordt het op het einde van de week en in het weekend wat warmer, maar donderdag en vrijdag gaat het stevig regenen.
Morgen vallen er enkele buien in de ochtend en voormiddag, maar is er tussendoor ook zon. Na de middag verdwijnen de buien uit het weerbeeld, maar nemen de wolkenvelden wel toe. Het wordt wat warmer bij 22 graden. Ook donderdag wordt (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Europese primeur: drone vervoerde bloedzakjesZoomVandaag heeft een passagiersdrone (foto) met twee zitplaatsen voor het eerst medische inhoud vervoerd door Europees luchtruim. De dronevlucht, een volledig onbemande en geautomatiseerde missie, vervoerde meerdere bloedzakjes over een afstand van 1 kilometer doorheen het testluchtruim van DronePort in Sint-Truiden. De operatie werd gecoördineerd door het Belgische bedrijf Helicus, dat bekend staat om de ontwikkeling van dronetoepassingen en -technologieën voor medisch transport door de lucht. Lees meer bij de LRM
Hamont-Achel - Dief betrapt in Deken Dolsstraat
Deze namiddag is een man betrapt die klinkers wou stelen in de Deken Dolsstraat. Hij maakte zich uit de voeten toen hij werd opgemerkt.

Twitter wordt X

Dinsdag 25 juli 2023
Hamont-Achel - Twitter wordt XZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Ella van Groezen overleden

Dinsdag 25 juli 2023
Hamont-Achel - Ella van Groezen overledenZondag is Ella van Groezen overleden, de weduwe van Leen Schippers en de levenspartner van Rein Schoolmeester. Ze was geboren in Zaandam (Ned.) en werd 90 jaar. Vrijdag wordt ze gecremeerd, na een plechtigheid (om 14.30u) in het crematorium van Heeze aan de Somerenseweg 120. Begroeting is daar mogelijk van 14u tot 14.15u. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Het afvalwater na een festival

Dinsdag 25 juli 2023
Vandaag gelezen
"Als er een festival in de buurt is, dan zien we dat meteen terug in de hoeveelheid drugsresten die we meten op onze rioolwaterzuiveringen."
(Waterschap De Dommel)

Zandzakjes te koop

Dinsdag 25 juli 2023
Hamont-Achel - Zandzakjes te koopZoomWe hopen dat je ze nooit nodig hebt, maar wie rekening houdt met wateroverlast rond zijn woning kan nu in het recyclagepark (lege) zandzakjes kopen. De zakjes worden per set van 10 stuks verkocht voor € 5,00. Je kan per jaar en per gezin 40 stuks aankopen. Je ontvangt bij de aankoop een fiche met info over het gebruik van de zakken.

1.092 faillissementen

Dinsdag 25 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
In juni registreerden de Ondernemingsrechtbanken in ons land 1.092 faillissementen. Het aantal banen dat daardoor verloren ging bedroeg 2.726. Dit betekent een stijging met 39,4% in vergelijking met mei van dit jaar (1.955). (Statbel)

Nieuwe vennootschap: Jenah

Dinsdag 25 juli 2023
Wout Van De Broek uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Jenah opgericht met zetel aan de Watertorenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer consultancy en managementactiviteiten.
Kerk
Hamont-Achel - Mgr. Hoogmartens op roadtrip naar WJDZoomMgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, trekt deze zomer met de wagen door Europa en probeert zo alle Vlaamse deelnemers aan de Wereldjongerendagen (WJD) te ontmoeten die van 1 tot 6 augustus in Lissabon worden gehouden. Voorafgaand aan het eigenlijke gebeuren in Lissabon nemen de Vlaamse jongeren deel aan zogenaamde voorprogramma’s. Nieuw dit jaar is dat ze in groepjes van ongeveer vijftig verspreid zijn over heel Zuid-West Europa. Van Juignac in Frankrijk, tot Bilbao en Madrid in Spanje en (…) Het hele nieuwsbericht

Martine Tanghe overleden

Zondag 23 juli 2023
Vanochtend  is voormalig VRT-journaliste Martine Tanghe overleden. Zij was 67 jaar en gedurende meer dan 40 jaar journaliste en nieuwsanker aan de Reyerslaan. In 2011 kreeg ze kanker. Enkele jaren geleden stak de ziekte opnieuw de kop op. 
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Ondertussen, in de buurt van Griekenland...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Fietsendrager van auto gestolen

Zaterdag 22 juli 2023
Aan de Achelse Kluis is een fietsendrager die op een auto was gemonteerd gestolen. Dat gebeurde deze namiddag.

Geslaagd 21 juli-defilé

Zaterdag 22 juli 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Geslaagd 21 juli-defiléZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Motorrijder onderuit in Budel

Vrijdag 21 juli 2023
Grensgevallen
Op de Meemortel in Budel is een motorrijder gewond geraakt toen hij onderuit ging. Het ongeval gebeurde gisterenavond.

Wisselvallig en frisser

Vrijdag 21 juli 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallig en frisserIn een strakke westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming wordt onstabiele maritieme lucht naar onze streken gestuurd. Af en toe zitten daar ook regengebieden in, waarbij we gedurende langere tijd regen mogen verwachten. Alvast tot het einde van de maand blijft het wisselvallige en eerder koele weer aanhouden.
Vandaag wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Een buienlijn trekt rond de middagperiode over het land van west naar oost met lokaal enkele stevige buien en kans op onweer. Daarna (…) Het hele nieuwsbericht

Muren van kerk in Budel beklad

Vrijdag 21 juli 2023
Grensgevallen
Van de Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk in Budel zijn afgelopen nacht enkele muren met stoepkrijt beklad met leuzen tegen asielzoekers. De gemeente gaat aangifte doen van de discriminerende leuzen en heeft ze in overleg met de pastoor inmiddels laten verwijderen. De politie is een onderzoek gestart.

Nationale Feestdag

Vrijdag 21 juli 2023
Hamont-Achel - Nationale FeestdagZoomNationale Feestdag vandaag, dus een Te Deum in de kathedraal in Brussel. Daar was de koninklijke familie aanwezig. (Foto Robert Boons)

Jeanne Joosten overleden

Donderdag 20 juli 2023
Hamont-Achel - Jeanne Joosten overledenGisteren is Jeanne Joosten overleden, de weduwe van Alfons Sleurs, die in 2011 stierf. Ze was 90 jaar. Dinsdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Begroeting: maandag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Limburgse bedevaart naar LourdesZoomDeze week zijn 385 Limburgse bedevaarders in Lourdes voor de jaarlijkse Lourdesbedevaart. Ook bisschop Patrick Hoogmartens is ter plaatse om samen met de Limburgers te vieren. "Dit jaar zullen wij met het thema vanuit de 13de verschijning 'Ga het zeggen, om hier een kapel te bouwen' op zoek gaan hoe wij vandaag zelf een kapel dienen te bouwen om meer Kerk te zijn", zegt de Limburgse bisschop. Ook zijn de mijnwerkers-brancardiers van verschillende Limburgse afdelingen weer paraat om de zieken ter plaatse te helpen. Gisteren stond de traditionele internationale viering op het programma.

Inbraak aan Oude Hoeve

Woensdag 19 juli 2023
Hamont-Achel - Inbraak aan Oude HoeveGisteren is er ingebroken in een woning aan de Oude Hoeve. De dader sloeg een schuifraam aan de achterkant van het huis kapot en doorzocht alle kamers. Hij ging aan de haal met juwelen, vooral horloges.
Het is maar dat je 't weet
Het tijdelijk onttrekkingsverbod dat in Limburg van kracht is wordt uitgebreid voor alle onbevaarbare waterlopen op het Limburgse grondgebied. Dat heeft het Limburgs Droogteoverleg beslist naar aanleíding van het droge weer van de afgelopen tijd. Het betekent dat er tot nader order geen water uit de onbevaarbare waterlopen mag gehaald worden, behalve met weidepompen voor het vee, door hulpdiensten in geval van nood en door de bevoegde waterloopbeheerder toegelaten onttrekkingen.
Sinds gisteren kunnen er op de spoedgevallendienst en op de consultatie van de pediatrie in Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt zogenaamde POCT CRP-testen afgenomen worden bij jonge kinderen. Het doel van deze test is om sneller ernstige bacteriële infecties bij jonge kinderen te kunnen vaststellen. “Zo'n test kan aan de hand van een eenvoudige vingerprik duidelijk maken of het om een virale of een ernstige bacteriële infectie gaat. Deze (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Hoffelijkheid en 30km per uur op jaagpadenZoomVlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters doet een oproep voor meer verkeersveiligheid op onze jaagpaden. Met het aanbrengen van de slogan "Hoffelijk Rijden = Veilig Rijden" vestigt de minister de aandacht op het belang van hoffelijkheid en respect tussen de verschillende weggebruikers op het jaagpad.
Bij de slogan wordt ook de snelheidsbeperking van 30 km/u benadrukt, die eens zo belangrijk is nu ook speedpedelecs op termijn zullen worden toegestaan op het (…) Het hele nieuwsbericht

Asielzoeker opgepakt in Budel

Dinsdag 18 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
De Nederlandse politie heeft in Budel een 29-jarige man opgepakt die tijdens het Klimroostreffen in Budel twee vrouwen zou hebben aangerand. Het gaat om een man die in het asielzoekerscentrum in Budel verblijft. Hij is in de politiecel opgesloten.

Oehoe-nest in Leenderbos

Dinsdag 18 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
In het Leenderbos heeft dit voorjaar een oehoe-koppel genesteld  en jongen voortgebracht. Dat meldt het Nederlandse Staatsbosbeheer. De jongen hebben het nest inmiddels verlaten. De oehoe is de grootste uilensoort en heeft een vleugelspanwijdte van 180 tot 200 cm.
Hamont-Achel - Bromfietser (18) gewond bij aanrijdingBij een verkeersongeval op de Hamonterweg in Pelt, gisteravond rond 17u, is een 18-jarige bromfietser uit Hamont-Achel gewond geraakt toen hij aangereden werd door een auto bestuurd door een 55-jarige man uit het Nederlandse Cuijk. Het slachtoffer werd ter plaatse verzorgd door het personeel van een ambulancedienst.

Luchtvaart herstelt

Dinsdag 18 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 noteerden de Belgische luchthavens een aanzienlijke stijging van het aantal reizigers en vluchten, wat wijst op een herstel na de verstoring als gevolg van de COVID-19-pandemie. Ongeveer 28 miljoen passagiers passeerden de Belgische luchthavens, een stijging van 107% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit cijfer ligt echter nog steeds onder de 35,5 miljoen passagiers die in 2019 werden vervoerd.
Ook het aantal vluchten steeg aanzienlijk in 2022, met iets meer dan 260.000 geregistreerde vluchten. Deze stijging van 43% ten opzichte van het voorgaande jaar is significant, maar dit cijfer blijft lager dan de 325.000 vluchten die in 2019 werden geregistreerd. (Statbel)
De visie van Fobie
Hamont-Achel - De Gentse Feesten zijn begonnenZoomRuim een half miljoen mensen afgelopen weekend op de openingsavond van de Gentse Feesten. Ook dit jaar is er een meldpunt waar bezoekers terecht kunnen, onder meer als ze slachtoffer of getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag. (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Noëlla wierp niet 9 maar 10 welpjesZoomDe wolvin Noëlla heeft vorig jaar niet negen maar tien welpen geworpen. Dat heeft het Instituut voor Natuurbehoud (INBO) vastgesteld uit DNA-onderzoek. Op 20 juli 2022 waren al negen welpen geteld. Maar nu blijkt dat er ook in de streek van Wuustwezel en Kalmthout een nakomeling van Noëlla en August rondloopt. "Uiteindelijk komen we voor de worp van 2022 dus uit op tien welpen, waarbij het jongste exemplaar op een leeftijd van iets minder dan 8 maanden gestorven is. De (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
Wat te doen als een dier de confrontatie zoekt? Schotse Hooglander: klim ergens in. Zwaan: rustig weglopen. Hond: niet schreeuwen. Wolf: wel schreeuwen. (De Volkskrant)

Geboorten in het ziekenhuis

Maandag 17 juli 2023
Het Noorderhart-ziekenhuis telde in de maand juni 85 bevallingen, waarvan 12 keizersneden. Er werden 36 meisjes en 50 jongens geboren. De drukste dag was 16 juni, met 7 bevallingen. De zwaarste pasgeborene woog 4865 gram, de lichtste 1800 gram.

Fietsendrager gestolen

Maandag 17 juli 2023
Hamont-Achel - Fietsendrager gestolenBij de Achelse Kluis is gisteren een fietsendrager gestolen die op een trekhaak gemonteerd was. De benadeelde is een man uit Heusden-Zolder.

Gerda Peeters overleden

Maandag 17 juli 2023
Hamont-Achel - Gerda Peeters overledenVrijdag is Gerda Peeters overleden, de weduwe van Frans Van Lishout. Ze was 88 jaar. Donderdag (10u) wordt er afscheid van haar genomen in het crematorium in Lommel. Het bijzetten van de urn op de begraafplaats van Overpelt-Centrum zal in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Op het tennistornooi van  Wimbledon heeft Elise Mertens gisteravond samen met haar dubbelpartner Storm Hunter de finale van het dubbelspel verloren. De Taiwanese Su-Wei Hsieh en de Tsjechische Barbora Strycova versloegen hen in twee sets: 5-7, 4-6.
Hamont-Achel - Catherine Van Roosbroek wint GP in ValkenswaardZoomDe Belgische Catherine Van Roosbroeck heeft in de barrage van 8 de CSI2* de "Grand Prix Valkenswaard" gewonnen met haar 11 jaar oude ruin Miles. (Foto's Rik Vander Sanden)
Catherine Van Roosbroek wint GP in ValkenswaardCatherine Van Roosbroek wint GP in Valkenswaard
Zoom
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Ondertussen, in de politiecel...Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Caroline Van Werde overleden

Zaterdag 15 juli 2023
Hamont-Achel - Caroline Van Werde overledenOp 25 februari vierde Caroline Van Werde nog haar 100ste verjaardag in Canada - we brachten daar toen een bericht over. Gisteren is ze in het Canadese Port Alberni overleden.
Waarom Canada? Na de bevrijding had ze een Canadese soldaat leren kennen die met een groep soldaten bij haar ouders op cafébezoek kwam in de Dorpsstraat in Achel. Ze trouwde in 1947 met die soldaat - Maurice Cullion - en verhuisde definitief naar Canada.
Haar uitvaart vindt plaats op 22 juli.

Barbie-mania slaat weer toe

Zaterdag 15 juli 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Barbie-mania slaat weer toeZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Ria Heijnen overleden

Zaterdag 15 juli 2023
Hamont-Achel - Ria Heijnen overledenDinsdag is Ria Heijnen overleden, de weduwe van Guus Havermans; Ze was geboren in Breda en werd 95 jaar.De crematie heeft in stilte plaatsgevonden. Zaterdag 22 juli om 10.30u is er een uitvaartliturgie met urne, gevolg door de asverstrooiing op de begraafplaats van Achel-centrum. Online condoleren via www.uitvaartcentrum-vandebosch.be.

De vakantie ingezet

Zaterdag 15 juli 2023
300 woorden van Rudi
Hamont-Achel - De vakantie ingezetWe zouden de vakantie inzetten op een terrasje in de provinciehoofdstad. Dat was het plan en zo geschiedde, maar het ging niet zonder slag of stoot. Al hadden we er rechtstreeks niet veel mee te maken. Het waren eerder de buren. Niet die van thuis, maar de buren aan het tafeltje naast ons. Zij hadden postgevat onder een grote boom. Het was ongetwijfeld de mooiste plek van het terras.
Maar dat was zonder de duif gerekend die in de boom vrolijk zat te roekoeën. Het koppel had net hun bord met een (…) Het hele nieuwsbericht
Op de wegen in Europa wordt het naar verwachting heel druk, omdat mensen naar hun vakantiebestemming reizen. Vooral in zuidelijke richting wordt het filerijden, evenals rond Hamburg en München en voor de Zwitserse en Oostenrijkse tunnels.
Besluit u toch voor uw vakantie naar het buitenland te reizen - het is ook bij ons mooi, lekker en warm - dan wensen we u goeie reis. Hou het veilig!

Meer dan 43 graden op Sicilië

Vrijdag 14 juli 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Meer dan 43 graden op SiciliëZoom                                                                 (Cartoon: Fobie)
In het tennistoernooi op Wimbledon heeft Elise Mertens zich met haar dubbelpartner Storm Hunter geplaatst voor de finale van het dubbelspel. In de halve finale versloegen ze een Amerikaans/Chinees duo in twee sets: 1-6, 1-6.
Jasper Philipsen scheert tegenwoordig niet enkel hoge toppen in de Ronde van Frankrijk met (tot dusver) vier knappe etappezeges. Hij is vandaag ook regerend koning van "Fietsen door de bomen" in Hechtel-Eksel, meldt Bosland. Op 7 juni 2021 reed hij het plaatselijke Strava-segment op 23 seconden aan maar liefst 50,6km/u. Chapeau! 

Wisselvallig maar vrij warm

Donderdag 13 juli 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallig maar vrij warmMet een westelijke hoogtestroming wisselen storingen en hogedrukgebieden elkaar af. Er staat geen standvastig zomerweer op het programma, maar na een wat koelere donderdag gaan de temperaturen wel weer omhoog. Na het weekend lijkt er wel een overwegend droge periode aan te breken.
Morgen zijn er veel hoge wolken, maar er is ook ruimte voor de zon. Na de middag wordt de bewolking tijdelijk belangrijker, maar daarna kan de zon meer tevoorschijn komen. Het blijft meestal droog en bij een zwakke (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
De horeca op vakantiepark Brugse Heide van Peter Gillis in Valkenswaard is vanmiddag op last van de politie gesloten. Ondanks het feit dat zijn horecavergunning was afgenomen - de gemeente oordeelde dat het vermoeden bestaat dat Gillis de vergunning misbruikte voor criminele activiteiten - hield Gillis de horeca open.

Germaine Moors overleden

Donderdag 13 juli 2023
Hamont-Achel - Germaine Moors overledenVandaag is Germaine Moors overleden, de echtgenote van Pierre Oris. Ze was 80 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in familiekring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Bouwlaser gestolen

Donderdag 13 juli 2023
Hamont-Achel - Bouwlaser gestolenOp een werf op de Thomas Watsonlaan is gisternamiddag een bouwlaser van het merk Dewalt gestolen. Zo'n toestel is gauw een paar honderd euro waard. De benadeelde legde klacht neer.

Groeten uit Middelkerke

Donderdag 13 juli 2023
Vakantiefoto
Hamont-Achel - Groeten uit MiddelkerkeZoomMarleen Abeels stuurde ons enkele foto's van het Zandsculpturenfestival in Middelkerke. Meer dan 6000 ton zand is hier gebruikt om twintig sprookjes en personages uit te beelden in het zand: De gelaarsde kat, de kleine zeemeermin, klein duimpje, Sneeuwwitje, een grote vuurspuwende draak en nog veel meer. Je kan er nog terecht tot 10 september. 
Groeten uit MiddelkerkeGroeten uit MiddelkerkeGroeten uit MiddelkerkeGroeten uit Middelkerke
Zoom
Grensgevallen
Hamont-Achel - Zo snel stroom opladen als brandstof tankenZoomAan de TU Eindhoven is een nieuwe elektrische raceauto foto) ontwikkeld die vrijwel net zo snel oplaadt als de tijd die het normaal gesproken kost om te tanken. Studenten van de TU/e presenteren het 'racemonster' vandaag in het Brabantse Veghel. De raceauto, genaamd Revolution, kan met het batterijpakket in slechts 3 minuten en 56 seconden opladen. Als de auto zo snel gaat als een personenauto houdt hij het met een volle batterij ongeveer 250 kilometer uit.
Hamont-Achel - Samana Achel ging naar de KroningsfeestenZoomOm de zeven jaar vinden in Tongeren de Kroningsfeesten plaats. Samana Achel legde een bus in voor de liefhebbers. Ze zagen zondag van op de tribune deze processie met prachtige kledij, muziek en zang. Het was dan ook een geweldige mooie middag voor iedereen. We hebben er allemaal van genoten! Terug op de bus werd er nog eens goed over nagebabbeld. Hopelijk kunnen we er over 7 jaren weer met z'n allen van genieten! (Martin Van Deuren)
Het is maar dat je 't weet
Ruim een kwart van de werkenden besteedt zo goed als de hele werktijd aan werken met een computer of een smartphone. Uit nieuwe gegevens van Statbel, het Belgische statistiekbureau, over vaardigheden die verband houden met de job, blijkt dat 25,8% van de werkenden de volledige of bijna volledige werktijd besteedt aan het werken met computer, tablet of smartphone. Voor anderen gaat deze tijd zo goed als helemaal naar het mondeling communiceren met mensen buiten het bedrijf (15,9%) of binnen het (…) Het hele nieuwsbericht

Nelly Verstraten overleden

Woensdag 12 juli 2023
Hamont-Achel - Nelly Verstraten overledenIn het rusthuis in Hamont is vandaag Nelly Verstraten overleden, de weduwe van Gerard De Graaf en de levenspartner van wijlen Jan Verstraten. Ze was geboren in Bocholt en werd 91 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartzorg Severens in Pelt.

Joseph Driesen overleden

Woensdag 12 juli 2023
Hamont-Achel - Joseph Driesen overledenGisteren is Joseph Driesen overleden, de echtgenoot van Anny Huibers. Hij was geboren in Peer en werd 82 jaar. De crematiedienst en de urnebegraving op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden.  Begroeting: zondag (19-20u) in het uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

'De wolf is niet boos'

Woensdag 12 juli 2023
Vandaag gelezen
"Wolf, ga terug naar je eigen land. Maar dit is hun land. Dit hele continent is net zo goed van hen als van ons. Nee hoor, zeggen de boeren, dit is ons land. Dit zijn onze dieren. Maar een eenzijdig contract is geen contract. En macht is niet hetzelfde als recht. Daar waarschuwde de La Fontaine ons al voor."
(Eva Meijer in De Groene Amsterdammer)

Tropisch heet in Zuid-Europa

Woensdag 12 juli 2023
Hamont-Achel - Tropisch heet in Zuid-EuropaZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Grensgevallen
De Nederlandse overheid steekt samen met onder meer chipgiganten ASML en NXP en de VDL Groep 100 miljoen euro in de Eindhovense chipfabriek Smart Photonics. Nederland wil een wereldmacht worden op het gebied van de fotonische chips die het bedrijf ontwikkelt. Dergelijke chips dragen informatie over via lichtdeeltjes (fotonen) in plaats van elektronen, waar de traditionele chipindustrie op is gebouwd. Fotonische halfgeleiders zijn zuiniger en sneller dan gewone computerchips. (Bron: FD)
Nieuwe boeken
Hamont-Achel - Provinciebestuur Limburg tijdens Wereldoorlog 2ZoomDe provincie Limburg pakt regelmatig uit met mooie en interessante boeken. Zopas verscheen 'Provinciebestuur Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog', een aanrader voor al wie geïnteresseerd is in onze Limburgse geschiedenis.
De Tweede Wereldoorlog had verstrekkende gevolgen voor de hele samenleving. Historici van het Cegesoma onderzochten in opdracht van de Afdeling Erfgoed het Provinciaal Archief Limburg om een licht te werpen op het provinciebestuur en zijn rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. (…) Het hele nieuwsbericht

Robot helpt bij het bidden

Dinsdag 11 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
Gabriele Trovato, een 42-jarige computeringenieur uit Livorno (Toscane, Italië) die naar Japan verhuisde, heeft met kunstmatige intelligentie SanTO gecreëerd (waarbij 'To' staat voor theomorfe operator). Het is een machine die vragen over het geloof kan beantwoorden, die de rozenkrans kan bidden en die uit de Schrift kan citeren.
Inmiddels heeft de robot al een praktijktest achter de rug in een zorginstelling in Siegen (Duitsland). De ‘cyberheilige’ heeft er in het Duits (…) Het hele nieuwsbericht

Buurtfeest aan de Kluizerdijk

Dinsdag 11 juli 2023
Hamont-Achel - Buurtfeest aan de KluizerdijkZoomAfgelopen zaterdag kwamen de buren van de 'Binnenheide' nog eens samen voor een gezellige barbecue. Er waren verschillende nieuwkomers die kwamen kennismaken. Bedankt iedereen om er weer een supergezellige avond van te maken! (CE)
Het Nederlandse Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft vandaag bij de gemeente Cranendonck een nieuwe vergunning aangevraagd om het azielzoekerscentrum (AZC) in Budel langer open te houden. De huidige omgevingsvergunning loopt per 1 juli 2024 af. Vorig jaar nam de gemeenteraad van Cranendonck het standpunt in dat het AZC op 1 juli van volgend jaar de poorten moet sluiten.
Grensgevallen
In Geldrop bij Eindhoven heeft de politie gisteravond laat een 34-jarige man  uit Maasmechelen opgepakt die met een opblaasbare palmboom over straat liep. Het bleek dat hij die had gestolen op het terrein van een beachvolleybaltoernooi.
Toen de politie de identiteit van de man controleerde, werd vastgesteld dat hij in ons land nog 18 jaar gevangenisstraf moet uitzitten. Die kreeg hij door het assisenhof in Tongeren opgelegd na een moord in 2016 op Marino Sborzacchi in Zonhoven. De verdachte werd opgesloten en zal binnenkort worden uitgeleverd.
Hamont-Achel - Het debat over de wolf is weer geopend...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Man doodgeschoten in Eindhoven

Maandag 10 juli 2023
Grensgevallen
In een woonwagenkamp aan de Heezerweg in EIndhoven is deze namiddag even voor 15u een man doodgeschoten. De politie is nog op zoek naar de dader. Men gaat uit van een link met het drugsmilieu.

De Limburgse Pijl

Maandag 10 juli 2023
Hamont-Achel - De Limburgse PijlZoomZondag 13 augustus wordt een gloednieuwe wielerwedstrijd in het leven geroepen: de Limburgse Pijl. Dit is een internationale wielerwedstrijd voor juniores. De Limburgse Pijl is een rit in lijn met start en aankomst op de Eeuwfeestwal in Tongeren. Voor en tijdens de rit zullen op een lokaal parcours jeugdwielerwedstrijden plaatsvinden voor miniemen.
De Nederlandse Faunabescherming doet aangifte tegen de boer die zondag in het Drentse Wapse gewond raakte na een incident met een wolf en tegen de burgemeester van de gemeente Westerveld, omdat laatstgenoemde het "recht niet had" de wolf dood te laten schieten. Volgens de Faunabescherming was er, als gekeken wordt naar de rol van de boer, "geen sprake van een aanval van een wolf op een mens, maar van een mens op een wolf".

De was drogen aan de stoof

Zondag 9 juli 2023
Herinneringen
Hamont-Achel - De was drogen aan de stoofZoomDe tijd dat de was gedroogd werd aan de stoof is al lang voorbij. Je zou het misschien niet denken, maar de eerste wasdroger verscheen niet veel later dan de eerste wasmachine. Die werden aan het einde van de 17e eeuw op de markt gebracht.
De uitvinding van de wasdroger werd commercieel rond 1800, bedacht door een Fransman, M. Porchon. De droger werd eerst verkocht in Frankrijk en Engeland. Het ging toen om een metalen trommel die boven een vuur met de hand rondgedraaid werd, vergelijkbaar (…) Het hele nieuwsbericht

Opleiding tot natuurgids

Zondag 9 juli 2023
Ben je gefascineerd door de natuur? Wil je weten wat er allemaal rondom je groeit en bloeit? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. Zegt Natuurpunt, dat deze cursus organiseert. Meer informatie achter deze link.
Hamont-Achel - Twee Belgische records voor SACNZoomTijdens de 24ste "Nacht van Alken" hebben de atleten van SACN weer goed gescoord! De uitschieters waren Frieda Hendrikx, die een Belgisch record op de 1500m liep, en Mia Palmans, die een Belgisch record op de 300m vestigde. Thomas Leendertse verbeterde op de 300m het huidige clubrecord seniors met 80/100ste van een seconde. En 80% van de SACN-ers verbeterden hun persoonlijk record! Van een top meeting gesproken! Op de foto: Frieda, Mia en Thomas. (Louis Geboers)

Bospop vandaag afgelast

Zondag 9 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
De organisatie van het Weertse festival Bospop heeft de optredens die voor vandaag voorzien waren, afgelast. Aanleiding is het dreigende noodweer dat voor de late namiddag verwacht wordt. Aan de festivalbezoekers is gevraagd de camping zo rustig mogelijk te verlaten. Bospop trekt elk jaar zowat 50.000 bezoekers. 
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Code oranje voor hevig onweerHet KMI geeft voor deze namiddag code oranje in onze provincie. Tussen vanmiddag en vanavond is er een grote kans op felle onweersbuien, laat het KMI weten. "Bij deze onweders kan er plaatselijk 20 tot 40 l/m² vallen op een uur tijd (of zeer lokaal meer). Plaatselijk kunnen er grote hagelstenen (tot 4 of 5 cm doorsnede) vallen en/of kunnen er felle rukwinden (tot 90 km/u of zeer plaatselijk meer) voorkomen. Er kan lokaal hinder/schade veroorzaakt worden door wateroverlast, blikseminslagen, hagel en/of windstoten".
Hamont-Achel - Overlijdens met 5,5% gestegenZoomIn 2022 werden 116.380 overlijdens geregistreerd in België. Dat zijn er 4.089 meer dan het voorgaande jaar, ofwel een stijging met 3,6% tegenover 2021. Vergeleken met een bredere referentieperiode, namelijk het gemiddelde voor 2017, 2018, 2019 en 2021 gaat het om een stijging van 5,5%. Die stijging is het meest zichtbaar in het Vlaams en Waals Gewest, en bij vrouwen en 85-plussers. Vooral in de maand april, tijdens de zomer en in de maand december werd een hoger aantal overlijdens dan gewoonlijk geregistreerd. (Statbel)

Marc vervangt Jean

Zaterdag 8 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
Marc vervangt Jean als meest voorkomende mannelijke voornaam in België. Jean behoudt zijn status in Wallonië maar maakt plaats voor Marc op nationaal niveau. In 2022 waren er 63.736 personen met Jean als voornaam, tegenover 62.754 personen die Marc heetten. Dit is echter veranderd in 2023: Marc (62.023) overtreft Jean (61.456). En dan hebben we het nog niet over Jef gehad! Bij de vrouwen blijft Maria koploper: 108.358 vrouwen dragen die voornaam. (Statbel)
Hamont-Achel - St.-Antonius Nederweert wint OLSSchutterij Sint-Antonius uit Nederweert heeft zojuist het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Born gewonnen. Vanmorgen, op de tweede kaveldag van het schuttersfeest, waren nog 30 schutterijen uit beide Limburgen in de race. In de elfde kavelronde liet schutterij Sint-Urbanus uit Maasniel meerdere bölkes staan, waardoor de overwinning voor Sint-Antonius zeker was.
Het OLS van 2024 zal dus plaatsvinden in Nederweert. 

Neos sloot werkjaar af

Zaterdag 8 juli 2023
Hamont-Achel - Neos sloot werkjaar afZoomOm het werkjaar af te sluiten had NEOS Hamont-Achel twee activiteiten voorzien. Als eerste was er een lezing van notaris Karin Sabbe over diverse thema’s die zeker de nodige aandacht vragen van senioren. Zoals de zorgvolmacht. Daarmee kunnen we volmacht geven aan iemand anders zodat deze persoon de zaken voor ons kan regelen indien wij het zelf niet meer kunnen of weten. Vervolgens ging het over schenkingen, testament, successierecht en huwelijkscontracten.
Het tweede deel van de dag vond plaats in het restaurant waar de Neossers genoten van een lekker aperitief, een goed glas wijn, of iets anders, en een mooi verzorgde barbecue.

Zondag mogelijk zwaar onweer

Zaterdag 8 juli 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Zondag mogelijk zwaar onweerHet is bijzonder spannend op de weerkaarten voor morgen. Een thermische vore of beter gekend als een onweerszone, trekt over onze streken en wordt gevolgd door een koufront. Op de passage van die thermische vore kan het erg onstuimig worden. De volgende dagen gaat de temperatuur omlaag en met een zuidwestelijke luchtstroming wordt het wisselvallig met de doortocht van een aantal buien.
Vandaag wordt het echter tropisch warm. Het is zonnig in de ochtend. Daarna komen er wat wolken voor, maar de (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Jenah

Zaterdag 8 juli 2023
Wout Van De Broek (40) uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Jenah opgericht met zetel aan de Watertorenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer consultancy en managementactiviteiten.
Sinds enkele jaren moeten landbouwers die schade lijden zelf een melding doen bij het Rampenfonds op het moment van de schade. Bij de erkenning van de droogteramp van 2022 heeft men alle gemeenten waarvoor er meldingen zijn binnengekomen erkend, ongeacht het schadebedrag. Vanuit sommige gemeenten werd er echter geen melding gedaan. De droogte is dus erkend voor de volledige provincie Limburg, behalve voor de gemeenten Bilzen, Diepenbeek, Genk, Herstappe, Hoeselt, Lommel, Lummen, Pelt, Zonhoven en Zutendaal. Getroffen percelen uit deze gemeenten hebben dus geen recht op een tegemoetkoming.
In 2022 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 81,7 jaar voor de totale bevolking. Vrouwen hebben bij de geboorte een levensverwachting  van 83,8 jaar en voor mannen gaat het om 79,5 jaar. De levensverwachting bij de geboorte voor mannen en vrouwen samen bleef eerder stabiel ten aanzien van 2021 (+13 dagen, of +0,04 jaar). (Statbel)

Peeters & Janssens

Vrijdag 7 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
In de top 10.000 van familienamen op 01/01/2023 blijven in  België familienamen zoals Peeters, Janssens en Maes het meest voorkomen. Deze top 3 is identiek in Vlaanderen. In Wallonië zijn de drie meest voorkomende familienamen Dubois, Lambert en Martin; in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn dat Diallo, Bah en Barry. Helemaal onderaan de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen zijn er slechts 181 personen met namen zoals Berkvens, Dehez, Mai, Nahimana, Noteboom of Pâques. (Statbel)

Naar een tropisch weekend

Vrijdag 7 juli 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Naar een tropisch weekendHet wordt een tropisch weekend. Vandaag draait de wind naar het zuiden en wordt nog warmere lucht dan gisteren aangevoerd. De maxima komen uit op 29 graden. Het wordt een flink zonnige dag, al zijn er ook een aantal stapelwolken.
Morgen is 33 graden mogelijk. Er is veel zon, maar later op de dag is er kans op een warmteonweer.
Zondag wordt het drukkend warm bij maxima rond 28 graden en komen er in de namiddag onweersbuien opzetten. De meest actieve buien worden dan in de avond verwacht.
Michel NULENS
Bas Vervaeren (42) uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Pleisterwerken Bas opgericht met zetel aan de Dorpsstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitvoeren van pleisterwerken, het aankopen van te renoveren panden die na renovatie weer verkocht worden en de aan- en verkoop van onroerende goederen.

Jan Joosten overleden

Donderdag 6 juli 2023
Hamont-Achel - Jan Joosten overledenGisteren is Jan Joosten overleden, de weduwnaar van Dieny van Erum. Hij was 92 jaar. Dinsdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Begroeting: maandag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Een oproep

Donderdag 6 juli 2023
Joske Piepers is een doctoraatsstudente aan de universiteit van Tilburg (Ned.). Ze onderzoekt het gebruik van voornaamwoorden in het Limburgs dialect als het gaat om verwijzingen naar vrouwen. “Bijna 2100 Limburgers (NL én BE) vulden onze vragenlijst al in. Zouden we, met nog krap drie maanden te gaan, misschien zelfs de 2500 kunnen aantikken?” We roepen alle Limburgse dialectliefhebbers op om deel te nemen aan de enquête achter deze link. Het invullen van deze enquête zal ongeveer 5 tot 10 minuten duren. Moet kunnen!
Kort nieuws van bij de buren
De gemeente Cranendonck heeft een brandbrief gestuurd aan de Nederlandse staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg. Aanleiding is de voortdurende overlast die een deel van de bewoners van het asielcentrum in de gemeente veroorzaakt en steeds grotere gevolgen voor Cranendonck heeft. De burgemeester roept de staatssecretaris op om heel snel maatregelen te treffen en daarmee een einde te maken aan de volgens hem onhoudbare situatie in Cranendonck.
Elise Mertens is uitgeschakeld in het enkelspel op het tennistoernooi van Wimbledon. In de tweede ronde verloor ze in drie sets van Elina Svitolina: 1-6, 6-1 en 1-6. Elise blijft nog wel doorgaan in het dubbelspel.
Vanaf morgen kan je zeven vrijdagavonden terecht voor de 32ste editie van de gratis Radio2 Parkies-concerten. The Rocket Guy van frontman Guy Harris opent morgen met ‘A Tribute to Elton John’ de concertreeks in het Park Michielshof. Op de setlijst staan o.a. ‘Rocket Man’, ‘Your Song’, ‘I’m Still Standing’ en nog een rist kleppers uit het repertoire van één van de meest excentrieke artiesten allertijden. 
Om 20u15 starten de (…) Het hele nieuwsbericht

Groeten uit Brindisi

Donderdag 6 juli 2023
Vakantiefoto
Hamont-Achel - Groeten uit BrindisiZoomOok onze eigen medewerkers gaan wel eens op vakantie. Hans Put stuurt de groeten uit het Italiaanse Brindisi. Deze trap is het einde van de beroemde Via Appia tussen Rome en de havenstad Brindisi in de hak van Italië. De haven was een belangrijke poort naar het Oosten. Vandaag is het nog een belangrijke haven voor cruiseschepen op de Middellandse zee en ferry's naar Griekenland. 

Straffe kost

Woensdag 5 juli 2023
Vandaag gehoord
"De twee zien mekaar alleen aan de start en aan de finish."
(TVL over Tourrenner Jasper Philipsen en zijn vriendin, die ook de Tour volgt)
Hamont-Achel - Paters vieren diamanten priesterjubileumZoomZondag hebben drie Salvatorianen hun diamanten priesterjubileum gevierd. Het betreft Leo Jaeken, Piet Stevens en Jef Cornelissen. Ze hebben in al die jaren verschillende opdrachten gehad: missionaris, ziekenhuispastor, pastor in een WZC, parochiepriester,… Nu genieten ze van hun welverdiende rust, maar niet zonder inzet van gebed, nabijheid, luisterend oor, wijze raad, en zo meer. (Gerry Gregoor)
Hamont-Achel - Zonnekijkdag bij de NoorderkroonZoomHet was Zonnekijkdag vorige zondag, ook bij de Noorderkroon in Achel. Op het gras naast de sterrenwacht had de club de NexStar SC kijker en een Lunt Hα-kijker opgesteld. In de koepel van de sterrenwacht was, zoals gebruikelijk, het beeld van de zon in de telescoop geprojecteerd op een scherm. Aan publiek was geen gebrek omdat het terras van Domein de Bever goed gevuld was en voorzien van live muziek. Sommige bezoekers waren speciaal naar de zonnekijkdag gekomen en anderen raakten (…) Het hele nieuwsbericht
Zonnekijkdag bij de Noorderkroon
Zoom
Hamont-Achel - WK handbal: België vrij in eerste rondeVanmorgen werd er in Wenen geloot voor de kwalificatiecampagne in aanloop naar het WK-handbal dat in 2025 in Denemarken, Kroatië en Noorwegen zal doorgaan. Op basis van de ranking werd België vrijgesteld voor de eerste kwalificatieronde die in november van start gaat. De Red Wolves komen pas in maart 2024 in actie bij deel 1 van de tweede kwalificatieronde. In januari worden de EK-barragewedstrijden gespeeld met als inzet een plaats in de hoofdgroep van de kwalificatiewedstrijden in aanloop van het EK 2026. België neemt het daarin op tegen Cyprus.
Het is maar dat je 't weet
Olivia en Noah blijven de populairste voornamen. Voor het vierde jaar op rij is Olivia de meest gegeven voornaam aan pasgeboren meisjes in België in 2022. Ze behoudt de voorkeur boven de naam Emma, die 16 jaar lang de populairste naam was, maar in 2019 haar eerste plaats moest afstaan. Noah is voor het tweede jaar op rij de populairste voornaam bij jongens, vóór Arthur en Liam, die Louis op het podium vervangt. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
De consumptie van melk en melkproducten als yoghurt en vla is in Nederland tussen 2005 en 2021 met zo'n 20 procent gedaald, maar die van kaas en kwark ging met circa 40 procent omhoog. (Bron: Univ. Wageningen)
Vierdeprovincialer KFC Hamont 99 B speelt zijn eerste competitiewedstrijd zaterdag 2 september thuis tegen Heusden 06.

Pizzakoerier aangereden

Dinsdag 4 juli 2023
Gisteren in de vooravond werd in de Koning Albertlaan in Pelt een pizzakoerier aangereden door een bestelwagen, bestuurd door een 42-jarige man uit Schaarbeek. De koerier, een 18-jarige uit Hamont-Achel, raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.
Achel VV B start de competitie zaterdag 2 september (19.30 uur) op het veld van Sporting Grote Brogel.
Derdeprovincialer Exc. Hamont start zondag 3 september (15 uur) de competitie thuis tegen de Lummense club VK Gestel.
KFC Hamont 99 speelt zaterdag 2 september (20 uur) zijn eerste competitiewedstrijd thuis. KFC Hechtel komt op bezoek.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 50 procent Belgen noemt zich katholiekZoomOp vraag van het Jaarrapport van de Katholieke Kerk in België maakte godsdienstsocioloog Wim Vandewiele (KU Leuven) een schatting van het aantal Belgen die zich bekennen tot het katholicisme. Op basis van internationale studies concludeert hij dat anno 2022 50,02 % van de geregistreerde inwoners in België zich rekent tot het rooms-katholicisme. 8,9 % gaat minstens één maal per maand naar de kerk. In België is geen exact cijfermateriaal beschikbaar van het aantal geregistreerde (…) Het hele nieuwsbericht
Achel VV speelt zaterdag 2 september (19.30) zijn eerste competitiewdstrijd thuis tegen Turkse Rangers.
Hamont-Achel - Achel VV A trekt acht spelers aanAchel VV A heeft acht spelers aangetrokken: Milan Vossen (Lommel), Jasper Vandersanden (Bocholt), Seppe Noels (Exc. Hamont), Tuur Rijkers (Pelt), Max Spreuwers (KFC Hamont 99), Florin Theuwis (Kadijk SK) en Jarrit Agten en Karel Engelen, beiden van FC Helson.
Hamont-Achel - Provinciaal kampioenschap meerkamp: 2x goudZoomOp het provinciaal kampioenschap meerkamp in Tessenderlo heeft atletiekclub SACN gisteren twee titels behaald. Daan Van Selst won goud bij de scholieren in een nieuw clubrecord en Lander Loomans haalde goud bij de kadetten.
In totaal tien SACN-ers waren in Tessenderlo van de partij. Tim Stessens won zilver in de categorie M40, Tuur Verheyen deed dat bij de pupillen en vestigde een clubrecord vortex werpen. Op de foto: Yfke en Nienke Stessens die resp. 5de en 6de werden bij de pupillen.
Vandaag is het tennistoernooi van Wimbledon gestart. In de eerste ronde versloeg Elise Mertens (WTA-28) de Slovaakse Viktoria Hruncakova (WTA-129) in twee sets: 7-6, 6-2.

Buurtfeest in de Hoek

Maandag 3 juli 2023
Hamont-Achel - Buurtfeest in de HoekZoomMet bijna 100 deelnemers werd afgelopen zaterdag weer de jaarlijkse barbecue van wijkwerking “De Hoek” georganiseerd. Ook dit jaar werden de nieuwe bewoners van de wijk welkom geheten en waren er meerdere jonge gezinnen aanwezig. Een enkele regenbui kon de pret niet bederven voor de kinderen op het springkasteel. Ondertussen konden de ouders in de tent gezellig met elkaar buurten. Het was een prettige avond! (Albert Joosten)

Zeg niet te gauw...

Maandag 3 juli 2023
De anonieme mijmeraar
Indertijd, toen de dieren nog spraken, zag je op de achterruit van een auto weleens de sticker “Zeg niet te gauw: ’t is weer een vrouw”. Dat was om komaf te maken met een vooroordeel dat toen (?) heerste, dat vrouwen geen verstand zouden hebben van auto’s of van verkeer in het algemeen…
Ik moest donderdagavond onwillekeurig terugdenken aan die sticker, tenminste aan de eerste helft.
Dat zat zo: door een samenloop van omstandigheden was deze ouwe rakker op Werchter (…) Het hele nieuwsbericht

Stroompanne kwam ongelegen

Maandag 3 juli 2023
Zoals alle stroompannes kwam ook die van deze voormiddag ongelegen. Ze trof een 1500-tal afnemers in Bocholt, Hamont-Achel en Pelt. Oorzaak was een panne in een middenspanningscabine. Fluvius moest de stroomvoorziening herschakelen en dat duurde een tijdje. Nu is de toestand weer normaal;
In Born is vanavond de eerste dag van het Oud-Limburgs Schuttersfeest afgesloten. Nog 30 schutterijen hebben zich in de kavelronden in stand kunnen houden; zij mogen volgende zaterdag vanaf 11u verder kavelen voor de "Um". Aan Belgische kant zijn er nog vijf schutterijen in de running: St.-Monulphus & Gondulphus uit Maasmechelen, Sint-Martinus uit Niel-bij-As, Sint-Elisabeth uit Stokkem, St.-Harlindis en Relindis uit Ellikom, en Sint-Servatius uit Raam.

Inbraak op Kluizerdijk

Zondag 2 juli 2023
Hamont-Achel - Inbraak op KluizerdijkGisteren is ingebroken in een auto op de Kluizerdijk. Uit het voertuig is een tas gestolen.

Harry Poelmans overleden

Zondag 2 juli 2023
Hamont-Achel - Harry Poelmans overledenGisteren is Harry Poelmans overleden, de echtgenoot van Anna Van Bree. Hij was 81 jaar. De afscheidsviering en de crematie vinden plaats in familiekring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan 53.
Hamont-Achel - De 70-jarigen van Hamont bijeenZoomVrijdag kwamen de 70-jarigen - allemaal geboren in 1953! - samen in het Wilgenhof. Na een wandeling op het domein van de l'Escaille was er een broodjes- en nagerechtenbuffet. Het was gezellig!

'Wonen in Limburg' van start

Zaterdag 1 juli 2023
Hamont-Achel - 'Wonen in Limburg' van startZoomIn Genk is vandaag woonmaatschappij “Wonen in Limburg” officieel opgestart. Dat betekent dat er in de 42 Limburgse gemeenten éénzelfde sociale woonmaatschappij actief wordt. ‘Wonen in Limburg’ brengt de 19 huisvestingsmaatschappijen en sociaalverhuurkantoren van vroeger onder één dak. De fusie kwam er op vraag van de Vlaamse Regering die sociale woonmaatschappijen en sociaalverhuurkantoren wil samenvoegen tot één woonactor met slechts (…) Het hele nieuwsbericht

Blankenberge, Blankenberge...

Zaterdag 1 juli 2023
Hamont-Achel - Blankenberge, Blankenberge...
De vakantie is begonnen en ook dit jaar rijdt er weer een trein naar Blankenberge., de Kustexpress. Van maandag tot vrijdag vertrekt die in Neerpelt om 7.58u en komt hij aan om 10.56u. De terugreis start in Blankenberge om 18.05u en arriveert in Neerpelt om 20.59u. Op zaterdag, zondag en feestdagen is het vertrek in Neerpelt om 7.54u (aankomst 10.59u) en de terugreis in Blankenberge om 17.59u (aankomst 20.58u).
In de weekends van 1 en 8 juli reist de Kustexpress niet verder dan Mol, vanwege de werken aan de spoorlijn tussen Mol en Hamont.
Hamont-Achel - Transfernieuws bij KFC Hamont AKFC Hamont 99 A heeft Jannes Goossens van KRC Peer aangetrokken. Tim Tijskens trekt naar Bocholt VV B en Jeroen Peeters verkast naar Maasland NO.

Bas van Kempen overleden

Zaterdag 1 juli 2023
Op 27 juni is Bas van Kempen overleden. Hij was 53 jaar. Het afscheid vindt plaats in kleine kring. Rouwadres: Dennenstraat 10, 3930 Achel.

Botermelk op vrijdag

Zaterdag 1 juli 2023
300 woorden van Rudi
Hamont-Achel - Botermelk op vrijdagEr rest amper één zakje rijst in de voorraadkast. “Daarmee komen we er niet”, zeg ik tegen onze jongste. “Iemand zal naar de winkel moeten.” Kort daarna zit ik op de fiets. Ik parkeer mijn stalen ros aan de supermarkt. Met het zelfscanpistool in de hand heb ik de rijst snel afgerekend. “Ik schiet sneller dan mijn schaduw”, wil ik Lucky Luke-gewijs tegen de winkelmevrouw zeggen. Ze staat er met haar armen over elkaar zoals een sheriff bij. “Tot ziens”, (…) Het hele nieuwsbericht
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel