Het overige nieuws

Tectum Achel verliest in Menen

Woensdag 31 januari 2024
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest in MenenTectum Achel heeft vanavond met 3-0 verloren van Menen. Setstanden: 25-23, 25-21 25-22.
Hamont-Achel - De directeur is de winnaar van de koers!ZoomVandaag, 31 januari, vierden we de nationale dag van de schooldirecteur. Want vandaag was de directeur de winnaar van de koers. Dagelijks leveren zij heel wat inspanningen om van hun school een plaats te maken waar leerlingen en studenten zich volop kunnen ontwikkelen en waar het personeelsteam zich thuis voelt. Zéker bijzondere dank voor hun inzet, het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit om in deze onrustige wereld, waar slechte berichten en indringende beelden het nieuws domineren, werk te (…) Het hele nieuwsbericht
De directeur is de winnaar van de koers!
Zoom

Nieuwjaarsborrel bij de Vlasrooters

Woensdag 31 januari 2024
Hamont-Achel - Nieuwjaarsborrel bij de VlasrootersZoomDe Vlasrooters hadden zondag een late nieuwjaarsborrel. Buren hebben gezellig kunnen bijpraten met een hapje en een drankje. Iedereen bedankt om er samen zo'n gezellige middag van te maken. Iedereen ging heel tevreden naar huis. (mvs)

Jan de Rooy overleden

Woensdag 31 januari 2024
In het Nederlandse Middelbeers is gisteren transportondernemer Jan de Rooy overleden. Hij was 80 jaar oud en woonde jarenlang in Achel. Jan was een fenomeen in de vrachtwagenwereld. Hij nam in 1965 het transportbedrijf van zijn vader over; dat telde toen 14 vrachtwagens. Jan had er uiteindelijk 400. Wereldberoemd werd hij met zijn deelname aan Parijs-Dakar. Hij bouwde er speciale trucks voor; zo deed hij in 1984 mee met een vrachtwagen met twee motoren en twee cabines. In 1986 had Jans truck twee motoren die samen ruim 1000 pk leverden. En in 1988 haalde hij onderweg, met een DAF-truck die 1200pk had, de auto van topcoureur Ari Vatanen in. Als hij meedeed had Jan vaak Noord-Limburgse mecaniciens mee. In 2009 stopte hij definitief met Dakar. 
Het is maar dat je 't weet
"Hoger opgeleiden worden gemiddeld vijf jaar ouder en leven bovendien veertien jaar langer in goede gezondheid dan lager opgeleiden." (MT/Sprout)

Boerenprotest aan het Klaverblad

Dinsdag 30 januari 2024
Donderdag 1 februari zal er een actie zijn van de boeren op het Klaverblad in Lummen. Er zullen vier colonnes vertrekken tijdens de ochtendspits. De boeren verzamelen vanaf 6u aan Floralux in Ham, de kerk van Zwartberg, de douane in Bekkevoort en Ikea Hasselt om dan naar Lummen te rijden. Je kunt dus best de omgeving vermijden...

Ondertussen, in Denemarken...

Dinsdag 30 januari 2024
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Ondertussen, in Denemarken...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Hogere temperaturen houden aan

Dinsdag 30 januari 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Hogere temperaturen houden aanTussen een uitgestrekt hogedrukgebied over het zuiden van Europa en depressies in het noorden worden storingen onder verzwakte vorm over onze regio's gestuurd. Het zijn vooral de wolken die het weerbeeld domineren en af en toe valt een weinig neerslag. De temperaturen blijven wel hoog voor de tijd van het jaar.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld en hier en daar is een spatje motregen mogelijk. Af en toe is er ook een streepje zon, al zijn de wolken wel steeds in de meerderheid. Het kwik (…) Het hele nieuwsbericht

Michel Huybers overleden

Dinsdag 30 januari 2024
Hamont-Achel - Michel Huybers overledenVrijdag is Michel Huybers overleden, de weduwnaar van Maria van de Broek en de levensgezel van wijlen José Jansen. Hij was 89 jaar. Vrijdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Hacking Limburg.net: wees waakzaam

Dinsdag 30 januari 2024
Hamont-Achel - Hacking Limburg.net: wees waakzaamAfvalintercommunale Limburg.net gaat meer dan 280.000 brieven sturen naar klanten die persoonlijk getroffen zijn bij de cyberaanval half december. 61 personen die in schuldbemiddeling zaten, werden al gecontacteerd. Daarnaast roept Limburg.net op tot waakzaamheid.
Een gedetailleerde lijst maken van alle gestolen data per individu blijkt niet aangewezen, zegt de intercommunale. De Vlaamse Toezichtcommissie raadt dat uitdrukkelijk af. Limburg.net wacht de officiële richtlijn hieromtrent af. Enkele (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Waar men gaat langs Vlaamse wegen...Zoom...komt men vaak tractoren tegen. (Cartoon Fobie)

De paasvakantie nadert

Dinsdag 30 januari 2024
Is je agenda nog leeg tijdens de paasvakantie, neem dan vlug een kijkje in het vakantieaanbod met tal van leuke, sportieve en lekkere activiteiten die het UiTpunt weer heeft uitgewerkt. Want of je kroost nu eerder creatief of sportief is dan net een voorliefde voor koken heeft: er is voor elk wat wils!
Wat staat er zoal op de planning? Start to swim, Kadanskamp, God is a DJ, Tajine Cuisine en nog véél meer. Het volledige aanbod en alle praktische info vind je hier terug of in de folder die binnenkort wordt verdeeld in de scholen.
Inschrijven kan online vanaf 22 februari om 18.00 uur via reservaties.hamont-achel.be of vanaf 23 februari tijdens de openingsuren aan de balie van het UiTpunt in Hamont of Achel. Wees er snel bij, want sommige activiteiten zijn snel volzet. Er is een wachtlijst voorzien.
Let wel: als ouder dien je je zoon en/of dochter eenmalig te registreren en de jaarlijkse medische fiche goed te keuren. Dit kan je al doen voor de inschrijvingen starten.
Wenst je kind deel te nemen aan een activiteit georganiseerd door een externe partner zoals tennisclub HTC, LAGO Pelt Dommelslag of Tectum Achel? Dan dien je je zoon en/of dochter dààr in te schrijven.
Hamont-Achel - Huismus meest getelde vogel in LimburgZoomHet grote vogeltelweekend is weer achter de rug. Tijdens de 21ste editie van Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt telden, volgens de voorlopige cijfers, 46.164 enthousiaste deelnemers verspreid over Vlaanderen hun tuinvogels. Er werden 724.776 vogels geteld in 32.855 tuinen. Gemiddeld zagen de vogeltellers 22 vogels van 7 soorten per tuin, dat is iets minder dan vorig jaar. De top 3 is: huismus, koolmees en kauw. In de provincie Limburg werden door 4202 tellers in 2758 tuinen 91.406 vogels geteld. Met (…) Het hele nieuwsbericht

Vrouwen lezen meer dan mannen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vrouwen lezen meer dan mannen. Dat blijkt uit een enquête van Statbel, het Belgische statistiekbureau. 67% van de vrouwen had minstens één boek gelezen, tegenover 52% van de mannen. Vrouwen zijn ook grotere lezers in termen van volume: 24% heeft in een jaar tijd minstens 10 boeken gelezen, tegenover 15% van de mannen. Wat betreft de totale bevolking behoort 60% tot de categorie van de lezers en 19% tot lezers van minstens 10 boeken.

Volleybal: Achel A - Hechtel A 3-2

Maandag 29 januari 2024
In eerste promo (dames) Limburg van het volleybal heeft Tectum Achel A met 3-2 gewonnen van Hechtel A. Tectum Achel A staat achtste in de stand, Hechtel A zesde.

Nieuwe lijst met knelpuntberoepen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Nieuwe lijst met knelpuntberoepenDe VDAB heeft vanmorgen de nieuwe lijst met knelpuntberoepen bekendgemaakt. Dat betekent dat werkzoekenden deze opleidingen gratis kunnen volgen. Ze behouden hun uitkering, en de VDAB komt tussen in de onkosten voor vervoer en kinderopvang. De lijst telt 40 pagina's, met een inleiding van acht pagina's. Knelpuntberoepen
Hamont-Achel - Provinciale indoorkampioenschappenZoom
Met 34 atleten was atletiekclub SACN afgezakt naar Heusden voor de provinciale kampioenschappen indoor en dat leverde succes op. Podiumplaatsen waren er voor Marie Mertens (zilver in het hoogspringen bij de miniemen), Yfke Stessens (goud in het hoogspringen bij de pupillen en zilver in het kogelstoten), Wout Claes (zilver in het kogelstoten bij de pupillen en goud in het hoogspringen), Leon Ceelen (goud in het verspringen bij de miniemen), Miene Jacobs (brons in het verspringen bij de pupillen), Jayden Vanhamond (brons in de 60m horden bij de miniemen en brons in het kogelstoten), Lyna Smeets (brons in het kogelstoten bij de miniemen) en Finn Schuermans (brons in de 60m bij de miniemen).
Met 11 podiumplaatsen en drie provinciale kampioenen was coach Louis Geboers zeer tevreden! Op de foto: Lyna Smeets.

KFC B wint van Halen

Zondag 28 januari 2024
Hamont-Achel - KFC B wint van HalenIn Vierde Provinciale heeft KFC Hamont B de punten thuis gehouden tegen Zelo Halen: 4-2.

Exc. Hamont klopt Wijchmaal

Zondag 28 januari 2024
Hamont-Achel - Exc. Hamont klopt WijchmaalIn Derde Provinciale heeft Exc. Hamont thuis met 6-3 gewonnen van Sporting Wijchmaal.

Frans Plas overleden

Zondag 28 januari 2024
Hamont-Achel - Frans Plas overledenGisteren is Frans Plas overleden, de echtgenoot van Anny Janssen. Hij was 87 jaar. Vrijdag (10.30u) is er een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Achel-Statie. Begroeting: donderdag (20-20.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Hamont-Achel - Vogeltelweekend met liedjes over vogelsZoomNatuurpunt vraagt om dit weekend de tuinvogels te tellen. Een kwartier buiten de vogels tellen die je in je tuin ziet en/of hoort. Zoals deze staartmees. Het kan vandaag nog! André Grosemans zorgde voor een playlist op Spotify met liedjes die uitsluitend over vogels gaan. Anderhalf uur lang! (Foto Marcella Stappers)

Louwel A wint van Achel B

Zaterdag 27 januari 2024
Hamont-Achel - Louwel A wint van Achel BLouwel B heeft vanavond met 3-2 gewonnen van Achel VV B.

KFC Hamont 99 klopt Kattenbos

Zaterdag 27 januari 2024
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 klopt KattenbosIn Tweede Provinciale heeft KFC Hamont 99 met 5-1 gewonnen van Kattenbos Sport.

Achel wint van KSK Meeuwen

Zaterdag 27 januari 2024
Hamont-Achel - Achel wint van KSK MeeuwenAchel VV heeft rode lantaarn KSK Meeuwen verslagen met 3-1. Rogiers bracht Meeuwen in de 23ste minuut op voorsprong. Pinxten hing de bordjes in de 51ste minuut gelijk. Gevers scoorde in de 89ste minuut de 2-1 en Maes maakte er in de 90ste minuut 3-1 van.

OLS op 7 juli in Doenrade

Zaterdag 27 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - OLS op 7 juli in DoenradeHet Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) zal op 7 juli uiteindelijk plaatsvinden in Doenrade. Dat hebben de organiserende schutterijen uit Beekdaelen besloten. De afgelopen tijd zijn meerdere terreinen onderzocht. Die moeten aan veel voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid. De landerijen aan de Vielderweg en Clouserweg in Doenrade zijn volgens het bestuur het meest geschikt. Aan het OLS nemen naast Nederlands-Limburgse ook Belgisch-Limburgse buksschutterijen deel.

Glyfosaat: Monsanto veroordeeld

Zaterdag 27 januari 2024
Zomaar even tussendoor
Een rechtbank in de VS heeft het chemiebedrijf Monsanto, een dochter van de Duitse groep Bayer, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 2,25 miljard dollar aan een man die het bedrijf had aangeklaagd omdat het gebruik van de onkruidverdelger Roundup bij hem kanker van het lymfestelsel zou hebben veroorzaakt. In Roundup is glyfosaat het actieve ingrediënt. Het product mag in ons land vrij door professionelen - zoals landbouwers - gebruikt worden. Bayer betwist de schadelijkheid van glyfosaat en gaat in beroep tegen het vonnis.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Gsm-gebruik aan het stuur: rijbewijs kwijtZoomWie zijn gsm of om het even welk ander mobiel apparaat-met-scherm hanteert terwijl hij een motorvoertuig bestuurt zal vanaf 1 februari 2024 zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moeten inleveren waarna ook een boete zal volgen. Dat meldt het parket Limburg vanmorgen. Het wil met die maatregel "een duidelijk signaal geven en bijdragen aan veilig verkeer.” 
Afleiding door GSM-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer, aldus het parket. "Volgens studies is er in 8% van de dodelijke ongevallen sprake van GSM-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar. Tijdens de voorbije jaren heeft parket Limburg samen met de politiediensten herhaaldelijk actie gevoerd tegen gsm-gebruik achter het stuur. Telkens werden grote aantallen bestuurders betrapt. Dat bevestigt ons vermoeden dat we te maken hebben met een zeer hardnekkige gewoonte en dat af en toe actie voeren niet zal volstaan om gedragsverandering te bekomen." Vandaar de nieuwe maatregel. 
Hamont-Achel - Trainer Achel VV trekt naar W. KoerselTrainer Bart Vandewalle, aan zijn eerste seizoen bezig als trainer van Achel VV, wordt komend seizoen T1 bij Weerstand Koersel.

Jarrit Agten verlaat Achel VV

Vrijdag 26 januari 2024
Hamont-Achel - Jarrit Agten verlaat Achel VVMiddenvelder Jarrit Agten zal komend seizoen de kleuren van tweedeprovincialer Kadijk SK verdedigen.
De Vlaamse ministers Lydia Peeters en Zuhal Demir hebben vandaag de plannen voor de tunnels in Houthalen-Helchteren meegedeeld aan de Vlaamse Regering. De plannen maken deel uit van het voorontwerp projectbesluit – fase 1 van Complex Project Noord-Zuid Limburg. Met de mededeling aan de Vlaamse Regering kan vandaag ook de adviesronde van start gaan. Daarna worden de plannen opnieuw voorgelegd aan de Vlaamse Regering ter goedkeuring. Vervolgens kan het brede publiek reageren tijdens een openbaar (…) Het hele nieuwsbericht

Jos Jans overleden

Vrijdag 26 januari 2024
Hamont-Achel - Jos Jans overledenGisteren is Jos Jans overleden, de echtgenoot van Stanny Bielen. Hij was geboren in Achel en werd 90 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Verder leven zonder autosnufjes

Vrijdag 26 januari 2024
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Verder leven zonder autosnufjes“En monteer een rood knipperlicht onder uw auto voor het geval de wind onder de surfplank slaat”, stond dertig jaar geleden al te lezen in het tijdschrift 'Vrij Nederland'. Misschien schertsend bedoeld, maar ook een auto droomt van zelfbestuur en opties zijn voor een autoliefhebber bittere ernst. Ook voor de man die voor het Hof van Beroep van Antwerpen stond en van een autohandelaar een éénjarige specifieke tweedehands sportwagen kocht van een Japans merk, bouwjaar 2016. Mèt regensensor (…) Het hele nieuwsbericht

Karel Engelen verlaat Achel VV

Vrijdag 26 januari 2024
Hamont-Achel - Karel Engelen verlaat Achel VVKarel Engelen trekt de deur achter zich dicht bij Achel VV. Hij verkast naar reeksgenoot FC Helson.

Buurtfeest in de Salvatorstraat

Donderdag 25 januari 2024
Hamont-Achel - Buurtfeest in de SalvatorstraatZoomZaterdag hadden de bewoners van het voorste deel van de Salvatorstraat hun nieuwjaarsreceptie in de Hoefkens. Een Ideale locatie dicht in de buurt. Het feest ging door tot in de late uurtjes...(P. Houben)

Jan Plas overleden

Donderdag 25 januari 2024
Hamont-Achel - Jan Plas overledenGisteren is Jan Plas overleden, de echtgenoot van Fina Vanhout. Hij was geboren in Achel en werd 87 jaar. Dinsdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Begroeting: maandag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

111.300 overlijdens in 2023

Donderdag 25 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 111.300 overlijdens in 2023ZoomIn 2023 werden voorlopig ongeveer 111.300 overlijdens in België geregistreerd. Dat zijn er zowat 5.000 minder dan het voorgaande jaar, ofwel een daling met 4,3% tegenover 2022. Vergeleken met een bredere referentieperiode, namelijk het gemiddelde voor 2018, 2019, 2021 en 2022 gaat het om een daling van 0,6%. De daling is het meest zichtbaar in het Brussels Hoofdstedelijk gewest en het Waals gewest, en wordt waargenomen bij alle leeftijdsgroepen met uitzondering van de 85-plussers. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van Stabel inzake het aantal overlijdens door alle doodsoorzaken in het jaar 2023.

Woninginbraak in Meester Saklaan

Donderdag 25 januari 2024
Hamont-Achel - Woninginbraak in Meester SaklaanIn de Meester Saklaan is ingebroken in een woning. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten. De politie kreeg vanmiddag melding van de feiten.
Elise Mertens staat in de finale van het dubbelspel op de Australian Open. Samen met haar Taiwanese dubbelpartner Su-Wei Hsieh versloeg ze de Australische Storm Hunter - haar vorige dubbelpartner - en de Tsjechische Katerina Siniakova in drie sets: 5-7, 6-1 en 3-6.

Gratis naar 'Bloed' van Lazarus?

Donderdag 25 januari 2024
Hamont-Achel - Gratis naar 'Bloed' van Lazarus?Zoom‘Bloed’ is een nieuwe theatervoorstelling van Lazarus, een collectief van vijf theatermakers dat sinds 2006 origineel Nederlandstalig teksttheater maakt. Hun voorstellingen laten zich kenmerken door baldadige speelsheid en schijnbare lichtvoetigheid. Zelfgeschreven teksten worden afgewisseld met bewerkingen van vaak klassieke (bij voorkeur Oost- Europese) romans. Hun nieuwste voorstelling heet ‘Bloed’, een voorstelling waarin theater met film wordt gecombineerd. (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwjaarsreceptie bij NEOS

Woensdag 24 januari 2024
Hamont-Achel - Nieuwjaarsreceptie bij NEOSZoomTijdens de uitgebreide nieuwjaarsreceptie konden de vele leden van NEOS Hamont-Achel elkaar hun nieuwjaarswensen overmaken. Voorzitter Luc Ieven had een mooie nieuwjaarsbrief waarin hij de wereldproblemen en de huidige onzekere tijden even onder de aandacht bracht.  Ook voor het nieuwe jaar wensen we vrede voor elkaar en juist daarvoor is het verenigingsleven van groot belang.
Bestuurslid Jaak Hoeben, die jarenlang de functie van PR- verantwoordelijke uitoefende, gaf gezien zijn leeftijd te kennen te willen stoppen als bestuurslid. Hij werd voor zijn inbreng en inspanningen voor NEOS op een stijlvolle manier in de bloemetjes gezet door medebestuurslid Jan Jaenen (foto onder). Na het officiële gedeelte konden de aanwezigen genieten van een warm buffet dat afgesloten werd met een tafel vol nagerechtjes. Tussen de hoofdschotel en het dessertbuffet werden ze verrast door een optreden van een heuse goochelaar. Gezellig keuvelen en genieten van een glaasje was het afsluitende deel van deze geslaagde nieuwjaarsreceptie. (JH)
Nieuwjaarsreceptie bij NEOS
Zoom

Tectum Achel verliest van Maaseik

Woensdag 24 januari 2024
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest van MaaseikIn de Lotto Volley League is Tectum Achel vanavond met 3-0 gaan verliezen bij Greenyard Maaseik. Setstanden: 25-15, 25-20 en 25-20. 

Weg met ICT-materiaal en geld

Woensdag 24 januari 2024
Hamont-Achel - Weg met ICT-materiaal en geldIn een pand aan de Erkstraat is ingebroken. Er is ICT-materiaal en geld gestolen. De politie kreeg vanmorgen melding van de feiten.
Elise Mertens heeft zich samen met Su-Wei Hsieh geplaatst voor de halve finales van het dubbelspel op de Australian Open. Ze versloegen in hun kwartfinale de Nederlandse Demi Schuurs en de Braziliaanse Luisa Stefani met 6-4 en 6-2.

Wie doet mee met de zwerfvuilactie?

Woensdag 24 januari 2024
Van 15 tot en met 17 maart vindt de zwerfvuilactie van Straat.net plaats. Tijdens dit weekend steken tal van verenigingen en scholen de handen uit de mouwen om de gemeente zwerfvuilvrij te maken. Met dit initiatief wil Limburg.net iedereen duidelijk maken dat blikjes, papiertjes, flesjes… zomaar weggooien echt niet kan.
Wil jij met jouw vereniging of school deelnemen aan de zwerfvuilactie en zo een centje bijverdienen? Schrijf je voor 24 februari in via (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Clubkampioenen van Oude Stam gehuldigdZoomHandboogschieten is niet zo gemakkelijk als het lijkt; vooral de kracht die je arm moet ontwikkelen is niet niks. Kijk hier maar eens. Daarom alle respect voor de clubkampioenen van handboogschutterij "Oude Stam St.-Sebastiaan". Ze werden zaterdag in het clublokaal in sportpark De Roosen in Pelt gehuldigd tijdens het ledenfeest. En bij die leden zijn er ook uit Hamont-Achel en Lommel!

Wisselvallig weer

Dinsdag 23 januari 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallig weerLangs de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern over Spanje trekken nog enkele regenzones over streken. Ze zijn echter niet zo heel actief, waarbij er dan ook geen grote neerslaghoeveelheden worden verwacht. Op het einde van de week bouwt het hogedrukgebied wat meer op naar het noorden en op de langere termijn overheersen droge condities. Er wordt aanhoudend zachte lucht aangevoerd, al is het zaterdag even wat kouder. Vandaag maken opklaringen in de namiddag plaats voor zwaar bewolkt (…) Het hele nieuwsbericht

Tinus Bex overleden

Dinsdag 23 januari 2024
Hamont-Achel - Tinus Bex overledenGisteren is Tinus Bex overleden, de echtgenoot van Truda Van Kessel en de oprichter van Bex Natuursteen. Hij was 93 jaar. De afscheidsdienst, de crematie en de begraving in het urnengraf op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Nieuwjaar in Den Holdert

Dinsdag 23 januari 2024
Hamont-Achel - Nieuwjaar in Den HoldertZoomVorige zondag hebben de buren van Den Holdert elkaar een mooi 2024 gewenst. Uiteraard weer gezellig samen met een toost, lekkere soep en worstenbroodjes voorzien door het buurtcomité. (GK)
Hamont-Achel - Limburg.net (2): klachten tegen Limburg.netVerschillende gedupeerden hebben een klacht ingediend tegen Limburg.net wegens mogelijke inbreuken op de wet inzake de bescherming van natuurlijke personen met bescherming tot de verwerking ven persoonsgegevens. Het onderzoek naar de totaliteit van deze feiten zal worden gevoerd door de Computer Crime Unit van de federale gerechtelijke politie te Limburg.
Dat meldt het parket Limburg, dat ook zijn bezorgdheid over het downloaden van gestolen informaticagegevens wil uiten.
"Enerzijds kunnen de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Limburg.net: 'Vragen worden beantwoord'Na de grootschalige cyberaanval die enkele weken geleden aan het licht kwam heeft Limburg.net vandaag contact opgenomen met de specialisten van het Cyber Response Team van de Vlaamse overheid, en is er permanent overleg met de Gegevensbeschermingsautoriteiten. Limburg.net verleent ook zijn volledig medewerking aan de gerechtelijke instanties in het verdere onderzoek. 
Hans Roggen, woordvoerder van Limburg.net licht toe: “We erkennen de ernst van de gegevensdiefstal en begrijpen de (…) Het hele nieuwsbericht
Het concert Class X plays Grunge dat gepland stond op 3 februari in Cinema Walburg wordt verplaatst naar zaterdag 30 maart. Het concert zal dan plaatsvinden in de pas gerestaureerde Ursulinenkapel. Wie al een ticket aankocht, wordt op de hoogte gebracht van de gewijzigde datum en locatie. De aangekochte tickets blijven geldig. Tickets: via www.hamont-achel.be/aha.

Staf Meylaers overleden

Dinsdag 23 januari 2024
Hamont-Achel - Staf Meylaers overledenZaterdag is Staf Meylaers overleden. Hij was geboren in Hamont en zou komende maandag 80 jaar geworden zijn. Vrijdag (10.30u) is er een afscheidsviering in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.. Begroeting: donderdag (19.30-20u) bij Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Leve de Limburgse vlaai!

Maandag 22 januari 2024
Hamont-Achel - Leve de Limburgse vlaai!ZoomVandaag werd de Limburgse vlaai officieel erkend als streekproduct. De ministers van landbouw van België en Nederland namen vandaag immers het certificaat waarmee de Europese Commissie de Limburgse vlaai als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) erkent, in ontvangst. 
Doorheen de jaren baande de Limburgse vlaai zich een weg van kermissen naar huiskamers. In 1878 beschrijft de Nederlandse auteur Jacobus Craandijk "een Limburgsche eigenaardigheid" die "vlaai" wordt (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwjaarsfeest in het Huisveld

Maandag 22 januari 2024
Hamont-Achel - Nieuwjaarsfeest in het HuisveldZoomDe buren uit het gezellige "Huisveld" in Achel kwamen naar jaarlijkse gewoonte weer bij elkaar om te toasten op het nieuwe jaar 2024. Het organiserende comité had goed gezorgd voor spijs en drank, er werd duchtig bijgepraat, uiteraard veel gelachen en ook nieuwe plannen gesmeed. Iedereen kwam weer veilig thuis, maar dat is niet zo moeilijk wanneer je enkele huizen verder woont... Met dank aan de dames die alles in goede banen hebben geleid!
Nieuwjaarsfeest in het HuisveldNieuwjaarsfeest in het HuisveldNieuwjaarsfeest in het Huisveld
Zoom

Nederlanders in Noord-Limburg

Maandag 22 januari 2024
Vandaag gelezen
"Samen telden de grensdorpen Lommel, Pelt en Hamont-Achel op 1 januari 18.269 inwoners van Nederlandse komaf. Hamont-Achel, het meest vooruitgeschoven grensdorp, bestaat inmiddels voor 41 procent uit Nederlanders."
(Eindhovens Dagblad)
Hamont-Achel - Limburg.net bestudeert gegevensdiefstalVRT NWS maakte vandaag bekend dat er extra documenten zouden zijn gehackt door de criminele organisatie die Limburg.net hiermee voor 100.000 dollar wou afpersen. Dat meldt de afvalverwerkende organisatie.
Volgens de VRT zouden er naast de rijksregisternummers ook nog andere persoonlijke gegevens gestolen zijn, zoals leeflonen, schuldbemiddelingen en documenten van erfenissen afkomstig van rechtbanken waarbij de namen van mensen genoemd worden. Met die gegevens kunnen mensen wel degelijk in problemen (…) Het hele nieuwsbericht

Het is weer Vogeltelweekend

Maandag 22 januari 2024
Puur natuur
Hamont-Achel - Het is weer VogeltelweekendZoomOp 27 en 28 januari 2024 vraagt Natuurpunt om weer vogels te tellen in je tuin of op je balkon, want dan is het Het Grote Vogeltelweekend.
Waarom tellen? Als heel veel Vlamingen exact een kwartier de tuinvogels tellen, dan krijgt Natuurpunt een massa gegevens binnen waar het mee aan de slag kan. Zo is Het Grote Vogeltelweekend het grootste burgerwetenschapsproject rond tuinvogels in Vlaanderen. En voor jezelf is het een ideaal moment om de pracht van de vogelwereld te leren kennen.
Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en vink. Welke vogels halen dit jaar de top van de ranglijst? Meer info via deze link. (foto Johan Put)

Materiaal gestolen in appartement

Maandag 22 januari 2024
Hamont-Achel - Materiaal gestolen in appartementIn de Thomas Watsonlaan gingen dieven in de late voormiddag 
met een multimeter, een boormachine en een ladder aan de haal. Dat gebeurde terwijl twee arbeiders binnen in een appartement bezig waren met elektriciteitswerken waarvoor ze dat materiaal nodig hadden. 

Vriezen en dooien

Maandag 22 januari 2024
Vandaag gelezen
Het kan vriezen en het kan dooien...maar als je op je smoel gaat zijn ze te laat met strooien. (website Politie Maasland)

Lies Duisters overleden

Maandag 22 januari 2024
Hamont-Achel - Lies Duisters overledenDonderdag is Lies Duisters overleden, de weduwe van Theo Mertens, die in 2019 stierf. Ze was geboren in Budel en werd 89 jaar. De afscheidsdienst en de bijzetting van de urne op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: morgen/dinsdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Grensgevallen
De Nederlandse politie heeft gisteravond vijf mannen opgepakt in de buurt van het station van Maarheeze. Die waren betrokken bij een vechtpartij waarbij een persoon gewond was geraakt. De vijf zijn bewoners van het asielcentrum in Budel. 

Code geel voor hevige wind

Maandag 22 januari 2024
Hamont-Achel - Code geel voor hevige windVandaag waait een zuidwestenwind krachtig in het binnenland en soms zeer krachtig langs de kust. De rukwinden halen 80 tot 90 km/h, of lokaal iets meer. Ook voor Limburg geeft het KMI code geel.
Hamont-Achel - Kampioenschap van Vlaanderen cadetten & scholierenZoomVoor het Kampioenschap van Vlaanderen cadetten en scholieren in Gent hadden 16 SACN-ers zich ingeschreven. Een mooi aantal, wanneer men weet dat heel wat andere cadetten en scholieren van de atletiekclub deelnamen aan de LCC-veldloop in Alken.
In Gent werden volgende resultaten behaald:
- Juul Dirickx, 60m:  9de; 200m: 6de en persoonlijk record
- Daan Van Selst, kogel: 5de en persoonlijk record; hoogspringen: zilver;
- Lou-Andrea Cantin Reijnen (foto), polsstok: 2m50 brons en persoonlijk record
- Kyani Joosten, 200m: 18de; polsstok: 3m96 goud en persoonlijk en Limburgs record
- Femke Vanhees, 400m: 5de
- Lander Loomans, 200m: 6de en persoonlijk record; kogel: 12m91 zilver.
Met een keer goud, twee keer zilver en één keer brons mag SACN tevreden zijn. Maar ook met de vele persoonlijke records van onze atleten, zegt hoofdtrainer Louis Geboers. (Foto SACN)

Leve de Romeinen!

Zondag 21 januari 2024
Vandaag gelezen
"De dodecaëder herinnert ons eraan hoe geavanceerd de Romeinen waren. Ze hadden vloerverwarming, bouwden wegen en aquaducten, vonden cement uit, hadden een functionerende postdienst, bonden boeken in, vonden de Juliaanse kalender uit, verspreidden een uniforme munteenheid over het hele rijk, waren gastvrij voor vreemdelingen, hadden een zeer ontspannen houding ten opzichte van seks en promiscuïteit, hadden een extreem goed gevoel voor humor (heb je de graffiti in Pompeii gezien?) en hadden enorm veel plezier in het circus."
(William Sitwell in The Telegraph)
Gezondheid
Hamont-Achel - Voedingssupplementen en hun effectiviteitVoedingssupplementen worden de afgelopen jaren door zeer veel mensen gebruikt, aangedreven door beloften van verbeterde gezondheid en welzijn. We denken dan aan vitamines en mineralen waaronder ijzer en magnesium ressorteren. Maar, in hoeverre zijn deze supplementen echt noodzakelijk en veilig voor willekeurig gebruik?

Het belang van een gebalanceerd dieet:
Vitamines en mineralen worden vaak geadverteerd als DE sleutel tot een optimale gezondheid. Maar (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Nieuwjaarsdrink in buurt (kleine) BalenhoekZoomEen 40-tal buren van de (Kleine) Balenhoek klonken vandaag op het nieuwe jaar. Elkaar het beste wensen ging samen met het genieten van een drankje en een hapje.(PD)
Elise Mertens heeft met haar partner Su-Wei Hsieh de kwartfinales bereikt in het dubbelspel op de Australian Open. Ze wonnen in de derde ronde in drie sets van een Italiaans duo. In het enkelspel was Elise al uitgeschakeld.
In eerste promo mannen van het volleybal heeft Tectum Achel B met 2-3 verloren van Hechtel A. Tectum Achel B staat zevende in de stand, Hechtel A tweede.

Volley: Achel verliest van Roeselare

Zaterdag 20 januari 2024
Hamont-Achel - Volley: Achel verliest van RoeselareTegen de jongens van Roeselare valt in het volleybal weinig te doen. Dat heeft ook Tectum  Achel vanavond ondervonden. De club verloor thuis van Roeselare met 0-3. Setstanden: 16-25, 14-25 en 9-25.

Een record aan zonnepanelen in 2023

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 hebben Vlamingen alles samen een vermogen van 1.047 MW aan zonnepanelen op hun dak gelegd. Dat is een stijging met 20 procent en een record, zo leren cijfers van de Vlaamse overheid en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Op een jaar tijd is het vermogen aan zonne-energie in Vlaanderen met maar liefst een vijfde gegroeid.

6.600 merkwaardige bomen in Limburg

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 6.600 merkwaardige bomen in LimburgZoomDe Limburgse bomenwerkgroep heeft de afgelopen 6 jaar 6.600 merkwaardige bomen geïnventariseerd en in kaart gebracht. Met dit initiatief wil de werkgroep onder meer gemeenten informeren over het bestaan van die bomen. “Als we kunnen aantonen dat die bomen er zijn, kunnen gemeentebesturen bij een vergunningsaanvraag van een bouwproject daar vanaf het begin rekening mee houden”, zegt Jeroen Rappé van de Limburgse Bomenwerkgroep. "Ook bij openbare werken kan de lijst gebruikt worden om waardevolle bomen niet te beschadigen".

Dooi vanaf zondag

Zaterdag 20 januari 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Dooi vanaf zondagStoringen komen vanuit het westen opzetten en maken een einde aan de winterprik. Vooral na het weekend krijgen we erg actieve storingen, die gepaard gaan met veel regen en erg strakke wind. De temperaturen gaan dan echter ook flink omhoog en komen uit in de dubbele cijfers. In de tweede helft van volgende week wordt het rustiger en droger, maar het blijft zacht. Eerst krijgen we nog wat winterweer.
Vandaag is de zon van de partij en het blijft droog. Na de middag komen er wel wat hoge wolken (…) Het hele nieuwsbericht

10.243 faillissementen in 2023

Vrijdag 19 januari 2024
Economisch nieuws
In 2023 werden 10.243 ondernemingen failliet verklaard in België. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van 2022 (9.265 faillissementen) en het op twee na hoogste resultaat van de afgelopen tien jaar. De 5.908 faillissementen die in 2023 in het Vlaams Gewest werden opgetekend, vertegenwoordigen het hoogste totaal voor de periode 2014-2023 en overtreffen het vorige record van 5.287 in 2022. (Statbel)

Doorrijder gearresteerd

Vrijdag 19 januari 2024
Grensgevallen
Hamont-Achel - Doorrijder gearresteerdIn Valkenswaard is een man gearresteerd die woensdagavond op de Geenhovensedreef met zijn auto een jonge fietsster aanreed die de straat overstak. Het meisje (13) werd daarbij zwaargewond. De automobilist reed door, zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. De politie verspreidde daarop een oproep via sociale media, teneinde achter zijn identiteit te komen. De chauffeur heeft zich vanmorgen gemeld en is na verhoor opgesloten. Het gaat om een 39-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Gerard Serroyen overleden

Vrijdag 19 januari 2024
Hamont-Achel - Gerard Serroyen overledenWoensdag is Gerard Serroyen overleden, de echtgenoot van Mia Anthonissen. Hij was geboren in Achel en werd 86 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-20u) in Vanhove uitvaartzorg, Brogelerweg 24 in Bocholt.
Hamont-Achel - Cyberaanval bij Limburg.net: 'Schade beperkt'Op 13 december had Limburg.net te maken met een cyberaanval. Limburg.net legde zelf onmiddellijk alle systemen stil. De bemande recyclageparken bleven open, met een aangepaste dienstverlening. Ook de huis-aan-huis ophalingen gingen gewoon door. Na een grondig onderzoek is de omvang van de hack nu duidelijk in kaart gebracht, meldt de organisatie vandaag: "De schade is relatief beperkt, het zijn vooral oude en publieke documenten die gekopieerd werden. Ook enkele 10-jaar oude bestanden met beperkte (…) Het hele nieuwsbericht

Voetbal: algemene afgelasting

Donderdag 18 januari 2024
Hamont-Achel - Voetbal: algemene afgelastingGelet op de huidige toestand van de terreinen na de winterse neerslag van gisteren en de verwachte weersomstandigheden heeft Voetbal Vlaanderen beslist om alle voetbalwedstrijden voor de periode tot en met komende zondag af te gelasten waar het om veldvoetbal gaat.

Maandag zware storm

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Zoals de weerkaarten er nu bijliggen is de kans groot dat er  zondagnacht een storm over ons heen trekt. Het gaat dan heel hard waaien, tot windkracht 8 of 9. Er wordt gewaarschuwd voor zware windstoten op maandag en voor windval van bomen, die door de vochtige grond makkelijker het loodje leggen bij hevige wind.
In Genk is vanmiddag het Natuurrapport 2000-2020 van het Nationaal Park Hoge Kempen voorgesteld. Daaruit blijkt dat er in de voorbije twintig jaar meer dan 9.000 verschillende soorten planten en dieren in het Nationaal Park werden waargenomen. Bij de dieren wordt de lijst aangevoerd door de kevers (1321 soorten), de nachtvlinders en de paddenstoelen. Bij de planten zijn het meest vaatplanten gezien. Eén op zes van de geëvalueerde soorten is in mindere of meerdere mate bedreigd.
Gezondheid
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft een studie besteld naar het verband tussen de ziekte van Parkinson en het gebruik van pesticiden, vooral in de landbouw. Dat heeft hij vandaag geantwoord op een vraag in de Kamer nadat de RTBF gisteren een reportage over dat risico uitzond.
Volgens de minister is uit een studie uit 2013 niet voldoende gebleken dat er een verband bestaat. De nieuwe studie moet gebeuren op basis van geactualiseerde gegevens.
In september van vorig jaar wezen we in de Internetgazet al op een Nederlandse studie die het mogelijk verband tussen Parkinson en het gebruik van glyfosaat ("round up") aantoont.

Judith Parren overleden

Donderdag 18 januari 2024
Hamont-Achel - Judith Parren overledenVandaag is Judith Parren overleden, de echtgenote van Luc Van Hertum. Ze was geboren in Bree en werd 63 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Mia Boelaers overleden

Donderdag 18 januari 2024
Hamont-Achel - Mia Boelaers overledenGisteren is Mia Boelaers overleden, de weduwe van Henri Claassen, die in 1994 stierf. Ze was 97 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Grasmaaier en heggenschaar gestolen

Donderdag 18 januari 2024
Hamont-Achel - Grasmaaier en heggenschaar gestolenUit een tuinhuis achter een woning aan Eind zijn gisteren een heggenschaar en een grasmaaier gestolen; Het tuinhuis was afgesloten met een hangslot; dat werd door de dader opengebroken.

Langzaam maar zeker

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Langzaam maar zekerZoomJe krijgt op den duur de indruk dat dit land langzaam maar zeker naar de knoppen gaat. Wat loopt er nog zoals gepland? Gert Cuppens, trouw pendelaar via de NMBS, keek vanmorgen weer tegen bijgaande melding aan. Dan wil je naar de website van de NMBS, maar die ligt uit. Men verwijst naar de NMBS-app, maar die ligt ook uit. We begrijpen dat mensen daar wanhopig van worden... UPDATE De website was gehackt, meldt de NMBS. Ze is nu weer bereikbaar.

Gladheid heeft ook haar voordelen...

Donderdag 18 januari 2024
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Gladheid heeft ook haar voordelen...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Grensgevallen
Deze week strooit een helikopter in opdracht van de gemeente Valkenswaard en de Bosgroep Zuid Nederland steenmeel over natuurreservaat De Malpie in een bosgebied van 45,4 hectare. 
In steenmeel zitten veel mineralen, goed voor de bosbodem. Door de verzuring van de bodem ontbreken die mineralen nu. Daarbij maakt steenmeel de bodem ook iets minder zuur. Het uitstrooien gebeurt alleen op de plekken waarvan uit (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsers mogen op de rijbaan

Woensdag 17 januari 2024
Hamont-Achel - Fietsers mogen op de rijbaanZoomMomenteel zijn er veel fietspaden waar nog niet gestrooid is. Als fietspaden er slecht bij liggen, mogen fietsers op de rijbaan. Niet alle automobilisten en fietsers zijn daarvan op de hoogte, maar het staat wel degelijk in de wegcode. Hou dus rekening met elkaar!

Geen bussen door hevige sneeuwval

Woensdag 17 januari 2024
Hamont-Achel - Geen bussen door hevige sneeuwvalZoomDoor de hevige sneeuwval in de provincie Limburg rijden de bussen van de Lijn voorlopig niet meer uit in Limburg. De uiteindelijke beslissing ligt bij de chauffeurs.

Slaapzakken voor daklozen

Woensdag 17 januari 2024
Hamont-Achel - Slaapzakken voor daklozenAls onderdeel van hun winterhulp delen Caritas Vlaanderen en het Vicariaat Diaconie en Caritas van het bisdom Hasselt slaapzakken uit voor de dak- en thuislozen in Limburg.
De slaapzakken worden onder diverse hulporganisaties verdeeld, zoals CAW Limburg, vzw Onder Ons, de stad Hasselt en Café Anoniem. Zij zorgen ervoor dat de slaapzakken en de hygiënekits de juiste mensen bereiken.

Vogel van het jaar: huismus

Woensdag 17 januari 2024
Puur natuur
Hamont-Achel - Vogel van het jaar: huismusZoomDe huismus is uitgeroepen tot de vogel van het jaar 2024. Hoewel deze leuke vogel algemeen bekend is, is het toch een bijzonder kwetsbare soort. Sinds 2010 is hun aantal met 42 procent afgenomen, waardoor ze al enkele jaren op de 'Rode Lijst' staan. Ze vertoeven graag in de buurt van mensen en eenmaal ze een gepaste woonplaats hebben gevonden blijven ze ook generaties lang op dezelfde plaats.
Helaas ondervinden huismussen steeds meer moeilijkheden bij het vinden van geschikte nestplaatsen. Dit komt doordat er steeds minder huizen gebouwd worden met dakpannen en ze bijgevolg minder geschikte plekken vinden om hun nest te maken. (Johan Put)
Vogel van het jaar: huismusVogel van het jaar: huismus
Zoom

Tesla remt voor wolf in Peer

Dinsdag 16 januari 2024
Hamont-Achel - Tesla remt voor wolf in PeerZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Nieuwjaarsborrel aan de Oude Weg

Dinsdag 16 januari 2024
Hamont-Achel - Nieuwjaarsborrel aan de Oude WegZoomAfgelopen zaterdag was het nieuwjaarsreceptie op de Oude Weg. Het ging er gezellig aan toe! Met warme soep en een lekkere braai spek, broodjes en voor de zoete bek een warme wafel werden de magen gevuld. En met een fris pintje, een warme glühwein of een lekkere borrel werd de dorst gelest. Ondanks de koude temperaturen was het gezellig warm! (Mieke Moers)

Winterprik houdt nog even aan

Dinsdag 16 januari 2024
Hamont-Achel - Winterprik houdt nog even aanDe afgelopen dagen waren er grote speculaties over het aantal cm sneeuw dat er woensdag zou vallen. De huidige weermodellen voorzien niet zo heel veel sneeuw in onze regio, hooguit 1 tot misschien 3 cm. Het is wel koud en het koude weer houdt nog aan tot zaterdag. Vanaf zondag gaan de temperaturen in stijgende lijn, maar het gaat daarbij ook harder waaien en de regenkansen nemen toe.
Vandaag is het een droge dag met geregeld zonneschijn. Het sneeuwtapijtje van enkele cm zal een beetje (…) Het hele nieuwsbericht

Valentijn op het digitale infobord

Dinsdag 16 januari 2024
Op woensdag 14 februari vieren we Valentijn. Traditiegetrouw organiseert de stad dan haar Valentijnsactie en kan je je geliefde, je tofste collega, je (groot)ouders, je (klein)kind(eren) of een vriend(in) verrassen met een lief berichtje op de zeven digitale infoborden in onze stad. Stuur jouw boodschap in en verras jouw Valentijntje met een hartverwarmend tekst. Je maakt daarmee ook kans op een verwenpakket!
Een Valentijnsboodschap insturen kan tot en met maandag 12 februari via (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Vandeweyer overleden

Dinsdag 16 januari 2024
Hamont-Achel - Mia Vandeweyer overledenGisteren is Mia Vandeweyer overleden, de echtgenote van Harrie Eerdekens. Ze was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 84 jaar. De afscheidsdienst en de begraving op begraafplaats De Roosen zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Limburgs veldloopkampioenschap

Maandag 15 januari 2024
Hamont-Achel - Limburgs veldloopkampioenschapZoomAtletiekclub SACN nam gisteren met 65 atleten deel aan het Limburgs veldloopkampioenschap in Dilsen-Stokkem. De club haalde met acht titels de meeste gouden medailles binnen.
Voor deze stunt zorgden Frieda Hendrikx, Jan Sleurs, Laurens Vanderlinden, Stefaan Cools, Lowie Wouters, Tuur Verheyen, Yfke Stessens en Roos Verheyen. Ook mocht de club drie bekers in het clubklassement in ontvangst nemen: bij de scholieren meisjes, de seniors mannen en de masters vrouwen. In totaal behaalde SACN op dit snelle parcours maar liefst 15 podiumplaatsen.
Op de foto: drie seniors, met Zjef Ceunen (brons), Lauren Vanderlinden (goud) en Jorne Vanherck (4de).
Bedrijfsnieuws
De zinkfabriek van Nyrstar in Budel-Dorplein wordt vanaf medio januari in onderhoudsmodus geplaatst. Dat heeft Nyrstar vandaag bekendgemaakt. De productie zal worden hervat "zodra dit weer economisch verantwoord is".
Aanleiding zijn volgens het bedrijf de aanzienlijk nadelige gevolgen van het -in Nederland- stopzetten van steunmaatregelen (…) Het hele nieuwsbericht

Niet klagen maar dragen

Maandag 15 januari 2024
Vandaag gelezen
"Als je de hele dag klaagt, is dat zowel voor jou als voor de ander vermoeiend. Het vreet energie en het brengt niet veel bij."
(Filmregisseur Stijn Coninx)
Op de Australian Open in Melbourne heeft Elise Mertens zich vanmorgen geplaatst voor de tweede ronde. Ze won de eerste set tegen de Egyptische Mayar Sherif (WTA 58) met 6-2 en leidde in de tweede set met 2-0, toen Sherif opgaf vanwege een blessure. De wedstrijd duurde nauwelijks 50 minuten.

Nieuwjaarsborrel in de Hoek

Maandag 15 januari 2024
Hamont-Achel - Nieuwjaarsborrel in de HoekZoomGeen sneeuw met Kerstmis maar wel met de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van Wijkwerking De Hoek. Gistermorgen was het zo ver: bij een borrel en warme soep en choco hebben de bewoners elkaar weer de beste wensen voor het nieuwe jaar toe gewenst. Het ging er gezellig aan toe, en ze mochten daar ook weer een aantal nieuwe buurtbewoners verwelkomen.

Aanwinst voor Achel VV

Maandag 15 januari 2024
Hamont-Achel - Aanwinst voor Achel VVVincent Vreysen van tweedeprovincialer Kattenbos Sport zal komend seizoen de kleuren van Achel VV verdedigen.
Het Agentschap Wegen en Verkeer  waarschuwt weggebruikers voor mogelijk gladde wegen en fietspaden in heel Vlaanderen vanavond, vannacht en morgenvroeg. Voor de komende uren voorspelt het KMI winterse neerslag met de grootste kans in het oosten van het land. Het KMI verwacht 1 tot 5 cm sneeuw in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.
Op plaatsen waar er winterse neerslag valt is het zeker opletten, maar omdat de wegdektemperaturen in heel Vlaanderen onder nul kunnen gaan is het overal uitkijken voor lokale gladheid. Aan weggebruikers wordt gevraagd om goed op te letten wanneer ze de weg op gaan.  
Hamont-Achel - Volley: Achel verliest van WaremmeIn de Lotto Volley League heeft Tectum Achel met 3-1 verloren van Waremme Volley. Setstanden: 25-20, 25-12, 19-25 en 25-21.

Turkse FC klopt KFC Hamont 99

Zondag 14 januari 2024
Hamont-Achel - Turkse FC klopt KFC Hamont 99In Tweede provinciale heeft Turkse FC de punten thuis gehouden met een overwinning op KFC Hamont 99: 2-1. Kislali maakte de 1-0. Meli hing de bordjes gelijk. Bilican maakte de winninggoal.

Achel VV wint bij Nevok Gruitrode

Zondag 14 januari 2024
Hamont-Achel - Achel VV wint bij Nevok GruitrodeIn Eerste Provinciale is leider Achel VV bij Nevok Gruitrode gaan winnen met 1-2. Achel kwam in de 18de minuut op voorsprong via Vandersanden. Tien minuten later hing Berrevoets de bordjes gelikl. In de 32ste minuut legde Pinxten de eindstand vast.

Louwel klopt Exc. Hamont

Zaterdag 13 januari 2024
Hamont-Achel - Louwel klopt Exc. HamontIn Derde Provinciale heeft Eendracht Louwel vanavond Exc. Hamont verslagen met 2-1. Voor Louwel scooorden Verslegers en Swennen. Duisters maakte het doelpunt van Exc. Hamont.

Achel B wint van Kaulille

Zaterdag 13 januari 2024
Hamont-Achel - Achel B wint van KaulilleIn  Derde Provinciale heeft Achel VV B met 1-0 gewonnen van Kaulille FC. Hermsen maakte het doelpunt.
Grensgevallen
Op de Europese kampioenschappen in Apeldoorn is Harrie Lavreysen uit Luyksgestel vanavond opnieuw Europees kampioen in de sprint geworden. In de finale versloeg hij de Pool Mateusz Rudyk. In de halve finale had Harrie al zijn eeuwige rivaal Jeffrey Hoogland verslagen - in de eerste heat met een topsnelheid van ruim 73km/u. Hoogland werd uiteindelijk vierde.
Lavreysen heeft inmiddels in het sprintnummer een olympische gouden medaille, vijf wereldtitels en vier Europese titels op zijn naam staan.

Gelijkspel bij Esperanza Pelt B

Zaterdag 13 januari 2024
Hamont-Achel - Gelijkspel bij Esperanza Pelt BDe tweede ploeg van KFC Hamont 99 is bij die van Esperanza Pelt niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. Het was een wedstrijd in Vierde Provinciale.
Hamont-Achel - Handbal: België wint opnieuw van CyprusZoomDe Belgische mannenhandbalploeg heeft vandaag in Nikosia een overtuigende zege behaald bij Cyprus. Halfweg de partij was het 8–15. Uiteindelijk won België met 22–36. De Red Wolves plaatsen zich zo voor de kwalificatierondes van het EK 2026 waarvan de eerste ronde in het najaar gespeeld wordt.
Een verslag: Cyprus neemt het eerste doelpunt voor zijn rekening maar België neemt via Colman en Cadel meteen over. In tegenstelling tot de heenwedstrijd bepaalt België in de (…) Het hele nieuwsbericht

833 kilometeruren file per werkdag

Zaterdag 13 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
De voorbije 12 maanden (december 2022 – november 2023) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 833 kilometeruren per werkdag. Dat wil zeggen dat er in die periode elke werkdag gemiddeld 833 kilometer file was gedurende 1 uur. Nooit eerder lag de filezwaarte zo hoog. Die is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Nieuwjaar bij buurtvereniging 'De Ruiter'ZoomVorige zaterdag hebben de buren van de Ruiterstraat elkaar het beste toegewenst voor het nieuwe jaar. Met koffie en taart, erwtensoep, hapjes en de nodige drankjes was het een heel gezellige bijeenkomst. Tot volgend jaar en bedankt voor alle hulp. (MW)
Hamont-Achel - Nieuwjaar bij buurtvereniging De BinnenheiZoomOp driekoningendag kwamen de drie koningen langs op de nieuwjaarsreceptie van de Binnenhei, waar de buurt haar nieuwjaarsreceptie hield. Vanaf dan was het "taart eten!" geblazen. Wie een boon vond in zijn cake mocht die houden, maar hij/zij werd vriendelijk verzocht om het liedje te zingen. En daarmee was de toon gezet voor een gezellige borrel en babbel.(CP)
Hamont-Achel - Lokale schrijfhelden: auteurs gezochtBibliotheek Lommel zoekt Noord-Limburgse auteurs om op zaterdag 27 april tussen 13u en 16u deel te nemen aan een kleinschalige boekenbeurs voor lokale auteurs in de Lommelse bibliotheek. Tijdens dit evenement krijgen de bibliotheekbezoekers de kans om kennis te maken met lokale auteurs. 
Dat zulk initiatief werkt hebben ze ondervonden in de bibliotheek van Bocholt, waar vorig jaar de eerste editie van ‘Lokale Schrijfhelden: Noord- Limburg’ georganiseerd werd. Wil je als (…) Het hele nieuwsbericht

Steffen Moelans overleden

Vrijdag 12 januari 2024
Hamont-Achel - Steffen Moelans overledenGisteren is Steffen Moelans overleden. Hij was 40 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Op het tennistornooi in Hobart heeft Elise Mertens vanmorgen de finale bereikt na winst tegen de Australische Daria Saville (WTA 195). Setstanden 6-4, 4-6, 7-5. Elise won het tornooi al twee keer. Het geldt als voorbereiding op de Australian Open.

De tip van Jan de boekhandelaar

Donderdag 11 januari 2024
Hamont-Achel - De tip van Jan de boekhandelaarZoomZelfstandige boekhandels zijn de jongste jaren dun gezaaid. In Limburg zijn er nog twee overgebleven, en één daarvan staat in de Molenstraat in Genk: "Malpertuis". De boekhandel, een heel fijne, wordt gerund door Jan Feys (foto). We hebben Jan zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Nirwana" van Tommy Wieringa. Hier gaat ie!
-----
Waarom niet als eerste boek mijn absolute topper van 2023 (…) Het hele nieuwsbericht
De tip van Jan de boekhandelaar
Zoom

Jef Hulsbosch overleden

Donderdag 11 januari 2024
Hamont-Achel - Jef Hulsbosch overledenIn Bolderberg is vrijdag Jef Hulsbosch overleden, de weduwnaar van Virginie Boonen. Hij was geboren in Hamont en werd 95 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een uitvaartdienst (om 10.30u) in de parochiekerk van Beringen-Mijn. Begroeting: morgen/vrijdag (18.30-19u) in funerarium Convents, Kerkstraat 3 in Beringen. Hier staat een interview dat de Beringse werkgroep "Citévolk spreekt" in 2013 van Jef afnam. Hij was zeer begaan met de Limburgse mijnnijverheid.

Drika Hegge overleden

Donderdag 11 januari 2024
Hamont-Achel - Drika Hegge overledenGisteren is Drika Hegge overleden, de weduwe van Cor Gijbels, die in 2015 stierf. Ze was geboren in Budel en werd 96 jaar. De afscheidsdienst en de bijzetting van de urne in het urnegraf bij Cor op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: maandag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Annie Janssen overleden

Donderdag 11 januari 2024
Gisteren is Annie Janssen overleden, de echtgenote van Harry Abrahams. Ze was 77 jaar. De uitvaartdienst vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Roger Conjaerts overleden

Donderdag 11 januari 2024
Hamont-Achel - Roger Conjaerts overledenDinsdag is in Hamont Roger Conjaerts overleden, de echtgenoot van Betsy Brouwer. Hij was geboren in Overpelt en werd 82 jaar. De afscheidsdienst en de bijzetting van de urne in het columbarium op het Boskerkhof in Hamont zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

17 procent minder winkels

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In Limburg is het aantal winkels de voorbije tien jaar met 17 procent gedaald. Tegelijkertijd steeg het aantal leegstaande handelspanden met meer dan 5 procent. Dat blijkt uit cijfers van de provincie.
De piek lag in 2021 met meer dan 2.200 lege handelspanden. De afgelopen drie jaar is dat aantal wel weer sterk afgenomen.

Nieuwe vennootschap: Rail4Rent

Woensdag 10 januari 2024
Koen Jacobs (42) uit Hamont-Achel en Kristof Christis (38) uit Pelt hebben de besloten vennootschap Rail4Rent opgericht met zetel aan de Kaulillerweg in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het leveren van diensten voor het besturen en begeleiden van treinen en het onderhoud, herstellen en technische controle van treinstellen, treinwagons en locomotieven.

Handbal: Red Wolves kloppen Cyprus

Woensdag 10 januari 2024
Hamont-Achel - Handbal: Red Wolves kloppen CyprusZoomDe Red Wolves (foto) hebben vanavond in een uitverkochte Hasseltse Alverberg Cyprus verslagen met 30–18. In de stroeve eerste helft was de jonge ploeg van Yerime Sylla nog zoekende. Halfweg de partij zochten beide teams de kleedkamers op bij een 12-10 stand. Bij aanvang van de tweede helft greep België Cyprus meteen bij de keel. Het spelplezier spatte er bij momenten van af terwijl het publiek kirde van de pret. Morgen/donderdag reizen de Red Wolves naar Cyprus waar ze zaterdagnamiddag de terugwedstrijd spelen. De winnaar mag in het najaar meedoen aan de kwalificatieronde van het EK 2026. (Foto Alain Decamps)

Mia Sleurs overleden

Woensdag 10 januari 2024
Hamont-Achel - Mia Sleurs overledenGisteren is Mia Sleurs overleden, de weduwe van Martinus Hendrikx. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: zondag (11-11.30 uur) bij Uitvaartzorg Severens aan de Leopoldlaan. Condoleren: www.uitvaartzorg-Severens.be

Nieuw: Transport Triki Koen

Woensdag 10 januari 2024
Koen Triki (35) uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Transport Triki Koen opgericht met zetel aan de Ambachtstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het vervoer van goederen, de verhuur van vrachtwagens met bestuurder, garageactiviteiten en carrosseriewerk.

Meer fietsers naar het werk

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vier op de tien werknemers in Limburg (44%) gebruiken de fiets om minstens een deel van het woon-werktraject af te leggen. Dat is bijna een verdubbeling tegenover 5 jaar geleden, toen fietste 22,8%. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van Acerta.
Een kwart (25%) van de Limburgse bedienden heeft een bedrijfswagen, dat zijn er iets meer dan in 2022. Het aantal Limburgers dat voor trein, tram of bus kiest om naar het werk te pendelen, is gezakt naar 4,4%, meer dan een procentpunt onder het niveau van voor corona. De Belg woont gemiddeld 20,8 km van het werk, de gemiddelde Limburger iets verder: 25,1 km.
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Band tussen De Lijn en de Chinezen...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Van Hout opnieuw coach Achel VV

Dinsdag 9 januari 2024
Hamont-Achel - Van Hout opnieuw coach Achel VVJan Van Hout, trainer van FC Helson, zal komend seizoen opnieuw Achel VV trainen. Ook middenvelder Lennert Vos, nu aan de slag bij KVK Wellen, keert terug naar de oude stal.
Binnenkort is het weer zomer, en dat betekent dat Monastery Garden klaar is om de Kloostertuin opnieuw om te toveren tot een bruisend evenementendorp. Of je nu deel uitmaakt van een vereniging, een bedrijf, een organisatie of gewoon een enthousiaste initiatiefnemer bent, je wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de vierde zomer vol evenementen.
Wat kan er op het programma staan? Alles wat je maar kunt bedenken! Van openluchtconcerten tot festivals, van recepties tot afterwork-evenementen, van (…) Het hele nieuwsbericht

Rietje van Loon overleden

Dinsdag 9 januari 2024
Hamont-Achel - Rietje van Loon overledenGisteren is Rietje van Loon overleden, de weduwe van Jos van der Ven. Ze was geboren in Dongen (Ned.) en werd 90 jaar. Maandag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Na afloop bestaat er mogelijkheid tot condoleren in De Zevensprong aan de Sint-Odilialaan 81. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Jaak Meeuwissen overleden

Dinsdag 9 januari 2024
Hamont-Achel - Jaak Meeuwissen overledenGisteren is Jaak Meeuwissen overleden, de echtgenoot van Nadine Truyens. Hij was 80 jaar en afkomstig uit Hamont. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de H. Hartkerk in Hasselt.
Gezondheid
Hamont-Achel - Voorkomen en verlichten van constipatie: tipsConstipatie is een veelvoorkomend en hinderlijk probleem. Hoe kan voeding helpen om constipatie te voorkomen? Hier bekijken we enkele oorzaken en geef ik advies over wat je zou kunnen doen.
Oorzaken van constipatie:
Verschillende factoren kunnen bijdragen aan constipatie. Zowel voeding als medicatie kunnen hier een invloed op hebben. Een verminderde gemoedstoestand en gebrek aan lichaamsbeweging zijn eveneens factoren die de darmfunctie negatief kunnen beïnvloeden. Ook (…) Het hele nieuwsbericht

Negen Limburgse titels voor SACN

Maandag 8 januari 2024
Hamont-Achel - Negen Limburgse titels voor SACNZoomAcht SACN-atleten streden zaterdag op de Limburgse kampioenschappen afstand, zondag namen 24 SACN-ers deel aan het Limburgs kampioenschap in spurt- en kampnummers, en nog zondag waren er 21 SACN-ers die in Lanaken deelnamen aan het Limburgs veldloopkampioenschap. Na afloop waren dit de Limburgse SACN-kampioenen:
- 200m Thomas Leendertse goud seniors
- 60m Lander Loomans goud cadetten
- polsstok Kyani Joosten goud (beste jaarprestatie (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Zebracinema: '‘La Passion de Dodin Bouffant’Zoom"La passion de Dodin Bouffant" - Tran Anh Hung - Frankrijk 2023 - 145'
Een romig Frans stoofpotje voor fijnproevers, met liefde bereid door de in Cannes bekroonde regisseur Tran Anh Hung en op smaak gebracht door de heerlijke vertolkingen van Juliette Binoche en Benoît Magimel. Best niet zien op een lege maag!
Donderdag om 20.15u in Cinema Walburg
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Provincie zet alles op FietssnelwegenZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Op 16 maart organiseert Ballastival een eigen Ballastbattle voor Limburgse bands in CC Palethe in Pelt. Geen cover bands, alleen pure creativiteit! Hoe doe je mee? Stuur vóór 1 februari 2024 één van je beste nummers naar battle[!]ballastival.be. Meer info

Mertens plaatsje hoger in ranking

Maandag 8 januari 2024
Elise Mertens is een plaatsje gestegen op de WTA-ranking. Ze staat nu 29ste.
Het is maar dat je 't weet
‘Verloren Maandag’ is de maandag die volgt op de eerste zondag na Driekoningen, vandaag dus. Vanwaar die naam?
Er circuleren meerdere verklaringen, die terug te brengen zijn tot volgende drie hypotheses:
1. Verloren maandag zou verwijzen naar de verloren maar ook verzworen maandag waarop ambtenaren in het begin van het jaar hun eed aflegden. Een 18de-eeuwse akte uit Leuven noemt de dag voor het eerst verloren, want de eedaflegging van de ambtenaren werd duchtig gevierd en dus (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Volleybal: Achel klopt GuibertinTectum Achel heeft vanavond Guibertin, de derde in de stand, geklopt met 3-0. De setstanden waren 25-16, 25-17 en 26-24. In de rangschikking staat Achel zesde met 14 punten uit negen wedstrijden.

De winter nadert...

Zondag 7 januari 2024
Hamont-Achel - De winter nadert...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Het nieuwe vervoersplan van De LijnZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Achel VV - ASV Geel 1-4

Zaterdag 6 januari 2024
Hamont-Achel - Achel VV - ASV Geel 1-4In een vrienschappelijke wedstrijd heeft Achel VV met 1-4 verloren van ASV Geel. Aan de rust leidde Achel met 1-0. Als gevolg van de hevige regenval werd de wedstrijd gespeeld op het kunstgrasveld in het stadion van VC Herentals.

Mia Janssen overleden

Zaterdag 6 januari 2024
Hamont-Achel - Mia Janssen overledenDonderdag is Mia Janssen overleden, de echtgenote van Jan ‘Sjeng’ Bogers. Ze was 90 jaar. De afscheidsdienst, de crematie en het bijzetten in een urnegraf op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

KFC Hamont 99 B - KRC Peer B 0-2

Zaterdag 6 januari 2024
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 B - KRC Peer B 0-2In een inhaalwedstrijd heeft KRC Peer B met 0-2 gewonnen van KFC Hamont 99 B. Aan de rust was de stand 0-0. Kerfs en L.Karembé maakten de doelpunten. N. Paesen van Hamont werd uitgesloten na twee gele kaarten.

Punt aan De Lijn

Zaterdag 6 januari 2024
Vandaag gelezen
Hamont-Achel - Punt aan De Lijn"We geven mensen nu de tijd om gewoon te worden aan de nieuwe lijnen. We monitoren ook constant wat er gebeurt, om samen met de vervoerregio eventueel bepaalde aanpassingen te doen. Als aansluitingen bijvoorbeeld niet haalbaar zijn, of als kinderen in bepaalde scholen te laat komen, proberen we zo snel mogelijk bij te sturen. Waar heel veel nood is aan een bijkomende halte, proberen we die vlug te voorzien."
Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn

Daar is de winter

Zaterdag 6 januari 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Daar is de winterNa het weekend komt een krachtig hogedrukgebied met kern over de Noordzee te liggen en stuurt in een strakke noordoostelijke luchtstroming koude lucht van polaire oorsprong naar onze streken. Het wordt een flink stuk kouder met matige nachtvorst en overdag maxima rond of net onder het vriespunt. We krijgen dan wel de zon te zien. Op korte termijn krijgen we nog wat nattigheid te verwerken, maar de koude lucht sijpelt al stilaan over onze regio en de temperaturen komen lager uit.
Vandaag domineren (…) Het hele nieuwsbericht
De vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Achel VV en ASV Geel zal niet in Achel worden gespeeld - het terrein daar is onbespeelbaar vanwege de vele regen - maar in Herentals, op het kunstgrasveld van VC Herentals. Adres: Herenthoutseweg 118. De match gaat van start om 19.30u.

Bouwbedrijf failliet verklaard

Vrijdag 5 januari 2024
De rechter in Hasselt heeft gisteren het faillissement uitgesproken van Totaal Bouw Groep Specialist uit Hamont-Achel. Schuldeisers krijgen tot 3 februari de tijd om een schuldvordering in te dienen.

De wereld van Rik Vander Sanden

Vrijdag 5 januari 2024
Hamont-Achel - De wereld van Rik Vander SandenZoom
Als u een verwoed lezer van de Internetgazet bent, dan hebt u hier al vaak foto's gezien van paarden. Van springpaarden. Edele dieren die op jumpings aantreden en dikwijls bereden worden door edele dames of heren. Het is een wereld waarin veel geld omgaat, maar waarin ook vriendschappen voor eeuwig  worden gesmeed.
De paardenfoto's die u hier afgelopen jaar zag, werden gewoonlijk gemaakt door Rik Vander Sanden. Onze paardenfotograaf bij uitstek. Ruiters en amazones kennen hem; paarden zullen hem op den duur ook wel kennen, al kunnen ze dat niet zo laten zien. Rik maakte voor ons een selectie uit de foto's die hij in 2023 maakte op diverse ruitertornooien: Eventing LRV (Overpelt), Tops (Valkenswaard), Breugelhoeve (Peer), SenTower Park (Oudsbergen), Zangersheide (Lanaken), Postelmans (Lummen) en Peelbergen (Kronenberg). Er zijn ook enkele foto's bij van Brussel Masters (Wolvertem) & Azelhof (Lier). Stuk voor stuk mooie prenten, die u echt eens van dichtbij moet bekijken. Dat kunt u achter deze link. Geniet ervan!

Wolven maken minder slachtoffers

Vrijdag 5 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Wolven hebben vorig jaar minder schapen en ander vee doodgebeten in Vlaanderen. Tot half december 2023 waren er 80 dieren gedood door een wolf, in 2022 waren dat er bijna dubbel zoveel. Vooral in Limburg is er een sterke daling, omdat veel veehouders de laatste jaren een wolfwerende omheining hebben geplaatst. Het is al het tweede jaar op rij dat het aantal doodgebeten dieren daalt.
Alle zwarte verkeerspunten in Limburg zijn weggewerkt. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De laatste twee in Limburg, allebei in Pelt, zijn eind vorig jaar aangepakt. 
Vorig jaar werden de laatste negen van die gevaarlijke punten in Limburg heraangelegd: in Beringen, Lanaken, Lummen, Maasmechelen en Zonhoven. En ook de laatste twee, allebei in Pelt. Zo werd het kruispunt van de Heerstraat met Boseind heraangelegd en de fietsinfrastructuur aan de spoorwegbrug werd veiliger gemaakt. In oktober kregen de verkeerslichten op de kruispunten van de Heerstraat en de Stationsstraat met het Boseind in Pelt een upgrade om de doorstroming van het verkeer te verbeteren.
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde productie van gemeentelijk afval per inwoner is in België gedaald van 779 kg in 2021 tot 683 kg in 2022. Dat is een daling met 12,3%.
Op nationaal niveau werd 8.753 ton gemeentelijk afval ingezameld in 2021 en 7.915 ton in 2022. Op jaarbasis is dit een daling van 9,6%. In 2022 werd 46% van het gemeentelijk afval verbrand, 33% werd gerecycled, 19% werd gecomposteerd of gefermenteerd en 0,2% werd gestort. (Statbel)

De wijzen kwamen uit het oosten

Donderdag 4 januari 2024
De visie van Fobie
Hamont-Achel - De wijzen kwamen uit het oostenZoomHet is bijna Driekoningen...  Een cartoon die aan Dali doet denken. (Cartoon: Fobie)

Jeanne Van Moorsel overleden

Donderdag 4 januari 2024
Hamont-Achel - Jeanne Van Moorsel overledenGisteren is Jeanne Van Moorsel overleden, de weduwe van André Van Hout, die in 1994 stierf. Ze was 87 jaar. De afscheidsdienst en de begraving op het Boskerkhof vinden in intieme kring plaats. Begroeting: maandag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Auto botst tegen verkeerspaal

Donderdag 4 januari 2024
Hamont-Achel - Auto botst tegen verkeerspaalOp de Haagdoorndijk in Neerpelt is gisterenavond een auto tegen een verkeerspaal gereden. De 75-jarige bestuurster uit Hamont-Achel liep daarbij lichte verwondingen op.

Aantal starters in Limburg daalt

Donderdag 4 januari 2024
Uit de cijfers van VOKA blijkt dat het aantal starters in Limburg dit jaar daalt.
"Het afgelopen jaar mochten we 8.558 nieuwe ondernemingen verwelkomen in Limburg. Dat zijn er 565 - of 6,2% - minder dan in 2022. Met meer dan 15.000 gecreëerde arbeidsplaatsen sinds 2015 blijven onze startende ondernemingen een belangrijk aandeel hebben op onze tewerkstelling, al stellen we ook daar een lichte krimp vast. De opeenvolging van crisissen, de stijgende kosten en een onzeker (…) Het hele nieuwsbericht

Het nieuwe jaar is begonnen (3)

Woensdag 3 januari 2024
Hamont-Achel - Het nieuwe jaar is begonnen (3)Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Pierre Duijsters overleden

Woensdag 3 januari 2024
Hamont-Achel - Pierre Duijsters overledenOp 31 december is in Ham Pierre Duijsters overleden, de echtgenoot van Rina Mertens. Hij was 80 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrojdag (18.30-19 uur) in Uitvaartcentrum Heselmans in Tessenderlo.

Diefstal uit frituurwagen

Woensdag 3 januari 2024
Hamont-Achel - Diefstal uit frituurwagenVermoedelijk in de laatste week van vorig jaar werd er ingebroken in een frituurwagen die op de Sint-Odilialaan gestationeerd staat. Het slot werd geforceerd en geld - uit het spaarpotje en wisselgeld - werd gestolen.

Start solden

Woensdag 3 januari 2024
Hamont-Achel - Start soldenZoomVandaag start officieel de wintersolden. "De Belgische modehandelaars kijken uit naar de wintersolden. Er valt namelijk veel goed te maken: zowat de helft verkocht dit najaar minder en heeft (te) grote voorraden", weet Retail Detail.

Het nieuwe jaar is begonnen (2)

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Het nieuwe jaar is begonnen (2)ZoomPizzabakker Gino zorgde in Napels voor een verkettering omdat hij pizza's met ananas ging verkopen. Heiligschennis! roepen de Napolitani... (Cartoon: Fobie)

Code geel voor felle wind

Dinsdag 2 januari 2024
Hamont-Achel - Code geel voor felle windHet KMI waarschuwt voor vanavond en vannacht met code geel in onze provincie voor felle wind.

Moet er nog zand zijn?

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Moet er nog zand zijn?Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Dina Van Otterdijk overleden

Dinsdag 2 januari 2024
Hamont-Achel - Dina Van Otterdijk overledenIn Oosterlo is vrijdag Dina Van Otterdijk overleden, de weduwe van Maurice Claes. Ze was geboren in Achel en werd 74 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Begroeting: donderdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.  
Kort nieuws van bij de buren
Volgens cijfers van Kind en Gezin blijft Olivia de populairste meisjesnaam en Noah de populairste jongensnaam bij kinderen geboren in 2023, net zoals in 2022. Bij de meisjes is Anna een opvallende stijger, van de 10de naar de 2de plek. Nieuwkomers in de top-10 zijn Renée en Mona op de resp. 8ste en 10de plek. Minder veranderingen zijn er bij de jongensnamen. Daar staat de top-4 in steen gebeiteld: Noah, Arthur, Liam, Adam. De enige nieuwkomer in de top-10 is Matteo, die Lewis uit de hitparade stoot.

Het nieuwe jaar is begonnen (1)

Maandag 1 januari 2024
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Het nieuwe jaar is begonnen (1)ZoomVoetbalclub Standard Luik - Royal Standard de Liège - heeft haar trainer Carl Hoefkens aan de deur gezet. (Cartoon: Fobie)
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel