Het overige nieuws

Nestkasten ophangen is zeer mooi om holenbroeders aan een nestgelegenheid te helpen, zegt Pierre Rutten. Het is wel nodig om ze - de kastjes - elk voorjaar te controleren op eventuele rotte plekken en vooral te letten of de ophanging nog in orde is. Verwijder de oude nesten, zodat de nestkasten van binnen kunnen opdrogen. Een goede opvolging van deze zaken garandeert dat deze broedsels ook effectief zullen lukken.

Politie pakt drugsdealers

Vrijdag 30 maart 2012
De lokale politie Kempenland heeft eind februari twee drugsdealers in de kraag gevat. Dat is vandaag bekendgemaakt. Het gaat om twee mannen van 30 en 49 jaar die werden opgepakt na intensief speurwerk van de lokale recherche en die 87 gram cocaïne bij zich hadden. Ze brachten hun drugs aan de man in de uitgangsbuurt van Leopoldsburg. De onderzoeksrechter liet de mannen aanhouden en in de gevangenis opsluiten. Een van hen werd gisteren onder voorwaarden vrijgelaten.
De volgende weken en maanden worden 3 nieuwe installaties geplaatst in het Klankenbos van Musica, in het DOmmelhofpark in Neerpelt. Het gaat om een zitbank die trillingen en klank genereert, een kunstinstallatie in het rietvijvertje, en een muzikaal berkenbos langs het pad tussen de sporthal en de Scoutsrally. De nieuwe kunstwerken zullen half juli klaar zijn en worden opengesteld voor het publiek.
Het Klankenbos is een initiatief van Musica, een structurele partner van Dommelhof. Momenteel zijn er tien hedendaagse kunstwerken geplaatst die klank voortbrengen. Het Klankenbos is dus een bijzondere (klank)kunstervaring in openlucht, waarbij je wordt meegenomen langs een wandelparcours in het domein.

Donderdag 'Sportkicks' in Lommel

Donderdag 29 maart 2012
Hechtel-Eksel - Donderdag 'Sportkicks' in LommelZoomTraditioneel wordt op de eerste donderdag van de paasvakantie de Limburgse jeugdsporthappening Sportkicks georganiseerd. De tieners worden dit jaar op donderdag 5 april verwacht aan sportsite De Soeverein in Lommel. Tchoukbal, rugby, handboogschieten, dans of schermen: op Sportkicks kan het allemaal. “Dit evenement mogen de Limburgse jongeren echt niet aan zich voorbij laten gaan,” zegt gedeputeerde van Sport Walter Cremers. “De jongeren kunnen op Sportkicks kennismaken met meer dan (…) Het hele nieuwsbericht

Paasactiviteiten in het museum

Woensdag 28 maart 2012
Hechtel-Eksel - Paasactiviteiten in het museumZoomTijdens de paasvakantie zijn (groot)ouders met hun (klein)kinderen meer dan welkom in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.
Wie droomt er niet van om archeoloog te worden? In de paasvakantie kunnen kinderen (6-12 jaar) met hun (groot)ouders dit spannende beroep eens een dagje uitproberen. Op een nagebouwde archeologische site gaan ze op zoek naar de verborgen schatten van het museum. Als ze alle opdrachten juist hebben, krijgen ze aan het eind een echt “archeologendiploma” mee naar (…) Het hele nieuwsbericht

Jeanneke Max overleden

Woensdag 28 maart 2012
Hechtel-Eksel - Jeanneke Max overledenZaterdag is Jeanneke Max overleden, de weduwe van Pier Vandekerkhof. Ze was 77 jaar. De afscheidsplechtigheid vrijdag om 13 uur in Aula 't Sant in Hechtek zal worden voorafgegaan door de crematie.

Walter Baselet overleden

Woensdag 28 maart 2012
Hechtel-Eksel - Walter Baselet overledenDinsdag is Walter Baselet overleden. Hij zou volgende maand 25 jaar worden. Vrijdag wordt hij gecremeerd. Om 19u is er een afscheidsplechtigheid in Aula 't Sant.

Antonie Scrayen overleden

Dinsdag 27 maart 2012
Hechtel-Eksel - Antonie Scrayen overledenZaterdag is Antonie Scrayen overleden, de weduwe van Jef Put. Ze was 88 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Hechtel. Woensdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Nieuwe blog van Dommelhof

Maandag 26 maart 2012
Hechtel-Eksel - Nieuwe blog van DommelhofZoomProvinciaal Domein Dommelhof heeft onlangs een nieuwe blog online geplaatst. Die houdt je op de hoogte van de voorstellingen en activiteiten in Dommelhof. Bovendien kom je ook heel wat te weten over de werking van het huis. Zo kan je ondermeer lezen over het 'artiesten-in-residentie' programma waarbij enerzijds artiesten uit het openlucht- en circustheater aan nieuwe voorstellingen komen werken, en anderzijds ook jong Vlaams en Limburgs theatertalent ondersteund wordt. Nog op de blog te vinden: een kalender, info over het circusatelier, over het sportcentrum, over de vele culturele partners, enz. De blog is een voorlopig communicatie-instrument in afwachting van de nieuwe website. Het adres: http://dommelhof.wordpress.com/

Met de groeten uit... Borgloon

Maandag 26 maart 2012
Hechtel-Eksel - Met de groeten uit... BorgloonZoomHet mooie weer trok gisteren veel en veel schoon volk  naar Grootloon, een kerkdorp van Borgloon. In de Servaeshoeve vond daar de inhuldiging (foto boven, met links gedeputeerde Gilbert Van Baelen) plaats van de nieuwe werken van PIT met receptie. Een verslag van Zjuul Devens: PIT is een project van Z33 (het provinciale huis voor actuele kunst) en brengt kunst in de open ruimte van Borgloon-Heers. Borgloon heeft iets met kerken. Ik leerde vandaag dat ze er 15 hebben en met het kunstwerk (…) Het hele nieuwsbericht
Met de groeten uit... BorgloonMet de groeten uit... Borgloon
Met de groeten uit... BorgloonMet de groeten uit... Borgloon
Zoom

Zeldzaam mos aangetroffen

Maandag 26 maart 2012
Hechtel-Eksel - Zeldzaam mos aangetroffenZoomIn het domein van Bokrijk hebben vrijwilligers van natuurkoepel Likona een vierkante meter van het zeer zeldzame krulbladmos gevonden. Het was 22 jaar geleden dat dit mos nog was opgemerkt in Vlaanderen. Krulbladmos (Nowellia curvifolia) is een zeer zeldzame mossensoort met een gouden kleur, die voor het laatst werd waargenomen in 1990. Toen werden er in Hoeselt enkele vierkante centimeters gezien. Nu bevond het zeldzame plantje (foto) zich op een rotte en ontschorste boomstam van een (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Zet straks de klok één uur vooruitKomende nacht schakelen we over naar de zomertijd: om 2 uur zetten we de klok vooruit naar 3 uur. Wie op stap gaat, heeft een uurtje minder voor de boeg, net zoals onze nachtrust met een uur wordt ingekort. De nachtwerkers moeten dan weer een uur minder kloppen. En morgenavond blijft het een uur langer licht.

Vandaag gelezen...

Vrijdag 23 maart 2012
"Er is een andere strategie nodig om ouders ervan te overtuigen dat technisch en beroepsonderwijs levensnoodzakelijk zijn voor onze bedrijven en dus voor onze welvaart. Het beste lijkt ons dat de hardste schreeuwers zelf het voorbeeld geven. Misschien moeten we het roer omgooien en een oproep lanceren aan onze werkgevers: 'Stuur uw eerstgeborenen systematisch naar het TSO.' Naar analogie met vroeger, toen één kind uit elke begoede familie voorbestemd was voor God. Ons land zal er hen dankbaar voor zijn."
(Provinciaal ACW-secretaris Carien Neven, vandaag in Visie)

Gratis naar... Raymond?

Vrijdag 23 maart 2012
Hechtel-Eksel - Gratis naar... Raymond?Zoom"Memoires van een balmuzikant" heet het nieuwe programma van Raymond van het Groenewoud. Een geweldig mooie voorstelling van een groot zanger. U kunt die morgenavond om 20.30u meemaken in Cinema Walburg in Hamont. Tickets kosten in voorverkoop 18 euro, aan de kassa 21,5 euro, maar misschien kunt u er gratis naartoe? Mail dan als de bliksem naar vrijetijd[!]hamont-achel.be en u maakt er kans op! UPDATE Niet meer mailen, alle kaarten zijn weg.

Wees slim

Donderdag 22 maart 2012
We hebben het al eens bekendgemaakt, een maand of zo geleden, maar toch nog even meegeven dat er vanaf vrijdagavond 22.00u tot maandagmorgen 06.00u in de hele provincie gecombineerde alcohol-, drugs- en snelheidscontroles zullen gehouden worden door de Limburgse lokale politiezones op lokale en gewestwegen en door de WegPolitie Limburg op de autosnelwegen.
Vorig jaar hebben 2 miljoen mensen de provincie Limburg per fiets verkend. Samen hebben zij zo'n 26 miljoen euro gespendeerd in de diverse horecazaken rondom het Fietsroutenetwerk Limburg.
Dat heeft gedeputeerde van Toerisme Jean-Paul Peuskens vandaag bekendgemaakt. Het gaat om een schatting op basis van de vele tellers die langs het Fietsroutenetwerk Limburg opgesteld staan. Vooral in het voor- en najaar waren er merkelijk meer fietsers, onder meer dankzij de succesvolle (…) Het hele nieuwsbericht

Monteer nu de zomerbanden

Dinsdag 20 maart 2012
Het is voor autobestuurders die momenteel nog winterbanden op hun wagen hebben, stilaan tijd om over te schakelen op zomerbanden. Vanaf het moment dat de temperaturen niet meer onder de 6 à 7 graden Celsius duiken, hebben winterbanden geen positief effect meer. Bovendien leveren zomerbanden een brandstofbesparing van 5 tot 8 procent op en zorgen ze voor een lagere CO2-uitstoot door hun lagere rolweerstand.

Joggers, laat je zien!

Maandag 19 maart 2012
Het weer wordt zachter, dus gaan meer en meer mensen  joggen/lopen bij valavond (of zelfs later) op de openbare weg. Twee eenvoudige zaken kunnen het voor jezelf (en anderen) in het verkeer veiliger maken:
- draag bij voorkeur kledij van een lichte kleur en draag een reflecterend armbandje of vestje (zeker bij donkere kledij)
- loop aan de linkerkant van de weg, zo zie je zelf beter het verkeer aankomen, en ga dan tijdig van de weg af. Veel chauffeurs komen nog al te vaak joggers of lopers tegen, die plots uit het niets opduiken.
Nog beter is natuurlijk gaan trainen in een verkeersarme omgeving...

Win 25000 euro!

Vrijdag 16 maart 2012
Hechtel-Eksel - Win 25000 euro!ZoomOnbekenden hebben maandagavond op de Markt in Valkenswaard een Mercedes CL 500 gestolen. Daar lagen "belangrijke documenten" in. Wie tips kan leveren die tot de teruggave van de auto leiden, krijgt 25.000 euro beloning. Het gaat om een zilverkleurige Mercedes met kenteken 06-GKG-7, nieuwprijs 136.000 euro. Na de diefstal verdwenen de daders richting Belgische grens. Misschien staat de auto in uw buurt? Foto: een Mercedes CL 500.

Gratis naar... 'Biechten'?

Woensdag 14 maart 2012
Hechtel-Eksel - Gratis naar... 'Biechten'?ZoomOp vraag van toneelgroep ‘t Arsenaal schreef Walter van den Broeck een nieuwe theatertekst: Biechten. Over het Vlaanderen van vandaag. Het Vlaanderen dat zijn verleden van zich afschudt en potjes die jaren bedekt waren voor eens en altijd ontdekt. Het wordt een stuk dat bevolkt is met een heel netwerk aan personages rond een pedofiele geestelijke, een zus, de misbruikte neef, diens vrouw en dochter, de vrijer, een jaloerse minnaar en een eenvoudige aalmoezenier. Met Camilia Blereau, Els (…) Het hele nieuwsbericht

Busongeval: vlaggen halfstok

Woensdag 14 maart 2012
Hechtel-Eksel - Busongeval: vlaggen halfstokZoomDe Noord-Limburgse gemeenten betuigen hun diepste gevoelens van medeleven met alle families van de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. Alle gemeenten hangen vanaf vanmiddag hun vlaggen halfstok aan alle openbare gebouwen. Dat heeft burgemeester Raf Drieskens van Neerpelt laten weten.
"Het drama is onvoorstelbaar en niet te beschrijven. Als teken van rouw, verbondenheid en steun hebben we deze beslissing genomen. We wensen alle betrokkenen veel moed en sterkte om dit drama te verwerken", aldus Drieskens, die ook voorzitter is van het Platform Noord-Limburg, waaraan negen gemeenten verbonden zijn. Foto: de vlaggen aan het gemeentehuis van Neerpelt. (Foto Stijn Philippe)

Nog even die uitleg

Dinsdag 13 maart 2012
Een aantal lezers vraagt nog eens uit te leggen wat er door de nieuwe lay-out is veranderd. Tenslotte zit niet iedereen op Facebook. Hier gaan we met de essentie:
  • in de eerste kolom ziet u nieuws dat puur lokaal is, voor de eigen gemeente;
  • boven in de tweede kolom staat de kalender. Wie iets organiseert kan dat daar gratis aankondigen, eventueel mét een afbeelding;
  • daaronder vindt u in de tweede kolom nieuws dat voor verscheidene gemeenten - ook de uwe - interessant is. Daar staan ook de overlijdensberichten, algemene berichten met een grote impact, of gewoon maar berichten die u gelezen moet hebben om "bij" te zijn;
  • in de derde kolom staan de zoekertjes en de felicitaties. Ook hier kan men eventueel een afbeelding of foto toevoegen;
  • onderaan elk bericht staan ikoontjes; als men daar op klikt, kan men een bericht printen, mailen, via een sociale site "delen", enz.; 
  • de foto's in de eerste kolom zijn groter dan vroeger. Ook de site zelf is wat breder geworden.
Reageren op de nieuwe vormgeving kunt u via mail of op www.facebook.com/internetgazet.
Hechtel-Eksel - Lente, dus ook lieveheersbeestjesZoomVandaag gezien in Bosland: lieveheersbeestjes. Met dit mooie weer komen ze massaal te voorschijn. Uit de vele honderden werden deze vier gefotografeerd.(Foto Pierre Rutten)

François Bellinkx overleden

Woensdag 7 maart 2012
Hechtel-Eksel - François Bellinkx overledenVrijdag is François Bellinkx overleden, de echtgenoot van Martha Dewit. Hij was 63 jaar. Vrijdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Hechtel. Donderdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Vandaag gezien...

Woensdag 7 maart 2012
Hechtel-Eksel - Vandaag gezien...Zoom...in Bosland: rood bekermos. Dat wordt dikwijls verward met heidelucifer waarmee het zeer nauw verwant is. Heidelucifer groeit meestal op de arme bosbodem, terwijl rood bekermos meestal op dood hout groeit dat op de grond ligt. Het mos van heidelucifer is zilvergrijs, dat van rood bekermos meestal groen van kleur. Beide soorten zijn aanwezig in Bosland. (Foto Pierre Rutten)
Het zal u niet ontgaan zijn: de Internetgazet steekt in een nieuw, fris kleedje. Voortaan is het nieuws opgedeeld in een hoofdkolom met grotere foto’s, en een zijkolom. De hoofdkolom toont nieuws uit de gemeente zelf; in de zijkolom brengen we onder meer het nieuws dat op meerdere gemeenten terugkomt, zoals dit bericht. Nogal wat lezers volgen immers meer dan één gemeente, waardoor ze hetzelfde bericht meermaals zagen terugkomen. Dat ongemak is nu van de baan. Nog in die (…) Het hele nieuwsbericht

Stefan Brijs was hier

Dinsdag 6 maart 2012
Hechtel-Eksel - Stefan Brijs was hierZoomOp uitnodiging van de bibliotheken van Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Neerpelt en Overpelt was de auteur Stefan Brijs te gast in Palethe. Hij vertelde daar voor een aandachtig publiek over zijn schrijversloopbaan, zijn bewondering voor en zijn vriendschap met Jeroen Brouwers, zijn wijze van schrijven, zijn doorbraak met de roman "De Engelenmaker", zijn nieuw boek "Post voor mevrouw Bromley", ....  
"Post voor mevrouw Bromley" werd de voorbije weken door meer dan 80 mensen in 5 verschillende (…) Het hele nieuwsbericht

Gratis naar... Lady Linn?

Maandag 5 maart 2012
Zaterdag komt dan een van de grootste vrouwen van het Vlaamse artiestenheir naar De Posthoorn in Hamont-Achl: Lady Linn. Vanaf 20.30u stelt ze daar haar nieuwe plaat voor, “No Goodbye at All”, die ze samen met haar groep "The Magnificent Seven" heeft opgenomen en waarop een warm popgeluid te horen is, met blazers, drums en piano. We hebben hier al eerder de lof van Lady Linn gezongen, dus: wees erbij!
Tickets zijn verkrijgbaar bij de dienst vrije tijd in het stadhuis of (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag gezien...

Vrijdag 2 maart 2012
Hechtel-Eksel - Vandaag gezien...Zoom...in Bosland: rode bosmieren. Deze mierenhoop bestaat al enkele jaren, en is een dankbaar object om te volgen. Dit jaar zijn de mieren zeer vroeg ontwaakt uit hun winterslaap, en zijn ze al volop actief. Door het beheer van bos en natuur zijn mieren fors aan het uitbreiden. Hopelijk worden zo de teken weer teruggedrongen. (Foto Pierre Rutten)

Gerard Reynders overleden

Donderdag 1 maart 2012
Hechtel-Eksel - Gerard Reynders overledenDinsdag is Gerard Reynders overleden, Salesiaan-coadjutor van Don Bosco. Hij was 89 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kapel van Don Bosco. Vrijdag om 19 uur is er daar een gebedswake.
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel