Het overige nieuws

Jacht op everzwijnen

Vrijdag 31 juli 2020
Kort nieuws van bij de buren
Vanaf maandag worden op weekdagen everzwijnen in de militaire parken bestreden, meldt het gemeentebestuur van Leopoldsburg. De dieren blijken meer en meer schade te veroorzaken in de woonwijken rond het Koninklijk Park, Nieuw Park en Malakoff. Ook in de militaire parken zelf is er schade aan de graslanden en de wandelwegen. Om deze schade te verminderen, beslisten Defensie en het Agentschap voor Natuur en Bos met akkoord van gemeente Leopoldsburg tot een planmatige aanpak, zo luidt het. Er zullen nu op (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Foorkramers betoogden in BrusselZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Stoeiende jonge wolven

Vrijdag 31 juli 2020
Vandaag gezien in Bosland
Hechtel-Eksel - Stoeiende jonge wolvenZoomHet Agentschap Natuur en Bos plaatste een video op Facebook. Die toont de vier wolvenwelpen die in Bosland samen stoeien. Het zijn er dus vier en geen vijf, zoals aanvankelijk werd geopperd. De video is hier te bekijken. (Foto INBO/Natuur en Bos)

Coronaslagbomen

Vrijdag 31 juli 2020
Hechtel-Eksel - CoronaslagbomenZoomDe vakantiegangers krijgen het deze zomer moeilijk... (Cartoon: Fobie)

Drie damherten dood aangetroffen

Donderdag 30 juli 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de Mgr. Broeckxstraat in Erpekom (Peer) zijn vanochtend drie dode damherten aangetroffen. Van een vierde damhert ontbreekt elk spoor. De slachtpartij werd mogelijk aangericht door een wolf. Het Agentschap Natuur en Bos heeft een sporenonderzoek uitgevoerd.
Kort nieuws van bij de buren
Op de Verlorenweg in Houthalen-Helchteren botsten gisterennamiddag enkele fietsers en een auto. Een 71-jarige man en een 69-jarige vrouw, beiden uit Oostende, raakten daarbij gewond.
Hechtel-Eksel - Code geel in bossen en natuurgebiedenAgentschap Natuur en Bos heeft de code geel afgekondigd. De natuur begint droger te worden waardoor het risico op natuurbrand groter wordt. Natuurbeheerders en brandweer zijn waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer uit op aangepaste sterkte. Het bemannen van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten.
Deze waarschuwing heeft betrekking op alle bos- en natuurgebieden van Natuur en Bos gelegen in de provincie Limburg. Het brandgevaar in de bos- en natuurgebieden van andere openbare besturen zoals provincies en gemeenten, of van private eigenaars, is uiteraard gelijkaardig.

André Vanhove overleden

Donderdag 30 juli 2020
Hechtel-Eksel - André Vanhove overledenDinsdag is de uit Houthalen afkomstige en in Hechtel woonachtige André Vanhove overleden, de echtgenoot van Joske Polmans. Hij was 74 jaar. Het afscheid vindt zaterdag plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in rouwcentrum Beyne-Franken in Heusden-Centrum.

Aantal kerkgangers weer beperkt

Woensdag 29 juli 2020
Hechtel-Eksel - Aantal kerkgangers weer beperktZoomIn uitvoering van de Nationale Veiligheidsraad van 27 juli kunnen vanaf vandaag nog maximum honderd gelovigen deelnemen aan een viering in de kerk. Een afstand van 1,50m blijft daarbij de stelregel. Ook de verplichting om een masker te dragen en handen te desinfecteren bij het betreden van het kerkgebouw blijft gelden, aangezien het een openbare plaats is. Al deze maatregelen zijn alvast tot eind augustus van kracht. De andere richtlijnen van het eerder afgesproken protocol blijven eveneens onverminderd gelden. Het protocol staat online op de site van Kerknet.be.

Ondertussen, in Antwerpen...

Woensdag 29 juli 2020
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in Antwerpen...Zoom                                                                              (Cartoon: Fobie)

Peuter (3) gewond bij botsing

Woensdag 29 juli 2020
Hechtel-Eksel - Peuter (3) gewond bij botsingOp het kruispunt van de Eindhovensebaan en de Winnerstraat gebeurde deze namiddag een kop-staartaanrijding. Daarbij raakte een 3-jarige jongen gewond.
Hechtel-Eksel - Start handbalcompetitie uitgesteldTijdens een crisisvergadering hebben de vertegenwoordigers van de handbalbonden in België beslist dat alle nationale en regionale competities voor senioren en jeugd in eerste instantie worden uitgesteld tot begin oktober. In functie van de evolutie van de coronacrisis is een bijkomend uitstel niet uitgesloten. Het spelen van vriendschappelijke wedstrijden is tot begin september niet mogelijk. Over de BENE-League, de grensoverschrijdende handbalcompetitie met zes Belgische en vijf Nederlandse ploegen, wordt later deze week een beslissing genomen.  

Verdroging bedreigt de bossen

Woensdag 29 juli 2020
Hechtel-Eksel - Verdroging bedreigt de bossenZoomVerdroging van natuurgebieden vormt de grootste bedreiging voor biodiversiteit in de regio. Er dient snel iets te gebeuren om volwassen bossen te kunnen behouden en kwelstromen in stand te houden. De zandgronden zijn extra gevoelig voor droogte. “De oorzaak van verdroging ligt in het rechttrekken en verdiepen van beken en het ontwateren van bossen en landbouwgronden. In de vorige eeuw werd dat grootschalig toegepast,” vertelt Wiel Poelmans, pProgrammacoördinator biodiversiteit bij de (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Geen voetbal tot en met 25 augustusAlle regionale wedstrijden in het veldvoetbal, minivoetbal en futsal op Vlaamse voetbalvelden en -pleinen mogen tot en met 25 augustus niet doorgaan. Dat heeft Voetbal Vlaanderen beslist.

Nieuwe vennootschap: D148

Dinsdag 28 juli 2020
Stefan Agten en Karine Nijssen, beiden uit Hechtel-Eksel, hebben de besloten vennootschap D148 opgericht met zetel aan de Grensstraat in Hechtel-Eksel. Het gaat om een onderneming in onroerende goederen.

Tropische vooruitzichten

Dinsdag 28 juli 2020
Hechtel-Eksel - Tropische vooruitzichtenEen kern van hogedruk schuift over onze streken en zorgt de volgende dagen voor flink wat zon. Op het einde van de week kan daarbij lucht van subtropische oorsprong onze streken bereiken en klimt het kwik tot tropische waarden. Het gaat echter slechts om enkele dagen.
Dinsdag zijn er veel wolken in de ochtend en er vallen enkele buien. Naarmate de dag vordert neemt de kans op een bui af. Vooral later in de namiddag is er ook wat meer zon. De maxima liggen rond 21 graden. Woensdag wordt het (…) Het hele nieuwsbericht

De coronacrisis hakt er in...

Dinsdag 28 juli 2020
Hechtel-Eksel - De coronacrisis hakt er in...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Inbraak in Ruitersbaan

Maandag 27 juli 2020
Hechtel-Eksel - Inbraak in RuitersbaanEr is ingebroken in een leegstaand huis aan de Ruitersbaan. Of de daders er buit konden maken is niet geweten. De inbraak is gisterenavond vastgesteld.
#samentegencorona
Hechtel-Eksel - Mondmaskerplicht in recyclageparkIn lijn met de maatregelen die worden opgelegd door de federale crisiscel besliste Limburg.net om ook op haar recyclageparken het dragen van een mondmasker te verplichten vanaf dinsdag 28 juli. Limburg.net vraagt aan alle bezoekers om zelf een mondmasker mee te brengen en te dragen zodra ze het recyclagepark betreden. Daarnaast blijven de bestaande richtlijnen rond social distancing op het recyclagepark gelden. Zo is er slechts een beperkt aantal voertuigen gelijktijdig op het park toegelaten, wordt iedereen gevraagd om zoveel mogelijk in de wagen te blijven en om steeds minstens 1,5 meter afstand te houden van andere bezoekers en parkwachters.

Weer alleen winkelen...

Maandag 27 juli 2020
Hechtel-Eksel - Weer alleen winkelen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Jeanne Meurs overleden

Maandag 27 juli 2020
Hechtel-Eksel - Jeanne Meurs overledenDonderdag is Jeanne Meurs overleden, de weduwe van Sidron Eyckmans. Zij was 92 jaar en wordt begraven op de begraafplaats van Hechtel na het afscheid in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-29.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant.
Hechtel-Eksel - De jongens zijn weer op het veldZoomDe spelers van KFC Eksel hebben hun eerste training achter de rug. (Foto KFC Eksel)

Ondertussen, in Antwerpen...

Zondag 26 juli 2020
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in Antwerpen...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Wisselvallig weer dit weekend

Zaterdag 25 juli 2020
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Wisselvallig weer dit weekendHet weekend geeft wat minder op weervlak. Een storing bepaalt het weer op zaterdag en zal pas zondagochtend onze streken verlaten. Nadien is de lucht nog onstabiel van opbouw, waarbij er na het weekend nog kans bestaat op een regenbui. In de tweede helft van volgende week komt echter een kern van hogedruk over onze regio liggen en volgt er een fikse weersverbetering.
Vandaag domineren wolken vaak het weerbeeld en zijn opklaringen eerder sporadisch. Tegen de middag is er kans op een drupje (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Achter deze link kunnen horeca-ondernemers een formulier vinden dat per tafel moet ingevuld worden om de aanwezigen te kunnen registreren en achteraf, bij een gebleken mogelijke besmetting, te kunnen contacteren.
#samentegencorona
Hechtel-Eksel - Gebruik van waterpijpen verbodenHet gebruik van waterpijpen is vanaf vandaag volledig verboden in het kader van de coronamaatregelen. Dat staat in het ministerieel besluit dat in het Staatsblad is verschenen. Het gaat zowel om individueel als collectief gebruik van de waterpijp in publiek toegankelijke plaatsen. Ze mogen dus vanaf morgen op geen enkele manier meer gebruikt worden in de shishabars. In het besluit staat dat het delen van een waterpijp tussen verschillende personen een verhoogd besmettingsrisico inhoudt en dat het onmogelijk te onderscheiden is voor de politie of het gebruik van een waterpijp individueel dan wel collectief gebeurt.
Kort nieuws van bij de buren
De politie heeft vanavond een vermoedelijke autodief ingerekend in Wijchmaal. De man veroorzaakte twee ongevallen. Hij reed vervolgens in de gracht aan het kruispunt van de Bomerstraat en de Tettelstraat in Wijchmaal. Daarop vluchtte hij te voet verder maar kon ingerekend worden, mede door het inzetten van een speurhond.
Hechtel-Eksel - Horeca-uitbaters moeten registrerenZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Zware verkeersovertredingen

Vrijdag 24 juli 2020
Kort nieuws van bij de buren
Politie CARMA organiseerde gisteren een verkeersactie op verschillende plaatsen in Houthalen-Helchteren. Een bestuurder reed met een geseinde nummerplaat die recent gestolen werd. De man had bovendien een rijverbod en kon ook geen boorddocumenten voorleggen. De nodige PV’s werden opgesteld en de auto werd getakeld. Verder werden ook nog een andere auto en een scooter getakeld omdat de bestuurders niet over een verzekering beschikten. Een andere bestuurder was onder invloed van verdovende middelen. (…) Het hele nieuwsbericht

Aardbeving bij Weert

Vrijdag 24 juli 2020
Vanmorgen om 3.12u heeft zich onder Weert een aardbeving voorgedaan. Dat meldt het Nederlandse KNMI. De beving had een kracht van 1,1 op de schaal van Richter en was dus nauwelijks voelbaar. Het zou gaan om een tektonische beving, veroorzaakt door de beweging van breuken in de aardkorst.

Immo Lux failliet verklaard

Donderdag 23 juli 2020
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft Immo Lux uit Hechtel-Eksel failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 22 augustus ingediend worden.

Kunst in coronatijden

Donderdag 23 juli 2020
Hechtel-Eksel - Kunst in coronatijdenZoomNaar ‘De dood van Marat’ door J L David (MSK, Brussel). (Cartoon: Fobie)

Coronamaatregelen weer verstrengd

Donderdag 23 juli 2020
#samentegencorona
Hechtel-Eksel - Coronamaatregelen weer verstrengdVanaf zaterdag worden mondmaskers verplicht in winkelstraten, in openbare gebouwen en op markten. Ook in horecazaken zullen klanten een masker moeten dragen zo lang ze niet aan hun tafel zitten, en één persoon per tafel zal ook zijn gegevens moeten achterlaten. Dat maakte de Nationale Veiligheidsraad zopas bekend. Bij VRT Nieuws staan alle maatregelen opgesomd.
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - GRM brengt 'Civitas Tungrorum' in kaartZoomZijn er in de buurt sporen uit de Romeinse tijd? Waar staan resten van Romeinse villa’s, grafvelden en heiligdommen? Maakte een straat ooit deel uit van een eeuwenoud wegennet? Dankzij een samenwerking van het Gallo-Romeins Museum (GRM) en de stad Tongeren met de Universiteit van Gent kunnen onderzoekers en particulieren dat voortaan bekijken op een website met dynamische kaarten. Het in kaart gebrachte gebied is dat van de civitas (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in het heelal...

Donderdag 23 juli 2020
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in het heelal...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
#samentegencorona
Hechtel-Eksel - Geen eigen contacttracing in LimburgLimburg gaat geen eigen contacttracing opzetten zoals de provincie Antwerpen dat doet. Dat heeft waarnemend gouverneur Michel Carlier vandaag afgesproken met het Agentschap Zorg en Gezondheid. "We gaan geen parallel systeem opzetten met dat van Vlaanderen. Wel willen we werken met lokale partners als de gemeentebesturen, de huisartsen of thuisverpleging om het systeem te ondersteunen. Met de federale gezondheidsinspecteur zijn afspraken gemaakt om de tracing, testing en opsporing beter te (…) Het hele nieuwsbericht

De visie van Fobie...

Woensdag 22 juli 2020
#samentegencorona
Hechtel-Eksel - De visie van Fobie...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Twaalf jeugdploegen bij KFC EkselKFC Eksel treedt komend seizoen aan met twaalf jeugdploegen: U5, U6, U7, U8, U9A, U9B, U10, U12, U13, U15, U17 en U21.

Servicebericht

Woensdag 22 juli 2020
Hechtel-Eksel - ServiceberichtVoortaan kunt u berichten niet alleen delen via Facebook, Twitter en e-mail, maar ook via WhatsApp. En het geldt niet alleen voor berichten maar ook voor de kalender en de zoekertjes

Redactie Internetgazet

Typisch Belgisch zomerweer

Woensdag 22 juli 2020
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Typisch Belgisch zomerweerDankzij de uitloper van het hogedrukgebied der Azoren is de atmosfeer stabiel en kan de zon flink tevoorschijn komen. Met een noordelijke luchtstroming wordt echter koude lucht aangevoerd, waardoor het kwik slechts beperkt kan klimmen. De volgende dagen kunnen storingen tot onze streken doordringen en worden eerst voornamelijk gekenmerkt door wolkenvelden, maar later ook door neerslag. Het wordt wel iets warmer. 
Vandaag zijn er nog steeds drukstijgingen aanwezig en domineert de zon het (…) Het hele nieuwsbericht

Militair besmet met coronavirus

Woensdag 22 juli 2020
Hechtel-Eksel - Militair besmet met coronavirusZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Dries Wuytens naar Waasland-BeverenWaasland-Beveren heeft Dries Wuytens (Eksel, 18 maart 1991) aangetrokken. Wuytens, die zijn jeugdopleiding genoot bij KRC Genk en PSV, komt van het Israëlische Sektzia Ness Ziona. Eerder speelde hij onder meer bij Beerschot en Heracles Almelo.
Hechtel-Eksel - 21 juli: ook Preludiumconcert aangepast...Zoom                                                                            (Cartoon: Fobie) 
Hechtel-Eksel - Geen 'bal national' vanavond...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

José Meus overleden

Maandag 20 juli 2020
Hechtel-Eksel - José Meus overledenOp 16 juli overleed de uit Eksel afkomstige en in Lommel woonachtige José Meus, de echtgenoot van Elza Truyers. Hij was 92 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur in funerarium Witters in Eksel. Rouwadres: fam. Meus-Truyers, Tuinstraat 30 A, 3920 Lommel.

Henri Rubens overleden

Maandag 20 juli 2020
Hechtel-Eksel - Henri Rubens overledenZaterdag is de in Eksel woonachtige Henri Rubens overleden, de echtgenoot van Yvonne Willekens. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters.

Drie verkeersongevallen

Zondag 19 juli 2020
Kort nieuws van bij de buren
Op de Bronweg in Houthalen-Helchteren raakte een 22-jarige motorfietser uit Houthalen-Helchteren gewond toen hij er van de baan ging. Bij een kop-staartaanrijding tussen twee auto's op de Grote Baan raakte een 25-jarige man uit Heusden-Zolder gewond. Een 35-jarige bromfietser uit Houthalen-Helchteren liep verwondingen op bij een val in de Essenstraat.

Op vakantie met kleurencodes

Zaterdag 18 juli 2020
Hechtel-Eksel - Op vakantie met kleurencodesZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

De Mont Blanc anno 2020

Vrijdag 17 juli 2020
Hechtel-Eksel - De Mont Blanc anno 2020ZoomGisteren 55 jaar geleden werd de tunnel onder de Mont Blanc officieel ingehuldigd. Kijk hoe de berg er tegenwoordig uitziet, in deze Mond Maskertijd... (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Jos Lantmeeters wordt gouverneurJos Lantmeeters (56) wordt de nieuwe gouverneur voor Limburg. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Landmeeters, afkomstig uit Genk, zetelt momenteel in het Vlaamse parlement en volgt als 21ste gouverneur van Limburg Herman Reynders (sp.a) op die op 1 februari zijn ambt neerlegde. Sindsdien nam Reynders' partijgenoot Michel Carlier de functie van gouverneur waar. Lantmeeters is lid van de N-VA, de partij die de afschaffing van de provincies in haar beleidsprogramma heeft ingeschreven. 

Flats onbewoonbaar door brand

Vrijdag 17 juli 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een hevige brand heeft deze namiddag een flat verwoest aan de Lillosteenweg in Houthalen-Helchteren. De bewoonster was overstuur en is naar het ziekenhuis gebracht. Twee andere appartementen liepen ook zware schade op en zijn volgens de brandweer onbewoonbaar. De precieze brandoorzaak is nog niet gekend.
Hechtel-Eksel - Toegangspoortjes bij MariaziekenhuisZoomWoensdag zijn de werken gestart aan de automatische toegangspoortjes die voor de hoofdingang van Noorderhart campus Mariaziekenhuis geïnstalleerd worden. Met deze toegangspoorten werkt het ziekenhuis aan een oplossing om bezoekers op een veilige manier in het ziekenhuis toe te laten. In eerste instantie zullen de poortjes gewoon openstaan en kunnen de bezoekers op de gebruikelijke manier het ziekenhuis betreden via de thermoscan. Het systeem kan zeer snel aangepast worden in (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Klokken luiden voor coronaslachtoffersZoom
Ter gelegenheid van de nationale feestdag op 21 juli zal – op vraag van het Ministerie van Binnenlandse Zaken – in het Te Deum ook aandacht zijn voor een eerbetoon aan de slachtoffers van Covid-19. Om 10 uur zal er drie minuten stilte gehouden worden. Er wordt tevens gevraagd overal de kerkklokken gedurende 3 minuten te laten luiden, als eerbetoon aan de slachtoffers en om onze waardering voor het verzorgend personeel te uiten. Het bisdom Hasselt heeft de parochieverantwoordelijken opgeroepen om aan dit initiatief mee te doen.

Zomers weekend

Vrijdag 17 juli 2020
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zomers weekendDe gunstige invloed van een wig van hoge druk vertaalt zich in veel zon en zomerse temperaturen tijdens het weekend. Een storing schuift echter over het westen van het land op zondag en kan mogelijk bij ons voor meer wolken zorgen. Na het weekend is het tijdelijk wat koeler bij 20 graden, maar later in de week stijgt het kwik opnieuw enkele graden.
Vandaag zijn er talrijke wolken in de ochtend en een lokaal drupje regen is niet geheel uitgesloten. Meestal is het echter droog en naarmate de dag (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Contactopsporing in coronatijdenZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Auto van de baan geraakt

Donderdag 16 juli 2020
Kort nieuws van bij de buren
Op de Weg naar Zwartberg in Houthalen-Helchteren ging gisterenavond rond 23.30 uur een wagen van de baan. Een 21-jarige vrouw uit Houthalen-Helchteren raakte daarbij gewond.
Hechtel-Eksel - Zoek maar eens kleurcodes op vakantieZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Twee verkeersongevallen

Woensdag 15 juli 2020
Kort nieuws van bij de buren
Vanmorgen rond 7.30 uur zijn op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren twee wagens gebotst. Een 27-jarige vrouw uit Heusden-Zolder raakte daarbij gewond. Op de Lillo Steenweg raakten deze voormiddag rond 10.15 uur een bromfietser en een auto in een aanrijding betrokken. Een 66-jarige man uit Houthalen-Helchteren raakte daarbij gewond.

Stilaan terug warmer

Woensdag 15 juli 2020
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Stilaan terug warmerLangs de oostelijke flank van een hogedrukgebied met kern ten zuidwesten van Ierland, wordt in een noordwestelijke hoogtestroming koele en vochtige maritieme lucht aangevoerd. De temperaturen blijven ondermaats en er zijn veel wolken. De volgende dagen kan het hogedrukgebied het weerbeeld in onze regio wat meer domineren, maar soms is er nog een bui mogelijk. Het wordt wel warmer.
Vandaag zijn er opklaringen in de ochtend en is er ruimte voor de zon. Stapelwolken krijgen echter al vlug de (…) Het hele nieuwsbericht

Even naar die komeet kijken

Dinsdag 14 juli 2020
Hechtel-Eksel - Even naar die komeet kijkenZoomNog tot 13 augustus kan je 's avonds na 22.30u laag boven de noordelijke horizon, iets onder de Grote Beer, de komeet Neowise zien. Komend weekend zou volgens kenners het mooiste beeld geven. Gisteravond maakte Peter D'Joos deze mooie foto, waarop de uitwaaierende staart van stof en gas prachtig te zien is.
Hechtel-Eksel - Minder boomkwekerijen en sierteeltZoomHet aantal boomkwekerijen in Limburg is in tien jaar tijd gedaald van 82 naar 69. Het aantal bedrijven met sierteelt in openlucht daalde in dezelfde periode van 38 naar 11.

Motorrijder (58) gewond

Dinsdag 14 juli 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een 58-jarige motorrijder uit Houthalen-Helchteren is gisterenavond rond 19 uur gewond geraakt bij een botsing met een auto op de Weg naar Zwartberg in Oudsbergen. Overbrenging van het slachtoffer naar het ziekenhuis bleek noodzakelijk.

Hogedrukreiniger gestolen

Dinsdag 14 juli 2020
Kort nieuws van bij de buren
Vandaag is een diefstal vastgesteld in een tuinhuis aan de Cremerstraat in Houthalen-Helchteren. Er is een hogedrukreiniger gestolen.
Wie een bestaande woning koopt in Vlaanderen kan vanaf 2021 een renteloze lening tot 60.000 euro afsluiten voor renovaties. Lees meer

Co van Egdom overleden

Dinsdag 14 juli 2020
Hechtel-Eksel - Co van Egdom overledenGisteren is Co van Egdom overleden, de echtgenoot van Hendrikje Poeze. Hij was 78 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte familiekring waarna zijn assen worden uitgestrooid op de gemeentelijke begraafplaats.

Hangmatactie in Bosland

Dinsdag 14 juli 2020
Hechtel-Eksel - Hangmatactie in BoslandZoomIn Bosland zijn er ontelbare mooie en koele plekjes waar je even tot rust komt na een drukke dag. En in een hangmat is het des te leuker... Nu kan je er zelfs een gratis winnen! Maar liefst 7 weken lang - van 15 juli tot 26 augustus - hangt Bosland wekelijks één hangmat op een speciaal plekje in de natuur. Iedere woensdag, stipt om 15:00u, wordt een foto op de Facebookpagina van Bosland gepubliceerd, (…) Het hele nieuwsbericht

Kunst in coronatijden

Maandag 13 juli 2020
Hechtel-Eksel - Kunst in coronatijdenZoomMarco El Covido! (Naar ‘El Coloso /El Gigante /El Panico /La Tormenta’ van Goya)
(Cartoon: Fobie)
Grensgevallen
"De kans dat de Belgische grens met Nederland weer dichtgaat als het coronavirus opnieuw oplaait, is heel klein," zei minister Pieter De Crem vandaag na afloop van een overleg met zijn Nederlandse college Fred Grapperhaus in Baarle-Nassau. Het uitwisselen van informatie tussen beide ministeries zal moeten worden verbeterd en maatregelen zullen gezamenlijk worden genomen.

Handgel voor wie nuchter rijdt

Maandag 13 juli 2020
Ondanks de coronabeperkingen wijzen het provinciebestuur, de gouverneur en de politie erop dat ook deze zomer verkeersveiligheid belangrijk blijft. Ook in de zomermaanden zullen dus in het kader van de SLim-campagnes wegcontroles gehouden worden op onder meer alcoholgebruik. In het verleden kregen autobestuurders die nuchter en clean aan het stuur zaten al vaker een gadget. Dit jaar is gekozen voor een gepast geschenkje: een handgel. “SLim, ontsmet en met afstand, kwestie van gezond (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsster (56) gewond bij val

Maandag 13 juli 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een 56-jarige fietsster uit Edegem is gisterennamiddag rond 14.30 uur ten val gekomen in de Loerstraat in Helchteren. Zij raakte daarbij gewond.

Verwijder TikTok

Maandag 13 juli 2020
Het is maar dat je 't weet
Verwijder de TikTok-app onmiddellijk van je telefoon. Die oproep doen beveiligingsexperts na analyse van de app van het Chinese bedrijf ByteDance. De privacy van gebruikers is dusdanig in het geding, dat gebruik van de app per direct wordt afgeraden. (Adformatie)
Hechtel-Eksel - Ondertussen, op de vliegbasis...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Geen Lourdesbedevaart dit jaar

Maandag 13 juli 2020
Hechtel-Eksel - Geen Lourdesbedevaart dit jaarZoomDe jaarlijkse Limburgse diocesane bedevaart naar Lourdes kan dit jaar door de coronacrisis niet doorgaan. Voor bijna 500 zieken en hun begeleiders is dit een jaarlijks hoogtepunt dat ze nu moeten missen. De organisatie heeft nu samen met de bisschop een video opgenomen om de gelovigen een hart onder de riem te steken.
"Normaal vertrokken wij woensdag 15 juli op bedevaart naar Lourdes. Door de coronacrisis moest de bedevaart geannuleerd worden. Ook de Limburgse triduüms naar Banneux, alsook de (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Hagia Sophia wordt weer moskeeZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Red die hommel

Zondag 12 juli 2020
Hechtel-Eksel - Red die hommelZoomJe zal het zeker al eens gezien hebben: een hommel die moeizaam over de grond voortkruipt of stil ligt te verkommeren. Je kan zo'n hommel helpen, meldt een lezer: doe een druppel honing op je vinger en laat die hommel dan die honing oplikken met haar lange tong. Je zal zien dat die hommel millimeter voor millimeter honing naar binnen werkt. En als dat achter de rug is en je laat haar dan haar gang gaan, vliegt ze even later, flink opgeknapt, vrolijk weer weg. (Foto PV)
Hechtel-Eksel - Vanaf vandaag een mondmasker dragenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Zonnig weekend

Zaterdag 11 juli 2020
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zonnig weekendEen uitloper van het hoog der Azoren reikt tot onze regio en stabiliseert de atmosfeer in het weekend. Een zwakke storing kan volgende week tijdelijk voor meer bewolking zorgen met ook wat hogere neerslagkansen. Op het einde van de week en vooral in het weekend stijgt de luchtdruk opnieuw en krijgt de zon weer meer ruimte. De temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar.  Vandaag is het nagenoeg helder in de ochtend en er volgt dan ook een prachtige zonsopgang. De zon kan vrijwel de hele (…) Het hele nieuwsbericht

Vlaamse feestdag vandaag!

Zaterdag 11 juli 2020
Hechtel-Eksel - Vlaamse feestdag vandaag!Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: Eksel eerst op verplaatsingIn tweede provinciale van het damesvoetbal speelt Eksel zijn eerste competitiewedstrijd op het veld van Zepperen-Brustem. Op de tweede speeldag speelt de club thuis tegen Bokrijk B. Op de derde speeldag speelt Eksel uit bij Diepenbeek B.

Fietser en terreinwagen botsen

Vrijdag 10 juli 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de Houtestraat in Wijchmaal (Peer) raakten deze namiddag een fietser en een terreinwagen in een aanrijding betrokken. De fietser liep daarbij zware verwondingen op. Gezien de ernst van de verwondingen is het slachtoffer naar het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk gebracht.
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in de tuinvijver...ZoomDeze jonge padjes staan op het punt de vijver te verlaten. Ze hebben hun staart nog van hun dikkopstadium, maar ze hebben ook hun pootjes ontwikkeld. Zodra ze het water verlaten, zal hun staartje afvallen, en begint hun landleven... (Pierre Rutten)

Wolf maximaal beschermd

Vrijdag 10 juli 2020
Na advies van de Raad van State heeft de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring gehecht aan het besluit dat het decreet over het natuurbehoud en het natuurlijk milieu wijzigt. De wijziging voegt de Europese wolf toe aan de lijst in bijlage III van het decreet, als diersoort van communautair belang die voorkomt in Vlaanderen. Door deze wijziging wordt de wolf in de hoogste beschermingscategorie opgenomen, zodat de hogere maximale straffen van toepassing worden. Verder wordt de Europese bever in de juiste categorie geplaatst en worden er nog zeven soorten toegevoegd aan de lijst (lynx, wilde kat, sierlijke witsnuitlibel, gaffellibel, vermiljoenkever, juchtleerkever en muurhagedis) op grond van hun recent gerapporteerde aanwezigheid in Vlaanderen.
#samentegencorona
Hechtel-Eksel - Mondmaskers verplicht vanaf zaterdagZoomVanaf zaterdag moet je verplicht een mondmasker dragen in winkels en winkelcentra, bioscopen, theaters, musea, concert- en conferentiezalen, gebedshuizen, kortom: in alle plaatsen waar veel mensen samenkomen. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn van de verplichting vrijgesteld. Wie terugkeert uit Lissabon en de Spaanse plaatsen A Mariña en Lleida moet verplicht in quarantaine. Dat heeft het Overlegcomité beslist.

Kleurencodes het nieuwe normaal

Donderdag 9 juli 2020
Hechtel-Eksel - Kleurencodes het nieuwe normaalZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Waar kan je veilig op reis?

Donderdag 9 juli 2020
Hechtel-Eksel - Waar kan je veilig op reis?ZoomWie nog reisplannen heeft, checkt best de website van Buitenlandse Zaken. Daar vind je een overzicht van de risicozones. Meer info via deze link.

Coronacrisis: nu kleurencodes

Woensdag 8 juli 2020
Hechtel-Eksel - Coronacrisis: nu kleurencodesZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

KFC Hechtel speelt eerst uit

Woensdag 8 juli 2020
Hechtel-Eksel - KFC Hechtel speelt eerst uitKFC Hechtel speelt zijn eerste competitiewedstrijd op het veld van Heusden-Zolder. Op speeldag 2 ontvangt de club Lindel-Hoeven.
Nu de maatregelen in het kader van de coronacrisis overal versoepeld worden, past ook Limburg.net de toegangsregeling tot de recyclageparken aan. Vanaf dinsdag 14 juli vervalt de regel van één bezoek per 7 dagen. Bezoekers krijgen opnieuw onbeperkt toegang tot de recyclageparken. Het aantal voertuigen dat tegelijk wordt toegelaten op een recyclagepark blijft wel beperkt om de richtlijnen rond social distancing te kunnen respecteren.
Wie files aan de recyclageparken wil vermijden kan (…) Het hele nieuwsbericht

Josephine Halin overleden

Woensdag 8 juli 2020
Hechtel-Eksel - Josephine Halin overledenGisteren is Josephine Halin overleden, de weduwe van Theophiel Michiels. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Hechtel. Begroeting: zaterdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Hechtel-Eksel - Eksel debuteert tegen Herk FC AKFC Eksel A ontvangt op de eerste dag van de competitie Herk FC A. Op de tweede speeldag trekt Eksel naar Torpedo Hasselt. Eksel B speelt eerst thuis tegen Wijshagen en moet dan naar Breugel.

Veel regenbuien

Woensdag 8 juli 2020
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Veel regenbuienEen golvende storing schuift over onze streken en zal de volgende 48 uur het weerbeeld bepalen. Door de grote afwezigheid van de zon blijven de maxima ondermaats. In het weekend stijgt de luchtdruk en volgt er een merkbare weersverbetering met vooral meer zon, al zijn de temperaturen nog eerder aan de koele kant. Na het weekend wordt het warmer. 
Vandaag zorgt een golvende storing voor somber weer. Perioden met regen wisselen af met drogere perioden en de zon is de grote afwezige. Het (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Zilver voor William Peters op EK QuadratlonZoomHet was ons even ontgaan maar Achelaar William Peters (27) van de Neerpeltse Watersport Club NWC is in het Hongaarse Kaposvar vice-Europees kampioen geworden in de quadrathlon. Deze combinatie van lopen, kajakken, fietsen en zwemmen is een erg veeleisende sport. “Tijdens de lockdown heb ik mijn conditie vooral onderhouden door te fietsen en aan een koord te zwemmen in mijn zwemvijver”, aldus Peters.
Door de coronacrisis en de lockdown is er opnieuw een grote vraag naar woningen met een tuintje in Limburg. Zowel huurders als kopers zijn er naar op zoek. Dat blijkt uit een kleine rondvraag bij Limburgse immokantoren. (Radio 2)

Georges Deckers overleden

Dinsdag 7 juli 2020
Hechtel-Eksel - Georges Deckers overledenZondag is Georges Deckers overleden, de echtgenoot van Lisa Gielen. Hij was 84 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Hechtel. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant.

Jaak Neyens overleden

Dinsdag 7 juli 2020
Hechtel-Eksel - Jaak Neyens overledenIn WZC Den Boogerd in Eksel is Jaak Neyens overleden. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.
Wilco Agten en Tabetha Sisler, beiden uit Hechtel-Eksel, hebben de besloten vennootschap The American opgericht met zetel aan de Grensstraat. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer de uitbating van een supermarkt.

De vuile was in Nieuwpoort

Zaterdag 4 juli 2020
Hechtel-Eksel - De vuile was in NieuwpoortZoomDe drie koningen hadden vandaag in Nieuwpoort een afspraak met de sp.a-voorzitter.
Hechtel-Eksel - Bocht Rushmore door de ogen van FobieZoomDe Amerikaanse president Donald Trump bracht vrijdag een bezoek aan Mount Rushmore, het monument waar vier Amerikaanse presidenten zijn uitgehouden in de rotsen. De sociale afstandsregels werden er niet gerespecteerd door het publiek en de meeste mensen droegen geen mondmasker. (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - De jaarlijkse vlindertelling start vandaagZoomHet is weer zover, Natuurpunt organiseert weer de jaarlijkse vlindertelling. Om mee te doen is 1 keer exact 5 minuten tellen al voldoende. Maar het is voor het onderzoek nóg interessanter als je meerdere keren telt. Je kan meetellen van 4 tot 26 juli. Meer info via deze link. (foto Bart Liesenborgs)

Somber weekend

Zaterdag 4 juli 2020
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Somber weekendEen storing schuift tijdens het weekend over onze streken met vooral veel wolken en wat beperkte neerslag. Zaterdag krijgen we het warmtefront en zondag het koufront. Na het weekend kan het hoog der Azoren stilaan het weer in onze streken bepalen. Het wordt droger en er is meer zon, al wordt het nog niet onmiddellijk warmer.
Vandaag zorgt een warmtefront voor veel wolken en van tijd tot tijd wat lichte regen of motregen. Na de middag is het meestal droog, maar opklaringen worden er (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Een corona-editie van ZonnelandZoomUitgeverij Averbode lanceert deze zomer een speciale editie van zijn bekende kindertijdschrift "Zonneland" om 10- tot 12-jarigen af te helpen van hun corona-angst. (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
Op de Weg naar Zwartberg in Houthalen-Helchteren is gisterenavond rond 17.30 uur een 18-jarige bromfietser uit Zonhoven van de baan geraakt. Hij liep daarbij verwondingen op.
Hechtel-Eksel - Cirque du Soleil werkt aan doorstartZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
De fakkeltocht die IJD-jongerenwerking van het bisdom jaarlijks organiseert bij het begin van de advent vindt dit jaar in Overpelt plaats. Voor dit evenement worden een duizendtal jongeren uit heel Limburg verwacht.
Om het comfort en de veiligheid op fietssnelweg F74 te verhogen, wordt er ter hoogte van de kruising met de Grote Baan in Helchteren-Noord een tijdelijke fietsbrug gebouwd. Hoe die eruit zal zien, kan jij mee bepalen. Vul snel de enquête in!  

Wie mist zijn collie?

Donderdag 2 juli 2020
Gisternamiddag rond 15u werd op de N74 (de Noord-Zuid) ter hoogte van de Heidebloemstraat in Hechtel-Eksel een Schotse collie aangereden door een vrachtwagen. De hond had een zwart/wit gevlochten halsband om maar de politie kon de eigenaar niet achterhalen. Die kan contact opnemen met de politie Kempenland op het hoofdcommissariaat in Leopoldsburg (tel. 011/399299).  
In een onderzoek van de computer crime unit van de Federale Gerechtelijke Politie Limburg werd op 26 juni samen met de Nederlandse politie nabij Amsterdam een huiszoeking uitgevoerd in de woning van een 22-jarige Nederlandse IT-student, K. B.. De verdachte gebruikte een database met onder meer 2,5 miljoen Belgische en 4,5 miljoen Nederlandse e-mailadressen met het bijbehorende wachtwoord, mogelijk verkregen uit een eerdere hacking. Deze database werd vervolgens door de verdachte gebruikt voor verdere (…) Het hele nieuwsbericht

Daar zijn de koopjes...

Donderdag 2 juli 2020
Dit jaar begint de solden pas op 1 augustus maar de strijd om de koopjes is er niet minder om. Officieel is gisteren de sperperiode begonnen. Je mag dan als handelaar geen solden geven maar wel aan koppelverkoop doen. Maar dat verschil wordt dit jaar heel klein. Overal duiken flinke kortingen op, zowel online als in de winkelstraten.
Eerder waarschuwde RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck er al voor dat het uitstellen van de soldenperiode na de lockdown net voor een extra groot kortingsopbod zou (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, op Zaventem...

Woensdag 1 juli 2020
Hechtel-Eksel - Ondertussen, op Zaventem...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
In 1990 telde Limburg 745.034 inwoners. Dertig jaar later is de Limburgse bevolking toegenomen met 17,8%, tot 877.370 inwoners. In dezelfde periode van drie decennia nam de bevolking in heel Vlaanderen minder sterk toe (+15,5%). Het verschil in bevolkingsgroei tussen Limburg en heel Vlaanderen deed zich vooral voor in het decennium 1990-2000: in die periode nam de Limburgse bevolking al toe met 6,2%, de Vlaamse bevolking slechts met 3,5%. Tussen 1990 en 2020 nam de bevolking in een vijftal Limburgse (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - 18.000 op wachtlijsten sociale woningZoomEr zijn nog steeds veel mensen die op de wachtlijst staan voor een sociale woning. Dat blijkt uit cijfers die de partij Groen opvroeg. Eind 2019 waren dat in Limburg iets meer dan 18.000 mensen. Een lichte daling vergeleken met het jaar ervoor, maar heel wat meer dan in 2011.
Bosgroep Limburg start met een herstelplan voor de vele afgestorven fijnsparbossen. Alleen al in 2019 werd 119 hectare door de letterzetter aangetast fijnsparbos bij de Bosgroep aangemeld.
De bedoeling is om de getroffen bossen van vele kleine privé-eigenaars te bundelen en dan op een kosten-efficiënte manier er voor te zorgen dat er snel een nieuw gezond bos groeit.
Hoe belangrijk bossen zijn voor ons welzijn, bleek nogmaals duidelijk in deze tijden van corona. Niet alle (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Limburgse bevolking steeds diverserZoomIn 2019 heeft 28,1% van de Limburgse bevolking een niet-Belgische herkomst. Dat is vijf procentpunten meer dan een decennium eerder. Het percentage inwoners met een niet-Belgische herkomst steeg tussen 2009 en 2019 van 23,1% naar 28,1% onder de Limburgse bevolking. In Vlaanderen groeide het aandeel van de bevolking met een niet-Belgische herkomst in dezelfde periode van 15,3% tot 22,3%. De stijging in Limburg heeft meer te maken met een toename van mensen uit niet-EU-landen (van 9,0% naar 12,4%) dan van (…) Het hele nieuwsbericht

Bijna 700 laadpalen in Limburg

Woensdag 1 juli 2020
Hechtel-Eksel - Bijna 700 laadpalen in LimburgZoomLimburg telt momenteel al bijna 700 laadpunten voor elektrische voertuigen. Hasselt is veruit koploper: er staan er 127. In Genk zijn er 49 laadpalen. Sint-Truiden (41), Tongeren (36), Lommel (30), Bilzen (30), Maasmechelen (28), Houthalen-Helchteren (25), Heusden-Zolder (24) en Beringen (22) vervolledigen de top tien. Opvallend in dit lijstje: Beringen komt pas op de tiende plaats (terwijl het na Hasselt en Genk komt qua inwonersaantal) en Tongeren staat knap vierde (…) Het hele nieuwsbericht
Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir gaat het jachtverbod dat geldt in het wolvengebied met twee maanden verlengen. Het verbod liep normaal eind juni af, maar nu Noëlla vier welpen op de wereld gezet heeft, wil de minister het verbod doortrekken tot 31 augustus. Ze heeft via Natuur en Bos een akkoord met Defensie afgesloten om de maximale bescherming van de roedel te waarborgen.
“De Daltons van Bosland zijn nog klein en weinig mobiel. Daarom is een maximale bescherming van het (…) Het hele nieuwsbericht
In Noorderhart in Pelt, waarvan het Mariaziekenhuis deel uitmaakt, zijn er momenteel geen patiënten met het coronavirus meer opgenomen. Dat zei algemeen directeur prof. dr. Bernard Himpens vanmorgen tijdens een persconferentie.  Maar de voorzorgsmaatregelen blijven voorgeschreven: afstand houden, handen wassen, mondmasker dragen...
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel