Het overige nieuws

Het is lente: parende spreeuwen

Zaterdag 30 april 2022
Hechtel-Eksel - Het is lente: parende spreeuwenZoomIn mei leggen alle vogeltjes een ei, maar in de praktijk zijn die vogeltjes al veel eerder met het baltsen en het paren bezig. Hier en daar zijn er al vroege vogeltjes uit het nest gekomen. Waarom niet eens een reeksje over dat paargedrag beginnen? vroegen we ons af. We beginnen met een foto van twee parende spreeuwen (we schreven bijna sparende preeuwen) - zie je ook niet elke dag. Een foto van Theo Van Vlierden.

Droog maar bewolkt

Zaterdag 30 april 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Droog maar bewolktHogedrukgebieden, uitgestrekt van de Atlantische Oceaan tot Rusland, bepalen het weer zowel op korte als op lange termijn in ons land. Af en toe kunnen verzwakte storingen tot over ons land schuiven. Deze worden dan vooral gekenmerkt door wolkenvelden en in mindere mate door neerslag. De maxima zijn normaal voor de tijd van het jaar, op het eind van de week wordt het warmer.
Vandaag wisselen bewolkte perioden af met soms wat zon. Het blijft wel overwegend droog en de maxima liggen rond 14 graden. (…) Het hele nieuwsbericht

Een albino everzwijn

Zaterdag 30 april 2022
Hechtel-Eksel - Een albino everzwijnZoomAan het kanaal in Pelt is gisteren een wit everzwijn gezien. Het gaat om een albino dier dat daar rondliep in het gezelschap van een normaal everzwijn. Het zou de eerste keer zijn dat in België een albino everzwijn is opgemerkt. (Foto Marcella Stappers) UPDATE Het blijkt niet om een wit everzwijn te gaan, maar om een Hongaars wolvarken!

Exelle klopt Kadijk - en hoe!

Zaterdag 30 april 2022
In het damesvoetbal heeft Exelle heeft haar laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen. Tegen Kadijk werd het... 15-0. Topschutster Anouschka Boons scoorde maar liefst 13 keer. De andere doelpunten kwamen van Isabelle De Volder en Tine Vandekerkhof.
Hechtel-Eksel - Materniteit Noorderhartziekenhuis vernieuwdZoomZe heet Lente en ze slaapt als eerste baby in een nieuwe kamer op de materniteit van het Noorderhart Mariaziekenhuis. Vandaag werden zowel Lente, haar fiere ouders en de nieuwe kamer aan de pers gepresenteerd. Want de afdeling materniteit en neonatologie krijgt na 17 jaar een nieuw jasje. De eerste vier patiëntenkamers zijn volledig afgewerkt en kunnen nu in gebruik genomen worden.
De ouders van Lente, Katrien en Simon, zijn blij dat zij de primeur hebben gekregen om een (…) Het hele nieuwsbericht

Anna Heylen overleden

Vrijdag 29 april 2022
Hechtel-Eksel - Anna Heylen overledenVandaag is Anna Heylen overleden, de weduwe van de in 2017 gestorven Frans Timmers. Zij was 77 jaar en afkomstig van Eksel. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Hechtel-Eksel - Natuurpunt-afdelingen samen in 'Regio Dommeldal'ZoomDe lokale Natuurpunt-afdelingen van Pelt, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Lommel en Peer gaan nauwer samenwerken in de ‘Regio Dommeldal’. Ze geven daarvan morgenavond om 20u de aftrap in De Geer in Eksel met de première van de documentaire ‘Het Dommeldal vroeger en nu’  van Maggie Kumpen.
In 1958 werd een Noord-Limburgse afdeling opgericht van de natuurvereniging ‘De Wielewaal’. Vanaf de jaren 1980 startte ze (…) Het hele nieuwsbericht

Postkantoren blijven maandag dicht

Donderdag 28 april 2022
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Postkantoren blijven maandag dichtKomende maandag 2 mei zijn de postkantoren uitzonderlijk gesloten. Dat meldt bpost. Kranten, pakjes en brieven worden uitgereikt. Postpunten, Pakjespunten en Pakjesautomaten zijn open volgens de normale uren.

Maaike Deckers overleden

Donderdag 28 april 2022
Hechtel-Eksel - Maaike Deckers overledenIn WZC Salvator in Hasselt is op 22 april Maaike Deckers overleden, de weduwe van de in 1989 gestorven Maurice Croes. Zij was 96 jaar en afkomstig van Hechtel. Het afscheid vindt zaterdag (12.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt.

De Lijn lanceert 50-rittenkaart

Woensdag 27 april 2022
Hechtel-Eksel - De Lijn lanceert 50-rittenkaartZoomDe laatste jaren is ons leven door de coronapandemie sterk veranderd. Onze verplaatsingspatronen zijn veel flexibeler geworden, er wordt vaker van thuis gewerkt. Om tegemoet te komen aan de vraag naar meer flexibiliteit, lanceert De Lijn nu tijdelijk de 50-rittenkaart. Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken: “Er is steeds meer vraag naar flexibiliteit in onze dagelijkse mobiliteit. Dit speelt zeker bij abonnementen van onze vervoersmaatschappijen, pendelaars willen deze flexibeler kunnen inzetten. Op die manier speelt De Lijn op een klantgerichte manier in op het nieuwe normaal, waarbij dagelijkse verplaatsingspatronen soms omwille van uiteenlopende redenen kunnen wijzigen.” (Foto De Lijn)

Droogte houdt aan

Woensdag 27 april 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Droogte houdt aanEen hogedrukgebied nestelt zich over de Britse Eilanden en zorgt voor aanhoudend droog weer in onze streken. Langs de oostelijke flank van dit hoog wordt de volgende dagen met een noordelijke luchtstroming koele en vochtige zeelucht aangevoerd. Op korte termijn is de wind noordoostelijk en is er veel ruimte voor de zon.
Morgen/donderdag starten we met erg lage temperaturen in de ochtend. Met 4 graden is het erg fris. Een stralende zon laat het kwik echter al vlug oplopen en na de middag (…) Het hele nieuwsbericht

Don Boscotocht geannuleerd

Woensdag 27 april 2022
Wegens overmacht moeten De Bosdravers hun Don Boscotocht van komende zaterdag annuleren. "We zorgen er wel voor dat er gepijlde omlopen van 5 en 10 km zijn. Géén inschrijvingen. Géén catering. Graag ontvangen wij jullie weer op onze Hoksenttocht op 1 juni '22," aldus de Bosdravers Eksel.
Hechtel-Eksel - Prov. campagne voor asbestverwijdering gestartZoomVanmorgen stelde député van milieu Bert Lambrechts op de werf naast het NAC in Houthalen-Helchteren de provinciale campagne voor asbestverwijdering voor. Het provinciaal steunpunt DuBoLimburg biedt gratis professioneel advies aan voor wie asbest in zijn woning wil laten verwijderen. Het gaat zowel over asbest op daken als in leidingen.
Eerst komt een asbestdeskundige ter plaatse om het asbest te detecteren. Daarna zal een bouwspecialist langs komen die advies zal geven over isolatie, (…) Het hele nieuwsbericht

Zoveel overlijdens...

Woensdag 27 april 2022
Het is maar dat je 't weet
Hoe komt het toch dat er sinds enkele maanden zoveel mensen overlijden? In vele gevallen is de oorzaak Covid-19 of griep, vernemen we in huisartsenkringen. Veel ouderen overlijden relatief vaak aan de gevolgen van het oplopen van het griepvirus. De griepgolf is later begonnen dan in vorige jaren; bij mensen die in oktober of november een "griepspuit" haalden, is de werking daarvan al wat afgenomen. Overigens geeft zo'n inenting geen 100% bescherming tegen een griepvirus.
Daarnaast is het coronavirus nog altijd niet weg; wekelijks sterven er nog steeds mensen aan Covid-19. 

Een boomkikker in je tuin

Woensdag 27 april 2022
Hechtel-Eksel - Een boomkikker in je tuinZoomJohan Leijskens woont in Heusden-Zolder. Hij fotografeerde daar in zijn tuin een boomkikker. Niet evident, al blijkt dat boomkikkers steeds meer opduiken in Limburgse natuurgebieden. 
Een boomkikker in je tuin
Zoom
De Eerstelijnszone Noord-Limburg organiseert morgen haar eerste Trefdag, exclusief voor zorg- en welzijnsprofessionals binnen haar regio. De Trefdag vindt plaats in GC De Kroon in Bocholt. Deelnemers zijn na inschrijving vanaf 14.00 uur welkom voor een goed gevuld dagprogramma. De Trefdag staat volledig in het teken van toegankelijke zorg, een thema dat sterk leeft binnen de eerstelijnszone.
In de commissie Financiën van de Kamer werd vorige week een resolutie i.v.m. het thuiswerk van grensarbeiders goedgekeurd. Die was ingediend door Kamerlid Steven Matheï (CD&V). In de resolutie wordt de regering opgeroepen om ook grensarbeiders de kans te geven om meer thuis te werken. “Vele Limburgse grensarbeiders die willen thuiswerken, dreigen fiscaal benadeeld te worden. We ijveren voor een structurele oplossing en hebben de problematiek met deze resolutie op de politieke (…) Het hele nieuwsbericht
De provincieraad heeft woensdag nogal wat mobiliteit op de dagorde staan. Het gaat onder meer over de fietssnelweg "Spoorlijn 18" en de aanleg van Hoppin-punten in Wijchmaal (Peer), Neerpelt (Pelt), Houthalen(-Helchteren) en Kiewit-station. In het dossier van de fietssnelweg wordt aan de raadsleden gevraagd een dadingsovereenkomst met een Brussels studiebureau goed te keuren. Bij de Hoppin-punten moet de provincieraad zich uitspreken over de vaststelling van de gunningswijze en de lastvoorwaarden.
De vergadering van de provincieraad start woensdag om 17u in het Provinciehuis in Hasselt.

Fien Camps overleden

Maandag 25 april 2022
Hechtel-Eksel - Fien Camps overledenOp 20 april overleed Fien Camps nadat zij aangereden werd door een autobus. Zij was 15 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in de begroetingsruimte van de aula.

Lieske Cuyvers overleden

Maandag 25 april 2022
Hechtel-Eksel - Lieske Cuyvers overledenOp 22 april is in Eksel Lieske Cuyvers overleden, de echtgenote van Louis Witters. Zij was 79 jaar en afkomstig van Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Werken op E314 richting NederlandHet Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt vanaf 6 mei gedurende een tweetal weken het wegdek op de E314 richting Nederland, tussen het ecoduct Kikbeek in Maasmechelen en de Nederlandse grens. Het wegdek wordt voorzien van een geluidsreducerend asfalt. De ingreep moet het rijcomfort en de verkeersveiligheid verhogen.
De werken zijn in twee fases verdeeld waarbij het verkeer op één rijstrook rijdt met een snelheidsbeperking van 70km/u. Er wordt daardoor filevorming verwacht. Richting Nederland zijn de op- en afrit Maasmechelen en de parking Boorsem slechts beperkt beschikbaar tijdens deze werken. Na de zomer wordt dezelfde zone rijrichting Lummen vernieuwd.
In het damesvoetbal is Eksel met 1-8 gaan winnen bij Wiemismeer.

Thuisverlies voor Eksel

Zondag 24 april 2022
Hechtel-Eksel - Thuisverlies voor EkselKFC Eksel heeft thuis met 0-3 verloren van Schoonbeek-Beverst. De tweede ploeg verloor ook: tegen Waterloos-Voorshoven werd het 1-2. UPDATE Een verslag van de wedstrijd van de A-ploeg:
Veel volk in het Sparrenstadion heeft groen-rood strijdend ten onder zien gaan tegen een beter Schoonbeek.
De bezoekers hadden een driepunter nodig om nog kans te maken op het kampioenschap en begonnen dan ook met de intentie aan de partij de klus snel te klaren. (…) Het hele nieuwsbericht

Hechtel klopt Turkse FC

Zondag 24 april 2022
Hechtel-Eksel - Hechtel klopt Turkse FCKampioen Hechtel FC heeft vandaag Turkse FC verslagen met 5-1.
Aless De Bock uit onze gemeente is gisteren provinciaal kampioen tijdrijden geworden. Bij de nieuwelingen was hij op het militair domein in Leopoldsburg de beste.
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Tweede fase van werken aan fietspaden N.-Z.ZoomIn het kader van het project voor de vernieuwing van de Noord-Zuid begint de aannemer maandag aan fase 2 van de werken aan de fietspaden in Houthalen-Helchteren. In deze tweede fase schuiven de werken en dus ook de hinder op naar drie nieuwe zones aan de westkant van de Grote Baan, waar het verkeer richting Zonhoven rijdt:
- vanaf bedrijventerrein Centrum-Zuid tot de Dorpsstraat,
- van de Herebaan-West tot de Molenweg en
- van de Technische Schoolstraat tot de (…) Het hele nieuwsbericht

Meestal droog

Zaterdag 23 april 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Meestal droogEen depressie met storingen over Frankrijk trekt naar het noordoosten en zorgt voor meer bewolking met ook kans op een lokale bui. Veel neerslag wordt er niet verwacht en op veel plaatsen blijft het gewoon droog. Na het weekend stijgt de luchtdruk stilaan en vanaf dinsdag is die kans op een bui weer volledig verdwenen. Het wordt wel iets kouder.
Vandaag is het zonnig in de ochtend en het kwik kan dan ook al vlug oplopen. Na de middag worden maxima bereikt van om en bij de 20 graden. Er komen (…) Het hele nieuwsbericht

Noord-Zuid loopt door tunnels

Vrijdag 22 april 2022
Het definitieve voorkeursbesluit voor het tracé van de Noord-Zuid is op de Vlaamse ministerraad goedgekeurd. Eerst moet het nog gepubliceerd in het Staatsblad maar dan kunnen de werken beginnen. Voor een vlottere doorstroming komen er twee grote tunnels op de Grote Baan in het centrum van Houthalen en in Helchteren. De werken voor de aanleg van de tunnels starten in 2026. Er komt in het midden een vrije busbaan voor hoogwaardig openbaar vervoer en er wordt ingezet op verkeersveiligheid. Voor de aanleg van de tunnels moeten zo'n 150 gebouwen onteigend worden, zowel woningen als handelspanden. (Bron Radio 2)
Hechtel-Eksel - Hinder bij De Lijn door vakbondsactieVandaag rijdt je bus mogelijk niet. Dat is het gevolg van een vakbondsactie. Deze actie is niet tegen De Lijn gericht, zeggen de bonden, maar is een signaal naar de regering omtrent de koopkracht (loonnormwet). De vakbondsactie is een gevolg van een algemene sociale ontevredenheid over de loonnormwet. Bij De Lijn is er nu een alternatieve dienstverlening op basis van het beschikbare personeel. Wie de bus moet nemen, controleert best eerst de app of website van De Lijn.

Market & Go failliet

Donderdag 21 april 2022
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag winkel Market Go uit Hechtel-Eksel failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 21 mei ingediend worden.

Liliane Maesen overleden

Donderdag 21 april 2022
Hechtel-Eksel - Liliane Maesen overledenDinsdag is Liliane Maesen overleden. Zij was 68 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant.

André Bollen overleden

Donderdag 21 april 2022
Hechtel-Eksel - André Bollen overledenDinsdag is André Bollen overleden, de echtgenoot van Hilda Lens. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt maandag (15 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: zondag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.

Delphine Daems overleden

Donderdag 21 april 2022
Hechtel-Eksel - Delphine Daems overledenDinsdag is Delphine Daems overleden, de echtgenote van Frans Boons. Zij was 91 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.

Nu ook Albert Heijn winkel

Donderdag 21 april 2022
Hechtel-Eksel heeft vanaf vandaag een Albert Heijn winkel. Op de Hasseltsebaan zwaaiden vanochtend de deuren open. Franchisenemer Frank Scheepers zet samen met een 40-tal medewerkers de schouders onder dit nieuwe verhaal. Het lintje knipte hij in goed gezelschap: burgemeester Jan Dalemans en Raf Van den Heuvel (general manager Albert Heijn België) waren er ook bij. Het is de 70e winkel voor Albert Heijn België en de derde winkelopening in Limburg in drie weken tijd.

Eksel B wint in Molenbeersel

Zondag 17 april 2022
Hechtel-Eksel - Eksel B wint in MolenbeerselKFC Eksel B heeft vanmiddag met 0-3 gewonnen op het veld van HO Molenbeersel.

Happy Easter !

Zondag 17 april 2022
Hechtel-Eksel - Happy Easter !ZoomDuidelijke wensen van Mario Vanoppen.
Hechtel-Eksel - KFC Eksel speelt gelijk tegen JuveKFC Eksel is weer eens gelijk gaan spelen, deze keer in Hasselt, bij Juve. Uitslag: 0-0.
Met 12 stuks op 26 duels heeft niemand dit seizoen méér draws achter zijn naam staan dan groen-rood. Ook vanavond was het van dat in de Limburgse hoofdstad. Scavone moet zijn laatste Ekselse weken met heel wat personeelszorgen volbrengen. Vervloet, Dries Bertrands en Marijn Bertrands zijn geblesseerd, Wasiak en Elia hebben corona. Cornelissen en Goven waren zo de verrassende starters en zagen Wasiak al (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Stappers overleden

Zaterdag 16 april 2022
Hechtel-Eksel - Mia Stappers overledenDonderdag is Mia Stappers overleden, de echtgenote van Jef Truyens. Zij was 90 jaar en afkomstig van Kaulille. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Jaak Maes overleden

Zaterdag 16 april 2022
Hechtel-Eksel - Jaak Maes overledenIn Hamont is gisteren Jaak Maes overleden, de weduwnaar van de in 2011 gestorven Mia Biliën en de levensgezel van Catho Pinxten. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Hechtel-Eksel. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Mannenploegen zijn er jaloers op, maar de feiten zijn er: de dames van Ekselle hebben vandaag als eerste Limburgse damesploeg de kaap van 200 goals in één seizoen overschreden. Dat gebeurde tijdens de wedstrijd tegen de dames van Diepenbeek. De match eindigde op 8-1, na doelpunten van Anouschka Boons (5), Kimberley Moerman, Justine de Volder en Floor Mathijssen. Anouschka Boons heeft dit seizoen tot dusver al 79 doelpunten gescoord.  

Mia Reyners overleden

Zaterdag 16 april 2022
Hechtel-Eksel - Mia Reyners overledenIn Leopoldsburg is op 10 april Mia Reyners overleden, de weduwe van Raymond Collen. Zij was 85 jaar. Het afscheid vond in intieme kring plaats, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Hechtel-Eksel.

Zonnig paasweekend

Zaterdag 16 april 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zonnig paasweekendEen hogedrukgebied manifesteert zich over Scandinavië en bepaalt het weer in onze streken tijdens het Paasweekend. Het is rustig, droog en zonnig. Op de langere termijn bereiken verzwakte storingen onze streken, maar veel neerslag lijkt er niet op te zitten.
Vandaag is de zon al van de vroege ochtend aanwezig in het weerbeeld en kan tot de late avond domineren. Er komen slechts enkele hoge wolkensluiers voor en hier en daar een stapelwolkje. Het kwik kan oplopen naar gemiddeld 17 (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Door werken gaat de Kennedytunnel in Antwerpen dit weekend volledig dicht in de richting van Nederland. De tunnel zal gesloten zijn van vanavond 21 uur tot maandagochtend 5 uur. Er is een omleiding voorzien via de E34 en ook de Liefkenshoektunnel zal tolvrij zijn dit weekend.
Hechtel-Eksel - Russisch leger verliest de 'Moskva'Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Meer coronapatiënten in Reva&MSVanmorgen waren er 24 patiënten met COVID-19 in het Noorderhart Mariaziekenhuis, vijf minder dan een week geleden. Eén coronapatiënt verbleef op intensieve zorg. In Noorderhart Revalidatie & MS waren er 16 patiënten met COVID-19, 14 meer dan een week geleden.
Hechtel-Eksel - Techniek in het wielrennen staat niet stilZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Met de trein naar de kust? Even oplettenHet treinverkeer van en naar de belangrijkste kuststations wordt vanaf het weekend van 23 april voor vijf opeenvolgende weekends omgeleid of ingeperkt. Oorzaak: werken. Meer bij VRT-nieuws.

Blijf op de hoogte met Fobie

Donderdag 14 april 2022
Hechtel-Eksel - Blijf op de hoogte met FobieZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Een 46-jarige vrouw uit Hechtel-Eksel is gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. Het ongeval gebeurde deze voormiddag rond 11.15 uur.

Daar is de zon

Donderdag 14 april 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Daar is de zonEen zwakke storing verlaat in de ochtend het zuidoosten van het land en wordt gevolgd door een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten. De kans op neerslag is daarbij minimaal en er is ruimte voor de zon. De volgende dagen blijft de atmosfeer in rust door hogedrukinvloeden. De kern van het hogedrukgebied komt boven Scandinavië te liggen, waarbij droge landlucht wordt aangevoerd.
Vandaag is het droog en aangenaam lenteweer. Ook de zon komt tevoorschijn. Na de middag zijn er wel wat meer (…) Het hele nieuwsbericht

Drie Limburgse kampioenen bij PZC

Donderdag 14 april 2022
Bij de Peltse Zwemclub PZC,  de opvolger van de Overpeltse Zwemvereniging, tellen ze weer drie provinciaal kampioenen, alle drie op de lange afstand. Nelle Theuwis haalde die medaille op de 800 m vrije slag bij de 15-16 jarigen, Noor Segers bij de 17-18 jarigen. Bij de jongens won Lukas Roosen de 1500 m vrije slag bij de 11-12 jarigen. Proficiat!
Hechtel-Eksel - Cristal Alken lanceert extra breed bierglasZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Middeleeuwse charters opgespoord

Woensdag 13 april 2022
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Middeleeuwse charters opgespoordZoomIn de loop der eeuwen gingen vele archieven die eigenlijk in het Rijksarchief thuishoren om de meest uiteenlopende redenen 'verloren'. Het Rijksarchief zet zich actief in om deze verloren gewaande publiekrechtelijke archieven maximaal op te sporen. Zo werden onlangs enkele loten middeleeuwse charters die door een veilinghuis te koop werden aangeboden, op vraag van het Rijksarchief uit de veiling gehaald en via de politie van Eigenbrakel gerecupereerd. Het gaat om twee charters van de abdij van Boudelo in (…) Het hele nieuwsbericht
Middeleeuwse charters opgespoord
Zoom
De vliegbasis Kleine-Brogel meldt dat er op woensdag 20 april nachtvluchten uitgevoerd zullen worden ter vervanging van de nachtvluchten op maandag 18 april (Paasmaandag). Die maandag zullen er dus géén nachtvluchten plaatsvinden.

De laatste keer La Rocca...

Dinsdag 12 april 2022
Hechtel-Eksel - De laatste keer La Rocca...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Doop van twaalf volwassenen

Dinsdag 12 april 2022
Kerk
Hechtel-Eksel - Doop van twaalf volwassenenIn het bisdom Hasselt worden in de paaswake 12 volwassenen gedoopt en gevormd. Zij zullen ook voor de eerste keer de communie ontvangen. Het gaat om zes mannen en zes vrouwen. De oudste is 53 jaar, de jongste 16 . Zij hebben er een hele voorbereidingstijd opzitten.

Mia Weltens overleden

Dinsdag 12 april 2022
Hechtel-Eksel - Mia Weltens overledenZaterdag is Mia Weltens overleden, de echtgenote van Jacky Ieven. Zij was 68 jaar en werd geboren in Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Eksel waarna gelegenheid tot groeten in het rouwhuis aan de Nethestraat 56.

Honger naar een knuffel

Zondag 10 april 2022
Hechtel-Eksel - Honger naar een knuffelZoomWie heeft er in deze coronatijden géén honger naar een echte knuffel? Die hunker is mooi verwoord in het liedje "Give me some skin", dat vandaag in Nederland werd uitgeroepen tot Beste Kinderlied 2022. Volgens de jury van deze onderscheiding, de Willem Wilminkprijs, is het winnende liedje "een teder pleidooi voor elkaar mogen aanraken" en daarmee "wonderlijk actueel na twee jaar anderhalve meter afstand houden". Het liedje is geschreven door Jurriaan van Dongen (tekst) en Jan en Kees Groenteman (melodie). Zeker even beluisteren (en bekijken)!

H. Wijshagen verslaat Eksel B

Zondag 10 april 2022
Hechtel-Eksel - H. Wijshagen verslaat Eksel BHeidebloem Wijshagen heeft vanmiddag de punten thuis gehouiden tegen KFC Eksel B. Het won met 2-1.

Helson - Eksel 1-1

Zondag 10 april 2022
Hechtel-Eksel - Helson - Eksel 1-1KFC Helson en FC Eksel hebben vanmiddag 1-1 gelijkgespeeld.
In tweede provinciale van het damesvoetbal heeft Eksel STVV B geklopt met 2-0.

Hechtel - Leopoldsburg 4-2

Zaterdag 9 april 2022
Hechtel-Eksel - Hechtel - Leopoldsburg 4-2KFC Hechtel blijft leider - en dat al vanaf de eerste speeldag - in 2de Provinciale B. Het won vandaag thuis van Leopoldsburg met 4-2. Voor de Duinenjongens scoorden topschutter Dennis Clerix (3) en Joren Agten.
Hechtel-Eksel - Volleybal: heren D van HE-voc kampioenDe Heren D van HE-Voc zijn vandaag kampioen geworden in hun afdeling. Ze wonnen in Achel met 0-3. De setstanden waren 18/25, 13/25 en 13/25. De Heren verloren dit seizoen slechts één wedstrijd met 3-2.

Weer een wolf doodgereden

Zaterdag 9 april 2022
Op de autosnelweg A2 bij het Nederlandse Nederweert is vorige nacht een wolf doodgereden. Dat heeft de provincie Nederlands-Limburg bekendgemaakt.  
De dode wolf is volgens de provincie de derde in vier maanden tijd die in een straal van 35 kilometer is aangereden. Volgens de provincie gaat het om een mannetjeswolf. In het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht en Wageningen Environmental Research wordt het dier verder onderzocht, onder meer om leeftijd, maaginhoud en conditie te achterhalen. Mogelijk gaat het - net als de twee eerder aangereden wolven in die regio - om een van de nakomelingen van Noëlla en August.
Hechtel-Eksel - NAVO levert geheime wapens aan OekraïneZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - 29 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er in het Noorderhart Mariaziekenhuis 29 patiënten met COVID-19 opgenomen. Eén patiënt met Covid-19 verbleef op intensieve zorg. In Noorderhart Revalidatie & MS zijn er twee patiënten met COVID-19.

Grondvorst

Vrijdag 8 april 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - GrondvorstEr komt een koele noordwestelijke hoogtestroming op gang met aanvoer van buien van over de Noordzee. Daarna gaat de luchtdruk stijgen en krijgen we een droge zondag. Na het weekend zorgt een hogedrukgebied voor droog en stabiel weer. Met een zuidelijke luchtstroming wordt dan gevoelig warmere lucht aangevoerd. Halfweg volgende week nemen de neerslagkansen echter toe.
Vandaag is het bewolkt in de namiddag met kans op een drupje regen, maar vaak blijft het droog. Het is wel eerder fris bij (…) Het hele nieuwsbericht
Vanavond gaat op de Grote Baan in Helchteren fase 2 van de werken aan de bouw van een fietsbrug van start. Er wordt dan ter hoogte van de Peersedijk een tijdelijke fietsoversteekplaats aangelegd. Zo kunnen fietsers de Grote Baan gemakkelijker oversteken via de middenberm, in afwachting van de nieuwe fietsbrug. Voor deze werken zal er één rijstrook ingenomen worden. De werken starten vanavond om 22 uur en zullen vrijdag om 6 uur afgerond zijn. Ze worden ’s (…) Het hele nieuwsbericht

Paulina Meus overleden

Woensdag 6 april 2022
Hechtel-Eksel - Paulina Meus overledenGisteren is Paulina Meus overleden, de weduwe van de in 2000 gestorven Alfons Ulenaers. Zij was 80 jaar. Het afscheid vindt maandag (15 uur)plaats in aula 't Sant. Begroeting: zondag (19-19.30 uur).
Hechtel-Eksel - De 'Aprilvis' van de KunstacademieZoomLaat je vooral niet beetnemen! Dat was de rode draad doorheen 'Aprilvis', een voorstelling door de leerlingen van de Kunstacademie Noord-Limburg uit Hechtel-Eksel op 1 april in een pas vernieuwde, nokvolle Schans. Voor de gelegenheid was De Schans versierd met "mopjes door de lachende lama's", een tentoonstelling van de leerlingen beeldende kunsten. De voorstelling zelf bestond uit twee uur plezier, verweven met kunstige en grappige optredens door de leerlingen muziek en theater. De hele zaal speelde mee met een knotsgekke quiz waarvan Giel de winnaar werd. Hij kreeg een prachtig kunstwerk mee naar huis.

Dialectkenners gezocht

Dinsdag 5 april 2022
De Universiteit Gent beschikt over een unieke collectie dialectopnames die op 550 plaatsen in Vlaanderen werden gemaakt in de jaren 1960 en 1970. Nu wil men dit project uitbreiden en alle opnames voorzien van geschreven transcripties. Daarvoor is de Universiteit nog op zoek naar sprekers uit 28 plaatsen, waarbij ook Hamont, Eksel, Opglabbeek en Lummen. Concreet wordt gezocht naar sprekers die het dialect verworven hebben vóór 1960; in de praktijk gaat het dus om vijfenzeventigplussers. Spraakzame inwoners zonder hoger diploma en familie in dezelfde gemeente hebben een streepje voor. Deelnemers mogen rekenen op een kleine attentie. Wie zich geroepen voelt, kan zich melden via gcnd[!]ugent.be.

Kijk! Een rugzwemmer

Dinsdag 5 april 2022
Hechtel-Eksel - Kijk! Een rugzwemmerZoomWe wisten nauwelijks dat er in de insectenwereld rugzwemmers bestaan, maar dit is er een, gefotografeerd door Jan Leijskens. Door deze typische manier van zwemmen lijkt het lichaam van een rugzwemmer erg op een omgekeerde boot, wat hem de naam bootsmannetje heeft gegeven. Bootsmannetjes hebben een bruine of roze kleur die voor een goede camouflage zorgt. Bootsmannetjes zijn bij veel vijverliefhebbers geliefde insecten. Hun prooi bestaat namelijk uit insecten en dieren die op of net onder het wateroppervlak leven. Hierbij moet je denken aan vissen, kikkervisjes en waterinsecten, maar ook aan muggenlarven. Hoe meer muggenlarven er immers opgegeten worden, hoe minder groot de kans is dat wij geprikt zullen worden. Wel opletten, want rugzwemmers kunnen venijnig bijten...
Hechtel-Eksel - Tongerse gidsen serveren gratis stadswandelingZoomGeniet van historisch Tongeren tijdens een gratis stadswandeling! Elke zaterdagmiddag tussen april en september 2022 neemt een stadsgids je mee langs de mooiste plekjes van de stad zoals de Grote Markt met het standbeeld van Ambiorix, de gotische Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, het unieke begijnhof met zijn smalle straatjes en gezellige pleintjes, het Agnetenklooster, de Moerenpoort en de middeleeuwse wallen. Vorig jaar vonden de gratis stadswandelingen voor het eerst plaats. Het vertrekpunt van (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Een 'BoslandGranFondo' in oktoberZoomDe BoslandTrail bestaat in 2022 vijf jaar. Op vijf jaar tijd bouwde de vzw BoslandTrail het evenement uit tot de grootste ééndaagse ultratrail van de Benelux. Met in 2022 zo’n 4500 deelnemers wordt het laatste weekend van september weer een schot in de roos in Bosland. Nu komt de organisatie met een nieuw initiatief: BoslandGranFondo.
BoslandGranFondo brengt met zijn ‘Gravel Gran Fondo’ en ‘Gravel Medio Fondo’ een hyperinteressante niche (…) Het hele nieuwsbericht
In het damesvoetbal is Ekselle vandaag 2-2 gelijk gaan spelen In Zepperen. Voor de bezoekers maakte topschutster Anouschka Boons de beide doelpunten. Volgende week speelt Ekselle thuis tegen leider St.-Truiden.

KFC Eksel klopt Herderen-Millen

Zaterdag 2 april 2022
Hechtel-Eksel - KFC Eksel klopt Herderen-MillenKFC Eksel heeft thuis gewonnen van Herderen met 2-1. Voor de thuisploeg scoorden Dries Bertands en Thomas Beyen. Eksel blijft zo op koers voor de eindronde.
Hechtel-Eksel - Volleybal: HE-voc wint van Achel CIn het volleybal hebben de heren van He-Voc vandaag Achel C opzij gezet met 3-0. Setstanden: 25/12, 25/17 en 25/19.

Hechtel wint bij Halen

Zaterdag 2 april 2022
Hechtel-Eksel - Hechtel wint bij HalenIn 2de Provinciale heeft Hechtel zijn doelsaldo nog wat aangedikt. Het ging vanavond winnen bij hekkensluiter Halen met 0-5. Na 13 minuten stond het al 0-3 via Clerix, Hendriks en Vanpol. Nog voor de rust zorgde Elia voor de 0-4. In een overbodige tweede helft legde Leander Vranken net voor tijd de 0-5 score vast. 

Nachtvorst in het weekend

Zaterdag 2 april 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Nachtvorst in het weekendMet drukstijgingen staat er een overwegend droog weekend op het programma. Er wordt echter erg koude lucht aangevoerd, waarbij het in de nacht tot algemene vorst komt. Na het weekend wordt het stilaan wat zachter, maar dat gepaard met regen en buien.
Vandaag wisselen wolken en zon elkaar af. Na de middag worden de wolken talrijker en is een enkele winterse bui niet geheel uitgesloten. Meestal blijft het echter droog. Bij een matige en gure noordelijke wind liggen de maxima rond 7 (…) Het hele nieuwsbericht

Tineke Wuyts overleden

Zaterdag 2 april 2022
Hechtel-Eksel - Tineke Wuyts overledenOp 31 maart is Tineke Wuyts overleden, de weduwe van Louis Windmolders. Zij was 96 jaar en afkomstig van Hechtel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers in Zolder-Centrum.

KFC Eksel B - SV Breugel 3-4

Vrijdag 1 april 2022
Hechtel-Eksel - KFC Eksel B - SV Breugel 3-4KFC Eksel B heeft vanavond verloren van SV Breugel. Uitslag: 3-4.
Hechtel-Eksel - Inbraak in chalet in KiefhoekstraatIn een chalet aan de Kiefhoekstraat kwamen dieven over de vloer. Wat er is gestolen, is niet geweten. Eerder werd er ook al ingebroken.
Tribunaliteiten
Hechtel-Eksel - Betaalt uw bank voor het vissen?Voor de ondernemingsrechtbank van Leuven stond een slachtoffer van phishing tegenover zijn bank. Hij had geklikt op een link in een sms-berichtje, waarna hij terechtkwam op twee nagemaakte websites, die van de FOD Financiën en die van zijn bank. Met zijn bankkaart en kaartlezer genereerde hij een code, deelde ze mee via zijn gsm, in de waan 89 euro aan de fiscus te betalen. Enkele uren later (iets na middernacht) ging er een reeks bedragen van zijn zichtrekening naar verschillende rekeningen, in totaal (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
65 procent van de renovatiesubsidies komt terecht bij hoge inkomens. 45 procent van de huiseigenaren in Vlaanderen kan een ingrijpende energetische renovatie niet financieren. (Tertio)
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel