Het overige nieuws

Halloween nadert... (slot)

Dinsdag 31 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Halloween nadert... (slot)Zoom...en de titel is niet helemaal juist, want vanavond is Halloween weer voorbij. De foto, die opnieuw een Halloween-figuur uit de pure natuur laat zien, komt van Pierre Rutten. En met deze foto sluiten we ons Halloweenreeksje af.
Het gaat niet goed met de Limburgse bouwsector. Uit een recente bevraging van de Limburgse Bouwunie blijkt dat de bouwbedrijven de toekomst niet zo rooskleurig zien. Eén op drie bouwbedrijven verwacht dat het aantal opdrachten de komende maanden fors zal verminderen. Een aantal bedrijven is bang dat ze werknemers in tijdelijke werkloosheid zullen moeten zetten. Dat heeft o.m. te maken met de fors gestegen prijs van bouwmateriaal.

Ria Theunis overleden

Dinsdag 31 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Ria Theunis overledenIn Eksel is zondag Ria Theunis overleden. Zij was 60 jaar. Het afscheid vindt dinsdag 7 november (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Lindelhoeven. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Halloween nadert (6)

Dinsdag 31 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Halloween nadert (6)ZoomEn dicht bij huis!
Het is maar dat je 't weet
Hebben we het al gemeld - we raken op den duur de tel kwijt. Maar je moet weten dat er vanaf morgen tot en met zondag geen treinen rijden tussen Herentals en Lier - en omgekeerd. Dat heeft te maken met werken aan de spoorbrug over het Albertkanaal in Herentals. Treinreizigers kunnen gebruik maken van autobussen.

Meer fietsendragers gestolen

Dinsdag 31 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De politie waarschuwt voor het feit dat er de afgelopen weken meer aangiftes van gestolen fietsendragers binnenkomen. Ook in de omliggende gemeenten blijkt dat zo te zijn. Meestal gebeuren de diefstallen op openbare parkings bij de fietsknooppunten.
Enkele tips om het dieven moeilijker te maken:
- leg, indien mogelijk, de fietsendrager in de auto;
- als de fiets ongebruikt op de drager staat, verstop dan de accu in je auto
- gebruik het slot van de (…) Het hele nieuwsbericht

'De situatie in Gaza is rampzalig'

Dinsdag 31 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - 'De situatie in Gaza is rampzalig'ZoomDokters van de Wereld België roept op tot een stopzetting van het geweld tegen burgers en de aanvallen op burgervoorzieningen, in het bijzonder op de gezondheidsinfrastructuur in Gaza. "Een staakt-het-vuren is een absolute prioriteit om een grootschalige humanitaire en gezondheidscrisis in de Gazastrook te voorkomen".
Murad Abed, een arts en medisch referent voor Dokters van de Wereld in Gaza, getuigt in enkele video's over de noodsituatie. "De gezondheidsvoorzieningen in de Gazastrook (…) Het hele nieuwsbericht

Halloween nadert (5)

Maandag 30 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Halloween nadert (5)ZoomEen foto van Jos Leppens met dreigend Halloween-onheil uit de natuur. Hij bespeurde daar dreigende berkenogen!

Winteruur in het recyclagepark

Maandag 30 oktober 2023
Vanaf morgen is er ook een winteruurregeling in het recyclagepark. Dat opent tot en met zaterdag 30 maart elke dag - behalve zondag en maandag - om 9 uur, sluit tussen de middag van 12.30 tot 13 uur, en gaat 's avonds dicht om 16u. 

Bengelpop gespreid over twee dagen

Maandag 30 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2024 blaast Bengelpop in Balen 20 kaarsjes uit. Speciaal voor die gelegenheid wordt het kinderfestival op recreatiedomein Keiheuvel volgend jaar gespreid over twee dagen: donderdag 20 en vrijdag 21 juni. Inschrijven kan vanaf maandag 6 november om 8u 's morgens via www.bengelpop.be.

Ozempicje leggen

Maandag 30 oktober 2023
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Ozempicje leggenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Jan Klunder overleden

Maandag 30 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Jan Klunder overledenZaterdag is in Eksel Jan Klunder overleden, de weduwnaar van de in 2010 gestorven Thérèse Eerdekens. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Peer-Centrum. Begroeting:donderdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Aangeven, die renovatie

Maandag 30 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Wie renovatiewerken aan zijn woning of de aankoop van buitenlands vastgoed niet spontaan aanmeldt bij het kadaster, riskeert sinds 22 oktober hogere boetes. Die kunnen oplopen tot 3.000 euro, terwijl de maximumboete voordien 1.250 euro bedroeg.
(De Tijd)

Halloween nadert (4)

Zondag 29 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Halloween nadert (4)ZoomEn deze is van Pierre Rutten. Een merkwaardige creatuur uit Bosland! Hebt u in de natuur ook al foto's gemaakt van halloween-achtige figuren? Laat ze maar komen! Mail ze naar redactie[!]internetgazet.be. We hebben nog tijd, want het is pas dinsdag Halloween!.

Eksel B wint van Helson B

Zondag 29 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Eksel B wint van Helson BKFC Eksel B heeft thuis Helson B verslagen met 4-0. Drie doelpunten komen op rekening van Ben Schrijvers, en Pierre Maes scoorde er één.

KFC Hechtel speelt gelijk

Zondag 29 oktober 2023
Hechtel-Eksel - KFC Hechtel speelt gelijkIn 2de Provinciale hebben Heusden-Zolder (thuis) en Hechtel 4-4 gelijk gespeeld. Aan de rust stond het 4-1. Voor Hechtel scoorden Jarno Boonaerts , Wesley Vermijl en Dennis Clerx(2)
Gisteren vond het internationale Klompentornooi plaats, een van de grotere jeugdjudotornooien in Nederland. Judoteam Ōkami uit Hechtel-Eksel en Pelt was met vijf sterkere wedstrijdjudoka's goed vertegenwoordigd. Uiteindelijk wisten twee van hen zich naar de medailles te vechten: Isa Vangerven haalde na een verliespartij en drie winstpartijen de bronzen medaille binnen en Ziggy Leijssen knokte zich met vier winstpartijen naar de finale, waar hij met het kleinste verschil uiteindelijk de duimen moest leggen. Een mooie zilveren medaille voor hem. Proficiat!
Zilver en brons voor Judoteam OkamiZilver en brons voor Judoteam OkamiZilver en brons voor Judoteam Okami
Zoom
Hechtel-Eksel - Winnaars World Solar Challenge terug thuisZoomDe studenten van het team van KU-Leuven dat zopas de World Solar Challenge voor zonnewagens heeft gewonnen, zijn weer thuis. Achter het Belgische team zit onder meer een wetenschapper uit Hechtel-Eksel: Maarten Vanierschot… die nooit op de voorgrond wil. (Cartoon: Fobie)

Is je aannemer nog in orde?

Zondag 29 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds enkele dagen kan men via de website van justitie Just-on-web nagaan of ondernemers wettelijk nog in orde zijn en of ze dus al dan niet een bestuursverbod hebben opgelopen. Op die website kan men "JustBan" raadplegen, het centraal register van bestuursverboden (onderste kadertje rechts op die website). En dat zou men eigenlijk altijd moeten doen, want ga je bijvoorbeeld met een aannemer in zee die onder dat bestuursverbod valt en gaat die failliet, dan zijn de gevolgen voor jou niet min. Aanmelden kan via itsme of met de identiteitskaart.

Halloween nadert! (3)

Zondag 29 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Halloween nadert! (3)ZoomGriezelen in de natuur... Een bosbeest!

Verlies voor Arena

Zaterdag 28 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Verlies voor ArenaIn het handbal hebben de heren van Arena verloren in Heist-op de-Berg met 40-21. Arena staat na 8 wedstrijden voorlaatste met 2 punten.

Winst voor dames HE-voc

Zaterdag 28 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Winst voor dames HE-vocIn het volleybal stonden dit weekend een beperkt aantal matchen op het programma. De dames B van He-Voc gingen in Wellen winnen met 1-3. De dames D wonnen in Geetbets met 0-3.

Eksel verliest van Witgoor Dessel

Zaterdag 28 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Eksel verliest van Witgoor DesselKFC Eksel heeft vanavond verloren van Witgoor Dessel. Uitslag:1-2. De Pachter bracht Eksel op voorsprong maar Peeters maakte gelijk. Uiteindelijk verloor Eksel door een owngoal van Rutten. Rutten slikte ook zijn derde gele kaart, die hem een schorsing oplevert voor de match tegen Turnhout. Na negen wedstrijden heeft Eksel één punt.

Halloween nadert (2)

Zaterdag 28 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Halloween nadert (2)ZoomAch, dachten we, al dat gedoe uit Amerika - in de natuur kan je toch ook soms iets griezeligs tegenkomen? Kijk eens naar dit "wezen"!

Halloween nadert!

Zaterdag 28 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Halloween nadert!ZoomHalloween - het komt uit Amerika en we raken het niet meer kwijt. Want iemand doen schrikken met wat gegriezel lijkt iedereen leuk te vinden. Dirk Van Bun maakte er deze aardige tekening bij. 

Daar is de smartphonerug

Zaterdag 28 oktober 2023
Vandaag gelezen
"Al swipend en surfend over het internet met voorovergebogen schouders, bolle rug of lekker onderuitgezakt in een stoel, krijgen miljoenen mensen last van een ‘smartphonerug’. En dat is een groot probleem, dat op steeds jongere leeftijd ontstaat."
(Orthopedisch chirurg Piet van Loo in de NRC)

Overschakelen naar het winteruur

Zaterdag 28 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Overschakelen naar het winteruurZoomKomende nacht wordt er overgeschakeld naar het winteruur. Om 3 uur 's nachts wordt de klok een uur teruggedraaid naar 2 uur. Dat betekent een uur langer slapen... en voor wie dan aan het werk is, een uur langer werken. Al jaren wordt er in verschillende landen voor gepleit dat men van het zomeruur afziet en gewoon het winteruur aanhoudt. Maar zelfs het winteruur loopt nog een uur voor op de werkleijke Greenwich-tijd (UTC).  
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Wisselvallig weer, ook in de herfstvakantieEen krachtige en omvangrijke depressie blijft vandaag en de komende dagen rondtollen in de nabijheid van Ierland en stuurt met de regelmaat van de klok storingen en buienlijnen naar ons land. Daarbij is de isobarische gradient bij momenten erg strak en mogen we ook flink wat wind verwachten. Dinsdag verliest deze depressie aan kracht om later zelfs helemaal op te lossen. Maar woensdag komt een volgende depressie, vergezeld van storingen, aanzetten en die zou wel eens voor een stormachtige wind kunnen zorgen aan (…) Het hele nieuwsbericht

Charel Cuyvers overleden

Vrijdag 27 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Charel Cuyvers overledenGisteren is Charel Cuyvers overleden, de weduwnaar van de in 2019 gestorven Jeannine Willems. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt zaterdag 4 november (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: vrijdag 3 november (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.

Limburg koploper meldingen dierenleed

Donderdag 26 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Limburg heeft het hoogste aantal meldingen over dierenmishandeling of -verwaarlozing. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit) heeft opgevraagd. In 2023 ging het om 371 meldingen. Dat zijn er meer dan in andere Vlaamse provincies. Toch wordt er niet meteen gedacht aan een stijging in het aantal dieren dat mishandeld wordt, wel zou het er op wijzen dat Limburgers sneller een melding maken van dierenleed.

Gemiddeld inkomen: 20.357 euro

Donderdag 26 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Het netto belastbare inkomen van de Belg bedroeg in 2021 gemiddeld 20.357 euro. Vlaanderen blijft de regio met de hoogste inkomens. Brussel blijft het gewest waar de gemiddelde inkomens het laagst zijn.
De provincie Vlaams-Brabant blijft in 2021 de provincie met het hoogste gemiddeld inkomen per inwoner, gevolgd door Waals-Brabant en Oost-Vlaanderen. Het gemiddelde inkomen in Limburg bedroeg 20.633 euro. Op gemeentelijk niveau spant Sint-Martens-Latem opnieuw de kroon als gemeente met het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner. Het ligt er 63,3 % boven het Belgische gemiddelde. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Schutkringmaatregelen preventie wolf verlengdZoomMinister Zuhal Demir heeft de schutkring in kader van preventie wolf verlengd tot eind februari. Daardoor kunnen ook niet-professionele paarden- en rundveehouders (verder) gebruik maken van subsidies voor wolfwerende maatregelen vanuit ANB. "In het najaar is er een verhoogde kans op wolvenaanvallen aangezien de jongen overschakelen op het eten van vlees en er dus veel voedsel moet verzameld worden. In 2021 en 2022 werden in die periode enkele runderen en pony’s aangevallen. Via de schutkring (zie afbakening op bijgaande kaart) kunnen nu ook voor runderen en paarden subsidies voor wolfwerende maatregelen verkregen worden," aldus het ANB. Meer info
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Wolf vervangt jacht in Nederlands ZW-VeluweZoomDe Nederlandse vereniging Natuurmonumenten heeft beslist om in haar terreinen op de Zuidwest-Veluwe geen jacht meer toe te staan. Waar vroeger jagers beweerden onmisbaar te zijn om de populatie herten, reeën en wilde zwijnen te beheren, doen wolven dat nu op de meest geschikte manier, zo blijkt. Omdat het roofdier veel wild pakt, schiet Natuurmonumenten sinds 2021 geen edelherten, wilde zwijnen en reeën meer in dat gebied af.
Doordat de wolf kiest welke dieren hij pakt, zal de (…) Het hele nieuwsbericht

Nog meer regen en buien

Woensdag 25 oktober 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Nog meer regen en buienEen omvangrijke depressie nabij Ierland en Schotland zorgt voor een strakke westcirculatie in onze streken, waarbij storingen en buien met de regelmaat van de klok worden aangevoerd. De volgende 10 dagen verloopt vrijwel geen enkele dag volledig droog. Af en toe zijn er wel droge momenten met wat zon. Met een strakke zuidwestenwind wordt wel relatief zachte lucht aangevoerd. 
Morgen/donderdag krijgen we een droger intermezzo in de ochtend en is zowaar de zon ook even van de partij. Niet (…) Het hele nieuwsbericht

Natuurbeheersplan Kamp van Beverlo

Woensdag 25 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Natuurbeheersplan Kamp van BeverloZoomVoor natuurgebied Kamp van Beverlo, op grondgebied van de gemeentes Leopoldsburg, Beringen, Hechtel-Eksel en Houthalen-Helchteren werd door het agentschap voor Natuur en Bos een natuurbeheerplan opgemaakt. Het dossier digitaal inkijken kan op https://www.natuurenbos.be/natuurbeheerplannen-in-publieke-consultatie. Gedurende de periode van 25/10/2023 en met 24/11/2023 kunnen opmerkingen en/of bezwaren schriftelijk worden ingediend: Via mail: aves.lim.anb[!]vlaanderen.be Via post: Agentschap voor Natuur en Bos, Adviezen en Vergunningen (AVES), Herman Teirlinck-gebouw, Havenlaan 88 bus 75 te 1000 Brussel.

Welzijn van zalmen geen criterium

Woensdag 25 oktober 2023
Vandaag gelezen
"In Vlaanderen kan het criterium van welzijn van zalmen evenwel niet als beoordelingsgrond in rekening worden gebracht bij omgevingsvergunningen."
(Minister van Omgeving Zuhal Demir in een toelichting op het afleveren van een omgevingsvergunning in beroep voor de grootste industriële zalmkwekerij van Europa in Oostende)

Frank Bleyen nieuwe procureur

Dinsdag 24 oktober 2023
Lommelaar Frank Bleyen (49) volgt Guido Vermeiren op als procureur van het parket Limburg. Bleyen is momenteel advocaat-generaal bij het Hof van Beroep in Antwerpen. In april volgend jaar treedt hij in Hasselt in functie.
Het is maar dat je 't weet
79,7% van de Belgen eet dagelijks groente. Het percentage ligt hoger bij vrouwen (82,5%) dan bij mannen (76,9%), hoger bij hoogopgeleiden (87,3%) dan bij laagopgeleiden (70%), en hoger bij werkenden (82,2%) en gepensioneerden (84,3%) dan bij werklozen (60,8%). (Statbel)

Partijpolitiek...

Dinsdag 24 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Partijpolitiek...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Steden en gemeenten zijn verplicht om tegen 2030 over te schakelen naar ledverlichting. Het uitgelezen moment dus om stil te staan bij de invloed van kunstlicht op dieren, planten en mensen en de juiste keuzes te maken. Om hen te helpen lieten de vijf Vlaamse provincies en het Interprovinciaal Kenniscentrum (IPKC) twee literatuurstudies uitvoeren. Het PIH, kenniscentrum milieu en gezondheid, bracht de wetenschappelijk studies samen over de relatie tussen nachtelijke verlichting en de gezondheid (…) Het hele nieuwsbericht

Het winkeltje van Annabelle

Maandag 23 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Het winkeltje van AnnabelleZoomIn Hechtel heeft vorige week een vintagewinkeltje de deuren geopend: 'Annabelle Vintage & Curiosa". Wat vind je daar? Huisraad, servies, glaswerk, kleine meubeltjes, decoratie en nog veel meer uit de goede oude tijd.
"Vintage leven en shoppen is geen trend of hype meer, voor velen is het een levensstijl," zegt Ann Pauwels (foto), de Annabelle uit de naam van de winkel. "Items waarvan we vergeten waren hoe mooi ze nog zijn, krijgen een nieuw leven en dat is prachtig. Het is onze (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - 20 chauffeurs onder invloed van drugsHet voorbije weekend zijn in Limburg 20 bestuurders betrapt die onder invloed van drugs reden. In opdracht van het parket is hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. De betrapten riskeren vervolging voor de politierechtbank.

Gebruik de Deense stop

Maandag 23 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De Fietsersbond Gent pleit voor de invoering van de Deense stop, waarbij fietsers hun rechterhand opsteken voor ze vertragen of stoppen. Zo wordt het verkeer dat achter hen rijdt, niet verrast door hun remmanoeuvre. Bij de start van het academiejaar zijn veel fietsende studenten nog niet gewend aan het drukkere verkeer in de stad. Het handgebaar kan helpen om ongevallen te voorkomen. De Deense stop is afkomstig uit Kopenhagen, een stad waar heel veel gefietst wordt.
Hechtel-Eksel - Canon van Vlaanderen in braille en luisterversieZoomOok wie niet of moeilijk gedrukte boeken kan lezen, kan vanaf nu in De Canon van Vlaanderen duiken. Luisterpuntbibliotheek, de Vlaamse openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking, zorgde voor een Daisy-luisterversie en een versie in braille. De Canon van Vlaanderen werd in mei gelanceerd en belicht in 60 vensters beslissende momenten uit de Vlaamse geschiedenis en cultuur. Het boek werd samengesteld door een commissie van deskundigen na overleg met onderzoekers, onderwijsspecialisten en andere (…) Het hele nieuwsbericht

Zacht herfstweer

Maandag 23 oktober 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zacht herfstweerDepressies circuleren over West-Europa en komen soms erg stevig uit de hoek. Daarbij zorgt storm Babet voor overstromingen en vernielingen in het noorden van Europa en storm Aline voor overvloedige neerslag in het zuiden. Ons deel van Europa blijft gespaard van het stormweer, maar we krijgen wel wat nattigheid en toch ook flink wat wind. Ook de volgende dagen blijven depressies in de buurt en is het erg wisselvallig. Positieve noot komt er van de temperaturen, die zijn relatief hoog met gemiddeld 16 graden.  (…) Het hele nieuwsbericht

Termien - Eksel 8-0

Zondag 22 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Termien - Eksel 8-0Eendracht Termien heeft vanmiddag KFC Eksel verslagen met 8-0. Termien kreeg drie strafschoppen die telkens werden omgezet.

Dames HE-VOC A stunten

Zondag 22 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Dames HE-VOC A stuntenDe dames A van HE-VOC moesten dit weekend thuis tegen de derde in ranking, Kessenich. HE-VOC wist de eerste twee sets te winnen maar kreeg dan last van een dipje, uiteindelijk slaagde men er toch in om met 3-2 te winnen.
De heren A wisten de eerste set te winnen tegen het eerst geklasseerde Hasselt; helaas bleef het daarbij en kon Hasselt met 3-1 winnen.
De dames B moesten op verplaatsing tegen de tweede in de reeks, Zonhoven. Helaas bleek deze ploeg een maatje te sterk en (…) Het hele nieuwsbericht

KFC Hechtel - KRC Peer A 3-0

Zaterdag 21 oktober 2023
Hechtel-Eksel - KFC Hechtel - KRC Peer A 3-0KFC Hechtel heeft vanavond met 3-0 gewonnen van KRC Peer A. Na tien minuten stond KC Peer al 2-0 in het krijt. Habraken (2) en Wauters maakten de doelpunten.

Lindelhoeven VV B - KFC Eksel B 2-1

Zaterdag 21 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Lindelhoeven VV B - KFC Eksel B 2-1Lindelhoeven VV B heeft vanavond met 2-1 gewonnen van KFC Eksel B.

Damesvoetbal: Bocholt - Eksel 7-0

Zaterdag 21 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: Bocholt - Eksel 7-0In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Bocholt met 7-0 gewonnen van Eksel. Bocholt staat na vier wedstrijden eerste in de stand met het maximum van de punten. Eksel staat vierde met zes punten.
Het is maar dat je 't weet
Op één jaar tijd heeft de Limburgse federale gerechtelijke politie (FGP) al 1.000 verdachte websites kunnen blokkeren die probeerden mensen geld te ontfutselen. Het gaat dan steeds om phishing-websites - die lijken op de officiële sites van banken of andere instanties - waarmee de rekeningen van slachtoffers geplunderd kunnen worden. Het datalab waarmee de websites geblokkeerd konden worden, is uniek in België.

Man (54) gewond bij botsing

Vrijdag 20 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Man (54) gewond bij botsingOp de Grote Baan in Houthalen-Helchteren botsten vanmorgen rond 8.30 uur twee auto's. Daarbij raakte een 54 jarige man uit Hechtel-Eksel gewond.

Mia Feyen overleden

Vrijdag 20 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Mia Feyen overledenGisteren is Mia Feyen overleden, de weduwe van de in 2019 gestorven Jef Beckers. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Hechtel. De utvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kleine-Brogel. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Bijna 900 vacatures in de bouw

Vrijdag 20 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In Limburg alleen ontving de VDAB de afgelopen 12 maanden 2.286 vacatures van werkgevers uit de bouwsector. Daarvan stonden eind september nog 887 vacatures open. De bouwsector is in Limburg één van de grootste werkgevers, maar kandidaten voor beroepen zoals elektricien en wegenwerker zijn amper te vinden.

Rundveestapel stijgt

Vrijdag 20 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In tegenstelling tot mei 2022 steeg de Belgische rundveestapel in mei 2023 met 1,8%. Die stijging is bijna volledig te danken aan de stijging van de rundveestapel in Vlaanderen (+2,9%).
Het aantal mannelijke runderen stijgt in alle leeftijdsklassen, als gevolg van de gunstige prijsstijgingen tussen 2021 en 2022 voor de stieren en een lichte daling van de voederprijzen. In Vlaanderen bedroeg de stijging 7,3%. Door de goede melkprijzen is ook het aantal melkkoeien gestegen.

Al in 2017 een wolf in Vlaanderen

Vrijdag 20 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Al in 2017 een wolf in VlaanderenZoomBegin april 2017 werd in het zuiden van Oost-Vlaanderen een dood ree gevonden, en er waren aanwijzingen dat dit het werk van een wolf zou kunnen geweest zijn. Het iNBO nam toen DNA-stalen en bewaarde die in de diepvriezer. Deze stalen werden onlangs meegenomen in de routinematige analyse van DNA-stalen, en wat bleek? Van de zes stalen leidde er één naar een wolvensoort die in de Centraal-Europese wolvenpopulatie voorkomt. Daarmee weten we dus dat het hier wel degelijk om de eerste bevestigde wolf in Vlaanderen gaat sinds de soort in onze contreien werd uitgeroeid in de negentiende eeuw. Het ging in de analyse om een mannelijke wolf, aldus het INBO.
In Wallonië werden wolven voor het eerst genetisch vastgesteld in 2016 (La Roche) en nog eerder via een cameraval-opname in 2011 (Gedinne).(Foto Welkom Wolf)

Veroordeeld voor dumpen drugsafval

Donderdag 19 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Veroordeeld voor dumpen drugsafvalEen 35-jarige Lommelaar heeft een werkstraf van 200 uur opgelopen voor het dumpen van drugsafval. Als hij de straf niet uitvoert, moet hij voor 20 maanden naar de gevangenis. De man werd gelinkt aan dumpingen in Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel en Peer. (PG)

Gaza: meer tijd nodig voor evacuaties

Donderdag 19 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Gaza: meer tijd nodig voor evacuatiesZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Grote verkeerscontrole in het weekend

Donderdag 19 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Grote verkeerscontrole in het weekendDit weekend staat in Limburg de tweede grootschalige verkeerscontroleactie van dit jaar op het programma: alle Limburgse politiezones en de federale wegpolitie Limburg voeren zaterdag en zondag controles uit. Men gaat niet alleen op snelheid controleren, maar ook op het gebruik van alcohol of andere drugs, de aanwezigheid van de boorddocumenten, de afstelling van de lichten, de technische uitrusting, het dragen van de veiligheidsgordel, het gebruik van de smartphone...

Chelleke Eerdekens overleden

Donderdag 19 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Chelleke Eerdekens overledenGisteren is Michel Eerdekens overleden, de weduwnaar van Godelieve Schoemans. Chelleke was geboren in Eksel en werd 88 jaar. Woensdag (10.30u) is er een afscheidsplechtigheid in uitvaartzorg Severens, waarna de asurn geplaatst wordt in het columbarium op de begraafplaats van Overpelt-centrum. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in het uitvaartcentrum.

Anny Claessens overleden

Donderdag 19 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Anny Claessens overledenVrijdag is Anny Claessens overleden, de weduwe van Louis Bormans. Ze was 86 jaar. De afscheidsdienst en de begraving van de urn op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: zondag (15-16u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Meer dan 400.000 varkens minder

Donderdag 19 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De varkensstapel in ons land is in mei 2023 met 7,3% (- 428.502 dieren) gedaald ten opzichte van mei 2022, zowel bij mestvarkens als fokvarkens. In deze periode was er veel leegstand in de stallen en dit vermoedelijk door de onzekerheid in het stikstofdossier. Ook blijft het moeilijk om te exporteren naar de Aziatische landen. (Statbel)

Lotgenotengroep voor mensen in rouw

Woensdag 18 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Lotgenotengroep voor mensen in rouwZoomIn november start in het ziekenhuis in Pelt een lotgenotengroep voor mensen in rouw na het overlijden van een dierbare. 
Afscheid nemen van een dierbare doet pijn en verdriet. Dat verdriet delen kan bevrijdend zijn. De lotgenotengroep voor mensen in rouw na het overlijden van een dierbare wil een luisterend oor en ondersteuning bieden na het verlies van een partner, familielid, vriend(in), collega of kennis. Speciale aandacht gaat uit naar wie onder moeilijke omstandigheden tijdens de coronacrisis (…) Het hele nieuwsbericht

Jeanne Aerts overleden

Woensdag 18 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Jeanne Aerts overledenIn Eksel is gisteren Jeanne Aerts overleden, de weduwe van de in 2007 gestorven Michel Creemers. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Hoofdstraat.

Ivan Barrat overleden

Woensdag 18 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Ivan Barrat overledenGisteren is in Helchteren Ivan Barrat overleden. Hij was 63 jaar en woonde in Hechtel-Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Gratis naar lezing over bushcraft?

Woensdag 18 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Gratis naar lezing over bushcraft?ZoomAltijd al eens in de natuur willen slapen in een zelfgemaakte shelter? Wil je leren hoe je vuur kan maken zonder aansteker of lucifer? Zin om een maaltijd bij elkaar te zoeken in het bos en die te bereiden op een houtvuur? Bushcraft staat voor allerlei vaardigheden die je nodig hebt om in de natuur te verblijven. Daardoor sta je dichter bij de natuur, maar ook dichter bij jezelf: een geweldige ervaring! 
We mogen drie duotickets weggeven voor een lezing waarin Mike De Roover (foto) je meeneemt in zijn avontuurlijke wereld. Hij is auteur van het boek ‘Bushcraft’ en leeft met zijn gezin bijna zelfvoorzienend en dicht bij de natuur. Je kan hem ook kennen van tv: in 2021 begeleidde hij Saartje Vandendriessche voor het programma ‘Saar in het bos’.
De lezing vindt  volgende week woensdag 25 oktober om 20u plaats in De Schans in Hechtel-Eksel. Wilt u kans maken op een gratis duokaart? Mail dan vóór maandag 22 oktober naar cultuur[!]hechtel-eksel.be. Grijpt u naast de gratis kaarten, dan kunt u meer info en tickets krijgen via deze link.
Het is maar dat je 't weet
Ook dit jaar kan je op de Limburg.net- recyclageparken kosteloos bladafval van het openbaar domein afleveren. Dat kan van 2 november tot en met 31 januari. Druk bij het binnenrijden op de knop 'bladafval'.
Het moet gaan om zuiver bladafval van bomen op het openbaar domein en niet om ander fijn tuinafval of snoeihout. Wie tussen zijn bladafval ander afval vermengt, krijgt dit aangerekend op zijn quotum groenafval. De parkwachters zullen hierop toezien.  
Het is maar dat je 't weet
Meer dan een kwart van de Belgen (27,5%) van 16 jaar en ouder drinkt helemaal geen alcohol, terwijl 9,4% dit dagelijks consumeert. Voor 28,7% is dat enkele keren per week, en voor 20,9% enkele keren per maand. Tot slot drinkt 13,5% van de bevolking enkele keren per jaar alcohol.
Mannen drinken vaker dagelijks alcohol dan vrouwen (12,8% tegenover 6,1%), en onthouden zich minder (22% tegenover 32,8%). Gepensioneerden (17,3%) en werklozen (12,2%) drinken vaker dagelijks alcohol dan werkenden (7,2%), maar tegelijkertijd zijn werklozen (42,7%) ook vaker geheelonthouders dan gepensioneerden (26,5%) en werkenden (19,4%). (Statbel)

Zachter maar regenachtig

Dinsdag 17 oktober 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zachter maar regenachtigStoringen trekken de volgende dagen vanuit Frankrijk over ons land en gaan gepaard met veel wind, maar ook zachte lucht. Op het einde van de week en in het weekend bouwt een krachtig hogedrukgebied op over Scandinavië en blijven de storingen over ons land geblokkeerd. Koudere lucht meldt zich dan over onze streken. Na het weekend komt een westcirculatie opzetten en wordt het wat zachter, maar het blijft wisselvallig.
Morgen/woensdag is er de eerste helft van de dag geregeld wat zon, maar de (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - GSM-gebruik: 403 rijbewijzen ingetrokkenIn Limburg zijn vorige week 403 rijbewijzen ingetrokken voor gsm-gebruik aan het stuur. De betrapten kregen ook een boete van 245 euro. Wie zijn gsm gebruikte als hij stilstond voor het rode verkeerslicht of aan een spoorovergang, of wiens gsm binnen handbereik lag, kreeg enkel die boete van 245 euro.

Dringen voor huurkoopwoningen

Dinsdag 17 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Huurkoop, waarbij u een woning huurt die u later kunt kopen, is aan een stevige opmars bezig nu de huizenmarkt voor veel gezinnen onbetaalbaar wordt. Tienduizenden geïnteresseerden staan op de wachtlijst, omdat het aanbod beperkt is. (Bron: De Tijd)
Het is maar dat je 't weet
Honderden boswachters van de Nederlandse vereniging Natuurmonumenten willen dat het volgende kabinet in Nederland direct in actie komt voor de natuur. Die verslechtert volgens hen steeds verder en de achteruitgang gaat steeds sneller. De tijd van beterschap beloven is voorbij, er moet nu actie komen, stellen zij in een advertentie in het Algemeen Dagblad.
Hechtel-Eksel - Knoop mee de strijd aan tegen armoedeZoomVandaag, 17 oktober, is de Werelddag van het Verzet tegen Armoede. Jaarlijks brengen armoedeorganisaties armoede onder de aandacht van het grote publiek. Besturen en verenigingen worden opgeroepen om armoede op de agenda te zetten en praktische stappen te ondernemen om armoede daadwerkelijk te bestrijden.
Het Netwerk tegen armoede nodigt iedereen uit om vandaag geknoopte lakens uit het raam te hangen. Deze staan voor de boodschap ‘ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen’. (…) Het hele nieuwsbericht
Knoop mee de strijd aan tegen armoede
Zoom
Hechtel-Eksel - VRT overweegt  schrapping eredienstenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Luisteren naar eetgeluiden

Maandag 16 oktober 2023
Zomaar even tussendoor
Hechtel-Eksel - Luisteren naar eetgeluidenZoomKijken en luisteren - daarover gaat het in "Misophonic Treatment", een nieuwe "hEAR DROP" van Musica. Want eten kan niet alleen lekker zijn, het kan ook goed klinken. Hoewel: voor mensen met misofonie kan het horen van eetgeluiden echt een kwelling zijn. Musica: "In deze aflevering benaderen we het geluid van eten op een muzikale manier. Hopelijk inspireert het je om zelf een smakelijke sessie te beginnen."  

Toenemende bewolking

Maandag 16 oktober 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Toenemende bewolkingMet hoge luchtdruk over onze streken en aanvoer van koude polaire lucht vanuit het oosten, krijgen we een echte koude-inval, waarbij de temperaturen ondermaats zijn. Het wordt niet erg warm vanmiddag met maxima rond 12 graden. Wel is er ruimte voor de zon, al komen er ook veel hoge wolken voor. Het stabiele weer houdt ook morgen aan, met iets hogere temperaturen. Later op woensdag bereiken storingen ons land en volgt er een periode van erg wisselvallig, maar wel gevoelig zachter weer. Vanmiddag komt wat (…) Het hele nieuwsbericht

Irène Gijsbers overleden

Maandag 16 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Irène Gijsbers overledenGisteren is Irène Gijsbers overleden, de weduwe van Roland Adriaens. Ze was geboren in Hechtel en werd 85 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een afscheidsplechtigheid (om10.30u) in de Sint-Martinuskerk van Overpelt. Begroeting: woensdag (18-18.30u) in Uitvaartzorg Severens.
Vogelbescherming Vlaanderen organiseert voor de 19e keer de verkiezing voor de Vogel van het Jaar. Men selecteerde voor 2024 vijf vogels die voor hun overleving afhankelijk zijn van (faunavriendelijke) gebouwen. Wordt het de gierzwaluw, huismus, huiszwaluw, spreeuw of zwarte roodstaart?  Stemmen kan tot 16 november via deze link. Voor dit jaar was de putter laureaat.

Microplastics voortaan verboden

Zondag 15 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Microplastics voortaan verbodenZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Houthalen VV en Hechtel spelen gelijkVeel gelijke spelen vandaag, ook in de wedstrijd Houthalen VV - KFC Hechtel : 2-2. Aan de rust was de stand 0-2. Habraken had twee keer gescoord. Voor Houthalen scoorden Farroni en Savas.

Moet verschil er zijn?

Zondag 15 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Moet verschil er zijn?Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Handbal: verlies voor Heren Arena

Zondag 15 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Handbal: verlies voor Heren ArenaIn het handbal hebben de Arena-heren een zware nederlaag geleden. Op het veld van Don Bosco Gent werd het 42-21. Na 6 speeldagen staat Arena voorlaatste met 2 punten.

Damesvoetbal: Eksel klopt Diepenbeek

Zaterdag 14 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: Eksel klopt DiepenbeekIn de Eerste Provinciale van het damesvoetbal heeft Exelle met 2-1 gewonnen van Diepenbeek. De Ekselse doelpunten kwamen van Valerie Caerts en Kara Carine Verjans.

Eerste punten voor KFC Eksel

Zaterdag 14 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Eerste punten voor KFC EkselKFC Eksel heeft haar eerste punt in het nationale voetbal beet. In het Sparrenstadion speelde het 1-1 gelijk tegen St.-Lenaarts. Eksel startte zeer defensief om zolang mogelijk de brilscore te behouden. En dat lukte, ondanks de betere kansen voor de bezoekers. Na de pauze viel dan toch de verdiende openingsgoal voor St.-Lenaarts. Daarna kwam Eksel beter in de wedstrijd en scoorde het de gelijkmaker uit penalty via Jarne Vandyck. Aan de stand veranderde er niks meer en zo is de thuisploeg de nul in de rangschikking kwijt.

Winterke koud?

Zaterdag 14 oktober 2023
Chel mag het zeggen
Hechtel-Eksel - Winterke koud?Soms kost het een mens moeite om ‘s morgens op te staan. En vandaag was het weer zo ver. Dat komt door gisteravond. De nieuwsberichten waren het laatste wat ik zag op tv, vooraleer vermoeidheid me dwong om tussen de klamme lappen te schuiven. Ik ging dus (proberen te) slapen met op mijn netvlies de beelden van Israëliërs en Palestijnen die elkaar uitmoorden. Straten lagen vol lijken. Baby’s werden niet gespaard. De haviken in Israël vinden dat hun bijbelse geschiedenis hun het recht (…) Het hele nieuwsbericht

Mazoutfraude: meer arrestaties

Vrijdag 13 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Mazoutfraude: meer arrestatiesZoomIn het onderzoek naar de mazoutfraude waarin eerder deze week verscheidene arrestaties werden verricht meldt het parket Limburg dat de onderzoekers opnieuw negen huiszoekingen hebben uitgevoerd. Daarbij werden vijf personen gearresteerd; twee van hen werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Tongeren die één verdachte onder elektronisch toezicht en één persoon onder strikte voorwaarden plaatste.
In het kader van het onderzoek werden inmiddels 6 benzinestations verzegeld: in Tienen, As, Zutendaal, Hensie, Estaimpuis en Berlaar. Er werd ongeveer 2 miljoen euro in beslag genomen. De speurders namen ook zakken met meer dan 1.200 kg ontkleuringsproduct in beslag. In totaal zijn inmiddels 12 personen aangehouden waarvan 1 in Nederland, 1 in Frankrijk en 2 onder elektronisch toezicht. Twee personen werden vrijgelaten onder strikte voorwaarden. (Foto parket)

Vrijdag de 13de: bijgeloof

Vrijdag 13 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Het bijgeloof over vrijdag de 13de zou in de 19de eeuw zijn ontstaan, en begin de 20ste eeuw ‘populair’ zijn geworden. • Eén van de populairste verklaringen waarom vrijdag en het getal 13 zo'n verdoemde match zijn, wordt in het christendom gezocht: Jezus stierf op een vrijdag en er waren 13 aanwezigen op het Laatste Avondmaal. Eén van die 13 had Jezus verraden.• Nog een ander laatste avondmaal met slechte afloop: een Noorse sage verhaalt hoe Loki, de god van de chaos en de (…) Het hele nieuwsbericht

Onze gedachten bepalen onze gevoelens

Donderdag 12 oktober 2023
Vandaag gelezen
'We zijn altijd zo bezig in ons hoofd en hebben vaak niet door hoezeer we beheerst worden door onze gedachten. Ze bepalen onze gevoelens, zelfs zonder dat we het beseffen. Het is helend om die mallemolen af en toe stil te leggen. Om afstand te nemen van je eigen gedachten en gevoelens en alles eens van op een afstandje te beschouwen." (Zangeres Selah Sue in Kerk & Leven).

Dertig jaar SAAMO Limburg

Donderdag 12 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
SAAMO, het vroeger RIMO, bestaat 30 jaar en doet aan maatschappelijk opbouwwerk in Limburg. Met 70 medewerkers en 400 vrijwilligers brengt ze de leefwereld van de kwetsbare mensen onder de aandacht. SAAMO is vandaag actief in 22 Limburgse gemeenten waar ze met een 45-tal projecten kwetsbare groepen ondersteunt en versterkt. Het doel: uitsluiting aanpakken en een samenleving uitbouwen waar plaats is voor iedereen. Het is nodig, zo blijkt. Minstens 130.000 Limburgers hebben een inkomen onder de Europese armoedegrens.

Nieuwe vennootschap: Alvico

Donderdag 12 oktober 2023
Wesley Vanhelden uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap Alvico opgericht met zetel aan de Kruisstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de ontwikkelnhg van websites en software, webhosting en computerconsultancy-activiteiten.

EU stemt morgen over glyfosaat

Donderdag 12 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Morgen/vrijdag (de dertiende...) stemmen de Europese lidstaten over de goedkeuring van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Round Up. Glyfosaat is heel schadelijk voor insecten, het waterleven, waterkwaliteit en het bodemleven - het maakt eigenlijk àlles kapot. Dat zie je aan die oranjekleurige velden wanneer ze met Round Up zijn bewerkt. Glyfosaat wordt ook in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en kanker. Mensen dragen soms (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Het negatief effect van nachtelijke verlichting op gezondheid en biodiversiteit is groter dan gedacht. Dat blijkt uit een studie van experten die, op vraag van de vijf Vlaamse provincies, 1500 wetenschappelijke studies hebben onderzocht om een praktijkgids uit te werken voor lokale besturen. Die komt er omdat steden en gemeenten verplicht zijn om tegen 2030 om te schakelen naar ledverlichting. Samen met de vernieuwde ecologische duisternisbehoeftekaart moet de praktijkgids lokale besturen helpen om (…) Het hele nieuwsbericht

683 geboorten in Limburg

Donderdag 12 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In augustus zijn in Limburg 683 kinderen geboren. Dat is het laagste aantal van alle Vlaamse provincies. (Statbel)

Zijn je paardenzadels gestolen?

Woensdag 11 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) heeft mensen van wie paardenzadels werden gestolen, opgeroepen daarvan aangifte te doen bij de lokale politie. Het is daarbij van belang te vermelden van wanneer de diefstal dateert. Een goede beschrijving van het zadel, een aankoopfactuur en foto's zijn nuttig voor de onderzoekers, aldus een persbericht van de FGP West-Vlaanderen, dat het onderzoek naar gestolen paardenzadels coördineert..
De FGP meldt dat afgelopen nacht vier verdachten zijn gearresteerd in een onderzoek naar een reeks diefstallen van paardenzadels. Bij huiszoekingen in een manege en een huis in de provincie Antwerpen werden zowat 150 zadels en 35.000 euro in beslag genomen. In het huis woonden de verdachten: vier Roemenen. De politie vermoedt dat de meeste zadels na de diefstal vanuit de manege naar het buitenland werden overgebracht.
Het is maar dat je 't weet
Tijdens de door het provinciebestuur georganiseerde actie "Veilig naar school" heeft de politie 98 boetes, 142 pv’s en 74 GAS-pv’s opgesteld voor bestuurders die stilstonden of parkeerden op plaatsen waar dat niet is toegelaten.
Zowat 2150 autobestuurders reden te snel in de schoolomgeving. Zij mogen allemaal een boete of GAS-pv verwachten. Verder klikten 132 autobestuurders zichzelf of hun inzittende kinderen niet correct vast, werden er 13 bestuurders betrapt op het gebruik van de (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag voerde de federale gerechtelijke politie van Limburg in totaal 31 huiszoekingen uit in het kader van een gerechtelijk onderzoek  naar een criminele organisatie die zich zou bezig houden met grootschalige mazoutfraude en het witwassen van crimineel verworven geld. Er werden meer dan 150 politieagenten en douaniers ingezet. Ook de Franse en de Nederlandse politie namen deel aan de actie (huiszoekingen in Weert en Jeumont).
Door het uitvoeren van deze huiszoekingen proberen (…) Het hele nieuwsbericht

Relativeer het leven

Maandag 9 oktober 2023
Vandaag gelezen
"Als je het niet te serieus neemt, heb je meer kans op een mooi leven."
(Jos Kessels in Eindhovens Dagblad)
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Actie tegen afleiding achter het stuurLandelijk gaat de politie morgen en woensdag controleren op afleiding achter het stuur. Het is de bedoeling chauffeurs te "pakken" die tijdens het rijden bezig zijn met bellen of andere activiteiten. Handen aan het stuur dus, nergens anders!

Heren A van HE-VOC verliezen

Zondag 8 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Heren A van HE-VOC verliezenDe heren A van HE-VOC moesten vanmiddag op bezoek bij Maaseik B. Die ploeg bleek toch een maatje te sterk voor de heren van HE-VOC; het werd uiteindelijk 3-0 voor Maaseik.
Andere uitslagen van vandaag:
U17a Genk - HE-VOC: 3-2
U13a HE-VOC - Bree: 1-3
U13c HE-VOC - Ham; 4-0
Jongens :
U11 Genk - Pelt-HE-VOC B: 4 - 0
U11 Genk - Pelt-HE-VOC A : 4 - 0

OLS 2024 met kogelvangers

Zondag 8 oktober 2023
Voor het eerst in de geschiedenis van het OLS worden er volgend jaar tijdens het Oud-Limburgs Schuttersfeest in Nederweert (Ned.) kogelvangers ingezet om de loden kogels op te vangen zodat ze niet in de omgeving (tot 750m) kunnen belanden. Dat is zaterdag op een vergadering in Baexem (Ned.) besloten. 

Eksel B verliest van Heusden 06

Zondag 8 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Eksel B verliest van Heusden 06KFC Eksel B is vandaag met 3-0  gaan verliezen bij Heusden 06.

Bermbrand in Stationsstraat

Zondag 8 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Bermbrand in StationsstraatGisterennamiddag was er een bermbrand in de Stationsstraat. De brandweer deed het nodige.

Mooi weekend voor HE-VOC

Zondag 8 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Mooi weekend voor HE-VOCDe provinciale ploegen van HE-VOC moeten dit weekend alle op verplaatsing spelen. De heren A mogen vandaag in Maaseik aantreden tegen de B-ploeg en dit vanaf 16u.
De dames A speelden gisteren in Sint-Truiden en verloren daar met 3-1: de sets 1 en 2 verloren ze van een sterk en snel spelend Davost, in set 3 keerde het tij en kon HE-VOC winnen. Helaas hebben ze dit niet kunnen vasthouden zodat de 4de set weer naar Sint-Truiden ging.
De dames B gingen met 3-2 winnen in Stevoort en (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: monsterscore voor EkselIn eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Eksel met 7-1 gewonnen van DV Bilzen Utd. UPDATE Een Eksels verslag: 
Op speeldag 2 mag de nul al van de tabellen voor onze damesploeg na een overduidelijke zege tegen Bilzen. Eksel kwam nochtans al snel op achterstand, maar Romy Cluyssen zorgde vrijwel onmiddellijk voor de gelijkmaker. Eksel stelde nog voor de pauze orde op zaken en Vromans en opnieuw Cluyssen zorgden uiteindelijk nog voor een comfortabele (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Vermeulen weg bij Eksel B

Zondag 8 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Jan Vermeulen weg bij Eksel BJan Vermeulen heeft beslist om niet langer het trainerschap van vierdeprovincialer Eksel B op zich te nemen. Jan benadrukt dat de huidige resultaten van Eksel B daar niet de reden voor zijn. Hij was aan zijn derde seizoen bezig met Eksel B en zette met de vierdeprovincialer nieuwe stappen in hun ontwikkeling, met een vice-kampioenschap en verkiezing tot PVL-trainer van het jaar als absolute hoogtepunten.
Met Marc Gijbels vond de club in eigen rangen een opvolger. Gijbels is al de vierde coach die de sprong waagt van de Ekselse U21 / reserven naar de B-ploeg. Als jeugdcoördinator kent Marc de club door en door.
Hechtel-Eksel - U15 van PELt - HE-VOC winnen hun eerste matchZoomAl verschillende jaren werken VC Pelt en volley Hechtel-Eksel (HE-VOC) samen om in de jeugdreeksen van het jongensvolleybal een degelijke ploeg te kunnen vormen. Gisteren hebben de jongens U15 van de samengestelde ploeg (foto) hun eerste match van het seizoen gewonnen met 3-1 in Lanaken! Smaakt naar meer...

FC Hechtel klopt Lindelhoeven VV

Zaterdag 7 oktober 2023
Hechtel-Eksel - FC Hechtel klopt Lindelhoeven VVFC Hechtel heeft vanavond met 1-0 gewonnen van Lindelhoeven VV.

Nijlen - KFC Eksel 4-0

Zaterdag 7 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Nijlen - KFC Eksel 4-0KFC Eksel ging vanavond met 4-0 de boot in op het veld van Nijlen. Goven maakte een owngoal.

Mia Deckers overleden

Zaterdag 7 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Mia Deckers overledenGisteren is Mia Deckers (93) overleden, de weduwe van Pierre Janssens. Zij woonde in Leopoldsburg maar was afkomstig uit Hechtel. De uitvaartliturgie vindt zaterdag 14 oktober (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Monet aan de Begijnenvijvers

Zaterdag 7 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Monet aan de BegijnenvijversZoomPaul Smeets was bij de Begijnenvijvers enwerd er getroffen door de mooie kleuren. Net de tuinen van Monet, zegt hij. Geniet ervan!

Warm oktoberweer

Vrijdag 6 oktober 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Warm oktoberweerEen hogedrukgebied met kern over Frankrijk zorgt voor droog weer in onze streken. Aan de noordelijke flank van dit hogedrukgebied trekken storingen van west naar oost over het noorden van Europa. Af en toe schuiven daarbij wolken tot over onze streken, maar er is ook veel ruimte voor de zon. Zondag zijn de wolkenvelden wel talrijker, maar neerslag van betekenis wordt er niet verwacht en de maxima zijn nog steeds hoog voor de tijd van het jaar. Ook na het weekend krijgen we nog enkele warme dagen. In de (…) Het hele nieuwsbericht

'Vapen is extreem schadelijk'

Vrijdag 6 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
"Vapen geeft een verhoogd risico op blijvende schade aan het brein en mentale problemen tijdens de rest van het leven. (...) In de huidige vapes zit vaak nicotinezout, een vorm van nicotine die niet scherp is in de keel en razendsnel in de hersenen aankomt. Omdat je van nicotinezout niets proeft of voelt, kun je met vapen gewoon de hele dag doorgaan zonder te merken dat je heel veel nicotine binnenkrijgt. Jongeren gebruiken het bijna als een speen of lolly: ze lurken er de hele dag aan. Kinderen raken op die manier binnen twee of drie dagen verslaafd.’’
                                                                         (Trimbos Instituut)
Het is maar dat je 't weet
Op de Noord-Zuid is er elke dag wel wat hinder - understatement - maar morgenvroeg moeten weggebruikers toch rekening houden met het feit dat er dan tussen 8 en 10 uur een 80 tot 100 vrachtwagens over de Noord-Zuid naar Hasselt gaan rijden. Dat heeft te maken met hun deelname aan de Warmste Truckrun

Bijna 127.000 bedrijven opgericht

Donderdag 5 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 zijn er in in ons land 126.858 bedrijven opgericht. Daartegenover staan 78.062 bedrijven die hun activiteiten vorig jaar hebben stopgezet. (Statbel)

Blauwtongvirus al in Waalre

Donderdag 5 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Het door schapenhouders gevreesde blauwtongvirus, dat vorige week in Noord-Nederland opdook, heeft inmiddels een schapenhouderij in Waalre bereikt, boven Valkenswaard. Gevreesd wordt dat het virus ook de grens zal gaan oversteken. Met name schapen, geiten en runderen kunnen dan het slachtoffer worden. Koeien kunnen er ziek van worden, maar overleven een besmetting doorgaans wel. Van geïnfecteerde schapen kan de helft overlijden. Een vaccin is er niet.

Elke dag Werelddierendag

Woensdag 4 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Elke dag WerelddierendagZoomHet was vandaag Werelddierendag, maar is het dat niet élke dag? Want dieren maken toch ook deel uit van onze samenleving. Of het nu bosdieren of huisdieren zijn, insecten, vogels of andere. Mario Vanoppen bezorgde ons deze mooie fotocollage van een aantal dieren.

Werken op parking ziekenhuis

Woensdag 4 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Morgen en vrijdag wordt de golvende overkapping op de bezoekersparking van het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt over de volledige lengte grondig gereinigd. Om deze werken te kunnen uitvoeren, zullen aan beide zijden van de overkapping enkele parkeerplaatsen tijdelijk afgesloten worden. Vrije doorgang in de buurt van de werkzone zal soms beperkt zijn.

Nieuwe vennootschap: V-Purity

Woensdag 4 oktober 2023
Vanity Goossens (18) uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennnootschap V-Purity opgericht met zetel aan de Tussenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitbaten van centra voor het geven van ontspannings-, relaxatie- en gezondsheidstherapieën en het onderhoud en de reiniging van gebouwen.
Hechtel-Eksel - Zorgcentrum voor slachtoffers seksueel geweldZoomSlachtoffers van seksueel geweld moesten vroeger aan het politieloket aangifte doen, vervolgens naar een dienst gynaecologie gaan en dan weer naar de politie. Met één zorgcentrum na seksueel geweld (ZSG) per provincie gebeurt alle opvang nu op één plek.
In februari opende het Limburgs centrum in Genk. Meer dan 180 slachtoffers hebben zich in die tijd al aangemeld. Forensisch verpleegkundige bij het ZSG, Annemieke Dieltiëns (foto), licht het ZSG toe: (…) Het hele nieuwsbericht

Auto uitgebrand in De Heerdgang

Woensdag 4 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Auto uitgebrand in De HeerdgangIn De Heerdgang vatte gisterenavond kort voor middernacht een auto vuur. De wagen is uitgebrand ondanks het snelle optreden van de brandweer. De oorzaak van de brand is iet gekend.

Morgen vakbondsactie bij De Lijn

Woensdag 4 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Morgen vakbondsactie bij De LijnMorgen/donderdag rijden sommige bussen mogelijk niet. Dat is het gevolg van een vakbondsactie, zegt De Lijn. Het gaat om een actiedag tegen een wetsvoorstel van minister Vincent Van Quickenborne en voor het vrijwaren van het recht op collectieve actie. De Lijn zegt dat de actie niet tegen haar is gericht en dat ze de hinder en het ongemak die uit de actie gaan volgen, zeer betreurt. Op de website van De Lijn kan je nagaan of je bus zal rijden. Daar wordt de meest accurate informatie vermeld.

Donderdag test voor BE-alert

Dinsdag 3 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Donderdag wordt BE-alert nog eens getest. 205 steden en gemeenten nemen er aan deel. BE-Alert is het systeem dat je via sms, e-mail of telefoon op de hoogte brengt van een noodsituatie in je buurt. Dat kan een grote brand zijn, een overstroming, een belangrijke stroomonderbreking,... Je moet je daarvoor wel registreren. Ben je nog niet geregistreerd, dan kan dat via www.be-alert.be. Je kunt ook meerdere adressen toevoegen zoals je werkadres of weekendverblijf. Donderdag krijgt iedere geregistreerde een testbericht; dat zal duidelijk als test omschreven staan.

Even wat gas terugnemen

Dinsdag 3 oktober 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Even wat gas terugnemenNa de doortocht van een koufront vanmiddag stroomt koelere lucht over onze streken en dat merken we aan de forse afkoeling komende nacht. Ondertussen bouwt een hogedrukgebied boven Frankrijk op en kan het in onze streken voor droog weer zorgen. Wel zijn er nog wolkenvelden, maar er komen ook opklaringen voor. Morgen zijn de maxima beperkt tot 18 graden, maar het is wel rustig en droog najaarsweer. Vanaf vrijdag wordt het terug warmer.
Vandaag verlaat een koufront met wat regen of buien (…) Het hele nieuwsbericht

Wat een zomerse dag!

Dinsdag 3 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Wat een zomerse dag!ZoomWe kregen gisteren weer een zeer mooie en zwoele zomerse dag. We zouden haast vergeten dat het herfst en oktober is! Vandaag krijgen we wat afkoeling en mogelijk wat regendruppels maar de 'Indian summer' is volgens het KMI nog niet voorbij. (foto Gust Ischen)

Verlies voor Heren Arena

Zondag 1 oktober 2023
De heren van Handbalclub Arena hebben vandaag in Leuven verloren met 36-28. In de rangschikking staan ze voorlaatste met 2 punten.

Kolonie wint van Eksel B

Zondag 1 oktober 2023
Hechtel-Eksel - Kolonie wint van Eksel BIn Vierde Provinciale heeft Eksel B thuis met 0-3 verloren van Grenstrappers Lommel-Kolonie.
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel