Het overige nieuws

Hechtel-Eksel - De directeur is de winnaar van de koers!ZoomVandaag, 31 januari, vierden we de nationale dag van de schooldirecteur. Want vandaag was de directeur de winnaar van de koers. Dagelijks leveren zij heel wat inspanningen om van hun school een plaats te maken waar leerlingen en studenten zich volop kunnen ontwikkelen en waar het personeelsteam zich thuis voelt. Zéker bijzondere dank voor hun inzet, het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit om in deze onrustige wereld, waar slechte berichten en indringende beelden het nieuws domineren, werk te (…) Het hele nieuwsbericht
De directeur is de winnaar van de koers!
Zoom
Het is maar dat je 't weet
"Hoger opgeleiden worden gemiddeld vijf jaar ouder en leven bovendien veertien jaar langer in goede gezondheid dan lager opgeleiden." (MT/Sprout)

Boerenprotest aan het Klaverblad

Dinsdag 30 januari 2024
Donderdag 1 februari zal er een actie zijn van de boeren op het Klaverblad in Lummen. Er zullen vier colonnes vertrekken tijdens de ochtendspits. De boeren verzamelen vanaf 6u aan Floralux in Ham, de kerk van Zwartberg, de douane in Bekkevoort en Ikea Hasselt om dan naar Lummen te rijden. Je kunt dus best de omgeving vermijden...

Ondertussen, in Denemarken...

Dinsdag 30 januari 2024
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in Denemarken...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Hogere temperaturen houden aan

Dinsdag 30 januari 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Hogere temperaturen houden aanTussen een uitgestrekt hogedrukgebied over het zuiden van Europa en depressies in het noorden worden storingen onder verzwakte vorm over onze regio's gestuurd. Het zijn vooral de wolken die het weerbeeld domineren en af en toe valt een weinig neerslag. De temperaturen blijven wel hoog voor de tijd van het jaar.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld en hier en daar is een spatje motregen mogelijk. Af en toe is er ook een streepje zon, al zijn de wolken wel steeds in de meerderheid. Het kwik (…) Het hele nieuwsbericht

Guido Ooms overleden

Dinsdag 30 januari 2024
Hechtel-Eksel - Guido Ooms overledenGisteren is Guido Ooms overleden, de echtgenoot van Irène Oyen. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant.

Hacking Limburg.net: wees waakzaam

Dinsdag 30 januari 2024
Hechtel-Eksel - Hacking Limburg.net: wees waakzaamAfvalintercommunale Limburg.net gaat meer dan 280.000 brieven sturen naar klanten die persoonlijk getroffen zijn bij de cyberaanval half december. 61 personen die in schuldbemiddeling zaten, werden al gecontacteerd. Daarnaast roept Limburg.net op tot waakzaamheid.
Een gedetailleerde lijst maken van alle gestolen data per individu blijkt niet aangewezen, zegt de intercommunale. De Vlaamse Toezichtcommissie raadt dat uitdrukkelijk af. Limburg.net wacht de officiële richtlijn hieromtrent af. Enkele (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Waar men gaat langs Vlaamse wegen...Zoom...komt men vaak tractoren tegen. (Cartoon Fobie)

Twee spelers weg bij KFC Hechtel

Maandag 29 januari 2024
Hechtel-Eksel - Twee spelers weg bij KFC HechtelMaarten Vermijl en Siebe Gesquière trekken de deur achter zich dicht bij KFC Hechtel. Zij verkassen naar derdeprovincialer Sporting Wijchmaal.
Hechtel-Eksel - Huismus meest getelde vogel in LimburgZoomHet grote vogeltelweekend is weer achter de rug. Tijdens de 21ste editie van Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt telden, volgens de voorlopige cijfers, 46.164 enthousiaste deelnemers verspreid over Vlaanderen hun tuinvogels. Er werden 724.776 vogels geteld in 32.855 tuinen. Gemiddeld zagen de vogeltellers 22 vogels van 7 soorten per tuin, dat is iets minder dan vorig jaar. De top 3 is: huismus, koolmees en kauw. In de provincie Limburg werden door 4202 tellers in 2758 tuinen 91.406 vogels geteld. Met (…) Het hele nieuwsbericht

Vrouwen lezen meer dan mannen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vrouwen lezen meer dan mannen. Dat blijkt uit een enquête van Statbel, het Belgische statistiekbureau. 67% van de vrouwen had minstens één boek gelezen, tegenover 52% van de mannen. Vrouwen zijn ook grotere lezers in termen van volume: 24% heeft in een jaar tijd minstens 10 boeken gelezen, tegenover 15% van de mannen. Wat betreft de totale bevolking behoort 60% tot de categorie van de lezers en 19% tot lezers van minstens 10 boeken.

Volleybal: Achel A - Hechtel A 3-2

Maandag 29 januari 2024
In eerste promo (dames) Limburg van het volleybal heeft Tectum Achel A met 3-2 gewonnen van Hechtel A. Tectum Achel A staat achtste in de stand, Hechtel A zesde.

Nieuwe lijst met knelpuntberoepen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Nieuwe lijst met knelpuntberoepenDe VDAB heeft vanmorgen de nieuwe lijst met knelpuntberoepen bekendgemaakt. Dat betekent dat werkzoekenden deze opleidingen gratis kunnen volgen. Ze behouden hun uitkering, en de VDAB komt tussen in de onkosten voor vervoer en kinderopvang. De lijst telt 40 pagina's, met een inleiding van acht pagina's. Knelpuntberoepen
Hechtel-Eksel - Zaalvoetbal: Eksel - Leopoldsburg 6-4In tweedeprovinciale A van het zaalvoetbal heeft Spartak Eksel met 6-4 gewonnen van Geleeg Leopoldsburg. Spartak Eksel staat derde in de stand, Geleeg Leopoldsburg zevende.
Hechtel-Eksel - Judoteam scoorde goed voor beker v/d MijnstreekZoomZaterdag gingen de -11- en -13-jarigen van Judoteam Ōkami aan het werk in Genk, op zoek naar de beker van de Mijnstreek. Na een zware dag van wroeten en vechten in de diepe gewelfsels van de sporthal, wisten ze heel wat medailles mee naar huis te brengen: vier keer goud en zeven keer brons!
Judoteam scoorde goed voor beker v/d Mijnstreek
Zoom

Aanwinst voor KFC Hechtel

Zondag 28 januari 2024
Hechtel-Eksel - Aanwinst voor KFC HechtelTweedeprovincialer KFC Hechtel heeft Matteo Sacchini, speler van eersteprovincialer FC Helson, aangetrokken. Noah Habraken verkast naar Lutlommel VV.

Eksel B wint bij Lommel-Kolonie

Zondag 28 januari 2024
Hechtel-Eksel - Eksel B wint bij Lommel-KolonieIn vierdeprovinciale is Eksel B bij de Grenstrappers Lommel-Kolonie gaan winnen met 0-1. Franssen maakte het doelpunt.

Aanwinsten voor KFC Eksel

Zondag 28 januari 2024
Hechtel-Eksel - Aanwinsten voor KFC EkselKFC Eksel heeft zijn eerste aanwinsten binnen.En het blijft trouw aan zijn DNA met spelers uit eigen gemeente. Stijn Deckers, ooit actief bij Lommel en Pelt, komt over van Achel VV. Ian Laenen verlaat Herkol voor Eksel.
Hechtel-Eksel - Vogeltelweekend met liedjes over vogelsZoomNatuurpunt vraagt om dit weekend de tuinvogels te tellen. Een kwartier buiten de vogels tellen die je in je tuin ziet en/of hoort. Zoals deze staartmees. Het kan vandaag nog! André Grosemans zorgde voor een playlist op Spotify met liedjes die uitsluitend over vogels gaan. Anderhalf uur lang! (Foto Marcella Stappers)

Eksel verliest van St.-Lenaarts

Zaterdag 27 januari 2024
Hechtel-Eksel - Eksel verliest van St.-LenaartsKFC Eksel is bij Sint-Lenaarts gaan verliezen met 2-1. Bij de rust stond het 2-0. Eksel kwam beter uit de kleedkamer en speelde wellicht zijn beste 45 minuten van het seizoen. Maar alleen Marijn Bertrands kon na 70 minuten tegen scoren. Volgende week komt Turnhout naar het Sparrenstadion.

RC Peer en Hechtel spelen gelijk

Zaterdag 27 januari 2024
Hechtel-Eksel - RC Peer en Hechtel spelen gelijkIn Tweede Provinciale hebben RC Peer en KFC Hechtel in Peer 1-1 gelijkgespeeld. De thuisploeg kwam al vroeg op voorsprong via De Poorter. Hechtel kwam enkele minuten voor tijd aan de gelijkmaker via Kenneth Kenens.

OLS op 7 juli in Doenrade

Zaterdag 27 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - OLS op 7 juli in DoenradeHet Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) zal op 7 juli uiteindelijk plaatsvinden in Doenrade. Dat hebben de organiserende schutterijen uit Beekdaelen besloten. De afgelopen tijd zijn meerdere terreinen onderzocht. Die moeten aan veel voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid. De landerijen aan de Vielderweg en Clouserweg in Doenrade zijn volgens het bestuur het meest geschikt. Aan het OLS nemen naast Nederlands-Limburgse ook Belgisch-Limburgse buksschutterijen deel.
Hechtel-Eksel - Botsing op Peerderbaan: één gewondeBij een botsing tussen twee auto's op de Peerderbaan is gisterenavond één gewonde gevallen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

Glyfosaat: Monsanto veroordeeld

Zaterdag 27 januari 2024
Zomaar even tussendoor
Een rechtbank in de VS heeft het chemiebedrijf Monsanto, een dochter van de Duitse groep Bayer, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 2,25 miljard dollar aan een man die het bedrijf had aangeklaagd omdat het gebruik van de onkruidverdelger Roundup bij hem kanker van het lymfestelsel zou hebben veroorzaakt. In Roundup is glyfosaat het actieve ingrediënt. Het product mag in ons land vrij door professionelen - zoals landbouwers - gebruikt worden. Bayer betwist de schadelijkheid van glyfosaat en gaat in beroep tegen het vonnis.
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Gsm-gebruik aan het stuur: rijbewijs kwijtZoomWie zijn gsm of om het even welk ander mobiel apparaat-met-scherm hanteert terwijl hij een motorvoertuig bestuurt zal vanaf 1 februari 2024 zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moeten inleveren waarna ook een boete zal volgen. Dat meldt het parket Limburg vanmorgen. Het wil met die maatregel "een duidelijk signaal geven en bijdragen aan veilig verkeer.” 
Afleiding door GSM-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer, aldus het parket. "Volgens studies is er in 8% van de dodelijke ongevallen sprake van GSM-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar. Tijdens de voorbije jaren heeft parket Limburg samen met de politiediensten herhaaldelijk actie gevoerd tegen gsm-gebruik achter het stuur. Telkens werden grote aantallen bestuurders betrapt. Dat bevestigt ons vermoeden dat we te maken hebben met een zeer hardnekkige gewoonte en dat af en toe actie voeren niet zal volstaan om gedragsverandering te bekomen." Vandaar de nieuwe maatregel. 

'Floris and the Flames' in Praag

Zaterdag 27 januari 2024
Hechtel-Eksel - 'Floris and the Flames'  in PraagZoomAls er één muziekgroep is die in Limburg het afgelopen jaar als een raket naar boven is geschoten, dan is het wel de Noord-Limburgse band "Floris and the Flames". Donderdagavond traden de Noord-Limburgers op in Praag in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie. Het concert was georganiseerd door de Belgische ambassade in Tsjechië.
Voor een volle zaal bracht de band een aanstekelijke mix van eigen nummers en herwerkingen van klassieke meesterwerken (Vivaldi, Bach), evenals vurige versies van songs van Queen en Led Zeppelin. Een muzikale rollercoaster die door de aanwezigen laaiend enthousiast werd onthaald. De Belgische ambassadeur was dan ook zeer in zijn nopjes, temeer omdat de muzikanten in zijn residentie verbleven.
Floris and the Flames bestaat uit Floris Willem (viool), Gert Peeten (piano, gitaar en elektronica), Dries Peeten (basgitaar) en Simon Schrooten (drums en percussie).
Wie Floris and the Flames graag eens live aan het werk wil zien, kan terecht op hun op social media (Facebook, Instagram) of website www.florisandtheflames.com.

Damesvoetbal: Ekselle speelt gelijk

Zaterdag 27 januari 2024
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: Ekselle speelt gelijkIn de Eerste Provinciale van het damesvoetbal heeft Exelle in Bilzen 2-2 gelijk gespeeld. Voor de bezoekers scoorde Isabelle De Volder beide doelpunten. Exelle staat 5de in de stand met 17 punten uit 11 wedstrijden.
Hechtel-Eksel - Scholengroep Xpert lanceert 'Power Up'ZoomOp de nieuwjaarsreceptie van GO! Scholengroep Xpert gisterenavond in Leopoldsburg werd de nieuwe campagne 'Power Up' voorgesteld. "Met de slogan 'Power up! Jouw kracht, onze focus' beloven we elke leerling sterk onderwijs. De campagne onderstreept de verbinding tussen de scholen van de scholengroep die elk een eigen sterk merk zijn. Het campagnebeeld, Power Up! Spierballen, visualiseert de kracht en het potentieel van de leerlingen, leerkrachten, scholen en de scholengroep als geheel. Met (…) Het hele nieuwsbericht
De Vlaamse ministers Lydia Peeters en Zuhal Demir hebben vandaag de plannen voor de tunnels in Houthalen-Helchteren meegedeeld aan de Vlaamse Regering. De plannen maken deel uit van het voorontwerp projectbesluit – fase 1 van Complex Project Noord-Zuid Limburg. Met de mededeling aan de Vlaamse Regering kan vandaag ook de adviesronde van start gaan. Daarna worden de plannen opnieuw voorgelegd aan de Vlaamse Regering ter goedkeuring. Vervolgens kan het brede publiek reageren tijdens een openbaar (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Vijf voertuigen in botsing betrokkenZoomOp de Peerderbaan ontstond er deze namiddag grote verkeershinder na een kop-staartbotsing. Daarbij waren vijf voertuigen betrokken. Bij het ongeval raakten drie personen gewond. Het ongeval gebeurde kort na 13 uur.

Verder leven zonder autosnufjes

Vrijdag 26 januari 2024
Tribunaliteiten
Hechtel-Eksel - Verder leven zonder autosnufjes“En monteer een rood knipperlicht onder uw auto voor het geval de wind onder de surfplank slaat”, stond dertig jaar geleden al te lezen in het tijdschrift 'Vrij Nederland'. Misschien schertsend bedoeld, maar ook een auto droomt van zelfbestuur en opties zijn voor een autoliefhebber bittere ernst. Ook voor de man die voor het Hof van Beroep van Antwerpen stond en van een autohandelaar een éénjarige specifieke tweedehands sportwagen kocht van een Japans merk, bouwjaar 2016. Mèt regensensor (…) Het hele nieuwsbericht

Jeanne Timmers overleden

Vrijdag 26 januari 2024
Hechtel-Eksel - Jeanne Timmers overledenIn Leopoldsburg is woensdag Jeanne Timmers overleden, de weduwe van de in 2010 gestorven Jean Mentens. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

111.300 overlijdens in 2023

Donderdag 25 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - 111.300 overlijdens in 2023ZoomIn 2023 werden voorlopig ongeveer 111.300 overlijdens in België geregistreerd. Dat zijn er zowat 5.000 minder dan het voorgaande jaar, ofwel een daling met 4,3% tegenover 2022. Vergeleken met een bredere referentieperiode, namelijk het gemiddelde voor 2018, 2019, 2021 en 2022 gaat het om een daling van 0,6%. De daling is het meest zichtbaar in het Brussels Hoofdstedelijk gewest en het Waals gewest, en wordt waargenomen bij alle leeftijdsgroepen met uitzondering van de 85-plussers. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van Stabel inzake het aantal overlijdens door alle doodsoorzaken in het jaar 2023.

Rosa Vervest overleden

Donderdag 25 januari 2024
Hechtel-Eksel - Rosa Vervest overledenDinsdag is in Eksel Rosa Vervest overleden, de weduwe van de in 1996 gestorven Willy Mertens. Zij was 78 jaar en afkomstig uit Kontich. Het afscheid vindt woensdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Peer. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Gratis naar 'Bloed' van Lazarus?

Donderdag 25 januari 2024
Hechtel-Eksel - Gratis naar 'Bloed' van Lazarus?Zoom‘Bloed’ is een nieuwe theatervoorstelling van Lazarus, een collectief van vijf theatermakers dat sinds 2006 origineel Nederlandstalig teksttheater maakt. Hun voorstellingen laten zich kenmerken door baldadige speelsheid en schijnbare lichtvoetigheid. Zelfgeschreven teksten worden afgewisseld met bewerkingen van vaak klassieke (bij voorkeur Oost- Europese) romans. Hun nieuwste voorstelling heet ‘Bloed’, een voorstelling waarin theater met film wordt gecombineerd. (…) Het hele nieuwsbericht

Toine Gielen overleden

Woensdag 24 januari 2024
Hechtel-Eksel - Toine Gielen overledenMaandag is in Eksel Toine Gielen, 'Den Dikke Bakker', overleden, de echtgenoot van Magda Coninx. Hij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30,uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Begroeitng: zondag (19-19.30 uuir) in de begroetingsruimte van aula 't Sant.

Wisselvallig weer

Dinsdag 23 januari 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Wisselvallig weerLangs de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern over Spanje trekken nog enkele regenzones over streken. Ze zijn echter niet zo heel actief, waarbij er dan ook geen grote neerslaghoeveelheden worden verwacht. Op het einde van de week bouwt het hogedrukgebied wat meer op naar het noorden en op de langere termijn overheersen droge condities. Er wordt aanhoudend zachte lucht aangevoerd, al is het zaterdag even wat kouder. Vandaag maken opklaringen in de namiddag plaats voor zwaar bewolkt (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Limburg.net (2): klachten tegen Limburg.netVerschillende gedupeerden hebben een klacht ingediend tegen Limburg.net wegens mogelijke inbreuken op de wet inzake de bescherming van natuurlijke personen met bescherming tot de verwerking ven persoonsgegevens. Het onderzoek naar de totaliteit van deze feiten zal worden gevoerd door de Computer Crime Unit van de federale gerechtelijke politie te Limburg.
Dat meldt het parket Limburg, dat ook zijn bezorgdheid over het downloaden van gestolen informaticagegevens wil uiten.
"Enerzijds kunnen de (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Limburg.net: 'Vragen worden beantwoord'Na de grootschalige cyberaanval die enkele weken geleden aan het licht kwam heeft Limburg.net vandaag contact opgenomen met de specialisten van het Cyber Response Team van de Vlaamse overheid, en is er permanent overleg met de Gegevensbeschermingsautoriteiten. Limburg.net verleent ook zijn volledig medewerking aan de gerechtelijke instanties in het verdere onderzoek. 
Hans Roggen, woordvoerder van Limburg.net licht toe: “We erkennen de ernst van de gegevensdiefstal en begrijpen de (…) Het hele nieuwsbericht

Theresia Coninx overleden

Dinsdag 23 januari 2024
Hechtel-Eksel - Theresia Coninx overledenZaterdag is in Eksel Theresia Coninx overleden, de weduwe van de in 2015 gestorven Henri Custers.Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.

Leve de Limburgse vlaai!

Maandag 22 januari 2024
Hechtel-Eksel - Leve de Limburgse vlaai!ZoomVandaag werd de Limburgse vlaai officieel erkend als streekproduct. De ministers van landbouw van België en Nederland namen vandaag immers het certificaat waarmee de Europese Commissie de Limburgse vlaai als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) erkent, in ontvangst. 
Doorheen de jaren baande de Limburgse vlaai zich een weg van kermissen naar huiskamers. In 1878 beschrijft de Nederlandse auteur Jacobus Craandijk "een Limburgsche eigenaardigheid" die "vlaai" wordt (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Limburg.net bestudeert gegevensdiefstalVRT NWS maakte vandaag bekend dat er extra documenten zouden zijn gehackt door de criminele organisatie die Limburg.net hiermee voor 100.000 dollar wou afpersen. Dat meldt de afvalverwerkende organisatie.
Volgens de VRT zouden er naast de rijksregisternummers ook nog andere persoonlijke gegevens gestolen zijn, zoals leeflonen, schuldbemiddelingen en documenten van erfenissen afkomstig van rechtbanken waarbij de namen van mensen genoemd worden. Met die gegevens kunnen mensen wel degelijk in problemen (…) Het hele nieuwsbericht

Het is weer Vogeltelweekend

Maandag 22 januari 2024
Puur natuur
Hechtel-Eksel - Het is weer VogeltelweekendZoomOp 27 en 28 januari 2024 vraagt Natuurpunt om weer vogels te tellen in je tuin of op je balkon, want dan is het Het Grote Vogeltelweekend.
Waarom tellen? Als heel veel Vlamingen exact een kwartier de tuinvogels tellen, dan krijgt Natuurpunt een massa gegevens binnen waar het mee aan de slag kan. Zo is Het Grote Vogeltelweekend het grootste burgerwetenschapsproject rond tuinvogels in Vlaanderen. En voor jezelf is het een ideaal moment om de pracht van de vogelwereld te leren kennen.
Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en vink. Welke vogels halen dit jaar de top van de ranglijst? Meer info via deze link. (foto Johan Put)

Vriezen en dooien

Maandag 22 januari 2024
Vandaag gelezen
Het kan vriezen en het kan dooien...maar als je op je smoel gaat zijn ze te laat met strooien. (website Politie Maasland)
Hechtel-Eksel - Heb jij al jodiumtabletten in huis?ZoomDe aanwezigheid van verschillende nucleaire sites in België en dicht bij onze landsgrenzen vereist een adequate voorbereiding van de overheid en de bevolking. De overheid herinnert de bevolking regelmatig aan de beschermingsmaatregelen die genomen moeten worden in geval van een nucleair ongeval. Een van deze maatregelen is het in huis hebben van een doosje jodiumtabletten. Daarom lanceert de overheid deze week een sensibiliseringscampagne over de noodzaak om een doosje jodiumtabletten in huis te (…) Het hele nieuwsbericht

Code geel voor hevige wind

Maandag 22 januari 2024
Hechtel-Eksel - Code geel voor hevige windVandaag waait een zuidwestenwind krachtig in het binnenland en soms zeer krachtig langs de kust. De rukwinden halen 80 tot 90 km/h, of lokaal iets meer. Ook voor Limburg geeft het KMI code geel.

Leve de Romeinen!

Zondag 21 januari 2024
Vandaag gelezen
"De dodecaëder herinnert ons eraan hoe geavanceerd de Romeinen waren. Ze hadden vloerverwarming, bouwden wegen en aquaducten, vonden cement uit, hadden een functionerende postdienst, bonden boeken in, vonden de Juliaanse kalender uit, verspreidden een uniforme munteenheid over het hele rijk, waren gastvrij voor vreemdelingen, hadden een zeer ontspannen houding ten opzichte van seks en promiscuïteit, hadden een extreem goed gevoel voor humor (heb je de graffiti in Pompeii gezien?) en hadden enorm veel plezier in het circus."
(William Sitwell in The Telegraph)
Gezondheid
Hechtel-Eksel - Voedingssupplementen en hun effectiviteitVoedingssupplementen worden de afgelopen jaren door zeer veel mensen gebruikt, aangedreven door beloften van verbeterde gezondheid en welzijn. We denken dan aan vitamines en mineralen waaronder ijzer en magnesium ressorteren. Maar, in hoeverre zijn deze supplementen echt noodzakelijk en veilig voor willekeurig gebruik?

Het belang van een gebalanceerd dieet:
Vitamines en mineralen worden vaak geadverteerd als DE sleutel tot een optimale gezondheid. Maar (…) Het hele nieuwsbericht

Imana Truyers 13de in Hannuit

Zondag 21 januari 2024
Op de CrossCup in Hannuit is Imana Truyers vandaag 13de geworden. De cross werd gewonnen door de Keniaanse Edinah Jebitok.

Tweemaal winst voor HE-voc

Zaterdag 20 januari 2024
Hechtel-Eksel - Tweemaal winst voor HE-vocIn het volleybal hebben de Heren van HE-VOC gewonnen in Achel met 2-3. Setstanden 20/25, 20/25, 25/20, 25/23 en 9/15. De Dames A wonnen thuis van St-Truiden met 3-0. Hier waren de setstanden: 25/10, 25/19 en 25/18.

Een record aan zonnepanelen in 2023

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 hebben Vlamingen alles samen een vermogen van 1.047 MW aan zonnepanelen op hun dak gelegd. Dat is een stijging met 20 procent en een record, zo leren cijfers van de Vlaamse overheid en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Op een jaar tijd is het vermogen aan zonne-energie in Vlaanderen met maar liefst een vijfde gegroeid.

6.600 merkwaardige bomen in Limburg

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - 6.600 merkwaardige bomen in LimburgZoomDe Limburgse bomenwerkgroep heeft de afgelopen 6 jaar 6.600 merkwaardige bomen geïnventariseerd en in kaart gebracht. Met dit initiatief wil de werkgroep onder meer gemeenten informeren over het bestaan van die bomen. “Als we kunnen aantonen dat die bomen er zijn, kunnen gemeentebesturen bij een vergunningsaanvraag van een bouwproject daar vanaf het begin rekening mee houden”, zegt Jeroen Rappé van de Limburgse Bomenwerkgroep. "Ook bij openbare werken kan de lijst gebruikt worden om waardevolle bomen niet te beschadigen".

Dooi vanaf zondag

Zaterdag 20 januari 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Dooi vanaf zondagStoringen komen vanuit het westen opzetten en maken een einde aan de winterprik. Vooral na het weekend krijgen we erg actieve storingen, die gepaard gaan met veel regen en erg strakke wind. De temperaturen gaan dan echter ook flink omhoog en komen uit in de dubbele cijfers. In de tweede helft van volgende week wordt het rustiger en droger, maar het blijft zacht. Eerst krijgen we nog wat winterweer.
Vandaag is de zon van de partij en het blijft droog. Na de middag komen er wel wat hoge wolken (…) Het hele nieuwsbericht

10.243 faillissementen in 2023

Vrijdag 19 januari 2024
Economisch nieuws
In 2023 werden 10.243 ondernemingen failliet verklaard in België. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van 2022 (9.265 faillissementen) en het op twee na hoogste resultaat van de afgelopen tien jaar. De 5.908 faillissementen die in 2023 in het Vlaams Gewest werden opgetekend, vertegenwoordigen het hoogste totaal voor de periode 2014-2023 en overtreffen het vorige record van 5.287 in 2022. (Statbel)
Hechtel-Eksel - Cyberaanval bij Limburg.net: 'Schade beperkt'Op 13 december had Limburg.net te maken met een cyberaanval. Limburg.net legde zelf onmiddellijk alle systemen stil. De bemande recyclageparken bleven open, met een aangepaste dienstverlening. Ook de huis-aan-huis ophalingen gingen gewoon door. Na een grondig onderzoek is de omvang van de hack nu duidelijk in kaart gebracht, meldt de organisatie vandaag: "De schade is relatief beperkt, het zijn vooral oude en publieke documenten die gekopieerd werden. Ook enkele 10-jaar oude bestanden met beperkte (…) Het hele nieuwsbericht

Voetbal: algemene afgelasting

Donderdag 18 januari 2024
Hechtel-Eksel - Voetbal: algemene afgelastingGelet op de huidige toestand van de terreinen na de winterse neerslag van gisteren en de verwachte weersomstandigheden heeft Voetbal Vlaanderen beslist om alle voetbalwedstrijden voor de periode tot en met komende zondag af te gelasten waar het om veldvoetbal gaat.

Maandag zware storm

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Zoals de weerkaarten er nu bijliggen is de kans groot dat er  zondagnacht een storm over ons heen trekt. Het gaat dan heel hard waaien, tot windkracht 8 of 9. Er wordt gewaarschuwd voor zware windstoten op maandag en voor windval van bomen, die door de vochtige grond makkelijker het loodje leggen bij hevige wind.
In Genk is vanmiddag het Natuurrapport 2000-2020 van het Nationaal Park Hoge Kempen voorgesteld. Daaruit blijkt dat er in de voorbije twintig jaar meer dan 9.000 verschillende soorten planten en dieren in het Nationaal Park werden waargenomen. Bij de dieren wordt de lijst aangevoerd door de kevers (1321 soorten), de nachtvlinders en de paddenstoelen. Bij de planten zijn het meest vaatplanten gezien. Eén op zes van de geëvalueerde soorten is in mindere of meerdere mate bedreigd.
Gezondheid
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft een studie besteld naar het verband tussen de ziekte van Parkinson en het gebruik van pesticiden, vooral in de landbouw. Dat heeft hij vandaag geantwoord op een vraag in de Kamer nadat de RTBF gisteren een reportage over dat risico uitzond.
Volgens de minister is uit een studie uit 2013 niet voldoende gebleken dat er een verband bestaat. De nieuwe studie moet gebeuren op basis van geactualiseerde gegevens.
In september van vorig jaar wezen we in de Internetgazet al op een Nederlandse studie die het mogelijk verband tussen Parkinson en het gebruik van glyfosaat ("round up") aantoont.

Langzaam maar zeker

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Langzaam maar zekerZoomJe krijgt op den duur de indruk dat dit land langzaam maar zeker naar de knoppen gaat. Wat loopt er nog zoals gepland? Gert Cuppens, trouw pendelaar via de NMBS, keek vanmorgen weer tegen bijgaande melding aan. Dan wil je naar de website van de NMBS, maar die ligt uit. Men verwijst naar de NMBS-app, maar die ligt ook uit. We begrijpen dat mensen daar wanhopig van worden... UPDATE De website was gehackt, meldt de NMBS. Ze is nu weer bereikbaar.

Gladheid heeft ook haar voordelen...

Donderdag 18 januari 2024
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Gladheid heeft ook haar voordelen...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Weer bomenkap in het weekend

Woensdag 17 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vanaf komende zaterdag 6u tot en met zondagavond om middernacht zijn de Ekselsebaan in Kleine-Brogel en de Eikelbosstraat in Hechtel-Eksel (N747) afgesloten tussen de Schansstraat en de Sint-Antoniusstraat. Reden: er worden dan weer bomen geveld ter voorbereiding van de werken voor de aanleg van vrijliggende fietspaden.
Tijdens de werken moet het verkeer over een behoorlijke afstand omrijden.
Hechtel-Eksel - Politiekantoor uitzonderlijk geslotenOp vrijdag 19-01-2024 zijn de administratieve burelen (in Leopoldsburg, Hechtel-Eksel en Peer) uitzonderlijk gesloten vanaf 15u en kan je geen afspraak maken om bijvoorbeeld een klacht neer te leggen. Dringende oproepen blijven vanzelfsprekend mogelijk via het nummer 101.

Fietsers mogen op de rijbaan

Woensdag 17 januari 2024
Hechtel-Eksel - Fietsers mogen op de rijbaanZoomMomenteel zijn er veel fietspaden waar nog niet gestrooid is. Als fietspaden er slecht bij liggen, mogen fietsers op de rijbaan. Niet alle automobilisten en fietsers zijn daarvan op de hoogte, maar het staat wel degelijk in de wegcode. Hou dus rekening met elkaar!

Geen bussen door hevige sneeuwval

Woensdag 17 januari 2024
Hechtel-Eksel - Geen bussen door hevige sneeuwvalZoomDoor de hevige sneeuwval in de provincie Limburg rijden de bussen van de Lijn voorlopig niet meer uit in Limburg. De uiteindelijke beslissing ligt bij de chauffeurs.

Slaapzakken voor daklozen

Woensdag 17 januari 2024
Hechtel-Eksel - Slaapzakken voor daklozenAls onderdeel van hun winterhulp delen Caritas Vlaanderen en het Vicariaat Diaconie en Caritas van het bisdom Hasselt slaapzakken uit voor de dak- en thuislozen in Limburg.
De slaapzakken worden onder diverse hulporganisaties verdeeld, zoals CAW Limburg, vzw Onder Ons, de stad Hasselt en Café Anoniem. Zij zorgen ervoor dat de slaapzakken en de hygiënekits de juiste mensen bereiken.

Vogel van het jaar: huismus

Woensdag 17 januari 2024
Puur natuur
Hechtel-Eksel - Vogel van het jaar: huismusZoomDe huismus is uitgeroepen tot de vogel van het jaar 2024. Hoewel deze leuke vogel algemeen bekend is, is het toch een bijzonder kwetsbare soort. Sinds 2010 is hun aantal met 42 procent afgenomen, waardoor ze al enkele jaren op de 'Rode Lijst' staan. Ze vertoeven graag in de buurt van mensen en eenmaal ze een gepaste woonplaats hebben gevonden blijven ze ook generaties lang op dezelfde plaats.
Helaas ondervinden huismussen steeds meer moeilijkheden bij het vinden van geschikte nestplaatsen. Dit komt doordat er steeds minder huizen gebouwd worden met dakpannen en ze bijgevolg minder geschikte plekken vinden om hun nest te maken. (Johan Put)
Vogel van het jaar: huismusVogel van het jaar: huismus
Zoom

Tesla remt voor wolf in Peer

Dinsdag 16 januari 2024
Hechtel-Eksel - Tesla remt voor wolf in PeerZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
In Valencia (Spanje) heeft Imana Truyers zondag haar persoonlijk record op de 10.000m verbeterd. Het is nu 34'40".

Lisette Bens overleden

Dinsdag 16 januari 2024
Hechtel-Eksel - Lisette Bens overledenOp 9 januari is Lisette Bens overleden, de weduwe van André Maes. Zij was 74 jaar en afkomstig uit Diest. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (20.15-20.45 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Winterprik houdt nog even aan

Dinsdag 16 januari 2024
Hechtel-Eksel - Winterprik houdt nog even aanDe afgelopen dagen waren er grote speculaties over het aantal cm sneeuw dat er woensdag zou vallen. De huidige weermodellen voorzien niet zo heel veel sneeuw in onze regio, hooguit 1 tot misschien 3 cm. Het is wel koud en het koude weer houdt nog aan tot zaterdag. Vanaf zondag gaan de temperaturen in stijgende lijn, maar het gaat daarbij ook harder waaien en de regenkansen nemen toe.
Vandaag is het een droge dag met geregeld zonneschijn. Het sneeuwtapijtje van enkele cm zal een beetje (…) Het hele nieuwsbericht
Partnerbijdrage
Hechtel-Eksel - Waarom kredietverzekering zo cruciaal isZoomNiks is fijner voor een ondernemer dan dat het goed gaat met het bedrijf. Groeiende omzet, meer klanten, grotere klanten. Maar de realiteit is natuurlijk ook dat bij groei nieuwe uitdagingen komen kijken. Mogelijk neem je meer mensen aan en worden ook de uitgaven groter. Als je bedrijf groter wordt, dan ga je natuurlijk ook met meer geld en ingewikkelder geldzaken te maken krijgen. Dus, het is echt mega belangrijk om dan goed op te letten en jezelf en je bedrijf te beschermen. Vooral als de inkomsten en de (…) Het hele nieuwsbericht

Francine Heylen overleden

Maandag 15 januari 2024
Hechtel-Eksel - Francine Heylen overledenVandaag is Francine Heylen overleden. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Hoofdstraat.

Niet klagen maar dragen

Maandag 15 januari 2024
Vandaag gelezen
"Als je de hele dag klaagt, is dat zowel voor jou als voor de ander vermoeiend. Het vreet energie en het brengt niet veel bij."
(Filmregisseur Stijn Coninx)
Het Agentschap Wegen en Verkeer  waarschuwt weggebruikers voor mogelijk gladde wegen en fietspaden in heel Vlaanderen vanavond, vannacht en morgenvroeg. Voor de komende uren voorspelt het KMI winterse neerslag met de grootste kans in het oosten van het land. Het KMI verwacht 1 tot 5 cm sneeuw in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.
Op plaatsen waar er winterse neerslag valt is het zeker opletten, maar omdat de wegdektemperaturen in heel Vlaanderen onder nul kunnen gaan is het overal uitkijken voor lokale gladheid. Aan weggebruikers wordt gevraagd om goed op te letten wanneer ze de weg op gaan.  
Hechtel-Eksel - Handbal: Arena verliest van BruggeIn de 3de Liga van het handbal hebben de heren van Arena vandaag met 30-20 verloren van Brugge. Arena staat laatste met 2 punten.

Eksel B verliest van Heusden 06

Zondag 14 januari 2024
Hechtel-Eksel - Eksel B verliest van Heusden 06In Vierde Provinciale heeft Eksel B thuis met 0-4 verloren van SK Heusden 06.

Winst en verlies voor HE-voc

Zondag 14 januari 2024
Hechtel-Eksel - Winst en verlies voor HE-vocIn het volleybal hebben de HE-voc Heren A gewonnen van Geetbets met 3-0. Setstanden: 25/15, 25/20 en 25/17. De Heren B verloren met 1-3 van Achel: 9/25,25/23,8/25 en 19/25. De Dames A verloren van Hasselt met 3-0. Hier waren de setstanden 25/23, 25/17 en 25/22. De Dames B versloegen Stevoort met 3-2 en de Dames C wonnen van Pelt met 3-0.

KFC Eksel verliest van Witgoor

Zaterdag 13 januari 2024
Hechtel-Eksel - KFC Eksel verliest van WitgoorKFC Eksel is bij Witgoor gaan verliezen met 4-1. Een Eksels verslag:
Groen-rood kon vanavond geen punt sprokkelen in de kelderkraker van de speeldag. In het veldspel, met een hertekend middenveld, kon Eksel best wel zijn mannetje staan, maar in en rond de zestien was het verschil duidelijk.
Eksel begon positief aan de partij, maar was na tien minuten toch al weer op achtervolgen aangewezen wanneer een eerste kans geblokt wordt en de daaropvolgende ingestudeerde hoekschop enig mooi door (…) Het hele nieuwsbericht

LHVV klopt Hechtel

Zaterdag 13 januari 2024
Hechtel-Eksel - LHVV klopt HechtelLindelhoeven VV heeft vanavond het jaar goed ingezet met een duidelijke 3-0-zege tegen subtopper KFC Hechtel. Voor LHVV scoorden Jonas Meeus, Cedric Claeys en Jorg Goutsmet. Lindelhoeven VV blijft uiteraard leider.

Damesvoetbal: Ekselle speelt gelijk

Zaterdag 13 januari 2024
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: Ekselle speelt gelijkDe sterke thuisreputatie (11 duels ongeslagen) van Ekselle blijft overeind, al moest het vanmorgen wel genoegen nemen met een puntendeling tegen Zonhoven, dat met 5 punten en een 9e plaats nochtans een haalbare kaart leek: 2-2. Voor Eksel scoorden Vromans en Ceyssens, maar tussen die twee treffers slikte Eksel wel 2 tegengoals. Volgend weekend komt met Kadijk de eerste achtervolger van groen-rood op bezoek. Inzet: de 5e plaats in de klassering.
Hechtel-Eksel - Handbal: België wint opnieuw van CyprusZoomDe Belgische mannenhandbalploeg heeft vandaag in Nikosia een overtuigende zege behaald bij Cyprus. Halfweg de partij was het 8–15. Uiteindelijk won België met 22–36. De Red Wolves plaatsen zich zo voor de kwalificatierondes van het EK 2026 waarvan de eerste ronde in het najaar gespeeld wordt.
Een verslag: Cyprus neemt het eerste doelpunt voor zijn rekening maar België neemt via Colman en Cadel meteen over. In tegenstelling tot de heenwedstrijd bepaalt België in de (…) Het hele nieuwsbericht

Miet Peeters overleden

Zaterdag 13 januari 2024
Hechtel-Eksel - Miet Peeters overledenWoensdag is Miet Peeters overleden, de weduwe van de in 1986 gestorven Eduard Agten. Zij was 88 jaar en afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt woensdag (10,uur) plaats in het crematorium in Lommel. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

833 kilometeruren file per werkdag

Zaterdag 13 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
De voorbije 12 maanden (december 2022 – november 2023) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 833 kilometeruren per werkdag. Dat wil zeggen dat er in die periode elke werkdag gemiddeld 833 kilometer file was gedurende 1 uur. Nooit eerder lag de filezwaarte zo hoog. Die is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Lokale schrijfhelden: auteurs gezochtBibliotheek Lommel zoekt Noord-Limburgse auteurs om op zaterdag 27 april tussen 13u en 16u deel te nemen aan een kleinschalige boekenbeurs voor lokale auteurs in de Lommelse bibliotheek. Tijdens dit evenement krijgen de bibliotheekbezoekers de kans om kennis te maken met lokale auteurs. 
Dat zulk initiatief werkt hebben ze ondervonden in de bibliotheek van Bocholt, waar vorig jaar de eerste editie van ‘Lokale Schrijfhelden: Noord- Limburg’ georganiseerd werd. Wil je als (…) Het hele nieuwsbericht

De tip van Jan de boekhandelaar

Donderdag 11 januari 2024
Hechtel-Eksel - De tip van Jan de boekhandelaarZoomZelfstandige boekhandels zijn de jongste jaren dun gezaaid. In Limburg zijn er nog twee overgebleven, en één daarvan staat in de Molenstraat in Genk: "Malpertuis". De boekhandel, een heel fijne, wordt gerund door Jan Feys (foto). We hebben Jan zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Nirwana" van Tommy Wieringa. Hier gaat ie!
-----
Waarom niet als eerste boek mijn absolute topper van 2023 (…) Het hele nieuwsbericht
De tip van Jan de boekhandelaar
Zoom

Henri Geuns overleden

Donderdag 11 januari 2024
Hechtel-Eksel - Henri Geuns overledenGisteren is in Peer Henri Geuns overleden, de weduwnaar van José Govaerts. Hij was 96 jaar en afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Hij wordt begraven op de begraafplaats van Hechtel-Eksel. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Rita Cuypers overleden

Donderdag 11 januari 2024
Hechtel-Eksel - Rita Cuypers overledenMaandag is Rita Cuypers overleden, de weduwe van Sylvain Goossens. Zij was 76 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant.

17 procent minder winkels

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In Limburg is het aantal winkels de voorbije tien jaar met 17 procent gedaald. Tegelijkertijd steeg het aantal leegstaande handelspanden met meer dan 5 procent. Dat blijkt uit cijfers van de provincie.
De piek lag in 2021 met meer dan 2.200 lege handelspanden. De afgelopen drie jaar is dat aantal wel weer sterk afgenomen.

Handbal: Red Wolves kloppen Cyprus

Woensdag 10 januari 2024
Hechtel-Eksel - Handbal: Red Wolves kloppen CyprusZoomDe Red Wolves (foto) hebben vanavond in een uitverkochte Hasseltse Alverberg Cyprus verslagen met 30–18. In de stroeve eerste helft was de jonge ploeg van Yerime Sylla nog zoekende. Halfweg de partij zochten beide teams de kleedkamers op bij een 12-10 stand. Bij aanvang van de tweede helft greep België Cyprus meteen bij de keel. Het spelplezier spatte er bij momenten van af terwijl het publiek kirde van de pret. Morgen/donderdag reizen de Red Wolves naar Cyprus waar ze zaterdagnamiddag de terugwedstrijd spelen. De winnaar mag in het najaar meedoen aan de kwalificatieronde van het EK 2026. (Foto Alain Decamps)
Hechtel-Eksel - W. Vermijl van Hechtel naar LutlommelWesley Vermijl trekt de deur achter zich dicht bij tweedeprovincialer KFC Hechtel. Hij zal de kleuren verdedigen van derdeprovincialer Lutlommel VV.

Meer fietsers naar het werk

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vier op de tien werknemers in Limburg (44%) gebruiken de fiets om minstens een deel van het woon-werktraject af te leggen. Dat is bijna een verdubbeling tegenover 5 jaar geleden, toen fietste 22,8%. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van Acerta.
Een kwart (25%) van de Limburgse bedienden heeft een bedrijfswagen, dat zijn er iets meer dan in 2022. Het aantal Limburgers dat voor trein, tram of bus kiest om naar het werk te pendelen, is gezakt naar 4,4%, meer dan een procentpunt onder het niveau van voor corona. De Belg woont gemiddeld 20,8 km van het werk, de gemiddelde Limburger iets verder: 25,1 km.
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Band tussen De Lijn en de Chinezen...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Gezondheid
Hechtel-Eksel - Voorkomen en verlichten van constipatie: tipsConstipatie is een veelvoorkomend en hinderlijk probleem. Hoe kan voeding helpen om constipatie te voorkomen? Hier bekijken we enkele oorzaken en geef ik advies over wat je zou kunnen doen.
Oorzaken van constipatie:
Verschillende factoren kunnen bijdragen aan constipatie. Zowel voeding als medicatie kunnen hier een invloed op hebben. Een verminderde gemoedstoestand en gebrek aan lichaamsbeweging zijn eveneens factoren die de darmfunctie negatief kunnen beïnvloeden. Ook (…) Het hele nieuwsbericht
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Provincie zet alles op FietssnelwegenZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Op 16 maart organiseert Ballastival een eigen Ballastbattle voor Limburgse bands in CC Palethe in Pelt. Geen cover bands, alleen pure creativiteit! Hoe doe je mee? Stuur vóór 1 februari 2024 één van je beste nummers naar battle[!]ballastival.be. Meer info

Gerard Meus overleden

Maandag 8 januari 2024
Hechtel-Eksel - Gerard Meus overledenGisteren is Gerard Meus overleden, de weduwnaar van Rosa Cools, die op 12 december jl. overleed. Hij was geboren in Eksel en werd 91 jaar. Vrijdag (10u) is er een afscheidsplechtigheid in het crematoirum. Begroeting: donderdag (17.30-18u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat in Lommel.
Het is maar dat je 't weet
‘Verloren Maandag’ is de maandag die volgt op de eerste zondag na Driekoningen, vandaag dus. Vanwaar die naam?
Er circuleren meerdere verklaringen, die terug te brengen zijn tot volgende drie hypotheses:
1. Verloren maandag zou verwijzen naar de verloren maar ook verzworen maandag waarop ambtenaren in het begin van het jaar hun eed aflegden. Een 18de-eeuwse akte uit Leuven noemt de dag voor het eerst verloren, want de eedaflegging van de ambtenaren werd duchtig gevierd en dus (…) Het hele nieuwsbericht

De winter nadert...

Zondag 7 januari 2024
Hechtel-Eksel - De winter nadert...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Het nieuwe vervoersplan van De LijnZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

HE-VOC-dames A goed gestart

Zaterdag 6 januari 2024
Hechtel-Eksel - HE-VOC-dames A goed gestartSlechts één wedstrijd voor HE-VOC dit weekend. De dames A mochten na enkele weken rust terug aan de competitie beginnen in en tegen Bree. Dat ze er zin in hadden en nog iets recht te zetten hadden van vorig seizoen, was meteen duidelijk. Ze walsten vlot over de tegenstander heen en na iets meer dan een uurtje was het 3-0 voor HE-VOC!

KFC Hechtel - FC Kaulille 3-2

Zaterdag 6 januari 2024
Hechtel-Eksel - KFC Hechtel - FC Kaulille 3-2In een vriendschappelijke wedstrijd heeft KFC Hechtel met 3-2 gewonnen van FC Kaulille.

GS Bree-Beek - KFC Eksel 4-0

Zaterdag 6 januari 2024
Hechtel-Eksel - GS Bree-Beek - KFC Eksel 4-0In een vriendschappelijk duel heeft KFC Eksel op het Beekse kunstgras met 4-0 verloren van GS Bree-Beek. Jef Geys maakte een owngoal. Volgend weekend start KFC Eksel de terugronde in derde nationale met een uitwedstrijd bij Witgoor Dessel.

Punt aan De Lijn

Zaterdag 6 januari 2024
Vandaag gelezen
Hechtel-Eksel - Punt aan De Lijn"We geven mensen nu de tijd om gewoon te worden aan de nieuwe lijnen. We monitoren ook constant wat er gebeurt, om samen met de vervoerregio eventueel bepaalde aanpassingen te doen. Als aansluitingen bijvoorbeeld niet haalbaar zijn, of als kinderen in bepaalde scholen te laat komen, proberen we zo snel mogelijk bij te sturen. Waar heel veel nood is aan een bijkomende halte, proberen we die vlug te voorzien."
Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn

Daar is de winter

Zaterdag 6 januari 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Daar is de winterNa het weekend komt een krachtig hogedrukgebied met kern over de Noordzee te liggen en stuurt in een strakke noordoostelijke luchtstroming koude lucht van polaire oorsprong naar onze streken. Het wordt een flink stuk kouder met matige nachtvorst en overdag maxima rond of net onder het vriespunt. We krijgen dan wel de zon te zien. Op korte termijn krijgen we nog wat nattigheid te verwerken, maar de koude lucht sijpelt al stilaan over onze regio en de temperaturen komen lager uit.
Vandaag domineren (…) Het hele nieuwsbericht

De wereld van Rik Vander Sanden

Vrijdag 5 januari 2024
Hechtel-Eksel - De wereld van Rik Vander SandenZoom
Als u een verwoed lezer van de Internetgazet bent, dan hebt u hier al vaak foto's gezien van paarden. Van springpaarden. Edele dieren die op jumpings aantreden en dikwijls bereden worden door edele dames of heren. Het is een wereld waarin veel geld omgaat, maar waarin ook vriendschappen voor eeuwig  worden gesmeed.
De paardenfoto's die u hier afgelopen jaar zag, werden gewoonlijk gemaakt door Rik Vander Sanden. Onze paardenfotograaf bij uitstek. Ruiters en amazones kennen hem; paarden zullen hem op den duur ook wel kennen, al kunnen ze dat niet zo laten zien. Rik maakte voor ons een selectie uit de foto's die hij in 2023 maakte op diverse ruitertornooien: Eventing LRV (Overpelt), Tops (Valkenswaard), Breugelhoeve (Peer), SenTower Park (Oudsbergen), Zangersheide (Lanaken), Postelmans (Lummen) en Peelbergen (Kronenberg). Er zijn ook enkele foto's bij van Brussel Masters (Wolvertem) & Azelhof (Lier). Stuk voor stuk mooie prenten, die u echt eens van dichtbij moet bekijken. Dat kunt u achter deze link. Geniet ervan!

Wolven maken minder slachtoffers

Vrijdag 5 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Wolven hebben vorig jaar minder schapen en ander vee doodgebeten in Vlaanderen. Tot half december 2023 waren er 80 dieren gedood door een wolf, in 2022 waren dat er bijna dubbel zoveel. Vooral in Limburg is er een sterke daling, omdat veel veehouders de laatste jaren een wolfwerende omheining hebben geplaatst. Het is al het tweede jaar op rij dat het aantal doodgebeten dieren daalt.
Alle zwarte verkeerspunten in Limburg zijn weggewerkt. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De laatste twee in Limburg, allebei in Pelt, zijn eind vorig jaar aangepakt. 
Vorig jaar werden de laatste negen van die gevaarlijke punten in Limburg heraangelegd: in Beringen, Lanaken, Lummen, Maasmechelen en Zonhoven. En ook de laatste twee, allebei in Pelt. Zo werd het kruispunt van de Heerstraat met Boseind heraangelegd en de fietsinfrastructuur aan de spoorwegbrug werd veiliger gemaakt. In oktober kregen de verkeerslichten op de kruispunten van de Heerstraat en de Stationsstraat met het Boseind in Pelt een upgrade om de doorstroming van het verkeer te verbeteren.
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde productie van gemeentelijk afval per inwoner is in België gedaald van 779 kg in 2021 tot 683 kg in 2022. Dat is een daling met 12,3%.
Op nationaal niveau werd 8.753 ton gemeentelijk afval ingezameld in 2021 en 7.915 ton in 2022. Op jaarbasis is dit een daling van 9,6%. In 2022 werd 46% van het gemeentelijk afval verbrand, 33% werd gerecycled, 19% werd gecomposteerd of gefermenteerd en 0,2% werd gestort. (Statbel)

De wijzen kwamen uit het oosten

Donderdag 4 januari 2024
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - De wijzen kwamen uit het oostenZoomHet is bijna Driekoningen...  Een cartoon die aan Dali doet denken. (Cartoon: Fobie)

Aantal starters in Limburg daalt

Donderdag 4 januari 2024
Uit de cijfers van VOKA blijkt dat het aantal starters in Limburg dit jaar daalt.
"Het afgelopen jaar mochten we 8.558 nieuwe ondernemingen verwelkomen in Limburg. Dat zijn er 565 - of 6,2% - minder dan in 2022. Met meer dan 15.000 gecreëerde arbeidsplaatsen sinds 2015 blijven onze startende ondernemingen een belangrijk aandeel hebben op onze tewerkstelling, al stellen we ook daar een lichte krimp vast. De opeenvolging van crisissen, de stijgende kosten en een onzeker (…) Het hele nieuwsbericht

Het nieuwe jaar is begonnen (3)

Woensdag 3 januari 2024
Hechtel-Eksel - Het nieuwe jaar is begonnen (3)Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Michel Linden overleden

Woensdag 3 januari 2024
Hechtel-Eksel - Michel Linden overledenGisteren is Michel Linden overleden, de weduwnaar van de in 2020 gestorven Jose Vanderhoydonck. Hij was 92 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (20.15-20.45 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Jos Cuypers overleden

Woensdag 3 januari 2024
Hechtel-Eksel - Jos Cuypers overledenGisteren is Jos Cuypers overleden, de weduwnaar van de in 1960 gestorven Maria Gielen en de echtgenoot van Philomène Gielen. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt maandag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: zondag (18-18.30) in de begroetingsruimte van de aula.

Start solden

Woensdag 3 januari 2024
Hechtel-Eksel - Start soldenZoomVandaag start officieel de wintersolden. "De Belgische modehandelaars kijken uit naar de wintersolden. Er valt namelijk veel goed te maken: zowat de helft verkocht dit najaar minder en heeft (te) grote voorraden", weet Retail Detail.

Nieuwe vennootschap: Kara-Agdere

Dinsdag 2 januari 2024
Orhan Kara (46) uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap Kara-Agdere opgericht met zetel aan de Koolmijnlaan in Beringen. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer detailhandel in huismeubilair, kleinhandel in matrassen, meubelopslag en haarverzorging.

Het nieuwe jaar is begonnen (2)

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Het nieuwe jaar is begonnen (2)ZoomPizzabakker Gino zorgde in Napels voor een verkettering omdat hij pizza's met ananas ging verkopen. Heiligschennis! roepen de Napolitani... (Cartoon: Fobie)

Code geel voor felle wind

Dinsdag 2 januari 2024
Hechtel-Eksel - Code geel voor felle windHet KMI waarschuwt voor vanavond en vannacht met code geel in onze provincie voor felle wind.

Moet er nog zand zijn?

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Moet er nog zand zijn?Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
Volgens cijfers van Kind en Gezin blijft Olivia de populairste meisjesnaam en Noah de populairste jongensnaam bij kinderen geboren in 2023, net zoals in 2022. Bij de meisjes is Anna een opvallende stijger, van de 10de naar de 2de plek. Nieuwkomers in de top-10 zijn Renée en Mona op de resp. 8ste en 10de plek. Minder veranderingen zijn er bij de jongensnamen. Daar staat de top-4 in steen gebeiteld: Noah, Arthur, Liam, Adam. De enige nieuwkomer in de top-10 is Matteo, die Lewis uit de hitparade stoot.

Door Grobben overleden

Dinsdag 2 januari 2024
Hechtel-Eksel - Door Grobben overledenOp 30 december is Door Grobben overleden, de weduwnaar van de in 2018 gestorven Nora Leeters. Hij was 91 jaar en afkomstig uit Kleine-Brogel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Het nieuwe jaar is begonnen (1)

Maandag 1 januari 2024
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Het nieuwe jaar is begonnen (1)ZoomVoetbalclub Standard Luik - Royal Standard de Liège - heeft haar trainer Carl Hoefkens aan de deur gezet. (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Perre Maes: nieuw talent bij KFC EkselZoomNa elf invalbeurten mocht Perre Maes vorige maand voor het eerst in de basis starten. 'Een nieuw Eksels talent ontbolstert zich zo in de spotlights van het nationale voetbal', aldus de club. Maes debuteerde in 2021 als jonge knaap voor Eksel B en verzamelde in vierde provinciale intussen 38 caps. De middenvelder belandt intussen meer en meer op de bank bij Eksel A en lijkt ook daar stilaan zijn kans te krijgen en te grijpen.
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel