Het overige nieuws

Leopoldsburg - Foorkramers betoogden in BrusselZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

José Luyten overleden

Vrijdag 31 juli 2020
Leopoldsburg - José Luyten overledenVandaag is José Luyten overleden, de echtgenote van Peter Mens. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Stoeiende jonge wolven

Vrijdag 31 juli 2020
Vandaag gezien in Bosland
Leopoldsburg - Stoeiende jonge wolvenZoomHet Agentschap Natuur en Bos plaatste een video op Facebook. Die toont de vier wolvenwelpen die in Bosland samen stoeien. Het zijn er dus vier en geen vijf, zoals aanvankelijk werd geopperd. De video is hier te bekijken. (Foto INBO/Natuur en Bos)

Coronaslagbomen

Vrijdag 31 juli 2020
Leopoldsburg - CoronaslagbomenZoomDe vakantiegangers krijgen het deze zomer moeilijk... (Cartoon: Fobie)

Vasco Torres Rangel overleden

Vrijdag 31 juli 2020
Leopoldsburg - Vasco Torres Rangel overledenGisteren is Vasco Torres Rangel overleden. Hij was 69 jaar. Als gevolg van de coronamaatregelen vindt het afscheid in beperkte kring plaats.

Mia Bostyn overleden

Vrijdag 31 juli 2020
Leopoldsburg - Mia Bostyn overledenWoensdag is de in Heppen woonachtige Mia Bostyn overleden de weduwe van François Van Erom. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De vloot. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Leopoldsburg - Code geel in bossen en natuurgebiedenAgentschap Natuur en Bos heeft de code geel afgekondigd. De natuur begint droger te worden waardoor het risico op natuurbrand groter wordt. Natuurbeheerders en brandweer zijn waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer uit op aangepaste sterkte. Het bemannen van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten.
Deze waarschuwing heeft betrekking op alle bos- en natuurgebieden van Natuur en Bos gelegen in de provincie Limburg. Het brandgevaar in de bos- en natuurgebieden van andere openbare besturen zoals provincies en gemeenten, of van private eigenaars, is uiteraard gelijkaardig.

Aantal kerkgangers weer beperkt

Woensdag 29 juli 2020
Leopoldsburg - Aantal kerkgangers weer beperktZoomIn uitvoering van de Nationale Veiligheidsraad van 27 juli kunnen vanaf vandaag nog maximum honderd gelovigen deelnemen aan een viering in de kerk. Een afstand van 1,50m blijft daarbij de stelregel. Ook de verplichting om een masker te dragen en handen te desinfecteren bij het betreden van het kerkgebouw blijft gelden, aangezien het een openbare plaats is. Al deze maatregelen zijn alvast tot eind augustus van kracht. De andere richtlijnen van het eerder afgesproken protocol blijven eveneens onverminderd gelden. Het protocol staat online op de site van Kerknet.be.

Oefenwedstrijd afgelast

Woensdag 29 juli 2020
Leopoldsburg - Oefenwedstrijd  afgelastZoomDe oefenwedstrijd Verbr. Balen - K. ESK Leopoldsburg is als gevolg van de verstrengde Covid-19 maatregelen in de provincie Antwerpen geannuleerd. De wedstrijd was gepland voor dinsdag 4 augustus.

Ondertussen, in Antwerpen...

Woensdag 29 juli 2020
Leopoldsburg - Ondertussen, in Antwerpen...Zoom                                                                              (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Overvallers in berenpak veroordeeldDe correctionele rechtbank van Hasselt heeft vandaag zware straffen opgelegd aan drie mannen in berenpak die op 14 april een bejaard echtpaar in hun woning aan de Overpelterbaan in Hechtel-Eksel overvielen. Twee daders kregen elk 4 jaar cel, hun trawant 40 maanden. Ze sloegen toe bij de oudjes omdat het verhaal de ronde deed dat die er warmpjes inzaten. De overval leverde hen amper 60 euro op.(PG)

Verdroging bedreigt de bossen

Woensdag 29 juli 2020
Leopoldsburg - Verdroging bedreigt de bossenZoomVerdroging van natuurgebieden vormt de grootste bedreiging voor biodiversiteit in de regio. Er dient snel iets te gebeuren om volwassen bossen te kunnen behouden en kwelstromen in stand te houden. De zandgronden zijn extra gevoelig voor droogte. “De oorzaak van verdroging ligt in het rechttrekken en verdiepen van beken en het ontwateren van bossen en landbouwgronden. In de vorige eeuw werd dat grootschalig toegepast,” vertelt Wiel Poelmans, pProgrammacoördinator biodiversiteit bij de (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Geen voetbal tot en met 25 augustusAlle regionale wedstrijden in het veldvoetbal, minivoetbal en futsal op Vlaamse voetbalvelden en -pleinen mogen tot en met 25 augustus niet doorgaan. Dat heeft Voetbal Vlaanderen beslist.

Tropische vooruitzichten

Dinsdag 28 juli 2020
Leopoldsburg - Tropische vooruitzichtenEen kern van hogedruk schuift over onze streken en zorgt de volgende dagen voor flink wat zon. Op het einde van de week kan daarbij lucht van subtropische oorsprong onze streken bereiken en klimt het kwik tot tropische waarden. Het gaat echter slechts om enkele dagen.
Dinsdag zijn er veel wolken in de ochtend en er vallen enkele buien. Naarmate de dag vordert neemt de kans op een bui af. Vooral later in de namiddag is er ook wat meer zon. De maxima liggen rond 21 graden. Woensdag wordt het (…) Het hele nieuwsbericht

De coronacrisis hakt er in...

Dinsdag 28 juli 2020
Leopoldsburg - De coronacrisis hakt er in...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Maria Caerts overleden

Maandag 27 juli 2020
Leopoldsburg - Maria Caerts overleden
Gisteren is de in Heppen woonachtige Maria Caerts overleden, de weduwe van Louis Mangelschots. Zij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in de begroetingsruimte van aula De Vloot aan de Englebert Adanglaan.

Inbraak in leegstaand huis

Maandag 27 juli 2020
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Ruitersbaan in Hechtel-Eksel is ingebroken in een leegstaande woning. Of de daders buit konden maken is niet geweten. De inbraak is gisterenavond vastgesteld.

Weer alleen winkelen...

Maandag 27 juli 2020
Leopoldsburg - Weer alleen winkelen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Ondertussen, in Antwerpen...

Zondag 26 juli 2020
Leopoldsburg - Ondertussen, in Antwerpen...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Wisselvallig weer dit weekend

Zaterdag 25 juli 2020
Weerbericht
Leopoldsburg - Wisselvallig weer dit weekendHet weekend geeft wat minder op weervlak. Een storing bepaalt het weer op zaterdag en zal pas zondagochtend onze streken verlaten. Nadien is de lucht nog onstabiel van opbouw, waarbij er na het weekend nog kans bestaat op een regenbui. In de tweede helft van volgende week komt echter een kern van hogedruk over onze regio liggen en volgt er een fikse weersverbetering.
Vandaag domineren wolken vaak het weerbeeld en zijn opklaringen eerder sporadisch. Tegen de middag is er kans op een drupje (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Achter deze link kunnen horeca-ondernemers een formulier vinden dat per tafel moet ingevuld worden om de aanwezigen te kunnen registreren en achteraf, bij een gebleken mogelijke besmetting, te kunnen contacteren.
#samentegencorona
Leopoldsburg - Gebruik van waterpijpen verbodenHet gebruik van waterpijpen is vanaf vandaag volledig verboden in het kader van de coronamaatregelen. Dat staat in het ministerieel besluit dat in het Staatsblad is verschenen. Het gaat zowel om individueel als collectief gebruik van de waterpijp in publiek toegankelijke plaatsen. Ze mogen dus vanaf morgen op geen enkele manier meer gebruikt worden in de shishabars. In het besluit staat dat het delen van een waterpijp tussen verschillende personen een verhoogd besmettingsrisico inhoudt en dat het onmogelijk te onderscheiden is voor de politie of het gebruik van een waterpijp individueel dan wel collectief gebeurt.
Leopoldsburg - Horeca-uitbaters moeten registrerenZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Kunst in coronatijden

Donderdag 23 juli 2020
Leopoldsburg - Kunst in coronatijdenZoomNaar ‘De dood van Marat’ door J L David (MSK, Brussel). (Cartoon: Fobie)

Coronamaatregelen weer verstrengd

Donderdag 23 juli 2020
#samentegencorona
Leopoldsburg - Coronamaatregelen weer verstrengdVanaf zaterdag worden mondmaskers verplicht in winkelstraten, in openbare gebouwen en op markten. Ook in horecazaken zullen klanten een masker moeten dragen zo lang ze niet aan hun tafel zitten, en één persoon per tafel zal ook zijn gegevens moeten achterlaten. Dat maakte de Nationale Veiligheidsraad zopas bekend. Bij VRT Nieuws staan alle maatregelen opgesomd.
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - GRM brengt 'Civitas Tungrorum' in kaartZoomZijn er in de buurt sporen uit de Romeinse tijd? Waar staan resten van Romeinse villa’s, grafvelden en heiligdommen? Maakte een straat ooit deel uit van een eeuwenoud wegennet? Dankzij een samenwerking van het Gallo-Romeins Museum (GRM) en de stad Tongeren met de Universiteit van Gent kunnen onderzoekers en particulieren dat voortaan bekijken op een website met dynamische kaarten. Het in kaart gebrachte gebied is dat van de civitas (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in het heelal...

Donderdag 23 juli 2020
Leopoldsburg - Ondertussen, in het heelal...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

ESK schrapt jeugdtornooi

Woensdag 22 juli 2020
Het jeugdtornooi dat K. ESK Leopoldsburg plande voor 8 augustus vindt niet plaats. Dat is beslist als gevolg van de coronacrisis.
#samentegencorona
Leopoldsburg - Geen eigen contacttracing in LimburgLimburg gaat geen eigen contacttracing opzetten zoals de provincie Antwerpen dat doet. Dat heeft waarnemend gouverneur Michel Carlier vandaag afgesproken met het Agentschap Zorg en Gezondheid. "We gaan geen parallel systeem opzetten met dat van Vlaanderen. Wel willen we werken met lokale partners als de gemeentebesturen, de huisartsen of thuisverpleging om het systeem te ondersteunen. Met de federale gezondheidsinspecteur zijn afspraken gemaakt om de tracing, testing en opsporing beter te (…) Het hele nieuwsbericht

De visie van Fobie...

Woensdag 22 juli 2020
#samentegencorona
Leopoldsburg - De visie van Fobie...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Servicebericht

Woensdag 22 juli 2020
Leopoldsburg - ServiceberichtVoortaan kunt u berichten niet alleen delen via Facebook, Twitter en e-mail, maar ook via WhatsApp. En het geldt niet alleen voor berichten maar ook voor de kalender en de zoekertjes

Redactie Internetgazet

Typisch Belgisch zomerweer

Woensdag 22 juli 2020
Weerbericht
Leopoldsburg - Typisch Belgisch zomerweerDankzij de uitloper van het hogedrukgebied der Azoren is de atmosfeer stabiel en kan de zon flink tevoorschijn komen. Met een noordelijke luchtstroming wordt echter koude lucht aangevoerd, waardoor het kwik slechts beperkt kan klimmen. De volgende dagen kunnen storingen tot onze streken doordringen en worden eerst voornamelijk gekenmerkt door wolkenvelden, maar later ook door neerslag. Het wordt wel iets warmer. 
Vandaag zijn er nog steeds drukstijgingen aanwezig en domineert de zon het (…) Het hele nieuwsbericht

Militair besmet met coronavirus

Woensdag 22 juli 2020
Leopoldsburg - Militair besmet met coronavirusZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Jacqueline Reynders overleden

Woensdag 22 juli 2020
Leopoldsburg - Jacqueline Reynders overledenIn RVT Vinkenhof in Houthalen is zondag de uit Heppen afkomstige Jacqueline Reynders overleden, de weduwe van Leon Dab. Zij was 75 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in funerarium Reners aan de Guldensporenlaan in Houthalen.
Leopoldsburg - 21 juli: ook Preludiumconcert aangepast...Zoom                                                                            (Cartoon: Fobie) 

Vooral jongeren besmet

Maandag 20 juli 2020
Leopoldsburg - Vooral jongeren besmetDe nieuwe besmettingsgevallen in de coronacrisis worden vooral waargenomen bij de actieve bevolking (20-59 jaar). Uit de laatste update van Sciensano blijkt dat de afgelopen weken vooral jongeren werden besmet met het virus, vooral (21,3%) in de leeftijdscategorie 20-29 jaar, gevolgd door de leeftijd tussen 30-39 jaar (17,3%). 15% van de gevallen zien we bij de leeftijdscategorie van 40-49 jaar en 13,4% bij de leeftijd tussen 50 en 59 jaar. De stijging van het aantal gevallen de afgelopen week is vooral te zien in de grote steden of in kleinere gemeenten na familiefeesten, vieringen, enz. De verhogingen komen dus grotendeels voor in clusters.
Leopoldsburg - Geen 'bal national' vanavond...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Op vakantie met kleurencodes

Zaterdag 18 juli 2020
Leopoldsburg - Op vakantie met kleurencodesZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

De Mont Blanc anno 2020

Vrijdag 17 juli 2020
Leopoldsburg - De Mont Blanc anno 2020ZoomGisteren 55 jaar geleden werd de tunnel onder de Mont Blanc officieel ingehuldigd. Kijk hoe de berg er tegenwoordig uitziet, in deze Mond Maskertijd... (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Jos Lantmeeters wordt gouverneurJos Lantmeeters (56) wordt de nieuwe gouverneur voor Limburg. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Landmeeters, afkomstig uit Genk, zetelt momenteel in het Vlaamse parlement en volgt als 21ste gouverneur van Limburg Herman Reynders (sp.a) op die op 1 februari zijn ambt neerlegde. Sindsdien nam Reynders' partijgenoot Michel Carlier de functie van gouverneur waar. Lantmeeters is lid van de N-VA, de partij die de afschaffing van de provincies in haar beleidsprogramma heeft ingeschreven. 
Leopoldsburg - Klokken luiden voor coronaslachtoffersZoom
Ter gelegenheid van de nationale feestdag op 21 juli zal – op vraag van het Ministerie van Binnenlandse Zaken – in het Te Deum ook aandacht zijn voor een eerbetoon aan de slachtoffers van Covid-19. Om 10 uur zal er drie minuten stilte gehouden worden. Er wordt tevens gevraagd overal de kerkklokken gedurende 3 minuten te laten luiden, als eerbetoon aan de slachtoffers en om onze waardering voor het verzorgend personeel te uiten. Het bisdom Hasselt heeft de parochieverantwoordelijken opgeroepen om aan dit initiatief mee te doen.

Zomers weekend

Vrijdag 17 juli 2020
Weerbericht
Leopoldsburg - Zomers weekendDe gunstige invloed van een wig van hoge druk vertaalt zich in veel zon en zomerse temperaturen tijdens het weekend. Een storing schuift echter over het westen van het land op zondag en kan mogelijk bij ons voor meer wolken zorgen. Na het weekend is het tijdelijk wat koeler bij 20 graden, maar later in de week stijgt het kwik opnieuw enkele graden.
Vandaag zijn er talrijke wolken in de ochtend en een lokaal drupje regen is niet geheel uitgesloten. Meestal is het echter droog en naarmate de dag (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Contactopsporing in coronatijdenZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Osman Dayan uit Leopoldsburg heeft de besloten vennootschap Kapsalon Bozzi opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan het Koningin Astridplein.
Leopoldsburg - Zoek maar eens kleurcodes op vakantieZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Eugeen Lenaerts overleden

Woensdag 15 juli 2020
Vandaag is Eugeen Lenaerts overleden, de levensgezel van wijlen Magriet Martin. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt maandag (11 uur) plaats in aula De Vloot aan de Koningin Louisa Marialaan.

Stilaan terug warmer

Woensdag 15 juli 2020
Weerbericht
Leopoldsburg - Stilaan terug warmerLangs de oostelijke flank van een hogedrukgebied met kern ten zuidwesten van Ierland, wordt in een noordwestelijke hoogtestroming koele en vochtige maritieme lucht aangevoerd. De temperaturen blijven ondermaats en er zijn veel wolken. De volgende dagen kan het hogedrukgebied het weerbeeld in onze regio wat meer domineren, maar soms is er nog een bui mogelijk. Het wordt wel warmer.
Vandaag zijn er opklaringen in de ochtend en is er ruimte voor de zon. Stapelwolken krijgen echter al vlug de (…) Het hele nieuwsbericht

Even naar die komeet kijken

Dinsdag 14 juli 2020
Leopoldsburg - Even naar die komeet kijkenZoomNog tot 13 augustus kan je 's avonds na 22.30u laag boven de noordelijke horizon, iets onder de Grote Beer, de komeet Neowise zien. Komend weekend zou volgens kenners het mooiste beeld geven. Gisteravond maakte Peter D'Joos deze mooie foto, waarop de uitwaaierende staart van stof en gas prachtig te zien is.
Leopoldsburg - Zomerwedstrijd: Het #vuilstekind van de #zomer2020ZoomNatuurpunt organiseert deze zomer een leuke wedstrijd. Het gaat om een foto van jouw vuilste kind en die te delen op Facebook of Instagram. "Denk eens terug aan jouw kindertijd en scroll door je allerbeste herinneringen... Er is vast eentje bij die zich in de natuur afspeelt. Buiten zijn, dat is tijd, ruimte, vrijheid en fantasie. En dat gaat gepaard met vegen op je kaken, handjes vol aarde, groene knieën en kleren die vuil mogen worden (of helemaal geen?). In/met aarde spelen is een boost voor (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Minder boomkwekerijen en sierteeltZoomHet aantal boomkwekerijen in Limburg is in tien jaar tijd gedaald van 82 naar 69. Het aantal bedrijven met sierteelt in openlucht daalde in dezelfde periode van 38 naar 11.
Wie een bestaande woning koopt in Vlaanderen kan vanaf 2021 een renteloze lening tot 60.000 euro afsluiten voor renovaties. Lees meer

Kunst in coronatijden

Maandag 13 juli 2020
Leopoldsburg - Kunst in coronatijdenZoomMarco El Covido! (Naar ‘El Coloso /El Gigante /El Panico /La Tormenta’ van Goya)
(Cartoon: Fobie)

Aloïs Cools overleden

Maandag 13 juli 2020
Leopoldsburg - Aloïs Cools overledenIn WZC Leopoldspark in Leopoldsburg is gisteren Aloïs Cools overleden. Hij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Lommel.

Handgel voor wie nuchter rijdt

Maandag 13 juli 2020
Ondanks de coronabeperkingen wijzen het provinciebestuur, de gouverneur en de politie erop dat ook deze zomer verkeersveiligheid belangrijk blijft. Ook in de zomermaanden zullen dus in het kader van de SLim-campagnes wegcontroles gehouden worden op onder meer alcoholgebruik. In het verleden kregen autobestuurders die nuchter en clean aan het stuur zaten al vaker een gadget. Dit jaar is gekozen voor een gepast geschenkje: een handgel. “SLim, ontsmet en met afstand, kwestie van gezond (…) Het hele nieuwsbericht

Verwijder TikTok

Maandag 13 juli 2020
Het is maar dat je 't weet
Verwijder de TikTok-app onmiddellijk van je telefoon. Die oproep doen beveiligingsexperts na analyse van de app van het Chinese bedrijf ByteDance. De privacy van gebruikers is dusdanig in het geding, dat gebruik van de app per direct wordt afgeraden. (Adformatie)
Leopoldsburg - Ondertussen, op de vliegbasis...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Geen Lourdesbedevaart dit jaar

Maandag 13 juli 2020
Leopoldsburg - Geen Lourdesbedevaart dit jaarZoomDe jaarlijkse Limburgse diocesane bedevaart naar Lourdes kan dit jaar door de coronacrisis niet doorgaan. Voor bijna 500 zieken en hun begeleiders is dit een jaarlijks hoogtepunt dat ze nu moeten missen. De organisatie heeft nu samen met de bisschop een video opgenomen om de gelovigen een hart onder de riem te steken.
"Normaal vertrokken wij woensdag 15 juli op bedevaart naar Lourdes. Door de coronacrisis moest de bedevaart geannuleerd worden. Ook de Limburgse triduüms naar Banneux, alsook de (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Hagia Sophia wordt weer moskeeZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Red die hommel

Zondag 12 juli 2020
Leopoldsburg - Red die hommelZoomJe zal het zeker al eens gezien hebben: een hommel die moeizaam over de grond voortkruipt of stil ligt te verkommeren. Je kan zo'n hommel helpen, meldt een lezer: doe een druppel honing op je vinger en laat die hommel dan die honing oplikken met haar lange tong. Je zal zien dat die hommel millimeter voor millimeter honing naar binnen werkt. En als dat achter de rug is en je laat haar dan haar gang gaan, vliegt ze even later, flink opgeknapt, vrolijk weer weg. (Foto PV)

Staf Jacobs overleden

Zaterdag 11 juli 2020
Leopoldsburg - Staf Jacobs overledenGisteren is Staf Jacobs overleden, de weduwnaar van Alice Govers. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Leopoldsburg - Vanaf vandaag een mondmasker dragenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Zonnig weekend

Zaterdag 11 juli 2020
Weerbericht
Leopoldsburg - Zonnig weekendEen uitloper van het hoog der Azoren reikt tot onze regio en stabiliseert de atmosfeer in het weekend. Een zwakke storing kan volgende week tijdelijk voor meer bewolking zorgen met ook wat hogere neerslagkansen. Op het einde van de week en vooral in het weekend stijgt de luchtdruk opnieuw en krijgt de zon weer meer ruimte. De temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar.  Vandaag is het nagenoeg helder in de ochtend en er volgt dan ook een prachtige zonsopgang. De zon kan vrijwel de hele (…) Het hele nieuwsbericht

Vlaamse feestdag vandaag!

Zaterdag 11 juli 2020
Leopoldsburg - Vlaamse feestdag vandaag!Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Wolf maximaal beschermd

Vrijdag 10 juli 2020
Na advies van de Raad van State heeft de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring gehecht aan het besluit dat het decreet over het natuurbehoud en het natuurlijk milieu wijzigt. De wijziging voegt de Europese wolf toe aan de lijst in bijlage III van het decreet, als diersoort van communautair belang die voorkomt in Vlaanderen. Door deze wijziging wordt de wolf in de hoogste beschermingscategorie opgenomen, zodat de hogere maximale straffen van toepassing worden. Verder wordt de Europese bever in de juiste categorie geplaatst en worden er nog zeven soorten toegevoegd aan de lijst (lynx, wilde kat, sierlijke witsnuitlibel, gaffellibel, vermiljoenkever, juchtleerkever en muurhagedis) op grond van hun recent gerapporteerde aanwezigheid in Vlaanderen.
#samentegencorona
Leopoldsburg - Mondmaskers verplicht vanaf zaterdagZoomVanaf zaterdag moet je verplicht een mondmasker dragen in winkels en winkelcentra, bioscopen, theaters, musea, concert- en conferentiezalen, gebedshuizen, kortom: in alle plaatsen waar veel mensen samenkomen. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn van de verplichting vrijgesteld. Wie terugkeert uit Lissabon en de Spaanse plaatsen A Mariña en Lleida moet verplicht in quarantaine. Dat heeft het Overlegcomité beslist.

Kleurencodes het nieuwe normaal

Donderdag 9 juli 2020
Leopoldsburg - Kleurencodes het nieuwe normaalZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Waar kan je veilig op reis?

Donderdag 9 juli 2020
Leopoldsburg - Waar kan je veilig op reis?ZoomWie nog reisplannen heeft, checkt best de website van Buitenlandse Zaken. Daar vind je een overzicht van de risicozones. Meer info via deze link.

Kunstenaars gezocht voor expo

Donderdag 9 juli 2020
Leopoldsburg - Kunstenaars gezocht voor expoZoomLimburg Cultuurt en Eleven11 Artgallery in Beringen kijken vooruit en slaan de handen in elkaar voor een eerste expo. De Open Call richt zich tot kunstenaars wonend of werkend in regio Limburg, actief in de beeldende kunsten. "Wij voeren de promotie van de geselecteerde kunstenaars – via onze websites, persmappen, uitnodigingen en onze sociale media kanalen. Geselecteerde kunstenaars worden uitgenodigd 1 tot 2 werken te exposeren (tentoonstelling met vernissage en finissage). De werken kunnen in de (…) Het hele nieuwsbericht

Duitsland lonkt naar Limburg

Donderdag 9 juli 2020
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Duitsland lonkt naar LimburgZoomWe mogen weer reizen maar dat zal vaker kortbij zijn. Daarom lanceert de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme een nieuwe campagne onder de noemer 'dreams become reality'. Op de nieuwe website verzamelt de toeristische dienst zowel bekende plekken als verborgen parels. Of je nu op zoek bent naar rust en stilte in de natuur of net je conditie op de proef wilt stellen. In Duitsland kan het. 

Coronacrisis: nu kleurencodes

Woensdag 8 juli 2020
Leopoldsburg - Coronacrisis: nu kleurencodesZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - K. ESK Leopoldsburg speelt eerst uitZoomK. ESK Leopoldsburg speelt zijn eerste competitiematch op het veld van KRC Peer. Op de tweede speeldag ontvangt de club Grote Heide.

Nieuw: handel in vuurwapens

Woensdag 8 juli 2020
Patrick De Wit uit Tessenderlo en Alain Smeets uit Riemst hebben de besloten vennootschap The Gunshop Belgium opgericht met zetel aan de Koningsstraat in Leopoldsburg. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer de handel in vuurwapens.

Veel regenbuien

Woensdag 8 juli 2020
Weerbericht
Leopoldsburg - Veel regenbuienEen golvende storing schuift over onze streken en zal de volgende 48 uur het weerbeeld bepalen. Door de grote afwezigheid van de zon blijven de maxima ondermaats. In het weekend stijgt de luchtdruk en volgt er een merkbare weersverbetering met vooral meer zon, al zijn de temperaturen nog eerder aan de koele kant. Na het weekend wordt het warmer. 
Vandaag zorgt een golvende storing voor somber weer. Perioden met regen wisselen af met drogere perioden en de zon is de grote afwezige. Het (…) Het hele nieuwsbericht
Door de coronacrisis en de lockdown is er opnieuw een grote vraag naar woningen met een tuintje in Limburg. Zowel huurders als kopers zijn er naar op zoek. Dat blijkt uit een kleine rondvraag bij Limburgse immokantoren. (Radio 2)

Obus gevonden in bos

Dinsdag 7 juli 2020
Leopoldsburg - Obus gevonden in bosIn een bos aan de Nieuwpoortlaan is gisteren een obus aangetroffen. De politie stelde de ontmijningsdienst DOVO op de hoogte.
Het dekenaat Beringen, dat de parochies van Beringen, Heusden-Zolder, Leopoldsburg en Tessenderlo-Ham omvat, krijgt een dekenale secretaris. Hij zal zowel de deken als de plaatselijke medewerkers ondersteunen via administatieve en organisatorische opdrachten.

Hortense Bomans overleden

Maandag 6 juli 2020
Leopoldsburg - Hortense Bomans overledenZaterdag is de uit Koersel afkomstige Hortense Bomans overleden, de weduwe van de in 2006 overleden Ernest Spoor. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt in besloten kring plaats in de parochiekerk van Heppen. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Convents in Beringen-Mijn.

Gaby Boonen overleden

Zaterdag 4 juli 2020
Leopoldsburg - Gaby Boonen overledenVandaag is Gaby Boonen overleden, de echtgenote van Pierre Muller. Zij was 61 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

De vuile was in Nieuwpoort

Zaterdag 4 juli 2020
Leopoldsburg - De vuile was in NieuwpoortZoomDe drie koningen hadden vandaag in Nieuwpoort een afspraak met de sp.a-voorzitter.
Leopoldsburg - Bocht Rushmore door de ogen van FobieZoomDe Amerikaanse president Donald Trump bracht vrijdag een bezoek aan Mount Rushmore, het monument waar vier Amerikaanse presidenten zijn uitgehouden in de rotsen. De sociale afstandsregels werden er niet gerespecteerd door het publiek en de meeste mensen droegen geen mondmasker. (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - De jaarlijkse vlindertelling start vandaagZoomHet is weer zover, Natuurpunt organiseert weer de jaarlijkse vlindertelling. Om mee te doen is 1 keer exact 5 minuten tellen al voldoende. Maar het is voor het onderzoek nóg interessanter als je meerdere keren telt. Je kan meetellen van 4 tot 26 juli. Meer info via deze link. (foto Bart Liesenborgs)

Somber weekend

Zaterdag 4 juli 2020
Weerbericht
Leopoldsburg - Somber weekendEen storing schuift tijdens het weekend over onze streken met vooral veel wolken en wat beperkte neerslag. Zaterdag krijgen we het warmtefront en zondag het koufront. Na het weekend kan het hoog der Azoren stilaan het weer in onze streken bepalen. Het wordt droger en er is meer zon, al wordt het nog niet onmiddellijk warmer.
Vandaag zorgt een warmtefront voor veel wolken en van tijd tot tijd wat lichte regen of motregen. Na de middag is het meestal droog, maar opklaringen worden er (…) Het hele nieuwsbericht
Door mijn tuinbril
Leopoldsburg - Liefde voor lokale tuinmaterialenZoomBinnen de tuinen worden vaak vele materialen gebruikt. Deze materialen worden vaak geïmporteerd vanuit het buitenland. Waarbij deze vaak per boot of vrachtwagen worden getransporteerd. Dit brengt de nodige vervuiling met zich mee. En het is ook niet bevorderend voor onze eigen economie, onze eigen lokale economie. Er zijn tal van alternatieven te bedenken die in uw lokale omgeving worden verwerkt en eveneens duurzaam zijn! Door het verre transport in te ruilen voor een misschien wat hoger uurloon dat u (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Een corona-editie van ZonnelandZoomUitgeverij Averbode lanceert deze zomer een speciale editie van zijn bekende kindertijdschrift "Zonneland" om 10- tot 12-jarigen af te helpen van hun corona-angst. (Cartoon: Fobie)

Jean Van den Elzen overleden

Vrijdag 3 juli 2020
Leopoldsburg - Jean Van den Elzen overledenVandaag is Jean Van den Elzen overleden, de weduwnaar van Marie Louise Van Hoeymissen en de levensgezel van Jetteke Beks. Hij was 85 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg-Centrum. Begroeting: woensdag (18-18.30 uur) in funerarium Hulsmans.

Bernard Wageneire overleden

Vrijdag 3 juli 2020
Leopoldsburg - Bernard  Wageneire overledenGisteren is Bernard Wageneire overleden, de echtgenoot van Jeannine Van Loo. Hij was 88 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Fons Pieters overleden

Vrijdag 3 juli 2020
Leopoldsburg - Fons Pieters overledenVandaag is in WZC Leopolspark  in Leopoldsburg de uit Paal afkomstige en in Beringen woonachtige Fons Pieters overleden, de echtgenoot van Irène Corvers. Hij was 83 jaar. Het afscheid vindt woensdag (12.30 uur) plaats in de aula van uitvaartcentrum Convents. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in het funerarium in Beringen-Mijn.
Leopoldsburg - Cirque du Soleil werkt aan doorstartZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
De fakkeltocht die IJD-jongerenwerking van het bisdom jaarlijks organiseert bij het begin van de advent vindt dit jaar in Overpelt plaats. Voor dit evenement worden een duizendtal jongeren uit heel Limburg verwacht.
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft tegelbedrijf Deniz uit Leopoldsburg failliet verklaard. De uiterste datum voor het indienen van schuldvorderingen is 2 augustus.

Wie mist zijn collie?

Donderdag 2 juli 2020
Gisternamiddag rond 15u werd op de N74 (de Noord-Zuid) ter hoogte van de Heidebloemstraat in Hechtel-Eksel een Schotse collie aangereden door een vrachtwagen. De hond had een zwart/wit gevlochten halsband om maar de politie kon de eigenaar niet achterhalen. Die kan contact opnemen met de politie Kempenland op het hoofdcommissariaat in Leopoldsburg (tel. 011/399299).  
In een onderzoek van de computer crime unit van de Federale Gerechtelijke Politie Limburg werd op 26 juni samen met de Nederlandse politie nabij Amsterdam een huiszoeking uitgevoerd in de woning van een 22-jarige Nederlandse IT-student, K. B.. De verdachte gebruikte een database met onder meer 2,5 miljoen Belgische en 4,5 miljoen Nederlandse e-mailadressen met het bijbehorende wachtwoord, mogelijk verkregen uit een eerdere hacking. Deze database werd vervolgens door de verdachte gebruikt voor verdere (…) Het hele nieuwsbericht
Sinds gisteren geldt er aan de autokeuring in Hechtel-Eksel een parkeer- en stilstandverbod langs beide zijden van de Eindhovensebaan. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om de veiligheid te garanderen. Sinds de heropening van het keuringsstation ontstaan er dagelijks lange wachtrijen van automobilisten waardoor de verkeersveiligheid in het gedrang komt.

Daar zijn de koopjes...

Donderdag 2 juli 2020
Dit jaar begint de solden pas op 1 augustus maar de strijd om de koopjes is er niet minder om. Officieel is gisteren de sperperiode begonnen. Je mag dan als handelaar geen solden geven maar wel aan koppelverkoop doen. Maar dat verschil wordt dit jaar heel klein. Overal duiken flinke kortingen op, zowel online als in de winkelstraten.
Eerder waarschuwde RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck er al voor dat het uitstellen van de soldenperiode na de lockdown net voor een extra groot kortingsopbod zou (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, op Zaventem...

Woensdag 1 juli 2020
Leopoldsburg - Ondertussen, op Zaventem...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
In 1990 telde Limburg 745.034 inwoners. Dertig jaar later is de Limburgse bevolking toegenomen met 17,8%, tot 877.370 inwoners. In dezelfde periode van drie decennia nam de bevolking in heel Vlaanderen minder sterk toe (+15,5%). Het verschil in bevolkingsgroei tussen Limburg en heel Vlaanderen deed zich vooral voor in het decennium 1990-2000: in die periode nam de Limburgse bevolking al toe met 6,2%, de Vlaamse bevolking slechts met 3,5%. Tussen 1990 en 2020 nam de bevolking in een vijftal Limburgse (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - 18.000 op wachtlijsten sociale woningZoomEr zijn nog steeds veel mensen die op de wachtlijst staan voor een sociale woning. Dat blijkt uit cijfers die de partij Groen opvroeg. Eind 2019 waren dat in Limburg iets meer dan 18.000 mensen. Een lichte daling vergeleken met het jaar ervoor, maar heel wat meer dan in 2011.
Bosgroep Limburg start met een herstelplan voor de vele afgestorven fijnsparbossen. Alleen al in 2019 werd 119 hectare door de letterzetter aangetast fijnsparbos bij de Bosgroep aangemeld.
De bedoeling is om de getroffen bossen van vele kleine privé-eigenaars te bundelen en dan op een kosten-efficiënte manier er voor te zorgen dat er snel een nieuw gezond bos groeit.
Hoe belangrijk bossen zijn voor ons welzijn, bleek nogmaals duidelijk in deze tijden van corona. Niet alle (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Limburgse bevolking steeds diverserZoomIn 2019 heeft 28,1% van de Limburgse bevolking een niet-Belgische herkomst. Dat is vijf procentpunten meer dan een decennium eerder. Het percentage inwoners met een niet-Belgische herkomst steeg tussen 2009 en 2019 van 23,1% naar 28,1% onder de Limburgse bevolking. In Vlaanderen groeide het aandeel van de bevolking met een niet-Belgische herkomst in dezelfde periode van 15,3% tot 22,3%. De stijging in Limburg heeft meer te maken met een toename van mensen uit niet-EU-landen (van 9,0% naar 12,4%) dan van (…) Het hele nieuwsbericht

Bijna 700 laadpalen in Limburg

Woensdag 1 juli 2020
Leopoldsburg - Bijna 700 laadpalen in LimburgZoomLimburg telt momenteel al bijna 700 laadpunten voor elektrische voertuigen. Hasselt is veruit koploper: er staan er 127. In Genk zijn er 49 laadpalen. Sint-Truiden (41), Tongeren (36), Lommel (30), Bilzen (30), Maasmechelen (28), Houthalen-Helchteren (25), Heusden-Zolder (24) en Beringen (22) vervolledigen de top tien. Opvallend in dit lijstje: Beringen komt pas op de tiende plaats (terwijl het na Hasselt en Genk komt qua inwonersaantal) en Tongeren staat knap vierde (…) Het hele nieuwsbericht
Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir gaat het jachtverbod dat geldt in het wolvengebied met twee maanden verlengen. Het verbod liep normaal eind juni af, maar nu Noëlla vier welpen op de wereld gezet heeft, wil de minister het verbod doortrekken tot 31 augustus. Ze heeft via Natuur en Bos een akkoord met Defensie afgesloten om de maximale bescherming van de roedel te waarborgen.
“De Daltons van Bosland zijn nog klein en weinig mobiel. Daarom is een maximale bescherming van het (…) Het hele nieuwsbericht
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen