Het overige nieuws

Maria Dillen overleden

Donderdag 30 november 2023
Leopoldsburg - Maria Dillen overledenGisteren is Maria Dillen overleden, de echtgenote van Mil Bukenbergs. Zij was 85 jaar en afkomstig uit Heppen. De uitvaartliturgie vindt woensdag (11 uur) plaats in de parochiekerk van Balen-Rosselaar.

Vloerder Dogis failliet verklaard

Donderdag 30 november 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van vloerder Dogis uit Leopoldsburg.

Materiaal gestolen in militair pand

Donderdag 30 november 2023
Leopoldsburg - Materiaal gestolen in militair pandBij een inbramk in een leegstaand militair pand aan de Michellaan is werkmateriaal gestolen. De diefstal is gisterennamiddag vastgesteld.

KBHB start met handbalacademies

Donderdag 30 november 2023
Leopoldsburg - KBHB start met handbalacademiesZoomDe Koninklijke Belgische Handbalbond maakt werk van twee handbalacademies, één in Vlaanderen en één in Wallonië, met als doel talentvolle jongens en meisjes in een schoolomgeving betere trainingsbegeleiding te geven met als doel een carrière in het handbal uit te bouwen. Het project krijgt de steun van de Europese Handbalfederatie EHF. Bart Lenders (foto) is aangesteld als projectmanager en zal samen met technisch KBHB-directeur Jonathan Vandeberg (…) Het hele nieuwsbericht

Gemiddeld 820 km file per werkdag

Donderdag 30 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De voorbije twaalf maanden (november 2022 – oktober 2023) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 820 km-uren per werkdag. Dat wil zeggen dat er in die periode elke werkdag gemiddeld 820 kilometer file was gedurende 1 uur.
De filezwaarte is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de coronacrisis. In april 2021 steeg het 12-maands voortschrijdend gemiddelde van de filezwaarte voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis opnieuw. De filezwaarte bereikte in juli 2023 een nieuwe recordhoogte. (Vlaams Verkeerscentrum)

Temperaturen onder het vriespunt

Woensdag 29 november 2023
Leopoldsburg - Temperaturen onder het vriespuntZoomDeze namiddag kregen we nog regen en zon met een mooie regenboog als gevolg. Vanavond duikelden de temperaturen al vroeg onder nul, wat zorgde voor vrieskou. Voor morgenvroeg wordt het dus opletten op de weg. Er is kans op winterse neerslag en mist. In de Ardennen ligt er op enkele plaatsen al wat sneeuw. Het KMI geeft voor Limburg nog altijd code geel. (Foto Marleen Abeels)

5,5 procent meer ondernemingen

Woensdag 29 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Er waren eind 2022 in het Vlaamse Gewest 714.083 ondernemingen actief. Dat is een stijging van ruim 257.000 of 56 procent tegenover 2008. Sinds dat jaar is het aantal ondernemingen elk jaar gestegen, dus ook in de coronajaren 2020 en 2021. In 2022 ging het om een stijging van 5,5 procent. (Statistiek Vlaanderen)

Meer huwelijken in 2022

Woensdag 29 november 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden in het Vlaamse Gewest 26.571 huwelijken gesloten. Tussen 2000 tot 2020 schommelde het jaarlijkse aantal huwelijken rond de 25.000. In 2020 viel dat aantal terug tot 19.145. Dat was mede het gevolg van de ingevoerde beperkingen op het organiseren van huwelijksfeesten in de context van de Covid-19-pandemie.
In 2022 waren bij de meerderheid van de huwelijken (69%) beide partners nooit eerder gehuwd. Bij bijna 30% van de huwelijken heeft minstens 1 partner een echtscheiding achter de rug. (…) Het hele nieuwsbericht

Code geel: winterse buien

Woensdag 29 november 2023
Leopoldsburg - Code geel: winterse buienHet KMI voorspelt vandaag winterse buien en waarschuwt daarom met de code geel.

De waterral

Woensdag 29 november 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - De waterralZoomDe waterral is een ietwat geheimzinnige en schaarse broedvogel. Hij leeft aan het water, verscholen in het riet en laat zich bijna nooit zien. Horen kun je hem af en toe wel en hij maakt dan een gillend geluid zoals een varken doet. Soms heb je geluk en rent hij over het water van de ene rietkant naar de andere. En dat geluk had ik gisteren wel. Sommige waterrallen vertrekken naar het zuiden, maar de meesten blijven hier. Vooral de jonge van dit jaar blijven hier in hun vertrouwde omgeving. (Johan Put)
De waterralDe waterral
Zoom
Zomaar even tussendoor
De hele binnenstad van Maastricht wordt een fietszone, waar de auto alleen nog maar "te gast" zal zijn.

Koud en wisselvallig

Dinsdag 28 november 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Koud en wisselvalligVanavond is er kans op een regenbui aan de kust, maar elders blijft het droog met bij momenten brede opklaringen. Het kan flink afkoelen bij minima tussen -5 graden in de Hoge Venen en gemiddeld -2 à 1 graden in Vlaanderen. De wind blijft stevig waaien uit noordelijke richtingen.
Woensdag wordt het wisselvallig met kans op enkele regenbuien in Vlaanderen, natte sneeuw of sneeuw in Hoog België. Tussendoor zijn er ook droge perioden en het wordt opnieuw een graadje of twee zachter (…) Het hele nieuwsbericht
De helft van de Limburgse bedrijven wil vlotter talent uit het buitenland kunnen aantrekken. Dat blijkt uit het jaarlijkse arbeidsmarktrapport van VKW Limburg en Unizo Limburg. Arbeidsmigratie makkelijker maken zou volgens hen namelijk een antwoord kunnen zijn op de arbeidsmarktkrapte. Beide werkgeversorganisaties hebben dan ook een tienpuntenplan opgesteld. Achter deze link staan die tien punten opgesomd.
Het is maar dat je 't weet
De helft van al het plastic afval in België wordt niet gerecycleerd. In 2021 werd 80% van het verpakkingsafval gerecycleerd. In 2001 was dat 71%. Of het nu vandaag is of 20 jaar geleden, plastic blijft de minst gerecycleerde afvalcategorie. Toch is de recyclagegraad sterk gestegen van 28% in 2001 naar 49% in 2021. Wat de andere afvalcategorieën betreft, hadden glas en metaal in 2021 een recyclagegraad van 97%, papier en karton 89% en hout 67%. (Statbel)

Victor De Martelaere overleden

Maandag 27 november 2023
In Heppen is vandaag Victor De Martelaere overleden, de weduwnaar van Elza Vanleeuwen. Hij was 89 jaar en afkomstig uit Meerhout. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Het is maar dat je 't weet
Mensen die al een opleiding volgen, willen vaker nog meer opleidingen volgen. Dat mattheuseffect is ook duidelijk zichtbaar naar opleidingsniveau: 32,9% van de hoogopgeleiden wilden nog meer opleiding volgen, tegenover 18% van de laagopgeleiden. Een en ander blijkt uit de resultaten van de enquête naar volwasseneneducatie van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Dat bevroeg 8274 18- tot 69-jarigen over de opleidingen die ze volgden en hun interesse om bijkomende opleidingen te volgen. Kort (…) Het hele nieuwsbericht
Partnerbijdrage
Leopoldsburg - Ultiem comfort in huis met relax- en sta-op-zetelsZoomTussentijds een dutje in de stoel doen of lekker de krant lezen vanuit de luie zetel zorgt voor een moment van ontspanning en comfort. Met een relaxzetel geniet u van verschillende ligstanden en verstelbare hoofd- en voetensteun voor ontspanning van uw hele lichaam. Voordat u het weet wilt u niet meer uit deze stoel of erger, kunt u steeds moeilijker weer uit de stoel opstaan. Een elektrische sta-op-zetel geeft u net dat steuntje in de rug om weer makkelijk op te staan. Relax- en sta-op-zetels zijn meer dan alleen (…) Het hele nieuwsbericht

Duidelijke verwarring

Maandag 27 november 2023
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Duidelijke verwarringEen paar weken geleden schreef ik in deze column dat sprookjes niet bestaan. Dat was een grote dwaling want nu heeft Hans Put, eindredacteur van Internetgazet Beringen/Leopoldsburg, een sprookje uitgegeven met als titel ‘Ella en de toverklok’. Wat de belevenissen van Ella ook zijn, we gaan ze hier niet uit de doeken doen. Het sprookje lezen is de boodschap. Het zal natuurlijk de moeite zijn want als het woord toveren ergens wordt tevoorschijn getoverd, dan moeten we onze veiligheidsgordels goed (…) Het hele nieuwsbericht

Kattenbos wint van K ESK Leopoldsburg

Zaterdag 25 november 2023
Leopoldsburg - Kattenbos wint van K ESK LeopoldsburgIn Tweede Provinciale heeft Kattenbos Sport vanavond K ESK Leopoldsburg verslagen met 2-1. Kattenbos Sport staat voorlaatste in de stand met 10 punten uit 13 wedstrijden. Rode lantaarn ESK Leopoldsburg heeft 5 punten.
Leopoldsburg - hEARDROP: de geluiden van het universumZoomEr is weer een nieuwe hEARDROP te beluisteren bij Musica. hEARDROP [!]ASTRA gaat over geluiden van het universum en is volledig gelinkt aan de voorstelling [!]ASTRA die vandaag in première gaat in Dommelhof in Pëlt. Dompel je onder in de verschillende energieën van het universum. Laat je inspireren door het muzikale materiaal van een van de planeten en verken, experimenteer en improviseer samen. Hoe klinkt jouw universum? Er zijn waarschijnlijk nog onontdekte planeten. Hoe zouden die klinken en wat zou typerend zijn voor zo'n planeet?
Er zijn nog een paar tickets voor de voorstelling in Dommelhof. 

Nu wij dansen

Zaterdag 25 november 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Nu wij dansenZoomEdit en Lambert dansen vandaag met hun wekelijkse bijdrage.

Een kinderboek van Hans en Caryl

Vrijdag 24 november 2023
Leopoldsburg - Een kinderboek van Hans en CarylZoomOnze medewerker in Beringen, Hans Put, heeft een prachtig kinderboek geschreven: ‘Ella en de toverklok’. Het is het eerste kinderboek met de Limburgse mijnen als decor en werd geïllustreerd door Lommelaar Caryl Strzelecki. Vandaag werd het gepresenteerd op be-MINE in Beringen voor kinderen van de basisschool. Hans las het voor en Caryl toonde ondertussen de tekeningen (foto boven).
Hans Put groeide op in de schaduw van de Beringse mijn. Het verhaal van (…) Het hele nieuwsbericht
Een kinderboek van Hans en CarylEen kinderboek van Hans en CarylEen kinderboek van Hans en Caryl
Zoom

Meer klanten bij voedselbanken

Vrijdag 24 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De 37 Sint-Vincentiusverenigingen in Limburg helpen momenteel zo’n 11.000 gezinnen met voeding, een toename van 6,5 procent in vergelijking met een jaar geleden. In Genk krijgt Sint-Vincentius 1.600 klanten over de vloer, het hoogste cijfer van alle gemeenten. Lommel staat met 582 klanten op de tweede plaats, Tongeren derde met 494 klanten.

Vijf procent Belgen niet online

Vrijdag 24 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Het gebruik van internet is blijven stijgen in 2023: 95% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar gebruikt internet tegenover 89% in 2018 en 82% in 2013. Dit blijkt uit de laatste resultaten van de enquête naar het ICT-gebruik bij huishoudens die Statbel, het Belgische statistiekbureau, jaarlijks organiseert.
Van de resterende 5% had 2% ten minste drie maanden voor de enquête geen internet meer gebruikt en 3% had nog nooit internet gebruikt. Bepaalde categorieën van de bevolking zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Digitale vaardigheden fors gestegen

Donderdag 23 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De digitale vaardigheden van de Belgen zijn de voorbije jaren fors gestegen. Het percentage Belgen (in de leeftijdsklasse 16 tot 74 jaar) dat over minstens basis digitale vaardigheden beschikt, is gestegen van 54 % in 2021 naar 59 % in 2023. Het streefdoel, zoals geformuleerd in het ‘digitale decennium van de Europese Unie’, dat tegen 2030 80% van de volwassenen basis digitale vaardigheden zouden verworven hebben, blijft intussen nog wel veraf.
De digitale vaardigheden zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Pas op voor Quishing

Donderdag 23 november 2023
Cybercriminelen ontwikkelen om de haverklap nieuwe manieren om hun slag te slaan. De laatste trend is Quishing. Ze genereren een kwaadaardige QR-code die ze versturen of op een openbare plaats plaatsen. Als slachtoffers de code scannen, worden ze geleid naar een phishingsite of wordt er kwaadaardige software gedownload op hun apparaat. Opletten! Meer info
Het is maar dat je 't weet
Sinds 2017 is in Limburg het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart verdubbeld: van 368 in 2017 naar 737 in 2022. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen ze tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.
Het statuut van student-zelfstandige werd in 2017 gecreëerd om jongeren die hogere studies volgen, te motiveren om tijdens hun studie een onderneming op te starten. Zij genieten hierbij van een gunstige regeling voor sociale bijdragen naar analogie met de zelfstandigen in bijberoep. Na afloop van hun studies blijft 45% van de vroegere studenten zelfstandige: 26% in hoofdberoep, 19% in bijberoep.

Jeannine Bosmans overleden

Woensdag 22 november 2023
Leopoldsburg - Jeannine Bosmans overledenGisteren is Jeannine Bosmans overleden, de echtgenote van Louis Stans. Ze was geboren in Leopoldsburg en werd 80 jaar. Maandag (11.30u) is er een afscheidsplechtigheid in het crematorium. Begroeting: zondag (11-11.30u) in Uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.
Het is maar dat je 't weet
Er komt tegen 2030 geen halvering van het pesticidengebruik in de EU. Dat heeft een stemming in het Europees Parlement vandaag uitgewezen. Vooral de Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie, ging op de rem staan. Sara Matthieu (Groen) zei na afloop: "De agro-industrie heeft gewonnen op de kap van onze gezondheid en biodiversiteit. Dit is slecht nieuws voor het milieu, de bijen en onze gezondheid."

Militaire operatie afgelopen

Woensdag 22 november 2023
In Leopoldsburg is vanochtend de grote militaire oefening Celtic Uprise 2023 afgelopen. Zo'n 900 militairen uit ons land en Frankrijk namen eraan deel. De bedoeling van de oefening was de samenwerking tussen de twee landen op punt te stellen.

Louis Schoemans overleden

Woensdag 22 november 2023
Leopoldsburg - Louis Schoemans overledenZondag is Louis Schoemans overleden, de echtgenoot van Lea Laenen. Hij was 76 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen.

Bus- en vrachtwagenchauffeurs gezocht

Woensdag 22 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Bus- en vrachtwagenchauffeurs gezochtZoomEr zijn ruim 200 vacatures voor bus- of vrachtwagenchauffeur in Limburg. De VDAB organiseert daarom op dinsdag 5 december een  job- en initiatiedag over dat beroep bij de VDAB in Bilzen. Wie wil, kan daar ook een testrit maken met een bus of vrachtwagen op de oefenterreinen van VDAB. Ook werkgevers zijn er aanwezig met hun vacatures. Er kan dus meteen gesolliciteerd worden.
Als je nog geen rijbewijs D, C/CE of vakbekwaamheid code 95 hebt, krijg je info over de vele opleidingsmogelijkheden. Iedereen is gratis welkom, maar inschrijven is vereist: het aantal plaatsen is beperkt. 
Concreet: dinsdag 5 december 2023, van 9 tot 14.30 uur, Calvarieberg 6, Bilzen. Inschrijven kan tot 28 november via deze link. Je bent tussen 9 en 12 uur doorlopend welkom. (Foto Craig Adderley - Pexels)

Tijd voor voederhuisjes

Woensdag 22 november 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - Tijd voor voederhuisjesZoomHet wordt stilaan kouder buiten. We gaan naar de winter toe en onze tuinvogels krijgen het moelijker om voldoende voedsel te vinden om de winter door te komen. Veel insecten verdwijnen onder de grond. De meeste bessen zijn geplukt en de regen maakt het moeilijker om nog voldoende voedsel te vinden. We kunnen ze helpen door een voederplaatsje te voorzien in de tuin. Strooi er wat gemengde zaden voor tuinvogels in, en hang wat vetbollen en pindaslingers aan. Je mag ze gerust blijven voederen tot in het voorjaar. (Johan Put) 

De kracht van macht

Dinsdag 21 november 2023
Vandaag gelezen
"Macht is een middelpuntzoekende kracht: waar macht is, stroomt nog meer macht naartoe. Doordat dit land is opgebroken in verschillende structuren en machtscentra, hebben alleen partijvoorzitters nog een overzicht. Alle macht vloeit onvermijdelijk naar hen toe. De enige manier om die macht te breken, is te hervormen."
(De van Lommel afkomstige auteur Joachim Pohlmann in De Morgen)

Het wordt kouder

Dinsdag 21 november 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Het wordt kouderDankzij de invloed van een hogedrukgebied ten westen van Brest (Frankrijk) krijgen we een volledige droge dag op woensdag. Een warmtefront schuift in de nacht naar vrijdag wel over onze streken waarbij er wat lichte motregen kan vallen. Tot dan is het alleszins droog, maar de hoge en middelhoge wolken nemen wel gestaag toe. Na een zachte donderdag en nog een zachte vrijdagochtend, stroomt koudere polaire en vooral ook onstabiele lucht over onze streken. Het wordt dan een stuk kouder en die koude zet zich in het (…) Het hele nieuwsbericht

WK handbal: België tegen Italië

Dinsdag 21 november 2023
Leopoldsburg - WK handbal: België tegen ItaliëDeze voormiddag werd in Nyon geloot voor de eerste ronde van de tweede kwalificatiefase van het WK-handbal dat in 2025 in Denemarken, Kroatië en Noorwegen plaatsvindt. België neemt het op tegen Italië. De heenwedstrijd wordt op 13 maart gespeeld in Hasselt, de terugwedstrijd is gepland op 16/17 maart.

Negen priesterwijdingen in 2022

Maandag 20 november 2023
Kerk
In 2022 vonden in België 9 priesterwijdingen plaats. Er waren ook 14 diakenwijdingen. Het aantal seminaristen bedroeg 45. 23 personen volgden vorig jaar de opleiding tot diaken. (KerkNet)

Morgen weer flitsmarathon

Maandag 20 november 2023
Leopoldsburg - Morgen weer flitsmarathonMorgenvroeg om 6 uur start weer een 24 uur lange flitsmarathon. In verschillende lokale politiezones wordt er een flitsmarathon gehouden. Let meer dan ooit op je snelheid!

Eddy Dresselaers overleden

Maandag 20 november 2023
Leopoldsburg - Eddy Dresselaers overledenOp 16 november overleed Eddy Dresselaers, de levenspartner van Carine Truyens en de echtgenoot van Huguette Van Haesbroeck. Hij was 70 jaar en woonde in Heppen. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de aula van uitvaartcentrum Heselmans in Tessenderlo.

Ann Vandingelen overleden

Maandag 20 november 2023
Leopoldsburg - Ann Vandingelen overledenZaterdag is Ann Vandingelen overleden, de echtgenote van Karel Peeters. Zij was 56 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in aula De Vloot gevolgd door de bijzetting van de urne op de begraafplaats van Heppen. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in de aula.
De treinen tussen Antwerpen en Limburg hebben deze voormiddag vertraging opgelopen nadat in het station van Geel een vrouw op de sporen viel, vlak voordat een trein arriveerde. Ze werd slechts lichtgewond, mede omdat ze tussen de twee spoorstaven viel waardoor ze door de onderkant van de trein nauwelijks geraakt werd. Meteen na het ongeval werd het treinverkeer in beide richtingen stilgelegd. De vrouw en de treinbestuurder zijn in shock overgebracht naar het ziekenhuis. Momenteel rijden de treinen weer normaal.

K ESK verliest van Elen

Zaterdag 18 november 2023
Leopoldsburg - K ESK verliest van ElenZoomIn Tweede Provinciale heeft K ESK Leopoldsburg vanavond met 2-4 verloren van Standard Elen. De thuisploeg kreeg twee strafschoppen: die werden omgezet door Yucel en Demirci.

22 procent bedienaars eredienst vrouw

Zaterdag 18 november 2023
Kerk
Onder de 2.277 bedienaars van de eredienst in ons land zijn er 509 vrouwen. Dat is 22 procent van het totaal.
De term 'bedienaars van de eredienst" wordt gebruikt voor personen die benoemd zijn door een bisschop en door de overheid worden betaald. 21 procent van de bedienaars van de eredienst is van buitenlandse herkomst. De meeste buitenlandse priesters komen uit Congo (162), Frankrijk (42) en Polen (22).
(Jaarrapport katholieke kerk van België)
Vandaag gelezen
"De mens beweegt als een zombie door een alomtegenwoordige digitale wereld, voortgestuwd door een spookachtig algoritme."
                                                                Éric Sadin in de NRC

Wie de dag instapt

Zaterdag 18 november 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Wie de dag instaptZoomIedere heeft een verhaal....zoals Edith elke week een gedicht brengt.

Vermist meisje (14) teruggevonden

Vrijdag 17 november 2023
Het 14-jarige meisje uit Genk, dat als sinds 23 oktober vermist was, is veilig en wel teruggevonden. Dat meldt Child Focus, dat geen details geeft.

Staking De Lijn breidt uit

Vrijdag 17 november 2023
Leopoldsburg - Staking De Lijn breidt uitZoomDe spontane staking die deze ochtend in de stelplaats van Beverlo uitbrak, krijgt navolging in Sint-Truiden, Winterslag en Hasselt. Er is hinder op verschillende lijnen in Limburg. Het is best de app of website van De Lijn te controleren vooraleer je een busreis plant.

Dirk Thomas overleden

Vrijdag 17 november 2023
Leopoldsburg - Dirk Thomas overleden
Dirk Thomas uit Heppen, echtgenoot van Martine De Nutte, is overleden.
(° Soest (DE) op 12 augustus 1959 † Genk op 15 november 2023)
Uitvaart: woensdag 22 november 2023 om 13u00 in de aula van Uitvaartcentrum Convents.

De eerste maal in de geschiedenis?

Donderdag 16 november 2023
Om over na te denken
Niet te geloven en toch waar: een partijvoorzitter moet bij een therapeut sessies volgen over de impact van woorden en taalgebruik.
Dat is, voor zover wij weten, nog nooit eerder in de Belgische geschiedenis vertoond.
Het is maar dat je 't weet
De vergunning voor gebruik van het omstreden product glyfosaat is vandaag door de expertencommissie van de EU met tien jaar verlengd. Het actieve bestanddeel van verschillende onkruidverdelgers moet niet als kankerverwekkend of hormoonverstorend worden beschouwd, zegt de Commissie. In België is het gebruik van glyfosaat door particulieren hoe dan ook verboden; landbouwers en tuinders mogen het dan weer wel gebruiken.
Het is maar dat je 't weet
De Nederlandse Rijkswaterstaat voert komend weekend geplande onderhoudswerkzaamheden uit aan de A76 ter hoogte van knooppunt Kerensheide. Hierdoor is de E314/A76 tussen oprit Maasmechelen (33) en knooppunt Kerensheide in de richting van Heerlen afgesloten van vrijdag 17 november 21.00u tot maandag 20 november 06.00u. Houd door omleidingen - via Maaseik of Lanaken - rekening met extra reistijd die kan oplopen tot 30 minuten.

Als de kraanvogels voorbijtrekken...

Donderdag 16 november 2023
Leopoldsburg - Als de kraanvogels voorbijtrekken...Zoom...dan nadert de winter. De voorbije dagen is de wintertrek van de kraanvogels op gang gekomen. Aanvankelijk trekken ze naar het Franse Lac du Der, waar men komend weekend tienduizenden vogels zal kunnen waarnemen. En daarna gaat het verder, richting zuiden. (Foto Josh Vandijck)

Mia Vliegen overleden

Woensdag 15 november 2023
Leopoldsburg - Mia Vliegen overledenVandaag is Mia Vliegen overleden, de weduwe van de in 2002 gestorven Louis Geuens. Zij was 82 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Heppen. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in taverne Drakar aan de Antwerpsesteenweg in Leopoldsburg.

Jean Louis Luyckx overleden

Woensdag 15 november 2023
Leopoldsburg - Jean Louis Luyckx overledenGisteren is Jean Louis Luyckx (92) overleden, de weduwnaar van Maria Boonen. Hij woonde in Koersel en was afkomstig uit Leopoldsburg. De asverspreiding vindt in intieme kring plaats op de begraafplaats van Leopoldsburg.

Louis Berckvens overleden

Woensdag 15 november 2023
Leopoldsburg - Louis Berckvens overledenGisteren is Louis Berckvens overleden, de echtgenoot van Monique Vanmeerbergen. Hij was 69 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Frieten gaan weer duurder worden...

Woensdag 15 november 2023
Vandaag gelezen
(...en goedkoper worden ze nooit:)
"Heel wat West-Vlaamse aardappelboeren zitten met de handen in het haar door de overvloedige regen van de afgelopen dagen. Sommige boeren hebben het al opgegeven nog voor het jaareinde te rooien. Als het voor de jaarwisseling nog vriest, is alles wat in de grond zit verloren."
                                                                                      (De Tijd)
Vandaag gelezen
"Men kan niet simpelweg blijven beweren dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het verband tussen glyfosaat en de ziekte van Parkinson. Er is te veel onderzoek dat in die richting wijst en dat zou moeten aanleiding geven tot een verbod op gebruik van het middel."
Neuroloog Patrick Santens van UZ Gent/UGent over het al dan niet verlengen van de vergunning voor het gebruik van glyfosaat (lees Round-Up) in de EU. De experts beslissen daar morgen over.

Dag van de Wetenschap in UHasselt

Woensdag 15 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Dag van de Wetenschap in UHasseltZoomNaar aanleiding van de 50ste verjaardag van Universiteit Hasselt, organiseert men daar dit jaar een XL-editie van de Dag van de Wetenschap op de campus in Diepenbeek.
Zondag 26 november ontdekken bezoekers langs een uitgestippeld parcours op de universitaire campus (4km) ál het onderzoek van onze verschillende instituten en onderzoekscentra. Meer dan 200 onderzoekers staan klaar om bezoekers te ontvangen voor proefjes, workshops, lezingen, rondleidingen en veel meer. Er is een (…) Het hele nieuwsbericht

François Nys overleden

Woensdag 15 november 2023
Leopoldsburg - François Nys overledenMaandag is François Nys overleden, de weduwnaar van Lydia Geuens. Hij was 81 jaar. Het afscheid vind zaterdag (11 uur) plaats in aula De Vloot.

Kan gebeuren

Woensdag 15 november 2023
Zomaar even tussendoor
Een vrachtvliegtuig dat vorige week donderdag onderweg was van New York naar Luik, heeft rechtsomkeer moeten maken omdat een paard was ontsnapt in het laadruim. Dat meldt de Amerikaanse zender ABC News.

Meer op reis

Woensdag 15 november 2023
Het is maar dat je 't weet
In het tweede kwartaal van dit jaar werd een recordaantal van 5.770.000 reizen gemaakt in België of naar het buitenland. Het aantal reizen is met 4,2% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019, het vorige recordjaar. In het tweede kwartaal vonden er 1,48 miljoen binnenlandse reizen en 4,29 miljoen buitenlandse reizen plaats. In vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2019 betekende dit een stijging van 5,1% voor de binnenlandse en van 3,9% voor de buitenlandse reizen. (Statbel)

Een op acht leeft in kansarmoede

Woensdag 15 november 2023
Vandaag gelezen
Momenteel leeft één op de acht Belgen in kansarmoede. Die verhouding blijft al jaren min of meer onveranderd. Maar achter dat cijfer schuilt er nog een ander, en dat doet misschien nog meer slikken. Want mocht de sociale zekerheid niet bestaan, zouden zelfs vier op de tien Belgen in armoede leven. (Visie)

De Vlaamse gaai

Woensdag 15 november 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - De Vlaamse gaaiZoomDe Vlaamse gaai, in de volksmond hier veelal roeter genoemd, wordt vanaf het jaar 2000 officieel nog gaai geheten. Deze vrij schuwe bosvogel is nu bezig om zijn wintervoorraad van eikels en noten aan te leggen. Ze verstoppen tot wel 5000 stuks op verschillende plaatsen in het loofbos onder bladeren en in holen om de winter goed door te komen. (Johan Put)
De Vlaamse gaaiDe Vlaamse gaai
Zoom
Leopoldsburg - Voorleesweek: knuffelslaapfeest in de bibZoomHoera, van 18 tot 26 november is het weer de Voorleesweek! Om dat te vieren, houdt de bibliotheek een knuffelslaapfeest. Wil jouw lievelingsknuffel naar een gezellig logeerpartijtje in de bib komen, samen met andere leuke knuffels? Ga dan op zaterdag 18 november om 11 uur luisteren naar een verhaaltje en breng je knuffel en eventueel een dekentje mee. De knuffels mogen dan in de bib blijven en ’s avonds lezen de bibliotheekmedewerkers hen nog een leuk verhaaltje voor en stoppen ze hen lekker onder. Natuurlijk maken ze dan ook foto's van hun nachtelijke avonturen tussen de duizenden boeken.
's Anderendaags, zondag 19 november tussen 10 en 12 uur, kan je je knuffel ophalen en kom je te weten wat die allemaal uitspookte!
Het is maar dat je 't weet
De bever zet zijn opmars in Limburg verder. Volgens een schatting telt de provincie nu ongeveer 220 bevers. Het zuiden van de provincie is minder populair bij die dieren. 

Drogere intermezzo's

Dinsdag 14 november 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Drogere intermezzo'sHet wordt de komende dagen wat minder nat, maar geheel droog wordt het nog niet. Ondanks drukstijgingen is de atmosfeer nog net voldoende onstabiel om hier en daar een bui te laten ontstaan. Donderdag gaat het in de late namiddag of avond regenen en vrijdag vallen er enkele buien. Ook in het weekend staat er regen op het programma, maar het zal niet de hele dag regenen. We krijgen tussendoor wat drogere intermezzo's.
Vandaag overheersen de wolken in de namiddag en zijn er perioden met regen. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Zonder woorden...

Dinsdag 14 november 2023
Leopoldsburg - Zonder woorden...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Ken Gypen overleden

Dinsdag 14 november 2023
Leopoldsburg - Ken Gypen overledenGisteren overleed Ken Gypen (39), de partner van Patricia Ramakers. Hij woonde in Leopoldsburg en was afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Leopoldsburg - Kinderen leren programmeren in de bibZoomWil je zelf leren programmeren? Wil je een game leren maken? In de maandelijkse CoderDojo van de bib kunnen kinderen van 7 tot 18 jaar gratis leren coderen! Je leert 'programmeren' met Scratch, een gratis programmeertaal op maat van kinderen. Je kiest eerst een leuk figuurtje uit, dat je dan instructies kan geven. Er komt dus geen ingewikkelde programmeertaal bij kijken. Best kan je wel al vlot lezen. Je mag je eigen laptop meebrengen. Als dat niet kan, voorzien wij er eentje voor jou. De CoderDojo’s zullen doorgaan op: zaterdag 18 november, 9 december, 6 januari, 10 februari,…
Meer info en inschrijven: leopoldsburg.bibliotheek.be/coderdojo
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer reinigt in de weekends van 17 en 24 november opnieuw de terreinen van de Limburgse carpoolparkings. Tijdens de reinigingswerken geldt een parkeerverbod.
In de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 november zijn de volgende parkings aan de beurt: Tongeren, Hasselt, Halen en Beringen. Het weekend erop volgen de parkings in Maasmechelen, Heusden-Zolder, Diepenbeek en Lummen.

Nieuwe ministers

Maandag 13 november 2023
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Nieuwe ministersIk heb een historisch moment beleefd. Ja, ik heb geschiedenis geschreven. Men zal het slechts met zeer kleine lettertjes in de nationale geschiedenisboeken terugvinden, een vergrootglas is aangewezen, maar het is wel degelijk een belangrijke gebeurtenis geweest. Een ware omwenteling. Voor jullie beginnen te gissen wil ik toch al een tip geven. Neen, ik ben niet uit het niets minister geworden of uit de politieke dood opgestaan om alsnog een ministersportefeuille in de wacht te slepen. Zelf minister worden, dat (…) Het hele nieuwsbericht

Trajectcontrole in vier straten

Zondag 12 november 2023
Leopoldsburg - Trajectcontrole in vier straten
Er komen trajectcontroles in de Corspelsestraat, de Heidestraat, de Kerkhovenweg en de Kanaalstraat. De gemeente wil daarmee de veiligeid in de betrokken straten gevoelig verhogen. In de Corspelsestraat en de Heidestraat zullen de trajectcontroles volgend jaar al operationeel zijn, de andere straten volgen later.

Gelijkspel KRC Peer - Leopoldsburg

Zaterdag 11 november 2023
Leopoldsburg - Gelijkspel KRC Peer - LeopoldsburgIn Tweede Provinciale hebben KRC Peer en K ESK Leopoldsburg vanavond niet kunnen scoren: 0-0.

Echt herfstweer

Zaterdag 11 november 2023
Vandaag gezien
Leopoldsburg - Echt herfstweerZoomDe overvloedige regen van de voorbije week lijkt achter de rug. Vandaag kwam de zon al regelmatig piepen. Ook voor de komende dagen blijft het wisselvallig met veel wolken, een streepje zon en kans op buien, echt herfstweer dus. Gust Ischen kon alvast deze avond genieten van alweer een mooie zonsondergang. 

Karel Vervoort overleden

Zaterdag 11 november 2023
Leopoldsburg - Karel Vervoort overledenWoensdag is Karel Vervoort overleden, de weduwnaar van Melanie Ceustermans. Hij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Dit herfsttafereel

Zaterdag 11 november 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Dit herfsttafereelZoomDe weergoden zorgen alvast voor de juiste sfeer bij onze herfstgedichten van dit weekend.
Leopoldsburg - Fietser aangereden op BevrijdingspleinOp het Bevrijdingsplein is een 37-jarige fietser aangereden door een auto. Hij raakte daarbij gewond. Het ongeval gebeurde vamorgen rond 7.15 uur.

Hoor de wind waait...

Vrijdag 10 november 2023
Leopoldsburg - Hoor de wind waait...Zoom...door de bomen. Zou de goede Sint wel komen? Dat is de spannende vraag voor veel kinderen. Want als alles goed gaat, zal Sinterklaas dit weekend op vele plaatsen feestelijk op bezoek komen, wind of geen wind! (Tekening Dirk Van Bun)

Concert Lest to forget

Vrijdag 10 november 2023
Leopoldsburg - Concert Lest to forgetZoom
De afgelopen dagen is hard gerepeteerd voor het concert Lest to Forget in CC Leopoldsburg morgenavond. Voor deze avond werd een 50-koppig gelegenheidsorkest samengesteld onder leiding van Bert Minten van de Beringse Academie. Het herdenkingsconcert is ten voordele van het museum Liberation Garden. Laatste tickets via deze link.

Wees eerlijk over uw huis

Donderdag 9 november 2023
Tribunaliteiten
Leopoldsburg - Wees eerlijk over uw huisSommige huizen hebben geheimen die alleen de bewoner kent. De bewoner, waar het hier over gaat, wist dat het huis dat hij al tien jaar bewoonde verzakkingen vertoonde door de kanteling van de vloerplaat. Hij kon het echter verkopen voor 395.000 euro.
De nieuwe eigenaar stelde al kort na zijn intrede vast dat de woning niet deugde en eiste voor de rechtbank terugbetaling van de koopprijs. Ten onrechte, vond de verkoper, want het koopcontract bepaalde dat de koper zelf moest opdraaien voor verborgen gebreken (…) Het hele nieuwsbericht

Limburg sterkste tegelwipregio

Donderdag 9 november 2023
Vlaanderen heeft tijdens het allereerste Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen bijna 3 miljoen tegels ‘gewipt’ of omgerekend bijna 300.000 m² onthard. Limburg is de sterkste regio, met het hoogste aantal gewipte tegels per 1000 inwoners in drie Limburgse gemeenten: Genk, Maasmechelen en Lummen. Brugge spant de kroon in absolute cijfers, met 374.686 uitgebroken tegels. Ambassadeur van de campagne, presentator Bartel van Riet, reikte de prijzen vandaag uit in Lummen. De wedstrijd, die werd (…) Het hele nieuwsbericht

Tweede dag van de treinstaking

Donderdag 9 november 2023
Leopoldsburg - Tweede dag van de treinstakingZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Speelplein Vroem zoekt monitoren

Donderdag 9 november 2023
Leopoldsburg - Speelplein Vroem zoekt monitorenZoomDe Jeugddienst Leopoldsburg zoekt jongeren met "talent voor spelen" die tijdens de zomervakantie leuke spelletjes en uitstappen doen met kinderen! Scoor jij op deze punten? Je wordt 16 jaar of ouder, je hebt een passie voor kinderen en je bent enthousiast. Je wilt deel zijn van een toffe groep en vrienden maken voor het leven! Interesse? Contacteer de jeugddienst via jeugddienst[!]leopoldsburg.be of 011 29 38 10.

Staking NMBS

Woensdag 8 november 2023
Leopoldsburg - Staking NMBSDoor een staking bij het spoor rijdt er vandaag en morgen maar een beperkt aantal treinen tussen Mol en Hasselt. Je controleert best de website van de NMBS voor de actuele treinregeleing.
De Sittardse cabaretier Cyrille Niël heeft voor zijn theaterprogramma ‘Op zuik nao get gelök’ het Limburgs volkslied hertaald, zoals dat heet. Hij gaat dat nummer nu ook uitbrengen. "Ik wilde een versie maken die meer van nu is en waarin bezongen wordt wat ons op de dag van vandaag verbindt in Limburg", zo vertelt de cabaretier. "Veel mensen herkennen zich ook niet in het lied uit 1909. Neem nu de passage 'Waar de hoorn des herders schalt', ik ben nu 50 maar (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Let’s talk about sekse: gratis toolboxZoomMet de campagne 'Let’s talk about sekse' roept FURIA vzw op om meer te reageren op stereotypen over vrouwen. Stereotypen zijn er over iedereen. We stoppen mensen in hokjes en dichten hen allerlei gedragingen en eigenschappen toe. Dat is zeker het geval als het gaat over man- of vrouw-zijn. Mannen zijn dan bijvoorbeeld natuurlijke leiders, ambitieus en assertief en vrouwen meelevend, gevoelig en vriendelijk. Enkel je sekse, of je lichamelijke en biologische kenmerken waardoor anderen je zien als man of (…) Het hele nieuwsbericht

Weer wolf doodgereden (2)

Woensdag 8 november 2023
De wolvenwelp werd vanmorgen rond 7.15u aangereden. "Aan de manier waarop de wolf lag, was duidelijk te zien dat die langs achter vol geraakt was. Op de röntgenopnamen zagen we dat het bekken volledig verbrijzeld was en dat de poot op meerdere plekken gebroken was. Het moet een enorme klap zijn geweest. Dat dier heeft jammer genoeg geen schijn van kans gehad", aldus Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum vanmorgen.

Kopzorgen om diabetes?

Woensdag 8 november 2023
Gezondheid
Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag lanceert de Diabetes Liga een wetenschappelijk gevalideerde ‘Diabetes distress-test’. Wie diabetes heeft, partners of ouders van tieners met diabetes, kan die test invullen op www.diabetes.be/kopzorgen en krijgt nadien een persoonlijke ‘Diabetes distress-score’. Die score geeft aan hoeveel kopzorgen diabetes met zich mee brengt en hoe zwaar de aandoening mentaal op het gemoed weegt. Wie een verhoogde score kent, krijgt tips en doorverwijzingen naar gepaste hulp.

Weer wolf doodgereden

Woensdag 8 november 2023
Leopoldsburg - Weer wolf doodgeredenZoomOpnieuw is er vanmorgen een jonge wolf doodgereden. Dat gebeurde op de Grote Baan in Helchteren, nabij een plek waar eerder al drie wolven het slachtoffer werden van het verkeer. Het gaat ook nu weer om een mannelijke welp van Noëlla en August. Het is al de vijftiende welp uit de Limburgse roedel die doodgereden wordt. (Foto Welkom Wolf)
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Ondertussen, in de haven van Antwerpen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Grote parasolzwam

Woensdag 8 november 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - Grote parasolzwamZoomHet is herfst en dan is ook de tijd van de paddenstoelen weer aangebroken. De grote parasolzwam is een schimmel met een lange steel en grote hoed. Hij heeft de gelijkenis met een parasol, vandaar ook zijn naam. Het is een veel voorkomende soort die groeit op matig vochtige grassen. (Johan Put) 
Grote parasolzwamGrote parasolzwam
Zoom

40 extra stuwtjes tegen droogte

Dinsdag 7 november 2023
Leopoldsburg - 40 extra stuwtjes tegen droogteZoomOpnieuw is er provinciale subsidie uit het Droogte Innovatie Fonds (DIF) voor boeren die stuwen in grachten plaatsen om te kijken of ze hun akkers op die manier beter kunnen beschermen tegen droogte. Met zo'n stuw krijgt het water meer tijd om in de grond te sijpelen. Zo zouden boeren hun akker minder vaak moeten besproeien met grondwater of met opgepompt water uit waterlopen. In een eerste fase kregen in het kader van het "Bocholt Stuwt"-project al 22 stuwtjes financiële steun. De (…) Het hele nieuwsbericht
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Ondertussen, in de Vlaamse politiek...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Dalende verkoop in detailhandel

Maandag 6 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De verkoop in de detailhandel, met uitzondering van de brandstoffen, daalde met 7,3 procent ten opzichte van september 2022. De verkoop in de sector textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels daalde zelfs met 14,5 procent. (Statbel)
Vandaag start de tweede ronde van de uitkoopregeling voor varkenshouders. Varkensboeren met een impactscore van 0,025 procent kunnen een aanvraag indienen voor de vrijwillige stopzettingsregeling van de Vlaamse overheid. Bij de vorige oproep dienden 236 landbouwers een aanvraag in. Daarbij waren er 47 uit Limburg. (Bron: TVL)
Weerbericht
Leopoldsburg - Het blijft wisselvallig en winderigDe herfst laat zich op korte en lange termijn nog steeds goed voelen. Er staat flink wat wind en het is erg wisselvallig met geregeld regen of buien. Er zijn echter ook droge momenten met wat zon, daar moeten we zeker van profiteren. De temperaturen blijven constant en liggen meestal rond 12 graden. Er is nog geen nachtvorst in het verschiet.
Vandaag domineren wolkenvelden en na wat regen in de ochtend wisselen droge perioden af met buien. Er staat een stevige zuidwestenwind met (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - K. ESK Leopoldsburg - Heusden-Zolder 1-4ZoomIn de Tweede Provinciale is KVV Heusden-Zolder vanavond met 1-4 gaan winnen bij K ESK Leopoldsburg.

Roger Demot overleden

Zaterdag 4 november 2023
Leopoldsburg - Roger Demot overledenOp 31 oktober is in Heppen Roger Demot overleden, de weduwnaar van Denise Peeters. Hij was 77 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Gedurende zoveel tijd...

Zaterdag 4 november 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Gedurende zoveel tijd...ZoomEdit blijft deze week nog even stilstaan bij onze overledenen.

Frieda Schepkens overleden

Vrijdag 3 november 2023
Leopoldsburg - Frieda Schepkens overleden
Frieda Schepkens uit Beverlo, echtgenote van François Cruysberghs, is overleden.
(° Heppen op 9 april 1936 † Heusden-Zolder op 2 november 2023) Begroeting: woensdag 8 november 2023 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: donderdag 9 november 2023 om 11.15 uur in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Treinen rijden minder snel

Donderdag 2 november 2023
Leopoldsburg - Treinen rijden minder snelVanwege de storm rijden de treinen momenteel - en zeker tot 20u - aan een snelheid die 20km/u lager ligt dan normaal. Dat meldt Infrabel.

Wolf, wildernis geschiedenis

Donderdag 2 november 2023
Nieuwe boeken
Leopoldsburg - Wolf, wildernis geschiedenisZoomDe wolf is al enkele jaren terug in ons midden en een roedel heeft zich al goed ingeburgerd op de Limburgse heide en geniet van de relatieve rust in Bosland en op het uitgestrekte militair domein van het Kamp van Beverlo. De afstammelingen van Naya zoeken een weg in de rest van Vlaanderen of in de buurlanden. Welkom Wolf is een organisatie die het leven van de wolven op de voet volgt maar de wolf is niet voor iedereen even welkom. De wolf heeft al eeuwen lang een slechte reputatie. In (…) Het hele nieuwsbericht

Daar is de storm

Woensdag 1 november 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Daar is de stormDe meest recente weerkaarten zien stormweer op donderdag. De kans dat het inderdaad tot een herfststorm komt, is vrij groot. Windstoten van boven 80 km/u zijn mogelijk in onze provincie en er komt een harde wind te staan. Echt stormweer zal beperkt blijven tot de Noordzee, maar dat het hard of zelfs heel hard gaat waaien, staat nu al buiten kijf.
Vandaag overheersen wolkenvelden in de ochtend. Op een lokaal drupje regen na, is het wel meestal droog. Na de middag komen er echter buien vanuit (…) Het hele nieuwsbericht
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen