Het overige nieuws

Trein valt zonder brandstof

Woensdag 31 juli 2013
Lommel - Trein valt zonder brandstofZoomGisteravond rond 20.50u is de trein Neerpelt-Antwerpen in Lommel zonder diesel gevallen. Dat gebeurde aan het perron in Lommel. Omdat er maar één spoor is tussen Neerpelt en Mol, versperde de trein op dat ogenblik alle verkeer op de lijn.
Uiteindelijk kon men een andere trein vanuit Antwerpen naar Lommel sturen om het defecte stel terug naar Neerpelt te duwen. Daar arriveerde men om 22.36u, zegt de woordvoerster van de NMBS. De reizigers zijn uiteindelijk elf minuten later met een andere trein opnieuw naar Antwerpen kunnen vertrekken.

Kajakkers naar WK in Canada

Woensdag 31 juli 2013
Lommel - Kajakkers naar WK in CanadaZoomIn het Canadese Welland, nabij de Niagara-watervallen (foto), wordt van 1 tot en met 4 augustus het wereldkampioenschap kajak voor junioren en -23-jarigen gevaren. De Belgische nationale ploeg bestaat uit 9 kajakkers, van wie er 7 lid zijn van de Neerpeltse Watersportclub. Artuur Peters (Hechtel-Eksel) neemt er deel in de K1 1000 meter bij de heren junioren. De andere NWC-ers nemen deel bij de -23-jarigen: Hermien Peters (Hechtel-Eksel) & Lize Broekx (Neerpelt) in de K2 over 500 (…) Het hele nieuwsbericht
De optocht in het kader van de Brabantse Dag in Heeze vindt dit jaar plaats op 25 augustus. Er doen 17 wagenbouwgroepen aan mee, met in totaal zowat 2000 acteurs. Het evenement heeft dit jaar "Hoezo Middeleeuws?" als thema. Kaarten en meer info via www.brabantsedag.nl.

Yvonne Nijs overleden

Dinsdag 30 juli 2013
Lommel - Yvonne Nijs overledenIn het Mariaziekenhuis is zondag Yvonne Nijs overleden, de echtgenote van Paul Drappier. Ze was 87 jaar. Donderdag wordt ze gecremeerd na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Lommel-Centrum. Woensdag om 19 uur is er daar een avondwake.

'Bilzen, de boom in'

Maandag 29 juli 2013
Meer dan 40 hectare hoogstamboomgaarden, biologisch beheerd (dus zonder pesticiden), dragen eind september in Alden Biesen volop hun vruchten. Te veel fruit om in één keer op te eten en heerlijk om puur natuur appelsap van te maken. Daarom vindt op zaterdag 12 oktober van 13 tot 17u in die boomgaarden het fruitplukevenement "Bilzen, de boom in" plaats.
Iedereen is er welkom om appels te rapen en door de Sapmobiel te laten persen tot appelsap. Inschrijven is wel (…) Het hele nieuwsbericht

Lommel Kolonie klopt Sparta

Zondag 28 juli 2013
Gisteravond heeft Lommel Kolonie thuis Sparta Lille verslagen. Uitslag: 1-0. Het was een wedstrijd in het kader van de beker van Noord-Limburg.
 
Lommel - Ook de Leopoldlaan gaat kijkenZoomAanstaande donderdag strijkt het circus van Vlaanderen Muziekland neer op het Hertog Janplein. En met artiesten zoals de Romeo's, Bart Kaël, Ozark Henry en vele anderen wordt het zeker een feest. De aanvang is om 19.00 uur, de uitzending op TV de dag nadien, vrijdag dus. (Foto Albert Agten)

Henri Grevendonk overleden

Dinsdag 23 juli 2013
Lommel - Henri Grevendonk overledenIn het WZC Kapittelhof is zondag Henri Grevendonk overleden, de weduwnaar van Maria Oeyen. Hij was 81 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Heide-Heuvel. Woensdag om 19u is er daar een avondwake.
Het nieuwe koningspaar houdt op 24 september zijn "blijde intrede" in Hasselt. Dat heeft het paleis bekendgemaakt. Hasselt is vierde in de rij van provinciehoofdsteden die door koning en koningin worden bezocht.
Lommel - Een Vlaamse titel voor Dina ScavoneZoomDe jonge Lommelse wielrenster  Dina Scavone heeft zich afgelopen weekend tot Vlaams kampioene bij de aspiranten (12 jaar) gefietst. Gefeliciteerd! Dina was al Limburgs kampioen in deze categorie. Op 4 augustus gaat ze proberen de Belgische titel te halen in Hakendover. Onze steun heeft ze al! 

Een 'warm' koningshuis?

Maandag 22 juli 2013
Lommel - Een 'warm' koningshuis?ZoomOp de Leopoldlaan weten ze de hitte en de gebeurtenissen van 21 juli weer perfect te vatten. (Foto Albert Agten)
De visie van Fobie
Lommel - Ondertussen, na de troonswissel...ZoomZo ziet Fobie ex-koning Albert, na de troonswissel vandaag...

Zonder commentaar...

Zondag 21 juli 2013
Lommel - Zonder commentaar...ZoomVandaag gezien op de Grote Ring in Hasselt. (Foto Marcella Stappers)

Het is maar een weet

Zondag 21 juli 2013
"Statistiekje: van de afgelopen 108 jaar waren er slechts 5 julimaanden zonniger dan 2013 over de eerste 20 dagen van de maand in Limburg: 2006, 1959, 1971, 2010 en 1934. We zitten nu al aan 189 uren zonneschijn terwijl dat er in 1980 slechts 25 uren waren in de hele eerste 20 dagen van juli samen." (Weerman Ruben Weytjens op zijn Facebookpagina)

Column: 'Bange blanke man'

Zaterdag 20 juli 2013
Chel mag het zeggen
Lommel - Column: 'Bange blanke man'Hij is een van mijn lievelingszangers, de West-Vlaming Willem Vermandere. Ooit zorgde hij voor een behoorlijke controverse door een lied te zingen over de ‘bange Vlaamse man’. Dat ‘bang’ sloeg op de fobie die zich destijds meester gemaakt had van voornamelijk extreme nationalisten: de angst voor alles wat allochtoon was. Angst leidt tot afkeer en afkeer slaat vaak om in haat, haat in agressie.
Tegenwoordig, vind ik, heeft het er alle schijn van dat de betekenis van dat woord (…) Het hele nieuwsbericht

Het is maar dat u het weet

Vrijdag 19 juli 2013
Gaat u naar het buitenland op vakantie met de wagen? Dan moet u toch met een paar dingen rekening houden, signaleert politie Lommel:
- In Spanje moet je bij pech zowel voor als achter het voertuig een gevarendriehoek plaatsen. In de wagen moeten bovendien een brandblusapparaat, een verbanddoosje en een reflecterend fluovestje zitten. In bijna alle Europese landen is het verplicht een dergelijk vestje aan te trekken wanneer je je bij ongeval of pech op de openbare weg begeeft. Meer zelfs, in (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag gelezen...

Donderdag 18 juli 2013
...op de Facebookpagiina van het Brussels Kathedraalkoor:
"Wie aanstaande zondag bij het Te Deum de Capella verwacht, zal bedrogen uitkomen. Ja, we waren sinds juni naarstig aan het repeteren aan het Te Deum I van Frans Liszt (koor, orgel, kopers en pauken) en aan de creatie van mijn eigen Psalm 148 voor koor en harmonieorkest. Eerst een alarmerend bericht vanuit militaire hoek: bij de intrede van het vorstenpaar mag niets 'modern' klinken; daar wordt hij onrustig van. Nog geen man overboord; Psalm (…) Het hele nieuwsbericht

Zondag Ploegfestival in Bergeijk

Donderdag 18 juli 2013
In het Ploegpark aan de Riethovensedijk in Bergeijk is er zondag vanaf 13u het "Ploegfestival", zo genoemd naar de vroegere weverij in die gemeente. Iedereen is er welkom en de toegang is gratis. Het programma start met de Belgische folkgroep Geuan en wordt afgesloten door SQY. Naast veel muziek is er aandacht voor straattheater, beeldende kunst en circus- en kinderactiviteiten. Het volledige programma is te bekijken op www.ploegfestival.nl.

Fien Plessers overleden

Donderdag 18 juli 2013
Lommel - Fien Plessers overledenDinsdag is Fien Plessers overleden, de partner van Swa Vanotterdijk. Ze was 87 jaar. Zaterdag wordt haar asurn begraven na een afscheidsdienst (om 11.30 uur) in Aula 't Sant.

Het is maar dat u het weet

Donderdag 18 juli 2013
Maandag 22 juli zijn alle postkantoren gesloten. De banken zijn wel geopend.

Een kauw in uw schouw?

Woensdag 17 juli 2013
Lommel - Een kauw in uw schouw?ZoomHet Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Vogelbescherming Vlaanderen lanceren dezer dagen een folder die bedoeld is om preventieve maatregelen te nemen tegen kauwennesten in schouwen. "Daarvoor is het nu het ideale moment”, zegt Dirk Bogaert, woordvoerder van het ANB. “Na de broedperiode, begin augustus raden we aan om een rooster op de schouw te plaatsen." 
Kauwen zijn intelligente vogels die graag in de buurt van mensen wonen. Zo vinden ze makkelijk voedsel en een (…) Het hele nieuwsbericht
Morgen praten federaal minister Labille, bevoegd voor overheidsbedrijven, en Vlaams minister voor mobiliteit Crevits met elkaar over de IJzeren Rijn. Het dossier komt vrijdag op de agenda van de federale ministerraad. Dat heeft minister Labille aan volksvertegenwoordiger Peter Vanvelthoven laten weten. Die had hem gevraagd naar de stand van zaken rond de IJzeren Rijn, de kortste spoorwegverbinding tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied - een verbinding die ook door Noord-Limburg loopt.
Bijna (…) Het hele nieuwsbericht

Wim Lodewijks overleden

Woensdag 17 juli 2013
Lommel - Wim Lodewijks overledenMaandag is Wim Lodewijks overleden, de weduwnaar van Mina Van der Sanden. Hij was 72 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Kattenbos. Donderdag om 19 uur is er daar een avondwake.

René Berière overleden

Woensdag 17 juli 2013
Lommel - René Berière overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren René Berière overleden, de echtgenoot van José Vangrinsven. Hij was 78 jaar. Vrijdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Stevensvennen.

Nieuwe website voor het EMJ

Dinsdag 16 juli 2013
Het EMJ, het Europees Muziekfestival voor de Jeugd dus, heeft de eigen website vernieuwd. Voorlopig is ze alleen in het Nederlands en het Engels beschikbaar, maar snel zullen ook een Duitstalige, een Franstalige en een Spaanstalige versie volgen.
De site brengt alvast nieuws: deelnemende groepen kunnen nu al vanaf begin juli inschrijven voor het nieuwe (koor)festival. Tot dusver begon de inschrijvingsperiode pas op 1 september. EMJ

Jan Hamblok overleden

Dinsdag 16 juli 2013
Lommel - Jan Hamblok overledenIn het Mariaziekenhuis is vrijdag Jan Hamblok overleden, de weduwnaar van Françine Desonniaux. Hij was 84 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Lutlommel. Woensdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Als aanloop naar 21 juli

Dinsdag 16 juli 2013
Lommel - Als aanloop naar 21 juliZoomOok deze week staat de spreuk in de Leopoldlaan in het teken van de nakende koningswissel. (Foto Albert Agten)
Opnieuw hebben meer dan 3300 mensen hun handtekening gezet onder een petitie voor een treinverbinding tussen Weert en Hamont. Het station in Hamont ligt op slechts 700 meter van de grens en zo’n 9 km kilometer van het station in Weert. Het doortrekken van de lijn kan volgens de initiatiefnemers voor de petitie eenvoudig omdat er al een niet-gebruikte spoorverbinding ligt. Vrijdag wordt de petitie "Trein Weert-België" aangeboden aan de Belgische en Nederlandse Spoorwegen. 
Vorig jaar werd een gelijkaardige petitie aangeboden aan de besturen van beide Limburgen.
Maar er is weinig hoop dat de treinverbinding vanuit Hamont wordt doorgetrokken. Eerder antwoordde minister voor overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille op een vraag in die richting schamper dat er "al een treinverbinding met Nederlands-Limburg is vanuit Luik..."
Bilzen, Genk, Lommel en Tongeren gaan voortaan samen hun grote aankopen organiseren. Schaalvoordelen en een betere structuur in het bestellen van goederen en diensten moeten daarbij vooropstaan. Samenaankoop zorgt voor betere prijzen en voorwaarden, zeggen de betrokken burgemeesters. Om zo een samenaankoop te organiseren zijn twee partners mee aan boord gevraagd: NUHMA en Infrax, twee bedrijven die nauwe banden hebben met de gemeenten en die expertise kunnen leveren.
NUHMA ontwikkelt een (…) Het hele nieuwsbericht

Alda Bleyen overleden

Maandag 15 juli 2013
Lommel - Alda Bleyen overledenVrijdag is Alda Bleyen overleden, de echtgenote van Jan Geboers. Ze was 75 jaar. Woensdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Lommel-Centrum. Dinsdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Voor snelle jongelui

Maandag 15 juli 2013
Miinister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet nodigt 10 Limburgse jongeren uit om de militaire parade naar aanleiding van de nationale feestdag te volgen "op locatie", dus in Brussel. Jongeren die in 1993 geboren zijn, komen hiervoor in aanmerking. De treintickets en de tickets voor het evenement zijn gratis.
Voor meer informatie en inschrijving kunt u terecht bij danny.quanten[!]limburg.be, gsm 0479 995203. Let wel, de eerste 10 mogen mee. Dus snel zijn is de boodschap! 

Zomertip: Watou

Vrijdag 12 juli 2013
Lommel - Zomertip: WatouZoomNiet direct bij de deur, maar de moeite om er eens een dagje (of twee; in Poperinge zijn B&B's! ) op uit te trekken. Net als Neerpelt is Watou een grensdorp, maar dan aan de grens met onze zuiderburen. Watou stond bekend om zijn poëziezomers. Het jaarlijkse festival met poëzie in combinatie met beeldende kunst heeft een waardige opvolger gekregen: 'Kunstenfestivalwatou' met dit jaar als thema : 'Over de liefde die we niet begrijpen'. Beeldende kunst en poëzie wisselen elkaar af en vullen elkaar aan. Ze zijn te bezichtigen, te lezen en te horen op verschillende locaties op loopafstand in het pittoreske plaatsje met terrasjes en eetgelegenheden. Bij elke locatie is er een gids, die vol enthousiasme vertelt over de kunstwerken. Eén van de tofste werken is de rij telefooncellen, waar je rustig kunt luisteren naar een gedicht. Voor meer informatie kan je terecht bij http://kunstenfestivalwatou.be. Het is aan de andere kant van ons land, maar absoluut de moeite van de verplaatsing waard. (Zjuul Devens)

Tony Hoedemaekers overleden

Donderdag 11 juli 2013
In het Mariaziekenhuis is maandag Tony Hoedemaekers overleden, de weduwnaar van Pay Vreys. Hij was 81 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een rouwmis - om 10.30u - in de kerk van Lommel-centrum. Vrijdag om 19u is er daar een gebedswake.

Martha Van Hees overleden

Donderdag 11 juli 2013
Dinsdag is Martha Van Hees overleden. Ze was 89 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Stevensvennen.
Lommel - DAF Trucks verhoogt productieZoomVrachtwagenproducent DAF Trucks gaat in zijn fabrieken in Westerlo en Eindhoven de productie van vrachtwagens opvoeren van 164 naar 184 per dag. Dat heeft te maken met de stijging van de vraag naar trucks met schonere motoren. Door de uitbreiding van de productie ontstaan er in beide fabrieken samen zowat 200 nieuwe banen. De vraag naar de vrachtwagens is gestegen omdat de Europese Unie vanaf volgend jaar de milieuregels voor vrachtwagens aanscherpt. Transportbedrijven willen daarom nog snel trucks met schonere motoren aankopen. (Foto DAF Trucks)

Op de motor in de zomer

Maandag 8 juli 2013
Sinds de lente komen de motorrijders weer buiten. Ze moeten daarbij opletten dat ze zich kleden volgens het boekje, anders kunnen ze van de politie een pv krijgen. Op de motor in short, t-shirt en slippers mag dus niet, ook al is het zo heet dat de kraaien gapen. Volgens de wet moeten zowel bestuurder als passagier van een motor handschoenen dragen, een jas met lange mouwen en een lange broek of overall, alsook laarzen of bottines die de enkels beschermen. En uw helm niet vergeten!

Een 'koninklijke' doordenker

Maandag 8 juli 2013
Lommel - Een 'koninklijke' doordenkerZoomHet lag in de lijn der verwachtingen van iedereen die de Vrienden van de Leopoldlaan ondertussen kent. Een gebeurtenis op het paleis laten ze daar niet 'zomaar' voorbijgaan. (Foto Albert Agten)
Lommel - Mooi succes voor zonnekijkdagZoomDe zonnekijkdag op het Hertog Jan-plein in Lommel was vandaag een groot succes. Voortdurend kwamen er wel kleine groepjes mensen opdagen om veilig naar de zon te kijken door een echte telescoop, voorzien van de noodzakelijke filters, ter beschikking gesteld door de sterrenkundige vereniging Aquila. Zo konden ze o.m. de zonnevlekken zien en ook (in mindere mate) de ‘zonnevlammen’ aan de rand van de zon.
 Volgende afspraak: op 12 oktober op dezelfde locatie voor de “Dag van de duisternis”!

Stans Van Baelen overleden

Zaterdag 6 juli 2013
Lommel - Stans Van Baelen overledenWoensdag is Stans Van Baelen overleden, de weduwe van Rik Keyken. Ze was 94 jaar. Dinsdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Lutlommel.

Column: Een pit(s)poes

Zaterdag 6 juli 2013
Chel mag het zeggen
Lommel - Column: Een pit(s)poes"Mijn vader vertelde ooit over een buurman, ook boer, die op een zomernamiddag naar de quatre-bras fietste. Er kwam een wielerwedstrijd langs en hij had vernomen dat er een Duitse ploeg meereed. Nu was die buurman helemaal geen wielerliefhebber. Boeren hadden geen tijd voor hobby’s. Hij ploegde zijn land met een enkele of met een wentelploeg, al naargelang van de omstandigheden. En een Duitse ploeg wou hij ook wel eens zien. Een kwartier na de doortocht  stond hij nog hoopvol te wachten. Helaas, een (…) Het hele nieuwsbericht

Kort maar interessant (4)

Vrijdag 5 juli 2013
Lommel - Kort maar interessant (4)ZoomNiet veel eerste ministers kunnen zeggen dat er in het heelal sterrenclusters bestaan die aan hen doen denken. Elio Di Rupo kan dat wel. Toen we deze foto van de Vlindernevel zagen, dachten we meteen aan de premier. Maar daar houdt elke vergelijking op. De Vlindernevel bevindt zich op ongeveer 4000 lichtjaren afstand in het sterrenbeeld Schorpioen (Scorpius). De stervende centrale ster in deze nevel heeft een spanwijdte van meer dan drie lichtjaren en een geschatte oppervlaktetemperatuur van ongeveer 250.000 graden Celsius.  De foto werd genomen door de Hubble-telescoop. (Foto NASA, ESA en het Hubble SM4 ERO Team)

* In Eindhoven wordt volgende maand op Strijp S een winkel geopend met "vega-schoenen". Dat zijn schoenen waarin geen dierlijke materialen zitten - dus geen leder of wol.

* In Amsterdam is het oppassen geblazen wanneer u in een souvenirwinkel truffels koopt. Het zouden wel eens triptruffels kunnen zijn, die hallucinogene drugs bevatten, zoals de 'paddo's' vroeger. Nog wat sterker dan de 'hasj-cake' dus. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid en de gemeente houden de verkoop van de truffels in de gaten.

* Cicaden - we hebben er hier weinig last van, denken we. Maar in het noordoosten van de VS is er nu een plaag van periodieke cicaden die zeventien jaar lang ondergronds leven alvorens massaal tevoorschijn te komen. Samuel Orr maakte er een prachtig filmpje (onder) van, "Return of the Cicadas", waarin hij de levenscirkel van deze 'boomkrekels" laat zien. Dit filmpje moet u echt bekijken!

Els Vos exposeert

Donderdag 4 juli 2013
Lommel - Els Vos exposeertZoomNog tot 14 augustus is in het Jakob Smitsmuseum in Mol de tentoonstelling ‘Geen dag zonder lijn’ van Els Vos te zien. Els is een grafica pur sang. De tentoonstelling is opgebouwd uit visueel abstracte werken, puur en zuiver, onthecht van alle waarneembare realiteit. Hij is gemaakt voor de specifieke ruimte waarin het werk te zien is – de zolderverdieping van het museum – en met een onmiskenbare insteek naar Jakob Smits toe. In een interview zegt Els Vos het volgende hierover: “Geen dag zonder lijn, het citaat van Paul Klee, leek me een perfecte verwijzing naar Jakob Smits, voor wie tekenen, etsen en schilderen even natuurlijk was als ademen. Ik heb me voor een deel van deze tentoonstelling laten inspireren door zijn arceringswijze, maar ook door inhoudelijke aspecten, zoals zijn lage horizonten. En voor een stukje ook door zijn kleurgebruik. Als kind al was ik getroffen door Smits’ aquarellen met goudachtergrond. Dat gouden oker is één van de weinige kleurelementen in deze expositie.”
Zin om mee te doen aan een echte voetbalopera rond Lommel United? Het Gentse theatergezelschap "Het Kip" maakt een Noord-Limburgse remake van "U Dikke Ma!", de bejubelde voorstelling met de spionkop van voetbalclub AA Gent (aka de Buffalo’s) als inspiratiebron. Deze voetbalopera wordt gemaakt met een mengeling van acteurs, rasechte Lommel United-supporters en vrijwilligers en amateurs uit Noord-Limburg zonder professionele acteerervaring. Meedoen? Lees snel verder!
Voel jij je (…) Het hele nieuwsbericht

Diel Theuwissen overleden

Dinsdag 2 juli 2013
Lommel - Diel Theuwissen overledenZaterdag is Diel Theuwissen overleden, de echtgenoot van Alice Nijs. Hij was 76 jaar. Donderdag wordt hij gecremeerd na een rouwdienst (om 10.30 uur) in de kerk van Lutlommel. Woensdag om 19 uur is er daar een avondwake.
Lommel - Een doordenker, ook voor studentenZoomAlweer een mooie levenswijsheid daar op de Leopoldlaan, klaarblijkelijk ingegeven door het einde van het schooljaar. (Foto Albert Agten)

Frans Vermeulen overleden

Maandag 1 juli 2013
Lommel - Frans Vermeulen overledenZaterdag is Frans Vermeulen overleden, de echtgenoot van Anny Kuyken. Hij was 80 jaar. Woensdag worden zijn assen bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Lommel-Centrum na een uitvaartdienst in het uitvaartcentrum in de Schansstraat.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen