Het overige nieuws

Kabouters A - FC Kaulille 1-3

Zaterdag 30 september 2023
Oudsbergen - Kabouters A - FC Kaulille 1-3Kabouters Opglabbeek A heeft vanavond met 1-3 verloren van FC Kaulille.

KVK Beringen verliest van Gruitrode

Zaterdag 30 september 2023
Oudsbergen - KVK Beringen verliest van GruitrodeKV Beringen heeft vanavond thuis met 1-2 verloren van Nevok Gruitrode.

KSK Meeuwen A haalt zwaar uit

Zaterdag 30 september 2023
Oudsbergen - KSK Meeuwen A haalt zwaar uitKSK Meeuwen A heeft vanavond zwaar uitgehaald. Het klopte Eendracht Mechelen-aan-de-Maas A met 6-0.

Kabouters B kloppen Molenbeersel

Zaterdag 30 september 2023
Oudsbergen - Kabouters B kloppen MolenbeerselKabouters Opglabbeek B heeft vanavond de punten thuis gehouden tegen HO Molenbeersel. Uitslag: 3-2.

KSK Meeuwen B - STA Genk 3-1

Zaterdag 30 september 2023
Oudsbergen - KSK Meeuwen B - STA Genk 3-1KSK Meeuwen B heeft vanavond STA Genk geklopt met 3-1.

De maan vandaag

Zaterdag 30 september 2023
Oudsbergen - De maan vandaagZoomMario Vanoppen maakte vandaag deze mooie foto van de maan.

'Godvergeten' (4)

Zaterdag 30 september 2023
Oudsbergen - 'Godvergeten' (4)Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Vrees voor blauwtongbesmetting

Zaterdag 30 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Schapenhouders - en ook veehouders - beginnen te vrezen voor een blauwtongbesmetting bij hun dieren. Het blauwtongvirus is zich in Nederland snel aan het verspreiden en zakt zuidwaarts, richting België. Het wordt verspreid door muggen en is niet gevaarlijk voor mensen. In Nederland zijn er inmiddels al meer dan 350 schapenhouderijen besmet. Ook runderen kunnen besmet geraken met het virus.

De Romeinse invasie van Schotland

Vrijdag 29 september 2023
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren gaat opnieuw van start met ‘Spraakwater’. De druk bijgewoonde lezingenreeks is inmiddels aan haar 20ste editie toe. Op het programma staan weer tal van boeiende uiteenzettingen over de wereld van archeologie en klassieke geschiedenis. De eerste lezing van het nieuwe seizoen zal online verlopen. Het museum strikte prof. em. David J. Breeze, een wereldautoriteit inzake het Romeinse leger. Op woensdag 18 oktober om 19.30 uur brengt de topspecialist het fascinerende verhaal van de ‘Slag bij Mons Graupius’. Meer info

'Godvergeten' (3)

Vrijdag 29 september 2023
De visie van Fobie
Oudsbergen - 'Godvergeten' (3)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
In welke mate kunnen milieuvervuilende stoffen via moedermelk worden overgedragen op pasgeborenen? En in hoeverre hebben ze impact op de cognitieve functies tijdens de eerste levensmaanden? Dat toegepaste onderzoeksproject van dr. Charlotte Cosemans aan de UHasselt krijgt steun van het Fonds Orcadia, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.
Hoewel borstvoeding voor pasgeborenen veel voordelen met zich meebrengt, hebben diverse studies de aanwezigheid van milieuverontreinigende stoffen in (…) Het hele nieuwsbericht

Viaduct Boorsem zondag weer open

Vrijdag 29 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Automobilisten kunnen vanaf zondag weer gebruikmaken van volwaardige rijstroken op het viaduct op de E314 in Boorsem. Dat meldt het AWV. Het wegdek is nu in beide richtingen vernieuwd, met geluidswerend asfalt, en ook het viaduct zelf kreeg een grondige renovatie. Ook langs de autoweg werden er verschillende werken uitgevoerd. Op de snelwegparking werden sanitaire voorzieningen aangelegd en grote halfverdoken vuilnisbakken geplaatst.

Veel AI-boeken op Bol.com

Vrijdag 29 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op Bol.com bieden verkopers honderden kookboeken, reisgidsen en taalgidsen aan die geschreven zijn met behulp van AI (artificiële intelligentie), zo blijkt uit onderzoek van BNR.nl. Van Bangkok Travel Guide tot Suikerdieet, het aanbod van AI-boeken op de site is even groot als divers. De titels, zowel e-books als hardcopy's, worden aangeboden voor prijzen variërend van een paar euro's tot meer dan twintig euro per boek.

Godvergeten (2)

Donderdag 28 september 2023
De visie van Fobie
Oudsbergen - Godvergeten (2)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Mina Smeets overleden

Donderdag 28 september 2023
Oudsbergen - Mina Smeets overledenGisteren is Mina Smeets overleden, de weduwe van de in 2022 gestorven Jaak Vandyck. Zij was 83 jaar. Het afsheid vindt plaats in intieme kring. Zondag (18.30 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Ellikom waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Al 5 ha aan asbestdaken verwijderd

Donderdag 28 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op twee jaar tijd zijn er bij 77 bedrijven in Limburg asbestdaken verwijderd, goed voor een oppervlakte van 50.126m². Dat heeft mlinister Zuhal Demir bekendgeamakt. In heel Vlaanderen gaat het om ruim 825.000m² bij in totaal 1.332 land- en tuinbouwbedrijven

Theo Daelmans overleden

Donderdag 28 september 2023
Oudsbergen - Theo Daelmans overledenIn WZC Ter Meeuwen is gisteren Theo Daelmans overleden, de weduwnaar van de in 2019 gestorven Germaine Corstjens. Hij was 75 jaar. De uitvaartiturgie vindt zaterdag plaats.

Verband tussen Round-Up en Parkinson?

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De Europese voedseltoezichthouder (EFSA) hield belangrijke informatie over Parkinson achter bij de goedkeuring van glyfosaat (zoals Round-Up - red.). Boeren mogen met het bestrijdingsmiddel blijven werken ondanks alle negatieve geruchten errond. Op 13 oktober stemmen de EU-lidstaten over een eventuele verlenging van de goedkeuring van glyfosaat.
Uit Nederlands onderzoek blijkt inmiddels dat de (…) Het hele nieuwsbericht

En wij maar klagen

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels, waarvan zeven op de Veluwe. In totaal zijn er minimaal 39 welpen geboren.  

René De Backer overleden

Woensdag 27 september 2023
Oudsbergen - René De Backer overledenGisteren is René De Backer overleden, de echtgenoot van Gerda Schildermans. Hij was geboren in Meeuwen en werd 79 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Gemiddeld brutoloon 3.886 euro

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Gemiddeld verdiende een werknemer die in 2021 voltijds werkte 3.886 euro bruto per maand. Het mediaanloon bedraagt 3.507 euro bruto per maand, wat betekent dat 50% van de werknemers minder dan 3.507 euro verdient, terwijl de andere helft een hoger loon ontvangt.
Als we dieper ingaan op de loonspreiding, stellen we vast dat 10% van de werknemers minder dan 2.303 euro bruto per maand verdient, terwijl de 10% best betaalden meer dan 5.922 euro ontvangen. (Statbel)

'Het makkelijkst om mee samen te leven'

Woensdag 27 september 2023
Vandaag gelezen
"Van alle grote roofdieren is de wolf het makkelijkst om mee samen te leven. De wolf is voorspelbaar, zijn gedrag is 'vrij eenvoudig'. Als dat van een hond. 'Afwachtend, observerend en als er te veel dingen gebeuren die hem niet bevallen, verlaat hij de situatie. Katachtigen zijn veel onvoorspelbaarder.'
Ecoloog Glenn Lelieveld in de NRC

Jos Roux overleden

Woensdag 27 september 2023
Oudsbergen - Jos Roux overledenisteren is in Opoeteren Jos Roux overleden, de weduwnaar van Jeke Hendrikx. Hij was 74 jaar en afkomstig uit Opglabbeek. Het afscheid vindt zaterdag (14 uur) plaats in uitvaartcentrum Bussels in Neeroeteren. Begroeting: vrijdag (20-20.30 uur).

Oktober start bijzonder zacht

Woensdag 27 september 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Oktober start bijzonder zachtEen band van hogedrukgebieden, uitgestrekt van de Azoren tot Rusland, zorgt voor rustig en stabiel weer. Storingen trachten vanuit het westen over onze streken te schuiven, maar verbrokkelen door de hoge luchtdruk en kunnen enkel nog als erg verzwakte systemen onze regio bereiken. Dat resulteert voornamelijk in wolkenvelden. Het blijft bovendien bijzonder zacht, ook op de langere termijn.
Vandaag zijn er behoorlijk wat wolkenvelden, maar de zon kan er geregeld doorheen schijnen. Het blijft (…) Het hele nieuwsbericht

'Godvergeten'...

Woensdag 27 september 2023
De visie van Fobie
Oudsbergen - 'Godvergeten'...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Meeste geld gaat naar huisvesting

Dinsdag 26 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 besteedden de Belgische huishoudens 15,8% van hun budget aan voeding, drank en tabak. Dat is in zekere zin een daling naar een normaal niveau, na een piek van 18,1 % in 2020. 
De grootste hap uit het budget, 30,7% van het totaal, blijft huisvesting (huur, water, energie, onderhoud en andere kosten). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, op basis van de Huishoudbudgetonderzoek bij bijna 5.000 Belgische huishoudens.

Een Digipunt in elke gemeente

Dinsdag 26 september 2023
Oudsbergen - Een Digipunt in elke gemeenteZoom
Acht gemeenten in Noord-Limburg gaan samen de digitale achterstand van hun inwoners aanpakken. Dat is nodig omdat naar schatting zowat 50.000 Noord-Limburgers achterop lopen als ze iets via computer of smartphone moeten regelen. Voortaan kunnen ze hulp krijgen van vrijwilligers op 8 Digipunten waar ook materiaal beschikbaar is. 
Tijdens rondetafelgesprekken staken de lokale besturen van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt de koppen bijeen om een gecoördineerd actieplan uit te werken tegen de uitdijende digitale kloof in de regio. Daaruit zijn de acht vaste Digipunten gegroeid. Ze komen in de gemeentelijke bibliotheken. Maar er wordt ook gedacht aan mobiele digipunten bij de dorpsrestaurants. Ook wordt bekeken wat er in de toekomst nog nodig is om de achterstand verder weg te werken.

Het nieuwe normaal in de wielersport

Dinsdag 26 september 2023
Oudsbergen - Het nieuwe normaal in de wielersportZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Christine Vrolix overleden

Dinsdag 26 september 2023
Oudsbergen - Christine Vrolix overledenZaterdag is Christine Vrolix overleden, de weduwe van de in 2002 gestorven Fik Smeets. Zij was 85 jaar en afkomstig uit Gruitrode. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Gerdingen. Begroeting: woensdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Nieuwe uitvaartverzorger

Maandag 25 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Tom Kerkhofs (46) en zijn echtgenote Ilse Dirks (45) , beiden uit Bree, hebben Ziel Uitvaarthuis opgericht met zetel aan de Gerdingerstraat in Bree. Het gaat om een begrafenisonderneming in de breedste zin van het woord.

De boomkikkers van Bree

Maandag 25 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Oudsbergen - De boomkikkers van BreeZoomIn De Luysen in Bree zitten boomkikkertjes. Ze zijn ongelooflijk klein - ze kunnen op een blad zitten en ongemerkt blijven, want ze hebben nagenoeg dezelfde kleur. Ze hebben zuignapjes aan het einde van vingers en tenen, waardoor ze goed kunnen klimmen. Tussen de groene rug en lichte buik bevindt zich, op de flanken, een bruinzwarte band. Boomkikkers hebben oranje ogen met een horizontale pupil en een goed zichtbaar trommelvlies. En ze kunnen van kleur veranderen van lichtbruin tot donkergroen. Marcella Stappers fotografeerde dit exemplaar in De Luysen.

Rik Symkens overleden

Maandag 25 september 2023
Oudsbergen - Rik Symkens overledenIn WZC 't Dorp in Helchteren is zaterdag Rik Symkens overleden, de weduwnaar van Marguerite Vandenbussche. Hij was 94 jaar en afkomstig uit Gruitrode. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan.

Jaak Schrooten overleden

Maandag 25 september 2023
Oudsbergen - Jaak Schrooten overledenVrijdag is Jaak Schrooten overleden, de echtgenoot van Annie Aegten. Hij was 78 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Wijshagen. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.
De opbrengst van de Sint-Hubertusviering gaat dit jaar naar basisschool Spelenderwijs. De school krijgt 500 euro.

Windturbines worden te duur...

Zondag 24 september 2023
Oudsbergen - Windturbines worden te duur...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Weer een wolf doodgereden

Zondag 24 september 2023
Oudsbergen - Weer een wolf doodgeredenZoomEr is weer een wolf doodgereden, deze keer op de Noord-Zuid tussen Houthalen en Helchteren, in de vallei van de Mangelbeek. Het zou gaan om een mannelijke welp van dit jaar. Het kadaver werd opgehaald door het Natuurhulpcentrum. Morgen komt het INBO het ophalen voor verder onderzoek. (Foto Natuurhulpcentrum)

Ongeval in Hoogstraat

Zondag 24 september 2023
Oudsbergen - Ongeval in HoogstraatIn de Hoogstraat is gisteren een motorrijder gevallen. Daarbij is een 53-jarige vrouw uit de gemeente gewond geraakt.

Fietsster (37) aangereden door auto

Zondag 24 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Toleikstraat in Bree is vrijdagavond rond 18.20 uur een 37-jarige fietsster aangereden door een auto. Zij raakte daarbij gewond.
Kort nieuws van bij de buren
As is een 17-jarige bromfietser gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurde vrijdagavond rond 20 uur.
Oudsbergen - Ruime overwinning voor Sporting EllikomIn Vierde Provinciale heeft Sporting Ellikom bij Lanklaar VV wel een héél ruime overwinning behaald: 0-9.

Verlies voor Heidebloem Wijshagen

Zondag 24 september 2023
Oudsbergen - Verlies voor Heidebloem WijshagenHeidebloem Wijshagen is bij Waterloos-Voorshoven gaan verliezen met 7-0.

Gelijkspel voor Kabouters Opglabbeek

Zondag 24 september 2023
Oudsbergen - Gelijkspel voor Kabouters OpglabbeekKabouters Opglabbeek heeft bij Gestel VK een gelijkspel behaald: 2-2.  Driesen en Stieners waren de doelpuntenmakers. Ook de tweede ploeg speelde gelijk, bij Umitspor Maasmechelen: 3-3.

Nevok Gruitrode speelt gelijk

Zondag 24 september 2023
Oudsbergen - Nevok Gruitrode speelt gelijkIn Eerste Provinciale is Nevok Gruitrode in de wedstrijd tegen GS Bree-Beek niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2. Jarne Berden maakten de twee doelpunten van Nevok.

Louwel wint (ruim) van Grote-Brogel

Zaterdag 23 september 2023
Oudsbergen - Louwel wint (ruim) van Grote-BrogelEendracht Louwel heeft vanavond Sporting Grote-Brogel weer naar huis gestuurd met een 7-1 nederlaag.

KSK Meeuwen A klopt Hoepertingen

Zaterdag 23 september 2023
Oudsbergen - KSK Meeuwen A klopt HoepertingenKSK Meeuwen A heeft vanavond met 1-0 gewonnen van HIH Hoepertingen.

E. Louwel B - Bree-Beek B 2-3

Zaterdag 23 september 2023
Oudsbergen - E. Louwel B - Bree-Beek B 2-3Eendracht Louwel B heeft vanavond met 2-3 verloren van GS Bree-Beek.

KSK Meeuwen B - St. Elen B 1-1

Zaterdag 23 september 2023
Oudsbergen - KSK Meeuwen B - St. Elen B 1-1KSK Meeuwen B en St. Elen B hebben vanavond 1-1 gelijkgespeeld.

Vermageren via een spuitje?

Zaterdag 23 september 2023
De visie van Fobie
Oudsbergen - Vermageren via een spuitje?Zoom                                                                          ( Cartoon: Fobie)

Lach om jezelf

Zaterdag 23 september 2023
Vandaag gelezen
Jonge narcisten kammen hun haar en kijken constant naar zichzelf in de spiegel. Ik wil je een advies geven: kijk af en toe naar jezelf in de spiegel en lach om jezelf. Lach om jezelf. Het zal je goed doen. (Paus Franciscus)
De visie van Fobie
Oudsbergen - Kan België F16's naar Oekraïne sturen?Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Bedrijfsinbraak op industrieterrein

Donderdag 21 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Bree is ingebroken in een bedrijf op het industrieterrein Kanaal-Noord. Er is werkmateriaal gestolen. De inbraak is vanochtend vastgesteld.

De meeste Belgen zijn gelukkig

Donderdag 21 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Het merendeel van de Belgen noemt zich gelukkig. In het tweede kwartaal 2023 voelde 65,4% van de Belgen zich altijd gelukkig (9,1%) of meestal gelukkig (56,3%). Jongeren (16-24 jaar) blijken over het algemeen de gelukkigste bevolkingsgroep te zijn (71,9%), in tegenstelling tot personen van 65 tot 74 jaar (57,4%). Werknemers (71,8%) scoren over het algemeen beter dan anderen. Ze zijn vaker gelukkig dan gepensioneerden (58,6%), werklozen (38,6%) en vooral vaker gelukkig dan mensen met een (…) Het hele nieuwsbericht

Sterke stijging dementie in Limburg

Woensdag 20 september 2023
Nergens in ons land stijgt het aantal mensen met dementie zo snel als in Limburg. Vandaag wonen in onze provincie meer dan 15.000 mensen met de ziekte. Volgens wetenschappelijke prognoses zal dat aantal tegen 2045 meer dan verdubbeld zijn. In de rest van Vlaanderen zet de verdubbeling zich pas door tegen 2070. De stijging is het grootst in de gemeente Zutendaal. De top van Limburgse gemeenten met een sterke aangroei bestaat verder uit Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Oudsbergen, Kortessem en Peer. (Bron: TVL)

Oudste houtconstructie ooit gevonden

Woensdag 20 september 2023
Zomaar even tussendoor
Wetenschappers hebben bij de Kalambo-waterval in Zambia de oudste houtconstructie ooit aangetroffen. Die is naar schatting 476.000 jaar oud en bestaat uit twee planken, waarvan de ene een inkeping bevat die duidelijk met gereedschappen is aangebracht.
Lees bij de NOS "Oudste houtconstructie ooit gevonden"
Oudsbergen - Aangepaste signalisatie voor fietssnelwegenZoomDe vijf Vlaamse provincies ontwikkelden voor de fietssnelwegen samen een éénvormige “routetaal” voor bewegwijzering en signalisatie. Dit maakt de fietssnelwegen herkenbaar, leesbaar en makkelijk te volgen in heel Vlaanderen én in Brussel. De provincieraad keurde vandaag het voorstel van gedeputeerde Bert Lambrechts goed om de fietssnelweg F70, de Demerroute, volledig uit te rusten met signalisatie en bewegwijzering volgens deze routetaal. De F70 die loopt van Stokrooie tot Bilzen met een lengte van 25 km, wordt zo de eerste Limburgse fietssnelweg die volledig over aangepaste signalisatie op maat van de fietssnelweg zal beschikken. Die signalisatie zal ook op de andere fietssnelwegen worden geplaatst, vandaar dat we ze u al willen meegeven.
Aangepaste signalisatie voor fietssnelwegenAangepaste signalisatie voor fietssnelwegen
Zoom

Jezelf relativeren

Woensdag 20 september 2023
Vandaag gelezen
"Comedians die met zichzelf kunnen lachen zijn authentieker. Als William Boeva, die dwerggroei heeft, grappen maakt over zijn gestalte, is dat gepermitteerd. Als ik dat doe, ben ik een schoft. Een goede komiek betrekt zijn grappen altijd op zijn eigen leefwereld." (Comedian Koen Dewulf in Kerk en leven).

Weersverbetering vanaf het weekend

Dinsdag 19 september 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Weersverbetering vanaf het weekendEen actieve storing bereikt ons donderdag en zorgt voor een flinke plens hemelwater. Na wisselvallig weer met buien op vrijdag en zaterdag, wordt het vanaf zondag droger, zonniger en ook weer warmer.
Morgen/woensdag
gaat het kwik flink de hoogte in bij maxima rond 24 graden. Er zijn wel wat wolkenvelden, maar er is ook ruimte voor de zon. Met een erg strakke zuidwestenwind voelt het wel iets koeler aan.
Donderdag trekt een actieve storing traag over onze regio. Er valt een flinke plens (…) Het hele nieuwsbericht

Troonrede op Prinsjesdag in Nederland

Dinsdag 19 september 2023
De visie van Fobie
Oudsbergen - Troonrede op Prinsjesdag in NederlandZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Dief pakt fles wodka uit koelkast

Dinsdag 19 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Oudsbergen - Dief pakt fles wodka uit koelkastIn een nachtwinkel aan de Gruitroderlaan in Opoeteren pakte een kennelijk dronken man gisterenavond een fles wodka uit de koelkast en wandelde vervolgens naar buiten. De politie heeft de man geïdentificeerd.

Drie aanhoudingen voor helpdeskfraude

Dinsdag 19 september 2023
De Hasseltse onderzoeksrechter heeft vandaag twee vrouwen van resp. 20 en 24 jaar en een 19-jarige man aangehouden die verdacht worden van het plegen van een reeks oplichtingen onder de noemer “helpdeskfraude”. De verdachten, allen Nederlanders, gingen als volgt te werk.
De slachtoffers, meestal alleenstaande hoogbejaarden, worden opgebeld door iemand die zich uitgeeft als medewerker van de financiële instelling waar zij klant zijn. Men deelt hen mee dat er verdachte geldtransacties (…) Het hele nieuwsbericht

Helft alleenwonenden heeft geen auto

Dinsdag 19 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 had 49,1% van de alleenwonenden geen eigen wagen en 47,6% van hen bezat er één. Van de koppels zonder inwonende kinderen beschikt 12,6% niet over een wagen. 56,7% heeft er één, 26,0% heeft er twee. (Statbel)

Eenzaamheid de ziekte van deze tijd

Dinsdag 19 september 2023
Vandaag gelezen
"Eenzaamheid is de ziekte van deze tijd. Ik heb ze goed gevoeld tijdens corona, die eenzaamheid. Weg uit Antwerpen om een leefloon te kunnen ontvangen. In Nederland zat ik daar in een buurt waar ik niemand kende. En nu leef ik in een stacaravan op een camping. Dan weet je: veel erger moet het niet worden. Gelukkig is er beterschap in zicht. Dankzij een gulle weldoener verhuis ik binnenkort naar een rijhuis in de buurt van Roosendaal." (Nederlandse zanger Hans de Booij in 'Kerk en Leven').

Wietplantage in leegstaand huis

Maandag 18 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Oudsbergen - Wietplantage in leegstaand huisIn Bree is een ontmantelde wietplantage ontdekt in een leegstaand huis aan de Maaseikerbaan. Het was een notaris die de plantage ontdekte omdat het huis gaat verkocht worden. De civiele bescherming heeft de resten van de plantage vanavond opgeruimd.

Jos Neyens overleden

Maandag 18 september 2023
Oudsbergen - Jos Neyens overledenVrijdag is Jos Neyens overleden, de echtgenoot van Julienne Tielens. Hij was 79 jaar en woonde in Ellikom. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Ghislaine Ruyters overleden

Maandag 18 september 2023
Oudsbergen - Ghislaine Ruyters overledenVrijdag is Ghislaine Ruyters overleden, de echtgenote van Bèr Vanherck. Zij was 72 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

Belgische jeugdteams naar EK handbal

Maandag 18 september 2023
De Koninklijke Belgische Handbalbond heeft twee jeugdteams ingeschreven voor het EK handbal van 2024. De M18 nemen van 5 tot 11 augustus deel aan het Men’s 18 EHF Championship. De M20 nemen van 13 tot 21 juli deel aan hun EK. De Red Wolves bereiden via een buitenlandse stage hun belangrijke EK-barragewedstrijden tegen Cyprus voor. De eerste WK-kwalificatiewedstrijden staan in maart op het programma.

Meer dan 7.000 studenten bij UHasselt

Maandag 18 september 2023
Oudsbergen - Meer dan 7.000 studenten bij UHasseltVandaag start het nieuwe academiejaar aan de UHasselt. En dat met een recordaantal studenten. “Voor het eerst gaan we over de kaap van 7.000 ingeschreven studenten. Het aantal generatiestudenten stijgt met meer dan 20 procent tot een recordhoogte van 1.581 studenten die voor het eerst aan het hoger onderwijs beginnen. We zien echt absolute records voor onze universiteit”, zegt een tevreden rector Bernard Vanheusden.
Alle faculteiten bereiken dit jaar recordhoogtes. Opleidingen die het (…) Het hele nieuwsbericht

Geld kan perverse invloed hebben

Zondag 17 september 2023
Vandaag gelezen
Geld kan een perverse invloed hebben. Mensen en geld? Dat blijft een onstuimig huwelijk. Niet alleen de liefde, ook geld maakt soms blind. Zelfs tot minnaars van de mammon waarbij elk moreel besef wegvalt. (Steven Vanackere, vicegouverneur Nationale Bank van België in "Kerk en Leven").

KSK Meeuwen verliest van Herk FC

Zondag 17 september 2023
Oudsbergen - KSK Meeuwen verliest van Herk FCKSK Meeuwen heeft vanmiddag met 3-1 verloren van Herk FC. Aan de rust was de stand 1-0. Verbeeck scoorde voor Meeuwen. Bollen (2 x geel) werd uitgesloten.

Sp. Ellikom klopt Maasland NO B

Zondag 17 september 2023
Oudsbergen - Sp. Ellikom klopt Maasland NO BSporting Ellikom heeft vanmiddag met 2-1 gewonnen van Maasland NO B. Huypkens en Deraeve zorgden voor de doelpunten van Ellikom.

Wijshagen wint van Lanklaar

Zondag 17 september 2023
Oudsbergen - Wijshagen wint van LanklaarIn Vierde Provinciale heeft Heidebloem Wijshagen Lanklaar VV verslagen met 4-2. Aan de rust was de stand 2-1. Voor Wijshagen scoorden Scheepers, Poets, Janssen en Casters.

Botsing op Weg naar Zwartberg

Zondag 17 september 2023
Oudsbergen - Botsing op Weg naar ZwartbergOp de Weg naar Zwartberg botsten gisterennamiddag rond 15.30 uur drie auto's. Een 41-jarige man uit de gemeente raakte daarbij gewond.

Autoloze zondag in Brussel

Zondag 17 september 2023
De visie van Fobie
Oudsbergen - Autoloze zondag in BrusselZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Kabouters Opglabbeek A - Ham Utd 1-0

Zaterdag 16 september 2023
Oudsbergen - Kabouters Opglabbeek A - Ham Utd 1-0Kabouters Opglabbeek A heeft het vanavond met 1-0 gehaald van KFC Ham United. Haesen scoorde het doelpunt.

Park Houthalen verslaat Nevok Gruitrode

Zaterdag 16 september 2023
Oudsbergen - Park Houthalen verslaat Nevok GruitrodePark Houthalen heeft vanavond met 3-2 gewonnen van Nevok Gruitrode. Voor de aftrap werd het nieuwe kunstgrasveld van Park ingehuldigd.

Ruime overwinning voor KSK Meeuwen B

Zaterdag 16 september 2023
Oudsbergen - Ruime overwinning voor KSK Meeuwen BKSK Meeuwen B heeft vanavond een 0-6 overwinning behaald op het veld van KFC Neeroeteren. Lucas Goossens (2), Gijbels, Brebels, Driesen en Verlinden maakten doelpunten.

Stal Sport - E. Louwel A 3-3

Zaterdag 16 september 2023
Oudsbergen - Stal Sport - E. Louwel A  3-3Stal Sport en Eendracht Louwel A hebben vanavond 3-3 gelijkgespeeld. "Na een overwinning op de eerste speeldag en een nederlaag op de tweede, heeft Stal Sport op de derde wedstrijddag van de nieuwe competitie een gelijkspel behaald tegen Louwel. Het werd een aangenaam kijkstuk, met beide ploegen die volop voor de aanval kozen. Reeds in de 8ste minuut moest thuisdoelman Yannick Helsen een eerste keer plat op een scherpe aanval van Louwel. Maar Stal speelde goed mee en bij een uitbraak in minuut 18 kon Ruben (…) Het hele nieuwsbericht

Kabouters B kloppen WAVO

Zaterdag 16 september 2023
Oudsbergen - Kabouters B kloppen WAVOKabouters Opglabbeek B heeft vanavond met 3-0 gewonnen van WAVO (Waterloos-Voorshoven). De doelpunten werden gemaakt door Awouters, Simon en Vandeurzen.

Meeste slachtoffers automobilisten

Zaterdag 16 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren de meeste dodelijke slachtoffers van verkeersongevallen binnen de 30 dagen automobilisten (216). Ze worden gevolgd door fietsers (102), voetgangers (83) en motorrijders (66). (Statbel)

Minder diesel-, meer benzinewagens

Zaterdag 16 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 2015 daalt het aantal personenwagens dat op diesel rijdt elk jaar iets sneller. In 2023 zijn er 9,2 procent minder dieselwagens dan een jaar eerder; op 1 augustus waren er dat 2.201.549. Tegelijkertijd - en net als in 2022 - blijft het aantal benzinewagens stijgen (+2,5% in 2023) tot 3.096.253. Benzinewagens vertegenwoordigen momenteel 51,34% van het personenwagenpark, terwijl dit voor dieselauto's 36,51% bedraagt. (Statbel)

Auto belandt op rotonde

Zaterdag 16 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Hamonterweg in Bree is rond middernacht een auto op de rotonde beland. De wagen werd tot schroot herleid, maar niemand werd gewond.

Jaak Tielen overleden

Vrijdag 15 september 2023
Oudsbergen - Jaak Tielen overleden
Gisteren is Jaak Tielen overleden, de weduwnaar van de in 2009 gestorven Liza Craeghs. Hij was 98 jaar. Het afscheid vindt woensdag (10.30 uur) plaats in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Gruitrode. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur).
Bedrijfsnieuws
De 500 grootste bedrijven in Limburg zagen vorig jaar hun omzet met 19,4 procent stijgen. Daarnaast zijn er zowat 4.600 jobs bijgekomen in de 500 grootste bedrijven. Staalfabriek Aperam in Genk blijft nog altijd het grootste bedrijf. (VKW Limburg)

45 procent grondgebied landbouwgrond

Vrijdag 15 september 2023
Het is maar dat je 't weet
45 procent van de grondoppervlakte in België bestaat uit landbouwgrond. Bossen beslaan 20 procent van het grondgebied en 9 procent van het grondgebied bestaat uit woongebied. (Statbel)

Sporting Ellikom trekt speler aan

Vrijdag 15 september 2023
Oudsbergen - Sporting Ellikom trekt speler aanVierdeprovincialer Sporting Ellikom heeft een nieuwe speler aangetrokken. Het betreft Silvio De Raeve, een vrije speler.

Koop dit weekend een azalea

Donderdag 14 september 2023
Het plantjesweekend van Kom op Tegen Kanker vindt dit jaar plaats op 15, 16 en 17 september. In heel Vlaanderen worden dan azalea’s te koop aangeboden ten voordele van “Kom op Tegen Kanker”. Een azalea kost 8 euro. Met de opbrengst van de plantjesverkoop financiert Kom Op Tegen Kanker zorgprojecten in de vorm van een luisterend oor, activiteiten, lotgenotencontact, informatie en praktische of financiële hulp voor mensen met kanker en hun omgeving. Voor meer informatie kan je terecht op de website: komoptegenkanker.be/plantjesweekend.

11.000 klanten bij de Voedselbank

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Zo'n 11.000 mensen hebben tijdens de eerste zes maanden van dit jaar in Limburg een beroep gedaan op de Voedselbank. Meer en meer jonge gezinnen en tweeverdieners kloppen bij de Voedselbanken aan.

Mathieu Spreeuwers overleden

Donderdag 14 september 2023
Oudsbergen - Mathieu Spreeuwers overledenDinsdag is Mathieu Spreeuwers overleden, de echtgenoot van Nicole Huybrechts. Hij was 85 jaar en afkomstig uit Opglabbeek.  De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kuringen. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Smeets in Hasselt.

Fietsers botsen in Boshovenstraat

Donderdag 14 september 2023
Oudsbergen - Fietsers botsen in BoshovenstraatIn de Boshovenstraat in Gruitrode botsten vanmorgen rond 8 uur twee fieters. Eén van hen, een jongen uit Maaseik, raakte gewond.

Sneller vermogen van criminelen pakken

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op initiatief van Parket Limburg gaan de lokale politiezones, de federale gerechtelijk politie Limburg en Parket Limburg nauwer samenwerken in het kader van buitgericht rechercheren. Op deze manier willen ze efficiënter en effectiever werken in de aanpak van georganiseerde criminaliteit.
Deze werkwijze heeft als voornaamste doelstelling crimineel vermogen zo snel mogelijk te ontnemen binnen onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit. Het financieel voordeel dat misdrijven opbrengen, is (…) Het hele nieuwsbericht

Geen damesvoetbal bij Eendracht Louwel

Donderdag 14 september 2023
Oudsbergen - Geen damesvoetbal bij Eendracht LouwelEendracht Louwel is er niet in geslaagd een team bijeen te brengen voor damesvoetbal. Daarom geeft de club algemeen forfait in die competitie. Dat wordt door verscheidene andere clubs betreurd. 

Inactieven blijven vaker inactief

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Statbel publiceerde de transities op de arbeidsmarkt tussen het tweede kwartaal van 2022 en het tweede kwartaal van 2023. Deze resultaten geven aan dat mensen nog vlot aan het werk blijven, maar dat inactieven vaak inactief blijven.
Vooral vrouwen, laagopgeleiden en mensen met een buitenlandse nationaliteit blijven vaker inactief. Daarnaast blijkt dat de uitstroom van werkloosheid naar werk weer iets gestegen is: 28,9% van de werklozen in het tweede kwartaal van 2022 is een jaar later aan het werk. Een kwartaal eerder bedroeg dit percentage 24,1%.

Gène Domen overleden

Woensdag 13 september 2023
Oudsbergen - Gène Domen overledenGisteren is Gène Domen overleden, de echtgenoot van Rina Vliegen. Hij was 73 jaar. Domen was een van de initiatiefnemers bij de organisatie van de gekende Witte Feesten en stichtend lid bij de Royer Reuzengilde. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Meeuwen.

Woninginbraak in Engelenweg

Woensdag 13 september 2023
Oudsbergen - Woninginbraak in EngelenwegIn een woning aan de Engelenweg in Opglabbeek is gisterenavond een inbraak vastgesteld. Onbekenden gingen er aan de haal met geld en juwelen.

Meer aanvragen voor verdelging wespen

Woensdag 13 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De brandweer krijgt de jongste dagen veel meer aanvragen om wespennesten te verdelgen. Waarom de wespen later actief worden, heeft te maken met de temperaturen van afgelopen zomer. We zitten op dit moment aan het einde van een hittegolf. Augustus was een veel betere maand voor de wespen dan juli, waardoor we zien dat ze nu pas echt naar buiten komen. Ze hebben ook extra tijd gehad voor de broeiperiodes, waardoor er ook meer larfjes zijn. Omdat alle bloemen nu uitgebloeid zijn, moeten de wespen op zoek naar voedsel en ze gaan dat halen bij de mensen.

Elektrische wagens bijna verdubbeld

Woensdag 13 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op 1 augustus telde België 6.030.700 personenwagens, tegenover 5.947.479 een jaar eerder. Dat is een stijging van 1,4%. Het aantal personenwagens is de afgelopen tien jaar gemiddeld met 0,94% gestegen. Het aantal volledig elektrische personenwagens is bijna verdubbeld in een jaar tijd met een stijging van 93,6%. In 2022 waren er 71.651 elektrische wagens; dit cijfer stijgt tot 138.749 in 2023. Van deze elektrische auto's is het belangrijk op te merken dat 80,8% op naam van een vennootschap staat. Ook al wordt de elektrische wagen in België steeds populairder, toch zijn slechts 26.440 auto’s (19,1%) eigendom van particulieren en 112.056 van vennootschappen.

Fons D'Hooghe (100) overleden

Woensdag 13 september 2023
Oudsbergen - Fons D'Hooghe (100) overledenOp 8 september is Fons D'Hooghe overleden. Hij was 100 jaar en afkomstig uit het Oost-Vlaamse Hamme.

Ongeval op Weg naar Helchteren

Dinsdag 12 september 2023
Oudsbergen - Ongeval op Weg naar HelchterenOp de Weg naar Helchteren zijn gisterenavond rond 17 uur een bestelwagen en een fietser gebotst. Een 57-jarige man uit Hechtel-Eksel raakte daarbij gewond.

Kat op rijbaan: auto in gracht

Maandag 11 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Een 19-jarige autobestuurder is na een uitwijkmanoeuvre voor een kat met zijn wagen in de gracht beland in de Schoolstraat in Opoeteren. Het ongeval gebeurde gisterenavond rond 23.30 uur.

Geld gestolen in woning

Maandag 11 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In een huis aan de Diamantstraat in Bree is geld gestolen. De diefstal is gisterenavond vastgesteld.

Mia Cardeynaels overleden

Maandag 11 september 2023
Oudsbergen - Mia Cardeynaels overledenVrijdag is Mia Cardeynaels overleden, de weduwe van de in 2013 gestorven Jozef Ferson. Zij was 79 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Opglabbeek. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Jozé Gielen overleden

Maandag 11 september 2023
Oudsbergen - Jozé Gielen overledenZaterdag is Jozé Gielen overleden, de weduwe van de in 2017 gestorven Gerard Nijsen. Zij was 90 jaar. De uitvaatliturgie vindt zaterdag (12.30 uur) plaats in de parochiekerk van Neerglabbeek. Begroeting: vrijdag (19-10.30 uur) in uitvaartcentrum Bussels in Neeroeteren.

Nieuwe vennootschap: AEM Tecnics

Zondag 10 september 2023
Fabio Esposito (34) uit Oudsbergen heeft de besloten vennootschap AEM Technics opgericht met zetel aan de Groenskuilweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer elektrotechische installatiewerken aan gebouwen, reparatie van machines en de installatie van verwarming, klimaatregeling en ventilatie.
Oudsbergen - Hallucinaties door hitte in Kleine-BrogelZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Nevok Gruitrode - FC Helson 2-4

Zondag 10 september 2023
Oudsbergen - Nevok Gruitrode - FC Helson 2-4Nevok Gruitrode heeft vanmiddag thuis met 2-4 verloren van FC Helson. Voor Nevok scoorden Van Den Broek en Berben, voor Helson Moerenhout (2), Punie en Lambrecht.
Oudsbergen - Sporting Ellikom speelt gelijk bij WavoSporting Ellikom heeft vanmiddag 1-1 gelijk gespeeld op het veld van WAVO.

Motorfiets gestolen

Zondag 10 september 2023
Aan een woning aan de Weg naar Zwartberg in Opglabbeek is een motorfiets gestolen. De diefstal is vanmiddag vastgesteld.
Oudsbergen - Hoogdagen voor spotters rond vliegshowZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Kabouters A verslaan Exc. Hamont

Zaterdag 9 september 2023
Oudsbergen - Kabouters A verslaan Exc. HamontKabouters Opglabbbeek A heeft vanavond met 4-0 gewonnen van Excelsior Hamont. Maggen en Stieners maakten elk twee doelpunten.

E. Louwel A - KFC Kaulille 4-4

Zaterdag 9 september 2023
Oudsbergen - E. Louwel  A - KFC Kaulille 4-4Eendracht Louwel A en KFC Kaulille hebben vanavond 4-4 gelijkgespeeld.

KSK Meeuwen A - Torpedo A 0-2

Zaterdag 9 september 2023
Oudsbergen - KSK Meeuwen A - Torpedo A  0-2KSK Meeuwen A heeft vanavond op eigen veld met 0-2 verloren van Torpedo Hasselt A. Torpedo kwam in de 38ste minuut op voorsprong via Vandecaetsbeek. In de 71ste minuut legde Henrioulle de eindstand vast. De scheidsrechter trok zeven gele kaarten waarvan drie voor de Meeuwen spelers Geelen, Grobben en Gabriels. 110 toeschouwers woonden de wedstrijd bij.

Meeuwen B klopt Wijshagen

Zaterdag 9 september 2023
Oudsbergen - Meeuwen B klopt WijshagenKSK Meeuwen B heeft met 4-2 gewonnen van Heidebloem Wijshagen.

E. Louwel B - Molenbeersel 2-1

Zaterdag 9 september 2023
Oudsbergen - E. Louwel B - Molenbeersel 2-1Eendracht Louwel B heeft vanavond met 2-1 gewonnen van KVVHO Molenbeersel.

Kabouters B kloppen Maasland NO B

Zaterdag 9 september 2023
Oudsbergen - Kabouters B kloppen Maasland NO BKabouters Opglabbeek B heeft vanavond Maasland NO B verslagen met 2-1.
Oudsbergen - Tekort aan chauffeurs: De Lijn beperkt rittenMaandag 11 september wordt de dienstregeling van De Lijn in Limburg tijdelijk aangepast vanwege een personeelstekort bij enkele van haar onderaannemers. Deze bijsturing zal minstens de komende 2 weken van kracht zijn. Daarom wordt de aanpassing nu ingevoerd tot 23 september.
De aanpassingen slaan op verscheidene buslijnen, en op in totaal een dertigtal ritten per dag. Die kunt u hier bekijken. Reizigers kunnen via de routeplanner in de app en op de website van De Lijn het aangepaste aanbod consulteren.

Tiny Weytjens overleden

Zaterdag 9 september 2023
Oudsbergen - Tiny Weytjens overledenGisteren is de in Hechtel-Eksel woonachtige Tiny Weytjens overleden, de weduwe van de in 2019 gestorven Jef Schildermans. Zij was 91 jaar en afkomstig uit Wijshagen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Wijchmaal. Begroeting: woensdag (19.30-20 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Kort nieuws van bij de buren
Een dertiger uit Bree werd ter verantwoording geroepen voor de diefstal van 80.000 euro bij een bejaarde vrouw. Hij ontkent de feiten. De man riskeert 14 maanden cel. Op 6 oktober wordt er vonnis geveld in deze zaak. (PG)
Het is maar dat je 't weet
De Amerikaanse onderzoeksgroep Climate Central heeft de temperaturen van de afgelopen (?) zomer in 202 landen en 22 territoria bekeken en concludeert dat 98 procent van de wereldbevolking deze zomer is blootgesteld aan hogere temperaturen als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen. "Vrijwel niemand op aarde is in de afgelopen drie maanden ontsnapt aan de invloed van de wereldwijde opwarming", stelt Andrew Pershing van de onderzoeksgroep. Hittegolven hebben niet alleen een grote impact op de gezondheid van mensen. Ook hebben ze invloed op de landbouw en de wereldwijde voedselprijzen en leiden ze tot waterschaarste en natuurbranden.

Inbraken in verenigingslokalen

Vrijdag 8 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Oudsbergen - Inbraken in verenigingslokalenBij een inbraak in een clublokaal aan de Zandbergerstraat in Bree zijn voedingswaren en geld gestolen. In een jeugdlokaal aan de Kievitstraat gingen inbrekers met een spelconsole aan de haal. De inbraken zijn gisteren vastgesteld.

De Lijn lanceert 'Kothopper'

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Vanaf zondag kunnen de studenten in Hasselt en Diepenbeek hun kot bereiken met de nieuwe busverbinding Lijn 363 Hasselt-Diepenbeek-Hasselt. Deze kothopper voorziet op zondag vanaf 18.40 uur een lange lus met 29 haltes tussen Hasselt Station, de Hasseltse koten en de campus in Diepenbeek. De bus zal rijden tot half één 's nachts, maar zal na 22 uur niet meer stoppen aan de haltes Diepenbeek Universiteit en Diepenbeek Agoralaan. Meer info bij delijn.be.

Dalende verkoop in kleinhandel

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De verkoop in de detailhandel, met uitzondering van de brandstoffen, daalde in juli met 5,4% ten opzichte van juli 2022. Textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels daalden met 10,0%, overige detailhandel in gespecialiseerde winkels met 7,6%, de detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen met 6,3% en de andere consumentenartikelen in gespecialiseerde winkels met 0,3%. Statbel)

Insectenbestand gaat achteruit

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De afgelopen 50 jaar verloren we in Vlaanderen de helft van onze insecten. En we verliezen nog altijd 1% per jaar. Ook tijdens de Insectenzomer van dit jaar kregen we heel wat verontrustende signalen, meldt Natuurpunt. Zo valt het op dat 2023 een zomer met amper wespen was. Er zijn de helft minder meldingen binnengekomen ten opzichte van vorig jaar. “Dat zal bij sommigen als muziek in de oren klinken, maar weet dat ze een belangrijke rol vervullen in de natuur. En dat ze ook voor mensen heel nuttig zijn. Ze vangen heel wat vliegen en muggen en ze zijn de opruimingsdienst van de natuur”, zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt Studie. Ook voor de vlinders was het een mager jaar.

Limburgse achterstand bijna weggewerkt

Donderdag 7 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De participatie van Limburgse 20-jarigen aan het hoger onderwijs is tussen 2016-2017 en 2021-2022 sterker gestegen dan die van Vlaamse 20-jarigen, in die mate dat de participatiegraad bij Limburgse 20-jarigen (55,8%) in het academiejaar 2021-2022 de participatiegraad bij Vlaamse 20-jarigen (56,2%) bijna heeft bijgebeend. (Provincie Limburg)

Auto rijdt in op vrachtwagen

Donderdag 7 september 2023
Oudsbergen - Auto rijdt in op vrachtwagenEen 51-jarige vrouw uit Oudsbergen is vanmorgen rond 9.15 uur gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Breeërsteenweg in Kinrooi. Daar reed een auto achteraan op een stilstaande vrachtwagen in.

Kluis en laptop gestolen

Donderdag 7 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Bree zijn de voorbije nacht een kluis en een laptop gestolen uit een clublokaal aan de Geussensstraat. In een loods aan de Ziepstraat is een kruik benzine gestolen

UHasselt zoekt diabetes2-patiënten

Donderdag 7 september 2023
Personen met diabetes type 2 hebben 50 procent meer kans op het ontwikkelen van dementie en 30 procent meer kans op hartfalen. Om te weten te komen welke oefentherapie hier het beste tegen kan helpen, is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar diabetespatiënten tussen de 35 en 75 jaar oud die een half jaar lang gratis onder begeleiding willen sporten binnen een nieuw grootschalig onderzoek.
Men zoekt concreet naar een honderdtal (…) Het hele nieuwsbericht

Zon, zon en zon

Donderdag 7 september 2023
Vandaag gezien
Oudsbergen - Zon, zon en zonZoomAls we vandaag naar de weerkaarten kijken, zien we voor de komende vier dagen alleen maar zon! Geniet van deze zonnige dagen. 

Hitte: code geel

Woensdag 6 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Hitte: code geelHet KMI heeft deze namiddag code geel voor hitte afgekondigd. Er wordt hoe dan ook deze week een officiële hittegolf verwacht. Dat zal al zeker het geval zijn in Limburg, maar wellicht niet aan de kust en in de provincie Luxemburg. Code geel zal gelden tot en met maandag. Het KMI vraagt om bij zulke temperaturen kinderen, oudere en zwakkere mensen extra te beschermen. Zij moeten bijvoorbeeld meer drinken en niet rechtstreeks in het zonlicht vertoeven.

12.500 oproepen voor Tele-Onthaal

Woensdag 6 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Tele-Onthaal Limburg kreeg vorig jaar 12.500 oproepen. Dat is ongeveer tien proent van het totale aantal oproepen in Vlaanderen. Oproepers komen bij Tele-Onthaal telefonisch of via chat op verhaal en vinden iemand die hen beluistert en met hen meeleeft.
De visie van Fobie
Oudsbergen - Telg van August en Noëlla zit in N.- DuitslandZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Mogelijk een hittegolf

Dinsdag 5 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Mogelijk een hittegolfDe hele week blijft het uitzonderlijk warm bij maxima rond een tropische 30°C. Daarbij is de zon volop aanwezig. In het weekend blijft het warm, maar zijn er wel enkele hogere wolken. Het ziet er naar uit dat er een hittegolf in de maak is en dat is zeer uitzonderlijk in september.
Morgen/woensdag zijn er hier en daar wat hoge wolkenslierten, maar op veel plaatsen is het helder weer. De zon kan ook vandaag het weerbeeld overheersen en duwt het kwik gestaag naar tropische waarden. Als maxima (…) Het hele nieuwsbericht

Marcel Jacobs overleden

Dinsdag 5 september 2023
Oudsbergen - Marcel Jacobs overledenGisteren is Marcel Jacobs (86) overleden, de weduwnaar van de in 2004 gestorven Francine Dewint en de partner van Annie Schuermans. Hij woonde in Tessenderlo maar eerder in Oudsbergen. De uitvaartliturgie vindt dinsdag 12 september (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Tessenderlo-Centrum.

Ondertussen, in de wolvenroedel...

Dinsdag 5 september 2023
De visie van Fobie
Oudsbergen - Ondertussen, in de wolvenroedel...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Rosa Peeters overleden

Maandag 4 september 2023
Oudsbergen - Rosa Peeters overledenGisteren is Rosa Peeters overleden, de echtgenote van Michel Damen. Zij was 74 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaatsvan Gruitrode. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Lentestraat.
Het is maar dat je 't weet
De Europese Commissie is bezig de beschermde status van de wolf te herzien. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen vandaag bekendgemaakt. De Commissie vraagt ‘lokale gemeenschappen, wetenschappers en alle geïnteresseerde partijen’ om vóór 22 september 2023 actuele gegevens over de wolvenpopulatie en hun impact in te dienen. Op basis van de verzamelde gegevens zal de Commissie een besluit nemen over een voorstel om de status van de bescherming van de wolf binnen de EU te wijzigen, aldus von der Leyen.
Oudsbergen - Sterke stijging inschrijvingen aan UHasseltDe inschrijvingen aan Universiteit Hasselt kennen een heel sterke start. “Met nu al meer generatiestudenten ingeschreven dan bij de start van vorig jaar, verwachten we het nieuwe academiejaar te kunnen starten met 15 tot 20 procent meer nieuwe studenten. Naast handelswetenschappen, geneeskunde en architectuur zien we ook dat de opleidingen fysica en wiskunde het erg goed doen, een heel mooie vaststelling”, zegt rector Bernard Vanheusden. Ook de vorig jaar pas opgerichte (…) Het hele nieuwsbericht

Rijexamen: ook gps kunnen gebruiken

Maandag 4 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Rijden volgens de richtlijnen van een gps wordt vanaf 1 oktober een verplicht onderdeel van het praktisch rijexamen. Dat meldt het Departement Mobiliteit. Kandidaten kunnen kiezen of ze de gps van het eigen wagen gebruiken of een app op de smartphone.

Fietser (39) gewond bij aanrijding

Zondag 3 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Hoogstraat in Bree is een 39-jarige fietser gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurde vanmiddag rond 12.30 uur.

Ruime overwinning voor Louwel B

Zondag 3 september 2023
Oudsbergen - Ruime overwinning voor Louwel BLouwel B heeft bij Lanklaar VV een ruime overwinning behaald: 0-6.

Ellikom verliest van Opglabbeek

Zondag 3 september 2023
Oudsbergen - Ellikom verliest van OpglabbeekIn Vierde Provinciale heeft Sporting Ellikom met 1-3 verloren van Kabouters Opglabbeek B. 
Oudsbergen - Wijshagen in de pan gehakt door ElenHeidebloem Wijshagen heeft met zware cijfers verloren van Standard Elen B: 1-8.

José Kerkhofs overleden

Zondag 3 september 2023
Oudsbergen - José Kerkhofs overledenVrijdag is José Kerkhofs overleden, de echtgenote van Jaak Berben. Zij was 76 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

Zonnige zondag

Zondag 3 september 2023
Oudsbergen - Zonnige zondagZoomNa het optrekken van het ochtendgrijs krijgen we een mooie zomerse dag. Het is perfect om te genieten van de vele activiteiten die terug op gang zijn gekomen in deze septembermaand. (foto Gust Ischen)

Lutlommel VV klopt Kabouters

Zaterdag 2 september 2023
Oudsbergen - Lutlommel VV klopt KaboutersLutlommel VV heeft vanavond met 3-2 gewonnen van Kabouters Opglabbeek. Voor Lutlommel scoorden Meeus, Vanpol en Dilissen. Hilven en Garcia maakten de doelpunten van Opglabbeek.

Park Houthalen wint van Meeuwen

Zaterdag 2 september 2023
Oudsbergen - Park Houthalen wint van MeeuwenIn Eerste Provinciale heeft Park Houthalen vanavond KSK Meeuwen verslagen met 2-0. Aan de rust was de stand 0-0. In de 52ste minuut maakte Bieniek het openingsdoelpunt. In de 82ste minuut verdubbelde Clerckx de score.

Herkol wint van Nevok Gruitrode

Zaterdag 2 september 2023
Oudsbergen - Herkol wint van Nevok GruitrodeHerkol heeft vanavond de eerste wedstrijd van de nieuwe competitie met 3-0 gewonnen van Nevok Gruitrode. Dieter Thijs scoorde voor rust, en in de tweede helft zetten Bjarne Catteeuw en Alexi Zaczagkis de 3-0 op het scorebord.

Bocholt VV B - Eendracht Louwel A 2-2

Zaterdag 2 september 2023
Oudsbergen - Bocholt VV B - Eendracht Louwel A  2-2Bocholt VV B en Eendracht Louwel A hebben vanavond 2-2 gelijkgespeeld.

Het wordt weer zomer

Zaterdag 2 september 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Het wordt weer zomer Een hogedrukgebied bouwt vanaf de Atlantische Oceaan op over onze streken en kan het weer tijdens het weekend en ook de dagen daarna bepalen. Aanvankelijk is er nog wat vocht in de onderste lagen van de atmosfeer met kans op wat nevel of mist. Na het weekend wordt droge en warme landlucht aangevoerd. Het kwik klimt dan vlot boven de zomerse grens van 25 graden.
Vandaag is er ruimte voor de zon, na het opruimen van lokale ochtendgrijs. Er komen ook enkele stapelwolken voor, die zeer lokaal (…) Het hele nieuwsbericht

Mooi weer vandaag

Zaterdag 2 september 2023
Oudsbergen - Mooi weer vandaagZoomDe regen van gisteren is alweer vergeten. Vandaag zingen we mee met het liedje van Bart Kaëll: mooi weer vandaag. En ook de komende dagen wordt het zeer zonnig. (foto Gust Ischen)

Jeanneke Gielen overleden

Vrijdag 1 september 2023
Oudsbergen - Jeanneke Gielen overledenOp 28 augustus is Jeanneke Gielen overleden, de weduwe van de in 1986 gestorven Hubert Leurs. Zij was 99 jaar. Het afscheid vidt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Remans in Genk.

Albert Michiels overleden

Vrijdag 1 september 2023
Oudsbergen - Albert Michiels overledenGisteren is Albert Michiels overleden, de echtgenoot van Rosalie Braekers. Hij was 84 jaar. Het afscheid n intieme kring wordt gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Meeuwen.

Na regen komt zonneschijn

Vrijdag 1 september 2023
Oudsbergen - Na regen komt zonneschijnZoomDe mooie wolkjes van gisteren kunnen vandaag de kast in. We moeten deze ochtend door een zure regenappel heen. Het weekend wordt mooi en zacht met temperaturen net boven de twintig graden. Maar vandaag moeten we nog een regenzone trotseren, die lokaal hevig kan zijn. (Foto Gust Ischen)
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen