Het overige nieuws

Oudsbergen - De directeur is de winnaar van de koers!ZoomVandaag, 31 januari, vierden we de nationale dag van de schooldirecteur. Want vandaag was de directeur de winnaar van de koers. Dagelijks leveren zij heel wat inspanningen om van hun school een plaats te maken waar leerlingen en studenten zich volop kunnen ontwikkelen en waar het personeelsteam zich thuis voelt. Zéker bijzondere dank voor hun inzet, het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit om in deze onrustige wereld, waar slechte berichten en indringende beelden het nieuws domineren, werk te (…) Het hele nieuwsbericht
De directeur is de winnaar van de koers!
Zoom

José Mardaga overleden

Woensdag 31 januari 2024
Oudsbergen - José Mardaga overledenGisteren is José Mardaga overleden, de weduwe van de in 2018 gestorven Jef Martens. Zij was 84 jaar en afkomstig uit Opglabbeek. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk in As waarna gelegenheid tot groeten in UCAS aan de Kerkstraat.
Het is maar dat je 't weet
"Hoger opgeleiden worden gemiddeld vijf jaar ouder en leven bovendien veertien jaar langer in goede gezondheid dan lager opgeleiden." (MT/Sprout)

Boerenprotest aan het Klaverblad

Dinsdag 30 januari 2024
Donderdag 1 februari zal er een actie zijn van de boeren op het Klaverblad in Lummen. Er zullen vier colonnes vertrekken tijdens de ochtendspits. De boeren verzamelen vanaf 6u aan Floralux in Ham, de kerk van Zwartberg, de douane in Bekkevoort en Ikea Hasselt om dan naar Lummen te rijden. Je kunt dus best de omgeving vermijden...

Ondertussen, in Denemarken...

Dinsdag 30 januari 2024
De visie van Fobie
Oudsbergen - Ondertussen, in Denemarken...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)
Silvio Battain uit Oudsbergen heeft de besloten vennootschapo Carbiz Consultancy opgericht met zetel aan de Reyndersstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het herstellen en de depannage van motorvoertuigen, grafische vormgeving, algemene handelsbemiddeling en managementactiviteiten.

Hermine Gielen overleden

Dinsdag 30 januari 2024
Oudsbergen - Hermine Gielen overledenZondag is Hermine Gielen overleden, de echtgenote van Thieu Jansen. Zij was 83 jaar en afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Meeuwen waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Hogere temperaturen houden aan

Dinsdag 30 januari 2024
Weerbericht
Oudsbergen - Hogere temperaturen houden aanTussen een uitgestrekt hogedrukgebied over het zuiden van Europa en depressies in het noorden worden storingen onder verzwakte vorm over onze regio's gestuurd. Het zijn vooral de wolken die het weerbeeld domineren en af en toe valt een weinig neerslag. De temperaturen blijven wel hoog voor de tijd van het jaar.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld en hier en daar is een spatje motregen mogelijk. Af en toe is er ook een streepje zon, al zijn de wolken wel steeds in de meerderheid. Het kwik (…) Het hele nieuwsbericht

Guillaume Kwanten overleden

Dinsdag 30 januari 2024
Oudsbergen - Guillaume Kwanten overledenGisteren is in Meeuwen Guillaume Kwanten overleden, de weduwnaar van Catharina Kwanten. Hij was 94 jaar en afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Kaulille. Begroeting: vrijdag (20-20.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Hacking Limburg.net: wees waakzaam

Dinsdag 30 januari 2024
Oudsbergen - Hacking Limburg.net: wees waakzaamAfvalintercommunale Limburg.net gaat meer dan 280.000 brieven sturen naar klanten die persoonlijk getroffen zijn bij de cyberaanval half december. 61 personen die in schuldbemiddeling zaten, werden al gecontacteerd. Daarnaast roept Limburg.net op tot waakzaamheid.
Een gedetailleerde lijst maken van alle gestolen data per individu blijkt niet aangewezen, zegt de intercommunale. De Vlaamse Toezichtcommissie raadt dat uitdrukkelijk af. Limburg.net wacht de officiële richtlijn hieromtrent af. Enkele (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Waar men gaat langs Vlaamse wegen...Zoom...komt men vaak tractoren tegen. (Cartoon Fobie)

Maria Jonck overleden

Maandag 29 januari 2024
Oudsbergen - Maria Jonck overledenGisteren is Maria Jonck overleden, de echtgenote van Jozef Croimans. Zij was 86 jaar en afkomstig uit Rotem.De uitvaartliturgie vindt zaterdag plaats in haar geboortedorp.

Petra Mullet overleden

Maandag 29 januari 2024
Op 26 januari overleed Petra Mullet, partner van Salvatore Cordaro. Zij was 63 jaar en woonde in Opglabbeek. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Oudsbergen - Huismus meest getelde vogel in LimburgZoomHet grote vogeltelweekend is weer achter de rug. Tijdens de 21ste editie van Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt telden, volgens de voorlopige cijfers, 46.164 enthousiaste deelnemers verspreid over Vlaanderen hun tuinvogels. Er werden 724.776 vogels geteld in 32.855 tuinen. Gemiddeld zagen de vogeltellers 22 vogels van 7 soorten per tuin, dat is iets minder dan vorig jaar. De top 3 is: huismus, koolmees en kauw. In de provincie Limburg werden door 4202 tellers in 2758 tuinen 91.406 vogels geteld. Met (…) Het hele nieuwsbericht

Vrouwen lezen meer dan mannen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vrouwen lezen meer dan mannen. Dat blijkt uit een enquête van Statbel, het Belgische statistiekbureau. 67% van de vrouwen had minstens één boek gelezen, tegenover 52% van de mannen. Vrouwen zijn ook grotere lezers in termen van volume: 24% heeft in een jaar tijd minstens 10 boeken gelezen, tegenover 15% van de mannen. Wat betreft de totale bevolking behoort 60% tot de categorie van de lezers en 19% tot lezers van minstens 10 boeken.

Ben Weltjens overleden

Maandag 29 januari 2024
Oudsbergen - Ben Weltjens overledenVrijdag is Ben Weltjens overleden. Hij was 41 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Wijshagen. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.
Oudsbergen - Zaalvoetbal:  Meeuwen S. - Sport. Genk 4-2In derdeprovinciale C van het zaalvoetbal heeft ZVK Meeuwen S. met 4-2 gewonnen van Sport.Genk. ZVK Meeuwen S. staat derde in de stand, Sport.Genk zevende.

Volleybal: Alken C - Ellikom 3-0

Maandag 29 januari 2024
In tweede promo A (dames) van het volleybal heeft Ellikom met 3-0 verloren van Jeval Alken C, de tweede in de stand. Ellikom staat vijfde.
In eerste promo (dames) Limburg van het volleybal heeft Opglabbeek A met 3-2 verloren van DVH Optimasi Hasselt B. Opglabbeek A staat tiende in de stand.

Nieuwe lijst met knelpuntberoepen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Nieuwe lijst met knelpuntberoepenDe VDAB heeft vanmorgen de nieuwe lijst met knelpuntberoepen bekendgemaakt. Dat betekent dat werkzoekenden deze opleidingen gratis kunnen volgen. Ze behouden hun uitkering, en de VDAB komt tussen in de onkosten voor vervoer en kinderopvang. De lijst telt 40 pagina's, met een inleiding van acht pagina's. Knelpuntberoepen
Oudsbergen - Zaalvoetbal: Opglabbeek - Lummen 5-2In tweedeprovinciale A van het zaalvoetbal heeft Pinanti Opglabbbeek met 5-2 gewonnen van Lummen. In het klassement staat Pinanti op de vijfde plaats.

Gelijkspel voor Nevok Gruitrode

Zondag 28 januari 2024
Oudsbergen - Gelijkspel voor Nevok GruitrodeNevok Gruitrode is, thuis tegen Herk FC, niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. Herk FC kwam in de 40ste minuut verdiend op voorsprong. Jarne Berben hing de bordjes in de 86ste minuut op strafschop gelijk.

Uitoverwinning voor Kabouters B

Zondag 28 januari 2024
Oudsbergen - Uitoverwinning voor Kabouters BKabouters Opglabbeek B is bij Waterloos-Voorshoven gaan winnen met 0-6.

Woninginbraak in As

Zondag 28 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
In As is een inbtaak gepleegd in een woning aan de Berkenlaan. Er is geld gestolen. De inbraak is vrijdagavond vastgesteld.
Oudsbergen - Vogeltelweekend met liedjes over vogelsZoomNatuurpunt vraagt om dit weekend de tuinvogels te tellen. Een kwartier buiten de vogels tellen die je in je tuin ziet en/of hoort. Zoals deze staartmees. Het kan vandaag nog! André Grosemans zorgde voor een playlist op Spotify met liedjes die uitsluitend over vogels gaan. Anderhalf uur lang! (Foto Marcella Stappers)

Louwel A wint van Achel B

Zaterdag 27 januari 2024
Oudsbergen - Louwel A wint van Achel BLouwel B heeft vanavond met 3-2 gewonnen van Achel VV B.

Meeuwen B wint bij Maasland N.O. B

Zaterdag 27 januari 2024
Oudsbergen - Meeuwen B wint bij Maasland N.O. BKSK Meeuwen B is bij Maasland N.O. B gaan winnen met 0-4. Gijbels, Goossens, Roex en Drijkoningen maakten de doelpunten.

Kabouters A winnen bij Ham Utd

Zaterdag 27 januari 2024
Oudsbergen - Kabouters A winnen bij Ham UtdIn derdeprovinciale heeft Kabouters Opglabbeek A met 1-5 gewonnen van KFC Ham United. De thuisploeg kwam in de 12de minuut op voorsprong maar Stieners trof drie keer raak en Maggen maakte twee doelpunten.

Achel wint van KSK Meeuwen

Zaterdag 27 januari 2024
Oudsbergen - Achel wint van KSK MeeuwenAchel VV heeft rode lantaarn KSK Meeuwen verslagen met 3-1. Rogiers bracht Meeuwen in de 23ste minuut op voorsprong. Pinxten hing de bordjes in de 51ste minuut gelijk. Gevers scoorde in de 89ste minuut de 2-1 en Maes maakte er in de 90ste minuut 3-1 van.

Louwel B verliest van Neeroeteren

Zaterdag 27 januari 2024
Oudsbergen - Louwel B verliest van NeeroeterenIn verdeprovinciale heeft Louwel B thuis met 1-2 verloren van Neeroeteren FC.

OLS op 7 juli in Doenrade

Zaterdag 27 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - OLS op 7 juli in DoenradeHet Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) zal op 7 juli uiteindelijk plaatsvinden in Doenrade. Dat hebben de organiserende schutterijen uit Beekdaelen besloten. De afgelopen tijd zijn meerdere terreinen onderzocht. Die moeten aan veel voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid. De landerijen aan de Vielderweg en Clouserweg in Doenrade zijn volgens het bestuur het meest geschikt. Aan het OLS nemen naast Nederlands-Limburgse ook Belgisch-Limburgse buksschutterijen deel.
Oudsbergen - Wijshagen krijgt slaag van Bree-Beek BHeidebloem Wijshagen is bij Bree-Beek B gaan verliezen met... 10-0.

Bertha Dreesen overleden

Zaterdag 27 januari 2024
Oudsbergen - Bertha Dreesen  overledenGisteren is Bertha Dreesen overleden. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt woensdag (10.30 uur) plaats in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur).
Nicola Philippaerts heeft met Derby de Riverland op de viersterrenjumping in het Amerikaanse Wellington de Challenge Cup of Florida gewonnen. Hij had in de barrage 0,4 seconde voorsprong op de tweede. 

Glyfosaat: Monsanto veroordeeld

Zaterdag 27 januari 2024
Zomaar even tussendoor
Een rechtbank in de VS heeft het chemiebedrijf Monsanto, een dochter van de Duitse groep Bayer, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 2,25 miljard dollar aan een man die het bedrijf had aangeklaagd omdat het gebruik van de onkruidverdelger Roundup bij hem kanker van het lymfestelsel zou hebben veroorzaakt. In Roundup is glyfosaat het actieve ingrediënt. Het product mag in ons land vrij door professionelen - zoals landbouwers - gebruikt worden. Bayer betwist de schadelijkheid van glyfosaat en gaat in beroep tegen het vonnis.
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Gsm-gebruik aan het stuur: rijbewijs kwijtZoomWie zijn gsm of om het even welk ander mobiel apparaat-met-scherm hanteert terwijl hij een motorvoertuig bestuurt zal vanaf 1 februari 2024 zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moeten inleveren waarna ook een boete zal volgen. Dat meldt het parket Limburg vanmorgen. Het wil met die maatregel "een duidelijk signaal geven en bijdragen aan veilig verkeer.” 
Afleiding door GSM-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer, aldus het parket. "Volgens studies is er in 8% van de dodelijke ongevallen sprake van GSM-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar. Tijdens de voorbije jaren heeft parket Limburg samen met de politiediensten herhaaldelijk actie gevoerd tegen gsm-gebruik achter het stuur. Telkens werden grote aantallen bestuurders betrapt. Dat bevestigt ons vermoeden dat we te maken hebben met een zeer hardnekkige gewoonte en dat af en toe actie voeren niet zal volstaan om gedragsverandering te bekomen." Vandaar de nieuwe maatregel. 

Magda Olaerts overleden

Zaterdag 27 januari 2024
Oudsbergen - Magda Olaerts overledenDonderdag is in Opglabbeek Magda Olaerts overleden, de weduwe van de in 2019 gestorven Mathieu Knoops. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.
De Vlaamse ministers Lydia Peeters en Zuhal Demir hebben vandaag de plannen voor de tunnels in Houthalen-Helchteren meegedeeld aan de Vlaamse Regering. De plannen maken deel uit van het voorontwerp projectbesluit – fase 1 van Complex Project Noord-Zuid Limburg. Met de mededeling aan de Vlaamse Regering kan vandaag ook de adviesronde van start gaan. Daarna worden de plannen opnieuw voorgelegd aan de Vlaamse Regering ter goedkeuring. Vervolgens kan het brede publiek reageren tijdens een openbaar (…) Het hele nieuwsbericht

Verder leven zonder autosnufjes

Vrijdag 26 januari 2024
Tribunaliteiten
Oudsbergen - Verder leven zonder autosnufjes“En monteer een rood knipperlicht onder uw auto voor het geval de wind onder de surfplank slaat”, stond dertig jaar geleden al te lezen in het tijdschrift 'Vrij Nederland'. Misschien schertsend bedoeld, maar ook een auto droomt van zelfbestuur en opties zijn voor een autoliefhebber bittere ernst. Ook voor de man die voor het Hof van Beroep van Antwerpen stond en van een autohandelaar een éénjarige specifieke tweedehands sportwagen kocht van een Japans merk, bouwjaar 2016. Mèt regensensor (…) Het hele nieuwsbericht

111.300 overlijdens in 2023

Donderdag 25 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - 111.300 overlijdens in 2023ZoomIn 2023 werden voorlopig ongeveer 111.300 overlijdens in België geregistreerd. Dat zijn er zowat 5.000 minder dan het voorgaande jaar, ofwel een daling met 4,3% tegenover 2022. Vergeleken met een bredere referentieperiode, namelijk het gemiddelde voor 2018, 2019, 2021 en 2022 gaat het om een daling van 0,6%. De daling is het meest zichtbaar in het Brussels Hoofdstedelijk gewest en het Waals gewest, en wordt waargenomen bij alle leeftijdsgroepen met uitzondering van de 85-plussers. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van Stabel inzake het aantal overlijdens door alle doodsoorzaken in het jaar 2023.

Voetganger (62) aangereden

Donderdag 25 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend is een 62-jarige voetganger aangereden op de Olmseweg in Bree. Hij raakte daarbij gewond.

Thieu Ferson overleden

Donderdag 25 januari 2024
Oudsbergen - Thieu Ferson overledenDinsdag is Thieu Ferson overleden, de weduwnaar van de in 2009 gestorven Treike Peeters. Hij was 93 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Gruitrode. Begroeting: zondag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

André Paredis overleden

Donderdag 25 januari 2024
Oudsbergen - André Paredis overledenMaandag is André Paredis overleden, de echtgenoot van Lisa Buntinx. Hij was 79 jaar en afkomstig uiit Neerglabbeek. Het afscheid vindt in intieme kring plaats in de aula van Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan in Houthalen. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur).

Frietketel in brand

Woensdag 24 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Gisterenavond vatte een frietketel vuur in de garage van een appartementsgebouw aan de Steenweg in As. De schade bleef beperkt.

Wisselvallig weer

Dinsdag 23 januari 2024
Weerbericht
Oudsbergen - Wisselvallig weerLangs de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern over Spanje trekken nog enkele regenzones over streken. Ze zijn echter niet zo heel actief, waarbij er dan ook geen grote neerslaghoeveelheden worden verwacht. Op het einde van de week bouwt het hogedrukgebied wat meer op naar het noorden en op de langere termijn overheersen droge condities. Er wordt aanhoudend zachte lucht aangevoerd, al is het zaterdag even wat kouder. Vandaag maken opklaringen in de namiddag plaats voor zwaar bewolkt (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Limburg.net (2): klachten tegen Limburg.netVerschillende gedupeerden hebben een klacht ingediend tegen Limburg.net wegens mogelijke inbreuken op de wet inzake de bescherming van natuurlijke personen met bescherming tot de verwerking ven persoonsgegevens. Het onderzoek naar de totaliteit van deze feiten zal worden gevoerd door de Computer Crime Unit van de federale gerechtelijke politie te Limburg.
Dat meldt het parket Limburg, dat ook zijn bezorgdheid over het downloaden van gestolen informaticagegevens wil uiten.
"Enerzijds kunnen de (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Limburg.net: 'Vragen worden beantwoord'Na de grootschalige cyberaanval die enkele weken geleden aan het licht kwam heeft Limburg.net vandaag contact opgenomen met de specialisten van het Cyber Response Team van de Vlaamse overheid, en is er permanent overleg met de Gegevensbeschermingsautoriteiten. Limburg.net verleent ook zijn volledig medewerking aan de gerechtelijke instanties in het verdere onderzoek. 
Hans Roggen, woordvoerder van Limburg.net licht toe: “We erkennen de ernst van de gegevensdiefstal en begrijpen de (…) Het hele nieuwsbericht

Vrouw (54) gewond bij botsing

Dinsdag 23 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Dinsdagochtend kwam het op de André Dumontlaan in As tot een kop-staartbotsing tussen twee auto's. Hierbij raakte een 54-jarige vrouw uit Genk gewond.

Mia Roosen overleden

Dinsdag 23 januari 2024
Oudsbergen - Mia Roosen overledenZaterdag is Mia Roosen overleden, de weduwe van Jean Van Gaal, die in 2019 stierf. Ze was geboren in Opglabbeek en werd 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Jaeken in Peer. Online condoleren via www.uitvaartzorg-jaeken.be.

Staf Meylaers overleden

Dinsdag 23 januari 2024
Oudsbergen - Staf Meylaers overledenZaterdag is Staf Meylaers overleden. Hij was geboren in Hamont en zou komende maandag 80 jaar geworden zijn. Vrijdag (10.30u) is er een afscheidsviering in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.. Begroeting: donderdag (19.30-20u) bij Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Leve de Limburgse vlaai!

Maandag 22 januari 2024
Oudsbergen - Leve de Limburgse vlaai!ZoomVandaag werd de Limburgse vlaai officieel erkend als streekproduct. De ministers van landbouw van België en Nederland namen vandaag immers het certificaat waarmee de Europese Commissie de Limburgse vlaai als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) erkent, in ontvangst. 
Doorheen de jaren baande de Limburgse vlaai zich een weg van kermissen naar huiskamers. In 1878 beschrijft de Nederlandse auteur Jacobus Craandijk "een Limburgsche eigenaardigheid" die "vlaai" wordt (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Limburg.net bestudeert gegevensdiefstalVRT NWS maakte vandaag bekend dat er extra documenten zouden zijn gehackt door de criminele organisatie die Limburg.net hiermee voor 100.000 dollar wou afpersen. Dat meldt de afvalverwerkende organisatie.
Volgens de VRT zouden er naast de rijksregisternummers ook nog andere persoonlijke gegevens gestolen zijn, zoals leeflonen, schuldbemiddelingen en documenten van erfenissen afkomstig van rechtbanken waarbij de namen van mensen genoemd worden. Met die gegevens kunnen mensen wel degelijk in problemen (…) Het hele nieuwsbericht

Het is weer Vogeltelweekend

Maandag 22 januari 2024
Puur natuur
Oudsbergen - Het is weer VogeltelweekendZoomOp 27 en 28 januari 2024 vraagt Natuurpunt om weer vogels te tellen in je tuin of op je balkon, want dan is het Het Grote Vogeltelweekend.
Waarom tellen? Als heel veel Vlamingen exact een kwartier de tuinvogels tellen, dan krijgt Natuurpunt een massa gegevens binnen waar het mee aan de slag kan. Zo is Het Grote Vogeltelweekend het grootste burgerwetenschapsproject rond tuinvogels in Vlaanderen. En voor jezelf is het een ideaal moment om de pracht van de vogelwereld te leren kennen.
Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en vink. Welke vogels halen dit jaar de top van de ranglijst? Meer info via deze link. (foto Johan Put)

Vriezen en dooien

Maandag 22 januari 2024
Vandaag gelezen
Het kan vriezen en het kan dooien...maar als je op je smoel gaat zijn ze te laat met strooien. (website Politie Maasland)

Lisette Delagrense overleden

Maandag 22 januari 2024
Oudsbergen - Lisette Delagrense overledenOp 17 januari is Lisette Delagrense overleden, de weduwe van de in 2018 gestorven Philogene Coppieters. Zij was 91 jaar en afkomstig uit Hoeilaart. Het afscheid gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Opglabbeek vindt plaats in intieme kring.

Godelieve Haex overleden

Maandag 22 januari 2024
Oudsbergen - Godelieve Haex overledenZaterdag is Godelieve Haex (85) overleden, de weduwe van de in 2021 gestorven Pierre Roosen. Zij woonde in Genk en was afkomstig uit Wijshagen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) bij Uitvaartzorg Remans in Genk.

Code geel voor hevige wind

Maandag 22 januari 2024
Oudsbergen - Code geel voor hevige windVandaag waait een zuidwestenwind krachtig in het binnenland en soms zeer krachtig langs de kust. De rukwinden halen 80 tot 90 km/h, of lokaal iets meer. Ook voor Limburg geeft het KMI code geel.

Leve de Romeinen!

Zondag 21 januari 2024
Vandaag gelezen
"De dodecaëder herinnert ons eraan hoe geavanceerd de Romeinen waren. Ze hadden vloerverwarming, bouwden wegen en aquaducten, vonden cement uit, hadden een functionerende postdienst, bonden boeken in, vonden de Juliaanse kalender uit, verspreidden een uniforme munteenheid over het hele rijk, waren gastvrij voor vreemdelingen, hadden een zeer ontspannen houding ten opzichte van seks en promiscuïteit, hadden een extreem goed gevoel voor humor (heb je de graffiti in Pompeii gezien?) en hadden enorm veel plezier in het circus."
(William Sitwell in The Telegraph)
Gezondheid
Oudsbergen - Voedingssupplementen en hun effectiviteitVoedingssupplementen worden de afgelopen jaren door zeer veel mensen gebruikt, aangedreven door beloften van verbeterde gezondheid en welzijn. We denken dan aan vitamines en mineralen waaronder ijzer en magnesium ressorteren. Maar, in hoeverre zijn deze supplementen echt noodzakelijk en veilig voor willekeurig gebruik?

Het belang van een gebalanceerd dieet:
Vitamines en mineralen worden vaak geadverteerd als DE sleutel tot een optimale gezondheid. Maar (…) Het hele nieuwsbericht

Een record aan zonnepanelen in 2023

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 hebben Vlamingen alles samen een vermogen van 1.047 MW aan zonnepanelen op hun dak gelegd. Dat is een stijging met 20 procent en een record, zo leren cijfers van de Vlaamse overheid en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Op een jaar tijd is het vermogen aan zonne-energie in Vlaanderen met maar liefst een vijfde gegroeid.

Jan Knippenberg overleden

Zaterdag 20 januari 2024
Oudsbergen - Jan Knippenberg overledenGisteren is in Genk Jan Knippenberg overleden, de echtgenoot van Alice Paulussen. Hij was 78 jaar en afkomstig uit Neeroeteren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in het rouwhuis aan de Hoeverweg 22 in Opglabbeek.

6.600 merkwaardige bomen in Limburg

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - 6.600 merkwaardige bomen in LimburgZoomDe Limburgse bomenwerkgroep heeft de afgelopen 6 jaar 6.600 merkwaardige bomen geïnventariseerd en in kaart gebracht. Met dit initiatief wil de werkgroep onder meer gemeenten informeren over het bestaan van die bomen. “Als we kunnen aantonen dat die bomen er zijn, kunnen gemeentebesturen bij een vergunningsaanvraag van een bouwproject daar vanaf het begin rekening mee houden”, zegt Jeroen Rappé van de Limburgse Bomenwerkgroep. "Ook bij openbare werken kan de lijst gebruikt worden om waardevolle bomen niet te beschadigen".

Dooi vanaf zondag

Zaterdag 20 januari 2024
Weerbericht
Oudsbergen - Dooi vanaf zondagStoringen komen vanuit het westen opzetten en maken een einde aan de winterprik. Vooral na het weekend krijgen we erg actieve storingen, die gepaard gaan met veel regen en erg strakke wind. De temperaturen gaan dan echter ook flink omhoog en komen uit in de dubbele cijfers. In de tweede helft van volgende week wordt het rustiger en droger, maar het blijft zacht. Eerst krijgen we nog wat winterweer.
Vandaag is de zon van de partij en het blijft droog. Na de middag komen er wel wat hoge wolken (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Huskens overleden

Zaterdag 20 januari 2024
Oudsbergen - Mia Huskens overledenWoensdag is Mia Huskens overleden, de weduwe van de in 1999 gestorven Jaak Custers. Zij was 98 jaar en afkomstig uit Bocholt. De uitvaartliturgie vindt dinsdag plaats.

10.243 faillissementen in 2023

Vrijdag 19 januari 2024
Economisch nieuws
In 2023 werden 10.243 ondernemingen failliet verklaard in België. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van 2022 (9.265 faillissementen) en het op twee na hoogste resultaat van de afgelopen tien jaar. De 5.908 faillissementen die in 2023 in het Vlaams Gewest werden opgetekend, vertegenwoordigen het hoogste totaal voor de periode 2014-2023 en overtreffen het vorige record van 5.287 in 2022. (Statbel)
Kort nieuws van bij de buren
Er is ingebroken in een bedrijf aan de Kanaalkaai in Bree. De daders gingen er met bouwmaterialen aan de haal. De inbraak is vanochtend vastgesteld.

Botsing in Opoeteren

Vrijdag 19 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Op de Dilserweg in Opoeteren raakten gisterennamiddag twee auto's in een aanrijding betrokken. De rijbaan lag er spekglad bij. Bij het ongeval viel één gewonde. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.
Oudsbergen - Cyberaanval bij Limburg.net: 'Schade beperkt'Op 13 december had Limburg.net te maken met een cyberaanval. Limburg.net legde zelf onmiddellijk alle systemen stil. De bemande recyclageparken bleven open, met een aangepaste dienstverlening. Ook de huis-aan-huis ophalingen gingen gewoon door. Na een grondig onderzoek is de omvang van de hack nu duidelijk in kaart gebracht, meldt de organisatie vandaag: "De schade is relatief beperkt, het zijn vooral oude en publieke documenten die gekopieerd werden. Ook enkele 10-jaar oude bestanden met beperkte (…) Het hele nieuwsbericht

Voetbal: algemene afgelasting

Donderdag 18 januari 2024
Oudsbergen - Voetbal: algemene afgelastingGelet op de huidige toestand van de terreinen na de winterse neerslag van gisteren en de verwachte weersomstandigheden heeft Voetbal Vlaanderen beslist om alle voetbalwedstrijden voor de periode tot en met komende zondag af te gelasten waar het om veldvoetbal gaat.

Maandag zware storm

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Zoals de weerkaarten er nu bijliggen is de kans groot dat er  zondagnacht een storm over ons heen trekt. Het gaat dan heel hard waaien, tot windkracht 8 of 9. Er wordt gewaarschuwd voor zware windstoten op maandag en voor windval van bomen, die door de vochtige grond makkelijker het loodje leggen bij hevige wind.

Nieuwe vennootschap: Liveon

Donderdag 18 januari 2024
Ruben Gofflo (36) uit Oudsbergen heeft de besloten vennootschap Liveon opgericht met zetel aan de Hoogmolenweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer algemeen management en financiële adviesdiensten.
In Genk is vanmiddag het Natuurrapport 2000-2020 van het Nationaal Park Hoge Kempen voorgesteld. Daaruit blijkt dat er in de voorbije twintig jaar meer dan 9.000 verschillende soorten planten en dieren in het Nationaal Park werden waargenomen. Bij de dieren wordt de lijst aangevoerd door de kevers (1321 soorten), de nachtvlinders en de paddenstoelen. Bij de planten zijn het meest vaatplanten gezien. Eén op zes van de geëvalueerde soorten is in mindere of meerdere mate bedreigd.
Gezondheid
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft een studie besteld naar het verband tussen de ziekte van Parkinson en het gebruik van pesticiden, vooral in de landbouw. Dat heeft hij vandaag geantwoord op een vraag in de Kamer nadat de RTBF gisteren een reportage over dat risico uitzond.
Volgens de minister is uit een studie uit 2013 niet voldoende gebleken dat er een verband bestaat. De nieuwe studie moet gebeuren op basis van geactualiseerde gegevens.
In september van vorig jaar wezen we in de Internetgazet al op een Nederlandse studie die het mogelijk verband tussen Parkinson en het gebruik van glyfosaat ("round up") aantoont.

Langzaam maar zeker

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Langzaam maar zekerZoomJe krijgt op den duur de indruk dat dit land langzaam maar zeker naar de knoppen gaat. Wat loopt er nog zoals gepland? Gert Cuppens, trouw pendelaar via de NMBS, keek vanmorgen weer tegen bijgaande melding aan. Dan wil je naar de website van de NMBS, maar die ligt uit. Men verwijst naar de NMBS-app, maar die ligt ook uit. We begrijpen dat mensen daar wanhopig van worden... UPDATE De website was gehackt, meldt de NMBS. Ze is nu weer bereikbaar.

Gladheid heeft ook haar voordelen...

Donderdag 18 januari 2024
De visie van Fobie
Oudsbergen - Gladheid heeft ook haar voordelen...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Fietsers mogen op de rijbaan

Woensdag 17 januari 2024
Oudsbergen - Fietsers mogen op de rijbaanZoomMomenteel zijn er veel fietspaden waar nog niet gestrooid is. Als fietspaden er slecht bij liggen, mogen fietsers op de rijbaan. Niet alle automobilisten en fietsers zijn daarvan op de hoogte, maar het staat wel degelijk in de wegcode. Hou dus rekening met elkaar!

Geen bussen door hevige sneeuwval

Woensdag 17 januari 2024
Oudsbergen - Geen bussen door hevige sneeuwvalZoomDoor de hevige sneeuwval in de provincie Limburg rijden de bussen van de Lijn voorlopig niet meer uit in Limburg. De uiteindelijke beslissing ligt bij de chauffeurs.

Slaapzakken voor daklozen

Woensdag 17 januari 2024
Oudsbergen - Slaapzakken voor daklozenAls onderdeel van hun winterhulp delen Caritas Vlaanderen en het Vicariaat Diaconie en Caritas van het bisdom Hasselt slaapzakken uit voor de dak- en thuislozen in Limburg.
De slaapzakken worden onder diverse hulporganisaties verdeeld, zoals CAW Limburg, vzw Onder Ons, de stad Hasselt en Café Anoniem. Zij zorgen ervoor dat de slaapzakken en de hygiënekits de juiste mensen bereiken.

Coiffusion failliet verklaard

Woensdag 17 januari 2024
De rechtbank in Tongeren heeft gisteren het faillissement uitgesproken van Coiffusion uit Oudsbergen. Schuldvorderingen moeten voor 15 februari ingediend worden.

Vogel van het jaar: huismus

Woensdag 17 januari 2024
Puur natuur
Oudsbergen - Vogel van het jaar: huismusZoomDe huismus is uitgeroepen tot de vogel van het jaar 2024. Hoewel deze leuke vogel algemeen bekend is, is het toch een bijzonder kwetsbare soort. Sinds 2010 is hun aantal met 42 procent afgenomen, waardoor ze al enkele jaren op de 'Rode Lijst' staan. Ze vertoeven graag in de buurt van mensen en eenmaal ze een gepaste woonplaats hebben gevonden blijven ze ook generaties lang op dezelfde plaats.
Helaas ondervinden huismussen steeds meer moeilijkheden bij het vinden van geschikte nestplaatsen. Dit komt doordat er steeds minder huizen gebouwd worden met dakpannen en ze bijgevolg minder geschikte plekken vinden om hun nest te maken. (Johan Put)
Vogel van het jaar: huismusVogel van het jaar: huismus
Zoom
Partnerbijdrage
Oudsbergen - De voordelen van koud en van warm waterZoomDe waarde van drinkwater van hoge kwaliteit kan niet genoeg worden benadrukt. Omdat er zoveel opties zijn voor het type en de temperatuur van het water waarmee je rekening moet houden, kan het echter lastig zijn om in te schatten welke optie je moet kiezen. Als je op zoek bent naar de beste waterkoeler om een optimale gezondheid en een grotere productiviteit te ondersteunen, gaan we nader bekijken of het beter is om koud water of warm water te drinken. Lees verder voor meer informatie!

De voordelen van koud water
Verhoogde gevoelens van volheid
Het is bekend dat het drinken van verfrissend, ijskoud water het gevoel van volheid vergroot, helpt bij het afvallen en de stofwisseling verhoogt. Door je te helpen een vol gevoel te krijgen en tegelijkertijd de hydratatie te verbeteren, is de kans groter dat je frisdrank in de middag of consistente tussendoortjes vermijdt en kiest voor een veel gezonder en voordeliger alternatief. Houd er rekening mee dat overmatige inname van koud water mogelijk niet geschikt is voor ieders spijsverteringsstelsel, dus gematigdheid is de sleutel.

Verbeterde energieniveaus

Als je kiest voor koud water uit je waterdispenser van Brita, kun je de hele dag door extra energie krijgen. Hoe? Studies suggereren dat de inname van ijskoud water niet alleen gevoelens van vermoeidheid verlicht, maar ook de alertheid verhoogt, waardoor je dagelijkse energieniveau wordt gemaximaliseerd. Het omarmen van de stimulerende effecten van koud water kan precies zijn wat je nodig hebt om je fysieke en mentale prestaties te maximaliseren.

Verbeterde hersenfunctie
Voldoende hydratatie is essentieel voor een optimale hersenfunctie, wat betekent dat zelfs als je licht uitgedroogd bent, je schadelijke gezondheidsproblemen kunt ervaren. Dit belemmert onvermijdelijk je algehele efficiëntie en productiviteit, waardoor je concentratie, alertheid, geheugen en meer negatief worden beïnvloed. Aan de andere kant kan het drinken van meer water je cognitieve functie snel verbeteren, zodat je een optimale gezondheid en focus kunt behouden.

Gereguleerde lichaamstemperatuur
Ondanks zorgen over de invloed van koud water op de lichaamstemperatuur, is water over het algemeen zeer effectief in het reguleren van je kerntemperatuur. Dit kan vooral het geval zijn tijdens fysieke activiteit, hoge omgevingstemperaturen of koorts. Het begrijpen van de ideale watertemperatuur voor verschillende situaties is essentieel om je lichaam comfortabel te houden en de juiste balans te behouden.

De voordelen van warm water
Helpt de spijsvertering
Gehydrateerd blijven ondersteunt een gezonde spijsvertering in het algemeen door te helpen bij het elimineren van afvalstoffen. Er wordt aangenomen dat met name heet water bijzonder effectief is bij het stimuleren van het spijsverteringsstelsel. Om deze voordelen voor de spijsvertering effectief te benutten, is het echter belangrijk om met mate heet water te consumeren.

Verbetert de bloedsomloop
Volgens onderzoek van BlueCross BlueShield kan warm water een gezondere bloedstroom ondersteunen en de bloedsomloop verbeteren. Aangezien de bloedstroom van invloed is op alles, van de bloeddruk tot het risico op hart- en vaatziekten, kan dit een geweldige manier zijn om je welzijn te ondersteunen.

Kan het stressniveau verlagen
Een uniek voordeel waarvan je potentieel kunt profiteren van warm water is het vermogen om angst te verminderen en gevoelens van kalmte te versterken, waardoor je dagelijkse humeur en ontspanningsniveau verbeteren. Dit kan steeds belangrijker worden om te overwegen.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)

Tesla remt voor wolf in Peer

Dinsdag 16 januari 2024
Oudsbergen - Tesla remt voor wolf in PeerZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Winterprik houdt nog even aan

Dinsdag 16 januari 2024
Oudsbergen - Winterprik houdt nog even aanDe afgelopen dagen waren er grote speculaties over het aantal cm sneeuw dat er woensdag zou vallen. De huidige weermodellen voorzien niet zo heel veel sneeuw in onze regio, hooguit 1 tot misschien 3 cm. Het is wel koud en het koude weer houdt nog aan tot zaterdag. Vanaf zondag gaan de temperaturen in stijgende lijn, maar het gaat daarbij ook harder waaien en de regenkansen nemen toe.
Vandaag is het een droge dag met geregeld zonneschijn. Het sneeuwtapijtje van enkele cm zal een beetje (…) Het hele nieuwsbericht

Lies Rutten overleden

Maandag 15 januari 2024
Oudsbergen - Lies Rutten overledenGisteren is Lies Rutten overleden, de weduwe van de in 2006 gestorven Hubert Cillen. Zij was 99 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

Niet klagen maar dragen

Maandag 15 januari 2024
Vandaag gelezen
"Als je de hele dag klaagt, is dat zowel voor jou als voor de ander vermoeiend. Het vreet energie en het brengt niet veel bij."
(Filmregisseur Stijn Coninx)
Het Agentschap Wegen en Verkeer  waarschuwt weggebruikers voor mogelijk gladde wegen en fietspaden in heel Vlaanderen vanavond, vannacht en morgenvroeg. Voor de komende uren voorspelt het KMI winterse neerslag met de grootste kans in het oosten van het land. Het KMI verwacht 1 tot 5 cm sneeuw in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.
Op plaatsen waar er winterse neerslag valt is het zeker opletten, maar omdat de wegdektemperaturen in heel Vlaanderen onder nul kunnen gaan is het overal uitkijken voor lokale gladheid. Aan weggebruikers wordt gevraagd om goed op te letten wanneer ze de weg op gaan.  

Wijshagen wint bij Lanklaar

Zondag 14 januari 2024
Oudsbergen - Wijshagen wint bij LanklaarIn Vierde Provinciale is Heidebloem Wijshagen met 2-5gaan winnen bij Lanklaar VV. Voor Wijshagen scoorden Casters (2), Bakkers, Jorre Scheepers en Lynen.

Ellikom speelt gelijk

Zondag 14 januari 2024
Oudsbergen - Ellikom speelt gelijkIn Vierde Provinciale is Ellikom, op bezoek bij LS Leut, niet verder gekomen dan een gelijkspel: 0-0.

Achel VV wint bij Nevok Gruitrode

Zondag 14 januari 2024
Oudsbergen - Achel VV wint bij Nevok GruitrodeIn Eerste Provinciale is leider Achel VV bij Nevok Gruitrode gaan winnen met 1-2. Achel kwam in de 18de minuut op voorsprong via Vandersanden. Tien minuten later hing Berrevoets de bordjes gelikl. In de 32ste minuut legde Pinxten de eindstand vast.

Mia Gabriëls overleden

Zondag 14 januari 2024
Oudsbergen - Mia Gabriëls overledenVrijdag is Mia Gabriëls (82) overleden, de weduwe van Henri Mussen. Zij woonde in Niel-bij-As en was afkomstig uit Opglabbeek. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Vrijwilligers-fotografen gezocht

Zondag 14 januari 2024
Voor de editie van Bocholt en die van Oudsbergen zoeken we fotografen die op vrijwillige basis foto's willen maken op evenementen in de gemeente. Ook mensen die graag een rubriek verzorgen zijn welkom. Kandidaten kunnen zich melden via redactie[!]internetgazet.be.
Oudsbergen - KSK Meeuwen verliest van Zonhoven UtdKSK Meeuwen A heeft vanavond met 0-3 verloren van Zonhoven United. Meeuwen kreeg in de eerste helft wel enkele kansen maar kon die niet afwerken. Na 17 wedstrijden staat KSK Meeuwen laatste in de stand met 8 punten.

Louwel klopt Exc. Hamont

Zaterdag 13 januari 2024
Oudsbergen - Louwel klopt Exc. HamontIn Derde Provinciale heeft Eendracht Louwel vanavond Exc. Hamont verslagen met 2-1. Voor Louwel scooorden Verslegers en Swennen. Duisters maakte het doelpunt van Exc. Hamont.
Oudsbergen - Kabouters hakken Grote-Brogel in de panIn Derde Provinciale zijn Kabouters Opglabbeek A bij SPorting Grote-Brogel gaan winnen met 0-8. Hilven (2), Mirola (2) , Stieners (2), Driesen en Tips maakten de doelpunten.

Louwel B verliest van Maasland NO B

Zaterdag 13 januari 2024
Oudsbergen - Louwel B verliest van Maasland NO BIn Vierde Provinciale heeft Louwel B thuis met 1-2 verloren van Maasland NO B.

KSK Meeuwen B wint van WAVO

Zaterdag 13 januari 2024
Oudsbergen - KSK Meeuwen B wint van WAVOKSK Meeuwen B heeft vanavond met 3-1 gewonnen van Waterloos-Voorshoven (WAVO) uit Neeroeteren.

Kabouters B kloppen Bree-Beek B

Zaterdag 13 januari 2024
Oudsbergen - Kabouters B kloppen Bree-Beek BKabouters Opglabbeek B heeft vanavond met 0-2 gewonnen van GS Bree-Beek B.

Mia Bomans overleden

Zaterdag 13 januari 2024
Oudsbergen - Mia Bomans overledenIn Oudsbergen is gisteren Mia Bomans overleden, de weduwe van de in 2017 gestorven Louis Peeters. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Peer-Centrum. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.
Oudsbergen - Handbal: België wint opnieuw van CyprusZoomDe Belgische mannenhandbalploeg heeft vandaag in Nikosia een overtuigende zege behaald bij Cyprus. Halfweg de partij was het 8–15. Uiteindelijk won België met 22–36. De Red Wolves plaatsen zich zo voor de kwalificatierondes van het EK 2026 waarvan de eerste ronde in het najaar gespeeld wordt.
Een verslag: Cyprus neemt het eerste doelpunt voor zijn rekening maar België neemt via Colman en Cadel meteen over. In tegenstelling tot de heenwedstrijd bepaalt België in de (…) Het hele nieuwsbericht

Smeulbrand in Bree

Zaterdag 13 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Oudsbergen - Smeulbrand in BreeDe brandweer rukte deze namiddag rond 14 uur uit voor een smeulbrand in een woning aan de Beukenlaan in Bree. In de woonkamer is er rookschade.

Edmond Scheelen overleden

Zaterdag 13 januari 2024
Oudsbergen - Edmond Scheelen overledenWoensdag is Edmond Scheelen overleden, de echtgenoot van Maria Houben. Hij was 79 jaar en afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

833 kilometeruren file per werkdag

Zaterdag 13 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
De voorbije 12 maanden (december 2022 – november 2023) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 833 kilometeruren per werkdag. Dat wil zeggen dat er in die periode elke werkdag gemiddeld 833 kilometer file was gedurende 1 uur. Nooit eerder lag de filezwaarte zo hoog. Die is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de (…) Het hele nieuwsbericht

Liza Truyen overleden

Zaterdag 13 januari 2024
Oudsbergen - Liza Truyen overledenMaandag overleed Liza Truyen, de weduwe van de in 2016 gestorven Jean Bemelmans. Zij was 91 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.

Leo Evens overleden

Zaterdag 13 januari 2024
Oudsbergen - Leo Evens overledenDonderdag is Leo Evens overleden, de echtgenoot van Ida Vandijck. Hij was 88 jaar en afkomstig uit Wijshagen. Het afscheid en de teraardebestelling op de begraafplaats De Kluis in Bree vinden plaats in intieme kring.

Paul Van Dyck overleden

Zaterdag 13 januari 2024
Oudsbergen - Paul Van Dyck overledenWoensdag is Paul Van Dyck overleden, de echtgenoot van Virginie Vliegen. Hij was 85 jaar en afkomstig uit Meeuwen. Het afscheid vindt woensdag (14 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Remans in Genk. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur).
Oudsbergen - Twee dertigers en één veertiger gewondVanmiddag botsten op de Weg naar Bree in Oudsbergen twee auto's. Daarbij vielen drie gewonden: een 34-jarige vrouw en een 34-jarige man, beiden uit Peer, en een 49-jarige man uit Oudsbergen.

De tip van Jan de boekhandelaar

Donderdag 11 januari 2024
Oudsbergen - De tip van Jan de boekhandelaarZoomZelfstandige boekhandels zijn de jongste jaren dun gezaaid. In Limburg zijn er nog twee overgebleven, en één daarvan staat in de Molenstraat in Genk: "Malpertuis". De boekhandel, een heel fijne, wordt gerund door Jan Feys (foto). We hebben Jan zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Nirwana" van Tommy Wieringa. Hier gaat ie!
-----
Waarom niet als eerste boek mijn absolute topper van 2023 (…) Het hele nieuwsbericht
De tip van Jan de boekhandelaar
Zoom

Nieuw: Vanvoorden Interieur

Donderdag 11 januari 2024
Steve Vanvoorden (39) uit Oudsbergen heeft de besloten vennootschap Vanvoorden Interieur opgericht met zetel aan de Tussenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer bouwwerkzaamheden, loodgieterswerk, elektriciteitswerken, schrijn- en timmerwerk en het schilderen van gebouwen.

Maria Cardeynaels overleden

Donderdag 11 januari 2024
Oudsbergen - Maria Cardeynaels overledenDinsdag is in WZC Pallieter in As Maria Cardeynaels overleden, de weduwe van de in 2007 gestorven Willem Conaert. Zij was 96 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Opglabbeek. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Jo Caymax overleden

Donderdag 11 januari 2024
Oudsbergen - Jo Caymax overledenDinsdag is Jo Caymax overleden, de echtgenote van Chris Cardinaels. Zij was 66 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: zondag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

Martin Vanderheyden overleden

Woensdag 10 januari 2024
Oudsbergen - Martin Vanderheyden overledenIn WZC Ter Meeuwen is op 7 januari Martin Vanderheyden overleden, de weduwnaar van de in 2009 gestorven Annie Dirkx. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

17 procent minder winkels

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In Limburg is het aantal winkels de voorbije tien jaar met 17 procent gedaald. Tegelijkertijd steeg het aantal leegstaande handelspanden met meer dan 5 procent. Dat blijkt uit cijfers van de provincie.
De piek lag in 2021 met meer dan 2.200 lege handelspanden. De afgelopen drie jaar is dat aantal wel weer sterk afgenomen.

Handbal: Red Wolves kloppen Cyprus

Woensdag 10 januari 2024
Oudsbergen - Handbal: Red Wolves kloppen CyprusZoomDe Red Wolves (foto) hebben vanavond in een uitverkochte Hasseltse Alverberg Cyprus verslagen met 30–18. In de stroeve eerste helft was de jonge ploeg van Yerime Sylla nog zoekende. Halfweg de partij zochten beide teams de kleedkamers op bij een 12-10 stand. Bij aanvang van de tweede helft greep België Cyprus meteen bij de keel. Het spelplezier spatte er bij momenten van af terwijl het publiek kirde van de pret. Morgen/donderdag reizen de Red Wolves naar Cyprus waar ze zaterdagnamiddag de terugwedstrijd spelen. De winnaar mag in het najaar meedoen aan de kwalificatieronde van het EK 2026. (Foto Alain Decamps)

Madeleine Schepers overleden

Woensdag 10 januari 2024
Oudsbergen - Madeleine Schepers overledenMaandag overleed Madeleine Schepers, de weduwe van de vorig jaar gestorven Nol Camps. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

Fietsster (56) door auto gegrepen

Woensdag 10 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Op de Gruitroderbaan in Opoeteren is gisterenavond rond 17.15 uur een 56-jarige fietsster door een auto aangereden toen zij de rijbaan overstak. De vrouw raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

Meer fietsers naar het werk

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vier op de tien werknemers in Limburg (44%) gebruiken de fiets om minstens een deel van het woon-werktraject af te leggen. Dat is bijna een verdubbeling tegenover 5 jaar geleden, toen fietste 22,8%. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van Acerta.
Een kwart (25%) van de Limburgse bedienden heeft een bedrijfswagen, dat zijn er iets meer dan in 2022. Het aantal Limburgers dat voor trein, tram of bus kiest om naar het werk te pendelen, is gezakt naar 4,4%, meer dan een procentpunt onder het niveau van voor corona. De Belg woont gemiddeld 20,8 km van het werk, de gemiddelde Limburger iets verder: 25,1 km.

Mariëtte Gijsen overleden

Dinsdag 9 januari 2024
Oudsbergen - Mariëtte Gijsen overledenOp 4 januari is Mariëtte Gijsen overleden, de weduwe van de in 1959 gestorven Jan Tielen. Zij was 96 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen.

Nieuwe vennootschap: S.A.W Group

Dinsdag 9 januari 2024
Rudi (56), Simon (26) en, Andreas (20) Willems én Miranda Venken (56), allen uit Oudsbergen, hebben de besloten vennootschap S.A.W. Group opgericht met zetel aan de Weg naar Opoeteren in Opglabbeek. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de groot- en kleinhandel in tuinartikelen, tuinmeubelen, dierenvoeders en bakproducten, de handel in plant- en zaadgoed, meststoffen en sproeistoffen en grond- en graafwerken.
De visie van Fobie
Oudsbergen - Band tussen De Lijn en de Chinezen...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Woningbrand in Opoeteren

Dinsdag 9 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Oudsbergen - Woningbrand in OpoeterenDe brandweer rukte gisterenavond, kort voor middernacht, uit voor een woningbrand aan de Niesstraat in Opoeteren. Het dak van het huis is vernield en op de bovenverdieping is er heel wat schade.

Elisa Leurs overleden

Dinsdag 9 januari 2024
Oudsbergen - Elisa Leurs overledenOp 6 januari is Elisa Leurs overleden, de weduwe van Etienne Philipsen. Zij was 86 jaar en afkomstig uit Gruitrode. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Bussels in Neeroeteren.
Gezondheid
Oudsbergen - Voorkomen en verlichten van constipatie: tipsConstipatie is een veelvoorkomend en hinderlijk probleem. Hoe kan voeding helpen om constipatie te voorkomen? Hier bekijken we enkele oorzaken en geef ik advies over wat je zou kunnen doen.
Oorzaken van constipatie:
Verschillende factoren kunnen bijdragen aan constipatie. Zowel voeding als medicatie kunnen hier een invloed op hebben. Een verminderde gemoedstoestand en gebrek aan lichaamsbeweging zijn eveneens factoren die de darmfunctie negatief kunnen beïnvloeden. Ook (…) Het hele nieuwsbericht
De visie van Fobie
Oudsbergen - Provincie zet alles op FietssnelwegenZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Op 16 maart organiseert Ballastival een eigen Ballastbattle voor Limburgse bands in CC Palethe in Pelt. Geen cover bands, alleen pure creativiteit! Hoe doe je mee? Stuur vóór 1 februari 2024 één van je beste nummers naar battle[!]ballastival.be. Meer info
Het is maar dat je 't weet
‘Verloren Maandag’ is de maandag die volgt op de eerste zondag na Driekoningen, vandaag dus. Vanwaar die naam?
Er circuleren meerdere verklaringen, die terug te brengen zijn tot volgende drie hypotheses:
1. Verloren maandag zou verwijzen naar de verloren maar ook verzworen maandag waarop ambtenaren in het begin van het jaar hun eed aflegden. Een 18de-eeuwse akte uit Leuven noemt de dag voor het eerst verloren, want de eedaflegging van de ambtenaren werd duchtig gevierd en dus (…) Het hele nieuwsbericht

Davy Brouns overleden

Maandag 8 januari 2024
Oudsbergen - Davy Brouns overledenOp 3 januari is Davy Brouns overleden, de echtgenoot van Lea Roberts. Hij was 40 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van UCOP aan de Weg naar As. Begroieting: donderdag (18-18.30 uur).
In eerste promo dames Limburg van het volleybal heeft Opglabbeek A met 1-3 verloren van leider T. Lummen. Opglabeek A staat negende in de stand.

De winter nadert...

Zondag 7 januari 2024
Oudsbergen - De winter nadert...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Oudsbergen - Het nieuwe vervoersplan van De LijnZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Oudsbergen - Eendracht Louwel wint inhaalwedstrijdEendracht Louwel heeft vanavond zijn inhaalwedstrijd tegen Ham United gewonnen met 0-2. Aan de rust was de stand 0-0. Cleeren en Caelens maakten de doelpunten.

Kabouters verslaan KMR Biesen

Zaterdag 6 januari 2024
Oudsbergen - Kabouters verslaan KMR BiesenKabouters Opglabbeek is vanavond in een vriendschappelijk duel met 2-3 gaan winnen bij KMRB Biesen.

Lindelhoeven VV - KSK Meeuwen 3-1

Zaterdag 6 januari 2024
Oudsbergen - Lindelhoeven VV - KSK Meeuwen 3-1Lindelhoeven VV heeft in een vriendschappelijke wedstrijd met 3-1 gewonnen van KSK Meeuwen. Voor de thuisploeg scoorden Joos Mues, Ridah Van Herck en Cédric Claeys. Als gevolg van de hevige regenval werd de match gespeeld op een veld van Lommel SK.

Punt aan De Lijn

Zaterdag 6 januari 2024
Vandaag gelezen
Oudsbergen - Punt aan De Lijn"We geven mensen nu de tijd om gewoon te worden aan de nieuwe lijnen. We monitoren ook constant wat er gebeurt, om samen met de vervoerregio eventueel bepaalde aanpassingen te doen. Als aansluitingen bijvoorbeeld niet haalbaar zijn, of als kinderen in bepaalde scholen te laat komen, proberen we zo snel mogelijk bij te sturen. Waar heel veel nood is aan een bijkomende halte, proberen we die vlug te voorzien."
Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn

Daar is de winter

Zaterdag 6 januari 2024
Weerbericht
Oudsbergen - Daar is de winterNa het weekend komt een krachtig hogedrukgebied met kern over de Noordzee te liggen en stuurt in een strakke noordoostelijke luchtstroming koude lucht van polaire oorsprong naar onze streken. Het wordt een flink stuk kouder met matige nachtvorst en overdag maxima rond of net onder het vriespunt. We krijgen dan wel de zon te zien. Op korte termijn krijgen we nog wat nattigheid te verwerken, maar de koude lucht sijpelt al stilaan over onze regio en de temperaturen komen lager uit.
Vandaag domineren (…) Het hele nieuwsbericht

Lèneke Schrijvers overleden

Zaterdag 6 januari 2024
Oudsbergen - Lèneke Schrijvers overledenOp 30 december is Lèneke Schrijvers overleden, de weduwe van de in 2000 gestorven Frits Nelissen. Zij was 99 jaar en afkomstig uit Gruitrode. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Michielskerk in Bree.
Oudsbergen - Houthalen VV - Nevok Gruitrode 3-3Houthalen VV en Nevok Gruitrode hebben 3-3 gelijkgespeeld.

De wereld van Rik Vander Sanden

Vrijdag 5 januari 2024
Oudsbergen - De wereld van Rik Vander SandenZoom
Als u een verwoed lezer van de Internetgazet bent, dan hebt u hier al vaak foto's gezien van paarden. Van springpaarden. Edele dieren die op jumpings aantreden en dikwijls bereden worden door edele dames of heren. Het is een wereld waarin veel geld omgaat, maar waarin ook vriendschappen voor eeuwig  worden gesmeed.
De paardenfoto's die u hier afgelopen jaar zag, werden gewoonlijk gemaakt door Rik Vander Sanden. Onze paardenfotograaf bij uitstek. Ruiters en amazones kennen hem; paarden zullen hem op den duur ook wel kennen, al kunnen ze dat niet zo laten zien. Rik maakte voor ons een selectie uit de foto's die hij in 2023 maakte op diverse ruitertornooien: Eventing LRV (Overpelt), Tops (Valkenswaard), Breugelhoeve (Peer), SenTower Park (Oudsbergen), Zangersheide (Lanaken), Postelmans (Lummen) en Peelbergen (Kronenberg). Er zijn ook enkele foto's bij van Brussel Masters (Wolvertem) & Azelhof (Lier). Stuk voor stuk mooie prenten, die u echt eens van dichtbij moet bekijken. Dat kunt u achter deze link. Geniet ervan!

Wolven maken minder slachtoffers

Vrijdag 5 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Wolven hebben vorig jaar minder schapen en ander vee doodgebeten in Vlaanderen. Tot half december 2023 waren er 80 dieren gedood door een wolf, in 2022 waren dat er bijna dubbel zoveel. Vooral in Limburg is er een sterke daling, omdat veel veehouders de laatste jaren een wolfwerende omheining hebben geplaatst. Het is al het tweede jaar op rij dat het aantal doodgebeten dieren daalt.
Alle zwarte verkeerspunten in Limburg zijn weggewerkt. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De laatste twee in Limburg, allebei in Pelt, zijn eind vorig jaar aangepakt. 
Vorig jaar werden de laatste negen van die gevaarlijke punten in Limburg heraangelegd: in Beringen, Lanaken, Lummen, Maasmechelen en Zonhoven. En ook de laatste twee, allebei in Pelt. Zo werd het kruispunt van de Heerstraat met Boseind heraangelegd en de fietsinfrastructuur aan de spoorwegbrug werd veiliger gemaakt. In oktober kregen de verkeerslichten op de kruispunten van de Heerstraat en de Stationsstraat met het Boseind in Pelt een upgrade om de doorstroming van het verkeer te verbeteren.

Meisje (16) gewond bij aanrijding

Vrijdag 5 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Gerdingerpoort in Bree raakten een 16-jarige voetgangster uit Bree en een auto in een ongeval betrokken. Het meisje werd daarbij gewond.
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde productie van gemeentelijk afval per inwoner is in België gedaald van 779 kg in 2021 tot 683 kg in 2022. Dat is een daling met 12,3%.
Op nationaal niveau werd 8.753 ton gemeentelijk afval ingezameld in 2021 en 7.915 ton in 2022. Op jaarbasis is dit een daling van 9,6%. In 2022 werd 46% van het gemeentelijk afval verbrand, 33% werd gerecycled, 19% werd gecomposteerd of gefermenteerd en 0,2% werd gestort. (Statbel)

Eric Lipkens overleden

Donderdag 4 januari 2024
Oudsbergen - Eric Lipkens overledenGisteren is Eric Lipkens overleden, de echtgenoot van Fatima Nait. Hij was 64 jaar. Het afscheid gevolgd door de begraving op de begraafplaats van Gruitrode vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Lentestraat.

De wijzen kwamen uit het oosten

Donderdag 4 januari 2024
De visie van Fobie
Oudsbergen - De wijzen kwamen uit het oostenZoomHet is bijna Driekoningen...  Een cartoon die aan Dali doet denken. (Cartoon: Fobie)

Geld gestolen in winkel

Donderdag 4 januari 2024
Oudsbergen - Geld gestolen in winkelIn een winkel aan de Weg naar Zwartberg is geld gestolen. De diefstal is vanochtend vastgesteld.

Aantal starters in Limburg daalt

Donderdag 4 januari 2024
Uit de cijfers van VOKA blijkt dat het aantal starters in Limburg dit jaar daalt.
"Het afgelopen jaar mochten we 8.558 nieuwe ondernemingen verwelkomen in Limburg. Dat zijn er 565 - of 6,2% - minder dan in 2022. Met meer dan 15.000 gecreëerde arbeidsplaatsen sinds 2015 blijven onze startende ondernemingen een belangrijk aandeel hebben op onze tewerkstelling, al stellen we ook daar een lichte krimp vast. De opeenvolging van crisissen, de stijgende kosten en een onzeker (…) Het hele nieuwsbericht

Jaak Beliën overleden

Donderdag 4 januari 2024
Oudsbergen - Jaak Beliën overledenOp nieuwjaarsdag overleed Jaak Beliën, de weduwnaar van de vorig jaar gestorven Lieske Stieners. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Neerglabbbeek. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg aan de Brogelerweg in Bocholt.

Het nieuwe jaar is begonnen (3)

Woensdag 3 januari 2024
Oudsbergen - Het nieuwe jaar is begonnen (3)Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Michiel van Dyck overleden

Woensdag 3 januari 2024
Oudsbergen - Michiel van Dyck overledenOp nieuwjaarsdag is Michiel Van Dyck overleden, de weduwnaar van de in 2022 gestorven Julia Leyssen. Hij was 95 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen, gevolgd door de asverspreiding.

LHVV speelt zaterdag bij Lommel SK

Woensdag 3 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
LHVV A speelt zaterdag tegen KSK Meeuwen. Vanwege de vele regen wordt de wedstrijd niet thuis gespeeld maar wel op het kunstgras van Lommel SK. Aftrap om 19 uur. De wedstrijd tussen beide B-ploegen werd geannuleerd

Start solden

Woensdag 3 januari 2024
Oudsbergen - Start soldenZoomVandaag start officieel de wintersolden. "De Belgische modehandelaars kijken uit naar de wintersolden. Er valt namelijk veel goed te maken: zowat de helft verkocht dit najaar minder en heeft (te) grote voorraden", weet Retail Detail.

Lies Waelbers overleden

Woensdag 3 januari 2024
Oudsbergen - Lies Waelbers overledenIn Meeuwen is op 30 december Lies Waelbers overleden, de weduwe van de in 2005 gestorven Henri Wyers. Zij was 86 jaar en afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Wateroverlast in Meeuwen

Dinsdag 2 januari 2024
De hevige regenval zorgt voor wateroverlast op de aansluiting van Groot Gestel met Klein Gestel. Er worden ook problemen gemeld in de Kapelstraat.

Het nieuwe jaar is begonnen (2)

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Oudsbergen - Het nieuwe jaar is begonnen (2)ZoomPizzabakker Gino zorgde in Napels voor een verkettering omdat hij pizza's met ananas ging verkopen. Heiligschennis! roepen de Napolitani... (Cartoon: Fobie)

Code geel voor felle wind

Dinsdag 2 januari 2024
Oudsbergen - Code geel voor felle windHet KMI waarschuwt voor vanavond en vannacht met code geel in onze provincie voor felle wind.

Jacques Martens overleden

Dinsdag 2 januari 2024
Oudsbergen - Jacques Martens overledenOp 21 december is in Meeuwen Jacques Martens overleden, de weduwnaar van Hubertine op ’t Roodt. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats.

Mathieu Grondelaers overleden

Dinsdag 2 januari 2024
Oudsbergen - Mathieu Grondelaers overledenZondag is Mathieu Grondelaers overleden, de weduwnaar van de in 1993 gestorven Mia Stieners.  Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Moet er nog zand zijn?

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Oudsbergen - Moet er nog zand zijn?Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
Volgens cijfers van Kind en Gezin blijft Olivia de populairste meisjesnaam en Noah de populairste jongensnaam bij kinderen geboren in 2023, net zoals in 2022. Bij de meisjes is Anna een opvallende stijger, van de 10de naar de 2de plek. Nieuwkomers in de top-10 zijn Renée en Mona op de resp. 8ste en 10de plek. Minder veranderingen zijn er bij de jongensnamen. Daar staat de top-4 in steen gebeiteld: Noah, Arthur, Liam, Adam. De enige nieuwkomer in de top-10 is Matteo, die Lewis uit de hitparade stoot.

Guido Plessers overleden

Dinsdag 2 januari 2024
Oudsbergen - Guido Plessers overledenZaterdag is Guido Plessers overleden, de echtgenoot van Lieske Geers. Hij was 91 jaar en afkomstig uit Meeuwen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Bussels in Neeroeteren.

Mia Raemen overleden

Dinsdag 2 januari 2024
Oudsbergen - Mia Raemen overledenIn WZC Kloosterhof is zondag Mia Raemen overleden, de echtgenote van Jaak Martens. Zij was 73 jaar. Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit.

Het nieuwe jaar is begonnen (1)

Maandag 1 januari 2024
De visie van Fobie
Oudsbergen - Het nieuwe jaar is begonnen (1)ZoomVoetbalclub Standard Luik - Royal Standard de Liège - heeft haar trainer Carl Hoefkens aan de deur gezet. (Cartoon: Fobie)

Hubertine Paesen overleden

Maandag 1 januari 2024
Oudsbergen - Hubertine Paesen overledenZaterdag is Hubertine Paesen overleden, de weduwe van Michiel Vermeulen. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uurt) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen