Het overige nieuws

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir wil de nesten en jongen van een aantal broedvogelsoorten op landbouwpercelen beter beschermen. Naast bruine en grauwe kiekendief, kwartelkoning, velduil en grauwe gors gaat het vanaf dit jaar ook over blauwe kiekendief, steppekiekendief, grutto en wulp. Allemaal bedreigde, zeldzame vogelsoorten die kunnen broeden op landbouwgronden die niet in natuurbeheer zijn. Elke eigenaar, pachter of gebruiker van een landbouwperceel die bereid is om extra inspanningen te leveren door na de gebruikelijke datum te maaien of te oogsten, kan een compensatie krijgen voor de gemiste inkomsten.

De grenzen van het biechtgeheim

Vrijdag 30 april 2021
Tribunaliteiten
Peer - De grenzen van het biechtgeheimZijn laatste gesprekken die avond had de man met een priester. Hij leefde gescheiden van zijn echtgenote en had psychische problemen. Al twintig jaar was de priester zijn vriend en vond hij steun bij hem.
’s Anderendaags vond zijn echtgenote hem in zijn auto, in de garage van zijn woning. Gestikt. Naast hem foto’s van het koppel in betere tijden.
Drie keer belde de man op de bewuste avond met de priester, Via sms'jes liet hij ook weten dat hij niet verder kon zonder zijn vrouw en hij (…) Het hele nieuwsbericht

Miet Van Eygen overleden

Vrijdag 30 april 2021
Peer - Miet Van Eygen overledenOp 25 april overleed Miet Van Eygen. Zij was 80 jaar. Het afscheid, de crematie en de bijzetting op de begraafplaats van Peer-Centrum vinden in besloten kring plaats.

Opgepast: code oranje

Vrijdag 30 april 2021
Peer - Opgepast: code oranjeHet Agentschap Natuur en Bos heeft code oranje in de Limburgse natuur afgekondigd. Voor Heusden-Zolder geldt dat niet alleen in de natuurgebieden die ANB zelf beheert, maar ook in alle andere gebieden. Het is erg droog, de natuurwachters hadden op regen gehoopt, maar de voorspelde neerslag is uitgebleven. Er mag nog wel gewandeld worden in de natuur, maar vuur maken of sigarettenpeuken weggooien is uit den boze. Het publiek wordt ook opgeroepen om als het een rookwolk in de natuur ziet, meteen de brandweer te bellen.
Peer - Verkoop stickers loopt niet goedZoomDonderdag 22 april ging de jaarlijkse stickeractie van het Rode Kruis van start. Om de actie op een coronaveilige manier te laten verlopen, verkopen de vrijwilligers geen stickers aan kruispunten maar kan je hen vinden op vaste standplaatsen in openlucht. Daarnaast is de sticker ook te koop via lokale handelaars, Delhaize en www.koopdesticker.be. Na één week levert dit echter nog niet het verhoopte resultaat op. Als de verkoop zo doorgaat, verwacht men een opbrengst van minder dan de helft vergeleken met andere jaren. Om je lokale afdeling van het Rode Kruis te steunen heb je nog tot 6 mei de tijd om stickers te kopen.

Pierre Wellens overleden

Vrijdag 30 april 2021
Peer - Pierre Wellens overledenDinsdag is Pierre Wellens overleden, de echtgenoot van Mariette Driesen. Hij was 81 jaar. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Peer. Begroeting: maandag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Jaeken aan de Kerkstraat.

Nieuwe vennootschap: D en G

Donderdag 29 april 2021
Dries Colaers uit Bocholt, Gert Hendrix en Michiel Hendrix, beiden uit Oudsbergen, én Wim Colaers uit Peer hebben de besloten vennootschap D en G opgericht met zetel aan de Kapelstraat in Bocholt. Het gaat onder meer om een onderneming in onroerende goederen.

Toetsen en stokken op het podium

Donderdag 29 april 2021
Peer - Toetsen en stokken op het podiumZoomDe nieuwe mobiele beiaard van Jan Verheyen, de toerbeiaard, stond vorige week opgesteld op het podium van de (lege) schouwburg Rex in Mol. Jan had daar collega-muzikanten van de Molse muziekacademie uitgenodigd om samen te spelen. Deze concerten worden de volgende vier vrijdagavonden om 20 uur uitgezonden op de Facebookpagina het YouTube-kanaal en de website van Bells Lab.
Het eerste concert is morgen/vrijdagavond. Het is een klassiek (…) Het hele nieuwsbericht
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft het faillissement uitgesproken van het gekende Peerse restaurant  L' Uno Coll'Alltro. Schuldvorderingen moeten voor 29 mei ingediend worden.
Na "de misleidende campagnes" over de terugdraaiende teller in 2020 stelt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir vast dat onder meer energiebedrijf Essent "zich bezondigt aan het verspreiden van misleidende informatie aan de Vlaamse consumenten over de terugverdientijd van thuisbatterijen", zo heeft ze vanmorgen bekendgemaakt. De minister vindt dat onaanvaardbaar en eist dat Essent al haar misleidende communicatiemiddelen onmiddellijk stopzet. “Ik sta versteld dat bedrijven zoals Essent gezinnen met (…) Het hele nieuwsbericht

Jacqueline Goffin overleden

Donderdag 29 april 2021
Peer - Jacqueline Goffin overledenGisteren is Jacqueline Goffin overleden, de weduwe van Jente Houben. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Wijchmaal.

Hoe veilig is je straat?

Donderdag 29 april 2021
Peer - Hoe veilig is je straat?ZoomWie geïnteresseerd is in de veiligheid en de leefbaarheid van zijn straat kan zich inschrijven voor de vierde editie van Straatvinken, het burgeronderzoek rond mobiliteit van de Universiteit Antwerpen, HIVA - KU Leuven en de Ringland Academie. Je inschrijven kan hier.
Zodra je ingeschreven bent kan je op donderdag 20 mei van 17 tot 18 uur het verkeer in je straat tellen. Iedereen in heel Vlaanderen kan meedoen. Je telt met (…) Het hele nieuwsbericht

Afvalvrij mei

Donderdag 29 april 2021
Peer - Afvalvrij meiZoomHet is weer zover, Afvalvrij mei staat voor de deur. Limburg.net moedigt in mei iedereen aan om zoveel mogelijk afval te vermijden. Want jij laat je toch niet inpakken, zeker niet door onnodige, nutteloze verpakkingen? Handige tips vind je via deze link.
Op de Koolmijnlaan in Beverlo zijn vanmiddag drie gewonden gevallen bij een kop-staartbotsing tussen drie voertuigen: de gewonden zijn een man uit Lommel en een man en een vrouw uit Wijchmaal.

Mia Daens overleden

Woensdag 28 april 2021
Peer - Mia Daens overledenOp 25 april overleed Mia Daens, de echtgenote van Leon Neyens. Zij was 80 jaar. Het afscheid en de asverspreiding op de begraafplaats van Peer-Centrum vinden in intieme kring plaats.

Jos Stienlet overleden

Woensdag 28 april 2021
Peer - Jos Stienlet overledenOp 23 april overleed Jos Stienlet. Hij was 53 jaar. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Peer waarna hij zijn laatste rustplaats krijgt op de begraafplaats van Peer-Centrum.
Peer - Strengere controles op naleving coronamaatregelenEr komen strengere controles op de naleving van de coronamaatregelen. De politie gaat daar intensief op toezien. Dat kondigen de burgemeesters van de gemeenten van de Eerstelijnszone (Pelt, Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel en Peer) aan. Ze roepen hun inwoners op om de coronamaatregelen strikt te blijven opvolgen. Want het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt kan de toestroom nog maar met moeite aan. Vanmorgen lagen er 46 coronapatiënten, van wie er 6 op de afdeling intensieve zorgen (…) Het hele nieuwsbericht

Wisselvallig weertje

Dinsdag 27 april 2021
Peer - Wisselvallig weertjeEen omvangrijke depressie over het zuiden van Europa trekt de volgende dagen naar het noorden van Duitsland en zorgt voor flink wat hemelwater in onze streken vanaf woensdagavond. Na de regen wordt opnieuw koudere lucht aangevoerd. Vóór deze depressie uit, wordt echter warme lucht aangevoerd en kan het kwik hoge waarden bereiken.
Vandaag is het stralend zonnig weer met nauwelijks wolken. Slechts hier en daar komt een stapelwolkje voor of zijn er wat hoge wolkensluiers. Daarbij (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Belangrijke wijziging voor hond en katZoomDat het in België verplicht is om je hond of kat te voorzien van een chip, wist je waarschijnlijk al. Aan de hand van dat chipnummer kan er dan nagegaan worden wie er de eigenaar is, als je trouwe viervoeter bijvoorbeeld beslist om de poten te nemen. Maar vanaf 1 mei is dat niet meer zo gemakkelijk! Dan moet het baasje eerst toestemming hebben gegeven om deze info te delen, zoals bepaald is in de privacywet. Heel belangrijk dus om dat snel te doen als je jouw huisdier vlot wil terugvinden! Goedkeuring geven kan vanaf 1 mei door je aan te melden via dogid.be of catid.be.

Protestlied tegen leidingstraat

Dinsdag 27 april 2021
Peer - Protestlied tegen leidingstraatZoomDe tijd dat we veel protestliedjes hoorden op de radio ligt al verschillende decennia achter ons maar nu werd deze clip ingeblikt door Guy Swinnen en Naragonia. Ze doen hiermee een oproep om nog klacht in te dienen tegen de leidingstraat die een groot stuk van de Limburgse natuur zal doorkruisen. Het is nu vijf voor twaalf, klacht indienen kan nog tot eind deze maand. Meer info via deze link.

De visie van Fobie

Maandag 26 april 2021
Peer - De visie van FobieZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Jef Winters overleden

Maandag 26 april 2021
Peer - Jef Winters overledenZaterdag overleed Jef Winters, de echtgenoot van Ghislaine Ulenaers. Hij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Peer.

Cécile Delanghe overleden

Maandag 26 april 2021
Peer - Cécile  Delanghe overledenOp 21 april overleed Cécile Delanghe, de weduwe van de in 1979 overleden Bruno Verstraete. Zij was 94 jaar en wordt begraven na de uitvaartliturgie in intieme kring in de parochiekerk van Peer.

Jef Pinxten overleden

Maandag 26 april 2021
Vrijdag is Jef Pinxten overleden. Hij was 78 jaar. Het afscheid en de asverspreiding op de begraafplaats van Grote-Brogel vinden in besloten kring plaats.

Nieuwe fietsgidsen beschikbaar

Maandag 26 april 2021
Peer - Nieuwe fietsgidsen beschikbaarZoom
Al voor de zesde keer voor Limburg, en de tweede keer voor Antwerpen, verschijnt er een prachtige fietsgids met 92 kant-en-klare fietsroutes met in totaal 117 stopplaatsen (horecazaken) waar kan gepauzeerd worden. Al deze routes lopen via het fietsroutenetwerk (knooppunten...). De gidsen 'Tips voor Fietsers' zijn volledig gratis af te halen via de toeristische diensten van de deelnemende gemeentes, en in alle deelnemende horecazaken (vanaf 7 mei dus). Al deze verdeelpunten vind je op de website, waar je de gidsen ook kan downloaden.

Bermbrand aan Ruitersbaan

Zaterdag 24 april 2021
Aan de Ruitersbaan in Wauberg vatte gisterennamiddag de berm vuur. De brandweer was het vuur snel meester.

Beschermingsmechanisme verlengd

Vrijdag 23 april 2021
Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wordt het Vlaams beschermingsmechanisme verlengd voor de maanden mei en juni. Wie verplicht gesloten blijft, kan een beroep blijven doen op dat beschermingsmechanisme. Ook wie open is, maar minstens 60% omzetverlies kan aantonen, zoals toeleveranciers en ondernemers uit de reis- en eventsector, kan rekenen op de bescherming via een tussenkomst in de vaste kosten. Horecazaken die hun terras openen, kunnen verder op steun rekenen en de (…) Het hele nieuwsbericht
De bestendige deputatie geeft een negatief advies voor de nieuwe leidingstraat die Vlaanderen plant tussen de Antwerpse haven en het Ruhrgebied.
"Na het doornemen van de startnota blijven er erg te veel onzekerheden," zegt gedeputeerde Inge Moors (CD&V). Daarom geven we vandaag een negatief advies en vragen we eerst bijkomend onderzoek. (...) Voordat we een duidelijk standpunt kunnen innemen dienen eerst de maatschappelijke kosten-baten voor onze provincie duidelijk in beeld gebracht. Dit (…) Het hele nieuwsbericht

Droog, zonnig en fris

Vrijdag 23 april 2021
Weerbericht
Peer - Droog, zonnig en frisEen hogedrukgebied over de Noordzee bepaalt het weerbeeld voor het weekend. Het blijft droog, maar in een noordelijke luchtstroming wordt eerder koele lucht aangevoerd. De restanten van een zwakke storing brengen op zaterdag meer wolkenvelden, maar zondag domineert de zon opnieuw. De nachten zijn echter koud met grondvorst. Na het weekend is het eerst nog droog met ook ruimte voor wat zon, nadien komen er meer wolken opzetten. Op het einde van de week wordt de luchtstroming zuidwestelijk en is er een verandering (…) Het hele nieuwsbericht
Bram Lehaen uit Peer heeft de besloten vennootschap Renoworkz Lehaen opgericht met zetel aan de Schoolstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer algemene bouwwerkzaamheden, timmer- en schrijnwerk en het plaatsen van parketvloeren.

Nieuwe vennootschap: B&I Invest

Donderdag 22 april 2021
Bjorn Houben uit Peer heeft de besloten vennootschap B&I Invest opgericht met zetel aan de Ekselsebaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het verlenen van diensten, bijstand, advies en leiding aan bedrijven, privépersonen en instellingen, voornamelijk doch niet uitsluitend op het vlak van management, productie en ontwikkeling.

De nieuwe sticker is er weer!

Donderdag 22 april 2021
Peer - De nieuwe sticker is er weer!ZoomVandaag start de 60ste stickeractie van het Rode Kruis. Twee weken lang zal de befaamde sticker voor 5 euro te koop zijn in heel Vlaanderen ten voordele van de lokale Rode Kruisafdeling. Hiermee investeren de vrijwilligers in ambulances, interventiekledij, materiaal voor eerstehulpopleidingen … Je geeft dus zoveel meer dan 5 euro. Al deze kleine bijdragen maken samen een groot verschil waardoor onze vrijwilligers hulp in jouw buurt kunnen blijven bieden. De Studio 100-figuren geven alvast het goede voorbeeld en kruipen voor de gelegenheid in een vrijwilligersjasje.

Btw-verlaging in horeca

Woensdag 21 april 2021
Peer - Btw-verlaging in horecaZodra de terrassen weer open mogen, komt er een tijdelijke btw-verlaging in de horeca. Dat heeft de federale regering beslist om de horeca te ondersteunen. Zowel op maaltijden als op dranken moet dan tot eind september slechts 6 procent btw worden aangerekend. Het normale btw-tarief voor dranken is 21 procent, voor maaltijden 12 procent.

Gaston Vaes overleden

Woensdag 21 april 2021
Peer - Gaston Vaes overledenGisteren is Gaston Vaes overleden. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Wolvin is weer drachtig

Woensdag 21 april 2021
Wolvin Noëlla is weer drachtig. Dat melden het Agentschap Natuur en Bos en het INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Er zijn geen foto's van de drachtige wolvin vrijgegeven. Van haar vijf eerste welpen lopen er nog drie rond, alle drie van het mannelijk geslacht; de twee overige, teefjes, kwamen om in het verkeer.

Leo Schrooten overleden

Woensdag 21 april 2021
Peer - Leo Schrooten overledenIn het Z.O.L. in Genk is maandag Leo Schrooten overleden, de echtgenoot van Hilda Luys. Hij was 78 jaar en afkomstig van Grote-Brogel. De afscheidsdienst en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Code 'geel' in natuurgebieden

Woensdag 21 april 2021
Peer - Code 'geel' in natuurgebiedenHet is de jongste dagen weer erg droog en schraal. Bovendien staan heel wat planten zoals de heide en andere in deze tijd van het jaar er altijd droog bij. Daardoor bestaat er een verhoogd risico op natuurbranden en dus heeft het Agentschap Natuur en Bos code geel afgekondigd. Iedere bezoeker van een natuurgebied wordt dus tot voorzichtigheid aangespoord; ook natuurwachters houden een extra oogje in het zeil.

Tamelijk veel zon

Woensdag 21 april 2021
Weerbericht
Peer - Tamelijk veel zonHet ene hogedrukgebied trekt weg naar het noordoosten en een ander bouwt op vanuit het noordwesten en komt over de Britse Eilanden te liggen. Tussen beide in trekt er op woensdag een zwak koufront over onze streken. Er volgt opnieuw een langere periode met droog en vrij zonnig weer. Het is tijdelijk wel opnieuw kouder met kans op grondvorst in de vroege ochtend.
Morgen/donderdag zijn er flinke zonnige perioden en het blijft droog. Na een koude start met grondvorst kan het kwik oplopen tot (…) Het hele nieuwsbericht

Grote flitsmarathon

Dinsdag 20 april 2021
Peer - Grote flitsmarathonZoomWoensdag is het opnieuw opletten geblazen want in het hele land houden de federale en lokale politie dan weer een flitsmarathon, de veertiende al. Van 6 uur woensdagmorgen tot 6 uur donderdag loop je een grotere kans om gepakt te worden als je te snel rijdt. Hier in de regio staat de flitsauto van de lokale politie op de gemeente- en gewestwegen. De federale wegpolitie houdt controles op de E313 en E314. De vorige flitsmarathon was in oktober vorig jaar. Ondanks de aankondiging vooraf zijn toen in heel het land 35.443 pv's opgemaakt en 331 rijbewijzen ingetrokken.

Week van de teek

Maandag 19 april 2021
Peer - Week van de teekZoomHet is de week van de teek. In het tekenseizoen, dat langzaam op gang komt, worden elke week duizenden mensen door teken gebeten. Heb je een teek? Verwijder die dan zo snel mogelijk, dat halveert de kans op ziekte van Lyme. Houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Ga naar je huisarts als je een ring of vlek ziet, of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten. En waar bijten teken gewoonlijk? Op de foto: een volgezogen teek, naast een lucifertje. (Archieffoto)

Lambert Vandeweyer overleden

Maandag 19 april 2021
Peer - Lambert Vandeweyer overledenVrijdag is Lambert Vandeweyer overleden, de weduwnaar van de in 2010 overleden Gaby Jehaes. Hij was 91 jaar en afkomstig van Grote-Brogel. Het afscheid en de bijzetting van de urne op de begraafplaats van Hoeselt vinden in intieme familiekring plaats.

Louis Scheelen overleden

Maandag 19 april 2021
Peer - Louis Scheelen overledenOp 13 april overleed Louis Scheelen, de echtgenoot van Magda Renaers. Hij was 82 jaar en afkomstig van Peer. Het afscheid en het bijzetten van de urne in het columbarium op de begraafplaats van Genk-Centrum vinden in besloten familiekring plaats.
Peer - Aantal besmettingen stijgt weerHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer. In de provincie Limburg stijgt de incidentie tot ± 276/100.000 inwoners per week of een stijging met zowat 15%. Er zijn nog maar zes van de 42 gemeenten in de provincie die een lagere incidentie dan 100/100.000 per week vertonen. 22 Limburgse gemeenten hadden in de afgelopen week een incidentie die hoger lag dan 200/100.000, dat zijn er zeven meer dan vorige week. Limburg staat er dus slechter voor dan twee maanden geleden. Drie gemeenten (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Toch geen staking bij De Lijn morgenEr komt morgen dan toch geen staking bij De Lijn in Limburg. Dat hebben de vakbonden bekendgemaakt. Volgens de bonden heeft constructief overleg met de directie er voor gezorgd dat de staking vermeden kon worden. Op de website van De Lijn is te lezen dat men hoopt dat er geen hinder gaat zijn: "We hopen dat er maandag geen of minieme hinder zal zijn op de dienstverlening." Hoe weet je morgen of je bus rijdt? Kijk op delijn.be/nl/haltes. Daar zie je welke ritten aan je halte zullen passeren.
Peer - Morgen gaan de scholen weer openZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Nieuw: Roel Lamers Engineering

Zaterdag 17 april 2021
Roel Lamers uit Peer heeft de besloten vennootschap Roel Lamers Engineering opgericht met zetel aan de Reppelerweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het voorbereiden, adviseren, plannen, opvolgen en coördineren van bouwprojecten en het fokken, africhten, aan- en verkopen van paarden.

Staking bij De Lijn op maandag

Vrijdag 16 april 2021
Peer - Staking bij De Lijn op maandagZoomDoor een vakbondsactie komende maandag 19 april wordt er aanzienlijke hinder verwacht op de dienstverlening van De Lijn in de provincie Limburg. Naar verwachting zal de staking maandag een aanzienlijke impact hebben op het busvervoer in de hele provincie. Pas maandagochtend zal duidelijk worden in welke mate de stakingsoproep wordt opgevolgd. De stakingsaanzegging is een gevolg van ontevredenheid bij de Limburgse chauffeurs over onder meer een aantal veranderingen die De Lijn in heel Vlaanderen doorvoerde, (…) Het hele nieuwsbericht

Zon met stapelwolken

Vrijdag 16 april 2021
Weerbericht
Peer - Zon met stapelwolkenEen hogedrukgebied uitgestrekt van Scandinavië tot het Verenigd Koninkrijk zorgt voor een eerder koele, maar vrij droge luchtstroming vanuit het noorden tot het noordoosten. In deze luchtstroming worden wolkenvelden meegevoerd met slechts af en toe een bui. Na de doortocht van een zwakke storing met mogelijk een lokale bui op dinsdag stijgt de luchtdruk opnieuw en wordt het zachter.
Vandaag is er flink wat zon en na een koude start met lichte vorst of grondvorst kan het kwik oplopen tot (…) Het hele nieuwsbericht

Pol Claes overleden

Vrijdag 16 april 2021
Peer - Pol Claes overledenWoensdag is Pol Claes overleden. Hij was 81 jaar. Het afscheid en de bijzetting op de begraafplaats van Peer-Centrum vinden in besloten kring plaats.

Drie nieuwe spelers voor Peer SV

Donderdag 15 april 2021
Peer - Drie nieuwe spelers voor Peer SVPeer SV heeft drie nieuwe spelers aangetrokken: Adnane Haddani (Boxberg), Zouhair Titoua (Mechelen-aan-de-Maas) en Daan Vandijck (vrije speler).
Peer - Regering versoepelt coronamaatregelenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Wegwerpmaatschappij

Donderdag 15 april 2021
Vandaag gelezen
"Bij het kopen van schoenen voor onze dochter was de eigenaar van de winkel opmerkelijk openhartig. Hij vertelde dat sneakers voor jongeren zo worden gemaakt dat ze gemiddeld vier maanden meegaan. Aangezien de producenten ervan uitgaan dat jongeren drie paar schoenen hebben, moeten ze elk paar dus na één jaar vervangen. De wegwerpmaatschappij in haar ergste vorm." (Kerk & leven).
Peer - Voorzichtige versoepeling coronamaatregelenVermoedelijk vanaf 8 mei mogen de terrassen weer open. Dat besliste het Overlegcomité vandaag. Het is een van de "voorzichtige" versoepelingsmaatregelen die eraan zitten te komen. Hoewel: prijs de dag niet voor het avond is! De besmettingscijfers zijn bij ons weer aan het stijgen, ook over de grens. Strikte toepassing van alle maatregelen blijft voorlopig helaas noodzakelijk...

Openbaar onderzoek naar fietsbrug

Woensdag 14 april 2021
Peer - Openbaar onderzoek  naar fietsbrugZoomVan vrijdag 16 april tot en met zaterdag 15 mei loopt een openbaar onderzoek over de plannen voor de fietsbrug in Houthalen-Helchteren. Bezwaren indienen kan in die periode via www.houthalen-helchteren.be/bekendmakingen. De brug komt er als snelle ingreep binnen het complex project van de Noord-Zuidverbinding (N74) en zal in Helchteren-Noord de fietssnelweg F74 volgen. Vandaag moeten fietsers en voetgangers daar de Grote Baan oversteken, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. De werken aan de fietsbrug starten na de zomer. 

Nog altijd nachtvorst

Woensdag 14 april 2021
Peer - Nog altijd nachtvorstOndertussen noteren we al half april en nog steeds is het koud. Oorzaak is een hogedrukgebied boven Engeland. Aan de oostelijke flank van dit hoog wordt koude lucht van Arctische oorsprong in een noordelijke stroming naar onze regio gevoerd. De lucht is zelfs voldoende onstabiel om een lokale bui te laten ontstaan. Tijdens de nacht vriest het algemeen. De volgende dagen verplaatst het hoog zich richting Scandinavië, wordt de luchtstroming noordoostelijk en is er meer zon.
Vandaag is er (…) Het hele nieuwsbericht

Wereld Parkinson Dag

Zondag 11 april 2021
Peer - Wereld Parkinson DagZoomHet is vandaag 'Wereld Parkinson Dag'. Daarbij wordt aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson. Het is de snelst toenemende hersenziekte, waarbij bepaalde hersencellen langzaam afsterven. Daardoor veranderen bewegingen en het gedrag van wie getroffen is. De meeste mensen met de ziekte van Parkinson zijn ouder dan 65 jaar, maar er worden almaar meer jongere mensen getroffen. Vandaag is het de geboortedag van James Parkinson, de Engelse arts die als eerste de ziekte als een samenhangend geheel herkende en beschreef.
Op Medinet.tv kan je een speciaal programma bekijken over Parkinson met Maarten Cox als muzikale gast.

'Roundup doodt ook hommels'

Zondag 11 april 2021
Het is maar dat je 't weet
Peer - 'Roundup doodt ook hommels'ZoomDe veelgebruikte onkruidverdelger Roundup doodt ook hommels. De dodelijke werking komt niet van het actieve (en omstreden) bestanddeel glyfosaat, maar van een andere stof in het bestrijdingsmiddel. Dat concluderen onderzoekers op basis van proeven met verschillende formuleringen van glyfosaat. De studie is  gepubliceerd in Journal of Applied Ecology. Meer in de NRC. (Foto Josh Vandijck)
Peer - Plots meer Covid-patiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er in het Noorderhart Mariaziekenhuis 40 patiënten opgenomen met een Covid-19-besmetting. Gisteren waren er dat nog 28 en op 1 april "slechts" 17. Een en ander zou te maken hebben met de uitbreiding van de Britse variant van het coronavirus. Van de 40 Covid-patiënten liggen er 7 op de intensieve afdeling. 
Peer - Bloemetje voor Okra-leden Grote-BrogelZoomOKRA Grote-Brogel heeft - zoals alle verenigingen - ook dit jaar geen paasfeest kunnen organiseren omwille van corona. Maar ter vervanging krijgen de leden nu in de eerste helft van deze maand thuis een bloemetje bezorgd door bestuursleden of wijkverantwoordelijken.
Voorzitster Lut Schols wil met haar bestuur toch 10 keer per jaar op een veilige manier en met naleving van alle getroffen maatregelen contact houden met de leden. Zo gaan die een nieuwsbrief krijgen, het Okra-magazine en af en toe een attentie. Goed zo! (Willy Reumers)
Het Noorderhart Mariaziekenhuis heeft een aanbesteding uitgeschreven voor de levering, plaatsing, aansluiting, indienststelling en opvolging van een systeem voor zogenaamde warmtekrachtkoppeling (WKK). Bij WKK wordt tegelijkertijd warmte en elektriciteit geproduceerd met behulp van een motor op één brandstof. Dat kan een fossiele brandstof (stookolie of aardgas) of hernieuwbare brandstof zijn (biogas of biomassa).
De techniek is vooral ontwikkeld voor grote (…) Het hele nieuwsbericht

Wanneer terug een 'pint drinken'?

Zaterdag 10 april 2021
Peer - Wanneer terug een 'pint drinken'?ZoomDe heropening van de horeca was aangekondigd voor 1 mei,  maar sinds gisteren staat ze weer op losse schroeven en wordt de datum 15 mei naar voor geschoven. Benieuwd wat ze er woensdag op de Veiligheidsraad van gaan zeggen. Ook opvallend in deze is trouwens de vaststelling dat er weer enkel over de horeca wordt gesproken, en over cultuur... geen woord! (Tekening Dirk Van Bun)

Jan Daniëls overleden

Zaterdag 10 april 2021
Peer - Jan Daniëls overledenDinsdag overleed Jan Daniëls, de echtgenoot van Emma Reynders. Hij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Grote Brogel.
Alle gedeputeerden van Nederlands-Limburg hebben vandaag hun ontslag gegeven. Ook gouverneur Theo Bovens stelt zijn functie beschikbaar. Een en ander heeft te maken met een schandaal over de besteding van provinciale subsidies. Dat werd aan het licht gebracht door de krant NRC. Volgens gedeputeerden en gouverneur ontbreekt nu het vertrouwen om verder te kunnen besturen.

Aardmetalen worden zeldzaam

Vrijdag 9 april 2021
Vandaag gelezen
"In iedere F-35 die binnenkort op Kleine-Brogel staat, zit 417 kg aan zeldzame aardmetalen." (Bart De Wever in De Tijd)

Weekend valt in het water

Vrijdag 9 april 2021
Peer - Weekend valt in het waterActieve storingen bepalen het weer over onze streken tijdens het weekend. Er wordt daarbij flink wat hemelwater verwacht. Na het weekend wordt het droger dankzij de invloed van een hogedrukgebied. Met een noordelijke luchtstroming is het aanvankelijk wel eerder koud. Later in de week wordt de luchtstroming oostelijk en kan het kwik wat hoger uitkomen. Het is ook meestal droog.
Vandaag is het rustig voorjaarweer met een afwisseling van wolken en zon. De temperaturen zijn vrij normaal voor de (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Reumers overleden

Donderdag 8 april 2021
Peer - Jan Reumers overledenGisteren is in Eksel Jan Reumers overleden. Hij was 78 jaar en afkomstig van Wijchmaal. Het afscheid vindt maandag plaats in intieme kring. Zijn urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats in Wijchmaal.

De service is alles

Donderdag 8 april 2021
Peer - De service is allesZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Op bezoek bij Erdogan...

Donderdag 8 april 2021
Peer - Op bezoek bij Erdogan...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Rudi Switten overleden

Woensdag 7 april 2021
Peer - Rudi Switten overledenOp 2 april overleed Rudi Switten, de echtgenoot van Liliane Smeets. Hij was 61 jaar. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Peer. Hij krijgt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats van Peer-Centrum.
Peer - Ondertussen, in de trein naar de kust...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Sneeuw en andere grillen

Dinsdag 6 april 2021
Weerbericht
Peer - Sneeuw en andere grillenOntwaken onder een sneeuwtapijt in april, neen, zo vaak komt dat niet voor. Door de combinatie van een hogedrukgebied ten westen van Schotland en een depressie over Scandinavië wordt in een strakke noordelijke luchtstroming onstabiele en erg koude arctische lucht naar onze streken gestuurd. De volgende dagen wordt de stroming zuidwestelijk en wordt de aangevoerde lucht wat zachter. 
Vandaag was het even schrikken in de ochtend, op veel plaatsen lag er een wit sneeuwtapijt van (…) Het hele nieuwsbericht

Madeleine Evaert overleden

Maandag 5 april 2021
Peer - Madeleine Evaert overledenVrijdag is in Hechtel Madeleine Evaert overleden, de echtgenote van Hubert Dewit. Zij was 63 jaar en afkomstig van Wijchmaal. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven in het urnenveld op de begraafplaats van Hechtel-Eksel.
Peer - 'Aan het raam zitten is verplicht'Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Voorgoed verloren?

Zondag 4 april 2021
Vandaag gelezen
"Veel oude volkstradities rond Pasen zijn zo goed als verloren gegaan. Zoals een schutterij die huis aan huis spek ophaalde, recepten voor apostelsoep en bijzondere geluiden. Want van witte donderdag tot paaszaterdag was eeuwenlang het geluid van klepperende kinderen te horen. Het is voorgoed verstomd."
(L1.nl)
Peer - Ophokplicht voor kippen versoepeldZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Alice Gielen overleden

Zaterdag 3 april 2021
Peer - Alice Gielen overledenWoensdag overleed Alice Gielen, de echtgenote van Hubert Evens. Zij was 77 jaar. Het afscheid en de bijzetting op de begraafplaats van Linde-Peer vinden in besloten kring plaats.

Nieuw: Vandijck Agratrans

Vrijdag 2 april 2021
Daan Lenaerts en Toon Vandijck, beiden uit Peer, en Lien Vandijck uit Oudsbergen hebben de besloten vennootschap Vandijck Agratrans opgericht met zetel aan de Waubergstraat in Peer. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer goederenvervoer, computerconsultancy-activiteiten, webhosting en algemene audit-activiteiten.

Lucie Eyckens overleden

Vrijdag 2 april 2021
Peer - Lucie Eyckens overledenWoensdag is Lucie Eyckens overleden, de echtgenote van Walter Clerix. Zij was 83 jaar. Het afscheid en de bijzetting op de begraafplaats van Linde-Peer vinden in besloten kring plaats.
Peer - Paaskadootje van Okra Kleine-BrogelZoomWeer geen paasfeest of lentefeest bij Okra Kleine-Brogel dit jaar, om de welbekende reden. Okra is haar leden zeker niet vergeten en wil hen toch een hart onder de riem steken in deze tijden. Al de leden kregen een drempelbezoek met de beste paaswensen en er werd hen ook een kleine attentie aangeboden. (Gerda Kerkhofs)

Hommels observeren

Donderdag 1 april 2021
Peer - Hommels observerenZoomHet mooie weer lokt ook de hommels naar buiten - ze zijn op zoek naar nectar op de eerste lentebloemen. Hommels zijn eigenlijk wilde bijen en in België zijn er maar liefst dertig soorten. Een deel daarvan is sterk bedreigd. Natuurpunt vraagt om observaties van hommels bij te houden en door te geven. Je kan deze onschadelijke zoemers trouwens gemakkelijk fotograferen. Meer info via deze link. (foto Marleen Abeels)

Europa in kleur

Donderdag 1 april 2021
Peer - Europa in kleurZoom                                                                                (Cartoon: Fobie)

Stijging aantal teken

Donderdag 1 april 2021
Peer - Stijging aantal tekenZoomSciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, volgt elk jaar tekenbeten op bij de Belgen via hun website en mobiele applicatie ‘TekenNet. Uit de cijfers blijkt dat het aantal tekenbeten in 2020, na enkele jaren met lagere aantallen, terug is toegenomen. Met de start van de lente begint het Agentschap Zorg & Gezondheid opnieuw met de campagne “Wees niet gek. Doe de tekencheck.” Daarnaast onderzoekt TekenNet dit jaar opnieuw de aanwezigheid van ziektekiemen in teken. Sciensano doet daarom een oproep aan iedereen die een tekenbeet oploopt: registreer de beet op TekenNet en stuur de verwijderde teek tussen 1 april en 31 oktober 2021 gratis met de post naar Sciensano. Meer info via deze link.
01/04

Mijn broer Guido is op 9 april jarig proficiat Van Rita en Valere

Valentinus Goossens
25/03

Ons Rita is op 31/03 jarig Proficiat van Rita en Valere

Valere en Rita Goossens Timmers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer