Het overige nieuws

Geen rijbewijs en onder invloed

Donderdag 29 februari 2024
Peer - Geen rijbewijs en onder invloedDe politie heeft gisteren een bestuurder betrapt die niet in het bezit is van een rijbewijs. De man reed ook onder invloed van drugs. De agenten plukten ook een niet-verzekerde auto uit het verkeer.

Schrikkeldag eerst niet op 29 februari

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Wist je dat 29 februari nog geen 500 jaar bestaat als datum? Daarvoor was er wel al een schrikkeldag, maar niet op 29 februari. In plaats daarvan werd er tussen 23 en 24 februari een tweede 24 februari toegevoegd. Dat is de schrikkeldag in de Juliaanse kalender, ingevoerd door Julius Caesar in 45 voor Christus. Die voegde een extra dag elke vier jaar toe om de kalender beter af te stemmen op het zonnejaar. De aarde draait namelijk niet in 365 dagen rond de zon, maar wel in 365 dagen 5 uur, 48 minuten en 46 (…) Het hele nieuwsbericht

Omgevingsvergunning voor Corda Arena

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Peer - Omgevingsvergunning voor Corda ArenaZoomVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft aan Corda Campus NV, een dochter van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM), een omgevingsvergunning afgeleverd voor een hypermoderne digitale arena op Corda Campus in Hasselt. De Corda Arena wordt met zijn 10.000 m² de eerste en grootste digitale arena van het vasteland. Buiten de hoogtechnologische toepassingen en de multifunctionele indeling van de arena, zal de helft van het volume bestaan uit verhuurbare kantoorunits die bij (…) Het hele nieuwsbericht
Omgevingsvergunning voor Corda Arena
Zoom

Pa post portretten

Donderdag 29 februari 2024
Tribunaliteiten
Peer - Pa post portrettenOm hoe laat gaat uw kind slapen? Eet het voldoende fruit en moet het naar de kapper? Nog moeilijker: wie beslist daarover? U of uw ex-partner? In wetboeken vinden gescheiden levende ouders geen antwoord op deze vragen, want elk tijdperkje heeft zijn eigen pedagogische vraagstukken. Vandaar dat soms rechters moeten beslissen. In een recente uitspraak van het Hof van Beroep van Gent ging het bijvoorbeeld over de vraag van een jong meisje om een tijdelijke tatoeage aan te brengen op een onschuldige plaats. Kort boven (…) Het hele nieuwsbericht

Steeds meer Belgen combineren 2 banen

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vijf procent van de Belgen combineert twee banen. Dat is maar liefst een kwart meer dan tien jaar geleden. Opvallend, bijna 68 procent meer 65-plussers heeft tegenover tien jaar geleden een tweede baan. (Visie)

Nieuwe coach voor SV Breugel

Donderdag 29 februari 2024
Peer - Nieuwe coach voor SV BreugelJef Henkens, trainer van derdeprovincialer Achel VV B, zal komend seizoen vierdeklasser SV Breugel coachen.
Het is maar dat je 't weet
Meer dan 7.000 Belgen vieren om de 4 jaar hun schrikkelverjaardag. Op 1 januari 2023 telde België 7.220 personen die op 29 februari jarig zijn. Proportioneel gezien wonen de meesten van hen in de provincie Namen met 0,069% van de bevolking, gevolgd door Henegouwen met 0,066% en Luik met 0,064%. De provincie met het kleinste aantal schrikkeljarigen is Limburg: 0,053% van de bevolking. (Statbel)

50 wietplantages en drugslabs ontdekt

Woensdag 28 februari 2024
Peer - 50 wietplantages en drugslabs ontdektIn Limburg zijn vorig jaar 50 cannabisplantages en drugslabs opgerold dankzij het anonieme drugsmeldpunt. Het aantal meldingen via dat telefoonnummer - het gratis nummer 0800 20877 - is het afgelopen jaar fors gestegen. Dat is vandaag gezegd bij de voorstelling van het jaarverslag van de Limburgse federale gerechtelijke politie.

Gezonder met regel '3-30-300'

Woensdag 28 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Peer - Gezonder met regel '3-30-300'ZoomDe kwantitatieve regel ‘3-30-300’ is een zeer goede maatstaf voor een gezonde en leefbare omgeving. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van de KU Leuven in opdracht van Agentschap voor Natuur en Bos.  
Het ‘3-30-300’-concept verduidelijkt dat verschillende aspecten een rol spelen bij de impact van stedelijk groen:
- de ‘3’ stelt dat vanuit elk huis minstens drie goed ontwikkelde bomen zichtbaar moeten zijn. Hiermee wordt het (…) Het hele nieuwsbericht

Jean Gielen overleden

Woensdag 28 februari 2024
Peer - Jean Gielen overledenMaandag is Jean Gielen overleden, de weduwnaar van Alice Paredis, die in 2022 stierf. Hij was 72 jaar. De uitvaartdienst, de crematie en de bijzetting op de begraafplaats van Peer zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-19.30u) in Uitvaartzorg Jaeken Kerkstraat 3, 3990 Peer. Online condoleren via www.uitvaartzorg-jaeken.be.

'Pas op met gebruik van pesticiden'

Woensdag 28 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
"Het is belangrijk dat we als samenleving eindelijk meer nadenken over de gevolgen van het gebruik van pesticiden op onze gezondheid. Vooral jonge boeren zouden twee keer na moeten denken over welke producten ze gebruiken. Het kan van groot belang zijn voor hun gezondheid op lange termijn.”
Voormalig VRT-journaliste Siel Van der Donckt die op 58-jarige leeftijd Parkinson kreeg en dat o.m. wijt aan omgevingsfactoren zoals pesticiden, waaronder glyfosaat. (Bron: VRTnieuws)

'De wolf is belangrijk'

Dinsdag 27 februari 2024
Vandaag gelezen
"De wolf is belangrijk in ons ecosysteem. Wolven houden de herten en everzwijnen mee in toom en omdat ze de zieke dieren er eerst uithalen, blijven die populaties gezond."
(Koen Van Muylem, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, in een reactie op het CD&V-voorstel om de absolute bescherming van de wolf in Vlaanderen op te heffen).

Zwarte gaten

Dinsdag 27 februari 2024
Tegenligger
Peer - Zwarte gatenZoomGert Cuppens maakt voor zijn werkverplaatsingen gebruik van de trein. En dat is in ons land altijd een avontuur...
Er zijn een viertal modellen van treinen die tussen Hamont en Antwerpen pendelen. Het model dat ik het langste gewend ben, is de dieseltrein. Dit is het enige model waarbij je niet van de ene wagon naar de andere kan overstappen tijdens het rijden. Dan is er nog de elektrische dubbeldekker. En heel af en toe zie je het laatste nieuwe elektrische model. Doorgaans rijdt die enkel tussen Mol (…) Het hele nieuwsbericht
Zwarte gaten
Zoom
Nog 1300 tickets zijn beschikbaar voor deelname aan de BoslandTrail 2024. Dat is vandaag bekend geworden. Vorige woensdag pas werd de nieuwe editie aangekondigd waarbij de vertreklocatie van Hechtel-Eksel naar de Lommelse Soeverein wijzigt. Zaterdag zouden de inschrijvingen starten, maar vlak na de opening crashte de inschrijvingswebsite waardoor de organisatie zich genoodzaakt zag de start naar zondag te verschuiven. ‘Op zaterdagochtend hadden we erop gerekend heel wat mensen te verwelkomen (…) Het hele nieuwsbericht

Opnieuw wisselvallig

Dinsdag 27 februari 2024
Weerbericht
Peer - Opnieuw wisselvalligStoringen verbonden aan depressies ten zuiden van IJsland naderen gestaag onze streken en verdrijven de wig van hoge luchtdruk, die nog even voor droog weer kan zorgen. Komende nacht mogen we de eerste regendruppels verwachten en morgen valt er geregeld regen. Daarna komt een depressie erg dicht bij onze regio te liggen en zorgt voor onstabiele ontwikkelingen met een aantal buien op vrijdag en tijdens het weekend.
Vandaag zorgt een wig van hoge luchtdruk voor een zonnige namiddag met enkele (…) Het hele nieuwsbericht

Clement Vaneerdewegh overleden

Dinsdag 27 februari 2024
Peer - Clement Vaneerdewegh overledenZondag is Clement Vaneerdewegh overleden, de weduwnaar van de in 2003 gestorven Paula Vanlook. Hij was 92 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (20-20.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.
Peer - Tekort aan plasma(donoren) in LimburgZoomEr is dringend nood aan meer plasmadonoren in Limburg. Er is begin van het jaar al een oproep geweest waardoor er even een toename was van plasmadonatie, maar dat is terug stil gevallen.
"Jaarlijks hebben we steeds meer en meer plasma nodig. Plasma wordt voor heel veel doeleinden gebruikt . De onwetendheid over plasma is erg groot. Voor kankerpatiënten, bij brandwonden, immuunziekten, antistollingsziekten of prematuren is plasma onontbeerlijk. Ook in medicatie en verzorgingsproducten zit vaak (…) Het hele nieuwsbericht

Netta Haerden overleden

Maandag 26 februari 2024
Peer - Netta Haerden overledenZaterdag is Netta Haerden overleden, de weduwe van de in 2013 gestorven Jacques Schols. Zij was 91 jaar en afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Donderdag (18 uur) is er een avondwake in de  parochiekerk van Stokkem.
Peer - SV Breugel verliest van Lindelhoeven B
SV Breugel heeft gisterenavond met 2-3 verloren van Lindelhoeven VV B. Voor SV Breugel scooorden Vrijsen en Jongeneelen. Vrolix, Dilissen en Geys maakten de doelpunten van Lindelhoeven VV B. De winninggoal viel in de 95ste minuut.

Sparta Lille wint van KRC Peer B

Zondag 25 februari 2024
Peer - Sparta Lille wint van KRC Peer BIn vierdeprovinciale B heeft Sparta Lille KRC Peer B geklopt met 3-2. Voor Sparta Lille scoorden Van Hertum, Knefati en Vandervelden. Schrijvers en Carpentier maakten de doelpunten van KRC Peer B. Van Gaal (KRC Peer B) pakte rood.

Peer SV verliest van Koersel B

Zondag 25 februari 2024
Peer - Peer SV verliest van Koersel BIn vierdeprovinciale B heeft Peer SV vanmiddag met 0-1 verloren van Weerstand Koersel B. Hermans scoorde het doelpunt in de 18de minuut. De scheidsrechter trok zes gele kaarten.
Peer - Wijchmaal te sterk voor Grote-BrogelSporting Wijchmaal heeft gisterenavond met 4-2 gewonnen van Sporting Grote-Brogel. Na een half uur was het al 4-0 met doelpunten van K. Vanhove, Segers (2) en Jonckers. D. Hendrickx en Gijbels konden tegenscoren, respectievelijk in de 78ste en de 86ste minuut.

KRC Peer verliest van St. Elen

Zondag 25 februari 2024
Peer - KRC Peer verliest van St. ElenIn tweede provinciale B heeft KRC Peer A gisterenavond met 3-1 verloren van St. Elen. Lamberigts scoorde voor Elen in de 44ste, de 55ste en de 70ste minuut. Hij miste ook een strafschop die er eigenlijk geen was. Voor KRC Peer A scoorde Schrijvers.

Het voetbalweekend van Peer

Zondag 25 februari 2024
Peer - Het voetbalweekend van PeerZaterdag 24 februari
- Sp. Wijchmaal – Sp. Grote Brogel: 4 - 2
- SV Breugel – Lindelhoeven VV B: 2 - 3
- St . Elen – KRC Peer: 3-1

Zondag 25 februari
- K. Peer SV – W. Koersel B 0 - 1
- Sparta Lille – KRC Peer B 3 - 2
Peer - Succesvolle 1ste editie van Breugeler PiekZoomIn de kantine van SV Breugel had vrijdagavond de eerste editie plaats van het dartstornooi Breugelerpiek. De club kon meteen rekenen op een zeer mooie opkomst van deelnemers en er was een talrijk publiek om de darters aan te moedigen. Met 22 deelnemende koppels werd het een zeer gezellige avond.
Het tornooi had zelfs internationale allures want er was een deelnemer uit de Nederlands superleague aanwezig die een paar keer zelfs de 180 uit de luidsprekers liet knallen. Maar de overwinning ging naar Michael Rutten en Steven Peeten (foto), een sterk duo uit eigen huis, actief als jeugdtrainer en zetelend in het jeugdbestuur.
Het zijn drukke weken in de kantine van SV Breugel, want volgende week zal de kantine weer vol zitten voor het jaarlijkse mosselfeest. Hiervoor kan men nog inschrijven. Meer info via www.sv-breugel.be.
Succesvolle 1ste editie van Breugeler Piek
Zoom
Peer - SV Breugel verliest van Lindelhoeven VV BSV Breugel ging gisterenavond met 2-3 de boot in tegen Lindelhoeven VV B. SV Breugel kon tot twee keer toe een achterstand ongedaan maken. De winninggoal van Lindelhoeven VV viel in de 95ste minuut.

Zaaien met de Zadenbib

Zaterdag 24 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
De lente is in aantocht, en dat betekent dat het tijd is om te beginnen met zaaien! De Zadenbib Noord-Limburg staat klaar om je hiermee te helpen. De rekjes van de bib zijn gevuld met een grote diversiteit aan zaden van bloemen, groenten, kruiden en sierplanten.
Ga gerust langs in één van de deelnemende bibliotheken in Hamont-Achel, Pelt, Lommel, Peer, Bocholt of Eksel. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om zaden te ontlenen. De zakjes kan je gratis meenemen. Heb je (…) Het hele nieuwsbericht

Jef Nouwen overleden

Zaterdag 24 februari 2024
Peer - Jef Nouwen overledenDonderdag is Jef Nouwen overleden, de echtgenoot van Rosa Creemers. Hij was 78 jaar en afkomstig uit Kaulille. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Grote-Brogel. Begroeting: maandag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Wisselvallige periode

Vrijdag 23 februari 2024
Weerbericht
Peer - Wisselvallige periodeDepressies, storingen en buienlijnen bepalen het weerbeeld tijdens het weekend. Nadien nemen de neerslagkansen wat af en zijn er zowaar ook enkele droge dagen in het verschiet.
Morgen/zaterdag is het best wel fris in de ochtend bij minima rond 3 of 4 graden. De atmosfeer is licht onstabiel, waarbij er naast opklaringen ook stapelwolken ontstaan, die af en toe een bui lossen. Bij een matige zuidelijke wind liggen de maxima rond 8 graden. Zondag is het droog in de ochtend, maar de wolken (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Vanbuel overleden

Vrijdag 23 februari 2024
Peer - Mia Vanbuel overledenWoensdag is Mia Vanbuel overleden, de weduwe van Fons Vranken, die in 1984 stierf. Dinsdag (10.30u) is er een uitvaartviering in de SInt-Trudokerk van Peer. Begroeting: maandag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Jaeken. Online condoleren via www.uitvaartzorg-jaeken.be. 

Stikstofdecreet vanaf morgen van kracht

Donderdag 22 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag werd het stikstofdecreet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Daarmee worden alle reductiemaatregelen om de hoeveelheid stikstof terug te dringen voor het eerst in de geschiedenis van Vlaanderen juridisch verankerd. Het decreet treedt in werking op de dag die volgt op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad, dus morgen. Dat wil zeggen dat omgevingsvergunningsaanvragen na 23 februari 2024 volgens het nieuwe beoordelingskader gewikt en gewogen zullen worden, zo laat Vlaams minister (…) Het hele nieuwsbericht

Zuster Alice Broekx overleden

Donderdag 22 februari 2024
Peer - Zuster Alice Broekx overledenGisteren is zuster Alice Broekx overleden. Zij was 94 jaar en afkomstig uit Grote-Brogel. De uitvaartliturgie vindt woensdag (14.30 uur) plaats in de Boodschapkapel aan de Naamsesteenweg in Heverlee.
Peer - 'Laat je toekomst niet stelen door je gsm'Zoom
Deze emotionele videoclip van Pommelien Thijs ondersteunt een nieuwe verkeerscampagne die wijst op het gevaar van gsm'en op de fiets. Een gelijkaardig verhaal en videoclip zagen we al in Nederland met Snelle en Smoorverliefd. Of het nu bewust of onbewust is: foutief gedrag ligt meestal aan de basis van een verkeersongeval. De voornaamste killers zijn genoegzaam bekend: rijden onder invloed, onaangepaste of overdreven snelheid én afleiding. Om over deze problematiek van het gebruik (of misbruik) van de smartphone in het verkeer zeer doelgericht te sensibiliseren, ging Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in zee met de VRT voor een nieuwe grootschalige campagne met als titel ‘Het beste moet nog komen’. Het gezicht van de spraakmakende campagne: Pommelien Thijs, die in de rol van Eva kruipt.

Willy Moors overleden

Donderdag 22 februari 2024
Peer - Willy Moors overledenVandaag is Willy Moors overleden, de echtgenoot van Rita Van Decraen. Hij was 69 jaar. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Daar is Louis!

Donderdag 22 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Storm Louis trekt vanavond over ons land. De voorspellingen van het KMI geven aan dat onze provincie binnen code oranje valt. Dit betekent dat we ook in Limburg een vrij krachtige tot zeer krachtige wind (5 tot 7 Beaufort) mogen verwachten. Zeer lokaal en zeer tijdelijk kunnen deze snelheden hoger liggen, bijvoorbeeld in geval van zware (onweers)buien.
Plaatselijke schade of hinder is mogelijk. Het noodnummer 1722 is actief voor hulp van de brandweer waarbij er niemand in (…) Het hele nieuwsbericht

De zesde Bosland Trail: alle details

Donderdag 22 februari 2024
Peer - De zesde Bosland Trail: alle detailsZoomWe kondigden het gisterenavond al aan: op 23 en 24 augustus 2024 zal de 6e editie van de Bosland Trail plaats vinden, volgens de organisatie de grootste ééndagstrail van de Benelux. De eerste editie vond plaats in 2018 met zo'n 1.300 deelnemers, dat aantal steeg met de jaren. De grootste nieuwigheid bij deze editie is dat de start (en aankomst) verschoven wordt van Hechtel-Eksel naar de Soeverein te Lommel. Een unieke (…) Het hele nieuwsbericht
De zesde Bosland Trail: alle detailsDe zesde Bosland Trail: alle details
Zoom

Louis Soors overleden

Woensdag 21 februari 2024
Peer - Louis Soors overledenGisteren is Louis Soors overleden, de echtgenoot van Mia Swennen. Hij was 80 jaar. De afscheidsviering, de crematie en de bijzetting op de begraafplaats van Peer zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-19.30u) bij Uitvaartzorg Jaeken in de Kerkstraat. Online condoleren via www.uitvaartzorg-jaeken.be.

Woninginbraak op Meeuwerbaan

Woensdag 21 februari 2024
Op de Meeuwerbaan is ingebroken in een huis. Volgens de eerste vaststellingen is er niets weg. De inbraak is gisterenavond vastgsteld.

Botsing op Kiezel Kleine-Brogel

Woensdag 21 februari 2024
Peer - Botsing op Kiezel Kleine-BrogelZoomDeze voormiddag is een 52-jarige motorrijder uit Peer gewond geraakt bij een botsing met een bestelwagen op de Kiezel Kleine-Brogel. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Amstel Gold Race blijft...

Woensdag 21 februari 2024
De visie van Fobie
Peer - Amstel Gold Race blijft...ZoomWant de gemeenteraad van Vaals heeft gisteravond een voorstel van het gemeentebestuur verworpen. In dat voorstel werden grootschalige fietsdoortochten in de gemeente - zoals de Amstel Gold Race - verboden. (Cartoon: Fobie)

Onstuimige donderdag

Woensdag 21 februari 2024
Weerbericht
Peer - Onstuimige donderdagEen uitloper van een hogedrukgebied, uitgestrekt van de Atlantische Oceaan tot Frankrijk, kan nog tijdelijk voor droog weer zorgen in onze regio. Storingen naderen echter gestaag en stilaan en uiteindelijk komt er ook regen opzetten. Eerst is dat een drupje motregen, maar vanaf woensdagnamiddag wordt dat meer intense regen. Donderdag wordt het erg onstuimig: niet alleen valt er flink wat regen, maar het gaat ook erg hard waaien met windstoten tussen 70 en 90 km/u. De temperaturen blijven zowel overdag als tijdens (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Peer - Vastgoed: huis duurder, flat goedkoperZoomHoewel Hasselt in 2023 de goedkoopste provinciehoofdstad was in Vlaanderen om een huis te kopen, steeg de algemene prijs van een huis in Limburg met gemiddeld 3,9 procent. Een huis kostte daar gemiddeld 307.935 euro. In Tongeren, Gingelom, Sint-Truiden, Heers en Dilsen-Stokkem betaal je het minst voor een huis, in Diepenbeek, Lummen, Alken, Hasselt en Hamont-Achel het meest.
De prijs voor een appartement steeg afgelopen jaar het meest in Limburg. Een appartement in de provincie (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
Terwijl de arbeidsmarkt smeekt om opleidingen bouw, houtbewerking en elektriciteit, bieden scholen straks meer sport-, kunst- en kantoorrichtingen aan. ‘Er is een mismatch tussen het onderwijsaanbod en de werkvloer.’
(De Tijd)

Gerard Neyens overleden

Woensdag 21 februari 2024
Peer - Gerard Neyens overledenMaandag is in Peer Gerard Neyens overleden, de echtgenoot van Maria Awouters. Hij was 90 jaar en afkomstig uit Opoeteren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Helchteren. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Over bomen...

Dinsdag 20 februari 2024
Vandaag gelezen
Peer - Over bomen...Zoom"Men beseft nog te weinig dat de helft van het organisme “boom” niet zichtbaar is, maar onder het maaiveld (onder de grond) zit. Beide helften zijn perfect in evenwicht: als je aan de ene helft morrelt, gewild of ongewild, dan gaat dat zijn repercussies hebben op de andere helft."
Jef Van Meulder, van de Limburgse Bomenwerkgroep

De zoute waarheid

Maandag 19 februari 2024
Gezondheid
Peer - De zoute waarheidZout dient als smaakmaker en wordt door velen gebruikt, zelfs als we het niet bewust toevoegen aan onze voeding. Het is moeilijk te vermijden omdat het vaak van nature aanwezig is in voedingsmiddelen of al tijdens het bereidingsproces wordt toegevoegd.
Wat doet zout met ons lichaam? Wanneer zout in onze bloedbaan terechtkomt, fungeert het als een magneet voor water. Als we te veel zout consumeren, kan ons lichaam meer water vasthouden om het extra zout te verdunnen. Dit kan leiden tot een (…) Het hele nieuwsbericht

Extra campagne 'Veilig naar school'

Maandag 19 februari 2024
Peer - Extra campagne 'Veilig naar school'ZoomVandaag gaan 150 000 Limburgse kinderen terug naar school na een deugddoende krokusvakantie. Voorbijgaande jaren vond de “Veilig naar school”-actie enkel plaats in september. Vanaf dit jaar organiseert de gouverneur in samenwerking met het provinciebestuur, de burgemeesters, de politiediensten en het parket de “Veilig naar school”-actie ook na de krokusvakantie.
Het organiseren van regelmatige acties voor veilig schoolverkeer draagt bij aan een consistentere boodschap. Dit (…) Het hele nieuwsbericht

Sporting Wijchmaal wint in Maaseik

Zondag 18 februari 2024
Peer - Sporting Wijchmaal wint in Maaseik>In derdeprovinciale is Sporting Wijchmaal vanmiddag met 1-2 gaan winnen bij SLW Maaseik. Segers scoorde al na twee minuten de 0-1. Neyens maakte in de 66ste minuut de gelijkmaker. N. Vanhove zorgde in de 86ste minuut voor de 1-2. Komend weekend speelt Sporting Wijchmaal thuis tegen Sporting Grote-Brogel.

Grote-Brogel - Grote Heide 1-2

Zondag 18 februari 2024
Peer - Grote-Brogel - Grote Heide 1-2In derde provinciale heeft Sporting Grote-Brogel gisteren met 1-2 verloren van Sporting Grote Heide. Aan de rust was de stand 0-1. Voor Sporting Grote-Brogel scoorde Kesters. Geenen en Cloots maakten de doelpunten van Sporting Grote Heide.
Peer - Het Peerse voetbalweekend (17-18 februari)Zaterdag 17 februari: 
- Sporting Grote Brogel – Sporting Grote Heide: 1 - 2
- KRC Peer – Kattenbos Sport: 3 - 1

Zondag 18 februari: 
- SLW Maaseik – Sp. Wijchmaal: 1 - 2
- KRC Peer B – Zelo Halen: 4 - 0
:- FC Hamont 99 B – Peer SV: 1 - 2
Peer - Kattenbos maat te klein voor KRC PeerKattenbos Sport ging met 3-1 de boot in op het veld van KRC Peer. Na 20 minuten stond KRC Peer al 2-0 voor met doelpunten van De Poorter en Ja. Bleyen. In de 70ste minuut kon Kattenbos tegenprikken via Hoes. In de 88ste minuut nam de ingevallen Luijs alle hoop voor Kattenbos Sport weg met een derde doelpunt voor de thuisploeg.

Louis Weyen overleden

Zondag 18 februari 2024
Peer - Louis Weyen overledenVrijdag is in Peer Louis Weyen overleden, de weduwnaar van de in 2008 gestorven Philomène Evens en de partner van Yvonne Geurden. Hij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Grote-Brogel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Man (57) gewond bij botsing

Zaterdag 17 februari 2024
Vanmiddag rond 13.40 uur week een auto van zijn rijvak af op de Opitterkiezel in Bree. Twee tegenliggers konden een aanrijding vermijden maar het derde voertuig werd geraakt in de flank. Bij het ongeval is één lichtgewonde gevallen. Het betreft een 57-jarige man uit Peer.

Wisselvallig, maar nog steeds zacht

Vrijdag 16 februari 2024
Weerbericht
Peer - Wisselvallig, maar nog steeds zachtWe zijn al de helft van februari gepasseerd en hoewel de temperaturen op langere termijn wat lager uitkomen, is er in de verschillende weermodellen geen winterweer in zicht. De rest van de maand liggen de maxima rond of iets boven de normale waarden. Om te stellen dat er geen winter meer komt, is echter nog wat voorbarig. De koude lucht bevindt zich niet zo heel ver af en de wind moet maar even naar een noordelijke sector draaien om de koude lucht tot in onze streken te laten doordringen. Op korte termijn is het (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Vlaamse regering vindt akkoord met boerenZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Meubelzaak Meevita IHH failliet

Donderdag 15 februari 2024
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag meubelzaak Meevita IHH uit Peer failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 16 maart ingediend worden.

Mia Schepers overleden

Donderdag 15 februari 2024
Peer - Mia Schepers overledenMaandag is Mia Schepers overleden, de weduwe van Marcel Loenders. Ze was geboren in Eksel en werd 90 jaar. Maandag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (10.30u) in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Begroeting: zondag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Irma Colemont overleden

Donderdag 15 februari 2024
Peer - Irma Colemont overledenIn WZC Prinsenhof in Beringen is dinsdag Irma Colemont overleden. Zij was 73 jaar en afkomstig uit Wijchmaal. Het afscheid vindt zaterdag (13 uur) plaats op de begraafplaats van Houthalen. Begroeting: vrijdag (18.30 -19 uur) in funertarium Witters en Baers aan de Herebaan-West in Houthalen.

Max en Luna populairste hondennamen

Donderdag 15 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Peer - Max en Luna populairste hondennamenZoomMax en Luna zijn de populairste hondennamen in Vlaanderen, Simba en Nala de meest gekozen kattennamen. Max en Luna zijn de populairste hondennamen in Vlaanderen, dat blijkt uit cijfers van het platform DogID. Op het moment dat je een hond aankoopt, is het verplicht om je viervoeter daar te registreren. De populairste honden- en kattennamen van 2023:
- Honden (reu
) Max, Milo, Jack, Ollie, Marcel, Charlie, Balou, Cooper, Oscar, Maurice.
- Honden (teef) Luna, Nala, Mila, Lola, Stella, Pippa, Bella, Billie, Odette, Bo.
- Katten
(kater) Simba, Felix, Milo, Leo, Marcel, Oscar, Maurice, Boris, Loki, Max.
- Katten (kattin)
Nala, Luna, Mila, Lola, Lily, Marie, Molly, Lilly, Odette en Stella.

Van Meeuwen naar Peer fietsen...

Donderdag 15 februari 2024
Peer - Van Meeuwen naar Peer fietsen...Zoom...is niet altijd een pretje. En dat ligt niet aan de fietsers.
Grensgevallen
UPDATE Wellicht vanaf februari 2027 gaat Eindhoven Airport gedurende vijf maanden dicht. Oorzaak is de beslissing van het Nederlandse ministerie van Defensie, eigenaar van het vliegveld, om de start- en landingsbaan volledig te vernieuwen, meldt Eindhovens Dagblad. De definitieve beslissing wordt vóór eind februari verwacht.
Naast die renovatie wordt ook het systeem om bij mist te kunnen landen - kostprijs 10 mio euro - sterk verbeterd. En voor het (…) Het hele nieuwsbericht

Pannenkoeken voor het goede doel

Woensdag 14 februari 2024
Honderden, echt honderden mensen reageerden op de oproep van Okra Peer-centrum om pannenkoeken te komen eten “voor het goede doel”. Het parochiecentrum was the place to be, en dat hadden de inwoners van Peer echt wel begrepen. Het team van Okra Peer-centrum had al een tijdje geleden besloten om iets te doen voor het goede doel, en hun keuze was al snel gevallen op de Peerse afdeling van de Sint-Vincentiusvereniging. Deze organisatie draagt er mede zorg voor dat iedereen die zich in (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Een culturele dans tussen N.-Limburg en Z.-AfrikaZoomAnnick Helsen (foto) is afkomstig van Peer, woonde verscheidene jaren in Lommel en liet een tijd geleden samen met haar partner, die afkomstig is van Pelt, Noord-Limburg achter zich voor een onvergetelijk avontuur aan de andere kant van de wereld: Zuid-Afrika. Ze gaat voortaan af en toe vanuit dat verre land een column voor de Internetgazet schrijven. Dit is de eerste.
De keuze voor Zuid-Afrika was er een van hart en ziel. De kleurrijke cultuur, de betoverende landschappen en de (…) Het hele nieuwsbericht

Uitzonderlijk hoge maxima

Woensdag 14 februari 2024
Weerbericht
Peer - Uitzonderlijk hoge maximaStoringen bevinden zich vlakbij onze streken en zorgen voor veel wolken en soms ook neerslag. Er wordt echter bijzonder zachte lucht aangevoerd. Donderdag is dat erg warme lucht vanuit het zuiden en kan het recordwarm worden. De neerslagkansen zijn dan ook beperkt. De volgende dagen wordt het wat minder zacht, maar de maxima blijven meestal in de dubbele cijfers.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken en zo nu en dan valt er wat lichte regen of motregen. Er komen echter ook langere droge (…) Het hele nieuwsbericht

Natasha Pulley: 'Stad 40'

Woensdag 14 februari 2024
Het boek van de maand
Peer - Natasha Pulley: 'Stad 40'ZoomWe hebben Jan Feys van boekhandel "Malpertuis" in Genk zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Stad 40" van Natasha Pulley. Hier gaat-ie! 
Wie graag een stevige, confronterende en aangrijpende thriller leest, komt met ‘Stad 40’ absoluut aan zijn trekken.
Het verhaal speelt zich af in het Rusland van de jaren ’60, wanneer de nucleaire ontwikkeling en wedloop met de Verenigde Staten in volle (…) Het hele nieuwsbericht

Frankrijk en Spanje het populairst

Woensdag 14 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
De twee populairste buitenlandse vakantiebestemmingen voor Belgen zijn vorig jaar nog populairder geworden. De Belgen maakten tijdens de zomer van 2023 2,38 miljoen reizen naar Frankrijk, een stijging van 14% ten opzichte van 2022. Dit is meer dan een derde (34,3%) van het totale aantal reizen naar het buitenland. Spanje is een andere bestemming die steeds populairder wordt. Er werden 790.000 reizen naar Spanje gemaakt, een stijging van 9,4% ten opzichte van 2022.
Gezondheid
Peer - Sterfte door darmkanker kleiner door koffieZoomOnderzoekers hebben een sterk verband gevonden tussen meer koffiedrinken en minder kans op sterfte bij darmkanker. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek mogelijk gemaakt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De bevindingen geven hoop op meer kans op overleving bij darmkanker, met behulp van een toegankelijke stap: meer koffiedrinken.
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat deelnemers die meer dan 4 kopjes koffie per dag dronken - in vergelijking met deelnemers die minder dan 2 kopjes per dag dronken - 32 procent minder kans hadden op terugkeer van darmkanker na behandeling. Daarnaast hadden ze minder kans op sterfte bij darmkanker, waarbij blijkt dat 3 tot 5 kopjes per dag het beste zijn om die kans te verkleinen.
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat koffie de kans op lever- en baarmoederhalskanker verkleint. (Bron: Wageningen University & Research)(Foto Pexels)

Aloha bezorgd rond ontwikkeling kind

Dinsdag 13 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vanaf dinsdag 20 februari kan je in het Huis van het Kind in Hamont-Achel wekelijks terecht voor Aloha. Daar zoekt men naar een antwoord op iedere vraag of zorg rond de ontwikkeling of een (vermoeden van een) beperking bij kinderen.
Voor de regio Noord-Limburg werd het Huis van het Kind Hamont-Achel voorgesteld als uitvalsbasis door Gezin Centraal. Het is een toegankelijke en mooie locatie en er komen verschillende diensten in samen zoals het consultatiebureau, (…) Het hele nieuwsbericht

Marcel Vrijsen overleden

Dinsdag 13 februari 2024
Vrijdag is Marcel Vrijsen overleden, de echtgenoot van Chris Kenens. Hij was geboren in Kleine-Brogel en werd 68 jaar. Zaterdag (10u) is er een uitvaartplechtigheid in rouwcentrum Rustpunt aan de Hoge Weg 115 in Hoevenen. Online condoleren via www.gertverhaert.be.

Jaak Willems overleden

Dinsdag 13 februari 2024
Peer - Jaak Willems overledenGisteren is Jaak Willems overleden, de echtgenoot van Els Gudders. Hij was geboren in Grote-Brogel en werd 71 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring, waarna zijn urne begraven wordt op de begraafplaats van Lozen. Begroeting: vrijdag (19-20u) bij Uitvaartzorg Vanhove.

Minder geboorten in 2023

Dinsdag 13 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 werden voorlopig ongeveer 110.400 geboorten geregistreerd in België. Dat zijn zo’n 5.200 geboorten minder dan gemiddeld in de periode 2019-2022, ofwel een daling met 4,5%.
De regionale verschillen zijn groot: de cijfers tonen een daling in het Vlaamse Gewest (-2,3%) en in het Waalse Gewest (-5,0%) en een nog steviger daling in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (-12,0%) ten opzichte van de periode 2019-2022. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van het aantal geboorten in het jaar 2023 van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Maria Loenders overleden

Dinsdag 13 februari 2024
Peer - Maria Loenders overledenGisteren is Maria Loenders overleden, de weduwe van de in 1994 gestorven Mathieu Vrolix. Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Ondertussen, aan de kust...

Maandag 12 februari 2024
De visie van Fobie
Peer - Ondertussen, aan de kust...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Ondertussen, in de VS...

Maandag 12 februari 2024
De visie van Fobie
Peer - Ondertussen, in de VS...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Buien vanuit het zuidwesten

Zondag 11 februari 2024
Weerbericht
Peer - Buien vanuit het zuidwestenVannacht verdwijnen de buien in Vlaanderen en zijn er bredere opklaringen. De minima komen uit op een graad of 5. De wind neemt daarbij wat in kracht af.
Morgen is het droog in de ochtend en zijn er opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden. We krijgen ook de zon te zien. Na de middag zijn er meer stapelwolken en kan er lokaal een bui tot ontwikkeling komen. De grootste kans op een bui is voorbehouden voor het binnenland en de Ardennen. Na een frisse start, klimt het kwik tot een graad of 8. De wind waait matig uit een westelijke sector. 
Dinsdag wordt een overwegend droge dag bij een afwisseling van wolken en zon. Na de middag komt er wel meer hoge bewolking opzetten. Er staat een matige zuidzuidwestenwind en de maxima liggen rond 10 graden.
Michel NULENS

Grote Heide wint van Wijchmaal

Zondag 11 februari 2024
Peer - Grote Heide wint van WijchmaalSporting Grote Heide heeft vanmiddag met 5-0 gewonnen van Sporting Wijchmaal. De doelpuntenmakers waren Beliën (2), Geenen, Gielen en Avouzoa Njoh. Cloots en Przybylski van Sporting Grote Heide en Segers en Terrasi van Sporting Wijchmaal pakten geel.
Peer - Sp. Grote-Brogel verliest van Ham UtdSporting Grote-Brogel heeft gisteren met 5-4 verloren van Ham United. Na zes minuten stond Sporting Grote-Brogel al 2-0 achter. In de dertiende minuut scoorde Azourz de 2-1. Dezza makte er in de 35ste minuuut 3-1 van. Tilmans zorgde in de 53ste minuut voor de 3-2 en drie minuten later scoorde Azourz de 3-3. Gielen bracht Ham terug op voorsprong maar Gijbels hing de bordjes weer gelijk. Didden scoorde in de 91ste minuut de 5-4.

Treingezellen

Zondag 11 februari 2024
Tegenligger
Peer - TreingezellenZoomMorgen vieren de Duitsers Rosenmontag. Het is een jarenlange gewoonte dat ik dat op de trein vier met mijn treingezellen. Die maandag, die vlak voor aswoensdag valt, is zowat het hoogtepunt van alle carnavalsvierders. Op de trein vieren we dat uiteraard beperkt. Niemand komt verkleed, want na een werkdag kan je je moeilijk nog eens snel omkleden. Het is de bedoeling om met de treingezellen bij te praten bij een biertje, wijntje of iets fris.
Maar de tijden zijn veranderd. Waar we vroeger met (…) Het hele nieuwsbericht

SV Breugel wint Peerse derby

Zondag 11 februari 2024
Peer - SV Breugel wint Peerse derbyZoomK. Peer SV - SV Breugel 0-1
De derby Tussen Peer SV en SV Breugel is op een overwinning van de bezoekers geëindigd. In een evenwichtige eerste helft waren, buiten één heel goede mogelijkheid voor de thuisploeg, de kansen schaars. Veel tempo en middenveldspel zonder dat één van de ploegen de bovenhand kreeg in deze match.
SV Breugel voerde in het begin van de tweede helft de druk op en kreeg greep op de wedstrijd. In de 64e minuut kregen de bezoekers een (lichte) strafschop in hun voordeel toegekend. Joren Vrijsen had geen genade en knalde de 0-1 op het scorebord. De thuisploeg probeerde het tij nog te keren en zag daarbij een bal op de dwarsligger belanden. Bij een volgende Peerse doelpoging werd ook nog de buitenkant van de doelpaal geraakt. Een stevig slotoffensief van Peer SV werd door SV Breugel in bedwang gehouden en zo kreeg SV Breugel er drie belangrijke punten bij in het klassement. De club komt daarmee voorlopig aan de leiding in 4e provinciale B. (JH)
Peer - De Peerse voetbaluitslagen (10-11 februari)Zaterdag 10 februari: 
- Helson Helchteren B – KRC Peer: 0 - 3
- Leopoldsburg – KRC Peer: 1 - 1
- Ham United – Sp. Grote Brogel: 5 - 4

 Zondag 11 februari: 
- Sp. Grote Heide – Sp. Wijchmaal: 5 - 0
- Peer SV – SV Breugel: 0 - 1
- Sp. Ellikom – E. Louwel B: 3 - 0

Carnaval in wolvengebied

Zaterdag 10 februari 2024
Peer - Carnaval in wolvengebiedZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Peer - Welke school wil speelplaats vergroenen?ZoomOp donderdag 15 februari gaat de nieuwe projectoproep van ‘Natuur in je School’  van minister Zuhal Demir van start. Vlaamse scholen kunnen vanaf dan tot 13 mei een voorstel indienen om hun speelplaats te ontharden en te vergroenen met steun. Daarvoor voorziet Demir een investeringsbudget van 5 miljoen euro. Met die steun kunnen scholen de oppervlakte of kwaliteit van de natuur op hun domein aanzienlijk vergroten, of via ontharding en vergroening bijdragen aan klimaatadaptatie (…) Het hele nieuwsbericht

Wereldpeulvruchtendag

Zaterdag 10 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag is het Wereldpeulvruchtendag. Leve de bonen, kikkererwten en linzen! De Verenigde Naties hebben deze dag ingesteld omdat peulvruchten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een gezonde voeding: ze zorgen voor een verbetering van de bodemvruchtbaarheid en hebben een positieve invloed op het milieu. Peulvruchten
Peer - Het Peerse voetbalweekend (10-11 februari)De 7 voetbalclubs van Peer hebben het weekend mooi verdeeld: 3 wedstrijden op zaterdag, 3 op zondag (er zit inderdaad een derby tussen). Het B-elftal van KRC Peer speelt zaterdag al om 17u30 uit tegen Helson Helchteren. Om 19u30 speelt het eerste elftal van KRC Peer uit tegen Leopoldsburg, terwijl Sporting Grote Brogel dan tegen Ham United speelt. De zondagmatchen starten alle om 14u30, Sporting Wijchmaal speelt uit tegen Sporting Grote Heide, Sporting Ellikom mag de wedstrijd thuis tegen E. Louwel B betwisten. De derby tenslotte is er een tussen Peer SV en SV Breugel. Die laatste doet het goed in 4e Prov B en staat momenteel op een mooie 2e plaats. 

Landbouw en natuur

Vrijdag 9 februari 2024
Vandaag gelezen
"Landbouwers gebruiken zowat 44.000 hectare grond in bos of natuurgebied. Omgekeerd ligt 15.000 hectare 'beheerde' natuur op landbouwgrond. Tegelijk nemen paarden, alpaca's en andere hobbydieren van private eigenaars veel meer schaarse landbouwgrond in."
(Apache)

Politie vol lof voor de boeren

Vrijdag 9 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Politie CARMA en de Federale Politie Limburg waarderen het professionele gedrag van de boeren tijdens de protestactie vandaag in Genk. Dat hebben ze vanmiddag laten weten. Aan de demonstratie ging vorige week overleg vooraf.
De politie kijkt vandaag tevreden terug op het verloop van het protest. Vanuit heel Limburg kwamen boeren via diverse invalswegen naar Genk, wat lokaal voor verkeershinder zorgde. De tractorcolonnes verplaatsten zich echter zonder noemenswaardige incidenten richting Thor Park. Rond (…) Het hele nieuwsbericht

Drie spelers weg bij SV Breugel

Vrijdag 9 februari 2024
Peer - Drie spelers weg bij SV BreugelEben, Loenders en Teirlinck trekken de deur achter zich dicht bij SV Breugel. Zij spelen volgend seizoen voor KFC Kaulille.
Het is maar dat je 't weet
De Limburgse Vincentius verenigingen hebben vorig jaar elke maand 4.112 gezinnen geholpen met steunpakketten, dat is een recordaantal. Het aantal kinderen en alleenstaanden dat geholpen wordt, is bijzonder hoog. De organisatie trekt aan de alarmbel, want er is nood aan nog meer financiële steun.
Peer - Noorderhart-ziekenhuis behoudt kwaliteitsnormZoomHet Noorderhart Mariaziekenhuis heeft met succes de audit van Qualicor Europe (voorheen NIAZ) doorlopen. Dat betekent dat de accreditatiestatus van het ziekenhuis met vijf jaar is verlengd.
Algemeen directeur Hans Ramaekers: “Ondanks de uitdagingen van de COVID- periode heeft het ziekenhuis zijn kwaliteitswerking kunnen handhaven en versterken. Dit werd bevestigd door de zes auditoren van Qualicor tijdens de evaluatie afgelopen november."  Vandaag werd de accreditatieverlenging gevierd met friet voor alle medewerk(st)ers...

Verkeershinder door boerenprotest

Donderdag 8 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Meer dan 500 boeren zullen morgenvoormiddag met hun tractoren naar Genk trekken om actie te voeren tegen de opgelegde milieumaatregelen. Ze trekken in negen colonnes vanuit heel Limburg naar de Onderwijslaan in Genk. Een delegatie boeren wil dan gaan praten met de Europese ministers die op dat moment vergaderen op het Thor Park. De actie van de landbouwers zal verkeershinder tot gevolg hebben.

Bijna 1 op 5 loopt risico op armoede

Donderdag 8 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
2.150.000 landgenoten, of 18,6% van de Belgische bevolking, lopen een risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat blijkt uit de nieuwe armoedecijfers voor 2023 die Statbel, het Belgische statistiekbureau, vandaag publiceert op basis van de enquête naar de inkomens en levensomstandigheden.

Rik Meurs failliet verklaard

Donderdag 8 februari 2024
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van Rik Meurs uit Peer. De zaakvoerder had beslist de boeken zelf neer te leggen. De neerlegging van de schuldvorderingen gebeurt op 9 maart.

Flink wat hemelwater

Woensdag 7 februari 2024
Weerbericht
Peer - Flink wat hemelwaterEen storing schuift over onze streken, trekt daarna naar het zuiden, maar keert op haar stappen terug en trekt opnieuw over onze regio. Dit alles gebeurt de komende 24 uur. Hierbij valt er ook flink wat neerslag, tussen 20 en 30 mm. Ook in het weekend valt er nog wat regen, maar zijn de hoeveelheden beduidend minder.
Morgen is het koud in de ochtend bij temperaturen van slechts enkele graden boven het vriespunt. Er komt, na droog weer in de nacht, al vlug regen opzetten. Samen met de regen wordt (…) Het hele nieuwsbericht

Auto over de kop op omleidingsweg

Woensdag 7 februari 2024
Peer - Auto over de kop op omleidingswegOp de omleidingsweg (N73) botsten vanmorgen rond 8.30 uur twee auto's. Eén van de wagens ging over de kop. Er vielen geen gewonden.
Partnerbijdrage
Peer - Waar let je op bij het aanleggen van een terras?ZoomIn het voorjaar is niets fijner dan een mooi terras in je eigen achtertuin. Hier geniet je van het eerste zonnetje van het jaar. Dan moet het terras er natuurlijk wel zijn. Voor wie ervan houdt, is het aanleggen van je eigen terras een leuke klus. Hierbij is het wel belangrijk om op een aantal dingen te letten. Denk aan watermanagement door middel van terrasdragers en natuurlijk een goede planning. Voor je het weet, zit je in de zon met een (…) Het hele nieuwsbericht

Guido Bleyen overleden

Dinsdag 6 februari 2024
Peer - Guido Bleyen overledenZondag is in Kwaadmechelen Guido Bleyen overleden, de echtgenoot van Myriam Celen. Hij was 80 jaar en afkomstig uit Wijchmaal. Het afscheid vindt plaats in familiekring.

Paul Lehaen overleden

Dinsdag 6 februari 2024
Peer - Paul Lehaen overledenGisteren is Paul Lehaen overleden, de echtgenoot van Godelieve Steensels. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (14 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: donderdag (19-19.30) in funerarium Witters aan de Hoofdstraat.

Maria Tombeur overleden

Dinsdag 6 februari 2024
Peer - Maria Tombeur overledenVandaag is Maria Tombeur overleden, de weduwe van Jaak Baeten, die in 2010 stierf. Ze was geboren in Lommel en werd 97 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Peer-Centrum. Begroeting: vrijdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Jaeken, Kerkstraat 3 in Peer. Online condoleren via www.uitvaartzorg-jaeken.be.

Paddentrek komt op gang

Dinsdag 6 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Peer - Paddentrek komt op gangZoomDe komende dagen komt op alle natte plekken in Limburg de paddentrek weer op gang. De padden verlaten dan hun winterschuilplaats en trekken naar vijvers en poelen om zich voort te planten. Die tocht is niet zonder risico. Ze moeten vaak de weg oversteken en daar kunnen ze overreden worden. In 22 Limburgse gemeenten, verspreid over 41 locaties, helpen vrijwilligers de padden elk jaar de weg oversteken: ze plaatsen schermen (foto) die de padden tegenhouden. De dieren worden dan in emmers gevangen en naar de overkant gebracht. (Foto Josh Vandijck)

Zuigelingensterfte neemt verder af

Maandag 5 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2021 werden 936 baby’s dood geboren, of stierven ze binnen het jaar na geboorte. In 2000 ging het nog om 1.048 baby’s, of een daling van 11%. Dat blijkt uit zopas gepubliceerde resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Tegenover meer dan twintig jaar geleden steeg het aantal doodgeborenen met 22%, terwijl het aantal overleden baby’s jonger dan een jaar afnam, met 39%. In 2021 werden 597 baby’s stilgeboren. Dat aantal nam toe sinds 2000, toen er 488 baby’s levenloos werden geboren. Het aantal baby’s dat stierf jonger dan een jaar, is afgenomen in ruim twintig jaar tijd, van 560 in 2000 naar 339 in 2021.

Dominique Taverna overleden

Maandag 5 februari 2024
Peer - Dominique Taverna overledenGisteren is Dominique Taverna overleden, de echtgenoot van Rosa Schoofs. Hij was 78 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

Willy Kelchtermans overleden

Maandag 5 februari 2024
Peer - Willy Kelchtermans overledenZaterdag is Willy Kelchtermans overleden, de echtgenoot van Josée Lemmens. Hij woonde in Wijchmaal en was 80 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Robert Lamotte overleden

Maandag 5 februari 2024
Peer - Robert Lamotte overledenVrijdag is Robert Lamotte overleden, de levenspartner van Monique Muller. Bèrke was geboren in Zolder en werd 74 jaar. De uitvaartdienst en de crematie vinden in besloten kring plaats. Begroeting: donderdag (19-20u) in uitvaartzorg Jaeken. Online condoleren via www.uitvaartzorg-jaeken.be.

Koepeltjes vol met kunst

Maandag 5 februari 2024
Peer - Koepeltjes vol met kunstZoomHet lijkt wel alsof ze als paddenstoelen uit de grond geschoten zijn: plexi koepeltjes gevuld met kunst uit de kinderateliers van Kunstacademie Noord-Limburg. Ze werden al gesignaleerd in Oudsbergen, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Peer, Bocholt, Pelt en Lommel. De koepeltjes werden zaterdag geplaatst naar aanleiding van de ‘Dag van de Academies’ maar zullen nog een tijdje blijven staan. Aan deze sfeervolle installaties is immers een wedstrijd verbonden. Wie een leuke prijs wil winnen, kan een wedstrijdformulier afhalen in de hoofdbibliotheken van de deelnemende gemeenten. Veel succes!
Koepeltjes vol met kunstKoepeltjes vol met kunstKoepeltjes vol met kunst
Zoom
Gezondheid
Peer - Is koffie gezond? Of toch beter thee?Veel mensen genieten wel eens graag van een warme drank. Of dat nu koffie is of thee - dat maakt ieder voor zich uit. Maar hoe gezond zijn deze dranken voor ons lichaam?
Koffie bevat cafeïne en het is net dat deeltje waar we ons zorgen over maken. Cafeïne is een stofje dat een stimulerend effect heeft op ons zenuwstelsel. Zo kan het zorgen voor een verhoogde alertheid en verbeterde concentratie. Maar overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen zoals nervositeit, slapeloosheid, (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Peer - Dit jaar al 15 doden door woningbrandenIn januari vielen er in ons land liefst 10 dodelijke slachtoffers door woningbranden; deze maand zijn er dat al vijf. In het hele jaar 2022 overleden er 7 Belgen bij woningbranden. De vzw Oscare, het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens in België, dringt erop aan om voldoende rookmelders te plaatsen in je woning, maar vooral ook er voor te zorgen dat je rookmelders hoorbaar zijn.
Andere maatregelen die je kan nemen: zorg voor een vluchtweg vrij van rommel; leg een zaklamp op de slaapkamer (en zorg dat de batterijen geladen zijn); zorg voor de sleutel van je voordeur op de deur of in de buurt ervan. Sluit bij een brand onderweg naar buiten de binnendeuren. Buiten bel je 112 en ga je niet meer terug naar binnen.
Peer - Rode kaart in SV Breugel - KRC Peer BKarembé van KRC Peer B werd wegens tweemaal geel uitgesloten in de match tegen SV Breugel. SV Breugel won de wedstrijd met 2-1. De doelpunten vielen in de eerste helft. Voor SV Breugel scoorden Dujourie en Kuyken, voor KRC Peer B Evens.
Peer - Bocholt VV B te sterk voor Grote-BrogelBocholt VV B bleek een maatje te groot voor Sporting Grote-Brogel. De thuisploeg legde er maar eventjes zes in het mandje. Tijskens en Broekx scoorden elk twee keer. De andere doelpunten werden gemaakt door Joeri Truyen en Peeters.

KRC Peer mist penalty

Zondag 4 februari 2024
Peer - KRC Peer mist penaltyKRC Peer A heeft gisteren met 1-0 verloren van Maasland NO A. Schetz scoorde het enige doelpunt. Coenen van KRC Peer A miste een strafschop.
Peer - De voetbaluitslagen van Peer (3-4 februari)Zaterdag 3 februari: 
- Bocholter V.V. B – Grote Brogel: 6 - 0
- Maasland NO  – RC Peer: 1 - 0
- SV Breugel  – RC Peer B: 2 - 1
- Sp. Wijchmaal  – Lutlommel: 0 - 5 

Zondag 4 februari: 
- Peer SV – Lindelhoeven VV B:  1 - 0
Peer - Lutlommel legt er vijf in het mandjeLutlommel VV heeft vanavond makkelijk met 0-5 gewonnen op het veld van Sporting Wijchmaal. Niels Vanpol was de man van de match. Hij maakte twee doelpunten. Lutlommel VV speelt zaterdag thuis tegen Eendracht Louwel. Sporting Wijchmaal speelt komend weekend uit bij Sporting Grote Heide.
Peer - Weer een overwinning voor SV BreugelZoom2-1 winst in de Peerse derby van Breugel tegen Racing Peer B. In minuut 17 kwam SVB op voorsprong. Jens Dujourie was de maker van dit belangrijke eerste doelpunt van de wedstrijd. Enkele minuten later was Dennis Kuyken de afwerker van dienst na een mooi opgezette Breugelse aanval. De bezoekers van Racing Peer gaven zich echter nog niet verloren en scoorden op het half uur de aansluitingstreffer via Lander Evens. Door deze krappe voorsprong bleef het de hele wedstrijd spannend. Er volgden nog enkele mogelijkheden langs beide kanten en zo bleef het nagelbijten voor de supporters. Gescoord werd er uiteindelijk niet meer en zo bleven de 3 punten in Kleine-Brogel!
Peer - BFTP houdt nieuwjaarsreceptie in LimburgZoomDe BFTP, de Belgian Federation of Tourist Press, hield vandaag hun nieuwjaarsreceptie in Leopoldsburg. De groep combineerde een feestmaal met een bezoek aan het museum Liberation Garden. De Belgian Federation of Tourist Press werd in 1991 opgericht en verenigt journalisten, persvoorlichters, docenten toerisme en gidsen, kortom vertegenwoordigers die elk op een specifiek terrein hun kennis in verband met toerisme overdragen. Schepen van Toerisme Marleen Kauffmann uit Leopoldsburg verwelkomde de (…) Het hele nieuwsbericht

Say Polieees!

Zaterdag 3 februari 2024
Peer - Say Polieees!ZoomWil je graag originele foto's voor je communie- of lentefeest? Dat kan! Politiezone Kempenland en de brandweer van Leopoldsburg slaan de handen in elkaar om een onvergetelijke fotoshoot te organiseren op woensdag 6 maart om 13.30 uur in de brandweerkazerne van Leopoldsburg. Heb je interesse? Noteer nu al de datum. Praktische info volgt later. We houden je op de hoogte! 

Grijs weekend met hoge maxima

Zaterdag 3 februari 2024
Weerbericht
Peer - Grijs weekend met hoge maximaTussen depressies over het noorden van Europa en een hogedrukgebied, uitgestrekt van de Atlantische Oceaan via Frankrijk tot de Alpenlanden, overheerst een westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming in onze streken. Er wordt bijzonder zachte lucht aangevoerd, maar die wordt vergezeld van storingen. Eerst zijn de storingen relatief zwak, na het weekend worden ze actiever met beduidend meer neerslag.
Vandaag domineert zo een zwakke storing het weerbeeld met vooral veel wolken en af en toe (…) Het hele nieuwsbericht
Welke waren op 1 januari de tien grootste gemeenten van Limburg?
1. Hasselt - 80.786 inwoners
2. Genk - 67.838
3. Beringen - 48.328
4. Sint-Truiden - 41.441
5. Maasmechelen - 40.174
6. Heusden-Zolder - 35.014
7. Lommel - 34.891
8. Pelt - 34.410
9. Bilzen - 32.769
10. Tongeren - 32.116. 
Peer - Het voetbalweekend van Peer (3-4 februari)Vier van de 5 Peerse ploegen betwisten zaterdagavond hun wedstrijd. Grote Brogel bijt om 18 al de spits af, het trekt naar Bocholt. RC Peer speelt uit tegen Maasland NO, terwijl Sporting Wijchmaal de leider in 3e Prov B ontvangt, Lutlommel. De Peerse derby tussen SV Breugel en RC Peer B begint om 19u30. Op zondag krijgt Peer SV Lindelhoeven VV B op bezoek.

Peer telt 16.581 inwoners

Vrijdag 2 februari 2024
Op 1 januari telde stad Peer 16.581 inwoners, zo blijkt uit gegevens van de FOD Binnenlandse zaken.

Waarom pannenkoeken met Lichtmis?

Vrijdag 2 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag is het Lichtmis. Waarom eten wij vandaag pannenkoeken? Dat wordt op twee manieren verklaard. 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken.
De vorm en kleur van de pannenkoeken worden daarnaast gezien als een verwijzing naar de zon en dus naar het licht (en (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In vijf jaar tijd hebben elektrische en hybride personenwagens het marktaandeel van benzinewagens overschreden. Dat blijkt uit een eerste, voorlopige balans van het aantal inschrijvingen van motorvoertuigen die opgesteld werd door Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Hybride en elektrische wagens blijven met een marktaandeel van 59% in 2023 de populairste nieuwe wagens in België. In 2019 waren ze goed voor slechts 8% van de verkoop. In 2023 waren 284.608 van de in totaal 481.079 (…) Het hele nieuwsbericht

Eén op vijf kan niet met vakantie

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
21,6% van de Belgische bevolking - wat neerkomt op 2.495.000 personen - heeft onvoldoende financiële middelen om zich een week vakantie te veroorloven. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de enquête naar inkomens en levensomstandigheden in 2023. Tijdens die enquête werden meer dan 6.400 gezinnen door Statbel, het Belgische statistiekbureau, bevraagd over hun financiële mogelijkheden.
Het is maar dat je 't weet
Minister van mobiliteit Lydia Peeters gaat de interfederale werkgroep Wegcode vragen zich te buigen over duidelijker normen voor de sterkte en de afstelling van fietslichten: “Verkeerd afgestelde fietsverlichting kan tegenliggers verblinden en zo voor gevaarlijke omstandigheden zorgen. We moeten fietsers hier daarom voldoende over informeren én sensibiliseren”, aldus de minister. Zij beklemtoont dat de Wegcode vandaag al stelt dat fietsers een “niet-verblindend licht moeten voeren.” Aanleiding voor het ministerieel verzoek is het stijgende aantal klachten over verblindende fietslichten op elektrische fietsen. 

Kans op blokkade grensovergang E314

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
De kans bestaat dat de grensovergang op de E314 vanavond geblokkeerd zal worden door demonstrerende boeren uit België en Nederland. Dat meldt de VRT. Het zou gaan om 600 boeren: 400 vanuit België en nog eens 200 Nederlandse boeren. Mocht de blokkade werkelijkheid worden, dan zou er grote verkeersoverlast ontstaan.

88 procent Limburgers doet job graag

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
88 procent van de Limburgers doet zijn job graag. Dat blijkt uit onderzoek van het ACV. Vooral de vele sociale contacten op de werkvloer worden op prijs gesteld. Werknemers gaan vooral op zoek naar 'plezier op het werk'. Ook de waardeing door de werkgever is heel belangrijk, belangrijker zelf dan het loon, aldus het onderzoek.

VOKA wil dat de blokkades stoppen

Donderdag 1 februari 2024
Peer - VOKA wil dat de blokkades stoppenZoomDe bedrijven in de buurt van het Klaverblad in Lummen hadden vooraf maatregelen genomen tegen de blokkades van de boeren van vanmorgen. Dat blijkt uit een rondvraag door ondernemersorganisatie VOKA-KvK-Limburg bij tientallen bedrijven, vooral in de cluster rond het Klaverblad. Door de blokkades kunnen personeelsleden moeilijk op het werk geraken, en kunnen bedrijven ook amper beleverd worden. Daar hebben ze dus zoveel mogelijk op ingespeeld.
VOKA zegt nog altijd begrip te hebben voor het standpunt van de boeren maar vraagt hen ook redelijk te blijven in hun acties en het economische knooppunt in Limburg niet verder nodeloos te belasten.
01/04

Mijn broer Guido is op 9 april jarig proficiat Van Rita en Valere

Valentinus Goossens
25/03

Ons Rita is op 31/03 jarig Proficiat van Rita en Valere

Valere en Rita Goossens Timmers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer