Het overige nieuws

Gratis naar Imago Tijl?

Dinsdag 28 februari 2023
Pelt - Gratis naar Imago Tijl?ZoomIn de eerste kolom kunt u lezen dat Imago Tijl vrijdag, zaterdag en zondag haar 66ste voorstelling "LOODS 66 - van schuilplaats tot pakhuis" -  viert in Dommelhof. Wij mogen drie gratis duotickets weggeven voor de voorstelling van zaterdag. Mail gauw naar info[!]wico.be en misschien bent u wel bij de gelukkigen! Dan zullen de gratis kaarten klaarliggen bij de genodigden. (Foto Jean Vandijck)

Anny Meus overleden

Dinsdag 28 februari 2023
Pelt - Anny Meus overledenGisteren is Anny Meus overleden, de weduwe van Henri Schalley. Ze was 87 jaar. De uitvaartdienst wordt in besloten kring gehouden. Begroeting: donderdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

DHCO speelde tegen Black Arrows

Dinsdag 28 februari 2023
Pelt - DHCO speelde tegen Black ArrowsZoomDe dames van de 1ste ploeg van DHCO speelden gisteren een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Black Arrows, de nationale dameshandbalploeg. De wedstrijd kaderde in de voorbereiding van de Black Arrows, die volgende week tegen Luxemburg spelen.
Bij de rust was het 10-12; de eindstand was 21-26.

Minder dieren geslacht in 2022

Dinsdag 28 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden maandelijks 25,83 miljoen dieren geslacht. In gewicht nemen de varkens het grootste aandeel in (60%, maandelijks 877.000 stuks). In aantallen zijn de kippen in de meerderheid, met 24,8 miljoen geslachte kippen per maand. Over het hele jaar 2022 werden 755.000 runderen naar de slachtbanken geleid. Dat is een daling met 2% tegenover het jaar voordien. Hiermee wordt de dalende trend ingezet in 2017 verder bevestigd. Daarnaast werden er 10,5 miljoen varkens geslacht. Dit is (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Geuens overleden

Dinsdag 28 februari 2023
Pelt - Mia Geuens overledenZondag is Mia Geuens overleden, de weduwe van de in 2012 gestorven Ronny Camps. Zij was 70 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Neerpelt. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Jonge Peltse kampioenen op de ski's

Dinsdag 28 februari 2023
Pelt - Jonge Peltse kampioenen op de ski'sZoomAfgelopen week vonden in het Oostenrijkse Löfer de Vlaamse kampioenschappen alpine ski voor miniemen (jeugd onder de 16 jaar) plaats. Na enkele dagen trainen op de piste om alle bochtjes nog meer te verfijnen en de snelheid nog iets omhoog te schroeven werd er woensdag afgetrapt met de eerste van vier wedstrijden in deze week. Peltenaar Thor Calle (10) ging er in zijn categorie U10 met alle hoofdprijzen vandoor. Hij stond maar liefst 4 keer op het hoogste schavot. Thor traint 3 dagen (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Schelmans overleden

Dinsdag 28 februari 2023
Pelt - Mia Schelmans overledenOp 25 februari overleed Mia Schelmans, de weduwe van Victor Vansummeren. Zij was 95 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat in Lommel.
Pelt - Warme avond verwacht in sporthal DommelhofHet wordt morgen een warme avond in de sporthal van Dommelhof, want dan komt handbalclub Sezoens Bocholt op bezoek om tegen Sporting Pelt de eerste halve finale te spelen in het kader van de BENE-League. De wedstrijd start om 20.30u. "Een warme oproep aan alle Peltenaren om te komen supporteren bij deze historische halve finale van de BeNe-League handbal!" klinkt het bij Sporting.
Pelt - Anoniem meldpunt drugs is groot succesZoomOmdat Limburg met een groot probleem kampt van drugsproductie, drugsteelt en schadelijk afval, werd het ‘anoniem drugsmeldpunt Limburg’ in het leven geroepen. Via dit meldpunt kan de burger anoniem melding maken van verdachte activiteiten ivm drugsproductie. Er zijn intussen reeds meer dan 1100 meldingen binnen gekomen en dit zowel telefonisch via het nummer 0800/20877 als via een online-invulformulier via de website www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be. Van april 2019 tot oktober 2022 werden dankzij het anoniem drugsmeldpunt Limburg 39 plantages en locaties gekoppeld aan cannabisteelt ontdekt, 6 labo’s voor productie van synthetische drugs en 1 synthetische dumping. Daarnaast waren er ook veel meldingen omtrent dealen van drugs, hetgeen in onderzoek ook tot 115 positieve resultaten heeft geleid.

Brandje in tuinhuis

Maandag 27 februari 2023
Pelt - Brandje in tuinhuisAan Fierkens-Heikant in SHLille heeft de brandweer vandaag een brandje aan een tuinhuis geblust. Dat was ontstaan nadat de bewoner een kolenemmer onder de carport had gezet, naast zijn aanhangwagen. De schade bleef beperkt.
Het is maar dat je 't weet
In het ZOL in Genk is vandaag het eerste Limburgse Zorgcentrum na Seksueel Geweld geopend, het achtste in het land. Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen er voortaan terecht voor gratis medische verzorging, psychologische ondersteuning en verdere nazorg. Het politiepersoneel dat er slachtoffers opvangt heeft een terzake gespecialiseerde opleiding gekregen. Verwacht wordt dat er in het centrum jaarlijks zo'n 1.000 slachtoffers uit Limburg zich zullen aanmelden.

24-urenstaking bij bpost

Maandag 27 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - 24-urenstaking bij bpostBij bpost wordt er vanaf vanavond 22u gedurende 24u gestaakt op initiatief van de vakbonden, meldt bpost op Twitter. Dat kan gevolgen hebben voor de postuitreiking morgen en er kunnen postkantoren gesloten zijn. De vakbonden willen met de actie druk zetten op de directie om lopende en geplande reorganisaties opnieuw te bekijken.

Zebracinema: 'De Acht Bergen'

Maandag 27 februari 2023
Pelt - Zebracinema: 'De Acht Bergen'Zoom"De Acht Bergen" - Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch - België - 147'
Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch hebben van ‘De acht bergen’, de bekroonde roman ("Le otto montage") van Paolo Cognetti, een intelligente film gemaakt. De elfjarige Pietro is afkomstig uit de stad, zijn leeftijdsgenoot Bruno groeit op in de bergen. De twee sluiten vriendschap, maar verliezen elkaar door de jaren heen uit het oog. Bruno blijft al die tijd nabij zijn thuis, Pietro reist intussen de wereld rond. Uiteindelijk vinden ze elkaar terug.
Een rijke, mooie en tegelijk trieste film vol mysterie en passie, die zich afspeelt in de adembenemende Italiaanse Alpen. Een slow burner die nog lang blijft nazinderen. En dat vonden ze in Cannes ook: de film kreeg er de Prix du Jury.
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Pelt - 18de seizoen van ZwarteDoos afgeslotenZoomMet de voorstelling ‘Zwartzak’ sloot de ZwarteDoos zaterdagavond succesvol haar 18de seizoen af. "Zwartzak" is een openhartig verhaal van Wim Claeys over de relatie met zijn vader die tijdens de tweede wereldoorlog aan de foute kant van de geschiedenis stond. Als zoon van een oostfronter werd hij gekneed door het militante Vlaams-nationalisme. Met mildheid kijkt hij terug op zijn jeugd...
Een boeiend verhaal, verteld en gezongen door Wim Claeys op accordeon en Ward Snauwaert op gitaar.
Langs deze weg dankt de ZwarteDoos haar trouwe publiek. Binnenkort zal ze haar programma voor het komende seizoen wereldkundig maken. (Robert Kinable - foto Leon Alders) Meer foto's

Spoorstaking op 10 maart

Maandag 27 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De vakbonden hebben opgeroepen tot een staking van het treinpersoneel op 10 maart. De actie kadert in vakbondsprotest tegen de onderfinanciering en onderbezetting van de overheidsdiensten en tegen de pensioenplannen van de regering. Ook de socialistische overheidsvakbond wil die dag staken.

Nog enkele tafels vrij!

Maandag 27 februari 2023
Pelt - Nog enkele tafels vrij!ZoomNog een tiental dagen en dan is het zover. De vierde editie van de 'Geknipte Internetgazet Quiz' vindt op vrijdag 10 maart plaats in CC De Adelberg in Lommel. Er meldden zich ondertussen al heel wat ploegen aan, maar... er is nog plaats voor enkele extra! Dus, wil jij ook nog meedingen naar die felbegeerde trofee die speciaal voor ons werd geblazen in het GlazenHuis, schrijf u dan nu in met een ploegje van max. 6 personen via internetgazet.lommel[!]telenet.be!

Handbal: Flémalle - Pelt 27-33

Maandag 27 februari 2023
Pelt - Handbal: Flémalle - Pelt 27-33In tweede nationale (play down) van het handbal heeft Sporting Pelt met 27-33 gewonnen van ROC Flémalle.

Boes mènne jas?

Maandag 27 februari 2023
Pelter Hükske
Pelt - Boes mènne jas?ZoomSjarel zit inne kaffee den hieëlen tiêd mer nò de kapstok te kiêke. Dä wèrkt Sus hennig op z’n zenuwe. Of dettie niks bèters te dün hit? Lüstert… En had ullie! Tot tekomede móndig. (Fons Tuyaerts)

Twee mankende wolven

Zondag 26 februari 2023
Pelt - Twee mankende wolvenZoomWelkom Wolf registreerde via een van zijn wildcamera's een treintje van zeven wolven tijdens een nachtelijk uitstapje. Opmerkelijk: twee van die wolven blijven behoorlijk te manken. "Dat is helaas niet ongewoon," zegt Jan Loos van Welkom Wolf; "daar zijn verschillende redenen voor, vermoedelijk waren aanrijdingen de oorzaak."

Schoonheid op een tak

Zondag 26 februari 2023
Pelt - Schoonheid op een takZoomGeef toe: de bonte specht is een mooie vogel. Mario Vanoppen fotografeerde dit fiere exemplaar toen hij - de specht - even stil zat op een tak. We gokken dat dit de grote bonte specht is, want je hebt ook nog de middelste en de kleine bonte specht.
Pelt - Fietsbrug over Noord-Zuid opengesteldZoomVandaag werd de fietsbrug over de Noord-Zuidverbinding in Helchteren officieel geopend door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, samen met enkele lokale bewoners en politici. De komende weken vinden er in de directe omgeving nog afrondende werken plaats, maar de brug is wel al volledig opengesteld voor fietsers en voetgangers.
Met het project wordt er meer dan alleen een veilige oversteekplaats gerealiseerd. Op de voormalige terreinen van Awouters, aan de oostkant van de Grote Baan, is er plaats voor groen en ontspanning. De fietssnelweg wordt doorgetrokken onder de stalen hal. De zone naast het fietspad wordt uitgerust met bankjes en speeltuigen voor kinderen en als een rust- en ontmoetingspunt voor elke fietser of wandelaar. Foto's van Jef Lingier (boven) en Jens Veraa.
Fietsbrug over Noord-Zuid opengesteldFietsbrug over Noord-Zuid opengesteldFietsbrug over Noord-Zuid opengesteld
Zoom

Sparta Lille klopt Wijshagen

Zondag 26 februari 2023
Pelt - Sparta Lille klopt WijshagenIn vierdeprovinciale heeft Sparta Lille met 3-0 gewonnen van Heidebloem Wijshagen. Leynen, Gillardin en Huskens maakten de doelpunten. De scheidsrechter bedacht op een halfuur tijd vier spelers van de bezoekende ploeg met een rode kaart.

LHVV B wint bij Peer SV

Zondag 26 februari 2023
Pelt - LHVV B wint bij Peer SVDe tweede ploeg van Lindelhoeven VV is bij Peer SV gaan winnen met 0-2. Thijs en Lenaers maakten de doelpunten.

Grote Heide klopt Exc. Hamont

Zondag 26 februari 2023
Pelt - Grote Heide klopt Exc. HamontIn Derde Provinciale heeft Sporting Grote Heide de derby tegen Exc. Hamont gewonnen met 1-0. Het doelpunt viel in de 32ste minuut via Jonas Theunis.

Kadijk speelt gelijk

Zondag 26 februari 2023
Pelt - Kadijk speelt gelijkSK Kadijk is bij Heusden-Zolder niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2. De Kadijkse doelpunten werden gescoord door Gwenn  Dierckx en Kenneth Ulenaers.

Buurthuis Damsheide heropgestart

Zondag 26 februari 2023
Pelt - Buurthuis Damsheide heropgestartZoomHet buurthuis op Damsheide is na 3 coronajaren weer heropgestart. Alle 80 senioren die daarbij aanwezig waren beleefden een aangename namiddag en avond met een goedgevulde tafel en drank. Ook werd er animatie voorzien waar iedereen mee kon zingen en zijn beste beentje kon inzetten. Dit alles werd mogelijk gemaakt door het feestcomiteit en het bestuur van Buurthuis Damsheide die allemaal meewerkten op vrijwillige basis. (René Brebels)

Kristof Bloemen verlaat Esperanza

Zondag 26 februari 2023
Pelt - Kristof Bloemen verlaat EsperanzaKristof Bloemen trekt de deur achter zich dicht bij Esperanza Pelt. Hij zal komend seizoen de kleuren van eersteprovincialer FC Helson verdedigen.

Twee nieuwe spelers voor SV Herkol

Zondag 26 februari 2023
Pelt - Twee nieuwe spelers voor SV HerkolSV Herkol heeft voor komend seizoen twee nieuwe spelers aangetrokken: Mitchell Colemont en Ian Laenen, beiden van Bolderberg.

Twee jeugdkampioenen boogschieten

Zondag 26 februari 2023
Pelt - Twee jeugdkampioenen boogschietenZoomOp het Belgisch Jeugdkampioenschap handboogschieten in Wuustwezel behaalden Omar Van de Kerkhof uit Achel (U13 recurve 18m heren) en Thibe Berckmans uit Lommel ​(U15 recurve 18m heren) beiden een gouden plak. Opnieuw een mooie opsteker voor hun club Oude Stam Neerpelt, die stilaan kan uitkijken naar een grotere prijzenkast. Zeker nadat Thibe op 5 februari jongstleden ook al Vlaams Kampioen werd in zijn discipline.
Gefeliciteerd, Omar en Thibe!

DHCO verliest van Sint-Truiden

Zondag 26 februari 2023
Pelt - DHCO verliest van Sint-TruidenGisteren startten de play-offs in het dameshandbal. DHCO kreeg Sint-Truiden op bezoek. Het zouden twee pittige wedstrijden worden. De beloften verloren met 20-28 en de eerste ploeg met 14-30.

HCO klopt Hestia Bilzen

Zaterdag 25 februari 2023
Pelt - HCO klopt Hestia BilzenIn het handbal heeft Handbalclub Overpelt (HCO) vanavond Hestia Bilzen verslagen met 27-25.

FC Helson klopt SV Herkol

Zaterdag 25 februari 2023
Pelt - FC Helson klopt SV HerkolFC Helson heeft thuis SV Herkol verslagen met 1-0. Aan de rust was de stand 0-0. Agten scoorde in de 79ste minuur het enige doelpunt. Voor FC Helson was het de derde zege op rij.

Esperanza speelt gelijk

Zaterdag 25 februari 2023
Pelt - Esperanza speelt gelijkEsperanza Pelt heeft thuis tegen rode lantaarn Witgoor Dessel 2-2 gelijk gespeeld. De doelpunten kwamen beide van Shuremy Felomina, het eerste na hoekschop door Kevin Geebelen. Maxim Goossens en Aleksandar Stankov vielen gekwetst uit. Esperanza is nu al 14 wedstrijden ongeslagen. UPDATE Een verslag van Esperanza:
Pelt kreeg vandaag rode lantaarn Witgoor Dessel over vloer. Voor Jessy Hendrikx zit het seizoen er op; de bijna 2 meter lange schutter van Pelt brak deze (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Handbal: Sporting Pelt naar Final FourIn de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt zich geplaatst voor de halve finales van de Final4. De club ging vanavond bij Hubo Handbal winnen met 24-33. De eerste halve finale wordt nu dinsdag 28 februari om 20u30 al gespeeld in het Dommelhof. Tegenstander is dan Sezoens Bocholt. Op 4 maart wordt de terugwedstrijd in Bocholt gespeeld. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Sporting moest het stellen zonder Lambrecht (enkel) en keeper Youri Denert (flinke (…) Het hele nieuwsbericht
Handbal: Sporting Pelt naar Final Four
Zoom

LHVV speelt gelijk: 0-0

Zaterdag 25 februari 2023
Pelt - LHVV speelt gelijk: 0-0Lindelhoeven A bleef tegen As-Niel steken op een scoreloos gelijkspel. Kansen waren er genoeg, maar bezoekende doelman Buntinx ranselde alles uit zijn doel.

Damesvoetbal: Kadijk wint bij Elen

Zaterdag 25 februari 2023
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk wint bij ElenIn de Tweede Provinciale van het damesvoetbal is Kadijk met 1-2 gaan winnen bij Standard Elen. Voor Kadijk scoorden Janna Vanhove en Valentina Aerts.

Truda Van Otterdijk overleden

Zaterdag 25 februari 2023
Pelt - Truda Van Otterdijk overledenGisteren is Truda Van Otterdijk overleden, de weduwe van Twan Konings. Ze was geboren in Kaulille en werd 90 jaar. De uitvaartdienst zal in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Schrale wind

Zaterdag 25 februari 2023
Weerbericht
Pelt - Schrale windEen hogedrukgebied neemt post over Schotland en stuurt koude lucht van polaire oorsprong naar onze regio. Aanvankelijk is de luchtmassa nog licht onstabiel met kans op een bui, maar naarmate het weekend vordert, neemt de kans op een bui af en zijn er meer opklaringen. De volgende dagen manifesteert het hogedrukgebied zich nog meer over onze streken en is er flink wat zon, maar het is wel koud met een schrale noordoostenwind en tijdens de nacht vriest het algemeen.
Vandaag staat er een (…) Het hele nieuwsbericht

Henri Dewit overleden

Zaterdag 25 februari 2023
Pelt - Henri Dewit overledenWoensdag is Henri Dewit overleden, de levensgezel van Catharina Bancken en de weduwnaar van José Hendrikx. Hij was 85 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring; de urn zal worden bijgezet in het columbarium van Overpelt-Fabriek. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Bart Peeters hoofdcoach van Herkol

Vrijdag 24 februari 2023
Pelt - Bart Peeters hoofdcoach van HerkolBart Peeters wordt komend seizoen hoofcoach van Herkol. Hij was actief als keeperstrainer bij Esperanza Pelt. Ferre Wels trekt de deur achter zich dicht bij Herkol en verkast naar Bree-Beek.

Gebruik van lachgas daalt in Limburg

Vrijdag 24 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De hype rond het gebruik van lachgas lijkt te gaan liggen. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 bij de politiediensten. Er zijn vorig jaar in Limburg wel nog enkele tientallen pv's opgemaakt en wat lachgasflessen in beslag genomen. Maar het verschil met de voorgaande jaren is groot. Overigens zijn de gevaren van het niet-medicinaal gebruik van lachgas groot.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Meer dan 3000 sociale huurwoningen erbijZoomDe afgelopen negen jaar zijn er meer dan 3.000 sociale huurwoningen bijgekomen in Limburg. De provincie doet het daarmee beter dan de rest van Vlaanderen. Maar de groei volstaat niet om tegemoet te komen aan het aantal kandidaat-huurders, want er kwamen in die tijd zo'n 7.000 nieuwe kandidaten bij. (Radio 2)

Paul Vandermaesen overleden

Donderdag 23 februari 2023
Gisteren is Paul Vandermaesen overleden. Hij was 76 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt woensdag plaats in de aula van Uitvaartverzorging Pues in Heverlee. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats Diestseveld in Kessel-lo.

Jef Van Dael overleden

Donderdag 23 februari 2023
Pelt - Jef Van Dael overledenDinsdag is Jef Van Dael (88) overleden, de echtgenoot van Sieke Kwanten. Hij woonde in Kleine-Brogel maar was afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.
Vanaf komende woensdag veranderen de bezoekuren op de materneit in het Noorderhart Mariaziekenhuis. Vanaf die dag start het bezoek een uur later (16u dus) en eindigt een uur vroeger (19u). Op die manier wil het ziekenhuis moeder en baby de nodige rust gunnen.
Buiten partner en/of broer of zus worden maximum twee bijkomende bezoekers per keer toegelaten op de kamer, buiten eventuele kinderen tot 16 jaar.

Testdagen bij Esperanza

Donderdag 23 februari 2023
Pelt - Testdagen bij EsperanzaOp dinsdag 14 en woensdag 15 maart organiseert Esperanza Pelt testdagen voor kinderen met voetbaltalent. Ook meisjes mogen zich daarvoor inschrijven, want die mogen tot 15 jaar met jongens mee voetballen. "Mogelijk willen we op termijn ook terug een damesploeg en dan is het fijn om eigen jeugd te kunnen laten doorstromen," zegt Andy Franssen van Esperanza. Heeft je zoon of dochter voetbaltalent, dan kan je ze inschrijven voor de testdagen via een e-mailtje naar tvjo[!]esperanzapelt.be.

Mediabedrijven samen voor 12-12

Donderdag 23 februari 2023
Radio en TV
Pelt - Mediabedrijven samen voor 12-12ZoomDe mediabedrijven VRT, DPG Media, Play Media en Mediahuis bundelen de krachten om Consortium 12-12 te steunen, na de aardbeving in Turkije en Syrië. "People help the people" van Cherry Ghost, eerder al gecoverd door Birdy, wordt gecoverd als campagnelied. En op maandag 6 maart zamelen alle Vlaamse radiozenders samen geld in, met de uitzending "People help the people", waarin verzoekplaten worden gedraaid. Onder het motto "People help the people" draaien Radio 1, Radio2, Radio2 BeneBene, Klara, Studio Brussel, MNM, Qmusic, Joe, Willy, NRJ, Nostalgie en Nostalgie+ die dag enkel muziek op verzoek. Wie een plaat wil aanvragen, kan dat doen door Consortium 12-12 te steunen met een gift.

Visverlof voor 55.000 geduldige mensen

Donderdag 23 februari 2023
Pelt - Visverlof voor 55.000 geduldige mensenZoomIn 2020 piekte het aantal visverloven. Het totaal van meer dan 74.000 was het hoogste aantal van de laatste 20 jaar. Hengelen zat in de lift als individuele buitenactiviteit en vorm van natuurbeleving tijdens de coronapandemie en de lockdown. In 2021 heeft deze trend zich niet doorgezet en het aantal hengelaars daalde terug tot iets meer dan 60.000. Het totaal daalde in 2022 verder tot circa 55.000. (Bron: INBO)

Oppassen: vogelgriep in het land

Donderdag 23 februari 2023
Er worden momenteel over heel België gevallen van vogelgriep bij wilde vogels vastgesteld. In Limburg was dat in de voorbije maand het geval in o.a. Hasselt, Genk, Sint-Truiden, Halen, Hechtel-Eksel, Maaseik, Kinrooi en Bocholt.
Particulieren worden sterk aangeraden om dieren op te hokken. Kom je een kadaver tegen? Raak het niet aan en meld het via de influenzalijn op het nummer 0800 99 777.

Jef Gielen overleden

Donderdag 23 februari 2023
Pelt - Jef Gielen overledenGisteren is Jef Gielen overleden, de weduwnaar van de in 2010 gestorven Gerda Hollanders. Hij was 71 jaar en afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Kaulille. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg.

Zizou Bergs naar kwartfinales dubbel

Woensdag 22 februari 2023
Zizou Bergs en David Goffin gaan naar de kwartfinales van het dubbelspel op het tennistoernooi van Marseille. In de eerste ronde versloegen ze een italiaans-Spaans duo in drie sets: 3-6, 6-2 en 10-7. De wedstrijd duurde anderhalf uur;

Marcella Teeuwen overleden

Woensdag 22 februari 2023
Pelt - Marcella Teeuwen overledenIn WZC Immaculata is gisteren Marcella Teeuwen overleden, de weduwe van Rik Mannaerts. Ze was 92 jaar. Dinsdag wordt ze gecremeerd, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. 
Pelt - ‘Waarom en hoe je tuin klimaatrobuust inrichten’ZoomWeet jij wat een klimaatrobuuste tuin is? Dat is een tuin die bestand is tegen het veranderende klimaat en waar het aangenaam vertoeven is! Een klimaatrobuuste tuin heeft minder verharding, meer schaduw, ruimte voor water en een grotere diversiteit aan planten. Aanstaande maandag 27 februari is er om 19.00 uur in CC Palethe een infossessie hierover. Je krijgt er een korte inleiding over de rol en impact van de klimaatverandering op onze tuinen. Vervolgens krijg je praktische handvatten om (…) Het hele nieuwsbericht

Handbalselectie bekend

Woensdag 22 februari 2023
Pelt - Handbalselectie bekendIn aanloop naar de dubbele interland tegen Griekenland heeft bondscoach Yérime Sylla zijn definitieve selectie van 17 spelers bekendgemaakt. Van Sezoens Bocholt is alleen Jeroen De Beule in de selectie opgenomen. Sporting Pelt mag Louis Delpire, Robbe Spooren en Door Vandebeeck afvaardigen. 
Op 8 maart spelen de Belgische handbalmannen om 20.10u in Hasselt. Op zondag 12 maart spelen ze om 16 uur in Griekenland.

Bijna 9.300 faillissementen

Woensdag 22 februari 2023
Bedrijfsnieuws
In 2022 werden 9.265 bedrijven failliet verklaard in België. Dat is een stijging van 42% in vergelijking met 2021 (6.533).
Op gewestelijk niveau valt het op dat het aantal geregistreerde faillissementen in 2022 enkel in het Vlaams Gewest is toegenomen ten opzichte van 2019. De 5.287 faillissementen in dit gewest zijn het hoogste totaal sinds 2013 toen er 5.742 werden geregistreerd. In Wallonië vormen de 2.202 geregistreerde faillissementen het derde laagste resultaat van de afgelopen tien jaar na de "covid-jaren" 2020 en 2021. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden 1.776 faillissementen opgetekend, 40% minder dan in 2019. (Statbel)

Acht procent meer verkeersdoden

Woensdag 22 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Acht procent meer verkeersdodenZoomVolgens de laatste Verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute, op basis van cijfers van de federale politie, is het aantal doden op onze wegen in 2022 met 8% gestegen ten opzichte van 2021. 521 personen kwamen om het leven. 1 op de 3 daarvan was een voetganger of een fietser. Het aantal fietsdoden steeg van 74 naar 95. Dat is het hoogste aantal ooit. In Vlaanderen daalde het aantal verkeersdoden wel licht, in tegenstelling tot Wallonië en Brussel waar er een stijging was. Het aantal ongevallen met e-steps blijft ook in heel het land stijgen. In 2022 waren er 1.715 letselongevallen met e-steps, ofwel 5 per dag.
Pelt - Infomarkten rond het ontwerp-ruimtepact 2040ZoomBenieuwd hoe Limburg er in 2040 kan uitzien? Benieuwd hoe we tegelijkertijd onze steden, dorpen, economie en open ruimte versterken in de toekomst, zonder onze Limburgse troeven uit het oog te verliezen? Ga je dan eens dan verdiepen in het Ontwerp-Ruimtepact 2040 tijdens één van de infomarkten die het provinciebestuur dezer dagen organiseert.
Het Ruimtepact 2040 schetst een ruimtelijk toekomstbeeld van Limburg, bestaande uit een strategische visie en drie beleidskaders. Die (…) Het hele nieuwsbericht

Elisa Gijbels overleden

Dinsdag 21 februari 2023
Pelt - Elisa Gijbels overledenGisteren is Elisa Gijbels overleden, de weduwe van François Snoeks. Ze was 89 jaar. Zaterdag wordt ze in Neerpelt begraven bij haar echtgenoot, na een afscheidsviering (om 10.30u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Koudere periode

Dinsdag 21 februari 2023
Pelt - Koudere periodeAan de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern over het noorden van Frankrijk, wordt in een westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming vochtige, maar relatief zachte oceaanlucht naar onze streken gestuurd. Het hogedrukgebied trekt stilaan weg naar het zuidoosten en maakt de weg vrij voor storingen die vanuit het westen komen opzetten. Na de doortocht van een koufront op woensdag, wordt koude en onstabiele lucht aangevoerd.
Morgen bevinden frontale wolken zich al in de ochtend over de (…) Het hele nieuwsbericht

Trees Voets overleden

Dinsdag 21 februari 2023
Pelt - Trees Voets overledenVandaag is Trees Voets overleden, de weduwe van Jan Meuris. Ze was 97 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. 

Benjamin Ates weg bij Grote Heide

Dinsdag 21 februari 2023
Pelt - Benjamin Ates weg bij Grote HeideBenjamin Ates verlaat Sporting Grote Heide. Hij trekt naar derde provincialer KFC Kaulille.
Zizou Bergs (WTA 132) is gisteravond uitgeschakeld op het indoor tennistoernooi van Marseille. Hij verloor in drie sets van Stan Wawrinka (WTA 105), de vroegere nummer 3 van de wereld. Setstanden: 6-4, 6-7, 6-4. De wedstrijd duurde 2,5 uur. Bergs is nog wel in de running in het dubbeltoernooi, waar hij aantreedt met David Goffin.

Pierre Vos overleden

Dinsdag 21 februari 2023
Pelt - Pierre Vos overledenOp 16 februari is Pierre Vos overleden. Hij was 68 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid en de begraving van de urne op de begraafplaats De Roosen in Neerpelt vinden plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Johan Huybers overleden

Maandag 20 februari 2023
Pelt - Johan Huybers overledenGisteren is Johan Huybers overleden, de partner van Emmy Vlassaks. Hij was geboren in Hamont en werd 55 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Ondertussen, in De Panne...

Maandag 20 februari 2023
Pelt - Ondertussen, in De Panne...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Pelt - Tafeltennis: Neerpelt A- Lommel B 14-2ZoomIn het tafeltenis heeft Neerpelt A Lommel B geklopt met 14-2. Neerpelt A staat tweede in de stand, Lommel B laatste.

Elke maandag is pastoor boer

Maandag 20 februari 2023
Pelt - Elke maandag is pastoor boerZoomElke maandag, bij het krieken van de dag, opent er een andere wereld voor de Breese pastoor Roel Alders (42). Vestimentair blijven zijn romeinse boord en het bijbehorende zwarte hemd dan even liggen en kiest hij resoluut voor een overall en laarzen. De gepaste uitrusting voor wat hij noemt „een gezondheidskuur in Overpelt”. Alders’ ouders runnen er een kleine boerderij met onder meer paarden, koeien, varkens en kippen. Het zijn hobbyboeren die wekelijks uitkijken naar de komst van hun zoon. „Fysieke arbeid in combinatie met de gezonde buitenlucht, het is pure ontspanning voor me en goed voor lichaam en geest”, zegt de priester.
Pelt - Zebracinema: 'Good Luck to You, Leo Grande'Zoom"Good Luck to You, Leo Grande" - Sophy Hyde - 97'
Met haar man Robert had Nancy een mooi leven. Seksuele voldoening stond echter niet op het menu. Wanneer Robert sterft gaat Nancy op zoek naar avontuur en naar de voldoening die ze al die jaren gemist heeft. En dat avontuur vindt ze bij Leo Grande, een sekswerker. In een anonieme hotelkamer ontmoeten ze elkaar. Nancy had echter niet gerekend op goeie seks én een goed gesprek. Leo heeft over alles een mening en hoewel hij niet altijd de waarheid vertelt, vindt Nancy hem leuk. En hij haar.
Emma Thompson speelt één van haar meest uitdagende en dappere rollen ooit: sexy, ontroerend en taboedoorbrekend, maar vooral ook hartverwarmend en relevant.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

tarieve vur de biecht

Maandag 20 februari 2023
Pelter Hükske
Pelt - tarieve vur de biechtZoomIn den tiêd detter nog jong keplántjes warre, tün moes ne nowwe jonge keploan den ursten daag aal de biechtstoêl een vur de jung van de schoël. Lüstert wattie ón de haand haauw! En had ullie goe. Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)

Hoogspringen en veldlopen bij SACN

Zondag 19 februari 2023
Pelt - Hoogspringen en veldlopen bij SACNZoomOp het BK indoor atletiek alle categorieën is Kyani Joosten (foto) bij de scholieren vijfde geworden in het polsstokspringen. Kyani, lid van SACN, haalde een hoogte van 3m70. Nog een SACN-er, Witze Vandeweyer, haalde op het Vlaams kampioenschap veldlopen in Diest een bronzen medaille bij de cadetten.

Carnaval met VOSPO

Zondag 19 februari 2023
Pelt - Carnaval met VOSPOZoomZaterdagvoormiddag stond er weer de jaarlijkse traditie op het programma om carnaval te vieren met VOSPO. Dit jaar met een special guest, namelijk 'Lommelaar van het jaar' Henri Cuypers, verkleed als Rode Duivel. De sfeer zat er weer goed in en iedereen was uitbundig aan het dansen op de leukste carnavalshits. Ook een dank aan Cindy Van Empten voor het regelen van deze leuke dag. Alaaf Alaaf Alaaf!
Pelt - Grote Heide verliest van Grote-BrogelGrote Heide heeft deze voormiddag met 2-4 verloren van Grote-Brogel. De bezoekers kwamen in de tweede en derde minuut op voorsprong via Remco Gijbels en Simon Tielen (uit penalty). In de 40ste minuut werd het 0-3 via Jelle Claes. Romano Gielen maakte er in de 70ste minuut zowaar 0-4 van. Vier en zes minuten later kon Grote Heide milderen via Seppe Abrahams en Rob Gielen: 2-4. "Ik weet niet of carnaval een rol heeft gespeeld, maar Grote Heide was onherkenbaar," aldus een trouw supporter van de Peltenaren.

Dirk De Boe overleden

Zondag 19 februari 2023
Pelt - Dirk De Boe overledenGisteren is Dirk De Boe overleden, de echtgenoot van Marleen Overweg. Hij was geboren in Ninove en werd 61 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: zondag (11-11.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Handbal: Sporting wint van Aalsmeer

Zaterdag 18 februari 2023
Pelt - Handbal: Sporting wint van AalsmeerIn de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt vanavond Aalsmeer verslagen met 29-27. In de rangschikking staat Sporting op de vierde plaats. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Jawel! Met nog 1 speeldag te gaan heet de uitdager niet meer Visé maar wel Hurry-Up! Maar het goede nieuws is dat Sporting zijn lot zelf in handen heeft en niet achteruit maar vooruit moet kijken. Hubo Handbal heet de tegenstander en die klip moet nog genomen worden, voorwaar geen (…) Het hele nieuwsbericht

Transportbedrijf RB Logtra failliet

Zaterdag 18 februari 2023
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft donderdag transportbedrijf RB Logtra uit Pelt failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 18 maart ingediend worden.

Mandus Thijs overleden

Zaterdag 18 februari 2023
Pelt - Mandus Thijs overledenGisteren is Mandus Thijs overleden, de weduwnaar van José Brusselaers. Hij was geboren in Eksel en werd 96 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een eucharistieviering in de parochiekerk van Neerpelt-Centrum. Begroeting: donderdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

EMJ zoekt hosts en hostessen

Zaterdag 18 februari 2023
Pelt - EMJ zoekt hosts en hostessenZoomOok dit jaar zoekt het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Pelt hosts en hostessen die de internationale gasten wegwijs kunnen maken doorheen het festival van 28 april tot 2 mei.
Voor jongens en meisjes die minstens in het vijfde jaar middelbaar zitten, niet op hun mondje zijn gevallen, ondernemend zijn, eventueel nog een andere taal spreken en vlot in de omgang zijn is dit zeker een leuke uitdaging, zegt het EMJ. Een EMJ-host(ess) loodst zijn/haar vaste groep doorheen het weekend (…) Het hele nieuwsbericht

Pierre Swinnen overleden

Zaterdag 18 februari 2023
Pelt - Pierre Swinnen overledenDonderdag is oud-schoenmaker Pierre Swinnen overleden, de weduwnaar van Mia Steensels. Hij was 92 jaar. De afscheidsviering vindt donderdag (10.30u) plaats in het crematorium in Lommel. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Merels en het ‘e b c’

Zaterdag 18 februari 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - Merels en het ‘e b c’“Ik heb vanmorgen al uitgevlogen jonge merels gezien,” zei Lode. Hij zei het met een stelligheid die geen tegenspraak of twijfel duldde. En Lode, ofschoon geen gerenommeerde vogelaar, heeft een stem die gezag afdwingt. Het werd dan ook even stil in De Kroon. Héél even.
Nu heb ik mijn jeugd als boerenzoon ook vrijwel volledig buiten doorgebracht, in de vrije natuur. En die natuur kan rare kuren hebben. De ene keer komt de winterprik veel te vroeg en duurt hij veel te lang om nog (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe boeken in de bibs

Vrijdag 17 februari 2023
En weer zijn er heel wat nieuwe boeken binnengekomen in de gemeentelijke bibliotheken:
Volwassenen fictie:
- Lege harten/ Maria Judite de Carvalho
- De logé/ Heather Gudenkauf
- Geschaafde zielen/ Patricia de Landtsheer
- Naar San Francisco/ Clara Clementine Eliasson
- Lessen/ Ian McEwan
- Voorbij de bergen/ Maud Ankaoua
- Aardelingen/ Eddy Verloes
- De schaker van Buenos Aires/ Ariel Magnus
- De vogels van de hemel/ Karl Ove Knausgard
- Dierenmens/ Alexander MacLeod
- In de schaduw/ Shelley Burr
- De levens van Jacob/ Christophe Botalski
- De boekenverkoopster van Parijs/ Kerri Maher
- Afscheid van de handkus/ Benno Barnard
- De zondaar/ Edward Rutherfurd
- Het huis aan het strand/ Jenny Hale

Volwassenen non-fictie:
- Leven als een vogel/ Vinciane Despret
- Voor Vlaanderen, volk en Führer/ Aline Sax
- Als dit, dan dat: de algoritmen waar de digitale wereld op draait/ Chris Bleakley
- Zwarte golf/ Kim Ghattas
- Vrolijke vrekken: geld besparen was nog nooit zo leuk/ Kristof Bogaerts en Ewoud Huysmans
- Let’s talk money/ Djennah Van Nieuwenhove

Fietser gewond bij verkeersongeval

Vrijdag 17 februari 2023
Pelt - Fietser gewond bij verkeersongevalBij een botsing tussen een fietser en een personenwagen op het kruispunt van Fabrieksstraat en Tennislaan in Pelt is vanmorgen even voor 9u de fietser gewond geraakt. Het gaat om een 24-jarige man uit Lommel. Hij moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. De automobilist, een 32-jarige man uit Genk, werd niet gewond.

Postkantoren maandag gesloten

Vrijdag 17 februari 2023
Pelt - Postkantoren maandag geslotenKomende (carnavals)maandag 20 februari zijn de postkantoren gesloten, meldt bpost. Kranten, pakjes en brieven worden wel overal uitgereikt. Postpunten, Pakjespunten en Pakjesautomaten zijn open volgens de normale uren.
Pelt - Turkije, Syrië, Valentijn en carnavalThema’s genoeg voor het beiaardconcert van morgenvoormiddag. Muziek zal in Turkije of Syrië niet veel helpen, maar hopelijk is het een mentale steun voor de mensen van Neerpelt die ginder verwanten hebben… De beiaardier speelt enkele liedjes uit die landen. Daarnaast was het deze week Valentijn, dus weerklinken er ook liefdesliedjes. En dit weekend is het carnaval in Pelt; dus u hoort ook carnavalsliedjes. Te horen tijdens de zaterdagmarkt van Neerpelt vanaf 11 uur!

Maria 'Jeanne' Cuypers overleden

Vrijdag 17 februari 2023
Pelt - Maria 'Jeanne' Cuypers overledenGisteren is Maria 'Jeanne' Cuypers (91) overleden, de weduwe van de in 1971 gestorven Jan Theunissen en de levensgezel van Roger Keyen. Zij woonde in Wijchmaal en was afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zij wordt begraven op de begraafplaats van Lindel-Hoeven. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Wisselvallig weekend

Vrijdag 17 februari 2023
Weerbericht
In een strakke westelijke luchtstroming worden storingen naar onze streken gestuurd. Er valt regen, maar de hoeveelheden zijn niet zo erg groot. Na het weekend komt een hogedrukgebied met zijn kern over het noorden van Frankrijk te liggen. We krijgen dan wat vaker droog weer.
Vandaag is het meestal zwaar bewolkt en af en toe valt er een spat regen. Meestal is het echter droog. Er staat wel veel wind met windstoten tot 65 km/u. Het kwik bereikt 12 of 13 graden.
Zaterdag zijn de wolken (…) Het hele nieuwsbericht

Een nieuwe Vermeer in het Rijksmuseum

Donderdag 16 februari 2023
Pelt - Een nieuwe Vermeer in het RijksmuseumZoomEen nieuwe Vermeer op de tentoonstelling in Amsterdam die volledig uitverkocht is: het ticketmeisje... (Cartoon: Fobie)
Pelt - Handbal: Sporting wint halve finale bekerIn de halve finale voor de beker van België in het handbal is Sporting Pelt vanavond bij Sprimont gaan winnen met 19-35. Op 1 april volgt de finale in Hasselt; tegenstander is dan Sezoens Bocholt;

Twee lichtgewonden bij verkeersongeval

Donderdag 16 februari 2023
Pelt - Twee lichtgewonden bij verkeersongevalBij een kop-staartaanrijding tussen twee personenwagens op het kruispunt van Peerderbaan en Hennemeeuwis in Pelt zijn gisteren in de vooravond de twee bestuurders licht gewond geraakt. Het gaat om een 24-jarige man uit Pelt en een 58-jarige vrouw uit Bocholt. Overbrenging naar het ziekenhuis bleek niet noodzakelijk.

Bijna 1 op 5 loopt risico op armoede

Donderdag 16 februari 2023
2.144.000 Belgen, of 18,7% van de bevolking, lopen risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat blijkt uit de armoedecijfers voor 2022 die Statbel, het Belgische statistiekbureau, vandaag op basis van de enquête naar inkomen en levensomstandigheden publiceert.
13,2% van de Belgen leeft in een huishouden met een totaal besteedbaar inkomen dat lager is dan de armoedegrens, dat is 1.366 euro per maand voor een alleenstaande. Ze worden beschouwd als een risico op monetaire armoede.
Verder leeft (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Kruisingen fietssnelweg worden aangepaktZoomDe F74 Hasselt-Eindhoven via Pelt, ook gekend als de Spoorlijn 18-fietssnelweg, heeft tussen Houthalen-Helchteren en Hamont-Achel meer dan 30 kruisingen met landbouwwegen en lokale wegen. Al deze conflictpunten krijgen de komende jaren een nieuwe, veilige invulling met een duidelijke situatie voor de fietsers en automobilisten. Voor zes van die kruisingen heeft het Limburgs provinciebestuur op 13 februari de omgevingsvergunning aangevraagd.
Het gaat om de fietsdoorsteken aan de (…) Het hele nieuwsbericht
Een appartement werd in Limburg gemiddeld 1,84 procent goedkoper in het laatste kwartaal van 2022. Dat blijkt uit cijfers van vastgoeddataplatform Realo. De prijsdaling in Limburg is opvallend sterker dan in de andere Vlaamse provincies. Ook de huizenmarkt koelde af, maar daar is de knik in de prijzen veel beperkter dan bij de appartementen. Hasselt versterkte in 2022 zijn positie als duurste Limburgse stad.
Een appartement van 95 vierkante meter kostte eind 2022 in Limburg gemiddeld 218.266 (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe boeken in de Peltse bibs

Woensdag 15 februari 2023
Pelt - Nieuwe boeken in de Peltse bibsZoomWeer zijn heelwat nieuwe boeken gearriveerd in de Peltse bibliotheken. Vandaag aandacht voor de afdeling Volwassenen fictie:
- Het huis met geheimen/ Lucy Diamond
- Fluweel/ J.D. Robb
- Wederhelft/ J.D. Robb
- Kwaad bloed/ Tine Bergen
- Victoriestad/ Salman Rushdie
- Voorbij het zwart/ Hilary Mantel
- Heenkomen/ Pankaj Mishra
- Een eilandbruiloft/ Jenny Colgan
- Wij hebben het geweten/ Catherine (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsster gewond in de Zandstraat

Woensdag 15 februari 2023
Pelt - Fietsster gewond in de ZandstraatIn de Zandstraat, waar vanwege werken alleen fietsers mogen rijden, is vandaag een 78-jarige fietsster uit Pelt gewond geraakt bij een botsing met een andere fietser, een 16-jarige jongen. De vrouw moest met de ambulance naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Liza Schurmans overleden

Woensdag 15 februari 2023
Pelt - Liza Schurmans overledenIn WZC Sint-Jozef is gisteren Liza Schurmans overleden, de weduwe van Door Hurkmans. Ze was 94 jaar en afkomstig uit Grote-Brogel. Praktisch haar hele leven bracht ze door in St. Huibrechts-Lille. Woensdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van SInt-Huibrechts-Lille. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in Uitvaartzorg Severens.

Weersverandering

Woensdag 15 februari 2023
Weerbericht
Pelt - WeersveranderingAtlantische storingen kunnen stilaan tot over onze regio schuiven met veel wolken en ook wat neerslag. Het zonnige weer van de afgelopen dagen maakt plaats voor een heel ander weertype. De temperaturen blijven wel hoog voor de tijd van het jaar, maar het gaat wel een stuk harder waaien.
Vandaag is de zon eerst nog flink van de partij, maar vanuit het westen komen er hoge wolkenvelden opzetten en die sluieren de zon. Na de middag krijgt de zon het steeds moeilijker om doorheen de wolken te schijnen, (…) Het hele nieuwsbericht

E314 Boorsem vannacht afgesloten

Woensdag 15 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De Nederlandse snelwegbeheerder Rijkswaterstaat voert komende nacht opnieuw werken uit op de E314/A76 vanaf de grens richting het knooppunt Kerensheide. De E314 richting Nederland zal daarom tijdelijk afgesloten worden vanaf het complex 33 Maasmechelen tussen 22u en 8u. Het verkeer op de E314 richting Nederland verlaat de snelweg aan afrit 33 Maasmechelen en volgt de omleiding via de gewestwegen tot het knooppunt Kerensheide. Weggebruikers op de E314/A76 vanuit Nederland richting Maasmechelen zullen geen hinder ondervinden.
Pelt - Zes Sporting-spelers in selectie Red WolvesIn aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijden van 8 maart in Hasselt tegen Griekenland en van 12 maart in Griekenland maakte bondscoach Yérime Sylla vanmorgen zijn ruime selectie van 35 spelers bekend. De definitieve selectie van 16 spelers wordt later bekend gemaakt. Van Sporting Pelt zijn zes spelers geselecteerd:  Nick Deekens, Louis Delpire, Robbe Spooren, Door Vandebeeck, Louis Vandebeeck en Seppe Vandeboer.

Wat vind je van de beiaard?

Woensdag 15 februari 2023
Pelt - Wat vind je van de beiaard?Op het internet is een enquête geplaatst over beiaardmuziek en wat mensen daarvan vinden. De online vragenlijst werd ontwikkeld als onderdeel van een afstudeerproject van Emily Kim aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, onder begeleiding van Luc Rombouts. Het doel ervan is een beter inzicht te krijgen in de waardering van beiaardmuziek door het publiek. De antwoorden zijn anoniem en het invullen van de vragenlijst neemt 5 à 10 minuten in beslag. Doen! Naar de vragenlijst

Is de kust veilig?

Dinsdag 14 februari 2023
Pelt - Is de kust veilig?ZoomWe weten het - het is maar een eekhoorn. Maar wat een vertederende foto, die Albert DIlissen in zijn tuin maakte...

Fietsbrug in Helchteren bijna klaar

Dinsdag 14 februari 2023
De werken aan de fietsbrug in Helchteren zitten in de laatste rechte lijn. De komende weken werkt de aannemer de nieuwe bushaltes en de fietspaden richting brug af.

Rihanna zwanger op Super Bowl

Dinsdag 14 februari 2023
Pelt - Rihanna zwanger op Super BowlZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Pelt - Grote Heide - Grote-Brogel al om 11 uurOmwille van carnaval zal de thuiswedstrijd van Sporting Grote Heide tegen Grote-Brogel komende zondag niet om 15u starten, maar al om 11 uur.
Pelt - Meer dan 2000 cannabisplanten ontdektVanochtend vond in Limburg de dertigste Cleanhouse-actie plaats sinds de start in 2015. Deze acties worden in nauw overleg met parket Limburg en eventueel de onderzoeksrechters periodiek georganiseerd met het oog op het detecteren en opruimen van cannabisplantages. Het doel is het beheersen van deze vorm van (georganiseerde) cannabisteelt binnen onze provincie. Op zes plaatsen werd een huiszoeking uitgevoerd: Zonhoven, Bilzen, As (2), Bree en Kortessem.
Op de Vogelsancklaan in Zonhoven (…) Het hele nieuwsbericht

Kunst voor de tuinvogels

Dinsdag 14 februari 2023
Pelt - Kunst voor de tuinvogelsZoomZondag timmerden vrijwilligers van Natuurpunt en Limburgs Landschap in Houthalen-Helchteren 30 nestkastjes voor tuinvogels in elkaar. De grootte van het gat in het kastje verschilt al naargelang de vogelsoort. Maurice Cambré zorgde bij hem thuis voor een artistieke toets. Geïnspireerd door schilder Piet Mondriaan beschilderde hij het kastje in diens veelkleurige opvallende stijl (foto).
Kunst waarvan ook vogels kunnen genieten! Zou het niet mooi zijn als we ook de stijl van andere schilders op zulke nestkastjes zouden loslaten? Een Valerius De Saedeleer? Een Breugel? Een Rubens? Een Tuymans?  (Jef Lingier)

'Een Oekraïense koffieklets'

Dinsdag 14 februari 2023
Pelt - 'Een Oekraïense koffieklets'ZoomKomende zaterdagnamiddag van 14u tot 17u organiseert de Welzijnsregio met de 6 lokale besturen van Bocholt, Hamont-Achel, Lommel, Hechtel-Eksel, Peer en Pelt in samenwerking met CAW Limburg een Oekraïense koffieklets. Het Dommelhof in Pelt zet die dag de deuren open voor een Oekraïense koffieklets voor vluchtelingen en gastgezinnen. Op het programma: infosessies, live muziek, kinderanimatie, taart en veel koffie.
Sinds februari 2022 is de oorlog in Oekraïne dagelijks (…) Het hele nieuwsbericht

Storing in het seinhuis

Dinsdag 14 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Vanwege een storing in het seinhuis in Mol, waardoor de seininrichting op de spoorlijnen Mol-Hasselt en Mol-Hamont niet meer werkte, waren er in de loop van de voormiddag heel wat problemen bij de spoorovergangen op die lijnen. Infrabel vermoedde aanvankelijk dat er bij grondwerken in Balen een kabel was geraakt, maar het bleek om het seinhuis zelf te gaan. Een computerstoring daar was de oorzaak van enkele eigenaardige situaties aan de overwegen, waarbij slagbomen de indruk gaven niet te begrijpen wat er van hen werd verwacht. De lokale politie moest er het verkeer regelen.
Op dit ogenblik - 12.30u - heeft Infrabel een tijdelijke oplossing gevonden en komt het treinverkeer weer op gang. De storing zal in de loop van de namiddag ten gronde worden verholpen.

Zo ging dat in De Panne

Dinsdag 14 februari 2023
Pelt - Zo ging dat in De PanneZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Pelt - 'Voetballers niet meer in 't zwart betaald'Een vergoedingsplafond van 4.500 euro per seizoen en alleen maar digitale betalingen. Met dat nieuwe financiële kader maakt Voetbal Vlaanderen vanaf volgend seizoen een einde aan de jarenlange rechtsonzekerheid rond de RSZ-bijdragen van amateurvoetballers, meldt Sporza. "De tijd waarin onze amateurclubs hun spelers honderden euro’s per maand in het zwart betaalden, is voorgoed voorbij." Lees meer bij Voetbal Vlaanderen

Hinder bij De Lijn

Dinsdag 14 februari 2023
Pelt - Hinder bij De LijnZoomDoor een vakbondsactie is er hinder bij De Lijn. "De actie is niet gericht tegen De Lijn, ook al neemt personeel van De Lijn eraan deel. De Lijn betreurt alleszins de hinder die dit met zich zal meebrengen voor haar bus- en tramreizigers. Met de vakbondsactie wordt gepleit voor meer koopkracht en meer fiscale rechtvaardigheid", laat de vervoersmaatschappij weten. Wie een bus moet nemen, controleert best de app of de website. 

Herkol trekt doelman aan

Dinsdag 14 februari 2023
Pelt - Herkol trekt doelman aanDoelman Robbe Pinxten ( Bocholt) zal komend seizoen de kleuren van SV Herkol verdedigen.

Uniform oproepsysteem voor brandweer

Maandag 13 februari 2023
Pelt - Uniform oproepsysteem voor brandweerZoomNa de zone Oost-Limburg hebben nu ook de hulpverleningszones Noord- en Zuid-West Limburg het nieuwe oproepsysteem ‘FrontForce Emergency’ in gebruik genomen. Een belangrijke stap voor de Limburgse hulpverlening, want dit stelt de drie Limburgse hulpverleningszones in staat om het oproepen van personeel, materiaal en voertuigen voortaan nog beter en sneller te laten verlopen.
Aan de hand van dit nieuwe oproepsysteem stuurt de brandweerdispatch zowel brandweer- als ziekenwageninterventies aan. (…) Het hele nieuwsbericht

Deel N69 komend weekeinde afgesloten

Maandag 13 februari 2023
Grensgevallen
Komend weekend wordt de N69 - de Luikerweg tussen Lommel-Kolonie en Valkenswaard - in beide richtingen afgesloten tussen de aansluiting Dommelen en Locht bij Veldhoven. In dat weekend worden diverse onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Ook wordt de leuning op het voetgangersviaduct Einderheide hersteld. Het doorgaande verkeer tussen België en Eindhoven wordt omgeleid via de N397 en de A67. Ook het voetgangersviaduct Einderheide is in dat weekend afgesloten.
Op zondag 19 februari om 18.00 uur worden de N69 en het voetgangersviaduct weer opengesteld.

Esperanza Pelt werft aanvaller aan

Maandag 13 februari 2023
Pelt - Esperanza Pelt werft aanvaller aanEsperanza Pelt heeft Mourad Daoudi aangetrokken, een 27-jarige aanvallende middenvelder die overkomt van reeksgenoot Sint-Lenaarts. Daoudi, die zijn opleiding kreeg bij de jeugd van FC Antwerp en later nog voor Woluwe Zaventem speelde, speelde vijf seizoenen voor Sint-Lenaarts waar hij elk seizoen goed was voor tien doelpunten. Dit seizoen zit hij al aan acht doelpunten voor de club uit Brecht.

COVID-19 is de derde doodsoorzaak

Maandag 13 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceerde vandaag de doodsoorzaken voor 2020. De COVID-19-pandemie veroorzaakte in dat jaar 22.012 doden in België, of 17,4% van alle sterfgevallen. Daarmee is COVID-19, de besmettelijke ziekte veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus, de derde doodsoorzaak in 2020. Net als in 2019 waren tumoren de belangrijkste doodsoorzaak. In totaal overleden 27.209 mensen aan tumoren (kwaadaardig, goedaardig of onzeker), ofwel 21,4% van alle sterfgevallen in 2020. 26.289 Belgen stierven aan aandoeningen van de bloedsomloop, ofwel 20,7% van alle sterfgevallen.

Zebracinema: 'R.M.N.'

Maandag 13 februari 2023
Pelt - Zebracinema: 'R.M.N.'Zoom"R.M.N." - Christian Miungiu - Roemenië - 2022 - 125'
De titel van de film is een afkorting van ‘rezonanta magnetica nucleara’, Roemeens voor een MRI-scan. Een kleine dorpsgemeenschap in Transsylvanië wordt in deze prent door de scanner gehaald. Het is een momentopname van een diep verscheurde gemeenschap die in alle richtingen uit elkaar valt. Vooral de komst van twee gastarbeiders uit Sri Lanka doet het vuur in de pan slaan.
Christian Mungiu meet de koorts van Europa met deze film, die nog lang zal bijblijven. Een film over neoliberalisme, xenofobie en andere wilde beesten. Wat Mungiu hier in essentie laat zien, is dat een zogezegd beschaafd volk elk moment kan veranderen in een naar de rieken en toortsen grijpende massa. Mungiu is een regisseur die iets te vertellen heeft over de maatschappij en dat doet hij op een geheel eigen manier.
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Pelt - Twee nieuwe spelers voor LindelhoevenTweedeprovincialer Lindelhoeven VV heeft twee spelers aangetrokken: Kobe Drieskens (Kadijk) en Rune Eerdekens (Bree-Beek).

Handbal: Sporting Pelt - Amay 28-23

Maandag 13 februari 2023
Pelt - Handbal: Sporting Pelt - Amay 28-23In tweede nationale mannen van het handbal heeft Sporting Pelt met 28-23 gewonnen van Amay. Sporting Pelt staat voorlaatste in de stand.

Goesting in a trioke

Maandag 13 februari 2023
Pelter Hükske
Pelt - Goesting in a triokeZoomSjarel en Soêj zitten nog al es mieër ón den toeëg. Mer vandaag is’t zoe wa stil. Tot Sjarel op ne viezze kieër iets hieël stóms veurstèlt. Lüstert! En had ullie goed, eh! We kunnen er toch nog mei laache zeker? Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)
Pelt - 'Blauwe Kei' wint beker Jef MissottenZoomNa enkele jaren inactiviteit vanwege covid-19 startte het
biljarttoernooi voor 55-plussers "beker Jef Missotten" weer op, deze keer in het Pelterke. De teams van Koninklijke Moedig Vooruit en Blauwe Kei mochten uiteindelijk de finale spelen. En die werd verdiend door de Blauwe Kei gewonnen. Jammer voor Guy Hurkmans, Gerard Hensen en Pierre Brandts van KMV.
Grensgevallen
Op de Europese kampioenschappen baanwielrennen heeft Harrie Lavreysen (25) uit Luyksgestel dit weekend drie Europese titels veroverd: in de teamsprint, de sprint en het keirin. Harrie is ook al wereldkampioen keirin.

SACN liep mee in Diest

Zondag 12 februari 2023
Pelt - SACN liep mee in DiestZoomAtletiekclub SACN nam vandaag met 22 atleten deel aan het Vlaams kampioenschap veldlopen in Diest. En dit waren de toppers: pupil Tuur Verheyen, die een mooie derde plaats haalde (rechts op de foto); pupil Yfke Stessens werd 7de; ook scholiere Indy Lagarde en senior Jorne Van Herck haalden een 7de plaats; junior Zjef Ceunen werd 9de, net als minieme Mien Vliegen. Senior Laurens Vanderlinden haalde een 10de plaats.

Wijshagen klopt LHVV B

Zondag 12 februari 2023
Pelt - Wijshagen klopt LHVV BIn Vierde Provinciale heeft Heidebloem Wijshagen Lindelhoeven VV B verslagen met 3-1. Voor LHVV scoorde Jens Geuns.

Gelijkspel voor Kadijk

Zondag 12 februari 2023
Pelt - Gelijkspel voor KadijkIn Tweede Provinciale is Kadijk SK bij Eendracht Mechelen a/d Maas 1-1 gelijk gaan spelen. Voor Kadijk scoorde Toon Thijs.

Grote Heide wint bij V. Lommel

Zondag 12 februari 2023
Pelt - Grote Heide wint bij V. LommelSporting Grote Heide is bij Verbroedering Lommel gaan winnen met 0-1. Het doelpunt viel in de 87ste minuut via een kopbal van Geert Gielen. Verbroedering eindigde de match met tien spelers.

Herkol verliest bij Bregel

Zondag 12 februari 2023
Pelt - Herkol verliest bij BregelHerkol heeft deze namiddag bij Bregel Sport verloren met 1-0.

Dameshandbal: DHCO wint in Gent

Zaterdag 11 februari 2023
Pelt - Dameshandbal: DHCO wint in GentDHCO heeft vanavond tweemaal gewonnen in Gent. De beloften wonnen met 25-35 en de eerste ploeg met 28-29. Zo eindigt DHCO op de 5de plaats. Op naar de play-offs!

Handbal: Sporting wint in Eupen

Zaterdag 11 februari 2023
Pelt - Handbal: Sporting wint in EupenIn de BENE-league van het handbal is Sporting Pelt bij Eupen gaan winnen met 29-35. Sporting hijst zich zo op de vierde plaats. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Eupen had van haar eerste thuiswedstrijd van 2023 een ware happening gemaakt. Ex-spelers waren uitgenodigd, de carnavalisten, en natuurlijk het sowieso talrijk opgekomen publiek. Er heerste dus een leuke ambiance in de krappe sporthal. In die omstandigheden werd Eupen naar voor gestuwd en door (…) Het hele nieuwsbericht

Esperanza wint van Wijgmaal

Zaterdag 11 februari 2023
Pelt - Esperanza wint van WijgmaalEsperanza Pelt heeft nog eens gewonnen: Olympia Wijgmaal werd verslagen met 2-0. Het was een verdiende overwinning, met doelpunten van Jasper Jacobs en Maxim Goossens. Esperanza blijft daardoor al 13 wedstrijden ongeslagen.

LHVV wint van KRC Peer

Zaterdag 11 februari 2023
Pelt - LHVV wint van KRC PeerLindelhoeven VV heeft vanavond thuis KRC Peer verslagen met 1-0.. In een weinig hoogstaande derby schoot Jonas Meeus een vrije trap van ver op de lat. Ogun Demirci tikte de vallende bal binnen: 1-0. Een belangrijke overwinning waardoor LHVV nog steeds naar boven kan kijken.

Damesvoetbal: Kadijk klopt Exelle

Zaterdag 11 februari 2023
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk klopt ExelleZoomDe dames van Kadijk hebben deze middag die van  Eksel verslagen met 5-2. De doelpunten van Kadijk werden gescoord door Valentina Aerts, Linda Custers (2), Janna Van Hove en Lore Hendrikx. (Foto's Albert Loos) Meer foto's
Damesvoetbal: Kadijk klopt Exelle
Zoom

Alda Joosten overleden

Zaterdag 11 februari 2023
Pelt - Alda Joosten overledenGisteren is Alda Joosten overleden, de echtgenote van Hendrik Ramaekers. Ze was geboren in Hamont en werd 86 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Lena Segers overleden

Zaterdag 11 februari 2023
Pelt - Lena Segers overledenIn WZC Sint-Jozef is gisteren Lena Segers overleden, de weduwe van Toine Vaesen. Ze was 88 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u). Begroeting: woensdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

Alfons Spooren overleden

Zaterdag 11 februari 2023
Op 30 januari overleed Alfons Spooren. Hij was 64 jaar. De crematie en het bijzetten van de urne op de begraafplaats vonden in besloten kring plaats. Condoleren kan via info[!]uitvaartcentrum-vandebosch.be

Groen licht voor Vlaamse Toetsen

Zaterdag 11 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse Regering geeft groen licht voor de invoering van Vlaamse Toetsen. Het gaat om toetsen die álle leerlingen zullen afleggen in het 4de leerjaar, het 6de leerjaar, het 2de jaar secundair en het 6de jaar secundair. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts introduceert deze centrale proeven in de strijd tegen de dalende onderwijskwaliteit. De Vlaamse Toetsen zijn volgens hem nodig om permanent de vinger aan de pols te houden bij alle leerlingen, om scholen de kans te geven zich te vergelijken met (…) Het hele nieuwsbericht

Auto uitgebrand

Vrijdag 10 februari 2023
Grensgevallen
Op de snelweg 167 bij Veldhoven is vandaag door een onbekende oorzaak een BMW in brand gevlogen. De wagen droeg Belgische nummerplaten. De bestuurder kon tijdig uit de auto en werd niet gewond. De motorruimte van de BMW is volledig vernield.

1 euro per inwoner

Vrijdag 10 februari 2023
Hoeveel moet een gemeente geven aan slachtoffers van de aardbevingen? Bij ons blijven de bedragen per gemeente relatief beperkt. In Eindhoven hanteren ze een andere norm: 1 euro per inwoner, zodat daar nu een bedrag van zowat 244.000 euro wordt overgeschreven naar het Nederlandse gironummer 555 van de samenwerkende hulporganisaties. Dat scheelt een slok op een borrel, nemen we aan.
Het is maar dat je 't weet
Wie vandaag bouwt of grondig verbouwt moest tot op heden een regenwaterput van 5.000 liter laten steken, ongeacht de dakoppervlakte. Daar komt nu verandering in, meldt minister Zuhal Demir. 5.000 liter blijft het minimum. Is je dakoppervlakte groter dan 80m² dan moet je regenwaterput minstens 7.500 liter groot zijn. Wanneer je dak meer dan 120m² beslaat, dan is een put van 10.000 liter verplicht. Dat water moet dan weer verplicht gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, als poetswater of voor de wasmachine. De maatregel gaat in vanaf 2 oktober.

Bromfietsster gewond

Vrijdag 10 februari 2023
Pelt - Bromfietsster gewondBij een verkeersongeval in de Stationsstraat is gisternamiddag rond 16u een 16-jarige bromfietsster uit Pelt gewond geraakt. Ze moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. Het meisje werd aangereden door een personenwagen toen ze uit de Vrijheidsstraat kwam en de Stationsstraat wilde inrijden. 
Pelt - Handboogschieten: Vlaams goud voor ThibeZoomOp het Vlaams kampioenschap handboogschieten in Stabroek behaalden de schutters van Oude Stam Neerpelt (Thabita Serroyen, Bernd Snoeks, Jordy Driesen en Omar Van de Kerkhof) in hun categorie mooie resultaten, maar de gouden plak en de titel waren voor Thibe Berkmans. In de U15 Recurve mag hij zich Vlaams kampioen noemen. "De club is de afgelopen twee jaar enorm gegroeid en heel wat jonge schutters vinden hun weg naar OSN", zo vertelt trainer Anita Vos. "Dat we nu al zulke knappe resultaten mogen optekenen is dan ook bijzonder mooi, zowel voor de club als voor de handboogsport in het algemeen." Gefeliciteerd, Thibe, met deze schitterende titel! (CVN)

Massage- en healingsalon failliet

Donderdag 9 februari 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van massage- en healingsalon Ansuz De Verbinding uit Pelt. Schuldvorderingen moeten voor 11 maart ingediend worden.

Aantal geboorten in 2022 gedaald

Donderdag 9 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden voorlopig ongeveer 113.800 geboorten geregistreerd in België. Dat zijn er zo’n 2.800 minder dan in de periode 2018-2021, ofwel een daling met 2,4%. De regionale verschillen zijn groot: de cijfers tonen een eerder lichte daling in het Vlaamse Gewest (-1,2%) en het Waalse Gewest (-0,6%) en een stevige daling in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (-11,1%) ten opzichte van de periode 2018-2021. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van het aantal geboorten in het jaar 2022 van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Zonder zaad ben je niks

Donderdag 9 februari 2023
Pelt - Zonder zaad ben je niksZoomWie kent er de Zadenbib (nog) niet? Nu het voorjaar en dus ook het zaaiseizoen is aangebroken willen wij er u even kennis mee laten maken. In de bibliotheek van Hamont-Achel, Bocholt, Lommel, Pelt, Peer en Eksel staat een rek met heel wat zadenzakjes van groenten, bloemen en kruiden die iedere tuinliefhebber mee mag nemen. Deze zaden worden gratis aangeboden dankzij de bereidwillige medewerking van de gemeenten, de vele vrijwilligers, scholen die helpen bij het inpakken en ook dankzij jullie. (…) Het hele nieuwsbericht

Damesvoetbal: Kadijk klopt Zonhoven

Woensdag 8 februari 2023
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk klopt ZonhovenIn de Tweede Provinciale van het damesvoetbal heeft leider Kadijk eerste achtervolger Zonhoven verslagen met 5-3. Voor Kadijk scoorden Valentina Aerts (2), Janna Van Hove (2) en Karen Janssens-Lens.

Kadijk wint van As-Niel

Woensdag 8 februari 2023
Pelt - Kadijk wint van As-NielIn Tweede Provinciale heeft Kadijk de punten thuisgehouden tegen As-Niel. Uitslag: 2-1, na doelpunten van Stijn Molenberghs en Raf Thijs

Herkol verliest van Achel

Woensdag 8 februari 2023
Pelt - Herkol verliest van AchelHerkol heeft vanavond thuis met 0-3 verloren van Achel VV.  Vanwege het gelijkspel van Zepperen-Brustem wint Achel daardoor de tweede periodetitel.

Lindelhoeven VV wint op twee fronten

Woensdag 8 februari 2023
Pelt - Lindelhoeven VV wint op twee frontenDe eerste ploeg van LHVV haalde vanavond uit op het veld van Leopoldsburg: 2-6. De Lindelse doelpunten werden gescoord door Jonas Meeus (2), Jorg Goutsmet (2), Jarne Vandebriel en Ogun Demirci. Ook de tweede ploeg won: thuis werd het 2-0 tegen Bree-Beek, na doelpunten van Stef Lenaers en Hubrecht Hermans.

Meer wolken

Woensdag 8 februari 2023
Weerbericht
Pelt - Meer wolkenEen kanjer van een hogedrukgebied ontfermt zich over het weer in onze streken. De zon is daarbij omnipresent en er staat nauwelijks wind. Met heldere condities tijdens de nacht vriest het wel algemeen. Minpunt is de luchtkwaliteit: omdat er nauwelijks beweging in de atmosfeer is, blijven stof- en roetdeeltjes hangen en is de luchtkwaliteit zeer slecht. De kern van het hogedrukgebied verplaatst zich stilaan richting Rusland, waardoor donderdag een erg zwakke storing over onze streken kan schuiven. Ook de dagen (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Oversteyns overleden

Woensdag 8 februari 2023
Pelt - Mia Oversteyns overledenOp 99-jarige leeftijd is gisteravond Mia Oversteyns overleden, de weduwe van Gilbert Seresia. Dat meldt Sint Oda. Samen met haar man nam Mia het initiatief voor de oprichting van dienstencentrum Sint Oda (1970) en van Stijn vzw (1998). Gilbert Seresia overleed in juni 2007. UPDATE Dinsdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: maandag (18.30u-20u) in Sint-Oda, Breugelweg 200. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Steven Geens overleden

Woensdag 8 februari 2023
Pelt - Steven Geens overleden
Maandag is Steven Geens overleden, de echtgenoot van Elly Jamers. Hij was 69 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van 't Lindel. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Op de Facebookpagina van een (ingeweken) Peltenaar vonden we een heftige reactie op het tamelijk omstreden tv-programma Het Verhaal van Vlaanderen. Piet Peters snuffelt al een half leven aan de (naar zijn zeggen) van de pot gerukte mythevorming rond 1302. Stukjes van zijn puzzel staan op zijn website www.leugensvan1302.be die wellicht nooit helemaal klaar geraakt omdat hij met zoveel andere dingen bezig is... Hier is die reactie: 
"Het (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - 10.000 euro voor slachtoffers aardbevingVanuit het Fonds Wereldnoden schenkt bisdom Hasselt 10.000 euro aan Caritas International voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. “De machteloosheid ten aanzien van zulke natuurramp roert me enorm”, zegt bisschoppelijk  gedelegeerde voor de diaconie en de caritassector Frank Deloffer. “In die situaties willen we ons christelijk geloof ook werkelijk in daden uitdrukken".

Ondertussen, in de wolvenroedel...

Woensdag 8 februari 2023
Pelt - Ondertussen, in de wolvenroedel...Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Doelman Schepers verlaat Herkol

Woensdag 8 februari 2023
Pelt - Doelman Schepers verlaat HerkolDoelman Schepers zal komend seizoen de kleuren van derdeprovincialer Maasland NO A verdedigen.

Boetes voor betrapte winkeldieven

Dinsdag 7 februari 2023
Winkeldiefstal is nog steeds een veelvoorkomende vorm van criminaliteit die, in tegenstelling tot andere vormen van diefstal, de laatste jaren niet is afgenomen. Iedere handelaar maakt het wel eens mee en vaak wordt er geen aangifte gedaan. Om die straffeloosheid tegen te gaan, voerden minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en het College van procureurs-generaal vorig jaar lik-op-stukboetes of onmiddellijke minnelijke schikkingen in voor winkeldiefstal. Hiermee kan de politie de dader ter (…) Het hele nieuwsbericht

Jacqueline Kelgtermans overleden

Dinsdag 7 februari 2023
Pelt - Jacqueline Kelgtermans overledenZondag is Jacqueline Kelgtermans overleden. Ze zou komende zondag 86 jaar geworden zijn. De afscheidsviering en de crematie vinden plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartzorg Severens.

Aardbevingen in Turkije en Syrië

Dinsdag 7 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Gisteren werden delen van Turkije en Syrië getroffen door zware aardbevingen, de zwaarste in wel 100 jaar. De materiële schade is enorm en ook de menselijke tol is hoog... Ondertussen werden al méér dan 5.000 slachtoffers geteld. Heel wat landen sturen mensen en materieel om hulp te bieden, maar er zal véél geld nodig zijn voor de wederopbouw. Meerdere organisaties roepen dan ook nu reeds op om geld te storten voor deze hulp. O.a. kan dit via Unicef of het Rode Kruis.

Michel Quanten overleden

Dinsdag 7 februari 2023
Pelt - Michel Quanten overledenGisteren is Michel Quanten overleden, de weduwnaar van Mia Vanden Boer. Hij was 95 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van het Lindel. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.
Pelt - 5 podiumplaatsen voor SACN in LommelZoomOp de DALO-atletiekmeeting aan Provil in Lommel was het gisteren weer atletiekclub SACN uit Pelt die met de meeste deelnemers aanwezig was: 70 atleten op een totaal van 501. SACN behaalde vijf podiumplaatsen en drie overwinningen: Witse Vandeweyer bij de cadetten, Tuur Verheyen bij de pupillen en Suzy Tyskens bij de masters. Op de foto: de pupillen Esmée Habraken (5709) en Mirthe Loomans (4991 ).
Pelt - Gezellige nieuwjaarshappening bij DommeltrippersZoomAfgelopen zaterdag werd door wandelclub “De Dommeltrippers” de start gegeven van het nieuwe werkjaar met een gezellige “nieuwjaarshappening”. Een 80-tal leden was op post in de mooie zaal Dommelgalm. En zoals het een wandelclub past werd er, bij prima wandelweer, gestart met een gezonde wandeling doorheen het Dommelhofpark en de bossen achter de Scoutsrally. Terug in de zaal stond de koffie klaar. Met een korte ledenvergadering, een powerpoint-presentatie “Dommeltrippers 2022”, een lekker drankje en smakelijke boterhammen met spek of kipkap werd het een gezellige namiddag. Voor de leden een prima start voor de volgende activiteiten in 2023! (AS)
Gezellige nieuwjaarshappening bij DommeltrippersGezellige nieuwjaarshappening bij Dommeltrippers
Zoom

Handbal: Uilenspiegel - Pelt 40-21

Maandag 6 februari 2023
Pelt - Handbal: Uilenspiegel - Pelt 40-21In tweede nationale mannen van het handbal heeft Sporting Pelt met 40-21 verloren van Uilenspiegel. Sporting Pelt staat voorlaatste in de stand.

Opnieuw wolf doodgereden

Maandag 6 februari 2023
Pelt - Opnieuw wolf doodgeredenZoomOpnieuw is een wolf doodgereden, de tweede al op nog geen week tijd. Vanavond gebeurde dat op de N76, de weg tussen Zwartberg en Meeuwen. Daar is de toegang tot de weg voor dieren nochtans slechts mogelijk via uitgangen die met waarschuwingslichten voor het verkeer zijn beveiligd. Hoe het kwam dat de wolf op die weg werd aangereden, is nog niet duidelijk.
Volgens het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek gaat het om een mannelijke wolf, van ongeveer een jaar oud. Medewerkers van het NHC zijn het kadaver gaan ophalen. 
Donderdag jl. werd een jonge wolf doodgereden in Hechtel-Eksel. In totaal zijn de voorbije jaren in Limburg al zeven wolven door het verkeer omgekomen. (Foto NHC)

Gaslek in Broesveldstraat

Maandag 6 februari 2023
Pelt - Gaslek in BroesveldstraatDeze namiddag werd bij werken een gasleiding geraakt in de Broesveldstraat in Neerpelt. De brandweer kon het lek dichten. Een arbeider die gas inhaleerde is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De werken zorgden voor veel verkeersoverlast bij het drukke kruispunt.

Spionageballon boven de Noordpool

Maandag 6 februari 2023
Pelt - Spionageballon boven de NoordpoolZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

'Minder huisvuil door Optimo'

Maandag 6 februari 2023
Pelt - 'Minder huisvuil door Optimo'ZoomHet Optimo-systeem van Limburg.net, waarbij slechts één ophaalbeurt nodig is voor verschillende huisvuilzakken, werkt nu één jaar. Uit metingen blijkt dat in de 33 gemeenten die op dit moment aan het systeem deelnemen, de hoeveelheid huisvuil met gemiddeld 4,95 % daalde, dat is 4,5 kg per inwoner, meldt Limburg.net.
In de gemeenten die werken met full Optimo - met vijf verschillende vuilniszakken - is de daling zelfs 5,47 %. In de gele zakken wordt gemiddeld 5,21 kg (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Evgenia Balabkina verbreekt record indoor 60m19 jaar lang stond het record 60m indoor 40+ al op naam van Lieve Vanhoorne. Daar kwam afgelopen zaterdag in Heusden-Zolder, op de 'Open meeting met jeugd' van AV Toekomst, verandering in. Tijdens de kwalificatieheats bij de Vrouwen Masters (40+) al evenaarde de Peltse Evgenia Balabkina het 19 jaar oude record met een hele scherpe 8,25. En dan moest de finale nog komen. Daarin stond er andermaal geen maat op de Peltse. Ze werd knap tweede achter de 18-jarige Estelle Goffin met een tijd van 8,21 en verbrak (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Neergestorte weerballon beïnvloedt WKZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Pelt - Merovingische mantelspeld in Gallo-Romeins MuseumZoom2021 verwierf het Gallo-Romeins Museum in Tongeren een belangrijk deel van de Merovingische grafvondsten uit Broechem (Ranst, provincie Antwerpen). Ze behoren tot de Vlaamse Topstukkenlijst. Hét topstuk – een gouden mantelspeld – is voortaan te bewonderen in de inkomhal van het museum. Experten hebben het over een Schijffibula in goud en zilver met filigraanversiering en ingelegd met granaat.
Het Merovingisch grafveld van Broechem is de best onderzochte, (…) Het hele nieuwsbericht

DHCO klopt Eynatten

Maandag 6 februari 2023
Pelt - DHCO klopt EynattenIn het dameshandbal heeft DHCO gisteren Eynatten verslagen met 32-21. De beloften wonnen met 37-13.

Zebracinema: 'Les Amandiers'

Maandag 6 februari 2023
Pelt - Zebracinema: 'Les Amandiers'Zoom"Les Amandiers" - Valeria Bruni-Tedeschi - Frankrijk - 2022 - 126'
Eind jaren '80. Stella, Victor, Adèle en Etienne zijn twintig en slagen voor het ingangsexamen van de beroemde theaterschool van het Théâtre des Amandiers in Nanterre (Parijs), opgericht door Patrice Chéreau en Pierre Romans. Razend door het leven beleven ze in hun passie, in hun spel en in de liefde samen grootse momenten maar ook hun eerste tragedies.
Valeria Bruni-Tedeschi is terug met waarschijnlijk de (…) Het hele nieuwsbericht

Leeg flêsse...

Maandag 6 februari 2023
Pelter Hükske
Pelt - Leeg flêsse...ZoomDò stön verschillige leeg flêssen inne frigo. Vurwa dä, vrugt Driek. Lüstert… En had ullie goe! Tot tekomede móndig. (Fons Tuyaerts)

Burhan terug bij Lindelhoeven VV

Maandag 6 februari 2023
Pelt - Burhan terug bij Lindelhoeven VVTanju Burhan zal opnieuw de kleuren van Lindelhoeven VV verdedigen. Hij keert na een seizoen terug van Mol-Rauw.

Grote Heide speelt gelijk

Zondag 5 februari 2023
Pelt - Grote Heide speelt gelijkSporting Grote Heide heeft deze namiddag thuis 2-2 gelijk gespeeld tegen Ham United. De thuisploeg kwam in de derde minuut op voorsprong via Michael Loenders. 1-0 was ook de ruststand. In de 51ste minuut maakte Elias Cloots er 2-0 van. Maar toen schoot Ham in actie en scoorde tweemaal via Beyens en Fakcevic. Ham, dat de tweede helft voor zich mocht opeisen, eindigde de wedstrijd met 10 spelers.

Fien Houben (101) overleden

Zondag 5 februari 2023
Pelt - Fien Houben (101) overledenIn Pelt is woensdag Fien Houben overleden, de weduwe van Jozef Boutsen. Ze was geboren in Peer en werd 101 jaar oud. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. 

Een Ensor voor Joke Emmers

Zondag 5 februari 2023
Actrice Joke Emmers heeft gisteravond op het Filmfestival van Oostende de Ensor voor Beste Acteerprestatie in Ondersteunende rol (Fictie-Serie) gekregen voor haar rol als Marie in de film "Billie vs Benjamin". De Ensors worden georganiseerd door de vzw De Ensors met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Kadijk wint ruim van Stal Sport

Zaterdag 4 februari 2023
Pelt - Kadijk wint ruim van Stal SportKadijk heeft vanavond met forfaitcijfers Stal Sport verslagen: 5-0. De doelpunten kwamen van Kenneth Ulenaers (2), Stijn Molenberghs (2) en Gert Gorssen.

Controle van reizigers in Maarheeze

Zaterdag 4 februari 2023
Grensgevallen
De Nederlandse Spoorwegen gaan vanaf maandag in het station van Maarheeze alle reizigers vragen hun treinticket te tonen. Dat moet een einde maken aan de problemen die de voorbije weken en  maanden veroorzaakt werden door asielzoekers van het AZC in Budel die gratis met de trein wilden reizen.

Man verdacht van brandstichtingen

Zaterdag 4 februari 2023
Grensgevallen
In Valkenswaard heeft de politie een man opgepakt die verdacht wordt van drie brandstichtingen die in de nacht van vrijdag op zaterdag gebeurden. Daarbij ging onder meer een personenbusje in de vlammen op.

Volleybal: HE-voc klopt Pelt

Zaterdag 4 februari 2023
Pelt - Volleybal: HE-voc klopt PeltIn het volleybal stonden dit weekend de kwartfinales voor de Beker van Limburg op de agenda. De Heren A van HE-voc gingen met 0-3 winnen bij eersteprovincialer Pelt. Setstanden: 25/27, 27/29 en 25/27. De Dames A, die uitkwamen tegen Diepenbeek dat een reeks hoger speelt, verloren met 1-3. Setstanden: 28/30, 25/16, 19/25 en 13/25.

Gelijkspel voor Esperanza

Zaterdag 4 februari 2023
Pelt - Gelijkspel voor EsperanzaEsperanza Pelt is bij Betekom - alweer - niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. Voor Pelt scoorde Aleksandar Stankov het openingsdoelpunt, maar Betekom kon al net voor rust gelijkmaken. UPDATE Een verslag van de Esperanza-waarnemer:
Pelt had na de recente 6 op 6 zijn zinnen gezet op de drie punten in Betekom. Thuisploeg Betekom kreeg een oplawaai op de vorige speeldag, 7-0 verlies op Sint Lenaarts. Toch mochten we ze niet onderschatten, Beringen en Geel werden (…) Het hele nieuwsbericht

Handbal: Sporting wint van Atomix

Zaterdag 4 februari 2023
Pelt - Handbal: Sporting wint van AtomixSporting Pelt heeft vanavond thuis Atomix verslagen met 49-22. De 50e goal lukte net niet... UPDATE Een verslag van Sven Spooren:  
Januari was de soldenmaand, dat kennen we in het handbal niet, maar opendeurdagen waren het precies toch wel. Sporting begon met de juiste ingesteldheid aan de wedstrijd. Atomix was het team dat ons immers in de 1/8e finale van de Beker ei zo na had gewipt maar dat team had niet dezelfde grinta als weleer. Sporting had dus (…) Het hele nieuwsbericht
Handbal: Sporting wint van Atomix
Zoom

LHVV verliest van Boorsem

Zaterdag 4 februari 2023
Pelt - LHVV verliest van BoorsemLindelhoeven VV is vanavond met 3-2 gaan verliezen bij Boorsem. Voor LHVV scoorden Jonas Meeus en een Boorsem-speler die een own-goal maakte. De tweede ploeg van Lindelhoeven VV verloor zwaar van Neeroeteren: 0-8.

Herkol en Park spelen gelijk

Zaterdag 4 februari 2023
Pelt - Herkol en Park spelen gelijkOp het veld van Herkol in Pelt hebben Herkol en Park Houthalen vanavond 2-2 gelijk gespeeld. Park kwam 0-2 voor via Bieniek en Bouazil. Maar Herkol toonde wilskracht en Foqué en Wels zorgden voor de uiteindelijk gelijke eindstand.

Helson B houdt de punten thuis

Zaterdag 4 februari 2023
Pelt - Helson B houdt de punten thuisHelson B heeft vanavond de punten thuis gehouden in de wedstrijd tegen Sparta Lille. Het won met 4-0.

Damesvoetbal: Kadijk klopt Beringen

Zaterdag 4 februari 2023
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk klopt BeringenGisteravond hebben de dames van Kadijk die van Fufo Beringen verslagen met 6-0. De doelpunten werden gescoord door Jessy Loos, Silke Vromans, Valentina Aerts, Yelice De Locht, Roos Reijnders en Jolien De Cremer. Volgende week woensdag om 20u is er thuis de topper tegen Zonhoven, de tweede in de stand, na leider Kadijk. Supporters, ga die dames aanmoedigen! Iedereen welkom!

Geheimzinnige ballon boven de VS

Zaterdag 4 februari 2023
Pelt - Geheimzinnige ballon boven de VSZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Jan Steensels overleden

Zaterdag 4 februari 2023
Pelt - Jan Steensels overledenGisteren is Jan Steensels overleden, de weduwnaar van de in 2017 gestorven Gerarda Ulenaers. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Pol Vandael overleden

Zaterdag 4 februari 2023
Pelt - Pol Vandael overledenIn Kleine-Brogel is woensdag Pol Vandael overleden, de echtgenoot van Els Brebels. Hij was 77 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag: (18.30-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Pelt - 10 jaar Opvoedingswinkel Noord-LimburgZoomDe Opvoedingswinkel Noord-Limburg bestaat 10 jaar en dat werd vandaag gevierd. Het gezamenlijk initiatief van CKG ‘De Hummeltjes’ en CKG ‘De Stap’ in samenwerking met de gemeenten Bocholt, Bree, Hamont- Achel, Hechtel-Eksel, Peer, Pelt, Lommel en Oudsbergen heeft op die 10 jaar heel wat antwoorden gegeven op opvoedingsvragen van ouders en... professionals. De "winkel" zetelt in de Bermstraat 9/2 te Pelt, maar is met lokale activiteiten en consultatiemogelijkheid (…) Het hele nieuwsbericht

Belgische muziek op beiaard

Vrijdag 3 februari 2023
Pelt - Belgische muziek op beiaardHet is de week van de Belgische muziek en de beiaard speelt daar ook graag op in. Daarom speelt beiaardier Jan Verheyen enkel Belgische muziek: Arno, Brel, Deus, Dana Winner, Noordkaap… het kan allemaal. Te horen tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt vanaf 11 uur!
De jonge wolf die gisterochtend op de Noord-Zuid werd doodgereden was een mannetje van nauwelijks tien maanden oud en kerngezond, zo is gezegd in het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Verder DNA-onderzoek moet aangeven of het dier werkelijk afkomstig was uit de roedel in de regio.
Pelt - 'Wonen in Limburg': de nieuwe woonmaatschappijZoomVanaf 1 juli zal in de 42 Limburgse gemeenten één en dezelfde woonmaatschappij actief zijn: ‘Wonen in Limburg’. Ze gaat de 19 Limburgse sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren vervangen, die nu 375 medewerkers tellen. Het gaat om Cordium, KBM, Vooruitzien, Nieuw Dak, Nieuw Sint-Truiden, Maaslands Huis, Kempisch Tehuis, Woonzo, Ons Dak, Hacosi, Landwaarts, Kleine Landeigendom, SVK Het Scharnier, SVK Midden-Limburg, SVK Houtvast, SVK West-Limburg, SVK Land (…) Het hele nieuwsbericht

Het wordt opnieuw kouder

Vrijdag 3 februari 2023
Weerbericht
Pelt - Het wordt opnieuw kouderNa de doortocht van een koufront op zondagochtend stroomt gevoelig koudere lucht over onze streken. Wel stijgt de luchtdruk en is het droog met een grote kans op zonneschijn. Na het weekend gaat het ook tijdens de nacht vriezen. Tot het koufront voorbij is getrokken krijgen we zacht en bewolkt weer met soms een drupje regen.
Vandaag zijn de wolken nadrukkelijk aanwezig. Een enkele opklaring is niet uitgesloten, maar meestal blijft het zwaar bewolkt tot betrokken. Bovendien is een lokaal drupje motregen (…) Het hele nieuwsbericht

Minder wagens ingeschreven

Vrijdag 3 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal geregistreerde wagens in België daalt voor het derde jaar op rij. In  2022 waren er 374.597 personenwagens ingeschreven in België, of 4,6% minder dan in 2021. In 2019 werden 557.970 nieuwe wagens in gebruik genomen, wat betekent dat de markt op drie jaar tijd met ongeveer een derde is gekrompen. De verkoop van nieuwe hybride personenauto's (benzine of diesel + elektrisch) steeg met 15%, van 115.317 auto's in 2021 naar 133.184 in 2022. Ook de verkoop van puur elektrische auto's (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Meer dan een miljoen Belgen zijn materieel en sociaal kansarm: onverwachte uitgaven en vakanties zijn de belangrijkste obstakels. 9,5% van de Belgische bevolking is materieel en sociaal achtergesteld. Dit komt overeen met 1.083.000 personen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat 17,5% van de bevolking, in het Waals Gewest 14,4% en in het Vlaams Gewest 5,4%. Dit zijn de eerste resultaten van de enquête naar inkomen en levensomstandigheden in 2022. (Statbel)

Opnieuw wolf doodgereden

Vrijdag 3 februari 2023
Pelt - Opnieuw wolf doodgeredenZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Nog even de Noord-Zuid

Donderdag 2 februari 2023
Nog tot en met 7 februari (volgende week dinsdag!) kan je reageren op de projectonderzoeksnota inzake de Noord-Zuid via noordzuidlimburg.be/raadpleging. De nota beschrijft het verdere verloop van het proces, het project zelf en het geïntegreerd onderzoek dat hierop volgt. Via dat geïntegreerd onderzoek krijgt het projectontwerp van de Noord-Zuid steeds meer vorm. Zo worden onder meer de locatie van de tunnelmonden vastgelegd, alsook de haltes van de trambus.
Je kan de projectonderzoeksnota ook inkijken en erop reageren in volgende stad- en gemeentehuizen (na afspraak): Houthalen-Helchteren, Peer, Hechtel-Eksel, Pelt, Zonhoven, Heusden-Zolder en Hasselt. Meer info op noordzuidlimburg.be/raadpleging.

Rolstoelbasket misschien iets voor u?

Donderdag 2 februari 2023
Pelt - Rolstoelbasket misschien iets voor u?ZoomHeb jij zin om te sporten maar is dit niet (meer) mogelijk omwille van een handicap/kwetsuur? Dan is rolstoelbasketbal misschien wel dé ideale oplossing! En in Noord-lImburg is er een club die zich gespecialiseerd heeft hierin, nl. VOSPO in Pelt. De club bestaat uit zowel mindervalide als valide leden en hun spel behoort tot de recreatieve sfeer zonder al te grote verplichtingen. Zo is het bijvoorbeeld uitstekend mogelijk om samen met je familieleden deel te nemen aan de trainingen. VOSPO (…) Het hele nieuwsbericht

Pierre Vanhees overleden

Donderdag 2 februari 2023
Pelt - Pierre Vanhees overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is vandaag Pierre Vanhees overleden, de echtgenoot van Alice Lenskens. Hij was 86 jaar. Woensdag wordt hij begraven, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-Centrum. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.
Vorig jaar daalde de economische trafiek over de kanalen van de Vlaamse Waterweg met bijna 5% in vergelijking met 2021. Die lichte neerwaartse trend doet zich overal voor, behalve op het kanaal Bocholt-Herentals. Daar nam het goederenvervoer met liefst 17% toe tot 1,45 miljoen ton. Dat is vooral te danken aan Aurubis in Olen en Nyrstar in Pelt. Bij Nyrstar werd de voorbije twee jaar geïnvesteerd in een laadkade om zelf containers te kunnen verwerken. Voordien gingen al die goederen (koper in Olen, zinkoxides in Pelt) in vrachtwagens de baan op.

Nieuwe hEARDROPS: 'Dronotonous'

Donderdag 2 februari 2023
Pelt - Nieuwe hEARDROPS: 'Dronotonous'ZoomMusica in Pelt heeft een nieuw hEARDROPS-filmpje online geplaatst. Het heet "Dronotonous" en het gaat over drone-klanken. Een drone is hier geen mini-helikopter maar een lang aangehouden toon. Je vindt drones zelfs in het leven van alledag. Sommige drones zijn rijk genoeg om er wat meer in detail naar te luisteren. Geef ze alleen even wat aandacht. Speel met hun klankkleur, volume, duur of richting. Combineer ze in lagen op elkaar of laat ze met elkaar interageren. Mooi om te bekijken en te beluisteren!
In 2023 organiseert Centrum Duurzaam Groen maar liefst 24 gratis online workshops voor particulieren. Allemaal in het teken van het sluiten van de biologische kringloop in huis en tuin.
De eerste workshop gaat door op maandag 13 februari 2023. De volgende thema's komen aan bod: voedselverlies, thuiscomposteren, kippen houden, grasbeheer, snoeihout voorkomen en verwerken, stadstuinieren.
Zin om bij te leren hierover? Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht via deze link. Deze workshops worden georganiseerd met medewerking van Vlaco vzw en Limburg.net

Welzijnsregio vraagt fietslesgevers

Woensdag 1 februari 2023
Pelt - Welzijnsregio vraagt fietslesgeversSinds 2017 organiseert Welzijnsregio Noord-Limburg fietslessen voor volwassenen. Niet iedereen heeft namelijk als kind leren fietsen. Per jaar leren ze daar gemiddeld een 30-tal volwassenen fietsen.
Sinds 2020 werkt Welzijnsregio voor de cursus samen met Ligo Limino. Het resultaat is een aangepaste cursus, waarin theorie- en praktijkles gecombineerd worden. Tijdens de praktijklessen begeleidt een team van enthousiaste vrijwillige fietsbuddy’s de deelnemers op maat.
Nu vraagt men (…) Het hele nieuwsbericht
18/04

Lara, hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. maak er een leuke dag van en geniet. Dit wensen u vake en moeke .

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
08/04

Het was een mooie viering van je vormsel gisteren. Het feest was gezellig en de tent,die stond er gewoon bij. Stralende dag en stralende gasten konden zalig genieten in de tuin.

Oma en opa Laing Vanmierlo
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt