Het overige nieuws

Twee ongevallen in Riemst

Woensdag 31 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Vanmorgen is een auto tegen een geparkeerd voertuig gereden op de Elderenweg in Riemst. De bestuurster raakte daarbij gewond. In de Zevenbunderstraat vielen vanmorgen twee gewonden bij een botsing tussen twee auto's.
Tongeren - De directeur is de winnaar van de koers!ZoomVandaag, 31 januari, vierden we de nationale dag van de schooldirecteur. Want vandaag was de directeur de winnaar van de koers. Dagelijks leveren zij heel wat inspanningen om van hun school een plaats te maken waar leerlingen en studenten zich volop kunnen ontwikkelen en waar het personeelsteam zich thuis voelt. Zéker bijzondere dank voor hun inzet, het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit om in deze onrustige wereld, waar slechte berichten en indringende beelden het nieuws domineren, werk te (…) Het hele nieuwsbericht
De directeur is de winnaar van de koers!
Zoom

Anne-Marie Bure overleden

Woensdag 31 januari 2024
Tongeren - Anne-Marie Bure overledenMaandag is Anne-Marie Bure overleden, de echtgenote van Auguste Louwet. Zij was 74 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in parochiekerk Sint-Maternus aan de Cottalaan. Begroeting: vrijdag (19.30-20 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.

Lucienne Henrard overleden

Woensdag 31 januari 2024
Tongeren - Lucienne Henrard overledenIn Herderen is zondag Lucienne Henrard overleden, de weduwe van de in 2012 gestorven Jean Duchateau. Zij was 94 jaar en afkomstig uit Sluizen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Het is maar dat je 't weet
"Hoger opgeleiden worden gemiddeld vijf jaar ouder en leven bovendien veertien jaar langer in goede gezondheid dan lager opgeleiden." (MT/Sprout)

Ondertussen, in Denemarken...

Dinsdag 30 januari 2024
De visie van Fobie
Tongeren - Ondertussen, in Denemarken...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Restaurant failliet verklaard

Dinsdag 30 januari 2024
De rechtbank heeft vandaag het restaurant van de vennootschap Wesann aan de Leopoldwal failliet verklaard. Tot 29 februari kunnen schuldvorderingen ingediend worden.

Hogere temperaturen houden aan

Dinsdag 30 januari 2024
Weerbericht
Tongeren - Hogere temperaturen houden aanTussen een uitgestrekt hogedrukgebied over het zuiden van Europa en depressies in het noorden worden storingen onder verzwakte vorm over onze regio's gestuurd. Het zijn vooral de wolken die het weerbeeld domineren en af en toe valt een weinig neerslag. De temperaturen blijven wel hoog voor de tijd van het jaar.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld en hier en daar is een spatje motregen mogelijk. Af en toe is er ook een streepje zon, al zijn de wolken wel steeds in de meerderheid. Het kwik (…) Het hele nieuwsbericht

Lies Loncke overleden

Dinsdag 30 januari 2024
Tongeren - Lies Loncke overledenZaterdag is Lies Loncke overleden, de echtgenote van Willy Schütz. Zij was 79 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur).

Staf Henderix overleden

Dinsdag 30 januari 2024
Tongeren - Staf Henderix overledenGisteren is Staf Henderix overleden, de echtgenoot van Laurette Collas. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: vrijdag (20.15-21 uur) bij Uitvaartzorg Debay.

Hacking Limburg.net: wees waakzaam

Dinsdag 30 januari 2024
Tongeren - Hacking Limburg.net: wees waakzaamAfvalintercommunale Limburg.net gaat meer dan 280.000 brieven sturen naar klanten die persoonlijk getroffen zijn bij de cyberaanval half december. 61 personen die in schuldbemiddeling zaten, werden al gecontacteerd. Daarnaast roept Limburg.net op tot waakzaamheid.
Een gedetailleerde lijst maken van alle gestolen data per individu blijkt niet aangewezen, zegt de intercommunale. De Vlaamse Toezichtcommissie raadt dat uitdrukkelijk af. Limburg.net wacht de officiële richtlijn hieromtrent af. Enkele (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Waar men gaat langs Vlaamse wegen...Zoom...komt men vaak tractoren tegen. (Cartoon Fobie)

Fietser (68) door auto geraakt

Maandag 29 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
In de Helshovenstraat in Borgloon is gisterenmiddag een 68-jarige fietser door een auto geraakt. De man raakte daarbij gewond.

Georges Jacobs overleden

Maandag 29 januari 2024
Tongeren - Georges Jacobs overledenGisteren is Georges Jacobs overleden, de echtgenoot van Rosa Jans. Hij was 93 jaar en afkomstig uit Melkwezer. Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit. Rouwbeklag: Zagerijstraat 21, 3700 Tongeren.
Tongeren - Huismus meest getelde vogel in LimburgZoomHet grote vogeltelweekend is weer achter de rug. Tijdens de 21ste editie van Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt telden, volgens de voorlopige cijfers, 46.164 enthousiaste deelnemers verspreid over Vlaanderen hun tuinvogels. Er werden 724.776 vogels geteld in 32.855 tuinen. Gemiddeld zagen de vogeltellers 22 vogels van 7 soorten per tuin, dat is iets minder dan vorig jaar. De top 3 is: huismus, koolmees en kauw. In de provincie Limburg werden door 4202 tellers in 2758 tuinen 91.406 vogels geteld. Met (…) Het hele nieuwsbericht

Fietser (38) gewond bij aanrijding

Maandag 29 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
In de Opheersstraat in Heers is gisteren een 38-jarige fietser door een auto geraakt. De man raakte daarbij gewond.

Vrouwen lezen meer dan mannen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vrouwen lezen meer dan mannen. Dat blijkt uit een enquête van Statbel, het Belgische statistiekbureau. 67% van de vrouwen had minstens één boek gelezen, tegenover 52% van de mannen. Vrouwen zijn ook grotere lezers in termen van volume: 24% heeft in een jaar tijd minstens 10 boeken gelezen, tegenover 15% van de mannen. Wat betreft de totale bevolking behoort 60% tot de categorie van de lezers en 19% tot lezers van minstens 10 boeken.

Bijna één op vier te snel

Maandag 29 januari 2024
Tongeren - Bijna één op vier te snelBij een snelheidscontrole op de Luikersteenweg reed zaterdag 24 procent van de bestuurders te snel. 111 op 456 chauffeurs werden er in overtreding bevonden. Op de Sint-Truidersteenwegreden 55 van de 565 voertuigen te snel. Dat is bijna 10 procent.

Ere-burgemeester Renard overleden

Maandag 29 januari 2024
Tongeren - Ere-burgemeester Renard overledenOp 25 januari is Albert Renard overleden, de weduwnaar van Ninie Régimont. Hij was 93 jaar en ere-burgemeester van Herstappe. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lauw. Begroeting: donderdag (20- 20.30 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.
Tongeren - Volleybal: Lint - Datovoc Tongeren 2-3In nationale 1 (dames) van het volleybal heeft Datovoc Tongeren met 2-3 gewonnen van Tesla Lint. Datovoc staat vierde in de stand.

Nieuwe lijst met knelpuntberoepen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - Nieuwe lijst met knelpuntberoepenDe VDAB heeft vanmorgen de nieuwe lijst met knelpuntberoepen bekendgemaakt. Dat betekent dat werkzoekenden deze opleidingen gratis kunnen volgen. Ze behouden hun uitkering, en de VDAB komt tussen in de onkosten voor vervoer en kinderopvang. De lijst telt 40 pagina's, met een inleiding van acht pagina's. Knelpuntberoepen

Basket: Miners - Tongeren B 87-65

Maandag 29 januari 2024
Tongeren - Basket: Miners - Tongeren B 87-65In tweede landelijke A mannen van het basket heeft Miners Beringen Tongeren B verslagen met 87-65. Quarters: 16-18, 21-16 (37-34), 28-13 (65-47), 22-18.
Tongeren - Basket: Anderlecht - Tongeren 76-97In top divisie 2A van het basketbal heeft Tongeren Anderlecht geklopt met 76-97. Quarters: 18-23, 20-19 (38-42), 10-34 (48-76), 28-21.

Piet Severijns overleden

Zondag 28 januari 2024
Tongeren - Piet Severijns overledenOp 24 januari is Piet Severijns overleden, de echtgenoot van Virginie Aerts. Hij was 92 jaar en stichter van VVF Limburg. De uitvaartliturgie vindt zaterdag plaats. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Debay.

Gelijkspel voor Unico B

Zondag 28 januari 2024
Tongeren - Gelijkspel voor Unico BUnico Tongeren B is, thuis tegen Riemst, niet verder gekomen dan een gelijkspe: 1-1.

Verlies voor Unico Tongeren A

Zondag 28 januari 2024
Tongeren - Verlies voor Unico Tongeren AUnico Tongeren A is bij Heers gaan verliezen met 4-2.
Tongeren - V. 's Herenelderen A klopt MunsterbilzenIn tweedeprovinciale heeft Victgoria 's Herenelderen A de punten thuis gehouden tegen SK Munsterbilzen: 2-0. De doelpunten vielen in de tweede helft en werden gescoord door Coenegrachts en Libotte.
Tongeren - 's Herenelderen B verliest in Zutendaal's Herenelderen B is bij Zutendaal VV B gaan verliezen met 3-2.
Tongeren - Vogeltelweekend met liedjes over vogelsZoomNatuurpunt vraagt om dit weekend de tuinvogels te tellen. Een kwartier buiten de vogels tellen die je in je tuin ziet en/of hoort. Zoals deze staartmees. Het kan vandaag nog! André Grosemans zorgde voor een playlist op Spotify met liedjes die uitsluitend over vogels gaan. Anderhalf uur lang! (Foto Marcella Stappers)

Bocholt wint van KSK Tongeren

Zaterdag 27 januari 2024
Tongeren - Bocholt wint van KSK TongerenBocholt heeft vanavond KSK Tongeren verslagen met 3-2. De doelpunten:38’ Azevedo 1-0, 49’ Stassen 1-1, 83’ Voorjans 1-2, 87’ Bussels 2-2, 92’ Lenaerts 3-2.

OLS op 7 juli in Doenrade

Zaterdag 27 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - OLS op 7 juli in DoenradeHet Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) zal op 7 juli uiteindelijk plaatsvinden in Doenrade. Dat hebben de organiserende schutterijen uit Beekdaelen besloten. De afgelopen tijd zijn meerdere terreinen onderzocht. Die moeten aan veel voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid. De landerijen aan de Vielderweg en Clouserweg in Doenrade zijn volgens het bestuur het meest geschikt. Aan het OLS nemen naast Nederlands-Limburgse ook Belgisch-Limburgse buksschutterijen deel.
Tongeren - Tongeren B klopt Schoonbeek-Beverst BIn Vierde Provinciale is KSK Tongeren B bij Schoonbeek-Beverst B gaan winnen met 0-1.

Jean-Luc Legros overleden

Zaterdag 27 januari 2024
Tongeren - Jean-Luc Legros overledenGisteren is Jean-Luc Legros overleden, de echtgenoot van Lieve Vandormael. Hij was 64 jaar en stichter en chef-kok van restaurant 't Vrijthof. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) bij Uitvaatzorg Driesen.

Glyfosaat: Monsanto veroordeeld

Zaterdag 27 januari 2024
Zomaar even tussendoor
Een rechtbank in de VS heeft het chemiebedrijf Monsanto, een dochter van de Duitse groep Bayer, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 2,25 miljard dollar aan een man die het bedrijf had aangeklaagd omdat het gebruik van de onkruidverdelger Roundup bij hem kanker van het lymfestelsel zou hebben veroorzaakt. In Roundup is glyfosaat het actieve ingrediënt. Het product mag in ons land vrij door professionelen - zoals landbouwers - gebruikt worden. Bayer betwist de schadelijkheid van glyfosaat en gaat in beroep tegen het vonnis.
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - Gsm-gebruik aan het stuur: rijbewijs kwijtZoomWie zijn gsm of om het even welk ander mobiel apparaat-met-scherm hanteert terwijl hij een motorvoertuig bestuurt zal vanaf 1 februari 2024 zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moeten inleveren waarna ook een boete zal volgen. Dat meldt het parket Limburg vanmorgen. Het wil met die maatregel "een duidelijk signaal geven en bijdragen aan veilig verkeer.” 
Afleiding door GSM-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer, aldus het parket. "Volgens studies is er in 8% van de dodelijke ongevallen sprake van GSM-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar. Tijdens de voorbije jaren heeft parket Limburg samen met de politiediensten herhaaldelijk actie gevoerd tegen gsm-gebruik achter het stuur. Telkens werden grote aantallen bestuurders betrapt. Dat bevestigt ons vermoeden dat we te maken hebben met een zeer hardnekkige gewoonte en dat af en toe actie voeren niet zal volstaan om gedragsverandering te bekomen." Vandaar de nieuwe maatregel. 

Florette Schoemans overleden

Vrijdag 26 januari 2024
Tongeren - Florette  Schoemans overledenGisteren is Florette Schoemans overleden, de weduwe van Giacomo Signorino-Gelo. Zij was 76 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Dieven weg met brandhout

Vrijdag 26 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
In de Mersenhovenstraat in Kortessem gingen dieven met brandhout aan de haal. De politie kreeg deze voormiddag melding van de feiten.

Verder leven zonder autosnufjes

Vrijdag 26 januari 2024
Tribunaliteiten
Tongeren - Verder leven zonder autosnufjes“En monteer een rood knipperlicht onder uw auto voor het geval de wind onder de surfplank slaat”, stond dertig jaar geleden al te lezen in het tijdschrift 'Vrij Nederland'. Misschien schertsend bedoeld, maar ook een auto droomt van zelfbestuur en opties zijn voor een autoliefhebber bittere ernst. Ook voor de man die voor het Hof van Beroep van Antwerpen stond en van een autohandelaar een éénjarige specifieke tweedehands sportwagen kocht van een Japans merk, bouwjaar 2016. Mèt regensensor (…) Het hele nieuwsbericht

Lucie Decresson overleden

Vrijdag 26 januari 2024
Tongeren - Lucie Decresson overledenOp 20 januari is in Vreren Lucie Decresson overleden, de partner van Stéphane Paulus. Zij was 84 jaar. Het afscheid vond plaats in besloten kring.
Tongeren - Voetganger (12) aangereden op LeopoldwalVanmorgen is een 12-jarige voetganger aangereden op de Leopoldwal. De jongen raakte daarbij gewond.

111.300 overlijdens in 2023

Donderdag 25 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - 111.300 overlijdens in 2023ZoomIn 2023 werden voorlopig ongeveer 111.300 overlijdens in België geregistreerd. Dat zijn er zowat 5.000 minder dan het voorgaande jaar, ofwel een daling met 4,3% tegenover 2022. Vergeleken met een bredere referentieperiode, namelijk het gemiddelde voor 2018, 2019, 2021 en 2022 gaat het om een daling van 0,6%. De daling is het meest zichtbaar in het Brussels Hoofdstedelijk gewest en het Waals gewest, en wordt waargenomen bij alle leeftijdsgroepen met uitzondering van de 85-plussers. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van Stabel inzake het aantal overlijdens door alle doodsoorzaken in het jaar 2023.

'Brico staat niet te koop'

Donderdag 25 januari 2024
Bedrijfsnieuws
Tongeren - 'Brico staat niet te koop'Vandaag meldden diverse media dat winkelketen Brico zou te koop staan. De keten heeft onder andere vestigingen in Beringen, Pelt, Lommel, Genk en Tongeren. De vakbond BBTK heeft daarop gevraagd een bijzondere ondernemingsraad samen te roepen. "Brico staat namelijk al meer dan 10 jaar te koop. Er is echter nog nooit een serieus bod op het bedrijf gedaan. Dat is ook wat er uit de bijzondere Ondernemingsraad kwam: de directie liet ons weten dat er geen overname op de agenda stond en dat er geen (…) Het hele nieuwsbericht

Robin Schroyen weg bij Unico

Donderdag 25 januari 2024
Tongeren - Robin Schroyen weg bij UnicoRobin Schroyen trekt de deur achter zich dicht bij Unico Tongeren. Hij verkast naar Vliermaal.

Botsing in Riksingen: één gewonde

Woensdag 24 januari 2024
Tongeren - Botsing in Riksingen: één gewondeOp het kruispunt van de Bilzersteenweg en de Arnoudstraat in Riksingen botsten vanmiddag twee auto's. Daarbij viel één gewonde. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

Huguette Purnal overleden

Woensdag 24 januari 2024
Tongeren - Huguette Purnal overledenGisteren is Huguette Purnal overleden, de weduwe van Narcisse Vilenne. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Rutten. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.

Mariette Dirix overleden

Woensdag 24 januari 2024
Op 16 januari overleed Mariette Dirix, de weduwe van Georges Vanandroye. Zij was 77 jaar. Het afscheid vond plaats in alle intimiteit.

Georges van Elslande overleden

Woensdag 24 januari 2024
Tongeren - Georges van Elslande overledenZondag is Georges van Elslande overleden, de weduwnaar van de in 2011 gestorven Veronique Perceval. Hij was 94 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11.30 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Debay. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur).

Kentekenplaten gestolen

Dinsdag 23 januari 2024
In Schaapsweide zijn de kentekenplaten van een auto gestolen. De feiten zijn vanmiddag vastgesteld.
Een 41-jarige man uit Tongeren en een 28-jarige vrouw en haar baby, beiden uit Borgloon, zijn gewond geraakt bij een kop-staartbotsing op de N76 in Borgloon. Het ongeval gebeurde vanmorgen.

Eén lichtgewonde bij ongeval

Dinsdag 23 januari 2024
Tongeren - Eén lichtgewonde bij ongevalBij een ongeval op het kruispunt van de Baversstraat en de Hazelereik is één lichtgewonde gevallen. Het ongeval gebeurde deze namiddag.

Vrouw (44) gewond bij botsing

Dinsdag 23 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Een 44-jarige vrouw is gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's op de N76 in Kortessem. Het ongeval gebeurde vanmorgen, kort na 8 uur.

Baud Terwingen naar KSK Tongeren

Dinsdag 23 januari 2024
Tongeren - Baud Terwingen naar KSK TongerenBaud Terwingen komt KSK Tongeren versterken in de terugronde. Hij is 21 jaar en moet voor extra offensieve impulsen zorgen. Baud komt op uitleenbasis over van Patro Eisden, waar hij al ervaring opdeed in 1ste nationale. In de eerste seizoenshelft was hij uitgeleend aan MVV maar kreeg hij niet de speelminuten waar hij naar op zoek was, zegt KSK.

Wisselvallig weer

Dinsdag 23 januari 2024
Weerbericht
Tongeren - Wisselvallig weerLangs de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern over Spanje trekken nog enkele regenzones over streken. Ze zijn echter niet zo heel actief, waarbij er dan ook geen grote neerslaghoeveelheden worden verwacht. Op het einde van de week bouwt het hogedrukgebied wat meer op naar het noorden en op de langere termijn overheersen droge condities. Er wordt aanhoudend zachte lucht aangevoerd, al is het zaterdag even wat kouder. Vandaag maken opklaringen in de namiddag plaats voor zwaar bewolkt (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Limburg.net (2): klachten tegen Limburg.netVerschillende gedupeerden hebben een klacht ingediend tegen Limburg.net wegens mogelijke inbreuken op de wet inzake de bescherming van natuurlijke personen met bescherming tot de verwerking ven persoonsgegevens. Het onderzoek naar de totaliteit van deze feiten zal worden gevoerd door de Computer Crime Unit van de federale gerechtelijke politie te Limburg.
Dat meldt het parket Limburg, dat ook zijn bezorgdheid over het downloaden van gestolen informaticagegevens wil uiten.
"Enerzijds kunnen de (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Limburg.net: 'Vragen worden beantwoord'Na de grootschalige cyberaanval die enkele weken geleden aan het licht kwam heeft Limburg.net vandaag contact opgenomen met de specialisten van het Cyber Response Team van de Vlaamse overheid, en is er permanent overleg met de Gegevensbeschermingsautoriteiten. Limburg.net verleent ook zijn volledig medewerking aan de gerechtelijke instanties in het verdere onderzoek. 
Hans Roggen, woordvoerder van Limburg.net licht toe: “We erkennen de ernst van de gegevensdiefstal en begrijpen de (…) Het hele nieuwsbericht

128 hardrijders betrapt

Maandag 22 januari 2024
Tongeren - 128 hardrijders betraptDe politie heeft het voorbije weekend 128 hardrijders betrapt bij controles op de Viséweg, de Baverstraat en de Luikersteenweg. Aan de controleposten passeerden 586 voertuigen.

Leve de Limburgse vlaai!

Maandag 22 januari 2024
Tongeren - Leve de Limburgse vlaai!ZoomVandaag werd de Limburgse vlaai officieel erkend als streekproduct. De ministers van landbouw van België en Nederland namen vandaag immers het certificaat waarmee de Europese Commissie de Limburgse vlaai als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) erkent, in ontvangst. 
Doorheen de jaren baande de Limburgse vlaai zich een weg van kermissen naar huiskamers. In 1878 beschrijft de Nederlandse auteur Jacobus Craandijk "een Limburgsche eigenaardigheid" die "vlaai" wordt (…) Het hele nieuwsbericht

Josephina Thommis overleden

Maandag 22 januari 2024
Tongeren - Josephina Thommis overledenIn WZC Seniorenhof is gisteren Josephina Thommis overleden, de weduwe van de in 1981 gestorven Désiré Lacroix. Zij was 98 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

Straat afgesloten door gaslek

Maandag 22 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Kortessem is vanavond de Herestraat afgesloten als gevolg van een gaslek. Het gaslek was ontstaan tijdens werken door een nutsmaatschappij. De brandweer kon het lek na drie kwartier dichten.
Tongeren - Limburg.net bestudeert gegevensdiefstalVRT NWS maakte vandaag bekend dat er extra documenten zouden zijn gehackt door de criminele organisatie die Limburg.net hiermee voor 100.000 dollar wou afpersen. Dat meldt de afvalverwerkende organisatie.
Volgens de VRT zouden er naast de rijksregisternummers ook nog andere persoonlijke gegevens gestolen zijn, zoals leeflonen, schuldbemiddelingen en documenten van erfenissen afkomstig van rechtbanken waarbij de namen van mensen genoemd worden. Met die gegevens kunnen mensen wel degelijk in problemen (…) Het hele nieuwsbericht

Het is weer Vogeltelweekend

Maandag 22 januari 2024
Puur natuur
Tongeren - Het is weer VogeltelweekendZoomOp 27 en 28 januari 2024 vraagt Natuurpunt om weer vogels te tellen in je tuin of op je balkon, want dan is het Het Grote Vogeltelweekend.
Waarom tellen? Als heel veel Vlamingen exact een kwartier de tuinvogels tellen, dan krijgt Natuurpunt een massa gegevens binnen waar het mee aan de slag kan. Zo is Het Grote Vogeltelweekend het grootste burgerwetenschapsproject rond tuinvogels in Vlaanderen. En voor jezelf is het een ideaal moment om de pracht van de vogelwereld te leren kennen.
Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en vink. Welke vogels halen dit jaar de top van de ranglijst? Meer info via deze link. (foto Johan Put)

Vriezen en dooien

Maandag 22 januari 2024
Vandaag gelezen
Het kan vriezen en het kan dooien...maar als je op je smoel gaat zijn ze te laat met strooien. (website Politie Maasland)

Julien Dighneef overleden

Maandag 22 januari 2024
Tongeren - Julien Dighneef overledenOp 18 januari is Julien Dighneef overleden, de echtgenoot van Pierrette Jorissen. Hij was 80 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (17.30-18 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.

Keetje Gelderblom overleden

Maandag 22 januari 2024
Tongeren - Keetje Gelderblom overledenZaterdag is Keetje Gelderblom overleden, de weduwe van Eymert den Hartog. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (14 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen.

Code geel voor hevige wind

Maandag 22 januari 2024
Tongeren - Code geel voor hevige windVandaag waait een zuidwestenwind krachtig in het binnenland en soms zeer krachtig langs de kust. De rukwinden halen 80 tot 90 km/h, of lokaal iets meer. Ook voor Limburg geeft het KMI code geel.

Leve de Romeinen!

Zondag 21 januari 2024
Vandaag gelezen
"De dodecaëder herinnert ons eraan hoe geavanceerd de Romeinen waren. Ze hadden vloerverwarming, bouwden wegen en aquaducten, vonden cement uit, hadden een functionerende postdienst, bonden boeken in, vonden de Juliaanse kalender uit, verspreidden een uniforme munteenheid over het hele rijk, waren gastvrij voor vreemdelingen, hadden een zeer ontspannen houding ten opzichte van seks en promiscuïteit, hadden een extreem goed gevoel voor humor (heb je de graffiti in Pompeii gezien?) en hadden enorm veel plezier in het circus."
(William Sitwell in The Telegraph)

Basket: Houtem - Tongeren B 87-91

Zondag 21 januari 2024
Tongeren - Basket:  Houtem - Tongeren B 87-91In tweede landelijke A mannen van het basketbal heeft Tongeren B met 87-91 gewonnen van Houtem. Tongeren B staat elfde in de stand.
Gezondheid
Tongeren - Voedingssupplementen en hun effectiviteitVoedingssupplementen worden de afgelopen jaren door zeer veel mensen gebruikt, aangedreven door beloften van verbeterde gezondheid en welzijn. We denken dan aan vitamines en mineralen waaronder ijzer en magnesium ressorteren. Maar, in hoeverre zijn deze supplementen echt noodzakelijk en veilig voor willekeurig gebruik?

Het belang van een gebalanceerd dieet:
Vitamines en mineralen worden vaak geadverteerd als DE sleutel tot een optimale gezondheid. Maar (…) Het hele nieuwsbericht

Schouwbrand in Heers

Zondag 21 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
In een woning aan de Bovelingenstraat in Heers brak deze namiddag een schouwbrand uit. De brandweer had de brand snel onder controle.

Tuinhuis verwoest door brand

Zondag 21 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
In de Iers Kruisstraat in Riemst brak vanochtend brand uit in een tuinhuis. Het tuinhuis werd totaal verwoest.

Volleybal: Datovoc - Kalmthout 3-0

Zaterdag 20 januari 2024
Tongeren - Volleybal: Datovoc - Kalmthout 3-0In nationale 1 vrouwen nationaal van het volleybal heeft Datovoc Tongeren met 3-0 gewonnen van Kalmthout. Datovoc staat vierde in de stand.

Een record aan zonnepanelen in 2023

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 hebben Vlamingen alles samen een vermogen van 1.047 MW aan zonnepanelen op hun dak gelegd. Dat is een stijging met 20 procent en een record, zo leren cijfers van de Vlaamse overheid en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Op een jaar tijd is het vermogen aan zonne-energie in Vlaanderen met maar liefst een vijfde gegroeid.

Auto uit bocht en in Jeker

Zaterdag 20 januari 2024
Tongeren - Auto uit bocht en in JekerVandaag is een auto op zijn dak in de Jeker beland nadat de bestuurder een bocht had gemist. Het ongeval gebeurde op de Neremweg. De chauffeur raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

6.600 merkwaardige bomen in Limburg

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - 6.600 merkwaardige bomen in LimburgZoomDe Limburgse bomenwerkgroep heeft de afgelopen 6 jaar 6.600 merkwaardige bomen geïnventariseerd en in kaart gebracht. Met dit initiatief wil de werkgroep onder meer gemeenten informeren over het bestaan van die bomen. “Als we kunnen aantonen dat die bomen er zijn, kunnen gemeentebesturen bij een vergunningsaanvraag van een bouwproject daar vanaf het begin rekening mee houden”, zegt Jeroen Rappé van de Limburgse Bomenwerkgroep. "Ook bij openbare werken kan de lijst gebruikt worden om waardevolle bomen niet te beschadigen".

Versterking voor Unico A

Zaterdag 20 januari 2024
Tongeren - Versterking voor Unico ADerdeprovincialer Unico Tongeren A heeft tindens de winterstop de 21-jarige aanvaller Bjorn Stassen van het Nederlandse RKSV Groene Ster aangetrokken. Hij doorliep de hele jeugdopleiding bij Roda JC.

Dooi vanaf zondag

Zaterdag 20 januari 2024
Weerbericht
Tongeren - Dooi vanaf zondagStoringen komen vanuit het westen opzetten en maken een einde aan de winterprik. Vooral na het weekend krijgen we erg actieve storingen, die gepaard gaan met veel regen en erg strakke wind. De temperaturen gaan dan echter ook flink omhoog en komen uit in de dubbele cijfers. In de tweede helft van volgende week wordt het rustiger en droger, maar het blijft zacht. Eerst krijgen we nog wat winterweer.
Vandaag is de zon van de partij en het blijft droog. Na de middag komen er wel wat hoge wolken (…) Het hele nieuwsbericht

10.243 faillissementen in 2023

Vrijdag 19 januari 2024
Economisch nieuws
In 2023 werden 10.243 ondernemingen failliet verklaard in België. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van 2022 (9.265 faillissementen) en het op twee na hoogste resultaat van de afgelopen tien jaar. De 5.908 faillissementen die in 2023 in het Vlaams Gewest werden opgetekend, vertegenwoordigen het hoogste totaal voor de periode 2014-2023 en overtreffen het vorige record van 5.287 in 2022. (Statbel)

Georges Vandebroek overleden

Vrijdag 19 januari 2024
Tongeren - Georges Vandebroek overledenWoensdag is Georges Vandebroek overleden, de weduwnaar van de in 2019 gestorven Jenny Reekmans. Hij was 92 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit. Begroeting: dinsdag (19.30-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Driesen in Tongeren.

Burgemeester ruimt zelf sneeuw

Vrijdag 19 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Herstappe is burgemeester Marlutje Jackers op haar eentje de strijd aangegaan met de sneeuw en het ijs om voor veilige wegen te zorgen. Dat moet wel, want de kleinste gemeente van ons land heeft geen eigen technische dienst. De burgemeester rukte meermaals uit om sneeuw te ruimen met haar tractor en zout te strooien in de vijf straten van het dorp.
Tongeren - Cyberaanval bij Limburg.net: 'Schade beperkt'Op 13 december had Limburg.net te maken met een cyberaanval. Limburg.net legde zelf onmiddellijk alle systemen stil. De bemande recyclageparken bleven open, met een aangepaste dienstverlening. Ook de huis-aan-huis ophalingen gingen gewoon door. Na een grondig onderzoek is de omvang van de hack nu duidelijk in kaart gebracht, meldt de organisatie vandaag: "De schade is relatief beperkt, het zijn vooral oude en publieke documenten die gekopieerd werden. Ook enkele 10-jaar oude bestanden met beperkte (…) Het hele nieuwsbericht

Voetbal: algemene afgelasting

Donderdag 18 januari 2024
Tongeren - Voetbal: algemene afgelastingGelet op de huidige toestand van de terreinen na de winterse neerslag van gisteren en de verwachte weersomstandigheden heeft Voetbal Vlaanderen beslist om alle voetbalwedstrijden voor de periode tot en met komende zondag af te gelasten waar het om veldvoetbal gaat.

Maandag zware storm

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Zoals de weerkaarten er nu bijliggen is de kans groot dat er  zondagnacht een storm over ons heen trekt. Het gaat dan heel hard waaien, tot windkracht 8 of 9. Er wordt gewaarschuwd voor zware windstoten op maandag en voor windval van bomen, die door de vochtige grond makkelijker het loodje leggen bij hevige wind.
In Genk is vanmiddag het Natuurrapport 2000-2020 van het Nationaal Park Hoge Kempen voorgesteld. Daaruit blijkt dat er in de voorbije twintig jaar meer dan 9.000 verschillende soorten planten en dieren in het Nationaal Park werden waargenomen. Bij de dieren wordt de lijst aangevoerd door de kevers (1321 soorten), de nachtvlinders en de paddenstoelen. Bij de planten zijn het meest vaatplanten gezien. Eén op zes van de geëvalueerde soorten is in mindere of meerdere mate bedreigd.
Gezondheid
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft een studie besteld naar het verband tussen de ziekte van Parkinson en het gebruik van pesticiden, vooral in de landbouw. Dat heeft hij vandaag geantwoord op een vraag in de Kamer nadat de RTBF gisteren een reportage over dat risico uitzond.
Volgens de minister is uit een studie uit 2013 niet voldoende gebleken dat er een verband bestaat. De nieuwe studie moet gebeuren op basis van geactualiseerde gegevens.
In september van vorig jaar wezen we in de Internetgazet al op een Nederlandse studie die het mogelijk verband tussen Parkinson en het gebruik van glyfosaat ("round up") aantoont.

Jean Duchateau overleden

Donderdag 18 januari 2024
Tongeren - Jean Duchateau overledenDinsdag is Jean Duchateau overleden, de weduwnaar van de in 2016 gestorven Monique Ghijsens. Hij was 85 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in parochiekerk Sint-Jozef aan de Henisstraat. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.

Langzaam maar zeker

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - Langzaam maar zekerZoomJe krijgt op den duur de indruk dat dit land langzaam maar zeker naar de knoppen gaat. Wat loopt er nog zoals gepland? Gert Cuppens, trouw pendelaar via de NMBS, keek vanmorgen weer tegen bijgaande melding aan. Dan wil je naar de website van de NMBS, maar die ligt uit. Men verwijst naar de NMBS-app, maar die ligt ook uit. We begrijpen dat mensen daar wanhopig van worden... UPDATE De website was gehackt, meldt de NMBS. Ze is nu weer bereikbaar.

Gladheid heeft ook haar voordelen...

Donderdag 18 januari 2024
De visie van Fobie
Tongeren - Gladheid heeft ook haar voordelen...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Elly Froidmont overleden

Donderdag 18 januari 2024
Tongeren - Elly Froidmont overledenMaandag is Elly Froidmont overleden, de echtgenote van Edgard Schoefs. Zij was 70 jaar en afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (20-21 uur) in Uitvaartcentrum Merken in Grote-Spouwen.

Pierre Tielen overleden

Donderdag 18 januari 2024
Tongeren - Pierre Tielen overledenOp 10 januari overleed Pierre Tielen, de weduwnaar van de in 2012 gestorven Lucienne Baldeweyns. Hij was 84 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.

Germaine Piette overleden

Woensdag 17 januari 2024
Tongeren - Germaine Piette overledenMaandag is Germaine Piette overleden, de weduwe van Martin Vangenechten, Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur).

Ghislaine Schroë overleden

Woensdag 17 januari 2024
Tongeren - Ghislaine Schroë overledenGisteren is Ghislaine Schroë overleden, de weduwe van Michel Moës. Zij was 92 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Rutten. Begroeting: donderdag (18.30-20 uur) en vrijdag (16-18 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.

Fietsers mogen op de rijbaan

Woensdag 17 januari 2024
Tongeren - Fietsers mogen op de rijbaanZoomMomenteel zijn er veel fietspaden waar nog niet gestrooid is. Als fietspaden er slecht bij liggen, mogen fietsers op de rijbaan. Niet alle automobilisten en fietsers zijn daarvan op de hoogte, maar het staat wel degelijk in de wegcode. Hou dus rekening met elkaar!

Geen bussen door hevige sneeuwval

Woensdag 17 januari 2024
Tongeren - Geen bussen door hevige sneeuwvalZoomDoor de hevige sneeuwval in de provincie Limburg rijden de bussen van de Lijn voorlopig niet meer uit in Limburg. De uiteindelijke beslissing ligt bij de chauffeurs.

Auto geslipt in Kortessem

Woensdag 17 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Deze namiddag is een auto geslipt op de N76 tussen Kortessem en Diepenbeek. De wagen belandde in de gracht.

Slaapzakken voor daklozen

Woensdag 17 januari 2024
Tongeren - Slaapzakken voor daklozenAls onderdeel van hun winterhulp delen Caritas Vlaanderen en het Vicariaat Diaconie en Caritas van het bisdom Hasselt slaapzakken uit voor de dak- en thuislozen in Limburg.
De slaapzakken worden onder diverse hulporganisaties verdeeld, zoals CAW Limburg, vzw Onder Ons, de stad Hasselt en Café Anoniem. Zij zorgen ervoor dat de slaapzakken en de hygiënekits de juiste mensen bereiken.

SKH Quality failliet verklaard

Woensdag 17 januari 2024
De rechtbank in Tongeren heeft gisteren het faillissement uitgesproken van SKH Quality uit Tongeren. Schuldvorderingen moeten ingediend worden voor 15 februari.

Vogel van het jaar: huismus

Woensdag 17 januari 2024
Puur natuur
Tongeren - Vogel van het jaar: huismusZoomDe huismus is uitgeroepen tot de vogel van het jaar 2024. Hoewel deze leuke vogel algemeen bekend is, is het toch een bijzonder kwetsbare soort. Sinds 2010 is hun aantal met 42 procent afgenomen, waardoor ze al enkele jaren op de 'Rode Lijst' staan. Ze vertoeven graag in de buurt van mensen en eenmaal ze een gepaste woonplaats hebben gevonden blijven ze ook generaties lang op dezelfde plaats.
Helaas ondervinden huismussen steeds meer moeilijkheden bij het vinden van geschikte nestplaatsen. Dit komt doordat er steeds minder huizen gebouwd worden met dakpannen en ze bijgevolg minder geschikte plekken vinden om hun nest te maken. (Johan Put)
Vogel van het jaar: huismusVogel van het jaar: huismus
Zoom
Tongeren - Dieven van bestelwagens veroordeeldDe rechtbank heeft vier dieven van bestelwagens verooordeeld. Eén van hen kreeg 30 maanden cel, de drie anderen 20 maanden. Ze hadden veertien voertuigen gestolen. De dieven sloegen onder meer toe in Tongeren. (PG)

Elektrische toestellen gestolen

Dinsdag 16 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Bij een bedrijf op het industrieterrein in Borgloon zijn elektrische toestellen gestolen. De toestellen lagen er in een container.

Tesla remt voor wolf in Peer

Dinsdag 16 januari 2024
Tongeren - Tesla remt voor wolf in PeerZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Winterprik houdt nog even aan

Dinsdag 16 januari 2024
Tongeren - Winterprik houdt nog even aanDe afgelopen dagen waren er grote speculaties over het aantal cm sneeuw dat er woensdag zou vallen. De huidige weermodellen voorzien niet zo heel veel sneeuw in onze regio, hooguit 1 tot misschien 3 cm. Het is wel koud en het koude weer houdt nog aan tot zaterdag. Vanaf zondag gaan de temperaturen in stijgende lijn, maar het gaat daarbij ook harder waaien en de regenkansen nemen toe.
Vandaag is het een droge dag met geregeld zonneschijn. Het sneeuwtapijtje van enkele cm zal een beetje (…) Het hele nieuwsbericht

Catharina Smets overleden

Maandag 15 januari 2024
Tongeren - Catharina Smets overledenGisteren is Catharina Smets overleden, de weduwe van de in 2015 gestorven Toine Brokken. Zij was 96 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van 's Herenelderen. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Debay.

Dieven slaan toe in school

Maandag 15 januari 2024
Tongeren - Dieven slaan toe in schoolVier personen die twee diefstallen pleegden in een Tongerse school moesten zich voor de rechter verantwoorden. Eén van hen, een man uit Genk, werkte in de school en had een sleutel. Uit de school werden onder meer elf laptops en een printer gestolen. Voor de Genkenaar vorderde het Openbaar ministerie 20 maanden cel, voor de drie anderen lichtere straffen. Op 12 februari wordt er vonnis geveld in deze zaak. (PG)

Niet klagen maar dragen

Maandag 15 januari 2024
Vandaag gelezen
"Als je de hele dag klaagt, is dat zowel voor jou als voor de ander vermoeiend. Het vreet energie en het brengt niet veel bij."
(Filmregisseur Stijn Coninx)

Basket: Stevoort - Tongeren 74-92

Maandag 15 januari 2024
Tongeren - Basket: Stevoort - Tongeren 74-92In mannen top divisie 2A van het basketbal heeft Tongeren met 74-92 gewonnen van Stevoort. Quarters: 16-25, 26-20 (42-45), 10-25 (52-70), 22-22.
Het Agentschap Wegen en Verkeer  waarschuwt weggebruikers voor mogelijk gladde wegen en fietspaden in heel Vlaanderen vanavond, vannacht en morgenvroeg. Voor de komende uren voorspelt het KMI winterse neerslag met de grootste kans in het oosten van het land. Het KMI verwacht 1 tot 5 cm sneeuw in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.
Op plaatsen waar er winterse neerslag valt is het zeker opletten, maar omdat de wegdektemperaturen in heel Vlaanderen onder nul kunnen gaan is het overal uitkijken voor lokale gladheid. Aan weggebruikers wordt gevraagd om goed op te letten wanneer ze de weg op gaan.  

Basket: Tongeren B - Hades 80-68

Zondag 14 januari 2024
Tongeren - Basket: Tongeren B - Hades 80-68In tweede landelijke A van het basket heeft Tongeren met 80-68 gewonnen van Hades. Quarters: 24-14, 19-16 (33-30), 23-22 (56-52), 24-16.

Genk VV B verslaat KSK Tongeren B

Zondag 14 januari 2024
Tongeren - Genk VV B verslaat KSK Tongeren BIn Vierde Provinciale heeft Genk VV B met 5-1 gewonnen van KSK Tongeren B. Voor Genk VV scoorden Schippers, Barthels (2), Vanormelingen en Fripon. Rosa maakte het doelpunt van Tongeren B.

's Herenelderen B - Bokrijk 0-0

Zondag 14 januari 2024
Tongeren - 's Herenelderen B - Bokrijk 0-0In Vierde Provinciale is Victoria 's Herenelderen B, thuis tegen Bokrijk Sport, niet verder gekomen dan een gelijkspel: 0-0.
Tongeren - Winterslag verliest van Unico Tongeren BIn Vierde Provinciale heeft Future Winterslag thuis met 0-5 verloren van Unico Tongeren B. Grosemans (2), Liesens, Lucassen en Vanhay maakten de doelpunten.

Unico klopt Halveweg Zonhoven

Zondag 14 januari 2024
Tongeren - Unico klopt Halveweg ZonhovenIn Derde Provinciale heeft Unico Tongeren met 3-2 gewonnen van Halveweg Zonhoven. Stassen (2) en Geuten maakten de doelpunten van Unico.

KSK Tongeren verliest van Berchem

Zaterdag 13 januari 2024
Tongeren - KSK Tongeren verliest van BerchemKSK Tongeren is bij Berchem gaan verliezen met 2-0. De stand was al bij de rust bereikt. Op een moeilijk bespeelbaar veld ging het van de vechtlust en details afhangen. Wat betreft vechtlust valt de gasten weinig te verwijten. De details draaide uit in het voordeel van de tegenstander.
Berchem kwam al na drie minuten op voorsprong doordat een bal niet weggeraakte in de zestien. Tongeren bleef de meest voetballende ploeg op het veld maar beloonde zichzelf niet met een treffer. Berchem devieerde (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - 's Herenelderen A speelt gelijk in BoorsemVictoria 's Herenelderen A is bij Boorsem Sport niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2 . Voor 's Herenelderen scoorden Vaelen en Libotte.
Tongeren - Handbal: België wint opnieuw van CyprusZoomDe Belgische mannenhandbalploeg heeft vandaag in Nikosia een overtuigende zege behaald bij Cyprus. Halfweg de partij was het 8–15. Uiteindelijk won België met 22–36. De Red Wolves plaatsen zich zo voor de kwalificatierondes van het EK 2026 waarvan de eerste ronde in het najaar gespeeld wordt.
Een verslag: Cyprus neemt het eerste doelpunt voor zijn rekening maar België neemt via Colman en Cadel meteen over. In tegenstelling tot de heenwedstrijd bepaalt België in de (…) Het hele nieuwsbericht

833 kilometeruren file per werkdag

Zaterdag 13 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
De voorbije 12 maanden (december 2022 – november 2023) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 833 kilometeruren per werkdag. Dat wil zeggen dat er in die periode elke werkdag gemiddeld 833 kilometer file was gedurende 1 uur. Nooit eerder lag de filezwaarte zo hoog. Die is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Damesvoetbal: pandoering voor TongerenIn tweede provinciale van het damesvoetbal heeft Tongeren gisterenavond met 10-0 verloren van Patro Eisden B. Tongeren staat twaalfde in de stand.

Topschutter weg bij KSK Tongeren

Vrijdag 12 januari 2024
Tongeren - Topschutter weg bij KSK TongerenSelim Cilt, topschutter van KSK Tongeren, verkast per direct naar reeksgenoot KFC Houtvenne. De 23-jarige flankaanvaller tekende er een contract van 1,5 seizoen en trainde er woensdag al een eerste keer mee.

De tip van Jan de boekhandelaar

Donderdag 11 januari 2024
Tongeren - De tip van Jan de boekhandelaarZoomZelfstandige boekhandels zijn de jongste jaren dun gezaaid. In Limburg zijn er nog twee overgebleven, en één daarvan staat in de Molenstraat in Genk: "Malpertuis". De boekhandel, een heel fijne, wordt gerund door Jan Feys (foto). We hebben Jan zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Nirwana" van Tommy Wieringa. Hier gaat ie!
-----
Waarom niet als eerste boek mijn absolute topper van 2023 (…) Het hele nieuwsbericht
De tip van Jan de boekhandelaar
Zoom

Alberte Ernots overleden

Donderdag 11 januari 2024
Tongeren - Alberte Ernots overledenDinsdag is Alberte Ernots overleden, de echtgenote van Alexis Poismans. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: maandag (18.30-19 uur).

17 procent minder winkels

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In Limburg is het aantal winkels de voorbije tien jaar met 17 procent gedaald. Tegelijkertijd steeg het aantal leegstaande handelspanden met meer dan 5 procent. Dat blijkt uit cijfers van de provincie.
De piek lag in 2021 met meer dan 2.200 lege handelspanden. De afgelopen drie jaar is dat aantal wel weer sterk afgenomen.

Handbal: Red Wolves kloppen Cyprus

Woensdag 10 januari 2024
Tongeren - Handbal: Red Wolves kloppen CyprusZoomDe Red Wolves (foto) hebben vanavond in een uitverkochte Hasseltse Alverberg Cyprus verslagen met 30–18. In de stroeve eerste helft was de jonge ploeg van Yerime Sylla nog zoekende. Halfweg de partij zochten beide teams de kleedkamers op bij een 12-10 stand. Bij aanvang van de tweede helft greep België Cyprus meteen bij de keel. Het spelplezier spatte er bij momenten van af terwijl het publiek kirde van de pret. Morgen/donderdag reizen de Red Wolves naar Cyprus waar ze zaterdagnamiddag de terugwedstrijd spelen. De winnaar mag in het najaar meedoen aan de kwalificatieronde van het EK 2026. (Foto Alain Decamps)
Tongeren - Vrachtwagenchauffeur negeert rijverbodBij een verkeerscontrole vloog vanmiddag een vrachtwagenbestuurder tegen de lamp die ondanks een rijverbod rustig bleef doorrijden. De agenten zetten onder meer ook een chauffeur met een voorlopig rijbewijs, die niet vergezeld was van een begeleider, aan de kant. Zij hadden ook aandacht voor bestuurders die hun gsm gebruikten aan het stuur.

Trinette Colson overleden

Woensdag 10 januari 2024
Tongeren - Trinette Colson overledenMaandag is Trinette Colson overleden, de levenspartner van wijlen Edgard Husques. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (14 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: vrijdag (20-20.30 uur).

Arie Kaptein overleden

Woensdag 10 januari 2024
Tongeren - Arie Kaptein overledenMaandag is Arie Kaptein overleden, de echtgenoot van Armande Vanlessen. Hij was 75 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: vrijdag (18.30-19.30 uur).

Eén gewonde bij botsing in Riemst

Woensdag 10 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Deze namiddag is één gewonde gevallenb bij een botsing tussen twee voertuigen op de Sluizerweg in Riemst. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

Dief moest 'dringend naar WC'

Woensdag 10 januari 2024
Tongeren - Dief moest 'dringend naar WC'Gisteren belde in Gasthuisgaarde een persoon aan met de vraag om dringend naar de WC te mogen gaan. Achteraf bleek er 500 euro uit de woonst verdwenen.

Meer fietsers naar het werk

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vier op de tien werknemers in Limburg (44%) gebruiken de fiets om minstens een deel van het woon-werktraject af te leggen. Dat is bijna een verdubbeling tegenover 5 jaar geleden, toen fietste 22,8%. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van Acerta.
Een kwart (25%) van de Limburgse bedienden heeft een bedrijfswagen, dat zijn er iets meer dan in 2022. Het aantal Limburgers dat voor trein, tram of bus kiest om naar het werk te pendelen, is gezakt naar 4,4%, meer dan een procentpunt onder het niveau van voor corona. De Belg woont gemiddeld 20,8 km van het werk, de gemiddelde Limburger iets verder: 25,1 km.

Vrouw (36) gewond bij botsing

Dinsdag 9 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Op de Weg op Berlingen in Borgloon zijn vanmiddag twee auto's frontaal gebotst. Daarbij is een 36-jarige vrouw gewond geraakt. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.
Jason Paquot (27) uit Grâce-Hollogne heeft de besloten vennootschap ASP Transport opgericht met zetel aan de Godensteenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het vervoer van personen en goederen, koerierdiensten en verhuisservice.
De visie van Fobie
Tongeren - Band tussen De Lijn en de Chinezen...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Gezondheid
Tongeren - Voorkomen en verlichten van constipatie: tipsConstipatie is een veelvoorkomend en hinderlijk probleem. Hoe kan voeding helpen om constipatie te voorkomen? Hier bekijken we enkele oorzaken en geef ik advies over wat je zou kunnen doen.
Oorzaken van constipatie:
Verschillende factoren kunnen bijdragen aan constipatie. Zowel voeding als medicatie kunnen hier een invloed op hebben. Een verminderde gemoedstoestand en gebrek aan lichaamsbeweging zijn eveneens factoren die de darmfunctie negatief kunnen beïnvloeden. Ook (…) Het hele nieuwsbericht

Huberte Tans overleden

Dinsdag 9 januari 2024
Tongeren - Huberte Tans overledenOp 2 januari is Huberte Tans overleden. Zij was 57 jaar en afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt donderdag plaats in intieme kring. Haar urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Grote-Spouwen.

Laptop gestolen in woning

Maandag 8 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Gisterenavond is een inbraak vastgesteld in een huis aan de Grootloonstraat in Borgloon. De dieven gingen er met een laptop aan de haal.
De visie van Fobie
Tongeren - Provincie zet alles op FietssnelwegenZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Op 16 maart organiseert Ballastival een eigen Ballastbattle voor Limburgse bands in CC Palethe in Pelt. Geen cover bands, alleen pure creativiteit! Hoe doe je mee? Stuur vóór 1 februari 2024 één van je beste nummers naar battle[!]ballastival.be. Meer info
Het is maar dat je 't weet
‘Verloren Maandag’ is de maandag die volgt op de eerste zondag na Driekoningen, vandaag dus. Vanwaar die naam?
Er circuleren meerdere verklaringen, die terug te brengen zijn tot volgende drie hypotheses:
1. Verloren maandag zou verwijzen naar de verloren maar ook verzworen maandag waarop ambtenaren in het begin van het jaar hun eed aflegden. Een 18de-eeuwse akte uit Leuven noemt de dag voor het eerst verloren, want de eedaflegging van de ambtenaren werd duchtig gevierd en dus (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Banden stuk gestoken in WatertorenstraatOnbekenden hebben de vier banden van een auto stuk gestoken. Dat gebeurde in de Watertorenstraat.

Drie lichtgewonden bij botsing

Maandag 8 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Vanmorgen rond 9 uur botsten twee auto's op het kruispunt van de Visésteenweg en de Toekomststraat in Riemst. Daarbij zijn drie personen lichtgewond geraakt.
Tongeren - Volleybal: Datovoc verliest van MichelbekeIn nationale 1 dames van het volleybal heeft Datovoc Tongeren met 3-1 verloren van Michelbeke, de tweede in de stand. Datovic staat vierde.
Tongeren - Unico Tongeren B verliest van MeldertUnico Tongeren B is vanmiddag met 4-2 de boot ingegaan tegen SK Meldert.
Tongeren - Zion Buekers weg bij KSK TongerenZion Buekers (21) verlaat KSK Tongeren. Afgelopen week liet hij het bestuur weten dat hij het na anderhalf jaar bekeken houdt bij de club. Hij was van oordeel dat hij niet genoeg speelminuten kreeg in het eerste elftal. Hij zal de kleuren van KFC Diest verdedigen.

De winter nadert...

Zondag 7 januari 2024
Tongeren - De winter nadert...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Tongeren - Het nieuwe vervoersplan van De LijnZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

KSK Tongeren - KFC Houtvenne 1-2

Zaterdag 6 januari 2024
Tongeren - KSK Tongeren - KFC Houtvenne 1-2ZoomKSK Tongeren heeft vanavond met 1-2 verloren van KFC Houtvenne. Jungschleger bracht de thuisploeg in de 40ste minuut op voorsprong, meteen de ruststand. In de 48ste minuut hing Houtvenne de bordjes gelijk. In de 87ste minuut scoorde Houtvenne de winninggoal na geharrewar in de zestien. KSK claimde dat de doelman werd gehinderd maar het doelpunt telde. Na afloop was KSK niet te spreken over scheidsrechter Thomas Lucas. "We speelden tegen twaalf man", luidde het.

Punt aan De Lijn

Zaterdag 6 januari 2024
Vandaag gelezen
Tongeren - Punt aan De Lijn"We geven mensen nu de tijd om gewoon te worden aan de nieuwe lijnen. We monitoren ook constant wat er gebeurt, om samen met de vervoerregio eventueel bepaalde aanpassingen te doen. Als aansluitingen bijvoorbeeld niet haalbaar zijn, of als kinderen in bepaalde scholen te laat komen, proberen we zo snel mogelijk bij te sturen. Waar heel veel nood is aan een bijkomende halte, proberen we die vlug te voorzien."
Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn

Daar is de winter

Zaterdag 6 januari 2024
Weerbericht
Tongeren - Daar is de winterNa het weekend komt een krachtig hogedrukgebied met kern over de Noordzee te liggen en stuurt in een strakke noordoostelijke luchtstroming koude lucht van polaire oorsprong naar onze streken. Het wordt een flink stuk kouder met matige nachtvorst en overdag maxima rond of net onder het vriespunt. We krijgen dan wel de zon te zien. Op korte termijn krijgen we nog wat nattigheid te verwerken, maar de koude lucht sijpelt al stilaan over onze regio en de temperaturen komen lager uit.
Vandaag domineren (…) Het hele nieuwsbericht

Gusta Warnants overleden

Zaterdag 6 januari 2024
Tongeren - Gusta Warnants overledenDonderdag is Gusta Warnants overleden, de weduwe van de in 2015 gestorven Nestor Duwijn. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Gaby Moesen overleden

Zaterdag 6 januari 2024
Tongeren - Gaby Moesen overledenOp 28 december is in Hoeselt Gaby Moesen overleden, de echtgenote van Ivo Vroonen. Zij was 74 jaar en afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vond plaats in intieme kring.

De wereld van Rik Vander Sanden

Vrijdag 5 januari 2024
Tongeren - De wereld van Rik Vander SandenZoom
Als u een verwoed lezer van de Internetgazet bent, dan hebt u hier al vaak foto's gezien van paarden. Van springpaarden. Edele dieren die op jumpings aantreden en dikwijls bereden worden door edele dames of heren. Het is een wereld waarin veel geld omgaat, maar waarin ook vriendschappen voor eeuwig  worden gesmeed.
De paardenfoto's die u hier afgelopen jaar zag, werden gewoonlijk gemaakt door Rik Vander Sanden. Onze paardenfotograaf bij uitstek. Ruiters en amazones kennen hem; paarden zullen hem op den duur ook wel kennen, al kunnen ze dat niet zo laten zien. Rik maakte voor ons een selectie uit de foto's die hij in 2023 maakte op diverse ruitertornooien: Eventing LRV (Overpelt), Tops (Valkenswaard), Breugelhoeve (Peer), SenTower Park (Oudsbergen), Zangersheide (Lanaken), Postelmans (Lummen) en Peelbergen (Kronenberg). Er zijn ook enkele foto's bij van Brussel Masters (Wolvertem) & Azelhof (Lier). Stuk voor stuk mooie prenten, die u echt eens van dichtbij moet bekijken. Dat kunt u achter deze link. Geniet ervan!

Wolven maken minder slachtoffers

Vrijdag 5 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Wolven hebben vorig jaar minder schapen en ander vee doodgebeten in Vlaanderen. Tot half december 2023 waren er 80 dieren gedood door een wolf, in 2022 waren dat er bijna dubbel zoveel. Vooral in Limburg is er een sterke daling, omdat veel veehouders de laatste jaren een wolfwerende omheining hebben geplaatst. Het is al het tweede jaar op rij dat het aantal doodgebeten dieren daalt.
Alle zwarte verkeerspunten in Limburg zijn weggewerkt. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De laatste twee in Limburg, allebei in Pelt, zijn eind vorig jaar aangepakt. 
Vorig jaar werden de laatste negen van die gevaarlijke punten in Limburg heraangelegd: in Beringen, Lanaken, Lummen, Maasmechelen en Zonhoven. En ook de laatste twee, allebei in Pelt. Zo werd het kruispunt van de Heerstraat met Boseind heraangelegd en de fietsinfrastructuur aan de spoorwegbrug werd veiliger gemaakt. In oktober kregen de verkeerslichten op de kruispunten van de Heerstraat en de Stationsstraat met het Boseind in Pelt een upgrade om de doorstroming van het verkeer te verbeteren.
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde productie van gemeentelijk afval per inwoner is in België gedaald van 779 kg in 2021 tot 683 kg in 2022. Dat is een daling met 12,3%.
Op nationaal niveau werd 8.753 ton gemeentelijk afval ingezameld in 2021 en 7.915 ton in 2022. Op jaarbasis is dit een daling van 9,6%. In 2022 werd 46% van het gemeentelijk afval verbrand, 33% werd gerecycled, 19% werd gecomposteerd of gefermenteerd en 0,2% werd gestort. (Statbel)

Ann Scoppetta overleden

Vrijdag 5 januari 2024
Tongeren - Ann Scoppetta overledenOp nieuwjaarsdag overleed Ann Scoppeta, de echtgenote van Maurice Adams. Zij was 74 jaarr. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

Jogger neergestoken in Riemst

Donderdag 4 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Op de Emaelerweg in Riemst is vanavond een jogger neergestoken. De dader vluchtte weg op een bromfiets. De politie spoort hem om. De dader zou tussen de 18 en de 30 jaar oud zijn.

Fineke Schoenaers overleden

Donderdag 4 januari 2024
Tongeren - Fineke Schoenaers overledenGisteren is Fineke Schoenaers (82) overleden, de weduwe van de in 2021 gestorven Frans Swennen. Zij woonde in Hasselt en was afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

Marida Peeters overleden

Donderdag 4 januari 2024
Tongeren - Marida Peeters overledenGisteren is Marida Peeters overleden, de weduwe van Frans Wijnants. Zij was 85 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg in Tongeren.

De wijzen kwamen uit het oosten

Donderdag 4 januari 2024
De visie van Fobie
Tongeren - De wijzen kwamen uit het oostenZoomHet is bijna Driekoningen...  Een cartoon die aan Dali doet denken. (Cartoon: Fobie)

Woninginbraak in Vreren

Donderdag 4 januari 2024
Tongeren - Woninginbraak in VrerenDieven drongen gisteren via de achterdeur binnen in een woning aan de Droefstraat in Vreren. Of zij buit konden maken, is niet geweten.

Aantal starters in Limburg daalt

Donderdag 4 januari 2024
Uit de cijfers van VOKA blijkt dat het aantal starters in Limburg dit jaar daalt.
"Het afgelopen jaar mochten we 8.558 nieuwe ondernemingen verwelkomen in Limburg. Dat zijn er 565 - of 6,2% - minder dan in 2022. Met meer dan 15.000 gecreëerde arbeidsplaatsen sinds 2015 blijven onze startende ondernemingen een belangrijk aandeel hebben op onze tewerkstelling, al stellen we ook daar een lichte krimp vast. De opeenvolging van crisissen, de stijgende kosten en een onzeker (…) Het hele nieuwsbericht

Het nieuwe jaar is begonnen (3)

Woensdag 3 januari 2024
Tongeren - Het nieuwe jaar is begonnen (3)Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Nelly Van Marsenille overleden

Woensdag 3 januari 2024
Tongeren - Nelly Van Marsenille overledenOp nieuwjaarsdag is Nelly Van Marsenille overleden, de weduwe van Victor Dupont. Zij was 91 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lauw. Begroeting: vrijdag (19.30-20 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.

Start solden

Woensdag 3 januari 2024
Tongeren - Start soldenZoomVandaag start officieel de wintersolden. "De Belgische modehandelaars kijken uit naar de wintersolden. Er valt namelijk veel goed te maken: zowat de helft verkocht dit najaar minder en heeft (te) grote voorraden", weet Retail Detail.

Het nieuwe jaar is begonnen (2)

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Tongeren - Het nieuwe jaar is begonnen (2)ZoomPizzabakker Gino zorgde in Napels voor een verkettering omdat hij pizza's met ananas ging verkopen. Heiligschennis! roepen de Napolitani... (Cartoon: Fobie)

Code geel voor felle wind

Dinsdag 2 januari 2024
Tongeren - Code geel voor felle windHet KMI waarschuwt voor vanavond en vannacht met code geel in onze provincie voor felle wind.

Auto tegen boom in Baversstraat

Dinsdag 2 januari 2024
Tongeren - Auto tegen boom in BaversstraatIn de Baversstraat belandde vanavond een auto tegen een boom. De bestuurder raakte daarbij lichtgewond.

Moet er nog zand zijn?

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Tongeren - Moet er nog zand zijn?Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
Volgens cijfers van Kind en Gezin blijft Olivia de populairste meisjesnaam en Noah de populairste jongensnaam bij kinderen geboren in 2023, net zoals in 2022. Bij de meisjes is Anna een opvallende stijger, van de 10de naar de 2de plek. Nieuwkomers in de top-10 zijn Renée en Mona op de resp. 8ste en 10de plek. Minder veranderingen zijn er bij de jongensnamen. Daar staat de top-4 in steen gebeiteld: Noah, Arthur, Liam, Adam. De enige nieuwkomer in de top-10 is Matteo, die Lewis uit de hitparade stoot.

Roy Boucher overleden

Dinsdag 2 januari 2024
Tongeren - Roy Boucher overledenOp 28 december is Roy Boucher overleden, de echtgenoot van Maggy Jeral. Hij was 78 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur).

Woninginbraak in Riemst

Dinsdag 2 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Riemst is er ingebroken in een huis aan de Maastrichtersteenweg. Wat er werd gestolen is niet geweten. De inbraak is zondag vastgesteld.

Inbraak op Koninksemsteenweg

Maandag 1 januari 2024
Tongeren - Inbraak op KoninksemsteenwegDieven drongen binnen in een werfkeet aan de Koninksemsteenweg. De inbraak is vandaag vastgesteld. Over de buit is niets geweten.

Het nieuwe jaar is begonnen (1)

Maandag 1 januari 2024
De visie van Fobie
Tongeren - Het nieuwe jaar is begonnen (1)ZoomVoetbalclub Standard Luik - Royal Standard de Liège - heeft haar trainer Carl Hoefkens aan de deur gezet. (Cartoon: Fobie)

Vandalisme in Riemst

Maandag 1 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Op het Pater Vanweertplein in Riemst waren vandalen actief. De politie kreeg zaterdagnamiddag melding van de feiten.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen
Aangeboden
Boeken Stapelbed
Te koop
Te koop