Het overige nieuws

Marie-Louise Gylaer overleden

Maandag 30 juni 2014
Hamont-Achel - Marie-Louise Gylaer overledenIn het Mariaziekenhuis is zaterdag Marie-Louise Gylaer overleden, de weduwe van Medard Brouwers. Ze was 84 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Centrum. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Albert Meurs overleden

Zondag 29 juni 2014
Hamont-Achel - Albert Meurs overledenGisteren is Albert Meurs overleden, de echtgenoot van Agnes Janssen. Hij was maandag 81 jaar geworden. De crematieplechtigheid zal in familiekring plaatsvinden. Er is woensdag van 19u tot 20u gelegenheid tot groeten in het funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Tribunaliteiten
Een reis start dikwijls op het computerscherm. Wat zoekacties in het digitale heelal, enkele muisklikken en de reis is besteld. Maar hoe geruisloos, smaakloos en kleurloos een reiscontract ook tot stand komt, een latere annulering of wijziging is een ander paar mouwen.
Zelfs jeugdige reizigers, nochtans geboren met de muis, mispakken zich wel eens. Zo bestelde in het Antwerpse een 16-jarige voor zichzelf en drie vrienden een 7-daagse reis naar Frankrijk. Op de factuur zag hij een vergissing en tien dagen (…) Het hele nieuwsbericht

De 'Fietsroute van het jaar'

Vrijdag 27 juni 2014
Het fietspad langs de Vennbahn is door de Nederlandse toeristenorganisatie ANWB uitgeroepen tot de Fietsroute van het jaar 2014. Het pad is 125 kilometer lang en volgt een historisch treintracé van Aken via de Hoge Venen en de Ardennen naar Troisvierges, in het Groothertogdom Luxemburg. Het fietspad ligt grotendeels vrij van andere wegen zodat je dus echt midden in de natuur fietst.
Kabelkijkers zien de beelden van het WK voetbal tot 3 seconden later dan mensen die kijken via Belgacom TV. Dat meldt Waalsweekblad.be, dat een lezer citeert die aan La Meuse meldde dat hij de buren (Belgacom) al hoorde juichen voor een doelpunt, terwijl bij hem (de kabel) het doelpunt nog niet gemaakt was. Het probleem zit in de verschillende technieken die de diensten gebruiken om de beelden te ontvangen en door te geven, en in de analoge of digitale verspreiding. Ook tonen oudere tv's de beelden vaak eerder dan de moderne, die er eerst nog allerlei kwaliteitsbewerkingen mee uitvoeren, die al snel een seconde kunnen duren.
Hamont-Achel - Intergemeentelijke 'tankslag' komt er aanZoomDe gemeenten Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt gaan dit jaar opnieuw een ‘tankslag’ organiseren. Daarbij willen ze via een grote aanbesteding iedereen de kans geven om buiten gebruik gestelde mazouttanks tegen een voordeeltarief te laten verwijderen.  
Wanneer u inzake verwarming overgeschakeld bent van stookolie naar aardgas of naar een warmtepomp en de stookolietank niet meer nodig hebt, dan kunt u meedoen met die grote aanbesteding. In de zomermaanden (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Huijers overleden

Donderdag 26 juni 2014
Hamont-Achel - Maria Huijers overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Maria Huijers overleden, de weduwe van Theodoor Plas. Ze was 89 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Statie. Dinsdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
U kent het wel: bij de deur van elke ziekenhuiskamer hangt een handzeepsetje. Van verplegend personeel en artsen wordt verwacht dat ze daar hun handen wassen als ze de kamer binnenkomen. Niet iedereen doet dat. Ook in het Mariaziekenhuis in Overpelt niet, zo stelde consumentenorganisatie Test-Aankoop onlangs vast. Bij een onverwacht bezoek noteerde een team slechts een middelmatig resultaat voor handhygiëne, operatiekledij en gesloten deuren. Goede punten waren er voor de checklist voor (…) Het hele nieuwsbericht
Morgen/donderdagavond organiseren Rotary Overpelt Noord-Limburg en Fifty One Noord-Limburg samen een concert met internationale topmuzikanten in een mix van Oost-Europese volksmuziek en klassieke muziek. Dat gebeurt in de schouwburg van Dommelhof. Het evenement kadert in het prestigieuze Pressure Cooking Festival en het Festival van Vlaanderen. Aansluitend kunnen de concertgangers in het atrium van Dommelhof bij een hapje en een drankje genieten van de WK-kwalificatiewedstrijd Zuid-Korea – (…) Het hele nieuwsbericht

Helena Bastiaens overleden

Woensdag 25 juni 2014
Hamont-Achel - Helena Bastiaens overledenIn het rusthuis in Hamont is vandaag Helena Bastiaens overleden, de weduwe van Mathijs Joniaux. Ze was 90 jaar. Dinsdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Maandag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

68 autowielen gestolen

Dinsdag 24 juni 2014
Bij een autodealer in Valkenswaard zijn vrijdagnacht van 17 nieuwe auto's alle wielen gestolen. Het gaat in totaal om 68 wielen. De dieven hadden het hek opengebroken om op het terrein te kunnen komen.
Bij Philips Lighting in Maarheeze verdwijnen per 1 april van volgend jaar 40 van de 140 vaste banen. In de fabriek wordt fosfor gemaakt voor TL-verlichting. De vraag naar TL-lampen daalt, waardoor er volgens Philips ook minder fosfor nodig is.

Eindhovenseweg afgesloten

Zondag 22 juni 2014
Rond 16.30u werd de Eindhovenseweg tussen Waalre en Eindhoven in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Aanleiding was een zwaar verkeersongeval in Waalre. Daar botste een motorrijder tegen de flank van een brandweerwagen die met spoed op weg was naar een bosbrand in Heeze, vlak bij de gemeentegrens met Waalre. In totaal 1,5 ha ging daar in de vlammen op.
De motorrijder werd zwaar gewond. De hulpdiensten schakelden een traumahelikopter in. UPDATE De Eindhovenseweg is inmiddels weer geopend voor het verkeer.

Provincie vernieuwt STROOM

Vrijdag 20 juni 2014
De provincieraad hechtte deze week zijn goedkeuring aan het nieuwe subsidiereglement voor STROOM. Dat is de provinciale subsidielijn die talent een duw in de rug geeft om zich professioneel te ontwikkelen. Bedoeling is te zorgen voor een betere omkadering, begeleiding  en ondersteuning van de aanvragers. STROOM focust op 2 vormen van subsidie: een opleidingsbeurs van maximum 2500 euro voor een workshop, masterclass of opleiding in binnen- of buitenland of een projectbeurs tot 7500 (…) Het hele nieuwsbericht

Anna Bloemen overleden

Donderdag 19 juni 2014
Hamont-Achel - Anna Bloemen overledenin het rusthuis in Achel is gisteren Anna Bloemen overleden, de weduwe van Jaak Braeken. Ze was 91 jaar. Dinsdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Maandag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Op de rotonde op de Luikerweg bij het binnenrijden van Valkenswaard is vanmorgen een vrachtwagen gekanteld. Hij vervoerde paardenmest. De lading kwam op de weg terecht. Daardoor ontstond er een file en moest de weg gedurende enkele uren worden afgesloten. En dat op de dag van de weekmarkt! Uiteindelijk heeft een graafmachine de mest opgeruimd.
De decanale ploeg van het decanaat Hamont, bestaande uit de priesters, diakens en parochieassistenten van de parochiefederaties Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt, heeft zopas het werkjaar 2013-2014 afgesloten. Er ging onder meer veel aandacht uit naar de vernieuwde uitvaartliturgie die vanaf 1 januari 2015 niet alleen van kracht wordt in het decanaat maar in heel het bisdom Hasselt. Alle inwoners van Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt krijgen binnenkort in hun brievenbus een folder waarin deze vernieuwing wordt toegelicht.

Louisa Hollanders overleden

Woensdag 18 juni 2014
Hamont-Achel - Louisa Hollanders overledenDeze week is Louisa Hollanders overleden, de echtgenote van Pierre Louwers. Ze zou volgende maand 81 jaar worden. De afscheidsdienst vindt plaats in intieme kring. De begroeting vindt vrijdag om 19.00 uur plaats in het uitvaartcentrum Bex. Condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.
 

Kitty van Kleef overleden

Woensdag 18 juni 2014
Hamont-Achel - Kitty van Kleef overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Kitty van Kleef overleden, de echtgenote van Willy Didden. Ze was 74 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Centrum. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake.
Vanaf volgende week maandag gaat er een bus rijden tussen Antwerpen, Eindhoven en Düsseldorf. Het is een initiatief van de Nederlandse vervoersmaatschappij Arriva en de Deutsche Bahn. Het is de bedoeling dat de bus drie keer per dag de verbinding maakt. Ze stopt aan het station van Eindhoven en dat van Antwerpen; in Düsseldorf stopt de bus bij de luchthaven en aan het station.
De Nederlandse regering heeft een onderzoek aangekondigd naar de winning van schaliegas, een activiteit die gevolgen zou kunnen hebben voor de grondwaterlagen in de grensstreek. Op maandag 23 juni as. om 21 uur wordt in de trouwzaal van het Huis van de Stad in Lommel een infoavond over dat onderwerp georganiseerd. De toelichting wordt gegeven door David Michiels, coördinator klimaatbeleid van de provincie Limburg. Dit infomoment is het enige dat voorzien is in Noord-Limburg. Iedereen is welkom, de toegang is gratis, inschrijven is wél gewenst via milieudienst[!]lommel.be.

Vraag op tijd naar de rekening

Zaterdag 14 juni 2014
Tribunaliteiten
Goede afspraken maken goede vrienden. Toch gaat menigeen zonder financiële afspraken in zee met een dienstverlener, of het nu een architect, (auto)hersteller of advocaat is. De klant vindt het fijn dat de dienstverlener al aan het werk schiet zonder over geld te spreken en de dienstverlener is blij met zijn opdracht. Men vertrouwt elkaar. Tot er na de wittebroodsweken een kink in de kabel komt. En daarna een afrekening.
Zo was er een architect in Oost-Vlaanderen die voor een kennis een eerste schets (…) Het hele nieuwsbericht
Zondagnamiddag vanaf 13u organiseert het Noord-Limburgs Obesitascentrum (NLOC) van het Mariaziekenhuis een ‘Obesitascafé’. Men wil dan de bezoekers informeren over de oorzaak en gevolgen van obesitas, verschillende diëten, de gastric bypass en het nieuwe concept ‘De Obesipas©’.
Na het informatieve gedeelte onder de vorm van een klein symposium kan men verschillende standen bezoeken, verzorgd door de diëtisten (ziekenhuis- en zelfstandige diëtisten). Daarnaast kunnen geïnteresseerden bij een (gratis) gezond hapje en drankje in contact komen met al dan niet geopereerde patiënten en de leden van het obesitasteam.
Hamont-Achel - Vertraging op spoor door blikseminslagZoomVanmorgen rond kwart over vier sloeg de bliksem in op het spoor tussen Lommel en Overpelt. Daardoor ontstonden er storingen op enkele spoorinstallaties. Onder meer twee overwegen waren gestoord (foto), met als gevolg dat de treinen tussen Mol en Hamont (en omgekeerd) een vertraging opliepen van gemiddeld twintig minuten. Personeel van Infrabel kwam ter plaatse om de pannes te verhelpen. Even over acht uur was alles weer in orde. (Foto politie Lommel)

Hamont-Achel - Veel koetsen voor de PinksterritZoomIeder jaar met Pinksteren organiseert de hippische vereniging Sint-Servatius in Borkel-en-Schaft haar 'Pinksterrit'. Dit jaar namen er 29 koetsen aan deel, zowel uit Nederland als uit België (o.a. uit Lommel, Diepenbeek, Lanaken...). Voor de Pinksterrit komen zowel enkelspannen en meerspannen opdagen. Ze maken eerst een rondrit, o. a. langs de Achelse Kluis, en keren dan terug naar Borkel. Daar is dan het zogenaamde 'defilé'. Een jury keurt de koetsen op paarden, gareel, kleding van koetsier en andere personen die op de koets zitten. Er zijn echte antieke koetsen bij en ook gespannen in de stijl van Oostenrijk of Zwitserland. (Foto's GH)
Veel koetsen voor de PinksterritVeel koetsen voor de PinksterritVeel koetsen voor de Pinksterrit
Veel koetsen voor de PinksterritVeel koetsen voor de Pinksterrit
Zoom
Komende woensdag 11 juni vindt in het WZC Immaculata in Overpelt weer een Praatcafé deMENSie plaats. Daar geeft Veerle Janssen, referentiepersoon dementie, informatie over dementie en de omgang met personen met dementie. Wat is dementie? Welke zijn de symptomen en hoe wordt dementie beleefd? Hoe ga je ermee om? Ben jij mantelzorger? Raakt dementie jou op één of andere manier? Is dementie voor jou 'ver van je bed' en wil je er meer over horen?
Het praatcafé is niet gericht (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Daniëls overleden

Zaterdag 7 juni 2014
Hamont-Achel - Jan Daniëls overledenVandaag is Jan Daniëls overleden, de echtgenoot van Rita Gielen. Hij was 64 jaar. De crematie zal plaatsvinden in intieme kring. Donderdag om 19u is er een avondwake in de decanale St.-Laurentiuskerk in Hamont-centrum. Online condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.
Hamont-Achel - Tele-Onthaal zoekt vrijwilligersTele-Onthaal Limburg zoekt nieuwe vrijwilligers. De dienst wil immers 24 uur per dag bereikbaar blijven. In oktober start Tele-Onthaal Limburg weer een opleiding voor vrijwilligers en de dienst hoopt in heel Limburg een aantal geëngageerde mensen aan te spreken. Ben je sociaalvoelend en kan je luisteren naar mensen die het moeilijk hebben? Kan je eenmaal per week 4 uur naar Hasselt komen en ben je bereid om ook nachtdiensten te doen? Dan heeft Tele-Onthaal boeiend vrijwilligerswerk in petto. Vraag de infobrochure op 011-22 77 67 of via limburg[!]tele-onthaal.be.

Geen treinen dit weekend

Vrijdag 6 juni 2014
Tijdens dit pinksterweekeinde rijden er geen treinen tussen Hamont/Neerpelt en Mol en omgekeerd. Ze worden vervangen door bussen en dit op zaterdag, zondag en maandag (tot 18u). Richting Mol vertrekt die bus zowat een half uur eerder, richting Neerpelt komt ze een half uur later toe. Om 18u maandagavond wordt het treinverkeer hervat.

70 jaar geleden: D-day

Vrijdag 6 juni 2014
Hamont-Achel - 70 jaar geleden: D-dayZoomVandaag is het precies 70 jaar geleden dat de landing in Normandië plaatsvond, één van de meest spectaculaire oorlogsoperaties ooit. Het was het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog op het Europese vasteland. Heel wat groten der aarde wonen vandaag de herdenking in Normandië bij; onder hen ook de Amerikaanse president Obama en koning Filip. Jan Leijskens was de voorbije dagen al ter plaatse en maakte op Omaha Beach deze foto's. UPDATE Het BBC Magazine heeft een mooi interactief artikel met historische teksten en opnamen van die dag bij de Britse omroep. Oorlogscorrespondent Richard Dimbleby zag in de nacht van 5 op 6 juni hoe de eerste vliegtuigen met parachutisten vertrokken, waarna op 6 juni de eerste - voorgeschreven - nieuwsbulletins over de landingen werden uitgezonden. Het artikel bevat naast audio-opnamen ook scans van notities, compleet met wijzigingen en aanpassingen op het laatste moment.
70 jaar geleden: D-day70 jaar geleden: D-day
70 jaar geleden: D-day70 jaar geleden: D-day
Zoom
Hamont-Achel - Ghislaine Buteneers overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Ghislaine Buteneers overleden. Ze was 81 jaar. Woensdag om 15u is er een afscheidsplechtigheid in het Abdijhof. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Dit weekend SLimcontroles

Donderdag 5 juni 2014
Hamont-Achel - Dit weekend SLimcontrolesOp initiatief van het provinciebestuur gaan alle lokale politiezones en ook de wegpolitie in het lange pinksterweekend SLimcontroles houden. Daarbij worden heel wat politiemensen ingezet om te controleren op alcohol, drugs en snelheid. Maar ook op papieren e.d..
Om mensen met een ernstige mobiliteitsbeperking te ondersteunen, is zopas de Mobiliteitscentrale voor Aangepast Vervoer Limburg, kortweg MAV Limburg, opgericht. “Personen met een mobiliteitsbeperking verliezen op tal van vlakken kansen en mogelijkheden”, aldus gedeputeerde van Welzijn Frank Smeets. “Met dit nieuwe initiatief willen het provinciebestuur en de Vlaamse overheid de zelfstandigheid en het sociaal contact van deze mensen verhogen.”
Heb je een mobiliteitsbeperking en (…) Het hele nieuwsbericht
Directeur Jan Janssen van het Vrij Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) Noord-Limburg heeft na overleg met het schoolbestuur ingestemd om op 1 september 2014 zijn ambt van directeur van het WICO-CVO neer te leggen. Dat is deze namiddag gemeld aan het WICO-personeel. "Het schoolbestuur dankt de heer Jan Janssen voor zijn jarenlange onvermoeibare inzet. Onder zijn deskundige leiding is het Vrij Centrum voor Volwassenenonderwijs Noord-Limburg uitgegroeid tot een kwalitatieve en toonaangevende (…) Het hele nieuwsbericht

Lisa Daemen overleden

Maandag 2 juni 2014
Hamont-Achel - Lisa Daemen overledenIn het Mariaziekenhuis is zaterdag Lisa Daemen overleden, de weduwe van Antoon Goossens en de levenspartner van wijlen Alfons Verachten. Ze was 89 jaar. De crematie zal in familiekring plaatsvinden. Donderdag om 19u is er een avondwake in de parochiekerk van Hamont-Lo. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Door Boonen overleden

Zondag 1 juni 2014
Hamont-Achel - Door Boonen overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Door Boonen overleden, de echtgenoot van Maria Plas. Hij was 82 jaar. Donderdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont-Centrum. Woensdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Miep Kruijer overleden

Zondag 1 juni 2014
Hamont-Achel - Miep Kruijer overledenVrijdag is Miep Kruijer overleden, de echtgenote van Julien Vanderstraeten. Ze was 72 jaar. Woensdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel